Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

32
IUNIE, 2015 - NR. 3 VOL. 3 PREţ: 10 LEI

description

A aparut noul numar al revistei Electronica Azi- Hobby - editia din luna Iunie/Iulie 2015

Transcript of Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Page 1: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

IUNIE, 2015 ­ NR. 3VOL. 3

PREţ: 10 LEI

Page 2: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

2

DESIGN HOBBY

4 Cu Raspberry Pi 2 şi resin.io se poate transmite temperatura prin voceDiverse PC-uri de mici dimensiuni, precum Raspberry Pi au evoluat în dispozitive de calcul mai puternice. Astfel diferite platforme, de exemplu resin.io, vă permit să obțineți aplicații (programe) ce rulează printr-un singur click. Spre exemplificare pentru o astfel de aplicație având în vedere noile tehnologii, vă propunem următorul proiect de bază: cum puteți transmite prin voce temperatura. Prin acest proiect vă expune cât de simplu poate fi să produceți (dezvolta) astăzi un program pentru hardware.

10 Banana-PiMulţi consideră Banana-Pi o clonă a Raspberry-Pi. Asemănarea dintre denumiri şi aspectul plăcilor sugerează, fără îndoială, o asemenea comparaţie. Însă pentru cei care cunosc mai în detaliu cele două proiecte, sunt evidente foarte multe diferenţe.

14 Proiect de captare a energiei solare pentru alimentarea unui MSP430 cu notificare 2,4GHzÎn mod simplu, recoltarea energiei este abilitatea de a lua o formă de energie şi de a o transforma în electricitate ce poate fi stocată într-o baterie sau într-un super-condensator (denumit şi ‘supercap’ sau ‘ultracap’). Aplicaţiile solare sunt de la fotovoltaice de înaltă tensiune cu montare pe acoperiş, până la instalaţii solare mici pentru comandă de la distanţă a unor aplicaţii de joasă putere.

20 Multimetru tip stilou, Mastech MS8211

20 Multimetru pentru componente SMD, Mastech MS8910

21 Detector de tensiune cu display UNI-T UT15C

22 Sistem de transmisie video la sol în 5.8GhzCând ne gândim să achizi ționăm un sistem de transmisie video la sol, trebuie luați în calcul o multitudine de factori, însă, cei mai importanți, sunt frecvența de emisie și puterea emisă.

24 Iniţiere în electronică cu SparkFunCei de la SparkFun vin în ajutorul începătorilor cu un kit de învățare, SparkFun Inventor’s Kit, reprezentând o modalitate foarte bună de a începe programarea și interacțiunea hardware prin intermediul limbajului de programare Arduino.

28 Internet of Things 4 GirlsIoT4Girls este un workshop adresat fetelor de liceu prin care ne dorim să le arătăm, înainte ca ele să ia decizia de a urma o anumită facultate, ce înseamnă programarea şi cât de distractivă poate fi. Participantele nu trebuie să aibă anumite cunoştinţe, deoarece le învăţăm noi totul de la zero.

EURO STANDARD PRESS 2000 srlTel.: +40 (0) 31 8059955Mobil: 0722 [email protected]

CUI: RO3998003J03/1371/1993

ManagementDirector General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina Ganea

Revista Electronica Azi- HOBBYapare de 6 ori pe an.

Revista este publicată numai în format tipărit.

Preţul revistei este de 10 Lei.Preţul unui abonament pe 1 aneste de 60 Lei.

2015©Toate drepturile rezervate.

Colaboratori:Ing. Emil Floroiu - [email protected]. Daniel Rosner - [email protected]. Drd. Ing. Răzvan Tătăroiu [email protected]. Dr. Ing. Alexandru Radovici [email protected]Șl. Dr. Ing. Dan Tudose [email protected] Trancă [email protected]

Daniel Ghiţă - [email protected] Sârbu - [email protected] Brînzei - [email protected] Cosmin - [email protected] Rareș Răzvan - [email protected] Laura - [email protected] Țucunete - [email protected]

Tiparul executat la Tipografia Everest

Redacţie:[email protected]

SumarRevista Electronica Azi Hobby poate ficumpărată de lapartenerii noştri:

Direct de la magazinele:

CONEX ELECTRONIC - BucureştiStr. Maica Domnului nr. 48, Sector 2Tel.: [email protected]@conexelectronic.rowww.conexelectronic.ro

Sau online de la:

O’BOYLE - TimişoaraTel. +40 [email protected]

O parte din articolele prezentate în aceastăediţie au fost realizate de către tineriipasionaţi din cadrul laboratoarelor:

ROBOLAB - wonderbots.cs.pub.ro

Câştigaţi cu Electronica Azi Hobby

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţii practice şi aveţişansa de a câştiga un sistem de evaluare şi dezvoltare

“ENERGY-HARVEST-RD” de la Silicon Labs.

Page 3: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015
Page 4: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Raspberry Pi 2 Model BPentru început vă reamintim câteva caracteristici de bază ale miniPC-ului Raspberry Pi 2, deoarece acesta se folosește în exemplu. Raspberry PI este un calculator de dimensiunea unui card bancar.Este utilizat în aproximativ tot ceea ce se poate face şi cu un PCobisnuit. Dar, faţă de acesta, Raspberry PI oferă posibilitatearealizării unor conexiuni hardware directe cu alte dispozitive prinintermediul pinilor GPIO, precum diverşi senzori de temperatură,lumină sau umiditate, dar şi presiune atmosferică, relee, driverede motoare şi altele. Pinii GPIO sunt aşezaţi în zona din lateralulplăcii şi pot fi controlaţi din orice limbaj de programare care

rulează pe aceastăplacă Raspberry PI(Python, C, C+ +,Java, PHP, .NET etc).Raspberry Pi 2 areun factor de formăidentic cuprecedentul (Pi 1)Model B+ și are compatibilitate completă cu Raspberry Pi 1. Totceea ce puteați să faceți cu modelele anterioare se poate lucra șicu acesta, dar la performanţe de şase ori mai bune.

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

4

Diverse PC-uri de mici dimensiuni,precum Raspberry Pi au evoluat îndispozitive de calcul mai puternice.Astfel diferite platforme, deexemplu resin.io, vă permit săobțineți aplicații (programe) cerulează printr-un singur click.Spre exemplificare pentru o astfel de aplicație având în vedere noile tehnologii, văpropunem următorul proiect de bază: cum puteți transmite prin voce temperatura.Prin acest proiect vă expune cât de simplu poate fi să produceți (dezvolta) astăzi unprogram pentru hardware.

Cu Raspberry Pi 2 şi resin.io sepoate transmite temperatura prin voce

Sursa: Posted by ResinIO, publicat de DesignSpark

În plus faţă de Raspberry Pi 1 puteţi beneficia din plin de: Ca şi Pi 1 Model B+, noul Raspberry Pi este dotat cu:● procesor 900MHz quad-core ARM Cortex-A7 ● 4 porturi USB● 1GB RAM ● interfaţă GPIO cu 40 pini

● port HDMI● port Ethernet (10/100)● conector audio jack 3.5mm și video compozit● interfață Camera (CSI)● interfață de afișare (DSI)● slot pentru card microSD● nucleu grafic VideoCore IV 3D

Aurocon COMPEC vă propune Raspberry PI deoarece reprezintă o alegere bună pentru proiecte dindomeniile robotică, staţii meteo, servere web, jocuri sau imprimare 3D, ftp dar şi multe alte domenii.

Page 5: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

5

RASPBERRY PI 2 ŞI RESIN.IO

Primul pas: Alegerea componentelorSe face cald aici?Se utilizează noul Raspberry Pi 2, un termo-senzor şi motorulGoogle pentru conversie din text în vorbire pentru a citi valoareatemperaturii la apăsarea unui buton.

Detaliat: Raspberry Pi 2 (se poate lucra şi cu B+, A+) Senzor de temperatură W1(DS18S20, DS1822, DS18B20) Buton Cabluri Placă de dezvoltare (opţional) Difuzor Rezistenţă (~4,7KΩ - 10KΩ)

Al doilea pas: Dezvoltarea aplicațieiUrmătorul pas pe care trebuie să îl faceţi este de a conecta dispo -zitivul dvs. la resin.io. Utilizând resin.io, puteţi să transmiteţiprogramul către Pi prin aer, simplificându-se puternic procesul deinstalare a sistemului de operare.Un alt avantaj al utilizării resin.io este abilitatea de a păstra o bazăde program comună pe mai multe dispozitive – de exemplu să neimaginăm că avem o serie întreagă de astfel de senzori detemperatură în jurul casei sau în oraş – de fiecare dată când vreţi săactualizaţi programul va trebui să transferaţi manual ssh în fiecarePi. Resin simplifică această muncă.Înscrieţi-vă la resin.io. Veţi fi solicitat să introduceţi cheia sshpublică, care este folosită pentru a vă permite transferul sigur alprogramului dvs. către dispozitiv.Odată conectat în aplicaţia numită “tempToSpeech”, se va alege'Raspberry Pi 2' ca tip dispozitiv.

Apoi, se va descărca imaginea sistemului de operare OS şi se vaselecta configuraţia de reţea dorită.

Odată ce imaginea este descărcată complet, va trebui să o scrieţipe cardul SD. Dacă sunteţi pe un sistem bazat pe Unix, puteţi insta-la imaginea cu un GUI precum pifiller, altfel va trebui să utilizaţiurmătoarele comenzi.

