Metoda Montignac Pentru Femei_a5

download Metoda Montignac Pentru Femei_a5

of 320

Transcript of Metoda Montignac Pentru Femei_a5

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  1/320

  Metoda Montignac pentru femei

  a slabi i a preveni luarea n greutate la toatevrstele

  PREFA

  n aceast nou carte, care pune n mod mai particularaccentul asupra nevoii femeilor, Michel Montignac (MM) neface o dat n plus, demonstraia faptului c el nu are doarsolide cunotine nutriionale dar este i dotat cu un formidabilinstinct n acest domeniu.

  Nu mai este nici o ndoialde acum nainte, cel a reuitsse impunprin el nsui, cao veritabilautoritate n materie de nutriie.

  n cursul acestor ultime decenii, medicina a fcutconsiderabile progrese permindu-ne diagnostice i tratamentemai bune dar i prevenirea nenumratelor boli. n mod global,sntatea noastrse aflntr-o considerabilameliorare.

  S-a ncurajat mai ales mbuntirea obiceiurilor alimentaredar i practicarea exerciiilor fizice. Totui, cnd examinmatent problema nutriiei, trebuie srecunoatem cnimic valabilnu a fost cu adevrat propus nainte de apariia metodeiMontignac (M).

  Atunci cnd mare parte din nutriioniti s-au mulumit cu

  o abordare simplistcare const n reducerea raiei alimentarezilnice i mai ales a grsimilor, pentru a diminua greutatea iameliora sntatea, MM a fost primul care a restabilit

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  2/320

  abordarea hipocaloricpentru a se concentra asupra adevrateirelaii care exist ntre diferitele alimente i rspunsurilebiochimice pe care ele le declaneaz n corpul nostru.Inspirndu-se din studii bine cunoscute, care arati explicde

  ce francezii sufer mult mai puin de obezitate i de bolicardio-vasculare dect alte ri industrializate, MM a stabilit judicios postulatul potrivit cruia metabolismul glucidelor (inu cel al grsimilor sau proteinelor) este cel care era piatra demoara tuturor programelor nutriionale.

  Ingestia de glucide, care se traduce printr-o secreie deinsulin, constituie factorul dietetic preponderent. Alegndglucidele plecnd de la indicele lor glicemic (IG), cumrecomand MM, este posibil s stpnim secreia deinsulini n consecin,sacionm asupra lurii n greutatesau pierderii n greutate.

  Regulile se refer la consumul de grsimi i de proteine,aa cum sunt definite de metod, conducnd dealtfel la o

  ameliorare a sntii. Se tie cproteinele stimuleazsecreiade glucagon, un hormon care contribuie indirect la reducereagrsimilor de rezerv.

  Recent, serviciile noastre din Spitalul Mercy-Baptist dinNew-Orleans, Statele Unite, au ntreprins un studiu asupraaplicrii principiilor metodei Montignac.

  Primele rezultate, obinute pe pacienii notri, arat nu

  doar o reducere substaniala suprasarcinii ponderale, dar deasemenea i mai cu seam, pentru muli dintre ei, o scderede la 20 la 30 % a colesterolului lor total.

  Sentimentul nostru este caceastperformaneste legatdirect de diminuarea secreiei de insulinobinutcu metoda M.Acesta este motivul pentru care am ntreprins, ncepnd deacum, studii aprofundate n cursul crora msurm sistematicinsulina, colesterolul i trigliceridele, ceea ce trebuie s nepermitverificarea ipotezele noastre.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  3/320

  Metoda M reprezint o incontestabil contribuie ndomeniul nutriiei. Ea rspunde n maniertiinifici raionalla ntrebri care se pun referitor la obinuinele noastrealimentare. nainte de ea, existau lucruri care nu au fost

  clarificate i care nu au fost nelese.Urmarea metodei nu poate dect s conduc la o

  sntate mai buni la restituirea fericirii.Nu este pentru mine nici o ndoialctoate studiile

  serioase, care sunt de acum nainte ntreprinse, vor confirmacMM are dreptate spersevereze pe o noucale i va firecunoscut ntr-o zi ca deschiztor de drum.

  Doctor Morrison C BETHEA ef de serviciu aldepartamentului de chirurgie cardiacla Mercy-Baptist Hospital New-Orleans Statele Unite

  Nota bene: aceastprefaa doctorului Bethea a fost scris n

  1994 cu ocazia publicrii primei ediii a acestei cri. Zece animai trziu, se va remarca cipotezele pe care MM le-a formulatla acest moment, nu au fost doar demonstrate n fapte dar celeau fost de asemenea validate prin numeroase lucrri tiinifice.Ca urmare, au fost publicate multe studii despre interesulalegerii glucidelor plecnd de la IG-ul lor n scopul de a stpnimecanismele metabolice care, prin hiperinsulinism i

  insulinorezisten, conduc la dezvoltarea obezitii i diabetului.n plus, mai multe lucrri specifice despre metoda M au fostrealizate n aceasta perioadi amintim n special pe cele aleunei echipe de cercettori de la Universitatea Laval din Canada,care au fost publicate n noiembrie 2001 n prestigioasarevisttiinific The British Journal of Nutrition. Mareleinteres al acestui studiu dincolo de faptul cel valideazbazelemetodei M, este cel probeaz, cum a remarcat doctorul Bethea n practica sa cotidian,c urmarea metodei M permite

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  4/320

  diminuarea considerabil a factorilor de risc pe plan cardio-vascular (vezi anexa II).

  CUVNT NAINTE

  Metoda M a aprut n 1986 cu publicarea crii Cumsslbe ti f cnd mese de afaceri. Aceast lucrare seadresa n mod particular unei categorii de oameni i nmod deosebit acelora care luau frecvent masa larestaurant.

  innd cont de succesul important obinut de aceastcarte,necesitatea de a publica o versiune pentru marele public privindprincipiile nutriionale propuse de mine s-a impus rapid. Astfels-a nscut prima versiune din Mnnc, deci slbesc, n toamnalui 1997. Foarte asemntoare n prezentarea principiilormetodei de slbire, aceasta nou carte avea o orientare maidomestici se adresa unui public mai larg ale crui mese sunt,n mare parte, preparate i luate acas.

  Cele dou lucrri, avnd o vocaie esenial practic, aufost cunoscute datorit unei abordri simple. Am convenitefectiv de a da prioritate caracterului pedagogic al uneinvturi nutriionale uor de pus n practic, pentru a obinerezultate n acelai timp substaniale i durabile. n urma

  metodei de slbire se profileaz, totui, o anumit filozofiealimentar din care rezult o veritabil igien de via, darcititorul nu o descoper adesea dect la sfrit, prinbinefacerile fizice pe care le resimte dupce a pus n aplicarerecomandrile care-l conduc la schimbarea obiceiurilor salealimentare.

  Pentru raiuni esenial practice, prezentarea adoptat la

  nceput de drum a fost voluntar simplificat. La ce bun, nrealitate, s ncarci cititorul cu o avalan de informaii

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  5/320

  tiinifice care risc sa-l distrag de la esenial? Din aceastcauz, ideea cmetoda M era de inspiraie disociat (glucide-lipide) a fost folositpentru mult timp. Ajutat de experien, mis-a prut cmesajul disociativ era mult prea exclusivist, era ns

  suficient pentru a obine rezultate. De aceea, ncepnd cu anii1989 i 1990, am luat decizia de a introduce un capitol despreindicii glicemici (IG), cei care constituie de fapt, fundamentulde bazal principiilor mele nutriionale.

  Aceastprezentare suplimentarnu a fost totui suficientpentru a mpiedica nutriionitii de rea credin s continue sprezinte metoda M ca pe o sperietoare. Este cazul, de exemplu,al Dr. Jaques Fricker, care s-a crezut obligat sa inventeze unregim asociat pentru a se poziiona mai bine mediatic nraport cu metoda M. Metoda M se rezuma, dupprerea lui, ladou principii inspirate din Atkins: suprimarea glucidelor iconsumul dup dorin de grsimi, ceea ce era total eronat.Aceste afirmaii mincinoase nu au fost crezute de nimeni i mai

  cu seam de medicii generaliti i specialiti n bolicardiovasculare, care au constatat mereu, cn afardeo slbiresubstaniali durabil, metoda M conduce la o reglaresistematic a parametrilor sanguini, colesterol i mai alestrigliceride.

  Publicarea acestei a treia cri se justificdeci pentru maimulte considerente. Mai nti, este important s tragem

  nvmintele unei abordri nutriionale care este dovedit, depeste aproape douzeci de ani, lund n considerare multipleleaplicaii, studii, mrturii i comentarii al crui obiect l face.Pare apoi important i necesar de a preciza din nou mesajeleeseniale, de a le nnoi, de a le defini.

  Daca metoda M s-a impus n timp, este pentru ca ea nueste un regim n sensul tradiional al termenului, adicrestrictiv i temporar. Succesul su se explic att de binepentru c dincolo de slbire, ea permite regsirea unei

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  6/320

  vitaliti mai bune i este dealtfel afirmatca o artdea trimai bine, nscriindu-se i n cadrul unui concept de sntateglobal.

  Majoritatea observatorilor critici i mai ales nutriionitii

  convenionali sunt de fapt dispreuitori la adresa adevratelorintenii ale primelor dou cri. Ei nu au reinut, n moddeliberat, din metoddect regulile stricte ale fazei I crorale-au amplificat excesiv austeritatea, denunnd exagerat, dealtfel, excluderea unor alimente.

  Experiena practicienilor de teren, precum corespondeniicititorilor, ne-au artat contrariul, faza I nu constituie dect oetap intermediar, mereu perfect bine trit de ctre ceiinteresai, care o suport cu att mai bine cu ct ea nu esteniciodat restrictiv, chiar dac este -i trebuie s fie-selectiv. Toi s-au simit bine, cci dincolo de aceastaperioad tranzitorie, principiile adevrate ale metodei sunt nfaza II, ceea ce nseamn o schimbare armonioas a

  obiceiurilor alimentare.n plus, sunt numeroi cititori care nu aprofundeazfazaI, reinnd doar marile principii ale metodei i se instaleazchiar de la plecare n faza de croazier.Mrturiile lor aratcau obinut aceleai rezultate, dar le-a trebuit evident, maimult timp pentru a pierde kilogramele, ceea ce nu a fost, dealtfel, dect mai benefic pentru stabilizarea lor ponderal.

  De aceea noi am ales aici sprezentm metoda diferit.De acum nainte, vom insista mai mult asupra principiilorfundamentale, ceea ce ne va conduce s nelegem cumrile moderne au adoptat progresiv un mod de alimentaiepervers, ale crui consecine sunt creterea dramatic abolilor metabolice, mai ales a obezitii, diabetului iafeciunilor cardio-vasculare.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  7/320

  Vom descoperi cum, printr-o simpl schimbare aobiceiurilor noastre alimentare i fcndo uoar nnoire,va fi posibil sinversm complet tendina.

  Celor care au o realproblem referitor la unele alimente

  (zaharul, de exemplu), celor care au o serioas problem degreutate, sau mai mult celor care sunt presate de a afia rapidrezultate, faza I (care rmne o simpl etap intermediar) vacontinua s le fie propus. Ele vor putea astfel deodat:sschimbe radical proastele obiceiuri procednd la o veritabil nnoire, punnd organismul lor n repaus pentru a-l face sregseasco nousntate isobinrezultate n termen scurt.Aceasta faz tranzitorie i accelerati va regsi deci, nmod evident, locul pe care l-a avut ntotdeauna n metod: acelaal unei faze opionale.

  Miile de mrturii pe care noi am putut s le culegem de-alungul anilor de la cititorii notri, ne-au fcut slum cunotinde faptul c aplicarea principiilor nutriionale pe care le

  recomandm se exprim diferit n funcie de sex. Cu toateacestea este greit s pretindem c acestea merg mai bine labrbai dect la femei, cum au crezut unele persoane cremarc.Rspunsul nostru a fost ntotdeauna c se constataceeai eficacitate indiferent care este sexul dar c, pentru unelefemei, funcioneazdiferit.

