Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

44
Anul XII, Nr. 2 [ 162 ] / Martie 2012 www.electronica-azi.ro Tel.: 0256-201346 [email protected] Fax: 0256-221063 www.oboyle.ro O’BOYLE componente electronice active, inclusiv de tip hard to find sau obsolete componente electronice pasive şi electromecanice senzori şi traductori Distribuitor de componente electronice şi de automatizare Freescale împreună cu Electronica Azi oferă cititorilor săi şansa de a câştiga o platformă modulară de dezvoltare Freescale Tower System. Freescale Tower System permite construirea rapidă a unui prototip reutilizabil pornind de la două plăci elevator între care se conectează module alese dintr-o mare colecţie, în continuă dezvol- tare, ce conţine module controler bazate pe 8/16/32-biţi MCU sau MPU și module periferice cu diverse funcţii. Conceptul Freescale Tower System ridică proiectarea la un nivel superior deoarece este modular, cu hardware expandabil, ușor de folosit și reconfigurabil pentru verificări de proiecte și dezvoltări de programe. Modulele sunt form-factor, standardizate open-source, cu funcţii multiple, reutilizabile, iar lista de semnale permite utiliza- torilor și unor parteneri să proiecteze module adiţionale cuplabile la sistem. Modulele micro- controler includ programe de depanare hardware Open Source BDM. Scade timpul de verificare a soluţiilor având acces la sisteme de operare în timp real (RTOS) și programe open-source și se simplifică proiectarea. Costul redus al modulelor ajută la testare de proiecte simple și dezvoltare de produse complete. Verificarea soluţiilor software se face folosind sis- temul de operare în timp real Freescale MQX™ RTOS v3.7.0 realizat pentru familiile de procesoare ColdFire, PowerPC și Kinetis ARM® CortexM4. Mai multe note de aplicaţii, software și alte documentaţii utile găsiţi la www.freescale.com Pentru a avea şansa de a câştiga un Tower System oferit de Freescale, abonaţi-vă acum la revista “Electronica Azi” în format digital. Accesaţi acum rubrica “abonament” din site-ul revistei: www.electronica-azi.ro/abonamente.php şi introduceţi datele dumneavoastră în formula- rul de înscriere online. Abonamentul la revista “Electronica Azi” este gra- tuit şi conţine 10 numere ale revistei în format flash putând fi vizualizate şi în format PDF. Termen limită de înscriere la concurs: 20.04.2012. Câştigătorul va fi anunţat în revista din luna Mai – Electronica Azi nr. 4 (164). Câştigaţi o platformă de dezvoltare Freescale Tower System

description

A aparut revista Electronica Azi nr. 2- editia din luna Martie 2012. Castigati un System Tower de la Freescale!

Transcript of Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Page 1: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Anul XII, Nr. 2 [ 162 ] / Martie 2012 www.electronica-azi.ro

Tel.: 0256-201346 [email protected]: 0256-221063 www.oboyle.ro

O’BOYLE

• componente electronice active, inclusiv de tiphard to find sau obsolete

• componente electronice pasive şi electromecanice• senzori şi traductori

Distribuitor de componenteelectronice şi de automatizare

Freescale împreună cu Electronica Azi oferăcititorilor săi şansa de a câştiga o platformămodulară de dezvoltare Freescale Tower System.Freescale Tower System permite construirearapidă a unui prototip reutilizabil pornind de ladouă plăci elevator între care se conectează modulealese dintr­o mare colecţie, în continuă dezvol ­tare, ce conţine module controler bazate pe8/16/32­biţi MCU sau MPU și module perifericecu diverse funcţii.Conceptul Freescale Tower System ridicăproiectarea la un nivel superior deoarece estemodular, cu hardware expandabil, ușor de folositși reconfigurabil pentru verificări de proiecte șidezvoltări de programe. Modulele sunt form-factor,standardizate open-source, cu funcţii multiple,reutilizabile, iar lista de semnale permite utiliza­torilor și unor parteneri să proiecteze moduleadiţionale cuplabile la sistem. Modulele micro­controler includ programe de depanare hardwareOpen Source BDM. Scade timpul de verificare asoluţiilor având acces la sisteme de operare întimp real (RTOS) și programe open-source și sesimplifică proiectarea. Costul redus al modulelorajută la testare de proiecte simple și dezvoltarede produse complete.Verificarea soluţiilor software se face folosind sis­temul de operare în timp real Freescale MQX™RTOS v3.7.0 realizat pentru familiile de procesoareColdFire, PowerPC și Kinetis ARM® CortexM4.Mai multe note de aplicaţii, software și altedocumentaţii utile găsiţi la www.freescale.comPentru a avea şansa de a câştiga un Tower Systemoferit de Freescale, abonaţi­vă acum la revista

“Electronica Azi” în format digital.Accesaţi acum rubrica “abonament” din site­ulrevistei: www.electronica­azi.ro/abonamente.phpşi introduceţi datele dumneavoastră în formula­rul de înscriere online.

Abonamentul la revista “Electronica Azi” este gra­tuit şi conţine 10 numere ale revistei în formatflash putând fi vizualizate şi în format PDF.Termen limită de înscriere la concurs:20.04.2012.Câştigătorul va fi anunţat în revista din luna Mai– Electronica Azi nr. 4 (164).

Câştigaţi o platformă de dezvoltareFreescale Tower System

Page 2: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 3: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

3

O nouă revistă de electronică pepiaţă! Da, editura noastră vă pro ­pune ­ în aceste vremuri complicate­ o nouă abordare a celui mai impor­tant domeniu tehnic: electronica.Cu siguranţă că mulţi se vor întreba:era cazul? este industria electronicădin România atât de dezvoltatăîncât să accepte (aşa cum seîntâmplă în toate ţările Vest Eu­ropene) mai multe titluri acoperinddiverse segmente ale electronicii?Nu sunt eu în măsură să estimezdacă este sau nu loc pe aceastăpiaţă de încă o publicatie de genulrevistei noastre, dar noi am găsit în lumea electronicii o nişăneexplorată şi, mai mult, o nişăcare chiar are nevoie de o

asemenea publicaţie: este vorbadespre lumea oamenilor de afaceri,a directorilor de marketing şi devânzări, a celor care vor săcunoască dimensiunea şi structuraacestei pieţe. Aşadar, ne propunemsă studiem în profunzime industriaelectronică românească, să­iindentificăm cele mai performantesegmente, şi să prezentăm celorinteresaţi date statistice şiinformaţii precise şi valoroase despre nivelul actual al domeniuluinostru de activitate: electronica.

Noua noastră revistă este publicatăîn limba engleză şi are un titlu careacoperă tot ceea ce am scris mai sus:“Electronica Azi Report”.

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro

[email protected]

Gabriel Neagueditorial

DesignSpark, portal cu resurse online şi suport pentru inginerii deproiectare în electronică, oferă inginerilor electronişti o bogată bibliotecăde resurse şi informaţii tehnice, comentarii ale utilizatorilor şi instrumentenoi care eficientizează procesul de proiectare.Prin înregistrarea gratuită la www.designspark.com se beneficiază de:

• Instrumente gratuite de proiectare din Sparkstore;• Cele mai recente evenimente din industrie; • O varietate bogată de conţinut tehnic în cadrul Centrului de Proiectare; • Q&A ­ locul unde puteţi întreba şi primi sau oferi răspunsuri; • Blog ­ Articole tehnice, educaţionale şi amuzante.

Utilizatorii pot contribui cu postări proprii!• Parteneri (furnizori şi experţi din industrie); • Membri ingineri din întreaga lume; • Kit­uri de dezvoltare şi comentarii.

DesignSpark PCB ­ cel mai eficient instrument gratuit de realizare schemeşi layout­uri PCB ­ Acum in 3D! DesignSpark PCB este cea mai eficientă şi simplu de utilizat aplicaţiedisponibilă în prezent, care oferă posibilitatea inginerilor de proiectare săaibă acces la software profesional gratuit. Modern şi intuitiv, DesignSparkPCB este uşor de învăţat, ușor de obţinut şi utilizat, neavând limite alesuprafeţei de proiectare, straturi sau pini.www.designspark.com/pcbCaracteristici principale:

• Oferă o privire realistă asupra schemei PCB prin intermediul noului 3D Viwer;

• DesignSpark PCB permite straturi PCB nelimitate, suprafaţa plăcii de1mp, plus sheet­uri nelimitate pentru fiecare proiect;

• Nu are restricţii de licenţă pentru Termeni şi Condiţii, iar timpul de utilizare este nelimitat;

• Generează Industry Standard Gerber (RS­274­X) fișiere gerber, Excellon, DXF, IDF şi multe altele!

• DesignSpark PCB reprezintă un instrument de bază complet, profesional, cu avantajul de a fi gratuit.

Aurocon Compec | www.designspark.com

DesignSpark

EAC O M E T E L E C T R O N I C S

C O M E T E L E C T R O N I C S

Page 4: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

LABORATOR6: Freescale Tower System - Conversii A/D şi D/A

de mare precizie prin Freescale Tower System

10: Detecţie rezistivă a curentului pentru monitorizareaprecisă a aplicaţiilor

SISTEME EMBEDDED12: Circuitele de memorie Microchip în oferta TME

16: Dispozitiv de urmărire17: Mai multe caracteristici în mai puţin spaţiu: Noul modul GSM/GPRS de la CINTERION

40: Dispozitive pentru comunicaţie ZigBee

Electronica Azi ⏐ Martie 20124

®

EURO STANDARD PRESS 2000 srlCUI: RO3998003 Tel.: +40 (0) 31 8059955 [email protected]/1371/1993 Fax: +40 (0) 31 8059887 www.esp2000.ro

ISSN: 1582-3490

Electronica Azi este marcã înregistratãla OSIM, RomâniaMANAGEMENT

director general − Ionela Ganeadirector editorial − Gabriel Neagudirector economic − Ioana Paraschivpublicitate − Irina Ganeaweb design − Eugen Vãrzaru

Revista ELECTRONICA AZI are 10 apariţii pe an (exceptândlunile Ianuarie şi August. Revista în format tipărit este oferi tăgratuit inginerilor calificaţi, managerilor şi companiilor careactivează în domeniul electronicii şi automatizărilor industriale. Pentru persoanele care nu activează în dome niulelectronicii, dar doresc să primească regulat revista ELECTRONICA AZI, preţul este de 10 Lei/buc. Revista în format digital este disponibilă gratuit la adresa de internet:www.electronica­azi.ro. În acest format pot fi vizualizatetoate paginile revistei şi descărcate în format PDF.2012© ­ Toate drepturile rezervate.

EDITORI SENIORI

Prof. Dr. Ing. Paul SvastaConf. Dr. Ing. Norocel CodreanuÆl. Dr. Ing. Bogdan GrãmescuDr. Ing. Marian VlãdescuIng. Emil Floroiu

Tipãrit de Tipografia Everest

Redacåie:Blv. Magheru nr. 32-36, Sc. E, Et. 7, Ap. 33 [email protected] Bucureæti, România www.electronica-azi.ro

CONTROL INDUSTRIALSENZORI32: Soluţii de detecţie de la COMPEC: senzori de vibraţie şi senzori

magnetici pentru cilindri pneumatici

34: Senzori optici cilindrici

CONECTOARE38: ODU prezintă gama de conectoare cu contacte singulare ODU SPC

MODULE18: Tendinţe majore în tehnologia

SURSELOR DE ALIMENTARE CU COMUTARE (SMPS) II

20: Sisteme de baterii cu litiu Pulses Plus pentru aplicaţii de putere36: Nimic nu va pătrunde înăuntru cu carcasele Hammond 1554 ...

39: BOPLA - Cutiile Element / Universal

EMC26: MAGNUS HD -Seria de microscoape video pentru toate segmentele industiale

28: Seria Vita II- MAI FLEXIBIL. MAI EFICIENT. MAI FIABIL.

29: Sistemul MIRTEC ISIS Vision42: Seria de imprimante cu

transfer termic BP-PR PLUS42: Imprimanta portabilă

BRADY IDXPERT

AMC22: Osciloscoapedigitale portabile

24:Analizoare de spectru portabile Agilent seria N934XC

CERCETAREFaţa nevăzută a ... lui Goliat

CONCURSCâştigaţi oplatformă de dezvoltareFreescale Tower System

SUMAR

Page 5: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 5

Microchip va continua producţia de MCU8051/80C51 acestea fiind 100% compati­bile cu cele de la NXP “End­of­Life”Microchip Technology Inc, un furnizor important de microcontrolere, soluţii analogice şi Flash­IP, a anunţatastăzi că va continua să producă microcontrolere8051/80C51 MCU care oferă înlocuiri compatibile pin­la­pin, pentru mai multe din acestea, plasate recent încategoria “End­of­Life” (EOL), prin notificarea făcută defirma NXP. Se includ înlocuiri, pe rând, pentru seriaP89LV51RB2/C2/D2 şi P89V51RB2/C2/D2 EOL de laNXP a microcontrolerelor 80C51 de 8­biţi. Achiziţia decătre Microchip, în aprilie 2010, a firmei Silicon StorageTechnology, Inc (SST), a inclus o moştenire de afaceri cu80C51 MCU, pe care Microchip a continuat să o sprijine.

Microchip are un document de referinţă disponibil pesite­ul său, precum şi foi de date şi o scurtă prezentare aprodusului, la www.microchip.com/get/18D1. Versiunile lui P89LV de la NXP sunt MCU la 3V, şi sunt100% compatibile cu Microchip SST89V MCU. De asemenea, versiunile lui P89V de la NXP sunt MCU la5V, şi sunt pin­la­pin compatibile cu microcontrolerele Microchip SST89E.

Suport de dezvoltareLa fel ca toate microcontrolerele compatibile cu 8051,MCU­urile Microchip 80C51 pot fi folosite cu mai multeinstrumente de dezvoltare de la terţi, care sunt disponi­bile pe scară largă. Exemplele includ programatoare dela Xeltek, Hi­Lo Systems, Advantech Equipment Corp., EETools şi Phyton. Reţineţi că unele site­uri ­ terţe părţi ­au aceste dispozitive în cadrul “Producator: SST”.

Microchip Technology Incwww.microchip.com/get/18D1

SIPLACE Line Monitor – informaţii pentru o producţie eficientăNoul sistem de monitorizare SIPLACE Line Monitor prezintă statusul unei maşini deplasare SMT individuale într­o manieră clară şi simplu de urmărit cu indicatoare tip

“lumini de trafic”, grafică în culorişi liste – toate pe un singur ecran.Cu ajutorul SIPLACE Line Monitor,echipa de operatori poate ţinetotul sub control chiar şi într­unmediu de producţie high-mix şiprevine opririle de producţielegate de materiale – încă una din­tre cele mai mari probleme în ceeace priveşte eficienţa în producţiaelectronică modernă. Instalat în

unul sau mai multe locuri centrale în hala deproducţie, SIPLACE Line Monitor previne nece­sitatea unor drumuri dese între maşini, creeazătimp liber şi transparenţă pentru un proces deproducţie fără probleme. Software­ul SIPLACELine Monitor analizează informaţia de la diferitesurse, precum verificări de parametri şi pro­grame maşină şi prelucrează toate datele pe unsingur ecran. SIPLACE Line Monitor prezintă lao singură privire: lista cu materiale curente,cantităţi de materiale curente, timp de rulare rezidual pe pistă, număr de PCB­uri carepot fi încă produse, timp MSD = timp rezidual, data de expirare rolă etc.

ASM Assembly Systems | www.siplace.com

Silicon Laboratories Inc. lansează cel mai mic şi mai economicenergetic generator de ceas particularizabil din industrie.Disponibil în capsulă mică de 1,7 mm2, noua familie de genera­toare de ceas Si512xx de la Silicon Labs oferă o reducere depână la 60% a energiei consumate faţă de soluţiile competi­toare şi este ideală pentru dispozitive electronice casnice sauintegrate sensibile din punct de vedere al spaţiului şi costuluiprecum: PMP (media playere portabile), dispozitive demăsurare şi monitorizare industriale, PND (dispozitive de na ­vigare portabile), telefoane portabile, camere digitale şi sutede alte produse portabile sensibile din punct de vedere al con­sumului energetic. Circuitele ceas Si512xx ultra­mici utilizeazăîn mod tipic un spaţiu de placă cu 80% mai mic decât circuiteleintegrate generatoare de semnal de ceas competitoare şi oferă o înlocuire economicăfinanciar pentru oscilatoarele LVCMOS sub 200MHz. Asigurând suport pentru multipleieşiri LVCMOS, generatoarele de ceas cu un singur cip Si512xx înlocuiesc numeroaseoscilatoare şi cristale cu montare pe suprafaţă cu un singur dispozitiv economic, reducând în acelaşi timp spaţiul de placă ocupat şi costul cu materialele.

Silicon Laboratories Inc. | www.silabs.com

Rutronik prezintă Oslon Square de la OSRAM Opto SemiconductorsOslon Square (pătrat), noul LED al OSRAMOpto Semiconductors, oferă o gamă largă deposibile utilizări precum dispozitive de iluminare pentru uz casnic sau de birou, în­locuire sisteme de iluminare vechi şi iluminatstradal. LED­ul este disponibil în numeroaseversiuni cu diverse temperaturi de culoare.Poate fi operat într­un spectru larg de valoride curent, ceea ce îl face extrem de versatil. Capsula sa reflectorizantă conduce la o maibună utilizare a luminii şi creşte eficienţa sistemului pentru toate versiunile. Oslon Square este disponibil acum la dis­tribuitorul Rutronik. Dimensiunile Oslon Squaresunt de numai 3mm × 3mm, rezistenţa termică

este redusă cu valori de la 4K/W la 3,8 K/W. Dispozitivul este protejat de o capsulă robustăpotrivită pentru utilizare în mediul exterior.Cipul LED este închis într­o capsulăreflectorizantă ce reflectă lumina emisă înlaterală sau spate conducând astfel şi la uti­lizarea acesteia. Oslon Square EC este util pen­tru aplicaţii de interior în care este nevoie de ocantitate mare de lumină, cum este cazul de exemplu pentru birouri. Cu o temperatură deculoare de 3000K, LED­ul furnizează o luminăalbă caldă şi asigură o stabilitate mare a culoriipe un unghi vizual mare (120°).Rutronikwww.rutronik.com

ŞTIRI

Cel mai mic şi economic energetic circuit integrat de ceas particularizabil de la SILICON LABS

Page 6: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Experimentul de laborator se bazează pemodulul analogic TWR­ADCDAC­LTC.Pentru experiment se folosește un Tower Systemformat din: modulul analogic TWR­ADCDAC­LTC,modulul controler TWR­MCF5225X sau modululcontroler TWR­K60N512, modulul de comunicaţieserială TWR­SER și 2 module elevator TWR­ELEV.

