Curs Ed Sanitara

of 29 /29
Starea de sănătate şi factorii care o influenţează Definiţie (Constituţia OMS): bunăstare fizică, mintală (psihică) şi socială şi nu numai absenţa bolii sau a infirmităţii. Modelul epidemiologic al factorilor care influenţează starea de sănătate: 4 grupe de factori: - Factorii biologici (ereditate, caracteristici demografice ale populaţiei - Factorii de mediu (ambientali) (factorii fizici şi sociali): factori fizici, chimici, socio-educaţionali, educaţionali) - Factorii comportamentali, atitudinile, obiceiurile - Serviciile de sănătate (preventive, curative, recuperatorii) Măsurarea stării de sănătate se realizează cu ajutorul unor indicatori grupaţi în : A. Indicatori de nivel – indicatori care măsoară starea de sănătate ca rezultat al acţiunii factorilor care o influenţează. De exemplu : indicatori ai natalităţii, fertilităţii, mortalităţii, ai morbidităţii etc. B. Indicatori de factori – indicatori care măsoară factorii care influenţează starea de sănătate MORBIDITATE Definiţie: fenomenul îmbolnǎvirilor înregistrate într-o populaţie, într-o perioadǎ datǎ de timp. Scopurile principale în cunoaşterea morbiditǎţii: 1

Embed Size (px)

description

Educatie sanitara

Transcript of Curs Ed Sanitara

CONCEPTE

Starea de sntate i factorii care o influeneazDefiniie (Constituia OMS): bunstare fizic, mintal (psihic) i social i nu numai absena bolii sau a infirmitii.

Modelul epidemiologic al factorilor care influeneaz starea de sntate: 4 grupe de factori:

Factorii biologici (ereditate, caracteristici demografice ale populaiei

Factorii de mediu (ambientali) (factorii fizici i sociali): factori fizici, chimici, socio-educaionali, educaionali) Factorii comportamentali, atitudinile, obiceiurile Serviciile de sntate (preventive, curative, recuperatorii)Msurarea strii de sntate se realizeaz cu ajutorul unor indicatori grupai n:A. Indicatori de nivel indicatori care msoar starea de sntate ca rezultat al aciunii factorilor care o influeneaz. De exemplu: indicatori ai natalitii, fertilitii, mortalitii, ai morbiditii etc.

B. Indicatori de factori indicatori care msoar factorii care influeneaz starea de sntateMORBIDITATE

Definiie: fenomenul mbolnvirilor nregistrate ntr-o populaie, ntr-o perioad dat de timp.

Scopurile principale n cunoaterea morbiditii:

msurarea i monitorizarea strii de sntate (indicatorii de morbiditate sunt indicatori indireci, negativi de msurare a strii de sntate; fac parte din indicatorii de rezultat utilizai n mod frecvent n msurarea, descrierea i analiza strii de sntate a unei populaii) descrierea distribuiei bolilor i/sau a consecinelor acestora n populaie (epidemiologie descriptiv)

estimarea impactului social al bolii/bolilor

boala, considerat ca fiind un rezultat al aciunii unor factori, msurarea, descrierea i analiza morbiditii permite formularea unor ipoteze epidemiologice

fundamentare programe de prevenire i control a unor boli n populaie

monitorizarea i evaluarea programelor de sntate

planificarea resurselor, morbiditatea exprimnd nevoi/cereri sanitare; cunoaterea modelului de morbiditate permite identificarea nevoilor de ngrijiri medicale n vederea alocrii resurselor n funcie de nevoi.

TIPURI DE MORBIDITATE:

Morbiditatea real Morbiditatea diagnosticabil morbiditatea care nu poate fi diagnosticat cu tehnicile medicale existente Morbiditatea diagnosticat morbiditatea care poate fi diagnosticat cu tehnologia medical existent Morbiditatea resimit de indiviziFORME DE MANIFESTARE A MORBIDITATII UNITATI DE OBSERVARE

Criteriu debutul bolii

Unitatea de observaieFenomenul

Cazul nou de boalINCIDENTA

Cazul nou+vechiPREVALENTA

Criteriu gravitatea bolii

Cazul de boal care determin ITMMORBIDITATEA ITM

Cazul de boal care determin IDMMORBIDITATEA IDM

Cazul de boal care determin spitalizareaMORBIDITATEA SPITALICEASCA

Cazul de boal care determin decesulMORTALITATEA PE CAUZE MEDICALE

PARALELA INCIDENTA PREVALENTA

INCIDENTAPREVALENTA

DefiniieFenomenul cazurilor noi de boal nregistrate ntr-o populaie definit, ntr-o perioad dat de timp.Fenomenul cazurilor noi i vechi de boal nregistrate ntr-o populaie definit la un moment dat (prevalena de moment) sau ntr-o perioad de timp (prevalena de perioad).In general, se studiaz prevalena de moment.