  Exist multe explicaii pentru acest fenomen. Femeile

  care abordeaz metoda au n general un trecut hipocaloricfoarte ncrcat. Unele au chiar multe zeci de ani de regim nurma lor. De aceea, pe scurt, se poate spune, corganismul loreste n defensivi cu toat schimbarea alimentar, de altfelsalutar, se mpiedicobligatoriu de un blocaj. Un medic dinRouen ne-a explicat c la una din pacientele sale a fost nevoits atepte apte luni nainte de a se declana slbirea.Pierderea celor 12 kg ale sale s-a realizat dupaceea n cteva

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  8/320

  sptmni. Trebuie spus cea avea n urm25 ani de regimurirestrictive!

  Dincolo de mai marea lui sensibilitate, organismul feminineste de o mai mare complexitate dect omologul su masculin.

  Implicaiile hormonale sunt mai frecvente i efectele lorsecundare pot n unele cazuri, s favorizeze luarea n greutatesau mai puin frecvent, frnarea procesului de slbire. Femeiaeste dealtfel o mai mare consumatoare de medicamente. Ori,este dovedit c unele dintre ele au efecte perverse asuprametabolismului i pot aadar, indirect, s constituie o frn laslbire. Doar schimbarea specialitii farmaceutice, fr amodifica tratamentul necesar, poate fi suficient pentru a deblocasituaia.

  Dup ani, numeroi medici, n mare parte medici deteren, prin practicarea zilnic a metodei la clientela lor, aufcut ca problemele lurii n greutate ca i acelea de rezistenla slbire sfie mult mai bine nelese.

  Aceasta carte a putut fi realizatplecnd de la experienalor i cu concursul lor. Cititorii i n particular cititoarele vorputea astfel, n mod veritabil, s optimizeze aplicareaprincipiilor metodei pentru o mai buna eficacitate.

  INTRODUCERE

  ngrarea i cu att mai mult obezitatea, nu exist nnatur. Nu se gsete aproape nici o urm n regnul animal, cuexcepia animalelor domestice, i din ce pricin!

  n societile primitive, obezii erau n general o mareraritate. Doar cteva probleme serioase de sntate, mai ales deorigine hormonal, ar putea explica existena cazurilor izolate.

  Vine de altundeva aceasta tarexcepionala obezitii care d

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  9/320

  loc, n unele etnii, la un veritabil cult al corpolenilor.Nec plusultra1nu putea sse exprime efectiv, dect ca excepie.

  n secolele urmtoare, mai bine cunoscut de marilecivilizaii, obezitatea devine n general soarta bogailor care

  aveau privilegiul, datorat nivelului lor de trai, de a avea acces lao alimentaie mai rafinat. Contrar a ceea ce se poate crede a

  priori2, bogaii erau altdat mai grai dect srmanii, nupentru c mncau n plus ci pentru c mncau diferit. Veinelege uor de ce, n capitolele urmtoare.

  Astzi aceasta tendin este total inversat, deoarece,obezi i socotim de acum ncolo mai mult pe cei dincategoriile mai defavorizate i slabi sunt cei mai bogai.

  Pentru a nelege bine problema obezitii actuale, s nendreptm studiul n rile unde a luat o importan asemeneaunei catastrofe naionale: SUA. Acolo, 70% din americani suntprea grai (spre deosebire de 38 % n Frana) i 35 % sunt obezi(spre deosebire de 12 % n Hexagone).

  Dacistoria ne-a artat cobezitatea era un subprodus alcivilizaiei (cum era cazul n Egipt sau n Imperiul Roman)este de neles ca acest fenomen s fie n mod particularevident astzi n SUA. Aceastar nu reprezint de fapt,modelul celei mai avansate civilizaii moderne, aceea care aamorsat deja faza sa de declin ?

  Dac ntrebai un medic specialist motivul pentru care

  natura v-a nzestrat cu o suprasarcin ponderal notoriechiar dacai jurat pe marii votri zei cnu mncai aproapenimic ic avei o activitate fizic normal, el nu va rataocazia de a v scoate n eviden, ca pe un joker3,argumentul ereditar.

  Dac un nutriionist, sau alt dietetician practician, nureuete s v fac s slbii, nu ateptaide la el srestabileasc abordarea lui dietetic,cci el va considera cnu poate fi dect greeala voastr. Dac nu mncai ntr-

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  10/320

  adevr pe ascuns, dupopinia lui, singura responsabilnu vaputea fi dect proasta voastrereditate.

  Este adevrat cereditatea, n materie de obezitate, oferofoarte important predispoziie, dar ea este uneori, n spatele

  motivului real. n acest caz, nu este obligatoriu de

  1Nec plus ultra = ce este mai bun (lat.) 2a priori = nainte de orice experien, n modaprioric (lat.) 3joker = farsor, bufon, clovn. Aici n sens figurativ : ceea ce davantaj

  vin aceast fatalitate care vi se aduce prea uor ca motiv.Acum 100 de ani, nu existau obezi n SUA. Eu neleg: nu mai

  muli ca altundeva. Chiar de aceea, nu putem s credem czecile de milioane de obezi americani din 2003 suntdescendenii acelor rari obezi care erauo excepie n secolul XIX i care ei nsui omoteneau de lastrmoii lor!

  Curios, majoritatea obezilor americani sunt astzi negrii.Ori, verii lor africani, ai cror descendeni sunt, nu sunt obezi.

  Exist deci, ceva ce le scap pentru c, progresiv, greutateamedie a americanilor crete din generaie n generaie, iarfenomenul e recent deoarece el dateazdoar de cteva decenii.Nu se poate snu facem supoziia csunt proastele deprinderialimentare cele care i-au condus progresiv la creareacondiiilor unei rele erediti, ceea ce va demonstra cfactorulereditar nu este nativ, ci ntr-un fel e dobndit!

  A doua raiune n general scoasn fade ctre specialitipentru a explica ngrarea i a fortiori4 obezitatea, estehiperfagia. Altfel spus, dacoamenii sunt grai, este pentru cei mnnc prea mult! Vi se explic atunci, cu insisten,cridicarea nivelului de trai i societatea de consum au fcutpentru contemporanii notri mncrurile imorale...cnd ne

  gndim la subalimentaii din lumea a treia!Ori, dacprivii n jurul vostru, va trebui scutai multtimp nainte de a gsi clieul gras cel care mnnc tot

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  11/320

  timpul, cum vi se aratn mod caricatural n filme. Snu vsimii prost, n schimb, descoperii printre prietenii votri,relaiile voastre sau membrii familiilor voastre modele dincategoria lacomilor profesionali, aceia care nu numai cnu

  sunt grai, dar fac negreit dovada unei slbiciuni disperante.Este acela pe care l vedei mereu la pnddupceva ce arputea n sfrit, s-l facsia cteva kilograme...

  Cnd ntrebm obezii, vom fi siliisconstatmc n ciudactorva excepii, bilanul caloric al mncrii lor este incredibilde sczut. Ori acest paradox nu trebuie s ne mire, cci, cumvom avea ocazia de a demonstra mai departe, cu ct oameniisunt mai grai cu att ei socotesc mai n disperare caloriile iinvers.

  Dac gsii n podul case voastre meniurile de la nunta,botezul i comuniunea bunicilor sau prinilor votri, vei fistupefiai de cantitatea fenomenalde hranpe care ei erau nstare s o nghit n timpurile acelea. Vei deduce deci uor,

  ceea ce dealtfel este dovedit de mult timp, cse poate mult maibine slbi n zilele noastre comparativ cu ale lor.Atunci vi se explic, cu ingeniozitate i multe detalii, c

  dac oamenii puteau mnca att altdat, este pentru c ei sedeplasau mai mult: se plimbau mai mult, fceau efortul de aurca scrile, triau n case mai puin nclzite....Era probabiladevrat pentru unii, mai ales din categoriile socio-profesionale

  mai de jos, dar dac analizm situaia burgheziei epocii,admitem fr dificultate, c se plimbau mai mult de plceredect din necesitate. Mainile erau poate mai puin rspndite,dar nu se parcurgea Frana cu bagajul n spate, tot att ca nurma cu cteva secole. Transporturile n caleti erau maiutilizate. Se urcau desigur adesea scrile, dar putem spune cerau mult mai puine. nclzirea central, trebuie stim, nu erageneralizat cum este n timpurile noastre i acolo unde exista

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  12/320

  se folosea cu economie, pentru c n acea civilizaie risipa ncnu apruse. Trebuie sadmitem n schimb, c

  4

  a fortiori = cu att mai mult; care se impune cu necesitate (lat.)oamenii erau mult mai acoperii ca azi. Cantitateade haine pe care o purtau era impresionantiacest lucru chiar i vara.

  A pretinde astfel c, contemporanii notri sunt graipentru cei se alimenteazcu prea multenergie n raport cucea cheltuit, nu este foarte convingtor. Va trebui sse caute

  explicaii n altparte.Foarte evident, obezitatea endemic a civilizaiiloroccidentale nu poate fi dect rezultatul derivei progresive aobinuinelor noastre alimentare, ceea ce noi cunoatem de dousecole, dar mai ales dup al doilea rzboi mondial. Vomnelege n capitolele urmtoare, c obezitatea este nu doardirect legatde modul de alimentaie modern, dar cea este de

  asemenea consecina urmrii succesive de regimurihipocalorice.

  Dar linitii-v: ceea ce v va fi explicat n aceastacarte este de o mare simplitate i demersul pedagogic careeste adoptat vva permite o perfectasimilare.

  Singurul lucru pe care pot svi-l cer struitor, este de a

  face un mic efort pentru a citi cu atenie cele cteva pagini deexplicaii care segsesc n capitolele urmtoare. Fr acestedate preliminare eseniale, v va fi greu s putei pune npractic, cu eficacitate, principiile nutriionale ale metodei.

  Sunt mereu, profund ntristat, cnd ntlnesc o persoancare pretinde c a inut regimul M, cum l denumete eaimpropriu, a pierdut 10 kg frprobleme i a pus apoi la loc

  jumtate. Este vorba invariabil de o persoan care n-a cititniciodatcartea mea, dar care este foarte mulumitde a urma

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  13/320

  cteva principii de baz, izolate de context. Aplicarea acestorprincipii fr a le gndi, poate n fapt, permite obinerea derezultate rapide, dar o datce se atinge acest stadiu, dacnu seva urma ca la carte, nelegndu-se de ce s-a pierdut n

  greutate, va apare, foarte natural, tentaia de a reveni la vechiulmod de alimentaie. Aceleai cauze produc aceleai efecte, nmare parte se vor lua foarte simplu kilogramele pierdute...

  Dacvrecunoatei n acest scenariu pe care l-am evocat,tii nainte de toate c metoda M, nc o dat, nu este unregim. Este vorba despre o filozofie de via conducnd laadoptarea unor obiceiuri alimentare noi, bazate n esenial pebune alegeri. Pe msur ce vei asimila tentaiile i reuitele,ceea ce e simplu, aplicarea acestor principii va fi pentru voi unjoc de copii.

  Dacavei efectiv aceastcarte n mini este pentru cvdoriis v debarasai o dat pentru totdeauna de acelekilograme inutile care vngreuneazexistena.

  Citind cu atenie capitolele care urmeaz, vei ajunge, nprimul rnd s nelegei de ce dietetic tradiionalv-a minitfcndu-v s credeic este suficient s mncai mai puinpentru a slbi. De altfel, vei afla din experien,cacest lucruera greit. n al doilea rnd, vei nelege de ce i cum ai luatkilogramele inutile. n final vei fi convins de faptul cnu existdect o singur soluie pentru a v debarasa de ele definitiv:

  MNCAI! Dar mncai diferit...PRIMA PARTE

  1MITUL CAZANULUI CU ABURI

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  14/320

  Am neles bine, graie celor precedente, cobezitatea eraun subprodus al civilizaiei. Dar chiar dac am remarcat de-alungul istoriei csilueta unor privilegiai comandani militari,aristocrai, burghezi sau ecleziati -era un pic ngreunat,

  suntem forais constatmc obezitatea nu a rmas mereu,dect o afeciune marginal. A fost nevoie sateptm mijloculsecolului XX, pentru cproblema a izbucnit ntr-adevr i a luatproporii ngrijortoare, care se cunosc astzi n SUA. Ori,acestea sunt condiiile socioculturale particulare care auprezidat nflorirea acestui fenomen.

