Charles Willard Moore

of 7 /7
Charles Willard Moore (31 octombrie 1925 - 16 decembrie 1993) A fost un arhitect american, educator, scriitor, membru al Institutului American al Arhitecților, și câștigător al Medaliei de Aur în 1991 AIA. Viata si cariera Moore a absolvit Universitatea din Michigan în 1947 și a câștigat atât un master cat si doctorat la Universitatea Princeton în 1957, unde a ramas timp de încă un an ca ajutor la un post-doctoral. În timpul acestei munci, Moore a servit ca un asistent de predare pentru Louis Kahn, arhitectul Philadelphiei care a predat un curs de design. De asemenea, la Princeton Moore a dezvoltat relații cu colegii săi Donlyn Lyndon, William Turnbull, Jr., Richard Peters, și Hugh Hardy,

Embed Size (px)

description

Charles Willard Moore- arhitect

Transcript of Charles Willard Moore

Charles Willard Moore(31 octombrie 1925 - 16 decembrie 1993)

A fost un arhitect american, educator, scriitor, membru al Institutului American al Arhitecilor, i ctigtor al Medaliei de Aur n 1991 AIA.Viata si cariera

Moore a absolvit Universitatea din Michigan n 1947 i a ctigat att un master cat si doctorat la Universitatea Princeton n 1957, unde a ramas timp de nc un an ca ajutor la un post-doctoral. n timpul acestei munci, Moore a servit ca un asistent de predare pentru Louis Kahn, arhitectul Philadelphiei care a predat un curs de design. De asemenea, la Princeton Moore a dezvoltat relaii cu colegii si Donlyn Lyndon, William Turnbull, Jr., Richard Peters, i Hugh Hardy, au rmas prieteni pe tot parcursul vieii i colaboratori. Pe parcursul anilor la Princeton, Moore proiectat i construit o casa pentru mama sa n Pebble Beach, California, i a lucrat n timpul verilor arhitect pentru Wallave Holm . Teza de doctorat a lui Moore a explorat modaliti de a pstra i integra locuine istorice n structura oraului. Teza de doctorat, "Apa i Arhitectur", a fost un studiu de prezena a apei n modelarea locului; multe decenii mai trziu, teza a devenit baza unei carti cu acelai titlu.

n 1959, Moore a prsit New Jersey i a nceput s predea la Universitatea Berkeley din California. Moore a devenit decan al Scolii Yale de Arhitectur din 1965, pana in 1970, imediat dup mandatul lui Paul Rudolph. n 1975, sa mutat la Universitatea din California, Los Angeles, unde a continuat sa predea. n cele din urm, n 1985, el a devenit professor la O'Neil Ford Centennial Professor of Architecture de la Universitatea din Texas, Austin.

Moore fiind o personalitate indrazneata, absorvativa i datorita devotamentul su pentru inovare, colaborare, dezbatere, i experiena direct au fost un contrast puternic cu abordarea autoritara a lui Rudolph . Cu Kent Bloomer, Moore a fondat proiectul imobiliar Yale n 1967 ca o modalitate de a demonstra att de responsabilitate social i demistifica procesul de construcie pentru studenii din primul an. Proiectul rmne activ la Yale.

n plus fa de activitatea sa ca arhitect influenta in nvmnt educator, Moore a fost un autor prolific, publicnd o duzin de cri. Multe alte cri, monografii i articole documentand proiectele sale.

The Place of Houses(cu Gerald Allen si Donlyn Lyndon) Dimensions(cu Gerald Allen)

Body, Memory and Architecture(cuKent Bloomer)

The Poetics of Gardens The City Observed: Los Angeles(cu Peter Becker si Regula Campbell)

Water and Architecture Chambers for a Memory Palace(cu Donlyn Lyndon)

"Corp, memorie, i Arhitectur", scris cu Kent Bloomer pe parcursul anilor la Yale, este o pledoarie pentru arhitecti pentru a proiecta structuri de experien de utilizator tridimensionale n loc de aspectul vizual bidimensional. "Oraul observat: Los Angeles" rmne un ghid excelent pentru arhitectura semnificativ din Los Angeles.

W. Fundaia Charles Moore a fost infiintata in anul 1997 in Austin, Texas, pentru a pstra ultimul home studio. Programele sale non-profit includ reedine, conferine, prelegeri, i publicarea PLACENOTES, un ghid de cltorie.Proiecte

Kresge College (1971) de la Universitatea din California Santa Cruz

Exuberantul, Arhetipul postmodern Piazza d'Italia (1978), o piata publica urbana n New Orleans, Louisiana

Beverly Hills Centrul Civic (1992), n Beverly Hills, CaliforniaDong Hwa Universitatea Naional, Hualien, Taiwan (1992)

Haas School of Business (1995) de la Universitatea din California, Berkeley

Turnul Lurie de la Universitatea din Michigan (1995)

Muzeul de Art Williams College in Williamstown, Massachusetts.