Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

44
Aproximativ 8,5% din populaţia lumii are diabet, iar acesta este a opta cauză a mortalităţii; Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că va deveni în 2030 a şaptea. Această creştere poate fi observată şi urmărind statisticile din ultimii ani, cu aproape 1 milion de decese cauzate de diabet în 2000 şi o creştere până la 1,4 milioane în 2011. Una dintre principalele metode de a gestiona diabetul este aceea de a păstra nivelul de glucoză în sânge cât mai aproape de normal posibil. Acest lucru a condus la o creştere a utilizării glucometrelor. Un glucometru este un dispozitiv medical utilizat pentru determinarea concentraţiei de glucoză într-o soluţie. Concentraţia de glucoză este măsurată în unităţi de miligram pe decilitru (mg/dl) sau millimol pe litru (mmol/l). Glucometrele au devenit elemente cheie, dispozitive casnice de monitorizare a glicemiei utilizate de persoane cu diabet zaharat. Măsurarea poate fi realizată de mai multe ori pe parcursul unei zile. Majoritatea dispozitivelor de măsurat glicemia se bazează pe o tehnologie electrochimică. Ele utilizează benzi de testare electrochimică pentru realizarea măsurării. Pentru măsurare, pe banda de test de unică folosinţă trebuie plasată o mică picătură de soluţie ce trebuie testată. Cele mai cunoscute două metode utilizate în măsurarea electrochimică a glicemiei sunt metodele colorimetrică şi amperometrică. Anul XVI, Nr. 2 [ 202 ] / Martie 2016 www.electronica-azi.ro Pagina 6 www.compec.ro www.conexelectronic.ro Proiectarea unui aparat de măsurat glicemia Cum se poate proiecta un glucometru flexibil şi economic cu un microcontroler pe 8 biţi.

description

A aparut noul numar al revistei Electronica Azi - editia din luna Martie 2016

Transcript of Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Page 1: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Aproximativ 8,5% din populaţia lumii are diabet, iar acesta este a opta cauză a mortalităţii;Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că va deveni în 2030 a şaptea. Această creşterepoate fi observată şi urmărind statisticile din ultimii ani, cu aproape 1 milion de decesecauzate de diabet în 2000 şi o creştere până la 1,4 milioane în 2011. Una dintre principalelemetode de a gestiona diabetul este aceea de a păstra nivelul de glucoză în sânge cât maiaproape de normal posibil. Acest lucru a condus la o creştere a utilizării glucometrelor.Un glucometru este un dispozitiv medical utilizat pentru determinarea concentraţieide glucoză într-o soluţie. Concentraţia de glucoză este măsurată în unităţi demiligram pe decilitru (mg/dl) sau millimol pe litru (mmol/l). Glucometrele audevenit elemente cheie, dispozitive casnice de monitorizare a glicemieiutilizate de persoane cu diabet zaharat. Măsurarea poate fi realizată demai multe ori pe parcursul unei zile.Majoritatea dispozitivelor de măsurat glicemia se bazează pe otehnologie electrochimică. Ele utilizează benzi de testareelectrochimică pentru realizarea măsurării. Pentru măsurare,pe banda de test de unică folosinţă trebuie plasată o micăpicătură de soluţie ce trebuie testată. Cele mai cunoscutedouă metode utilizate în măsurarea electrochimicăa glicemiei sunt metodele colorimetrică şiamperometrică.

Anul XVI, Nr. 2 [ 202 ] / Martie 2016 www.electronica-azi.ro

Pagina 6

www.compec.ro www.conexelectronic.ro

Proiectarea unui aparatde măsurat glicemia

Cum se poate proiecta un glucometru flexibilşi economic cu un microcontroler pe 8 biţi.

Page 2: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016
Page 3: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 3

Ediția din această lună are o “tentămedicală”. Aplicațiile din acestdomeniu sunt în continuă creștere,lucru datorat în primul rând acce-soriilor “purtabile” care ne oferăinformații importante despre stareanoastră generală de sănătate.Nu cu mulți ani în urmă, “electronicamedicală” era un subiect mai greude abordat atât din cauza cerințelordestul de severe în ceea ce priveșteproducerea echipamentelor electronice destinate acestui dome-niu, a complexității acestora, dar șidatorită faptului că numărulfirmelor producătoare de aseme-

nea echipamente este mai mic.Partea bună care rezultă din acesterigori (și restricții) este că sunt fimecare, încercând să respecte și săîndeplinească toate aceste cerințe,sunt în măsură să ofere pe piațăproduse de o calitate multsuperioară produselor competito-rilor și, în final, consumatorul vaavea parte de produse din ce în cemai performante și mai sigure.Articolul oferit de Patrick Le Fèvre(PowerBox) demonstrează celescrise de mine mai sus.Dar, cum spuneam, lumea s-a îndreptat deja către dispozitivelepurtabile - gadget-uri din ce în cemai sofisticate capabile să monito -rizeze starea noastră de sănătate.Piața ceasurilor inteligente, aechipamentelor de gimnastică, acântarelor de baie şi a dispozitivelorde monitorizare a ritmului cardiac,de exemplu, are un potențial extra-ordinar pe care fimele autohtonedin industria electronică ar trebuisă-l exploateze.

Gabriel Neagueditorial

News Companii

News Briefing Companii

RS Components este reprezentată în România în exclusivitate prinAurocon COMPEC și pe lângă cele 40.000 de produse RS Pro, ofertaconține peste 500.000 de produse industriale și componente tehnicede la 2.500 de branduri de top.

RS Pro oferă clienţilor opţiuni concrete de a alege soluţii de calitate,produse performante şi la preţuri competitive.

Kurt Colehower, preşedintele, RS Private Label, a declarat: “Vrem săconstruim o marcă de nivel mondial care să fie sinonimă cu calitatea,performanța și valoarea. RS Pro oferă calitate la un preț avantajos și nepermite să colaborăm îndeaproape cu furnizorii noştri cheie pentru acompleta gamele de produse specifice. RS Pro reprezintă angajamentulnostru de mai mult de 75 de ani de a oferi clienților noștri produse verifi -cate la prețuri competitive.”

Gama RS Pro poate fi accesată online prin intermediulsite-ului www.rsromania.com

CODICO și Digi International anunță un acord de distribuțieCODICO GmbH, distribuitorul de componente electronice din Austria șiDigi International®, lider mondial în furnizarea de produse și servicii deconectivitate M2M și IoT, au anunțat un acord de distribuție pentru Europa,Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). În conformitate cu acest acord, dispozi-tivele embedded și RF de la Digi vor fi disponibile în EMEA și prin inter-mediul companiei CODICO – divizia de componente electronice active.CODICO GmbH distribuie componente electronice active și pasive și sistemede interconectare. De asemenea, aceasta oferă management de proiect,suport tehnic, consultanță și consiliere începând din faza de dezvoltareinițială până la producție și mai mult decât atât.Digi oferă conectivitate wireless M2M ce asigură fiabilitate, scalabilitate, secu-ritate și performanță de vârf necesare pentru a construi și implementa infra-structuri critice în medii dificile. Produsele M2M de la Digi includ moduleembedded, dispozitive RF, inclusiv module XBee®, gateway-uri, modem-uri,adaptoare, senzori și multe altele.

CODICO www.codico.com

CODICO – o nouă pagină web și un magazine online de mostreNoua pagină de web a specialistului în proiectare surprinde prin modernasa prezență online: site-ul www.codico.com iese în evidență printr-un aspectdinamic ce se regăsește și în variantele pentru tabletă sau telefon mobil șioferă un conținut informativ bogat, interfață cu utilizatorul bilingvă, fiindadaptat la nevoile curente ale utilizatorilor.Atracția specială a site-ului este dată de magazinul online, prin care cliențiipot comanda un număr mare de mostre. Clienții se pot baza pe suportuloferit de CODICO încă de la începutul unui nou proiect. Pe lângă avantajuloferit de livrarea gratuită a mostrelor, magazinul online excelează prinușurința în utilizare, design, dar și livrarea rapidă a produselor.Clienții pot accesa magazinul online de mostre prin pagina oficială a distri -buitorului sau accesând direct pagina www.codico.com/shop

CODICO www.codico.comAutor: Andreea PerescuAurocon COMPEC

RS PRO

[email protected]

RS Pro este noul brand sub care RS Components și Allied, cei mai mari distribuitori de produse tehnice pentru ingineri comercializează produsele proprii începând cu 1 februarie.

calitate, încredere și performanţăla un preţ corect

Page 4: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 20164

1 Proiectarea unui aparat de măsurat glicemia Cum se poate proiecta un glucometru flexibil şi economic cu un MCu pe 8 biţi.

8 PUTERE DIN VIITOR - Bloc de putere de 700W inclusiv PFC! CosEl extinde gama proprie de module tuns.

10 EC20 QuECtEl lansează modulele EC20 și EC20 Mini PCIe - Module multi-mode ltE cu înaltă sensibilitate și funcționalitate robustă.

12 Tendinţe în domeniul microcontrolerelor: o concentrare crescută către software Prin comparaţie cu predecesorii lor, cele mai recente generaţii de MCu dispun de o mai mare integrare de caracteristici analogice, periferice mai inteligente, capabilităţi de memorie mai mari, CPu mai puternice şi consum energetic redus.

16 Staţia de încărcare a software-ului de la Continental pentru dispozitivele multimedia Fiat

18 Coexistenţa sursei de tensiune şi EMC în echipamentele medicale de la gadget-uri la dispozitive esenţiale, dispozitivele Conectate şi Iot sunt peste tot, iar noi le vedem schimbându-se gradat pe parcursul vieţii.

21 ATOP – calitate excelentă la prețuri rezonabile pentru echipamente industriale de rețele de date în România prin Comet Electronics Echipamentele industriale atoP se pot folosi într-o varietate foarte mare de aplicații cum ar fi: controlul securității, achiziții de date în măsurarea energiei, control de trafic, monitorizare de stații de energie solară.

24 Compact, puternic, standardizat: M12 Power stabilește un nou standard. noua versiune Power a conectorului M12 continuă povestea de succes a companiei, care a contribuit în mod semnificativ la crearea noului standard IEC 61076-2-111 M12 - piatra de hotar a unui nou tip de conexiuni standardizate.

26 Aţi auzit vreodată de un ventilator rezistent şi la praf şi la apă?

26 Alegeţi un ventilator cu zgomot redus şi consum mic de energie

28 W2S-2 - senzorul miniatural pentru industria electronică Combinând cerinţele minime cu privire la spaţiul necesar de instalare cu domeniile largi de detecţie şi de scanare, W2s-2 este răspunsul în miniatură la cerinţele maxime specifice industriei electronice.

34 Dispozitive pentru comunicaţie fără fir

36 Kit-uri de dezvoltare pentru semiconductoare analogice

40 High Quality Die Cut

41 Produse ESD

42 Soluţii de identificare, etichete, tag-uri

®®

ISSN: 1582-3490

“Electronica Azi” este marcăînregistrată la OSIM - România,înscrisă la poziţia: 124259

ManagementDirector General - Ionela GaneaDirector Editorial - Gabriel NeaguDirector Economic - Ioana ParaschivPublicitate - Irina GaneaWeb design - Eugen Vărzaru

Revista ELECTRONICA AZI apare de10 ori pe an (exceptândlunile Ianuarie şi August. Revista este disponibilă atât în formattipărit cât şi în format digital (Flash sau PDF). Preţul unui abonament la revista ELECTRONICA AZI în formattipărit este de 100 Lei/an.Revista ELECTRONICA AZI în format digital este disponibilăgratuit la adresa de internet: www.electronica-azi.ro. În acest format pot fi vizualizate toate paginile revistei şi descărcateîn format PDF.2016© - Toate drepturile rezervate.

Editori SenioriProf. Dr. Ing. Paul SvastaProf. Dr. Ing. Norocel CodreanuŞl. Dr. Ing. Bogdan GrămescuDr. Ing. Marian VlădescuIng. Emil Floroiu

Tipărit de Tipografia [email protected]

SUMAR Câștigați o placă de extensie multimediaîmpreună cu starter

kit-ul PIC32 de la Microchip!

Electronica Azi vă oferă șansa de a câștiga o placăde extensie multimedia (DM320005) împreunăcu PIC32 Starter Kit (DM320001) de la Microchip.

Placa de extensie MEB (Multimedia Expansion Board) șistarter kit-ul PIC32 oferă utilizatorilor o soluție integrată,dar flexibilă pentru dezvoltarea de interfețe cu utiliza-torul. Placa vine cu un display color tFt touch-screenQVGa de 3.2” (8.1 cm), un modul WiFi® certificat FCC, uncodificator audio stereo de 24-biți, un accelerometru petrei axe, un joystick și un slot pentru card de memoriemicrosd®™. Conectând orice starter kit (dM320001,dM320003-2, dM320004, dM330012 și dM240012) laMEB – veți fi gata să dezvoltați, să programați și sădepanați cod pentru caracteristicile interfeței cu utiliza-torul. atât programul demo pentru MEB cât și software-ul pentru joystick, accelerometru, CPld și multe altelepot fi descărcate de la biblioteca de aplicații Microchip.

starter kit-ul PIC32 oferă cea mai ușoară și ieftină metodăpentru a experimenta, pentru prima dată, un microcon-troler PIC32. din cele peste 35 de exemple de cod sursăale proiectului lansat, puteți învăța rapid totul desprefamilia de microcontrolere pe 32-biți de la Microchip șiuneltele sale de dezvoltare. Kit-ul include tot ce aveținevoie pentru a scrie, programa, depana și executa codpentru cel mai performant microcontroler PIC32.

Revistele editurii în format flash pot fiaccesate gratuit din site-ul www.issuu.comsau descărcând aplicaţia Issuu disponibilăpentru Android şi iOS.EURO STANDARD PRESS 2000 srl

CUI: RO3998003 Tel.: +40 (0) 31 8059955 [email protected]/1371/1993 Tel.: +40 (0) 31 8059887 www.esp2000.ro

EdItorIal ANALIZĂ

sIstEME EMBEdEd NEWS Control IndustrIal

aPlICaţII

Pentru a avea șansa de a câștiga o placă de extensiemultimedia (MEB) împreună cu starter kit-ul PIC 32

de la Microchip, accesaţi pagina: www.microchip-comps.com/eazi-multimediași introduceți datele voastre în formularul online.

Page 5: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016
Page 6: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 20166

În cazul metodei colorimetrice, senzori precum LED-uri sau senzori fotoformează o interfaţă analogică. Pentru măsurarea concentraţiei de glucoză seutilizează un amplificator trans-impedanţă. Principiul reflexiei de culoare esteutilizat pentru a determina intensitatea culorii în stratul de reacţie al benziide testare prin fotometrie. Aparatul generează o valoare numerică corespun -zătoare concentraţiei de glucoză.În cazul metodei amperometrice, un capilar este folosit pentru a prelua soluțiaplasată la un capăt al benzii de testare. Banda de testare dispune de asemeneade un electrod enzimă, care conține un reactiv, cum ar fi glucoză oxidază. Glucoza suferă o reacție chimică în prezența enzimelor, iar în timpul reacţieichimice se produc electroni. Încărcarea ce trece prin electrod este măsurată,

iar aceasta este proporțională cu concentrația de glucoză în soluţie. Pentrucompensarea efectului temperaturii asupra vitezei de reacţie, trebuie realizatăşi o măsurare a temperaturii ambientale. Majoritatea glucometrelor utilizeazăaceastă metodă, iar figura 1 prezintă principiul de lucru al benzii de testare.Banda de testare formează senzorul biochimic principal unde este plasatăsoluţia eşantion. Banda conţine trei electrozi. Electronii sunt produşi în elec-trodul de lucru pe durata reacţiei chimice. Acest electrod este conectat la unamplificator curent – tensiune. Electrodul de referinţă este păstrat la o tensi-une de referinţă constantă, faţă de electrodul de lucru pentru a forţa reacţiachimică. Al treilea electrod este electrodul de numărare, ce furnizează curentelectrodului de lucru. Majoritatea proiectelor de glucometre utilizează numaielectrozii de referinţă şi de lucru.O tensiune de referinţă precisă (Vref) ar trebui aplicată electrodului dereferinţă, iar amplificatorului operaţional o tensiune de polarizare (Vbias). Înacest mod între electrozii de referinţă şi de lucru se menţine o diferenţă depotenţial precisă. Această tensiune este stimulul care comandă curentul deieşire al benzii, curent a cărui mărime este apoi utilizată pentru a calculanumărul de electroni produşi.Eşantionul de soluţie este plasat pe banda de testare, având loc reacţiachimică dintre glucoză şi enzime. Electronii sunt generaţi pe durata reacţieichimice. Fluxul de electroni va corespunde curentului prin electrozii de lucruşi de referinţă. Acest curent va varia în acord cu concentraţia de glucoză.Curentul este măsurat prin utilizarea unui amplificator trans-impedanţă(convertor curent – tensiune) şi a unui convertor analog/digital (CAD). Ieşireaamplificatorului trans-impedanţă va fi văzută ca variaţie de tensiune cuconcentraţia de glucoză din soluţie.

Implementare digitalăDupă cum se poate observa în figura 2, o implementare digitală a gluco -metrului poate fi obţinută prin utilizarea unui microcontroler PIC16LF178xpe 8 biţi de la Microchip. Acest circuit este recunoscut pentru consumul săuenergetic extrem de redus. El conţine două amplificatoare operaţionale, două

Figura 1: Principiul de lucru al benzii de testare a glucometrului.

SISTEME EMBEDDED MCu LABORATOR

Continuare din pagina 1

Cum se poateproiecta un

glucometru flexibilşi economic cu un

microcontroler pe 8 biţi

Proiectareaunui aparatde măsurat

glicemia

Page 7: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 7

convertoare D/A pe 8 biţi, un convertor analog/digital cu până la 11 canale,EEPROM intern, I2C şi temporizator pe 16 biţi.Atunci când eşantionul de soluţie este plasat pe banda de testare, glucozagenerează o reacţie chimică, producându-se electroni. Fluxul de electroni(curentul ce străbate electrodul de lucru) poate fi măsurat. Acest curent seva schimba în acord cu concentraţia de glucoză. Curentul poate fi măsurat cuajutorul unei conversii curent – tensiune, prin utilizarea unuia dintre amplifi-catoarele operaţionale ale dispozitivului PIC şi prin filtrarea semnalelor defrecvenţă ridicată. Semnalul filtrat este apoi trimis către modulul de conversieanalog/digital pe 12 biţi.