  Acum mai puin de 60 de ani, hrana reprezenta pentrucontemporanii notri ceea ce ea mereu a reprezentat de-alungul secolelor: sursa vieii. Fiecare era convins cmaniera n care se hrnete condiioneaz starea lui desntate ichrana sa este cea mai bunmedicin, cum aafirmat Hippocrate cinci secole .Hr. Aceasta din urm, aveacu att mai mult importan n acea epoc cu ct era mai

  rari scump. Cu mai puin de un secol n urm, spectrulfoametei sau cel puin privaiunile, adicrestriciile, erau ncprezente n toate spiritele. Astzi coul gospodinei se nruiede abunden. Din acest punct, alimentele sunt banalizatepentru c risipa, pe care o dovedesc mare parte dincontemporanii notri, a devenit o insult pentru nfometaiilumii a treia.

  De acum ncolo sne ctigm pinea cu sudoarea frunii,cci lzile de gunoi sunt pline. Altdat, resturile domesticeerau minuios adaptate sau mai preios recuperate pentru ahrni animalele. n zilele noastre, ele merg direct amestecate cualte mizerii, ce a produs societatea de consum !

  Trebuie ca un eveniment important sse producpentru caaceast atitudine de lips de respect cu privire la hran,s sedezvolte n mod progresiv. Acest eveniment nu are alt numedect pletoralimentar. Rezultat al revoluiei agroalimentare

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  15/320

  de la sfritul celui de-al doilea rzboi mondial, ea a banalizatmana noastrcotidiani bulverseazmentalitile noastre.

  Dup1945, societatea noastra trebuit sfacfala douprobleme majore:

  -o important cretere a populaiei, ca urmare a explozieidemografice (baby-boom) de dup rzboi i sosirii zecilor demii de refugiai;

  -un urbanism intens, consecin a fenomenuluiprecedent, dar i migrrii progresive a ranilor.

  A fost deci necesar s se produc n plus i mai alesdiferit, cci pentru prima dat n istoria umanitii existabrusc un decalaj ntre zonele de producie alimentarizonele de consum.

  n 1950, 80% din ceea ce se consuma ntr-un ora deprovincie de medie importan era produs n aproximativ 50km. Cele 20 % rmase veneau din departamentele din jur saudin alte ri. Astzi raportul este inversat.

  n plus, atunci cnd alimentele erau produse pe loc,reziduurile i deeurile erau reciclate ca ngrminte.ncepnd din momentul n care ncep sexporte, nimic nus-a putut recupera i a trebuit s se recurg la altemodaliti de fertilizare.

  In timpul acestor ultimi 50 de ani, industriaagroalimentar nu a ncetat s se dezvolte sprijinindu-se pe

  un larg evantai de tehnologii, toate mai performante unele caaltele. Aceastrevoluie a avut mai multe consecine.1. A permis creterea considerabila randamentelor:-prin mecanizare; -prin utilizarea masiv de ngrmintechimice; -prin generalizarea utilizrii pesticidelor, insecticidelorsi fungicidelor; -prin organizarea unei creteri industrialeintensive.2. A permis dezvoltarea tehnicilor de conservare:

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  16/320

  -prin generalizarea refrigerrii i a congelrii; -prin utilizareaaditivilor alimentari i a altor conservani chimici.

  Rezultatul tuturor acestor msuri a fost n fapt, multsuperior previziunilor, ceea ce a permis total unei pri din

  umanitate sintre ntr-o fazde abundenalimentar.Chiar de la debutul acestei perioade de transformare a

  peisajului agroalimentar, observatorii nu au pierdut ocazia dea sublinia c ngrarea medie a populaiei occidentalecrescuse ntr-un mod semnificativ.

  n SUA, nc din anii 1930, ncep s se caute soluii laproblema obezitii. Oamenii de tiin ai epocii cci nicidietetica, nici nutriia nu erau considerate ca specializrimedicalese gndesc la problemi emit o ipotez: dac curbagreutii contemporanilor lor se ambalase deodat, n momentul n care occidentul intra ntr-o veritabil erde supraabundenalimentar, era verosimil sexiste o relaie cauz-efect. iaa s-a nscut mitul omuluicazan de abur.

  Organismul uman, se gndeau ei, funcioneaz ca uncazan cu abur. Pentru a tri, el are nevoie de o energie care ieste furnizat prin alimentaie. Era deci pe de o parte aportenergetic i pe de altparte cheltuial. ngrarea i a fortioriobezitatea nu putea deci s fie dect consecina unuidezechilibru ntre intrri i ieiri. n ali termeni,kilogramele n plus nu erau dect un reziduu energetic.

  Ori, din dou unul: fie era prea mult aport, fiepierderea nu era destul de important. Adic: dacera grasera fie cmnca prea mult, fie cnu fcea destul exerciiufizic, sau amndoudeodat.

  Plecnd de la aceast ipotez simplist, dar nconformitate cu o anume logic, teoria hipocaloric a fostelaborat. Din moment ce aporturile energetice eraucuantificabile n uniti valorice calorice, toate alimenteleputeau astfel, n funcie de greutatea lor i de categoria creia

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  17/320

  i aparineau (glucide, lipide, protide), sfie clasificate dupputerea lor caloric.

  Totui, acest raionament era deja atins de eroare de laplecare, pentru c se socoteau caloriile n farfurie fr s se

  inseama de ceea ce se petrece realmente n timpul digestiei.De aici s-a nscut dietetica convenional, voluntar

  restrictiv, deoarece era de esen hipocaloric. Stabilind corganismul uman avea nevoie de aproximativ 2500 de caloriipe zi, ea explica de asemenea, c n funcie de consumulenergetic real se poate merge pe variaia greutii ntr-un senssau altul. Astfel, dac se consum 3000 de calorii pe zi, secreeazun excedent de 500 de calorii care va fi pus n rezerv,antrennd o luare n greutate. Dac, n schimb, se mulumetecu 2000 de calorii, se creeaz atunci un deficit de 500 decalorii, oblignd organismul sconsume din grsimile sale derezerv pentru a compensa diferena, ceea ce ar antrena opierdere n greutate.

  Altfel spus, teoria caloriilor aplicat nutriiei afirma cpentru a slbi, este suficient smnnci mai puin i inversspus, dacte ngrai este pentru cmnnci prea mult.

  Aceasta este schema simplificat, bazat pe o credinnaiv, care a dominat dietetica acestor ultime decenii. Ori este,din nefericire, ceea ce se vehiculeazmereu n mod oficial, nserviciile de nutriie ale spitalelor i ceea ce se pred nc n

  colile de dietetic.A raiona dup modelul energetic, cum fac nc toi

  profesionitii dieteticii, nseamn ignorarea deliberat afenomenelor de adaptare i de reglare a corpului uman,nseamn tgduirea particularitilor personale care fac cafiecare individ s fie unic i nseamn mereu, tinuireainfluenei factorului calitativ al alimentului.

  Contrar ideilor preconcepute, obez nu este obligatoriucineva care mnncmult. n majoritatea cazurilor, este chiar

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  18/320

  contrariul. Statisticile care au fost realizate pe populaii de obezi(n Frana ca i n toate rile occidentale) aratc: -15 % doardin obezi mnncmult (2500 la 3500 calorii); -35 % din obezimnnc normal (1800 la 2500 calorii); -50 % din obezi

  mnncpuin (800 la 1500 calorii).n lumea competiiilor sportive, se poate dealtfel remarca

  c pentru meninerea unei stabiliti ponderale, aportul caloricpoate varia de la 2500 la 9000 de calorii n funcie nudespecialitate ci de indivizi.

  Maratonistul Alain Mimoun i menine greutatea iiasigurperfect antrenamentul su dur cu doar 2000 de caloriipe zi, pe cnd alergtorul ciclist Jacques Anquetil aveanevoie de 6000 de calorii pentru greutatea i conservareaformei sale.

  De bine ce ea poate fi n mod curios discretreferitor laacest subiect, literatura medical a publicat totui un marenumr de studii care aratcdiferena aportului caloric este

  nensemnat indiferent c subiecii sunt slabi, normali, graisau obezi. n realitate, numeroase studii au artat cnu existo corelaie semnificativntre corpoleni aportul energetic.

  Dar cel mai bun mijloc de a fi convini de ineficacitateaabordrii hipocalorice, este de a analiza rezultatele acesteia nrile unde ea este prezentcotidian: in SUA.

  88 milioane de americani urmeaz n permanen

  regimuri bazate pe calorii i acest lucru de peste 50 de ani.Mesajul caloric este la ei omniprezent. Parcurgndcomunicaiile audiovizuale i mai ales spoturile publicitare,aceast cultur dietetic este n permanen ntreinut nspiritul lor. i pentru a fi siguri cobin rezultate americaniicare fac mereu lucrurile la extrem, nu se strduiesc doar scalculeze caloriile, dar se nveruneaz n mod egal, ntr-o omaniercvasiobsesiv,s facmulte exerciii fizice pentru afi siguri de arderea la maxim a energiei. Ori statisticile

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  19/320

  referitoare la obezitate n USA ne arat o situaiecatastrofal.

  n condiiile n care, mai mult de o treime din populaieurmeaz cu ndrjire regimuri hipocalorice i practic zilnic

  exerciii fizice intense, americanii sunt, paradoxal, cei maigrai din lume. Dou treimi din populaie au o greutateexcesiv, comparativ cu o treime n Frana, i un american dintrei este obez, comparativ cu unul la opt n ara noastr. Toateacestea fr a fi posibil n realitate, s comparm relativii-obezi francezi cu super-obezii americani...cci n mod curentntlnim n America, oameni care au peste 200 kg.

  Un documentar realizat despre obezitate n SUA i difuzat n noiembrie 1990 pe TF1, a artat un specimen de 460 kg iCartea recordurilor Guiness a semnalat c greutatea maximcare n-a fost atinsniciodatde un om era de 620 kg. Era vorbanatural, de un om de naionalitate american.

  Este adevrat c dac vrem s nelegem bine de ce

  dietetica hipocaloriccare ni se propune de 50 de ani, estedietetica eecului n SUA este foarte uor de verificat.Dar n toate rile occidentale unde ea este aplicat cu

  aceeai perseveren, rezultatele sunt de aceeai natur, adiccatastrofale.

  tiam cdietetica hipocaloricera ineficace, cci rezultatulaplicrii sale a dus mereu la eec, tim de acum nainte de ce.

  Ipoteza pe care se bazeazeste falsi nu are nici un fundamenttiinific. Vom descoperi, n capitolele urmtoare, c este ipericuloas.

  2FALSELE PISTE SAU GHIDUL SLBIRIIGREITE

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  20/320

  REGIMURI PE BAZDE CALORII: PERICOL !

  Am vzut pn acum, c n plan istoric, era nscutconceptul echilibrului energetic al corpului uman aadar c

  de aceea ideea regimului pe baz de calorii este aplicat.Avem astzi suficiente informaii obinute n urma aplicriiei pentru a-i constata ineficacitatea.

  Profesorul David Gartner, de la universitatea din Michiganconsider, mpreuncu un numr de colegi, cprimul factor alobezitii n SUA este urmarea succesiv a regimurilor

  hipocalorice. Profesorul Walter Willett, de la Harvard MedicalSchool, unul dintre cei mai mari oameni de tiin americani,este nci mai categoric n acest domeniu. El considerefectiv,c la originea creterii dramatice a obezitii n aceste ultimedecenii, sunt sigur recomandrile oficiale ale nutriionitilor.