Verificaţi discurile conectate$ mountCăutaţi cardul SD în listă – al meu era conectat ca '/dev/disk2s1'. Apoideconectaţi discul.$ sudo umount /dev/disk2s1Acum scrieţi imaginea înlocuind imaginea dvs. şi locaţia carduluirespectiv (din nou, actualizaţi dispozitivul de ieşire specificat de -/dev/rdisk)$ sudo dd bs=1m if=~/Downloads/resin-myApp-0.1.0-0.0.4.img of=/dev/rdisk2Dacă utilizaţi Windows puteţi apela la windisk2(http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/)Înseraţi cardul SD în PI-ul dvs., porniţi-l şi asiguraţi-vă că sunteţiconectat la internet. După 5-10 minute, dispozitivul dvs. va apăreape panoul aplicaţiei resin.ioDacă el nu apare pe panoul dvs., verificaţi lumina ACT. Dacăclipeşte într-un ciclu de 4 semnale lungi atunci PI nu se poateconecta la Internet. Dacă lumina ACT nu clipeşte deloc, esteprobabil că SD cardul dvs. are probleme.Apoi trebuie să conectăm componentele noastre la Pi, astfel că seva scoate alimentarea cu tensiune a Pi.Se va conecta apoi butonul la Pi. Aceasta însemnă conectareasimplă a unui terminal la masă şi a celuilalt la o intrare GPIO, în cazulexemplului nostru utilizând pinul 17.

Conectaţi senzorul de temperatură la Pi. Asiguraţi-vă că pinul dedate este conectat la pinul 4, iar rezistenţa de ~4,7KΩ - 10KΩ seconectează pe deasupra liniilor de date şi de 3,3V. Puteţi găsi o explicaţie mai detaliată a montării la:https://learn.adafruit.com/adafruits-raspberry-pi-lesson-11-ds18b20-temperature-sensing/hardware Ü

APLICAȚIA DE TRANSMITERE ATEMPERATURII PRIN VOCE

Page 6: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

6

Conectaţi difuzorul prin conectorul jack corespunzător.

Acum dispozitivul nostru este gata să primească programe.Clonaţi proiectul nostru temp-to-speech pe maşina dvs. locală.$ git clone https://github.com/resin-projects/temp2speech.gitÎnainte de a transmite acest cod către dispozitiv, haideţi săaruncăm o privire rapidă asupra sa.Este un proiect simplu cu 3 fişiere. temp_to_speech.py citeştetemperatura şi o trimite ca şir de caractere către string to speech.sh.Acest script trimite şirul de caractere către serverul Google text-to-speech care returnează un fişier audio şi apoi îl rulează cu mplayer. Dockerfile spune resin.io cum să construiţi imaginea, ce elementetrebuie instalate şi ce să execute când codul se află pe dispozitivul dvs.În cazul în care nu aţi mai utilizat până astăzi un Dockerfile, sădiscutăm un minut despre acesta. Un Dockerfile este un set deinstrucţiuni utilizate de motorul resin.io pentru a construi un con-tainer pentru a rula pe dispozitivul dvs.FROM resin/rpi-raspbian:jessie-2015-01-15Linia de mai sus transmite către resin.io să construiască un containercu jessie ca sistem de operare. Dar puteţi selecta dintr-o varietate deversiuni Raspbian din registrul docker al resin.io. Dacă doriţi mai multe informaţii asupra acestui aspect puteţi accesa:http://en.wikipedia.org/wiki/Operating-system-level_virtualization

RUN apt-get update && apt-get install -y python python-devpython-pip mplayerRUN pip install RPi.Gpio w1thermsensorComanda RUN este executată pe serverul construit al resin.io. Aminstalat câteva elemente necesare pentru acest proiect.ADD . /appAceastă instrucţiune adaugă baza codului nostru curent (dockerfile+ temp_to_speech.py + speech.sh) într-un director numit app. Esteo bună practică să nu aruncaţi proiectul în rădăcina containeruluinostru.CMD ["python", "/app/temp_to_speech.py"]CMD rulează numai pe dispozitiv odată ce containerul a început să

ruleze. El spune pur şi simplu containerului să rulezetemp_to_speech.py.Acum că aţi înţeles cum construieşte resin.io containerul dvs.putem trece la transfer!Pentru început veţi avea nevoie să asociaţi depozitul nostru localcu depozitul de la distanţă necesar aplicaţiei.Asiguraţi-vă că sunteţi în directorul proiectului.$ cd resin-temp-to-speech$ git remote add resin [email protected]:username/temptospeech.gitAcum este o simplă problemă de transfer a programului către Pi.$ git push resin masterAceastă comandă trimite programul către serverul resin.io, undeeste construit containerul, com pilat programul şi des cărcat pentrua rula pe arhitectura Pi. Puteţi vi zu aliza progresul des căr cării de pepanou după un transfer de succes.Odată ce programul a fost descărcat pe dispozitivul dvs. şicontainerul a pornit trebuie apăsat butonul!Dacă vă gândiţi la conversia între Celsius şi Fahrenheit, suntemacoperiţi – se poate face o configurare utilizând funcţia de variabilede mediu a resin.io, care vă permite să operaţi cu variabile de mediupe panoul dvs.Pentru a specifica unitatea preferată, navigaţi printre variabilele demediu ale aplicaţiei şi adăugaţi una cu o cheie a unităţii, apoi intro -duceţi unitatea dorită ca valoare (Celsius, Fahrenheit sau Kelvin).Containerul va porni acum cu unitatea de măsură preferată.

În temp_to_speech.py noi primim această variabilă de mediu şi ostabilim ca “unitate” variabilă.unit = os.getenv('UNIT', 'celsius')os.getenv acceptă două argumente: primul este cheia variabilei pecare aţi dat-o, iar al doilea este o valoare în caz că prima nu esteatribuită, sau dacă nu există. În cazul nostru rezerva este Celsius.

Ü

Autor:Bogdan GrămescuAurocon COMPEC SRLwww.compec.ro

Aurocon Compec vă propune Raspberry Pi 2 Modelul Bpentru utilizare, deoarece oferă o mai mare flexibilitatepentru dumneavoastră, astfel fiind mult mai util pentruproiecte de tip prototip și proiecte integrate, carenecesită un consum redus de energie.Raspberry Pi 2 se poate comanda acum online de pe site-ulhttp://ro.rsdelivers.com/. De asemenea, trebuie să aveţi învedere că va trebui să in stalaţi şi noul sistem de operareRaspbian dedicat pentru procesoarele din seria ARMv7.Precizăm faptul că și modelele anterioare sunt livrabile,Raspberry Pi A + (Nr. stoc RS: 833-2699), RaspberryPi 1 Model B (Nr. Stoc RS: 756-8308) și B+ (Nr. Stoc RS811-1284) și le puteți comanda online de pe site-ulhttp://ro.rsdelivers.com/

Page 7: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

7

CONCURS MICROCHIP

Articolul propus spre publicare trebuie să conţină următoarele elemente:

• Introducere (~ 50 cuvinte)• Conţinut (~ 1000 cuvinte)• Poză autor şi pentru aplicaţia propusă• Diagrame (schemă electronică, detalii, circuit PCB).

Trimiteţi la redacţie proiectul unei aplicaţiipractice şi aveţi şansa de a câştiga un sistem deevaluare şi dezvoltare “ENERGY-HARVEST-RD”de la Silicon Labs.

Câştigaţi cuElectronica Azi Hobby

Microchip împreună cu revista Electronica Azi-HOBBY oferă cititorilorşansa de a câştiga kit-ul PIC32 Bluetooth (DM320018)!Kit-ul PIC32 Bluetooth (DM320018) este o platformă de dezvoltareBluetooth ieftină ce con ţine microcontrolerul PIC32MX270F256D. Acestkit oferă interfaţă HCI-based Bluetooth radio, push butoane, LED Creemulti-color high-output, LED-uri standard cu o singură culoare,accelerometru, senzor de temperatură şi GPIO pentru o dezvoltare rapidăde SPP (Bluetooth Serial Port Profile), USB şi aplicaţii de uz general. Starterkit-ul PIC32 Bluetooth oferă o metodă ieftină pentru dezvoltarea şitestarea transferurilor de date Bluetooth cu dispozitivele PIC32. Starter kit-ul dispune de Bluetooth Radio, o combinaţie de accelerometru3-D şi senzor de tem peratură, 16Mb SPI Flash, un depanator integrat,cinci butoane utilizator, precum şi interfeţe USB (Dispozitiv şi Gazdă), I2S,I2C şi UART. Pentru a putea să demaraţi dezvoltarea, starter kit-ul oferă oaplicaţie Android (App), Demo cod şi stivă gratuită Bluetooth Serial PortProfile. Microcontrolerul PIC32 de pe starter kit execută demo codul şi programul din stiva Microchip Bluetooth SPP pentru a efectuatransmisii de date full-duplex prin link-ul Bluetooth, la final rezultând:• Mixarea culorii cu ajutorul LED-ului multi-color cu ieşire înaltă de la Cree• Afişarea temperaturiiPentru a avea şansa de a câştiga unul din cele două starter kit-uri PIC32 Bluetooth de la Microchip, accesaţi pagina de internetwww.microchip-comps.com/ehobby-pic32bluetooth şi introduceţi datele voastre de contact în formularulde înscriere online. Termen limită de înscriere la concurs: 01 Septembrie 2015. Câştigătorul va fi anunţat în Electronica Azi - Hobby nr. 4, ediţia din luna Septembrie.

Câştigaţi un Starter Kit PIC32 Bluetooth

Page 8: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

8

PrintingPrint technology: Fused Filament Fabrication (FFF)Layer resolution: standard: 0.1 mm (max.: 0.2 mm - min.: 0.05 mm)Build plate: 215 × 240 mm (8.46" × 9.45")Build volume: 180× 200 × 190 mm (7" × 7.8" × 7.5")Print speed: 30 mm/s - 120 mm/sTravel speed: 30 mm/s - 300 mm/sBuild plate surface: Removable layer of BuildTak™ (consumable; also sold separately)Filament diameter: 1.75 mm (accepts all filament spools with a mounting hole = 53 mm). Open filament policy.Prints: PLA, ABSTesting with other materials in progress.Nozzle 1&2 diameter: 0.35mmOne nozzle supplied. Second nozzle optional.