Unitatea de observareCazul nou de boal (cazul de boal diagnosticat pentru prima dat de reeaua medical, indiferent de debutul semnelor clinice sau paraclinice).Cazul nou i vechi de boal

Tipul de studiuPasiv, cunoaterea cazurilor noi de boal bazndu-se pe adresabilitatea populaiei la serviciile de sntate.Activ, cunoaterea cazurilor de boal (noi+vechi), la un moment dat, bazndu-se pe rezultatele unui examen medical de mas ancheta de prevalen.

Obiective- explicarea etiologiei bolii

- definirea riscului de mbolnvire la nivel de individ, grup populaional

- evaluarea eficacitii interveniei

OMS, 1994:

- determinarea amplorii bolii n populaie (povara)

- stabilirea de prioriti n serviciile medicale

- identificarea grupurilor i a interveniilor int

- evaluarea interveniei

- determinarea nevoilor n resurse- planificarea facilitilor

Reflect frecvena cu care apar bolile n populaie (se refer la apariia bolii).Reflect mai bine fondul morbid al bolilor acute.Reflect frecvena bolilor n populaie (se refer la existena bolii).Caracterizeaz mai bine fondul morbid al bolilor cronice.

A. Msurarea fenomenului incidenei abordare transversal (an calendaristic)

1. Msurarea intensitii fenomenului (sau a frecvenei cazurilor noi) se realizeaz prin calcularea ratelor de inciden: rate brute (rata de inciden general (global), rate de inciden pe cauze medicale de exemplu, rata de inciden prin boli cardiovasculare, prin TBC etc) i rate specifice (pe sexe, grupe de vrst, medii sociale, pe sexe i grupe de vrst, pe cauze medicale i sexe, cauze medicale i grup de vrst etc).2. Determinarea structurii cazurilor noi n funcie de o serie de criterii, cum ar fi: sex, vrst, mediu, cauz medical proporii exprimate procentual

B. Msurarea fenomenului incidenei n abordare longitudinal (studiu de cohort)

In abordarea longitudinal a incidenei, populaia este reprezentat de o cohort, niciunul din indivizii cohortei respective neavnd boala/bolile care fac obiectul studiului.

Cohorta este supravegheat medical o perioad de timp, stabilit de cercettor, nregistrndu-se cazurile noi de boal care apar n aceast perioad.

La sfritul perioadei de supraveghere, se pot calcula urmtorii indicatori:

Rata cumulativ de inciden (Incidena cumulativ) msoar riscul de mbolnvire (de exemplu, n situaia n care boala care face obiectul studiului este cancerul de col uterin, rata cumulativ de inciden msoar riscul de mbolnvire prin cancer de col uterin). Se raporteaz numrul de cazuri noi de boal nregistrate n perioada de studiu la efectivul iniial al cohortei. Acest indicator reprezint una din msurtorile epidemiometrice din anchetele epidemiologice analitice prospective (R1, R0). Densitatea de inciden msoar viteza de propagare a bolii n populaie. In algoritmul de calcul al acestui indicator apare noiunea de persoane-perioad de observare (de exemplu, persoane-ani observare) care reprezint numitorul indicatorului i se obine prin ponderarea (nmulirea) efectivului iniial al cohortei cu perioada de studiu de exemplu, o cohort de 3000 femei 25 49 de ani a fost supravegheat medical timp de 10 ani i s-au nregistrat cazurile noi de cancer de col uterin, n numr de 68. Numrul persoane-ani de observare va fi: 3000 * 10ani=30.000 persoane-ani observare. Rezult c densitatea de inciden va fi rezultatul raportului 68/30.000.C. Prelucrarea datelor obinute n urma unei anchete de prevalen (indicatori de prevalen de moment).

