Negocierea coNtractelor colective de muNcă - FNME.ro contractelor colective de munca.pdf · 1....

download Negocierea coNtractelor colective de muNcă - FNME.ro contractelor colective de munca.pdf · 1. Negocierea.

of 124

 • date post

  28-Jul-2018
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Negocierea coNtractelor colective de muNcă - FNME.ro contractelor colective de munca.pdf · 1....

 • Negocierea coNtractelor colective de muNc

  PUBLICAIE REALIZAT N CADRUL UNUI PROIECT CO-FINANAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUIEI ELVEIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEAN EXTINS

  cecilia gostin

 • Fotografii: Pixabay

 • 1. Negocierea.defiNiie, fuNcii, tipologie

  Exist negociere n viaa de zi cu zi?

  Viaa fiecruia dintre noi poate fi ne-leas ca un continuu proces de nego-ciere: cu ceilali, dar mai ales cu noi nine.

  Muli oameni consider c bunurile pe care le cumpr au un pre fix i este nepotrivit s ncerce s negocieze pentru a obine un pre mai mic. Totui, trei sferturi din populaia lumii cumpr i vinde mrfuri fr preuri fixe, valoarea bunurilor fiind determinat prin negociere ntre vnztor i cumprtor. Acest pro-ces nseamn n primul rnd comunicare, interaciune i schimb de informaie. Schimbul de informaie se reali-zeaz conform regulilor impuse de societatea i de cultura crora le aparinem. Interesele care se disput n cadrul schimbului de informaie graviteaz n jurul dreptului de a ne forma o personalitate armonioas i o via afecti-v, social, profesional care s ne permit s ne expri-mm. Chiar dac nu tim, toat viaa negociem. Uneori ne aflm n jocul unei negocieri fr s ne dm seama.

  1

 • Cum definim negocierea?

  n sens larg, prin negociere se nele-ge aciunea de a purta discuii n scopul de a ajunge la o nelegere. De fapt, negocierea pornete de la faptul c fiecare participant are nevoi directe sau indirecte pe care vrea s i le satisfac, iar negocierea se poate defini n mai multe feluri:

  procesul prin care, urmrind anumite con-diii, obinem ceea ce dorim de la persoane-le care vor i ele ceva de la noi;

  un proces prin care se rezolv conflicte n-tre dou sau mai multe pri, n condiiile n care ambele sau toate prile i modifi-c cerinele, astfel nct s se realizeze un compromis acceptabil;

  un proces n care se ajusteaz punctele de vedere ale prilor asupra rezultatelor ideale pe care i le-au propus s le ating, reducndu-le la nivelul unor rezultate care pot fi atinse.

  A negocia nseamn a omogeniza pozi-ii diferite pornind de la interesele i nevoile comune.

  Negocierea este o interaciune care implic exis-tena a doi sau mai muli parteneri sociali (persoan, grup, organizaie, instituie etc.) cu interese neomogene.

  Negocierea presupune schimb reciproc de infor-maii reglementat prin reguli implicite/explicite care au drept scop stabilirea unui acord i adoptarea unei soluii reciproc acceptabile pentru o problem comun.

  2

 • Cum este definit negocierea colectiv n legislaie ?

  A negocia nseamn a tri n prezentul relaiei i a aprecia situaia dup date-le actuale, oferite de situaie.

  Dicionarele definesc negocierea ca fiind:

  un proces interactiv ntre dou sau mai multe pri care au interese comune i opuse i care se finalizeaz ntr-un acord acceptat de fieca-re parte;

  ansamblul de discuii ntre persoane, parteneri i reprezentani avnd ca scop ajungerea la un acord asupra problemelor aflate n discuie.

  Legea dialogului social definete negocierea colectiv ca fiind negocierea dintre angajator sau orga-nizaia patronal i sindicat ori organizaia sindical sau reprezentaii angajailor, dup caz, care urmrete re-glementarea relaiilor de munc ori de serviciu dintre cele dou pri, precum i orice alte acorduri n proble-me de interes comun.

  Convenia nr. 98 privind dreptul la organizare i la negocieri colective descrie negocierile colective drept: Negocieri voluntare ntre patroni sau organizaii patronale i organizaii ale lucrtorilor, n vederea re-glementrii termenilor i condiiilor de ocupare a forei de munc prin contracte colective de munc. Negocieri-le colective mai pot fi definite i ca negocieri referitoare la termenii de ocupare a forei de munc i la condiiile

  3

 • de munc; ele se desfoar ntre un patron, un grup de patroni sau o organizaie patronal pe de o parte i organizaii ale lu-crtorilor reprezentative pe de alt parte, n vederea ajungerii la un acord.

  Convenia nr. 154/1981 privind negocierile colective de-finete negocierile colective dup cum urmeaz: Termenul ne-gocieri colective se extinde asupra tuturor negocierilor care au loc ntre un patron, un grup de patroni ori una sau mai multe organizaii patronale pe de o parte i una sau mai multe organi-zaii ale lucrtorilor pe de alt parte, pentru:

  Care este scopul negocierilor colective?

  Procesele de negociere colectiv ntre patronate i sin-dicate/reprezentanii salariailor sunt strns legate de noiunea de dialog social.

  Dialogul social reprezint toate tipurile de negociere, consultare i mprtire de informaii ntre reprezentanii gu-vernamentali i partenerii sociali, sau ntre partenerii sociali, pe probleme legate de politicile economice i sociale.