Distance between nozzles: 23.7 mmMaximum nozzle operating temperature: 270 °CSoftwareFirmware: Modified Open Source Marlin 3D Printer Firmware - user upgradableSoftware: Repetier - CuraEngine - Slic3r (RepRap compatible)HardwareDimensions: X Y Z 360 - 380 - 395 mm (14" × 15" × 15.5") (without filament spools)Frame: Polycarbonate panels and fibre reinforced molded ABS partsElectricalCommunication: USB 2.0 or SD cardController board: AVR ATmega2560 basedDual head and heated bed capableDisplay: 4 x 20 char. blue LCD with white backlightAC input: 100 - 240 VAC 50-60Hz 150W max.

Conex Electronic s.r.l.Tel.: 021 242.22.06 I Fax: 021 242.09.79 I [email protected] I www.conexelectronic.ro

VERTEX 3DPRINTERAcum, la Conex Electronic!

Page 9: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015
Page 10: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

10

Banana-Pi este cu puţin mai mare decât uncard de credit, adică faţă de dimensiunileRaspberry-Pi. Din păcate, deşi diferenţa nueste mare, acest lucru face imposibilă uti-lizarea, de exemplu, a carcaselor destinateRaspberry. În plus, diferă dispunereaorificiilor de fixare şi a soclurilor. În primulmoment, plăcile arată asemănător, dardiferă mult la detalii.

Fără îndoială, diferenţa cel mai uşor deobservat este procesorul. Banana-Pi estedotat cu un circuit cu două nuclee din gamaCortex-A7. Abia Raspberry 2 se poate

compara cu circuitul A20. Mărimea memo-riei instalate, RAM – 1GB, pare foartepotrivită pentru circuitul cu două nuclee.Aici merită amintită interfaţa SATA, înspecial faptul că, folosind un disc SSD, sepoate obţine o eficienţă fenomenală aoperaţiilor efectuate pe disc.

Conform informaţiilor furnizate de paginabananaNAS, transferul de pe placa dereţea poate atinge 40MB/s. În afară dediscul rapid, acesta este şi meritulindubitabil al interfeţei de reţea, Ethernetcu viteza de 1Gb/s.

În mod asemănător Raspberry-Pi, placa areieşire HDMI şi Composite. Folosirea primeiieşiri oferă posibilitatea de a obţine oimagine Full HD, adică la o rezoluţie de1920 × 1080. În plus, Banana-Pi a fostechipată cu multe îmbunătăţiri micuţe, daruneori foarte utile:

1 buton reset – un element a cărui lipsă se simte foarte mult în cazul Raspberry-Pi

2 microfon3 port USB OTG4 receptor infraroşu (IR)5 disponibilitatea afişajelor LCD dedicate

Banana-PiMulţi consideră Banana-Pi o clonă a Raspberry-Pi. Asemănarea dintre denumirişi aspectul plăcilor sugerează, fără îndoială, o asemenea comparaţie. Însă pentrucei care cunosc mai în detaliu cele două proiecte, sunt evidente foarte multediferenţe.De fapt, prima versiune a Raspberry-Pi este surclasată din toate punctele devedere de Banana-Pi. În funcţie de benchmark-urile folosite, procesorul A20 dinBanana-Pi oferă o eficienţă chiar de două ori mai mare decât Raspberry-Pi.Folosind Banana-Pi ca mini-computer, diferenţa poate fi sesizată imediat.Aplicaţiile pornesc mult mai repede, iar datorită celor două nuclee, chiar atuncicând sistemul este ocupat, interfaţa răspunde în continuare în mod eficient laacţiunile utilizatorului.

Date tehniceProcesor Allwinner A20 (ARM Cortex-A7, 2x 1.0GHz)Procesor grafic ARM Mail400MP2, conform cu OpenGL ES 2.0/1.1Memorie 1GB DDR3Interfeţe memorie SD/MMC, max. 64GB, SATA max. 2TBReţea 10/100/1000 EthernetIeşiri video HDMI, Composite, LVDS/RGBIeşiri audio HDMI, 3.5 mm jackUSB 2 × USB 2.0, 1 × USB OTGButoane Reset, PowerInterfeţe Receptor infraroşu, microfonSoclu extensii Compatibile cu Raspberry-PiWymiary 92 mm × 60 mmGreutate 48g

Page 11: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

11

BANANA-PI

Mini-computerPlaca Banana-Pi este, de fapt, un mini-computer complet. Este suficient săconectaţi perifericele corespunzătoareşi puteţi folosi sistemul ca pe uncomputer obişnuit, însă sigur că nutrebuie să vă aşteptaţi la performanţelecalculatoarelor de tip desktop. Un kitminim necesar pentru construirea unuimini-computer va cuprinde:• alimentator USB, 5V, 2A• card SD, minimum 4GB• monitor cu intrare HDMI şi cabluri• mouse şi tastatură• cablu ethernetCa dotări suplimentare, merită să aveţiîn vedere:• card SD cu capacitatea de cel puţin

8GB şi clasa 10• carcasă pentru Banana-PI• hub usb cu alimentare activă• card WiFi

Primul pas este furnizarea uneialimentări corespunzătoare. Banana-Pieste alimentată printr-un port micro-USB, deoarece consumul de curenteste totuşi destul de mare şi este nece-sar un alimentator cu un randament decurent de cel puţin 2A. În acest scop,poate fi folosit un încărcător de la untelefon sau tabletă, bineînţeles dacăasigură parametrii corespunzători.

Pentru punerea în funcţiune a plăcii estenecesar şi un card SD, pe acesta urmândsă se afle imaginea completă a sistemu-lui de operare (Linux sau Android).Capacitatea minimă a cardului este de4GB, care sunt suficienţi pentru pornireasistemului şi vizualizarea posibilităţiloracestuia. Însă spaţiul liber nu va fi preamare şi poate fi epuizat rapid. Cea mai bună soluţie este un card cu ocapacitate de minimum 8GB. Următorulparametru important căruia trebuie să îiacordaţi atenţie la cumpărare este vitezade transfer a cardului. Aceasta este definită cu ajutorul clasei –sunt disponibile carduri din clasa 4, carevor putea funcţiona, însă sistemul vaporni şi va reacţiona mai lent faţă de uncard din clasa 10.Computerul trebuie dotat şi cu un mo -nitor. În acest scop poate fi utilizat untelevizor LCD sau un monitor obişnuitde calculator, cel mai bine echipat cu unconector HDMI. Controlul digitalasigură o înaltă calitate a imaginii.Banana-Pi poate genera o imagine Full-HD, aşa că ne putem bucura de oimagine la rezoluţie 1920 × 1080. Existăşi posibilitatea de conectare a unui afişajprintr-un conector analog, însă în acestcaz calitatea imaginii va fi una mai slabă.În cazul în care monitorul nu esteprevăzut cu un conector HDMI, rămâneopţiunea folosirii unui adaptor dinHDMI în DVI sau VGA. Un adaptorHDMI-DVI este relativ ieftin şi asigură obună calitate a imaginii.

Mai rămâne conectarea tastaturii şi amouse-ului. Pot fi folosite dispozitivestandard, cu condiţia să fie prevăzutecu interfaţă USB. Utilizarea unui mouseşi a unei tastaturi cu interfaţă radiooferă două beneficii, în primul rândcreşte confortul utilizatorului, în aldoilea rând ambele dispozitive pot ficonectate la un singur soclu USB.

Unul dintre cele mai importante acce -sorii opţionale este carcasa. Mini-com -puterul va putea fi folosit şi fără aceasta,dar prima greşeală de manevrare poatefi, pentru placă, ultima.

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

Exemple de utilizări

Ü

Page 12: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

12

Din fericire, sunt disponibile carcase dedicatepentru Banana-Pi (trebuie amintit faptul căcarcasele de la Raspberry-Pi nu se potrivesc).

Banana-Pi este prevăzută cu 2 porturi USBde tip host şi unul OTG. După conectareatastaturii şi mouse-ului, este posibil săconstatăm că nu mai avem porturi libere. Înplus, consumul de curent al dispozitivelorperiferice poate dăuna stabilităţii defuncţionare a întregului sistem. Soluţia laaceste probleme este folosirea unui hub usbextern. Este şi mai bine dacă acesta este unhub cu alimentare proprie, în acest caz chiarşi după conectarea unei mini-camere videosau a unui disc suplimentar, computerul îşi vamenţine stabilitatea de funcţionare.

