Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

44
Microchip Technology Inc. a anunţat că tehnologia MOST150 a fost implementată în cadrul noului Volvo V90. Volvo Cars utiliza tehnologie de la Microchip de mulţi ani, iar recent a început să utilizeze MOST150, cea mai recentă tehnologie MOST®. MOST150 este primul standard care furnizează un nivel fizic dovedit, pregătit pentru mediul auto, pentru transportul pachetelor Ethernet în vehicule în acord cu specificaţiile Ethernet IEEE 802.3. Acesta este al treilea model de Volvo în care sistemul de informare şi divertisment include tehnologie MOST150. Tehnologia MOST150 continuă să respecte standardele ridicate ale Volvo Cars. Atunci când este implementată, tehnologia reduce masa vehiculului şi oferă comunicaţie în bandă largă. Suplimentar, ea creează un nivel fizic robust şi un comportament dovedit EMC. Această versiune recentă a tehnologiei MOST poate transporta semnale video, audio, pachete de date şi control fără supraîncărcarea procesorului şi oferă interfeţe hardware specifice aplicaţiei pentru simplificarea comunicaţiei de date. Suplimentar, sistemele de informare şi divertisment (infotainment) bazate pe tehnologia MOST sunt caracterizate de o pornire ultrarapidă a sistemului. Standardele MOST oferă OEM-urilor din domeniul auto şi furnizorilor lor de nivel 1 o metodologie dovedită şi cu suport asigurat pentru definirea şi implementarea sistemelor de informare şi divertisment cu bandă largă şi asistenţă avansată şofer (ADAS), inclusiv un nivel fizic standard şi o metodă robustă pentru managementul şi controlul sistemului cu siguranţă ridicată de funcţionare şi QoS (Quality of Service). Utilizarea tehnologiei MOST reduce de asemenea masa, asigurându-se o mai simplă conformare la regulile de mediu. Pentru mai multe informaţii despre tehnologia MOST150, vizitaţi: http://www.microchip.com/VolvoV90_MOST1504934 Microchip Technology www.microchip.com Anul XVI, Nr. 4 [ 204 ] / Mai 2016 www.electronica-azi.ro www.compec.ro www.conexelectronic.ro Tehnologia Microchip MOST150 implementată în autoturismele Volvo V90

description

A aparut noul numar al revistei Electronica Azi - editia din luna Mai 2016

Transcript of Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Page 1: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Microchip Technology Inc. a anunţat că tehnologia MOST150 a fost implementată în cadrul nouluiVolvo V90. Volvo Cars utiliza tehnologie de la Microchip de mulţi ani, iar recent a început să utilizezeMOST150, cea mai recentă tehnologie MOST®. MOST150 este primul standard care furnizează unnivel fizic dovedit, pregătit pentru mediul auto, pentru transportul pachetelor Ethernet în vehiculeîn acord cu specificaţiile Ethernet IEEE 802.3. Acesta este al treilea model de Volvo în care sistemulde informare şi divertisment include tehnologie MOST150.Tehnologia MOST150 continuă să respecte standardele ridicate ale Volvo Cars. Atunci când esteimplementată, tehnologia reduce masa vehiculului şi oferă comunicaţie în bandă largă. Suplimentar,ea creează un nivel fizic robust şi un comportament dovedit EMC. Această versiune recentă atehnologiei MOST poate transporta semnale video, audio, pachete de date şi control fărăsupraîncărcarea procesorului şi oferă interfeţe hardware specifice aplicaţiei pentru simplificareacomunicaţiei de date. Suplimentar, sistemele de informare şi divertisment (infotainment) bazatepe tehnologia MOST sunt caracterizate de o pornire ultrarapidă a sistemului.Standardele MOST oferă OEM-urilor din domeniul auto şi furnizorilor lor de nivel 1 ometodologie dovedită şi cu suport asigurat pentru definirea şi implementarea sistemelorde informare şi divertisment cu bandă largă şi asistenţă avansată şofer (ADAS), inclusivun nivel fizic standard şi o metodă robustă pentru managementul şi controlul sistemuluicu siguranţă ridicată de funcţionare şi QoS (Quality of Service). Utilizareatehnologiei MOST reduce de asemenea masa, asigurându-se o mai simplăconformare la regulile de mediu.

Pentru mai multe informaţii despre tehnologia MOST150, vizitaţi:http://www.microchip.com/VolvoV90_MOST1504934

Microchip Technologywww.microchip.com

Anul XVI, Nr. 4 [ 204 ] / Mai 2016 www.electronica-azi.ro

www.compec.ro www.conexelectronic.ro

Tehnologia MicrochipMOST150 implementată înautoturismele Volvo V90

Page 2: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016
Page 3: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 3

S-au întâmplat multe de-a lungul luniiAprilie. În primul rând, s-a anunțatoficial preluarea de către Microchip acompaniei Atmel. Este, poate, cel maiimportant eveniment; sunt foartecurios să văd cum se va poziționa pepiață acest gigant care, “la categoria”microcontrolere, Microchip va fi înmăsură să ofere două soluții extremde interesante: arhitectura tradițio -nală a microcontrolerelor Microchip,dar și soluții bazate pe arhitecturaARM. Competiția va fi destul dedură; rămâne de văzut cum va reușiMicrochip să atragă de la competitoripe dezvoltatorii fideli arhitecturiiARM, dar și să vedem strategia Microchip în privința portofoliului de produse deloc de neglijat al companiei Atmel!

Pe plan local, în perioada 20 - 23Aprilie, a avut loc cea de-a 25-aediție a concursului studențesc TIE(Tehnici de Interconectare înElectronică). Evenimentul din acestan s-a desfășurat la Suceava în orga-nizarea Universității “Ștefan celMare” din localitate. Mai multeinformații despre acest concurs vorfi prezentate în edițiile viitoare alepublicațiilor noastre.Un alt eveniment important al luniiAprilie a fost expoziția din Germania- SMT Hybrid Packaging 2016, unadintre cele mai importante expozițiidin Europa în domeniul industrieiSMT, a packaging-ului și a soluțiilorde inspecție optică din domeniultehnologiei SMT. Editura noastră aparticipat la eveniment pentru adoua oară consecutiv cu stand propriu unde a expus una dintrepuținele reviste de specialitate dinEuropa de Est - Electronica Azi - SMT.Toate informațiile cu privire la acesttârg (ultra)specializat de electronicăle veți găsi în această revistădestinată în special inginerilor deproducție din firmele care activeazăîn acest domeniu.Nu în ultimul rând vreau să sem-nalez apariția primului număr dinacest an al revistei noastre de

electronică practică(Electronica Azi-Hobby),în paginile căreia vețigăsi un nou curs deinițiere în electronică,dar și prezentări alecelor mai populareplăci de dezvoltare.

Gabriel Neagueditorial

News Companii

Cu toții ne întrebăm de ce am cumpăra unul dintre modelele de laRaspberry Pi și nu am utiliza o altă placă de dezvoltare de la un altbrand. Care ar fi modelul care ne-ar ajuta sau ar fi potrivit pentru unuldintre proiectele pe care dorim să le implementăm?Pentru început vă readucem la cunoștință că în ediția precedentă amscris despre caracteristicile, avantajele și aplicațiile noului model de laRaspberry Pi (Număr de stoc RS: 896-8660, Raspberry Pi 3 Model B).Acesta este a treia generație de computer de dimensiunea unui cardcu un procesor mult mai puternic la care s-a adăugat şi conectivitatewireless LAN şi Bluetooth. Astfel, pe lângă caracteristicile tehnice binecunoscute ale plăcii, implementarea proiectului dvs. poate beneficiade o multitudine de accesorii, soluții, filmulețe, noutăți și aplicații pero.rsdelivers.com.

Motivele privind alegerea unui model de la Raspberry PiCunoaștem că prețul este mic pentru modelele de la Pi și ne întrebămdacă acest nivel redus este în detrimentul calităţii. Dar aici cuvântulpotrivit ar fi că este economic, deoarece Pi are la dispoziţie mai multesisteme de operare pe care le poţi încerca şi are toată colecția delibrării software pe care un dezvoltator şi le poate imagina.Pi a fost creat, spre deosebire de alte astfel de micro-pc-uri (Beagle-Board, PandaBoard etc.) să funcţioneze imediat prin introducerea unuisimplu card SD pe care este copiată imaginea unei distribuţii dedicatede Linux; celelalte plăci necesită mai mult efort şi timp pentru a le faceoperabile.Un alt motiv, ar fi că Pi poate extinde capabilităţile popularei plăciArduino prin puterea de calcul pe care o oferă. De exemplu, Arduinoeste destinat creării de proiecte care îndeplinesc sarcini oarecumsimple sau mai bine zis puţine, dar Pi poate executa mai multe sarciniodată; Pi este un PC complet spre deosebire de Arduino care este oplacă de dezvoltare cu microcontroler.Pi are la dispoziţie şi o comunitate foarte entuziastă care creează per-manent conţinut de care un începător, amator sau chiar şi un specialistpoate beneficia. Aveți proiecte ușoare/dificile, care se pot adaptaoricărei nevoi pe www.rs-online.com/designspark. De asemenea,puteți să adăugați și dvs. proiectele/ aplicațiile pe care le-ați dezvoltatşi astfel puteţi să contribuiţi la dezvoltarea puternicei comunităţi.

Autori: Mihaela Sârbu şi Mihai PriboianuAurocon COMPEC

Aurocon COMPEC distribuitor autorizat RS Components

[email protected]

De ce Raspberry Pi?

www.facebook.com/ELECTRONICA.AZI

Page 4: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 20164

3 De ce Raspberry Pi?

6 Conversie uşoară O privire asupra modului de implementare a unei conversii analog/digitale într-o aplicaţie cu lăţime mică de bandă.

10 detecţie bazată pe temperatură: Senzori cu matrice de termopile IR MEMS Internetul lucrurilor (IoT) a dat naştere unor noi câmpuri de aplicaţii în care senzorii joacă un rol cheie, de exemplu ca detectoare de proximitate în sisteme de securitate, pentru detecţia pacienţilor în medii medicale, sau pentru măsurarea temperaturii în sistemele de control ale proceselor industriale.

13 Familia a devenit mai mare EOS Power adaugă două nivele de putere la seria WLP de surse de alimentare.

14 Soluția de referință Keysight pentru analiza semnalelor în banda E

16 FLIR C2 - cameră termică compactă şi puternică

16 FLIR TG165 pentru numai 299 EUR – este un chilipir!

18 40 de ani de evoluţie a managementului energetic Cu “Eficienţă energetică în minte”, proiectanţii de putere caută permanent noi căi de a face sursele de alimentare mai eficiente şi, cu ajutorul industriei de componente şi numărului impresionant de inovaţii, au reuşit să spargă câteva bariere care, acum câţiva ani păreau indestructibile.

21 Internet of Things devine accesibil prin soluțiile WizNet distribuite în România prin Comet Electronics WIZnet este o companie ce furnizează procesoare de internet specializate pentru IoT. WIZnet este primul dezvoltator care a patentat în anul 2001 introducerea fizică a tehnologiei TCP/IP într-un chip de procesor.

25 Mean Well a pregătit produse noi pentru 2016!

26 Lansarea unui nou standard: M12 Power cu codificare L disponibil pentru HMI 2016 în toate variantele

28 Soluţii noi de detecţie de la Aurocon COMPEC

34 Varietate de dispozitive optoelectronice

35 Kituri de dezvoltare / evaluare cu semiconductoare

38 Würth Elektronik eiSos actualizează instrumentul de proiectare on-line RED EXPERT

39 Würth Elektronik eiSos prezintă transformatorul din seria WE-LAN 10G

40 High Quality Die Cut

41 Produse ESD

42 Soluţii de identificare, etichete, tag-uri

®®

ISSN: 1582-3490

“Electronica Azi” este marcăînregistrată la OSIM - România,înscrisă la poziţia: 124259

ManagementDirector General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina GaneaWeb design - Eugen Vărzaru

Revista ELECTRONICA AZI apare de10 ori pe an (exceptândlunile Ianuarie şi August. Revista este disponibilă atât în formattipărit cât şi în format digital (Flash sau PDF). Preţul unui abonament la revista ELECTRONICA AZI în formattipărit este de 100 Lei/an.Revista ELECTRONICA AZI în format digital este disponibilăgratuit la adresa de internet: www.electronica-azi.ro. În acest format pot fi vizualizate toate paginile revistei şi descărcateîn format PDF.2016© - Toate drepturile rezervate.

Editori SenioriProf. Dr. Ing. Paul SvastaProf. Dr. Ing. Norocel CodreanuŞl. Dr. Ing. Bogdan GrămescuŞl. Dr. Ing. Marian VlădescuIng. Emil Floroiu

Tipărit de Tipografia [email protected]

SUMAR Câștigați o placădemonstrativă de

monitorizare energeticăMCP39F511Nde la Microchip!

Placa demonstrativă de monitorizare a puteriiMCP39F511N (ADM00706) este un contorelectronic monofazat complet funcțional,capabil să furnizeze calcul energetic standardprecum și monitorizare evenimente pentrudouă sarcini electrice. Acest dispozitiv precisși înalt integrat facilitează proiectarea și reducecosturile de dezvoltare pentru sisteme demonitorizare energetică de exterior, prizeinteligente, magistrale de alimentare, surse detensiune AC/DC şi alte aplicaţii de distribuţieenergetică. Acesta include trei convertoareanalog / digitale (ADC) pentru tensiune șidouă determinări curent - sarcină, un motor decalcul pe 16-biți, memorie EEPROM și o interfațăflexibilă pe 2 fire.Circuitul integrat dublu canal pentru monitori -zare energetică MCP39F511N permite proiec -tarea de sisteme, maşini şi aparate electrocas-nice cu consum energetic ridicat, reducânddezvoltarea de firmware şi numărul de circuiteintegrate necesare pentru monitorizareaenergetică a unor sarcini multiple.

Revistele editurii în format flash pot fi accesate din site-ulrevistei electronica-azi.ro, din pagina noastră peFacebook, accesând www.issuu.com sau descărcândaplicaţia Issuu disponibilă pentru Android şi iOS.EURO STANDARD PRESS 2000 srl

CUI: RO3998003 Tel.: +40 (0) 31 8059955 [email protected]/1371/1993 Tel.: +40 (0) 722 707254 www.esp2000.ro

EdITORIAL ANALIZĂ

SISTEME EMBEdEd NEWS CONTROL INduSTRIAL

APLICAţII

Pentru a avea șansa de a câștiga o placădemonstrativă de monitorizare energetică

MCP39F511N de la Microchip, accesaţi pagina: www.microchip-comps.com/mcp39f511n-eazi

și introduceți datele voastre în formularul online.

Page 5: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016
Page 6: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 20166

Procedura de testareO schemă simplificată a unui astfel de circuit esteprezentată în figura 1. Există două tensiuni de in-trare conectate câte una la amplificatorul ope -raţional U1. Vref este tensiunea de referinţă fixăutilizată în calibrare, iar Vmeas este tensiuneanecunoscută ce trebuie convertită. Rezistenţa R1 şi condensatorul C1 formează un cir-cuit de încărcare, utilizat pentru a converti tensi-unea de intrare în timp. Existenţa lui U1 în circuit îndepărtează caracteris-tica logaritmică care ar apărea dacă tensiunea deintrare ar fi aplicată direct pe R1 şi C1.

Acest circuit utilizează microcontrolerul PIC16F5Xde la Microchip pentru a controla operarea U1prin activarea/dezactivarea a patru switch-uri (S1 -S4). Suplimentar, microcontrolerul măsoară timpulşi calculează reprezentarea digitală a tensiunii deintrare necunoscute.

Circuitul poate fi de asemenea utilizat ca şi conver-tor A/D de mod curent. În acest caz, tensiunea deintrare în convertorul de curent nu este necesară,iar curentul de referinţă şi curentul de intrare sunttransmise prin switch-urile analogice direct în con-densator.

Convertorul necesită numai 5 componente externeşi este configurabil software şi hardware pentrurezoluţii ale conversiei de la 6 la 10 biţi, şi timpi deconversie de 250µs sau mai mari. Metoda este utilizabilă atât pentru conversie detensiune, cât şi de curent şi utilizează o tehnică decalibrare software ce compensează deriva în timpşi cu temperatura, precum şi erorile datorate com-ponentelor. Pentru a vizualiza diferitele etape aleconversiei, priviţi forma de undă a tensiunii de

ieşire Vo din U1, prezentată în figura 2. La t0-t1, S1şi S3 sunt în stare on, S2 şi S4 sunt off, iar RA0 estela masă prin software. Acesta conduce la circuitulechivalent din figura 3. Vo este egal cu Vref câtă vreme Vin este egal cu Vrefşi S3 forţează o reacţie de câştig unitar. C1 sedescarcă sau este iniţial descărcat după o stare dereiniţializare. În ambele cazuri, această etapăasigură că C1 este complet descărcat înainte de atrece la următoarea etapă.

SISTEME EMBEDDED AC/dC LABORATOR

Conversie uşoarăO privire asupra modului de implementare a unei conversiianalog/digitale într-o aplicaţie cu lăţime mică de bandă

Figura 1: Schema circuitului de conversie analog/digital.

Figura 3: Circuitul echivalent pe durata descărcării.

Figura 4: Circuitul echivalent pe durata măsurării.

Figura 2: Forma de undă a tensiunii de ieşire din amplificatorul operaţional.

Implementarea unei conversii analog/digitale într-un circuit este una dintre sarcinile cele mai des întâlnitede proiectanţi, una ce poate fi realizată pe mai multe căi. Dar pentru numeroase aplicaţii simple şi culăţime de bandă mică, precum cazul unui voltmetru de CC, scopul este de a păstra costul implementăriiredus, dar să se obţină o rezoluţie ridicată a conversiei analog/digitale.

Autori: Mark Pallones și Mike GomezMicrochip Technology Inc.

Page 7: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 7

La sfârşitul lui t1, S1 rămâne on, S2 rămâne off, S3este off, S4 este on şi RA0 este configurat ca pinde intrare. Aceasta conduce la circuitul echivalentdin figura 4. Ca o funcţie de Vref, Vo începe să crească liniar carampă în vreme ce C1 se încarcă. Creşterea înrampă a Vo continuă până la atingerea tensiunii deintrare de prag Vth de la nivelul microcontrolerului.Acesta generează o valoare de calibrare softwareegală cu tref.

