Catalin Ivan - newsletter mai 2010

13
newsletter | mai 2010 p. 1 C t lin Ivan ăă europarlamentar Mai 2010 | Newsletter În sprijinul sezonierilor români din Spania

description

Catalin Ivan - newsletter mai 2010

Transcript of Catalin Ivan - newsletter mai 2010

Page 1: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 1

C t lin Ivan ă ăeuroparlamentar

Mai 2010 | Newsletter

În sprijinul sezonierilor români din Spania

Page 2: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 2

Europarlamentarul PSD a reacționat față de măsurile de austeritate anunțate de președintele Băsescu și Guvern, măsuri în sprijinul cărora a fost invocat, în mod eronat, articolul 53 din Constituția României. “Invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica tăierea abuzivă a dreptului la pensie este o gravă ameninţare pentru democraţia din România. Doar regimurile abuzive şi autoritariste creează astfel de precedente, care să le permită apoi tăierea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Dacă acceptăm acum o astfel de justificare, atunci nu vom putea niciodată opri abuzurile pe care actuala putere le-ar putea face în viitor.

„Constituţia nu permite tăierea pensiilor” Criza economică nu atentează la siguranţa naţională, şi nu există nici un alt temei pentru restrângerea unor drepturi. Din punct de vedere legal, Constituţia nu permite tăierea pensiilor, fiindcă acestea reprezintă drepturi patrimoniale, înseamnă efectiv drept de proprietate pentru oameni care au muncit o viaţă întreagă. Guvernul nu poate tăia nici o pensie creată în urma unor contribuţii legale sau în urma respectării legii. Dacă legile care au dus la pensiile actuale trebuie modificate, ele trebuie să acţioneze doar pentru viitor. Dacă e nevoie de bani pentru acoperirea deficitelor, atunci aceşti bani trebuie luaţi din alte zone – din cheltuielile clientelei politice portocalii, care cresc în fiecare lună.”, susținea Cătălin Ivan în luarea sa de poziție. Cătălin Ivan solicita Guvernului să renunţe la invocarea articolului 53 din Constituţie, pentru că acest lucru înseamnă un precedent periculos. Totodată, eurodeputatul anunța că va informa instituţiile europene cu privire la abuzurile pe care actualul Guvern le face şi va continua să se opună, împreună cu toţi colegii din Partidul Social Democrat, punerii în aplicare a măsurilor prin care actuala putere condamnă la sărăcie şi la disperare aproape trei sferturi din cetăţenii României.

“Guvernul Boc şi Traian Băsescu dau dovadă de un cinism de origine neo-nazistă”

Page 3: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 3

Cătălin Ivan s-a aflat în perioada 11-12 mai într-o vizită de lucru în regiunea Huelva din Spania, unde lucrează aproximativ 300.000 de români, a decis realizarea unei punţi de legătură între instituţiile europene şi muncitorii români din această ţară, cei care în 2007 sau 2008 trimiteau peste 2 miliarde de euro şi care în prezent sunt ignoraţi de autorităţile de la Bucureşti. În urma întâlnirilor avute cu muncitoarele românce sezoniere în Spania, Cătălin Ivan a solicitat statului român reglementarea în cel mai scurt timp a unei serii de probleme ridicate de acestea în cadrul discuţiilor purtate la Huelva. Realitatea constatată de Cătălin Ivan în Spania arată un număr total de 730.000 de muncitori români care muncesc cu forme legale, sezonier sau pe termen lung, în această ţară, dintre care aproximativ 300.000 sunt stabiliţi doar în regiunea Huelva. Pe lângă aceştia, există un număr mare de imigranţi ilegali şi de români care muncesc la negru. Având în vedere că rata şomajului din Spania a atins un record în primul trimestru al anului 2010, depăşind nivelul de 20%, situaţia tuturor românilor din această ţară este foarte delicată. Europarlamentarul PSD este de părere că acum, mai mult ca oricând, muncitorii români din străinătate au nevoie de o atenţie sporită atât din partea Parlamentului European, cât mai ales din partea guvernului român. Dacă situaţia constatată în dreptul româncelor cu acte legale este destul de mulţumitoare, având în vedere că acestea sunt plătite cu 33-35 euro net pe zi, situaţia muncitorilor ilegali este una dezastruoasă, având în vedere că aceştia sunt supuşi unor tratamente inumane, trăiesc în condiţii deplorabile şi sunt plătiţi foarte puţin. Soluţiile propuse de Cătălin Ivan prevăd redactarea contractelor de muncă atât în limba spaniolă, cât şi în limba română, astfel încât muncitorii care le semnează să ştie exact ce semnează şi să nu existe surprize ulterioare. În cazul ruperii contractului după o perioadă de 15 zile de probă, angajatorul spaniol trebuie să fie obligat la achitarea cheltuielilor de repatriere a românilor. Munca la negru poate fi combătută, în opinia europarlamentarului PSD, în principal prin reala implicarea, nu doar la nivel declarativ, a autorităţilor române – prin Ministerul de Interne şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă – în tot acest proces.