După ce hardware-ul este complet, putemtrece la pregătirea cardului cu imagineasistemului. În prezent, sunt disponibileurmătoarele imagini de sisteme:• Lubuntu – distribuţie Ubuntu

adaptată computerelor ARM• Raspbian – linux optimizat pentru

Raspberry-Pi • Android – versiunea beta a sistemului

cunoscut de pe smartphone-uri şi tablete

• Bananian – distribuţie minimală (implicit doar modul text)

• Open MediaVault – server de fişiere de reţea

• LeMedia – centru multimedia, bazat pe XBMC

• Berryboot• OpenSuse• Fedora• Gentoo• OpenWrt• ArchLinux

Pentru pregătirea cardului SD, este suficientsă descărcaţi fişierul corespunzător şi săsalvaţi imaginea pe cardul SD

Server de fişiereBanana-Pi se distinge prin interfaţa SATA şiconexiunea rapidă Ethernet (1Gb/s). Încombinaţie cu procesorul eficient şi careconsumă puţină energie, oferă astfel oplatformă ideală pentru un server de fişierepersonal. Vă puteţi construi singuri un servercorespunzător, de la bază sau folo sindproiectul gata realizat denumit banaNAS. Serverul de fişiere este bazat pe distribuţiaOpenMediaVault. Pe pagina proiectului potfi găsite informaţii despre construireaserverului şi proiectul de carcasă (de printatcu o imprimantă 3D). BanaNAS foloseşte undisc rapid SSD ca suport de date, astfel încâteste posibilă obţinerea unui transfer chiar de40MB/s (după cum susţin autorii proiectu-lui). Un avantaj suplimentar al discului SSDeste consumul mai mic de curent decât încazul discurilor tradiţionale. Dacă însă cinevava dori să folosească un disc tradiţional cusuport magnetic, sigur că acest lucru esteposibil, dar necesită o alimentare suplimen -tară pentru disc. Serverul de fişiere oferăposibilităţi enorme. În afară de stocarea defişiere, permite folosirea torentelor, punereaîn funcţiune a unui server de imprimare sauversionarea de fişiere (Git).

Tableta proprieProcesorul A20 este folosit în tabletele pecare este instalat sistemul Android. Cu aju-torul Banana-Pi poate fi realizată versiuneaproprie a unui asemenea dispozitiv.Imaginea unui card SD cu Android 4.4 estedisponibilă pentru descărcare de pe inter-net. De asemenea, poate fi pregătităpropria compilaţie Android. Există şi posibilitatea conectării afişajuluiLCD direct la placa Banana-Pi. LeMaker apregătit modulele corespunzătoare şi esteposibilă construirea unui prototip detabletă propriu, pe deplin funcţional.Afişajele pot fi dotate cu senzori tactili. Deasemenea, placa poate fi conectată prinHDMI la televizor şi putem avea o tabletăcu un afişaj de 50” (desigur, în măsura încare chiar avem un asemenea televizor). Dacă nu vrem să pierdem timpul cuproiectarea alimentării, există posibilitateaachiziţionării unui acumulator cu ieşire USB.

Mini-consolă pentru jocuri sau centrumultimedia în autoturismIeşirea analogică pentru imagine asigură,într-adevăr, o calitate cu mult mai slabă aimaginii decât versiunea digitală, dar poatefi folosită pentru construirea (ieftină) a pro-priei console de jocuri sau a unui centrumultimedia mobil. Pe internet sunt disponi-bile ecrane ieftine destinate camerelorvideo pentru mers înapoi, care pot ficonectate direct la placa Banana-Pi şi potservi ideilor proprii. Este disponibilă distribuţia RetroPie,destinată Raspberry-Pi, dar acelaşi rezultatpoate fi obţinut şi cu ajutorul Banana-Pi.Vom avea atunci o consolă portabilă cuposibilitatea de activare a unui emulator decomputere pe 8 sau 16 bit.Dacă avem un ecran destinat instalării înautoturism, putem, de asemenea, sărealizăm propriul player pentru filme,

Ü

Page 13: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

13

navigaţie sau mp3 player. Sigur că putem săconectăm şi o cameră video pentru mersînapoi sau o alta, foarte populară în ultimavreme, pentru înregistrarea situaţiilorrutiere. Există chiar şi posibilitatea construiriipropriului etilometru (deşi precizia acestuianu trebuie să ne dea dreptul de a ne aşezala volan după ce am luat ceva “la bord”).

Platformă educativăProiectul Raspberry-Pi a apărut pentruînvăţarea programării. Un asemenea scoppoate fi îndeplinit şi de Banana-Pi, însă dincauza numărului cu mult mai mic de cursuripentru începători, această placă este maidegrabă una pentru utilizatori avansaţi. Cutoate acestea, sunt disponibile bibliotecipentru Python şi C, cu ajutorul cărora pot ficomandate circuite periferice şi pot fiîmbunătăţite abilităţile de programator.

Platformă de dezvoltarePoate cel mai mare potenţial al Banana-Pieste cel de platformă pentru crearea desoftware. Are câteva avantaje mari încomparaţie cu Raspberry-Pi. Primul plus este disponibilitatea documen -taţiei. Ce-i drept, sunt cu mult mai puţinetutoriale pentru începători, dar pentruprogramatorii avansaţi pot fi găsite multe

informaţii care nu sunt disponibile pentru oplatformă bazată pe circuite Broadcom.Pagina dedicată procesoarelor Allwinner areadresa: http://sunxi.org/Main_Page, iar peaceasta pot fi găsite informaţii despreprocesoare, coduri sursă pentru bootloaderşi kernel de linux.Un alt plus este folosirea unui bootloaderstandard (U-Boot), în locul bootloaderelorcomplicate şi dedicate (utilizarea GPU pen-tru pornirea sistemului în cazul Raspberry-Pi). Având documentaţia procesorului, codulbootloaderului şi sursele kernelului de linuxpot fi scrise propriile drivere şi pot fi modifi-cate cele existente pentru cerinţele proprii.Este un mare avantaj pentru programatoriiîncepători.Un alt avantaj este potrivirea terminalelor cuRaspberry-Pi. În acest mod, un mare numărde module proiectate pentru Raspberry-Pipot funcţiona cu Banana-Pi. În oferta firmeiTME vom găsi un adaptor şi module pentrumulte circuite periferice, precum:

• adaptor Banana-Pi, module Microe • modul GPS • accelerometru • giroscop • compas • modul Bluetooth

• senzor de presiune • receptor RFID • driver pentru motor pas cu pas • şi multe altele.

Cu ajutorul acestor module se poate trecechiar imediat la scrierea de programe saudrivere pentru periferice dedicate.

Centru multimediaBanana-Pi are mari posibilităţi multimedia:conectarea unui hard disk, control cu aju-torul unei telecomenzi în infraroşu,funcţionare cu un televizor (prin HDMI) şiprocesor grafic cu accelerare hardware(Mali400). În prezent, este disponibilăversiunea demo a distribuţiei LeMediabazate pe XBMC (http://kodi.tv). Dinpăcate, versiunea nu este pe deplinfuncţională şi, deşi placa are enormeposibilităţi hardware, lipsa unui softwarenu ne permite deocamdată să beneficiemîn întregime de acestea. Pe de altă parte,aceasta este o ocazie ideală pentrudezvoltatori să se alăture proiectului, săscrie şi să îşi publice propriile drivere.www.tme.ro

BANANA-PI

Page 14: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Figura 1: Lista de materiale în format vizual.

14

Proiect de captare a energieisolare pentru alimentarea unuiMSP430 cu notificare 2,4GHz În mod simplu, recoltarea energiei este abilitatea de a lua o formă de energie şi de a o transforma înelectricitate ce poate fi stocată într-o baterie sau într-un super-condensator (denumit şi ‘supercap’sau ‘ultracap’). Aplicaţiile solare sunt de la fotovoltaice de înaltă tensiune cu montare pe acoperiş, pânăla instalaţii solare mici pentru comandă de la distanţă a unor aplicaţii de joasă putere. Mai multăatenţie este dată energiei solare ca alternativă la petrol, ceea ce este o aplicaţie la scară largă, darenergia solară poate fi captată la scară mică pentru a oferi o sursă de energie auto-sustenabilăpentru instalaţii cu comandă de la distanţă. Panourile solare încarcă bateriile pe timpul zilei şi unitateade monitorizare de la distanţă poate transmite un semnal sau chiar poate înregistra date local.Dispozitivele de captare a energiei de toate felurile sunt utilizate pentru a alimenta multe aplicaţiide joasă energie, incluzând încărcătoare de baterii pentru dispozitive mobile, electroniceportabile şi reţele de senzori cu comandă de la distanţă. Microcontrolerul MSP430 este un MCUideal pentru comanda de la distanţă pentru că este incredibil de eficient energetic.

Autor: Michael ParksP.E. la Mouser Electronics

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

Page 15: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

15

CAPTAREA ENERGIEI SOLARE

Pentru a evidenţia utilizarea energiei solareîntr-o aplicaţie cu comandă de la distanţă,vom utiliza un microcontroler TexasInstruments (TI) MSP430 într-o aplicaţiewireless ce v-ar putea tenta să o faceţi per-sonal. În mod specific vom testa o platformăde colectare a energiei EH (EnergyHarvesting) pentru a alimenta un sistem decutie poştală cu comandă de la distanţă cunotificare. Cutia poştală este utilizată în lipsaunei cerinţe profesionale reale, dar aceeaşischemă poate fi utilizată pentru transmisia ladistanţă a unei acţiuni complete. Odată ceaveţi proiectul circuitului de bază şi progra-marea unui microcontroler, s-ar putea sădoriţi să începeţi explorarea diferitelorarhitecturi de microcontroler şi platformepentru a vedea ce este posibil. Producătoriide cipuri vând plăci de dezvoltare sau kit-uripentru a oferi o cale inginerilor să dezvolteşi testeze rapid o aplicaţie fără eforturile dea dezvolta o placă particulară. De aceeainginerii proiectanţi le utilizează frecvent, iarproducătorii vor găsi aceste “dev kits” ca o

oportunitate fantastică de a avansa înprofunzimile proiectării electronice.Există în lume numeroase platforme demicrocontrolere, şi unele pot fi mai binepotrivite pentru aplicaţii concrete decâtvenerabilul Arduino. Aici, prezentăm unproiect utilizând foarte cunoscutul micro -controler de joasă putere MSP430 de laTexas Instruments (TI) pentru o aplicaţie pecare aţi putea fi tentaţi să o faceţi şi dvs. Aici,o platformă solară EH (Energy Harvesting)alimentează un sistem de notificare ladistanţă. Acest articol cu instrucţiunicomplete, listă de materiale necesare, pro-duse pre-selectate într-un proiect, cod sursăşi multe altele, vă este oferit la pagina webwww.mouser.com/applications/solar-energy-harvesting

Scurtă descriere a proiectului:MSP430 alimentat prin panou solarDeşi acest aranjament poate fi utilizatpentru orice notificare similară la distanţă,exemplul dat detectează atunci când

corespondenţa este livrată şi spune astaunui computer aflat în interior. Computerulcomandă apoi un servo-motor care mutăun indicator fizic al stării livrăriicorespondenţei.

