Ghid Teza Licenta 2014-2015

19
DEPARTAMENTUL RELAȚII INTERNAȚIONALE GHIDUL PRIVIND REALIZAREA TEZELOR DЕ LICENȚĂ Alegerea temei Studenții selectează tema pentru teza de licență din lista propusă de către Departamentul Relații Internaționale în anul terminal de studii, și depun cererea cu semnătura conducătorului științific în luna septembrie. (conform Anexa 5) Conducătorul ştiinţific al tezei de licenţă are următoarele obligaţii: aprobă planul organizațional al lucrului asupra tezei de licență conform Anexei 6; coordonează elaborarea planului tezei de licență; consultă studentul ori de cate ori acesta solicită, în orele de serviciu; apreciază calitatea conținutului compartimentelor elaborate și face observații și sugestii de completare sau de reconsiderare, dacă este cazul; evaluează periodic stadiul îndeplinirii obiectivelor de etapă; analizează conținutul integral și forma finală a tezei, întocmind în baza variantei finale a tezei „Avizul asupra tezei de licență” conform Anexei 4. În caz de plagiat, conducătorul științific va consemna acest fapt în avizul său și va propune neadmiterea tezei de licență la susținere. Teza dе licenţă va fi elaborata în baza urmatoarei structuri (tabelul 1): Foaia titlu Foaia de titlu se perfectează conform Anexei 1. În caz dacă teza este scrisă în altă limbă decît cea de stat a Republicii Moldova, după foaia de titlu urmează încă o foaie de titlu, suplimentară, scrisă în limba de stat a Republicii Moldova. Curpins (planul tezei) se perfectează conform Anexei 2. Lista abrevierelor Adnotare 1

Transcript of Ghid Teza Licenta 2014-2015

Page 1: Ghid Teza Licenta 2014-2015

DEPARTAMENTUL RELAȚII INTERNAȚIONALE

GHIDUL PRIVIND REALIZAREA TEZELOR DЕ LICENŢĂ

Alegerea temeiStudenții selectează tema pentru teza de licenţă din lista propusă de către Departamentul

Relații Internaționale în anul terminal de studii, și depun cererea cu semnătura conducătorului științific în luna septembrie. (conform Anexa 5)

Conducătorul ştiinţific al tezei de licenţă are următoarele obligaţii:• aprobă planul organizațional al lucrului asupra tezei de licență conform Anexei 6; • coordonează elaborarea planului tezei de licenţă;• consultă studentul ori de cate ori acesta solicită, în orele de serviciu;• apreciază calitatea conţinutului compartimentelor elaborate şi face observaţii şi

sugestii de completare sau de reconsiderare, dacă este cazul;• evaluează periodic stadiul îndeplinirii obiectivelor de etapă;• analizează conţinutul integral şi forma finală a tezei, întocmind în baza variantei

finale a tezei „Avizul asupra tezei de licenţă” conform Anexei 4. În caz de plagiat, conducătorul ştiinţific va consemna acest fapt în avizul său şi va

propune neadmiterea tezei de licenţă la susţinere.

Teza dе licenţă va fi elaborata în baza urmatoarei structuri (tabelul 1):

Foaia dе titlu Foaia de titlu se perfectează conform Anexei 1. În caz dacă teza este scrisă în altă limbă

decît cea de stat a Republicii Moldova, după foaia de titlu urmează încă o foaie de titlu, suplimentară, scrisă în limba de stat a Republicii Moldova.

Curpins (planul tezei) se perfectează conform Anexei 2.

Lista abrevierelor

Adnotare În adnotare se prezintă numele de familie, prenumele autorului, titlul tezei, gradul

ştiinţific solicitat (de exemplu, teză de licenţă în ştiinţe politice), localitatea, anul perfectării tezei, structura tezei (de exemplu, introducere, 2-3 compartimente, încheiere, bibliografie din 80 titluri, 6 anexe, 70 pagini de text de bază (pînă la Bibliografie)), cuvintele-cheie (10-15 cuvinte, într-un rînd separat).

Se descriu, în mod separat, următoarele compartimente: domeniul de studiu, scopul şi obiectivele lucrării, conținutul tezei în conformitate cu structura și concluziile.

Adnotarea se prezintă în 3 limbi: română, rusă şi engleză/franceză, fiecare fiind prezentată pe o singură pagină a foii (se permite font 12, cu 1 linii spaţiu între rînduri).