Microcontrolerul PIC trebuie să înceapă detectarea tensiunii pe canalul con-vertorului analog/digital după aproximativ 1,5s de la plasarea eşantionuluide soluţie. Se achiziţionează 2048 de citiri. Valoarea medie a acestora esteînlocuită în ecuaţia de regresie Y = mX + C, unde Y este concentraţia deglucoză în mg/dl, m este panta, X este valoarea medie a citirilor CAD de laieşirea amplificatorului operaţional, iar C este o constantă. Concentraţia de glucoză poate fi determinată utilizând această ecuaţie deregresie, iar valoarea este afişată pe LCD în unităţi de mg/dl sau mmol/l.Memoria internă EEPROM poate stoca până la 32 de citiri de valori, acesteaputând fi vizualizate ulterior pe LCD. Energia necesară alimentării plăciidemonstrative a glucometrului poate fi furnizată de bateria cu litiu de peplacă (3V, 225mAH, CR2032).Durata de timp după care se începe captarea valorilor de la convertorul A/D(de la 1 la 1,5 s) şi numărul de citiri efectuate trebuie modificat pentru a sepotrivi cu tipul şi caracteristicile benzii de test utilizate.

Design hardwareSpecificaţiile de proiectare pentru acest glucometru necesită un domeniu demăsurare de la 20 la 600mg/dl, echivalent de la 1 la 33mmol/l. Rezultateletestării trebuie să fie afişate în 5 secunde. Cele mai recente 32 de citiri suntînregistrate automat cu data şi momentul determinării. Nu este nevoie decodificarea benzii de testare, deoarece ecuaţia generică de regresie va fiimplementată şi modificată pe baza caracteristicilor benzii de testare utilizate.Placa single utilizează dispozitivul cu 28 de pini PIC16LF178x. Pentru depanareşi programare este utilizată conexiunea serială de programare în circuit.Pe lângă afişarea măsurătorilor în mg/dl şi mmol/l, LCD-ul prezintă de asemeneamesaje de ghidare precum “Introduceţi banda de testare”, “Bandă introdusă,plasaţi eşantionul” şi “Bandă de testare defectă”.Sunt de asemenea necesari senzori pentru a detecta banda de testare care afost introdusă, pentru a măsura temperatura şi pentru a verifica starea bateriei.Există prevăzute două butoane cu apăsare, unul pentru a citi datele anteriormemorate şi unul pentru a stabili data şi ora.

Caracteristici firmwareFirmware-ul trebuie să detecteze curentul prin banda de testare utilizândamplificatorul operaţional intern, CDA şi CAD ale dispozitivului PIC. CitirileCAD trebuie să fie capturate după inserarea benzii de testare şi după verificarea

unei creşteri de peste 450mV. Înregistrarea citirilor CAD trebuie să înceapăla 1,5s după ce eşantionul este plasat pe banda de testare, iar apoi trebuiecalculată valoarea medie. Concentraţia de glucoză poate fi calculată utilizândecuaţia de regresie şi valoarea medie determinată.Modulele firmware sunt disponibile pentru interfaţa LCD şi rutine de afişare,configurarea amplificatorului operaţional, configurarea CDA, memorareacitirilor în memoria internă EEPROM, citirea canalului CAD, calculareaconcentraţie de glucoză şi implementarea RTCC (ceas de timp real şi calendar)utilizând temporizatorul pentru baza de timp.

ConfigurareReferinţa de tensiune a convertorului digital/analog este conectată la bufferul 2intern al tensiunilor de referinţă fixe, configurat pentru 2,048V. Tensiunea deieşire a CDA este stabilită la 400mV.Ieşirea amplificatorului operaţional (ieşirea convertorului curent-tensiune)este măsurată pe canalul 0 a CAD. Canalul 3 al CAD este utilizat pentru amăsura tensiunea bateriei pentru a indica starea bateriei. Ieşirea senzoruluide temperatură este conectată la canalul 8 al CAD pentru a citi temperatura.Citirile de concentraţie glucoză sunt stocate în memoria internă EEPROM. Pedurata modului de aşteptare, dacă este apăsat comutatorul S1, microcon-trolerul PIC intră în modul memorie, iar valorile stocate sunt afişate pe LCD.Pentru a vedea valorile anterior stocate, trebuie apăsat butonul S3. Apăsareadin nou a butonului S1, conduce la ieşirea din modul memorie.

Pentru afişarea citirilor şi a mesajelor text este utilizat un display LCD cu 16 ×2 caractere. Alimentarea LCD-ului este întreruptă pe perioada de aşteptareprin controlul VSS pe LCD prin pinul port al microcontrolerului.Temporizatorul, împreună cu cristalul de cuarţ extern de 32,768kHz esteutilizat pentru implementarea RTCC. Data curentă şi ora pot fi reglate pentruRTCC utilizând comutatoarele S1 şi S3.După cum se poate observa în figura 3, canalul de intrare neinversat alamplificatorului operaţional este conectat la ieşirea CDA stabilită la 400mV.Terminalul inversat al amplificatorului operaţional este conectat la electrodulde lucru. Convertorul curent-tensiune este format cu ajutorul rezistenţeiexterne şi al condensatorului extern. Ieşirea amplificatorului operaţional esteconectată la canalul CAD al dispozitivului PIC.

Consumul de curent al glucometrului în modul activ este de aproximativ1,1mA, iar în modul de aşteptare de numai 3μA. La o utilizare normalăglucometrul este în modul de aşteptare aproape 99,5% din timp.

ConcluzieMăsurările de concentraţie a glucozei sunt afectate de factori externi precumtemperatură, umiditate, altitudine şi aşa mai departe, deoarece viteza dereacţie a enzimei depinde de aceşti factori. Suplimentar, benzile de testare cudiferite chimii, vor necesita variaţii în ecuaţia de regresie (calculată cu Matlabsau Microsoft Excel). Aceşti factori trebuie luaţi în considerare la proiectareaunui glucometru pentru utilizarea cu o anumită bandă de testare.

Microcontrolerul PIC16LF178X este echipat cu amplificator operaţional, CADpe 12 biţi, CDA şi EEPROM, ce realizează o combinaţie potrivită pentru acesttip de aplicaţie cu alimentare de la baterie, ce necesită precizie de măsurare şiconsum redus de curent. Acest lucru însemnă că dispozitivul PIC poate fi utilizatpentru implementarea unui proiect de glucometru flexibil şi economic ■

Microchip Technologywww.microchip.com

Figura 2: Diagramă bloc a glucometrului.

Figura 3: Configurarea amplificatorului operaţional.

SISTEME EMBEDDED MCuAplicații cu MCU-8 biți

Page 8: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 20168

Convertorul de tensiune în formatul (L×H×W =4.62×0.5×2.42 inch, respectiv 117.3×12.7×61.5mm), vine cu o singură ieșire ce oferă trei tensiunidiferite – ajustabile într-o gamă largă (9.60 - 14.40,22.40 - 33.60, 38.40 - 52.80VDC) - și este foartesigur în funcționare (include protecții la supra -curent, tensiune și temperatură). Seria TUNSfuncționează cu tensiuni de intrare de la 85 până

la 264 VAC la 50/60Hz. Mulțumită factorului decorecție a puterii (PFC), se ajunge la un factor deputere “cos ” de până la 0,96. Atenuarea armo -nicelor este în conformitate cu IEC 61000-3-2Clasa A. Prin renunțarea la condensatorii cu tantalși aluminiu, convertorul de tensiune devine unprodus compact, proiectat pentru răcire princonducție de înaltă fiabilitate (5 ani garanție).

Noua serie cuprinde acum versiunile de 300, 500și 700W, împreună cu deja existentele versiuni deputere de 50 și 100W. Performanța termică este ocapodoperă. Seria TUNS va livra 100% din pute -rea nominală de ieșire la o temperatură pe placade bază de până la 100°C. De asemenea, semenține într-o formă bună și la capătul de jos alscării de temperatură.

CIRCUITE INTEGRATE Power

COSEL extinde gamaproprie de module

TUNS, o combinațiedintre modulele PFC

realizate anterior (DPG,DPF, DPA) și modulul

DC/DC de înaltă tensiune (DHS, DBS,

DAS), creând un modulcu adevărat integrat

AC/DC pentru montarepe circuit imprimat.

Seria TUNS

Seria TUNS

PUTERE DIN VIITORLABORATOR

Bloc de putere de 700W inclusiv PFC!

Page 9: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 9

Modulul operează de la nivelul minim detemperatură de -40°C și permite utilizarea sa înaplicații de exterior în medii foarte dure, iarcombinația dintre volumul foarte scăzut șiperformanța foarte ridicată face produsul perfectpentru aplicații care necesită dimensiuni com-pacte, eficiență și fiabilitate înalte.

Mai mult, produsul nu are nevoie nici de răcireforțată. Designul de răcire prin conducție suportăaplicații sensibile la zgomot, precum Telecom șiechipamentele de fabricare a semiconductoarelor,dar și aplicații RF, de radiodifuziune, militare și deafișare, plus produse medicale care nu au contactdirect sau indirect la pacient.

Siguranța corespunde standardelor UL 60950,cUL, CE și EN 60950-1 și face produsul potrivitpentru piața mondială.

Seria TUNS se aliniază cu familia TUHS - excelentagamă de module AC/DC cu consum redus de ener -gie pentru circuite imprimate produse de firmaCOSEL. Seria TUHS, rămâne cea mai mică sursăstandby de putere disponibilă pe piață din ziua deazi. Convertorul cu o singură ieșire este disponibilîn cinci variante de putere, de 3 / 5 / 10 / 15 / 25Wși trei tensiuni de ieșire diferite 5 / 12 / 24VDC.

Modulul cu montare pe circuit imprimat estepotrivit pentru aplicații industriale cu temperaturivariind de la -40 la 85°C. Convertorul de clasa 2este aprobat în conformitate cu standardeleEN60950-1, cUL și UL și îndeplinește condițiile decompatibilitate electromagnetică EN55022 LevelB. Utilizat la nivel mondial, gama sa largă de tensi-une de intrare (90-264VAC la 50/60Hz) îlrecomandă drept partenerul perfect pentrunenumărate aplicații.

Pentru întrebări suplimentare, contactați:Gabriel Neagu: Tel: 0318059955 [email protected]

CIRCUITE INTEGRATE Power

Seria TUHS

Module de putere

Page 10: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201610

Seria EC20 include EC20-E (suportă banda FDD-LTE/WCDMA/GSM din Europa), EC20-A (suportă banda FDD-LTE/WCDMA/GSM din America) și EC20-C [5-mode/13-band] (suportă bandaFDDLTE/TDD-LTE/TD-SCDMA/WCDMA/GSM din China).

EC20 Mini PCIe conține două variante EC20 Mini PCIe-A și EC20Mini PCIe-E, ceea ce le face compatibile cu rețelele existente EDGEși GSM/GPRS pentru a se asigura că acesta se poate conecta chiarși în zonele îndepărtate lipsite de acoperire 4G sau 3G.

“Modulele din seria LTE răspund cerințelor clienților de pe rețelele4G, cu conexiune mai stabilă la rețea și comunicații de date sigure”,a declarat Delbert Sun, Director de Marketing QUECTEL.

“Mai mult decât atât, modul EC20 este o rezervă compatibilă cumodulul QUECTEL UMTS/HSPA+UC20 cu factor de formă compactăși unitară, ce permite migrația de rețea printr-un design unic,asigurând aplicații de viitor pentru o durată lungă de timp. Modulele LTE oferă clienților posibilitatea de a integra suport pen-tru cele mai noi tehnologii de bandă largă mobilă într-o varietatede dispozitive conectate și să ofere rapid și de lungă durată, oexperiență bogată bazată pe tehnologia 4G LTE.”

SISTEME EMBEDDED Wireless

QUECTEL lansează modulele EC20 și EC20 Mini PCIe - Module multi-mode LTE cu înaltă sensibilitate și funcționalitate robustă.

EC20LABORATOR

Page 11: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 11

Modulele LTE suportă Multiple-Input Multiple-Output (MIMO),o tehnologie de antene de ultimă oră, transmițând fluxuri multi-ple de date pe mai multe transmițătoare către mai multe recep-toare. Antenele de la fiecare capăt al circuitului de comunicațiisunt combinate pentru a minimiza erorile și a optimiza viteza dedate. Ele combină, de asemenea conectivitatea wireless de mareviteză cu un receptor încorporat de tip multi-constelațieGPS+GLONASS cu înaltă sensibilitate de poziționare.

Un set bogat de protocoale Internet, interfețe standard dindomeniu (USB/PCM/USIM/NETLIGHT/UART) și funcționalitățiabundente (driverele USB pentru Windows XP, Windows Vista,Windows 7, Windows 8/8.1, Linux, Android/eCall /DFOTA/GNSS) extind aplicabilitatea modulului la o gamă largă deaplicații M2M, cum ar fi CPE, router, card de date, tabletărobustă, autovehicule, securitate și PDA industriale.

Pentru întrebări suplimentare, contactați:Gabriel Neagu: Tel: 0318059955 [email protected]

SISTEME EMBEDDED Wireless

QUECTEL WirelessSolutions a anunțatmodulele EC20 șiEC20 Mini PCIe. Noua generație demodule LTE adoptăversiunea 3GPP Rel.Tehnologia 9 LTE dispune de viteze de date de 100Mbpsdownlink și 50Mbpsuplink și oferă multi-bandă FDD-LTE (B1/B3/B5/B7/B8/B20)împreună cu HSPA șiGPRS/EDGE.

Aplicații GSM/GPRS

EC20-EFDD LTE: B1/B3/B5/B7/B8/B20

Benzi de frecvență: UMTS: B1/B5/B8

GSM 850/900/1800/1900MHz

(Benzi de frecvență diferite pentru versiunea Americană și Chineză)

Versiunea LTE: 3GPP E-UTRA Release 9

Lățime de bandă: 1,4/3/5/10/15/20MHz

Antenă: DL MIMO 2×2, suportă Rx-diversity

Tensiune de alimentare: Gama 3,4 la 4,3V, cu 3,8V tipic

Temperatură de operare: -40°C la +85°C

Dimensiuni: 32,0×29,0×2,5 mm, capsulă LCC

Greutate: Aprox. 4,9 g

LTE LTE FDD Max 100Mbit/s (DL) / Max 50Mbit/s (UL)

DC-HSPA+ Max 42Mbit/s (DL) / Max 5.76Mbit / s (UL)

Date: UMTS Max 384Kbit/s (DL) / Max 384Kbit/s (UL)

TD-SCDMA Max 4.2Mbit/s (DL) / Max 2.2Mbit/s (UL)

EDGE Max 236.8Kbit/s (DL) / Max 236,8Kbit/s (UL)

GPRS Max 85.6Kbit/s (DL) / Max 85.6Kbit/s (UL)

SMS, Apel vocal, Sleep, PPP, CUMX, FILE, DFOTA,

Protocoale: Actualizare firmware prin USB, GPS/GLONASS, TCP/UDP, FTP, HTTP,

SMTP, NITZ, NTP, PING, MMS, DTMF

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1, Linux 2.6 sau

Driver: superior, Android 2.3 /4.0 / 4.2 / 4.4 / 5.0, RIL, ECM, Windows NIDS,

GobiNet, Linux_qmi_wwan

Caracteristică specială: eCall, USIM Ddetection, QuecLocator, DFOTA, GNSS, VoLTE

Interfețe: Interfață PCM Audio Digital, I2C, USB 2.0 de mare viteză, UART, USIM,

2x Netlight, 2x ADC, RTC, Antena primară, diversitate, GNSS, QMI

SPECIFICAȚII PE SCURT

Page 12: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201612

ANALIZĂ

Noile tehnologii de ecrane (soluţii TFT/tactile) şide comunicaţii (IoT/Industry 4.0) sunt forţaconducătoare din spatele creşterii dominaţiei soft-ware. Dezvoltatorii ce proiectează microcontrolerepentru aplicaţii industriale se confruntă cu noiprobleme legate de software şi hardware ce nu aunimic de-a face cu experienţa lor de bază înlegătură cu aplicaţia, în vreme ce complexitateacreşte – uneori atât de drastic, încât apar cerinţede performanţe CPU crescute şi de memorii maimari. Printre probleme se evidenţiază sisteme deoperare în timp real, biblioteci grafice, pachete decomunicaţii, software de securitate şi sisteme defişiere, necesitând pachete software complexepentru securitate funcţională. Acest lucru înseamnă că selecţia microcontroleruluinu mai este independentă numai de cerinţeleaplicaţiei curente, ci depinde tot mai mult demodu lele software necesare. În acelaşi timp, existăo presiune în creştere pentru reducerea timpuluipână la lansarea pe piaţă a produsului. Prin urmare,dezvoltatorul are de ales să utilizeze produseMCU mult mai puternice, sau să utilizeze gamamult mai largă oferită de furnizori terţiari.

Renesas şi Synergy cu noul conceptRenesas pune la dispoziţie diferite kit-uri de start,care oferă soluţii hardware şi software pentruaplicaţii IoT şi Industry 4.0. Pentru aplicaţii IoT,acestea sunt bazate pe gamele de produse de uzgeneral RL78, RX, RZ, acoperind aplicaţiile de laconsum energetic ultra-redus şi până la înaltăperformanţă. Pentru aplicaţii Industry 4.0, în special

Ethernet industrial, Renesas a dezvoltat cu succesfamilia ERTEC şi TPS-1 pe piaţa pentru Profinet.Furnizorul oferă acum cipuri multi-protocol subforma noilor produse R-IN.Renesas a anunţat de asemenea lansarea unui nouconcept pentru aplicaţii IoT şi Industry 4.0 subnumele de Synergy. Caracteristica definitorie estecombinaţia dintre software şi microcontrolereARM Cortex Mx. Pentru aplicaţii de ultra-joasăputere, furnizorii utilizează un nucleu Cortex M0+

cu 32MHz, periferice cunoscute ca aparţinândfamiliilor MCU, optimizate pentru operare de joasăputere, ce implică procesare pe 130nm cupierdere redusă de curent. Pe segmentul de înaltăperformanţă sunt oferite trei subfamilii bazate penucleu Cortex M4. Procesarea pe 40nm permitefrecvenţe de ceas între 32 şi 240MHz şi permite

integrarea optimizată ca preţ de RAM generos pecip de până la 640k şi memorie flash de până la 4 MB.Totuşi, ceea ce face ca acest concept să fie specialeste software-ul, iar Renesas a căutat să realizezeun concept complet nou pentru acesta; clientulprogramează produsele de la nivel API în sus.Acest lucru le permite să economisească timp dedezvoltare valoros utilizat pentru software-ul stan-dard, însemnând că nu este nevoie de a pierdetimp cu dezvoltarea şi integrarea de drivere de

nivel jos pentru peri -ferice pe cip, pachete decomunicaţii, bibliotecigrafice sau sisteme deoperare RT. Renesas furnizează acestecomponente softwareîm preună cu noul pa-chet software Synergysub formă de cod sursă,testat şi certificat, gatade utilizat în mediul deproducţie. Furnizorul se ocupă încontinuare cu întreţinereaşi dezvolta rea continuă a

software-ului, utilizând API-uri pentru a asiguracompatibili tatea pe întreaga familie de microcon-trolere Synergy. Clienţii pot utiliza de asemeneaelemente adăugate (add-on) pentru a integra soft-ware de la furnizori terţiari. Renesas testează acestlucru în termeni de conformitate cu pachetul soft-ware Synergy.

