Girlshare.ro 3.1.Drept Civil.contracte Speciale Final

61
DREPT CIVIL. CONTRACTE SPECIALE_SESIUNEA IANUARIE-FEBRUARIE 2011 1. Cum operează transferul dreptului de proprietate către cumpărător? 1. Transferul dreptului de proprietate către cumpărător operează: a. numai dacă s-a făcut predarea; b. numai dacă s-a făcut plata preţului; c. indiferent dacă s-a făcut predarea ori plata preţului. 2. Ce condiţii se cer îndeplinite pentru a opera imediat (automat) transferul dreptului de proprietate din momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare? a. vânzătorul trebuie să fie un non dominus; b. trebuie să fie vorba de bunuri individual determinate; c. trebuie ca obiectul contractului să fie o universalitate juridică. 3. Când se transmit proprietatea şi riscurile asupra cumpărătorului în momentul încheierii contractului? a. . in cazul vanzarii pe incercate b. în cazul vânzării pe gustate c. in cazul vanzarii cu gramada. ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau c b. in cazul vanzarii cu gramada. 4. Ce fel de obligaţie este obligaţia de transmitere a dreptului de proprietate ca urmare a încheierii unui contract de vânzare-cumpărare?

description

drept civil

Transcript of Girlshare.ro 3.1.Drept Civil.contracte Speciale Final

DREPT CIVIL

DREPT CIVIL. CONTRACTE SPECIALE_SESIUNEA IANUARIE-FEBRUARIE 20111. Cum opereaz transferul dreptului de proprietate ctre cumprtor?

1.Transferul dreptului de proprietate ctre cumprtor opereaz:

a.numai dac s-a fcut predarea;

b.numai dac s-a fcut plata preului;

c.

indiferent dac s-a fcut predarea ori plata preului.

2. Ce condiii se cer ndeplinite pentru a opera imediat (automat) transferul dreptului de proprietate din momentul ncheierii contractului de vnzare-cumprare?a.vnztorul trebuie s fie un non dominus;b. trebuie s fie vorba de bunuri individual determinate;c.trebuie ca obiectul contractului s fie o universalitate juridic.

3. Cnd se transmit proprietatea i riscurile asupra cumprtorului n momentul ncheierii contractului?

a. .in cazul vanzarii pe incercate

b. n cazul vnzrii pe gustatec. in cazul vanzarii cu gramada.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. in cazul vanzarii cu gramada.

4. Ce fel de obligaie este obligaia de transmitere a dreptului de proprietate ca urmare a ncheierii unui contract de vnzare-cumprare?

a. de a da;

b.de a face;

c.de diligenta sau prudenta

5. Ce fel de caracter are arvuna?

a.

de confirmare;

b.imperativ;

c.de dezicere;

.

6. Care este regimul juridic al arvunei ntr-un contract de vnzare cumprare?

a.

b.

c. Daca vanzarea nu s-a executat din culpa uneia din partile contractante, aceasta nu suporta nici un fel de consecinte privitoare la arvuna, daca cealalta parte nu cere executarea vanzarii.7. Ce fel de condiie afecteaz pactul de preferin?

a.cazual;b.pur potestativa;

c.

simpl potestativ.

8. Care este regimul juridic al pactul de preferin?

a.este interzis de lege;b.este translativ de proprietate;

c.

nu poate fi denunat unilateral de ctre promitent.

9. Care este regimul juridic al promisiunii bilaterale de vnzare-cumprare?

a. trebuie incheiata in forma autentica, daca are ca obiect instrainarea viitoare a unui teren. b. poate fi executat n natur prin pronunarea unei hotrri care s in loc de contract;

c. este translativ de proprietate de ndat ce beneficiarul cumprtor a pltit anticipat preul convenit;

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. trebuie incheiata in forma autentica, daca are ca obiect instrainarea viitoare a unui teren.

10. Ce posibiliti juridice are la dispoziie cocontractantul dac promitentul vnztor refuz s vnd bunul ce face obiectul unui antecontract de vnzare-cumprare?

a. sa cear instantei de judecat s pronunte o hotrre judectoreasc care s tin loc de contract de vnzare-cumparare

b. chiar daca tertul cocontractant nu este partas la simulatie, se stabilesc raporturi juridice intre acesta si mandant;

c. actul secret poate fi invocat de mandant impotriva tertului care nu a participat la simulatie si a fost de buna-credinta.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. sa ceara instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.

.11. Care este regula specific n cazul vnzrii unui lucru viitor?

a.transferul proprietii opereaz, n principiu, de la data ncheierii contractului;

b.

cumprtorul nu va fi obligat s plteasc preul n caz de nerealizare a lucrului, cu excepia situaiei cnd i-a asumat riscul nerealizrii;c.nerealizarea lucrului afecteaz validitatea contractului.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. cumparatorul nu va fi obligat sa plateasca pretul in caz de nerealizare a lucrului, cu exceptia situatiei cand si-a asumat riscul nerealizarii;

12. Ce efecte produce vnzarea unui lucru viitor?

a.

b.cumparatorul nu va fi obligat sa plateasca pretul in caz de neexecutare a lucrului,cu exceptia situatiei in care si-a asumat riscul nerealizariic.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. cumparatorul nu va fi obligat sa plateasca preul in caz de neexecutare a lucrului, cu excepia situaiei in care cand i-a asumat riscul nerealizarii.

13. Care este soarta juridic vnzrii lucrului altuia?

a.

contractul nu poate fi desfiinat dac sunt ndeplinite condiiile aplicrii art. 1909 alin. 1 C.civ.;b.contractul este lovit de nulitate relativ n toate cazurile;

c.contractul este lovit de nulitate absolut n toate cazurile.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. contractul nu poate fi desfiintat daca sunt indeplinite conditiile aplicarii art. 1909 alin. 1 C.civ.;

14. Care este regimul juridic al vnzrii lucrului proprietatea exclusiv a altei persoane?

a.

este lovit de nulitate absolut dac ambele pri sunt de rea-credin.

b.transfer dreptul de proprietate n momentul ncheierii contractului n toate cazurile n care vnztorul este de bun-credin;

c.este sancionat cu nulitatea absolut dac cumprtorul a fost n eroare cu privire la calitatea de proprietar a cumprtorului.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. este lovita de nulitate absoluta daca ambele parti sunt de rea-credinta.

.15.1. Care sunt condiiile de valabilitate ale contractului de vnzare-cumprare?

a. obiectul contractului de vanzare-cumparare este dublu (pretul si lucrul).

b.

c.

15.2. Care sunt condiiile de valabilitate ale contractului de vnzare-cumprare?

a.

b. Vanzarea este numai in principiu, consensuala.

c.

16. Care sunt condiiile de valabilitate ale obiectului contractului de vnzare-cumprare?

a.

b. Daca recolta viitoare formeaza obiectul unui contract de vanzare-cumparare si urmeaza a se preda pe unitate de masura, riscul pieirii fortuite a lucrului ramane in sarcina vanzatorului.

c.

17. Cnd este nul absolut vnzarea?

a.s prevad restituirea lucrului ctre vnztor ntr-un anumit termen;b.

cand are ca obiect un lucru pierit in totalitate in momentul incheierii contractului

c.sa prevad cntrirea, msurarea, numrarea lucrului vndut.

18.1. Ce clauze pot fi inserate ntr-un contract de vnzare-cumprare?

a.

b.

c.In cazul in care vanzatorul a cunoscut viciile ascunse ale lucrului vandut, cumparatorul poate cere o reducere din pret proportionala cu reducerea valorii lucrului datorita viciului, aceasta reducere determinandu-se prin expertiza.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. In cazul in care vanzatorul a cunoscut viciile ascunse ale lucrului vandut, cumparatorul poate cere o reducere din pret proportionala cu reducerea valorii lucrului datorita viciului, aceasta reducere determinandu-se prin expertiza.

.

18.2Ce clauze se pot insera intr-un contract de vanzare-cumparare?a.

b. In caz de vanzare prin dare de arvuna, daca vinderea a devenit imposibila fara culpa nici uneia dintre parti, arvuna se va inapoia.c.19.1.Care sunt regulile specifice contractului de vnzare-cumprare?

a.

b.

c. Vanzatorul nu raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului daca cumparatorul, printr-un minim de diligenta, le-ar fi putut descoperi.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. Vanzatorul nu raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului daca cumparatorul, printr-un minim de diligenta, le-ar fi putut descoperi.b. Vanzatorul nu raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului daca cumparatorul, printr-un minim de diligenta, le-ar fi putut descoperi.

19.2.Care sunt reguli specifice obiectului contractului de vanzare-cumparare?a.

b. In cazul in care s-a vandut un imobil, pentru care nu s-a stabilit un termen pentru plata pretului, dreptul la actiune al vanzatorului pentru plata pretului incepe sa curga de la data predarii imobilului sau, dupa caz, din ziua stabilita de parti pentru predarea lui.c.19.2.Care sunt reguli specifice in materia contractului de vanzare-cumpararea. obligatia de predare a lucrului vandut este, in lipsa de stipulatie contrara si daca lucrul nu poate fi localizat, portabila;b.c.

20. Ce condiii trebuie s ndeplineasc obiectul contractului de vnzarecumprare?

a.

b. In materia contractului de vanzare-cumparare, daca tertul desemnat nu poate sau nu vrea sa stabileasca pretul, contractul este nul.

c.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. In materia contractului de vanzare-cumparare, daca tertul desemnat nu poate sau nu vrea sa stabileasca pretul, contractul este nul.