Introducere Se descrie actualitatea şi importanţa temei, gradul de investigaţie a temei, problema de

cercetare, obiectul de cercetare, scopul şi obiectivele tezei, suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al lucrării, inclusiv metodele aplicate de cercetare; noutatea ştiinţifică și valoarea aplicativă a rezultatelor obţinute; structura şi sumarul compartimentelor tezei.

1

Page 2: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Conţinutul dе bază – structurat în compartimente (2-3) Corpul lucrării reprezintă partea cea mai importantă a tezei şi este riguros structurată

pe unităţi de text: compartimente cu paragrafe, în funcţie de specificul acesteia. Teza de licenţă poate fi divizată în două (trei) compartimente, în care autorul realizează studiul teoretico-analitic al problemei de cercetare în rezultatul studiului bibliografic și istoriografic, polemica ştiinţifică cu privire la problema de cercetare, prezintă şi analizează datele, studiul experimental, expune rezultatele obţinute, poziţiile personale şi formulează concluzii, recomandări şi opinii proprii. Fiecare paragraf se finalizează cu generalizări, iar fiecare compartiment al tezei – cu concluzii.

Compartiment (1) – istoriografia şi bazele teoretico-conceptuale ale cercetării obiectului de studiu

Compartiment(e) (2-3) – aspecte analitico-practice ale cercetării obiectului de studiu

La fiecare paragraf se elaborează generalizări (0,5 pagini) La fiecare compartiment se elaborează concluzii pe tema respectivă (1-2 pagini).

Încheiere În compartimentul dat se expun concluzii generale la tema investigată,

rezultatele studiilor teoretice şi aplicative obţinute, impactul lor în dezvoltarea ştiinţei politice şi teoriei relaţiilor internaţionale şi asupra soluţionării problemelor cercetate. Se prezintă sugestii privind cercetările de perspectivă şi recomandări practice (3-4) la instituţiile de resort.

Bibliografie Bibliografia este un compartiment obligatoriu al tezei şi se perfectează în conformitate cu

standardele în vigoare. În lista bibliografică se inserează doar lucrările consultate. Nu se admite indicarea titlurilor care nu au fost consultate. De asemenea, toate sursele citate în textul lucrării trebuie să se regăsească în lista bibliografiei. Bibliografia trebuie să conţină între 60-80 titluri. Bibliografia se redactează în ordinea alfabetică a numelor autorilor, iar în lipsa menţionării lor, în ordinea alfabetică a titlurilor. În lista generală sursele bibliografice se divizează conform limbii în care a fost redactată lucrarea (română, rusă, engleză etc.), cu păstrarea numerotării unice.

Sursele științifice din lista bibliografică sunt prezentate conform cerinţelor din Anexa nr. 3

Referinţe bibliograficeAutorul tezei este obligat să facă în textul lucrării referinţe la sursele utilizate în

elaborarea lucrării. Referinţele bibliografice sunt prezentate într-o succesiune numerică (trimiteri la subsol). Minimum 3-4 referinţe pe pagină în compartimentul teoretic, şi cîte 1-3 referinţe pe pagină la capitolele practice. Referinţele se scriu cu Times New Roman (TNR), font 10, cu 1 linii spaţiu între rînduri.

Referinţele se prezintă în subsolul fiecărei pagini şi se redactează după cum urmează:Deac I. Introducere în teoria negocierii. Bucureşti: Paidea, 2002. p. 15.Dacă se repetă imediat: Ibidem, p.16.Dacă se repetă pe altă pagină din lucrare: Deac I. Introducere în teoria negocierii..., p.91.

Anexe În anexe se prezintă o informaţie suplimentară la partea principală a tezei, de exemplu:

lista legilor studiate; lista rapoartelor studiate; rezultatele cercetărilor bibliografice, statistice, teoretice în formă de tabele, scheme, materiale grafice, chestionare şi rezultatele obţinute;

2

Page 3: Ghid Teza Licenta 2014-2015

obligatoriu cu referințe unde se va indica titlul, autorul, sursa şi se va comenta fiecare informaţie în textul tezei, indicînd în paranteze rotunde numarul anexei. Ex: (Vezi Anexa nr. 2).

Reguli privind aspectul grafic аl tezelor:Teza se perfectează în Times New Roman (TNR), font 14, cu 1,5 linii spaţiu între rînduri,

format A4, cu margini: stînga – 3 cm, dreapta – 1,5 cm, sus şi jos – 2,5 cm, pe o singură parte a foii, în volum de 60-70 pagini.Toate paginile tezei se numerotează începînd cu foaia de titlu şi terminînd cu ultima pagină.