Muncitorii români din Spania – sprijiniți de Cătălin Ivan

Page 4: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 4

În luna aprilie, europarlamentarul Cătălin Ivan, alături de eurodeputatele social-democrate Daciana Sârbu și Corina Crețu, a adresat Comisiei Europene o serie de întrebări referitoare la măsurile pe care CE le are în vedere, pentru protejarea drepturilor angajaților. Întrebările veneau în contextul cazului tragic din România, când o tânără de 34 de ani decedase, iar principala cauză a morții părea a fi surmenajul de la locul de muncă. În 11 mai, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor, a răspuns întrebărilor adresate de europarlamentari români. În cadrul răspunsului oferit, comisarul arăta că: “Articolul 6 din Directiva privind timpul de lucru prevede că statele membre iau măsurile necesare pentru ca, în funcție de necesitățile de protecție a sănătății și securității lucrătorilor, timpul de lucru săptămânal să fie limitat prin acte cu putere de lege și acte administrative sau prin convenții colective și să nu depășească 48 de ore, inclusiv orele suplimentare. În plus, în conformitate cu articolul 22, niciun lucrător nu suferă niciun prejudiciu din partea angajatorului dacă refuză să depășească această limită de ore. Statelor membre în cauză le revine responsabilitatea de a aplica aceste dispoziții în ceea ce privește societățile private din jurisdicția lor.(...)

Au fost inițiate două consultări cu partenerii sociali europeni: în 2002, privind stresul la locul de muncă și în 2005, privind violența la locul de muncă. În urma acestor consultări, partenerii sociali au semnat acordurile-cadru autonome privind stresul la locul de muncă (în 2004) și violența și hărțuirea la locul de muncă (în 2007). Strategia comunitară 2007-2012 privind sănătatea și securitatea în muncă recunoaște importanța acestor acorduri. La momentul actual, Comisia monitorizează punerea în aplicare a acordului-cadru privind stresul la locul de muncă.”

Comisia Europeană răspunde europarlamentarilor PSD

Page 5: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 5

Europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, a avut, pe parcursul lunii mai, un număr de 8 intervenții în plenul Parlamentului European. Rămânând consecvent preocupării față de sistemul de Învățământ de la nivel național și european, Cătălin Ivan a readus în atenție, în cadrul uneia dintre intervențiile amintite, problema necesității întăririi relațiilor între mediul de afaceri și universități. „Există o prăpastie foarte mare între ceea ce învaţă un tânăr în şcoală şi ceea ce cer angajatorii pe piaţa muncii”

Declarație în plenul Parlamentul European “În primul rând, vreau să-l felicit pe domnul Pál Schmitt pentru raportul coerent şi relevant pentru situaţia actuală din învăţământul superior. Avem o mare problemă, şi anume faptul că, la ora actuală, în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene producem şomeri, nu tineri adaptaţi perfect la piaţa muncii. Există o prăpastie foarte mare între ceea ce învaţă un tânăr în şcoală şi ceea ce cer angajatorii pe piaţa muncii. Este o problemă cu atât mai mare cu cât ne aflăm în criză economică, într-o criză financiară, iar criza locurilor de muncă este, de asemenea, evidentă. Vorbim de foarte mulţi ani în care Uniunea Europeană a fost un actor pe piaţa mondială cu o economie bazată, în special, pe cunoaştere şi pe inovare. Dacă vrem, într-adevăr, să avem o economie bazată pe cunoaştere şi inovare trebuie să depăşim stadiul discuţiilor şi să sprijinim mai mult investiţiile şi parteneriatele de tip public-privat şi să încurajăm parteneriatele între universităţi şi mediul de afaceri, astfel încât ceea ce se descoperă şi rezultatele cercetării ştiinţifice din universităţi să poată fi valorificate în economia reală. Am fost şi eu, împreună cu Seán Kelly, în Santiago de Compostela, am vizitat universitatea de acolo şi vă pot spune că am văzut un model foarte clar de finanţare a start-up-urilor, a firmelor mici, pornite de studenţi, în cazul cărora universitatea dă credite fără garanţii pentru studenţi. Ceea ce reuşesc studenţii să dezvolte în universitate îşi găseşte aplicabilitate imediat în economia din zonă. Este un model pe care trebuie să-l promovăm şi să-l multiplicăm la nivel de Uniune.”