Autor: Ralf Sommer, Senior Marketing Manager Microcontroller & MemoryRutronik Elektronische Bauelemente GmbH

Prin comparaţie cu predecesorii lor, cele mai recente generaţii de microcontrolere dispun de o maimare integrare de caracteristici analogice, periferice mai inteligente, capabilităţi de memorie mai mari,CPU mai puternice şi consum energetic mai redus. Dar în ciuda tuturor acestor dezvoltări hardware,rolul decisiv îl joacă din ce în ce mai mult software-ul. Producătorii urmăresc diferite strategii.

Tendinţe în domeniul microcontrolerelor

O concentrare crescută către

software

SISTEME EMBEDDED MCu

Page 13: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016
Page 14: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201614

La achiziţionarea microcontrolerelor, clienţii cumpărăde asemenea întregul pachet software Synergy, fărăcosturi de licenţiere suplimentare – singuraexcepţie fiind făcută de software-ul special terţiar.Mulţumită economiilor generate faţă de costurilede licenţiere la startul dezvoltării şi reducerii tim-pului de dezvoltare, sunt reduse semnificativ şiproblemele legate de intrarea pe piaţă şi riscurilede investiţii în aplicaţii IoT sau Industry 4.0.

Microchip urmăreşte o abordare de soluţie sistemMicrochip se concentrează complet pe o abordarede soluţie sistem, în care blocuri periferice, chiar şimai specifice, sunt utilizate împreună cu moduleanalogice externe din portofoliul propriu, şi modulede comunicaţie pre-certificate ale căror nuclee demicrocontroler sunt abia vizibile sau sunt chiar com-plet invizibile pentru utilizator.

Varietatea nucleelor în uz, dovedind că oferă per -for manţele necesare aplicaţiei, este de importanţăredusă în acest punct, deoarece majoritatea dez-voltatorilor programează în C, ceea ce înseamnă căpotenţialul de optimizare şi calitatea compilatoruluiC sunt mult mai importante decât nucleul de bază.Soluţia se distinge faţă de alte MCU prin calitateaperifericelor de pe cip şi a componentelor externe,precum şi prin modul în care interacţionează cu

componentele software corespunzătoare. De exem -plu, în modurile de ultra-joasă-putere, perifericeleinteligente sunt utilizate din ce în ce mai mult, im-plementând funcţii de monitorizare independente,cu nucleul, unul dintre principalii consumatori deenergie, activat doar atunci când este necesar.Microchip a recunoscut de asemenea că software-ul a luat un rol dominant în multe aplicaţii IoT, motivpentru care furnizorul a lansat mediul de dezvoltareMPLAB Harmony IDE pentru produsele PIC32. Totîn acest scop, Microchip a ales de asemenea caleaAPI, pentru a economisi timp preţios de dezvoltare.Pachetele software utilizate direct de Microchippot fi utilizate cu licenţă gratuită, iar programulgenerat poate fi rulat fără utilizarea unui RTOS.Dezvoltatorii pot de asemenea integra un RTOSsau pachete de comunicaţii speciale de la furnizoriterţiari, deşi acestea pot fi subiect de licenţiere faţăde furnizorii în cauză.

STMicroelectronics – soluţii pentru cerinţede nivel superior şi putere redusăCa lider de piaţă în ceea ce priveşte microcontrole -rele ARM Cortex bazate pe Mx, STMicroelectronicsşi-a extins portofoliul cu câteva noi familii de pro-duse. El este primul furnizor care prezintă un nu-cleu M7 într-o familie de produse standard. Acesteproduse au integrat un controler TFT, memoriegeneroasă pe cip şi o varietate de interfeţe de

comunicaţie, făcându-le ideale pentru utilizare înaplicaţii de nivel ridicat, precum interfeţe om-maşină (HMI).Cu familia L4, ST a adăugat un design îmbunătăţitgamei sale de modele de joasă putere. Mulţumităoptimizărilor variate ale perifericelor, acest puternicCPU, bazat pe Cortex M4, economiseşte energie oride câte ori este posibil. În gama largă de produsedin cele trei sub-familii, utilizatorul va găsi produsulpotrivit pentru aplicaţia dorită, beneficiind de com-patibilitate ridicată şi caracteristici clare. Privite caun întreg, există numeroase interfeţe standard inte-grate, care răspund celor mai stringente cerinţe decomunicaţie de astăzi. Bazat pe seriile STM32, SToferă o gamă largă de kit-uri de iniţiere interesanteşi soluţii pentru aplicaţii IoT sau Industry 4.0.Mediul de dezvoltare propriu IDE STM32CubeMxoferă un generator de program cu o interfaţăgrafică modernă, pentru produsele STM32. Scopulsău este de a asista dezvoltatorii încă de la selec -tarea componentelor, de exemplu prin afişarea lanivel de PIN în funcţie de caracteristicile cerute.Cube permite dezvoltarea programului necesarpentru iniţializarea unui controler STM32 cu numaicâteva click-uri. Pe lângă Pinout Conflict Solver(rezolvarea conflictului la nivel de pini), el conţinede asemenea unelte pentru configurarea ceasului,configurarea middleware (n.t. - software-ul ce se gă -seşte pe un nivel între programele de aplicaţii şi sis-temul de operare, realizând legătura dintre aplicaţii)şi pentru calculul consumului energetic. Suntdisponibile o varietate bogată de produse terţiareprecum noul Safety LIB, diferite pachete decomunicaţie sau sisteme de operare în timp real.

Infineon – periferice inteligente şi suport softwarePentru piaţa industrială tradiţională, Infineonutilizează derivate ARM Cortex M0/M4, pentruaplicaţii în domeniul controlului motoarelor,iluminării, automatizării industriale şi surselor detensiune. Perifericele inteligente sunt capabile dea reduce sarcina procesorului. Principalul aspect nueste minimizarea consumului energetic, ci integrareaunui coprocesor matematic pentru creşterea

ANALIZĂSISTEME EMBEDDED MCu

Page 15: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 15

semnificativă a performanţelor de calcul, chiar şi cu cei mai slabi membriai familiei XMC1000. Periferice inteligente precum BCCU (unitate de con-trol strălucire şi culoare) – ce permite controlul fără fluctuaţii de surse LEDmulti-canal fără creşterea sarcinii CPU prin generarea de PWM-uri – con-duc la diferenţe semnificative în termeni de cost şi timp de dezvoltare.

Pentru automatizareindustrială, Infineonşi-a extins familia sa4000, care este bazatăpe Cortex M4 şi esteproiectată pentru apli -caţii de timp real. Noiimembri au crescutopţiunile de comuni -caţie, în special inter -

feţe CAN şi noua interfaţă ETHERCAT. Cu ajutorul mediului său de dez-voltare IDE Dave 4, Infineon facili tează de ase menea clienţilor săi procesulde dezvoltare software. Utilizând aplica ţiile proprii, clienţii pot integrasoftware-ul lor prin API-uri. O mare parte din hardware-ul şi software-ultradiţionale ale furnizorilor terţiari ai Infineon pot fi de asemenea integrateflexibil în DAVE 4.

Soluţii practice de la distribuitorRutronik asigură suport pentru clienţii săi, atât cu produse de la parteneriidin domeniul semiconductoarelor, cu mediile lor de dezvoltare şi cu uneltede dezvoltare terţiare. Rutronik şi-a extins de asemenea parteneriatul cuSEGGER Microcontroller dincolo de produsele hardware, pentru acuprinde şi software-ul. Cu 400000 de sisteme de depanare J-Link instalatepe plan mondial, SEGGER este bine plasată pe piaţă şi este binecunoscutăprintre dezvoltatorii de microcomputere pentru sistemul său de operareîn timp real (embOS). Cu noul său mediu de dezvoltare Segger IDE şidiferitele module middleware, clienţii Rutronik au acum la dispoziţie oplatformă de dezvoltare completă, independentă de furnizorul de com-ponente semiconductoare, de la mediu de dezvoltare IDE la programatorflash pentru producţie de serie. Segger lucra deja de ani de zile îndea -proape cu toţi partenerii Rutronik pe diferite produse hardware şi software,fiind o alternativă foarte interesantă şi flexibilă la uneltele de dezvoltare alefurnizorilor de componente, pentru toate mărcile de microcontrolere dinportofoliul Rutronik. Pe această bază, produsele Segger suportă numeroasefamilii de microcontrolere. Acest furnizor, urmărind tendinţele pieţei cătrenuclee ARM, oferă soluţii pentru o gamă largă de diferite nuclee ARM-Mx/Ax. Produsele software ale Segger sunt definite de gradul lor ridicat deflexibilitate. Clienţii nu trebuie să utilizeze întregul lanţ de unelte Segger. Eipot opta permanent când vor să continue lucrul cu IDE-ul lor existent, cucompilatorul C preferat sau cu alte pachete, şi de exemplu să utilizeze numaibiblioteca grafică sau sistemul de operare embOS. Necesarul redus de RAMşi flash, în special cu embOS, face ca Segger să fie ideal pentru aplicaţii cumicrocontrolere cu resurse limitate de memorie.

Rutronik a prezentat deja unui număr de clienţi o demonstraţie, primeleroade ale parteneriatului apropiat, bazată pe un microcontroler PIC32,un TFT industrial de înaltă calitate 4.3" DLC şi biblioteca grafică SEGGER.Vor urma soluţii de sisteme similare cu alţi producători de microcontrolereşi display-uri din linia de produse. Acest lucru înseamnă că toți clienţiiRutronik nu primesc numai produse de nivel industrial, ci şi soluţii practice– iar în cazuri specifice, reglaje şi dezvoltări oferite de Segger ■Rutronik Elektronische Bauelemente www.rutronik.com

Page 16: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201616

SISTEME EMBEDDED Monitorizare şi control

Brandýs nad Labem, filială a corpo -rației Continental, a utilizat pentruprima dată mediul grafic de progra-mare LabVIEW în procesul asamblăriimodulelor radio de la Renault. Cu ajutorul LabVIEW şi al unei plăciPCI multifuncționale având canale deintrări/ieșiri digitale, am reușit să reali -zăm ghidarea operatorului și comu-nicarea cu acesta, dar și citirea nu-merelor de serie de pe codurile debare. Am finalizat proiectul în treisăptămâni şi am reușit să fabricăm cusucces peste 6.000 de module radiope săptămână.

Folosind această experienţă, am uti-lizat în continuare platforma NI pen-tru a dezvolta un sistem care să asi -gure încărcarea automată a softului,dar și testarea dispozitivului prininter mediul USB. La momentul re-spectiv nu aveam suficientă expe -riență cu instrumentele NI şi prin ur-mare, Elcom, membru al programuluiNI Alliance Patner, a dezvoltat sis-temul pentru noi. Sistemul include uncomutator USB personalizat şi 12slot-uri pentru montarea unitățilortestate. Am executat în paralel ciclu -

rile de încărcare și de testare în pro-cese de execuție separate pentrufiecare dintre unități. Pentru a douagenerație a acestui sistem, a trebuit săîncărcăm software-ul prin interme -diul unei magistrale CAN. Am utilizatmagistrale CAN atât de mare cât şide mică viteză, pentru unități euro -pene versus americane, astfel încâtam optat pentru şasiul PXI prevăzutcu module și interfețe PXI CAN selec-tabile din software.

O staţie automatizată poate comu-nica astfel cu dispozitivul și poate ve -ri fica identificarea completă. Sistemuleste conectat apoi la sistemele detrasabilitate de la Continental. Testarea se desfășoară autonom, ast-fel încât operatorul nu trebuie decâtsă insereze unitatea în slot.

Unitatea testată comunică prin inter-mediul porturilor RS232 sau CAN(de mare sau mică viteză). După iden-tificare, sistemul de încărcare cautăsoftware-ul corespunzător dispozi-tivului în fişierul din reţea sau pestick-ul USB. Atunci când software-uldin fişierul de pe reţea este identic cu

Staţia de încărcare a software-ului dela Continental pentru dispozitivelemultimedia Fiat

Provocarea: Dezvoltarea unei staţii de încărcare de software complet automatizată, cu administrare software prin rețea și utilizând execuție paralelă și simultană pentru unități de testare multiple.

Soluţia: Crearea unui sistem montat într-un rack cu 12 sloturi pentru încărcare de software și testare a acestuia, cu administrare software prin stick USB sau fişier aflat în rețea, ce se conectează la un sistem de trasabilitate a datelor aparținând companiei Continental.

Autor: Ing. Jakub HAMERNÍK Continental Automotive Czech Republic s.r.o.

Figura 1: Interfața grafică a operatorului pentru stația de încărcare a software-ului

Figura 2: Sistemul PXI cu interfețele CAN

LABORATOR

Page 17: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 17

cel de pe stick-ul USB, acestaeste conectat automat la conec-torul dispozitivului şi procedurade încărcare a software-ului în-cepe. Atunci când versiunilesoftware sunt diferite, software-ul de pe stick este șters, și nouaversiune este descărcată dinfișierul aflat în rețea.

În timpul procedurii de încăr -care a software-ului, sistemulurmărește de asemenea comuni-carea prin interfață RS232 cudispozitivul. După efectuareaprocedurii de SWL (softwareloading), sistemul scrie infor -mația în sistemul de trasabilitatede la Continental.

Această soluție ne ajută să ținempasul cu producția a peste20.000 de module radio pesăptămână, fiind mai eficientădin punct de vedere al cos-turilor prin comparație cu alte

soluții. Platforma NI PXI se dove -dește a fi un punct de plecarepotrivit pentru viitoarele pro -iecte, nu doar în domeniultestării, ci și în materie de suportpentru activitatea de producție.■

ConcluziiÎn colaborare cu partenerul NIAlliance, am reușit să construimstații de încărcare a software-uluice pot executa 12 încărcări para-lele simultane. În prezent, acestsistem funcționează pe 15 liniide producție. Datorită interfețeide utilizator simple și extrem deintuitive, operatorul poate con-trola procesul de încărcare.

Mulțumită cunoștințelor dobân-dite în timpul sesiunilor de train-ing NI, suntem capabili să între -ținem și să extindem sistemulactual, prin dezvoltarea de noisecvențe.

Brandýs nad Labem, filială acorporației Continental, a utilizatpentru prima dată mediul grafic deprogramare LabVIEW în procesulasamblării modulelor radio de la Renault. Cu ajutorul LabVIEW și al unei plăci PCI multifuncționaleavând canale de intrări/ieșiri digitale,am reușit să realizăm ghidarea operatorului și comunicarea cuacesta, dar și citirea numerelor deserie de pe codurile de bare. Am finalizat proiectul în treisăptămâni şi am reușit să fabricăm cu succes peste 6.000 de moduleradio pe săptămână.”

Jakub HAMERNÍKContinental Automotive Czech Republic s.r.o.

Figura 3: Stația pentru asamblarea modulelor radio, controlată prin aplicația LabVIEW

LabVIEW

Figura 4: Interfață grafică a operatorului pentru aplicația de suport în producție, dezvoltată cu LabVIEW

Page 18: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201618

IntroducereOdată cu multiplicarea produselor ce transmit sem-nale radio, devine foarte complicat pentru produ -cătorii de echipamente medicale să asigure funcţio -narea sigură a echipamentelor prin utilizarea fie destandarde IEEE, fie de protocoale particulare, dincare multe operează la frecvenţe nelicenţiate înbenzile ISM (Industrial, Ştiinţific şi Medical) sauMICS (Medical Implant Communication Service),pentru a funcţiona corespunzător, fără interferenţecu alte echipamente. Pentru a asigura coexistenţawireless în aplicaţii medicale din întreaga lume,orga nismele de reglementare şi-au concentrat efor-turile pentru a standardiza protocoalele şi proce-sele, care vor cere de la producătorii de surse detensiune să includă testare şi verificare “WirelessCoexistence” la proiectarea surselor pentru echipa-mente medicale.

Când imprevizibilul se poate întâmpla!După cum lumea întreagă s-ar opri fără surse de ali -mentare de încredere, industria de putere are olungă istorie în dezvoltarea de sisteme de alimen -tare robuste. Industria inovează în permanenţă noitehnologii, îmbunătăţind randamentul energetic,siguranţa în funcţionare şi siguranţa utilizatorilor.Odată cu rapida dezvoltare a multiplelor DispozitiveConectate în aplicaţii medicale, unele ar putea fi ali -mentate prin energie recuperată, făcându-le foartesensibile la interferenţe radio, în vreme ce altele

îşi pot obţine alimentarea chiar din unde radio.Coexistenţa surselor de alimentare cu semnale radio,trebuie să fie luată în considerare diferit faţă de alteexperienţe anterioare, în special în cazul echipamen -telor medicale instalate în afara mediului controlat alinstituţiei medicale, precum în casele pacienţilor.Deoarece, începând cu 2010, a crescut numărul deDispozitive Conectate şi transmisii radio în mediilemedicale, numărul cazurilor de echipamente medi -cale ce raportează alarme false, au erori aleatoaresau funcţionare defectuoasă a crescut şi el semni-ficativ, avertizând comunitatea medicală în legăturăcu coexistenţa multiplelor echipamente cu trans-misie radio de care pot depinde vieţile pacienţilor.În numeroasele cazuri de erori de funcţionare rapor-tate, a fost foarte dificil de identificat cauza exactă,până când, în urma unor investigaţii profunde, s-ademonstrat că interferenţele radio au fost cauzaprincipală a problemelor. În Statele Unite, FDA(Food and Drug Administration) înregistrează proble -mele de funcţionare într-o bază de date “MAUDE”,ce include un număr în creştere de probleme EMC.