In urma anchetei de prevalen se identific boli i persoane bolnave (bolnavi). Prin urmare, se pot construi indicatori care au ca numrtor (unitate de observare) numrul de cazuri de boal diagnosticate sau numrul de persoane bolnave.1. Indicatori care msoar intensitatea fenomenului prevalenei (rate)

Se pot calcula: rata de prevalen (numrul de cazuri noi+vechi de boal la 100 de persoane examinate) i rate specifice pe sexe, grupe de vrst, mediu de reziden etc (de exemplu: rata de prevalen sex feminin frecvena cazurilor noi+vechi de boal diagnosticate la femei la 100 de persoane de sex feminin examinate). Pentru descrierea modelului prevalenei pe cauze medicale se pot calcula: rate de prevalen pe boli (grupe de boli) (de exemplu: rata de prevalen HTA frecvena cazurilor noi+vechi HTA la 100 de persoane examinate) i rate specifice pe cauze i sex sau grup de vrst sau cauz, sex i grup de vrst (de exemplu: rata de prevalen HTA, sex feminin, grupa de vrst 60-64 de ani: frecvena cazurilor noi+vechi HTA, femei de vrst 60-64 ani la 100 de femei 60-64 de ani examinate).2. Indicatori de structur (ponderi, proporii exprimate procentual)

Sunt indicatorii care arat ct din numrul total de cazuri noi+vechi de boal diagnosticate n ancheta de prevalen reprezint cazurile de boal nregistrate la femei sau la grupa de vrst x sau prin boala M.

De asemenea, se pot grupa cazurile de boal diagnosticate n funcie de variabilele studiate (de exemplu, se mpart cazurile de boal pe sexe brbai, respectiv femei i se calculeaz structura, pentru fiecare sex, n funcie de boal: ct la sut din numrul de cazuri noi+vechi diagnosticate la sexul masculin reprezint cazurile de boal HTA).Factori care influeneaz incidena:

nivelul de educaie (general, sanitar)

forma bolii (uoar, medie, grav)

disponibilitatea serviciilor de sntate

accesibilitatea (geografic, financiar) la serviciile de sntate

acceptabilitatea ngrijirilor de sntateFactori care influeneaz prevalena:

prevalena depinde de incidena i durata bolii; n situaiile n care incidena i durata bolii sunt relativ stabile, rata de prevalen a unei boli este rezultatul produsului dintre rata de inciden a bolii i durata bolii fatalitatea prin boala respectiv

migraia (imigrarea, emigrarea)

De exemplu, o rat de prevalen mare ntr-o populaie poate fi consecina:

unei incidene mari a bolii

o durat mare a bolii ca urmare a creterii ratei de supravieuire prin mbuntairea ngrijirilor medicale, aplicarea unor metode noi de tratament, modificarea n sens favorabil a comportamentului bolnavului (prin urmare scderea fatalitii)

imigrani bolnavi

Examenul medical de mas de tip screening

Definiie: examinare de mas care const n aplicarea unui procedeu sau tehnic de investigaie n scopul identificrii de prezumie a unei boli, anomalii, factor de risc.

Criterii de alegere a bolilor care s fac obiectul unui screening:

boala s constituie o problem de sntate boala s fie decelabil n etapa de laten sau n formele de debut asimptomatic

s existe probe capabile s deceleze boala i acceptate de populaie

s existe faciliti disponibile pentru cei care sunt depistai c ar avea boala

tratamentul s fie acceptat de bolnavi

boala i strategia de tratament i de supraveghere medical s fie agreate de administraia sanitar

costul aciunii s nu fie exagerat de mare

nelegerea de ctre echipa de medici c un examen de sntate constituie debutul unui proces lung de supraveghere medical a celor bolnavi

Calitile probelor de screening (vezi lucrarea practic, paginile 70-75 din manualul recomandat)

Promovarea sntii

- strategia de mediere ntre persoane i mediul lor care sintetizeaz alegerea personal i responsabilitatea societii fa de sntate; reprezint punerea n practic, bazat pe informaie, a interveniilor desemnate s promoveze sntatea.