Dialogul universități - mediul de afaceri, din nou în atenția PE

Page 6: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 6

În luna mai, europarlamentarul Cătălin Ivan a contribuit cu o serie de amendamente la mandatul privind negocierea bugetului pentru 2001. În amendamentele depuse, Cătălin Ivan a insistat asupra necesităților de finanțare pentru programele destinate tinerilor și celor destinate integrării cetățenilor europeni. Europarlamentarul PSD a reamintit că încurajarea şi promovarea cooperării în domeniul tineretului şi sportului este o prioritate pentru bugetul 2011 şi a subliniat că sprijinul financiar pentru evenimente speciale anual este un instrument important în acest sens. În plus, Cătălin Ivan a arătat faptul că sportul este o nouă responsabilitate introdusă prin Tratatul de la Lisabona, și acesta ar trebui să fie finanțat în mod adecvat în 2011.

„Europa pentru cetăţeni”, mai săracă Cătălin Ivan și-a exprimat îngrijorarea față de scăderile bugetare propuse de Comisie, în cazul angajamentelor care privesc o bună comunicare a politicilor bugetare către cetățenii europeni și, în special, în ceea ce priveşte informaţiile adresate mass-media. Cătălin Ivan a subliniat importanţa acestor acţiuni pentru percepţia publică europeană și a solicitat Comisiei Europene să ofere o justificare pentru aceste reduceri propuse . De asemenea, eurodeputatul a arătat că alocările bugetare destinate programelor de integrare a cetățenilor europeni – aproximativ 0,5% - sunt insuficiente pentru atingerea obiectivelor stabilite pe această zonă. Cătălin Ivan și-a exprimat regretul pentru scădrea bugetului alocat programului “Europa pentru cetățeni” cu aproape 4 milioane de euro, și a reamintit de importanţa acestui program în dezvoltarea cetăţeniei europene, prin sprijinirea de acţiuni concrete, cum ar fi de înfrăţire între oraşe.

Bugetul UE pentru 2011 trebuie să acorde mai multă atenție procesului de integrare a cetățenilor europeni

Page 7: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 7

La finalul lunii mai, Cătălin Ivan a participat la dezbaterea organizată de Reprezentanța Parlamentului European la Suceava, pe tema fondurilor europene pentru agricultură. Invitați au fost fermierii din județ și reprezentanții institutiilor care gestionează fondurile europene. Timp de mai bine de două ore au avut loc prezentări interesante și utile despre ce înseamnă Politica Agricola Comună (PAC), cum se poate implica România în dezvoltarea acesteia, care sunt oportunitățile și amenințările unui nou cadru financiar multianual începând cu 2014 samd. Discuțiile au făcut mai ușor înțelese problemele pe care fermierii români le au atât în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, cât și în ceea ce privește intrarea pe piața comună, cu produsele proprii. Există un protecționism al statelor pe piața vest-europeană, dar și o lipsă de competitivitate a produselor românești. În ceea ce privește protecționismul, care reprezintă o încălcare a principiilor pieței comune, Cătălin Ivan și-a propus să ridice această problemă în Parlamentul European.

Problema fondurilor europene pentru agricultură, dezbătută cu fermierii la Suceava

Page 8: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 8

În luna mai, Cătălin Ivan a adus o serie de amendamente raportului întocmit de eurodeputatul Morten Lokkegaard, intitulat Jurnalismul și noile surse mass-media. Raportul vizează crearea unei sfere publice europene, în care jurnaliștii să abordeze în mod obiectiv tematicile europene. În cadrul amendamentelor depuse, eurodeputatul social-democrat a considerat că informarea cu privire la politice UE ar trebui să fie legată de probleme locale şi regionale, în scopul de a le face mai ușor de înțeles la toate nivelurile comunicării. Totodată, Cătălin Ivan a solicitat Comisiei Europene să continue programul de Acţiuni la nivel local, cu scopul de a face ca politicile UE să fie cât mai vizibile pentru această zonă. Nu în ultimul rând, europarlamentarul PSD și-a prezentat îngrijorarea cu privire la reducerile resurselor de comunicare ale Comisiei Europene, în special pentru în cadrul programului Informare pentru mass-media.