Modulul analogic TWR­ADCDAC­LTC pentruTower System este un modul plug­in, ușor de uti­lizat, dezvoltat în conjuncţie cu firma Linear Tech­nology. Accesarea rapidă a capabilităţilor acestuimodul analogic printr­o simplă configurare esterealizată printr­un port serial (SPI sau I2C), cuposibilitatea de a executa operaţii de citire șiscriere date (read/ write data) în ConvertorulAnalog / Digital (ADC) sau Convertorul Digital /Analog (DAC).Se utilizează într­o gamă extrem de largă deaplicaţii: cuplat la senzori diverși realizează con­trolul proceselor tehnologice, controlul încărcăriibateriilor, măsurări în domeniul medical, achiziţiide date în diverse medii. Acest modul periferic esteproiectat pentru a fi combinat și utilizat cu altemodule de microcontrolere și module periferice.

Modulul controler TWR­MCF5225X Microcon­troler are caracteristici funcţionale compatibiletotal cu Freescale Tower System și conţine: Micro­controler MCF5225X V2 ColdFire, program com­plementar Freescale MQX™ Software, conectivi­tate USB 2.0 full-speed host/device/OTG controller;controler FlexCAN, controler 10/100 Ethernet,

interfaţă External Mini-FlexBus, unitate Crypto-graphic accelerator, program Open-Source BDM. Caracteristici fizice: placă standard Small formfactor (59mm × 90mm) pentru Freescale TowerSystem, elemente de conectare serială ale MCF5225X.Modulul are butoane cu apăsare, LED­uri, unpotenţiometru și alte elemente pentru testări.

TWR­MCF5225X este livrat complet cu FreescaleMQX™ Software și o variantă de evaluare a CodeWarrior Development Studio pentru a ușuradezvoltarea și depanarea de aplicaţii.

Freescale Tower System

Electronica Azi ⏐ Martie 2012

Freescale Tower System este o platformă modulară, reconfigurabilă, de dezvoltare a aplicaţiilor,ce permite proiectanţilor să verifice structuri hardware, respectiv să elaboreze, să verifice și să depaneze partea software folosind un sistem de operare în timp real livrat de Freescale.Colecţia de module Tower System cuprinde trei tipuri de module: controler (module cu diferitetipuri de microcontrolere), periferice şi elevator (2 module). Din modulele selectate pentru oaplicaţie specifică se obţin rapid prototipuri reutilizabile. Modulele sunt realizate de Freescale dar și de alţi parteneri folosind preponderent componente de la Freescale.

6

Modulul de comunicaţie serială TWR­SER este proiectat să fie combinat cu module microcontroler și periferice, conţinând porturi de comunicaţie:• USB Host, Device, și OTG cu Mini­AB connector• 10/100 Ethernet PHY cu interfaţă MII și RMII • Ethernet conector cu Integrated magnetics și LED­uri• RS232 și RS485 transceivere și conector DB9• CAN transceiver conector 3­pini header

LABORATOR

Caracteristici:• Modul periferic analogic de mare precizie pentru Tower System• Controlabil cu orice modul procesor cu o interfaţă SPI• 2 convertoare Digital / Analog (DAC) de la firma Linear Technology − LTC2704­16 – Quad 16­Biţi Voltage Output SoftSpan DAC, Readback − LTC2600 – Octal 16­Biţi Rail­to­Rail DACs• 2 convertoare Analog / Digital (ADC) de la firma Linear Technology − LTC1859 – 8­canale, 16­Biţi, 100ksps SoftSpan ADCs, Shutdown − LTC2498 – 24­biţi 8­/16­Canale Delta Sigma ADC, Easy Drive Input Current Cancellation• Linear Technology Voltage Regulator − LTC3471 – Dual 1.3A, 1.2MHz Boost/Inverter• Linear Technology Voltage Reference − LTC6655­5 – 0.25ppm Noise, Low Drift Precision Buffered 5V Reference• 4 conectoare header cu 14­pini pentru conectare la orice modul demonstrativ Linear Technology QuikEval ™ board

SISTEME EMBEDDED

Aplicaţii Sistem Tower

Conversii A/D şi D/A de mare precizie prin Freescale Tower System

Modulul analogic TWR­ADCDAC­LTC

Modulul controler TWR­MCF5225X

Modulul controler TWR­K60N512 este unmodul compatibil cu Tower System, avândcaracteristicile de bază: • Microcontroler MK60N512VMD100: K60N512 cu operare la 100MHz• Conector soclu Tower Plug­in• Conector soclu de uz general Tower Plug­in (TWRPI)• Circuit On­board JTAG debug (OSJTAG) cu port virtual serial• Accelerometru pe 3­axe (MMA7660)• 4 LED­uri controlabile de utilizator• 4 pad­uri sensibile capacitiv• 2 butoane push• Potenţiometru• Suport de Baterie Lithium 20mm (exemplu 2032, 2025)• Slot pentru Card SD

Page 7: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 7

EtapeEtapa 1. Asamblarea unui Tower SystemTower System utilizat în experiment are două vari­ante, cu module controler diferite: (varianta 1)TWR­MCF5225X, TWR­SER, TWR­ADCDAC­LTCsau (varianta 2) TWR­K60N512, TWR­SER şiTWR­ADCDAC­LTC. Se fac conexiunile între TowerSystem și computerul de dezvoltare programe:1. Cablu USB între computer și conector USBpower/debug pe modulul TWR­MCF5225X2. Cablu USB între computer (sau, opţional, unalimentator AC/DC) și conector USB pe TWR­AD­CDAC­LTC3. Cablu Serial între computer la cupla DB9 peTWR­SER (opţional, cablul neinclus)4. Cablu Ethernet între TWR­SER și port Ethernetpe computer.

Etapa 2. Instalarea programelor în computer1. Instalează CodeWarrior pentru ColdFire v7.2– http://www.freescale.com/codewarriorCodeWarrior pentru Microcontrollers v10.× esteversiunea unificată care acoperă toate MCU­urileColdFire și Kinetis.2. Instalează sistemul de operare în timp realMQX RTOS – http://www.freescale.com/mqx(ultima versiune este 3.6.2).

Notă: Dacă se rulează Windows Vista sauWindows 7, se recomandă să se instaleze MQX înafara de C:\Program Files\ directory

3. Unzip TWR­ADCDAC­LTC Demo Suite software.4. Open CodeWarrior pentru ColdFire v7.2; Click“Start Using CodeWarrior”.5. Open twradcdacltc_demosuite.mcp: SelectFile­>Open and navigate TWRADCDAC­LTCDemo Suite software unzipped in Step 3. Click“Objects of” drop down box, select “Project Files(*.mcp)”. Select “twradcdacltc_demosuite.mcp”.6. Codul sursă este livrat pre-built binary, și înacest caz se trece direct la pasul 7.7. Conectează un cablu USB între computer șiTWR­MCF5225X8. Deschide Flash Programmer Tool din Code­Warrior 7.2 selectând Tools­>Flash Programmerdin Top menu bar OSBDM USB connector. Alege“Install the software automatically…”9. Click “Load Settings”, “Target Configuration”page și selectează MCF52259_INTFLASH.xml,pentru a deschide CodeWarrior.10. Select “Erase / Blank Check” page. Select “AllSectors” and click “Erase”.11. Select “Program / Verify” page, click “Program”.După programare apare mesajul “Program Com­mand Succeeded.” Se închide fereastra, iar acummemoria internă flash din MCF52259 MCU de pemodulul TWR­MCF5225X este acum programatăcu Demo Suite software. CodeWarrior poate fiacum închis, până la o nouă programare.

Etapa 3. Rularea programelor DemoModulul TWR­ADCDAC­LTC utilizează un webserver embedded care livrează o interfaţă grafică,pentru ca utilizatorul să controleze conversiileADC și DAC.Adresa default IP pentru Tower System este169.254.3.3 (set in config.h in the Demo Suite).Alternativ, se poate configura IP manual să fie169.254.3.4 cu subnet mask of 255.255.0.0.

Bucla de măsură DAC la ADC1. Se conectează COM și GND pentru LTC2498 șiLTC185 ca în figura de mai jos.

2. Se conectează un fir între canalul A al LTC2600și canalul 0 al LTC2498.3. Se conectează un fir între canalul A al LTC2704și canalul 0 al LTC1859.4. În web browser, se deschide pagina LTC2600DAC Configuration și se introduce o valoarepentru tensiune (ex. “1.8”) în câmpul “Value to

Write”, lăsând celelalte valori default. Click pe“Set / Write”.Se verifică valoarea tensiunii citită și indicată înpagina LTC2498ADC; aceasta trebuie să fieaproximativ aceeași.5. Se repetă pasul 4 pentru LTC2704DAC șiLTC1859ADC în paginile lor.

Data Logger și Generator de semnaleLink­ul “ADC datalogger Config” din meniul de pepanoul din stânga al paginilor web oferă un utili­tar de configurare al unui sistem de achiziţie dedate utilizând oricare ADC. Instrucţiunile suntfurnizate la partea de sus a paginii web. Eșantioanele sunt stocate pe un stick­ul USB.Dând click pe butonul “Set / Read”, contorul “Sam­ple Taken” se va incrementa periodic până cândtoate probele solicitate au fost achiziţionate. Lacompletare, puteţi accesa fişierul jurnal (format.csv) prin conexiunea la internet prin tastarea nu­melui de fişier jurnal de ieşire, în bara de adresea browser­ului. De exemplu, dacă aţi lăsat numelefişierului log ca implicit de “output_log”, atunciputeţi accesa fişierul jurnal prin navigarea cătrehttp://169.254.3.3/usb/output_log.csv

TermocupluLink­ul “Thermocouple Reader” din meniul de pepanoul din stânga oferă un utilitar pentru a utilizaLTC2498 ca un dispozitiv de citire a tensiunii datăde un termocuplu. Conectaţi termocuplul laintrările LTC2498 ca în figură (firul galben laCanalul 0 şi firul maro la GND). Un fir trebuie să fieconectat între COM şi GND. Apoi, urmaţi instruc ­ţiunile de pe pagina “Thermocouple Reader”.

Bibliografie FreescaleManuale de utilizare: TWRADCDACLTCLAB,TWR-K60N512-UM, TWRMCF5225X_UM,TWRSERUM

conversii A/D şi D/A de mare precizie

Modulul de comunicaţie serială TWR­SER

Bucla de măsură cu o ieșire DAC la o intrare ADC

Realizarea buclei DAC la ADC

Figura 9: Conectarea unui termocuplu

Modulul controler TWR­K60N512

Tower System asamblat cu modulele TWR­ADCDAC­LTC și TWR–MCF5225X

Distribuitori Freescale în România Arrow Electronice SRL [email protected] Elektronik [email protected] [email protected] Electronics SRL info-RO-future@ futureelectronics.com

www.freescale.com

Experimentele cu TWR­ADCDAC­LTCDemo Suite utilizează CodeWarrior forColdFire v7.2(CodeWarrior este un mediu de dezvoltareintegrat (IDE), pentru crearea de softwarecare rulează pe o serie de siteme integrate).

EA

Page 8: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 20128

ŞTIRI

Freescale ţintește piaţa Data Center cu cea mai nouăserie QorIQ AMP de procesoare multinucleu embeddedFreescale atinge cel mai mare scor CoreMark ™ de performanţă, atinsvreodată în industrie cu procesorul multinucleu T4240Nou apărutul procesor T4160 se încadrează în conceptul cloud computingși oferă capacităţi de prelucrare pentru un număr tot mai mare de serviciipopulare, adresându­se consumatorilor şi întreprinderilor, centrelor publice

şi private de date dinlume care evolueazărapid pentru a ţine pasul cu cererea. Produsele T4240 şiT4160 oferă o combinaţieconvingătoare de accele ­rare prin hardware bazatăpe tehnologie proprie deinterconectare, porturiI/O de mare viteză, de virtualizare hardware­

asistată şi de ultimă generaţie Power Architecture cu nuclee de 64­biţi pen­tru aplicaţii în centrul de date, precum şi alte reţele şi segmente industriale.Ambele produse vor fi fabricate cu ajutorul tehnologiei de proces 28nm.Pentru a satisface cerinţele stricte de eficienţă a consumului de putere încentrul de date, produsele din seria AMP utilizează, de asemenea, tehnolo­gia de gestionare în cascadă a energiei, care este o abordare avansată, carereduce consumul de energie folosind o comutare variabilă a alimentării,permiţând astfel clienţilor să moduleze puterea nucleelor şi a altor unităţide procesare cu independenţă şi precizie. Mai multe informaţii cu privirela produse T4240 şi T4160 sunt disponibile la www.freescale.com/QorIQ.

Freescale Semiconductor | www.freescale.com

Distrelec, componenta esenţialăa grupului DatwylerDupă mai bine 40 de ani de activitate, DISTRELEC, făcândparte din grupul de distribuţie DATWYLER, îşi reînoieşte sigla. Astfel, DISTRELEC reprezintă componenta de mare preciziede culoare roşie ce se regăseşte în logo­ul nou, componentaesenţială pentru funcţionarea întregului mecanism al grupului

DATWYLER. Divizia specializatăpe distribuţie decomponente elec­tronice şi accesorii

pentru industria electronică şi automatizări, reprezentată puternic de către companiile DISTRELEC, ELFA şi REICHELT,are planuri importante de extindere.

Aza Electronic | www.aza.ro

Proiectul de referinţă al unui dispozitiv demăsură al consumului de utilitate, cu plata înavans - prepaid meter - permite achiziţionareasigură şi reîncărcarea soldului creditor de energie folosind telefoanele inteligente saucardurile inteligente de tip contactless.Freescale Semiconductor şi INSIDE Secure auanunţat proiectul de referinţă al unui dispozitivde măsură al consumului de utilitate, cu conecti ­vitate apropiată (near field communication ­ NFC),pe care să­l folosească producătorii de echipa­ment original (OEM), ce vor să aducă rapid şi la un cost eficient produse demăsurare a consumului pe piaţa de energie electrică. În multe ţări estenecesară o infrastructură de plată de utilităţi sofisticată pentru a facilitaprocesul de plată, în timp ce se asigură și prevenirea fraudelor. Aparatele demăsurare a consumului cu plata în avans Secure prepaid meter, cum ar fiacest model de referinţă elaborat de Freescale şi INSIDE Secure, abordeazăaceastă necesitate prin adăugarea unor mecanisme sofisticate de carduri inteligente de securitate, care s­au verificat deja în industria bancară. Produsele bazate pe acest model de referinţă sunt protejate de fraudă,deoarece ele folosesc un modul de securitate VaultIC™ şi tehnologie NFCpentru a încărca credite de energie în condiţii de siguranţă de la un smartcard sau un telefon NFC. Designul de referinţă are principalele caracteristiciale INSIDE™ VaultIC Secure 460 şi NFC (MicroRead® 3.4) chipset. Modululde securitate VaultIC™ 460 oferă funcţii complete de securitate, cum ar fiautentificarea reciprocă, verificarea şi generarea de certificate, criptare /decriptare şi de gestionare sigură a cheilor criptografice. Este gata și standardul de securitate FIPS140­2 Nivelul 3. Conectivitatea NFC esteimplementată folosind controlerul MicroRead® şi stiva de protocol OpenNFC. Puterea de calcul a sistemului este dată de microcontrolerul FreescaleMK30X256 32­biţi MCU (construit pe nucleul ARM® Cortex™ M4), carefuncţionează până la 100MHz, cu 1,25 DMIPS / MHz. Firmware­ului sebazează pe sistemul de operare în timp real Freescale MQX ™. Display­ul cusegmente având controlerul LCD inclus, afişează toate valorile standard demăsurare la simpla apăsare a unui buton.

Freescale Semiconductor | www.freescale.com

Freescale şi INSIDE Secure revoluţionează dispozitivele Prepaid Meter

Page 9: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 10: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201210

Rezistenţe de detecţieCurentul este aproape întotdeauna măsurat indirect,adesea dedus din tensiunea (V = I.R) pe o rezistenţăplasată pe calea de curent. Rezistenţele de detecţiea curentului sunt economice, pot oferi o precizieridicată a măsurării de la nivele de curent foartemici la medii, şi sunt aplicabile ambelor tipuri decircuite AC şi DC. Dezavantajele lor includ adău ­garea unei rezistente suplimentare pe calea circui ­tului măsurat, ceea ce poate creşte rezistenţa deieşire a dispozitivului şi poate produce un efect desarcină nedorită şi o pierdere de putere asociată(P = I2.R). De aceea rezistenţele de detecţie a curen­tului sunt rar utilizate dincolo de aplicaţiile dedetecţie a curenţilor mici şi medii.Aceste dezavantaje pot fi minimizate prin utilizareaunor rezistenţe de detecţie de valori reduse. Totuşi,căderea de tensiune pe rezistorul de detecţie poatedeveni suficient de mică pentru a fi comparabilă cuvariaţia tensiunii de intrare a circuitelor decondiţionare analogice subsecvente, ceea ce com­promite precizia de măsurare.Dacă curentul măsurat are o componentă semni ­ficativă de înaltă frecvenţă, inductanţa inerentă arezistenţei de detecţie trebuie să fie redusă, sautensiunea reactivă dezvoltată va degrada preciziade măsurare. Alţi parametri importanţi în ceea cepriveşte performanţele rezistenţei de detecţie in­clud toleranţa la valoarea acesteia, coeficientul detemperatură, EMF termic, temperatura nominală şiputerea nominală – care ar trebui să fie suficient deridicată pentru a suporta vârfurile tranzitorii descurtă durată.

Detecţie pe ramurile de nivel inferior şi superior ale circuituluiDouă tehnici de bază pot fi categorisite ca detecţiepe ramura de nivel inferior a circuitului şi detecţiepe ramura de nivel superior a circuitului, fiecaredintre acestea cu avantajele şi dezavantajele sale.După cum se poate observa în figura 1, detecţiacurentului pe ramura de nivel inferior conecteazărezistenţa de detecţie între sarcină şi masă. În modnormal, semnalul de tensiune detectat (VSEN = ISEN

× RSEN) este aşa de mic încât trebuie amplificat deun circuit subsecvent cu amplificator operaţional(de exemplu un amplificator ne­inversor) pentru a

obţine o tensiune de ieşire măsurabilă (VOUT). Această configuraţie oferă o tensiune de intrare demod comun joasă, cu intrare şi ieşire cu referinţă lamasă, o soluţie simplă şi economică dar suscep ­tibilă la perturbări pe calea de masă, iar nivelul demasă văzut dinspre sarcină (circuitul aplicaţie) estemai ridicat faţă de masa sistemului de vreme ceRSEN adaugă o rezistenţă nedorită pe calea de masă.

