Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

32
ApRilie, 2016 - NR. 1 Vol. 4 pReţ: 10 lei

description

A aparut noul numar al revistei Electronica Azi- Hobby - editia din luna Aprilie 2016

Transcript of Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Page 1: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Aprilie, 2016 - Nr. 1Vol. 4

preţ: 10 lei

Page 2: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

2

DESIGN HOBBY

4 Fiecare piesă contează Alegeţi calitatea, performanţa și valoarea fără compromisuri.

6 Raspberry Pi, Arduino și SparqEE Proiectat pentru a face reţeaua celulară la fel de omniprezentă precum Bluetooth sau WIFI în comunitatea dezvoltatorilor, noul CELLv1.0 de la SparqEE este o platformă gata de utilizat pentru a adăuga oriunde în lume servicii celulare unui proiect.

10 Microchip lansează platforma gratuită de dezvoltare bazată pe Cloud pentru Microcontrolerele PIC® MPLAB Xpress încorporează cea mai recentă versiune a MPLAB Code Configurator, care permite utilizatorilor să genereze automat inițializarea și aplicarea de cod C pentru microcontrolerele pe 8 biți, folosind o interfață grafică (GUI) și harta alocării pinilor microcontrolerului. Având cantități masive de stocare disponibile utilizatorilor, puteți stoca proiectele curente în Cloud.

14 Nu sunt smartphone-ui,ci osciloscoape digitale! Tehnologia face totul mai mic, mai performant, mai util sau mai practic. Vă aducem la cunoștință câteva informații despre o serie de 4 osciloscoape digitale, portabile, ce pot intra fără probleme în buzunare, ce permit salvarea rezultatelor înregistrate și sunt echipate cu baterii reîncărcabile ce oferă autonomii de până la 2-3 ore (bineînțeles, în funcție de modul utilizării și de model).

16 Platforme de dezvoltare în oferta Conex Electronic Platformele de dezvoltare cresc în număr, pe zi ce trece, iar motivul principal este versatilitatea aplicațiilor care se dezvoltă și a ideilor care ies la iveală.

20 Raspberry Pi 3 vs. Banana Pi-M2 vs. Banana Pi-M3 și cum stau lucrurile pe hârtie. Care pe care, cine e mai tare? Din fericire, cei de la Lemaker au înțeles că trebuie să-și dedice atenția către un alt public și au reușit acest lucru prin implementarea unor funcții specifice plăcilor pe care le dezvoltă ceea ce nu i-a transformat într-o simplă clonă, ci într-o alternativă.

22 Ghid de inițiere RASPBERRY Pi și ARDUINO folosind Wyliodrin Dacă se dorește conectarea la senzori simpli și citirea datelor în timp real, utilizați ARDUINO. Dacă aveți nevoie pentru a procesa o cantitate mare de date sau de a vă conecta la rețea, utilizați RASPBERRY Pi. Uzual, veți dori să le folosiți împreună.

26 Studenții români printre câștigătorii fazei internaționale a celui mai important concurs de sumo robotic “All Japan Robot Sumo Tournament” Studenții români au ocupat locurile doi, trei și patru la faza internațională a celui mai important concurs de sumo robotic “All Japan Robot Sumo Tournament”, care s-a desfășurat în Japonia la Tokyo în 12 și 13 decembrie 2015.

EURO STANDARD PRESS 2000 srlTel.: +40 (0) 31 8059955Mobil: 0722 707-254 [email protected]

CUI: RO3998003J03/1371/1993

ManagementDirector General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina Ganea

Revista Electronica Azi- HOBBYapare de 4 ori pe an.

Revista este publicată numai în format tipărit.

Preţul revistei este de 10 Lei.Preţul unui abonament pe 1 aneste de 40 Lei.

2016©Toate drepturile rezervate.

Colaboratori:Ing. Emil Floroiu - [email protected]. Daniel Rosner - [email protected]. Drd. Ing. Răzvan Tătăroiu [email protected]. Dr. Ing. Alexandru Radovici [email protected]Șl. Dr. Ing. Dan Tudose [email protected] Trancă [email protected] Ghiţă - [email protected] Sârbu - [email protected]ădalina TaneaIoana CulicSuzana NeacșuIng. Adrian Gașpar

Tiparul executat la Tipografia Everest

Redacţie:[email protected]

Sumar Revista Electronica Azi Hobby poatefi cumpăratădin magazinul:CONEX ELECTRONIC - BucureştiStr. Maica Domnului nr. 48, Sector 2Tel.: 021-242.22.06

[email protected]@conexelectronic.rowww.conexelectronic.ro

O parte din articolele prezentate în aceastăediţie au fost realizate de către tineriipasionaţi din cadrul laboratoarelor:

ROBOLAB - wonderbots.cs.pub.ro

Câştigaţi cu Electronica Azi Hobby

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţii practice şiaveţi şansa de a câştiga un kit de evaluare şi dezvoltare

“EFM32™ Zero Gecko Starter Kit” de la Silicon Labs.

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţii practice şiaveţi şansa de a câştiga un sistem de evaluare şi

dezvoltare “ENERGY-HARVEST-RD” de la Silicon Labs.

Page 3: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016
Page 4: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

4

Economia de piaţă concurenţială determină întreprinzătorii să-şi concentreze atenţiaşi eforturile pentru a fi profitabili şi eficienţi. Există foarte mulţi factori care contribuiela atingerea obiectivelor legate de eficienţă şi rentabilitate şi a devenit un lucru universalrecunoscut faptul că numai încercările de a-ţi spori vânzările nu sunt suficiente pentrua te transforma într-o companie eficientă.Unul dintre factorii importanți este controlul şi eficientizarea procesului deaprovizionare.

Achiziţionarea de produse şi/sau servicii presupune luarea în calcula mai multor aspecte, care diferă de la firmă la firmă, în funcţie decultura organizaţională a fiecăreia dintre acestea. Dar se pot distingeşi puncte comune, printre care menţionăm:

• disponibilitatea produsului/serviciului• caracteristici ale produsului/serviciului• calitatea produsului• garanţia oferită• aspectele financiare.

Pentru ca procesul de aprovizionare să fie eficient, trebuie anali -zate avantajele pe care le implică alegerea unui anumit furnizor.Acest lucru trebuie să se facă evitându-se capcanele determinatede confuzia dintre preţ şi cost. Costul total (final) conţine, pe lângăpreţul produsului, cheltuieli pentru căutarea furnizorului cel maipotrivit, negociere a condiţiilor comerciale, cheltuielile pentrutransport şi împachetare, diverse cheltuieli privind plata sautranzacţii propriu-zise.Alături de Aurocon COMPEC, fiind furnizor RS Components înRomânia veți beneficia de:

• gamă foarte largă de produse, având în gamă peste 500.000 de produse, de la peste 2.500 de producători

• minim 12 luni de garanţie pentru produse (unele componente sunt garantate pe viaţă)

• servicii certificate ISO 9001:2008, ISO 14001:2005, OHSAS 18001:2008

• informare facilă (modalitate rapidă şi convenabilă de identificare a produselorprin intermediul catalogului tipărit, şi, nu în ultimul rând, online la www.rsromania.com)

• sunt disponibile detalii tehnice şi note de aplicaţii, informații despre disponibilitate (stoc), prețuri, discounturi, dar și alte servicii de interes pentru produse

• livrare directă la sediul clientului fără limită minimă de comandă• flexibilitate şi promptitudine în derularea comenzilor• dezvoltarea şi menţinerea unui parteneriat reciproc avantajos.

Fiecare piesă conteazăAlegeţi calitatea, performanţa și valoarea fără compromisuri

Diversitatea de produse puse la dispoziţia dumneavoastră de Aurocon COMPEC, este completatăde un puternic accent pus pe prezentarea de produse noi şi de înaltă calitate. În ofertă veți găsi miide componente, precum: Componente Electronice, Electrică și Automatizare, Pneumatică, Hidraulică,Armături, Produse Mecanice și Scule, Testare și Măsurare. Fiecare produs este însoțit de un pachetde servicii complexe astfel încât colaborarea să fie COMODĂ, PROMPTĂ și EFICIENTĂ.

Page 5: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

5

APROVIZIONARE

Cel mai nou brand de care puteți beneficia este RS Pro.Acest brand sub care RS Components și Allied, cei mai mari dis-tribuitori de produse tehnice pentru ingineri comercializează pro-dusele proprii începând cu 1 februarie.

Fiecare produs RS Pro este furnizat cu Sigiliul de aprobare RS(garanția calității), recunoscut la nivel global. Inginerii RSgarantează faptul că produsele RS Pro au fost auditate, inspectateşi fabricate în strictă conformitate cu standardele industrialecorespunzătoare.

Obiectivul RS Pro este acela de a vă ajuta să utilizaţi raţional buge-tul de care dispuneţi, fără să faceţi compromisuri în ceea cepriveşte calitatea.

De la conectori şi cabluri, până la unelte mecanice şi aparatură,totul este testat în etape riguroase, pentru a ne asigura că vă oferimcel mai bun raport calitate/preţ.

Cu produsele RS Pro aveți siguranța:

• Unei calități la standarde înalte - testată riguros• Garanției că produsele îndeplinesc sau chiar depășesc

așteptările dumneavoastră• Unor economii de până la 25% față de alte mărci de produse• Îmbunătățirii continue a produselor pentru a se conforma

standardelor naționale și internaționale• Unor produse selectate de la furnizori cu înalte standarde etice.

Autori:Bogdan Grămescu şi Mihaela SârbuAurocon COMPEC SRLwww.compec.ro

Având în vedere că sunt peste 40.000 de produse subbrand-ul RS Pro, cu siguranță veți găsi produsele potrivitela un cost total mai mic decât cel al unui alt brand, putețigăsi și alte comparații accesând site-ul nostruhttp://ro.rsdelivers.com/. De asemenea, pe baza caracteristicilor puteți să alegețivarianta care îndeplinește toate condițiile de bază pentrunecesitățile dumneavoastră.