Valoarea de calibrare este măsurată şi utilizată pen-tru a calibra majoritatea erorilor de circuit, inclusivimpreciziile datorate rezistenţei şi condensatorului,schimbărilor în Vth şi variaţiei cu temperatura.După măsurarea valorii de calibrare software la t2,S2 şi S3 sunt on, S1 şi S4 sunt off, iar RA0 este legatla masă din nou prin software. Aceasta conduce laacelaşi circuit echivalent din figura 3. Totuşi Vo esteegal cu Vmeas câtă vreme Vin este egal cu Vmeas şiS3 forţează reacţia cu câştig unitar. C1 se descarcăde la t2 la t3. La sfârşitul lui t3, S2 rămâne on, S1rămâne off, S3 este off, S4 este on şi RA0 este con-figurat ca pin de intrare. Aceasta conduce la acelaşicircuit echivalent din figura 4. Ca funcţie de Vmeas, Vo începe să crească în rampăliniar câtă vreme C1 se încarcă.

Creşterea Vo continuă până când Vth de la nivelulmicrocontrolerului efectuează excursia. Acest lucrugenerează o valoare software Vmeas egală cu tmeas.

Această valoare este comparată cu valoareacalibrată software pentru a determina reprezen -tarea digitală actuală a Vmeas.

SISTEME EMBEDDED uSBconversii analog/digitale

Figura 5: Ecuaţiile conversiei analog/digitale.

Ecuaţia 1: Ecuaţia curenţilor prin R1 şi C1 când Ecuaţia 5: Ecuaţia ieşirii de tensiune U1tensiunea de intrare este Vref ca funcţie de Vref

Ecuaţia 2: Ecuaţia curenţilor prin R1 şi C1 când Ecuaţia 6: Ecuaţia ieşirii de tensiune U1tensiunea de intrare este Vmeas ca funcţie de Vmeas

Ecuaţia 3: Rezultatul integrării ecuaţiei 1 Ecuaţia 7: Rezultatul ecuaţiilor 5 şi 6

Ecuaţia 4: Rezultatul integrării ecuaţiei 2 Ecuaţia 8: Conversie finală

Page 8: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 20168

Ecuaţiile circuituluiPe baza operaţiilor din circuit, microcontrolerulutilizează ecuaţiile pentru a calcula rezultatul con-versiei. În figura 4, curentul prin R1 este egal cucurentul prin C1. Atunci când tensiunea de intrareVin este egală cu Vref, relaţia dintre cei doi curenţieste reprezentată ca ecuaţia 1 din figura 5. Atuncicând Vin este egală cu Vmeas, relaţia dintre cei doicurenţi este reprezentată ca ecuaţia 2 din figura 5.Prin integrarea ecuaţiilor 1 şi 2 se obţin rezultateledin ecuaţiile 3 şi 4. Cât timp Vref şi Vmeas au intrăriconstante, ecuaţiile 3 şi 4 pot fi reduse la ecuaţiile5 şi 6. La sfârşitul fiecărei măsurări, Vo din ecuaţiile5 şi 6 sunt ambele egale cu Vth. Echivalând ambeleecuaţii se obţine ecuaţia 7. Aici R1 şi C1 pot fi elimi -nate şi poate fi calculată Vmeas, tensiunea de in-trare necunoscută.În ecuaţia 8, se observă că măsurarea esteindependentă de valorile elementelor de circuitR1 şi C1. Aceasta face conversia să fie insensibilă la

erorile valorilor R1 şi C1, datorită impreciziei sauvariaţiilor de temperatură. Cu toate acestea, acestlucru nu înseamnă ca valorile pentru R1 şi C1 suntneimportante în proiectarea convertorului A/D.Valorile lui R1 şi C1 ar trebui să fie selectate pebaza numărului de biţi ce dă rezoluţia. Privind dinnou la ecuaţia 6 şi rezolvând R1C1 se obţineecuaţia 9 din figura 6.Valoarea actuală pentru R1C1 ar trebui să fie puţinmai mică decât cea calculată pentru a se asigura cămicrocontrolerul PIC16F5X nu supra-numără pedurata măsurării. Trebuie observat că va exista odiferenţă între valoarea R1C1 la implementarea înlimbaj de Asamblare şi C datorită ciclurilor deinstrucţiuni pe număr. La utilizarea C valoarea estemai mare.

Performanţe circuitÎn aplicaţiile actuale, dacă precizia măsurării per-mite, poate fi avantajoasă utilizarea de biţi pentru

rezoluţie joasă şi sursă de ceas mai mare. Progra-mul matematic poate fi puternic redus printr-unprogram mai simplu şi mai scurt.Valoarea de calibrare înlătură toate erorile de prinordin (offset, amplificare, imprecizie R şi C, tensi-unea sursei de alimentare şi temperatura) cuexcepţia derivei tensiunii de referinţă. Orice schimbare în tensiunea de referinţă, inclusivzgomotul , pot conduce la erori de măsurare. Altesurse de erori pot fi pierderi în comutatoarele ana-logice, neliniarităţile rezistenţelor şi condensa -toarelor, incertitudinea pragului de intrare, incer-titudinea timpului de măsurare (plus sau minus oinstrucţiune pe timpul unui ciclu). Performanţelemăsurate arată o precizie a convertorului de ±1%din întreaga scală.

ConcluziePentru o aplicaţie analogică simplă în lăţime micăde bandă, este necesar uzual un convertor A/Deconomic dar de rezoluţie ridicată. Prin utilizarealiniei de bază a familiei de microcontrolerePIC16F5X, acest articol prezintă cum se pot res -pecta aceste cerinţe. Convertorul A/D nu numai căutilizează mai puţine componente, dar are deasemenea capabilitatea de a calibra măsurareapentru eliminarea celor mai multe erori de circuit.

Microchip Technologywww.microchip.com

SISTEME EMBEDDED uSB LABORATOR

Figura 6: Circuitul echivalent pe durata măsurării.

Ecuaţia 9: Calculul valorii R1C1

Vmeas = Lowest voltage to be measured (at least ten LSBs)tmeas = Time to do the number of bits of resolution desired(2N×1/fosc × 4 clock/cycle × instruction cycles per count. Where N is number of bit resolution)Vo = Vth Threshold Voltage input of the PIC16C5x/PIC16F5x being used (3V estimated)

SISTEME EMBEDDED News

Microchip a lansat pe piaţă două noi controlere analogice de putereîmbunătăţite digital, proiectate pentru aplicaţii de iluminare cu LED.MCP19116 şi MCP19117 cresc precizia în cazul iluminării cu LED şi permitutilizatorilor controlul atent al nivelelor de ieşire pentru iluminare, fără sacri-ficarea calităţii luminii sau culorii pentru aplicaţii sigure pe termen lung.

Randamentul şi longevitatea s-au constituit în elemente conducătoare înadoptarea soluţiilor cu LED-uri. Cu toate acestea, calitatea luminii rămâne una

dintre cele mai importante consideraţii. Culoarea, strălucirea şi controlabili-tatea sunt cheia unui produs de iluminare de succes. Prin combinarea puteriişi performanţelor unui controler analogic cu flexibilitatea unei interfeţe digi -tale, MCP19116/7 este un controler PWM inteligent cu un nucleu MCU PIC®complet integrat, ce poate furniza economii, dar în acelaşi timp şi cele mairidicate standarde de siguranţă în funcţionare, de eficienţă şi de calitate aluminii. Interfaţa digitală permite de asemenea comunicare şi configurare,permiţând unui subsistem să raporteze starea sau să fie controlat de ladistanţă. Această funcţionalitate este necesară pentru adăugarea iluminării înmulte aplicaţii, în special în cazul unor dispozitive auto de înaltă siguranţă înfuncţionare şi accesibile de la distanţă prin IoT (Internetul Lucrurilor).Industria iluminării cu LED-uri continuă să crească pe piaţă. Un raport al BigMarket Research din 2015 a indicat creşterea puternică a pieţei iluminării cuLED-uri, anticipându-se o creştere de 45% pe an până în 2020. Piaţa seaşteaptă să atingă peste 63 de miliarde de dolari în 2020. Pentru MCP19116 şi MCP19117 este disponibilă suita completă a Microchipde unelte de dezvoltare, inclusiv mediul de dezvoltare integrat MPLAB® XIDE. Este de asemenea disponibil şi un modul MPLAB X specific controlereloranalogice de putere îmbunătăţite digital.MCP19116 este oferit în capsulă QFN 4 × 4, iar MCP19117 în capsula QFN5 × 5. Ambele dispozitive sunt disponibile acum atât pentru testare, cât şipentru producţie de volum. Pentru mai multe informaţii vă invităm să vizitaţiwebsite-ul Microchip la www.microchip.com/MCP19117-032216b.

Microchip Technologywww.microchip.com

Două noi controlere analogice cu îmbunătăţire digitală proiectate pentru noilegeneraţii de aplicaţii de iluminare cu LED

Page 9: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 9

SISTEME EMBEDDED News

Microchip anunţă lansarea unui modul de putere integrat încomutaţie, proiectat special pentru aplicaţiile cu constrângeri puter-nice precum: telecomunicaţii, industriale şi SSD. Noul MIC45404 esterealizat într-o capsulă îmbunătăţită termic, ce incorporează induc-toare şi componente pasive într-un singur convertor de putere. Capsula ce măsoară 10 mm × 6 mm × 2 mm economiseşte spaţiu înproiectele clienţilor, simplifică proiectul şi elimină grija cu privire lacomponentele pasive care ar putea introduce interferenţe electro-magnetice (EMI) neaşteptate.

Conform IHS, piaţa globală de module de putere se preconizează căva cuprinde aproape o treime (30%) din piaţa semiconductoarelorde putere până în 2019. Microchip este o companie bine poziţionatăpe această piaţă, în parte pentru că a dezvoltat un proces ce punetoate componentele pasive pe un cadru special îmbunătăţit termic,ce reduce distanţa dintre componente, minimizează emisia radiată şiîmbunătăţeşte disiparea termică.

MIC45404 incorporează unul dintre cei mai subţiri inductori mag-netici integraţi disponibili într-un convertor PoL coborâtor de tensi-une 19V, 5A. Componentele integrate includ controlerul, MOSFET-urile,calea de reacţie şi regulatorul în comutaţie PWM.

Profilul redus al modulului MIC45404 îi permite să fie plasat pespatele unui PCB, pe o placă de extensie sau în alt loc în care suntconstrângeri cu privire la înălţimea pe verticală în aplicaţii de conversiede putere puncte de sarcină.

MIC45404 este disponibil astăzi atât pentru eşantioane, cât şi pentruproducţie de volum în capsulă QFN de 10 mm × 2 mm × 6 mm. Tensiunile de ieşire selectabile pe pini, frecvenţele de comutaţie şilimitele de curent oferă o mai mare flexibilitate de proiectare şieconomie de spaţiu.

Microchip a lansat de asemenea şi kitul de evaluare MIC45404(MIC45404YMP-EV), care permite dezvoltarea de aplicaţii cu modulede putere integrate în comutaţie.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina de internet Microchip laadresa: www.microchip.com/MIC45404

Microchip Technologywww.microchip.com

Microchip oferă cel mai mic modulde putere de 5A pentru aplicaţii detelecomunicaţii, industriale şi SSD

Page 10: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

10

Autor:Aurelien Ngongang, Product Sales Manager Sensors Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH

SISTEME EMBEDDED Wi-Fi

Detecţie bazată pe temperatură

Senzori cu matrice determopile IR MEMS

Electronica Azi | Mai 2016

Cum lucrează un termoelement.Sursă: https://www.xplore-dna.net/pluginfile.php/51/mod_page/content/13/588px-Thermoschema.svg.png

ANALIZĂ

Internetul lucrurilor (IoT) a dat naştere unor noi câmpuri de aplicaţii în care senzorii joacă un rol cheie,de exemplu ca detectoare de proximitate în sisteme de securitate, pentru detecţia pacienţilor în mediimedicale, sau pentru măsurarea temperaturii în sistemele de control ale proceselor industriale. Senzoriicu matrice de termopile IR pot conduce la realizarea acestor aplicaţii uşor şi economic.

Până acum, foto-detectoarele bazate pe efect foto-electric şi senzorii piroelectrici bazaţi pe polarizarea cristalului erau celemai utilizate detectoare IR (infraroşu). Ambele soluţii erau de mare complexitate, făcându-le costisitor de fabricat. Acestetehnologii sunt de asemenea incapabile de a detecta obiecte statice.

Page 11: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

detectoare de proximitate

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 11

http://wanda.fiu.edu/teaching/courses/Modern_lab_manual/stefan_boltzmann.html

Ilustrarea unei termopile (termoelemente conectate serial)

Doi pentru unul – matricea IR MLX90621detectează simultan profilul de temperaturăa doi pasageri dintr-un vehicul.

Page 12: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201612

Tehnologia cu termopile reprezintă o soluţie alter -nativă inteligentă. Ea se bazează pe termoelementeşi se bazează pe faptul că radiaţia de la un obiecteste în mare măsură rezultatul temperaturii sale saudiferenţa dintre temperatura sa şi mediul său.

Prin comparaţie cu tehnologiile convenţionale, ter-mopilele oferă multe avantaje, în particular costurimai scăzute şi consum mic de spaţiu, dar şi faptulcă nu necesită o sursă de energie sau un sistem decontrol. Ele beneficiază de asemenea de liniaritateşi precizie superioare. Spre deosebire de termo-senzorii convenţionali, care măsoară numai tem-peratura la nivelul unui punct de contact, ter-mopilele sunt capabile de a măsura temperaturaunei întregi arii.

Un senzor matricial IR constă din lentile, un filtruIR trece bandă, o matrice de termopile, un termis-tor şi un ASIC. Termistorul este utilizat pentru amăsura temperatura ambientală.

O termopilă constă dintr-un cuplu de termoele-mente care sunt conectate electric serial. Conduc-toarele termoelementelor sunt realizate din mate-riale diferite şi sunt cuplate electric serial. Tensiu-nile la ambele capete sunt măsurate, iar conform

efectului Seebeck, ele sunt proporţionale cudiferenţa de temperatură dintre contact şi celedouă capete. Acest lucru permite unei termopilesă detecteze un spectru larg, de la ultraviolet lainfraroşu. Un filtru optic trece bandă asigură tre-cerea numai a unui spectru dorit – spectrul utilizatse va modifica de la aplicaţie la aplicaţie.

Elementele termopile aranjate corespunzător,formează o matrice. Ele citesc temperatura obiec-tului şi mediului ambiant, ceea ce permite deter-minarea direcţiei de mişcare şi imaginea termică aobiectului , permiţând detectarea obiectelor atâtstatice, cât şi în mişcare.

Gamă largă de utilizăriGama de aplicaţii ce pot beneficia de senzorii ma-triciali IR este mare. Aceşti senzori permit de-tectarea sau numărarea persoanelor şi pot fiutilizaţi pentru a crea sisteme de securitate, în caredetectarea prezenţei sau mişcării unor persoanedeclanşează o alarmă. În cazul sistemelor de ilu-minare sau de aer condiţionat, o matrice de sen-zori IR poate conduce la economii de energie –dacă nu se detectează prezenţa sau mişcarea uneipersoane, sistemul poate opri iluminarea saudiminua răcirea/încălzirea.

Cuptoarele sau cuptoarele cu microunde sunt deasemenea un potenţial câmp de utilizare - dacăsenzorul detectează că mâncarea a ajuns la tem-peratura dorită, dispozitivul se opreşte automat.

Abilitatea de a măsura temperatura unui obiectsau a unei persoane este interesantă atât în con-trolul producţiei, în monitorizarea proceselor şi amaşinilor, cât şi în cazul sistemelor de securitate,detecţia din vreme a incendiilor şi termografie încercetare & dezvoltare.

Matricele IR economice cu câmp vizual largMelexis oferă o matrice IR cu un aranjament 16 ×4 pixeli în forma MLX90621. Acest senzor eco-nomic oferă un câmp vizual orizontal şi vertical depână la 100° × 30°, adică un domeniu mult maimare decât predecesorul său. În termeni de vitezăde măsurare şi rezoluţie a temperaturii, elgenerează valori de patru ori mai bune. Poate figarantată o rază de acţiune de 8 metri la 16Hz. Matricea pre-calibrată operează pe un domeniude temperatură de la -40 la 85°C şi este capabilăde a măsura temperatura exactă a unui obiect între-20 şi 300°C. Interfaţa şi controlul sunt oferite prininterfaţa digitală integrată I2C.

Viteza poate fi reglată la o actualizare a imaginiiîntre 0,5 şi 64Hz. MLX90621, într-o capsulămetalizată TO39 compactă, este disponibil în treivariante cu diferite câmpuri vizuale (60° × 15°; 40°× 10° şi 100° × 25°). Modelul cu cel mai mare câmpvizual permite de exemplu controlul mai ieftin şieficient al unui sistem de aer condiţionat într-unvehicul, deoarece este capabil de a înregistra pro-filul de temperatură al şoferului şi al pasageruluidin dreapta în acelaşi timp.

Placa de evaluare EVB90621 cu soclu ZIF permiteevaluarea plug-and-play a matricei IR. Prin inter-mediul interfeţei sale grafice, datele măsurate potfi afişate şi înregistrate, iar parametrii cheie ai sen-zorului pot fi reglaţi rapid şi uşor.

Senzor matricial IR cu montare pe suprafaţăPrimul senzor matricial cu termopile cu montarepe suprafaţă în formă compactă SMD vine de laPanasonic – Grid-EYE are 64 de termopile într-omatrice 8×8. Aceasta este combinată într-o carcasăcu un cip senzorial MEMS, un ASIC (interfaţă I²C)şi lentile din siliciu cu câmp vizual de 60°. În acestfel, Grid-EYE poate detecta în acelaşi timp multiplepersoane aflate sau nu în mişcare (în direcţia demers), iar temperatura suprafeţei sale poate să fiemăsurată extrem de precis în timp real.

Grid-EYE este un senzor foarte prietenos şi eco-nomic, ideal pentru aplicaţii wireless IoT (InternetulLucrurilor) atunci când este combinat cu modululinteligent Panasonic “nanopower” Bluetooth® şisoftware-ul de detecţie a persoanelor bazat pe IR.

Rutronik Elektronische Bauelementewww.rutronik.com

ANALIZĂSISTEME EMBEDDED Wi-Fi

Placa de evaluarepermite evaluareacitirilor senzoruluiGrid-EYE

Page 13: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 13

Avantajul major al gamei de produse - profilulscăzut de numai 1" (25.4mm) pentru 75W și un 1"peste PCB/1.18" (30.1mm), în total, pentru 120W- merge mână în mână cu o amprentă mai mică, de2 × 3" (50.8 × 76.2mm).Standardul 2 × 3" a fost în pericol pentru o lungăperioadă de timp, când mai mulți furnizori au pro-movat pentru orice module montate pe placă,dimensiuni sub 2 × 4".