Principiile promovrii sntii

a. Implic populaia necesitatea populaiei de a fi informat.

b. Este orientat asupra determinanilor sntii (factorii biologici, de mediu, comportamentali, servicii de sntate).

c. Utilizeaz metode, abordri diferite deoarece sectorul sanitar, ca sector al vieii sociale, nu poate singur s promoveze sntatea.

d. Urmrete asigurarea participrii publice (a comunitii) deoarece promovarea sntii este posibil numai dac indivizii i transform cunotinele dobndite n comportamente, contribuind astfel cu toii la promovarea sntii.

e. Implicarea cadrelor medico-sanitare n promovarea sntii, mai ales la nivelul serviciilor primare

Conform Chartei de la Ottawa, acceptat de toate rile membre ale OMS cu ocazia primei Conferine Mondiale de Promovare a Sntii, cele 5 principii ale promovrii sntii sunt:

1. Elaborarea unor politici publice favorabile sntii

2. Crearea unor medii favorabile sntii

3. Dezvoltarea aciunii comunitii (implicarea comunitar)

4. Dezvoltarea abilitilor individuale

5. Reorientarea serviciilor de sntate

Domenii de interes ale promovrii sntii:

1. Accesul la sntate

2. Dezvoltarea unui mediu sanogenetic n rile dezvoltate (Vestul Europei) au fost elaborate politici n care exist i componenta starea de sntate a populaiei, procesul general de dezvoltare economico-social fiind subordonat intereselor sntii, oblignd sectoarele economico-sociale ca, atunci cnd i proiecteaz dezvoltarea, s favorizeze sntatea3. ntrirea reelelor sociale i a sprijinului social

4. Promovarea comportamentelor favorabile sntii

5. Dezvoltarea cunotinelor privind sntatea

Profilaxia reprezint ansamblul msurilor luate de individ, familie, societate i stat care au drept scopuri: promovarea i ocrotirea sntii, prevenirea bolilor i reducerea consecnelor acestora, evitarea deceselor premature.

Factorii care au determinat reactualizarea conceptului de profilaxie:

1. Tranziia demografic i cea epidemiologic

2. Tabloul morbiditii i mortalitii este dominat de boli care pot fi prevenite deoarece, recunosc ca principali factori de risc, stilul de via (comportamentele adoptate ca urmare a aciunii factorilor sociali)

3. Tehnologiile medicale noi, de vrf precum i dezvoltarea unei medicini supraspecializate nu au avut efectul scontat n mbuntirea strii de sntate a populaiei

4. Cheltuielile pentru ocrotirea sntii au crescut mult, ntr-un ritm mai mare dect cel al PIB-ului iar rezultatele n domeniul sntii nu au fost pe msura investiiilor, datorit mbtrnirii populaiei, creterii supravieuirii bolnavilor cu boli cronice care implic creterea volumului ngrijirilor medicale, tot mai costisitoare

5. Inechiti ale strii de sntate ntre diferite populaii definite geografic, economico-social, medicina modern neavnd o influen satisfctoare.

Obiectivele principale ale preveniei:

Conform lui Ernest Winder, scopul preveniei este s fac populaia s decedeze ct mai trziu posibil, dar valid iar dup R. Doll, prevenia ar avea ca obiective prelungirea vieii prin creterea longevitii i scderea incapacitii.

In concluzie, am putea afirma c scopul final al preveniei este creterea speranei de via la natere fr incapacitate.

n strategia european privind Sntatea pentru toi pn n anul 2000 obiectivele ar fi:

a. A da via anilor prin msuri de control al morbiditii i incapacitii

b. A da sntate vieii prin promovarea sntii

c. A da ani vieii prin reducerea numrului de decese premature i, respectiv, prin creterea speranei de via la natere

Consecinele realizrii obiectivelor preveniei ar fi: creterea speranei de via la natere pn n jurul vrstei de 85 de ani i reducerea incapacitii prin scderea poverii sarcinilor pe care societatea le are n condiiile creterii longevitii.