Pentru a profita de ofertele speciale și personalizate sau informații adiționale despre produsele RS Pro, contactați-ne la numărulde telefon 021 304 62 33 sau pe adresa de e-mail [email protected] pentru stabilirea detaliilor.

Caracteristici Alt brand Rs Pro

Nr. stoc RS 494-2611 Nr. stoc RS 705-1291

Suprafață secțiune 1,5 mm² 1,5 mm²

Număr miezuri 2 2

Formă Multifilar Multifilar

Culoare manta Roșu Alb

Conductor Solid Solid

Lungime rolă 100 m 100m

Ecranat/neecranat Ecranat Ecranat

Rezistență conductor 12,1 Ω/km 12,1 Ω/km

Temperatura maximă de operare +70°C +90°C

Preț vânzare RS € 227,10 € 169,97

Vă prezentăm mai jos o comparație privind cablul electric de la un alt brand cu unul de la brand-ul RS Pro:

Precizăm că prețurile se pot modifica. Astfel, dacă doriți săcomandați, nu se percepe taxă de trans-port* la sediul ales dedumneavoastră. În plus,pentru plasarea comen-zii online pe site-ulhttp://ro.rsdelivers.com/beneficiați de un discount de 3%.

Page 6: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

6

Proiectat pentru a face reţeaua celulară la fel de omniprezentă precum Bluetooth sauWIFI în comunitatea dezvoltatorilor, noul CELLv1.0 de la SparqEE este o platformăgata de utilizat pentru a adăuga oriunde în lume servicii celulare unui proiect.

SparqEE este o companie cu sediul înCalifornia ce a lansat un nou concept subforma unei mici plăci de dezvoltare pentrucomunicaţii celulare, ce oferă dezvoltatoriloroportunitatea de a adăuga acoperire wire-less oriunde în lume. Iniţial lansat prin pro-gramul Kickstarter de strângere de fonduri,CELLv1.0 permite acces wireless la Internetpentru proiecte ce utilizează platformeArduino şi Raspberry Pi.

Cu toate că Bluetooth şi WIFI oferă transferde date de mare viteză, relativ vorbind,există limitări clare în termeni de distanţă,operând de la câţiva metri, la câteva zecide metri, în vreme ce conectarea celularăpermite raze de acţiune semnificativ mairidicate, fiind ideală pentru proiecte cutransfer mic de date pe distanţe precum:câteva străzi, un oraş sau chiar şi o ţară.

Cu o gamă completă, Aurocon COMPECvă oferă milioane de soluții pentru diverseproducții, proiecte sau aplicații. Conceputin jurul nevoilor afacerii dvs., suita noastrăde soluții gratuite vă ajută să mențineți maimult control asupra ciclului de cumpărare.Astfel, mai jos vă facem cunoscută o aplicațiepe care puteți să o obțineți doar din 3 pro-duse Raspberry Pi, Arduino și SparqEE.

SparqEE - CELLv1.0Cu o dimensiune de numai 36 mm × 42 mm× 7 mm, CELLv1.0 este la ora actuală ceamai mică, cea mai economică şi cea mai sim-plu de utilizat soluţie de modul celular depe piaţă pentru platforme de dezvoltareuzuale. Dispozitivul utilizează tehnologie2G/3G, aceasta însemnând că utilizează înprincipal 3G, dar va trece pe 2G acolounde nu este disponibilă conectivitate 3G.

Evident, pentru comunicare în reţeacelulară este nevoie de un card SIM, iarCELLv1.0 permite utilizarea oricărui tip deSIM, precum abonament sau pre-plătit.

Caracteristici CELLv1.0Specificaţiile electrice ale modulului celularCELLv1.0 includ: tensiune de intrare de la3,7 la 5V, alimentare prin cablu USB sauprin pini; consum de curent mai mic de5mA în mod de aşteptare şi mai puţin de75mA în lucru fără servicii, o medie de maipuţin de 500mA cu un maxim de 2,3A.

Specificaţiile de conectivitate suntWCDMA / HSDPA 2100 / 1900 / 900MHz,cu 384Kbps sau DL3.6Mbps HSDPA; GSM/ GPRS / EDGE 850 / 900 / 1800 / 1900MHz;interfaţă serială (UART, orice tensiune ca 3,3Vsau 5V) şi interfaţă USB 2.0 (alimentare,USART, şi modem).

Raspberry Pi, Arduino și SparqEE

Aducerea conectivităţii de reţea celularăcătre Raspberry Pi şi Arduinode Mark Cundle, Director Marketing Tehnic, RS Components

Articol tradus de Bogdan Grămescu, Aurocon COMPEC SRL

Figura 1: Kit-ul Cell V1.0

Page 7: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

7

SPARqEE

Sunt disponibile drivere pentru Windows,Linux şi Android.

SparqEE este acum disponibil în Româniaexclusiv de la Aurocon COMPEC.

• Status RoHS Conform• Nr. stoc RS 811-0710• Cod de producător Cellv1-0

CELLv1.0 este înzestrat cu un suport inte-grat pentru card mini SIM, dispune desursă de alimentare, o antenă externă şiport de antenă. Pentru conectare la placaArduino sau Raspberry Pi este nevoie deun shield Arduino (număr stoc 811-0723),unul pentru Raspberry Pi (număr stoc 811-0714) sau unul pentru Raspberry Pi 2/B+(număr stoc 830-3215).

Mai multe detalii tehnice găsiți accesând:http://ro.rsdelivers.com/

Arduino M0 Pro (Arduino Zero)Arduino Zero Pro oferă performanţe cres-cute, furnizându-vă potenţialul de a puneîn practică noi idei ce implică şi IoT(Internetul Lucrurilor). • Arduino Zero Pro reprezintă o extensie

simplă, dar puternică pe 32 de biţi a platformei Arduino UNO.

• Având la bază un microcontroler Atmel SAMD21, nucleul utilizat este ARM Cortex® M0 pe 32 de biţi.

• Flexibilitatea crescută conduce la posibileaplicaţii precum: tehnologii purtabile, automatizare de înaltă performanţă sau robotică.

• Placa este o unealtă educaţională ideală pentru a învăţa despre dezvoltarea de aplicaţii pe 32 de biţi.

• Depanatorul Atmel integrat (EDBG) oferă o interfaţă de depanare completă, fără a fi necesar hardware suplimentar.

• Status RoHS Conform • Nr. stoc RS 865-9004 • Cod de producător A000111

Caracteristici tehnice

• Microcontroler ATSAMD21G18 48 pini LQFP

• Microcontroler EDBG AT32UC3A4256, 100 pini VFBGA

• Tensiune de operare 3,3V • Tensiune de intrare recomandată 6-15 V

(limită 4,5-20 V) • 14 pini de I/O digitali, cu 12 PWM şi UART• 6 pini de intrare analogici cu convertoare

A/D pe 12 biţi • 1 pin de intrare analogic convertor D/A

pe 10 biţi • Curent DC pe pin de I/O 7mA

• Memorie flash 256 KB / SRAM 32 KB • Frecvenţă ceas 48 MHz

Alte detalii tehnice găsiți accesând pagina:http://ro.rsdelivers.com/

Raspberry Pi 2 Model B

• Status RoHS Conform• Nr. stoc RS 832-6274• Cod de producător Raspberry Pi 2 Model B

Raspberry PI 2 Model B beneficiază de unprocesor de 900MHz quad-core ARMCortex-A7 și are memorie de 1GB RAM. Nucleul sistemului de operare a fostîmbunătățit pentru a profita pe deplin decele mai recente tehnologii ARM Cortex-A7 și este disponibil cu noua versiune 1.4 asoftware-ului.

Raspberry PI este un calculator de dimensi-unea unui card bancar. Este utilizat înaproximativ tot ceea ce se poate face și cuun PC obișnuit. Dar, faţă de acesta,Raspberry PI oferă posibilitatea realizăriiunor conexiuni hardware directe cu altedispozitive prin intermediul pinilor GPIO,precum diverşi senzori de temperatură,lumină sau umiditate, dar şi presiuneatmosferică, relee, drivere de motoare şialtele. Pinii GPIO sunt aşezaţi în zona dinlateralul plăcii şi pot fi controlaţi din oricelimbaj de programare care rulează peaceastă placă Raspberry PI (Python, C, C++, Java, PHP, .NET etc).Raspberry PI reprezintă o alegere bunăpentru proiecte din domeniile robotică,staţii meteo, servere web, jocuri sau impri-mare 3D, ftp, dar şi multe alte domenii.

Ü

Page 8: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

8

Ü

Caracteristici tehnice

Accesând: http://ro.rsdelivers.com/ găsițimai multe informații despre Raspberry PI.

Aplicaţii având nevoiedoar de cele 3 produse

Raza de acţiune mare a comunicaţiei celu-lare permite un număr ridicat de aplicaţiipotenţiale pentru dezvoltatori. Date fiindconstrângerile de lăţime de bandă faţă deWIFI sau Bluetooth, proiectele potrivitesunt mai degrabă proiecte cu lăţime debandă mică bazate pe senzori, proiecte cenecesită transmisia unor cantităţi mici dedate prin Internet.

Conectate la plăcile de dezvoltare favoriteale dezvoltatorilor, precum Raspberry Pisau Arduino, exemplele de proiecte pot firelativ simple, precum dispozitive dedeschidere de la distanţă a unor uşi, aprin -derea unor lumini, pornirea unui sistemde aer condiţionat sau iniţializarea uneialarme într-un birou aflat la distanţă. Un alt proiect poate fi crearea unui dis -pozitiv de urmărire vehicule, ce ar permite

proprietarilor să ştie exact unde se aflăvehiculul lor, direct de pe telefonulinteligent sau de pe computer, cu posibili-tatea adăugării eventuale a unui buton deoprire (“kill switch”) util în cazul în carevehiculul este furat. Aceeaşi idee de bazăpoate fi aplicabilă pentru a realiza un dis-pozitiv de urmărire pentru un câine sau altanimal de companie.