Alte dezavantaje sunt acelea că orice curent desarcină ridicat cauzat de un scurt accidental (lamasa adevărată) trece nedetectat; şi că sunt nece­sare componente cu VDD mic. Într­o configuraţie cu o singură alimentare, cel mai

important aspect al detecţiei de curent pe ramura denivel inferior este acela că gama tensiunii de intrarede mod comun (VCM) a amplificatorului operaţionaltrebuie să includă masa. Se poate selecta detecţiacurentului pe ramura de nivel inferior în aplicaţii încare nu este necesară detecţia de scurtcircuit şi încare perturbaţiile de masă pot fi tolerate.După cum se poate observa în figura 2, în cazuldetecţiei curentului pe ramura de nivel înalt,rezistenţa de detecţie se conectează între sursa detensiune şi sarcină, eliminând efectele perturbaţiilorde masă, permiţând aplicaţiei să fie direct conec ­tată la masă, iar curenţii de scurtcircuit suntdetectaţi. Totuşi, sistemul de măsurare trebuie săfie capabil să gestioneze tensiunile de intrare demod comun dinamice şi mari, conducând astfel lacomplexitate şi cost crescut şi la necesitatea unorcomponente pentru VDD mari.Într­o configuraţie cu o singură sursă de alimentaredomeniul VCM a amplificatorului diferenţial trebuiesă fie suficient de larg pentru a rezista tensiunilorde intrare de mod comun ridicate, iar amplifica­torul diferenţial trebuie să fie capabil să rejectezetensiunile de intrare de mod comun dinamice.

Implementarea detecţiei pe ramurile de nivel superior ale circuituluiDetecţia curentului pe ramura de nivel înalt este înmod tipic selectată în aplicaţii în care nu pot fi to ­lerate perturbaţiile de masă, iar detectarea scurtcir­cuitului este cerută, precum monitorizarea şi con­trolul motoarelor, circuite de supervizare şi protec ­ţie la supracurent, sisteme de siguranţă auto şi demonitorizare a bateriilor. Figura 3 prezintă primadintre configuraţiile de detecţie pe ramura de nivelînalt, cu amplificator operaţional diferenţial, careconstă dintr­un amplificator diferenţial MCP6H01şi patru rezistenţe externe, pentru a amplificacăderea mică de tensiune pe rezistenţa de detecţiecu raportul de amplificare R2/R1, rejectând tensi­unea de intrare de mod comun.Raportul de rejecţie de mod comun a amplificatoru­lui (CMRRDIFF) este în primul rând determinată denepotrivirile dintre rezistenţe (R1, R2, R1*, R2*), nude CMRR­ul amplificatorului diferenţial; rezistenţelecu toleranţa strânsă vor conduce la creşterea costu­lui. Pentru R2/R1 = 1, toleranţele rezistenţelor de

Detecţie rezistivă a curentului pentrumonitorizarea precisă a aplicaţiilor

SISTEME EMBEDDED

Circuite analogice

de Darren Wenn, Microchip Technology

Detecţia curentului este o cerinţă fundamentală pentru majoritatea echipamentelor ce necesităcontrol electronic sau supervizarea operaţiilor sale. O monitorizare mai complexă aduce o serie deavantaje, dintre care menţionăm câteva: o durată mai mare a bateriilor pentru dispozitiveleportabile, o operare mai eficientă şi silenţioasă a echipamentelor ce includ motoare, detecţia mairapidă a condiţiilor de defectare cu avantaje privind siguranţa. Controlul precis depinde de precizia măsurărilor; iar monitorizarea precisă a curentului este o funcţie esenţială. Acest articol prezintă conceptele fundamentale cu privire la rezistenţele de detecţie a curentului,tehnici de detecţie a curentului şi subliniază avantajele şi dezavantajele a trei configuraţii tipicede detecţie pe ramura de circuit de nivel superior.

Figura 1Detecţie curent pe

ramura de nivel inferior

Figura 2Detecţie curent pe

ramura de nivel superior

LABORATOR

Page 11: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 11

0,1%, oferă o valoare pentru cazul cel mai rău DCCMRRDIFF de 54dB: dacă sunt utilizare rezistenţe de1% atunci valoarea va fi de numai 34dB. RSEN trebuiesă fie mult mai mică decât R1 şi R2 pentru a mini­miza efectele de sarcină rezistivă. Impedanţele deintrare ale amplificatorului dife renţial văzute din­spre V1 şi V2 sunt neechilibrate. De notat este căefectul de sarcină rezistivă şi impedanţele de in­trare neechilibrate vor degrada CMRRDIFF.

Tensiunea de referinţă (VREF) permite ca ieşireaamplificatorului să fie comutată la alte tensiuni mairidicate, prin raportare la masă. VREF trebuie să fieasigurată de o sursă cu impedanţă redusă pentru aevita ajungerea la o valoare rea a CMRRDIFF.Suplimentar, după cum se poate observa în figura 3,tensiunile de intrare (V1, V2) pot fi reprezentateprin tensiune de intrare de mod comun (VCM) şitensiune de intrare de mod diferenţial (VDM):

V1 = VCM + VDM/2 şi V2 = VCM + VDM/2

VOUT = (V1 – V2) × G + VREF = VDM × G + VREF, unde G = R2/R1

Pentru a preveni ca VOUT să satureze căile de ali­mentare, aceasta trebuie ţinută în domeniul permisal VOUT, între VOL şi VOH. Domeniul VCM al amplifica­torului diferenţial a fost crescut datorită divizoa ­relor de tensiune realizate de R1, R2, R1* şi R2*. În concluzie, acestea formează limitele specificateale VDM şi VCM pentru amplificatorul diferenţial;referinţa bibliografică 1 oferă un exemplu de calculîn acest sens.Concluzionând, amplificatoarele diferenţiale oferăun raport de rejecţie de mod comun rezonabil, undomeniu larg al tensiunii de intrare de mod comun,consum energetic redus, cost redus şi simplitate;neajunsurile lor includ efecte de sarcină rezistivă,impedanţe de intrare neechilibrate şi faptul căreglarea câştigului amplificatorului diferenţialnecesită schimbarea a mai mult de o singură va ­loare de rezistenţă.

Amplificator de instrumentaţie cu trei amplificatoare operaţionaleFigura 4 prezintă un amplificator de instrumentaţiecu trei amplificatoare operaţionale (3­op­amp INA),ce amplifică mica tensiune diferenţială şi rejecteazătensiuni de mod comun mari. Primul său nivelconstă dintr­o pereche de buffere cu impedanţe deintrare mari (A1, A2) şi rezistenţe (RF şi RG) careconduc la evitarea efectului de sarcină rezistivă şi

a problemei legate de impedanţele de intrareneechilibrate. Suplimentar, RF şi RG cresc amplifi­carea de tensiune de mod comun a perechii debuffere (GDM) la 1 + 2RF/RG păstrând în acelaşi timpamplificarea lor de tensiune de mod comun (GCM)egal cu 1. Acest lucru îmbunătăţeşte semnificativCMMR­ul amplificatorului de instrumentaţie cutrei amplificatoare operaţionale (CMRR3INA), caCMRR = 20 log (GDM/GCM). Un alt avantaj este acelacă se poate regla câştigul global al 3­op­amp INAprin reglarea numai a rezistenţei RG fără a trebui săse umble la R1, R1*, R2 şi R2*.Al doilea nivel este implementat printr­un amplifi­cator diferenţial (A3) care amplifică tensiunile demod diferenţial şi rejectează tensiunea de modcomun. Într­o aplicaţie practică, raportul R2/R1

este uzual reglat la 1. CMRR3INA este în primul rânddeterminat de amplificarea tensiunii de moddiferenţial din primul nivel şi toleranţa de potrivirenetă a R2/R1 şi R2*/R1*. Toleranţa rezistenţelor RF

şi RG nu afectează CMRR3INA.Pentru 3­op­amp INA, există o problemă ce estetrecută uşor cu vederea, şi anume reducerea dome­niului tensiunii de ieşire de mod comun (VCM). Privitor la figura 4, tensiunile de intrare (V1, V2) potfi reprezentate de tensiunea de intrare de modcomun (VCM) şi tensiune de intrare de moddiferenţial (VDM). Acestea sunt, V1 = VCM + VDM/2 şiV2 = VCM + VDM/2.Amplificatoarele (A1, A2) furnizează o amplificare detensiune de mod diferenţial (GDM), care este egală cuamplificarea globală (G), şi o amplificare de modcomun (GCM) egală cu 1. VOUT1, VOUT2 şi VOUT trebuiesă rămână în gama de tensiuni de ieşire permisăîntre VOL şi VOH. Configuraţia 3­op­amp INA stabi ­leşte limite specifice şi pentru VDM şi VCM şi în specialgama sa VCM va fi semnificativ redusă când opereazăîn configuraţii de amplificare ridicată.

Amplificatorul de instrumentaţie 3­op­amp INAoferă un raport de rejecţie de mod comun ridicat(CMRR3INA), libertate faţă de efectele de sarcinărezistivă, impedanţe de intrare echilibrate şi abili­tatea de a regla amplificarea globală cu schimbareaunei singure valori de rezistenţă. În schimb, domeniul său VCM este redus, iar numărulcrescut de amplificatoare operaţionale creşte con­sumul energetic şi costul.

Amplificatoare de instrumentaţie cu două amplificatoare operaţionalePrin comparaţie cu soluţia anterioară cu 3 amplifi­catoare operaţionale, soluţia cu 2 amplificatoareoperaţionale din figura 5 oferă economii de costurişi energie. Impedanţele sale de intrare sunt deasemenea foarte mari, ceea ce evită efectele desarcină rezistivă şi problema impedanţelor de in­trare neechilibrate. Raportul său de rejecţie de modcomun (CMRR2INA) este determinat în principal deamplificarea globală şi de toleranţa de potrivirenetă a R2/R1 şi R2*/R1*.După cum se poate observa în figura 5, tensiunile

de intrare (V1, V2) pot fi reprezentate de tensiuneade intrare de mod comun (VCM) şi de tensiunea deintrare de mod diferenţial (VDM). Aceasta înseamnăV1 = VCM – VDM/2 şi V2 = VCM + VDM/2. Încă odatăVOUT şi VOUT1 trebuie să rămână în domeniul de ten­siuni de ieşire permise VOL şi VOH, iar aceastăconfiguraţie stabileşte limitele pentru VDM şi VCM.Spre deosebire de 3­op­amp INA, domeniul VCM a2­op­amp INA va fi semnificativ redus când opereazăîn configuraţie cu amplificare redusă. Mai mult,asimetria circuitului pe calea sa de semnal de modcomun cauzează o întârziere de fază între VOUT1 şi V1,degradând performanţa AC CMRR. După cum sepoate observa în figura 5, semnalul de intrare V1 tre­buie să treacă prin amplificatorul A1 înainte de a fiscăzută din V2 de amplificatorul A2. De aceea, VOUT1

este uşor întârziată şi defazată faţă de V2. Acest lucru reprezintă o limitare semnificativă.

Figura 6 prezintă modul în care, prin adăugareaunei rezistenţe RG între două intrări inversoare,amplificarea globală a sistemului 2­op­amp INApoate fi uşor reglată numai prin valoarea RG. Raportul R2/R1 este uzual ales pentru amplificareaminimă dorită. Un alt avantaj dat de rezistenţa RG

este aceea că pot fi evitate valori mari ale rezis ­tenţelor R2 şi R2* în configuraţiile cu amplificarefoarte mare. Ca şi în cazul altor configuraţii, calculeledetaliate (referinţa bibliografică 1) stabilesc cerin ­ţele pentru VDM şi VCM, pentru 2­op­amp INA cu RG

adiţional.Acest din urmă circuit oferă o rejecţie de modcomun ridicată DC (CMRR2INA), absenţa efectuluide sarcină rezistivă, impedanţe de intrare echili­brate, cost redus şi consum energetic mic princomparaţie cu soluţia 3­op­amp INA. Dezavantajelesale includ domeniu redus VCM, performanţă scăzutăAC CMRR2INA, datorită asimetriei circuitului şiinabilităţii de a opera la amplificare unitate.

BIBLIOGRAFIE1. Zhen, Yang, “Current Sensing Circuit Conceptsand Fundamentals”, Microchip Application NoteAN13322. Smither, M. A., Pugh, D.R. şi Woolard, L.M.,“C.M.R.R. Analysis of the 3-Op-Amp InstrumentationAmplifier”, Electronics Letters, 2 Feb. 1989.3. Sedra, A.S. şi Smith, K.C., “Microelectronic Circuits”,4th Edition, Oxford University Press, 1998.www.microchip.com

Figura 4Amplificator de instrumentaţie cu 3 amplificatoare operaţionale

Figura 6Amplificator de instrumentaţie cu 2 ampli­

ficatoare operaţionale cu RG suplimentar.

Figura 5Amplificator de instrumentaţie cu 2 amplificatoare operaţionale

Figura 3Amplificator diferenţial cu un singur amplificator operaţional

detecţia curentului

EA

Page 12: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201212

Tehnologia de producţie a memoriilor RAM(Random Access Memory) era bine stăpânită înperioada în care apăreau primele sisteme cu mi­croprocesoare, însă lipsea o memorie care ar fiputut fi scrisă de către procesor şi al căreiconţinut să nu fie anulat după decuplareaalimentării. Ideea de utilizare în acest scop amemoriilor RAM nu a fost însă abandonatădefini tiv. Asemenea circuite sunt produse întehnologiile CMOS, fapt care permite alimentarealor de tip buffering, de exemplu cu o baterie culitiu, obţinând astfel un mod destul de sigur destocare a datelor, limitat în timp doar de duratade viaţă a bateriei. Pe piaţă poate fi găsită şi înprezent o ofertă pentru circuite de acest tip. Majoritatea producătorilor s­a concentrat însă petehnologii complet semiconductoare – EEPROMşi Flash, care oferă o garanţie mai mare privindsiguranţa datelor. Dezvoltarea acestora, cel puţinîn perioada iniţială a lucrărilor, nu a fost totuşiuşoară. În prezent, doar câteva firme oferă cir­cuite de memorie de tip EEPROM şi Flash. Celemai importante sunt: Microchip, Atmel, Catalyst,ST Microelectronics şi Silicon Storage. În articolulde faţă ne vom concentra pe produsele Microchipşi Silicon Storage, aflate în oferta TME.

Memorii EEPROMMemoriile EEPROM (Electrically-Erasable Pro-grammable Read-Only Memory), din motive careţin de caracteristicile lor funcţionale, sunt foartepotrivite, de exemplu, pentru păstrarea para­metrilor de configurare ai sistemelor cu micro­procesoare, a reglajelor digitale ale oricărui tipde instrumente etc. Timpul relativ lung de scrieremai degrabă descalifică acest tip de memorie dela stocarea cantităţilor mari de date obţinute întimp real.Memoriile EEPROM reprezintă o componentăaproape standard a structurii interne a micro­controlerelor actuale. Sunt folosite în continuareşi ca elemente externe, ataşate sistemului printr­una din interfeţele populare. Posibilitatea alegeriiacestei interfeţe este, aşadar, foarte importantăpentru utilizatori. Circuitele Microchip se de­osebesc în această privinţă de produsele con ­curenţei. Din oferta acestui producător se potalege memorii cu interfeţele seriale: UNI/O, SPI,I2C, Microwire (3­wire). UNI/O este o soluţie pro­prie Microchip, încă relativ puţin cunoscută.

În această interfaţă, pentru transmisie esteutilizată doar o linie I/O. Schema tip de conectarea memoriei la microcontroler este prezentată înfigura 1. Demnă de atenţie este absenţa liniei WP(Write Protect), această funcţie fiind realizată dinprogram. Pentru transmiterea datelor printr­osingură linie I/O este folosit codul Manchester cuautosincronizare. Conectarea foarte simplă, cu unsingur fir, permite utilizarea carcasei SOT23 cudoar trei terminale.

Avantajul interfeţei UNI/O constă în uşurinţa deataşare la microcontroler a mai multor circuitede memorie, însă dezavantajul este dat de relativscăzuta viteză de transmisie (frecvenţa de tactareeste cuprinsă în intervalul 10...100kHz). Listacelor mai importanţi parametri ai memoriilor se­riale EEPROM produse de Microchip disponibilela TME sunt prezentate în tabelul 1.

Oferta de memorii EEPROM produse de Mi­crochip disponibile la TME cuprinde circuite îndiferite versiuni de tensiune, de exemplu: cu ten­siuni dedicate: 1,8V, 2,5V, 3,3V şi 5V şi carefuncţionează cu tensiuni de alimentare dindomeniile 1,5...3,6V, 1,7...5,5V, 1,8...5,5V şi2,5...5,5V. În funcţie de capacitate (între 128 biţişi 1 Mbit) şi de versiunea de tensiune, ele sunt

disponibile în carcasele: SO8, DIP8, SOIC8, SOJ8,TSSOP8, TDFN8, MSOP8, SOT23, SOT23­5,SOT23­6.