  Toi aceia i mai ales acelea care au inut o dat unregim hipocaloric tiu c, ntr-o prim faz, se obin n

  general rezultate, dar c nu ajung niciodat s sestabilizeze.Mai ru nc, n numeroase cazuri este posibil ca ulterior

  s se regseasc cu un ctig suplimentar n greutate. Vom ncerca s nelegem de ce, examinnd comportamentulorganismului uman.

  Sne imaginmcraia zilnica unui individ este de circa2500 de calorii, ic acest individ suferde cteva kg n plus.Dac i reducem raia la 2000 de calorii, printr-o abordarehipocaloric clasic, vom crea un deficit de 500 de calorii.Organismul care este obinuit sprimeasc2500 de calorii, seva gsi n pierdere i va consuma echivalentul celor 500 decalorii pierznd din grsimile de rezerv. Se va obine astfel, o

  slbire corespunztoare.Dup ceva timp, de o durat variabilde la un individ laaltul, se va remarca cslbirea nu se mai produce n condiiile

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  21/320

  n care regimul hipocaloric este meninut. Aceasta pentru cel,progresiv, va ajusta intrrile i ieirile. n msura n care nui mai aducem dect 2000 calorii pe zi, organismul decide de ase mulumi cu acestea i asistm la o stagnare a greutii.

  Dac decidem s prelungim experiena, gndind cpierderea n greutate va rencepe poate dupce vom atingeun palier, decepia va fi i mai mare. Se va observa efectivc, curba greutii reia deliberat o direcie ascendent.

  Paradoxal, atunci cnd mncm mai puin, ne ngrm.Explicaia este simpl. Organismul uman este efectiv animat, deun instinct de supravieuire care se pune n aciune n momentuln care, subit, apare o ameninare, n acest caz o restricie. Cumreducerea aportului energetic este continuat, dup cecheltuielile au fost ajustate n funcie de aporturi, organismuleste condus de instinctul de supravieuire sreducncaportul.Ceea ce se petrece la 1700 de calorii, spre exemplu, aacrezervele se pot constitui din nou.

  Nu trebuie s uitmc privaiunile, datorate acestornfometri i altor nfometri mai vechi, nu sunt ndeprtateic amintirea lor este ngropat n memoria incontient, elepot reveni la cea mai micalert.

  n fapt, organismul uman este animat de acelai instinct desupravieuire ca i un cine care ngroap oasele sale atuncicnd moare de foame. Curios este ccu toate ceste nfometat,

  ntotdeauna animalul face apel la instinctul sau de conservarepentru a-i constitui rezerve.

  Dealtfel, cnd organismul este n situaia de lips, adiceste subalimentat, este n mod particular n defensivi nupierde nici o ocazie de a face rezerve pn cnd apareposibilitatea de a primi. Obinuiii regimurilor hipocalorice tiudealtfel foarte bine, ccea mai micrenunare la regim, timp deun week-end de exemplu, poate s l fac s repun dintr-osingur lovitur, 2 pn la 3 kg, pentru care i-au fost necesare

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  22/320

  sptmni s le piard. Este de asemenea una din raiunilepentru care noi sftuim cititorii notri snu srniciodato mas, ceea ce fac totui numeroase persoane. Privndu-se dehranla o mas, ei nnebunesc organismul care pe drept, fiind

  n situaia de a suporta o frustrare, profit pentru a facerezerve la masa urmtoare.

  Obiceiul, care const n a nu de mncare cinelui sudect o datpe zi (din raiuni practice evident), este la fel destupid i poate explica n numeroase cazuri, suprasarcinaponderal a animalelor domestice. Dealtfel, experienele careau fost fcute pe animale de laborator au artat foarte bine cpentru o aceeai cantitate de hran pe zi, animalele care nuaveau dect o singur mas deveneau n timp obeze i celecare primeau echivalentul acesteia repartizat n cinci sau asemese pe zi, ipstrau greutatea optim.

  Am semnalat deja c obezitatea femeii poate fi mairebel ca cea abrbatului, ceea ce este legat de filozofia ei

  particular. Vom trata problema n detaliu n a doua parte acrii.Acolo vom preciza mai ales, cdacmasa de grsime a

  organismului feminin este superioar celei a brbatului, estevorba de un numr mai important de celule de grsime(adipocite). Se tie de mult timp, c obezitatea la femei seproduce (ca i labrbai) printr-o cretere a volumului fiecrei

  celule de grsime, dar ea se produce de asemenea, printr-omultiplicare a numrului celulelor sale. Drama este cu att maide mare, cu ct aceast situaie e ireversibil. Pe ct este deposibil s reuim diminuarea volumului unei celule degrsime, pe att e de imposibil s reducem numrul lor dupce crete.

  Ori studiile au artat c, adesea, n cazurile unui procesde restricii alimentare (regim hipocaloric), organismulfeminin, prin acionarea instinctului de supravieuire, fabric

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  23/320

  noi celule de grsime. Din nefericire, acest procedeu este celcare i permite s recupereze cu att mai repede obezitateapierdut (i mai ales de a-i crete volumul), cu ct potenialulsu va fi crescut.

  Regimul hipocaloric este iluzoriu i ineficace, aa cumam demonstrat, dar este n plus periculos, cci va avea ca efectconsolidarea potenialului de obezitate la femei, crescndinsidios capitalul celulelor de grsime.

  Cnd se studiaz istoricul unui obez (mai mult de 15sau 20 kg. n raport cu greutatea normal), se face socoteala n majoritatea cazurilor c esenialul acestei suprasarciniponderale a fost creat n mai muli ani, prin punerea npractica regimurilor hipocalorice succesive.

  Calvarul subalimentatului sau martiriul

  obezului

  Se vede bine, n exemplul de mai sus, cplecnd de la ogreutate stabilizatla90 kg cuo alimentaie de 3000 de calorii, un individ se regseteciva ani mai trziu la 120 kg, n condiiile n care el nuconsumdect 800 de calorii.

  De fiecare dat cnd un regim hipocaloric a fostintrodus se pot constata cele trei faze urmtoare: slbire,

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  24/320

  stabilizare, reluare n greutate. Ceea ce e important de notateste cn timp ce noi regimuri sunt ntreprinse, randamentuleste din ce n ce mai slab. La nceput, curba greutii revinemai mult sau mai puin la valoarea de plecare apoi pe msur

  ce avanseaz n timp, se produce un ctig suplimentar algreutii.

  Astfel, n ncpnarea de a vrea s piard 5 kg atuncicnd erau stabilizate la o greutate, unele persoane se regsesc15 ani mai trziu cu o suprasarcinponderalde 30 kg., fiindcomplet subalimentate.

  Mereu medicii ne spun, c au ntlnit printre clientelalor, pacieni care cu preul unui raionament sever controlati al unor enorme frustrri (generate de regimuri la 800 decalorii), ajung nu doar snu slbeascdar mai des continusia kg.

  Situaia este cu att mai dramatic cu ct cu diverseregimuri srmane aceste persoane sunt complet sectuite de

  nutrimente indispensabile (acizi grai eseniali, sruri minerale,vitamine, oligoelemente) ceea ce produce o mare obosealdari o mare vulnerabilitate fade boli, mijloacele lor de aprarefiind reduse.

  n plus, o mare parte dintre ele, devin depresive, chiaranorexice. Ele nu au deci, dect s schimbe specialistul,prsind nutriionistul pentru a ateriza la psihiatru.

  n sfrit, aceste obeziti armonic favorizeazapariiabolilor cardio-vasculare, iar n situaia abseneihipercolesterolemiei, diabet sau tabagism.

  Profgesorul Bronwell, de la Universitatea dinPensilvania, a studiat fenomenul pe obolanii de laborator, acror alimentaie era constituitdintr-o alternande regimuribogate i regimuri srace n calorii. Animalele ctigau ipierdeau n greutate dar ritmul de ctig i de pierdere varia lafiecare nou regim. n cursul primului regim, obolanul pierdea

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  25/320

  din greutate n 21 de zile i repunea la loc n 46 zile. n timpulcelui de-al doilea regim, obolanul pierdea aceeai greutate n56 zile i repunea totul n 14 zile. n continuare pierderea ngreutate era din ce n ce mai dificil de obinut i repunerea din

  ce n ce mai rapid. Se dovedete astfel, cmetabolismul seadapteaz la reducerea caloric. Tot deficitul caloric poateefectiv reduce cheltuielile metabolice cu mai mult de 50 %,dar cnd totul revine la normal, n scurt timp, apare o brutalreluare n greutate. n fine, cu ct intervalul ntre regim ialimentarea obinuit este mai mare, cu att revenireaponderalse face mai repede.

  Efectul acestor regimuri armonic, care se sfresc cu ovariaie a greutii n Yo-Yo i cu o rezisten la slbitcrescnd progresiv, este totui bine cunoscut dar paradoxal, nue dect foarte timid denunat de specialiti, ca i cum ar existaun soi de conspiraiea tcerii. Este ca i cum le e fric smrturiseascastzi, ceea ce dup50 ani va fi evident.

  Trebuie totui, s salutm iniiativa profesoruluiApfelbaum care, n cursul Congresului Internaional din Anversn septembrie 1993, a rspuns afirmativ la ntrebarea pe care elnsui a pus-o: n ce privete tratamentul obezitii, suntem noicu toii nelai ?

  Curios, publicul, el nsui fiind totui primul care are depierdut i adesea de suferit, nu este ntotdeauna pregtit s

  accepte adevrul. Profitnd ntr-o zi, de invitaia care mi-a fostadresatpentru a participa la o mare dezbatere televizatdespreobezitate, am fost tentat, dar fr mare succes, s abordezsubiectul pentru cteva minute. Emisiunea fiind retransmis,pasajul a fost tiat n momentul difuzrii i aceasta din cauzalipsei de interes frndoial.

  O jurnalist reputat pentru scrierile sale serioase despresntate, istorisete c a publicat ntr-o zi un lung articol ncare denuna regimurile hipocalorice i explica dorina noastr

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  26/320

  de a le ine precum i care este pericolul. Rezultat: un drac!Nici o singura scrisoare de la cititori. Indiferen total, ncondiiile n care cel mai mic regim miracol face mereuvlv.

  Trebuie sspunem cfenomenul hipocaloric a dobndit n societatea noastr occidental, o veritabil dimensiunecultural. El a i fost, aici ca i pretutindeni i mai ales pecontinentul american, instituionalizat la toate nivelurile. Cumam putea restabili un principiu care este nscris de stat nprograme la toate facultile de medicin, care este baza denvmnt pentru colile oficiale de dietetic, care este nvigoare n toate colectivitile, spitale, coli i ntreprinderi?

  Cum am putea restabili un principiu care submineazoparte importantdin estura economica societii noastreoccidentale?

  Industria alimentareste una din cele care nfloresc azi. Eaeste i n unele ri ca Frana, prima din toate i una din multele

  prospere. Cnd se viziteazun salon ca SIAL5

  , ne dm seama ctoate eforturile industriilor, adicdezvoltarea lor, se nscriu nlogica hipocaloric. Toate studiile de marketing sunt formate: nacest sens trebuie s se orienteze piaa de mine! Toate noileproduse sunt deci elaborate n consecin. Totui, reducerile(de calorii) au pierdut teren de-a lungul anilor.

  5 Salon internaional al industriei alimentare, important manifestaie care se ine nfiecare an n luna noiembrie la Villepinte, aproape de Roissy-en-France.

  Lanurile hoteliere au i ele virusul bazat pe calorie. Suntmuli cei care au nscris deja n cartea restaurantelor lor,meniuri bazate pe calorii. Alii au creat seciuni separate, unde

  n loc de matre d`htel este un dietetician care oficiaz.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  27/320

  PACHEELELE NELTOARE DE PROTEINE

  Trebuie stim c, printre cele mai hipocaloriceabordri, exist VLCD6 (very low calories diet) sau

  regimurile pe bazde pacheele de proteine.Aceast diet proteic, care va trebui s fie teoretic,

  rezervat obezitilor serioase (cu un BMI7 superior lui 30),este greit prescrisnc, de ctre unii medici de orai face deasemenea parte din automedicaia femeilor care se decidsingure so in,fr so urmeze corect din punct de vederemedical.