Proiectul constă din două module: primuleste un panou solar (aflat evident în exteri-or) pentru alimentarea MSP430, untransceiver RF şi un circuit de detecţie aluminii ambientale montat în interiorul cutieipoştale. Al doilea modul (aflat în interior) este conec-tat la o cheie hardware (dongle) dedepanare USB, un computer pe care ruleazăpro gramul stabilit şi placa de dezvoltareMSP430 LaunchPad ce comandă servo -motorul care mişcă braţul indicator de stare.

Informaţii cu privire la proiect şi anumetoate componentele electronice necesare(BOM) pot fi găsite la adresa de internet:www.mouser.com/ProjectManager/ProjectDetail.aspx?AccessID=5da7159fe5. Ü

Figura 2: Întreg sistemul aşa cu este el conectat.

Page 16: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

16

Ü

Accesând acest link puteţi primi un coş decumpărături la mouser.com cu toate com-ponentele din lista de materiale, cantităţi şipreţuri. Legăturile din proiect create încadrul coşului mouser.com sunt excelentepentru partajarea proiectelor cu încre -derea că toate componentele sunt corectefără a necesita căutări speciale.

Lista de materiale (BOM) conţine:

Componentele externe de captare ladistanţăÎn mediul exterior folosim unealta de dez-voltare pentru captarea energiei solareeZ430-RF2500-SEH. Din descrierea ceînsoţeşte produsul ştim următoarele:

Modulul de captare a energiei solareeZ430-RF2500-SEH include un panousolar de înaltă eficienţă ce poate opera deasemenea şi în mediu interior cu luminăfluorescentă de joasă intensitate, pentru aoferi suficientă energie unei aplicaţii cusenzori wireless, fără baterii suplimentare.Acest kit are de asemenea intrări pentrucaptatori externi de energie şi stocheazăenergia suplimentară într-o pereche debaterii reîncărcabile film subţire, ceseamănă cu nişte cipuri CI mari.

eZ430-RF2500 este un kit în kit; acesta esteinclus în kit-ul de captare a energiei solareeZ430-RF2500-SEH şi este utilizat pentru acomanda o aplicaţie de captare a energiei ladistanţă, aplicaţie pe care am montat-o afarăcu panoul solar. Dispozitivul inclus eZ430-

RF2500 este în sine o unealtă de dezvoltarecompletă, wireless, bazată pe USB,dezvoltată în jurul microcontroleruluiMSP430 (unul dintre membrii familieiMSP430F22x4, unde “x” este un număr cepoate varia). Acesta include o interfaţă dedepanare pentru MSP430, ce permitedepanare în sistem în timp real, programare,dar şi interfaţă de transfer a datelor către unPC de la un sistem wireless.

Pentru colectarea unor date suplimentarepoate fi integrat şi un senzor extern, deşi încazul acestui exemplu nu a fost folosităaceastă capabilitate. Kit-ul de dezvoltareeZ430-RF2500 include:• Un emulator alimentat prin USB pentru

programarea şi depanarea unei aplicaţii în sistem

• Două plăci wireless ţintă 2,4-GHz cu MCU MSP430F de ultra joasă putere

• O placă de extensie baterii şi baterii AAA• 1 buton cu apăsare• 2 LED-uri• Placa wireless ţintă eZ430-RF2500T• TI CC2500 integrat – un transceiver

multicanal, 2.4 GHz, bandă ISM, de joasă putere

• Carcasă pentru stick USB• Exemplu de proiect cu reţea de senzori

wireless ce măsoară temperatura, tensiunea şi puterea semnalului

• IAR Kickstart şi Code Compose EssentialsCore Edition, ce includ un assembler, linker, depanator la nivel de sursă şi un compilator C limitat

• Documentaţie completă pe CD-ROM

Kit-ul “–SEH” integrează numeroase funcţiipe care altfel ar fi trebuit să le proiectăm dela nivel de schemă, inclusiv panoul solar, opereche de baterii reîncărcabile filmsubţire, circuite de protecţie, un MCU TIMSP430F2274 şi un transceiver wirelessCC2500 2.4-GHz. Am avut de asemeneanevoie să născocim un circuit simplu dedivizare a tensiunii pentru a-l utiliza cusenzorul de lumină ambientală. De vreme

ce dorim să detectăm prezenţa sau absenţaluminii în interiorul cutiei poştale, divizorulde tensiune va fi suficient. Dacă doriţi orezoluţie mai bună, există circuite mult maicomplexe ce utilizează senzorul de luminăambientală ca un tranzistor NPN (baza fiindsensibilă la lumină şi reglând emitorul pen-tru a colecta curentul), dar acest lucrureprezintă un alt subiect.Vom folosi o rezistenţă mică de 220Ω înserie cu un potenţiometru de 10kΩ cajumătate a divizorului de tensiune şisenzorul de lumină ambientală ca cealaltăjumătate. Potenţiometrul ne va permite săreglăm manual sensibilitatea senzorului delumină ambientală odată ce este instalatfără a trebui să rescriem firmware dacă neschimbăm locul sau dacă se schimbăcondiţiile de iluminare. O modificaresuplimentară pe care trebuie să o facemplăcii MSP430 “nodul de la distanţă” (placade afară ce gestionează captarea energieisolare) este de a lipi două linii de pini pen-tru a simplifica accesul la pinii MCU şipentru a permite reconectarea dacă placava fi folosită într-un alt proiect viitor.

Cantitate Cod produs Mouser Descriere Loc utilizare1 595-EZ430-RF2500-SEH Modul de captare a energiei solare TI cu placă de panou solar La distanţă

(2,25 inch × 2,25 inch), MSP430 MCU, două plăci ţintă wireless şi canal de aplicaţie USB

1 595-LP2950-33LPRE3 TI – stabilizator LDO 3,3V La distanţă1 782-TEPT4400 Senzor de lumină ambientală de la Vishay La distanţă1 71-CCF55221RFKE36 Rezistenţă Vishay 220Ω La distanţă1 652-3362P-1-103LF Rezistenţă semi-reglabilă Bourns 10KΩ La distanţă4 512-FOD852300 Optocuplor Fairchild Înăuntru1 595-MSP-EXP430FR5969 TI LaunchPad kit de dezvoltare pentru experimentare Înăuntru1 563-BB-32620 Carcasă Bud Industries Boardganizer Înăuntru1 653-A3DT-500R Buton rotativ cu apăsare de la Omron Înăuntru1 71-CCF0710K0GKE36 Rezistenţă Vishay 10KΩ Înăuntru1 871-B41041A6104M Condensator EPCOS 0.1μF Înăuntru1 647-UVR1H100MDD1TA Condensator Nichicon 10 μF Înăuntru1 782-T010051 Modul servo Arduino Înăuntru1 517-9611256404AR Conector cu pini 3M – pas 2,54mm Înăuntru1 563-BB-32621 Placă de testare fără lipire de la 3,2” × 2,08” × 0,33" Înăuntru2 932-MIKROE-511 Fire de conectare Mamă-Mamă tip jumper Ambele locuri2 932-MIKROE-513 Fire de conectare Tată-Tată tip jumper Ambele locuri

Page 17: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

17

Placa de dezvoltare pentru captareaenergiei solare oferă circuite de controlcare permit panourilor solare să alimentezemicrocontrolerul MSP430 dacă soarele estesuficient de strălucitor. Bateriile din kit-ulsolar TI au viteze de descărcare extrem dereduse, făcându-le ideale pentru aplicaţiide captare a energiei. Odată ce soarelescade sub un anumit nivel adecvat, kit-ul vaîncepe automat să alimenteze MSP430 dela baterii. Aceasta este o funcţie integratăextrem de convenabilă şi va furnizasuficientă energie pentru aproximativ 400de comunicaţii RF înainte ca bateriile să sedescarce. Optimizând intervalul de timpîntre comunicaţii, puteţi obţine un intervalgeneros de utilizare a acestei plăci fără aavea suficientă lumină solară. Acest lucrueste extrem de important în multe aplicaţiide detecţie la distanţă.

Programarea MSP430 este destul de simplăpentru inginerii care au lucrat utilizând alteplatforme de microcontrolere. MCU-ul dininterior, kit-ul de dezvoltare LaunchPad(MSP EXP430FR5969), vine cu un CDconţinând programul sursă şi aplicaţii. Cutoate acestea vă puteţi asigura că aţi instalatcea mai recentă versiune a mediului de dez-voltare integrat (IDE) TI numit CodeComposer Studio (care este la versiunea6.0.1 la momentul scrierii acestui articol), şică utilizaţi cel mai recent firmware vizitândwww.ti.com. Pentru cei care vin dinspre medii de dez-voltare relativ simple precum mediul dedezvoltare oficial Arduino IDE, nu trebuie săfie îngrijoraţi de mediul de dezvoltare inte-grat mai complex. Tutorialul care însoţeşteeZ430-RF2500 este bine scris şi vă va arătatot ceea ce trebuie să ştiţi pentru a optimizafirmware-ul preîncărcat.

Pentru încărcarea unui nou firmware veţi uti-liza cheia hardware USB de depanareinclusă. Doar trebuie fiţi siguri că văreamintiţi care MSP430 este nodul de la

distanţă (cel de afară cu panoul solar) şi careconţine firmware-ul de hub (din interior, depe kit-ul LaunchPad ce controlează motorulservo pentru steagul de semnalizare fizic).