Numărul se plasează în centrul paginii, jos. La foaia de titlu numărul paginii nu se indică. Nu se permite repetarea sau lipsa paginaţiei.

Fiecare compartiment începe din pagină nouă, paragrafele urmează succesiv. Sublinierea titlurilor nu se admite. Compartimentele se numerotează prin cifre romane, paragrafele şi concluziile la compartiment cu cifre arabice. De exemplu:

II. DENUMIREA COMPARTIMENTULUI (BOLD CAPS, centered)2.1. Denumirea paragrafului ( aligned left)2.2. Denumirea paragrafului2.3. Concluzii la compartimentul 2 (vezi Anexa nr.2)

Cerinţe privind aspecte grafice: Textul tezei să fie structurat în aliniate (minimum 3-4 pe pagină). Se interzice majorarea spaţiului între aliniate. În teze se permite utilizarea următoarelor categorii de materiale: texte; tabele;

figuri, diagrame etc. Dimensiunea acestora nu va depăşi o treime de pagină cu comentarii ulterioare în text. Denumirea tabelului se amplasează deasupra tabelului, iar a figurii – sub figură; tabelele şi figurile în anexe se numerotează în ordinea sucesivă.

În teză nu se admit însemnări, corecţii, pete, adăugări la pagină, etc. În mod obligatoriu, se utilizează literele cu diacritice specifice

limbii romane (ă, â, î, ş, ţ şi majusculele lor). Semnele de punctuaţie (".", "?", "!") sunt urmate în mod

obligatoriu de un spaţiu. Nu sunt acceptate prescurtări ale cuvintelor, în afară de cele care

au fost publicate în lista abrevierilor. În teze se admite abrevierea combinaţiilor dе cuvinte, cuvintelor compuse,

cuvintelor frecvent folosite, dar numai în conformitate сu regulile lingvistice şi сu condiţia сă ele să nu ingreuneze citirea textului şi să nu producă ambiguităţi.

Imprimarea tezei ре hîrtie alba trebuie să fie calitativă (literile, semnele) trebuie sa aibă aceeaşi intensitate ре parcursul rîndului, paginii lucrării în ansamblu.

Se recomandă а tipări teza lа imprimanta Laser. Toate paginile tezei, inclusiv cele care conţin fotografii, figuri, anexe, se

numerotează în ordinea obişnuită începînd сu cuprinsul şi terminînd сu ultima pagină, fără а admite lipsa acestora sau repetarea 1or (gen 9а, 9b...),

Rezultatele cercetării prezentate prin anexe (scheme, tabele, etc.) să fie explicate în contextul lucrării. Denumirile anexelor este necesar de inclus în cuprins.

Caracterul literelor: cursivul/italic se foloseşte pentru cuvintele de origine străină, titluri de cărţi sau periodice, un cuvânt sau un pasaj care merită a fi pus în evidenţă, aldinul/bold se foloseşte pentru titlurile compartimentelor, evidenţierea propoziţiilor sau frazelor ce trebuiesc memorate.

3

Page 4: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Teza se leagă prin copertare (copertă euro) şi se prezintă la catedra de profil, în 2 exemplare, în termene preconizate.

Notă*: regulile respective de scriere a tezei de licenţă au fost elaborate conform Ghidului CNAA, 2009 și Ghidului metodic pentru perfectarea tezelor de licență/ master, USM, 2012.

4

Page 5: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Tabelul 1. Compartimentele tezelor şi volumul lor

Denumirea elementuluiVolum, pagini, format A4, font 14, interval

1,5

1. FOAIA DE TITLU (Anexa 1) 1 pag.2. CUPRINS (Anexa 2) 1 pag.3. LISTA ABREVIERILOR 1 pag.4. ADNOTARE (în română, rusă şi engleză) 3 pag.5. INTRODUCERE 6-7 pag.

a. Actualitatea şi importanţa temei.b. Gradul de investigaţie a temei.

c. Problema de cercetare.d. Obiectul de cercetare.

e. Scopul şi obiectivele tezei.

f. Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al lucrării.

g. Noutatea ştiinţifică și valoarea aplicativă a rezultatelor obţinute.

h. Structura şi sumarul compartimentelor tezei.