Nivelele profilaxiei:

1. Profilaxia primordial are drept scop prevenirea apariiei factorilor de risc n mediul fizic i social; presupune aciunea integrat a tuturor sectoarelor social-economice. Teoretic, evaluarea strategiilor de prevenie primordial se poate realiza prin monitorizarea incidenei factorilor de risc, care ar trebui s scad. In consecin, incidena bolilor asociate factorilor de risc respectivi ar trebui s scad. n practic, n condiiile n care factorii comportamentali au un impact mare asupra modelului de morbiditii i mortalitii nregistrat, msurarea incidenei acestora este dificil, i, prin urmare, mai uor este de monitorizat prevalena lor i incidena bolilor asociate. Exemple: adoptarea de politici de sntate public privind efectele globale ale polurii atmosferice, reglementri stricte din partea guvernelor i aciuni cu caracter fiscal care s opreasc promovarea vnzrii de igri, politic i programe alimentare care s implice sectorul agricol, industria alimentar i sectorul import/export pentru alimente etc.

2. Profilaxia primar se adreseaz indivizilor sntoi, n dorina de a rmne sntoi. Urmrete evitarea bolii la nivelul individului i scderea incidenei bolii n populaie prin modificarea distribuiei factorilor de risc n populaie. Prin urmare, evaluarea strategiilor de prevenie primar pot fi evaluate prin monitorizarea frecvenei factorului/factorilor de risc n populaie (ideal ar fi incidena dar, concret, pentru muli factori de risc asociai modelului de morbiditatea actual, prevalena factorului/factorilor) precum i a incidenei bolii/bolilor asociate FR. Exemple: imunoprofilaxia, fluorizarea apei, chimioprofilaxie TBC, educaia pentru sntate pentru schimbarea unor comportamente nesanogene, identificarea persoanelor la risc nalt, screeningul fiind una din modalitile de identificare, n aceast situaie fiind considerat ca o metod de prevenie primar etc. De asemenea, i alte sectoare ale vieii sociale trebuie s se implice n strategiile de prevenie primar, de exemplu: sanitaia mediului fizic (aer, ap, sol), medicina ocupaional (mediul fizic la locul de munc, stresul etc).

3. Profilaxia secundar are drept scop depistarea precoce a bolii n vederea controlului evoluiei acesteia i a prevenirii consecinelor acesteia (durat, incapacitate, deces) la nivel de individ. Msurile de prevenie secund se adreseaz, cu alte cuvinte, eecului msurilor de profilaxie primar. Evaluarea strategiilor de prevenie secundar, d.p.d.v. al sntii publice, se poate realiza prin monitorizarea prevalenei i a fatalitii bolii/bolilor. n general, se consider c prevalena bolii ar trebui s scad dar problema se poate pune i sub urmtorul aspect: n condiiile n care bolile cronice domin tabloul de morbiditate, depistarea precoce n vederea controlului evoluiei bolii va reduce rata de fatalitate ceea ce va crete durata de supravieuire a bolnavului/bolnavilor, prin urmare va crete durata bolii, ca factor care, alturi de incidena bolii influeneaz nivelul prevalenei i, n consecin, prevalena va crete. Exemple: screening, controlul periodic, dispensarizarea etc.

4. Profilaxia teriar cuprinde o serie de msuri care urmresc evitarea handicapului, recuperarea medical, social i profesional, evitarea incapacitii complete prin stabilizarea morfo-funcional ca urmare a aplicrii msurilor terapeutice.

Modele de abordare a prevenirii bolii

Exist trei modele posibile:

a. modelul bazat pe nelegerea etiologiei bolilor

b. modelul epidemiologic

c. modelul etapelor vieii

a. Controlul bolilor bazat pe nelegerea etiologiei bolilor, demers care include n factorii etiologici i factorii de risc. Mc Keown a grupat bolile n boli determinate prenatal i boli determinate postnatal.

Bolile determinate prenatal, la rndul lor, se pot grupa n boli determinate la fecundare i boli determinate dup fecundare.n prima subgrup sunt incluse defecte i afeciuni ale unei singure gene care produc aberaii cromoziale independente de mediul ambiental i de comportamente. Practic aceste boli nu pot fi influenate. Numrul acestor afeciuni nu este mic dar frecvena lor este mic, prin urmare, din punct de vedere al sntii publice nu reprezint o preocupare major. Sunt boli care nu pot fi prevenite ci doar interceptate. n a doua subgrup sunt incluse boli determinate de factori care apar n perioada intranatal (nidarea oului i primele faze de multiplicare) prin interferarea acestor faze cu unii factori infecioi, toxici, fizici (de exemplu: rubeola, iradierea, unele droguri, fumatul, carena de iod etc.). Prin urmare, unele din aceste afeciuni pot fi controlate.