Cu toate acestea, densitatea de putere mai maredatorită eficienței care a crescut tipic la 93%, permiteo migrare de la 2 × 4" până la 2 × 3".Gama WLP de la EOS poate face mai mult și cu toateacestea produsele sunt conforme cu directiva ErP(2009/125/EC) care cere consumul de putere înstare de repaus <0.3W). Versiunile de 75 și de 120W (clasa I și II) suntdotate, opțional, cu terminale cu șurub.

Caracteristicile de siguranță îmbunătățite, cum arfi de exemplu caracteristica de întrerupere la unnivel de încălzire, acoperă acum toate condițiilede suprasarcină și face ca alimentarea cu energieelectrică să fie, în mod inerent, în condiții desiguranță. Există, de asemenea, o versiune medicalăa produsului, care nu numai că este clasificată lanivel B (NC), dar este și BF (Body Floating) pentrucontact direct cu pacientul, având un curent descurgere de maxim 100μA.

Având în vedere clasificarea BF, versiunea Clasa II aacestui produs poate fi utilizată în dispozitive porta-bile, adică toate echipamentele de îngrijire la domi-ciliu. EOS a conceput în mod inteligent sursa de ali -mentare pentru a produce orice tensiune de ieșireîntre 12 și 58VDC fără a crește costurile.

Dispozitivul poate funcționa, de asemenea, într-uninterval de temperatură de la -40°C până la +70°Cși livrează 75W (WLP75) și 100W (WLP 120), curăcire numai prin convecție. WLP120 are o ieșireauxiliară cu tensiune 12VDC pentru a alimenta unventilator. Această caracteristică permite ca WLP120să sprijine cererile de putere nominală 120W.

Mai multe informații:Gabriel Neagu, 031 805 [email protected]

FAMILIA A DEVENITMAI MARE WLP120

WLP75

EOS Power India adaugă două nivele de putere la seria WLP de surse de alimentare

120W Evolution

Page 14: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201614

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

Utilizând un osciloscop performant și un mixerextern comandat de un generator de semnal, sepot converti semnalele din banda 55 – 90GHzîntr-o bandă de bază de la 0 la 2,5GHz.

Aplicația software N8838A, asistentul mixeruluiextern, rulează pe osciloscopul Serie-S, Infiniium,automatizează reglajele de frecvență și amplitudineale convertorului, aplică corecțiile ale mixerului

extern și execută calibrarea sistemului. Aplicațiasoftware 89601B pentru analiza vectorială desemnal suportă și aplicația N8838A împreună cuextensiile ei. În acest fel, se pot demodula și se pot

Soluția de referință Keysight pentruanaliza semnalelor în banda EDezvoltarea rapidă a semnalelor de comunicație pentru generația următoare șicreșterea semnificativă a benzii la peste 500MHz impun o soluție flexibilă cu cost rezonabilpentru analiza acestor semnale.

Str. Foișorului nr. 107Sector 2, București

Tel.: 021 211 0883Fax: 021 211 0884

[email protected] Authorized Distributor

LABORATOR

Page 15: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 15

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

Mulțumită gamei dinamice remarcabile, transformata Fourier rapidă (FFT)permite observații de finețe în mediile cu interferențe ridicate. Cu 12 bițirezoluție, modulul Keysight permite observarea semnalelor de ordin-110dBm (0,7µV) într-un spectru cu interferențe de – 30dBm. Chiar și în banda FM cu semnale foarte puternice, pot fi observate structuride salve radio solare fără intermodulații și semnale fantomă, lucru imposibilde observat până acum.Această aplicație vine cu o grafică spectrometrică dedicată permițândobservarea rapidă, afișarea și exportul datelor FFT achiziționate

Salva solară observată cu digitizorulPCIe cu 12-biți model U5303AKeysight opțiunea FFT la observatorulradio-astronomic ETH Zürich, Elvetia.

analiza cu ușurință semnale digitale complexe.Această soluție permite analiza semnalelorde bandă largă 5G, WI Gig, automotive șiradar din banda undelor milimetrice la unpreț competitiv. Semnalele sunt convertitejos până la 2,5GHz cu toate corecțiile apli-cate pentru obținerea unei măsurări preciseîn timpul cel mai scurt.Aplicând semnalele I/Q direct la intrărileosciloscopului, se poate oferi o bandă deanaliză de până la 33GHz fără conversie.Osciloscopul de înaltă definiție DSOS254A,cu bandă de 2.5GHz și 4 canale analogice:

• Capturează cu viteza maximă de 20GEșantioane/secundă 50MPuncte/canal folosind memoria standard

• Nu alterează integritatea semnalului folosind un ADC cu 10 biți cu ENOB (număr efectiv de biți) de 7,4 biți

• Gamă liberă de intermodulații și semnale parazite mai bună de 73dB față de purtătoare.

• Are un afișaj cu comandă prin apăsare de 15 inchi și un SSD (solid state drive) pentru creșterea vitezei de lucru

• Dispune de o gamă largă de aplicații pentru analiza de semnal, a protocoalelor și pentru standarde de complianță

Mixerul armonic pentru ghid de undăM1971E are trei moduri de operare:

• Normală, utilizată pentru măsurarea I/Q. Frecvența de ieșire a mixerului este de 1,2GHz, iar banda este dată de valoarea RBW selectată pe analizorul de spectru.

• Convertire duală care permite rejecția frecvenței imagine. Prima conversie se face la o frecvență intermediară ridicată folosind semnalul de la oscilatorul local al analizorului, a doua conversie se face cu un oscilator local generat de un mixer sincronizat pe baza de timp de 10MHz a analizorului de spectru. A doua frecvență intermediară este de bandă largă pentru compatibilitate cu analizorul de spectru, dar nu suficient de largă pentru semnale I/Q

• Specială pentru echipamente auxiliare ca de exemplu un osciloscop. Frecvența intermediară este definită de utilizator, iar semnalul de ieșire este disponibil la o ieșire diferită de cea normală LO/IF. Acest mod de operare este utilizat pentru achiziția semnalelor IQ de bandă largă.

Tel.: 021 211 0883Fax: 021 211 [email protected]

Authorized Distributor

Page 16: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201616

FLIR C2 este prima cameră termică din lume cu caracteristici complete, cu dimensiuni de buzunar,proiectată pentru experţi din industria construcţiilor şi contractori.

Această cameră compactă cu tehnologie de ultimăoră vă permite să găsiţi oricând aveţi nevoieeşantioane de căldură ascunse, care pot însemnapierderi de energie, defecte structurale, problemede instalaţii sanitare şi multe altele.C2 include accesoriul MSX® de îmbunătăţire aimaginii în timp real (realitate mărită), ceea ce îiconferă caracteristici de sensibilitate ridicată, uncâmp de vedere larg şi imagini complet radiome -trice care arată în mod clar unde sunt problemeleprecum şi verificarea finalizării reparaţiilor. Tehnologia MSX împreună cu dimensiuneacompactă fac din această cameră termică un instru-ment foarte util pentru fiecare depanator sautehnician.

De buzunar şi portabilăPăstraţi-o la dvs., gata pentru utilizare imediată, ast-fel încât să nu pierdeţi nicio oportunitate; sepotriveşte perfect într-o palmă.• Uşoară, subţire, poate fi ţinută confortabil în

orice buzunar de lucru• Ecran tactil intuitiv Brilliant 3”, cu orientare

automată pentru o vizualizare uşoară• Proiectorul cu LED încorporat poate fi utilizat

drept lanternă şi pentru iluminare foto

Pe deplin radiometricSalvaţi imaginile termice instantaneu în JPEG, apoiajustaţi-le în mod convenabil şi analizaţi-le maitârziu cu instrumentele FLIR pentru a izolamăsurările de temperatură pe orice pixel şi a crearapoarte convingătoare.• MSX - imaginile termice îmbunătăţite oferă

detalii uimitoare pentru a vă ajuta să identificaţi mai uşor zonele cu probleme

• Imaginile radiometrice stochează 4800 pixeli, fiind capabile să captureze măsurători termice de la -10°C până la 150°C

• Un cadru larg FOV de care profesioniştii au nevoie pentru vizualizare şi sensibilitatea termică ridicată detectează diferenţele subtile de temperatură, comune în aplicaţiile din construcţii

Accesibilă uşorPreţul de sub 700 EUR, sugerat de producător, sepotriveşte tuturor bugetelor, pentru ca într-adevăracest instrument puternic să ajungă în mâinile maimultor persoane care să-l poată utiliza.

• Instrumentele software de raportare profesională FLIR incluse - standardul industrial în analiza post imagine termică

• Video streaming prin instrumente FLIR, o caracteristică ce nu este disponibilă, de obicei, pe sisteme de camere termice cu preţ redus

• Garanţie FLIR unică de 2-10 ani, acoperind piese şi manoperă timp de doi ani, iar detectorulpentru zece ani.

Termometru cu infraroșu sau cameră cu infraroșu?O dilemă tipică în alegerea unui dispozitiv carepoate fi soluționată foarte simplu – cumpărând untermometru de imagistică Flir TG165!

Camera de imagistică termică este un aparat extra-ordinar pentru mai multe segmente industriale,după cum v-am arătat şi în articolul nostru “Cu ter-mocamerele FLIR puteţi descoperi chiar şi de-fectele ascunse”. Poate că singurul dezavantaj alcamerelor termice de calitate este prețul lor.

Pentru o utilizare ocazională, majoritatea dintre noiam investi 1000+ EUR.

Prețul acestui dispozitiv perfect a scăzutacum la 299 EUR!

Un lucru bun poate fi efectuat şi de termometrulcu infraroșu dar utilizându-l, ratăm unica șansa dea dispune de o imagine vizuală a distribuției tem-peraturii într-un anumit dispozitiv.

În realitate, aproape nimeni nu este capabil să facă3600 de măsurători (60 × 60px) în doar câteva se-cunde şi astfel să-şi facă o idee despre cum aratătemperatura într-un anumit dispozitiv.

Avantaje / Caracteristici:

• Avantajul unei combinării remarcabile între un termometru IR şi imagistică termică la jumătate de preț

• Termometru IR 24:1 cu rezoluție 0,1°C• -25 ... +380°C, putere de emisie reglabilă• Laser dublu pentru marcarea exactă a

suprafeței măsurate• Microcip IR LeptonR 80×60px cu interval de

imagistică superioară de 127°C• Stocarea datelor pe un card uSD

(8GB, inclus) + transfer USB• Filet de montare cu trei picioare

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

FLIR C2 - cameră termică compactă şi puternică

Dacă prețurile camerelor de termoviziune vi se par mari, dar ați dori să aveți avantajul afișării grafice atemperaturii, atunci TG165 este dispozitivul potrivit pentru dvs. la doar 299 EUR într-un timp limitat. Nuezitați, acest preț este valabil doar în luna octombrie!

FLIR TG165 pentru numai 299 EUR – este un chilipir!

Page 17: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Din acest punct de vedere – noutatea de lacompania FLIR – TG165 este un dispozitiv unicdestinat oricui dorește să-şi facă o idee vizualădespre temperatură la un preț convenabil.TG165 este o combinație dintre un ter-mometru IR (24:1) şi o cameră IR cu noul cipFlir “LeptonR“

Putem spune direct că funcționalitatea deimagistică a TG165 are un interval fix şi nu esteposibilă stabilirea temperaturii de la o imagineafișată (cu excepția părții mediane a imaginiiunde este măsurată exact de un termometrucentral). Cu toate acestea, în practică, aceastanu contează deloc pentru că astfel de imaginisunt suficiente pentru a descoperi locurile maicalde/mai reci şi astfel să fixăm centrul unuicâmp măsurat pe o suprafață “suspectată”. Ca urmare, avem un dispozitiv care în practicăeste utilizabil pentru inspectarea vizuală adistribuției cutiilor, motoarelor, compresoarelor,

PCB-urilor şi a altor componente la jumătate dinprețul unei camere termice obișnuite.

Benefic este şi laserul dublu (divergent) carearată vizual o suprafață măsurată – independentde distanţa de obiectul măsurat. Construcțiaprofesională şi robustă este asigurată prin fap-tul că acest dispozitiv este proiectat pentru arezista unei căderi de la o înălțime de 2.

Dacă sunteţi interesaţi de produsele FLIR, vă rugăm să ne contactaţi la +40 31 221 0209, [email protected].

SOS electronic [email protected]

Laurențiu PinteaTel.: 0745 630 [email protected]

Mihai NovacTel.: 0721 795 [email protected]

ECHIPAMENTE AMC Monitorizare şi control

Page 18: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201618

Când îmbunătăţirea componentelor nueste de ajunsDupă cum s-a menţionat în introducere, industriacomponentelor contribuie substanţial la îmbună -tăţirile eficienţei energetice, iar introducerea denoi tehnologii şi materiale contribuie puternic lareducerea consumului energetic. De la introducereadiodelor Schottky, urmată de MOSFET şi mai recentutilizarea nitrurii de galiu (Gallium Nitride) şi carburiide siliciu (Silicon Carbide), perfor manţele surselorde energie au făcut câteva salturi, atingând unelebariere fizice dificil de înlăturat, dar nu imposibil(vezi Figura 1).

În paralel cu evoluţia componentelor, în mijloculanilor ‘70, inginerii de dispozitive de putere TreyBurns, N.R. Miller, Chris Henze şi alţii, au făcutcercetări asupra modului prin care se poate facedigitalizarea conversiei de putere. În comunitateasistemelor de putere, PESC 1977 este consideratăca naşterea controlului digital aplicat domeniuluide putere, deşi lipsa puterii de calcul a limitatcapa citatea explorării complete, aproape nelimi-tate, a posibilităţilor oferite de digitalizare.

Au urmat câteva experimente, urmate abia în anii‘90 de apariţia pe piaţă a procesorului de semnaldigital DSP C2000 de la Texas Instruments. Cu ajutorul acestuia industria de putere a materia -lizat posibilităţile oferite de procesarea digitală însistemele de putere şi a integrat controlul digitalîntr-o sursă de tensiune neîntreruptibilă.Această primă aplicaţie a demonstrat posibilităţileimpresionante oferite de digitalizarea domeniuluide putere şi cât de eficient poate fi. Ea esteconsiderată o piatră de hotar importantă în indus-tria de putere, iar în 2004, odată cu materializareaeforturilor industriale de a dezvolta protocoale decomunicaţie comune pentru surse de putere,PMBus, industria de putere a intrat într-o nouă eră.În ultimii 10 ani, producătorii de componente şisurse de putere au scos pe piaţă un număr impor-tant de produse bazate pe tehnologie digitalăde putere. De la puncte de sarcină PoL până lacentre de date, această tehnologie contribuie laredu cerea consumului energetic, precum şi, cu odisipare energetică mai mică, la îmbunătăţireasiguranţei de funcţionare şi reducerea costuluitotal de proprietate.

Câteva exemple:DPFC – În domeniul aplicaţiilor AC/DC, numărul dePFC-uri (corector factor de putere) active sunt con-trolate digital (DPFC), optimizând performanţele întimp real. Parametrii DPFC pot fi reglaţi dinamic pen-tru a lua în considerare perturbaţiile de linie, mediul,variaţiile de sarcină şi alţi parametri, optimizândcali tatea factorului de putere. Suplimentar, pentru aconferi performanţă ridicată sursei de tensiunefinale, DPFC poate oferi informaţie către sistem saucătre supervizor, raportând starea ope ra ţiei, iar încazul unei aplicaţii de comandă de la distanţă, poateajuta la diagnosticarea timpurie a problemelor,reducând riscurile legate de timpii de oprire.

DC/DC – Partea de comutaţie a sursei de tensiunebeneficiază de asemenea de controlul digital prinoptimizarea factorilor de umplere şi a timpilor morţi,conducând la reducerea consumului energetic încazul unor sarcini sub o anumită valoare (de la 10%la 25% în funcţie de putere şi aplicaţie), caz în caretehnologiile convenţionale au dificultăţi de a opti-miza condiţiile de comutaţie. Controlul digital ope -rează similar cu a avea trei sau patru convertoare de

ANALIZĂ

Autor: Patrick Le FèvreDirector Marketing & CommunicationPowerbox

40 de ani de evoluţie amanagementului energeticCu “Eficienţă energetică în minte”, proiectanţii de putere caută permanent noi căi de a face sursele de alimentare maieficiente şi, cu ajutorul industriei de componente şi numărului impresionant de inovaţii, au reuşit să spargă câtevabariere care, acum câţiva ani păreau indestructibile. În marea varietate a industriei de surse de tensiune, de la punctulde sarcină Nano-watt integrat cu procesoare, până la surse de tensiune neîntreruptibile de foarte mare putere (UPS),proiectanţii au contribuit la revoluţia internetului care, fără un management energetic eficient nu s-ar fi întâmplat.Suntem cu toţii obişnuiţi cu telefoanele mobile şi întotdeauna ne plângem de capacitatea bateriei, dar ar trebui săne amintim că aceste dispozitive au trecut de la transport voce la transfer masiv de date, necesitând procesoarelorsă opereze la frecvenţe de ceas foarte ridicate, ce implică multă energie. Considerând că energia disponibilă pentrudispozitivele mobile este limitată la capacitatea bateriei, până când noile tehnologii (de exemplu celulele de combustibil- fuel-cell) vor extinde această capacitate cu un factor x10 şi chiar mai mult, singura cale de a garanta utilizatorilor celemai ridicate performanţe, pentru perioadele cele mai mari de timp, este de a gestiona energia disponibilă într-omanieră foarte eficientă. Acesta este locul în care managementul energetic devine o artă.Noi, ca ingineri, înţelegem cu toţii relaţia între utilizarea telefoanelor mobile şi capacitatea bateriei. De asemenea, nepasă de provocările cărora trebuie să le facă faţă societatea noastră, legate de schimbările climatice şi de necesitateareducerii consumului energetic, care la un moment dat va contribui la reducerea emisiilor de carbon. Cum se poateca noi, inginerii de dispozitive de putere să contribuim la aceasta şi ce tehnologii trebuie să luăm în considerare?