21. Ce se nelege prin pre sincer n materia vnzrii?

-un pre real, care nu e stabilit n mod fictiv, ci n scopul de a fi cerut i pltit n realitatePrin pre sincer se nelege:1. Preul s nu fie derizoriu, disproporionat n raport cu valoarea lucrului vndut;2.Preul real pe care prile l-au stabilit n scopul de a fi cerut i pltit n realitate;

3. Preul s nu fie inferior sau superior valorii reale a lucrului vndut.22.1. Care sunt efectele contractului de vnzare-cumprare?

a. In cazul in care cumparatorul nu plateste pretul, vanzatorul poate cere executarea in natura a obligatiei, daca debitorul este solvabil.

bc

22.2. Care sunt efectele contractului de vnzare-cumprare?

a

b

c.In caz de evictiune totala, in afara de cheltuielile necesare si utile, vanzatorul poate fi obligat sa restituie pretul integral primit plus valoarea adaugata in timpul posesiei cumparatorului daca, la momentul evictiunii, bunul avea o valoare mai mare decat la data vanzarii datorita unei cauze independente de vointa sau actiunea cumparatorului. ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. In caz de evictiune totala, in afara de cheltuielile necesare si utile, vanzatorul poate fi obligat sa restituie pretul integral primit plus valoarea adaugata in timpul posesiei cumparatorului daca, la momentul evictiunii, bunul avea o valoare mai mare decat la data vanzarii datorita unei cauze independente de vointa sau actiunea cumparatorului.

22.3. Care sunt efectele contractului de vnzare-cumprare?

a.

b.

c. In cazul in care vanzatorul a cunoscut viciile ascunse ale lucrului vandut cumparatorul poate cere rezolutiunea contractului chiar daca natura viciului nu ar face lucrul absolut impropriu destinatiei sale.a. Rezolutiunea vanzarii de imobile se pronunta deindata, daca vanzatorul este in pericol de a pierde lucrul si pretul.

.

22.4. Care sunt efectele contractului de vnzare-cumprare?

a.b. Vanzatorul nu raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului vandut daca cumparatorul, apeland la un specialist care are cunostinta despre lucrul vandut, ar fi descoperit viciile la momentul incheierii contractului.

c.

22.5. Care sunt efectele contractului de vnzare-cumprare?

a. Cumprtorul datoreaz dobnzi pentru achitarea preului cnd s-a prevzut n contract ca preul s fie pltit n rate.b. Cumprtorul datoreaz dobnzi pentru achitarea preului cnd lucrul cumprat i preluat produce fructe sau alte venituri.c. Rezoluiunea contractului de vnzare-cumprare poate fi cerut de vnztor atunci cnd cumprtorul a pltit doar o parte din pre.

22.6. Care sunt efectele contractului de vanzare-cumparare?a. Rezolutiunea vanzarii de imobile se pronunta deindata, daca vanzatorul este in pericol de a pierde lucrul si pretul.b.

c.23. n contra cui se vor interpreta clauzele neclare ale vnzrii?

a.cumprtorului;b. vnztorului;

c.cumprtorului, dar numai cele referitoare la propriile obligaii.

24. n favoarea cui se interpreteaz clauzele ndoielnice ale contractului de vnzare-cumprare?

a.debitorului;b.vnztorului;

c.

cumprtorului.

25. Cum se realizeaz drepturile i obligaiile prilor n contractul de vnzare-cumprare?

a. In caz de neexecutare a obligatiei de luare in primire a lucrurilor care se deterioreaza repede, se va produce rezolutiunea de drept a contractului de vanzare-cumparare, fara punere in intarziere, insa numai daca in contract s-a stabilit termenul ridicarii si numai in favoarea vanzatorului.

b.In cazul n care s-a vndut un imobil, pentru care nu s-a stabilit un termen pentru plata preului, dreptul la aciune al vnztorului pentru plata preului ncepe s curg de la data intabulrii dreptului de proprietate n cartea funciar pe numele cumprtorului.

c

26. Care este regula specific obligaiei de garanie a vnztorului contra eviciunii?

a.se transmite, n principiu, succesorului cu titlu particular al vnztorului.

b.

se transmite succesorului universal sau succesorilor cu titlu universal ai vnztorului;

c.exist numai fa de persoana cu are a ncheiat contractul;ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. se transmite succesorului universal sau succesorilor cu titlu universal ai vanzatorului;

27. Cnd exist obligaia de garanie a vnztorului contra eviciunii rezultnd din fapta unui ter?

a. indiferent dac este vorba de o tulburare de drept sau de fapt;b. indiferent dac vnztorul a cunoscut sau nu cauza eviciunii;

c. viaa i sntatea unei persoane;

28. Cui nu i poate fi opus excepia de garanie pentru eviciune?

-exceptia de garantie NU poate fi opusa succesorilor cu titlu particiular ai vanzatorului

29. Ce consecine intervin n caz de eviciune consumat i total?

a. cumparatorul poate cere echivalentul sporului de valoare dobandit de lucru intre momentul incheierii contractului si data deposedarii sale efective; b.cumprtorul nu poate obine de la vnztor valoarea fructelor pe care le-a perceput dup ce a devenit de rea-credin i pe care le-a napoiat terului evingtor;

c.dac vnztorul a fost de rea-credina, el trebuie s suporte toate cheltuielile fcute de cumprtor cu lucrul, mai puin cheltuielile fcute de simpl plcere.

30. Cum funcioneaz obligaia de garanie contra eviciunii?a.

b.

c. In cazul vanzarii unui lucru viitor, cumparatorul nu va fi obligat sa plateasca pretul in caz de nerealizare a lucrului, cu exceptia situatiei cand si-a asumat riscul nerealizarii.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. In cazul vanzarii unui lucru viitor, cumparatorul nu va fi obligat sa plateasca pretul in caz de nerealizare a lucrului, cu exceptia situatiei cand si-a asumat riscul nerealizarii.

.31. n ce cazuri exist obligaia de garanie contra viciilor lucrului vndut?

a. in cazul in care, intr-un contract de vanzare de drepturi succesorale, vanzatorul s-a obligat sa garanteze continutul universalitatii.

b. vnzrii prin licitaie public fcut prin intermediul justiiei;

c. in care cumprtorul descoper dup ncheierea contractului c, dei a contractat pentru o cldire din crmida, aceasta este din lemn.

32. Cum funcioneaz obligaia vnztorului de garanie contra viciilor lucrului vndut?

a.

dac vnztorul nu a cunoscut viciul lucrului vndut, el poate fi obligat numai la restituirea preului i a cheltuielilor vnzrii;

b. dac cumprtorul a nstrinat lucrul vndut, aciunea redhibitorie nu poate fi exercitat ctre subdobnditor;

c.dac lucrul vndut a pierit fin cauza viciilor, vnztorul este obligat, n toate cazurile, i la plata daunelor-interese.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. daca vanzatorul nu a cunoscut viciul lucrului vandut, el poate fi obligat numai la restituirea pretului si a cheltuielilor vanzarii;

33. Care este termenul de prescripie al aciunii n rspundere pentru viciile ascunse ale unui lucru transmis prin vnzare-cumprare?

a. 6 luni pentru viciile ascunse cu viclenie i 3 ani pentru viciile ascunse fara viclenie.b. termenul general de prescripie extinctiva.

c. 3 ani pentru viciile ascunse cu viclenie si 6 luni pentru viciile ascunse fara viclenie.34. Cum funcioneaz obligaia de garanie contra viciilor a vnztorului?

a. Vanzatorul raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului daca cumparatorul, oricate diligente ar fi depus, nu ar fi putut descoperi viciile ascunse la momentul incheierii contractului.b. exista numai dac viciul ascuns, existent in momentul ncheierii contractului se refer la substana sau la esena lucrului vndut.

c. . In cazul in care bunul achiziionat printr-un contract de vanzare-cumparare este afectat de un viciu ascuns, grav si existent in momentul incheierii actului, cumparatorul poate solicita anularea contractului pentru eroare asupra substanei obiectului actului, pe calea aciunii redhibitorii.

.35. Care este regimul juridic al garaniei contra viciilor lucrului vndut?

-In limitele prevazute de lege, garantia poate fi modificata de parti pe cale conventionala

36. Ce efecte produc viciile ascunse ale bunului vndut?

a.Dac vnzarea nu s-a executat din culpa uneia din prile contractante, aceasta pierde arvuna pltit prii care nu este n culp, indiferent dac aceasta din urm cere sau nu executarea vnzrii.

b.c. In cazul in care bunul achizitionat printr-un contract de vanzare-cumparare este afectat de un viciu ascuns, grav si existent in momentul incheierii actului, cumparatorul poate solicita desfiintarea contractului de vanzare-cumparare.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. In cazul in care bunul achizitionat printr-un contract de vanzare-cumparare este afectat de un viciu ascuns, grav si existent in momentul incheierii actului, cumparatorul poate solicita desfiintarea contractului de vanzare-cumparare.b. In cazul in care bunul achizitionat printr-un contract de vanzare-cumparare este afectat de un viciu ascuns, grav si existent in momentul incheierii actului, cumparatorul poate solicita desfiintarea contractului de vanzare-cumparare.

37. Cum funcioneaz rspunderea vnztorului?

a.

b. Prescriptia actiunii redhibitorii se intrerupe pe data ofertei de reparare a lucrului pe cheltuiala proprie, oferta comunicata cumparatorului de catre vanzator.

c.

38.1. Care este regimul juridic al aciunii n rezoluiunea vnzrii unui imobil pentru neplata preului?

a. este calificat de lege ca fiind o aciune real;b.nu poate fi admis dac neachitarea preului este doar parial;

c

38.2. Care este regimul juridic al aciunii n rezoluiunea vnzrii unui imobil pentru neplata preului?

a.poate fi opusa terului dobnditor de drepturi reale nscrise in cartea funciar.

b.c. poate fi exercitat numai dup ce s-a cerut executarea silit n natur a obligaiei de plat a preului.

.39. Cum este, de regul, predarea lucrului vndut?

a. portabil;b.cherabil;

c.se face la domiciliul debitorului.

40. n contractul de vnzare-cumprare, cnd se consider ca plata este portabil?

a. obligaia de predare a lucrului vndut este, n lips de stipulaie contrar i dac lucrul nu poate fi localizat, portabil;b.transmiterea proprietii nu este de esena, ci numai de natura contractului;

c.cheltuielile vnzrii sunt suportate, n lips de stipulaie contrar, de ambele pri n mod egal.