Proiecte mai ambiţioase sau mai mari potinclude: controlul de la distanţă al unui eli-copter miniatural cu alimentare solară,înzestrat cu o cameră pentru a face filme dinaer sau pentru a obţine imagini ale oraşului

văzut de sus; utilizarea unei reţele de senzoriaflată la distanţă la realizarea unor sistemede avertizare prin monitorizarea vibraţiilorla poduri pentru a evidenţia potenţialelepericole sau a unor sisteme pentrudetectarea unor puncte fierbinţi în pădure,reprezentând incendii, sau a unor sistemede monitorizare a nivelului apei pentru adetecta pericolele de inundaţii sau valuripericuloase (tsunami).

Uşurinţă în realizarea de reţele celulareDeoarece pentru dezvoltatori existănumeroase puncte posibile de blocare îndezvoltarea unui sistem bazat pe tehnolo-gie celulară, compania furnizează ajutor înfiecare pas pentru a permite obţinerea cuuşurinţă a datelor de la dispozitiv. Deexemplu, deoarece conectivitatea celularăprin CELLv1.0 este prin Internet, serverelede date vor trebui să fie pregătite.Dezvoltatorii pot desigur să-şi pregăteascăpropriile servere pentru utilizareaCELLv1.0, dar este de ajutor şi oferirea decătre SparqEE a unor servere disponibilegratuit printr-o implementare standardRESTful, precum şi a unor exemple pentruactivarea acestei caracteristici. Toate celede mai sus permit utilizatorilor săprimească cu uşurinţă date de la dispozitiv,prin cloud, şi să le trimită către un compu -ter, telefon inteligent sau orice alt dispozi-tiv activabil prin Internet (vedeţi figura 2). Fiind un proiect complet open-source, înpachetul CELLv1.0 de la SparqEE suntincluse pe lângă placă, antenă şi cablu de ali-mentare şi elemente de dezvoltare open-source precum programe, scheme, fişierePCB în formate EAGLE şi DesignSpark PCB,exemple, poze şi alte elemente utile.

SparqEE furnizează de asemenea în paginade web www.sparqee.com şi un forum de -dicat proiectelor de la diferiţi dezvoltatori.

La origine, când a fost lansat prinKickstarter, CELLv1.0 era un dispozitiv for-mat din două piese, constând dintr-un dis-pozitiv celular şi o placă de legătură. Acum,noul design este reprezentat de o singurăplacă, prezentată în figura 3, ce a fostsimplificată, necesitând un cablu USB pen-tru alimentare şi dispozitivele de conectarepotrivite (shield) pentru Arduino (figura 4)sau Raspberry Pi (figura 5).

Procesor Broadcom BCM2836 SoCProcesor CPU 900 MHz Quad-core ARM Cortex-A7Procesor grafic GPU Dual Core VideoCore IV® Multimedia Co-ProcessorMemorie 1GB LPDDR2Sistem Operare Boot-ează de pe card Micro SD, rulează LinuxDimensiuni 86 mm × 56 mm × 17 mmAlimentare Micro USB, 5V, 2AConectoriPlacă rețea 10/100 BaseT Ethernet Ieșiri video HDMI (rev 1.3 & 1.4) Composite RCA (PAL and NTSC)Ieșiri audio 3.5mm jack, HDMIPorturi USB 4 × USB 2.0 Conectori GPIO 40-pin 2.54 mm (27 pini de I/O, plus linii de +3.3V, +5V şi GND)Conectori cameră 15-pin MIPI CSI-2 (Camera Serial Interface)Conector display DSI (Display Serial Interface)Card de memorie Micro SDIO

Figura 2: Mediul SparqEE CELL v.1.0

Figura 3: Design CELLv1.0

Page 9: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

9

În ideea utilizării unui design cu o singură placă, tot ceea ceeste esenţial, este reprezentat de patru fire delegătură:TX, RX, masă (GND) şi referinţă de tensiune (Vref),permiţând utilizarea unui sistem de 3,3V sau 5V.

Cu ajutorul a peste 700.000 de produse și milioane de soluțiioferite de COMPEC, acum totul este mai COMOD,PROMPT şi EFICIENT, nemaifiind nevoie să vă deplasaţide la locul de muncă, deoarece puteţi da comenzi sau primiinformaţii de stoc cu ajutorul unui telefon sau al unei tablete.

Autor: Bogdan Grămescu

Figura 5: CELLv1.0 cu shield pentru Raspberry Pi

Figura 4: CELLv1.0 cu shield pentru Arduino

SPARqEE

Page 10: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

10

MPLAB® Xpress - Platforma deDezvoltare bazată pe CloudCel mai simplu mod de a începe lucrul cuMicrocontrolere PIC®Cea mai cuprinzătoare platformă de dez-voltare on-line din industrie include:• Cele mai populare caracteristici ale

premiatului MPLAB IDE X• MPLAB Code Configurator 3.0 - generator

de cod bazat pe interfața GUI; nu este disponibil pe niciun alt instrument bazat pe cloud

• Biblioteca cu exemple de cod validate Microchip, pentru a da un start utilizatorului

• Compilatoare integrate MPLAB XC• Comunitatea, MPLAB Xpress ce permite

dezvoltatorilor să împartă cod, idei de proiectare, și cunoștințe

• Suport pentru cele mai populare instrumente hardware Microchip - PICkit™ 3și Curiosity Development Board

Placă gratuită MPLAB Xpress EvaluationBoard ... Cantități disponibile limitate.www.microchip.com/mplab/mplab-xpress

Noțiuni de bazăPregătirea pentru utilizare în 3 pași simpli în modul Test Drive1. Accesați Exemple de cod validate de

Microchip (fără sign-in)2. Editați codul; simulare, și compilare ...3. Programați placa MPLAB Xpress

Evaluation Board

Caracteristici suplimentare cu cont gratuitConectați-vă la contul GRATUITmyMicrochip, și

• Configurați microcontrolerul cu codul MPLAB Configurator

• Depanați cu instrumente hardware suplimentare

• Obțineți 10GB de stocare online, securizat;• Salvați codul în nor (Cloud) și accesați-l

de oriunde• Faceți parte din comunitatea MPLAB

Xpress

MPLAB® Cod ConfiguratorÎncepeți rapid cu MCC versiunea 3.0Generați cod în MPLAB Xpress cu câtevaclick-uri:• Interfață intuitivă pentru o dezvoltare

rapidă• Configurare automată Periferice & Funcții- Minimizează recurgerea la foaia de date

a produsului- Reduce efortul global de proiectare & timp

Autor: Greg Robinson, Director de Marketing MCU8, Microchip

Microchip lansează platforma gratuită dedezvoltare bazată pe Cloud pentruMicrocontrolerele PIC®

MPLAB Xpress IDE bazat pe Cloud este unmediu de dezvoltare on-line, oferit deMicrochip, care conține cele mai popularecaracteristici ale programului premiat, numitMPLAB X IDE. MPLAB Xpress este o reproducere fidelă aprogramului oferit de Microchip, bazat pedesktop, care permite utilizatorilor să facă cuușurință tranziția între cele două medii. MPLAB Xpress este un punct de plecare per-fect pentru utilizatorii noi de MicrocontrolerePIC - fără descărcări, fără nicio configurație desistem și fără să așteptați pentru a începe dez-voltarea sistemului.MPLAB Xpress încorporează cea mai recentăversiune a MPLAB Code Configurator, carepermite utilizatorilor să genereze automat inițializarea și aplicarea de cod C pentru microcontrolerele pe 8 biți,folosind o interfață grafică (GUI) și harta alocării pinilor microcontrolerului. Având cantități masive de stocaredisponibile utilizatorilor, puteți stoca proiectele curente în Cloud. Caracteristica numită Community vă permitesă împărtășiți ideile cu alții, sau puteți să vă inspirați din magazia de cod partajat. Mai mult, MPLAB IDE Xpress estegratuit și poate fi accesat de pe orice PC sau Mac conectat la Internet, oriunde în lume.

Page 11: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

11

• Date de logare avansate pentru soluționarea rapidă de probleme

• De la Novice la Expert ...- Accelerează dezvoltarea prin cod gata

pregătit

Migrare ușoară la MPLAB® XBucurați-vă de compatibilitateacompletă a proiectului cu MPLAB XFuncțiile avansate de dezvoltare înMPLAB X includ:• Șabloane de cod pentru editarea rapidă

a cadrelor comune de cod• Funcții avansate de depanare• Abilitatea de a urmări istoricul

modificărilor codului• Instrumente de comandă pe linie pentru

programare și depanare

Exemple de codDescărcați exemple de cod validate deMicrochip• Firmware orientat spre funcții pentru cele

mai noi Microcontrolere PIC®- Configurare de funcții analogice,

gestionare a memoriei, control întreruperi

• Exemple de periferice Independente de nucleu

- Celulă Logică Configurabilă, Generatorde forme de undă complementare, PWM,Contor de timp unghiular, și mai mult ...

• Testat și certificat de Microchip

Compilatoare MPLAB® XCAcces gratuit la Compilatoarele MPLAB XC • Utilizați cea mai recentă versiune de

compilator sau alegeți din arhivă- Arhive MPLAB Xpress cu până la 10 revizii• Previzualizare optimizări PRO code- Compară automat formatele de cod între

Free și PRO- MPLAB XC PRO disponibil prin

abonament lunar• Compilator XC8 disponibil acum- Suport pentru XC16 și XC32 planificat

pentru mijlocul anului 2016

Comunitatea utilizatorilorAlăturați-vă comunității utilizatorilorMPLAB® XpressParticipați la proiecte folosind secțiunea“Exemple”Căutați după Colaborator, Aplicație, Funcții,Dispozitiv, HardwareDiscutați idei pe MPLAB Xpress ForumAflați cum puteți să optimizați proiecte peMPLAB Xpress Wiki

Placa de Evaluare MPLAB® XpressLansați proiectul cu hardware-ul exclusiv

MPLAB Xpress

MPLAB X

Examples

Forum

Wiki

MPLAB® Xpress Evaluation Board Ü

MPLAB® XPRESS

Page 12: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

12

• Interfață USB de programare simplă- Plug and play, driver gratuit- Windows, Mac OS® și UNIX®• Caracteristici ale PIC16F18855 MCU- Nou, moduri avansate de consum redus

de putere- Nou, Periferice Independente de Nucleu- Configurare simplă cu MPLAB

Code Configurator• Conector MikroBUS de tip header pe

placă- Suportă peste 180 de plăci

MikroElektronika Click™

Placă de Evaluare gratuită - Pentru primii2000 de clienți care se înregistrează lahttps://mplabxpress.microchip.com,după care poate fi achiziționată prinmicrochipDIRECT.