Memorii FlashParametrii memoriilor Flash, în primul rând du­rata de ştergere/scriere a unui sector şi perioadagarantată de stocare a datelor permit utilizarealor în orice tip de memorii de masă portabile. Suntpotrivite la fel de mult pentru colectareastaţionară a unor mari cantităţi de date în sis­temele cu microprocesoare. Cel mai adesea, înaceastă funcţie sunt folosite memorii cu interfaţăserială, ceea ce permite obţinerea unei mai buneminiaturizări a PCB şi simplificarea schemei deconexiuni. În oferta TME se află memorii Flashproduse de Silicon Storage Technology. Din aprilie2010, părţile sociale în domeniul producţiei aces­tor elemente au fost răscumpărate de la SST deconcernul Microchip, fapt reflectat în extindereaconsiderabilă a ofertei firmei însăşi, dar şi a dis­tribuitorilor acesteia (TME). Lista este deschisăde memoriile care fac parte din gama SST25VFdisponibile în versiunile: 512kb, 2Mb, 4Mb, 8Mb,16Mb, 32Mb şi 64Mb. Celulele de memorie suntfabricate în tehnologia, protejată de patente,CMOS Super Flash (disponibilă în prezent pentruMicrochip) care foloseşte soluţii foarte avansate.Utilizarea unei porţi cu un strat gros de oxidcreşte, de exemplu, durata de menţinere a sarciniişi, astfel, timpul de stocare a informaţiilor încelula de memorie. Acest lucru determină însănecesitatea “tragerii” prin tunel a electronilor, iarpentru aceasta a fost necesară elaborarea unor

soluţii tehnologice speciale. Datorită acestora şialtor inovaţii, a fost obţinută o creştere a vitezei defuncţionare a memoriei cu scăderea simultană aputerii consumate. Schema bloc a circuitelor 25VFeste prezentată în figura 2. În aceste memorii estefolosită o interfaţă SPI cu 4 fire cu o frecvenţă detactare superioară egală cu 50 sau 80MHz, carefuncţionează în modul 0 sau 3.

Circuitele de memorie Microchipîn oferta TME

SISTEME EMBEDDED

Memorii

Încă de la construirea primelor sisteme cu microprocesoare, a apărut problema păstrării de lungădurată a datelor. Circuitele RAM, care îndeplinesc cu brio rolul de memorie de operare, din motiveevidente nu au fost potrivite pentru stocarea de durată a datelor – conţinutul lor este pierdut ireversibil odată cu dispariţia tensiunii de alimentare. Speranţa s-a legat de memoriile EEPROM şiFlash. Asupra lor lucrează de mai mulţi ani cei mai mari furnizori de elemente semiconductoare,dintre care şi Microchip.

Figura 1Schema de conectare a memoriei EEPROMcu interfaţă UNI/O la microcontroler

Tip interfaţă Număr linii Viteză CapacitateSPI 4 până la 20MHz 1 kb...1 Mb

Microwire 4 ­> 3

(I/O la 1 port) până la 3MHz 1 kb...16 kb

I2C 2 până la 1MHz 128 b...1 Mb

UNI/O 1 10kHz...100kHz 1 kb...16 kb

Tabel 1Lista celor maiimportanţi parametri ai memoriilor serialeEEPROM produse de Microchip

Page 13: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 14: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201214

Aceste circuite pot fi alimentate cu o tensiunecuprinsă între 2,7 şi 3,6V, iar în stare activăconsumă un curent cu intensitatea de 10mA.

Activarea circuitului este forţată prin aplicareaunei stări logice joase pe linia CE. Cât timp aceastălinie este menţinută în stare ridicată, curentul dealimentare scade la 5µA. Numărul de cicluriştergere/scriere este stabilit la 100000, iar timpulde stocare a datelor este estimat la 100 de ani. Aşacum ştim, scrierea în memoria Flash poate firealizată doar în interiorul unui bloc/sector. Înmemoriile 25VF, mărimea unui sector este de 4kB,iar acest parametru pentru blocurile overlay poatefi egal cu 32 sau 64kB. Timpul de ştergere al unuisector/bloc nu depăşeşte 18ms, iar timpul de pro­gramare standard al unui bait este egal cu 7µs. Înplus, există o comandă de ştergere a memoriei înîntregime, care se execută în 35ms. În timpulscrierii în bloc a datelor, foarte utilă este funcţiade autoincrementare a contorului de adrese. Scrierea datelor poate fi blocată din hardwareprin intermediul liniei WP (Write Protect). Înstructura circuitului a fost inclusă o parte logicăcorespunzătoare, care controlează scrierea şicitirea datelor, fapt necesar în toate memoriile detip Flash. Linia HOLD este folosită pentru blocarea

temporară a transmiterii datelor prin interfaţaSPI, fără a fi necesară aducerea la zero a memorieila reluarea transmisiei. Memoriile funcţioneazăîntr­un domeniu de temperaturi cuprins între ­40°C şi +85°C. Circuitele din seria 25VF aflate înoferta TME sunt disponibile în carcasele TDFN8,TDFN16, SO8, SOL8 şi SOL16. Ele pot fi coman­date şi în role. O completare a gamei 25VF o constituie circuitele25WF alimentate cu o tensiune cuprinsă în inter­valul 1,65...1,95V. Ele sunt disponibile în versiu­nile: 512kb, 1, 2, 4 şi 8Mb. După tranzacţiile de proprietate ale Microchip, înofertă au fost incluse şi noile tipuri de memoriiFlash, din care face parte gama 49LF. Acesteia îiaparţin circuitele descrise ca Firmware Hub forIntel 8xx Chipset. Ele sunt folosite în aplicaţiilegate de operarea PC­BIOS. Memoriile 49LF suntproduse în mod similar celor menţionate ante­rior, în tehnologia Super Flash.

Schema bloc este prezentată în figura 3. Memoriile pot funcţiona în două moduri: FWH(Firmware Hub Interface) destinat scrierii şi citiriidatelor în sistem şi PP (Parallel Programing)folosit pentru programarea rapidă de producţie.În modul FWH este utilizată o interfaţă decomunicaţie cu 5 fire, tactată cu frecvenţa de33MHz. Interfaţa paralelă este alcătuită dintr­omagistrală de adrese multiplexată cu 11 fire şidintr­o magistrală de date cu 8 fire I/O. Memo ­

riile 49LF sunt prevăzute cu protecţie împotrivascrierii neautorizate. Pentru aceasta sunt folositedouă terminale: WP# (Write Protect) şi TBL#(Top Boot Block) care protejează o zonă specialădin memorie, care ocupă cele mai înalte adrese şicuprinde 16 sectoare de boot (64 kB). Protecţiadatelor scrise în memorie poate fi controlată şiprin programare, pentru aceasta fiind alocatregis trul special de control Block Locking Register.Ştergerea memoriei cu ajutorul comenzii Chip-Erase este posibilă doar în modul PP. Circuitele49LF pot fi alimentate cu o tensiune de 3.0...3,6Vşi funcţionează în domeniul de temperaturicuprins între 0°C şi +85°C. Circuitele sunt disponi­bile în carcasele: TSOP32, TSOP40, PLCC32 cabucăţi individuale şi în role. Memoriile nevolatile constituie un element indis­pensabil al aproape fiecărui echipament elec­tronic modern. În acest domeniu, oferta Mi­crochip, în special după preluarea drepturilor

asupra produselor Silicon Storage Technology, adevenit deosebit de atractivă. Circuitele descrisemai sus sunt disponibile în oferta TME.

Mai multe informaţii: Transfer Multisort Elektronik s.r.l.Tel.: +40 356467401Fax: +40 [email protected]

SISTEME EMBEDDED

Memorii

O gamă largă de produse Lappkabel

Oferta Transfer Multisort Elektronik a fost extinsă cu noi accesorii pentrucabluri ale producătorului german LAPPKABEL. La TME au apărut,printre altele, inser­turi pentru prese­tupe, reducţii defilet și presetupe cu certificat ATEX. Aceste presetupepot fi utilizate și înlocuri supuse riscu­lui de explozie.Reducţiile de filetapărute suntprezente în 3 tipuri:reducţii de reducere,reducţii din filet PGîn filet metric și reducţii din filet metric în filet PG.

Transfer Multisort Elektronik | www.tme.ro

Plata în avans, deja disponibilă în România

Începând cu data de 1.06.2011, societatea noastră din România,Transfer Multisort Elektronik S.R.L. cu sediul în Timişoara, şi­a început activitatea pe cont propriu în ceea ce priveşte vânzarea deproduse pe teritoriul României şi va îndeplini toate comenzile efectuate de la data de 1.06.2011.Vă informăm că am introdus posibilitatea achitării în avans a produselor comandate.În acest scop, trebuie să generaţi proforma prin intermediul paginiiwww.tme.ro, alegând modul de plată “avans” în timpul creăriicomenzii sau să contactaţi Departamentul de Vânzări la numărulde telefon: +40 356467401.Plata pentru proforma poate fi efectuată prin transfer bancar încontul indicat pe factura proforma.

Mai multe informaţii: Transfer Multisort Elektronik s.r.l.Tel.: +40 356467401Fax: +40 [email protected]

Figura 2Schema bloc a memoriei Flash din gama 25VF

Figura 3: Schema bloc a memoriei Flash din gama 49LF

EA

Page 15: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 16: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201216

Dispozitiv de urmărire

Sensibilitate Consum energetic dBm mA

Cod produs Imagine Descriere Cipset

GPS L10 28 pini SMD MediaTek22,4×17×3 MT3329

GPS L10­C 28 pini SMD MediaTek22,4×17×3 MT3329

GPS L20 24 pini SMD SiRF STAR IV16×12,2×2,4

GPS L30 21 pini SMD SiRF STAR IV9×9×1,6

GPS L50 24 pini SMD SiRF STAR IV28×16×3

SISTEME EMBEDDED

WIRELESS

Construiţi-vă propriuldispozitiv de urmărirecu noua generaţie demodule GPS eficiente energetic QUECTEL

Dom

eniu

l ten

siu

nii

de

alim

enta

re

Ach

iziţ

ie

Hot

Sta

rt

Urm

ărir

e

Ach

iziţ

ie

Urm

ărir

e

Mod

hib

ern

are

Dom

eniu

de

tem

per

atu

ră, °

C

3 –

4,3

V

­14

8 d

Bm

­16

0 d

Bm

­16

5 d

Bm

43

mA

38

mA

2 m

A

de

la ­

40

la 8

5

3 –

4,3

V

­14

8 d

Bm

­16

0 d

Bm

­16

5 d

Bm

43

mA

35

mA

2 m

A

de

la ­

40

la 8

5

2 –

3,6

V

­14

8 d

Bm

­16

0 d

Bm

­16

3 d

Bm

57

mA

41

mA

7 m

A

de

la ­

40

la 8

5

1,7

1 –

1,8

9 V

­14

5 d

Bm

­15

9 d

Bm

­16

0 d

Bm

40

mA

36

mA

17

uA

de

la ­

40

la 8

5

1,7

1 –

1,8

9 V

­14

8 d

Bm

­16

0 d

Bm

­16

3 d

Bm

48

mA

38

mA

20

uA

de

la ­

40

la 8

5

Page 17: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 17

Mai multe caracteristici în mai puţin spaţiu:

Noul modul GSM/GPRSde la CINTERION

CINTERION BGS2 este cel maimic modul wireless LGA dincadrul celei mai recentegeneraţii de produse 2G, ceoferă o gamă completă decapabilităţi voce şi transmisiede date GPRS de mare. Designul ultra-compact cuamprentă minimă este perfectpentru a răspunde cerinţelorproducătorilor M2M de micidispozitive gazdă în producţii de mare volum cu concentrare pe siguranţafuncţionării şi eficienţa proceselor. BGS2 are două versiuni: Quad-Band cuclasă GPRS 10 (BGS2-W) şi versiune Dual-Band cu clasă GPRS 8 (BGS2-E).

Caracteristici generale• Quad­Band: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900

MHz (BGS2­W)• Dual­Band: GSM 900 / 1800 MHz (BGS2­E)• 3GPP ­ 99• GPRS multi­soclu Clasă 10/8• Conform GSM fază 2/2+• Putere de ieşire:

Clasă 4 (2W) pentru GSM850Clasă 4 (2W) pentru GSM900Clasă 1 (1W) pentru GSM1800Clasă 1 (1W) pentru GSM1900

• Kit de aplicaţii SIM versiunea 99• Control prin comenzi AT (Hayes, 3GPP TS• 27.007 şi 27.005)• Acces TCP/IP prin comenzi AT• Servicii Internet FTP, ICMP, DNS,• TCP server & client, UDP client• HTTP, SMTP, POP3, mod transparent• Domeniul tensiunii de alimentare:

3,3 V – 4,5 V• Dimensiuni: 18,8×26,7×2,7mm (montat)• Domeniul temperaturii de operare:

de la ­40°C la +85°C• Masă: 2,7 g• Conformitate RoHS şi EuP

Interfeţe (câmpuri de conectare LGA)• Antenă 50 Ω• 2 interfeţe seriale• Detecţie automată a vitezei de transmitere

a datelor• Interfaţă analogică audio

(Microfon şi Speaker)• Interfaţă card SIM/UICC 1,8 V şi 3 V• 8 pini GPIO 1,8V (opţiune specială pentru

funcţionalităţi PWM sau Buzzer şi indicarea stării)

• 2 pini GPIO 2,8V (utilizare opţională ca I2C)• Interfaţă ADC/DAC (PWM) Specificaţii • GPRS Clasă 10/8 (BGS2­W/BGS2­E)• DL: max. 85.6 kbps,• UL: max. 42.8 kbps (BGS2­W)

• UL: max. 21.4 kbps (BGS2­E)• Staţie mobilă Clasă B• Transmisie de date CSD până la 14,4 kbps• Suport USSD• Mod PDU şi SMS text, emisie mobilă • Fax Grupa 3, Clase 1 & 2• Suport voce de înaltă calitate• Operare de tip handsfree de înaltă calitate • Suport codec voce FR, HR, EFR şi AMR• Modem integrat TTY

Caracteristici speciale • Driver de modem pentru Microsoft® Windows XP™, Windows Vista™ şi Windows 7™• Actualizare firmware prin interfaţă serială• Ceas de timp real cu funcţionalitate dealarmă• Driver multiplex pentru Microsoft® Win­dows XP™, Windows Vista™ şi Windows 7™• Driver RIL pentru dispozitive mobile cusistem de operare Microsoft® Windows • IMEI particularizat la cerere• Aprobări CE, R&TTE, GCF, FCC, PTCRB, IC• Aprobări la nivel local şi certificări de operator de reţea (inclusiv aprobare AT&T)Tehnologie LGA – (Land Grid Array) este otehnologie de montare pe suprafaţă pentruo producţie complet automatizată aducândavantaje legate de eficienţă şi continuitate aprocesului. Tipul unic de tehnologie LGAoferit de CINTERION este proiectat pornindde la ideea de siguranţă în funcţionare şiflexibilitate pentru a răspunde cerinţelorproducătorilor de aplicaţii M2M.GPIO – cea mai flexibilă interfaţă pentruaplicaţii particularizate. Liniile deintrare/ieşire de uz general (General purposeinput and output) sunt uşor de programat şiutilizat prin comenzi AT.Miniaturizare ­ cel mai subţire modul dinlume cu un raport dimensiune­performanţăunic, potrivit perfect pentru proiecte cucerinţe dimensionale stricte.

Ing. Dragoş [email protected]

Comet ElectronicsTel.: 021.243.20.90Fax: 021.243.40.90www.comet.srl.ro

• Include modulul GPS L10;• Comutator UART ­ RS232;• Antenă activă GPS;• Adaptor DC pentru alimentare;• Cablu de conversie USB ­ RS232;• Puncte de testare pentru toţi pinii modulului;• LED de stare;• Baterie pentru backup.

• Include modulul GPS L20; • Comutator UART ­ RS232;• Antenă activă GPS;• Adaptor DC pentru alimentare;• Cablu de conversie USB ­ RS232;• Puncte de testare pentru toţi pinii modulului;• LED de stare;• Baterie pentru backup.

• Include modulul GPS L30;• Comutator UART ­ RS232;• Antenă activă GPS;• Adaptor DC pentru alimentare;• Cablu de conversie USB ­ RS232;• Puncte de testare pentru toţi pinii modulului;• LED de stare;• Baterie pentru backup.

Placă de dezvoltare pentru GPS L10(GPS L10­EVBKIT)

Placă de dezvoltare pentru GPS L20(GPS L20­EVBKIT)

Placă de dezvoltare pentru GPS L30(GPS L30­EVBKIT)

Page 18: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201218

Sursele de alimentare cu comutare (SMPS) au la bazăaceeași schemă de funcţionare,dar progresele rapide întehnologia circuitelor digitaleau determinat realizarea maieficientă a controlului puterii.

Aplicaţii● Computere: servere, unităţi de stocare, UPS,

module DC/DC de mare putere.● Comunicaţii: staţii radio, routere, redresoare

telecom.● Echipamente: industriale și medicale, testare

și măsură, iluminat.Texas Instruments produce familii de con­trolere digitale pentru surse de alimentare:UCD91XX (UCD9111: 1 ieșire, 1 fază, 32 pini;UCD9112: 1 ieșire, 2 faze, 32 pini) și UCD92XX(UCD9220: 2 ieșiri independente, 40 pini;UCD9230: 3 ieșiri independente, 48 pini;UCD9240: 4 ieșiri independente, capsule 64, 80 pini).

LABORATOR

Figura 1: Blocul Controler diferenţiază sursele de putere controlate digital de cele controlate analogic

Figura 2UCD9112 Dual Phase Sync Buck Controller

Figura 3UCD 7230 Digital Power Driver de mareperformanţă (management termal, fiabilitatemare, eficienţă ridicată, protecţii) carenecesită un număr redus de componente externe, alimentare 4.75...15.5V.

Notă. Power Management Bus (PMBus) este un standard deschis pentru un protocol de management al puterii, cu un limbaj de comandă definit, care facilitează comunicarea cu convertoare de putere şi alte dispozitive într­un sistem de putere electrică.

MODULE

Surse alimentare

Tendinţe majore în tehnologiaSURSELOR DE ALIMENTARECU COMUTARE (SMPS) IIControlul Digital al Puterii în surse de alimentare AC/DC și DC/DC Soluţii flexible și configurabile prin controlul digital al puterii

Controlul Analogic versus Controlul DigitalControl Avantaje DezavantajeAnalogic ● Operare continuă ● Proiectarea dificilă a traseelor pe un PCB, ● Consum redus ● Linii de semnal pentru fiecare convertor ● Driver integrat ● Nu comunică cu alte echipamente (un singur CircuitIntegrat) ● Necesită un sistem separat de supraveghere

Digital ● Programabil prin interfaţă GUI ● Curent de creștere mai mare ● Control adaptiv ce compensează ● Controler + Driver (două Circuite Integrate) neliniarităţile și variaţia sarcinii ● Flexibilitate în dezvoltarea PCB ● Caracteristici pentru integrare ● Fiabilitate mărită prin control multifazic ● Sincronizare PWM mai ușoară ● Urmărirea stării de bună funcţionare de la distanţă ● Comandă max 32 dispozitive pe PMBus

Ce oferă Controlul Digital1. Nivel ridicat al integrării● Ieșiri multiple și faze cu un singur

controler● Management integrat al

secvenţelor● MCU de uz general

2. Funcţii avansate● Diagnoza în timp real prin data

logging și predicţia defectării● Control adaptiv în diverse moduri

de operare și sarcini diferite● Calibrarea în timpul fabricaţiei

3. Optimizări ale funcţionării● Controlul dead band pentru

mărirea eficienţei● Management consolidat al fazelor

Page 19: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 19

Avantajele folosirii conversiei multifazice:riplu mai mic la intrare și la ieșire, capacităţi defiltrare mai mici, răspuns dinamic mai rapid,circuit PCB mai mic, performanţe termale multmai bune, gabarit mai mic. În plus, apar avan­taje specifice numai controlului digital: eficienţăfoarte mare indiferent de mărimea sarcinii, ten­siunea de riplu minimizată și răspunsul dinamicoptimizat pe întreaga gamă de sarcini.