41. n ct timp se prescrie aciunea vnztorului pentru complinirea preului i a cumprtorului pentru scderea preului?

-3 ani

42. Ce poate solicita cumprtorul prin aciunea redhibitorie?

a. rezolutiunea vanzarii pentru viciile ascunse ale lucrului.

b.

c.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. rezolutiunea vanzarii pentru viciile ascunse ale lucrului.c. rezolutiunea vanzarii pentru viciile ascunse ale lucrului.

43. Ce aciune poate folosi cumprtorul pentru a solicita reducerea preului n cazul n care lucrul vndut este afectat de vicii ascunse?

a. rezolutiunea vanzarii pentru viciile ascunse ale lucrului.

b. aciune redhibitorie

c.

44.1. Ce efecte produce obligaia cumprtorului de plat a preului?

a.

b.

c. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul a platit doar o parte din pret.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul a platit doar o parte din pret.a. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul a platit doar o parte din pret..44.2. Ce efecte produce obligaia cumprtorului de plat a preului?

a,

b. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul nu plateste pretul bunului desi acesta nu a fost predat, iar pentru predare s-a prevazut un termen suspensiv.c.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul nu plateste pretul bunului desi acesta nu a fost predat, iar pentru predare s-a prevazut un termen suspensiv. c. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul nu plateste pretul bunului desi acesta nu a fost predat, iar pentru predare s-a prevazut un termen suspensiv.

45. n ce condiii se poate cere desfiinarea unui contract de vnzarecumprare?

a.

b.

c. In caz de evictiune totala, in afara de cheltuielile necesare si utile, vanzatorul poate fi obligat sa restituie pretul integral primit plus valoarea adaugata in timpul posesiei cumparatorului daca, la momentul evictiunii, bunul avea o valoare mai mare decat la data vanzarii datorita unei cauze independente de vointa sau actiunea cumparatorului.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. In caz de evictiune totala, in afara de cheltuielile necesare si utile, vanzatorul poate fi obligat sa restituie pretul integral primit plus valoarea adaugata in timpul posesiei cumparatorului daca, la momentul evictiunii, bunul avea o valoare mai mare decat la data vanzarii datorita unei cauze independente de vointa sau actiunea cumparatorului.

45.2. n ce condiii se poate cere desfiinarea unui contract de vnzarecumprare?

a. In caz de evictiune totala, in afara de cheltuielile necesare si utile, vanzatorul poate fi obligat sa restituie pretul integral primit, chiar si atunci cand la momentul evictiunii bunul avea o valoare inferioara datorita stricaciunilor neprofitabile produse din neglijenta cumparatorului.b.c.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. In caz de evictiune totala, in afara de cheltuielile necesare si utile, vanzatorul poate fi obligat sa restituie pretul integral primit, chiar si atunci cand la momentul evictiunii bunul avea o valoare inferioara datorita stricaciunilor neprofitabile produse din neglijenta cumparatorului.

46. n ce condiii opereaz rezoluiunea contractului de vnzare-cumprare?

a. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul nu plateste pretul bunului desi acesta nu a fost predat, iar pentru predare s-a prevazut un termen suspensiv.

b. Cumprtorul datoreaz dobnzi pn la achitarea preului numai cnd s-a prevzut aceast clauz n contract sau a fost pus n ntrziere.c. Plata preului lucrului vndut este cherabil.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. Rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare poate fi ceruta de vanzator atunci cand cumparatorul nu plateste pretul bunului desi acesta nu a fost predat, iar pentru predare s-a prevazut un termen suspensiv.

47. Care dintre urmtoarele tipuri de vnzare este permis de lege?

*vanzarea sub conditie rezolutorie.48. Care sunt condiiile retractului litigios?

a.Retractul litigios nu se poate exercita cnd cesiunea dreptului litigios s-a fcut cu titlu de dare n plat.b.Retractul litigios poate fi exercitat numai n faa instanei cu ocazia dezbaterii procesului, nu i pe cale extrajudiciar.

c.Vnzarea pe gustate este o vnzare sub condiie potestativ.

Sau :

a.

Obiectul contractului de vnzare-cumprare este dublu (preul i lucrul).

49. Care sunt condiiile vnzrii pe ncercate i cum se deosebete de vnzarea pe gustate?

a. In cazul vanzarii pe incercate, desi contractul este incheiat in momentul realizarii acordului de vointa, riscul pieirii fortuite a lucrului este suportat de catre vanzator.

b.

c,

50. n ce condiii o vnzare sub condiie rezolutorie este nul absolut?

a.s prevad restituirea lucrului ctre vnztor ntr-un anumit termen;b.

s prevad posibilitatea vnztorului de a relua lucrul vndut, restituind preul i cheltuielile fcute de cumprtor, reluarea opernd cu efect retroactiv att mpotriva cumprtorului, ct i asupra terilor dobnditori ai lucrului, fructele percepute rmnd cumprtorului;

c.sa prevad cntrirea, msurarea, numrarea lucrului vndut.

51. Care sunt condiiile vnzrii unei moteniri?a.Retractul litigios desfiineaz, cu efect retroactiv, cesiunea dreptului litigios.b.Vnzarea cu pact de rscumprare este nul deoarece este supus unei condiii rezolutorii exprese.

c. In cazul vanzarii unei mosteniri deschise, vanzatorul este obligat sa predea cumparatorului fructele percepute, creantele incasate sau pretul lucrurilor vandute din masa succesorala, daca nu exista conventie contrara.

52. Care sunt efectele vnzrii unei moteniri?

a. n cazul vnzrii unei moteniri, dup intervenirea vnzrii, creditorii motenitorii nu-1 vor mai putea urmri pe vnztor pentru datoriile succesiunii.

b. Nulitatea vnzrii lucrului altuia (n cunotin de cauz) poate fi invocat numai de cumprtor.

c.

n cazul vnzrii unei moteniri, garania de drept presupune c vnztorul rspunde numai de calitatea sa de motenitor, nu i de coninutul universalitii transmise.

53. Ce persoane sunt incapabile absolut de a primi donaii?

a.doctorii i farmacitii;b.preoii;

c. persoanele neconcepute.

54. Care este regimul juridic al donaiilor indirecte?

a .trebuie acceptate printr-un act separat;b. trebuie s respecte condiiile de fond pentru donaii;

c. se cere existenta intentiei de a gratifica (animus donandi).

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. se cere existenta intentiei de a gratifica (animus donandi).

55. Ce presupune n cazul donaiilor irevocabilitatea de gradul II ?

a.efectele contractului de donaie;b. condiiile de valabilitate pentru formarea contractului de donaie;

c.numai condiiile de anulabilitate ale contractului.

56. Cine poate accepta donaiile fcute unor minori sau interzii?

Trei posibilitati :

a. de tutore;b. de prini;

c. de ceilali ascendeni ai minorului sau interzisului, chiar dac prinii ar fi n via i ar refuza s accepte donaia.

57. Cnd apare donaia deghizat?

a. actul public este un act cu titlu oneros;b.actul public este un contract cu titlu gratuit;

c.actul public este o liberalitate.

58. Care este intenia cu care trebuie ncheiat un act juridic pentru a fi calificat donaie indirect?

a.de a transmite un drept de proprietate cu titlu oneros;b. de a face o liberalitate pe calea unui act juridic altul dect contractul de donaie;

c.de a face un act dezinteresat.

59. Care sunt cele dou elemente pe care le presupune darul manual?

a.predarea bunului imobil i publicitatea imobiliar;b.predarea bunului mobil i publicitatea imobiliar;

c. acordul de voin pentru a transmite i dobndi un drept cu titlu gratuit i tradiiunea bunului.

60. Cnd opereaz revocare pentru ingratitudine?

a. donatarul a atentat la viaa donatorului;b.donatorul este incapabil;

c.donatorul a predecedat donatarului.

61. Care sunt obligaiile donatorului?

a.s predea lucrul ntr-o stare corespunztoare destinaiei pentru care a fost druit;

b. s predea lucrul potrivit clauzelor stabilite i s l pstreze pn la predare;c.s efectueze reparaiile necesare nainte de predarea lucrului.

62. n ce termen poate fi introdus aciunea n revocare pentru ingratitudine, dup apariia cauzei de revocare?

a.6 luni;b. un an;

c.3 ani.

63. Cnd intervine revocarea donaiei pentru survenien de copil?

a. intervine chiar dac copilul se nate dup moartea donatorului;

b.nu intervine dac donatorul avea un copil adoptat i ulterior, dup donaie, i se nate un copil;c.intervine i cnd copilul donatorului a fost conceput la momentul donaiei.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. intervine chiar daca copilul se naste dupa moartea donatorului;

64.Care este, in cazul donatiilor, regimul juridic al statul estimativ?a. poate fi ntocmit i printr-un nscris sub semntur privat, semnat ns de ambele pri;b. atrage sanciunea nulitii relative dac nu este ntocmit;

c. reprezinta o descriere si o evaluare cel putin globala a bunurilor mobile corporale sau incorporale daruite.

65.1. n ce situaii revocarea donaiei se face obligatoriu pe cale judiciar?

a. n cazul neexecutrii obligaiilor;b.n cazul survenienei de copil;

c.in cazul donaiilor dintre soi.

65.2. n ce situaii revocarea donaiei se face obligatoriu pe cale judiciar?

a.

b.

c. n cazul ingratitudinii.

66.1. n ce condiii donaia ntre abseni este valabil?

a. oferta de a drui este fcut n form autentic;b.

c.

66.2. n ce condiii donaia ntre abseni este valabil?

a.

b. acceptarea este fcut n form autentic;

c.

66.3. n ce condiii donaia ntre abseni este valabil?

a.

b.

c. acceptarea prin nscris separat s aib loc n timpul vieii donatorului.

67.1. Care sunt formele de realizare a unor donaii indirecte?

a. renunarea la un drept;b.toate actele fcute cu intenia de a gratifica.

c.promisiunea publica de recompensa.