  Care este principiul lor ?

  Se acioneazprin substituirea alimentaiei normale, timpde 20 pn la 30 zile, cu 55 pn la 75 g de proteine n pudr(care se dilueaz) sau preparat sub form lichid. Aceste

  proteine aduc aproximativ 500 de calorii pe zi (i uneori maipuin!). Li se asociazun supliment de vitamine i minerale cai o prizde buturabundent(pe puin 2 litri pe zi).

  Aportul proteic al acestor pacheele permite evitareapierderii masei musculare i absena glucidelor reduce glicemiai secreia de insulin. Aceasta din urm, permite n mod egalcrearea corpilor cetonici, care n 48 ore taie pofta de mncare

  id subiectului puin euforie. Organismul este atunci obligats fabrice glucoza de care are nevoie pentru a scpa degrsimile de rezerv; este neoglucogeneza. Pn ce rezervelelipidice se topesc (lipoliza), subiectul slbete.

  Care sunt inconvenientele lor ?

  Studiile tiinifice fcute asupra diferitelor sectoarecorporale, au artat c are loc de asemenea o topire a

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  28/320

  muchilor (proteine) n timpul primelor 19 zile icbilanulnu se echilibreazdect ncepnd cu a 20-a zi.

  Aproape 25 % din pierderea n greutate se realizeazde fapt prin pierderea masei musculare. Dar este adevrat

  cn obezitate slbirea masei musculare are loc oricum.Importanta pierdere de sruri favorizeaz n o pierdere de

  ap suplimentar, care are mereu efect asupra balanei...Ori,pierderea de ap trebuie supravegheat, ca s nu provoacecderi de tensiune arterial. Aceasthipotensiune arterialestedatorat absenei glucidelor care provoacpierdere de sodiu ide ap.

  6 diet foarte slab n calorii 7 Bady mass index, indice de mas corporal. Vezi primulcapitol din partea a doua.

  n consecin la oprirea dietei este imperativ s se

  reintroduc glucidele n mod progresiv, cci dac suntabsorbite n cantiti mari, se produce apariia de edemecauzate deo brutalretenie de ap.

  Efectele secundare ale VLCD sunt numeroase: -cretereaconcentraiei de acid uric: de la 10 la 20%; -hipotensiunearterial: de la 8 la 10%; -cderi de pr: 9%; -constipaie:de la8la 10%; -oboseal: 8%; -unghii casante: 8%; -piele uscat: 8%;-intoleran la frig: 8%; -crampe musculare: 7%; -tulburri deciclu menstrual: 6%; -stri depresive: 5%; -dureri de cap: 3%.

  Hiperuricemia (concentraia ridicat a acidului uric)persistcirca 3 sptmni. n scopul de a limita riscurile (crizede gutsau colici nefritice prin formarea de calculi renali), este

  capital sse bea multap.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  29/320

  Constipaia este normal pentru c nu exist aport dealimente solide. Se poate combate mncnd salate pregtite cuzeamde lmie.

  Complicaia cea mai dramatic, care poate surveni n mod

  excepional, este moartea subit. n SUA, Food end DrugAdministration a evideniat numeroase decese datorate acestorregimuri cu coninut foarte sczut n calorii ! Este vorba nacest caz de femeile care frnici un antecedent particular, aufcut fibrilaie auriculari un stop cardiac ireversibil. n ceamai mare parte a cazurilor s-a pus n evidenproasta calitate aproteinelor consumate. Ele erau srace n triptofane i eraulipsite de suplimentul necesar de potasiu. n alte cazuri, nu aputut fi gsit nici o cauz evident, posibil ca aceasta s fieurmarea tratamentului timp de 5 la 6 luni, n condiiile n caredieta proteicnu trebuie sdepeasc4sptmni. Cnd se tiec aceste tratamente se vnd liber n farmacii, nu putem fidect ngrozii, cci nu trebuie sfie prescrise dect subiecilor

  cu un indice de mascorporalmai mare ca 30 i care trebuie saibefectuat n prealabil, un bilan complet a funciilor renale icardiace. O noucurtrebuie fcutdupun interval de 3 luni.

  Este chiar evident, caceste cure trebuie inutesub controlul unei echipe medicale competente, ncodiii de spital i sub strict supravegherecardiologic. Putem sfim siguri c, o datameit de

  rezultate promitoare, obezul nu va fi tentat surmeze tratamentul mai mult de 2 luni?

  n ce-i privete pe cei care nu urmeaz acest tip de dietdect timp de 8 pn la 10 zile, de ocazie, ei trebuie stie cdieta nu produce n timpul primei sptmni, dect o slbiremusculari o pierdere de ap. Nu exist nici o diminuare amasei de grsime, de aceea ei nu slbesc!

  Aceste privaiuni draconice nu le garanteaznici o pierderein greutate, pentru c,aa cuma artat studiul realizat de Van

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  30/320

  Goal asupra a 400 cazuri, nu existdect: -38 % de succese pe6 luni; -31%peunan; -14%pe2ani.

  Un studiu recent publicat de Universitatea dinPensilvania, nu a indicat dect 2 % reuite timp de 5 ani.

  Profesorul Apfelbaum, care a repurtat o ardentdefensivasupra acestei diete proteice timp de 25 ani, a avut curajul nCongresul Internaional al obezitii de la Anvers din 1993, srecunoasc inutilitatea sa, concluzionnd c pe termen lungtoi subiecii au pus la loc kilogramele pierdute.

  Mai ru este c, n ciuda pericolului (cnd suntpracticate frsupraveghere), aceste tratamente se distribuiecu att mai bine cu ct ele reprezinto piacare aduce banilaboratoarelor i farmacitilor.

  n condiiile n care sunt obinute n vnzaredirect (prin coresponden), dup prescripiamedicului, acesta ncaseaz nc un procentaj lavolumul vndut, ceea ce demonstreaz c nu are un

  profit mic!Acest fel de abordare a slbirii, are adesea cusurul de acrea o parantezartificialde 4 sptmni n viaa alimentara subiectului, care trece atunci pe lngadevrate probleme. Eanu are deci, nici un sens n cadrul unui proiect de slbire petermen lung i necesit supravegherea pacientului i integrareaunei prize de ncrctur dietetic viznd modificarea

  obinuinelor alimentare.Este unic cnd face cursele sale la bcnie, la pia sau

  ntr-un mare supermarket dar n nici un caz nu se duce lafarmacist, care l-ar putea ajuta s pun n practic un demersnutriional serios pentru a slbi.

  NEPLCERILE SUBSTITUITELOR DE MESE

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  31/320

  n zilele noastre, vitrinele farmaciilor i raioanelorspecializate din supermarketuri, sunt invadate de pliculee depudre vanilate sau de ciocolatcare, luate la micul dejun sau ladejun sunt considerate eficiente n slbire. (Seara se acord

  privilegiul unei mese normale). Compoziia lor chimic estefoarte variabildar mereu dezechilibrat. Unele sunt lipsite deproteine iar altele conin prea multe glucide, ndulcite cu zahr.Svedem de ce aceastopiune este ncmai pervers.

  Printre mecanismele care calmeaz senzaia de foame,sunt, pe de o parte masticaia i pe de altparte sentimentul desaturaie (stomac plin). Ori, nghiind un lichid nu faci nicimasticaie, nici nu te gndeti cai mncat bine i acest lucru,foarte simplu, pentru cnu ine de foame corpului. Rezultat:i-e foame la cteva ore dupi riscul de a roni ncceva, estefoarte mare.

  Dac se iau aceste substituite de mese dimineaa i laprnz (n momentele cnd riscul de a se depune grsime este

  cel mai mic) vom fi tentai la cin s lum o mas maicopioas. Nu este o ocazie favorabil: este exact ora la careorganismul este foarte nclinat s fac rezerve i va face cuatt mai multe, cu ct a fost frustrat n cursul celor doupseudomese precedente. Revenind la o logichipocaloric...

  Exist, n plus, o eroare psihologiccare se manifestcndoptm pentru substituitele de mese, cci obezul consacrat i la

  fel cel care nu are dect o simpl suprasarcin ponderal, vadezvolta incontient un fel de aversiune cu privire la hran,despre care va gndi cu timpul c este responsabil de toaterelele. Acest lucru l va conduce la ideea c hrana esteadversarul cruia trebuie s i se opun, ns, dup prereanoastr, mesajul pe care trebuie s-l perceap este exact opus.Obezul trebuie snceapprin a se mpca cu alimentaia n locde a o respinge n ansamblul ei. El va nva n continuare cumsfacbune alegeri.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  32/320

  MEDICAMENTELE MIRACULOASE

  Pilula miracol care te va face s slbeti este mereuprezent n fantasmele noastre. Dar, pentru a fi acceptabilpeplan medical i etic, ea trebuie srspundla un anumit numrde criterii: -o eficacitate dovedit prin experimente fiabile ireproductibile; -o tolerancorect(absena efectelor secundarenedorite); -o absena toxicitii pe termen lung.

  Putem spune c acest comprimat, care seamn mult cuoaia cu cinci picioare, nu este prea aproape de a se nate, cci

  azi nici un produs nu se apropie mai mult sau mai puin de acestmodel ideal!Putem, n acest timp, sstudiem medicamentele care au

  fost prescrise sau care sunt n continuare, n mod greitpropuse, n speranade ate face sslbeti.

  Diureticele

  Dac faptul de a slbi const n a pierde o anumitmasde grsime, este evident cdiureticele care nu ne fac dect spierdem apa fornd organismul surineze mai abundent, nurspund la acest obiectiv.

  n plus, trebuie tiut c apa antreneaz cu ea srurileminerale (sodiu, potasiu), ceea ce dac socotim, provoac nfinal mai mult ru dect bine: uscarea pielii, oboseal, crampemusculare i vertij, care pot determina cderi de tensiuneputnd ajunge la sincope.

  La oprirea tratamentului corpul are tendina de a reveni,ca un burete care a fost mult timp stors: el recupereazmairepede apa isrurile care n prim faz, adaug riscul

  apariiei edemelor ce pot deveni rebele.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  33/320

  Medicii care au nc aplombul de a prescrie acestediuretice (i inutile i periculoase) nu au dect rar onestitatea dea nscrie numele lor n toate reetele, cci sunt cunoscui i nmod obinuit le prescriu pentru a trata unele boli. n acest scop,

  ei le disimuleaz frecvent sub termeni chimici necunoscui depacienii lor, pentru ncorporarea lor discret, n preparatemagistrale pseudohomeopatice. Toate acestea se fac bineneles,graie complicitii binevenita farmacitilor, chiar dacacesteartificii sunt total interzise.

  n aceeai ordine de idei, trebuie s menionm uneleprescripii fitoterapeutice recomandate pentru a folosi ladrenaje, care sub un aer fals natural, conin plante cu efectediuretice mai mult sau mai puin marcante. Printre ele, citmvulturica, coada calului, mrarul, mesteacnul, brusturele,ulmul, anghinarea, ppdia, frasinul, ortosifonul i cozile deciree. Efectele lor diuretice sunt poate uoare, ceea ce reduceriscul pierderilor de potasiu, dar ele nu fac altceva dect s

  elimine apa...Referitor la apa mineral, care este prezentatadesea ca unajutor n slbire, ea nu rspunde global dect la argumentele demarketing. Desigur, e important sbem suficient, cum deja amspus, dar acest lucru nu va avea niciodat dect efecte uordiuretice. Dac o bem, permite eliminarea deeurilormetabolismului proteic (uree, acid uric), ceea ce nu duce n

  consecinla pierderea grsimilor!