UCD92XX – Controler de bucle multiple• controlează până la 4 ieșiri și până la 8 faze• rezoluţie 250ps PWM pentru a sprijini raport mare Vin / Vout• frecvenţa de comutare până la 2MHz• funcţii multiple: soft start, soft stop, margining, tracking, secvenţiere, ajustarea fazelor pentru eficienţă mare la sarcini mici, reconfigurabil prin PMBus• încapsulare cu 64 și 80 pini

PTD08A010W, PTD08A015W, PTD08A020Wsunt module Power Train de mareperformanţă (eficienţa 96%, temperatura deoperare: ­40...+85°C) care reprezintă secţiuneade conversie a puterii într­un sistem de ali­mentare cu putere controlat digital. Acestaîncorporează circuitul integrat UCD 7230 MOSFET driver de la Texas Instruments.

Se utilizează în conjucţie cu un controler digitalde putere din familia UCD9240 sau UCD9110.Modulul PTD08A010W primește semnale decontrol de la controlerul digital și dă înapoiinformaţii parametrice și legate de starea defuncţionare (Digital I/O: semnal PWM, INHIBIT,FAULT (limitare curent), SRE (Sync Rectifier En-able), Analog I/O: temperatura, curent ieșire).

Împreună, modulele Power Train și DigitalPower Controller formează o soluţie sofisticată,robustă și ușor de configurat pentru a realiza osursă de alimentare de calitate deosebit deridicată.

TENDINŢE

Figura 4Convertor Buck multifazic cu UCD7230

PTD08A010W Intrare: 4.75...14V, Ieșire:programabilă 0.7...3.6V/10A

PTD08A015W Intrare: 4.75...14V, Ieșireprogramabilă: 0.7...3.6V/15A

PTD08A020W Intrare: 4.75...14V, Ieșireprogramabilă: 0.7...3.6V/20A

Figura 7Sistem de alimentare multiplă

Figura 8Aplicaţie pentru cerere de curent mare(soluţia digitală are costul evident mai micdecât cea analogică)Figura 5: UCD9240 Schema bloc

Autor:

Ing. Emil [email protected]

ECAS ELECTROwww.ecas.ro

MODULE

Surse alimentare

ECAS ELECTRO www.ecas.ro este distribuitor al firmelor de componente pentru surse de alimentare:

Texas Instruments www.ti.comNational Semiconductor www.national.comMicrochip www.microchip.comMicrosemi www.microsemi.comLinear Technology www.linear.comInternational Rectifier www.irf.comInfineon www.infineom.comIntersil www.intersil.comON semiconductor www.onsemi.com

Texas Instruments are o varietate mare de controlere digitale ale puterii: familia UCD9Kpentru proiecte fără izolare I/O șifamilia UCD3K pentru surse dealimentare cu izolare. Pentruprotecţie analogică și managemental sistemului de alimentare cuputere sunt disponibile LM5064 șiLM5066 (National Semiconductor),ca și TPS40400 și TPS40422pentru control PWM analogic. În final, familia de microcontrol­ere complet programabileTMS320F28X sprijină o multitu­dine de aplicaţii legate de putereși energie, oferind versatilitate șiperformanţă.

Figura 6Arhitectura pentru o aplicaţie tipică cuUCD9240 + module Power Train

Page 20: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201220

IntroducereÎn ultimul deceniu a existat un interes crescutpentru surse primare de energie cu densitatemare de energie, care sunt capabile de a oferi im­pulsuri de curent mare pentru aplicaţii cum ar fi: • repartitoare de căldură• dispozitive GPS de urmărire• alarme wireless• sisteme de apel de urgenţă• defibrilatoare portabile• diverse tipuri de transpondereMai multe sisteme electrochimice sunt utilizateîn prezent pentru acest tip de aplicaţii. Cu toateacestea, nici una dintre acestea nu sunt opti­mizate pentru cerinţele aplicatiei:• tipul de baterie “bobină” Li/SOCl2 are cea maimare densitate de energie şi cea mai mică rată dedescărcare, dar nu poate livra nivelul de puteredorit. Celulele din acest sistem nu au capacitatemare de putere, de a livra impulsuri şi nu sunt su­ficient de sigure pentru aceste aplicaţii. Un alt avantaj al celulelor de tip “bobină” încomparaţie cu bateriile obişnuite este duratamare de funcţionare. Sistemul Li/SO2 are cea maibună capabilitate de curent în special la tempe ­raturi scăzute, cu toate acestea, rata de auto­descărcare a celulei Li/SO2 în timp, la curentredus, este relativ ridicată. În plus, celula de SO2

este sub presiune ceea ce reduce siguranţacelulelor şi limitează utilizarea acesteia.• tehnologia Li/MnO2 Li şi CFX prezintă o densi­tate de energie şi capacitate de putere moderată.Cu toate acestea, la temperatură scăzută capaci­tatea de putere este relativ scăzută. În consecinţă, aceste sisteme nu sunt indicatepentru aplicaţiile menţionate, datorită cerinţelorde energie sau putere.Acum câţiva ani, TADIRAN Baterii Ltd. a dezvoltato nouă sursă de alimentare (bateriile PulsesPlus), capabile să ofere densitate mare de energiela putere mare. Bateria Pulses Plus are rata deautodescărcare foarte scăzută un domeniu largde temperaturi de funcţionare. Această sursă deenergie combină tehnologia “bobină” Li/SOCl2 cucelula de tip condensator cu strat hibrid (HLC).Caracteristicile electrice şi de siguranţă ale aces­tui sistem au fost descrise mai sus. Scopul acestuidocument este acela de a prezenta în continuarecaracteristicile acestui sistem.

ExperimentCelulele bateriei de tip Li/SOCl2 utilizate pentruasamblarea bateriilor PulsesPlus sunt celule delitiu standard TADIRAN. HLC folosit este de douătipuri: HLC – 14200 pentru modele de dimensi­uni mici şi HLC – 14500 pentru modele de di­mensiuni mari. Ambele sunt închise ermetic şiconstrucţia lor a fost descrisă anterior.Testele de autodescărcare au fost efectuate cuajutorul unui sistem de achiziţie de date Tadiran;testele de încărcare­descărcare HLC au fost efec­tuate pe Maccor 4000 tester. Studiul ratei deautodescărcare a bateriilor HLC, Li/SOCl2 şiPulses Plus au fost efectuate folosind testele deautodescărcare pe termen lung, măsurători mi­crocalorimetrice şi determinarea cantitativă delitiu rezidual în celulele de Li/SOCl2.

Rezultate şi discuţiiPuterea furnizatăFigura 1 descrie curba tensiune­timp a unei ba­terii HLC­14500 descărcată la curenţi constanţide 1.0A, 2.0A, 3.5A şi 5,0A la 2,8 Volţi tensiune decutt off. Capacitatea totală livrată de către HLC la5A este cca 75% din capacitatea livrată la 1,0A.

Figura 2 descrie autodescărcarea unei bateriiPulsesPlus de dimensiuni AA Li­SO2Cl2 şi HLC­14500 la pulsuri de curent de 10A cu durata de 1sec. la fiecare 10 secunde. Tensiunea minimă laînceputul testului este de 2.85V. Tensiuneaminimă creşte la 2.95V în termen de 10 minute.Uşoara creştere a tensiunii minime în timp, la10A impulsuri este atribuită creşterii detemperatură a bateriei ca rezultat al creşteriicurentului de descărcare şi a pasivizării anodului.Rezultatele prezentate în figurile 1 şi 2 indică în

mod clar faptul că bateria PulsesPlus poatefuncţiona la putere relativ mare.

Capacitatea şi energia celuleiTestele de descărcare cu pulsuri de curent efec­tuate pe bateriile Pulses Plus indică faptul căaceste baterii pot menţine tensiunea şi la curenţimari, atâta timp cât tensiunea de circuit deschisa bateriei înainte de aplicarea sarcinii este destulde mare pentru a efectua descărcarea. Testele dedescărcare efectuate pe celule AA şi HLC­14200arată că bateria poate livra 17496 impulsuri de500mA pentru durata de 1 secundă fiecare. Intervalul de timp dintre impulsuri este de 500secunde şi tensiunea minimă este de 2.80V.Capacitatea netă de descărcare este de 2430mAh.Această valoare este de aproximativ 95% din ca­pacitatea disponibilă cunoscută pentru o celulă AA.Figura 3 descrie un test de descărcare pe termen

MODULE

Surse alimentare

Sisteme de baterii cu litiu PulsesPlus pentru aplicaţii de putere

Figura 1: Curba tensiune­timp a HLC­14500la 1.0, 2.0, 3.5 şi 5A la RT.

Figura 2:Impulsuri de 10A timp de o secundă lafiecare 10 secunde pentru baterii cu dimensiunile AA Li­SO2Cl2 şi HLC­14500.

Figura 3:Pachet de baterii AA Li/SOCl2 şi 14500 HLCdescărcat la impulsuri de 500mA/1sec o datăpe săptămână (curentul mediu ­ 110μA).

Page 21: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 21

Şos Pantelimon, nr 10­12, etaj 6,Sector 2, BucureştiTel.: (021).252.89.90,Mobil: 0722 604 080Fax: (021).252.77.47 email: [email protected]: www.roccas.ro

Imprimante termice

POS complete

Panouri fotovoltaice

Conectori HARTINGTechnology

Group

Baterii cu litiu TADIRAN

Active Pasive Electromecanice

Tastaturi folie

Carcase

Programatoare Software Emulatoare

Afiæaje LCD

DISTRIBUŢIECOMPONENTEELECTRONICE

lung a unei baterii de mărimea AA Li/SOCl2 şiHLC­14500 descărcată sub sarcină constantăde 33kOhm (curent mediu de aproximativ110μA) şi 1 sec. puls de 500mA o dată pesăptămână. Capacitatea de 2.19Ah a fostobţinută după 27 luni de impulsuri continueşi curent de descărcare menţionat.HLC­urile de dimensiuni mici au fost supuse lacicluri încărcare/descărcare la curent constantde 110/50mA. Paşii de încărcare au fostîncheiaţi fie la 3.67 Volţi fie la 3,9 Volţi. Descăr ­carea a fost încheiată la 3.0V, în ambele cazuri.Capacitatea de descărcare faţă de numărul decicluri este prezentată în figura 4. Ambeleteste nu s­au încheiat încă.La o încărcare de 3.67V, HLC livrează (până lapregătirea acestei lucrări) 6100 impulsuri deaproximativ 10mAh fiecare. La o încărcare de3.90V HLC livrează (până la pregătirea acestuidocument) aproximativ 1200 de cicluri de100mAh fiecare.Capacitatea totală acumulată este de 51Ah şi98Ah pentru 3.67V şi, respectiv, 3.90V.Din acest test rezultă ca un singur HLC de di­mensiuni mici poate livra impulsuri pentru în­treaga durată de viaţă a unei celule TADIRANdintre cele mai mari (38Ah pentru celula dedimensiune DD Li/SOCl2).

Caracteristici de temperaturăFigura 5 descrie tensiunea minimă în timpulunei descărcări de 500mA pe secundă la dife ­rite temperaturi. Bateriile conţin celule de di­mensiune AA Li/SOCl2 AA şi HLC mari. Bateria asigură un curent de fond de 20μAşi măsu rătorile au fost făcute o dată pesăptă mână.

Figura 6 descrie curba de descărcare la 125°C,pentru o baterie Li/SOCl2 DD şi HLC­14200.Bateria a fost descărcată la pulsuri de curentde aproximativ 350mA şi 1.4 secunde pentrufiecare 5 secunde (curent mediu 100mA). Tensiunea minimă în timpul vârfului decurent şi tensiunea maximă obţinută în

condiţii OCV sunt prezentate în grafic.Bateria livrează o capacitate totală de 22,5 Ahla 3,0 Volt.

Studiul duratei de viaţă a baterieiUna dintre cele mai importante caracteristiciale unei baterii pentru aplicaţii pe termenlung este nivelul de autodescărcare. Mai multeteh nici au fost folosite pentru a evalua rata deauto­descărcare a bateriei PulsesPlus. Figura 7 des crie măsurătorile microcalori­metrice în condi ţiile OCV ale unei bateriiPulses Plus de dimensiune AA Li/SOCl2 şi unHLC de dimensiuni mici. În grafic este repre ­zentată şi căldura disipată de baterie şi HLC.După cum se poate observa, căldura disipatăde baterie este suma căldurii disipate de HLCşi celula primară. Acest lucru indică faptul că,în starea de echilibru cantitatea de căldură,dacă există, este schimbată între celulă şi HLC.

Potenţialul termic pentru reacţia chimică aHLC nu este cunoscut, prin urmare s­a estimatrata de autodescărcare din disiparea călduriişi tensiunii în circuit deschis a bateriei pre­supunând că nu sunt variaţii de entropie. În plus, căldura disipată de HLC este aproxima­tiv un sfert din căldura disipată de baterie.Acest lucru indică faptul că rata de descărcareHLC este foarte scăzută în condiţiile de testare.Tabelul 1 descrie rata de autodescărcare a uneibaterii PulsesPlus model AA Li/SOCl2 şi HLC dedimensiuni mici. Diferenţa dintre capacitateade descărcare a bateriei PulsesPlus şi celulaprimară indică faptul că, sub un curent dedescărcare de 110μA bateria a pierdut aproxi­mativ 7,0% din capacitatea sa, 2% se datoreazăHLC şi 5% din cauza celulei Li­SOCl2.Pentru informaţii suplimentare vizitaţi:www.roccas.ro- va urma -

Figura 4:Capacitatea de autodescărcare la 3.67Vşi 3.9V cu HLC­14200.

Figura 5:Tensiunea minimă la impulsuri decurent de sub 500mA/sec. pentru AA Li­SOCl2 + HLC­14500.

Figura 6:OCV şi tensiunea minimă în timpul impulsurilor de 1.4 sec. şi un curent de 350mA la fiecare 5 secunde la temperatura de 125°C pentru o baterieDD Li/SOCl2 şi HLC­14200.

Figura 7:Măsurare microcalorimetrică încondiţiile OCV a unei baterii PulsesPlusformată din celule AA Li/SOCl2 şi HLC­14200 după 8 luni de la RT.

Page 22: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201222

• DOUĂ CANALE IZOLATE• 4 INSTRUMENTE ÎN UNUL SINGUR

- osciloscop 20 sau 40MHz- TRMS dublu canal- analizor de putere

- analizor de armonici

• AFIŞAJ LCD COLOR 3.5”TECHNOLOGIE CU LED-URI

• HELP-URI INTEGRATE INTERACTIVE

• ÎNREGISTRARE PE TERMEN LUNG• COMUNICAŢIE PRIN INTERFAŢĂ

USB IZOLATĂPROTOCOL SCPI

• ERGONOMIEProiectate ca instrumente de test on­site, oscilos ­coapele de tip HANDSCOPE sunt foarte uşor de uti­lizat. Carcasa din elastomer, anti­şoc, cu protecţieIP54, poate încăpea confortabil într­o singură mână.Utilizatorul are acces facil la tastele de control, chiarşi atunci când poartă mânuşi. Este disponibil unmeniu de “help” interactiv în limba română, careajută utilizatorul să opereze chiar şi fără a consultamanualul de instrucţiuni.Afişajul color este iluminat din spate cu LED­uri,tehnologie revoluţionară, care pe lângă contrastmare, are şi un consum redus.Seria HANDSCOPE se poate utiliza şi în mod“hands­free”, cu geantă specială şi bretea de gât încompletul de livrare al instrumentului.

• APLICAŢIIAtât de compacte încât încap într­o singură mână,HANDSCOPE sunt ideale pentru operare în instalaţiielectrice, automatizări şi în general în procesele dementenanţă. Datorită canalelor izolate utilizatorii pot opera însiguranţă totală fără alte măsuri speciale.

HANDSCOPE este un instrument multi­funcţional:Osciloscop – Multimetru – Analizor de armonici,care permite măsurarea, înregistrarea şi analizadatelor on­site sau pe PC. n

Ing. Gabriel [email protected]

Arc Braşov SRLTel.: 0268 472577Fax: 0268 419749www.arc.ro

ARC BRAŞOVreprezentant autorizat

CHAUVIN ARNOUX

AMC

Test

Osciloscoape digitale

portabileOX 5022 / OX 5042

Singurele osciloscoape portabile cu canaleizolate care încap într-o mână!

Aici un tehnician testeazăun proces la o maşină

care contro lează şicoordo nează o magazie

de componente

O testare operaţională a părţii electronice decomandă şi control la

maşini – unelte

• ANALIZOR DE ARMONICI

• ÎNREGISTRAREDATE -

COMUNICAŢIE CUPC SOFTWAREPROFESIONAL

• OSCILOSCOP DEÎNALTĂ

PERFORMANŢĂ

• MULTIMETRU DIGITAL TRMS

2 CANALE

Page 23: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 24: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201224

AMC

Test

Gata de utilizat în teren cuperformanţă de laborator şi

planificator de sarciniSeria de analizoare portabile:N9344C (20 GHz), N9343C (13,6GHz) şi N9342C (7 GHz) au carac­teristicile necesare lucrului în

teren cu precizia de măsură care dăîncredere în rezultatele obţinute.

Aceste analizoare permit automatizareasecvenţelor de măsurare pentru a economisi

timp şi a obţine rezultate consistente. În acest fel testarea înteren devine foarte uşoară.

Principalele caracteristiciAnalizoarele sunt proiectate pentru utilizare dură în teren, au un afişaj luminos vizibil ziua şi noaptea. Au înglobat un receptor GPS şi sunt livrate cu o antenă GPS. Meniurile includaplicaţii dedicate de monitorizare a spectrului şi de analiză ainterferenţelor. Controlul la distanţă se poate face cu uşurinţăprin USB sau LAN.