Page 19: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 19

putere diferite optimizate pentru câte un tip desarcină ( Joasă – Medie - Ridicată). Figura 2 prezintăo comparaţie între două convertoare DC/DC cuputere de ieşire similară. Produsul analogic esteoptimizat pentru performanţe ridicate la sarcină

maximă, prezentând performanţe mai reduse odatăcu scăderea sarcinii. Controlul digital implică otehnologie similară cu cea descrisă anterior, treiconfiguraţii într-un convertor de putere, reglândparametrii operaţionali la condiţiile de sarcină.

Tensiunea de magistrală – Indiferent de industrie:tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, transport,sector industrial, medicină sau apărare, tensiunea demagistrală intermediară este curent utilizată. Legatăimplicit şi istoric de alimentarea hard-disk-urilor,ventilatoarelor şi switch-urilor, 12V este de facto

tensiunea adoptată de majoritatea aplicaţiilor. Dacăaceastă tensiune era convenabilă la coborârea către5V, 12V a devenit mai puţin relevantă la alimentareaprocesoarelor de sub 1V, generând pierderi ne-dorite, în special la operarea la sarcină redusă.

În 2005, Systems Architects au început să explorezediferite tensiuni de la 8V la 13V şi să ia în conside -rare tensiuni de magistrală reglabile la condiţiile desarcină. Într-un mod empiric, tensiunea de ieşire aunui convertor DC/DC era controlată prin utilizareaunui potenţiometru electronic, reglând tensiuneade magistrală la un semnal oferit de o sursă externă.Acest experiment a condus la concluzia că avanta-jele potenţiale pot ajunge la o economie energeticăde 3 până la 5%, dar complexitatea pentru imple-mentarea unei asemenea topologii pe cale ana -logică limitează implementările comerciale.

Odată cu introducerea în 2010 a puterii digitale şiPMBus, Systems Architects au reluat experimenteledin 2005 şi au explorat noi căi de reglare a tensiuniide magistrală la condiţiile de sarcină. Tehnologiacunoscută ca DBV (Dynamic Bus Voltage – tensiunede magistrală dinamică) a început să aducă înaplicaţiile de medie putere (de exemplu noduriradio micro) o economie energetică de până la 10%.DBV a fost prima aplicaţie ce a combinat avantajelesurselor de tensiune controlate digital (AC/DC sauDC/DC) software-ul de management energetic, op-timizând distribuţia de putere către operaţie.

Alimentarea procesoarelor – Microprocesoarele,FPGA-urile şi ASIC-urile necesită tensiuni de ali-mentare foarte stabile, la valori adesea sub 1V lanivel de nucleu. Timp de mulţi ani, producătoriide procesoare au inclus un sistem de identificarea tensiunii (VID) bazat pe o matrice de rezistenţeridicătoare şi coborâtoare pentru reglarea tensiu-nii către nucleu la valoarea necesară. Aceastătehnologie ce necesita rezistenţe externe afuncţionat timp de decenii, deşi nu era flexibilăatunci când se analizau noi aplicaţii şi alte tipuri deprocesoare. Producătorii de regulatoare de tensi-une au dezvoltat, în cooperare cu industria deprocesoare, un concept cunoscut ca ScalareAdaptivă a Tensiunii (AVS), oferind capabilitateade control simplu prin software. Procesorul şi regu -latorul de tensiune au devenit strâns conectaţi,iar procesorul a devenit capabil să regleze prinsoftware tensiunea de care are nevoie.

Pentru a adapta această tehnologie la standardulexistent, în martie 2014, organizaţia PMBus a actua -lizat standardul la 1.3, incluzând protocoale pentruscalarea adaptivă a tensiunii (standard actualizat înmartie 2015 la 1.3.1). AVS este o nouă tehnologie,neimplementată încă pe scară largă, dar carepromite un viitor strălucit, în special atunci cândse discută de aplicaţii noi, precum cele legate deInternetul Lucrurilor (IoT).

Power Management 2.0 – Odată cu apariţianoilor aplicaţii precum IoT, dar sub permanentapresiune de a reduce consumul energetic, arhi -tecţii de sisteme obişnuiţi cu software-ul au realizatcă nu ar trebui să fie imposibilă dezvoltarea unuinivel software dedicat managementului energetic,capabil de a se adresa de la sistem la o singurăplacă. La început părea o utopie, dar după trei anide experimente a apărut noţiunea de SDPA(Software Defined Power Architecture) şi a începutsă se propage în industria de putere.

Combinând scalarea adaptivă a tensiunii, tensi-unea de magistrală dinamică, optimizarea comu -taţiei în sursele de tensiune, mod de aşteptareinteligent şi tehnologii colaterale, sistemele depute re digitale pot reduce semnificativ consumulenergetic. Fiind prea devreme pentru a da cifre,dar dacă luăm în considerare ce s-a obţinut în aface dispozitivele noastre mobile inteligente ener-getic, şi zonele neexplorate în care se poateaplica puterea digitală, SDPA poate fi consideratăo nouă piatră de hotar ce schimbă modul de ges-tionare a energiei, dar şi modul de proiectare a sis-temelor de putere.

management energeticSISTEME EMBEDDED Power

Figura 1: Performanţele randamentului convertoarelor DC/DC de 200W în funcţie de tehnologia disponibilă în timp.

Figura 2: Comparaţie între două convertoare DC/DC cu puteri de ieşire similare. Produsul analogic este optimizat pentru performanţe ridicate la sarcină maximă, prezentând performanţe mai reduse atunci când sarcina descreşte.

Page 20: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201620

Când puterea digitală întâlneşte IoTUnii ar putea argumenta că “Puterea Digitală” esteun termen generic şi acoperă o gamă foarte largăde aplicaţii, iar eu sunt complet de acord. Laaproape 40 de ani după prezentarea de la PESC1977, implicaţiile controlului şi managementuluienergetic digital sunt peste tot, de la gestionareaeficientă a bateriei în telefoanele mobile până cen-trele de date gigantice alimentând omenirea cudate, iar între acestea, mii de nivele ce necesităconversie energetică. Zona de aplicare este uriaşă.Un exemplu îl reprezintă Internetul Lucrurilor (IoT),care este un subiect fierbinte şi o arie de aplicaţiice va necesita soluţii de putere flexibile şi foarteeficiente. Ştim că numeroase dispozitive IoT sepregătesc de a fi inventate, dar este sigur că acesteavor necesita energie şi cel mai probabil că sistemulde putere va fi rezident pe cip, o altă zonă în careputerea digitală asociată cu software-ul integrat potexcela. Dezvoltarea de dispozitive eficiente şi ac-cesibile pentru alimentarea IoT este o prioritate.Este important ca un număr mare de experţi să lu-creze împreună pentru a dezvolta acest tip de pro-duse pentru milioanele de dispozitive conectateaşteptate să apară în următorii 5 ani.

Cu scopul de a răspunde acestei cerinţe, în octom -brie 2015, IEEE a format grupurile de lucru IEEEP2415™ Unified Hardware Abstraction and Layerşi IEEE P2416™ Power Modeling Meta-standard.Ambele grupuri de lucru vor elabora schiţe destandarde cu intenţia de a sigura suport pentruelectronică mai puternică şi mai accesibilă.

După cum arhitecţii de sisteme consideră arhitec-tura de putere definită software (SDPA) ca un ele-ment de bază în atingerea de performanţe energe -tice mai ridicate, software-ul cu grijă faţă de energieeste un punct de cotitură pentru producătorii desemiconductoare şi tehnologie Power On Chip(putere pe cip), prin care răspund cerinţelor IoT şinoilor aplicaţii ce urmează să fie inventate.

ConcluzieDupă cum a fost prezentat în acest articol, de laPESC 1977 la grupurile de lucru formate deorganizaţia IEEE în octombrie 2015, managementulenergetic şi puterea digitală au avut de parcurs undrum lung. Proiectanţii de sisteme de putere auplasat aşteptări ridicate de la nivelele software, şise prevede că acestea vor contribui la reducereaconsumului energetic. IoT şi toate noile aplicaţii cenecesită un management energetic inteligent, des -chid o plajă foarte mare de noi tehnologii de ex-plorat, ceea ce pentru proiectanţii de sisteme deputere este foarte captivant.

Alimentarea energetică a viitorului în mod simpluşi eficient este “Graalul” proiectanţilor de sistemede putere, iar arhitectura de putere definită soft-ware este crezul lor ■

Powerboxwww.prbx.com

SISTEME EMBEDDED Power SISTEME EMBEDDED News

Proiectanţii de dispozitive cu factor de formăredus USB Tip-C™ pot acum crea linii mereuactive cu ajutorul convertorului coborâtor detensiune și curent static ultra-redus MAX77596de la Maxim Integrated Products, Inc.

Următoarea generaţie de produse careutilizează vitezele mari de transmitere de dateşi capabilitatea de transfer crescut de putereale porturilor USB Tip-C va necesita linii dealimentare de joasă tensiune pentru alimentareacontrolerelor Tip-C. Dispozitivele ce utilizeazădomeniul de tensiune PD (Power Delivery) dela 5V la 20V, pot acum genera o linie de tensi-une digitală mereu activă 1,8V/3,3V/5V pentrucontrolerul ce utilizează MAX77596.

Operând de la o sursă de la 3,5V până la 24V,convertorul coborâtor de tensiune MAX77596poate stabiliza de la puterea tradiţională USB5V, până la cei 20V din partea superioară adomeniului PD.

Gadget-urile portabile precum tablete, note-book-uri, camere şi drone – pot cu uşurinţăevolua către Tip-C cu PD utilizând sursa dealimentare flexibilă MAX77596. Anterior,clienţii ce proiectau sursa de alimentare pentrucontrolere USB Tip-C, trebuiau să facă uncompromis între domeniul tensiunii de intrare,curentul static şi dimensiune.

O soluţie cu două cipuri era adesea necesară -un stabilizator liniar al tensiunii reduse de intrareîn paralel cu un comutator de tensiune de intrare

ridicată, pentru a acoperi domeniul larg detensiune al standardului PD. MAX77596 arecombinaţia unică de domeniu larg al tensiunii deintrare, curent static redus şi capsulă compactăTDFN care conduce la un timp de proiectare

redus şi o dimensiune redusă a soluţiei, princomparaţie cu soluţia cu două cipuri.Convertorul coborâtor de tensiune MAX77596oferă versiuni cu ieşire fixă 3,3V şi 5V şi o ver-siune reglabilă care permite utilizatorilor săprogrameze tensiunea de ieşire între 1V şi 10Vcu un divizor de tensiune.

Convertorul poate suporta sarcini de până la300mA CC. MAX77596 este un circuit integratrobust cu protecţie termică şi la scurtcircuit,start lin intern de 6,67ms ce minimizeazăcurentul de pornire, arhitectură dovedită decontrol în mod curent şi o toleranţă a tensiuniide intrare de până la 42V.

Avantaje cheie• Putere flexibilă: domeniu larg al tensiunii de

intrare de la 3,5V la 24V• Curent static ultra-redus: cei 1,1μA permit

operare mereu activă• Dimensiune mică a soluţiei: capsulă TDFN,

10 pini, 2 mm × 2,5 mm × 0,75 mm• Răspuns tranzitoriu excelent: ieşire 50mVpp

la trecerea de la 5V la 20V şi invers

Maxim Integratedwww.maximintegrated.com

Convertoarele coborâtoare de tensiune cudomeniu larg al tensiunii de intrare alimenteazătransceiverele USB Tip C în dispozitivele de nouă generaţie

Page 21: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 21

Internet of Things devine accesibilprin soluțiile WizNet distribuite înRomânia prin Comet Electronics

WIZnet este o companie ce furnizează procesoare de internet specializate pentru IoT. WIZnet esteprimul dezvoltator care a patentat în anul 2001 introducerea fizică a tehnologiei TCP/IP într-un chipde procesor. Începând cu 2001, WIZnet a vândut în medie 10 milioane de procesoare anual, ce aufost integrate în foarte multe produse cu conexiune Internet în întreaga lume.WIZnet cooperează cu peste 70 de distribuitori la nivel global având centre de suport tehnic în SUA,China și Germania pentru a oferi cel mai adecvat și rapid suport pentru integrarea procesoarelor înaplicațiile specifice fiecărui client.WIZnet este liderul de piață în domeniul hard-ware-ului de tip Open-Source. Soluția oferită deWIZnet de integrare hardware a protocoluluiTCP/IP în Ethernet Shield de la Arduino esterecunoscută ca fiind standardul în aplicațiile IoT.Arduino este o platformă Open-Source bazată pesoluții hardware și software foarte ușor de folosit.Ultimul procesor lansat IOP (Internet OffloadProcessor) – W7500 – este parte a unui ecosistemcomplex IoT, numit ARM-mbed.

Unattackable – Mai multă stabilitate, maimultă siguranțăChipul WIZnet cu TCP/IP integrat are inclus sis-temul “Unattackable” pentru prevenirea atacurilorpe rețea de tip flooding, spoofing sau injection.Tehnologia hardware TOE (TCP/IP Offload Engine)ce este implementată de la nivel MAC la nivelTCP/IP, poate proteja sistemul IoT împotrivaatacului pe rețea de tip flooding prin ștergereapachetelor detectate ca făcând parte din acest tipde atac. Tot acest proces se face înainte ca datelesă ajungă la unitatea de procesare asigurând o

viteză constantă a procesorului chiar și la atacuride tip flooding.WIZnet oferă utilizatorilor o pagină web dedicatăcu librării și exemple gratuite pentru o gamă foarte

largă de aplicații IoT: https://github.com/Wiznetprecum și o pagină cu aplicații deja dezvoltateunde sunt explicate toate etapele realizării echipa -mentului final: http://wiznetmuseum.com

MODULE IoT

Page 22: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201622

LABORATOR

WIZnet vă oferă următoarele produse:

– IOP (Internet Offload Processor)W7500 este un procesor dedicat ce include unnucleu ARM Cortex-M0, 128KB Flash nucleu specialpentru protocolul TCP/IP ce permite rularea dife -ritelor aplicații din domeniul “Internet of Things”.Stack-ul TCP/IP integrat fizic în procesor suportăstandardele TCP, UDP, IPv4, ICMP, ARP, IGMP șiPPPoE.

– Module de rețeaWIZ550io este un controller de Ethernet autocon-figurabil ce include procesorul W5500 și mufaRJ45 cu transformator.Are o adresă MAC unică oficială și se configureazăautomat atunci când este alimentat. Modulul îșisetează automat o adresă de IP (192.168.1.2) șiadresele de Subnet și Gateway, astfel ca utilizatorulsă reducă timpul de implementare a modulului înaplicația sa.

– Convertoare Serial – EthernetWIZ550S2E este un modul de conversie Serial –Ethernet ce foloseste procesorul W5500 cu CortexM0 integrat.

WIZ550S2E este folosit ca și convertor de proto-col ce transmite date primite de la echipamente însistem serial prin protocol de tip TCP/IP și preiadatele sosite prin TCP/IP și le transmite echipa-mentelor prin comunicație serială.Dacă se folosesc și plăcile de interfață WIZ550S2E-232-EVB și WIZ550S2E-485-EVB conectareaechipa mentelor cu transmisie serială la rețeauaEthernet se poate face imediat.

WIZ1000 este un dispozitiv extern de tip conver-tor Serial – Ethernet ce permite adaptarea sis-temelor deja existente cu comunicație serială larețelele de tip Ethernet.

Prin folosirea procesorului W5100 se garanteazăstabilitatea și fiabilitatea dispozitivului permițândconectări de tip PPoE, personalizare de firmware,configurare serială prin comenzi AT și utilitare soft-ware pentru configurare facilă.

– Module embedded de WiFiWIZFi250 este un modul WiFi de dimensiuni micice suportă standardele 802.11b/g 802.11n.Modulul include un amplificator de putere WLANCMOS la 2,4GHz ce acoperă necesitățile majo -rității aplicațiilor mobile de transmisie WiFi. Pe lângă amplificatorul de putere, mo dulul

WizFi250 are inte-grate și ante nelede emisie și re cep -ție pentru redu ce -rea costurilor deimplementare.

Dimensiunile redu -se ale acestui mo -dul permit imple-mentarea soluțieiWizNet în aplicațiicu spațiu redus.

Modulul are 1MB de memorie flash, 128KB SRAM,1MB serial flash și un consum redus de energiecare împreună cu un management excelent alconsu mului de putere fac posibilă integrarea înaplicații cu alimentare de la baterie. Actualizareafirmware-lui se poate face prin transmisie radio(Over the Air).

Pentru a respecta cele mai noi standarde de Secu-ritate, modulul WizFi250 are un accelerator hard-ware WAPI ce permite implementarea soluțiilor desecuritate de tip AES, TKIP, WPA și WPA2.

Pentru dezvoltarea aplicațiilor este disponibilă șio placă de dezvoltare WizFi250-EVB.

Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:

Ing. Ciprian VargaDirector Tehnic

Comet Electronics.Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2Tel.: 021 243 2090Fax: 021 243 [email protected]

MODULE IoT

WIZ550S2E-232-EVB

WIZ550S2E-485-EVB

Page 23: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016
Page 24: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201624

SISTEME EMBEDDED News

Intersil Corporation şi-a extins portofoliul său in-dustrial de multiplexoare tolerante la radiaţii, cudouă noi dispozitive de 5V cu o singură ali-mentare. Multiplexoarele ISL71830SEH cu 16canale şi ISL71831SEH cu 32 de canale se alăturămultiplexoarelor de 30V de la Intersil, larg adop-tate, ce se află la bordul aproape al fiecărui satelitşi a fiecărei misiuni de explorare, inclusiv în cadrultestelor de zbor ale navetei Orion de la NASA.Multiplexoarele de 5V se adresează tendinţeicrescătoare către linii de tensiune de sistem maireduse. Ele oferă sistemelor de achiziţie de dateprotecţia la descărcare electrostatică (ESD) cea maibună din industrie, şi furnizează rezistenţe redusede mod ON şi pierderi mici pe intrare pentru re-ducerea consumului energetic şi o integritate mairidicată a semnalului. Multiplexoarele de 5V oferăde asemenea întârzieri de propagare mai rapide,care îmbunătăţesc semnificativ timpul de răspunsal procesării semnalului.ISL71830SEH şi ISL71831SEH furnizează perfor -manţe de 2 ori mai bune faţă de competiţie înmediile cele mai provocatoare. Protecţia îmbună -tăţită 5kV ESD elimină necesitatea costisitoarelordiode de protecţie externe pe pinii de intrare. Suplimentar, ambele multiplexoare au RON redusede 120 Ohmi şi întârzieri de propagare de maipuţin de 100ns pentru a creşte performanţeleglobale şi precizia semnalelor de telemetrieprocesate şi multiplexate pe intrarea unui conver-tor analog/ digital (ADC). ISL71830SEH şiISL71831SEH oferă protecţie la supratensiune pe

baza unui switch pentru amenţine procesarea continuă asute de puncte de testare atelemetriei. Dacă oricare canalîntâlneşte o condiţie de supra -tensiune, canalele rămase con -tinuă să trimită date pe CA/D.Ambele multiplexoare oferă ocapabilitate redundantă, per -mi ţând conectarea a 2-3 multi-plexoare adiţionale nealimen-tate la o magistrală de date comună. Aceastăcaracteristică pentru situaţii critice este necesarăpentru zboruri spaţiale de lungă durată. Sistemulactivează automat multiplexorul de rezervă, dacăapare o situaţie de eroare.