Când echipamentul de sudură porneşte alarma –Un pacient afectat de probleme cardiace şi respi-ratorii a fost conectat acasă la un dispozitiv foarteperformant de ventilaţie, cuplat la un dispozitivwireless de monitorizare cardio. Sănătatea pacien-tului era monitorizată de la distanţă de către uncentru de sănătate, care a primit o serie de alarme.

După ce pacientul a fost sunat, iar el din fericire erafoarte bine, toate alarmele au fost clasate ca fiindfalse, solicitându-se înlocuirea unităţii de monito -rizare. În ciuda înlocuirii sistemului, aleatoriu,apăreau încă semnale de alarmă! Producătoriiechipamentului au început o serie de analize, fărăa identifica vreo problemă de hardware sau soft-ware. Printr-o coincidenţă, o soră medicală ce vizitapacientul, a remarcat un zgomot ciudat venind dela un aparat de radio, urmat de pornirea alarmeloraparatului medical. Investigaţiile declanşate auidentificat că în apropiere, o companie industrialăutiliza o instalaţie de sudură de înaltă putere, ceavea o ecranare implicită; undele radio radiateinteracţionau cu bucla de control a senzorilor,declanşând alarma. Acest exemplu este poateanecdotic, dar este unul dintre multele care au mo-tivat industria medicală să regândească interfe -renţele electromagnetice în spaţiile medicale, asi -gu rând că totul lucrează lin şi sigur.

Sală de operaţii din spital – luând în considerareevoluţia uimitoare a tele-medicinei, chirurgia de ladistanţă, efectuată de roboţi, interferenţele radio înaplicaţiile medicale au devenit o prioritate ridicatăîn această industrie. Figura 1 este un exemplu desală de operaţii dintr-un spital, în care sunt utilizateun număr de echipamente strategice şi vitale, inclu-siv din ce în ce mai multe Dispozitive Conectate.Cablurile de semnale electrice, pompele de perfuzie,

ANALIZĂ

de Patrick Le Fèvre, Director Marketing & Communication, Powerbox

Coexistenţa sursei de tensiune şiEMC în echipamentele medicale

Figura 1: Sală de operaţii cu Dispozitive Conectate

De la gadget-uri la dispozitive esenţiale, Dispozitivele Conectate şi Internetul Lucrurilor (IoT) sunt pestetot, iar noi le vedem schimbându-se gradat pe parcursul vieţii; dezvoltarea exponenţială de produse dela mici la mari ce integrează transmiţătoare radio, generează îngrijorare cu privire la interferenţe şi afectareafuncţionării echipamentelor, în special în cazul aplicaţiilor medicale, unde consecinţele pot fi grave!

Page 19: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 19

aparatul pentru echocardiogramă, echipamentulde anestezic, dispozitivul de monitorizare fizio -logică, injectorul de presiune, pacemaker-ul,debitmetrul de timp de tranzit şi chiar şi tele-foanele mobile şi pagerele generează toate sem-nale radio, fără a menţiona echipamentele deînaltă energie, cum ar fi bisturiele cu plasmă, ce potgenera interferenţe electromagnetice. În asemenea medii, adăugarea dimensiunii IoT şi amultiplicării Dispozitivelor Conectate, este evidentcă este obligatorie utilizarea unor proceduri caresă garanteze Compatibilitate şi Imunitate Electro -magnetică la interferenţe radio, adică scopulEdiţiei a 4-a a IEC 60601-1-2 (2014) de a face im-previzibilul mai predictibil.

Coexistenţă & EMC, IEC 60601-1-2 (2014)Având în vedere munca intensă şi cooperarea dintrediferiţi jucători, inclusiv producători de surse de ali -mentare, IEC (Comisia Internaţională Electrotehnică)a publicat în 2014 o revizuire a cerinţelor de com-patibilitate electromagnetică (EMC) pentru dispozi -tive medicale, sub forma Ediţiei a 4-a a IEC 60601-1-2 in 2014. Aceasta conţinea un număr deschimbări, inclusiv noi cerinţe de imunitate şi deanalize de risc mai robuste.Luând în considerare numărul în creştere al Dispozi -tivelor Conectate, noile benzi de frecvenţă radio delucru şi riscul interferenţelor între diferite echipa-mente medicale, standardele revizuite au inclusnivele ridicate de testare a imunităţii, cu un domeniucrescut al imunităţii radiate, al imunităţii magnetice,imunităţii conductive, creşteri semnificative înnivelele de descărcare electrostatică (ESD) şi căderide tensiune şi unghiuri de fază de întrerupere. Suplimentar, testarea imunităţii a fost adăugată la60601-1-11 (Standard colateral pentru îngrijireasănătăţii la domiciliu) sub forma imunităţii la câmpuride proximitate faţă de echipamente de comunicaţiiRF wireless la nivele semnificativ crescute faţă detestele de imunitate utilizate în trecut.Scopul principal al celei de a 4-a ediţii este de aasigura că echipamentele medicale destinate salvăriivieţilor nu sunt perturbate în funcţionare defenomenul EMC. Prin testarea, verificarea şi certi -ficarea unităţilor în acord cu noile standarde, inclusivcele colaterale, produsele vor deveni mai sigurepentru a opera în armonie cu alte echipamente.

Ce este nou în a 4-a ediţie?Figura 2 prezintă un sumar al diferenţelor între a 3-aEdiţie a IEC 60601-1-2 (2007) şi a 4-a Ediţie (2014),principalele schimbări putând fi evidenţiate încâteva puncte:

Mediile utilizate – luând în considerare că echipa-mentele medicale sunt operate în medii controlateşi supuse la diferite riscuri, au fost identificate treicategorii. În ediţia anterioară (a 3-a) a standardului,cerinţele erau bazate pe scopul echipamentului. Înversiunea a 4-a, curentă, cerinţele se bazează peutilizare / mediul de lucru:• Mediul de operare – structură de asistenţă

medicală profesională (spital, cabinet medical...)• Mediu de operare casnic (acasă, azil, sanatoriu,

locuri publice...)• Medii speciale (zone militare, zone de industrie

grea, echipamente medicale de mare putere)

Suplimentar, ediţia a 4-a introduce noi definiţii:• Utilizare prevăzută (numai scop medical)• Utilizare normală (incluzând uz medical şi

transport, întreţinere, mod aşteptare)

Conformitate EMC – Testele şi limitele de confor-mitate EMC vor fi definite în acord cu riscul şi uti-lizarea prevăzute în loc de un tip de dispozitiv.Testele sunt bazate pe locul în care va fi utilizatechipamentul, fiind definite 3 categorii: Structurăde asistenţă medicală, Acasă sau în medii specialeprecum militar, industrie grea sau zone de tratamentmedical cu echipamente medicale de mare putere.Toate testele vor fi realizate în acord cu “Utilizareaprevăzută.” (Notă: Înainte de test, producătorii vor tre-bui să pregătească un plan de testare / analiză risc.Clauza 6.2 necesită ca planul de testare EMC să fieoferit la laboratorul de testare EMC).

Medii speciale – Având în vedere condițiile foarte

specifice acestui mediu, nivelul de test de imuni-tate, mai mare sau mai mic decât cel specificat pen-tru mediile de asistență medicală și de acasă, arputea fi adecvat să fie definit în faza de proiectareîn strânsă cooperare cu utilizatorul final.

Managementul riscului EMC – Analiza de manage-ment a riscului va fi solicitată pentru echipamentulmedical, inclusiv producătorilor de surse de alimen -tare externe, pentru a stabili riscul perturbaţiilorcauzate de EMC. Acest test include noi frecvenţe şinivele diferite în funcţie de categorie.

Nivelul ESD se ridică – Produsele vor fi supuse lanivele crescute de testare a imunităţii, pentru aminimiza riscul interferenţelor electromagnetice:de exemplu nivelele de test ESD sunt crescute la15KV aer şi 8KV contact, iar testele de imunitateefectuate sunt acum crescute la 6V în benzile defrecvenţă ISM.

Compatibilitate şi Imunitate Electromagnetică

SISTEME EMBEDDED Power/Medical

Figura 2: Schimbările IEC 60601-1-2 Ediţia a 4-a

Page 20: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201620

Proximitate wireless – Ca rezultat al creşteriinumărului de echipamente wireless şi tăriei sem-nalelor radiate, nivelul de testare la imunitateradiată este acum până la 28V/m la anumitefrecvenţe. Aceste nivele au fost crescute pentru aevalua susceptibilitatea produselor la interferenţecu dispozitive uzuale wireless. (Notă: toate pro-dusele trebuie să se conformeze cu noul test).

Nivele de imunitate – Flexibilitatea foarte redusăpentru utilizarea de nivele de imunitate scăzutepentru conformitate; Anexa “E” descrie procesulpentru determinarea nivelelor de test ale imuni -tăţii, pentru produse utilizate în medii speciale,pentru care pot fi justificate nivele de imunitatediferite. Pentru a sprijini producătorii la pregătireaplanurilor lor de testare, în Anexa “G” a standarduluia fost adăugat un ghid.

ImplementareIoT şi Dispozitivele Conectate inteligente continuăsă ia lumea cu asalt, chiar şi în industria dispozi-tivelor medicale, astfel încât este esenţial ca indus-tria să adopte un nou standard cât de rapid posi-bil. A 4-a Ediţie a standardului IEC 60601-1-2:2014 este în operare, iar revizuirea mandateazăconformitatea noilor produse până în Aprilie 2017în SUA, cu toate că, în ultima parte a anului 2014,FDA a emis o scrisoare de recomandare cum cădispozitivele să fie supuse testării conform Ediţieia 4-a cât mai curând posibil. Luând în considerarenumărul noilor Dispozitive Conectate ce seadresează zonei medicale, precum şi riscul crescutde interferenţe, s-a raportat că FDA a solicitat con-formitatea cu cea de a 4-a Ediţie pentru un numărde 510000 noi aplicaţii.

În Europa, data de retragere a celei de-a treia ediţiieste aşteptată în intervalul 2017-2018. Data deconformitate estimată pentru EN 60601-1-2:2014era 31 decembrie 2018. Cu toate acestea, pe bazainformaţiilor publicate de European Official Journal,considerând că FDA presează în Statele Unite aleAmericii pentru implementare rapidă şi în Europas-ar putea întâmpla mai devreme.

După data publicării, toate dispozitivele medicalevândute în Europa trebuie să se conformeze cunoul standard.

Alimentarea IoT în spaţiile medicaleTrebuie luat în considerare faptul că EMC estefoarte important la alimentarea echipamentelor,dar şi mai important este la alimentarea aplicaţiilormedicale şi a IoT în domeniul medical. Producătoriide surse de alimentare au dezvoltat noi tehnologiipentru a reduce EMI, fără a trebui să îmbrace pro-

dusul final într-o carcasă metalică grea. Unităţile dealimentare în comutaţie proiectate pentru inde -pen denţă de EMI (Figura 3 - Powerbox EXM30) auajuns acum pe piaţă; funcţionează pe toate benzile(de la 30 MHz la 1 GHz) cu o medie de 15 dB subcerinţele EN 55011 Clasă B (Figura 4 - EXM30Emisii radiate). O valoare scăzută a EMI este foarteimportantă atunci când sursa de alimentare coexistă

cu senzori de joasă putere, precum cei implicaţi înaplicaţii medicale, iar reducerea nivelului EMI laaproape fără radiaţie va necesita noi tehnologii.

Dispozitivele IoT din lumea medicală sunt rapidimplementate, solicitând industriei de putereregândirea elementelor fundamentale legate deinterfe renţe radio şi coexistenţă radio, ceea ce estefoarte interesant pentru proiectanţii de dispozitivede pute re, deschizând noi căi de inovaretehnologică ■

Bibliografie:IEC 60601-1-2:2014https://webstore.iec.ch/publication/2590FDA – Standarde Recunoscutewww.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfStandards/detail.cfm?standard_identification_no=32630FDA – baza de date MAUDEwww.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfMAUDE/search.CFM

Powerboxwww.prbx.com

Figura 3:Sursă de tensiune medicalăexternă Powerbox EXM30 cu EMIredus pentru alimentarea IoT

Figura 4: Curbele de radiaţii EMI ale EXM30, sub limitele prevăzute

Despre autor:Aflat la conducerea PowerboxMarketing and Communication,Patrick Le Fèvre este un comer-ciant experimentat şi inginer deînaltă calificare, cu un palmaresbogat în domeniul electroniciide putere, palmares ce se întinde pe parcursul a25 de ani. El a fost un deschizător de drumuri încomercializarea noilor tehnologii precum dispozi -tive digitale de putere şi iniţiative tehnice de redu -cere a consumului energetic. Le Fèvre a scris şiprezentat numeroase buletine informative şi arti-cole la cele mai cunoscute conferinţe mondiale îndomeniul electronicii de putere. Acestea au fostpublicate de peste 180 de ori în media din întrea -ga lume. El este de asemenea implicat în câtevaforu muri de mediu, împărtăşindu-şi experienţa şicunoştinţele cu privire la energia curată.

SISTEME EMBEDDED Power/Medical

Page 21: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 21

MODULE Echipamente de rețea

ATOP – calitate excelentă la prețuri rezonabilepentru echipamente industriale de rețele dedate în România prin Comet Electronics

Compania ATOP proiectează custo mi -zează și produce echipamente indus -triale de rețea. Din gama de echipa-mente produse de ATOP amintimswitch-uri Ethernet, interfețe wireless,servere seriale și media convertoare.ATOP este o companie înființată acum25 de ani în Taiwan și pentru primii anis-a concentrat exclusiv pe distribuția înpiețele din Asia. Odată cu internațio -na lizarea și cu deschiderea pieței dinAsia către Europa, ATOP a decis să îșiextindă rețeaua de distribuție și cătreaceastă zonă. În momentul de față,ATOP are o rețea extinsă de distribuțiece acoperă în totalitate zona euro -peană. Începând cu sfârșitul anului2015, distribuția produselor ATOP înRomânia se face prin intermediulfirmei Comet Electronics. Echipamentele industriale ATOP se potfolosi într-o varietate foarte mare deaplicații cum ar fi: controlul securității,achiziții de date în măsurarea energiei,control de trafic, monitorizare de stațiide energie solară. Produsele ATOP asigură implemen -tarea facilă a automatizării în industrieprin combinarea ușurinței în utilizare șiinstalare cu adaptarea produselor pen-tru mediul industrial – gamă extinsă detemperaturi de ope rare, rezistență lapraf și umiditate, rezistență la variații detensiune de alimentare și la impact fizic.Prin redun danța inclusă și prin nivelulridicat de securitate se asigură funcțio -narea continuă a rețelelor industriale.

Switch-uri Ethernet ATOPATOP vă oferă switch-uri Ethernet cu management sau fără, cu adaptoare pentru șină DIN și gamă extinsăde temperatură. Echipamentele au aprobările necesare pentru instalarea în aplicații de căi ferate.

Servere seriale ATOPFamilia de servere seriale Ethernet oferă o punte de comunicare perfectă între dispozitivele serialeși traficul Ethernet. Cu ajutorul serverelor ATOP dispozitivele cu interfețe RS-232 convenționale,RS-485 și RS-422 au acces instant la TCP/IP și conectivitate UDP prin care distanța și viteza nu maisunt limitate.Prin serverele seriale ATOP, un port COM poate fi accesat prin mai multe calculatoare gazdă saumai multe dispozitive seriale, iar un dispozitiv serial poate fi mapat pe un calculator gazdă prin inter -mediul unei funcții de COM virtual.

Aceste servere au o carcasă robustă, potrivită pentru montare pe perete sau șină DIN având o gamălargă de tensiuni de alimentare fiind foarte potrivite pentru aplicații industriale.

Page 22: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201622

LABORATOR

Media convertoare ATOPATOP vă oferă echipamente de interfață pentrucomunicații prin fibră optică adaptate mediului in-dustrial de funcționare. Aceste convertoare suntinterfața între echipamentele seriale și mediul detransmisie de mare viteză prin fibră optică. Echipa-mentele au integrate protocoalele pentru RS-232,RS-422 și RS-485. Sunt disponibile și convertoarepentru Fast Ethernet sau Gigabit Ethernet realizatecu aceleași caracteristici speciale ale mediuluiindus trial de funcționare.

Adaptoare wireless ATOPAdaptoarele wireless produse de ATOP oferăconectivitate wireless și cu fir pentru echipa-mentele industriale. Echipamentele sunt dotate cuun port RJ-45 pentru setările inițiale ce poate fifolosit și pentru comunicație de backup pe fir.Toate dispozitivele wireless sunt conforme cuIEEE802.11g / b, precum și WEP și WPA. Acesteechipamente sunt cel mai des folosite ca punte decomunicații în locuri în care nu se pot folosi fire.De asemenea, se folosesc pentru conectivitatemobilă în mediile industriale.

Soluții de management pentru depoziteATOP oferă un sistem inovator de management aldepozitelor. Sistemul “Pick To Light” este compusdintr-o unitate centrală de comandă și mai multedispozitive indicatoare.Comanda de produse se importă în sistemul “PickTo Light”, iar acesta comunică informațiile fiecăreietichete electronice. Astfel, în dreptul primuluiprodus se va aprinde un LED, iar pe etichetă se vaafișa cantitatea ce trebuie selectată. După proce-sarea primului produs, operatorul va apăsa o tastămoment în care se va aprinde un LED pe etichetadin dreptul următorului produs. Prin acest sistemse eficientizează timpul de procesare a comenzilorîn depozit, iar timpul de procesare nu va mai de-pinde de experiența operatorului.Comunicațiile sunt wireless pentru ușurința imple–mentării în orice tip de depozit, iar sistemul de co -mandă este ușor de integrat în sistemul clientului ■

Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:

Ing. Ciprian VargaDirector Tehnic

Comet Electronics.Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2Tel.: 021 243 2090Fax: 021 243 [email protected]

MODULE Echipamente de rețea

Page 23: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016
Page 24: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201624

În viitor, pe lângă tehnologia Ethernet, industria va necesita tot mai mult soluţii performante de conectare adiferitelor echipamente industriale. Noua versiune Power a conectorului M12 continuă povestea de succesa companiei, care a contribuit în mod semnificativ la crearea noului standard IEC 61076-2-111 M12 - piatrade hotar a unui nou tip de conexiuni standardizate.