Noi vom face optimizări minime asuprafirmware-ului implicit ce vine preîncărcatpe nodul MSP430 de la distanţă. În modspecific, vom optimiza porţiunea deprogram ce citeşte tensiunea de la baterieastfel încât va citi tensiunea pe un pin deintrare analogic extern, în cazul nostru pepinul analogic A0. Făcând apel la lista demateriale prezentate anterior, se observă căkit-ul solar vine cu un panou solar, un micro-controler MSP430 (“nodul de la distanţă”),şi două plăci ţintă wireless eZ430-RF2500T.Micile plăci eZ430-RF2500T transmit şirecepţionează semnale care anunţă prinparametrii MSP430 din interior despreexpunerea cutiei poştale la lumină.

Pinii plăcii ţintă eZ430-RF2500T arată căA0 de la nodul de la distanţă MSP430 esteadus către pinul 3 de pe placa ţintă eZ430-RF2500T. Acesta este unul dintre piniiexterni care face parte din conectorii cupini lipiţi mai devreme pentru acces mai

simplu. Dacă vă uitaţi la firmware-ul implicitinstalat pe modulul MSP430 nod de ladistanţă, va trebui schimbată linia deprogram evidenţiată în figura 6.După salvarea schimbării, putem acumîncărca noul firmware pe MSP430 caregestionează panoul de captare a energieisolare (localizat fizic cu panoul de la căsuţapoştală) utilizând cheia hardware USB caunealtă de programare. Apoi este doar osimplă problemă de prindere a senzoruluide lumină ambientală (după cum se poatevedea în figura 3) şi conectarea plăcii ţintăMSP430 pe placa de captare a energiei(precum în figura 4). Prin înlăturarea jumpe-rului JP8 se permite panoului solar săînceapă încărcarea pe placă. Trebuieverificat dacă LED-ul de pe placa MSP430nod de la distanţă începe să clipească atuncicând este ataşat la panoul solar. Un lucruimportant de remarcat este că, dacă sedoreşte oprirea alimentării proiectului şidepozitarea plăcii de captare a energiei(EH), trebuie să vă asiguraţi de înlocuireajumperului J8.În acest punct, dacă doriţi instalarea perma -nentă a aplicaţiei, trebuie să apelaţi la ocarcasă care să asigure rezistenţă la con di ţiilemeteorologice şi să utilizaţi un material ter-mocontractabil sau un material de etan şare(poate ceva ca sugru – lipici care odatămodelat seamănă cu un cauciuc) pentru aetanşa carcasa şi pentru a menţine ordonatecablurile exterioare. Când montaţi dispozi -tivul la o căsuţă poştală, reţineţi că dacă lo -cuiţi în emisfera nordică este ideal să în drep -taţi panoul solar către sud pentru a maxi mizaexpunerea solară pe toată durata anului.

Pregătirea sistemului din interiorPorţiunea din interior a sistemului nostru denotificare cu privire la livrarea corespon -denţei vor necesita utilizarea unui computercu Windows.

CAPTAREA ENERGIEI SOLARE

Ü

Figura 3:Circuitul exterior din cutia poştală cu senzor de lumină ambientală cupotenţiomatru de reglare şi TexasInstruments MSP430FR5969.

Figura 5:Interfaţa de depanare USB eZ430-RF şi placa ţintă wireless caracterizată detransceiverul RF de joasă putere CC2500 2.4 GHz.

Figura 4:Niciun software nu poate rula fărăhardware, astfel că această schemă decircuit arată MSP430 LaunchPad cuconexiuni la servomotor şi butonul care reiniţializează steagul, odată cecorespondenţa a fost preluată.

Page 18: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

18

Dacă nu puteţi avea disponibil uncomputer pentru proiectul de comandă dela distanţă, acest întreg proiect de captare aenergiei poate fi construit utilizând doarmicrocontrolere, deşi utili zarea compu -terului vă permite crearea de noi funcţiipentru acest proiect, precum rularea unuiscript Python pentru a trimite un email cuprivire la schimbarea stării. Porţiunea din interior constă din calcula -torul anterior menţionat care va rula pro-gramul de procesare ce va asigura interfaţacu două dispozitive externe:

1. MSP430 din interior ce rulează firmware-ul hub-ului şi care este ataşat la computer prin intermediul cheii hardware de depanare USB;

2. Placa de dezvoltare şi experimentare TI LaunchPad ce controlează servomotorul care ridică steagul în interiorul casei.

Vom utiliza uneltele de limbaj Processingde tip open source pentru a dezvoltaaplicaţia noastră într-un program numit“schiţă”. Am ales limbajul Processing pentrucă atunci când sunteţi în faza de prototip,există puţine medii de dezvoltare la fel deuşoare ca Processing din punct de vedere almanipulării comunicaţiei seriale şi al creăriiunei interfeţe de bază cu utilizatorul (UI).Pentru a rezuma structura hardwareinternă, modulul MSP430 pe care rulează

firmware-ul se ataşează la computer cu ocheie hardware USB. Depanatorul vaapărea pe computer ca un port COM.Reţineţi care port COM, deoarece vomutiliza această informaţie în programulProcessing mai târziu. O altă componentă hardware care se valega la computer este placa de dezvoltare şiexperimentare TI LaunchPad. Aceasta neva permite interfaţarea cu un servomotorce va ridica steagul atunci când corespon -denţa a fost livrată. Vom ataşa de asemenea un buton pentru apermite utilizatorului să reiniţializezesistemul (şi să coboare steagul prin inter -mediul servo) după ce corespondenţa afost preluată. Precum în cazul tuturor I/Odigitale, nu uitaţi să includeţi o rezistenţăde ridicare sau de coborâre pentru apreveni o intrare incertă care să facăaplicaţia nesigură în cel mai bun caz, iar încel mai rău caz să o facă defectă.

Pseudocodul pentru programul înProcessing constă din:1. Citeşte pachetul de date seriale venind

de la portul COM conectat la placa eZ430-RF2500T, care este conectat la depanatorul USB.

2. Analizează pachetul de date pentru a ignora pachetul de date de la hub şi pentru a lua în considerare doar datele de la nodul de la distanţă.

3. Analizează pachetul de date de la nodul de la distanţă pentru a căuta citirile de tensiune de la ADC.

4. Dacă tensiunea citită este mai mică de 4,5V, se consideră că s-a livrat corespondenţa.

5. Se trimite pachetul de date serial către LaunchPad informându-l astfel că s-a livrat corespondenţa şi să ridice steagul.

LaunchPad-ul ce controlează servomotorulva fi programat utilizând mediul de progra-mare Energia IDE în loc de Code ComposerStudio, ce a fost utilizat anterior. Mediul dedezvoltare integrat arată similar cuProcessing IDE şi ar trebui să facă tranziţiadintre cele două foarte uşor, şi ar trebui săgestioneze mult mai uşor problemele decomunicare. Firmware-ul va aştepta până larecepţionarea de la computer a unui cuvântcheie; în acest caz steagul va fi un şir de ca -ractere cu valoarea “MAIL”. Odată cerecepţionează cuvântul cheie el va roti ser-vomotorul cu 90 de grade, ridicând steagul.Putem utiliza o bibliotecă sevo oferită pesite-ul Energia, care va face mult mai simplăcomanda servomotorului, prin abstracti-zarea programului necesar pentru calculelefactorului de umplere al semnalului PWM;ea reduce interacţiunea servo cu o simplăapelare a unei funcţii. Suplimentar, avemnevoie de o funcţie pentru a gestionabutonul de reiniţializare conectat la unuldintre pinii digitali de I/O al LaunchPad. Înacest caz funcţia va comanda motorulpentru a coborî steagul şi pentru a permitesistemului să aştepte din nou pe serialcuvântul cheie “MAIL”.

ConcluzieExistă un număr mare de platforme demicrocontrolere (şi unelte software), iarutilizarea plăcii de dezvoltare TexasInstrument LaunchPad este o cale minunatăde a începe lucrul. MSP430 are cerinţe dejoasă putere extraordinare şi este idealpentru aplicaţii de captare a energiei, undecheia este eficienţa energetică. Fie că sunteţiun inginer experimentat sau un dezvoltatorde week-end, învăţarea diferitelor platformeare o valoare incredibilă. Expunerea la ovarietate de platforme permite o mai mareflexibilitate la analiza tuturor soluţiilor po -sibile în vederea rezolvării unei problemespecifice. Aici a fost prezentată o soluţieposibilă pentru un sistem de notificare ladistanţă a primirii corespon denţei utilizândmicrocontrolerul TI MSP430.

Cum îl veţi modifica pentru a se potrivinecesităţilor dvs.? Sau veţi proiecta oaplicaţie complet diferită?

Figura 6:Reutilizarea programului demonstrativ ce vine deja instalat pe plăcile RF2500-SEHMSP430: linia evidenţiată mai sus este adaptată pentru firmware-ul nodului de ladistanţă utilizând Code Composer Studio. Acesta se încarcă pe eZ430-RF2500Tprin cheia hardware USB.

Page 19: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015
Page 20: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

20

Tel.: 0256-201346 • [email protected] • www.oboyle.ro

Acest multimetru sub formă de stilou, cu detectorintegrat de tensiune în curent alternativ, este uninstrument indispensabil pentru profesionişti,dar şi pentru pasionaţi. Datorită manevrării cu o singură mână, estedeosebit de util în domeniul său.