Caracteristici cheie şi specificaţii• Operare de la o singură sursă de la 3V la 5,5V

cu control al pragului logic reglabil• Furnizează protecţie ESD 5kV HBM

(modelul corpului uman)• Intrarea de comutaţie rail-to-rail oferă un domeniu

dinamic larg pentru o flexibilitate de proiectare suplimentară

• Închiderea la situaţii de supratensiune protejeazădispozitivele din amonte /aval

• Capabilitate de redundanţă şi domeniu analogic de supratensiune de la -0,4V la 7V

• Pierderile de curent pe intrare de numai 120nA şi RON de 120 Ohmi reduc consumul energetic şi îmbunătăţesc integritatea semnalului

• Performanţele SET (trecerea unui singur eveniment)de maximum 10µs durata tranziţiei şi mărimea maximă a tranziţiei de 75mV la 60MeV.cm2/mg şi alimentare de 5,5V elimină necesitatea unei filtrări pe ieşire pentru a obţine performanţe optime

• Toleranţa la radiaţii de 75 krad (Si) la o viteză de variaţie redusă de 0,01rad(Si)/s

• Imunitate SEL/SEB LETTH până la 60MeV.cm2/mg

Multiplexoarele ISL71830SEH şi ISL71831SEH potfi combinate cu senzorul de temperatură ISL71590SEH, cu referinţa de tensiune ISL71090SEH25 şi cu amplificatoare operaţionale precumISL70444SEH, ISL70244SEH, ISL70417SEH, ISL70218SEH, ISL70227SEH, ISL70419SEH pentru asuporta un lanţ complet de semnal analogic cuperformanţe ridicate de toleranţă la radiaţii.

Intersilwww.intersil.com

Operatorii de centre de date se pot apropia acumde un randament ideal de 1.00 al utilizării energiei(PUE - Power Usage Effectiveness) utilizând regula-toarele CC/CC cu o singură treaptă de conversiede la 48 V la punctul de sarcină (PoL), de la MaximIntegrated Products, Inc.Randamentul furnizării energiei în echipamentelecentrelor de date este într-un punct de cotitură.Deoarece nivelele energetice pentru servicii cloudcresc pentru a răspunde cerinţelor procesoarelorcu performanţe mai ridicate şi memoriilor, opera-torii centrelor de date se luptă pentru o valoare aPUE aproape de 1.00. La această valoare, nu ar maifi pierderi de putere, astfel încât toată energia arfi utilizată pentru procesarea datelor. În cazul celormai eficiente centre de date ce asigură PUE de 1,1,următorul nivel de optimizare al infrastructurii ITeste de a reduce numărul de trepte de conversieşi pierderile asociate. Conversia energetică de

astăzi pe două trepte (48V-12V-sarcină) este o arhitecturăuzuală, iar randamentul său areun vârf de aproximativ 90%.Beneficiind de experienţa sa înmanagement energetic, soluţiade 48V scalabilă de la Maxim,dărâmă barierele randamentu-lui, densităţii şi performan ţelor tranzitorii prin utili -za rea magneticii şi puterii integrate. Conversia unicăde la 48V la PoL (48V-sarcină) elimină pierderilecelei de-a doua conversii şi reduce pierderileener getice pe distribuție cu un factor de 16 într-oimple mentare pe rack, prin comparaţie cu arhitec-turile pe 12V.

Pentru mai multe informaţii despre soluţiile energe -tice de la Maxim pentru aplicaţii solicitante, accesaţi:http://bit.ly/48V_Rack_Power_Distribution.

Avantaje cheie• PUE mai mic: randament ridicat al conversiei şi

distribuţiei• Cea mai bună densitate energetică: arhitectură

cu o singură treaptă de conversie• Performanţe tranzitorii superioare: magnetice

şi putere integrată• Sistem flexibil: arhitectură scalabilă din punct

de vedere al energiei, randamentului şi costului

Maxim Integrated www.maximintegrated.com

Noua arhitectură de putere cu rack de 48Vpropusă de Google reduce pierderile deputere pentru centrele de date

Intersil îşi întăreşte portofoliul de dispozitivecu toleranţă la radiaţii cu multiplexoarelede 5V ce furnizează cele mai buneperformanţe pentru sisteme de zbor spaţial

Page 25: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 25

Mean Well a pregătit produse noi pentru 2016!Pentru cele mai bune oferte contactați CONEX ELECTRONIC

Anul acesta vom primi noi soluții de alimentare pentruproiectele noastre. Revenim la tema din numărul trecut,a surselor de alimentare pentru aplicații industriale,proiecte speciale și altele, deoarece Mean Well aanunțat câteva produse noi pentru acest an. Știm că la Mean Well au devenit disponibile, ceea ceînseamnă că, în curând, le veți găsi și la Conex Electronic,distribuitor autorizat al acestui brand. Cu toate că acestesurse sunt îndreptate către aplicații profesionale, un amator n-ar trebui să fie intimidat de acest lucru,fiind vorba despre surse rezistente ca un tanc și protejate mai bine decât Tezaurul Național. Mai josgăsiți câteva informații și detalii tehnice ale surselor.

Pentru mai multe informații despre sursele Mean Well vă încurajăm să vizitați site-ul www.conexelectronic.ro unde vețigăsi o selecție foarte mare de surse Mean Well la prețuri foarte bune.

MODULE Surse de putere

1. ELG-75 (CC + CV sau CC)Sursa ELG-75 s-a născut ca o necesitate în ceea ceprivește alimentarea LED-urilor la puteri de pânăla 75W, într-un mediu mai dur. Fiind disponibilă cu tensiune constantă și curentconstant sau doar curent constant, ELG-75 sepotrivește multor aplicații industriale sauproiectelor de construcții.

Detalii tehnice:• Curent intrare: 180~295VAC• Funcție PFC activ• Eficiență de până la 91%• Protecții la scurt-circuit, supra-încărcare și

supra-încălzire• Dimensiuni: 180 × 63 × 35.5mm (l × L × Î)• Garanție: 5 ani

2. HVG-320/HVGC-320 (CC + CV sau CC)Aceste două serii se deosebesc prin tipul de ali-mentare oferit, HVG oferind curent constant șitensiune constantă, iar HVGC oferind doar curentconstant. Caracterizate prin durabilitate, protecțiiwaterproof tip IP65 și IP67, aceste două serii n-auavut niciodată modele de putere mare, până acum,când primim vestea despre un salt de la 150W(HVG-150/HVGC-150) până la 320W. Ca să nuexiste o distanță prea mare între cele două modele,Mean Well a anunțat și o variantă de 240W ce vafi disponibilă concomitent cu modelul de 320W.

Detalii tehnice:• Curent intrare: 180~528VAC• Funcție PFC activ• Carcasă de metal cu design Class I• Protecție IP65/IP67 (în funcție de model)• Protecții la scurt-circuit, supra-încărcare,

supra-tensiune și supra-încălzire• Garanție: 5 ani

3. HLG-320H-C (CC)Am mai discutat despre sursele HLG și luna trecută,motiv pentru care voi introduce doar câtevacuvinte despre această noutate, fiind vorba desprecea mai puternică sursă de alimentare a seriei careeste potrivită pentru cele mai dure condiții deexpunere. Pe scurt, protecțiile externe și interne lacare se adaugă o garanție de 7 ani, fac această sursăpotrivită pentru locuri greu de întreținut precumporturi, șantiere, hale, saline și nu numai. Acestmodel oferă 320W la curent constant.

Detalii tehnice:• Curent intrare: 90~305VAC• Funcție PFC activ• Carcasă de metal rezistentă pentru locații cu

risc ridicat• Protecție IP65/IP67 (în funcție de model)• Protecții la scurt-circuit, supra-tensiune și

supra-încălzire• Temperatură de lucru: -40 ~ +84°C

(temperatura carcasei)• Garanție: 7 ani

Page 26: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201626

În timp ce primele versiuni ale noului conector M12 Power au stârnit interesul la SPS 2015, HARTING a intratîn cursă la târgul comercial Hannover Messe cu gama de produse completă. Cu dimensiuni mai mici decâtconectorii de putere anteriori, conectorul M12 cu codificare L furnizează putere suficientă pentru magistralede teren (fieldbus).Sunt necesare noi concepte pentru a satisface“nevoia pentru energie” a Industriei 4.0, rezultatădin numărul tot mai mare al participanţilor dinzona de automatizare. În plus faţă de semnale șidate, trebuie transmisă tot mai multă putere.Drept rezultat, HARTING Technology Group acontribuit la dezvoltarea unui nou standard indus-trial al cărui obiectiv este crearea interfeţei deconexiune universale. Noul Standard IEC 61076-2-111 rezultat este baza pentru viitoarele soluţiide conector M12 Power. Standardul adoptat a dusde asemenea la crearea noii interfeţe de conexi-une universale cu codificare L. Acest efort de stan-dardizare oferă clienţilor siguranţa investiţiei pen-tru viitor și poziționează conectorul M12 Power însegmentul conectorilor de putere.

În plus faţă de semnale și date, trebuietransmisă tot mai multă putereInterfața cu 5 poli, codificare L, oferă o putere de0,75kW la 63V / 16A, fiind adecvată pentru servomotoare mici, pentru cutii de distribuţie, cutii I/Ocomandate prin field – bus controller, dispozitivede reţea și aplicaţii pneumatice. Pe lângă aplicaţiileM12 clasice, viitorul prevede noi piețe – de exem-plu Industria Feroviară - cărora li s-ar putea adresaaceastă variantă de M12 Power cu diferite codificărisau în combinaţie cu tehnologia PushPull.

PNO consideră M12 Power cu codificare Lviitorul standard de conexiunePNO consideră M12 Power cu codificare L viitorulstandard de conexiune, care va înlocui complet vari-

anta M12 cu codificare A și soluţiile 7/8“ existente.Prin urmare, în viitor se va putea utiliza un conectorde putere IP65/67 universal. Dimensiunea redusă aconectorului M12 Power este prin urmare aliniatăcu tendinţa globală de miniaturizare.

În plus faţă de performanţa sa impresionantă șimărimea redusă, portofoliul M12 Power include deasemenea o multifuncţionalitate impresionantă. Înzona de cablu, sunt disponibili bine cunoscuţiiconectori HARAX® IDC și terminaţiile crimpatepentru versiunile drepte, în variantele tată și mamă.

Acestea caracterizează conceptul verificat deecranare 360° care este deja utilizat cu succes înseria Slim Design.

Lansarea unui nou standard: M12 Power cu codificare L disponibil pentruHMI 2016 în toate variantele

Page 27: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 27

Drept rezultat, HARTING a luat înconsiderare o cerinţă de piaţă caretrece dincolo de cerinţele standard-ului relevant IEC 61076-2-111.

Portofoliul este întregit de conec-torii PCB PFT - panel feed-through,design-urile drepte și ansamblurilede cablu personalizate cu diferitelungimi și tipuri de cablu. Legat depersonalizarea produselor, noulM12 Power de la HARTING oferăclienţilor un conector conform stan-dardului relevant disponibil, înmulti ple variante - o soluţie carerăspunde cerintelor Industriei 4.0

Contact:

HARTING Romania SCSStr. Europa Unită nr. 21,

RO-550018 Sibiu

Tel.: 0369 102 672Fax: 0369 102 622

[email protected]

Page 28: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201628

Aplicaţiile de automatizare din ce în ce mai pretenţioase au nevoie de soluţii de detecţie ce pot fi uşorintegrate şi care se pot configura imediat şi uneori şi de la distanţă. Fie că vorbim de senzori fotoelectrici,caz în care este nevoie de produse care să asigure detecţia diverselor tipuri de obiecte de diferite forme

şi cu diverse culori, fie că discutămdespre diverse soluţii de detecţie deproximitate precum senzorii inductivi,senzorii capacitivi sau senzorii mag-netici, Aurocon COMPEC reprezintăpartenerul dvs. în alegerea celor maipotrivite soluţii aferente cerinţeloraplicaţiilor dvs..

Noile produse din oferta COMPEC vă stau la îndemână pentru a putea implementa soluţiile de automatizarede care sistemele dvs. de producţie au nevoie. Noua generaţie de senzori inductivi cubici sau noii senzorimagnetici pentru cilindri pneumatici precum şi noua generaţie de encodere incrementale rotative reprezintăsoluţiile disponibile acum şi care vă pot sprijini în proiectele dvs..

Soluţii noi de detecţie de laAurocon COMPEC

Senzorii inductivi cubici seria IQG: înlocuirea nu a fost niciodată mai uşoară

Senzorul de proximitate inductiv IQG vă permite să vă bucuraţi de toate avan-tajele oferite de către noua tehnologie de detecţie în câteva secunde. Acestlucru se datorează sistemului unic patentat de tip push-lock aferent montăriisenzorului, sistem ce este compatibil cu o mulţime de suporturi de montareşi fixare. Nu a fost niciodată mai simplu sau mai uşor să fie schimbate soluţiileclasice de detecţie metale cu senzori ce beneficiază de LED-uri de semnalizarea detecţiei dispuşi convenabil, clase de protecţie IP68/IP69K precum şi deultima tehnologie de fabricaţie. Şi, deoarece acest senzor de înaltăperformanţă oferă fiabilitate şi rigiditate în utilizare, folosirea pe termen lungeste garantată. Senzorii IQG oferă de asemenea flexibilitate, fiind disponibili

atât în versiuni cu carcasă de dimensiuni reduse pentru sistemele automatedin incintele destinate proceselor de producţie cât şi cu carcasă de dimensi-uni mai mari, potrivite folosirii în mediile exterioare.

Caracteristicile tehnice aduc beneficii evidente specialiştilor:• vizibilitate crescută a stării detecţiei datorită celor 4 LED-uri dedicate

montate în fiecare dintre cele 4 colţuri ale carcasei senzorului• ajustare flexibilă, capul de detecţie al senzorului putând fi rotit în 5 direcţii• instalare rapidă ce durează doar 2 secunde datorită mecanismului de

montare push-lock• flexibilitate la utilizarea în mediul ambiant: temperatura de funcţionare

-25°C … +85°C• rezistenţă la umiditate şi praf: clase de protecţie IP68 sau IP69K• rezistenţă la vânt şi la condiţii meteo extreme, putând rezista la raze

ultraviolete, medii agresive, impacturi şi/sau vibraţii

Montarea în doar două secunde se face fără a fi nevoie de unelte speciale:sistemul push-lock face din schimbarea senzorului un proces extrem de facilşi mai ales rapid. Sistemul de interblocare este foarte atent proiectat, asigu -rând că IQG stă în poziţie şi că nu se detaşează de suportul de montare.

1. Schimbare rapidăIQG trebuie doar să fieapăsat direct în suportulde montare acesta blo -cându-se ulterior în modautomat, protejând sen-zorul împotriva influen -ţelor vibraţiilor şi şocurilormecanice.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Page 29: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 29

2. Sigilare securizatăSe asigură o securizaremecanică adiţională prinfolosirea unei piese spe-ciale de blocare ce pre -vine deblocarea senzo -rului IQG accidentală sauneintenţionată.

3. Înlocuire rapidăNu se poate mai rapidde atât: se aplică o pre-siune suficient de marepe mecanismul de blo-care şi senzorul iese sin-gur din suport pentru afi înlocuit imediat.IQG îşi demonstrează capabilităţile într-o gamă largă de aplicaţii, atât la in-terior cât şi la exterior. Carcasele sunt în aşa fel proiectate încât să poatărezista şi celor mai pretenţioase condiţii de funcţionare.

Industria auto: poziţionarea unei sănii pe un conveiorProcesele fiabile precum şi transparenţa în ceea ce priveşte starea sistemelorde producţie sunt azi necesare asigurării eficienţei sistemelor de producţieîn industria auto. IQG este seria de senzori inductivi special proiectată pen-tru a îndeplini aceste cerinţe.

Parcurile de distracţii: detecţia prezenţei la roller-coasterCerinţele de securitate aferente unui roller-coaster sunt extrem de riguroaseşi acestea se aplică şi la senzorii folosiţi la detecţia cărucioarelor aflate înmişcare pe şine.

Poziţionarea sistemelor de transport suspendatSistemele moderne de transport al materiilor prime au nevoie de un nivelridicat de eficienţă, flexibilitate şi fiabilitate. Senzorii inductivi din seria IQGfac faţă cu brio condiţiilor speciale - fie că sunt folosiţi la temperaturi scăzute,la înălţimi mari sau la o bandă transportoare unde şocurile mecanice sunt laordinea zilei.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Poziţionarea sistemelor de transport suspendatSistemele moderne de transport al materiilor prime au nevoie de un nivelridicat de eficienţă, flexibilitate şi fiabilitate.

Avantaje:• performanţe de comutaţie chiar

şi în medii dure de funcţionare • uşor de adaptat la nevoile

oricărei aplicaţii• uşor de montat, nefiind nevoie

de unelte speciale• starea de detecţie a senzorului

poate fi vizualizată din orice direcţie mulţumită celor 4 LED-uri montate în colţurile carcasei

Avantaje:• fiabilitate crescută chiar şi în

cazul aplicaţiilor speciale• temperatură de funcţionare:

-25°C … +85°C• clase de protecţie IP68 şi IP69K

pentru folosirea în medii exterioare

Avantaje:• soluţie de detecţie fiabilă şi

eficientă• uşor de montat, fără unelte

speciale• temperatură de funcţionare:

-25°C … +85°C• starea de detecţie poate fi

observată din orice direcţie datorită LED-urilor de semnalizaredispuse în colţuri

Avantaje:• soluţie de detecţie fiabilă şi

eficientă• uşor de montat, fără unelte

speciale• temperatură de funcţionare:

-25°C … +85°C• starea de detecţie poate fi

observată din orice direcţie datorită LED-urilor de semnalizare dispuse în colţuri

Page 30: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201630

Senzorii inductivi din seria IQG fac faţă cu brio condiţiilor speciale - fie căsunt folosiţi la temperaturi scăzute, la înălţimi mari sau la o bandă trans-portoare unde şocurile mecanice sunt la ordinea zilei.