67.2. Care sunt formele de realizare a unor donaii indirecte?

ab. remiterea de datorie;

c.

68. Ce clauze sunt compatibile cu principiul irevocabilitii donaiei?

a.plata unor datorii viitoare;b.donaia afectat de orice condiie;

c.donaia afectat de un termen.

69. Care este regimul juridic al revocabilitii donaiei ntre soi?

a.nu este permis;b. este o excepie de la principiul irevocabilitii;

c.este valabil numai dac este independent de voina donatorului.

70. Care este natura juridic a remiterii de datorie?

a.o donaie simulat,b.o donaie cu sarcini;

c. o donaie indirect.

71. Care sunt condiiile pentru ncheierea unei donaii ntre abseni?

a. oferta i acceptarea se fac n form autentic;b.numai oferta se face n form autentic;

c.numai acceptarea se face n form autentic.

72. Cnd opereaz revocarea donaiei pentru survenien de copil?

a. opereaz dac donatorului i se nate un copil chiar i dup moartea sa;b.opereaz dac donatorul adopt un copil dup ncheierea contractului;

c.opereaz dac donatorul se cstorete dup ncheierea contractului.

73. n ct timp se prescrie aciunea n revocarea donaiei pentru survenien de copil?44. Aciunea n revocarea donaiei pentru survenien de copil se prescrie n:a.1 an de la naterea copilului;b.3 ani de la naterea copilului;

c. 30 de ani de la naterea copilului.

74. Cnd donaia este valabil?

a. cand prevede plata de catre donatar a datoriilor determinate pe care donatorul le va contracta in viitor. b.

c.

75. Care este regimul juridic al nulitii donaiei pentru vicii de form?

a.

b.

c. poate fi confirmata, ratificata sau acoperita prin executare de catre mostenitorii donatorului, dupa moartea acestuia.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau ca. poate fi confirmata, ratificata sau acoperita prin executare de catre mostenitorii donatorului, dupa moartea acestuia.

76. Cum se face dovada donaiei unei case?

-fr respectarea formei autentice

77. Ce regim juridic are clauza prin care un bun este declarat inalienabil prin voina donatorului?

-Este nula orice donatiune facuta in conditii a caror indeplinire atarna numai de vointa donatorului

78. Ce persoane pot ncheia valabil contractul de donaie?

*persoana care a implinit varsta de 18ani

79. Care sunt excepiile de la principiul irevocabilitii donaiilor?

a.contractul este nul atunci cand este afectat de o conditie potestativa simpla din partea donatarului;

b.cauzele legale de revocare a donatiei reprezinta exceptii de la principiul irevocabilitatii donatiilor.

c.donatia intre soti este singura exceptie de la principiul irevocabilitatii donatiilor;

80. Cine sunt incapabili de a dispune prin donaie?

a. minorii si persoanele puse sub interdictie

b. persoanele neconceputec. Soii ntre ei

81. Care este regimul juridic al aciunii n revocarea donaiei pentru ingratitudine?

a.

are caracter strict personal;b.poate fi exercitat i de creditorii donatorului, pe calea aciunii oblice;

c.poate fi exercitat de motenitorii donatorului oricnd.

d.este supusa termenului de prescripie general in materia drepturilor reale.

.82. Ce clauze se pot insera n contractul de donaie fr a contraveni principiului revocabilitii donaiilor?

a.donatorul poate s dispun n continuare de bunul donat

b.donaia nu se revoc n situaia survenienei de copil

c. Donatia prin care donatorul isi rezerva dreptul de a dispune de un bun cuprins in contractul de donatie da mostenitorilor donatorului dreptul de a dispune de bun, daca donatorul nu a dispus de el.

83. Care sunt condiiile de valabilitate ale contractului de donaie?

a. In cazul donatiei ce se incheie intre absenti, creditorii chirografari ai donatarului nu pot ataca refuzul acceptarii donatiei pe calea actiunii pauliene.

b.

c.

84. n ce condiii opereaz nulitatea contractului de donaie?

a. Donatia este lovita de nulitate daca este afectata de o conditie cazuala.b.

c.85.1. Care sunt condiiile de valabilitate ale contractului de donaie?

a.

b.

c. In cazul donatiei ce se incheie intre absenti, creditorii chirografari ai donatarului nu pot ataca refuzul acceptarii donatiei pe calea actiunii pauliene.85.2. Care sunt conditiile de valabilitate ale contractului de donatie?a. Nulitatea donatiei pentru nerespectarea formei ad validitatem poate fi acoperita, dupa moartea donatorului, prin confirmare facuta in deplina cunostinta de cauza de catre mostenitorii donatorului.b.c.

86. Cnd intervine nulitatea contractului de donaie?

a.

b.

c. Sarcinile si conditiile donatiei nu sunt realizate in forma autentica. .87. Ce clauze sunt incompatibile cu principiul irevocabilitrii donaiei?

a. donaia poate fi afectat de un termen;b. Donatia prin care donatorul isi rezerva dreptul de a dispune de un bun cuprins in donatie da donatorului dreptul de dispune de bun.c. donaia poate fi afectat de o condiie cazual sau mixt.

88.1. Care sunt condiiile de fond ale donaiilor?

a. Donatiile simulate si donatiile indirecte sunt varietati ale donatiei.

b.c.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. Donatiile simulate si donatiile indirecte sunt varietati ale donatiei.b. Donatiile simulate si donatiile indirecte sunt varietati ale donatiei.

88.2. Care sunt condiiile de fond ale donaiilor?

a.

b.

c. Donatorul poate ataca donatia pentru dol.

89.1. Care sunt condiiile de valabilitate ale donaiilor?

a.

b. Recunoasterea unei datorii care nu exista in realitate este o donatie deghizata.

c.

89.2. Care sunt condiiile de valabilitate ale donaiilor?

a. Donatia ce are ca obiect bunuri mobile incorporale trebuie insotita de un stat estimativ semnat de donator si donatar.b.c.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. Donatia ce are ca obiect bunuri mobile incorporale trebuie insotita de un stat estimativ semnat de donator si donatar.

90. Care sunt condiiile revocrii unei donaii?

a. In cazul revocarii donatiei pentru ingratitudine constand in refuzul de alimente, donatarul nu are actiune in restituirea prin echivalent a prestatiilor efectuate de buna-voie in favoarea donatorului.b.cnd se adopt un copil, dup facerea donaiei

c.pentru pieirea bunului supus donaiei

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau c.

91. Care este regimul juridic al donaiei bunului altuia?

a.

b.

c. Contractul este nul in toate cazurile.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. Contractul este nul in toate cazurile. *91.Daca mai apare poate fi si :

a.

donatia este nula absolut

b. Contractul este nul numai dac donatarul este de rea-credinc.

92. Care este regimul juridic al donaiei de bunuri viitoare?

-Donatia de bunuri viitoare este, revocabil prin esenta sa

93. Ce donaii sunt lovite de nulitate?*donatiile mutuale intre soti94. Care sunt clauzele incompatibile cu principiul irevocabilitii donaiilor?

a.

este permisa dispozitia prin care donatorul doneaza uzufructul unei persoane,iar nuda proprietate unei alte persoane

b.Donaia prin care donatorul i rezerv dreptul de a dispune de un bun cuprins n donaie este nul.

c.Donaia produce efecte numai dac acceptarea este concomitent cu manifestarea voinei de a dona.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. Este permisa dispozitia prin care donatorul doneaza uzufructul unei persoane, iar nuda proprietate unei alte persoane.

95.1. Cum funcioneaz cazurile de revocare a donaiilor?

a.Donatorul poate face o donaie valabil n favoarea fiului preotului care 1-a

asistat pe donator din punct de vedere religiosn cursul ultimei boli de care a murit.

b.

In cazul revocrii donaiei pentru ingratitudine, dac

bunul donat nu se poate restitui in natura, donatorul are dreptul la valoarea acestuia, apreciata in momentul pronunrii hotrrii de revocare.

c. Revocarea donaiei pentru survenine de copil nu intervine dac donatarul a intrat n posesia lucrurilor druite i a fost lsat n posesia acelor lucruri dup naterea fiului donatorului.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. In cazul revocarii donatiei pentru ingratitudine, daca bunul donat nu se poate restitui in natura, donatorul are dreptul la valoarea acestuia, apreciata in momentul pronuntarii hotararii de revocare..95.2. Cum functioneaza cauzele de revocare a donatiilor ?Cum funcioneaz cazurile de revocare a donaiilor?

a. Este compatibila cu principiul irevocabilitatii donatiilor clauza prin care donatorul conditioneaza transmiterea dreptului de proprietate catre donatar de imprejurarea ca pana la Craciun sa ninga.b.

c.

96.1. Care este regimul juridic al contractului de donaie?

a.

b.Este permisa dispozitia prin care o a treia persoana ar fi chemata sa accepte donatia in cazul in care donatarul nu ar primi sau nu ar putea primi donatia.

c.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. Este permisa dispozitia prin care o a treia persoana ar fi chemata sa accepte donatia in cazul in care donatarul nu ar primi sau nu ar putea primi donatia.

96.2. Care este regimul juridic al contractului de donaie?

a,Donatiile indirecte trebuie sa respecte conditiile de forma ale actului prin intermediul caruia se realizeaza indirect liberalitatea.

b.

c.ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. Donatiile indirecte trebuie sa respecte conditiile de forma ale actului prin intermediul caruia se realizeaza indirect liberalitatea.

96.3. Care este regimul juridic al contractului de donaie?a.b. Irevocabilitatea donatiilor priveste nu numai efectele, ci insasi esenta contractului.

c.96.3. Care este regimul juridic al contractului de donaie?a.b.n cazul donaiei nu exista nulitate virtual, ntruct cauzele de nulitate a donaiei sunt expres prevzute de lege, rezultnd n mod nendoielnic din modul de exprimare a legiuitorului i chiar din finalitatea dispoziiilor legale.

c. Donatia intre soti poate fi revocata pentru neexecutarea sarcinii sau pentru ingratitudine de catre mostenitorii donatorului.

