Cercetarea calitativă

of 36 /36
Cercetarea calitativă şi şi cercetarea cantitativă cercetarea cantitativă Volumul de Volumul de informaţii informaţii furnizate furnizate Mare Mare Varia Varia ză de la ză de la o cercetare o cercetare la alta la alta Analiza Analiza datelor datelor Nestatistică, Nestatistică, subiectivă, subiectivă, interpretativ interpretativ ă ă Statistică Statistică Rezultatul Rezultatul cercetării cercetării Înţelegerea Înţelegerea iniţială a iniţială a fenomenului fenomenului de marketing de marketing Recomandarea Recomandarea unui mod de unui mod de acţiune acţiune

Embed Size (px)

description

Cercetarea calitativa

Transcript of Cercetarea calitativă

 • Cercetarea calitativ i cercetarea cantitativ

 • CERCETRILE CALITATIVE DE MARKETINGCercetarea calitativ este o modalitate de cercetare psihologic i sociologic, ce se caracterizeaz printr-o serie de trsturi distincte, dintre care cele mai importante sunt:Cercettorul este interesat de nelegerea i explicarea fenomenelor studiate i de bogia informaiilor culese;Presupune utilizarea unor metode i tehnici care, n mod tradiional sunt specifice investigaiilor psihologice i sociologice;

 • Investigaia se realizeaz pe eantioane de dimensiuni mici, datorit dificultii cu care sunt obinute informaiile, duratei destul de mari n care pot fi culese informaiile, precum i costului pe care l implic utilizarea acestor tehnici;Cercettorul are un rol activ n ntregul proces de cercetare, implicarea sa n faza de culegere a datelor fiind decisiv;Sunt obinute date de natur calitativ, msurate cu ajutorul scalei nominale.

 • Metodele de cercetare calitativ au rolul de a descoperi, a examina i a nelegefenomene care nu au fost nc identificate sau anumite elemente pe care individul nu este contient c le cunoate. n multe situaii se incearc anticiparea unui anumit comportament al consumatorului.

 • Def. Cercetarea calitativ reprezint cutarea intensiv i ct mai n profunzime a unei informai ct mai bogate posibil despre fenomenul studiat.

 • nelegerea rolului i importanei cercetrilor calitative de marketing are ca punct de plecare cunoaterea modului n care este structurat psihicul uman. Referitor la aceast problem, specialitii deosebesc trei niveluri psihologice succesive:- nivelul cognitiv (a cunoate): stocheaz informaiile primite din mediu;- nivelul afectiv (a plcea): include ceea ce individul simte n raport cu elementele din lumea nconjurtoare;-nivelul conativ (a aciona): conine factorii incontieni care stau la baza comportamentului.

 • Lund n considerare cele 3 niveluri psihologice (cognitiv, afectiv i conativ) se consider c exista 3 niveluri de rspuns ale individului la stimulii din exterior crora la rndul lor le corespund 3 niveluri de limbaj. 1.Rspunsul cognitiv= un rspuns raional sau ceea ce individul contientizeaz despre stimulul vizatNivel de limbajAcestui rspuns i corespunde un limbaj raional care este unul controlat. 2.Rspunsul afectiv= rezult n urma evalurii sentimentelor individului fa de stimulul respectiv.Nivel de limbajAcestuia i corespunde un limbaj imaginar, care este folosit atunci cnd individul nu este dispus sa-i exteriorizeze evalurile afective. 3Rspunsul conativ= este rspunsul prin care individul i prezint argumentele referitoare la stimul.Nivel de limbajAcestuia i corespunde un limbaj spontan care poate fi obinut de expert prin organizarea unor discuii individuale sau de grup.

 • Identificarea rspunsurilor de natur afectiv i conaziv necesit investiii mai profunde la nivelul psihicului uman i ca urmare la aceste niveluri intervine cercetarea calitativ cu metode sau tehnici specifice.

 • Tipologia metodelor de cercetare calitativI. Metode de studiere a motivaiilorII. Metode de proiecieIII.Metode de creativitate

 • I. Metode de studiere a motivaiilor: 1. Interviul n profunzime nedirijat; 2. Reuniunea de grup; 3. Interviul semidirijat sau semidirectiv.

 • II.Metode de proiecie:1.Tehnici de asociere;2.Tehnici de construcie;3.Tehnici de completare;4.Tehnici de ordonare;5.Tehnici de exprimare;

 • III. Metode de creativitate:

  1.Intuitive: 1.1.Brainstorning; 1.2. Sinectica.2.Raionale: 2.1 Analiza problemelor; 2.2. Metoda inventarierii caracteristicii; 2.3. Analiza morfologic; 2.4. Matricea descoperirilor.