DBV50 Core: sistem de măsurare lungimi cu encoder cu rolă

Encoderul de măsurare cu rolă DBV50 Core reprezintă un sistem cu rolă pen-tru măsurarea mişcărilor liniare. Sistemul constă dintr-un encoder incrementalDBS50 Core, o roată de măsurare din aluminiu de 200mm diametru şi dintr-unbraţ de susţinere cu arc. Rezoluţia maximă este de 0,08mm per puls. Braţulcu arc are o cursă maximă a arcului de 14mm şi o forţă de 21N. Arcul are unlimitator de cursă pentru a nu suprasolicita mecanic braţul de susţinere aenco derului. Encoderul poate fi rotit şi montat pe ambele părţi ale braţuluicu arc; rutarea cablului poate fi adaptată aplicaţiei. Sistemul de măsurare curolă poate fi dotat cu numeroase tipuri de interfeţe electrice, facilităţi pentruconectare şi rezoluţii.

Caracteristici tehnice:• lungimea axei: 63,5mm• circumferinţa rolei de măsurare: 628mm• rezoluţie de 0,08mm per puls, 12,5 pulsuri per mm• cursa maximă a arcului: 14mm, limitare mecanică, forţa maximă a arcului 21N• encoderul poate fi rotit în incremente de 30°• encoderul poate fi montat pe ambele părţi ale braţului, suportul rolei

putând fi instalat de deasupra sau de dedesubt• arcul braţului este pretensionat

Avantaje:• sistem compact de măsurare cu rolă, cu adâncime de instalare redusă• cursă mare a arcului şi forţă mare de presare pentru compensarea

suprafeţei neregulate ce este măsurată• configurare uşoară şi repetabilă a pretensionării cu arc• prevenirea erorilor de sistem prin limitarea cursei arcului pentru protecţia

suprasolicitării mecanice• adaptabilitate crescută la diverse aplicaţii mulţumită unei varietăţi de

opţiuni pentru montarea encoderului la braţul cu arc• operare fiabilă mulţumită encoderului fiabil ce este proiectat să reziste la

sarcini mecanice semnificative• numeroase interfeţe electrice, facilităţi de conectare şi rezoluţii

MZT7: senzorul magnetic perfect pentru cilindri pneumatici

Senzorul magnetic pentru cilindri pneumatici MZT7 permite detecţia rapidă,precisă şi fără contact a poziţiei pistoanelor cilindrilor pneumatici. Este uşorde montat, poate fi utilizat în numeroase aplicaţii de poziţionare şi automa-tizare şi oferă un raport preţ/performanţă excelent.Maşini de asamblare şi/sau manipular, maşini de ambalat sau de producţiepiese electronice: senzorul MZT7 este soluţia ideală pentru o multitudine deaplicaţii şi pentru o gamă largă de tipuri de cilindri pneumatici. Oferă deasemenea versatilitate, fiind senzorul care se pretează o singură dată la maimulte tipuri de aplicaţii. Avantajele nu includ doar economii de spaţiu şi cost de depozitare dar şi înlegătură cu timpul petrecut pentru documentare şi mentenanţă. Senzorul estedisponibil şi în varianta reed (RZT7) fiind astfel disponibil şi pentru aplicaţiiunde tensiunea de alimentare este 230Vac.

Senzorul magnetic MZT7 nu se desprindeniciodată din canelura de tip T a carcaseicilindrului pneumatic, designul universal alcarcasei senzorului compensând diversi-tatea dimensiunilor canelurilor folosite deproducătorii de astfel de echipamentepneumatice. Iar pentru cilindri cu caneluriatipice precum cei cilindrici sau profilaţi,există o gamă variată de accesorii demontare care fac posibilă utilizarea acestuitip de senzori magnetici.Senzorul MZT7 se fixează în mod sigur încanelura cilindrului pneumatic. Fixarea serealizează cu un şurub special ce poate fiînşurubat cu orice tip de şurubelniţă.Şurubul este în aşa fel proiectat încât sărămână permanent ataşat de pereţiicanelurii cilindrului, montarea senzoruluimagnetic fiind astfel asigurată.

Mulţumită designului său, senzorul magnetic MZT7 poate fi montat în canelurăpe deasupra şi nu din lateral; astfel, nu trebuie demontat tot cilindrul pneumaticpentru a monta senzorul. Cu un singur sfert de rotaţie a şurubului senzorul estemontat fix şi sigur în canelură, neexistând pericolul ca acesta să iasă.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

distribuitor autorizat SICK: Aurocon COMPEC SRL (www.compec.ro)

Autor: Mihai PriboianuAurocon COMPEC SRL

Page 31: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 31

SISTEME EMBEDDED News

Convertoare PoL controlate digital și compatibile PMBus™

Murata anunţă lansarea seriei Murata Power SolutionsDBE de convertoare CC-CC de 300W, completstabilizate, controlate digital și capsulate în formatstandard industrial de o optime de cărămidă. Amprenta circuitului este conformă standarduluidigital ABC (Advanced Bus Converter) după cumeste specificat de grupul industrial AMP. Operândcu un domeniu de intrare standard de la 36 la 75Vinacceptat internaţional ca tensiune pentru reţele detelecomunicaţii (TNV) şi oferind o interfaţă de sis-

tem digital conformă PMBus, seria DBE este pro -iectată pentru utilizare în aplicaţii de putere distri -buită şi magistrale intermediare. Un procesor ARM pe 32 de biţi conţine firmware-ul Murata proiectat special pentru controlul şi ges-tionarea operaţiilor de conversie.Seria DBE conţine trei modele cu o singură ieşireoferind tensiuni de ieşire nominale de 3,3V, 5V şi12V. Aceste convertoare de randament ridicat,tipic 94,5% (modelul de 12V), oferă o izolaţie de

bază de 2250Vcc după cum cer unele aplicaţii PoE.Pot fi conectate în paralel 2 sau mai multe unităţicu tensiunea de ieșire de 12V pentru a partaja osarcină crescând puterea de ieşire.Interfaţa PMBus facilitează funcţii de managementenergetic care permit arhitecţilor de sisteme deputere o mai mare flexibilitate de control a para-metrilor critici de operare. Ataşând un DBE lamagistrala I2C a sistemului , un inginer poate moni-toriza Vin, Iin, Vout, Iout şi temperatura de ope -rare. PMBus poate fi utilizat pentru a stabili reperede alertă pentru temperaturi, Vin, Vout, Iout şi per-mite utilizatorului să particularizeze parametriiprecum Vout, praguri de Vin on/off, protecţie lasupratensiune, limită de curent etc.Sunt disponibile o interfaţă grafică cu utilizatorul(GUI) şi plăci de evaluare pentru a asista ingineriiproiectanţi în proiectarea de sisteme de puteremoderne. Aplicaţiile tipice pentru seria DBE includeaplicaţii MicroTCA, servere şi stocare, echipa-mente de reţea, alimentare prin internet (PoE),sisteme de ventilaţie, reţele wireless şi pre-ampli-ficatoare wireless.Completând această serie de convertoare, seriaDVE are aceleaşi caracteristici de produs, numai căfără funcţia de control digital PMBus.

Muratawww.murata.com

Murata lansează seria DBE de convertoare de 300W conformă PMBus

Murata a adăugat o gamă extinsă de produseOKDL compatibile PMBus™ controlate digital, laseria de soluţii de putere Murata Okami™, conver-toare CC-CC neizolate punct de sarcină (PoL).OKDL-T/6-W12, OKDL-T/12-W12 şi OKDL-T/18-W12 furnizează 6, 12 şi 18A şi sunt capabile să fiemonitorizate şi configurate prin comunicaţii PMBus™. Prezentând versatilitate, noile modele acceptă ten-siuni de intrare de la 4,5V la 14V şi au o tensiunede ieşire reglabilă de la 0,6V la 5V (1,8V maximpentru modelul de 18A). Proiectate pentru o amprentă minimă, moduleleLGA cu densitate ridicată de putere măsoară numai12,2 mm × 12,2 mm × 8.0 mm. Convertoarele OKDLoferă un randament ridicat de 91,6% la 12 Vin, şisunt capabile să opereze într-o gamă detemperatură de la -30 la +95 grade Celsius.Gama largă a temperaturii de operare pentru pro-dusele OKDL le face ideale în aplicaţii precumreţelistică, sisteme de calcul, servere, tele comu nicaţii,aplicaţii industriale şi alte aplicaţii de putere distri -buită. Produsele OKDL sunt proiectate pentru ali-mentarea unor dispozitive pe siliciu de joasă putere,precum procesoare, FPGA-uri, microcontrolere,circuite logice, memorii şi alte dispozitive analog/digitale în sisteme cu tensiuni mixte.Ca funcţii standard, sunt incluse protecţiile lascurt circuit, supracurent, supratensiune, supra tem -pe ratură şi subtensiune pe intrare, urmărire tensi-une, detecţie comandă de la distanţă. Conver-toarele implică o compensare adaptivă a buclei de

control PWM, o caracteristică de dispersie a fazeipentru a reduce capacitatea de intrare, sincro -nizare pentru a reduce filtrarea EMI şi un controloptimizat al timpului mort. Convertoarele OKDLsunt livrate cu o configurare firmware implicită,potrivită pentru o gamă largă de tensiuni de intrare,tensiuni de ieşire şi sarcini.

Produsele OKDL sunt conforme cu noul standard“picoAMP” de la grupul de companii AMP(Arhitecţii Puterii Moderne), care garanteazăclienţilor surse multiple de produse inter-operabile.

Muratawww.murata.com

Page 32: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201632

SISTEME EMBEDDED News

Lattice Semiconductor şi MediaTek furnizează soluţia video 4K cea mai eficientăenergetic prin USB Tip-C

Un nou modul senzorial de înaltă precizie a fostprezentat de Unitronic la SENSOR+TEST 2016.Modulul CDM7160 dezvoltat de Figaro numără cuajutorul a două elemente detectoare integrate, din-tre care una serveşte drept canal de refe -rinţă. Această abordare permite realizareade măsurări absolute. În vreme ce mo -dulele senzoriale economice cu un singursenzor, fără canal de referinţă permitnumai măsurări CO2 relative, CDM7160poate fi utilizat de asemenea în medii cuconcentraţie constantă de CO2.Cu scopul de a respecta cerinţele legatede cea mai ridicată calitate, fiecare moduleste calibrat individual. Domeniul dedetecţie al CDM7160 este de la 300 la5000 ppm CO2, cu o precizie de măsu -

rare de ±50 ppm + 3%. Măsurările sunt realizate laintervale de două secunde fiecare. Sursa de ali-mentare necesară este între 4,5 şi 5,25Vcc. Con-sumul mediu de curent la intervalul de măsurare

de două secunde este de 8 mA. În timpul măsurării,senzorul consumă un maxim de 60mA la vârf.Având o dimensiune de numai 32 mm × 17 mm ×7,4 mm şi o masă de numai 3 g, modulul senzorial

NDIR-CO2 CDM7160, care este destinatpentru temperaturi de operare de la 0 la50°C, poate fi instalat în orice variantă deambient interior, ventilatoare de aer, sis-teme de aer condiţionat, precum şi sis-teme automate de deschidere a geamu -rilor, fără a solicita mult spaţiu suplimen-tar. Modulul senzorial cu UART, interfaţădigitală I2C şi o ieşire analogică PWMpermite integrarea simplă şi economicăîn orice produs.Unitronic GmbHwww.unitronic.de

Modulul senzorial de mare precizie NDIR-CO2 facilitează măsurarea calităţiiaerului în medii interioare

Lattice Semiconductor Corporation, lider al furni-zorilor de soluţii de conectivitate inteligente par-ticularizabile şi MediaTek au anunţat lansareaîmpreună a unui proiect de referinţă eficient ener -getic ce comandă 4K UHD printr-un conector USBTip C. Controlerele de port USB tip C şi trans-ceiverele MHL® de la Lattice pot fi cu uşurinţă uti-lizate împreună cu Helio™ X20 de la MediaTek,primul procesor din lume pentru dispozitive mo-bile cu arhitectură CPU Tri-Cluster™ şi 10 nucleede procesare (Deca-core). Aceste soluţii evidenţiază colaborarea continuădintre Lattice şi MediaTek pentru furnizarea deproiecte de referinţă de ultimă generaţie pentruvideo de joasă putere, destinate pentru piaţa 4KUHD în creştere.Clienţii doresc să extindă duratele de viaţă ale ba-teriilor telefoanelor lor inteligente şi ale celorlaltedispozitive mobile, astfel încât furnizarea de carac-teristici de înaltă performanţă cu un consum ener-getic redus este critică. Pentru telefoane inteligente,transmiţătorul Lattice SiI8348 MHL este utilizat pen-tru conectarea fără probleme la MediaTek HelioX20 pentru a comanda video 4K, în vreme ce con-trolerul de port SiI7033 stabileşte MHL Alt Modepe USB Tip C, precum şi Power Data Objects(PDO) necesare pentru încărcarea rapidă a tele-fonului. Controlerul de port SiI7033 integrează deasemenea comutatoarele necesare pentru a supor -ta simultan conectivitate MHL şi USB3.1 prin conec-torul reversibil Tip C. Pentru andocare şi accesorii, controlerele de portLattice SiI7013 şi SiI9396 sunt utilizate pentru a sta-bili MHL Alt Mode şi a converti MHL la transmisieHDMI, respectiv pentru a conecta milioane de dis-play-uri pe plan mondial.

Lattice Semiconductorwww.latticesemi.com

Page 33: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 33

SISTEME EMBEDDED News

Silicon Labs a lansat pe piaţă un modul Bluetooth® complet integrat,pre-certificat, care oferă dezvoltatorilor o combinaţie optimă deamprentă redusă, uşurinţă de utilizare şi tehnologie de joasă energiepentru aplicaţii wireless cu rază mică de acţiune. Având la bază sis-temul pe cip (SoC) wireless Blue Gecko de la Silicon Labs, cu tehnolo-gie MCU Gecko prietenoasă energetic, noul modul Blue GeckoBGM113 oferă o soluţie de conectivitate conformă Bluetooth 4.1,într-un factor de formă redus, cu o putere de ieşire de 3 dBm pentruaplicaţii ce necesită tipic o rază de acţiune de până la 50 metri.

Cu ajutorul celui mai bun software de dezvoltare de la Silicon Labs,inclusiv unealta de extindere a duratei de viaţă a bateriei (Energy Profilertool), modulul BGM113 este o alegere ideală pentru aplicaţii RF sensi-bile la spaţiu şi energie, precum accesorii telefoane inteligente, produsepurtabile pentru sport şi fitness, dispozitive puncte de vânzare.

Modulul BGM113 combină un SoC wireless Blue Gecko 2,4GHz cu oantenă cip de înaltă eficienţă într-un sistem complet, gata de a fi utilizat.Modulele BGM113 sunt pre-încărcate cu pachetul software conformBluetooth 4.1 de la Silicon Labs, dar pot fi actualizate apoi la Blue-tooth 4.2 şi dincolo de acesta. Modulul BGM113 eliberează dezvolta-torii de proiectarea RF complexă şi deciziile de protocoale,permiţându-le acestora să se concentreze pe aplicaţia finală. Fiind osoluţie pre-certificată, modulul minimizează timpul, efortul şi risculcerut de certificările FCC/CE/IC în America de Nord şi Europa, pre-cum şi cerificările pentru Japonia şi Coreea de Sud.

Modulul BGM113 este compatibil ca amprentă cu modulul Bluetoothcunoscut BLE113 de la Silicon Labs. Această compatibilitate permiteclienţilor să migreze către o platformă Bluetooth ARM Cortex-M4 cuputere de procesare pentru aplicaţie mai ridicată şi consum energeticmai redus, deschizând în acelaşi timp o cale pentru upgrade la Blue-tooth 4.2. Modulul BGM113 completează de asemenea modululBGM111 de la Silicon Labs, mai mare şi cu ieşire mai ridicată, oferinddezvoltatorilor flexibilitatea de a crea proiecte wireless cu o combinaţieoptimă de cost, dimensiune şi energie.

Modulele Blue Gecko şi sistemele pe cip (SoC) de la Silicon Labs aufuncţii tehnice similare, software şi interfeţe de programare aaplicaţiei (API) identice. Această compatibilitate face simplă migrareade la module la sisteme pe cip în proiecte wireless, cu reutilizarecompletă a software-ului şi un cost minim cu materialele şi efortul dedezvoltare al programelor.

Silicon Labswww.silabs.com

Circuit Design, Inc, lider în furnizarea demodule radio de mică putere, a anunțatlansarea circuitului cu telecomandăintegrată NK-2.4Y, capabil să transmităpână la 8 semnale de comutare. Deținândcertificările FCC, IC, Arib și CE, utilizatorul poateintegra mo dulul fără a fi nevoie de alte aprobări radio.Modulul NK-2.4Y include FHSS (Frequency HoppingSpread Spectrum) eliminând nevoia de selectare a canalelor,făcându-l potrivit pentru funcționarea fiabilă în medii RF dificileși în proximitate față de alte dispozitive W-LAN și Bluetooth 2.4 GHz.Având detectare a erorilor CRC-16 și o distanță Hamming de 6,utilizatorul nu trebuie să-și facă griji cu privire la operații neintenționate cauzatede erori de comunicație. Acest lucru permite comunicarea continuă și corectă asemnalelor de comutare într-un mediu critic referitor la siguranță, fără prea multăîngrijorare cu privire la condițiile de RF.Având un consum mediu de curent de numai 3mA în timpul transmisiei (modul deintrare), NK-2.4Y permite modul de operare portabil. Recepția feedback estedisponibilă pentru utilizator prin intermediul unui pin terminal de ieșire LINK, pentrua monitoriza în mod constant starea comunicației. Necesitând doar un minim decomponente pentru interfață și opțiunea unei antene pe placa de circuit, NK-2.4Ypermite ca sistemele existente ale utilizatorilor să fie configurate pentru a transmitesemnale wireless, cu ușurință. Un sistem de ID combinat cu funcția de salt defrecvență utilizată de către NK-2.4Y, permite mai multor utilizatori de sisteme săfuncționeze în aceeași zonă. Mostre pentru evaluare sunt disponibile acum.Modulele din producția de serie vor fi disponibile în luna Iunie.