.

97.1. Care sunt efectele contractului de donaie?

a.

b. Revocarea pentru survenienta de copil intervine chiar daca copilul nascut dupa incheierea contractului de donatie este din afara casatoriei.

c,

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. Revocarea pentru survenienta de copil intervine chiar daca copilul nascut dupa incheierea contractului de donatie este din afara casatoriei.

97.1. Care sunt efectele contractului de donaie?

a.

b. Donatia produce efecte daca acceptarea ulterioara a donatiei este comunicata donatorului in timpul vietii acestuia. c.98. Ce poate constitui echivalentul prestaiei unuia dintre copermutani n cazul contractului de schimb?

- o alta prestatie

99.1. Care sunt regulile generale aplicabile n cazul contractului de schimb?

a. Cheltuielile ocazionate de contractul de schimb sunt suportate de ambele parti

b. Clauzele obscure se interpreteaza in defavoarea debitorului

c. Daca unul dintre copartasi a fost evins de lucrul primit, el nu poate cere de la cocontractant decat echivalentul valoric al lucrului

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cb. Cheltuielile ocazionate de contractul de schimb sunt suportate de ambele parti.

99.1. Care sunt regulile generale aplicabile n cazul contractului de schimb?

a. Clauzele obscure se interpreteaza in favoarea debitorului.

b.

c,

100. Ce regul se aplic n cazul contractului de schimb dac unul dintre copermutani dovedete c lucrul primit este proprietatea unui ter?

a. Poate refuza sa predea lucrul ce promisese in schimb.

b.c.

ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara raspunsul correct si la a,b sau cc. Poate refuza sa predea lucrul ce promisese in schimb.

101. Care sunt caracterele juridice ale contractului de locaiune?

a.

b.

c. Locatiunea este un contract cu executare succesiva, chiar daca s-a incheiat pe o durata nedeterminata.

102. Care este obiectul contractului de locaiune?

a. orice fel de bun din domeniul public;b. orice fel de bun imobil proprietate privat.

c. orice fel de bun, mai puin cele care formeaz obiectul dreptului de proprietate industrial;

103. Care sunt efectele tacitei relocaiuni?

a.se prelungesc efectele locaiunii pe aceeai durat;b.nu se prelungesc efectele locaiunii;

c. se prelungesc efectele locaiunii dac nu a fost anunat concediul.

104. Care sunt obligaiile locatorului?

a.rspunde pentru viciile ascunse ale lucrului numai dac se face dovada c, n momentul ncheierii contractului de locaiune, cunotea existena lor.

b.datoreaz garanie numai pentru viciile ascunse ale lucrului care provin din cauze anterioare ncheierii contractului de locaiune;

c.

trebuie s predea locatarului lucrul ntr-o stare corespunztoare destinaiei n vederea creia a fost nchiriat, afar de cazul n care prile au prevzut altfel;ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

b. trebuie sa predea locatarului lucrul intr-o stare corespunzatoare destinatiei in vederea careia a fost inchiriat, afara de cazul in care partile au prevazut altfel;a. trebuie sa predea locatarului lucrul intr-o stare corespunzatoare destinatiei in vederea careia a fost inchiriat, afara de cazul in care partile au prevazut altfel;

105. n ce condiii este permis sublocaiunea?

a.exist clauz expres n contractul de locaiune;b. nu contravine clauzelor contractului principal;

c.este ncheiat n form autentic.

106. Ce condiii trebuie s fie ndeplinite pentru opozabilitatea cesiunii locaiunii?

a. notificat locatorului;b.acceptat de locatar;

c.recunoscut de teri.

.107. Care este regimul juridic al cesiunii contractului de locaiune:

a.este posibil numai dac n contractul de locaiune s-a prevzut n mod expres dreptul locatarului de a subnchiria ori de a cesiona contractul;b.permite cesionarului s l acioneze n judecat pe locator numai prin intermediul aciunii oblice;

c. constituie o nstrinare a dreptului de folosin al locatarului ctre un ter.

108. Ce nseamn tacita relocaiune?

a.ncheierea unui nou contract de locaiune;b.plata n continuare a chiriei;

c. rmnerea locatarului n folosina lucrului dup expirarea termenului i fr ca locatorul s-1 mpiedice pe locatar.

Sau :

A) prelungirea efectelor vechiului contract de locaiune;b) ncheierea unui nou contract de locaiune;c) o cesiune a contractului de locaiune.

109. Ce condiii trebuie s ndeplineasc denunarea (concediul) unui contract de locaiune pe durat determinat?

a. este lipsit de eficacitate dac nu a fost stipulat de pri sau prevzut expres de lege;b. este, n toate cazurile, nul dac nu a fost fcut cu respectarea termenului de preaviz;

c. este un act juridic bilateral.

ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

b. este lipsita de eficacitate daca nu a fost stipulata de parti sau prevazuta expres de lege;c. este lipsita de eficacitate daca nu a fost stipulata de parti sau prevazuta expres de lege;

110. Care este natura juridic a termenului de preaviz la ncetarea locaiunii?

a.legal;b. convenional;

c.lsat exclusiv la aprecierea instanei.

111. Cum opereaz tacita relocaiune?

a.opereaz atunci cnd durata contractului de locaiune nu a fost determinat de pri sau lege;b. nu opereaz atunci cnd locatorul a notificat concediul locatarului, dar acesta din urm a continuat s foloseasc lucrul dup expirarea termenului prevzut n contract.

c.nu presupune rennoirea garaniilor n mod expres.

112. Cnd devine contractul de locaiune un act juridic de dispoziie?

a. daca are ca obiect un imobil, fiind incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani. b.

c.ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

c. daca are ca obiect un imobil, fiind incheiat pe o perioada mai mare de 5 ani.

113. Ce este cesiunea contractului de locaiune?

-reprezinta o vanzare a dreptului defolosinta = o cesiune de creanta cu titlu oneros

114. Ce regim juridic are caracterul gratuit al contractului de mandat?

prin natura sa contractul de mandat este gratuit

-Cand mandatul este cu titlu gratuit, el are caracter unilateral, deoarece creeaz obligatii exclusiv in sarcina uneia din prti (a mandatarului)115. Ce poate solicita locatarul n cazul n care locatorul nu efectueaz reperaiile necesare n cursul locaiunii?

a.

autorizarea sa de a le efectua pe cheltuiala locatorului

b.nulitatea contractului

c.rezoluiunea contractului

116. Pentru ce l garanteaz locatorul pe locatar?

a.tulburarea de fapt i de drept provenit prin fapta unui ter

b.tulburarea de fapt provenit din fapta unui ter

c.

viciile lucrului

117. Cnd intervine ncetarea contractului de locaiune prin denunare unilateral?

a.dac s-a prevzut un termen

b.

dac prile nu au stabilit durata locaiunii

c.dac locatarul nu i-a ndeplinit obligaiile stabilite n contract

118. Cnd este desfcut de drept contractul de locaiune?

a.prin denunarea unilateral

b.

prin pieirea total a lucrului

c.prin desfiinarea titlului locatorului

119. Ce reparaii nu trebuie efectuate de locator din momentul predrii bunului nchiriat?

*120.1. Care sunt obligaiile locatarului?

a.rspunde de deteriorarea lucrului, inclusiv de cea datorata vechimii.

b.trebuie s suporte pe o perioad de maxim 40 de zile restrngerile dreptului su n cazul n care locatorul este obligat de mprejurri s execute reparaii urgente, chiar dac prin aceste reparaii locatarul i familia sa s-ar afla n neputin de a locui o perioad de 15 zile;c.

trebuie s ntrebuineze lucrul nchiriat ca un bun proprietar, rspunznd de culpa levis in abstracto;

ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

b. trebuie sa intrebuinteze lucrul ca un bun proprietar, raspunzand pentru culpa levis in abstracto.

120.2. * Daca mai apare ar putea fi :

a.

rspunde de stricciunile i pierderile provocate de persoanele familiei sale sau de sublocatari.

b.trebuie s suporte pe o perioad de maxim 40 de zile restrngerile dreptului su n cazul n care locatorul este obligat de mprejurri s execute reparaii urgente, chiar dac prin aceste reparaii locatarul i familia sa s-ar afla n neputin de a locui o perioad de 15 zile;c. De a suporta cheltuielile necesare pentru meninerea lucrului n stare de funcionare121. Care se face proba contractului de locaiune ncheiat verbal dac nu a nceput executarea i una din pri neag existena lui?

a. dovada cu martori nu este admisa, oricat de mic ar fi pretul locatiunii.

b.

c.

122. Cum poate dovedi locatarul faptul executrii unui contract de locaiune ncheiat verbal?

- Inceput de dovada scrisa, completat cu martori si prezumtii

123. Ce bunuri pot constitui obiect al contractului de locaiune?

a) orice bunuri proprietate privat sau proprietate public, n mod egalb) orice bun prezent sau viitor;c)bunurile din domeniul public al statului sau al unitilor administrativ teritoriale pot fi nchiriate numai n condiiile legii speciale.124. Ce condiii referitoare la capacitate se cer ndeplinite pentru ncheierea valabil a unui contract de lcoaiune pentru o durat de 3 ani?

a)

Pentru ncheierea valabil a contractului de locaiune pentru o perioad mai mare de trei ani, locatorul trebuie s aiba capacitatea pentru a face acte de administrare.

b)c.125. Care sunt efectele ncetrii contractului de locaiune?a.b. locatarul nu raspunde de pieirea lucrului din cauza vechimii, fortei majore sau cazului fortuit.

c.ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

a. locatarul nu raspunde de pieirea lucrului din cauza vechimii, forei majore sau cazului fortuit.c. locatarul nu raspunde de pieirea lucrului din cauza vechimii, forei majore sau cazului fortuit.