Hardware de dezvoltare pentruMPLAB® XpressUtilizați instrumentele noastre de dezvoltare cele mai populare

Placa de Dezvoltare Curiosity• Placă completă de dezvoltare pe 8 biți- programator/depanator integrat- conector MikroBUS tip header pe placă- amprenta modulului RN4020 Bluetooth• DM164137 - $ 20.00

PICkit ™ 3 Programator/Depanator• Instrumentul nostru de dezvoltare, cel

mai popular• Programare și depanare pentru

întreg portofoliul de microcontrolere PIC® pe 8-biți

• PG164130 - $ 47.95

MPLAB® Xpress – Demo Matrice cuLED-uri AdafruitConfigurați în Cloud o matrice cu LED-uri8×32.

• Perifericele independente de nucleu dinmicrocontrolerul PIC16F18855 permit

gratuit punerea în aplicarea codului.

MPLAB® Xpress –Platforma deDezvoltare Bazată pe Cloud

Începeți acum cuMicrocontrolere PIC®

Accesați pagina de internet:

https://mplabxpress.microchip.com

1. Accesați Exemple de cod validate deMicrochip (no sign-in)

2. Editați codul; simulare, și compilare ...3. Programați placa MPLAB Xpress

Evaluation BoardExperimentați cel mai cuprinzătormediu de dezvoltare bazat pe Clouddin industrie.

Ü

Dă-ne un LIKE peFacebook (Electronica Azi)

şi ai şansa să câştigi oplacă de evaluare

MPLAB Xpress de laMicrochip!

Noua placă de evaluare MPLABXpress dispune de un programatorintegrat, un microcontroler PIC16F18855 și un conector cu pinimikroBUS pentru extinderea sistemului cu mai mult de 180 deplăci Click™ de la MikroElektronika.PIC16F18855 este un microcon -troler pe 8-biți de uz general cesuportă una dintre cele mai largiselecții de periferice independentede nucleu (CIP) de până în prezent.

Page 13: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

13

Articolul propus spre publicare trebuie să conţină următoarele elemente:

• Introducere (~ 50 cuvinte)• Conţinut (~ 1000 cuvinte)• Poză autor şi pentru aplicaţia propusă• Diagrame (schemă electronică, detalii, circuit PCB).

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţiipractice şi aveţi şansa de a câştiga un sistem de evaluare şi dezvoltare “ENERGY-HARVEST-RD” de la Silicon Labs.

Câştigaţi cuElectronica Azi Hobby

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1CONCURS

Electronica Azi Hobby vă oferă șansa de a câștiga o placă deextensie multimedia (DM320005) împreună cu PIC32 Starter Kit(DM320001) de la Microchip.Placa de extensie MEB (Multimedia Expansion Board) și starter kit-ulPIC32 oferă utilizatorilor o soluție integrată, dar flexibilă pentru dez-voltarea de interfețe cu utilizatorul. Placa vine cu un display color TFTtouch-screen QVGA de 3.2” (8.1 cm), un modul WiFi® certificat FCC,un codificator audio stereo de 24-biți, un accelerometru pe trei axe,un joystick și un slot pentru card de memorie microSD®™. Conectând orice starter kit (DM320001, DM320003-2, DM320004,DM330012 și DM240012) la MEB – veți fi gata să dezvoltați, să programați și să depanați cod pentru caracteristicile interfeței cu uti-lizatorul. Atât programul demo pentru MEB cât și software-ul pentru joystick, accelerometru, CPLD și multe altele pot fi descărcatede la biblioteca de aplicații Microchip.

Starter kit-ul PIC32 oferă cea mai ușoară și ieftină metodă pentru a experimenta, pentru prima dată, un microcontroler PIC32. Dincele peste 35 de exemple de cod sursă ale proiectului lansat, puteți învăța rapid totul despre familia de microcontrolere pe 32-bițide la Microchip și uneltele sale de dezvoltare. Kit-ul include tot ce aveți nevoie pentru a scrie, programa, depana și executa codpentru cel mai performant microcontroler PIC32.

Pentru a avea șansa de a câștiga o placă de extensie multimedia (MEB) împreună cu starter kit-ul PIC 32 de la Microchip, accesaţi:www.microchip-comps.com/ehobby-multimedia şi introduceţi datele voastre de contact în formularul de înscriere online.

Câştigătorul va fi anunţat în Electronica Azi - Hobby nr. 2, ediţia din luna Iunie.

Câștigați o placă de extensie multimedia împreună cu starter

kit-ul PIC32 de la Microchip!

Page 14: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

14

Nu sunt smartphone-ui, ci osciloscoape digitale!

• osciloscop de buzunar• procesor ARM cortex M3• construcție dură și portabilitate

Model NANO DSO201 NANO DSO201 PRO

Procesor ARM Cortex™ M3 ARM Cortex™ M3Display TFT LCD 2.8 inch color 320×240 TFT LCD 2.8 inch 65K culori 320×240Canale 1 Canal 1 CanalStocare SD Card Memorie interna 8MBAcumulator intern Da, reincarcabil prin alimentator USB sau conexiune PCDimensiuni 105mm × 53mm × 8mm 91mm × 62mm × 13mm(L) × (l) × (A)

• Bandă largă virtuală: 0~200kHz• Rată eșantionare maximă: 1MS/s, 12 biți• Rată adâncime spațiu: 4096 de puncte• Sensibilitate transversală:

1uS/ Div~10S/Div(1~2~5 stepping)• Sensibilitate verticală:

10mv/Div~10V/Div (x1 probe); 0.5V/Div~10V/Div (x10 probe)

• Rezistență la intrare: >500KΩ• Tensiune maximă la intrare: 80Vpp (x1 probe)• Mod cuplare: DC• Mod funcție trigger:

Auto, Normal, Single, None, Scan• Măsurare automată:

frequency, cycle, duty, Vpp, Vram, Vavg, DC voltage, Vertical Precise Measurement Cursor,Horizontal Precise Measurement Cursor, Rising / Falling Edge Trigger, Triggering Cursor, Triggering Sensitivity Cursor, Hold/Run

• Semnal test încorporat:10Hz~1MHz(1-2-5 stepping)

• Interfață conectare PC: USB

• Lățime bandă analog: 0 - 200KHz• Rată eșantionare maximă: 1MS/s, 12-Biți• Rată adâncime spațiu: 4096 de puncte• Sensibilitate orizontală: ajustabilă prin indicator• Sensibilitate verticală:

10mV/ Div~10V/Div (×1 probe)/ 0.5V/ Div~100V/Div (×10 probe)

• Poziție verticală: ajustabilă prin indicator• Impedanță la intrare: >500KΩ• Tensiune maximă la intrare: 80Vpp (×10 probe)• Mod cuplare: DCs• Mod funcție trigger:

Auto, Normal, Single, None, Scan and Fit;Rising/Falling edge/level trigger;Trig level adjustable with indicator;Trig sensitivity adjustable with indicator.

• Funcții forme unde: Auto measurement: frequency, cycle time, duty cycle, peak voltage, RMS voltage, Average voltageand DC voltage; Precise vertical/horizontal measurement with markers; Hold/Run.

• Generator semnal: 10Hz~1MHz square wave• Interfață conectare PC: USB

INFORMAȚIITEHNICE

Page 15: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1OSCILOSCOAPE DIgITALE

15

Tehnologia face totul mai mic, mai performant, mai util sau mai practic. Vă aducem la cunoștință câtevainformații despre o serie de 4 osciloscoape digitale, portabile, ce pot intra fără probleme în buzunare,ce permit salvarea rezultatelor înregistrate și sunt echipate cu baterii reîncărcabile ce oferă autonomiide până la 2-3 ore (bineînțeles, în funcție de modul utilizării și de model). Am pregătit mai jos o comparație a acestor dispozitive interesante ca să știți la ce să vă așteptați, iar pentrumai multe informații vă invităm să folosiți site-ul www.conexelectronic.ro

Model NANO DSO202 NANO DSO203

Procesor N/A ARM Cortex™ M3Display TFT LCD 2.8 inch color 320×240 TFT LCD 3 inch color 400×240Canale 2 Canale 4 Canale (2 analog & 2 digitale)Stocare Memorie interna 8MB Memorie interna 2MB (BMP/DAT)Acumulator intern Da, reincarcabil prin alimentator USB sau conexiune PCDimensiuni 100mm × 56mm × 10mm 98 mm × 60mm × 14.5mm(L) × (l) × (A)

• Lățime bandă analog: 1MHz• Rată eșantionare maximă: 10MS/s• Adâncime memorie eșantion: 8K• Impedanță intrare analog: 1MΩ• Tensiune maximă la intrare: ±40v (×1 probe)• Cuplaj: AC/DC• Sensibilitate intrare analog:

10mV/Div~10V/Div (1-2-5 Step)• Poziție verticală: ajustabilă prin indicator• Sensibilitate orizontală: 1uS/

Div~10S/Div (1-2-5 Step)• Poziție orizontală: ajustabilă prin indicator• Afișare independentă de canale:

-A, -B, A+B, A-B, RecA, RecB• Mod funcție trigger:

Auto, Norma, Single, None and Scan• Funcție trigger Rising/falling edge,

Maximize/Minimize level• Măsurare automată: frequency, cycle, duty, peak/

effective/Maximum/Min/average NO.of Voltage• Test semnal: 10Hz~1MHz încorporat sau undă

analog 10~20kHz sinus/triunghi/dinte defierăstrău

• Introducere date: ecran touch capacitiv cu suportpentru gesturi de glisare

• Lățime bandă analog: 8MHz• Rată eșantionare: Real time, 30S/s - 72MS/s• FIFO&Control: FPGA• Canal analog: Dual, [CH_A] [CH_B]• Canal digital: Dual, [CH_C] [CH_D]• Scală verticală: 20mV-10V/div (1-2-5 step),