Circuit Design www.circuitdesign.de

Modulul Bluetooth şi uneltele dedezvoltare de la Silicon Labs reducdimensiunea şi complexitateaproiectelor wireless de joasă putere

Modul compact la 2.4GHz cu telecomandăintegrată pentru aplicațiide comutare la distanță

Page 34: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201634

Autor: Bogdan Grămescu

O ramură aparte a dispozitivelor electronice care presupunegenerarea, măsurarea, recombinarea şi folosirea radiaţieilumi noase a domeniului optic sau a radiațiilor din ansamblulde valori fizice invizibile, dar şi de conversia în şi din energieelectrică o constituie dispozitivele optoelectronice. Dispozitivele optoelectronice îşi găsesc un loc important înoferta Aurocon COMPEC. Puteți găsi diverse categorii înacest sens care se utilizează și în schemele electrice, cum arfi: diode laser, module laser, LED-uri şi accesorii pentru aces-tea, becuri cu LED-uri, foto-amplificatoare, foto-detectoare,matrice de foto-detectoare, fotodiode. În ceea ce priveştemodulele laser (module, accesorii şi diode) acestea repre -zintă brand-uri de top, precum Global Laser, Honeywell,Picolas. Fotodiodele, care fac posibilă ca incidența razelor delumină să se transforme prin efect fotovoltaic în prezențabarierei de potențial în energie electrică, provin de la com-panii renumite precum Avago, Centronic, EG & G Vactec,Hamamatsu Photonic, Kodenshi, Lite-On, Optek, OsramOpto Semiconductors, SG LUX, Sharp, Vishay etc.

Varietate de dispozitiveoptoelectronice

www.compec.ro Componente electronice

Acesta este un modul cu diodă laser Sigma, fiind o soluţie laser completăîntr-o capsulă compactă. Sunt incluse toate elementele esenţiale, iarrezultatul este un dispozitiv economic şi uşor de utilizat, potrivit pentruutilizare în aplicaţii de prototipare, educaţionale, de studii de fezabilitateşi experimentale. Raza de ieşire poate fi focalizată de utilizator şi va pro-duce mici pete de foarte înaltă strălucire. Corpul metalic se află în contactdirect cu componentele producătoare de căldură, iar acest lucru asigurăoperarea cea mai rece.Printre aplicaţii pot fi remarcate: poziţionare şi aliniere, cititoare de co-duri de bare, scanare dimensională, detecţie evenimente, control roboţi,analiză detecţie margini, aplicaţii de securitate, testare fibre optice,entertainment (Laser TAG).

Caracteristici tehniceDomeniul tensiunii de alimentare +3 → +5.5 V Model de emisie Elipsă Tip laser Undă continuăPutere de ieşire optică 3mW Dimensiuni 10,41 mm (diametru) × 16,26mm Lungime de undă laser 650nm Seria SIGMA

Model elipsă de undă continuă, 650nm 3mW

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 442-3378• Cod de producător: 5001-20-000

Page 35: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 35

Kit-urile reprezintă modalitatea cea mai rapidă de a vă convingede utilitatea unui anumit circuit, de a-l pune în funcţiune şi de avă crea propria aplicaţie particularizată. Majoritatea producătorilorde dispozitive semiconductoare lansează pe piaţă şi kituri dedezvoltare / evaluare ce evidenţiază particularităţile soluţiilorpropuse de ei. Astfel, puteţi realiza cele mai bune aplicații elec-tronice cu cele mai noi kituri de dezvoltare ce vă sunt oferite deAurocon COMPEC. Categoriile de kit-uri includ: kit-uri de dez-voltare analogică, kit-uri de dezvoltare de tip ceas şi temporizare,kit-uri de dezvoltare grafică, kit-uri de dezvoltare interfeţe, kit-uri de dezvoltare memorii, kit-uri de dezvoltare managementenergetic, kit-uri de dezvoltare cu procesoare şi microcontrolere,kit-uri de dezvoltare logică programabilă, kit-uri de dezvoltareaplicaţii de radio frecvenţă.

Kituri de dezvoltare /evaluare cu semiconductoare

www.compec.ro Componente electronice www.compec.ro Componente electronice

www.compec.ro Componente electronice

P-NUCLEO-6180X1este un pachet de eva -luare ce oferă o intro-ducere în cunoaştereacapabilităţilor de detec -ţie a proximităţii, a razeide acţiune şi a luminii,oferite de senzorulVL6180X în combinaţie cu puternicul microcontroler STM32F401RE. Placade extensie este un modul caracterizat de senzor de proximitate, detecţiegesturi şi lumină ambientală (ALS - Ambient Light Sensing). VL6180X are la bază tehnologia Time-of-Flight - STMicroelectronics Flight-Sense™. Cu una sau mai multe module VL6180X se pot dezvolta aplicaţii derecunoaştere a gesturilor elementare. Placa de extensie este compatibilă cufamilia de plăci STM32 Nucleo şi cu conectorul Arduino UNO R3.De exemplu NUCLEO-F401RE este o placă de dezvoltare STM32 Nucleo-64cu microcontroler STM32F401RET6. Această placă oferă o cale accesibilăşi flexibilă pentru utilizatorii ce doresc să încerce noi idei şi să construiascăprototipuri cu orice microcontroler din linia STM32, având de ales diferitecombinaţii de performanțe, consum energetic şi funcţii.

Caracteristici:1x VL6180X (modul senzorial de determinare a proximităţii, gesturilor şiluminii ambientale) – modulul dispune de un switch cu două poziţii pentru cele două funcţiicontrolate: măsurarea razei de acţiune şi detecţia luminii ambientale pânăla 100KLux. Display-ul cu 4 cifre permite afişarea distanţei de la o ţintă lasenzorul de proximitate sau valoarea intensităţii luminoase. Precizia de detectare a razei de acţiune este excelentă şi este independentăde gradul de reflexie al ţintei.

Placa 1x NUCLEO-F401RE– placa dispune de punct de acces pentru management energetic. Ea esteechipată cu conector Arduino UNO R3, este conformă cu RoHS. La placăse pot conecta până la trei plăci satelit VL6180X.

Caracteristici tehniceLungime de undă cu sensibilitate de vârf 900nm Dimensiuni 4mm × 3mmTip montare Prin găuri

Înregistrator de date Lascar EL-CC-1

Convertoarele programabilelumină-frecvenţă TSL230RD,TSL230ARD şi TSL230BRDcombină o fotodiodă con -figu rabilă şi un convertorcurent-frecvenţă pe un sin-gur circuit integrat monoliticCMOS. Ieşirea poate fi untren de pulsuri, fie un semnaldreptunghiular (factor deumplere 50%) cu frecvenţadirect proporţională cu intensitatea luminoasă. Sensibilitatea dispozitivuluieste selectabilă în trei domenii. Frecvenţa de ieşire pe scara completă poatefi scalată cu una dintre cele 4 valori prestabilite. Toate intrările şi ieşirile suntcompatibile TTL, permiţând comunicare directă pe 2 căi cu un microcon-troler pentru programare şi interfaţă de ieşire. Ieşirea OE (output enable)plasează ieşirea într-o stare de impedanţă ridicată pentru partajarea de cătremai multe unităţi a unei linii de intrare pentru un microcontroler.

Caracteristici specifice:• Conversie de înaltă rezoluţie a intensităţii luminoase în frecvenţă fără

necesitatea unor componente externe• Sensibilitate şi scara ieşirii de frecvenţă programabile• Comunicaţie directă cu un microcontroler• Răspuns ridicat: 790 Hz/(µW/cm2), tipic la 640 nm• Operare de la o singură sursă de la 2,7 V la 5,5 V• Caracteristică de reducere a puterii: 5 µA tipic• Eroare tipică de neliniaritate 0,2% la 100 kHz• Coeficient de temperatură stabil 200 ppm/°C

PRODUCT NEWS

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 642-4395• Cod de producător: TSL230RD

Amplificator foto-detector 900nm

Seriile IS485 şi IS486 de la Sharpsunt detectoare de lumină OPICcu amplificator integrat. Ele dispun, de asemenea integrat,de un circuit trigger Schmitt. Componentele sunt compacte şise montează prin găuri pe PCB.

Exemple de aplicaţii în care se pot utiliza:- Copiatoare, imprimante- Distribuitoare de vânzare- Echipamente de telecomunicaţii- Echipamente de măsurare şi testare- Dispozitive de control industrial- Echipamente pentru sisteme audio/video- Aparate electrocasnice

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 315-220• Cod de producător: IS486E

Placă de extensie pentru detecţiede proximitate şi gesturi• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 906-4628• Cod de producător:

P-NUCLEO-6180X1

Page 36: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201636

PRODUCT NEWS

www.compec.ro Componente electronice www.compec.ro Componente electronice

www.compec.ro Componente electronice

Placă de extensie

Modulul de evaluare de la TexasInstruments permite inginerilor pro -iectanţi să beneficieze de per for -manţele comparatorului fereastrăde înaltă tensiune TPS3700 pentrudeterminarea condiţiilor de supraşi sub-tensiune. Această aplicaţiede supraveghere este caracterizatăde un domeniu larg al tensiunii dealimentare, un curent static foarteredus şi o precizie ridicată cu două ieşiri independente open-drain. Conec-torii cu pini de pe PCB permit conectarea uşoară la circuite externe de testşi aplicaţii. Gama de comparatoare de tensiune de la Texas Instruments in-clude nu numai comparatoare convenţionale single, dual şi quad, ci şi com-paratoare fereastră şi supervizoare de supra şi sub - tensiune. Cu toate căamplificatoarele operaţionale şi comparatoarele sunt la prima vedere dispozi -tive simi lare, utilizarea lor în aplicaţii practice este foarte diferită. Amplifica-toarele operaţionale se doresc pentru operare liniară cu reacţie potrivită,pe când comparatoarele sunt destinate pentru comutare rapidă şi sunt îngeneral utilizate în buclă deschisă. Comparatoarele de tensiune dedicate auîntârzieri de propagare semnificativ mai mici şi sunt capabile de timpi derăspuns mai mici în condiţii de saturaţie. Majoritatea comparatoarelor suntde asemenea mai tolerante la tensiuni de intrare diferenţiale ridicate şi potavea ieşiri colector deschis, permiţând operare paralelă cu alte dispozitive.

Kitul de evaluare cheie hardware USB Si705x (USB Dongle Evaluation Kit) afost proiectat în vederea evaluării seriei Si705x de senzori de umiditate şitemperatură. Kitul de evaluare constă din două plăci – placa cheie hardwareUSB Si7013 şi placa de extensie Si705x.

Kitul suportă de asemenea dispozitive cu ieşire PWM şi I²C. Este importantca software-ul să fie instalat pe PC înainte de conectarea cheii hardware laUSB, asigurându-se astfel că driverele software sunt instalate corect.

Platforma de dezvoltare cheie hardware USB Si7013 a fost dezvoltată pebaza platformei National Instruments LabView™. Odată ce interfaţa graficăeste completă, trebuie conectată cheia USB la PC.

Calculatorul recunoaşte dispozitivul şi utilizează noul driver instalat. Interfaţagrafică este simplă de utilizat conform imaginii de mai jos.

Placa de extensie 1-101204-01 SHTC1 dela Sensirion este pro -iectată pentru utilizarecu plăcile de evaluareAtmel Xplained Pro. Ea prezintă circuitul in-tegrat, senzor de tem -pe ratură şi umiditateSHTC1 proiectat pen-tru dispozitive electro-casnice. Aceasta are o capsulă compactă DFN cu o amprentă 2 mm × 2 mm şioferă un consum energetic redus. SHTC1 constă dintr-un senzor capacitiv deumiditate, senzor de temperatură, procesare de semnal analogic şi digital,conversie analog/digitală, memorie date de calibrare şi o interfaţă decomunicaţie digitală suportând modul rapid I²C.Această placă poate fi ataşată la placa Atmel Xplained Pro împreună cu alteplăci de extensie. În acest fel, utilizatorul are acces rapid şi simplu la capa-bilitate de afişare şi control tactil.

Avantajele tehnologiei CMOSens® de la Sensirion:– Siguranţă în funcţionare şi stabilitate pe termen lung– Tehnologie dovedită industrial cu un istoric de mai mult de 10 ani– Proiectat pentru producţie de masă– Optimizat pentru a fi economic– Zgomot redus

Kit de evaluare, supra/sub - tensiune

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 903-3863• Cod de producător:

TPS3700EVM-114

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 865-1508• Cod de producător: Si7055-EVB

Kit de evaluare senzor de temperatură

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 898-6729• Cod de producător: SHTC1 Xplained Pro Extension Board

Page 37: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 37

Placă de evaluare

PRODUCT NEWS

Convertor micro USB – Serial

Convertorul USB – serial pentru Arduino poate converti o conexiune USBîntr-o transmisie serială Tx şi Rx de 5 volţi utilizând microcontrolerul de peplacă ATmega16U2, un conector micro-USB şi 5 pini Tx/Rx.

Caracteristici şi avantaje ale convertorului USB – serial • Se conectează la plăcile Arduino Mini• Siguranţele fuzibile de pe placă protejează computerul gazdă de

scurtcircuite şi limitează curentul la 500 mA• LED-uri de stare• Nou firmware disponibil prin software-ul Atmels FLIP pentru Windows

sau programatorul DFU pentru Mac, OS X şi Linux.

Kiturile Arduino sunt un punct bun de început pentru prototipare, experi-mentare proiecte de la cele mai simple, până la complexe.

Pe lângă acestea, Aurocon COMPEC dispune de o plajă bogată de accesoriipentru a vă asigura suport în proiectele dvs. Arduino. Accesoriile vă potajuta să demaraţi proiecte, inclusiv în zona IoT (internetul lucrurilor). Carcasele vă protejează plăcile, iar accesoriile de conectivitate precum cablurişi antene sunt foarte importante.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 904-8105• Cod de producător: A000107

www.compec.ro Componente electronice

www.compec.ro Componente electronice

www.compec.ro Componente electronice

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 895-2482• Cod de producător: EVAL-CN0355-PMDZ

CN-0355 este o placă de eva -luare de la Analog Devices, uncondiţionator de semnal dejoasă putere complet pentruun senzor tip punte, ce inclu -de un canal de compensare atemperaturii. Acest circuit estepotrivit pentru o varietate desenzori de presiune industrialişi celule de sarcină care ope -rează cu tensiuni de comandăîntre 5V şi 15V.

Placa de evaluare constă dintr-un convertor Σ-Δ pe 24 de biţi, cu 3 canale,zgomot redus, joasă putere cu o referinţă şi amplificator de instrumentaţiepe cip (AD7793), amplificator de instrumentaţie rail-to-rail Micropower cutensiune de alimentare între 2,7V∼36V (AD8420) şi amplificator operaţionaldual RRIO cu protecţie la supratensiune, 30V (ADA4096-2).

Convertoarele analog/digitale convertesc semnalele electrice analogice înscopul procesării. Analog Devices oferă cea mai mare gamă industrială deconvertoare A/D, necesară inginerilor proiectanţi ce depind de siguranţă înfuncţionare în mediile cele mai dure, atât pe Pământ, cât şi în spaţiu.

De exemplu circuitul bazat pe AD7793, 24-biţi, Σ-Δ, are trei intrări analogicediferenţiale şi dispune pe cip de un PGA de zgomot redus, cu amplificarede la 1 la 128, făcându-l ideal pentru interfeţe senzoriale multiple. AD7793consumă un maxim de numai 500 μA şi, de aceea, este potrivit pentruaplicaţii de joasă putere. El are o referinţă internă de zgomot şi derivă re-duse, dar poate accepta şi referinţe diferenţiale externe. Viteza de ieşire adatelor este programabilă software de la 4,17 Hz la 470 Hz.Placă de evaluare

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 803-1469• Cod de producător:

EVAL-AD9833SDZ

EVAL-AD9833SDZ este o placă de evaluare de la Analog Devices cedemonstrează performanţele circuitului integrat generator programabil deforme de undă AD9833 DDS. Acest dispozitiv de joasă putere (13mW la3V) este capabil de a produce ieşiri cu formă de undă sinusoidale şitriunghiu lare de înaltă calitate. Placa de evaluare include un comparator cepermite producerea unei forme de undă dreptunghiulare în scop de generaresemnal de ceas. Această placă de evaluare trebuie utilizată împreună cu placade dezvoltare EVAL-SDP-CB1Z, cu numărul de stoc RS 762-0207.

Aplicaţii posibile: senzori biomedicali, analiza impedanţelor bioelectrice,analiză electrochimică, spectroscopie, măsurarea complexă a impedanţelor,testare nedistructivă.

Autor: Bogdan GrămescuAurocon COMPEC

Page 38: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201638

PRODUCT NEWS

Substitut pentru regulatorul liniar 78xxReperele tehnice din Catalogulcu module de alimentare suntcinci produse noi: MagI³C-FDSM.Modulul este un substitut pentruregulatorul liniar de tensiune78xx utilizat pe scară largă. Cu tensiuni de intrare între 7 și28V, acest modul regulatorcoborâtor de tensiune, non-sin-cron, oferă tensiuni de ieșire se-tate la 3,3 sau 5V la 1A. Beneficiul: nu sunt necesare com-ponente externe pentru funcțio -narea acestuia (SIP-3 design).

Ideal pentru alimentarea FPGAMagI³C-VDRM (modulul regula-tor coborâtor de tensiune, cu re-dresare sincronă și frecvențăvariabilă) cu Vin 2.95 – 6V șiVout 0.8 - 3.6V este deosebit debine adaptat pentru alimentareaprocesoarelor și dispozitivelorFPGA care necesită un curent deieșire scalabil (2A / 4A / 6A) și ofrecvență de comutare progra -mabilă (BQFN-39 design).

Suportul oferit de Würth ElektronikeiSos este puternic, ca întot-deauna: o echipă de aplicațieoferă clienților o verificare deproiectare gratuită.

Toate componentele din catalo -gul de 60 pagini sunt disponibileex-depozit. De asemenea, suntfurnizate mostre gratuite, selecțiide laborator cu piese de schimbgratuite și plăci de evaluare.

Würth Elektronikwww.we-online.com

Würth Elektronik eiSos prezintăCatalogul actualizat pentru

Module de PuterePrivire de ansamblu clară și selecție ușoară.Nou, extins și îmbunătățit, catalogul Power Module Catalogue2016 de la Würth Elektronik eiSos este acum disponibil.Selectarea adecvată a convertoarelor coborâtoare detensiune și a driverelor pentru LED-uri de care aveținevoie, a devenit chiar mai convenabilă. Un instrumentde selecție prezintă o imagine de ansamblu clară adiferitelor grupe de produse, inclusiv pictograme pentrua afișa, dintr-o privire, toate funcțiile lor importante. Pentru prima dată, Catalogul cu module de alimentareconține, de asemenea, o prezentare generală a Notelorde Aplicații disponibile.