Sunt necesare noi concepte pentru a satisface“nevoia pentru energie” a Industriei 4.0, rezultatădin numărul tot mai mare al participanţilor dinzona de automatizare. În plus faţă de semnale șidate, trebuie transmisă tot mai multă putere.Drept rezultat, HARTING Technology Group acontribuit la dezvoltarea unui nou standard indus-trial al cărui obiectiv este crearea interfeţei deconexiune universale. Noul Standard IEC 61076-2-111 rezultat este baza pentru viitoarele soluţiide conector M12 Power. Standardul adoptat a dusde asemenea la crearea noii interfeţe de conexi-une universale cu codificare L. Acest efort de stan-dardizare oferă clienţilor siguranţa investiţiei pen-tru viitor și poziționează conectorul M12 Power însegmentul conectorilor de putere.

În plus faţă de semnale și date, trebuietransmisă tot mai multă putereInterfața cu 5 poli, codificare L, oferă o putere de0,75kW la 63V / 16A, fiind adecvată pentru servomotoare mici, pentru cutii de distribuţie, cutii I/Ocomandate prin field – bus controller, dispozitivede reţea și aplicaţii pneumatice. Pe lângă aplicaţiileM12 clasice, viitorul prevede noi piețe – de exem-plu Industria Feroviară - cărora li s-ar putea adresaaceastă variantă de M12 Power cu diferite codificărisau în combinaţie cu tehnologia PushPull.

PNO consideră M12 Power cu codificare Lviitorul standard de conexiunePNO consideră M12 Power cu codificare L viitorulstandard de conexiune, care va înlocui complet vari-

anta M12 cu codificare A și soluţiile 7/8“ existente.Prin urmare, în viitor se va putea utiliza un conectorde putere IP65/67 universal. Dimensiunea redusă aconectorului M12 Power este prin urmare aliniatăcu tendinţa globală de miniaturizare.

În plus faţă de performanţa sa impresionantă șimărimea redusă, portofoliul M12 Power include deasemenea o multifuncţionalitate impresionantă. Înzona de cablu, sunt disponibili bine cunoscuţiiconectori HARAX® IDC și terminaţiile crimpatepentru versiunile drepte, în variantele tată și mamă.

Acestea caracterizează conceptul verificat deecranare 360° care este deja utilizat cu succes înseria Slim Design.

Compact, puternic, standardizat.M12 Power stabilește un nou standard.

de Matthias Domberg, Product Manager, HARTING Technology Group, [email protected]

Page 25: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 25

Drept rezultat, HARTING a luat înconsiderare o cerinţă de piaţă caretrece dincolo de cerinţele standard-ului relevant IEC 61076-2-111.

Portofoliul este întregit de conec-torii PCB PFT - panel feed-through,design-urile drepte și ansamblurilede cablu personalizate cu diferitelungimi și tipuri de cablu. Legat depersonalizarea produselor, noulM12 Power de la HARTING oferăclienţilor un conector conform stan-dardului relevant disponibil, înmulti ple variante - o soluţie carerăspunde cerintelor Industriei 4.0

Contact:

HARTING Romania SCSStr. Europa Unită nr. 21,

RO-550018 Sibiu

Tel.: 0369 102 672Fax: 0369 102 622

[email protected]

Page 26: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201626

Noua serie a ventilatoarelor Sunon cu clasă de protecţie IP68 oferă rezistenţă şi fiabilitate chiar şi în condiţiiîn care un ventilator obișnuit nu rezistă prea mult…

Mult zgomot şi nivel ridicat de vibraţii şi, în cazuriextreme, chiar şi o nefuncționare completă – acestaeste “sfârşitul” obişnuit al ventilatorului după odurată îndelungată de funcţionare într-un mediuprăfuit sau coroziv. Într-un mediu uscat şi relativcurat, acest scenariu nu este atât de dramatic şi ven-tilatoarele de bună calitate continuă să funcţionezepentru mulţi ani fără probleme. Cu toate acestea, sepoate spune că acest mediu industrial comun estedeparte de a fi unul ideal, adică curat.

Deci, ce ventilator trebuie să utilizăm?Primul sfat ar fi acela să utilizaţi un ventilator decalitate, de exemplu cele produse de companiileSunon sau EBM-Papst. Compania Sunon declară căau trecut la un nivel superior în privinţa duratei deviaţă şi a durabilităţii...

Au “împachetat” întregul motor într-un înveliş deînaltă tehnologie şi încorporează un mecanismpentru îndepărtarea automată a prafului dintr-opiesă a motorului.

Care este rezultatul?Ventilatorul funcţionează în mod fiabil chiar şidupă imersia în apă timp de 60 minute şi la oadâncime de un metru. Acesta este doar un exem-plu ce demonstrează caracteristicile noii serii cuclasă de protecţie IP68.

Noua serie poartă marcajul GExxxx sau GFxxxx şieste disponibilă în trei dimensiuni: 80×80×25mm,80×80×38mm şi 90×90×25mm. Toate tipurile suntprevăzute cu doi rulmenţi cu bile.

Deşi caracteristicile ventilatoarelor se îmbună -tăţesc tot mai mult, ele reprezintă totuşi cea maimare sursă de zgomot pentru dispozitive. Dacă un anumit dispozitiv este destinat, să zicem,pentru o hală de producţie, unde zgomotul ambi-ental este mult mai mare, probabil nu e cazul să nefacem griji. Dar când dispozitivele sunt destinate pentrucamere obişnuite, birouri, gospodării etc., fireşte

că este important să încercăm să reducem cât maimult posibil zgomotul dispozitivelor. Dacă dimensiunea unui dispozitiv permite aceasta,de obicei este mai bine şi mai silenţios să folosimun ventilator cu diametru mai mare şi o viteză derotaţie mai mică. Dar ce putem face când dimensi-unea şi modelul ventilatorului se potrivesc, dar areo putere, o viteză de rotaţie şi deci un zgomot,inutil de mari?

O soluţie parţială este aceea de a reduce tensiuneade alimentare. Pasionaţii computerelor ştiu foartebine că zgomotul unui ventilator depinde (în afarăde construcţia aerodinamică) şi de viteza lui derotaţie. Producătorii serioşi precum Sunon specificăplaja tensiunii de operare şi viteza de rotaţievalabilă la o anumită tensiune (de exemplu, 12V).De asemenea, specificaţiile tehnice precizează deobicei şi tensiunea de pornire la care ventilatorul

trebuie să înceapă să se învârtă. Prin schimbareatensiunii de alimentare putem schimba viteza ven-tilatorului, dar nu se poate coborî sub o anumităviteză (la un anumit tip de ventilator). Este posibil ca un ventilator de 12V să funcţionezeşi la o tensiune de 4V (dacă aceasta scade de la 12la 4V), dar la o tensiune atât de mică nu va puteaporni.

Probabil, cea mai bună soluţie este aceea de afolosi un ventilator mai lent (cu viteză de rotaţiemai mică). În ziua de azi aproape orice model deventilator este prevăzut cu 2-3 niveluri de putere,care se reflectă în nivelul de zgomot, dar şi în con-sumul de energie diferit.

Acest lucru poate fi ilustrat la 2 tipuri ale aceluiaşimodel - MEC0251V1-A99 şi MEC0251V3-A99. Înceea ce priveşte structura mecanică, este aceeaşi.

Aţi auzit vreodată de un ventilator rezistent şi la praf şi la apă?

Avantaje / Caracteristici:

• Ventilatoare rezistente la praf, apă şi sare• Întrunesc cerințele IP68 şi GR487• Motor încapsulat brevetat• Îndepărtare automată a prafului• Potrivit pentru medii industriale şi exterioare

solicitante• Potrivite pentru răcirea luminilor LED• Disponibile în 3 dimensiuni• 3 versiuni pentru 12, 24 sau 48 VDC

În sfârşit, silenţios – sau ce să facem dacă dorim un ventilator care să funcţioneze silenţios?

Alegeţi un ventilator cu zgomot redusşi consum mic de energie

MODULE Ventilatoare

Page 27: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 27

Singura diferenţă constă doar în viteza de rotaţie- 3100 faţă de 2200 rotaţii pe minut, diferenţăcare se reflectă apoi în nivelul de zgomot, de 44,5

şi 34 dB şi în consumul de energie electrică, de 5,4şi respectiv 1,9 Watt. Diferenţa de 10,5 dB a nivelului de zgomot estedestul de mare (o diferenţă de 6 dB este perceputădublu la nivel subiectiv) şi în multe cazuri cusiguranţă nu este neglijabil nici un consum deenergie de aproximativ -65%.

În cazul în care vă mulţumeşte reducerea fluxuluide aer, este posibil chiar şi la tipurile mai lente săreducem şi mai mult viteza de rotaţie prin reducereatensiunii de alimentare.

Fireşte, pe piaţă există ventilatoare chiar şi maisilenţioase, dar firma Sunon oferă un foarte buncompromis între zgomot, putere şi preţ.

Dacă sunteţi interesaţi de produsele SUNON, vă rugăm să ne contactaţi la +40 31 221 0209, [email protected].

Avantaje / Caracteristici:

• Posibilitatea de a alege un ventilator exact după cerinţele aplicaţiei

• Zgomot mai redus• Consum mai redus de energie• Durată de viaţă presupus mai mare

datorită vitezei de rotaţie mai mici

MODULE Ventilatoare

Page 28: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201628

Senzorii fotoelectrici miniaturali din noua familie de produseW2S-2 pot detecta şi cele mai întunecate nuanţe de negru,chiar şi cele cu mai puţin de 1% remisie a luminii, aşa cum sunto serie de circuite integrate folosite în industria electronică.Posibilităţile tehnice ale senzorului de a detecta toate tipurilede obiecte deschide noi oportunităţi pentru dezvoltarea demaşini automate pentru industria electronică. Combinând cerinţele minime cu privire la spaţiul necesar deinstalare cu domeniile largi de detecţie şi de scanare, W2S-2este răspunsul în miniatură la cerinţele maxime specificeindustriei electronice.

Senzorii din portofoliul COMPEC s-au dovedit utili în toate subdomeniile specifice industriei electronice -de la producţia cipurilor la asamblarea complexă şi inspectarea computerelor, smartphone-urilor, tabletelorşi a altor echipamente cu ecran tactil.

W2S-2 - senzorul miniaturalpentru industria electronică

W2S-2 este primul senzor fotoelectric sub-miniatural dotat cu cea mainouă şi mai performantă tehnologie cu LED tip PinPoint 2.0

LED-ul folosit emite de 2,5 orimai multă lumină decât celfolosit în prima generaţie Pin-Point. Ca rezultat, nu numai căsunt detectate fiabil şi celemai negre obiecte, dar suntdetectate şi obiectele de micidimensiuni precum pieseleelectronice sau pinii circuitelorintegrate.

Primul senzor fotoelectricminiatural cu funcţia IO-Linkşi funcţii de tip Smart SensorGama de detecţie poate fisetată cu precizie la nivel demilimetru, prin intermediulinterfeţei de comunicaţie IO-Link. Includerea de funcţiiSmart Sensor precum funcţiide numărare, de suprimare adetecţiilor false, precum şiinclu derea unei baze de timpsunt toate funcţii care uşureazăimplementarea funcţiilor decontrol la nivel de software.

SIRIC - noua tehnologie ASIC pentru optimizarea performanţelor de detecţieO nouă caracteristică a senzorilor optici din familia W2S-2 este de asemeneachipsetul ASIC (Application Specific Integrated Circuit) dezvoltat de către SICK.Chipsetul SIRIC foloseşte cantitatea crescută de lumină specifică LED-uluiPinPoint 2.0 astfel încât rezultatul constă în game mai mari de detecţie şi rezerve

funcţionale îmbunătăţite pentru toate tipurile de senzori fotoelectrici (difuzi,retroreflexivi şi cu rază continuă). În acelaşi timp, SIRIC permite şi suprimareaextrem de precisă a fundalului, crescând astfel fiabilitatea detecţiilor în specialîn cazul obiectelor şi suprafeţelor critice şi miniaturale, aşa cum sunt întâlniteîn industria electronică.

Senzor WL2GS-2 retroreflexivpentru obiecte transparenteObiectele transparente precumfoliile de protecţie a telefoanelormobile sau a plăcilor de cablajimprimat pot fi detectate chiar şicând spaţiul de instalare estefoarte limitat. Senzorul WL2GS-2posedă cea mai redusă carcasă

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Page 29: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 29

WTV2S-2 cu sistem optic VSistemul optic V este un sistem patentat care permite detecţia şi a celor maisubţiri, transparente şi strălucitoare obiecte precum foliile de împachetare,ecranele afişajelor electronice, oglinzile şi panourile cu grosimi de până la20mm. Setarea distanţei de detecţie se realizează foarte precis prin inter-mediul potenţiometrului local dedicat cu 3 poziţii sau cu ajutorul interfeţeiIO-Link, de la distanţă. Detecţia obiectelor plate precum plăcile de cablajimprimat se poate face şi în cazul în care acestea sunt transportate pe benzispeciale cu role conveioare. ■

ce poate fi integrată în acest gen de aplicaţii. În plus, senzorul oferăperformanţe optice superioare la detecţia suprafeţelor reflectorizante prinintermediul spotului luminos puternic focalizat şi strălucitor datorat tehnolo-giei PinPoint 2.0. Stările de funcţionare pot fi selectate prin intermediulinterfeţei IO-Link, de exemplu poate fi vizualizată de la distanţă detecţiafoliei transparente.

Senzor de proximitate WTB2S-2 cu suprimarea fundalului şi spot luminos liniar

Primul senzor fotoelectric de proximitate cu spot liniar şi într-o carcasă sub-miniaturală oferă o multitudine de funcţii şi caracteristici folositoare. Spotulluminos liniar combină precizia maximă de detecţie cu punctul de comutarela detecţie cu repetabilitate crescută pentru a asigură că semnalul decomutaţie este constant pe durata timpului de procesare a unui obiect, chiardacă sunt prezente deschideri, spaţii sau alte obiecte în raza de detecţie.Ideal pentru detecţia plăcilor subţiri de cablaj imprimat.

CONTROL INDUSTRIAL Senzori

Variantă Gamă de detecţie Dimensiuni spot luminos

WTB2S-2 cu suprimare fundal şi teach prin IO-Link sau cablu. Presetat la 45mm 4...110mm Φ3mm la 40mm

4...90mm 8mm × 2mm la 40mm

1...15mm Φ2mm la 8mm

WTB2S-2 cu suprimare fundal şi game fixe de detecţie 1...30mm Φ2mm la 15mm

3...60mm Φ5mm la 60mm

WTV2S-2 V optics 1...30mm Φ2,5mm la 20mm

WL2S-2 0...1200mm Φ12mm la 250mm

WL2SG-2 0...1200mm Φ12mm la 250mm

WSE2S-2 0...2500mm Φ23mm la 500mm

distribuitor autorizat sICK: Aurocon COMPEC SRL (www.compec.ro)

Autor: Mihai PriboianuAurocon COMPEC SRL

Page 30: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201630

SISTEME EMBEDDED news

Noi circuite de monitorizare energetică de la Microchip

Microchip anunţă o nouă licenţă economică şiflexibilă, cu abonament lunar, pentru linia sa decompilatoare C, ediţiile PRO MPLAB® XC. Compilatoarele MPLAB XC8, XC16 şi XC32 oferăcomplexitate redusă şi cea mai bună viteză deexecuţie şi dimensiune de program pentru toatecele ~1400 de microcontrolere PIC® (MCU) şicontrolere de semnal digital dsPIC® (DSC), şi suntdisponibile cu 3 nivele de optimizare: Gratuit,Standard şi PRO. Prin oferirea de licenţe PRO cuabonament lunar, Microchip furnizează proiectan -ţilor cu MCU pe 8-, 16- şi 32-biţi capacitatea de autiliza cele mai bune optimizări de program şicarac teristicile cele mai complexe doar atunci cândeste nevoie de ele în ciclul de proiectare. Abonaţiivor primi de asemenea versiuni actualizate alecompilatorului MPLAB XC, fără necesitatea unuiabonament de întreţinere activ Microchip MPLABXC HPA (High Priority Access). Spre deosebire demajoritatea abonamentelor software, această licenţănu este bazată pe cloud, proiectanţii putând utilizacompilatoarele offline.Compilatoarele Microchip MPLAB XC oferă suportpentru sistemele de operare Linux, Mac OS® şiWindows®. Suplimentar, MPLAB XC este parte alanţului de unelte integrate de compilatoare com-patibile şi depanatoare / programatoare, careoperează în cadrul platformei universale, open-source MPLAB X, reducând atât curbele de

învăţare, cât şi investiţiile în unelte. CompilatoareleMPLAB XC sunt de asemenea compatibile cuvechile MPLAB IDE. Abonamentul se reînnoieștelunar automat, şi poate fi oprit şi repornit în oricemoment. Suplimentar, versiunile gratuite sunt

disponibile pentru descărcare, incluzând şiopţiune de evaluare PRO pentru 60 de zile.

Microchip Technologywww.microchip.com/Compilers-120115a

Microchip oferă compilatoarele MPLAB® XC PRO cu licenţă economică, cu reînnoire lunară

Microchip anunţă extinderea portofoliului său decircuite integrate de monitorizare energetică, prinlansarea MCP39F511N. Fiind capabil de a ofericalcul energetic standard, precum şi monitorizareevenimente pentru două sarcini electrice, acest dis-pozitiv precis şi înalt integrat facilitează proiectareaşi reduce costurile de dezvoltare pentru sisteme

de monitorizare energetică de exterior, prize inte -ligente, magistrale de alimentare, surse de tensiuneCA/CC şi alte aplicaţii de distribuţie energetică. Circuitul include trei convertoare analog / digitale(CAD) pentru tensiune şi două determinări curent– sarcină, un motor de calcul pe 16 biţi, memorieEEPROM şi o interfaţă flexibilă pe 2 fire.