200mV-100V/div (1-2-5 step)• Rezoluție verticală: 8 biți• Cuplaj intrare: AC/DC• Tensiune maximă la intrare: 80Vpp / 400Vpp• Spațiu: 4K pe canal / 8K pe single channel• Tip funcție trigger software: edge, pulse, level etc.• Tip funcție trigger hardware: edge• Sursa functie trigger: [CH_A] [CH_B]

[CH_C] [CH_D]• Mod funcție trigger: Auto, Normal, Single,

SCAN, Niciunul• Test generator de semnal: de la 10Hz la 8MHz

2.8Vpp undă dreptunghiulară, duty circle 10~90% ajustabil / de la 10Hz la 20kHz 2.8Vpp undă sinus, dreptunghiulară, dinte de fierăstrău, triunghi

• Auto-măsurare: Vmax, Vmin, Vpp, Vavr, Vrms, Freq, Period, Pulse, Duty

• Măsurarea cursorului: Level, Voltage• Display: CH1, CH2, EXT, CH1 +CH2, CH1-CH2,

CH1*CH2

INFORMAȚIITEHNICE

www.conexelectronic.ro

Page 16: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

16

Red PitayaUn multi-instrument de măsură și controlbazat pe software open-source ce sepoate lăuda chiar și cu un magazin onlinede aplicații construite, special pentruaplicațiile în care este nevoie de un aparatperformant de măsură. Acesta poatedeveni un osciloscop, un LCR meter, unSpectrum Analyzer și multe altele.

Raspberry PiCea mai populară platformă de dez-voltare, care se face remarcată ca fiind singurul mini-PC cu un procesorquad-core și care are cel mai mult suportsoftware pe internet.

Arduino DUEUnul dintre cele mai noi apariții a serieiArduino, dar, la fel ca și Red Pitaya, acestareprezintă o platformă cu aplicații mairestrânse și este, probabil, cea mai

populară alegere în ceea ce priveșterobotizări și automatizări.

PcDuinoCompatibilitate completă a chip-uluiAtmega și a ansamblurilor dezvoltate pentru Arduino, dar cu avantajul de afolosi un sistem de operare precum Linux,sau chiar și Android.

Banana PiProbabil cel mai popular, imediat dupăRaspberry Pi, Banana Pi ne întâmpină cuavantaje foarte plăcute, precum conexiune

SATA, Lan Gigabit, USB OTG și suportpentru Android.

Banana ProDupă Banana Pi, modelul Pro oferă, înplus, un procesor Dual-core și un modulWi-fi integrat. Ar putea fi considerat celmai complet sistem în acest clasament.

BeagleBoneAcesta are cei mai mulți pini GPIO (69

max.) ceea ce înseamnă că poate controlacele mai multe dispozitive și aplicații. Cu512Mb tactați la 800MHz și un chip graficSGX530, BeagleBone este cel mai adecvatpentru dezvoltarea aplicațiilor care folosesc imagine 3D.

Platformele de dezvoltare cresc în număr, pe zi ce trece, iar motivul principal este versatil-itatea aplicațiilor care se dezvoltă și a ideilor care ies la iveală. Până de curand, automati-zarea, roboții, sau proiectele de casă inteligentă, erau niște subiecte greu de atins, dar cuaceste platforme, accesibile și ușor de folosit, lucrurile au luat o întorsătură spre bine înceea ce privește aceste domenii.

Platforme de dezvoltare în oferta

Conex Electronic

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

Page 17: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

17

PLATFORME DE DEZVOLTARE

Senzor gaz MQ7 (Monoxid de carbon)

Senzor gaz MQ9 (Monoxid de carbon, Gaz inflamabil)

Senzor gaz MQ2 (Metan, Butan, GPL, Fum)

Senzor gaz MQ135 (Benzen, Alcool, Fum)

Senzor gaz MQ6 (GPL, Butan)

Senzor gaz MQ4 (Metan)

Senzor temperatură și umiditate

Senzor nivel apă

Senzor ploaie

Modul 2 relee

Modul 4 relee

Modul 8 relee

Senzor vibrații

Senzor ultrasunete

Senzori și module pentru aplicații cu platforme de dezvoltare:

Ü

Page 18: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

18

Procesor Dual core ARM Cortex A9 + FPGA quad-core ARM Cortex-A7 CPU Atmell ARM Cortex-M3      

Frecvență de lucru/RAM - / 4Gb DDR3 SDRAM (512MB) 900MHz / 1GBRAM 84MHz / SRAM 96KB (two banks: 64KB & 32KB)

I/O Fast Analog & Slow Analog 125MS/s14-bit Nu Nu

Intrări Slow Analog 100kS/s 12-bit Nu 10kS/s 10-bit

Memorie internă Nu Nu 512KB

Suportă extensie memorie Micro SD (max. 32GB) Micro SD Suportă (vândut separat)

Suportă conexiune Wi-Fi Da Da Da (accesoriu vândut separat) (accesoriu vândut separat) (accesoriu vândut separat)

Conexiune RJ45 10/100/1000Mbps 10/100Mbps Suportă (vândut separat)Sistem de operare Bazat pe Linux Ubuntu Mate, Raspbian, RIOT-OS

OSMC, Openelec, Windows 10 IoT etc.

Funcționalități de bază Multi-instrument Computer/Server/ Microcontroler Entertainment console/etc.

Red Pitaya Raspberry PI 2 Arduino DUE pcDUINO Banana Pi Banana Pro Beaglebone

Tabel comparații platforme dezvoltare

Conex Electronic s.r.l.Tel.: 021 242.22.06 I Fax: 021 242.09.79 I [email protected] I www.conexelectronic.ro

Ü

Page 19: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

19

ARM Cortex A8 Allwinner A20 A20 ARM® Cortex™-A7 Dual-Core ARM Cortex A8

1GHz / 1GB RAM 1GHz / 1GB DDR3 SDRAM 1GHz / 1GB DDR3 SDRAM 1GHz / 512MB RAM (shared with GPU) (shared with GPU)

Nu Nu Nu Nu

Nu Nu Nu Nu

2GB Flash Nu Nu 4GB Flash

Micro SD (max. 32GB) Micro SD (max. 64GB) / Micro SD (max. 64GB) / Micro SDHDD (max. 2TB) HDD (max. 2TB)

Da Da Da (inclus pe chip) Nu este specificat (accesoriu vândut separat) (accesoriu vândut separat)

10/100Mbps 10/100/1000Mbps 10/100/1000Mbps 10/100Mbps Linux3.0 + Raspbian, Lubuntu, Raspbian, Lubuntu, Debian, Android, Ubuntu,

Ubuntu 12.04 ArchLinux, OpenSuse, ArchLinux, OpenSuse, Cloud9 IDE on Node.js w/ Android ICS 4.0 Scratch,Android 4.2 Scratch,Android 4.2 BoneScript library

Full PC/Server/ Computer/Server/ Computer/Server/ Computer/Server/ Entertainment console/etc. Entertainment console/etc. Entertainment console/etc. Entertainment console/etc.

Red Pitaya Raspberry PI 2 Arduino DUE pcDUINO Banana Pi Banana Pro Beaglebone

Conex Electronic s.r.l.Tel.: 021 242.22.06 I Fax: 021 242.09.79 I [email protected] I www.conexelectronic.ro

PLATFORME DE DEZVOLTARE

Page 20: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

Raspberry Pi 3 vs. Banana Pi-M2 vs. Banana Pi-M3și cum stau lucrurile pe hârtie:

• mini-computer• platformă de dezvoltare

• proiecte de automatizare• aplicații software dedicate

Care pe care, cine e mai tare? Din fericire, cei de la Lemaker au înțeles că trebuie să-șidedice atenția către un alt public și au reușit acest lucru prin implementarea unor funcțiispecifice plăcilor pe care le dezvoltă ceea ce nu i-a transformat într-o simplă clonă, ci într-o alternativă. Așadar, comparația va fi doar pe hârtie deoarece avantajele se simt atuncicând folosim funcții specifice, ceea ce le separă și le transformă în proiecte dedicate, chiardacă cele trei platforme pot suporta aceeași aplicație.

Combinația Android, memoria de 1GBDDR3 și Allwinner Quad-core, tactat la1GHz, sunt o configurație similară celormai multe smartphone-uri existente.Suport DX9, micro USB OTG sau Wi-Fiîncorporat, sunt toate funcții specificepentru Banana Pi-M2. Deși ultima a fost un punct cheie îndecizia de a folosi această platformă,Raspberry Pi 3 ne întâmpină atât cu unmodul Wi-Fi încorporat, dar și unmodul Bluetooth, ceea ce reprezintă unmare avantaj pentru utilizatorii săi.

Raspberry Pi nu mai are nevoie de niciointroducere, ci doar de un mic sumar cureferire la ce aduce nou cu Pi 3 Model B.Cele mai interesante aspecte sunt proce-sorul Quad-core tactat la 1.2GHz, unmodul Wi-Fi integrat, un modulBluetooth integrat și suport 64-biți,

dar cel mai important aspect este căpăstrează prețul modelului anterior,iar asta îl situează în cel mai bunraport funcții/performanțe și preț. Procesorul 64-biți funcționează cuaceeași memorie de 1GB DDR3, darva aduce un boost enorm în perfor -manță datorită noii arhitecturi șian ga jează toți dezvoltatorii să-șiop ti mi zeze platforma pentru a obținetot ce le poate oferi această plat -formă. Împreună cu cel mai bunsuport software în acest domeniu șiperfor manțe deosebite, RaspberryPi 3 Model B este platforma idealăpentru orice entuziast.

20

Page 21: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

21

Raspberry Pi 3 Banana Pi-M2 Banana Pi-M3

Ca să pot prezenta Banana Pi-M3 trebuie să revin la ideea de laînceput pentru că această platformă este cel mai bun exemplu princare compania Lemaker ne oferă diversitate prin produsele sale.