Noua publicație de la Würth Elektronik eiSos:“Power Module Catalogue 2016”:

Pe coperta catalogului este un urs făcut dinconvertoare step-down și drivere de LED-uri.

Cu RED EXPERT de la dezvoltatorii Würth Elektronik eiSos se pot simulainductoarele de putere produse de Würth Elektronik.Pierderile determinate cu RED EXPERT sunt bazate pe formele de undă detensiune și curent tipice în aplicații. Pe lângă pierderile în miez și în bobinaj,acestea includ și pierderile generate de geometriile specifice ale inductanței,cum ar fi stratul de aer.În această versiune, pierderile pentru convertoarele DC/DC de tip buck-boost în modul de conducție discontinuă, pot fi determinate cu precizie.Utilizatorii înregistrați pot obține chiar și diferitele pierderi ale tuturorinductoarelor, prezentate în mod clar.

Mai mult, această ac-tualizare conține ocaracteristică nouălegată de pierdere,care a fost adăugatăpentru a calculapierderile ale ori că -rui inductor, indife -rent de topologiaconvertorului.Acest model depier dere de curentalternativ lucreazăfoarte precis pentrufactori de umplerede la 0.1 la 0.9 și

frecvențe de comutare de la 10 kHz la 10 MHz. O caracteristică specialăoferită de RED EXPERT este aceea că permite cel mai precis calcul al pierderiidin lume, cu excitație sinusoidală, dar întrucâtva este obținut și validat demăsurări ale inductoarelor de putere într-o schemă de controler în comutație.

RED EXPERT este disponibil gratuit în limba germană, engleză, spaniolă,japoneză, rusă și chineză la www.we-online.com/redexpert.

Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos actualizeazăinstrumentul de proiectare

on-line RED EXPERTCel mai mai precis calcul al pierderilor de curent alternativdin lume în Modul de Conducție Discontinuă

Determinarea pierderii AC în modulde conducție discontinuă

Prezentare clară a pierderilor AC și DC / tip de inductor

Determinarea pierderii pentru oricetip (generic) de convertor

Sursa imaginii: Würth Elektronik eiSos

Sursa imaginii: Würth Elektronik eiSos

Sursa imaginii: Würth Elektronik eiSos

Sursa imaginii: Würth Elektronik eiSos

Page 39: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 39

PRODUCT NEWS

Würth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG, producător de componente elec-tronice și electromecanice, extinde portofoliul propriu de module Ethernetcu transformatoare LAN pentru viteze de până la 10 Gbit/s. Noile transfor-matoare oferă Putere peste Ethernet (PoE) de până la 100W și curenți depână la 1A pe canal. Würth Elektronik eiSos este singurul producător lanivel mondial care oferă transformatoare 10-Gbit LAN cu un domeniuextins de temperatură (-40 la + 85°C).

WE-LAN 10G are o lățimede bandă de până la500MHz și, prin urmare,este în conformitate custandardul IEEE 802.3, cu olățime de bandă mai marede trei ori și jumătate decâtprodusele Gigabit Ethernetcomparabile. Acest lucruface transformatoarele po -trivite pentru aplicații careimplică volume mari de datesau cele în care este solici -tată transmiterea rapidă adatelor. Un astfel de exemplu poate

fi transmiterea în timp real a datelor video de înaltă definiție în sectorul dedivertisment de acasă sau pentru ecrane video în spațiul public. O altă caracteristică specială se datorează gamei extinse de temperatură,datorită căreia aceste module sunt potrivite pentru aplicații industriale – ocerință importantă pentru dezvoltarea sectoarelor IoT (Internetul lucrurilor)și Industrie 4.0.Seria 10-Gbit LAN este doar o parte din gama largă de produse LAN cupeste 350 de articole diferite de tipul transformatoarelor LAN discrete șiintegrate (RJ45). Compania furnizează, de asemenea, un număr mare deconectoare RJ45 plug-in, fără filtrare.Portofoliul de produse al companiei Würth Elektronik eiSos din gama trans-formatoarelor LAN acoperă toate vitezele de transmisie standard și estepotrivit pentru temperaturi industriale de până la +125°C și tensiuni deizolare de până la 6 kV.La cerere, puteți obține mostre gratuite; toate produsele sunt disponibiledirect din stoc. Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos prezintătransformatorul din seria

WE-LAN 10G

Despre Würth Elektronik eiSos

Würth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG este producător de componente pasive şi electromecanice pentru industria electronică.Würth Elektronik eiSos face parte din grupul Würth, are un număr de 5000 de angajaţi şi este reprezentată în 50 de ţări. Companiaeste reprezentată de o echipă proprie de distribuţie în aproape toate ţările din Europa, precum şi în Statele Unite, Asia şi Americade Sud. Fabricile de producţie sunt situate în Europa, Asia şi America.Gama de produse include componente EMC, ferite, bobine, varistoare, componente RF, componente pentru semnal şicomunicaţie, module de putere, LED-uri, transformatoare, conectori, elemente pentru surse de alimentare, switch-uri şitehnici de asamblare.Mai multe informaţii la adresa: www.we-online.com

C O N T A C T

Florin Ivanciuc - Country Manager România - [email protected] - Tel: 0744 77 35 30

10- Gbit LAN cu PoE (Power over Ethernet)

Noua serie de transformatoareWE-LAN 10GSursa imaginii: Würth Elektronik eiSos

USB 3.1 este un important salt tehnologic, îndelung așteptat, care va des -chide o zonă întreagă de noi aplicații. Sub denumirea WR-COM USB 3.1Superspeed+, Würth Elektronik oferă mufa jack tip-A (maxim 5A/20VDC),proiectată pentru cel puțin 5.000 cicluri de conectare, precum și prize șimufe jack tip-C (3A/5VDC) pentru cel puțin 10.000 de cicluri de conectare.Mufele jack sunt disponibile pentru plăci de circuit cu grosimea de 1,0 mmși 1,6 mm, iar prizele pentru plăci de circuit de 0,8 mm.

În plus, Würth Elektronik eiSos oferă, de asemenea, o gamă largă de cabluri:

• USB 3.1 C mufă tată – USB 3.1 C mufă tată, • USB 3.1 C mufă tată – USB 3.1 A mufă tată, • USB 3.1 C mufă tată – USB 3.0 A mufă mamă, și • USB 3.1 C mufă tată – USB 2.0 micro B mufă tată.

Toate produsele sunt disponibile direct din stoc. Mostre gratuite al noilorcomponente USB 3.1 sunt disponibile la cerere, cu efect imediat.Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos oferă noicomponente USB-3.1

Pornește imediat cu USB 3.1Würth Elektronik eiSos oferă o gamă largă de conectoare,mufe și cabluri pentru noul standard USB 3.1. Cu 10Gb/sîn loc de 5Gb/s și o sursă de curent de până la 20 V.

Mufa jack tip-AWR-COM USB 3.1 Superpeed+Sursa imaginii: Würth Elektronik eiSos

Page 40: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201640

Utilizând o gamă largă de materiale combinate cu tehnologii digitale, LTHD Corporation, transformă materialele speciale în repere customizate asigurând rezultatul potrivit pentru necesităţile clientului. Experienţa acumulată în cei peste 15 ani de către personalul implicat în proiectarea şi producţia die-cut-urilor asigură un nivel de asistenţă ridicat în selectarea materialelor şi a adezivilor potriviţi, optarea pentru o tehnologie prin care să se realizeze reperul solicitat de client precum şi:

• Asistenţă la proiectarea reperului• Realizarea de mostre - se pot produce într-un timp scurt mostre ale

produsului dorit pentru a fi testat de client• Controlul calităţii - LTHD Corporation este certificată

ISO 9001:2008 şi ISO/TS 16949/2009.

Avantajele tehnologiilor digitale folosite asigură atât calitatea superioară a produselor obţinute printr-o calitate şi precizie constantă atăieturilor cât şi, în acelaşi timp, reducerea la minim a costurilor rezultate din pregătirea producţiei (nu se utilizează matriţe sau dispozitivededicate). Datorită flexibilităţii tehnologiilor utilizate nu există nicio limitare din punct de vedere al complexităţii produselor realizate:garnituri, kit-uri de etanşare, panouri de control, plăcuţe de identificare, folii de protecţie.

Diferitele tehnologii folosite în realizarea die-cut-urilor - printare, asamblare, decupare - fac ca produsele oferite de către LTHD Corporationsă satisfacă cele mai diferite cerinţe ale clienţilor. Apariţia unui nou proiect, a unei noi solicitări din partea clienţilor este pentru echipaLTHD Corporation, o nouă provocare pe care cu ajutorul experienţei acumulate, a tehnologiilor utilizate şi a unei varietăţi mari de materi-ale speciale folosite, o finalizează cu succes, asigurând o calitate ridicată şi o livrare “Just in Time!” a produselor dorite de către clienţi.

Viteza de răspuns ridicată asigurată de tehnologiile digitale, se reflectă atât înrealizarea cu uşurinţă şi fără costuri suplimentare a modificărilor produsuluiiniţial cât şi în timpul de pregătire al producţiei, astfel orice modificare apărutăîn proiectul iniţial este realizată şi trimisă într-un timp extrem de scurt clientuluipentru testare şi omologare.

Gama de produse oferite de LTHD Corporation, cuprinde:

• garnituri• panouri de control printate• elemente de montare şi asamblare din materiale dublu adezive• spume de filtrare• kit-uri de etanşare• repere izolatoare• distanţiere• amortizoare de vibraţii

High Quality Die Cut

Page 41: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi 4.2016 [ 204 ] | www.electronica-azi.ro 41

LTHD Corporation, bazându-se pe flexibilitatea tehnologică de care dispune vine în întâmpinarea clienţilor din industriaelectronică oferindu-le produse speciale pentru ambalare şi depozitare.Pungile protectoare ESD oferă un mediu sigur de ambalare pentru componentele şi subansamblele electronice

sensibile la descărcări electrostatice. Datorită flexibilității de care dispunem, pungile antistatice nu au dimensiuni standard, acesteafiind produse în funcție de cerințele și necesitățile clienților noștri. LTHD Corporation satisface cerințele clienților săi indiferent de volumele cerute.

Pungile antistatice Moisture sunt pungi care pe lângă proprietatea de a proteja produseleîmpotriva descărcărilor electrostatice, mai protejează și împotriva umidității. Datorită rigiditățiimaterialului din care sunt făcute, aceste pungi se videază, iar produsele aflate în pungă nu auniciun contact cu mediul înconjurător ceea ce duce la lungirea duratei de viață a produsului.

LTHD produce aceste pungi antistatice utilizând materii prime de calitate superioară 3M,compatibile cu cerințele RoHS și care corespund standardului IEC61340-5-1.

Din gama foarte diversificată de produse, LTHD Corporation mai produce și cutii din polipropilenăcelulară cu proprietăți antistatice. Aceste cutii se pot utiliza pentru transportarea sau depozitareaproduselor care necesită protecție împotriva descărcărilor electrostatice. Materia primă folosită este conformă cu cerințele RoHS.

Această polipropilenă antistatică poate fi de mai multe grosimi, iar cutiile sunt produse înfuncție de cerințele clientului. Grosimea materialului din care se face cutia se alege în funcțiede greutatea pe care trebuie să o susțină aceasta.Dimensiunile cutiei sunt customizabile.

Din această polipropilenă se mai realizează și separatoare pentru a compartimenta o cutie și pentru a folosi tot spațiul de care se dispune.Treptat, aceste cutii din polipropilenă antistatică vor înlocui cutiile de carton aflate la oraactuală pe piață deoarece acestea păstrează mediul de depozitare mult mai curat și lipsit de particulele de praf.La livrare, clientul poate alege dacă produsul va fi asamblat sau desfășurat.

Materia primă pentru aceste produse este existentă tot timpul pe stoc în depozitul nostrudin Timișoara.

PRODUSE ESD

Page 42: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Electronica Azi | Mai 201642

LTHD CORPORATION, vă stă la dispoziţie, cu toate informaţiile de care aveţi nevoie ca profesionist implicat în procesul de identificare.Capabilităţile noastre proprii de producţie sunt definite prin:

• cantitatea dorită este produsă şi livrată ... Just in Time !• pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientului utilizăm diferite tipuri de materiale

de la hârtie până la materiale speciale.• utilizăm echipamente digitale şi tehnologii care asigură o viteză sporită de producţie,

datorită unui timp foarte scurt de pregătire şi procesare a producţiei.

Soluţii de identificare, etichete, tag-uri. Aplicaţii în industria electronicăIdentificarea plăcilor cu circuite integrate (PCB) şi a componentelor - LTHD Corporation vă pune la dispoziţie mijloacele celemai potrivite pentru a asigura lizibilitatea identităţii produsului dumnea voastră în timpul producţiei.PCB Rework şi trasabilitate - Uneori, în procesul de asamblare al plăcilor electro nice veţi avea nevoie să protejaţi anumite zone ale acestora pentru a evidenţiaanumite probleme de calitate sau pentru a asigura o manipulare cores punzătoare protejând produsul împotriva descăr cărilor electrostatice.

Aplicaţii în industria autoCompania noastră a dezvoltat o unitate de producţie capabilă de a veni în întâmpinarea cerinţelor specifice în industria auto. În Octombrie 2008 am fost certificaţi în sistemul de management al calităţii ISO/TS 16949:2002.

Soluţii de identificare generaleIdentificarea obiectelor de inventar, plăcuţe de identificare - LTHD Corporation oferă materiale de înaltă calitate testate pentru a rezista în medii ostile, în aplicaţii industriale şi care asigură o identificare a produsului lizibilă pe timp îndelungat.Etichete pentru inspecţia şi service-ul echipamentelor - Pentru aplicaţii de control şi mentenanţă, LTHD Corporation oferăetichete preprintate sau care pot fi inscripţionate sau printate.Etichete pentru depozite - LTHD Corporation furnizează o gamă completă de etichete special dezvoltate pentru identificare în depozite.

Aplicaţii specialePentru aplicaţii speciale furnizăm produse în strictă conformitate cu specifi caţiile de material, dimensiuni şi alţi parametri solicitaţi de client.Security Labels - toată gama de etichete distructibile, capabile de a evi denţia distrugerea sigiliului prin texte standard sau specificate de client.Benzi de mascare - benzi rezistente la temperaturi înalte, produse din polymidă cu adeziv siliconic rezistent până la 500°C, ce poate fi îndepărtat fără a lăsareziduuri. Disponibile într-o gamă largă de dimensiuni cum ar fi: grosime - 1mm, 2mm, 3mm şi lăţime 6mm, 9mm, 12mm, 25mm.Etichete cu rezistenţă mare la temperatură - o întreagă gamă de etichete rezistente la temperaturi ridicate, realizate din materiale speciale (polyimide, acrylat,Kapton® etc.) utilizate pentru identificarea componentelor în procesul de producţie.Etichete standard şi inteligente - ca furnizor de servicii complete putem pune la dispoziţie etichete în orice formă, culoare, material, pentru orice tehnologie.RFID Systems - vă punem la dispoziţie sisteme RFID complete incluzând şi proiectarea sistemului cu etichete inteligente, hardware şi software necesar.Signalistica de siguranţă a muncii - LTHD Corporation este furnizor pentru toate tipurile de marcaje de protecţie şi siguranţă a muncii incluzând signa listica standard, de înaltă performanţă şi hardware şi software utilizat pentru producţia acestora.Etichete printate - tehnologia digitală folosită de LTHD Corporation oferă posibilitatea realizării de etichete printate și preprintate conform cerințelor clienților.Tipărirea etichetelor se face în policromie, utilizând diverse tehnologii la o rezoluție de până la 1200 dpi.

LTHD Corporation a ajutat peste 500 de companii să-și poată satisface necesarul de soluții de identificare (etichete, riboane). Dispunem de materialele necesare, iar tehnologia pe care o folosim în debitarea etichetelor ne permite să executăm oricât de multe sau puține etichete și cel mai important, oricât de complicate ar fi ca design. Este ceea ce noi facem cel mai bine.

Cu linia completă de echipamente de la LTHD Corporation puteti imprima, codifica și aplica etichetele așacum doriti în mediul dvs. de lucru. Pentru a ajuta operațiile de manipulare legate de produse vă oferim deasemenea, o linie completă de cititoare de coduri de bare 1D și 2D, cât și cititoare RFID și unități de colectare portabile a informațiilor, etichete policromie 1200 dpi.O etichetă este de cele mai multe ori partea ce rămâne vizibilă și care reprezintă interfața între producătorullor și clientul care are nevoie de ele. Pare banal, dar eticheta este cea care vinde produsul și prin care producătorul acestora se regăseşte în produsul final.Dar acest lucru nu definește nici pe departe calitatea acestei etichete. O etichetă trebuie să fie folosită înmod practic scopului pentru care a fost produsă.

Astăzi, companiile folosesc etichete speciale pentru nenumărate aplicații: identificarea produselor, livrări demarfă, coduri de bare aplicaţii RFID, procese pe linia de producţie, control și inventariere, preţuri, promoţii și multe alte scopuri. Pentru a satisfice pe deplin aceste aplicații, etichetele trebuie să adere la o varietate de suprafețe: aluminiu, carton, sticlă, oțel, plastic și multe altele.Selectarea etichetei care vă este necesară este foarte importantă. Sperăm să putem să vă ajutam în luarea deciziilor corecte.

Premium Quality ....

Page 43: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016

Tel.: 021 211 0883Fax: 021 211 [email protected]

Authorized Distributor

Soluţii de referinţă pentru simularea şi testarea unor medii cusemnale multiple prezente în cazul unui război electronic

Keysight Technologies, Inc. vă prezintă o soluţie de referinţă economică pentru crearea unor medii de emiţătoare cusemnale multiple, utilizate pentru simularea şi testarea unui scenariu de război electronic (EW). Soluţia de referinţăpentru scenarii de generare multi-emiţător, ce face parte din soluţiile de referinţă ale Keysight Technologies, estebazată pe generatoarele de semnale multiple coerente N5193A UXG. Cu ajutorul acestora şi a software-ului N7660BSignal Studio, soluţia permite inginerilor să simuleze rapid şi precis ameninţări radar realiste şi dinamice, la numai ofracţiune din costul unor sisteme similare.

Page 44: Electronica Azi nr 4 - Mai, 2016