6. Conţinutul propriu-zis al lucrării (teza conţine 2 sau 3 compartimente)

7. I. Titlul (fundamentare istoriografică, teoretică, analiză, sinteze, etc.)1.1 Istoriografia cercetării1.2Bazele teoretico- conceptuale1.3 Concluzii la capitolul I

20-30 pag.

II. Titlul (aplicare, rezultate cercetări, studii de caz, etc.)2.1.Problema cercetată2.2 Problema cercetată2.3 Concluzii la capitolul II

20-30 pag.

8. ÎNCHEIERE 2-3 pag.9. Total pagini 60-7010. BIBLIOGRAFIE 60-8011. ANEXE nu mai mult de 1/3 din

conţinutul lucrării

Notă* Compartimentele şi paragrafele să fie echilibrate în volum.

5

Page 6: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Anexa 1. Foaia de titlu a tezei

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA (font 14, Bold, centered)

FACULTATEA RELAŢII INTERNAŢIONALE, ŞTIINŢE POLITICE

ŞI ADMINISTRATIVE (font 14, Bold, centered)

DEPARTAMENTUL RELAŢII INTERNAŢIONALE (font 14, Bold, centered)

NUMELE DE FAMILIE, PRENUMELE AUTORULUI (font 14, Bold, centered)

TITLUL TEZEI (font 16, Bold, centered)

Teză de licenţă

Sef Departament ______________

(semnătura)

Conducător ştiinţific: _____________ Numele, prenumele, gradul ştiinţific

(semnătura)

Autorul: ______________

(semnătura)

CHIŞINĂU, 2015

6

Page 7: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Anexa 2CUPRINS

LISTA ABREVIERILOR

ADNOTARE (în română, rusă şi engleză)...............................................................................

INTRODUCERE.....................................................................................................................

I. Titlul Compartimentului I..................................................................................................

1.1. Denumirile paragrafului…………………………………...............................................

1.2. Denumirile paragrafului...................................................................................................

1.3. Concluzii la Capitolul I ……………………………………………………

II. Titlul Compartimentului II.................................................................................................

2.1. Denumirile paragrafului..................................................................................................

2.2. Denumirile paragrafului...................................................................................................

2.3. Concluzii la Capitolul II……………………………………………………

III. Titlul Compartimentului III..................................................................................................

3.1 Denumirile paragrafului........................................... .........................................................

3.2 Denumirile paragrafului.......................................................................................................

3.3. Concluzii la Capitolul III......................................................... ................................

ÎNCHEIERE.................................................................................................................................

BIBLIOGRAFIE...........................................................................................................................

ANEXE...........................................................................................................................................

7

Page 8: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Anexa 3

ASIGURAREA BIBLIOGRAFICĂ A TEZELOR

Exemple de descriere bibliografică a publicaţiilor tipărite:

CĂRŢI1. Palii A. Cultura comunicării. Chişinău: Epigraf, 1999. 176 p.2. Tave D. Inbreeding and brood stok management. Rome: FAO, 1999. 122 p.3. Семенов В. В. Философия: итог тысячелетий. Философская психология. Москва: Эврика,

2000. 64 с.4. Nicolescu O., Verboncu I. Management. Bucureşti: Economică, 1996. 407 p.5. Permin A., Hansen I. Epidemiology, diagnosis and control of poultry parasites. Rome: FAO, 1998.

160 p.6. Costenco T., Costenco C. Ciuperci din Moldova. Chişinău: ARC, 2004. 96 p.7. Balan V., Cimpoieş Gh., Barbăroşie M. Pomicultura. Chişinău: Museum, 2001. 451 p.

mai mult de trei autori1. Stan N. ş. a. Tratat de legumicultură. Bucureşti: Timpul, 2004. 282 p.

Alte surse2. Codul cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova. Nr. 259-XV din 15 iulie 2004. În:

Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 30.07.2004, nr.125-129 (1479-1483).3. Anuarul statistic al Republicii Moldova. Chişinău, 2005. 560 p.4. Production: Yearbook 2003. Vol. 57, 2003. Rome: FAO, 2004. 260 p.

AUTOREFERATE, TEZE1. Sava P. Productivitatea agrişului în funcţie de soi şi distanţa de plantare. Autoref. tezei de dr. şt.

agricole. Chişinău, 2003. 21 p.2. Mardare I. Concepţia cognitiv-structurală de creare a sistemelor intelectuale pentru restabilirea

imaginilor. Teză de dr.hab. în tehnică. Chişinău, 2008. 240 p.