Analizor portabil cu precizia echipamentelor de laboratorSeria de analizoare portabile Agilent au cea mai bunăperformanţă înclasa respec ­tivă; cel maimic zgomotafişat la nivelulde ­164dBm/Hz;timpul de baleiajminim mai mic de 2ms;meniuri de măsurare au­tomate, analiză de modulaţiepentru semnale AM şi FM;baleiaj în fereastră de timp; generator de urmărire încorporat.Analizoarele permit măsurarea precisă a puterii de RF utilizând sonde de putere conectate USB.Planificatorul de sarcini inovativ reduce timpul de configu­rare şi automatizează testarea, permiţând achiziţionareasimplă a rezultatelor şi generarea rapoartelor. Planificările desarcini pot fi transferate cu uşurinţă altor analizoare.Opţiunile disponibile pentru această serie de analizoare sunt:

• Monitorizarea spectrului (Option SIM);• Suport pentru sondele de putere Agilent U2000conectate USB (Option PWM);• Receptor GPS incorporat şi antenă GPS (Option GPS);• Analiză de modulaţie AM/FM (Option AMA);• Planificator de sarcini pentru automatizareatestelor (Option TPN);• Analizor scalar de transmisie utilizând un generatorde urmărire (Option TG7);• Ştergerea memoriei de utilizator pentru asigurareasecurităţii (Option SEC);• Analiză spectrală în fereastră de timp (Option TMG).

Informaţii suplimentare:

COMTEST SRLStr. Foişorului nr. 107, Et. 2, Sector 3, 031176 BucureştiTel: +40 21 2110883Fax: +40 21 [email protected]@comtest.rowww.comtest.ro

SNA este o aplicaţie software gratuită dela Agilent Technologies care permite ana ­liza scalară a cuadripolilor folosind, ca înfigura alăturată, un generator, un cuplordirecţional, un spliter, sonde de puterelegate pe USB şi un laptop. Analizorul

scalar de reţele permite măsu rarea rapidăşi economică a parametrilor unui amplifi­cator: câştig, compresia câşti gului, izo­larea şi pierderile de întoarcere şi SWR.

CâştigulCâştigul amplificatorului este definit ca ra­portul dintre puterea de ieşire debitată însarcină ZO şi puterea de intrare livrată deun generator cu impedanţa ZO (ZO fiindimpedanţa caracteristică a sistemului,uzual 50Ω). În termeni logaritmici, câştiguleste diferenţa în dB, între nivelele de puterede intrare şi de ieşire, exprimate în dBm.Similar ca definiţie, pentru reţele pasivese foloseşte denumirea de atenuare (saualternativ pierderi de inserţie).

Compresia câştiguluiAmplificatorul, pe o frecvenţă dată, are oregiune de câştig constant, independentde nivelul puterii de intrare. Compresiacâştigului apare atunci când puterea deieşire se limitează şi nu mai este pro ­porţională cu puterea de intrare. Uzual, sedefineşte punctul (valoarea puterii de in­trare) în care câştigul scade cu 1dB faţă devaloarea din zona de câştig constant. Deobservat că în compresie, amplificatorultestat generează armonici a căror puterese adună cu puterea fundamentalei şiafectează precizia analizorului scalar.Efectele armonicelor se reduc folosind fil­tre trece jos cu frecvenţa de tăiere maimică decât dublul frecvenţei de lucru.

IzolareaIzolarea este o măsură a transmisiei in­verse de la ieşire la intrarea amplifica­torului. Măsurarea izolării este similarăcu măsurarea câştigului cu observaţia căintrarea şi ieşirea amplificatorului suntinversate.

Pierderi de întoarcere şi SWRUn parametru important al amplifica­torului îl reprezintă adaptarea de impe ­danţă la intrare şi la ieşire. Aceastăadaptare este definită de următorii para­metri: coeficient de reflexie, pierderi deîntoarcere, raport de undă staţionară;definiţi de ecuaţiile:

ρ = Vreflected / Vincident

Pierderi de întoarcere = −20log10 (ρ)SWR = (1+ρ)/(1−ρ)

Se obişnuieşte să se prezinte adaptareade impedanţă cu echivalentul optic al tre­cerii între două medii cu indici derefracţie diferiţi.

Precizia de măsurare este îmbunătăţităprin calibrare, care se execută conectândun kit de calibrare (scurt, gol) la portul deieşire al cuplorului direc ţional către DUT.Tot în acelaşi punct se conectează directsonda B (transmisie) pentru calibrareatransferului direct.Aplicaţia SNA – analizor de reţele scalare­face următoarea etapizare a procesuluide măsurare:1. Start. Permite alegerea tipului demăsurătoare (din 7 tipuri disponibile) şiiniţializează aparatele utilizate de sis­temul de măsură.2. Configurare generator şi sonde. Permite alegerea:a. Tipului de baleiaj

(frecvenţă sau nivel de putere);b. Timpul de trecere între două puncte;c. Domeniul de frecvenţe şi pasul de

frecvenţă;d. Puterea la pornire;e. Modul de măsurare a puterii

(lent sau rapid);f. Modul de mediere şi declanşare

a măsurării.3. Calibrarea SNA: execută ajustarea dezero pentru sondele de putere şi calibrareaîn scurt, în gol şi în conectare directă.4. Măsurarea parametrilor scalari dereţea. Rezultatele sunt afişate grafic ca înfigura alăturată. Folosind click dreapta sepot defini markeri, se poate edita text peafişaj, se poate ajusta scara verticală.

5. Stop măsurare. Această comandăsalvează rezultatele în format csv.Notă. Baleiajul în putere este posibil îngama de max. 80dB specifică senzorilorde putere. Valoarea maximă pentru sen­zorii de putere Agilent Technologies estede 44dBm, echivalent a 25W.

Notă. Aplicaţia software SNA se încarcăgratuit la: www.agilent.com/find/SNA

COMTEST [email protected]

Analizoare de spectru portabile Agilent seria N934XC

Analizor scalar de reţele SNA

Page 25: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 26: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Prin excelentele sale caracteristici optice, prin designul ergonomic şi flexibilitatea aplicării dife ­ritelor tipuri de accesorii TAGARNO MAGNUS HDreprezintă o soluţie eficientă pentru multedomenii de aplicaţii.

MAGNUS HD este capabil să redea cadrul obser­vat în camera video într­o imagine HD perfectclară şi într­o scală de culori de neegalat făcândastfel pentru prima dată posibilă utilizarea moni ­torului ca bază de referinţă; imaginea pe careope ratorul o vede pe monitor este exact aceeaşicu cea din obiectivul camerei video, fără distor­siuni, întârzieri sau perturbaţii.Calitatea imaginii este unică datorită semnaluluidigital DVI dintre cameră şi monitor ceea ceprevine pierderile ce apar prin conversia sem­nalului analog în unul digital. TAGARNO a elabo­rarat o nouă imagine HD­DVI care poate tratasemnalele digitale provenite din camera videoconvertindu­le în semnale DVI standard.Ergonomia bună pe care MAGNUS HD o oferăcreează premizele unui mediu de lucru optimducând astfel la rezultate mai eficiente şi obosealămai mică în procesul muncii alături de scădereaposibilităţilor de îmbolnăviri profesionale.

Înălţimea de lucru de sub camera video (cu unobiectiv de +4), este de 250mm ceea ce este sem­nificativ mai mare decât cea de sub un microscopclasic permiţând astfel schimbarea poziţiei delucru şi oferind mai multă libertate de mişcare.Seria MAGNUS HD oferă trei tipuri de sisteme devideo microscoape:

MAGNUS HD, combină perfect caracteristicile şicalităţile aminti te, iar prin utili zarea diferitelorlentile mărirea poate fi extinsă de 105 ori astfelîncât toate detaliile să fie lizibile. Calitatea HD aimaginii este clară chiar în cazul zoom­urilor re­duse sau a imaginilor în care se doreşte vizionareaunui câmp mai larg. De asemenea, gradul de uti­lizare al dispozitivului este simţitor mărit prin uti­lizarea unei lămpi cu LED încorporată respectivposibilitatea de rotire a dispozitivului optic.Date tehnice:• rezoluţia camerei: HD720p, 1280×720 @50/60Hz• iris: F1,8­F26• focus: manual şi automat• conexiuni: ieşire – intrare DVI, USB 2.0, SUB­D 9• zoom: optic 10×, digital 2×.

MAGNUS HD TREND, cel mai nou dispozitiv dinseria sistemului de videomicroscop combină cali ­tatea excelentă a imaginii HD cu capacităţile demărire ale microscopului completând parametritehnici ai seriei HD precedente cu multe carac­teristici noi printre care:• zoom de până la 320×, pentru ca şi cele mai micidetalii să fie clare şi ascuţite;• o ajustare uşoară şi precisă a înălţimii camereivideo în vederea unei focusări rapide şi exacte;• posibilitate de înclinare la 45° respectiv rotirela 90° a dispozitivului optic pentru o poziţie delucru corespunzătoare în timpul pocesului deverificare;• salvarea de imagini direct pe un card de memorieSD, fără a fi neapărat necesară conectarea la un PC;• poziţionare prin intermediul fascicolului laserdin centrul dispozitivului optic;• iluminare cu un tip nou de lampă LED de marecapacitate.Reglările de bază ale ambelor tipuri (zoom­ul şifocusarea) se fac cu ajutorul unei unităţii de con­trol XLINK de tip joy­stik.În măsura în care dorim integrea funcţiilor sis­temului la staţia noastră de lucru putem alege uni­tatea de control şi software XPRO care prin simplaapăsare a unui buton face posibilă reglarea zoom­ului, a focus­ului, a intensităţii iluminării şi a irisu­lui precum şi înregistrarea instantanee şi salvareaimaginii (în cazul utlizării unui PC).La dispoziţia sistemului MAGNUS HD există o mul­titudine de accesorii diferite care pot facilita pro­cesul de testare ce are loc de­a lungul diferitelorprocedee de verificare utilizate.

EMC

Echipamente

TAGARNO AS este o companie internaţională dinamică, cu o mare varietate de soluţii optice şi sisteme de camere video pentru domenii diferite de utilizare. Seria MAGNUS HD este rezultatul a 25 de ani de dezvoltare continuă şi a combinării tuturor acelor cerinţe de calitate şi de siguranţăimpuse de standardele medicale şi din industria electronică (ESD).

MAGNUS HDSeria de microscoapevideo pentru toatesegmentele industiale

26

XLINK

XPRO

Electronica Azi ⏐ Martie 2012

Page 27: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

MAGNUS HD ZIP reprezintă mezinul seriei şi este un dispozitiv uşor şi portabil, ce necesită spaţiu foarte redus deutilizare, cu ajutorul căruia se pot executa oriunde, repede şisimplu teste de verificare în imagini de calitate HD cu careseria videomicroscoape MAGNUS HD ne­a obişnuit deja.

Contact:

Adrian IliescuInterelectronic Romania SRL+36 30 402­1987+40 74 898­[email protected]

Printre acestea enumerăm consola înclinată cu suport circu­lar, masa reglabilă în coordonateX­Y, pedală pentru reglarea zoom­ului, iluminat circular.

Ambele dispozitive, MAGNUS HDşi HD TREND, sunt adecvatemăsurătorilor şi documentării cuajutorul pachetelor­programMILLI şi MICRO dezvoltate deTAGARNO şi bazate peXP/Vista//Win7.

Page 28: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201228

®

Seria Vita IIMAI FLEXIBIL. MAI EFICIENT. MAI FIABIL.

Seria Vita II combină flexibilitatea, eficientă și fiabilitatea într­o tehnologiecompactă în cel mai mic spaţiu. Mulţumită tehnicii la zi, Vita II este pregatităperfect cerinţelor viitorului.Se înţelege de la sine că toate imprimantele seriei sunt echipate standard cuinterfaţa LAN 802.3 10/100 și USB pentru a putea conecta tastatura USB saucardul de memorie.Seria Vita II este potrivită pentru funcţionare independentă mulţumită afișajuluigrafic mare.Pe lângă capetele de imprimare cu transfer termic curente noi vă oferim capetede imprimare cu timp de viaţă mai lungă în special pentru imprimarea directtermică. Pentru aplicaţii cu grafică extrem de fină sau fonturi mici se oferă uncap de imprimare de rezoluţie mare cu 24 dot/mm (600 dpi).

» Modul de sine stătătorMulţumită echipării standard cu o interfaţă dublă USB pentru conectarea unei tastaturi USB și a unui stick de memorie precum și a unui card Compact Flash acest sistem de imprimare este cel mai bine de utilizat în modul de sine stătător. Acum cu ajutorul afişajului grafic mare informaţiile din tastatură precum și seturile de caractere internaţionale inclusiv caracterele speciale pot fi indicate confortabil.

» Porturi puterniceImprimantele seriei Vita II sunt echipate standard cu patru interfeţe interne eficiente.Suplimentar porturilor serial, paralel și USB, un port intern LAN 802.3 10/100 pentru conectare în reţea a fost adăugat. Pentru transmiterea datelor wireless imprimanta poate fi echipată cu o interfaţă opţională WLAN 802.11 b/g. Mai mult decât atât, un host USB pentru conectarea unei tastaturi USB și a unui stick de memorie a fost integrat.

» Unitate de dozare eticheteUnitatea de dozare separă eticheta de liner și pregătește pentru procesare ulterioară. După luarea etichetei, o altă comandă de imprimare este activată de foto celula de dozare sau de un impuls extern. Ulterior, liner­ul este din nou rolat cu un rolator extern PR 49.

» Unitate de rolare externCu rolatorul extern PR 48, etichetele cu un diametru de până la180mm pot fi adunate pe o rolă. Rolatorul est conectat direct cu imprimanta și nu are nevoie de alimentare proprie. Unitatea de rolare PR 49 servește și la rolarea liner­ului în modul de dozare etichete a imprimatei.

» Unitate de tăiereNoul sistem dezvoltat de tăiere(ghilotina) înlocuiește sistemul de tăiere rotativ utilizat anterior.Avantajele se materializează în accesibilitatea sporită la curăţare și mentenanţă precum și capacitatea de tăiere a hârtiei, mărită până la grosimea de 220g/m².

» Imprimare cu transfer termic sau direct termicPentru imprimarea cu transfer termic seria Vita II oferă rezoluţii de imprimare diferite (200dpi, 300dpi şi 600dpi).În modul de imprimare direct termic clientul poate să aleagă între rezoluţiile de 200dpi și 300 dpi. Sunt utilizate capete de imprimare speciale cu timp de viaţă ridicat.

Page 29: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 29

Seria MIRTEC MV 7 AOI:• Sistem de 5 camere AOI In­Line• ISIS Vision System de 10 Mega Pixeli• Lentile Telecentrice de mare precizie• Rezoluţie de 9.8 microni / pixel

®

EMC

Echipamente

Calitatea: Noul sistem de inspecţie 2D/3D MIRTEC MV­7 permite utilizatorilor să atingă standarde de calitate fără precedent în producţie prin combinarea:

1) camerei MIRTEC de 15 Mega Pixeli ISIS Vision care asigură o viteză și acurateţe incomparabilă deinspecţie 2D2) revoluţionarei tehnologii MIRTEC 3D Multi­Frequency Quad Moiré care oferă o verificare a dispozitivelor SMT montate pe PCB.

Noul sistem AOI 2D/3D MIRTEC MV­7 oferă o viziune clară în procesul de fabricaţie, contribuind la realizarea de randamente mai buneşi îmbunătăţirea calităţii la cel mai mic cost posibil.

Uşor de utilizat / implementat: Software­ul MV­7 este simplu, dar puternic. Bliblioteca cuprinzătoare de componente permite programarea cu un simplu “Drag and Drop”. Timpul de programare tipic este de sub o oră pentru orice tip de proiect.

Fiabilitate: sistemul AOI 2D/3D MIRTEC MV­7 a fost proiectat pentru o accesibilitate uşoară la toate componentele hardware şi subsis­temele electronice. Aceste sisteme sunt construite pentru a rezista la o producţie 24 / 7. Considerând MTBF tipic de peste 4.000 de orede funcţionare, acest sistem AOI a fost desemnat ca fiind unul din cele mai robuste de pe piaţă!Toate modelele AOI MIRTEC MV­Seria 7 2D/3D pot fi configurate cu o cameră de 15 Mega Pixeli ISIS Vision. Acesta este un sistem videobrevetat, proiectat şi fabricat de către MIRTEC pentru utilizare împreună cu gama completă de produse de echipamente de control. După cum sugerează şi numele, cu ajutorul sistemului ISIS Vision, pot fi scalate sau modificate imaginile pentru a răspunde cerinţelorspecifice de inspecţie din practic orice mediu de producţie, fără a sacrifica performanţa sau viteza. Prin schimbarea gradului de mărire aobiectivului de precizie telecentrică, rezoluţia sistemului optic poate fi redusă de la 20 microni / pixel, cu un FOV (field of view) incredibil de mare (77.7mm × 77.7mm) utilizat la fabricarea cu viteză extrem de mare, până la 10 microni / pixel, cu un FOV de aproximativ (38.8mm × 38.8mm) potrivit pentru o producţie high end de serii mici. Sistemul MIRTEC 3D Multi Frequency Quad MoiréTechnology, oferă o verificare a dispozitivelor SMD montate pe PCB, folosind un total de patru sonde moiré de inspecţie. Acest sistem brevetat asigură o măsurătoare exactă a înălţimii, utilizată în detectarea componentelor ridicate şi a defectelor de lipire.Configurat pe deplin, noul MIRTEC MV­7 va avea, de asemenea, patru camere laterale de 10 Mega Pixeli, pe lângă camera Top­Down de15 Mega Pixeli.

Îmbunătăţirea vitezei și a randamentului de lucru: Sistemul MIRTEC ISIS Vision aduce o viteză fără precedent şi deînaltă performanţă pentru industria electronică de inspectie. În scopul cuantificării avantajelor acestui sistem, trebuie să luămîn considerare faptul că majoritatea sistemelor de înaltă rezoluţieoferite în prezent de către furnizorii de AOI folosesc camere de 5 Mega Pixeli. Comparaţia între tehnologia de 5 Mega Pixeli şi ceade 15 Mega Pixeli aduce un randament crescut de aproape 400%!