 • Aspecte metodologice privind cercetarea calitativRealizarea unei cercetri calitative presupune parcurgerea urmtoarelor etape:identificarea problemei i definirea scopului cercetrii;stabilirea obiectivelor cercetrii;alegerea modalitilor de culegere a informaiilor;alctuirea eantionului;recrutarea participanilor;pregtirea condiiilor de realizare a etapei de culegere a informaiilor (inclusiv stabilirea datei, a orei, a locului de desfurare);culegerea informaiilor;prelucrarea, analiza i interpretarea informaiilor;redactarea raportului final.

 • I.1. Interviul n profunzime nedirijat reprezint o discuie liber condus de o persoan specializat.eantion de 30-50 de persoane, interlievat separat.30-40 de minute pn la 2 ore.

  Reguli de desfurare. Nu trebuie precizat n prealabil tema abordat;Trebuie s se asigure nondirectivitatea asupra fondului problemei studiate (nu exist un chestionar prestabilit);nu trebuie se accept devierea de la subiect i s-i pstreze neutralitatea pe parcursul discuiei;ntrebrile se formuleaz pe baza principiului plniei (de la general spre particular);Fiecare discuie va fi nregistrat i ulterior transcris menionndu-se ntreruperile subiectului interlievat.

 • Pentru prelucrarea informaiilor se utilizeaz metoda denumit analiza de coninut (cost n descompunerea fiecarui intreviu n pri principale i extragerea din fiecare parte a temelor majore precizate de subiect.Interviul n profunzime se utilizeaz pentru studierea unor teme cum ar fi imaginea unei mrci, modalitile de consum a unui produs sau marc sau situatia de cumprare sau de consum.

 • I.2. Reuniunea de grup reprezint o discuie liber cu un grup format din 8-15 persoane pe o anumit tem.Pentru asigurarea validitii rezultatelor trebuie s se recurg la cel puin 2 reuniuni de grup. Moderatorul discuiei trebuie s creeze o admosfer propice dialogului i s-i antreneze pe toi participanii la dezbatere.Imediat dup ncheierea unei reuniuni moderatorul trebuie s noteze o serie de informaii care vor permite evaluarea grupului respectiv precum i interpretarea rezultatelor.Aceste informaii se refer la:- ora, ziua, locul i durata discuiei (1,5-3 ore);- numrul de participani;- ambiana general;- poziia ocupat de fiecare participant n jurul mesei;- structura grupului (fiecare participant completeaz o fi);- eventualele probleme care au aprut pe parcursul discuiei.

 • I.3. Interviul semidirijat const n aplicarea unui chestionar semidirectiv pe un eantion de maxim 100 de persoane n prelungirea unei serii de interviuri n profunzime nedirijate sau a unor reuniuni de grup avnd un rol de aprofundare.Chestionarul semidirectiv este un ghid de discuie adaptabil fiecrui subiect iar ntrebrile sunt deschise.

 • Metodele proiectiveMetodele proiective includ o serie de tehnici utilizate pentru studierea personalitii. Cercettorul declaneaz mecanismele de proiecie astfel nct subiectul s atribuie unui personaj fictiv motivaiile, dorinele i emoiile personale, pe care nu le accept ca fiind ale sale, sau pe care nu le recunoate.Metodele proiective s-au dovedit a fi extrem de utile n cercetrile de marketing, fiind utilizate frecvent n cadrul discuiilor de grup.

 • II.1. Tehnicile de asociere constau n realizarea de ctre subiecii supui investigaiei, a unor asocieri de cuvinte i / sau de imagini, pornind de la un anumit stimul. Subiectul trebuie s rspund la un anumit stimul cu primul lucru care-i vine n minte atunci cnd acesta i este prezentat.n funcie de gradul de implicare a subictului n testul proiectiv, pot fi identificate 2 categorii de asocieri:

 • asociere liber- presupune un grad ridicat de implicare a subiectului n testul efectuat: cel intervievat trebuie s-i expun liber prerea cu privire la stimulul prezentat de cercettor (o imagine sau un obiect). O variant a acestui tip de asociere o reprezint asocierea liber de cuvinte.asociere dirijat- presupune un grad mai redus de implicare a subiectulu n testul efectuat: persoana intervievat asocieaz unui stimul dat (o imagine sau un obiect) unul sau mai muli termeni extrai de pe o lista. n cazul n care stimulului considerat este un cuvnt, testul poart numele de asociere dirijat de cuvinte.

 • Tehnicile de asociere sunt utilizate n studiile privind imaginea unei mrci n rndul consumatorilor, ca i pentru testarea numelor de marc, a caracteristicilor unui produs, sau a anunurilor publicitare.

 • II.2. Tehnicile de construcie presupun ca, pornind de la un anumit stimul, subiectul intervievat s construiasc un dialog, un scenariu, sau s realizeze o decriere.Tehnicile de construcie utilizate cu cea mai mare frecven sunt:testul apercepiei tematice:testul benzilor desenate;testul persoanei a treia;testul portretului chinezesc.

