Metoda Montignac Pentru Femei_a5

Click here to load reader

download Metoda Montignac Pentru Femei_a5

of 320

 • date post

  07-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Metoda Montignac Pentru Femei_a5

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  1/320

  Metoda Montignac pentru femei

  a slabi i a preveni luarea n greutate la toatevrstele

  PREFA

  n aceast nou carte, care pune n mod mai particularaccentul asupra nevoii femeilor, Michel Montignac (MM) neface o dat n plus, demonstraia faptului c el nu are doarsolide cunotine nutriionale dar este i dotat cu un formidabilinstinct n acest domeniu.

  Nu mai este nici o ndoialde acum nainte, cel a reuitsse impunprin el nsui, cao veritabilautoritate n materie de nutriie.

  n cursul acestor ultime decenii, medicina a fcutconsiderabile progrese permindu-ne diagnostice i tratamentemai bune dar i prevenirea nenumratelor boli. n mod global,sntatea noastrse aflntr-o considerabilameliorare.

  S-a ncurajat mai ales mbuntirea obiceiurilor alimentaredar i practicarea exerciiilor fizice. Totui, cnd examinmatent problema nutriiei, trebuie srecunoatem cnimic valabilnu a fost cu adevrat propus nainte de apariia metodeiMontignac (M).

  Atunci cnd mare parte din nutriioniti s-au mulumit cu

  o abordare simplistcare const n reducerea raiei alimentarezilnice i mai ales a grsimilor, pentru a diminua greutatea iameliora sntatea, MM a fost primul care a restabilit

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  2/320

  abordarea hipocaloricpentru a se concentra asupra adevrateirelaii care exist ntre diferitele alimente i rspunsurilebiochimice pe care ele le declaneaz n corpul nostru.Inspirndu-se din studii bine cunoscute, care arati explicde

  ce francezii sufer mult mai puin de obezitate i de bolicardio-vasculare dect alte ri industrializate, MM a stabilit judicios postulatul potrivit cruia metabolismul glucidelor (inu cel al grsimilor sau proteinelor) este cel care era piatra demoara tuturor programelor nutriionale.

  Ingestia de glucide, care se traduce printr-o secreie deinsulin, constituie factorul dietetic preponderent. Alegndglucidele plecnd de la indicele lor glicemic (IG), cumrecomand MM, este posibil s stpnim secreia deinsulini n consecin,sacionm asupra lurii n greutatesau pierderii n greutate.

  Regulile se refer la consumul de grsimi i de proteine,aa cum sunt definite de metod, conducnd dealtfel la o

  ameliorare a sntii. Se tie cproteinele stimuleazsecreiade glucagon, un hormon care contribuie indirect la reducereagrsimilor de rezerv.

  Recent, serviciile noastre din Spitalul Mercy-Baptist dinNew-Orleans, Statele Unite, au ntreprins un studiu asupraaplicrii principiilor metodei Montignac.

  Primele rezultate, obinute pe pacienii notri, arat nu

  doar o reducere substaniala suprasarcinii ponderale, dar deasemenea i mai cu seam, pentru muli dintre ei, o scderede la 20 la 30 % a colesterolului lor total.

  Sentimentul nostru este caceastperformaneste legatdirect de diminuarea secreiei de insulinobinutcu metoda M.Acesta este motivul pentru care am ntreprins, ncepnd deacum, studii aprofundate n cursul crora msurm sistematicinsulina, colesterolul i trigliceridele, ceea ce trebuie s nepermitverificarea ipotezele noastre.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  3/320

  Metoda M reprezint o incontestabil contribuie ndomeniul nutriiei. Ea rspunde n maniertiinifici raionalla ntrebri care se pun referitor la obinuinele noastrealimentare. nainte de ea, existau lucruri care nu au fost

  clarificate i care nu au fost nelese.Urmarea metodei nu poate dect s conduc la o

  sntate mai buni la restituirea fericirii.Nu este pentru mine nici o ndoialctoate studiile

  serioase, care sunt de acum nainte ntreprinse, vor confirmacMM are dreptate spersevereze pe o noucale i va firecunoscut ntr-o zi ca deschiztor de drum.

  Doctor Morrison C BETHEA ef de serviciu aldepartamentului de chirurgie cardiacla Mercy-Baptist Hospital New-Orleans Statele Unite

  Nota bene: aceastprefaa doctorului Bethea a fost scris n

  1994 cu ocazia publicrii primei ediii a acestei cri. Zece animai trziu, se va remarca cipotezele pe care MM le-a formulatla acest moment, nu au fost doar demonstrate n fapte dar celeau fost de asemenea validate prin numeroase lucrri tiinifice.Ca urmare, au fost publicate multe studii despre interesulalegerii glucidelor plecnd de la IG-ul lor n scopul de a stpnimecanismele metabolice care, prin hiperinsulinism i

  insulinorezisten, conduc la dezvoltarea obezitii i diabetului.n plus, mai multe lucrri specifice despre metoda M au fostrealizate n aceasta perioadi amintim n special pe cele aleunei echipe de cercettori de la Universitatea Laval din Canada,care au fost publicate n noiembrie 2001 n prestigioasarevisttiinific The British Journal of Nutrition. Mareleinteres al acestui studiu dincolo de faptul cel valideazbazelemetodei M, este cel probeaz, cum a remarcat doctorul Bethea n practica sa cotidian,c urmarea metodei M permite

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  4/320

  diminuarea considerabil a factorilor de risc pe plan cardio-vascular (vezi anexa II).