Page 30: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

30

EMC

Cercetare

Electronica Azi ⏐ Martie 2012

Aportul CETTI – ITA a constat în asamblareaelectronică a celulelor solare pe suporturile careformează feţele cubului. Soluţia aleasă de Insti­tutul de Ştiinţe Spaţiale (IŞS) ­ celule pe bază degermaniu care trebuiau să fie conectate pe un ca­blaj tip FR4 ­ punea probleme deosebite Centru­lui nostru: în primul rând, controlul perfect altemperaturii astfel încât să nu se depăşeascătemperatura de 150°C care ar fi dus la distru ­gerea celulelor. Dintre posibilităţile noastre deasamblare disponibile cea mai bună soluţie a

fost utilizarea tehnologiei de lipire în conden­sare; apoi, controlul maşinii de lipire în atmos ­feră de vapori, SLC309, care utilizează un lichidavând temperatura de fierbere de 240°C, pentruobţinerea profilurilor termice utilizând paste delipire cu temperaturi de topire joase.

Din acest punct de vedere producătorul maşinii,IBL Löttechnik nu a luat în considerare decâtcontactarea cu aliaje mergând până la tempera ­tura clasicului SnPb (183°C). S­au experimentatdouă tipuri de paste de lipire: pasta fără plumbCVP­20 pe bază de bismut, cu temperatura detopire de 138°C şi pasta pe baza unui aliajSnBiPb, cu temperatura de topire 96°C. Utilizândversatilitatea programării maşinii şi urmărindrăspunsul plăcii FR4 la diferitele profiluri apli­

cate prin conectarea unor termocuple pe cablaj,precum şi prin inspectarea optică a aliajului re­topit şi solidificat, s­au obţinut mai multe profiletermice posibile. Proba finală a constituit­oasamblarea unei celule şi măsurarea tensiuniigenerate în urma căreia s­a optat pentru uti­lizarea celei de­a doua paste de lipire. Plăcile aufost apoi asamblate succesiv.

Depunerea pastei de lipire s­a realizat prin pro­cedeul de printare manuală printr­un şablon dinpoliimidă (kapton) proiectat şi realizat prinfrezare tot de către CETTI­ ITA (figura 1) pe omaşină ProtoMat M100H/F, LPKF. Depozitele depastă au fost inspectate optic (figura 2) pentruevitarea defectelor de printare. Plantarea celu ­lelor s­a realizat utilizând o pensetă cu vacuum.Plăcile având celulele solare aşezate pe depo ­zitele de pastă au fost introduse în maşina delipire în atmosferă de vapori (figura 3, figura 4),iar după contactare au fost măsurate. Celulelesolare (figura 5) nu au avut de suferit din cauzaprofilului termic care, după cum se poate ob­serva şi pe imaginea interfeţei om ­ maşină dinfigura 3, nu a depăşit temperatura de 140°C.

Ing. Gaudenţiu Vărzaru, CETTI ­ ITADr. Ing. Ioan Plotog, CETTI – ITAProf. Dr. Ing. Paul Svasta, CETTI – ITADr. Ing. Iulian Buşu, IŞS–Laborator 430 Gravitaţie

După cum se ştie din mass-media, pe 13 februarie 2012, primul satelit artificial ştiinţific proiectat şi fabricat integral în România sub coordonarea Agenţiei Spaţiale Române, a fostplasat pe orbita terestră de la o bază din Guyana Franceză cu ajutorul rachetei Vega aparţinândAgenţiei Spaţiale Europene. Având forma unui cub cu latura de numai 100mm, greutatea de1062gr şi o putere de 2W intră în categoria nanosateliţilor, dar, parafrazându-l pe Armstrong(“Un pas mic pentru om...”), Goliat reprezintă o etapă intermediară a programului de dezvoltareşi operare a nanosateliţilor în cadrul unor misiuni complexe de observare, cercetare şi realizarede măsurători ştiinţifice de pe orbita terestră joasă. Ceea ce nu se ştie este munca depusă înspatele acestui proiect, provocările tehnice şi tehnologice, experienţa acumulată pentru găsireasoluţiilor optime de realizare.

Faţa nevăzută a ... lui

Goliat

Figura 3: Placa cu celule solare pe sania maşinii de lipire

Figura 4: Placa cu celule solare în camera cu vapori

Figura 5Cele şase plăci cu celule solare asamblate ale nanosatelitului Goliat

Figura 1: Şablon din poliimidă

Figura 2Inspecţia optică a depunerilor de pastă

Page 31: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

31Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro

LTHD CORPORATION, vă stă la dispoziţie, cu toate informaţiile de care aveţinevoie ca profesionist implicat în procesul de identificare.Capabilităţile noastre proprii de producţie sunt definite prin:

• cantitatea dorită este produsă şi livrată

• pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientuluiutilizăm diferite tipuri de materiale de la hârtie pânăla materiale speciale cum ar fi polyimide etc.• utilizăm echipamente digitale şi tehnologii careasigură o viteză sporită de producţie, datorită unuitimp foarte scurt de pregătire şi procesare a producţiei.

Soluţii de identificare pentru industria electronicăIdentificarea plăcilor cu circuite integrate (PCB) şi a componentelor.LTHD Corporation vă pune la dispoziţie mijloacele cele mai potrivite pentru aasigura lizibilitatea identităţii produsului dumnea ­voastră în timpul producţiei.PCB Rework şi trasabilitate.Uneori, în procesul de asamblare al plăcilor electro ­nice veţi avea nevoie să protejaţi anumite zone aleacestora pentru a evidenţia anumite probleme decalitate sau pentru a asigura o manipulare cores ­punzătoare protejând produsul împotriva descăr ­cărilor electrostatice.

Aplicaţii în industria autoCompania noastră a dezvoltat o unitate de producţie capabilă de a veni înîntâmpinarea cerinţelor specifice în industria auto. În Octombrie 2008 am fostcertificaţi în sistemul de management al calităţii ISO/TS 16949:2002.

Soluţii de identificare generaleIdentificarea obiectelor de inventar, plăcuţe de identificareLTHD Corporation oferă materiale de înaltă calitate testate pentru a rezista înmedii ostile, în aplicaţii industriale şi care asigură o identificare a produsuluilizibilă pe timp îndelungat.Etichete pentru inspecţia şi service-ul echipamentelorPentru aplicaţii de control şi mentenanţă, LTHDCorporation oferă etichete preprintate sau carepot fi inscripţionate sau printate.Etichete pentru depozite ­ LTHD Corporationfurnizează o gamă completă de etichete specialdezvoltate pentru identificare în depozite.

Aplicaţii SpecialePentru aplicaţii speciale furnizăm produse în strictă conformitate cu specifi ­caţiile de material, dimensiuni şi alţi parametri solicitaţi de client.Security Labels ­ toată gama de etichete distructibile, capabile de a evi denţiadistrugerea sigiliului prin texte standard sau specificate de client.Benzi de mascare ­ benzi rezistente la temperaturi înalte, produse dinpolymidă cu adeziv siliconic rezistent până la 500°C, ce poate fi îndepărtat fărăa lăsa reziduuri. Disponibile într­o gamă largă de dimensiuni cum ar fi: grosime­ 1mm, 2mm, 3mm şi lăţime 6mm, 9mm, 12mm, 25mm.Etichete standard şi inteligente ­ ca furnizor de servicii complete putem punela dispoziţie etichete în orice formă, culoare, material, pentru orice tehnologie.RFID Systems ­ vă punem la dispoziţie sisteme RFID complete incluzând şiproiectarea sistemului cu etichete inteligente, hardware şi software necesar.Signalistica de siguranţă a muncii ­ LTHD Corporation este furnizor pentrutoate tipurile de marcaje de protecţie şi siguranţă a muncii incluzând signa listica standard, de înaltă performanţă şi hardware şi softwareutilizat pentru producţia acestora.

Mai mult decât doar un simplu distribuitor, LTHD Corporation vă pune ladispoziţie suportul complet al proceselor printr­o echipă calificată de ingineri.

Certificarea în sistemul de management al calităţii ISO 9001:2001 şi ISO/TS16949:2002 asigură îmbunătăţirea continuă a activităţii spre deplinasatisfacţie a clienţilor.

Dispensere electronice pentru benzi de Kapton

Dispenserele electonice, foarte utile în de­partamentele de producţie care utilizeazăbenzi de polyester, poliamidă (Kapton) etc;utilizează un design orientat spre creştereaproductivităţii şi uşurarea operării pe liniilede producţie:n Avans automat al benzii şi tăierea acesteia;n Lăţimea benzii cuprinsă între 3.2mm

şi 60mm;n Lungimea benzii se setează digital între 12 mm şi 999mm;n Utilizarea unui sistem care împiedică curbarea benzii debitate;n Sistem de fotocelule care permite operarea manuală sau automată a

dispenserului;n Sistem de siguranţă care previne

activarea cuţitului în prezenţa unui obiect străin.

Pe lângă dotările standard alefiecărui tip de dispenser, estedisponibilă o gamă largă de accesoriiopţionale pentru a asigura o versatili­tate ridicată: numărător electronic,suport de alimentare pentru role dedimensiuni mari, suporţi de stocare arolelor, pedală de acţionare etc.

®

EMC

Consumabile

Page 32: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201232

Senzori magnetici pentru cilindri pneumaticiDetectarea, măsurarea, poziţionarea şi controlul calităţii – toate, sarcinicruciale în automatizările industriale. Senzorii magnetici pentru cilindripneumatici de la SICK sunt proiectaţi pentru detecţia rapidă şi maiprecisă a poziţiei pistoanelor cilindrilor pneumatici. Acestea conferă ogamă mai mare de aplicaţii pentru cilindri pneumatici, asigurând un noupotenţial pentru utilajele din unităţile de producţie. Fie că este vorba de

senzori de poziţionare cu ieşire analogică (seria MPS), senzori compacţi(MZT8) sau standard (MZT6) pentru cilindri cu canelură tip C, senzoricu două puncte de comutaţie ajustabile (MZ2Q), fie senzori pentru cilin­dri pneumatici cu canelură tip T, senzorii magnetici de la SICK sunt dotaţicu caracteristici tehnice superioare, fiind pretabili pentru toate aplicaţiileîn care sunt implicaţi cilindri pneumatici.

Senzori de vibraţieDin oferta RS Components, vă supunem atenţiei o gamă des întâlnită în industrie şi anume senzorii de mişcare/vibraţie. Aceşti senzori de vibraţiesunt foarte similari celor folosiţi pentru sesizarea înclinaţiilor şi detecţiaunghiurilor. Senzorul se va afla într­o anumită condiţie de comutaţie la unmoment dat de timp (contactnormal închis sau contact nor­mal deschis). Când senzorulsesizează mişcare, starea decomutaţie a acestuia va suferischimbări continue tot atâtatimp cât există respectivamişcare. Ca aplicaţii generaleenumerăm: dispozitive anti­furt,alarme destinate detecţiei lipseide mişcare (mai ales în dome­niul militar), echipamente inteligente care opresc alimentarea cu energieelectrică când nu sunt folosite (industria electronică în acest caz este bene­ficiara majoră, mai ales în zona electronicelor portabile).

Aplicaţie: procesarea semnalelor unui comutator cu bilăPrin intermediul unui senzor de mişcare/vibraţie se poate procesa sem­nalul provenit de la un comutator cu bilă. Conform schemei de mai jos,un microprocesor de semnal evaluează semnalele provenite de la un sen­zor ce detectează mişcarea bilei, oferind un semnal de ieşire în funcţie destarea comutatorului.

Fiecare semnal provenit de lacomutatorul cu bilă/senzorulde vibraţie trebuie să incre­menteze un contor care larândul său trebuie să sedecrementeze la un intervalde timp constant. Acestfenomen asigură că după oanumită perioadă de inactivi­tate a comutatorului cu bilă,contorul să se reseteze lazero. În cazul unei mişcări

De-a lungul timpului, specialiştii Aurocon COMPEC v-au pus la dispoziţie articole detaliate ce au avut în vedere prezentarea gamei de senzori din portofoliul SICK şi mai ales a aplicaţiiloracestora în diferitele ramuri ale industriei. Pentru a extinde gama de soluţii de detecţie, Aurocon COMPEC vă propune în anul 2012 o incursiune în gama de senzori din oferta RS Components, însoţită bineînţeles de portofoliul de senzori bine cunoscut al companiei SICK.

Soluţii de detecţie de la COMPEC:senzori de vibraţie

şi senzori magnetici pentru cilindri pneumatici

CONTROL INDUSTRIAL

Senzori

Page 33: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

33Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro

sau vibraţii ale bilei, valoarea contorului va depăşi o valoare de sensibili­tate presetată de către utilizator. Dacă nivelul de sensibilitate nu esteatins, se va considera că bila nu s­a mişcat sau nu a vibrat.

Aplicaţie: detecţia sfârşitului de cursă a pistonului unui cilindru pneumatic

O fabrică producătoare de maşini de matriţare pentru produsele deciocolată sau cu cremă, precum şi utilaje destinate împărţirii/tăieriibomboanelor, a fost în căutarea unui senzor compact cu două puncte dedetecţie a pistonului ajustabile într­o singură carcasă, fiind vorba decilindri pneumatici cu cursă mică a pistonului. Prin detecţia poziţiei destart şi stop a curselor pistonului s­a intenţionat obţinerea unui nivelcrescut de fiabilitate şi disponibilitate a sistemului automat de producţie.

Sarcina a fost îndeplinită cu succes prin apelarea la senzorului magneticMZ2Q ce are două puncte de comutaţie/detecţie a pistonului magnetic şicare este atât de compact încât poate fi instalat cu succes în oricecaneluri, de tip T sau C, ale cilindrilor pneumatici, oferind chiar posibili­tatea fixării în canelura de deasupra. Designul miniatural a fost posibilprin separarea elementului de detecţie propriu­zis de partea de proce­sare electronică a semnalului, aceasta din urmă fiind instalată separat pecablul de conexiuni. Ca rezultat, este foarte facilă ajustarea fină apragurilor de detecţie chiar dacă senzorul este deja instalat în caneluracilindrului pneumatic. Prin folosirea unui singur senzor MZ2Q care oferă două praguri dedetecţie ajustabile, s­a aproximat că s­au scăzut costurile cu circa 30%.Toate acestea cu păstrarea productivităţii şi reducerea timpilor morţi aiinstalaţiilor automatizate.

Aplicaţie: detecţia sfârşitului de cursă a unui pistonÎn orice aplicaţie în care trebuie folosiţi cilindri pneumatici, senzoriiMZT6 de la SICK oferă precizie maximă a comutaţiei datorită folosirii unuicircuit integrat realizat in-house ASIC. Senzorul poate fi inserat în caneluracilindrului pneumatic de deasupra, nefiind nevoie de dezinstalarea cilin­drului pneumatic. Senzorul MZT6 este pretabil pentru toţi cilindri pneu­matici cu canelură de tip T, asigurând totodată şi clase de protecţie IP68sau IP69K. De notat prezenţa LED­ului special destinat pentru a indicadetecţia pistonului.

Aplicaţie: precizie prin detecţia poziţiei pistonuluiÎn cazul unui utilaj folosit la procesarea barelor de metal folosite în indus­tria auto. Maşinile trebuie să preia barele, să le verifice lungimea şi să letaie dacă depăşesctoleranţele cotelor,urmând ca apoi să lepaseze unui alt utilajde procesare. Senzorii RZT6monitorizează poziţiapistoanelor diferiţilorcilindri pneumaticifolosiţi la evaluarealungimii şi la proce­sare. Senzorii induc­tivi IME18 detecteazăabsenţa sau acumula­rea de bare metalie înzona de procesare.Soluţia a fost extinsăşi la alte utilaje desti­nate procesării com­ponentelor auto dinplastic, senzorii magnetici tip reed RZT6 oferind funcţionare fiabilă şi cuieşiri pe releu, nu numai ieşiri digitale.

Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srlwww.compec.ro

EA

Page 34: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201234

Noua serie 318B de senzori optici cilindrici de la Leuze Electronic convinge cu argumente puternice: raport preţ/calitate excelent, carcasă industrială de plastic robustă cu grad de protecţie IP 67, sistem de montaj patentat Leuze care permite montarea simplă şi alinierea senzorilor fără probleme, suprimare drastică a luminii ambientale A2LS.

Tel.: 0256­201346 • Mobil: 0747­506835 [email protected] • www.oboyle.roO’BOYLE

CONTROL INDUSTRIAL

Senzori

Senzori optici cilindrici

Seria 318B

Senzori optici universali pentru detecţie standard.Alternativa economică pentru situaţiile în care pur şi simpluaveţi nevoie de un senzor optic.

Seria L318B

Emiţător ­ receptor

• Distanţa de operare: 10m (5.5m cu optică la 90°)

• Fascicul divergent pentru aliniere uşoară

• 2 intrări pentru deactivare emiţător pentru testare NPN şi PNP

Seria PRK318B

Retro­reflexiv polarizat

• Distanţa de operare: 4.5m cu reflector TKS 100×100(4m cu optică la 90°)

• Distanţa de operare: 1.6m cu reflector TKS 20×40 (1,5m cu optică la 90°)

• Filtru polarizare pentru suprimarea obiectelor lucioase

• Fascicul omogen fără găuri

Seria 318B – caracteristici şi avantaje

Montare universală datorită opticii la90° care este mai mică decât M18

Carcasă robustădin plastic, IP67

LED­uri indicatoaregalbene şi verzi

Suprimare robustă a luminii ambientale A2LS

Aliniere rapidă datorităbrightVision®

Domeniu mare al temperaturiide operare: ­40…+60°C

2 ieşiri de comutare antivalente

Seria 318B – acum cu omni-mount

Piuliţe sfericeÎmpreună cu şaibă de compensare(inclusă în livrare) şi piuliţele sferice,senzorul poate fi rotit şi blocat.Aveţi nevoie doar de o gaură în suportde φ 21mm

Funcţionează cel mai bine cu suportul LBT D21M, 50117257

Am denumit acest sistem omni-mount(în curs de brevetare)

Şaibă compensare

Seria 318B in detalii

Piuliţe sfericeCare este avantajul principalal senzorilor cilindrici?

… cum se pot alinia senzorii???

Nu există montare mai simplă!Propunem BT D18.5, 50113548

Dar…

omni­mount!