CONTRIBUŢII în revisteAdăscăliţei M. Tăierea de reîntinerire a pomilor de măr. In: Agricultura Moldovei, 1997, nr 9, p. 17-22.

în lucrări ştiinţificeRurac M. Influenţa prelucrării de bază a solului asupra unor însuşiri fizice. În: Culegere de lucrări ştiinţifice

a Universităţii Agrare de Stat din Moldova, 2001, vol. 9, p. 95-99.

în materialele simpozioanelorBabuc V. ş. a. Cercetări şi realizări în tehnică. In: Realizări, programe, perspective. Tezele conf. jubiliare

internaţionale. Chişinău: Universitatea Tehnică a Moldovei, 1995, p. 152-157.

EXEMPLE DE REFERINŢE LA DOCUMENTE ELECTRONICEHârnău S., Ohrimenko S., Cernei G. Tehnologiile informaţionale şi problemele globale ale dezvoltării

societăţii. Chişinău, 2008. http: //www.ase.md./Inside/PersonalPagesRomCom.phtml (vizitat 10.02.2009).Dumitrescu D. Evaluarea în biblioteci. In: UniBIB. 2007. http://www.bcub.ro/articoledr.htm (vizitat

15.03.2008).

8

Page 9: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Anexa 4

Facultatea, domeniul de formare profesională, specialitatea şi grupa academică

________________________________________________________________________

AVIZ

la teza de licenţă cu tema __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

elaborată de studentul/a _________________________________________________________

conducător de teză de licenţă _____________________________________________________

I. Forma lucrării

1. Respectarea rigorilor privind aspectul grafic, normele gramaticale în vigoare şi referinţele ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Corectitudinea structurii tezei (introducere, conţinut, incheiere, bibliografie, anexe; simetria conţinutului) ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

II. Conţinutul lucrării

1. Gradul de argumentare a actualităţii temei ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Demonstrarea competenţelor de cercetare (elaborarea ipotezei, selectarea metodelor de cercetare, colectarea şi interpretarea datelor, sintetizarea părţii teoretice etc.) ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9

Page 10: Ghid Teza Licenta 2014-2015

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Calitatea cercetării efectuate ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Valoarea ştiinţifică şi/sau aplicativă a tezei ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

III. Gradul de responsabilitate şi atitudinea studentului___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

IV. Concluzii _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

V. Decizia _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Semnătura ____________________________________________

Data _________________________________________________

NB. La necesitate se vor adăuga pagini

10

Page 11: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Anexa 5

Doamnei Teosa Valentina

dr.hab, prof univ.,

Şef departament Relaţii Internaţionale

C E R E R E

Subsemnatul (a), ________________________________________, student(ă) în anul

III, grupa _____, specialitatea Relaţii Internaţionale, prin prezenta rog să-mi aprobaţi tema tezei

de licenţă „__________________________________________

_____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________” 

şi conducătorul ştiinţific pe dl./d-na ___________________________________________.

____________________ data

Subsemnatul,

____________________ semnătura

Tel.______________________________

e-mail:______________________________

Coordonat:________________________________________ numele, prenumele şi semnătura conducătorului ştiinţific

Aprobat:

____________________________

Teosa Valentina, dr.hab, prof univ.

11

Page 12: Ghid Teza Licenta 2014-2015

Anexa 6

Planul organizațional de lucru (model)

asupra cercetării științifice a tezei de licenţă a studentei_______________________________, specialitatea ________________________________

Tema :

Conducător științific : ________________________

Semnătura conducatorului științific :______________

Nr. Denumirea activităţiiRezultate

preconizateTermeni de

realizareTermeni de prezentare

Responsabilul

1.Alegerea temei și semnarea cererii.

2.Efectuarea planului prealabil.

3.Studierea surselor bibliografice , (în 3 etape).

4.Documentarea și colectarea informației,(în 3 etape).

5.Elaborarea și prezentarea introducerii tezei de licenţă.

6.Elaborarea și prezentarea capitolului I.

7.Susținerea prealabilă a tezei de licenţă(în 2 etape) .

8.Elaborarea și prezentarea capitolului II.

9.

Redactarea tehnică și prezentarea variantei finale conducatorului științific.

10.Prezentarea tezei la catedră.

11.Susținerea publica a tezei de licenţămaster.

12

Page 13: Ghid Teza Licenta 2014-2015

13