Bolile determinate postnatal, la rndul lor pot fi grupate n boli consecine e unor carene sau agresiunii unor factori de risc de mediu i boli determinate de defecte de adaptare a organismului, a populaiei la modelul de via nou. n prima subgrup sunt incluse cele mai multe afeciuni care domin modelul de morbiditate din rile n curs de dezvoltare i n rile n care nivelul de dezvoltare economico-social, implicit al serviciilor de sntate tinde s ajung la modelul rilor dezvoltate. Exemple: bolile nutriionale (malnutriia), bolile infecto-parazitare, boli legate de carene igienice. Controlul se poate realiza prin msuri cu caracter socio-economic i msuri de sanitaie, ambele necesitnd intervenia statului. n a doua subgrup sunt incluse boli ntlnite n rile dezvoltate caracterizate printr-un model de via determinat de tehnologia nou, cerine sociale noi, incapacitatea organismului de a se adapta noilor condiii i, prin urmare, apar modificri de comportament i bolile legate de stilul de via.

n Romnia, n modelul actual al morbiditii, se rentlnesc toate cele patru grupe de boli.b. Modelul epidemiologic sunt dou variante:

b.1. Modelul epidemiologic monofactorial este modelul tradiional al bolilor transmisibile (agent cauzal-efect). Msurile de intervenie vizeaz receptorul prin creterea rezistenei specifice i/sau nespecifice sau vectorul prin ntreruperea cilor de transmitere. Modelul este valabil pentru un numr limitat de boli.

b.2. Modelul epidemiologic multifactorial este modelul recomandat pentru majoritatea bolilor care domin tabloul actual al morbiditii. Abordarea are n vedere frecvena bolilor i factorii care condiioneaz fiecare grup de boli (factori biologici, factorii de mediu, comportamente, servicii de sntate), msurile de intervenie fiind luate n funcie de aceti factori. De exemplu, pentru bolile inimii, principalii factori de risc asociai asupra crora s-ar putea aciona pentru a reduce APVP, ar fi: fumatul, HTA, hipercolesterolemia, diabetul, sedentarismul. Se pot aplica i aciuni orientate asupra mai multor factori de risc comuni mai multor boli (filosofia este: a mpuca mai muli iepuri dintr-o foc). De exemplu, dac msurile de intervenie vizeaz factorul de risc fumatul, impactul acestora s-ar manifesta asupra frecvenei bolilor asociate fumatului: BCV, AVC, Cancer, BPOC, malformaii.

c. Modelul etapelor vieii este considerat ca fiind modelul adaptat problemelor actuale ale strii de sntate. Ipoteza care a stat la baza elaborrii modelului a fost: elemente nefavorabile (boli) apar aleator dar cu o probabilitate diferit n diferitele momente ale vieii n funcie de condiiile biologice, ocupaionale, comportamentale, medicale etc. Abordarea permite elaborarea unor pachete de servicii preventive specifice diferitelor grupe de vrst.

Strategii preventive se pot defini dou tipuri de strategii preventive:

a. strategia bazat pe demersul individual

b. strategia populaional

a. Strategia bazat pe demersul individual se caracterizeaz prin aplicarea de aciuni care se adreseaz exclusiv individului cu boala sa i aparine exclusiv sectorului clinic, respectiv pentru practica individual deoarece, n faa unui bolnav, medicul i pune ntrebri de genul: De ce a fcut boala?, De ce a fcut-o acum? sau Ce-ar fi trebuit s fac bolnavul ca boala s nu fi aprut?. Pentru medicul clinician (curant), n fiecare moment, apare ideea riscului relativ ca expresie a forei asociaiei epidemiologice.

b. Strategia populaional se bazeaz pe populaie i, prin urmare, este vizat incidena bolii n populaie i nu boala individului deoarece cauzele bolii sunt diferite de cauzele incidenei. De exemplu, factorii genetici pot explica susceptibilitatea individului fa de boal dar nu explic frecvena bolii n populaie, aceasta fiind explicat mai mult de factorii de mediu. Strategia populaional intereseaz medicul de sntate public (medicul colectivitii).

