Ce aduce nou m-learning in e-learning

of 23 /23
Ce aduce nou m-learning in e-learning Lector univ. drd. ing. Teodora Daniela Chicioreanu Universitatea Politehnica Bucuresti – D.P.P.D

Embed Size (px)

description

Ce aduce nou m-learning in e-learning. Lector univ. drd. ing. Teodora Daniela Chicioreanu Universitatea Politehnica Bucuresti –D.P.P.D. Continutul cursului. Servicii suport. Continutul cursului. Servicii suport. Materiale diverse. Internet www. Internet www. Materiale diverse. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Ce aduce nou m-learning in e-learning

Page 1: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Ce aduce nou m-learning in e-learning

Lector univ. drd. ing. Teodora Daniela Chicioreanu

Universitatea Politehnica Bucuresti –D.P.P.D

Page 2: Ce aduce nou m-learning in e-learning
Page 3: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Continutul cursului

Servicii suport

Materiale diverse

Internet

www

Student profesor(tutor)

Student student

Continutul cursului

Servicii suport

Internet

www

Materiale diverse

Student profesor(tutor

)

Student student

Page 4: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Diferente:

M-learning

E-learning

focusat

premeditatcontinut constient

plasat

personal

privat

inteligent

multe legaturi

desktop

utilizabil

institutional

spontaneitateMediu de informare

bogat

conectat

interactiv

Page 5: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Statistica -Parks Associates – dispozitive m-learning

13 mil unit.

Page 6: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Definitie:

Enciclopedia Wikipedia:Mobile learning este modalitatea de a

oferi training cu ajutorul unor aparate mobile, cum ar fi telefoanele mobile, PDA-urile, digital audio player-rele, cat si camerele digitale, reportofoanele, pen scanners, etc .

Formatul “lectiilor” trebuie sa fie conceput in asa fel incat sa poata fi utilizabil pe astfel de aparate de dimensiuni reduse.

Page 7: Ce aduce nou m-learning in e-learning

M-learning

Din caracterul mobil decurg si avantajele sale: studiul se poate face de oricine, in orice loc, in orice moment, atunci cand utilizatorul doreste.

Orice

Oriunde

Oricand

Oricine

M-learning

Page 8: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Avantaje :

• folosirea la maxim a timpului (atat de scurt) de care toti dispunem, intr-un mod foarte util si placut (te poti folosi de "mobile learning" atunci cand esti prins in trafic sau calatoresti -in troleibuz, autobuz sau metrou).

Page 9: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Avantaje :

• acces la o multitudine de informatii prezentate intr-o diversitate foarte mare de formate, avand un aspect foarte placut si deci usor de asimilat (fata de anostele carti fara imagini / schite)

Page 10: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Avantaje :

• prin tehnologia GPS m-Learning ofera educatie independent de locatie

• majoritatea dispozitivelor mobile au preturi mai mici decat un desktop PC

Page 11: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Avantaje :

• au dimensiuni mai mici si cantaresc mai putin decat un desktop PC

• elevii/studentii devin mai interesati deoarece m-Learning foloseste tehnologii noi pe care ei le folosesc in viata de zi cu zi

• persoanele cu handicap au posibilitatea sa urmeze cursuri

Page 12: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Avantaje :

• elevul/studentul nu mai este presat de timp sau de un orar strict pentru a invata, el poate sa foloseasca cum doreste timpul de care dispune pentru a invata si totodata se poate folosi de confortul locuintei sau a unui spatiu placut.

Page 13: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Avantaje :

• capacitatea mare de stocare, cost redus. Sursa principala pentru mateialele folosite in m-learning este fara indoiala Internetul.

Page 14: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

Diversitatea factorilor externi care pot distrage, intrerupe sau perturba activitatea didactica.

Solutie:

Continutul trebuie dozat in structuri de mici dimensiuni, care sa sintetizeze ideile, structurile sa fie interoperabile si sub forma de obiecte astfel incat sa poata fi combinate indiferent de sursa sau ordinea in care sunt parcurse.

Page 15: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• In primul rand relatia student-profesor este practic inexistenta, studentul poate accesa materialele pentru studiu in orice moment sau niciodata, fara ca profesorul sa poata determina timpul alocat pentru studiu al studentului. Acest lucru poate afecta motivatia studentului pentru invatare

Page 16: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• Nu se poate crea o modalitate foarte corecta de evaluare, deoarece studentul se afla in permanenta alaturi de orice sursa de informatie ce-i poate afecta rezultatul testului (de asemenea testele de memorie sunt excluse ca si mod de verificare).

Page 17: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• M-learning nu se poate extinde foarte mult in prezent datorita resurselor individuale limitate (nu oricine are bani pentru un laptop sau PDA si conexiune mobila la acesta). Raspandirea acestui concept va creste odata cu nivelul de trai al societatii.

Page 18: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• exista insa si dezavantaje ale alegerii dispozitivelor mobile de comunicatie ca suport pentru invatare, cele mai importante astfel de dezavantaje tinand de spatiul de afisare, viteza de procesare si posibilitatile de input limitate ale acestor dispozitive.

Page 19: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• exista o incompatibilitate intre softul disponibil pentru PC-uri (e-learning) si cel pentru dispozitive mobile, cele doua tipuri de soft avand o structura diferita (deoarece posibilitatile de afisare, navigare si stocare in cele doua cazuri sunt extrem de diferite).

Page 20: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• Cost mare. Aparatura trebuie sa fie mereu upgradata, conforma cu noile tendinte. Lectiile trebuie sa fie si ele adaptate la tehnologia folosita.

Page 21: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Dezavantaje

• Sanatatea cursantului (problema este de actualitate): In ce masura aceste aparate afecteaza sanatatea omului. Advisory Group on Non-Ionising Radiation (AGNIR) a concluzionat in urma unui raport efectuat, ca nu exista nicio dovada biologica care sa ateste cauzarea de mutatii sau tumori in urma expunerii al radiofrecventa (RF) si studiile epidemiologice nu arata existenta niciunei asocieri intre expunerea la RF si riscul de cancer, in mod particular de la telefoanele mobile(care respecta pragul indicat de RF).

Page 22: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Concluzii:

• Mobile learning-ul este o forma complementara ce imbogateste, inveseleste si variaza lectiile sau cursurile conventionale, care a aparut ca urmare a evolutiei tehnologiei si a schimbarii modului nostru de viata si care are rolul de a ne ajuta in procesul de invatare si calificare profesionala, prin solutii adaptabile resurselor noastre de timp.

• Este evident faptul ca mobile learning nu mai este doar un moft, ci devine parte integranta a dezvoltarii indivizilor, indiferent de varsta, sex, natie, cultura sau statut social.

• Invatamantul viitorului va combina invatamantul traditional cu m-Learning si e-Learning.Astfel calitatea sistemului educational va creste.

Page 23: Ce aduce nou m-learning in e-learning

Multumesc

pentru atentie!