Circuitul integrat dublu - canal pentru monitorizareenergetică, MCP39F511N, permite proiectarea desisteme, maşini şi aparate electrocasnice cu consumenergetic ridicat, reducând dezvoltarea defirmware şi numărul de circuite integrate necesarepentru monitorizarea energetică a unor sarcinimultiple.MCP39F511N poate monitoriza două sarcini decurent cu o eroare de numai 0,5% pe întreg dome-niul dinamic de 4000:1. Acest lucru este posibildatorită referinţei de tensiune integrate cu variaţieredusă şi a performanţelor de măsurare de curentpe fiecare canal de 94,5 dB ale SINAD. Capacitatea de măsurare a puterii active, reactiveşi aparente, a acumulării de energie activă şiaparentă, curentului şi tensiunii RMS, frecvenţei delinie, şi a factorului de putere în combinaţie altecaracteristici integrate, avansate, permit proiec -tanţilor de dispozitive de înaltă performanţăreducerea costurilor cu materialele necesare şi aintervalului de timp până la lansarea pe piaţă aprodusului.MCP39F511N este evidenţiat de placa demonstra -tivă de monitorizare energetică ADM00706 dela Microchip (MCP39F511N Power MonitorDemonstration Board).

Microchip Technologywww.microchip.com/MCP39511N-020116bwww.microchip.com/Metering-020116a

Page 31: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 31

SISTEME EMBEDDED news

Centrul de cercetare NYU WIRELESS a anunţat că va construi oplatformă programabilă avansată pentru a proiecta rapid, a prototipaşi a valida tehnologii vitale pentru undele milimetrice (mmWave) dinspectrul radio, cheia potenţială pentru lansarea următoarei generaţiide comunicaţii wireless de mare viteză, sau 5G.Creată de NSF (National Science Foundation), platforma va fi una dintreprimele de acest fel disponibilă pentru cercetare în zona academică,guvernamentală şi industrială, în domeniul tehnologiei mmWave.Comunicaţia în benzile de frecvenţe foarte înalte ale undelor mili-metrice se bazează pe transmisii puternic direcţionale, în care energiaeste concentrată în fascicule înguste. Sistemele de prototipare actualemmWave utilizează antene direcţionale corn, montate pe articulaţiicardanice cu rotaţie mecanică. Aceste sisteme mecanice sunt preamari şi lente pentru aplicaţii mobile. Noua platformă radio definităsoftware (SDR) va integra o matrice de defazare electrică, fără com-ponente fizice în mişcare şi cu acţionare aproape instantanee. Echipamentul de la SiBEAM sponsor afiliat al NYU WIRELESS va oferipartea da RF a acestui banc de testare.Echipamentele de la National Instruments (NI), celălalt sponsor afiliatNYU WIRELESS, vor oferi un sistem de procesare masivă în banda debază şi lăţime mare de bandă pentru a crea prototipuri mmWavecapabile de transfer mare de date şi latenţă foarte redusă.Atât SiBEAM, cât şi NI vor oferi suport cercetătorilor de la New YorkUniversity. Ca parte a programului, suportul va fi acordat şi la trans-miterea sistemului către alte grupuri formate din universităţi şireprezentanţi industriali pentru a accelera dezvoltarea tehnologieimmWave.Frecvenţele mmWave de peste 10 GHz reprezintă noua frontieră înbătălia pentru extinderea capacităţii reţelelor celulare şi locale, pen-tru a face faţă creşterii lăţimii de bandă necesare în viitor. SpectrulmmWave poate oferi de 200 de ori capacitatea alocărilor spectruluicelular de astăzi, iar 5G este proiectat să devină de mai mult de 1000de ori mai rapid faţă de 4G.NI este furnizor de sisteme bazate pe platforme ce permit inginerilorşi oamenilor de ştiinţă să rezolve cele mai mari provocări inginereşti.Cu ajutorul software-ului său de proiectare, LabVIEW, au fost dez-voltate câteva demonstraţii de comunicaţii mmWave.SiBEAM este o companie lider în domeniul RF mmWave, iar matriceasa de defazare cu câştig ridicat este una dintre cele mai sofisticarecomponente ale sistemului.Prima versiune a sistemului va opera în banda de 60 GHz, care esteuna dintre cele în care Comisia Federală de Comunicaţii, în urmacercetărilor de la NYU WIRELESS şi ale celorlalţi, a decis să mutetehnologia mmWave spre comercializare.

Pentru mai multe informaţii cu privire la Grant, vizitaţiwww.nsf.gov/awardsearch/showAward?AWD_ID=1602173&HistoricalAwards=false

SiBEAM, Inc www.sibeam.com

Mouser Electronics, Inc. dispune acumpe stoc de seria 1 a MTi, module deurmărire a mișcării de la Xsens. Acestemodule senzoriale 3D încorporeazăcele mai avansate tehnologii de senzorişi miniaturizare MEMS pentru a oferi osoluţie completă de urmărire a mişcăriipentru aplicaţii industriale de marevolum sau pentru aplicaţii casnice. Cuo precizie dinamică de 1 grad RMS(abatere medie pătratică) pentru ruliu şi tangaj, MTi seria 1 este printre celemai precise dispozitive de monitorizare 3D din clasa sa.Modulele Xsens MTi seria 1 sunt disponibile la Mouser Electronics în treiconfiguraţii: MTi-1 – unitate de măsurare inerţială (IMU), MTi-2 – unitate dereferinţă verticală (VRU), sau MTi-3 – sistem de referinţă atitudine şi poziţie(AHRS). Toate cele trei configuraţii scot la ieşire date de inerţie şi câmp mag-netic; modulele MTi-2 şi MTi-3 adaugă date de acceleraţie, ruliu/tangaj,urmărire poziţie; iar modulul MTi-3 include de asemenea date de referinţăde giraţie. Protocoalele de comunicaţie standard industrial ale modulului (I2C,SPI, UART) permit inginerilor să particularizeze date, frecvenţe şi format deieşire, în vreme ce procesele pe placă ale modulului reduc sarcina procesoru-lui de aplicaţie pentru a reduce consumul energetic global al sistemului final.Mouser dispune de asemenea pe stoc de kit-ul de dezvoltare pentru seria 1Xsens MTi, ce include un modul montat MTi-3 AHRS şi o suită softwarecompletă MT, cu opţiuni de vizualizare şi înregistrare de date, ferestre deconfigurare intuitive şi posibilităţi de export date pentru utilizare în alte pro-grame. Software-ul inclus în kit-ul de dezvoltare conţine şi programe sursăpentru comunicaţii şi biblioteci pentru procesarea datelor.

Mouser Electronics www.mouser.com

NYU WIRELESS, SiBeam şi NI –banc de testare pentru a acceleradrumul către Ultra-Fast 5G

Xsens MTi seria 1 – cele mai recentetehnologii inerţiale MEMS

Page 32: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201632

SISTEME EMBEDDED news

Microchip anunţă lansarea produselor NOR flashpentru aplicaţii auto, cu domenii mai largi de ten-siune şi de temperatură de operare. Cu familia deproduse SST26VF SQI, Microchip devine singurulproducător industrial ce oferă un dispozitiv SerialQuad I/O Flash cu domeniu extins de tensiune,care respectă cerinţele de temperatură din indus-

tria auto. Noua familie de produse, disponibilă cudensităţi de 16-, 32- şi 64- Megabiţi, operează înclasele 2 şi 3 pentru industria auto şi extinde ten-siunea de operare de la 2,7V la 2,3V la o tempe -ratură de până la 105°C.SST26VF oferă numeroase caracteristici şi avantajeîmpreună cu tehnologia patentată de înaltă per -

formanţă SuperFlash® a SST, îmbunătăţind semni-ficativ siguranţa în funcţionare şi performanţa, in-clusiv timpii de ştergere cei mai mici din industrie,reducând de asemenea consumul energetic pen-tru lăţimi de bandă mari într-un design compact.Familia SST26VF consumă 15 mA în condiţii deoperare tipice de mare viteză, lucru de care bene -ficiază aplicaţiile auto unde cerinţele de economieenergetică sunt în permanentă creştere.Robusteţea celulelor de memorie în tehnologieSuperFlash conduce la noi nivele de rezistenţă lacicluri de rescriere şi o retenţie excelentă a datelorcu erori extrem de reduse şi performanţe ridicatela temperaturi mari. Toate aceste caracteristici suntparametri critici prevăzuţi în cerinţele de calitateşi siguranţă din industria auto. Produsul suportă de asemenea un ciclu mare deviaţă cerut de industria auto.

Elemente cheie:• SST26VF SQI Flash oferă funcţionalitate

îmbunătăţită şi consum energetic redus • Operare în clasele auto 2 şi 3 cu tensiuni reduse

de până la 2,3V şi temperaturi până la 105°C• Consum tipic de 15 mA în condiţii tipice de

operare de mare viteză (economie energetică) • Combină siguranţa tehnologiei SuperFlash® cu

timpii cei mai rapizi de ştergere pentru un design compact cu lăţime mare de bandă

Microchip Technologywww.microchip.com/SuperFlash-020816a

Primul produs flash Serial Quad I/O™ (SQI™) pentru industria auto de la Microchip

H&D Wireless din Suedia este un adevărat spe-cialist Wi-Fi, dezvoltând modulul SPB209 cu di-mensiuni de numai 14 mm × 14 mm × 2,5 mm, unuldintre cele mai mici module ce combină WLAN802.11a/b/ g/n/ac, Bluetooth 4.2 Smart Ready™(adică Bluetooth Classic şi Bluetooth Smart™) şiNFC. Modulul este proiectat pentruoperarea simultană sau independentăa diferitelor tehnologii. Fiind ideal pentru aplicaţii industriale,el suportă un domeniu de tempe -ratură de la -40°C la +85°C, iar longe -vi tatea este garantată.Modulul poate fi cu uşurinţă conectat laun controler gazdă prin interfaţă SDIOcu 4 sau 8 biţi. Suplimentar interfeţeiBluetooth, pentru operare Bluetootheste disponibil un UART şi o interfaţăPCM. Aplicaţiile audio beneficiază dePCM-ul integrat (pulse code modula-tion). Sunt de asemenea disponibileinterfeţe I2C şi GPIO. Prin configurareade antenă 1×1, sunt fezabile viteze detransfer de date PHY de până la 433Mbps şi prin Bluetooth de până la 3

Mbps. Varianta de modul mai mare (19mm × 14mm× 2.5 mm) conţine şi o antenă ceramică.Interfeţele wireless oferă o putere de ieşire de pânăla +18 dBm în mod 802.11b şi 15 dBm în mod802.11a/g/n sau mai mult de +8 dBm cu operareBluetooth. Pe durata modului de transmisie Wi-Fi,

modulul consumă în funcţie de mod între 320 mAşi 489 mA, ceea ce este excelent pentru un modulcare combină atâtea tehnologii. În modul profundde aşteptare (deep sleep) consumul de curent esteextrem de redus, de numai 160 µA.Posibilitatea de criptare hardware AES pe 64 de

biţi sau 128 de biţi şi mecanismele desecuritate integrate, precum 64/128-biți WEP, WPA, WPA2 asigură un înaltnivel de securitate a datelor. De asemenea, sunt suportate funcţiiprecum WPS. Suplimentar modului de staţie WLAN,în firmware este implementat un punctWLAN μAccess cu suport de până la10 clienţi şi Bluetooth. Noul standardde transmisie de date Wi Fi Direct estedeja suportat de sistem. Pentru suportsoftware este ofe rit astăzi un driverLinux, dar în curând şi alte platformeprecum Android, Windows, WinEC7şi altele vor fi suportate.

MSC Technologieswww.msc-technologies.eu

SPB209 accelerate™ - modul Wi-Fi/Bluetooth pentru aplicaţii industriale, medicale şi casnice

Page 33: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 33

SISTEME EMBEDDED news

Silicon Labs a lansat o soluţie senzorială optică demonitorizare a ritmului cardiac, destinată pentrua reduce costul şi complexitatea aplicaţiilor demonitorizare a ritmului cardiac (HRM) cu montarela încheietura mâinii. Noua soluţie Si1144 HRMinclude un modul senzorial optic de joasă putereîmpreună cu un microcontroler economic ener-getic EFM32™ Gecko pe care rulează algoritmulavansat HRM al Silicon Labs. Modulul senzorial Si1144 de mică dimensiune

integrează un senzor optic, un LED verde, drivereLED suportând până la 2 LED-uri externe, conver-tor analog/digital (CAD), control logic şi interfaţădigitală I2C.Conform estimărilor de piaţă ale Silicon Labs, înanul 2018 vor fi vândute pe an 100 de milioanede unităţi de dispozitive HRM, dintre care mareamajoritate vor fi dispozitive purtabile la încheie -tura mâinii. Soluţia Si1144 HRM de la Silicon Labsse adresează acestei mari (și în creștere) pieţe dedispozitive purtabile: benzi de fitness pentrumonitorizarea activităţii, pedometre şi ceasuriinteligente, dar oferă în același timp, capabilităţiHRM echipamentelor de gimnastică, cântarelor debaie şi dispozitivelor de monitorizare pentru per-soanele vârstnice.Monitorizarea ritmului cardiac este una dintre celemai căutate tehnologii de detecţie biometrică pen-tru oameni de toate categoriile: de la atleţi pro -fesionişti ce caută să-și îmbunătăţească perfor man -ţele sportive, la oameni normali interesați sădesfăşoare o activitate sportivă sănătoasă. Determinarea precisă a HRM permite calcululexact al caloriilor consumate, simplificând menţi -nerea unui regim alimentar.În mod uzual, măsurarea ritmului cardiac eralimitată la utilizarea unor benzi pe piept legate laun dispozitiv extern, precum un ceas specializatde fitness sau un telefon inteligent. Aceste soluţiiHRM au o unică problemă: benzile de piept sunt

neconvenabile şi adesea incomod de purtat, învreme ce telefoanele mobile sunt dificil de moni-torizat în timpul alergării sau mersului cu bicicleta.Tehnologia HRM cu purtare la încheieturăschimbă jocul monitorizării biometrice, oferind ocale mai convenabilă şi mai confortabilă de amăsura ritmul cardiac. Rezultatele măsurării auvariaţii mari, şi multe dintre aceste soluţii HRMsunt costisitoare şi neeconomice energetic, redu -când durata de viaţă a bateriilor.

Caracteristici cheie ale modulului HRM Si1144-AAGX• Detecţie precisă a pulsului la încheietură, cu

performanţe rivalizând cu soluţiile cu bandă de piept

• Alegerea a doi algoritmi pentru a suporta HRM static şi opţional dinamic (compensarea mişcării) utilizând date de la un accelerometru extern

• Modul optic de soluţie HRM cu microcontroler Pearl Gecko MCU conţinând nucleu ARM Cortex-M4 pentru proiecte de înaltă performanţă, economice energetic sau cu Cortex M3-bazat pe Jade Gecko MCU pentru proiecte mai simple,sensibile economic

• Circuit integrat HRM cu lentile de LED verde, fotodiodă de înaltă sensibilitate, CAD cu zgomotredus, drivere LED, blocare optică şi comunicaţii/întreruperi gazdă

• Două drivere LED pentru a suporta două LED-uri externe

• Consum energetic ultra-redus pentru durată mare de viaţă a bateriilor: curent de aşteptare < 500 nA, cu tensiune de alimentare de la 1,71V la 3,6V

• Comunicaţie serială I2C cu o viteză de transfer de date de până la 3,4 Mbps

• Modul în capsulă LGA cu 10 terminale, 4,9 mm × 2,85 mm × 1,2 mm

Silicon Labs www.silabs.com

Proiectanţii de sisteme pot diminua durata detimp până la lansarea pe piaţă a produselorpurtabile şi de monitorizare a stării desănătate cu ajutorul MAX30102, modul sen-zorial integrat pulsoximetru şi determinareritm cardiac de la Maxim Integrated Products.Modulul este o soluţie ultra-economică dinpunct de vedere ener getic, un sistem com-plet, ce reduce dimensiunile şi conduce la ouşurinţă ridicată de proiectare a aplicaţiilor.Echipamentele purtabile pentru monitorizareasemnelor vitale sunt într-o rapidă evoluţie, iarintegrarea analogică este inima acestei ten -dinţe. Proiectele discrete, multi-componentesunt rapid înlocuite de soluţii modulare inte-grate şi sisteme pe cip (SoC). MAX30102 inte -grează LED-uri roşii şi IR pentru modulareapulsurilor LED în vederea determinării satu -raţiei cu oxigen şi ritmului cardiac.

Avantaje cheie• Ultra-joasă putere: extinde durata de viaţă

a bateriilor; operează cu o singură sursă de 1,8V şi o sursă separată de tensiune de 5V pentru LED-urile interne

• Economie de spaţiu: menţinerea unei soluţii de dimensiuni foarte reduse fără a sacrifica performanţele optice sau electronice; integrează LED-uri interne, foto-detectoare,elemente optice şi electronică cu zgomot redus cu rejectarea luminii ambientale

• Uşor de proiectat: platforma de evaluare cu modulul integrat şi un accelerometru, furnizează o soluţie cu ajutorul căreia clienţii pot evalua rapid modulul

Disponibilitate• Disponibil în modul optic cu 14 pini

(5,6 mm × 3,3 mm × 1, 55 mm).• Domeniul temperaturii de operare

de la -40°C până la +85°C.• Este disponibil un sistem de evaluare.• Pentru mai multe informaţii despre

MAX30102, accesaţi pagina de internet:http://bit.ly/MAX30102.

Maxim Integratedwww.maximintegrated.com

Modul senzorialpulsoximetruşi ritm cardiac

Soluţie senzorială de monitorizare a ritmului cardiacde la Silicon Labs

Page 34: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201634

Caracteristici & Avantaje• Performanţe fantastice cu recepţie puternică WiFi • Uşor de utilizat - se introduce în portul USB al Pi şi e gata pentru a fi

utilizat • Dimensiune compactă: 30 mm × 16 mm × 8 mm• Suport pentru sistem de operare Raspbian şi NOOBS • 802.11 b/g/n• USB 2.0• Cipset BCM43143• Viteză maximă de transfer de date 150 Mbps • Logo Raspberry Pi — este original

Adaptor wireless USB pentru Raspberry Pi

www.compec.ro Wireless & Display

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 892-0012 • Cod de producător: Wifi Adaptor

Autor: Bogdan Grămescu

În ultimii ani, o cerinţă foarte importantă a clienţilor faţă desoluţiile industriale, casnice sau de birou, este aceea ca sis-temul (indiferent de tip) să integreze dispozitive pentrucomunicaţie fără fir. Fie că este vorba despre comanda de ladistanţă a unor echipamente, fie că este vorba despre co-manda unor periferice, fie că este vorba despre transmitereaunor date sau de conectarea la internet, eliminarea firelorconduce la optimizarea spaţiului ocupat şi la simplificareamodului de lucru/operare, dar deschide şi noi posibilităţi decomunicare şi transfer de date între echipamentele mobile.În funcţie de aplicaţie, de raza de acţiune, de mediul de ope -rare etc., au fost dezvoltate mai multe soluţii cu avantajele lorspecifice. RS furnizează module, antene, produse finite şiunel te de dezvoltare corespunzătoare următoarelortehnologii de comunicaţie fără fir: Bluetooth, Zigbee, WLAN,ISM Band, GSM, GPS, GPRS, RFID.