126. Care sunt condiiile rspunderii locatorului pentru vicii?

-locatorul este garant pentru viciile ascunse ale lucrului (ex: existenta de insecte, infiltratii de apa sau alte defecte de constructie); in practica, raspunderea este angajata chiar daca lucrul nu este cu desavarsire impropriu folosintei, dar folosinta este intr-atat miscsorata incat se presupune ca daca ar fi stiut, locatarul nu ar mai fi inchiriat sau ar fi platit un pret mai mic127. Care este regimul juridic al cesiunii locaiunii?

a. In cazul cesiunii locatiunii, cesionarul are actiune directa impotriva locatorului pentru a cere executarea contractului de locatiune sau rezilierea acestuia pentru neexecutare, cu daune-interese.

b.c.

ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

128. Care sunt cazurile de ncetare a contractului de locaiune?

a.

Contractul de locaiune, dac nu prevede un termen, poate nceta prin denunare unilateral

b. Contractul de locaiune, dac prevede un termen, poate nceta prin denunare unilateral

c.n materia contractului de locaiune, denunarea unilateral poate fi tcut de oricare dintre pri, necondiionat129. Care sunt condiiile de valabilitate ale contractului de locaiune?

a.

b.

c. Pentru incheierea valabila a contractului de locatiune pentru o perioada mai mare de trei ani, locatorul trebuie sa aiba capacitatea pentru a face acte de administrare.

ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

b. Pentru incheierea valabila a contractului de locatiune pentru o perioada mai mare de trei ani, locatorul trebuie sa aiba capacitatea pentru a face acte de administrare.

130.1. Care sunt cazurile de ncetare a contractului de locaiune?

a.

b. Contractul de locatiune inceteaza daca mostenitorul uneia dintre partile decedate este cealalta parte. c.130.2. Care sunt cazurile de ncetare a contractului de locaiune?

a.

b. In cazul in care, din caz fortuit, bunul ce formeaza obiectul contractul de inchiriere piere partial, locatarul poate cere o reducere a chiriei.

c.

*Poate fi si asa :

a) n cazul pieirii totale a bunului;

b) dac se desfiineaz titlul locatorului, fr nicio excepie;c) n toate cazurile n care lucrul este nstrinat de locator.131.1. Care sunt efectele contractului de locaiune?

a. Locatarul poate folosi actiunile posesorii atunci cand cel care il tulbura nu invoca nici un drept asupra lucrului inchiriat.b.c.131.2. Care sunt efectele contractului de locaiune?

a.

Locatorul, desi tert, este indreptatit sa ceara rezilierea cesiunii locatiunii, daca aceasta era interzisa prin contractul principal.

b. Contractul de locatiune este desfcut numai dac pieirea lucrului este culpabilc.Dac locatarul face lucrri de construcii sau reparaii pe durata derulrii contractului de locaiune, se prezum c a fost un constructor de bun-credin.

131.3. Care sunt efectele contractului de locaiune?

a. Locatorul raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului numai daca, in momentul incheierii contractului, cunostea existenta lor.

b.c.

ATENTIE !!!!!!!!! poata sa apara raspunsul corect si la b sau c

b. Locatorul raspunde pentru viciile ascunse ale lucrului numai daca, in momentul incheierii contractului, cunostea existenta lor.

132. n ce condiii opereaz cesiunea contractului de locaiune?a. cesiunea contractului de locatiune permite cesionarului de a-l actiona in judecata pe locator numai prin intermediul actiunii oblice

b. Cesiunea contractului de locatiune este posibila numai daca in contractul de locatiune s-a prevazut in mod expres dreptul locatarului de a subinchiria ori de a cesiona contractul.

c. Cesiunea contractului de locatiune constituie o instrainarea a dreptului de dispozitie al locatarului catre un tert.133.1. Care este regimul juridic al sublocaiunii?

a.

Sublocatiunea este un contract consensual..

b. Atunci cnd este permis, sublocatiunea nu poate fi convenit n conditii diferite fat de contractul principal.c.. ATENTIE !!!!!!!!!!!! raspunsul correct poata sa apara sla a,b sau c133.2. Care este regimul juridic al sublocaiunii?

a.

b.Sublocatiunea trebuie sa nu contravine clauzelor contractului principal fara a se cere o forma anume la incheierea sa.c.

133.3. Care este regimul juridic al sublocaiunii?

a.

b.Dreptul sublocatarului, fiind un drept cu caracter mobiliar, este susceptibil de gaj.c.

133.4. Care este regimul juridic al sublocaiunii?

a. Codul civil interzice prin text expres locatiunile ereditare, vesnice.b.c.134. Care este regimul juridic al tacitei relocaiuni?

a. Tacita relocatiune poate fi exclusa printr-o clauza contractuala expresa.

b.nu poate fi exclusa printr-o clauza contractuala expresa;

c.opereaza atunci cand durata contractului de locatiune nu a fost determinata de parti sau de lege;

135. Care sunt caracteristicile chiriei n contractul de locaiune?

a.Pretul pe care locatarul il plateste in schimbul folosintei asigurate in temeiul unui contract de locatiune poate fi numai o suma de bani.

b.

c. Pretul pe care locatarul il plateste in schimbul folosintei asigurate in temeiul unui contract de locatiune poate fi asigurarea folosintei unui alt lucru in favoarea locatorului de catre locatar.

136.1. Cum nceteaz contractul de locaiune?

a. Daca una din partile contractului de locatiune nu isi indeplineste obligatiile asumate, instanta poate acorda partii in culpa un singur termen de gratie pentru a evita incetarea contractului.

b.n cazul n care intervine un caz fortuit n perioada termenului de locaiune dac lucrul nchiriat se distruge n parte, locatarul poate cere rezilierea contractului cu daune-interese.

c.Cumprtorul unui lucru nchiriat este obligat s respecte locaiunea numai dac contractul de locaiune este ncheiat n faa unui notar public.136.2. Cum nceteaz contractul de locaiune?

a. In materia contractului de locatiune, denuntarea unilaterala poate fi facuta de oricare dintre parti, neconditionat.b.

c.

n materia contractului de locaiune, expirarea

termenului prevzut n contract atrage ncetarea de drept a locaiunii..ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara in diferite pozitii raspunsul correct

b. In materia contractului de locatiune, expirarea termenului prevazut in contract atrage incetarea de drept a locatiunii.:136.3. Cum nceteaz contractul de locaiune?

a.

b. Contractul de locatiune inceteaza prin instrainarea lucrului inchiriat de catre locator printr-un contract de vanzare-cumparare, daca contractul de locatiune este incheiat verbal.c..

137. Ce reprezint procura, ca negotium?

a.nscrisul n care se enumera actele juridice ce urmeaz s se ncheie de ctre mandatar;b. actul juridic unilateral ce exprim oferta de mandat;

c.actul juridic bilateral ce exprim oferta de mandat i acceptarea acestei.

138. n mandatul oneros, cnd se cere ca mandantul s aib capacitate deplin?

a.mandatarul urmeaz s ncheie acte de dispoziie;b.mandatarul urmeaz s ncheie acte de administrare;

c. pentru orice act.

139. Care sunt caracterele juridice ale contractului de mandat?

a. intuitu personae;b.solemn, afar de excepiile prevzute de lege;

c.real.

140. Ce implic regula simetriei formei n contractul de mandat?

a.concordana de interese ntre mandatar i mandant;b.

identitatea ntre forma procurii i forma actului juridic ce urmeaz s fie ncheiat;

c.identitatea ntre mandatul tacit i cel aparent.

. ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara in diferite pozitii raspunsul correct

.

141. Cnd mandatul este tacit?

61. Mandatul este tacit atunci cnd:

a.legea nu cere forma autentic pentru contractul de mandat;b. acesta rezult din mprejurri de fapt ce fac nendoielnic intentia prilor;c.mandatarul urmeaz s cumpere un teren.

142.1. Care sunt obligaiile mandatarului?

a.Sumele de bani cuvenite mandantului si intrebuintate de mandatar in propriul folos pot fi solicitate oricand de catre mandant sau succesorii acestuia.

b.nu poate renuna la mandat n cazul n care mandatul este cu titlu oneros;

c. datoreaz dobnzi, n cazul n care a ntrebuinat n interesul su sumele de bani cuvenite mandantului, din ziua ntrebuinrii, fr a fi nevoie de vreo punere n ntrziere;. ATENTIE !!!!!!!!!!!! poate sa apara in diferite pozitii raspunsul correct

a. datoreaza dobanzi, in cazul in care a intrebuintat in interesul sau sumele de bani cuvenite mandantului, din ziua intrebuintarii, fara a fi nevoie de vreo punere in intarziere;

b. datoreaza dobanzi, in cazul in care a intrebuintat in interesul sau sumele de bani cuvenite mandantului, din ziua intrebuintarii, fara a fi nevoie de vreo punere in intarziere;

142.2. Care sunt obligaiile mandatarului?

a.

b. nu poate face nimic afara din limitele mandatului sau;

c.142.3. Care sunt obligaiile mandatarului?

a.b.

c. Mandatarul general nu poate incheia o tranzactie.

142.4. Care sunt obligatiile mandatarului?a. Mandatarul poate renunta la mandat, chiar daca acesta este cu titlu oneros, in acest caz raspunzand pentru daunele provocate mandantului, chiar daca dovedeste ca executarea in continuare a mandatului i-ar fi pricinuit o paguba insemnata.b.c.143.1. Care sunt reguli specifice contractului de mandat?a.

b.c. In caz de pluralitate de mandatari, acestia sunt tinuti sa raspunda fiecare pentru actele incheiate, adica divizibil.

143.2. Care sunt regulile specifice contractului de mandat?

a.

b.c. In cazul contractului de mandat, atunci cand mai multe persoane au numit un mandatar pentru o afacere comuna, ele raspund solidar pentru toate efectele mandatului.

143.3. Care sunt regulile specifice contractului de mandat?

a. In cazul contractului de mandat, mandatarul are drept la remuneratie doar daca exista stipulatie in acest sens.b.

c,144. Ce drepturi confer mandatarului mandatul conceput n termeni generali?

a.s nstrineze orice bun al mandantului;b.s se ocupe de toate treburile mandantului;

c. s nchirieze apartamentul mandatarului.