Banana Pi-M3 este o platformă de top cu specificații pe măsură,acestea fiind caracterizate printr-un procesor A83T AllwinnerOcta-core, tactat la 2GHz, 2GB memorie LPDDR3, suport pentrurezoluții mai mari de 1080P, modul Wi-Fi integrat, modulBluetooth integrat, micro USB OTG, receptor IR, suport AndroidLollipop și Linux. Nu doar specificațiile sale tehnice îl plaseazăîntr-o altă categorie decât celelalte două platforme, dar și prețulsău. Cu toate acestea, o alternativă atât de performantă este unsemn clar că există limitări care necesită dezvoltare și exploatare,iar Lemaker a știut cum să ne ajute în privința lor.

În concluzie, fiecare dintre aceste platforme își are un scop,fiecare este echipată cu conexiuni Ethernet, USB 2.0 jack3.5mm și un număr generos de pini GPIO pentru atașare demodule, senzori, shield-uri sau altele. Toate trei sunt disponi-bile, împreună cu toate specificațiile tehnice, pe site-ulwww.conexelectronic.ro, locul de unde le puteți achiziționa lacele mai bune prețuri.

www.conexelectronic.ro

Articolul propus spre publicare trebuie să conţină următoarele elemente:

• Introducere (~ 50 cuvinte)• Conţinut (~ 1000 cuvinte)• Poză autor şi pentru aplicaţia propusă• Diagrame (schemă electronică, detalii, circuit PCB).

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţiipractice şi aveţi şansa de a câştiga un kit deevaluare şi dezvoltare “EFM32™ Zero GeckoStarter Kit” de la Silicon Labs.

Câştigaţi cuElectronica Azi Hobby

PLATFORME DE DEZVOLTARE

Page 22: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

22

RASPBERRY PiRASPBERRY Pi este un computer foarte mic,care are caracteristicile computerelor pecare oamenii și le-ar fi dorit acum 15 ani.

Caracteristici principale RASPBERRY Pi:• ARM 900 MHz procesor1 și memorie

RAM 1GB;• Port HDMI, un port Ethernet și mai multe

porturi USB, în funcție de versiune;• Mai multe tipuri de pini pentru utilizare

în electronică: RASPBERRY Pi 2 Model B- 2 pini 5V;- 2 pini 3,3V; - 5 pini GND;- 17 pini de date;- 1 pin PWM (pin 1).

1 Raspberry Pi 2 Model B

Autori: Mădalina TANEAIoana CULICAlexandru RADOVICI Mulțumim sprijinului acordat de Cristian Rusu.

Ilustrații de Ovidiu Stoica.Acest ghid este licențiat sub Creative Commons1.

Copyright ©Wyliodrin S.R.L.http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Ghid de inițiereRASPBERRY Pi șiARDUINO folosindWyliodrin

RASPBERRY Pi și ARDUINO sunt plăcielectronice pe care cei mai mulți oamenile folosesc pentru a construi aplicații IoT.Ele sunt utilizate pe scară largă în specialdin cauza prețului mic și rezistenței marila vârfurile de curent și scurt-circuite.O întrebare comună, pusă de oameniidornici de a începe aplicații în domeniulelectronicii, este dacă această placă artrebui să fie un RASPBERRY Pi sau unARDUINO. Răspunsul ar fi: “depinde deceea ce doriți să construiți”. În timp ceRASPBERRY Pi este o platformă puternicăși bună pentru prelucrare, este lipsită deprocesare în timp real, iar ARDUINO esteun procesor în timp real care nu are multămemorie și nici putere de procesare. Dacăse dorește conectarea la senzori simpli șicitirea datelor în timp real, utilizațiARDUINO. Dacă aveți nevoie pentru aprocesa o cantitate mare de date sau de avă conecta la rețea, utilizați RASPBERRYPi. Uzual, veți dori să le folosiți împreună.Faceți achiziție de date cu ARDUINO șiprocesați utilizând RASPBERRY Pi.

Figura 1: RASPBERRY Pi 2 model B

Page 23: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

23

Din moment ce este un calculator, RASPBERRYPi rulează sub un sistem de operare. Astaînseamnă că puteți rula mai multe programede pe placă și puteți rula aplicații care utili -zează serviciile Internetului. Cu toate acestea,acest lucru implică, de asemenea, că apli -cația ce rulează pe RASPBERRY Pi nu este întimp real, prin urmare, nu se poate estimacând o anumită secvență va fi executată.

Dispunerea pinilor pe RASPBERRY PiDupă cum s-a afirmat anterior, RASPBERRYPi expune niște pini care permit conectareaperifericelor la placă. Să-i verificăm.RASPBERRY Pi (model A/B) are 26 de piniGPIO lipiți pe placă și 5 pini GPIO pe caretrebuie să-i lipiți. Aceștia pot fi utilizațipentru controlul altor componente elec-tronice conectate la RASPBERRY Pi. Printrelucrurile care se pot face sunt:• aprindere LED-uri;• acționare butoane;• utilizare de relee;• control de motoareEste important să se cunoască modul în careacești pini pot fi accesați. Pentru RASPBERRYPi, Wyliodrin utilizează dispunerea pinilorWiringPi descrisă în figura 2.

Se pune RASPBERRY Pi cu cardul SD orien-tat în sus (figura 3).Pinii de date constau din pini de tip digital,dar, de asemenea, pini care suportăcomunicație SPI sau I2C. Veți afla mai multedespre fiecare dintre aceste protocoale decomunicație și modul în care se utilizează,în capitolele următoare.

RASPBERRY Pi model B+ are mai mulți pini(figura 4).

Tips & TricksExistă o diferență vizibilă între modelele deRASPBERRY Pi model B și B+ în ceea ceprivește dispunerea pinilor.

• Pe RASPBERRY Pi model A/B, începând numărarea de sus în jos, pinul 1 furnizează 3.3V. Puteți identifica ceilalți pini începând de acolo. Pinii cu număr par sunt plasați pe partea dreaptă și cei cu număr impar pe partea stângă.

• Modelul B+ oferă cu 14 pini mai mult, comparativ cu conectorul tip header cu 26 pini de pe placa RASPBERRY Pi precedentă, inclusiv 8 pini GPIO suplimentari, 3 pini I2C și 3 pini de GND. Se poate observa că primii 26 pini din partea partea de jos sunt aceiași pe ambele plăci.

Cei 14 pini în plus sunt adăugați în parteade jos, astfel încât orice proiect creat pe unRASPBERRY Pi A/B arată la fel pe un modelB+, dar veți avea doar 14 pini suplimentari.Fiți atenți că pinii funcționează la 3.3V.Conectând acești pini la 5V (ca laARDUINO) s-ar putea deteriora placa.

ARDUINOSpre deosebire de RASPBERRY Pi, ARDUINOeste o placă cu microcontroler. Asta înseamnăcă nu se execută un program de tip sistem deoperare, iar ceea ce se execută este un pro-gram ce se numește Firmware.În esență, se execută doar un singur pro-gram. Rezultatul este că se poate estima cesecvență de program este executată într-un anumit interval de timp.Pe de altă parte, cele mai multe dintreplăcile ARDUINO nu pot să se conectezepur și simplu la Internet. Cu toate acestea,ele prezintă un număr mai mare și o maimare varietate de pini.

În funcție de model, ARDUINO areurmătoarele caracteristicile generale:• microcontroler la 16MHz• 32KB memorie de program• 2KB memorie RAM• convertor USB / serialProgramul înscris în placa ARDUINOrămâne acolo până când este înlocuit cu unalt program.

Figura 2: Schema dispunerii pinilor pe placaRASPBERRY Pi model A/B

Figura 5: Schema dispunerii pinilor peRASPBERRY Pi model B+ și RASPBERRY Pi 2

Figura 3: Orientarea plăcii de circuit

Figura 4: RASPBERRY Pi B+

Ü

PLATFORME DE DEZVOLTARE

Page 24: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

24

Chiar și atunci când alimentarea este oprită,ARDUINO stochează software-ul său.

Aspectul plăcii ARDUINOAșa cum am spus, ARDUINO este o placăsimplă care execută doar un singur program,dar expune o mare varietate de pini. Existămai multe tipuri de plăci ARDUINO pe piață,principalele diferențe dintre ele constând înputerea de prelucrare și numărul de pini.Acesta este motivul pentru care este dificilsă se precizeze exact numărul de pini pecare le are o placă numită ARDUINO și,respectiv, numerotarea acestora. Cu toateacestea, puteți găsi următoarele tipuri depini pe orice placă ARDUINO:• pini 5V;• pini 3.3V;• pini de date;• pini de intrări analogice;• pin de reset (permite să resetați placa);• AREF (utilizat ca referință atunci cândcitesc valorile analogice).Pinii de date pot fi utilizați cu funcția deintrare/ieșire digitală și, de asemenea, pen-tru comunicare SPI și I2C.Este ușor de identificat numerotarea pinilor,fiindcă lângă fiecare pin este scris numărulsău (1, 2, 3 ... pentru pini de date și A0, A1 ...pentru pinii de intrări analogice). În figura 7se poate vedea un exemplu de placăARDUINO cu dispunerea pinilor. În numerele

viitoare, veți afla mai multe infor mații cuprivire la acești pini și cum să-i identi fi cați.

Utilizarea plăcii experimentalePlaca experimentală este un tip de placă pecare se pot realiza circuite electronice fărălipire. Practic, se înlocuiesc cu fire conexiu-nile care ar trebui să fie lipite, în scopul dea conecta perifericele împreună.

Există un anumit număr de găuri pe o placăexperimentală. Tipul comun de placăexperimentală are două arii numite benzi.• Benzile de alimentare, de obicei, sunt co -nec tate la sursa de alimentare a circuitului.Acestea sunt aranjate pe două rânduri, unapentru tensiune, de obicei marcată cu olinie roșie de-a lungul rândului, celălaltăpentru GND, marcată în negru.• Benzile de tip soclu tubular conecteazăcomponentele unui circuit. Acestea sunt dis-puse pe mai multe coloane, fiecare constânddin 5 găuri. Atenție! fiecare dintre rânduri șifiecare dintre coloane se comportă ca osingură gaură, deoarece găurile lor suntconectate în serie. În figura 8a coloanele suntorientate pe verticală, spre deosebire defigura 8b, unde coloanele benzi tip soclutubulare sunt orientate pe orizontală.