RS oferă produse de la lideri de marcă, printre care putemmenţiona Telegesis, RF Solutions, Telic, CEP, şi mulţi alţii. Încele ce urmează vă sunt prezentate câteva exemple.

Dispozitive pentrucomunicaţie fără fir

Caracteristici tehnice Interfaţă USB Protocoale de securitate NOOBS, Raspbian Tehnologie wireless 802.11 b/g/n Viteză transfer de date 150Mbit/s

Acest dispozitiv este unadaptor USB WiFi alFundaţiei Raspberry Pi. Acest dispozitiv compacteste perfect pentru Pi-ul dvs.

Page 35: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 35

www.compec.ro Wireless & Display

www.compec.ro Wireless & Display

Caracteristici tehnice Interfaţă de magistrală TTL Tip componentă Citire / Scriere Dimensiuni 30,5 mm × 18 mmDomeniul temperaturii de operare între -40°C şi +85°C Tensiune de alimentare 4 → 6V

Modul RFID RWD-MIFARE de la RF Solutions

Modulul MicroRWD este untransponder RF complet.Modulul MicroRWD MF LP (Low Power)este o soluţie completă de citire şiscriere pentru plăcile de 13,56 MHzMifare Classic (versiunile 1k, 4k şi Ultra -light) şi suportă operaţii fără contact“Mifare” cu plăcile interfaţă duală pre-cum Mifare ProX, Smart MX ( JCOP) şialte tipuri. Plăcile DESfire şi MifarePLUS sunt suportate numai cu achiziţiaunui număr de serie. Întreaga soluţieeste găzduită într-o capsulă DIL cu 24de pini, necesitând numai o antenă şi osursă de tensiune de 5Vcc. Versiunea MicroRWD MF LP se comportă similarversiunii standard, cu excepţia faptului că are un consum de curent în modactiv de mai puţin de 150 µA.

Precum şi la alte module RWD, toate comenzile şi răspunsurile de date suntprintr-o interfaţă simplă RS232. Suplimentar, versiunea RWD MF LP are ieşiride date auxiliare pe pinii OP0 / OP1 ce pot fi programaţi pentru ieşireautomată UID (număr serial) sau alte date bloc precum semnale seriale asin -crone pe 9600 baud serial sau protocol Wiegand.

Toate aceste caracteristici pot fi configurate şi pornite/oprite prin stabilireaparametrilor RWD EEPROM.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 617-1984 • Cod de producător: RWD-MIFARE

Modul ZigBee Telegesis ETRX357

Modulele Telegesis ETRX351 şi ETRX357 sunt module ZigBee 2,4GHz dejoasă putere, bazate pe cele mai recente soluţii Ember EM351 şi EM357.Aceste module de generaţia a treia au fost proiectate pentru a fi integrateîn orice dispozitiv fără necesitatea unei experienţe RF. Utilizând pachetulEmberZNet ZigBee, ETRX35x permite adăugarea în cadrul produsuluidumneavoastră de capabilitate de reţea puternică fără fir şi rapida aducerea lui pe piaţă. Interfaţa unică a modulului tip linie de comandă stil AT permiteproiectanţilor să integreze rapid tehnologie ZigBee fără software complex.Pentru dezvoltarea de aplicaţii particulare seria ETRX35x se integrează cuuşurinţă în mediul de dezvoltare Ember InSight. Pentru modulele ETRX357este disponibil şi un kit de dezvoltare cu numărul de stoc RS 722-7274.

www.compec.ro Wireless & Display

Caracteristici tehnice Standarde de securitate WEP, WPA, WPA2 Interfeţe de magistrală UART Protocol suportat 802.11b/g Dimensiuni 27 mm × 18 mm × 3,1 mm Domeniul temperaturii de operare -40°C +85°C Tensiune de operare 3,3V

Modul WiFi Microchip RN1723-I/RM100 3,3V,802.11b/g UART

Dispozitivul RN1723 de la Microchipeste un modul WLAN integrat802.11b/g. Pe placă există un pachetde reţea TCP/IP, accelerator cripto -grafic, subsistem de management ener getic, ceas de timp real, interfaţăsenzorială, transceiver de 2,4 GHz şi amplificator de putere RF.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 869-6227• Cod de producător: RN1723-I/RM100

Caracteristici tehnice Interfeţe de magistrală suportate UART Interfeţe de reţea suportate Serial, WPAN Sensibilitate receptor -95dBm Dimensiuni 25 mm × 19 mm × 3 mm Domeniul temperaturii de operare -40°C ... +85°C Putere maximă de ieşire +8dBm Tensiune de operare 2,1 → 3,6V dc

Modul WiFi cu antenă

WF111-A Bluegiga esteun modul complet inte-grat 2,4GHz, 802.11 b/g/n,dezvoltat pentru aplicaţiiportabile alimentate cubaterii, care au nevoie deconectivitate Wi-Fi. WF111-A integreazăradio IEEE 802.11 b/g/n,antenă sau conectorantenă U.FL şi interfeţeSDIO sau CSPI.

WF111-A furnizează o soluţie Wi-Fi economică şi simplă, pentru dispozitivecare rulează pe placă un sistem de operare şi un pachet TCP/IP, dar are încăavantajele unui modul: factor de formă mic, integrare simplă şi certificare.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 897-7497 • Cod de producător: WF111-A

www.compec.ro Wireless & Display

PRODUCT NEWS

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 722-7259 • Cod de producător: ETRX357

Page 36: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201636

Puteţi crea cele mai bune aplicaţii electronice cu cele mai noikituri de dezvoltare de la RS. Alegeţi din gama noastră de produse kit-urile pentru Microcon-trolere, DSP, Management energetic şi logică programabilă.

Kit-uri de dezvoltare pentru semiconductoare

analogice

PRODUCT NEWS

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

Placă de extensie cu senzori de proximitate,lumină şi gesturi

P-NUCLEO-6180X2 este un pachet de evaluare care oferă cunoaştereacapabilităţilor de detecţie luminoasă, a domeniului şi a proximităţii ale sen-zorului VL6180X, în combinaţie cu microcontrolerul de ultrajoasă putereSTM32L053R8.

Placa de extensie prezintă VL6180X, un modul cu senzor de proximitate, degesturi şi detecţie a luminii ambientale ALS (Ambient Light Sensing). VL6180X este bazată pe tehnologia Time-of-Flight, STMicroelectronicsFlightSense™. Ea este o placă ce oferă prezentarea şi evaluarea capabilităţilorde detecţie a luminii, de detecţie a proximităţii şi a domeniului. Cu unul saumai multe module VL6180X pot fi dezvoltate aplicaţii elementare derecunoaştere a gesturilor. Modulul este compatibil cu familia de plăci STM32Nucleo, dar şi cu conectorul Arduino UNO R3. NUCLEO-L053R8 este oplacă de dezvoltare STM32 Nucleo-64 cu microcontroler STM32L053R8T6.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 906-4637• Cod de producător: P-NUCLEO-6180X2

ADS1118 – kit de evaluare pentrumăsurarea temperaturii

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 842-6980• Cod de producător: 430BOOST-ADS1118

Kit de evaluare LDC1312 – inductanţă / digital• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 902-8498• Cod de producător: LDC1312EVM

Modulul de evaluare LDC1312demonstrează modul de utilizare altehnologiei de detecţie inductivepentru detecţia şi măsurareaprezenţei, poziţiei sau compoziţieiunor obiecte ţintă conductive.Cipul LDC1312 este un convertorde inductanţă / digital pe 12 biţi cu2 canale, cu tehnologie I²C pentru detecţie inductivă. Modulul include pePCB două exemple de bobine senzoriale, conectate la cele două canale aleLDC1312. Microcontrolerul MSP430 este utilizat pentru interfaţarea conver-torului inductanţă-digital la un computer gazdă.După cum s-a menţionat LDC1312/1612 EVM includ doi senzori PCB, în faptinductori legaţi în paralel cu condensatoare de 330 pF 1% COG/NP0, formândun circuit LC. LDC1314/1614 includ două spaţii suplimentare la care pot ficonectaţi doi senzori.La prima conectare a modulului de evaluare prin port USB, el va iniţia o seriede aprinderi / stingeri de LED roşu şi verde pentru a indica auto-testul. Atuncicând acest auto-test se finalizează, LED-ul verde se aprinde, ceea ce indicăconectarea EVM la computerul gazdă.

Pachetul 430BOOST-ADS1118 oferăo soluţie rapidă şi economică deevaluare şi dezvoltare cu ADS1118 aunor aplicaţii ce utilizează termo -cupluri tip K. Pachetul este distribuit cu firmwarepreîncărcat pentru dispozitivulMSP430G2553. • Temperatura curentă indicată în °C sau °F• Afişarea unui prag de temperatură programabil • Temporizator programabil• Canal de intrare opţional• Comunicaţie UART opţională

Senzor de monitorizare BioMon• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 877-6938• Cod de producător: ILE-BI01-GRIR-SC201

Dispozitivul de monitorizare a sănătăţii BiomonEco1, de la Intelligent LED Solutions (ILS),este un modul ce conţine senzorul BiomonSFH 7050. Aceste matrice de LED-uri com-pacte şi puternice sunt realizate utilizând oplacă FR4. Ea oferă un management termicoptim. Dispozitivul Biomon Eco1 nu necesităniciun radiator suplimentar. În inima fiecărui Biomon Eco1 este un SFH7050,un senzor 3 în 1. SFH 7050, de la OSRAM Opto Semiconductors, este primullor senzor optoelectronic integrat. Senzorul BioMon este proiectat pentrupulsoximetrie reflectivă (n.t. - determinarea saturaţiei oxigenului în sângeleperiferic) şi monitorizare automată a activităţii de fitness. El utilizează 3 LED-uri (roşu, verde şi IR) şi o fotodiodă pentru colectareainformaţiilor biometrice. SFH 7050 este ideal pentru aplicaţii senzoriale demonitorizare a ritmului cardiac, pulsoximetrie şi proximitate. Lumina verdeeste cea mai bună opţiune pentru măsurarea pulsului pe încheietură. Roşusau infraroşu sunt în general preferate pentru măsurarea pulsului pe deget,deoarece ele pot de asemenea măsura şi conţinutul de oxigen al sângelui(pulsoximetrie). În combinaţie cu fotodioda, LED-ul IR poate fi de asemeneautilizat ca senzor de proximitate.

Page 37: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 37

Kit de evaluare senzor de umiditate SHTxx

1-101608-02 EK-H4-Flex de la Sensirion este un kit de evaluare de înaltăperformanţă pentru seriile SHTxx de senzori de umiditate. El furnizează unsistem de evaluare uşor de utilizat pentru senzori de temperatură şi umidi-tate pe un PCB flexibil, şi afişează şi valorile măsurate.EK-H4-Flex permite utilizatorilor să evalueze gama SHTxx de senzori deumiditate fără a fi nevoie de crearea propriului hardware sau software. Elpoate de asemenea să fie utilizat independent sau conectat la un PC prinintermediul porturilor USB.Seria SHTxx de senzori de umiditate şi temperatură de la Sensirion esteproiectată pentru diferite aplicaţii şi este bazată pe tehnologie CMOSens®.CMOSens® integrează puterea CMOS cu tehnologia avansată MEMs (micro-electro-mecanică).Aplicaţiile pentru seriile SHTxx includ echipamente de respiraţie, umidifi-catoare, imprimante, detecţie intrare apă, control inteligent al condensuluişi supervizarea clădirilor.

PRODUCT NEWS

www.compec.ro Semiconductoare

Placă de evaluare pentru convertorulanalog/digital AD7091R-4

Plăcile de evaluare de la AnalogDevices: EVAL-AD7091R-2SDZ, EVAL- AD7091R-4SDZ şi EVAL-AD7091R-8SDZ sunt proiectate astfel încât uti-lizatorul poate evalua toate funcţio -nalităţile convertoarelor analog/digitale (CAD) pe 12 biţi AD7091R-2, AD7091R-4 şi AD7091R-8. Plăcilede evaluare pot fi controlate cu aju-torul plăcii EVAL-SDP-CB1Z (762-0207) care permite utilizatorului controlul cuajutorul unui PC prin intermediul portului USB, utilizând software-ul plăcii SDP.Kit-ul de evaluare conţine: placa de evaluare, kitul de fixare cu şuruburi şiadaptorul de alimentare de la reţea. Componentele de pe placă sunt: amplificator operaţional AD8031, ampli-ficator operaţional dual AD8032, stabilizator liniar LDO ADP3303, referinţăde tensiune REF193 şi conector de control SDP ( J13).Caracteristici: capabilitate de funcţionare independentă, software de analizăşi control disponibil pe website-ul producătorului.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 836-8711• Cod de producător: EVAL-AD7091R-4SDZ

www.compec.ro Semiconductoare

www.compec.ro Semiconductoare

Placă de evaluare pentru senzorul de impactADIS16228

Dispozitivul pune în evidenţă posibi -lităţile de utilizare ale senzorului de im-pact ADIS 16228. Printre aplicaţiile cepot fi dezvoltate cu ajutorul plăcii deevaluare de tip senzorial pot fi menţio -nate detecţia la cădere sau impact, moni -torizarea stării unor echipamente.• Accelerometru digital cu 3 axe, ±19g• Înregistrator programabil de evenimente• Operare de joasă putere, curent de mod aşteptare: 100μA• Funcţie de activare şi înregistrare• Memorare a acceleraţiei de vârf• Ceas de timp real• Senzor de temperatură integrat• Sursă de tensiune între 2,4V şi 3,6

www.compec.ro Semiconductoare

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 898-6722• Cod de producător: EK-H4-Flex

Kit de evaluare ADC3244• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 902-8458• Cod de producător: ADC3244EVM

Modulul de evaluare ADC3244demonstrează performanţeleconvertorului analog-digital dejoasă putere de 14 biţi canaldublu. El include și stabilizatoarede tensiune. Intrarea pentru con-vertorul A/D poate fi conectată lao sursă de semnal de 50 Ω single-ended. În ceea ce priveşte in-trarea de semnal de ceas, aceastaeste oferită printr-o intrare detransformare, ce poate fi conectată la o sursă de ceas de 50 Ω single-ended.Accesul la registre este oferit prin conexiunea USB de pe placă şi printr-ointerfaţă grafică cu utilizatorul.

EVM-urile furnizează o platformă pentru evaluarea ADC3xxx care este unconvertor analog/digital pe 12 sau 14 biţi, cu două sau patru canale, interfaţăserială LVDS cu o viteză de eşantionare de 25, 50, 80 şi 125 Msps. ADC3xJxxeste un convertor analog/digital pe 12 sau 14 biţi, cu două sau patru canale,cu interfaţă conformă JESD204B cu viteze de eşantionare de 50, 80, 125şi160 Msps. Această familie de convertoare necesită numai o sursă de1,8V,beneficiind de intrări flexibile de divizoare de ceas, furnizând caracteristiciinterne îmbunătăţite pentru performanţe 1/f (ADC32xx, ADC34xx) şi SFDR.

• Status RoHS: Conform • Nr. stoc RS: 831-6296• Cod de producător: ADIS16240/PCBZ

Page 38: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201638

PRODUCT NEWS

Autorul Stephan Menzel face o intro-ducere în tehnologia condensatoarelorși descrie o gamă largă de tipuri de con-densatoare cu proprietățile și parametriilor. Cartea poate fi folosită atât pentruiniţierea studenților, dar şi pentru îm -pros pătarea şi consolidarea cunoştin -ţelor în ceea ce priveşte condensatoa -rele și utilizarea lor în diverse aplicaţii.“Este important pentru Würth Elek-tronik eiSos GmbH & Co. KG să oferecunoștințe tehnice și să le împărtă -șească cu clienții. De exemplu, am prezentat dejacunoștințele noastre tehnice sub formăde manuale care acoperă domeniile deinductoare, transformatoare, dispozi-tive electromeca nice precum și simu-

lare cu LTspice. Datorită faptului că firma noastră îşi extinde în prezentportofoliul de condensatoare, se impune acum apariţia noii cărţi. “ABC-ul Condensatoarelor” este un manual de referință care prezintă con-cis relațiile și caracte ris ticile tehnice care apar în tehnologia de fabricaţie acondensatoarelor”, explică autorul Stephan Menzel, manager al departa-mentului de dezvoltare, secţiunea Condensatoare din cadrul companieiWürth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG.