Multimetru tip stilou,Mastech MS8211

Intervale de măsurare:• Tensiune CC: 200mV/2V/20V/200V/600V (±0,7%)• Tensiune CA: 200 mV/2V/20V/200V (±0,8%)/600V(±1%)• Rezistenţă: 200Ω/2kΩ/20kΩ/200kΩ/2MΩ/20MΩ (±1%)• Selecţie manuală sau automată a domeniului de măsurare• Funcţie de închidere automată• Funcţie de Data Hold• Funcţie de Peak Hold (valoarea cea mai mare)• Testare diode şi buzzer de continuitate• Detector de tensiune ACDimensiuni (L × l × h): 208 × 38 × 29mm.Livrare: multimetru, cabluri de testare, geantă de transport.

Multimetru pentrucomponente SMD,Mastech MS8910

Caracteristici:• selectare manuală sau automată a intervalului de măsurare• detectarea automată a componentelor necunoscute• funcţie Data Hold• indicator de nivel scăzut al bateriei• rezistenţă: 300Ω / 3kΩ / 30kΩ / 300kΩ / 3MΩ• capacitate: 3nF / 30nF / 3μF / 30μF / 300μF / 3mF / 30mF• test diodă: 2,8V / 2mA• test de continuitate: notificare sonoră (până la 30Ω)Dimensiuni (L × l × h): 175 × 32 × 20 mm.Pachetul conţine: multimetru, acumulator, 2 vârfuri de rezervă, cutiede depozitare.

Tel.: 0256-201346 [email protected]

www.oboyle.ro

Multimetru pentru componente SMDMastech MS8910, ideal pentru măsurarearezistenţelor, condensatorilor şi diodelorSMD precum şi pentru test de continuitate.Poate detecta automat şi identificacomponentele necunoscute, afişând valorileacestora pe ecran.

Page 21: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

21

Detector de tensiune cu display UNI-T UT15C

Tel.: 0256-201346 [email protected], www.oboyle.ro

UT15C este un tester profesional de tensiune,potrivit pentru măsurarea tensiunii AC sau DC, pentru a determina direcţia de rotaţie sau pentru test decontinuitate.Are LED-uri integrate pentruluminarea punctului demăsurare. Ideal pentru electricieni, tehnicieni service etc.

Specificaţii:• Domeniu de măsurare: de la 12V la 690V;

50Hz la 400Hz• LED-urile indicatoare de tensiune:- 12V: între 0 şi 12V se va aprinde acest LED- 24V: între 19V ±2V se va aprinde acest LED- 50V: între 48V ±6V se va aprinde acest LED- 120V: între 110V ±20V se va aprinde acest LED- 230V: între 200V ±20V se va aprinde acest LED- 400V: între 340V ±30V se va aprinde acest LED- 690V: între 520V ±30V seva aprinde acest LED• Dimensiune afişaj LCD: 23 × 12mm• Afişare LCD (AC/DC): 24V - 690V (± 3%+5)• Tester de continuitate: domeniu 0 la 100 KΩ.

LED-ul de continuitate se va aprinde, iar buzzerul va emite sunete.

• Test rotaţie fază: 50Hz la 60Hz• Selectare domeniu: automată• Detectare polaritate: negativ şi pozitiv• Detectare tensiune cu o singură sondă:

de la 100V la 690V; 50Hz la 400Hz, doar pentru test rapid

• Detectare scurt circuit• Dimensiuni: 275 × 51 × 30mm

Page 22: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

22

Banda 900 Mhz (rază medie de acțiune)

Avantaje:• Semnal foarte bun chiar și în zone

obstaculate datorită frecvenței mici.• Poate fi folosit cu sisteme de control

în 2.4Ghz• Antenele pot fi făcute și în regim de

amator, însă datorită frecvenței mici, vor fi destul de mari.

Dezavantaje:• Frecvență repartizată de asemenea și

unor companii de telefonie mobilă (semnalul va fi slab în zonele în care sunt plasați stâlpi de telefonie mobilă).

• Tehnologie învechită.

Banda 1,2 Ghz (rază medie/mare de acțiune)

Avantaje:• Semnal bun chiar și în zone obstaculate

datorită frecvenței mici.• Poate fi folosit şi cu sisteme de control în

2.4 Ghz însă va fi nevoie de unele filtre speciale.

Dezavantaje:• Frecvențe interzise în această bandă:

1. 1227.60 1575.42Mhz - GPS2. 962-1213 Mhz - comunicație aeronautică

• Imagine mai slabă față de sistemele în 5.8 Ghz

Banda 2,4 Ghz (rază mare de acțiune)

Avantaje:• Folosit pentru transmisii cu rază mare de

acțiune.• Tehnologie nouă și în continuă dezvoltare.• Gamă mare de antene disponibile

pentru câştig de putere.

Dezavantaje:• Datorită frecvenței destul de mari,

semnalul va fi slab în zonele obstaculate. Se recomandă antene unidirectionale și sisteme de urmărire în timp real.

• Bandă de frecvență aglomerată (Wi-fi, microunde, bluetooth)

• Nu poate fi folosit sub nicio formă cu sisteme de control în 2,4 Ghz.

Banda 5.8 Ghz (rază mică/medie de acțiune)

Avantaje:• Folosit în special pentru spații deschise

fără obstacole.

Sistem de transmisievideo la sol în 5.8Ghz

Autor: Bogdan Brî[email protected]

Page 23: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

23

• Poate fi folosit cu sisteme de control în 2,4 Ghz

• Tehnologie nouă• Imagine foarte bună în comparație cu

celelalte frecvențe.

Dezavantaje:• Raza de acțiune se micșorează

seminificativ atunci când aerul este umed sau când se zboară foarte aproape de plafonul de nori.

• Frecvență aglomerată în oraşe.• Antenele se pot face în regim de

amator, însă pentru un efect cât mai bun, trebuiesc să fie foarte precise.

Reguli generale:1. Raza de acțiune este invers

proporțională cu frecvența de emisie.2. Frecvențele mari sunt mult atenuate de

obstacole.3. Cu cât frecvența de emisie crește,

dimensiunea antenei este mai mică.4. NU zburați niciodată cu un sistem video

a cărui frecvență de emisie coincide cu cea de control. Riscul de bruiaj este foarte mare.

În principal, puterea de emisie depinde dedistanța pe care vrem să zburăm. Deși pepiață există sisteme de transmisie video cuputeri cuprinse de la 10mW până la 2-5W,nu se recomandă decât în situații cu totulspeciale puteri mai mari de 500mW - 1Wdin mai multe considerente. În primul rând,cu cât puterea de emisie este mai mare cuatât consumul va fi mai mare şi va duce laepuizarea bateriei de pe model și în aldoilea rând, o putere de 1W poate induceîn sistemul de control interferențesemnificative. Se recomandă ca sistemul deemisie să stea cât mai departe posibil fațăde receptorul de comandă pentru a nu seinfluența unul pe celalalt.

Alegerea noastră:Deoarece un hexacopter are o razămică/medie de acțiune, iar sistemul decomandă este un FrSky 2,4 GHz, cea maibună variantă în cazul nostru a fostalegerea unul transmitător în 5.8 Ghz cu oputere de 200mW.

Puterea emisă nu este una mare însăsuficientă pentru o rază de acțiune de 1-2km cu posibilitatea de mărire dacă sefolosesc antene cu câştig de putere.Datorită constrângerilor impuse de greu-tate, am ales un model de transmitător ceare doar 16g.

Specificații:• Format video acceptat: NTSC/PAL• Impedanţă de ieşire: 50 Ohm• Putere de ieşire: 23~24dBm• Canale: 32CH• Tensiune de alimentare: 7V~24V• Curent consumat: 190mA• Conector: RP-SMA• Dimensiuni: 40mm × 23mm × 8mm• Greutate: 8g (fără antenă)

Pentru a profita cât mai mult de frecvențade 5.8 Ghz, am ales o cameră Sony cu unsenzor CCD de 1/3". Calitatea imaginii este una foarte bună, iardatorită lentilei cu distanţa focală de2.8mm, câmpul vizual acoperit este unulfoarte mare.

Greutatea redusă, calitatea foarte bună aimaginii și posibilitatea de interschimbare alentilei, sunt principalele atu-uri care ne-aufacut să alegem camera Sony Effio 700TVL.

Bibliografie:www.flitetest.comwww.fpvforme.com

Sursă imagini:www.flitetest.comwww.dohc.co.ukhttp://blog.oscarliang.net/

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3HEXACOPER

Page 24: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

24

Kit-ul include tot ce aveți nevoie pentru afinaliza 15 circuite, de bază spunem noi, carete vor face să înțelegi cum lucreazămicrocontrolerul, cum se folosește unbreadboard, diferența dintre un semnalanalogic și unul digital, precum și lucruri maicomplexe, cum ar fi, citirea senzorilor,afișarea informațiilor pe un LCD, conducereamotoarelor și multe altele, dar oferă șiposibilitatea creării unor noi circuite și dez-voltarea propriilor proiecte.

Iniţiere în electronică cu

SparkFun

Lumea Sistemelor Embedded poate părea, la prima vedere, de nepătruns.Astfel, un începător se poate pierde ușor în masiva cantitate de informațiidespre piese, microcontrolere și tehnici ale unui mic proiect electronic, cum ar fichiar și aprinderea unui LED.Cei de la SparkFun vin în ajutorul începătorilor cu un kit de învățare, SparkFunInventor’s Kit, reprezentând o modalitate foarte bună de a începe programareași interacțiunea hardware prin intermediul limbajului de programare Arduino.