  Fiecare din participanii la negocierea colectiv are in-teresul lui specific, pe lng dorina de a avea un dialog social performant i echilibrat.

  (a) determinarea termenilor i condiiilor de lucru; (b) reglementarea relaiilor dintre patroni i lucrtori; (c) reglementarea relaiilor dintre patroni sau organizaiile lor i una sau mai multe orga-nizaii ale lucrtorilor.

  Indiferent de cum definim negocierea, trebuie menionat c orice aspect care nu ne satisface n totalitate merit i tre-buie s fie negociat. De cele mai multe ori n via nu primeti ceea ce merii, ci ceea ce negociezi.

  4

 • Avem baz legal pentru negociere?

  Ce sunt contractele colective de munc (CCM)?

  Cum se negociaz contractele colective de munc?

  Sindicatele doresc s obin salarii ct mai mari, condiii de munc ct mai sigure i n condiii de predictibilitate ct mai mare, precum i o stabilitate accentuat.

  Patronatele vor s obin profit ct mai mare concomi-tent cu majorarea cotei de pia, ajutndu-se de flexibilizarea forei de munc.

  Dreptul de a negocia colectiv este un drept fundamental al lucrtorilor, fiind garantat de Constituia Romniei:

  Dreptul la negocieri colective n materie de munc i caracterul obligatoriu al con-veniilor colective sunt garantate (art. 38, alin. 5).

  Principala provocare a oricrei negocieri colective con-st n identificarea volumului optim de interese convergente ntre partenerii de dialog social, ct mai rapid, ct mai durabil i fle-xibil. n urma procesului de negociere, ambele pri pot ctiga!

  Contractul colectiv de munc este o convenie ncheiat n form scris ntre angajator/organizaia patronal i salari-ai, prin organizaii sindicale sau reprezentantul salariailor.

  Contractele colective de munc stabilesc clauze referi-toare la condiiile de munc, salarizare, timpul de lucru i de odihn, drepturi i obligaii ale prilor etc.

  Iniiativa negocierii aparine angajatorului sau orga-nizaiei patronale. n cazul n care angajatorul sau organizaia patronal nu iniiaz negocierea, aceasta va ncepe la cererea

  5

 • Este permis accesul la informaiile necesare pentru negocierea contractelor colective de munc?

  n conformitate cu Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului gene-ral de informare i consultare a angajailor, art. 5, n ntreprinderile cu mini-mum 20 de angajai, angajatorii au obligaia s informeze i s consulte repre-zentanii angajailor, potrivit legislaiei n vigoare, cu privire la:

  evoluia recent i evoluia probabil a activitilor i situaiei economice a ntreprinderii;

  situaia, structura i evoluia probabil a ocuprii forei de munc n cadrul ntreprinderii, precum i cu privire la eventualele msuri de anticipare avu-te n vedere, n special atunci cnd exist o ameninare la adresa locurilor de munc;

  deciziile care pot duce la modificri importante n organizarea muncii, n relaiile contractuale sau n raporturile de munc, inclusiv cele vizate de le-gislaia romn privind procedurile specifice de informare i consultare n cazul concedierilor colective i al proteciei drepturilor angajailor, n cazul transferului ntreprinderii.

  Nerespectarea de ctre angajator a obligaiei de a transmite reprezen-tanilor angajailor informaiile prevzute mai sus se sancioneaz de ctre Inspecia Muncii, cu amend.

  scris a organizaiei sindicale reprezentative sau a reprezentanilor angajai-lor, n termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitrii. Refuzul angajatorului de a ncepe negocierea contractului colectiv de munc se sancioneaz cu amend. Constatarea contraveniilor i aplicarea sanciu-nilor se fac de ctre Inspecia Muncii.

  Angajatorii sau organizaiile patronale iniiaz negocierea colectiv cu cel puin 45 de zile naintea expirrii contractelor colective de munc sau a ac-telor adiionale ale acestora. n caz contrar, organizaia sindical poate depune o cerere, iar negocierea colectiv va ncepe n termen de 10 zile de la comuni-carea solicitrii ctre angajator.

  Durata negocierilor nu poate depi 60 de zile, dect cu acordul pr-ilor.

  6

 • Ce tipuri de contracte colective de munc exist?Contractele colective de munc se negociaz la nivel de:

  (1) unitate (obligatoriu dac unitatea are 21 anga-jai sau mai muli);(2) grup de uniti (cu uniti din acelai sector de activitate, care doresc s negocieze colectiv i se constituie n mod voluntar ntr-un grup de uniti, prin hotrre judectoreasc, proces-verbal sau alte ti-puri de convenii ntre pri);

  (3) Sectoare de activitate (n funcie de obiectul principal de activitate nregistrat la Oficiul Nai-onal al Registrului Comerului).

  Cine beneficiaz de prevederile contractelor colective de munc?Contractele colective de munc produc efecte pentru:

  toi angajaii de la nivelul unitii pentru care s-a ncheiat contractul;

  toi angajaii unitilor care fac parte din grupul de uniti pentru care s-a ncheiat contractul;

  toi salariaii din unitile din sectorul de activita-te pentru care s-a ncheiat contractul, cu condiia s fac parte din organizaiile patronale care au semnat contractul.

  Prile unei negocieri colective