  CUVNT NAINTE

  Metoda M a aprut n 1986 cu publicarea crii Cumsslbe ti f cnd mese de afaceri. Aceast lucrare seadresa n mod particular unei categorii de oameni i nmod deosebit acelora care luau frecvent masa larestaurant.

  innd cont de succesul important obinut de aceastcarte,necesitatea de a publica o versiune pentru marele public privindprincipiile nutriionale propuse de mine s-a impus rapid. Astfels-a nscut prima versiune din Mnnc, deci slbesc, n toamnalui 1997. Foarte asemntoare n prezentarea principiilormetodei de slbire, aceasta nou carte avea o orientare maidomestici se adresa unui public mai larg ale crui mese sunt,n mare parte, preparate i luate acas.

  Cele dou lucrri, avnd o vocaie esenial practic, aufost cunoscute datorit unei abordri simple. Am convenitefectiv de a da prioritate caracterului pedagogic al uneinvturi nutriionale uor de pus n practic, pentru a obinerezultate n acelai timp substaniale i durabile. n urma

  metodei de slbire se profileaz, totui, o anumit filozofiealimentar din care rezult o veritabil igien de via, darcititorul nu o descoper adesea dect la sfrit, prinbinefacerile fizice pe care le resimte dupce a pus n aplicarerecomandrile care-l conduc la schimbarea obiceiurilor salealimentare.

  Pentru raiuni esenial practice, prezentarea adoptat la

  nceput de drum a fost voluntar simplificat. La ce bun, nrealitate, s ncarci cititorul cu o avalan de informaii

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  5/320

  tiinifice care risc sa-l distrag de la esenial? Din aceastcauz, ideea cmetoda M era de inspiraie disociat (glucide-lipide) a fost folositpentru mult timp. Ajutat de experien, mis-a prut cmesajul disociativ era mult prea exclusivist, era ns

  suficient pentru a obine rezultate. De aceea, ncepnd cu anii1989 i 1990, am luat decizia de a introduce un capitol despreindicii glicemici (IG), cei care constituie de fapt, fundamentulde bazal principiilor mele nutriionale.

  Aceastprezentare suplimentarnu a fost totui suficientpentru a mpiedica nutriionitii de rea credin s continue sprezinte metoda M ca pe o sperietoare. Este cazul, de exemplu,al Dr. Jaques Fricker, care s-a crezut obligat sa inventeze unregim asociat pentru a se poziiona mai bine mediatic nraport cu metoda M. Metoda M se rezuma, dupprerea lui, ladou principii inspirate din Atkins: suprimarea glucidelor iconsumul dup dorin de grsimi, ceea ce era total eronat.Aceste afirmaii mincinoase nu au fost crezute de nimeni i mai

  cu seam de medicii generaliti i specialiti n bolicardiovasculare, care au constatat mereu, cn afardeo slbiresubstaniali durabil, metoda M conduce la o reglaresistematic a parametrilor sanguini, colesterol i mai alestrigliceride.

  Publicarea acestei a treia cri se justificdeci pentru maimulte considerente. Mai nti, este important s tragem

  nvmintele unei abordri nutriionale care este dovedit, depeste aproape douzeci de ani, lund n considerare multipleleaplicaii, studii, mrturii i comentarii al crui obiect l face.Pare apoi important i necesar de a preciza din nou mesajeleeseniale, de a le nnoi, de a le defini.

  Daca metoda M s-a impus n timp, este pentru ca ea nueste un regim n sensul tradiional al termenului, adicrestrictiv i temporar. Succesul su se explic att de binepentru c dincolo de slbire, ea permite regsirea unei

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  6/320

  vitaliti mai bune i este dealtfel afirmatca o artdea trimai bine, nscriindu-se i n cadrul unui concept de sntateglobal.

  Majoritatea observatorilor critici i mai ales nutriionitii

  convenionali sunt de fapt dispreuitori la adresa adevratelorintenii ale primelor dou cri. Ei nu au reinut, n moddeliberat, din metoddect regulile stricte ale fazei I crorale-au amplificat excesiv austeritatea, denunnd exagerat, dealtfel, excluderea unor alimente.

  Experiena practicienilor de teren, precum corespondeniicititorilor, ne-au artat contrariul, faza I nu constituie dect oetap intermediar, mereu perfect bine trit de ctre ceiinteresai, care o suport cu att mai bine cu ct ea nu esteniciodat restrictiv, chiar dac este -i trebuie s fie-selectiv. Toi s-au simit bine, cci dincolo de aceastaperioad tranzitorie, principiile adevrate ale metodei sunt nfaza II, ceea ce nseamn o schimbare armonioas a

  obiceiurilor alimentare.n plus, sunt numeroi cititori care nu aprofundeazfazaI, reinnd doar marile principii ale metodei i se instaleazchiar de la plecare n faza de croazier.Mrturiile lor aratcau obinut aceleai rezultate, dar le-a trebuit evident, maimult timp pentru a pierde kilogramele, ceea ce nu a fost, dealtfel, dect mai benefic pentru stabilizarea lor ponderal.

  De aceea noi am ales aici sprezentm metoda diferit.De acum nainte, vom insista mai mult asupra principiilorfundamentale, ceea ce ne va conduce s nelegem cumrile moderne au adoptat progresiv un mod de alimentaiepervers, al