Prezint dou variante:b.1. Strategia riscului nalt se adreseaz populaiei la risc nalt, prin persoane la risc nalt definind persoanele care au o probabilitate mai mare de a face boala. Filosofia strategiei este: persoanele la risc nalt au nevoie de msuri adecvate, intite, pentru prevenirea bolii sau a decesului. Prin urmare, prima etap a aplicrii strategiei const n identificarea persoanelor la risc nalt, identificare care se poate realiza prin efectuarea screeningului sau, cnd se cunosc factorii de risc, se pot identifica susceptibilii fr a mai fi supui unui examen medical, de exemplu: muncitorii care lucreaz n medii cu noxe, nscuii vii etc.

Avantaje: interveniile sunt adecvate intereselor individului deoarece, o persoan cu factori de risc este mai interesat s adopte msuri preventive; reprezint un model mai apropiat de raionamentul clinic, beneficiul individual fiind mare

motivaia de participare este mare att a persoanei la risc nalt (complian mai mare) ct i a medicului

raportul cost/eficacitate este favorabil deoarece investiia se limiteaz la persoanele la risc nalt

raportul beneficiu/risc este favorabil deoarece sunt expui eventualelor efecte secundare doar persoanele la risc nalt (susceptibilii de boal) nu i restul populaiei (persoanele cu risc mic sau mediu)

Limite:

dificultile de realizare i costurile screeningului atunci cnd este necesar efectuarea lui

protejeaz doar grupul de persoane la risc nalt identificate iniial, cazurile noi de persoane la risc fiind ignorate, de unde efectele vor fi paleative i temporare, durata lor fiind egal cu durata interveniei

segregare etic (protejarea numai a unei pri a populaiei)

neprotejarea persoanelor la risc mic i mediu de boal, numrul acestora ntr-o populaie fiind mult mai mare

Exemplu de strategie a populaiei la risc nalt este strategia lansat de OMS privind protecia materno-infantil, strategie care a fost aplicat pentru prima dat n Romnia n judeul Vlcea, jude care nregistra la acea vreme una din cele mai mari mortaliti infantile din ar. Principiul strategiei a asigura pentru toi cele mai bune servicii, dar favoriznd pe cei care au cel mai mult nevoie. Etapele parcurse n aplicarea stategiei ar fi: identificarea, la natere, a nscuilor vii cu risc mare, mediu i mic de deces n primul an de via prin calcularea unui scor pe baza unei machete elaborate conform modelului de distribuie a factorilor de risc de deces infantil identificat pentru populaia judeului. Evaluarea scorului s-a realizat i la externarea nscutului, fiele de evaluare fiind trimise medicului generalist care prelua sugarul (echivalentul medicului de familie de azi). Pentru fiecare categorie de risc a fost stabilit o metodologie standard de supraveghere, difereniat n funcie de grupa de risc, metodologie cunoscut i respectat de medicii generaliti. Lunar se reevalua scorul de risc pentru fiecare sugar, evaluare care era fcut de cadru mediu care era mplicat n acest program, bineneles pentru copiii aflai n supravegherea sa i a medicului cu care lucra n echip, ideea fiind c, pe parcursul primului an de via, sugarul putea s treac dintr-o categorie de risc n alta. Consecina: ntr-o perioad relativ scurt de timp (civa ani), n jude s-a nregistrat una din cele mai mici mortaliti infantile din ar.

b.2. Strategia ecologic se adreseaz ntregului grup populaional, filozofia strategiei fiind: ntr-o populaie, persoanele la risc nalt de boal sunt puine, n timp ce persoanele la risc mic i mediu sunt numeroase. Prin identificarea factorilor care influeneaz nivelul incidenei bolii/bolilor n populaie, strategia are drept scop scderea incidenei prin modificarea distribuiei factorilor de risc n populaie.