La ce trebuie să fim atenţiMenzel, care conduce departamentul de producţie de condensatoare elec-trolitice din aluminiu și polimeri la Würth Elektronik, explică în cartea saraporturile dintre câmpul electric și permitivitate, precum și structura șiprincipiul de funcționare al unui condensator. Parametrii și caracteristicileelectrice precum și relațiile dintre acestea sunt prezentate astfel încât uti-lizatorii să știe ce trebuie luat în considerare atunci când trebuie să aleagăun condensator. Manualul cuprinde o prezentare detaliată a tipurilor decondensatoare existente și o bibliografie.Würth Elektronik www.we-online.com

“ABC-ul Condensatoarelor”un nou manual tehnic produs de

Würth Elektronik eiSosWürth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG, producător decomponente electronice și electromecanice, a publicatun nou manual cu privire la tehnologia de fabricare acondensatoarelor.Compendiul “ABC-ul Condensatoarelor- Bazele, Caracteristicile și Tipurile de condensatoare”de aproape 80 de pagini, este disponibil în limbilegermană și engleză și poate fi comandat acum accesândwww.we-online.com/abc

Această componentă SMD a fost dez voltată special pentru aplicaţii SMPS(Switched Mode Power Supply) şi este optimizată pentru valori de inductanţăfoarte mare, care sunt cu 50% mai mari decât cele din familia anteri oară deproduse. Bobina este construită din bandă plată, reduce alternativ şipierderea de curent la valorile neglijabile şi permite utilizarea în convertoarelebuck şi boost care au curenți nominali din gama Amperi. Această componentăeste chiar foarte interesantă pentru aplicaţii de filtrare, plăci grafice, laptop-uri, calculatoare industriale şi plăci de bază, de asemenea. Un amestec special de materiale de ferită de MnZn acoperă bobinele dintoate părţile şi izolează componenta magnetic, chiar şi la cea mai înaltă gamăde frecvențe (MHz). Această bobină de înaltă performanţă este disponibilăcu inductanţe de la 6.8μH la 82μH şi curenţi de saturaţie de la 8,5 la 31A.Gama de temperaturi de lucru este specificată pentru -40°C până la +125°C.Würth Elektronik www.we-online.com

Inductor de putere WE-HCI

Linia de produse conține diferite ti puri de inducti vități de 10, 22, 33 și47µH și rezistență maximă de 0,04; 0,08; 0,1 și 0,13Ω. Curentul maxim desaturație este de 8A. La cerere, Würth Elektronik poate să producă versiunipersonalizate de transformator 1:1. Alte variante disponibile pe stoc sunt:7332, 7345, 1260 și 1280. Würth Elektronik recomandă procedura de lipire reflow pentru componen-tele din seria WE-DD și specifică tempe ratura de operare între -40 și 125°C.Würth Elektronik www.we-online.com

WE-DD – bobina de stocare pentruaplicații SEPIC și Flyback

Inductanța de stocare a seriei WE-DD are două înfășurăriidentice per componentă. Dimensiunea 1210 are oinductanță mare de scăpări și este proiectată pentruutilizarea în contro lere de comutație cu tensiuneasecundară non-stabilizată, pentru SEPIC, CUK şi conver-toare flyback.

Würth Elektronik extinde gama de inductanţe de curentmare WE-HCI de dimensiune 2212.

Page 39: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 39

PRODUCT NEWS

Würth Elektronik eiSos a adăugat 26 de noi blocuri ter-minale la portofoliul său de produse de conectare bazatepe tehnologia “cage clamp” (conectare prin clemă arc).

Würth Elektronik eiSos completează seria sa de succes - WR-TBL - cu treinoi blocuri terminale cu acționare prin apăsare; totodată, noile module suntdisponibile acum și în varianta cu pasul de 5.08mm și 7.50mm. Mecanismulcu arc înlătură conectarea prin șurub; de asemenea, direcția de conectare acablurilor în blocurile terminale se poate face orizontal sau la 45° cu opțiunide la 2 la 12 pini. Alte versiuni sunt disponibile la cerere.

Blocurile terminale dinseria WR-TBL sunt certifi-cate UL/cULus și VDE, su -por tă intervalul de tem pe -ratură -30°C ... +120°C și auo conductivitate de până la10A/750VAC.Mulțumită celor doi pini deconectare per contact,blocurile terminale prezintăo stabilitate mecanică foartebună atunci când sunt mon-tate pe o placă de circuit im-

primat. Blocurile terminale suportă un spectru larg de secțiuni transversale acablurilor, de la AWG30 (0.05 mm²) până la maxim AWG16 (1.31 mm²). Toate produsele sunt disponibile ex-stoc. Mostre gratuite din noile blocuriterminale sunt disponibile imediat.Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos completeazăseria WR-TBL cu noi blocuri

terminale cu acționare prin apăsare

Noile cleme de prindere au pasul de 3.50, 3.81, 5.00, 5.08, 7.50, 7.62 și10.16mm, dar există și variante noi de blocuri terminale cu pasul de 6.35,9.52 și 10.00mm. Direcția de prindere a cablurilor în blocurile terminale sepoate face orizontal, vertical și în unghi la 45°.

Blocurile terminale dinseria WR-TBL bazatepe tehnologia “cageclamps”, sunt certifi-cate UL/cULus și VDE,operează în gama detemperatură -30°C …+120°C și au o conduc -tivitate de până la32A/750VAC.Blocurile terminale su -por tă un spectru largde secțiuni transver-sale a cablurilor, de la

AWG30 (0.05 mm²) până la maxim AWG10 (5.26 mm²).Toate produsele sunt disponibile ex-stoc. Mostre gratuite din noile versiuniWR-TBL sunt disponibile acum.Würth Elektronik www.we-online.com

Würth Elektronik eiSos prezintă noimodele de cleme cu conexiune în

colivie cu arc din seria WR-TBL

Despre Würth Elektronik eiSosWürth Elektronik eiSos GmbH & Co. KG este producător de componente pasiveşi electromecanice pentru industria electronică. Würth Elektronik eiSos face partedin grupul Würth, are un număr de 5000 de angajaţi şi este reprezentată în 50 deţări. Compania este reprezentată de o echipă proprie de distribuţie în aproapetoate ţările din Europa, precum şi în Statele Unite, Asia şi America de Sud. Fabricilede producţie sunt situate în Europa, Asia şi America.Gama de produse include componente EMC, ferite, bobine, varistoare, com-ponente RF, componente pentru semnal şi comunicaţie, module de putere,LED-uri, transformatoare, conectori, elemente pentru surse de alimentare,switch-uri şi tehnici de asamblare.Mai multe informaţii la adresa: www.we-online.com

C O N T A C T

Florin Ivanciuc - Country Manager Româ[email protected]

Tel: 0744 77 35 30

Würth Elektronik eiSos este un lider European în dez vol tarea, fabrica rea șivânzarea de componente pasi ve și electro meca nice. În urmă cu patru ani,compania a început să ofere, de asemenea, componente active pentru piațade electronice. Primul grup de produse cuprindea diode TVS, urmat deLED-uri. Familia Magl³C reprezintă acum primele componente active pentruelectronica de putere. Würth Elektronik a lansat o gamă de regulatoare step-down dintre care cinci module cu tensiune de ieșire variabilă și două modulecu tensiune de ieșire fixă. Ambele tipuri oferă auto-resetare pentru supra -tensiune și supra curent. Aceste module se utilizează în industrie și întelecomunicații, domeniul fero viar și inginerie medicală pentru convertoareDC/DC, FPGA-uri, DSP-uri, MCU & MPU, interfețe I/O etc.Modulele cu tensiune de ieșire fixă (Magl³C-FDRM) de 3,3V/5,0V au integratcâte un condensator de intrare și de ieșire, rezultând o eficiență maximă depână la 95%. Nu este necesară nicio componentă externă pentru conver-toarele DC/DC, reducând astfel costurile listei de materiale (BOM-ului), de-pozitare și producție. Cu o gamă de tensiune de intrare de la 5V la 18V, acestemodule sunt utilizate la surse de alimentare de 12V cu o capabilitate de curentde până la 3A. Modulele cu tensiunea de ieșire variabilă (Magl³C-FDRM) auo gamă de tensiune de intrare de la 6V la 42V și o gamă de tensiune de ieșirede la 0,8 la 24V cu frecvență de comutare reglabilă (200kHz până la 800kHz)și un soft-start programabil pentru flexibilitate adițională. Würth ElektronikeiSos oferă, de asemenea, note de aplicaţii pentru tensiuni diferite. Acesteapot fi găsite la http://katalog.we-online.com/en/pm. De asemenea, sunt disponi-bile plăcile de dezvoltare. Acestea vor permite utilizatorului un test rapid șisimplu de funcționalitate a modulului și integrarea circuitului într-o schemă. Exemple de aplicare vor fi furnizate în fișe tehnice, astfel încât clienții potproiecta aplicarea lor în conformitate cu standardele EN55002 EMI clasa B.Würth Elektronik www.we-online.com

Module de Putere de la Würth Elektronik eiSos: Magl³C-FDRM

Würth Elektronik eiSos a lansat un nou grup de produse:Module de putere folosite la convertoare DC/DC, FPGA,DSP-uri MCU & MPU și interfețe I/O. Noua gamă poartănumele Magl³C.

Page 40: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201640

Utilizând o gamă largă de materiale combinate cu tehnologii digitale, LTHD Corporation, transformă materialele speciale în repere customizate asigurând rezultatul potrivit pentru necesităţile clientului. Experienţa acumulată în cei peste 15 ani de către personalul implicat în proiectarea şi producţia die-cut-urilor asigură un nivel de asistenţă ridicat în selectarea materialelor şi a adezivilor potriviţi, optarea pentru o tehnologie prin care să se realizeze reperul solicitat de client precum şi:

• Asistenţă la proiectarea reperului• Realizarea de mostre - se pot produce într-un timp scurt mostre ale

produsului dorit pentru a fi testat de client• Controlul calităţii - LTHD Corporation este certificată

ISO 9001:2008 şi ISO/TS 16949/2009.

Avantajele tehnologiilor digitale folosite asigură atât calitatea superioară a produselor obţinute printr-o calitate şi precizie constantă atăieturilor cât şi, în acelaşi timp, reducerea la minim a costurilor rezultate din pregătirea producţiei (nu se utilizează matriţe sau dispozitivededicate). Datorită flexibilităţii tehnologiilor utilizate nu există nicio limitare din punct de vedere al complexităţii produselor realizate:garnituri, kit-uri de etanşare, panouri de control, plăcuţe de identificare, folii de protecţie.

Diferitele tehnologii folosite în realizarea die-cut-urilor - printare, asamblare, decupare - fac ca produsele oferite de către LTHD Corporationsă satisfacă cele mai diferite cerinţe ale clienţilor. Apariţia unui nou proiect, a unei noi solicitări din partea clienţilor este pentru echipaLTHD Corporation, o nouă provocare pe care cu ajutorul experienţei acumulate, a tehnologiilor utilizate şi a unei varietăţi mari de materi-ale speciale folosite, o finalizează cu succes, asigurând o calitate ridicată şi o livrare “Just in Time!” a produselor dorite de către clienţi.

Viteza de răspuns ridicată asigurată de tehnologiile digitale, se reflectă atât înrealizarea cu uşurinţă şi fără costuri suplimentare a modificărilor produsuluiiniţial cât şi în timpul de pregătire al producţiei, astfel orice modificare apărutăîn proiectul iniţial este realizată şi trimisă într-un timp extrem de scurt clientuluipentru testare şi omologare.

Gama de produse oferite de LTHD Corporation, cuprinde:

• garnituri• panouri de control printate• elemente de montare şi asamblare din materiale dublu adezive• spume de filtrare• kit-uri de etanşare• repere izolatoare• distanţiere• amortizoare de vibraţii

High Quality Die Cut

Page 41: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi 2.2016 [ 202 ] | www.electronica-azi.ro 41

LTHD Corporation, bazându-se pe flexibilitatea tehnologică de care dispune vine în întâmpinarea clienţilor din industriaelectronică oferindu-le produse speciale pentru ambalare şi depozitare.Pungile protectoare ESD oferă un mediu sigur de ambalare pentru componentele şi subansamblele electronice

sensibile la descărcări electrostatice. Datorită flexibilității de care dispunem, pungile antistatice nu au dimensiuni standard, acesteafiind produse în funcție de cerințele și necesitățile clienților noștri. LTHD Corporation satisface cerințele clienților săi indiferent de volumele cerute.

Pungile antistatice Moisture sunt pungi care pe lângă proprietatea de a proteja produseleîmpotriva descărcărilor electrostatice, mai protejează și împotriva umidității. Datorită rigiditățiimaterialului din care sunt făcute, aceste pungi se videază, iar produsele aflate în pungă nu auniciun contact cu mediul înconjurător ceea ce duce la lungirea duratei de viață a produsului.

LTHD produce aceste pungi antistatice utilizând materii prime de calitate superioară 3M,compatibile cu cerințele RoHS și care corespund standardului IEC61340-5-1.

Din gama foarte diversificată de produse, LTHD Corporation mai produce și cutii din polipropilenăcelulară cu proprietăți antistatice. Aceste cutii se pot utiliza pentru transportarea sau depozitareaproduselor care necesită protecție împotriva descărcărilor electrostatice. Materia primă folosită este conformă cu cerințele RoHS.

Această polipropilenă antistatică poate fi de mai multe grosimi, iar cutiile sunt produse înfuncție de cerințele clientului. Grosimea materialului din care se face cutia se alege în funcțiede greutatea pe care trebuie să o susțină aceasta.Dimensiunile cutiei sunt customizabile.

Din această polipropilenă se mai realizează și separatoare pentru a compartimenta o cutie și pentru a folosi tot spațiul de care se dispune.Treptat, aceste cutii din polipropilenă antistatică vor înlocui cutiile de carton aflate la oraactuală pe piață deoarece acestea păstrează mediul de depozitare mult mai curat și lipsit de particulele de praf.La livrare, clientul poate alege dacă produsul va fi asamblat sau desfășurat.

Materia primă pentru aceste produse este existentă tot timpul pe stoc în depozitul nostrudin Timișoara.

PRODUSE ESD

Page 42: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016

Electronica Azi | Martie 201642

LTHD CORPORATION, vă stă la dispoziţie, cu toate informaţiile de care aveţi nevoie ca profesionist implicat în procesul de identificare.Capabilităţile noastre proprii de producţie sunt definite prin:

• cantitatea dorită este produsă şi livrată ... Just in Time !• pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientului utilizăm diferite tipuri de materiale

de la hârtie până la materiale speciale.• utilizăm echipamente digitale şi tehnologii care asigură o viteză sporită de producţie,

datorită unui timp foarte scurt de pregătire şi procesare a producţiei.

Soluţii de identificare, etichete, tag-uri. Aplicaţii în industria electronicăIdentificarea plăcilor cu circuite integrate (PCB) şi a componentelor - LTHD Corporation vă pune la dispoziţie mijloacele celemai potrivite pentru a asigura lizibilitatea identităţii produsului dumnea voastră în timpul producţiei.PCB Rework şi trasabilitate - Uneori, în procesul de asamblare al plăcilor electro nice veţi avea nevoie să protejaţi anumite zone ale acestora pentru a evidenţiaanumite probleme de calitate sau pentru a asigura o manipulare cores punzătoare protejând produsul împotriva descăr cărilor electrostatice.

Aplicaţii în industria autoCompania noastră a dezvoltat o unitate de producţie capabilă de a veni în întâmpinarea cerinţelor specifice în industria auto. În Octombrie 2008 am fost certificaţi în sistemul de management al calităţii ISO/TS 16949:2002.

Soluţii de identificare generaleIdentificarea obiectelor de inventar, plăcuţe de identificare - LTHD Corporation oferă materiale de înaltă calitate testate pentru a rezista în medii ostile, în aplicaţii industriale şi care asigură o identificare a produsului lizibilă pe timp îndelungat.Etichete pentru inspecţia şi service-ul echipamentelor - Pentru aplicaţii de control şi mentenanţă, LTHD Corporation oferăetichete preprintate sau care pot fi inscripţionate sau printate.Etichete pentru depozite - LTHD Corporation furnizează o gamă completă de etichete special dezvoltate pentru identificare în depozite.

Aplicaţii specialePentru aplicaţii speciale furnizăm produse în strictă conformitate cu specifi caţiile de material, dimensiuni şi alţi parametri solicitaţi de client.Security Labels - toată gama de etichete distructibile, capabile de a evi denţia distrugerea sigiliului prin texte standard sau specificate de client.Benzi de mascare - benzi rezistente la temperaturi înalte, produse din polymidă cu adeziv siliconic rezistent până la 500°C, ce poate fi îndepărtat fără a lăsareziduuri. Disponibile într-o gamă largă de dimensiuni cum ar fi: grosime - 1mm, 2mm, 3mm şi lăţime 6mm, 9mm, 12mm, 25mm.Etichete cu rezistenţă mare la temperatură - o întreagă gamă de etichete rezistente la temperaturi ridicate, realizate din materiale speciale (polyimide, acrylat,Kapton® etc.) utilizate pentru identificarea componentelor în procesul de producţie.Etichete standard şi inteligente - ca furnizor de servicii complete putem pune la dispoziţie etichete în orice formă, culoare, material, pentru orice tehnologie.RFID Systems - vă punem la dispoziţie sisteme RFID complete incluzând şi proiectarea sistemului cu etichete inteligente, hardware şi software necesar.Signalistica de siguranţă a muncii - LTHD Corporation este furnizor pentru toate tipurile de marcaje de protecţie şi siguranţă a muncii incluzând signa listica standard, de înaltă performanţă şi hardware şi software utilizat pentru producţia acestora.Etichete printate - tehnologia digitală folosită de LTHD Corporation oferă posibilitatea realizării de etichete printate și preprintate conform cerințelor clienților.Tipărirea etichetelor se face în policromie, utilizând diverse tehnologii la o rezoluție de până la 1200 dpi.

LTHD Corporation a ajutat peste 500 de companii să-și poată satisface necesarul de soluții de identificare (etichete, riboane). Dispunem de materialele necesare, iar tehnologia pe care o folosim în debitarea etichetelor ne permite să executăm oricât de multe sau puține etichete și cel mai important, oricât de complicate ar fi ca design. Este ceea ce noi facem cel mai bine.

Cu linia completă de echipamente de la LTHD Corporation puteti imprima, codifica și aplica etichetele așacum doriti în mediul dvs. de lucru. Pentru a ajuta operațiile de manipulare legate de produse vă oferim deasemenea, o linie completă de cititoare de coduri de bare 1D și 2D, cât și cititoare RFID și unități de colectare portabile a informațiilor, etichete policromie 1200 dpi.O etichetă este de cele mai multe ori partea ce rămâne vizibilă și care reprezintă interfața între producătorullor și clientul care are nevoie de ele. Pare banal, dar eticheta este cea care vinde produsul și prin care producătorul acestora se regăseşte în produsul final.Dar acest lucru nu definește nici pe departe calitatea acestei etichete. O etichetă trebuie să fie folosită înmod practic scopului pentru care a fost produsă.

Astăzi, companiile folosesc etichete speciale pentru nenumărate aplicații: identificarea produselor, livrări demarfă, coduri de bare aplicaţii RFID, procese pe linia de producţie, control și inventariere, preţuri, promoţii și multe alte scopuri. Pentru a satisfice pe deplin aceste aplicații, etichetele trebuie să adere la o varietate de suprafețe: aluminiu, carton, sticlă, oțel, plastic și multe altele.Selectarea etichetei care vă este necesară este foarte importantă. Sperăm să putem să vă ajutam în luarea deciziilor corecte.

Premium Quality ....

Page 43: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016
Page 44: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2016