  Laxativele

  Unele femei ingenioase se gndesc c ele vor putea sslbeascsimplu, eliminnd mai multe scaune! Ele vor nvacriscmai ales s irite colonul folosind laxative iritante sau screeze carene de potasiu, avnd n vedere diareile care nsoescaceste veleiti de curire. Acestea, nu reprezint dect o

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  34/320

  tendinbolnav (frica de toxine) sau obsesional (o nebunie acureniei...).

  Extractele tiroidiene

  Insuficiena tiroidian nu intervine dect n modexcepional n cauzele obezitii. Hipotiroidia antreneazefectiv o diminuare a pierderii energetice n repaus.Prescrierea de extracte tiroidiene la un subiect a crui tiroidfuncioneaz bine, pentru obiectivul de a crete pierdereaenergetic, nu este doar inutildar e i periculoascci poateantrena o hipertiroidie forat.

  Aceste medicamente care produc mai mult pierderimusculare dect grsime, risc mai degrab s provoacetulburri de ritm cardiac, pentru c trebuie s amintim, inimaeste de asemenea muchi (un pic particular, desigur). Avnd nvedere efectele secundare pe care le induc (destabiliznd

  tiroida), aceste extracte tiroidiene sunt adesea ru suportate.Tulburrile care apar asociate sunt: insomnii, angoas,palpitaii, tahicardie, tremur i stri de excitare. Totuicomplicaia cea mai grav rmne decompresia brutal a uneiinsuficiene coronariene (anghinpectoral) preexistenti caree posibil sfi fost trecutcu vederea la un bilan prealabil.

  Aceste remediiotrvuri sunt adesea ascunse n

  interiorul unor preparate complexe i mascate prin folosireade nume chimice complicate sau de abreviere.

  n fitoterapie se prescriu astfel de remedii ca: laminarii saufucus vesiculosus, care agit tiroida prin intermediul iodului pecare l conin.Medicamentele care taie pofta de mncare

  Sunt compuse de amfetamine care taie pofta de mncare,fiind puternic psihostimulante. Nu vom fi deci mirais

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  35/320

  constatmc ele provoac o stare de excitaie constnd dintulburri de somn dar i o diminuare a autocriticii iautocontrolului.

  Dac, la oprirea tratamentului survine frecvent o

  depresie nervoas care poate merge pn la suicid, cel maimare defect al lor este antrenarea unei dependene majore,sursde toxicomanie. Putem deci, sdevenim foarte uor unveritabil drogat al acestor taiefoamea!

  Obezii care mnnc adesea foarte puin sunt uneoricruai dar pentru cei care au tulburri de comportamentalimentar (bulimie), tratamentul cu amfetamine nu va puteaavea dect efecte agravante.

  Izomeridele

  Vrnd s pstreze unele din efectele benefice aleamfetaminelor, fr a mai dezvolta inconvenientele lor,

  laboratoarele au cutat spunla punct o moleculprezentndcele mai mici riscuri. Aa s-a nscut, la nceputul anilor 1990,dexfenfluramina mai bine cunoscutsub numele de Izomerid,al crui efect psihostimulant a fost suprimat. Dupexperienelecare au fost fcute pe animale, ea nu provoac toxicomanie.Acioneaz modificnd metabolismul serotoninei, o substancare intervine n reglarea poftei de mncare i dezvoltsenzaia

  de saietate. Eficacitatea sa a fost recunoscut pe subiecicontrolai glucidic, adic fanaticii dulciurilor, dar acetia nureprezint dect 15 % din obezi. De aceea ar fi abuziv s sefactratament n toate cazurile de obezitate.

  Un studiu, dublu realizat cu Izomeride i prin placebo8 pemai mult de 800 de obezi tratai timp de un an, din care 86 %femei avnd un surplus mediu de 40% n raport cu greutateaideal teoretic (cu un BMI mediu de 32), a artat c acestmedicament nu era bine suportat.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  36/320

  Semnalmc aceste persoane urmau simultan un regimhipocaloric cu mai puin de 1450 calorii pe zi, cu o priz desusinere n ncrcare. Aproape 40% din subieci au ntrerupt pedrept tratamentul, din cauza efectelor secundare suprtoare:

  oboseal, jen abdominal, dureri de cap, tulburri de somn,diaree, uscciuni ale gurii, anxietate, dispoziii depresive,poliurie, vertij, somnolen, greuri ivrsturi.

  ntre seria tratatcu dexfenfluramini seria placebo, nus-a notat n 11 luni, dect o diferen de greutate medie deaproximativ 2,7 kg. Punctnd, dup2 luni de la ntrerupereatratamentului (care a durat 1 an), se nota c n seria placebosubiecii aveau repuse 1 kg pe luniar cei care fusesertrataicu Izomeride, aveau repuse 2! Medicii care procedaser laacest studiu, au concluzionat deci ctratamentul trebuia sfieurmat pe via pentru a menine eficacitatea sa, destul derelativa...(spre marea satisfacie a laboratorului).

  8 Placebo: substanneutrcare se substituie unui medicament

  Izomeridele, crora profesorul B. Guygrand nu pierdea nicio ocazie s le fac publicitate, au fost mult prescrise n anii1990 n Frana dar i n SUA, unde erau comercializate subnumele de Redux. Dar, n 1996, buletinul epidemiologic alDepartamentului American al Sntii arta c un numr

  nedefinit de persoane care au consumat acest medicamentprezentau anomalii cardiace. La sfritul acestui an, Food endDrug Administration avea numrate 144 cazuri de malformaiicardiace. Ecocardiografiile fcute n 5 state, au permis s setragconcluzia c riscul apariiei anumitor leziuni cretea, maiales n timp ce tratamentul era administrat pe perioade mai mari

  de 6 luni i pentru unele persoane chiar de 3 luni. De aceea,Departamentul American al Sntii recomanda ca toatepersoanele care au fost expuse la dexfenfluramine (produse de

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  37/320

  laboratoarele franceze Servier) trebuiau sbeneficieze ct mairepede de o supraveghere cardiologic pentru a prentmpinaprezena unei eventuale leziuni vasculare.

  Fa de presiunea crescnd a autoritilor sanitare

  americane i franceze, laboratorul Servier a decis la sfritul1996 de a ceda toate drepturile de comercializare pentru acesteproduse, ealonului mondial. Agenia de medicamente francezavea, n acest mod, sdecidsuspendarea autorizaiei de punerepe pia a dexfenfluraminelor ca i a fenfluraminei, celebrulsu strmo.

  Trebuie totuistim c timp de 35 ani pentrufenfluramini 12 ani pentru dexfenfluramin, mai mult de60 milioane de persoane au consumat acest medicament cucomplezena nedisimulata profesionitilor n nutriie.

  Orlistat (Xenical)

  Este un medicament care limiteaz absorbia intestinal agrsimilor inhibnd lipazele digestive; 32% din grsimileingerate sunt astfel eliminate n fecale. Nu este deci vorba de unsimplu taie-foamea i mult mai puin de un regim miracol.Acest produs a fost cunoscut de obezi i trebuie s fie luat ncadrul unui regim hipocaloric, deci uor n grsimi.

  Efectele nedorite observate sunt esenial digestive i

  legate de modul de aciune al produsului: scaune grase,flatulencu scurgeri, inconsistenfecal...

  Ca toate medicamentele de slbire, eficacitatea sa esterelativ, din moment ce studiile arat c, n cursul a 2, anipierderea greutii suplimentare obinut cu Orlistat (Xenical)este de aproximativ 3 kg comparatcu placebo.

  n mod legitim, se poate deci pune ntrebarea daceste cuadevrat rezonabil pentru un obez s i se recomande, pe ct ede ru (privind efectele secundare) i pe ct e de scump (cci

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  38/320

  produsul este scump i nu se poate rambursa), pentru a ajungela un rezultat modest. Cu toate claboratorul ne recomanddea nu urma tratamentul dect o perioad de 2 ani, oprireatratamentului implic n mod evident o reluare automat n

  greutate.Se realizeazastfel c,rspunsul terapeutic la o problem

  metabolicsau la o tulburare de comportament alimentar nu sepoate reduce, din partea medicului, la prescripia unuimedicament, mai ales dac nici unul dintre ele nu este cuadevrat eficace. Obiectivul cerut nainte de orice, este de alua n considerare o reeducare din punct de vedere alimentar.

  De asemenea, dac un bun numr de femei, nerbdtoaresslbeascpentru a putea intra la timp n costumul lor de baiela apropierea vacanei, doresc s aib un record de la unmedicament miracol, medicul trebuie sa fie rezervat. Nu estevorba de o prescriere pentru a realiza rapid un obiectiv petermen scurt. Acest lucru este cu att mai adevrat cu ct unele

  medicamente (n afar de toxicitatea i efectele secundaresuprtoare), i expun pe cei care le folosesc la o complicaiegrav: revenirea terapeuticcu reluarea n greutate.

  Recidivele regulate ale acestor incoerene terapeuticefac s se dezvolte rezistene la slbire i contrar scopuluicutat, duc la o progresie a obezitii.

  nc o dat, toat strategia de slbire nu se poate

  concepe dect n perspectiv, pe termen lung, cunoscndderivatelor alimentare actuale. Decizia de a slbi trebuie sfie o alegere deliberat, pentru asta trebuie refuzatspectaculosul imediat care nu v pregtete dect pentruziua urmtoare, care nu ncnt.

  SUPLIMENTELE ALIMENTARE

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  39/320

  Adepi ai soluiilor fulger, fii circumspeci cu privirela nenumratele produse care ajut slbirea i secomercializeaz, sub aspect eronat natural.

  L-carnitina9

  L-carnitina este o enzimcare exist n organism. Ea estesintetizat la nivelul ficatului i rinichilor plecnd de la 2amino-acizi: L-lizina i L-metionina, graie ajutorului fierului ivitaminelor C i B6. n zilele noastre, deficitul dobndit de L-carnitineste n realitate foarte rar, cci putem sne procurmaceastenzimdin alimentele pe care le mncm curent: carne,pui, iepure, lapte de vaci ou. Doar civa vegetarieni, potavea o sintezde Lcarnitinpuin insuficient, mai ales dacauun slab aport de fier. Exist, n mod rarisim, deficite congenitalede L-carnitin, dar dac subiecii suferinzi pot avea tulburrimusculare n schimb ei nu sunt obezi!

  n publicitate, n mod abuziv L-carnitina este prezentatcao substan ajuttoare pentru arderea grsimilor. S fimcoreci! Ea este, desigur, necesar la utilizarea acizilor grailiberi din snge ca i carburant energetic, dar nu permite nnici un caz arderea grsimilor de rezervcare sunt stocate subform de trigliceride. Doar activarea unei alte enzime,triglicerida-lipaza (graie unei slabe concentraii de insulin),

  poate permite topirea grsimilor de rezervi eliberarea acizilorgrai n circulaia sanguin.

  Din fericire, serviciul de represiune al fraudelor i face n sfrit treaba i interzice comercializarea numeroaselorproduse coninnd L-carnitina. Cu timpul, ea nu trebuie smai fie dect o rea amintire. Din nefericire, alte substanemiraculoase i iau locul,

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  40/320

  9 Carnitina e o substan produs n mod natural de organism, n ficat si rinichi. L-ul pus naintea denumirii se refera la polaritatea chimic a substanei i o deosebete de D-carnitina, un produs inutil organismului.

  Plantele

  Fitoterapia este de acum nainte chemat n ajutor:plante mnctoare-degrsimi, ceaiuri diuretice, plasturi cufucus, toate sunt bune pentru a face s sclipeasc ideeaunui slbit frefort, toate n timp ce mncm orict !

  Lum cazul ananasului. Cine nu a auzit mcar o dat nvia, spunndu-se c ananasul aspir grsimile? Faima

  bromelinei, care se gsete de fapt n tij (pe care o tiem) inu n fruct, nu este de loc mnctoarea de grsimi renumitpentru slbire. Ea nu are chiar de loc, aa cum s-a crezut,efecte benefice asupra metabolismului insulinei. Ct desprepstile de fasole, ele nu mai sunt n vog, dupce au fost laoriginea ocluziilor intestinale n SUA.