.

145. Cnd mandatul este general?

a.sunt mputernicite mai multe persoane;b. mputernicirea nu are limite;

c.se d pentru o singur operaiune juridic.

146. Cnd mandatul este n interes comun?

a.mandatarul ncheie actul care formeaz obiectul mandatului n schimbul unei remuneraii;b.mandatarul ncheie actul care formeaz obiectul mandatului cu o ter persoan pe care tot el o reprezint;

c.mandatarul este cointeresat alturi de mandant n ncheierea actul care formeaz obiectul mandatului.

147. Ce efecte produce asupra contractului de mandat moartea mandatarului?

a.

b.

c. mostenitorii lui trebuie sa-l instiinteze pe mandant despre aceasta si, pana atunci, sa continue indeplinirea mandatului, efectuand actele necesare pentru pentru apararea intereselor mandantului.148. Ce presupune din partea mandatarului obligaia de a da socoteal?

a..posibilitatea de a culege i ntrebuina n interes propriu fructele produse de bunurile mandantului.

b.posibilitatea mandatarului de a ntrebuina n interes propriu banii mandantului fr s fie obligat la dobnzi;

c. darea n primire mandantului tot ce i s-a predat n virtutea mandatului pe care l-a executat;. ATENTIE!!!!!!!!!! Raspunsul poate sa apara in diferite pozitii a,b sau ca. darea in primire mandantului tot ce i s-a predat in virtutea mandatului pe care l-a executat;

149. De la ce data sumele de bani cuvenite mandantului i ntrebuinate de mandatar n propriul folos produc dobnzi?

a.cnd mandantul a cerut acele sume;b. ntrebuinrii acelor sume de ctre mandatar;

c.introducerii cererii de chemare n judecat avnd ca obiect restituirea sumelor respective.

.150. Cnd mandatarul rspunde de obligaiile rezultnd din substituirea unei tere persoane?

a.dac , avnd consimmntul mandantului, i-a substituit o persoan capabil;b.dac, avnd consimmntul mandantului, i-a substituit o persoan solvabil;

c.dac nu a avut consimmntul mandantului pentru substituire.

Sau :

a. cnd a fost autorizat sa-i substituie o anume persoana i el i-a substituit alta.

151. Ce cheltuieli trebuie s acopere mandantul mandatarului?

a. toate cheltuielile necesare i utile generate de ndeplinirea mandatului, precum i pierderile suferite de mandatar ocazionate de mandat, pentru care nu i se poate imputa vreo culp; b.toate cheltuielile necesare i utile generate de ndeplinirea mandatului, mai puin pierderile suferite de mandatar ocazionate de mandat, pentru care nu i se poate imputa vreo culp;

c.toate cheltuielile necesare i utile generate de ndeplinirea mandatului, precum i pierderile suferite de mandatar fr legtur cu mandatul, pentru care nu i se poate imputa vreo culp.

152. Cnd este obligat mandantul pentru actele mandatarului care depesc limitele mputernicirii?

a.dac au fost consecina faptei ilicite a mandatarului;b. dac le-a ratificat expres sau tacit;

c.dac procura a fost revocat.

153. Ce situaii apar n caz de deces al mandatarului?

a.motenitorii acestuia pot revoca contractul;b.motenitorii acestuia sunt liberi de orice ndatorire fa de mandant;

c. motenitorii acestuia trebuie s continue mandatul pn la ncunotinarea mandantului.

154. Cror reguli este supus mandatul fr reprezentare dac nu urmrete frauda la lege?a. convenii, n general;b.mandat;

c.locaiune.

155. Cum intervine revocarea mandatului?

-Mandantul poate revoca mandatul ori de cate ori apreciza ca interesele sale nu mai sunt urmarite corespunzator

.156. Cum funcioneaz solidaritatea mandatarilor?

a.

b.

c. nu exista solidaritate intre mandatari, daca nu s-a stipulat aceasta in contract in mod expres.157. Cum opereaz ncetarea contractului de mandat?

a. In cazul pluralitatii de mandanti, revocarea se poate face numai prin consimtamantul tuturor mandantilor.

b.

c,

158. Care este regimul juridic al mandatului prin interpunere de persoane?

-a.daca este valabil, raporturile dintre mandant si persoana interpusa se reglementeaza potrivit regulilor de la mandat.b.

c.. ATENTIE!!!!!!!!!! Raspunsul poate sa apara in diferite pozitii a,b sau c

c. daca este valabil, raporturile dintre mandant si persoana interpusa se reglementeaza potrivit regulilor de la mandat.

159. Ce reguli se aplic formei contractului de mandat?

a. mandatul dat pentru incheirea actelor de dispozitie este este un mandat special.

b.

c.160. Ce caracteristici are procura dat n scris de mandant?

a.

Procura data de ctre mandant mandatarului trebuie sa fie autentica dac se da pentru constituirea unei ipoteci sau pentru schimbul unui teren.b.Cnd exista mai muli mandani, nu exist solidaritate, ns plata fcut de unul dintre ei i libereaz pe ceilali.

c.Actele juridice ncheiate de mandatar cu terii de bun-credin sunt valabile i opozabile mandantului, in condiiile mandatului aparent, chiar dac aceste acte depesc limitele mputernicirii date, dar terii au cunoscut aceste limite.

.161. Care sunt obligaiile mandantului dac operaiunea n vederea creia a fost conferit mandatul nu a putut fi efectuat?

a.

b. este obligat sa restituie mandatarului cheltuielile facute cu executarea mandatului.

c.162. Ce este mandatul n interes comun?

a) operaiunea juridic n care mandatarul acioneaz att ca reprezentant al unei pesoane ct i pentru sine;b) contractul care se ncheie de o persoan care acioneaz ca mandatar al ambelor pri contractante;c) un contract prin care mandatarul are, pe lng dreptul la remuneraie, un interes propriu la ncheierea actului pentru care a fost nsrcinat de mandant.

163. n caz de ncetare a mandatului, ce obligaii are mandatarul?

a. s aduc la cunotina terilor ncetarea mandatuluib. sa restituie procura si bunurile primite in cursul executarii mandatului.c. s restituie cheltuielile efectuate cu executarea mandatului

164. n care dintre situaii mandatul este general?

a. sunt imputernicite mai multe persoane;b. imputernicirea nu are limite;c. se da pentru o singura operatie juridica.

165. Care sunt condiiile de valabilitate ale contractului de mandat?

a. Mandatul de drept civil poate fi numai cu titlu gratuit.

b. Mandatul inceteaza la moartea mandantului.

c. Mandatarul general nu poate ipoteca si nici vinde bunuri ale mandantului.

166. Ce efecte produce folosirea de ctre mandatar a sumelor de bani rmase de la mandant?

a. este obligat s dea n primire mandantului tot ce i s-a predat n puterea mandatului, cu excepia celor ce nu s-ar fi cuvenit mandantului;b. Mandatarul este obligat sa plateasca dobanzi pentru sumele de bani ramase de la mandant pentru executarea mandatului, pe care le-a folosit in interes propriu, din ziua in care le-a folosit.Mandatarul este obligat sa plateasca dobanzi pentru sumele de bani ramase de la mandant pentru executarea mandatului, pe care le-a folosit in interes propriu, din ziua in care le-a folosit.

c. este obligat s plteasc dobnzi pentru sumele de bani nerestituite mandantului i nentrebuinate de el din momentul ncetrii mandatului;

167. Care sunt efectele contractului de mandat?

-De a indeplini mandatul;-De a da socoteala;-De raspundere pentru fapta pers substituite in exec mandatului

168. Cte tipuri de mandat cunoatei, raportat la forma acestuia?

a.

b.

c. Mandatarul aparent raspunde pe teren contractual fata de persoana pentru care a incheiat actul, daca mandantul a ratificat actul incheiat.

ATENTIE !!!!!!!!!! nu se pastreaza ordinea de la grila la grila, in alta grila era la :c

169. Care sunt tipurile de mandat cunoscute n raport de obiectul acestuia?

a.

b.

c.Mandatul in interes comun se refera la situatia in care mandatarul este cointeresat in incheierea actului juridic care formeaza obiectul mandatului170. Ce consecine juridice implic pluralitatea mandatarilor?

-a.Toti mandatarii trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiub.

c.

171. Care sunt efectele actelor juridice ncheiate de mandatar cu terii prin depirea limitelor mputernicirii?

a. Actele juridice incheiate de mandatar cu tertii de buna-credinta sunt valabile si opozabile mandantului, in conditiile mandatului aparent chiar daca mandatarul ar fi cunoscut cauza de incetare a mandatului.b.

c.

*ar putea sa mai apara si asa:a.Dac mandantul numete un nou mandatar pentru aceeai operaiune pentru care a fost numit primul, atunci fiecaremandatar rmne obligat s duc la bun sfrit mandatul su, separat de cellalt.b.n cazul contractului de mandat, mandatarul nu are drept la remuneraie dac mandatul este n interes comun deoarece, nacest caz, el ntrunete i calitatea de mandant.

c.Actele ncheiate de mandatar cu depirea limitelor mputernicirii primite creeaz drepturi i obligaii pentru mandant dac ii sunt profitabile chiar dac nu le-a ratificat.172. Care sunt efectele obligaiei de a da socoteala ce incumb mandatarului?

a. Mandatarul este obligat sa plateasca dobanzi pentru sumele de bani, din cele primite de la mandant pentru executarea mandatului, pe care le-a folosit in interes propriu, din ziua in care le-a cheltuit.

b.

c.173. Cum opereaz revocarea mandatului?

a. Actele incheiate de mandatar cu depasirea limitelor imputernicirii primite creeaza drepturi si obligatii pentru mandant daca ii sunt profitabile chiar daca nu le-a ratificat. b.

c.174. Care este regimul juridic al contractului de mandat?

a. Actele juridice incheiate de mandatar cu tertii de buna-credinta sunt valabile si opozabile mandantului, in conditiile mandatului aparent, chiar daca aceste acte depasesc limitele imputernicirii date, dar tertii au cunoscut aceste limite.b. In baza contractului de mandat, mandatarul nu este tinut sa garanteze tertilor valabilitatea actelor excesive, daca le-a dat posibilitatea de a lua la cunostinta de intinderea mandatului.c.175. Care sunt efectele mandatului cu titlu oneros?-Culpa mandatarului se apreciaz dup tipul abstract al omului prudent i diligent (culpa levis n abstracta).