ConcluzieÎn final, rețineți că se poate spune despreRASPBERRY Pi că funcționează bine pentruaplicații care necesită atât mobilitate cât șio conexiune la Internet.Pe de altă parte, ARDUINO este cea maibună opțiune pentru proiecte de “schemeelectronice”.Cu toate acestea, cea mai bună soluție pen-tru a crea proiecte uimitoare în InternetulLucrurilor (IoT) este de a combina acestedouă plăci. ARDUINO poate fi conectat laRASPBERRY Pi astfel încât să aveți atâtacces la Internet, cât și la o gamă completăde pini diferiți.

Introducere în LinuxPlaca RASPBERRY Pi, uzual, executăRaspbian ca sistem de operare, ce sebazează pe distribuția Debian Linux. Odistribuție Linux este un sistem de operareconstruit în jurul nucleului Linux. Principaladiferență între diferite distribuții este mana -gerul de pachete, în esență, modul în careinstalați un software nou. Ca orice alt sistemde operare, Raspbian vă permite săcontrolați placa prin interme diul unui Shellprin utilizarea de comenzi Linux standard.Cu toate că acest lucru sună intimidant, maiales în zilele noastre, când o interfață graficăde tip GUI face totul intuitiv și extrem deușor, uneori este singura opțiune viabilă.În continuare se vor prezenta caracteristicileShell-ul împreună cu unele dintre comenzilede bază și când e nevoie să fie folosite.

ShellShell este o fereastră care îți permite săinteracționezi cu placa. Se aşteaptă să intro-duci o comandă și se execută. Odată ce aideschis un Shell, vei vedea un simbol prompt.Acest lucru înseamnă că totul funcționeazăbine și Shell este în așteptare pentrucomanda ta. Prompt-ul, de asemenea, îțioferă câteva informații. În primul rând, aratăutilizatorul conectat. Numele utilizatorului sevede în fața simbolului @. De asemenea,arată numele de gazdă al plăcii tale.

Shell prompt: username@hostname:~$

Cele mai importante informații afișate înprompt sunt în directorul de lucru. Acestaeste directorul în care se lucrează înprezent. Este afișat imediat după douăpuncte în prompt. Vei observa că direc-torul de lucru implicit este ~. Acesta estedirectorul utilizatorului și echivalentul săueste /home/username.

Căi de accesPentru a putea avea acces la un anumitfișier sau director, trebuie să se ia în con-siderare calea spre acesta. Există două căi

Ü

Figura 6: Placa ARDUINO

Figura 7: Dispunerea pinilor pe ARDUINO Uno

Figura 8:

(a) Placăexperimentalăcu benzi socluverticale

(b) Placăexperimentalăcu benzi socluorizontale

Page 25: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

25

diferite pe care le puteți utiliza: absolută șirelativă. În Linux, structura directoareloreste ca un copac. Directorul rădăcină este /și acesta cuprinde toate celelalte direc-toare și fișiere. Dacă utilizați o cale absolutăîntr-un fișier sau un director, înseamnă căvă construiți calea către acesta pornind cudirectorul rădăcină. Astfel, se poate spunecă orice cale care începe cu / este o caleabsolută. Pe de altă parte, puteți utiliza ocale relativă, ceea ce înseamnă că văconstruiți aceasta pornind de la directorulîn care lucrați, directorul de lucru.Astfel, toate fișierele și directoarele suntraportate la ea.Atunci când se construiesc căi, există treisimboluri cu care ar trebui să fițifamiliarizați, directorul curent, directorulpărinte și directorul acasă:

• . - current directory• .. - parent directory• ~ - home directory (/home/username)

pwdComanda pwd face ca Shell să imprimedirectorul de lucru. Este important să se știecare este directorul în care lucrați și, uneori,este dificil de obținut de la prompt. Așa că,oricând te simți pierdut, poți utiliza pwd.

Exemplu de ieșire pwd: pi@raspberry:!$pwd/home/pi

lsls face imprimarea de către Shell pentrutoate fișierele și directoarele situate în direc-torul de lucru. În cazul în care doriți să vedețiconținutul de la un alt director, puteți treceacel director ca argument la comandă. Deexemplu, dacă doriți să imprimați toatefișierele și directoarele /, veți scrie: ls /.

cdȘtii deja că, odată ce ai deschis un Shell,directorul de lucru este director home. Cutoate acestea, va trebui să lucrezi, deasemenea, în alte directoare. În cazul căvreți să schimbați directorul de lucru, vatrebui să utilizați cd, urmat de directorul încare doriți să mergeți. De exemplu, în cazulîn care directorul home conține un directornumit homework și vrei să-l aveți ca direc-tor de lucru, utilizați cd homework. Sepoate observa că ați folosit o cale absolută.Alte alternative ar fi cd /home/pi/homeworksau cd ~ /homework. În ultimele douăexemple s-a folosit o cale absolută pentru ase referi la directorul homework.

catcat solicită Shell să imprime conținutul unuifișier. Cu toate acestea, trebuie să fie clarcă le puteți vedea doar conținutul, dar nu

se poate modifica. Pentru aceasta e nevoiede un editor. La fel ca și comanda cd,comanda cat devine ca argument la fișierulce ar trebui afişat.Exemplu: cat/etc/passwd

htopPrin utilizarea comenzii htop puteți vedeaîn timp real toate procesele care se executăpe placă. Odată ce ați introdus comanda,veți observa că dacă nu apare promptul,asta se datorează faptului că nu putețiintroduce o altă comandă până când nu s-aterminat cu afișarea proceselor. Așa că,dacă vreți să mergeți înapoi la ceea cefăceați, trebuie doar să apăsați tasta q.Pentru fiecare proces afișat, puteți vedeaPID-ul său (Process ID), utilizatorul care alansat procesul, cât de mult CPU și memo-rie sunt folosite, comanda care a începutprocesul și alte informații. Cel mai multinteres este pentru PID. Aceasta deoarecefiecare proces poate fi identificat prin PIDși, dacă doriți să interacționați cu el, trebuiesă știți ID-ul procesului.

killNoi știm că puteți utiliza htop pentru a găsiun ID de proces, pentru a putea interacționacu el. kill este comanda care ne permite să seinteracționeze cu un alt proces.

Două procese pot interacționa prin utili -zarea semnalelor. Un semnal este un numărpe care un proces îl trimite la altul. Ambeleprocese știu că fiecare număr reprezintă oacțiune. Puteți face referire la un semnal,prin numărul sau numele acestuia.

Formatul comenzii kill este următorul: kill –signal pid, unde semnalul este numărul care

reprezintă acțiunea pe care doriți ca pro-cesul să o facă și pid este ID-ul procesului.Cele două semnale care vă interesează celmai mult sunt SIGTERM (numărul 15) șiSIGKILL (numărul 9).SIGTERM spune ca procesul să-și opreascăexecuția. În mod normal, procesul ar trebuisă salveze toate datele sale și să opreascărularea. Totuși, acest semnal poate fi ignoratde proces. Sunt momente în care nu se poateopri (ucide) un proces utilizând SIGTERM.Pe de altă parte, SIGKILL, oprește (ucide)procesul indiferent de ce. Partea negativăeste faptul că procesul nu are posibilitateade a salva datele, astfel încât oprirea poateduce la pierderea datelor. Cu toate acestea,dacă s-a întâmplat ceva și procesul trebuiesă fie forțat să se oprească, trebuie săutilizați SIGKILL.În cazul în care procesul de funcționare areatașat un Shell și îl puteți accesa, se poateutiliza pur și simplu o combinație de tastepentru a trimite semnalul SIGTERM la el șisă-l oprească, Ctrl + C.

killallkillall are același efect ca șikill, cu excepția faptului cănu trebuie să cunoascăPID-ul procesului, dar săștie, însă, numele său. În locde a trece ID-ul procesuluica argument, trebuie sătreceți numele procesului.

Tips & TricksNoțiunile de bază utilizatepentru a lucra cu un LinuxShell nu sunt dificile, mai ales

dacă se cunosc următoarele trucuri:• De fiecare dată când tastați o comandă

folosiți tasta TAB. Astfel, se va auto completa ceea ce ați vrut să tastați, eliminând astfel erorile de ortografie. În caz că există mai multe posibilități, apăsați TAB încă o dată și ele vor fi afișate. Dacă prin apăsarea TAB, comandasau argumentul pe care doriți să îl introduceți nu este completat automat, înseamnă comandă invalidă.

• Cea mai importantă comandă pe care ar trebui să o știți este man. Prin utilizarea manurmată de un alt nume de comandă, aveți acces la manualul de utilizare a comenzii și puteți afla cum se folosește și tot ce poate face.

- Va urma -

Figura 9: Ieșire htop

Figura 10: Lista semnalelor

PLATFORME DE DEZVOLTARE

Page 26: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

Studenții români printrecâștigătorii fazei internaționalea celui mai important concursde sumo robotic “All JapanRobot Sumo Tournament”Autori: Suzana Neacșu

Ing. Adrian Gașpar

Studenții români au ocupat locurile doi, trei și patru la faza internațională a celui maiimportant concurs de sumo robotic “All Japan Robot Sumo Tournament”, care s-adesfășurat în Japonia la Tokyo în 12 și 13 decembrie 2015.Competiția din Japonia a reunit 43 de echipe din 15 țări din întreaga lume: Brazilia,Canada, Columbia, Ecuador, Japonia, Kazahstan, Lituania, Mexic, Mongolia, Peru, Polonia,România, Spania, Turcia, SUA, care au reușit să ajungă în etapa internațională acompetiției după ce au câștigat faze intermediare.

26

Page 27: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1ROBOT SUMO

Pentru a putea participa la finala mondială,trebuie să te situezi, în anul respectiv, pepodium la unul din concursurile certificatede către “All Japan Robot Sumo Tournament”.Concursul de la București, “RobochallengeRomania” este unul dintre aceste competițiicertificate.