Autori:Constantinescu Cosmin - [email protected] Rareș Răzvan - [email protected] Laura - [email protected]

Kit Preview

Page 25: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

25

SPARKFUN

RedBoard v23 Schematic

Page 26: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

Drumul spre succesAcest best-seller al celorde la SparkFun estedestinat celor care îșidoresc să pătrundă înminunată lume aelectronicii fără aproapeniciun fel de cunoștințăteoretică necesară.Pe lângă piese precum:LED-uri, Servo, motoareDC și un BreadBoardcare ajută foarte multdeoarece nu este nevoiede lipirea componen -telor între ele, kit-ulconține o placă hibridăbazată pe Arduino UNOîmpreună cu un Shield UNO R3 și FTDI, oferind stabilitate întransmisia serialelor TTL către USB, iar alimentarea plăcii se faceprintr-un cablu Mini-USB prevăzut și el în kit.

SpecificaţiiPlaca conține un microprocesor ATmega328P, cu un consum redus,dar cu performanțe crescute, ce funcționează la o frecvență de20MHz și 20MPSI/MHz cu o memorie flash de 32 KBytes.În descrierea producătorului, plăcuța RedBoard are următoarelespecificații:

• Microcontroler ATmega328 cu Optiboot (ONU) Bootloader• Programare USB facilitată de omniprezentele FTDI FT231X• Tensiune de intrare - 7-15V• 0-5V ieșiri cu 3.3V intrări compatibile• 14 Digital I/O Pini (6 ieșiri PWM)• 6 intrări analogice• ISP antet• Memorie flash 32k• 16MHz ceas de viteză• Toate SMD Utilaje construcții• R3 Shield Compatibil• PCB Red!

SparkFun RedBoard este echivalent cu placa Arduino UNO V3,dar este produs în SUA de către firma Sparkfun. Folosind acelașiprocesor, această placă este capabilă să ruleze orice cod carerulează pe UNO și va oferi exact aceleași rezultate.

Programarea pe placăÎn ceea ce privește partea practică a kit-ului, acesta este prevăzutcu un ghid de Start-Up care vă va purta prin 15 lucrări dedificultate progresivă, astfel încât la finalul acestora veți dobândi omultitudine de cunoștințe pe partea de programare Arduino șiinterconectare a pieselor pentru a duce la bun sfârșit un micproiect imaginat de voi.Poate vă întrebați dacă logo-ul de la începutul articolului este doaro imagine preluată de pe internet sau este făcută de noi. Răspunsul este cel pe care vi-l doriți să îl auziți: Da,este în totalitatefăcută de noi.

Vă vom explica în cele ce urmează pașii pe care i-am parcurs pen-tru a scrie pe display-ul LCD, tot ce ne trece prin cap.

Ai nevoie de:• Display LCD

• 16 fire

• PotențiometruComponentele vor fi interconectate dupăurmătoarea schemă. Potențiometrul din acestproiect are rolul de a seta contrastul fundaluluidisplay-ului LCD. În locul acestuia se poatefolosi o rezistență de 10KΩ.

Trecând la parteasoftware, codul necesarfuncționării dorite adisplay-ului vă esteprezentat în următoareafigură.

După cum se poateobserva, codul dinArduino conține douăfuncții obligatorii pentruca placa noastră săpoată funcționa dupămodul în care o pro -gramăm.Cei care sunt obișnuițicu programarea în C şiC++ vor înțelege ceînseamnă prima linie decod “#include”.

26

Ü

LCD Schematic

Arduino Code

RedBoard

Page 27: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

27

SPARKFUN

Acea linie îi spune compilatorului să adauge la rulare funcții speci-fice lucrului cu display-uri LCD.Următoarea linie reprezintă declararea efectivă ca o “structură dedate” a unui display LCD. Parametrii funcției reprezintă pinii deinput.

Funcția setup( ) reprezintă partea incipientă a codului în care suntdeclarați pinii pe care urmează să îi folosim, cât și modul în carevrem să îi folosim (input sau output); În cazul de față, pinii au fostdeclarați anterior. Metoda lcd.begin(16,2) îi transmitecompilatorului că display-ul LCD are 16 coloane structurate pe 2rânduri.

Cursorul ce parcurge matricea de 16×2 este setat inițial pe rândul1, iar metoda lcd.print scrie șirul de caractere pe rândul indicat decursor. Setând cursorul pe poziția (0,2) , ne vom situa pe rândul 2,coloana 0. Astfel vom putea scrie şi pe cel de-al doilea rând fără săinteracționăm cu primul rând.

A doua funcție, loop( ) este corpul în care se descrie ceea ce vaface placa cât timp va fi alimentată. Această metodă funcționeazăîn aceeași manieră ca un for loop, ciclând la infinit până laîncheierea alimentării, codul însă rămânând stocat pe memoriaFlash a plăcii Arduino. În cazul de față, funcția loop() nu conținenimic deoarece instrucțiunile plăcii sunt declarate în setup().

Uite mai jos cum va arăta placa ta la sfârșit:

ConcluziiKit-ul de la SparkFun vine în ajutorul celor care doresc să patrundăcu ușurință în lumea electronicii, atribuind un stil ludic lucruluihardware. Deschizând poarta către universul vast de posibilităţi alroboticii, începătorii își pot concepe propriile lor mici proiecte șipot să-și găsească un nou hobby sau, de ce nu, să dezvolte ocarieră din această pasiune pe care noi o găsim foarte antrenantăși satisfăcătoare. Cu toții am fost începători, așa că noi vă recomandăm cu tărie acestkit al celor de la SparkFun, pentru o experiență interactivă de neuitat.

Proiectul terminat

Page 28: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

Internet of Things

4 GirlsCe este?IoT4Girls este un workshop adresat fetelor de liceu prin care ne dorim să le arătăm, înainte ca elesă ia decizia de a urma o anumită facultate, ce înseamnă programarea şi cât de distractivă poate fi.Participantele nu trebuie să aibă anumite cunoştinţe, deoarece le învăţăm noi totul de la zero.

28

Autor: Alina Țucunete - [email protected]

Page 29: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

29

INTERNET OF THINGS 4 GIRLS

Cine sunt organizatorii?IoT4Girls este un program Google RISErealizat de Asociaţia Tech Lounge, GirlsWho Code Romania şi UniversitateaPolitehnica din Bucureşti. Tech Lounge estelocul de întâlnire în care studenți din ICT șiinginerie, tineri interesați de business,dezvoltatori, designeri și antreprenorischimbă gânduri și schimbă câte un colț delume (http://tech-lounge.ro). Girls Who Code Romania este comunitateapentru femei programator, dar și a celor careîși doresc să învețe să programeze; a fostînființată din pură pasiune pentru progra -mare, obiectivul organizației fiind de a oferisuport și susținere tuturor fetelor interesatede acest domeniu (www.girlswhocode.ro).

De ce doar pentru fete?În timpul liceului este foarte important sădescoperi ce ţi-ar plăcea să faci mai departeşi să-ţi alegi facultatea potrivită. Fetele, spre deosebire de băieți, suntdescurajate de la a urma direcții tehnice,deși sunt la fel de capabile. Ca o micăparanteză, se spune că în spatele unuibarbat puternic stă o femeie puternică. Darştiţi cine stă în spatele unei femei puternice?Ea însăşi. Aşadar, fetelor, şi voi puteţi fiingineri de succes dacă vă doriți asta!

Cum a fost prima ediţie?Aceasta s-a desfăşurat în perioada 27-29martie la Facultatea de Automatică şiCalculatoare din Bucureşti. Fetele au fost foarte interesate de acestworkshop, ca dovadă că s-au înscris 166 de

tinere, în condiţiile în care erau disponibiledoar 16 locuri. Drept mentori au fost studenţi sauproaspăt absolvenţi de la mai multefacultăţi din domeniul IT. Considerăm cădiferenţa mică de vârstă dintre participanteşi mentori a contribuit la atmosfera destinsăşi plăcută.

Pe parcursul acestor zile, fetele au învăţatconceptele de bază despre hardware,pagini web şi programarea în Arduino.Fiecare şi-a ales un proiect (Sparki, Do ItYourself Gamer KIt, Wyliodrin, colier cuLED-uri etc.) la care a lucrat în prezenţa unuimentor, iar la final l-au prezentat. Astfel, îlputeai privi pe Sparki cum desenează undragon comandat de pe telefonul mobil sauputeai controla LED-uri în funcție decomenzile date de un Web Server.

La sfârşit, fetelor le-au fost prezentateoportunităţile pe care le au dacă îşi alegdomeniul IT şi care sunt diferenţele dintrecele mai bune facultăţi cu acest profil dinBucureşti: Automatică și Calculatoare(U.P.B.); Cibernetică, Statistică și InformaticăEconomică (A.S.E.) și Mate-Info(Universitate).

Ce au făcut fetele în cadrul unui proiect?De exemplu, două dintre fete l-au făcut peSparki să deseneze un dragon. Roboţelul are două grippere cu care poateprinde obiecte, iar fetele l-au pus să ţină unmarker.

Pentru aceasta, ele au scris în SparkiDuinoun cod ce folosea următoarele funcţii:

void loop(){sparki.gripperOpen(); // open the robot's

gripper

delay(1000); // for 1 second (1000 milliseconds)

sparki.gripperClose(); // close the robot's gripper

delay(1000); // for 1 second (1000 milliseconds)

sparki.gripperStop(); // stop the grippers from moving

delay(1000); // for 1 second (1000 milliseconds)

}

Apoi, utilizând funcţiile de bază sparki.moveForward();sparki.moveBackward();sparki.moveRight();sparki.moveLeft();,ele l-au programat pe Sparki să facăanumite mişcări, precum să meargă în zig-zag pentru a desena creasta dragonului.

O altă echipă a creat aplicația mobilă pen-tru controlul robotului (folosind un modulbluetooth) chiar de pe telefon.

Page 30: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

30

Ü

Page 31: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015

Electronica Azi HOBBY • Iunie, 2015 • Nr. 3

31

Page 32: Electronica Azi Hobby nr 3 - 2015