176. Ce efecte produce fa de teri contractul de mandat?

a. In cazul incetarii contractului de mandat, contractele incheiate cu tertii de buna-credinta, dupa incetarea mandatului, sunt valabile si opozabile mandantului, chiar daca mandatarul a cunoscut cauza de incetare a mandatului.b. se nasc raporturi juridice intre mandatar si tertic. mandatarul devine creditorul, respectiv debitorul tertului

177. Ce nelegem prin antreprenor, potrivit Codului Civil?

a.orice persoan fizic;b. orice persoan fizic sau juridic;

c.un lucrtor, meseria, ntreprinztor, arhitect;

178. Ce se pltete n cazul antreprizei?

a. numai rezultatul muncii antreprenorului, predat clientului;b.n raport de cantitatea i calitatea muncii depuse;

c.n funcie de acordul prilor;

.179. Ce fel de raport juridic se creeaz n cazul contractului de antrepriz, ntre client i antreprenor?

a. raporturi de independen juridic.

b. un raport de subordonare convenional:

c. un raport de prepuenie;180. Ce condiii referitoare la capacitate trebuie s ndeplineasc antreprenorul?

a.ntotdeauna capacitatea de a face acte de administrare ;b. ntotdeauna capacitatea de a face acte de dispoziie;

c.capacitatea de ncheia fie acte de administrare, fie acte de dispoziie;

181. Care sunt obligaiile clientului odat cu recepia lucrrii?

a.nu are nici o obligaie;b. trebuie s plteasc preul, dac nu exist convenie contrar;

c.nu mai suport riscul pieirii fortuite a lucrului;

182. Cnd opereaz rspunderea antreprenorului pentru vicii?

a.este antrenat pentru viciile aparente i dup recepia lucrrii fr rezerve i obiecii din partea clientului;

b.nu opereaz pentru viciile ascunse ale lucrrii i materialelor procurate de el;

c. opereaz numai pentru viciile ascunse ale lucrrii i materialelor procurate de el;183. Care este regimul juridic al subantreprizei n construcii?

a. este permis ori de cte ori n contractul de antrepriz nu este inserat o clauz contrar;b.d clientului dreptul la o aciune contractual mpotriva subantreprenorilor;

c.antreneaz rspunderea antreprenorului ca i comitent pentru faptele ilicite ale subantreprenorilor;

ATENTIE !!!!!!!!!! nu se pastreaza ordinea de la grila la grila, in alta grila era la :a

b. este permisa ori de cate ori in contractul de antrepriza nu este inserata o clauza contrara;184. Ce reguli urmeaz preul lucrrii stabilit pe baza unui deviz n contractul de antrepriz?

a.se poate modifica numai dac s-a mrit preul muncii;b.se poate modifica numai dac s-a mrit preul materialelor;

c. se poate modifica dup preul materialelor i/sau al muncii;

185. Care sunt caracterele juridice ale contractului de rent viager?

a.

poate fi cu titlu oneros;b.comutativ;

c.cu executare uno ictu.

186. Ce reguli urmeaz contractul de rent viager n caz de pluralitate de pri?

a. daca exista mai multi debirentieri, oricare dintre ei poate fi obligat la plata integrala.

b,

c.

187. n favoarea cui se poate constitui renta viager?

-Pentru cei care pot primi donatii(orice este conceput in momentul donatie);-Cei care pot primi testamente(orice este conceput in mom mortii testatarului)

188. n ce condiii este nul absolut renta viager?

a. renta constitutita in favoarea unei persoane care a murit de o boala in mai putin de 20 de zile de la data incheierii contractului;

b.n favoarea unei persoane care exist n acel moment;

c.n favoarea unei persoane concepute, dar nenscute.

ATENTIE !!!!!!!!!! nu se pastreaza ordinea de la grila la grila, in alta grila era la :a

c. renta constitutita in favoarea unei persoane care a murit de o boala in mai putin de 20 de zile de la data incheierii contractului;b. renta constitutita in favoarea unei persoane care a murit de o boala in mai putin de 20 de zile de la data incheierii contractului;

189.1.2. Care este soarta juridic a obligaiei de plat a rentei n caz de moarte a debirentierului.

149. n cazul contractului de rent viager:

a.n cazul n care exist doi credirentieri, iar unul dintre ei decedeaz, obligaia de plat a rentei se reduce parial;

b. dac exist mai muli debirentieri, oricare dintre ei poate fi obligat la plata integral;

c.obligaia nu se transmite motenitorilor debirentierului.

sau :

c. dac unicul debirentier decedeaz, oricare dintre motenitorii si poate fi obligat la executarea integral;

190. Ce drepturi are debirentierul?

*Devine proprietarul lucrului din momentul incheierii contractului

191. Ce posibiliti juridice are la dispoziie credirentierul dac la scaden debirentierul nu pltete?

a. poate cere rezolutiunea numai daca debirentierul nu prezinta garantiile stipulate pentru asigurarea platii rentei.

b.

c. poate cere rezoluiunea daca debirentierul nu platete ratele de renta.

192. Care este soarta contractului de rent viager dac persoana n favoarea creia a fost constituit renta viager moare?

a.

contractul este nul dac moartea a interveni n termen de 20 de zile de la ncheierea acestuia, datorit bolii de care suferea credirentierul;b.motenitorii acestuia nu l pot urmri de pe debirentier.

c.contractul nu este nul n nici un caz.

Sau:

b.

renta nceteaz a fi pltit;

193. Cum se stabilete cuantumul rentei viagere?

a.n funcie de vrsta credirentierului;b.

n mod liber, prin voina prilor;

c.de ctre lege;

194. Cum se se poate libera debirentireul de obligaia de plat?

a.

la decesul credirentierului;

b.dup 30 de ani;

c.restituind lucrul sau suma primit;

195. Care este natutra juridic a dreptului la rent al creditorului?

a.

este imprescriptibil;b.se prescrie n termenul special de 6 luni;

c.se prescrie n termenul general de 3 ani;

196. Prin ce se deosebete contractul de ntreinere de contractul de rent viager?

a.poate fi transmis altei persoane;b.

nu poate fi transmis altei persoane;

c.genereaz o obligaie de a da;

.197. Care este regimul juridic al obligaiei de plat a rentei n caz de pluralitate de debirentieri?

a. afectat de modaliti;b. indivizibil;c. in principiu,obligatie divizibila198. Care este regimul juridic al obligaiei de plat a rentei viagere n cazul n care exist pluralitate activ sau pasiv?

a.in cazul in care exista doi credirentieri, iar unul dintre ei decedeaza, obligatia de plata a rentei se reduce partial;

b.

c. daca unicul debirentier decedeaza, oricare dintre mostenitorii sai poate fi obligat la executarea integrala;

199. Care sunt caracterele juridice ale contractului de ntreinere?

a. genereaza o obligatie de intretinere indivizibila daca in contract exista o pluralitate de parti.b.

c.

ATENTIE !!!!!!!!!! nu se pastreaza ordinea de la grila la grila, in alta grila era la :a

c. genereaza o obligatie de intretinere indivizibila daca in contract exista o pluralitate de parti.

200. Care sunt efectele contractului de ntreinere?

a.

b. debitorul nu se poate libera de obligatia de intretinere.

c.

201.

Care sunt drepturile i obligaiile prilor n cazul contractului de ntreinere?

a.debitorul se poate libera de executarea obligaiei de ntreinere dac ar fi prea oneroas pentru el, dar numai dac se oblig s retransmita n patrimoniul creditorului bunul sau capitalul primit fr a pretinde restituirea contravalorii ntreinerii;

b. neexistnd reglementare proprie se aplic dreptul comun n materie de obligaii.

c.debitorul nu se poate libera de executarea obligaiei de ntreinere;

ATENTIE !!!!!!!!!! nu se pastreaza ordinea de la grila la grila, in alta grila era la :b

a. neexistand reglementare proprie se aplica dreptul comun in materie de obligatii.

.

202. Ce reguli se aplic n caz de neexecutare a obligaiei de ntreinere?

a.regulile prevzute pentru contractul de rent-viager;b.regulile prevzute pentru contractul de vnzare-cumprare;

c. regulile generale n materie de rezoluiune;

203. Ce efecte produce moartea beneficiarului ntreinerii din contractul de ntreinere?

a.obligaia de ntreinere se transmite motenitorilor acestuia;b.dreptul la aciunea n rezoluiunea contractului pentru neexecutare nu se transmite motenitorilor acestuia;

c. motenitorii acestuia nu pot cere ca obligaia de ntreinere s se execute n patrimoniul lor;

ATENTIE !!!!!!!!!! nu se pastreaza ordinea de la grila la grila, in alta grila era la :c

a. mostenitorii acestuia nu pot cere ca obligatia de intretinere sa se execute in patrimoniul lor.b. mostenitorii acestuia nu pot cere ca obligatia de intretinere sa se execute in patrimoniul lor.

204. Care este natura juridic a contractului prin care o persoan transmite un bun altei persoane, n schimbul unei sume de bani i a ntreinerii pe via?

a.contract de ntreinere;

b.contract de vnzare-cumprare;

c. contract nenumit.

Titular disciplin,

Conf.univ.dr. Nicolae Puca

Bibligrafie minimal:

1. F. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, ediia a III-a,

actualizat i completat Ed. Universul Juridic, Bucureti, 2001.

2. N. Puca, A. Stoian, Drept civil. Teste gril pentru pregtirea

examenului de licen, Ed. PRO Universitaria, Bucureti, 2008.