Page 35: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 35

O’BOYLE Piaţa Ştefan Furtună nr. 5, ap. 9, Timişoara. Tel.:0256­201346 Fax:0256­221036 Mobil:0747­506835 ⏐ [email protected] ⏐ www.oboyle.ro

SELEC este o companie tânără care s­a afirmat în rândul producătorilor deinstrumente industriale de control alproceselor. Succesul companiei derivădin trei aspecte principale:

• O gamă inovatoare pentru acoperireamaximă a nevoilor clienţilor;

• Raport bun preţ ­ performanţă pentru toate produsele;

• Produse cu fiabilitate sporită şiperformanţă în condiţii electrice dure.Tel.: 0256­201346

Mobil: 0747­[email protected]’BOYLE

CONTROL INDUSTRIAL

Instrumente industriale

O’Boyle a devenit distribuitor al firmeiSelec pentru clienţii din România.

Page 36: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201236

CONTROL INDUSTRIAL

Sisteme încasetare

Page 37: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

37Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro

Page 38: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201238

Fiabile şi eficiente,conectoarele de puteremare, ODU SPC, pot fifolosite cu uşurinţă înmajoritatea domeniilorindustriale.

Contact: Ing. Alina CibuE­mail: alina.cibu@odu­rom.rowww.odu­rom.ro

ODU ROM ManufacturingStr. Fundătura Lânii nr. 22, 550019 Sibiu, România Tel: 0269 206345; Fax: 0269 221006Pentru informaţii generale accesaţi www.odu.de

ODU prezintă gama deconectoare cu contacte

singulare ODU SPC

Caracteristici:• Tehnologia de contact ODU – sistemul de lamele ODU – pentru conexiuni extrem de fiabile• Curent nominal până la 1.000A• Tensiune nominală până la 1.000V• Pentru utilizare în condiţii dure de mediu• Nu se demufează accidental datorită sistemului de închidere securizat• Procesare avantajoasă datorită terminaţiei cu sertizare / sau terminatie cu filet în cazul

conectorului receptacul.• Clasă de protecţie IP 50 sau IP 67 în stare de mufare• Număr ridicat de cicluri de mufare > 5.000• Performanţă remarcabilă în mediu cu vibraţii• Carcasă robustă

Alte versiuni:

ODU SPC în carcasă metalică cu sistem de blocare tip baionetă• fiabilitate ridicată cu diametre de contact de la 8mm la 18mm.

ODU SPC în carcasă de plastic cu sistem de blocare• în special ca o soluţie economică

Pentru detalii suplimentare accesaţi catalogul on-line de pe site-ul firmei.În cazul în care nu găsiţi în catalog reperul care să corespundă specificaţiilor dumneavoastră, sunt posibile

modificări ale conectoarelor de la versiunea standard. Împreună cu dumneavoastră putem găsi soluţia perfectă!

CONTROL INDUSTRIAL

Conectoare

Page 39: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Detalii tehnice și comenzi pentruprodusele BOPLA:

Gheorghe Iftode – Director Vânză[email protected]

l 12 mărimi (cutiile Element), respectiv 3 mărimi (cutiile Universal);l Variante cu perforaţii de ventilare și/sau arie delimitată pentru tastatură plată cu membrane, ce depind de design;l Versiunea S are fixare și blocare instantanee prin apăsare (clic­clac);l Versiune de capac cu panou frontal din aluminiu;l Sistemele de fixare cu șuruburi şi de eliberare rapidă a capacului sunt disponibile, depinzând de model.

Dimensiuni exterioare (la grosime medie a pereţilor 3mm)Element: 12 modele E406 (65 × 50 × 30mm)...E470 (188 × 110 × 120)Universal: 3 modele U50 (50 × 50 × 30), U75 (75 × 75 × 40), U100 (100 × 100 × 60)

Culori Capac: gri deschis, similar cu RAL 7035.Baza: gri grafit, similar cu RAL 7024.Culori speciale sunt realizate la cerere.

Clasa de ProtecţieCutii simple: IP 40/DIN EN 60529; cu ventilaţie: IP 30/DIN EN 60529.

Material şi versiuni de bazăPS; pentru detalii, vezi Informaţii tehnice în Catalogul Bopla.Versiunea F: cu arie retrasă în adâncime 1mm în partea superioară, pentrumontarea de tastatură cu membrane.Versiunea VL: cu fante verticale de ventilare.Versiunea A: cu panou frontal din aluminiu în aria superioară a capacului.

www.bopla.de

BOPLA - Cutiile Element / UniversalCutii cu geometrie specială,

compuse din două părţi pentru a oferi o montare

ușoară în interior

ECAS ELECTROeste distribuitor

autorizat al produselor BOPLA.

www.ecas.ro

CONTROL INDUSTRIAL

Sisteme încasetare

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 39

Accesorii la cutiile Element

Urechi de montare pe perete(1 set = 4 piese)

Piese pentru deschiderearapidă (1 set = 4 piese)

Kit de asamblare superioară

Piciorușe din cauciuc

Panouri de montare

Page 40: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi ⏐ Martie 201240

LABORATOR

Oferta variată a Aurocon COMPEC cuprinde numeroase dispozitive decomunicaţie cu şi fără fir, fiecare în mod evident cu avantajele, dar şi neajunsurile lor. Modalitatea de comunicaţie cu succesul cel mai mare înultimii ani o reprezintă comunicaţia fără fir, acest tip de comunicaţie fiindîntâlnit în toate aplicaţiile posibile, de la aplicaţii industriale şi medicale,până la aplicaţii casnice. ZigBee reprezintă denumirea unei specificaţii tehnice utilizate în protocoalele de comunicaţii radio digitale, de mică putere, bazate pestandardul IEEE 802.15.4 pentru reţele wireless. Utilizând o tehnologiemult mai simplă şi mai ieftină decât alte reţele wireless, cu dimensiuniale software­ului între 2% şi 10% din cele pentru un nod Bluetooth tipic,reţelele ZigBee sunt destinate aplicaţiilor cu consumuri energetice foartemici (schimbarea bateriilor se poate face în unele cazuri doar o dată ladoi ani) şi care nu necesită viteze mari de transfer de date. O reţea ZigBee poate fi utilizată într­o gamă largă de domenii, de la control industrial, reţele cu senzori integraţi, achiziţie de date medicale,sisteme anti­incendiu şi anti­efracţie, până la automatizări pentru clădirişi case inteligente.

Modul wireless ZigBit™ 2.4GHzZigBit™ este un modul wirelessOEM ultra­compact, cu consum energetic redus şi înaltă sensibilitate2.4GHz IEEE 802.15.4/ZigBee®. El este proiectat pentru aplicaţii dedetecţie fără fir, control şi achiziţiede date. Modulul ATZB­24­A2 cuantenă cu cip dual satisfacecerinţele aplicaţiile cu antenăintegrată de mici dimensiuni. Modulul ATZB­24­B0 cu portechilibrat RF este recomandat pentru aplicaţii ce beneficiază despaţiu PCB sau antenă externă. • Dimensiune ulta­compactă• Design inovativ cu antenă cipduală (versiunea ATZB­24­A2)• Sensibilitate ridicată RX (­101dBm)• Putere de ieşire până la 3dBm• Microcontroler ATmega1281,transceiver RF AT86RF230

• Consum energetic foarte redus,mai puţin de 6 μA în modul deaşteptare• Resurse ample de memorie 128KBFlash, 8KB RAM, 4KB EEPROM• Gamă largă de interfeţe analogiceşi digitale • Capabilitate de scriere a adreseiMAC pe EEPROM.

Nr. stoc RS: 699-7313 Producător: Atmel Cod producător: ATZB-24-A2R Status RoHS: ü RoHS

www.compec.ro Wireless & Display

www.compec.ro Wireless & Display

Dispozitive pentru comunicaţie ZigBee

Kitul de dezvoltare ETRX357­DVKeste un punct de pornire ideal pentru dezvoltarea şi evaluareamodulelor ZigBee ETRX3572.4GHz. Selecţia largă de modulepermite testarea oricărorcombinaţii posibile modul/antenă.

Se poate pregăti o reţea ZigBee încâteva minute fără necesitatea vre­unui software integrat. Aplicaţia de terminal Telegesis ce poate fidescărcată de pe internet oferă ointerfaţă simplă cu modulele.

Caracteristicile plăcilor de dezvoltare:• Tensiunea de alimentare poate fifurnizată prin USB, conector de alimentare sau suport de baterii peplacă (2×AAA)• Senzor de lumină şi temperatură• Posibilitate de întrerupere pentru toţi pinii GPIO• Buton de reset şi de reîncărcare • 4 × Butoane, 2 × LED­uri, Buzzer,convertor USB ­ SerialConţinut kit:• 3 plăci de dezvoltare USB• 2 ETRX357 pe plăci purtătoare• 2 ETRX357HR pe plăcipurtătoare • 2 ETRX357LR pe plăci purtătoare • 2 ETRX357HR­LR pe plăcipurtătoare • ETRX357 USB stick• 2 antene mari, 2 antene mici, 3cabluri USB Nr. stoc RS: 722-7274 Producător: Telegesis Cod producător: ETRX357DVKA357Status RoHS: ü RoHS

Kit de dezvoltare ZigBee ETRX3

Page 41: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Electronica Azi Nr. 2 [ 162 ] www.electronica-azi.ro 41

dispozitive ZigBee

ConnectPort X2 – Smart EnergyConnectPort X2 pentru Smart Energyoferă o conexiune economică între o reţea HAN (Home Area Network) şio aplicaţie software a furnizorului deenergie prin conexiune IP. Aceastăpoartă de legătură încorporeazăstandardul wireless ZigBee SmartEnergy (“Profil de aplicaţie public”),făcându­l interoperabil cu dispozi­tivele non­Digi. Standardul ZigBeeSmart Energy permite de asemeneadispozitivului ConnectPort X2 sădefinească ce informaţie va fi trimisăîn reţea şi cum să se comporte cualte dispozitive din reţea.• Kitul de start demonstrează func ­ţionarea unui sistem simplu de mă ­surare inteligent şi de afişare în casă• Poartă IP certificată ZigBee SmartEnergy• Include ConnectPort X2 pentrupoartă Smart Energy şi USB XStick

• Kitul conţine documentaţie, exem­ple de aplicaţii şi programe sursăpentru Smart Energy Framework

Nr. stoc RS: 704-3629 Producător: Digi International Cod producător: XK-SE1-EC-W Status RoHS: ü RoHS

www.compec.ro Control & Automatizare

Transceiver ZigBee 2.4GHz, MRF24J40MA­I/RMMRF24J40MA este un modul cumontare pe suprafaţă, conform custandardul 2.4 GHz IEEE Std.802.15.4™, având integrat cristal decuarţ, stabilizator de tensiune, circuit de adaptare şi antenă PCB.Modulul operează în banda defrecvenţă ce nu necesită licenţiere2.4GHz. • Conformitate cu standardul IEEE802.15.4™ • Suportă protocoale ZigBee®, MiWi™,MiWi™ P2P şi de reţea wireless• Dimensiune 17,8 mm × 27,9 mm• Certificare radio conform USA(FCC),Canada (IC) şi Europa (ETSI)

• Compatibilitate cu familiile de mi­crocontrolere Microchip: PIC16F,PIC18F, PIC24F/H, dsPIC33 şi PIC32

Nr. stoc RS: 666-5748 Producător: MicrochipCod producător: MRF24J40MA-I/RMStatus RoHS: ü RoHS

www.compec.ro Wireless & Display

Caracteristici tehniceInterfaţă SPI cu 4 fireTensiune de alimentare +2,4 → +3,6V (3,3V tipic)Viteză de transfer de date 250000bps Domeniul temperaturii de operare ­40 → +85°C Rază de acţiune 130m

Caracteristici tehniceTensiune de alimentare 85 → 265V ac Viteză de transfer de date 250Kbps Domeniul temperaturii de operare ­20 → +75°C Rază de acţiune 60m Interior / 750m Exterior

www.compec.ro Control & Automatizare

Comutator industrial wireless bazat pe protocol EnOcean cufrecvenţa de transmisie 868,3MHz şi clasă de protecţie IP67. Nu este necesară tensiune de alimentare datorită generatorului electrodinamic integrat.• Carcasă din termoplastic

DIN EN 50 047• Ieşire serială, nivel superior semnalpentru acţionare• Fără sursă de tensiune şi fără fire• Capabilitate multi­reţea• Programare uşoară a receptorului• Putere transmisie: Max. 10 mW • Rază de acţiune: Max. 30m interior,300m exterior.

www.compec.ro Control & Automatizare

Caracteristici tehniceTip actuator Buton cu apăsareConfiguraţie contact 1 N/O Clasă IP IP67 Material Termoplastic ranforsat cu fibră de sticlăDomeniul temperaturii de operare ­20ºC → +65°C Dimensiuni 30mm x 30mm x 113mm

Dispozitiv wireless de tip server RS­232 Modelul 2211 leagă dispozitivele se­riale vechi RS­232 într­o reţea prinprinderea datelor seriale în pacheteIP pentru transport în reţea wirelessLAN. Utilizând TCP sau TELNET,Modelul 2211 se poate conecta laorice port şi adresă ante­definită IP.Cu ajutorul acestui dispozitiv pot ficontrolate şi monitorizate într­oreţea locală dispozitivele seriale. Conectarea se face direct WirelessLAN­802.11b WiiFi 10Base­T LANdatorită modulului integrat WiFi; securizat WEP pe 64 de biţi. Protocoale standard TCP/IP suportateARP, ICMP, TCP, DHCP client, TelnetLivrat cu: CD manual, sursă de alimentare, cablu DB9.

www.compec.ro Wireless & Display

Interfaţă mecanică Serială: DB­9M/F; DB­25M/F; Ethernet: WiFi 802.11b Transmisie serială RS­232 de la 1200 bps la 115 kbpsTransmisie Ethernet 802.11b Wireless mod Ad Hoc/Infrastructură; 10Base­T EthernetManagement Monitorizare, control, diagnosticare prin port serial sau sesiune TELNET

• Extinde raza de acţiune şi tăriaunei reţele ZigBee• Creează căi suplimentare de reţeapentru o mai mare siguranţă• Utilizează setul de caracteristiciZigBee PRO (ZPFS)• Punere uşoară în funcţiune prinsimpla conectare la priză• Factor de formă redus• Senzori de lumină şi temperaturăintegraţi

Nr. stoc RS: 704-3590 Producător: Digi InternationalCod producător: XR-Z14-CW1P2 Status RoHS: ü RoHS

Router ZigBee cu ştecăr EU

Buton limitator wireless

Nr. stoc RS: 690-3744 Producător: Steute Cod producător: 95902909

Nr. stoc RS: 624-6296 Producător: RS

Cod producător: 2211-9M/E Status RoHS: ü RoHS

Page 42: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012

Imprimanta industrială BP­PR PLUS este soluţia ideală de imprimare care îndeplinește cerinţele profesionalede identificare și trasabilitate ale produsului din industria de profil în special cea electronică, electrică,de telecomunicaţii, auto cât și pe cele din mediul specific laboratoarelor. Ea permite schimbareafrecventă a materialelor, care folosesc suporturi aleetichetelor cu diametrul diferit menţinând regimulcritic de imprimare.

Caracteristicil Funcţionează independent.l Calibrare ușoară.l Schimbul facil al materialelor cu suport diferit.l Gestionarea controlată a căldurii capului de imprimare.l Afişaj grafic de mari dimensiuni.l Navigator de dirijare a setărilor.l Limbaj de programare simplu.l Gamă de materiale extinsă.l Capete de imprimare cu rezoluţie diferită interschimbabile.

Opţionale și accesoriil Cuter CU4.l Cutie pentru cuter 4.l Perforator PCU/4.l Capete de printare de 200, 300 și 600dpi.l Senzor de prezenţă PS6 cu funcţionare automată.l Senzor de prezenţă cu funcţionare manuală.l Cablu serial RS232 9/9 pini de 4,5mm.l Derulator extern ER1 pentru role cu diametrul maxim de 210mm.l Derulator extern ER4 pentru role cu diametrul maxim de 300mm.l Placă de ghidare RG4.

Modele BRADYPRINTERl BP­PR PLUS Printer 203dpi.l BP­PR PLUS Printer 300dpi.l BP­PR PLUS Printer 600dpi.

Specificaţii tehnice pentru cele trei modelel Rezoluţia: 203, 300 şi 600dpi.l Viteza de imprimare: selectabilă de la 50,8mm la 254,00mm.l Lăţime maximă etichetă: 116mm.l Lăţimea de imprimare maximă: 105,6mm.l Lungimea minimă a etichetei: 5mm.l Număr de etichete posibil a fi imprimate pe zi: peste 7000.l Număr de ore de funcţionare/ zile de funcţionare: 14 ore/ 5 zile.l Conectivitate: serial, paralel, USB, reţea.

Accesoriil Adaptor de CA pentru Europa.l Carcasă transportl Cablu de comunicare serial pentru PC.l Adaptor serial –USB.l Kit de curăţare a imprimantei.

42

SERIA DE IMPRIMANTE CU TRANSFER TERMIC BP-PR PLUS

Caracteristici ale imprimanteil Numărul maxim de etichete /zi – 250.l Lăţimea maximă a etichetei – 38,1mm.l Înălţimea maximă a etichetei – 31,75mm.l Lungimea maximă a etichetei – 482mm.l Lungimea maximă a rolei – 91,4m.l Rezoluţia de imprimare – 300dpi.l Înălţimea caracterului – 31,75mm.l Alimentare – 6 baterii AA (opţional CA).l Tastatură – QWERTY, ABC.l Conectare – PC, USB (opţional).

l Periferice – da.l Imprimare de sine stătătoare – da.l Memorie – 10 etichete.l Tip etichete – continue sau pretăiate.l Capabilitate imprimare coduri de bare – da (1D).l Afișaj – LCD.l Greutate – 1,08kg.

IMPRIMANTA PORTABILĂ BRADY IDXPERT

Sistemul de imprimare portabil IDXPERT are tot ceea ce e necesar pentru a teface EXPERT în IDENTIFICARE. Este primul echipament care are consumabilelesub forma cartușelor cu care se pot imprima etichetele pregătite, tuburile termocontractabile, etichetele cu autolaminare și cele cu bandă continuă. Alegi prin intermediul a două taste și selectezi apoi din lista de peste 140 de materiale special concepute pentru aplicaţiile tale. Acestea includ marcarea cablurilor și firelor, a tablourilor de comandă și distributie, a etichetelor de laborator și a spaţiilor cu destinaţie specială și multe altele.

Page 43: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012
Page 44: Electronica Azi nr 2 - Martie, 2012