  Alte plante pe care le-am crezut inofensive sunt

  dovedite i ele toxice. Este cazul dumbe-ului care s-ainterzis la vnzare. De asemenea unele plante chinezeti deslbit (cu ct mai exotice, cu att mai preferate) au fostresponsabile de hepatite toxice grave.

  Singurele substane care se pot permite, la rigoare, suntfibrele solubile ca glucomananele, dar ele nu au nici un efect ndoze mici. n cantitate de 4 g pe zi ele pot fi interesante pentru atia rapid, o mare poftde mncare. Luate cu un pahar mare deap, cuo jumtate de ora nainte de mas(se umfl n stomac),dau o senzaie de saietate precoce i reduc cantitatea deinsulinsecretat. Dar ele favorizeazpenibilele balonri.

  Ori ce ar fi i cte ar fi, comprimatele deturneazinevitabil obezii de la adevratul obiectiv: modificarea ntr-un

  mod durabil a obiceiurilor alimentare. Pn la urm, aceastaeste singura contiin nutriional care v va putea permitestabilizarea greutii pe termen lung.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  41/320

  3COMPOZIIA NUTRITIVA ALIMENTELOR

  S-a vzut clar n capitolele precedente, c nu energiaconinut de alimente este responsabil de luarea n greutate.Vom descoperi ulterior c ceea ce face diferena, este naturaalimentului, adicconinutul su nutritiv, n termeni de glucide,lipide, proteine, fibre, vitamine, sruri minerale i

  oligoelemente. Vom descoperi, aadar cnu ne ngrm pentrucmncm prea mult ci pentru cmncm greit icalegerilenoastre alimentare nu sunt ntotdeauna bune.

  Sintetiznd, pentru a pierde kilograme i a regsi ogreutate ideal, nu slujete la nimic privarea de hran. Vomnelege, numaidect, ceste suficient sarmonizm mai binealimentaia, evitnd unele alimente neltoare n profitul celor

  mai salutare. Dar pentru a face alegerile bune, este necesar,nainte, sputem recunoate categoriile de alimente care suntla dispoziia noastris nelegem bine fiecare caracteristicalor.

  Linitii-v, prezentul capitol, n ciuda caracterului sutehnic, este asimilabil pentru toate femeile chiar dacele nu auo pregtire tiinific. Indiferent care sunt pasiunile care vocup timpul liber (grdinritul, treburi mrunte, activitisportive) sau activitile voastre profesionale (informatic...),primul lucru cu care ncepem svnvm, sunt principiile debaz. i, plecnd de aici vei putea n continuare progresaserios.

  Unele informaii care vvor fi date aici vsunt probabil

  familiare, dar dublai-v atenia, deoarece s-au spus attealucruri eronate n domeniul nutriiei, nct meritmai bine sfim nencreztori.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  42/320

  Trebuie nainte de toate stim c alimentele suntcompuse din nutrimente, adic substane asimilabile deorganism i destinate s-l menin n via. Acestenutrimente se grupeazn doucategorii:

  Nutrimentele energetice. Rolul lor este de afurniza energie dar i de a servi ca materie primnumeroaselor sinteze care au rol n construcia ireconstrucia materiei vii. Ele sunt: -proteinele sauprotidele; -glucidele sau hidraii de carbon; -lipidele sau

  grsimile. Nutrimentele neenergetice. Sunt necesare laasimilarea i la metabolismul precedentelor. Uneleservesc ca i catalizatori nenumratelor reacii chimicecare le pun in joc. Enumerm: -fibrele; -apa; -srurileminerale; -oligoelementele; -vitaminele.

  NUTRIMENTELE ENERGETICE

  Proteinele

  Proteinele sunt substane organice, de origine animalsauvegetal, care formeaz urzeala de structuri celulare aleorganismului. Ele sunt constituite din numeroi amino-acizi

  care sunt elementele de baz.Dac unii din aceti amino-acizi pot fi fabricai deorganism, alii n schimb, trebuie n mod imperativ sfie aduidin alimentaie, cci corpul nu tie s-i sintetizeze el-nsui.

  Duporiginea lor, gsim proteine: -de origine animal:ncarne, organe, mezeluri, pete, crustacee, scoici, ou, lapte,lactate i brnzeturi; - de origine vegetal: n soia, alge,

  migdale, alune, ciocolat, dar de asemenea n cereale, alimentecomplete i leguminoase.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  43/320

  Un aport suficient de proteine este indispensabil: -pentruconstrucia structurilor celulare; -pentru fabricarea unorhormoni i neuromediatori, ca tiroxina i adrenalina; -ca surseventualde energie pentru organism, n caz de nevoie; -pentru

  ntreinerea sistemului muscular; -pentru formarea acizilorbiliari i pigmenilor respiratori.

  tii, doamnele mele cordon-bleu, dacdm de-o parteoul, nici un alt aliment nu aduce un coctktail complet iechilibrat de amino-acizi, ca el. Cnd se tie c absena unuiamino-acid indispensabil poate constitui un factor limitantputnd s mpiedice asimilarea altora, se nelege att de binede ce este recomandat s avem o alimentaie care s fietotodatde origine animali vegetal.

  Mesele exclusiv constituite din vegetale, din care unelesunt gtite, conduc forat laun dezechilibru. n schimb, unregim vegetarian incluznd oui lactate este n ntregimeacceptabil (vezi capitolul 4 din a doua parte).

  Un aport proteic bazat exclusiv pe carne vaaduce, de altfel, o caren de amino-acizisuferinzi, care pot stnjeni absorbia altoraminoacizi. Pentru o alimentaie echilibrat, unadult trebuie s consume zilnic 1g pe kg corp,cu un minim de 60 g pe zi la femei i 70 g pezila brbai.

  Mas AlimenteProteineanimale

  Proteinevegetale

  Mic dejun 150 ml lapte 60 g pinecomplet

  5g5g

  Prnz 150 g pete 50 g paste

  complete 1 iaurt

  20 g 5 g

  5g

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  44/320

  Cina 200 g linte 30 g brnz60 g pine complet 3 g

  18 g 5 g

  Total proteine: 33 g 33 g

  Sportivii de performan care doresc s-i creascmasamuscularpot atinge 1,5 g pe kg corp, cu condiia sbea dinabunden.

  n practic, o persoan cntrind 66 kg trebuie s ia nfiecare zi, circa 33 g de proteine animale i 33 g proteinevegetale, pe care poate s le repartizeze n modul indicat n

  tabelul de mai sus.Aceste proteine trebuie sreprezinte minim 15 % din raianoastrde alimente zilnice. Iatun ajutor pentru a face alegerilevoastre:

  Alimente bogate n proteine

  Proteine animale Proteine vegetale

  Concentraiemedie

  Vit Viel Oaie Porc Psride curte Mezeluri PeteBrnzeturi rafinate

  Boabe de soia Germeni de gruAlge Arahide prjite Linte Fasolealb Migdale

  Concentraieimportant

  Ou Lapte Brnzeturiproaspete

  Fulgi de ovz Pine integralCiocolat ( > 70% cacao) Secarcomplet Paste integrale Orezcomplet Nuci Linte

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  45/320

  O alimentaie deficitar n proteine are grave consecineasupra organismului: topiri ale muchilor, dificulti decicatrizare, cderi de organe etc.

  Dac, n schimb, consumul lor este mult prea mare,

  prezena reziduurilor proteice persist n organism i setransform n acid uric i uree care sunt originea gutei. Deaceea, se recomand s se bea abundent pentru a eliminaaceste deeuri.

  S ne reamintim totuic proteinele sunt indispensabilepentru o bun sntate ic, consumul lor, chiar n cantitimari, nu este o problem dect n cazul unei insuficienerenale grave. Cu toate acestea, trebuie stim cn alimentaieele sunt n general asociate grsimilor (lipidelor) i foarte desgrsimilor saturate care trebuie s fie consumate, dinnefericire, cu mai mare pruden.

  Glucidele

  Mult timp denumite hidrai de carbon pentru c suntmolecule compuse din carbon, oxigen i hidrogen, glucidele(din greac glukus nsemnnd dulce) sunt desemnate icomun sub termenul de zaharuri.Clasificarea glucidelor n funcie de complexitateamoleculelor (formula chimic)

  Glucide cu o singurmolecul(oligozaharide):-glucoza, pe careo gsim n miere n miccantitate i n fructe; -

  fructoza, pe care o gsim n principal n fructe; -galactoza, pecareo gsim n lapte.Glucide cu doumolecule (dizaharide):

  -zaharoza (glucoz+ fructoz), care nu este altceva dect zahralb (n pudr sau n buci) pe care o extragem din sfecl sau

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  46/320

  din trestia de zahr; -lactoza (glucoz + galactoz), care estezahrul pe care l gsim n laptele mamiferelor; -maltoza(glucoz+ glucoz), care este extrasdin mal, pe careo gsimn bere i n porumb.

  Glucide cu mai multe molecule (polizaharide):-glicogenul, pe care-l gsim n ficatul animalelor; -amidonul,compus din foarte multe molecule de glucozi pe care l gsimn:

  cereale: gru, porumb, orez, secar, orz, ovz,tuberculi: cartofi, igname10 ,rdcini: rutabaga11, morcovi, pstrnac,

  boabele (leguminoasele); nut, fasole uscat, linte, soia.Unii autori includ egal celuloza, hemiceluloza, pectina din

  fructe i gumele12 n aceast categorie, dar acestea nu sunt, defapt, dect glucide neasimilabile n momentul digestiei. Ele nuaduc deci, energie n organism. Mai bine pot fi clasate printrefibre.

  Pentru mult timp s-au considerat glucidele plecnd de laaceast clasificare (fondat pe structura lor molecular),departajndu-le n doucategorii, aceea de zaharuri simple izaharuri complexe: -zaharurile simple (glucide cu una saudou molecule), care nu necesit dect puin transformaredigestivi sunt rapid absorbite aproape de trecerea n intestinulsubire, fiind denumite zaharuri rapide -zaharurile

  complexe, formate plecnd de la amidon i care, ne gndim,c trebuie s suporte o lung digestie innd cont decomplexitatea moleculelor lor, fiind denumite zaharurilente. Sne imaginm efectiv casimilarea lor digestivestemai lung.

  Aceast clasificare a glucidelor n zaharuri cuabsorbie rapid i zaharuri cu absorbie lent esteastzi complet depiti corespunde unei credine

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  47/320

  eronate (vezi ncadrarea de mai jos). Recenteleexperimente ne-au dovedit efectiv c, complexitatea

  10

  Ignam= plantexotic, cu tuberculi foarte mari, bogai n amidon i comestibili (din fr.igname) 11 Rutabaga = specie de varz-tubercul 12Guma = Substanvscoas, secretatdeunele plante sau obinut pe cale sintetic, avnd proprietatea de a se ntri n contact cuaerul, folosit n industrie. (din fr. gomme)

  moleculei de hidrat de carbon nu condiioneazviteza cucare glucoza este asimilatde organism.

  Procednd la numeroase experiene, se poate demonstra cvariaia concentraiei de glicemie sanguindupabsorbia unei

  glucide pe stomacul gol, se face mereu, mai mult sau mai puin n acelai interval de timp, indiferent care este complexitateamoleculei sale. Se observ astfel c, clasificarea glucidelor nzaharuri rapide i zaharuri lente nu are dect un caracterpur teoretic i speculativ, pentru c nu este vorba de oextrapolare fcutplecnd de la formula lor chimic.

  ZAHARURI LENTE, ZAHARURI RAPIDE, ODISTINCIE ERONAT

  Majoritatea nutriionitilor i ali dieteticieni de astzicontinu,fr nici un fel de inconveniente, s vehiculezeconceptele deplasate de zaharuri lente i zaharuri rapide.