 • - testul apercepiei tematice care presupune utilizarea unei serii de imagini vagi, cu o semnificaie ambigu, pornind de la care subiectul trebuie s inventeze o ntmplare. Ipoteza pe care se bazeaz testul este c, subiectul, identificndu-se cu personajul povestirii, i atribuie propriile lui idei, sentimente, reacii etc.- tehnica benzilor desenate presupune prezentarea unui desen sau unei succesiuni de desene, ce sugereaz o situaie n care sunt implicai unul sau mai muli indivizi. Desenul arat, ceea ce afirm un personaj, subiectul supus investigaiei fiind rugat s continue dialogul, indicnd rspunsurile celorlalte personaje.

 • - tehnica persoanei a treia permite subiectului intervievat s- i proiecteze atitudinea supra unei tere persoane. Aceast persoan este definit destul de vag, fiind n general o femeie obinuit, vecinul, colegul etc. individul supus investigaiei nu este ntrebat direct ce gndete cu privire la o anumit problem sau cum ar reaciona ntr-o anumit situaie, ci care crede c ar fi atitudinea terei persoane.

 • II.3. Tehnicile de completare, acestea includ tehnici de natur proiectiv ce presupun completarea de ctre subiectul supus investigaiei, a unui stimul incomplet. n cercetrile de marketing sunt utilizate 2 teste de completare de natur afectiv:testul completrii frazei;testul continuarii povestirii.

 • II.4. Tehnicile de ordonare. Subiecilor investigai li se cere ca dintr-un ansamblu de produse sa-l aleag pe cel preferat sau s le ordoneze n funcie de preferinele sale.Aceste tehnici se folosesc n special n cercetrile care vizeaz poziionarea unui produs.

 • II.5. Tehnicile de exprimare utilizate n cercetrile de marketing sunt psihograma i interpretarea de roluri.Aceste tehnici se bazeaz pe jocul dramatic liber i pe dezvoltarea spontaneitii subiecilor.

 • Psihodrama. Subiectul joac propriul su personaj, n cursul improvizaiei scenice exteriorizndu-si gndurile personale. Jocul este condus de un specialist- de regul un psiholog, cere ncureajeaj subiectul s fie spontan, s abandoneze ideea de a produce efecte asupra spectatorilor.edintele clasice de psihodram cuprinde 3 pri:1)Prologul- pe parcursul cruia psihologul ncearc s detensioneze atmosfera, discutand cu actorii despre edin;2)Jocul dramatic- ce presupune o improvizaie pe o tem aleas n prealabil de toi participanii;3)Discuia final- n care se comenteaz jocul fiecruia i interaciunile umane din cursul edinelor; fiecare actor spune ce anume a simit.

 • Interpretarea de roluri- unui cumpartor i se cere s joace rolul vnztorului pentru a observa ce argumente utilizeaz pentru a convinge i a vinde produsul aflat n cercetare.

 • III.1.1. Brainstorming- a fost conceput de A.F. Osborn (1938) i poate fi folosit n domeniul marketingului pentru rezolvarea unor probleme legate de: creearea unui nume de marc sau de firm; repoziionarea unui produs; alegerea temei campaniei publicitare; gsirea altor canale de distribuie; creterea vnzrilor.

 • III.1.2. Sinectica- este asemntoare cu brainstorming-ul dar se bazeaz pe realizarea unor analogi. Se pornete de la ipoteza c obiceiurile dobndite mpiedic individul s abordeze ntr-o noua viziune o problem care este deja cunoscut.Sinectica presupune ocolirea problemei studiate i utilizarea analogiilor n procesul de cercetare. Grupul de subieci lucreaz asupra analogiei situat ntr-un univers diferit de cel al problemei cercetate. Dupa gasirea nailor idei, acestea vor fi testate pe problema respectiv.O discuie dureaz 3 4 ore.

 • III.2 Presupune cutarea de idei de noi produse ns se pornete de la produsele deja existenten procesul analizei se urmresc caracteristicile produselor respective, comportamentul lor n consum, situaiile de consum etc.Din aceast categorie fac parte urmtoarele:

 • III.2.1. Analiza problemelor este utilizat cu precdere n cercetrile care vizeaz bunurile de utilizare productiv. Metoda presupune observarea comportamentului clienilor actuali- utilizatori ai produsului, n scopul identificrii problemelor care apar n timpul utilizrii. Adesea, aceste studii se realizeaz pe paneluri de clieni sau utilizatori.

 • III.2.2.Metoda inventarierii caracteristicilor- presupune analizarea tuturor caracteristicilor principale ale produsului i modificarea acestora, cu scopul de a se ajunge la o mbuntire care s stea la baza unui nou produs.

 • III.2.3. Analiza morfologic presupune descompunerea produsului n funcie de cele mai importante dimensiuni ale acestuia; pentru fiecare dimensiune se caut toate soluiile posibile. De fapt se procedeaz la o combinare al e soluiilor identificate cu scopul de a gasii produse noi.