Avantaje:

nu necesit identificarea persoanelor la risc nalt

abordarea nu mai este paleativ ci radical deoarece urmrete modificarea distribuiei factorilor de risc n toat populaia

beneficii mari adic potenialul este mare pentru ntreaga populaie (de exemplu, studiul Framingham a artat c o scdere cu 10 mmHg a TAS va avea drept efect o scdere cu 30% a mortalitii datorate HTA)

adecvat d.p.d.v. comportamental i psihologic deoarece nu face discriminare

efectele se menin n timp

Limite:

avantajele sunt mici pentru persoanele la risc nalt, prin urmare, beneficiul individual este redus

motivaia de participare, att pentru individ ct i pentru medic, este mai redus

raportul beneficiu/risc este mai mic comparativ cu cel din strategia populaiei la risc nalt; este vorba de paradoxul preveniei adic, msurile preventive aduc beneficii mari pentru populaia general dar mici pentru indivizii la risc nalt

Conduita optim este cea a combinrii celor dou strategii deoarece ele nu sunt competitive ci complementare. Un exemplu de intervenie aplicat la nivel populaional este cea care vizeaz aciuni pe cele patru nivele de prevenie.

Educaia pentru sntate (EPS) este un sistem care const n oferirea de informaii legate de sntate i n organizarea de activiti orientate ctre schimbri de atitudini i comportamente ale oamenilor. Prin urmare, educaia pentru sntate include: contiina sntii, procesul de predare-nvare, participare.

Scopurile EPS:

ridicarea nivelului de cunotine medicale ale populaiei privind sanogeneza, protecia mediului, prevenirea bolilor

formarea i dezvoltarea unor deprinderi corecte care s promoveze sntatea

atragerea i capacitarea populaiei la participarea activ n realizarea consolidrii populaiei (crearea unei poziii active fa de sntatea individual i cea public)

EPS este diferit de educaia sanitar care se refer la dobndirea de cunotine i deprinderi de igien personal i a colectivitii (reprezint cei 7 ani de acas, are un caracter prescriptiv (trebuie s te speli pe dini de cel puin 2 ori pe zi, splatul pe mini obligatoriu dup utilizarea toaletei etc).

EPS este orientat att asupra individului ct i asupra grupurilor populaionale i reprezint componenta fundamental a promovrii sntii.

Abordri n educaia pentru sntate sunt 4 abordri posibile:

1. Abordarea medical medicul care a pus diagnosticul de boal este i persoana n msur s prescrie msuri cu caracter preventiv sau de control, urmrind formarea la pacient a unor atitudini, comportamente conforma cu principiile sale despre sntate. Se realizeaz prin persuasiune sau prin autoritatea de care dispune medicul fa de bolnav. Principalele avantaje: medicul are mai multe cunotine dect bolnavul i rspunde de decizia luat iar bolnavul este liber s aplice sau nu recomandarea medicului. Limite: este foarte important opinia medicului dar pot exista mai multe opinii n aceeai problem, medicul i impune punctul de vedere pentru c individul este pus s aleag ntr-un domeniu n care nu se prea pricepe; pot apare reacii adverse i, nu ntotdeauna bolnavul este de vin.

2. Abordarea educaional const n transmiterea de cunotine asupra comportamentelor (sanogene sau nesanogene). Receptorul este liber s aleag. Abordarea faciliteaz adoptarea unor decizii comportamentale dar nu impune un anumit comportament. Rolul factorilor socio-economici care favorizeaz un anumit comportament este foarte mare.

3. Abordarea orientat spre individual (abordarea personalizat) educatorul (profesionistul) are rolul de a explica, de a transmite persoanei care dorete s tie pentru a adopta o anumit decizie.

4. Abordarea care necesit o schimbare de mediu Profesionistul (educatorul) transmite cunotine, individul nelege dar societatea nu-i favorizeaz schimbarea sau alegerea comportamentului.

Metode utilizate n educaia pentru sntate

a. n funcie de calea de transmitere:

mijloace auditive (orale) convorbirea individual, de grup, lecia, conferina, emisiune radio

mijloace vizuale cu rol dominant teztul (articolul, broura etc); cu rol dominant imaginea (afiul, pliantul, expoziia etc)

mijloace audiovizuale filmul, emisiunea TV

b. n funcie de adresabilitate:

mijloace individuale (sfatul medical)

mijloace de grup convorbirea de grup, lecia, instructajul etc., cu un grup omogen n raport de nivelul de pregtire sau cu un grup omogen n raport cu interesul fa de subiect

mijloace de larg informare conferina, filmul, emisiune radio sau TV, tipriturile

De asemenea, putem distinge metode directe (mesajul este transmis nemediat) sau metode indirecte (calea de transmitere presupune o form artistic)PAGE 1