  Profesorul Slama, diabetolog, nu scap totui niciodat ocaziade a aminti cu vehemen,c aceast clasificare este totaleronat,cci ea nu corespunde nici unei realiti fiziologice icglucidele trebuie clasificate dup un singur criteriu, acela alamplitudinii lor glicemice.

  Dup1978, Walhquist a artat cvrful glicemiei apare n acelai timp (n 25 pn la 30 minute) pentru toateglucidele, indiferent c moleculele lor sunt simple saucomplexe. Ori, greita difuzare a acestei informaii, cvasi-

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  48/320

  totalitatea de cuvntri inute astzi de nutriioniti, industriaalimentari media fac nc,frnici un fel de inconveniente,referinla noiunea de zaharuri lente i zaharuri rapide.

  Experiena a artat c absorbia glucidelor, indiferent de

  care sunt (cu molecula simpl sau complex) are loc naproximativ 30 minute dupingestie.

  Aceast clasificare greit a glucidelor servete nc, dinnefericire, ca referinnumeroaselor abordri dietetice, mai ales n domeniul alimentaiei sportivilor unde ea face mai adeseafigurde credo.

  Ce este glicemia ?Glucoza este unul din principalii carburani ai

  organismului. Este de asemenea carburantul exclusiv alcreierului. Dar poate fi utilizat de muchi n anumitecircumstane.

  Pentru a satisface nevoile, organismul menine (graie

  secreiei unui hormon: glucagonul) o concentraie constantde glucoz n snge, care este de ordinul 1 g pe litrul de

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  49/320

  snge. Aceasta se cheam glicemia, uneori nc comundenumitzahr n snge.

  n timp ce mncm o glucid (zahr, cartofi, cereale,legume uscate, fructe..), aceasta se transform ntr-o anumit

  cantitate de glucoz,aa cum am vzut mai devreme. Aceastglucozcare traverseazbariera intestinal se regsete ntr-unprim timp n snge. Are deci ca efect creterea glicemiei. Daraceast situaie nu este dect tranzitorie. Dup ce absorbiaglucozei a fost realizatintegral (o jumtate de oraproximativdup consum), se atinge ceea ce numim vrful glicemiei.Acesta este momentul n care unul din organele cheie almetabolismului, pancreasul, secret un hormon: insulina (vezischema n continuare).

  Rolul insulinei este acela de a face s scad glicemia,pentru a o readuce la nivelul de croazier (1 g la litrul desnge). Insulina are deci ca efect alungarea glucozei din

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  50/320

  snge pentru stocarea ei n ficat (sub formde glicogen) saun muchi.

  Noiunea de indice glicemic

  i, mai degrabdect sne bazm pe viteza de asimilare aglucidelor pentru a le studia, este mai bine s le considermplecnd de la creterea, mai mult sau mai puin ridicat,aglicemiei pe care o induce.

  Deci vrful glicemiei fiecrei glucide ingerate este cel

  care ne intereseaz, adic puterea sa hiperglicemiant, cum afost ea definitprin indicele glicemic (IG) pus la punct n 1981de profesorul Jenkins, n Canada.

  Acest IG corespunde efectiv, la suprafaa triunghiuluidin curba hiperglicemiei induse de alimentul testat. Se d,arbitrar, indice 100 glucozei; cel al altor glucide apare deci carezultat al raportului urmtor:

  Suprafata triunghiului glucidei testate *100

  Suprafata triunghiului glucozei

  IG va fi cu att mai ridicat cu ct hiperglicemia indusdeglucida testatva fi mai mare.

  Astzi este deci admis de ctre toi oamenii de tiin c,clasificarea glucidelor trebuie fcut n funcie de puterea lorhiperglicemiant aa cum este definit prin conceptul de IG.Vom descoperi pe parcurs, n aceast carte, cnoiunea de IGeste fundamental. Ea este cea care ne va permite efectiv sexplicm, nu doar originea ngrrii i a fortiori a obezitii,

  dar i pe aceea a numeroaselor probleme de oboseali depierdere a vitalitii care preocup contemporanii notri ngeneral i femeile n particular.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  51/320

  IG ridicat IG sczut

  De aceea eu voi propune, n scopul de a simplificalucrurile, s clasificm glucidele n dou categorii: glucidelebune (cele care au un IG sczut) pe de o parte i glucidelerele (cele care au un IG ridicat) pe de altparte.

  TABELUL INDICILOR GLICEMICI

  Glucide cu IG ridicat Glucide cu IG sczut

  Maltoza (bere) 110 Orez complet 50

  Glucoza 100 Orez basmati bob lung 50

  Cartofi la cuptor 95 Cartof dulce 50

  Cartofi prjii 95 Paste complete (gru integral) 50

  Fina de orez 95 Spaghete al dente 45

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  52/320

  Amidonuri modificate 95 Mazre proaspt 40

  Piure de cartofi 90 Cereale complete fr zahr 40

  Chips 90 Fulgi de ovz 40

  Miere 85 Fasole roie 40

  Pine alb (de hamburger) 85Suc de fructe proaspt frzahr

  40

  Morcovi fieri 85 Pumpernikel 40

  Corn flakes, pop-corn 85 Pine de secar complet 40

  Orez prefiert 85 Pine 100% integral 40

  Prjitur de orez 85 ngheat cu alginate 40

  Orez expandat 85 Paste integrale al dente 40

  Bob fiert 80 Smochine, caise deshidratate 35

  Dovleac 75 Porumb ancestral (indian) 35

  Pepene verde 75 Orez slbatic 35

  Zahr (zaharoz) 70 Quinoa 35

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  53/320

  Pine alb (baghet) 70 Morcovi cruzi 30

  Cereale rafinate ndulcite cuzahr

  70 Lactate 30

  Batoane de ciocolat 70 Fasole uscat alb 30

  Cartofi decojii fieri 70 Linte brun, galben 30

  Cola, sifon 70 Nut 30

  Biscuii 70Mere, pere, portocaleproaspete

  30

  Porumb modern 70 Fasole verde 30

  Orez alb 70 Fidea de soia 30

  Tiei, raviole (colunai) 70 Gem fr zahr 22

  Struguri deshidratai (stafide) 65 Linte verde 22

  Pine neagr sau intermediar 65 Fasole oloag 22

  Cartofi fieri n coaj 65 Mazre verde deshidratat13 22

  Sfecl 65Ciocolat neagr (>70%cacao)

  22

  Dulcea ndulcit cu zahr 65 Fructoz 20

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  54/320

  Gri rafinat 60Soia, arahide, nuci, alune,migdale

  15

  Orez lung 60 Caise proaspete

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  55/320

  fost modificate prin gtire (piure de cartofi, cartofi prjii,diverse produse gratinate14).

  Glucidele bune

  Contrar celor dinainte, sunt glucide care ocazioneaz oeliberare modest de glucoz n organism, adic slab. Eleprovoacdeci o cretere redus a glicemiei. Este cazul tuturorcerealelor brute (fain nerafinat), a orezului complet i anenumratelor feculente i legume uscate, de asemenea al lintei,

  mazrei i fasolei.Se adaug, mai ales fructele i toate legumele verzi (praz,varz, salate, fasole verde...), dealtfel recunoscute pentrubogia n fibre.

  Cuplul hiperglicemie i insulin

  Am vzut pn acum c, atunci cnd absorbia uneiglucide era la punctul su maximal (vrf glicemic), pancreasulsecreta insulinpentru a cobor glicemia, alungnd glucoza dinsnge. Cantitatea de insulinprodusva fi obligatoriu n raportcu importana glicemiei; hiperglicemia antrennd aadar, nmajoritatea cazurilor, un hiperinsulinism.

  Vom reveni ulterior mai n detaliu, asupra acestei noiunicare, i ea, este fundamentalpentru a nelege bine majoritateafenomenelor metabolice i consecinele lor, n special pentruluarea n greutate.

  Lipidele (sau grsimile)

  De muli ani, grsimile fac obiectul unei veritabile psihozeprintre contemporanii notri. E adevrat c n SUA

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  56/320

  comportamentul, referitor la ele, conduce la paranoia. Dupce afost timp de secole alimentul cel mai cutat i apreciat,grsimea este astzi obiectul tuturor reprourilor i datoritconsecinelor sale, al tuturor excluderilor. Dietetica

  tradiional,o

  14 Gratin = crustsubire formatdin pesmet i brnzras

  face efectiv responsabil de obezitate, n msura n care eaconine o mare cantitate de calorii. De altfel, se poatedemonstra cprin colesterolul interpus, ea era responsabilde

  afeciunile cardio-vasculare. Ea este de asemenea acuzatastzi, de a fi un factor important n producerea diabetului i aunor cancere.

  n capitolul consacrat prevenirii bolilor cardio-vasculare, vom reveni mai n detaliu asupra acestorconsideraii de ordin sociologic i epidemiologic. Capitolulprezent este de naturtehnic, ne mulumim deci sabordm

  subiectul cu cea mai mare obiectivitate i realism posibil.Lipidele sau grsimile de rezerv, sunt molecule complexe,mai curent denumite corpi grai. Se clasific n general duporiginea lor: -lipidele de origine animal sunt grsimileconinute n carne, pete, unt, lactate, brnz, ou..; -lipidele deorigine vegetalsunt uleiurile (de msline, de floarea soarelui..)i margarinele.

  Totui, este foarte interesant s le clasificm n funciede natura acizilor lor grai. Se disting astfel:

  Acizii grai saturai. Corespund grsimilor dincarne (vit, viel, oaie, porc..), din mezeluri, din oui dinlactatele integrale (lapte, unt, smntn, brnz). Acizii grai mononesaturai. Se gsesc mai ales

  n uleiul de msline, grsimile de ra i de gsci nficat.

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  57/320

  Acizii grai polinesaturai vegetali. Sunt prezeni n uleiuri de semine (mai ales cel de floarea soarelui),fructele oleaginoase. Acizii grai nesaturai trans. Sunt aceleai ca

  cele precedente dar structura lor chimic a fostmodificat prin tratament industrial sau prin coacere. igsim n toate pinile industriale (sortening), fursecuri,biscuii, patiserie i feluri de mncare gata preparate. Acizii grai polinesaturai animali. Sunt prezenin crustacee i mai ales n pete (omega 3). Lipidele suntnecesare echilibrului alimentar. Ele furnizeazo energiestocabil pentru orice moment i particip la multefuncii ale organismului.

  Consumul de lipide n alimentaie este important, chiarindispensabil, cci: -furnizeaz energie stocabil sub form degrsimi de rezervi disponibil n orice moment pentru aalimenta organismul n caz de nevoie energetic; -sunt la

  originea formrii membranelor i celulelor; -intrn compoziiaesuturilor i mai ales a sistemului nervos; -permit fabricareahormonilor i prostaglandinelor; -sunt la baza fabricriisrurilor biliare; -vehiculeaz vitaminele liposolubile A,D,E iK; -sunt singura sursde acizi grai eseniali: acidul linoleic iacidul alfa-linolenic; -unii acizi grai joacun rol preventiv npatologiile cardio-vasculare.

  Lipidele i obezitatea

  Grsimile sunt cele mai mari furnizoare de energie, deaceea ele constituie inamicul numrul 1 n regimurilehipocalorice. Dar vom avea ocazia sdescoperim ulterior c,este mai mic cantitatea de energie care este adus prin

  alimentaie, dect proastele obiceiuri alimentare caredestabilizeaz metabolismul, conducnd la favorizareaprocesului de constituire a grsimilor de rezerv. Vom

 • 8/3/2019 Metoda Montignac Pentru Femei_a5

  58/320

  nvaaadar, c hiperglicemia prin hiperinsulinismulinterpus, este aceea care contribuie, ntr-o mare msur, lastocarea anormal a aportului excesiv de grsimi datoratlipidelor (lipogeneza)

  Lipidele i colesterolul

  Corelaia ntre un consum excesiv de grsimi iconcentraia colesterolului sanguin (responsabil de bolilecardio-vasculare) a fost de fapt artat. Dar aceastafirmaie

  era incompleti nu era nuanat,cci colesterolul total se mparte n dou ti