În cazul românilor, studenți ai Facultății deElectronică și Telecomunicații și ai Facultățiide Automatică și Calculatoare din București,accederea în finală s-a făcut după partici-parea la competiția desfășurată în Viena -“RobotChallenge Vienna 2015” - și câști ga -rea competiției “RoboChallenge Romania2015”, din București.

Echipa Flex a primit o invitație specială de aparticipa în finala mondială, în urmaparticipării la Viena, unde a ocupat locul 5,iar a 2-a invitație a venit în urma câștigăriiRobochallenge România.

Echipa Evo, care la “RobochallengeRomânia” s-a clasat pe locul 4, a primit larândul ei o invitație specială pentru a par-ticipa în pre-tournament, faza intermediară.

În urma câștigării grupei de pre-calificare,au acces și ei în finale.

“All Japan Robot Sumo Tournament” ainclus două categorii, una dedicată roboțilorteleghidați și cea de-a doua, pentru ceiautonomi.România a participat la categoria roboțilorautonomi, cu 3 echipe, 2 din București (FlexTeam și EVO Robotics) și una din Cluj(Precision Robotics) și cu 7 roboți (Wolf,Shreddinger, Bonfire, Kraft, Wall-E, Ruginași Pufoșenia), dintre care 3 roboți (Wolf,Shreddinger și Kraft) erau calificați automatîn urma competițiilor de la Viena șiBucurești, iar 2 roboți (Bonfire și Wall-E) auacces în finale după precalificări.

Competiția din Japonia este una de viteză,în care toate meciurile sunt eliminatorii.Concursul se desfășoară pe sistemul a 4piramide, care se întâlnesc în semifinale.

Câștigătorul se desemnează în urmadisputării semifinalelor și finalelor.

Echipele din România au reușit să câștige 3din cele 4 piramide. În careul de ași au ajuns3 roboți din România și unul din Turcia.Pe locul întâi la categoria roboților autono-mi s-a clasat Karot Team din Turcia, curobotul Sakin, pe locul 2 fiind Flex Teamdin România cu robotul Wolf, pe locul 3Evo Robotics din România cu robotulBonfire, iar pe locul al 4-lea Flex Team curobotul Shreddinger.Echipele românești premiate au fost com-puse din: Adelina Bratu, Adrian Gașpar,Andreea Beciu, Bogdan Istrate, CristinaTeodorescu, Daniela Dobre, Olguța Popescu,Ü

27

Page 28: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

Ü

Ovidiu Alexandru, Petre Slăvescu, SuzanaNeacșu și Teodor Roșca (Flex Team),Alexandru Rogozan, Alexandru Toma, AnaMaria Radu, Mihaela Gațu și OctavianAlexandru (Evo Robotics).Competiția din Japonia este cu adevăratimpresionantă. Primul lucru cu care ai con-tact este locul de desfășurare. Competițiase desfășoară de 27 de ani în același loc, oarenă de sumo tradițional japonez. Al 2-lea lucru care te impresionează esteorganizarea impecabilă și perfect pusă lapunct în cel mai mic detaliu.

Acestă competiție a plecat de la pasiuneaunui om pentru sumo. Acest om deține înprezent, o companie care se numeșteFujisoft. El și-a dorit, după cum însușiafirmă, o competiție de sumo între roboți șia realizat-o acum 27 de ani. Acest omsusține acestă competiție. Lui îi datorămsuccesul de la Mega Sumo și am avutonoarea să îl cunoaștem. Acest om senumește Hiroshi Nozawa.Nivelul echipelor din Japonia este incredi-bil de mare. Te uimesc roboții lor printr-osim plitate incredibilă, dar totuși cu perfor -

manțe inimaginabile. Dacă îi judeci dupăcum arată, nu prea le dai șanse de reușită,însă în ring parcă se transformă, având oforță, viteză și agilitate impresionante.Competiția are 2 etape: un concurs care areloc în Japonia și un concurs internațional.Câștigătorii din Japonia se înfruntă în fazainternațională a concursului, cu invitațiistrăini, câștigători ai concursurilor certificatedin alte țări.Cel mai impresionant lucru este faptul cădupă competiție se organizează lupte ami-cale, în care te poți înfrunta cu mai mulțiroboți autentici japonezi, iar după lupte,aceștia își demontează robotul și te lasă săvezi tot ce e înăuntru, un mod de a-și trans-mite mai departe cunoștințele.Robotul Wolf a fost realizat în anul 2014 șia participat la mai multe competiții, avândrezultate foarte bune.Locul III:Robotchallenge 2016, Viena, Austria;Locul II:All Japan Robot Sumo Tournament 2015,faza internațională Tokyo, Japonia;Locul I:Robochallenge 2015, faza internaționalăRobochallenge;Locul I:BattleLab Robotica 2015, Cluj Napoca;Locul V:Robotchallenge 2015, Viena, Austria;Locul I:Robochallenge 2014, faza internaționalăRobochallenge;Locul I:Robochallenge 2014, faza localăRobochallenge;Locul II:BattleLab Robotica 2014, Cluj Napoca;Locul V:Robotchallenge 2014, Viena, Austria;

Robotul Shreddinger a fost realizat, avândca suport robotul Wolf, în noiembrie 2015și a participat la doar 2 concursuri pânăacum. Ca rezultate menționez:Locul I:Robotchallenge 2016, Viena, Austria;Locul IV:All Japan Robot Sumo Tournament 2015,faza internațională Tokyo, Japonia.

Robotul Wolf este a 3-lea robot al echipeiFlex, iar Shreddinger al 4-lea robot, roboțicu performanțe remarcabile.

Robotul Wolf a fost dezvoltat dupăexperiența acumulată cu ceilalți 2 roboțianteriori. Aceștia au pus bazele realizăriiunui robot capabil să concurenze împotrivaroboților din competițiile internaționale. Ü

28

Page 29: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

29

ROBOT SUMO Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

Page 30: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

30

Robotul Wolf spre deosebire de predece-sorii lui, a fost realizat cu motoare de mareputere de la compania elvețiană Maxon, cuo putere de 150W pe fiecare motor. Acestemotoare au o eficiență de peste 90%.De asemenea, are o transmisie cu roțidințate calculate, realizată special pentru elși este dotat cu senzori industriali IR curăspuns rapid de la Omron.Electronica de pe acest robot este integralrealizată de către echipă. Este o electronicădedicată acestui robot cu funcționalitățiclare. Acestă electronică are un display,accelerometru, posibilitatea de a salva datepe SD card, interpretarea encoderelor etc.Electronica este bazată pe un procesorbazat pe arhitectură ARM.Proiectul robotului Wolf este un prototipîn adevăratul sens al cuvântului, proiectcare a suferit multe modificari pe parcursultimpului pentru a putea rămâne în vârf.Robotul Shreddinger a derivat și a fostdezvoltat în urma proiectului Wolf. Acestrobot a înglobat cam tot ce există în robotulWolf, dar totul îmbunătățit și mai ales, s-auadus funcționalități suplimentare care îipermit să fie superior robotului Wolf.Electronica realizată pe comandă, care îlechipează pe Shreddinger, este și ea o ver-siune îmbunătățită și miniaturizată a celeide pe robotul Wolf.Robotul Bonfire al echipei Evo Robotics afost realizat în colaborare cu echipa Flex.Echipa a fost creată și dezvoltată de cătreechipa Flex. De asemenea, aceasta a fostajutată să ajungă în top. Robotul Bonfire are o arhitectură similarărobotului Wolf, dar totuși diferită. Ca șicomponente utilizate, sunt aproape la felcei doi roboți. Ceea ce face diferența esteprogramarea.Ambii roboți sunt realizați în urma uneicercetări minuțioase, a multor calcule șisimulări. Ambii roboți au fost proiectați înprograme specializate pentru asamblare3D. Roboții sunt realizați din punct devedere mecanic, numai din componenterealizate cu ajutorul mașinilor de precizie.Ca materiale folosite pentru realizarea lor,aș enumera aluminiu, fibră de carbon și titan.Realizarea unui robot de mega sumo estecomparabilă cu o mașină de Formula 1.Trebuie să te încadrezi în niște dimensiuniși o greutate, clar stabilite. Pentru a putearealiza totul în limitările impuse, absolutorice aspect este dus la extrem. De la materialele folosite la minimizareaoricărei componente, până la ultima parte,care este codul. Codul este o operă de artăcare practic îi permite robotului să ajungăla perfomanțele pe care mecanica și elec-tronica le permit.

Ü

Page 31: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016

Electronica Azi HOBBY • Aprilie, 2016 • Nr. 1

31

Comparația cu mașina de Formula 1 sepoate extinde și în cazul costurilor derealizare, care față de un robot de minisumo sunt exorbitante. Toate componen-tele sunt high end, iar toate prelucrărilesunt realizate mecanizat. La fel este și elec-tronica, realizată custom, ridică mult cos-turile de realizare acestor tipuri de roboți.

Realizarea acestor roboți presupune multămuncă și mai ales un efort de echipă, echipăfără de care ar fi foarte dificil de realizatceva. Pentru a realiza un astfel de robot, tre-buie să ai în echipă oameni specializați pen-tru fiecare aspect (mecanică, proiectare,asamblare, electronică și programare).

Participarea în Japonia a echipelor Flex șiEvo Robotics a pus pe harta mondială aroboticii numele României. Rezultateleobținute în Japonia au fost confirmate și lacampionatul european de anul acesta(Robotchallenge Vienna) unde echipa Flexa ocupat locurile 1 și 3.

Aceste performanțe nu ar fi fost posibilefără sprijinul Facultății de Electronică,Telecomunicații și Tehnologia Informației,care a pus la dispoziția echipelor un spațiuîn care să își desfășoare activitatea.

Cel mai important contributor la acesteperformanțe sunt companiile private, careau susținut financiar echipa Flex în demer-sul ei de a ajunge numărul 1 mondial.

Dintre acestea, aș aminti: Schrack Tehnik,Bitdefender, Luxoft, 4PSA, Microchip sauHesper, cărora le mulțumim pentru totsprijinul acordat.

ROBOT SUMO

Page 32: Electronica Azi Hobby nr 1 - 2016