Politicile Uniunii Europene trebuie să fie cunoscute la nivelul comunităților locale

Page 9: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 9

Eurostat arată că 60% dintre cetățenii europeni sunt utilizatori de internet în mod curent, iar o bună parte dintre aceștia sunt consumatori avizi de informații privind sănătatea și metodele curative. Dacă, în cazul altor teme abordate pe Internet, riscurile pot fi limitate, în cazul informațiilor referitoare la sănătate impactul negativ pare mult mai dificil de controlat. Astfel, studii efectuate de cercetători în Marea Britanie și România arată că informațiile disponibile pe internet în domeniul sănătății sunt departe de a fi precise. Subiecții chestionați au recunoscut faptul că, în urma unei simple căutări pe internet, au ajuns la informații legate de maladii grave, cu incidență foarte scăzută, care s-ar fi potrivit cu simptomele uzuale investigate inițial. De aceea, controlul etic și de calitate al acestor informații este esențial și ar trebui să reprezinte în continuare o prioritate a instituțiilor europene, în baza articolelor 169 și 168 TFUE. În acest context, Cătălin Ivan, a adresat Comisiei Europene următorul set de întrebări:

1. Care este gradul de implementare al „Quality Criteria for Health Related Websites”, program menit să combată riscurile mai sus evocate?

2. În ce măsură statele membre au răspuns acestei probleme? Acțiunea lor este una comună, coordonată sau individuală?

3. Ce abordare va avea Comisia în viitor față de pericolele existente?

Controlul informațiilor online privind sănătatea – absolut necesar

Page 10: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 10

În luna mai, europarlamentarul Cătălin Ivan a organizat, în cadrul Forumului Cetățenesc, patronat de Biroul de Informare al Parlamentului European, o dezbatere cu titlul Rolul și locul culturii românești în contextul european. La dezbatere au fost invitați studenți, jurnaliști, tineri politicieni și oameni de cultură, alături de o suită de invitați speciali, reprezentanți ai publicațiilor și instituțiilor culturale românești. Cătălin Ivan a organizat această dezbatere ca prima dintr-o serie de dezbateri menite a identifica modalităţile concrete de promovare a culturii, prin dialogul direct și permanent cu factorii de decizie și personalităţile culturii ieşene. Dialogul a fost intens, participanţii implicându-se puternic în dezbatere. În cadrul acesteia, au fost identificate problemele cele mai grave care împiedica o promovare eficientă a culturii ieșene. În cadrul evenimentului a fost proiectat filmul "Welcome”, filmul câștigător al premiului LUX acordat de Parlamentul European pentru cinematografia europeană. Pelicula abordează problemele de imigraţie cu care se confruntă statele occidentale, dar are importantă valoare și pentru înţelegerea condiţiei românilor care au emigrat în Occident înainte de aderare. Cătălin Ivan a anunţat participanţilor organizarea unei dezbateri viitoare, centrată în special pe oportunităţile de finanţare a instituţiilor culturale prin fonduri europene.

Dezbatere: Rolul și locul culturii romaneşti în contextul european

Page 11: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 11

Europarlamentarul Cătălin Ivan a fost invitat în luna mai la dezbaterea Modalități de prevenire și combatere a fraudelor informatice, organizată de către Asociația Cultural-Științifică “Vasile Pogor”. În cadrul luării sale de cuvânt, deputatul european a prezentat un expozeu privind lupta pe care Uniunea Europeană o duce împotriva fraudelor informatice. Frauda informatică se referă la oferirea de servicii frauduloase unor victime potenţiale, prin încurajarea unor tranzacţii frauduloase. Aceste fraude pot avea loc în diferite medii informatice: prin email, pe site-uri, în camere de chat, etc. Atacurile asupra sistemelor informatice sunt din ce în ce mai frecvente, în prezent, fiind motivate de profitul economic pe care îl pot genera. Legislaţia UE în domeniu se concentrează pe câteva direcţii importante, prin care se încearcă combaterea acestui fenomen: lupta împotriva activităţilor online ilegale, securitatea reţelelor, protecția datelor, drepturile de autor și comerțul online.

Lupta împotriva fraudei informatice la nivelul UE

Page 12: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 12

Delegaţia Partidului Socialiştilor Europeni a fost prezentă în Moldova, în contextul inițiativelor privind strângerea colaborării între instituțiile europene și cele de la Chișinău. Cu această ocazie, reprezentanții PSE s-au întâlnit cu cei ai social-democraților moldoveni, cărora le-au promis sprijin pentru elaborarea programului electoral cu care aceștia vor participa la alegerile anticipate, care vor avea loc în lunile următoare, în Republica Moldova. Părţile au discutat principalele dispoziţii din Programul PSD moldovean “Moldova socială“. Eurodeputații PSE au expus mai multe propuneri pentru realizarea de succes a Programului, accentuând că instituţiile şi organizaţiilor europene ale socialiştilor sunt gata să coopereze cu social-democraţii din Moldova în scopul construirii unei Moldove sociale, și consolidării legăturilor dintre Internaţionala Socialistă şi PSD din Moldova. De asemenea, delegația PSE a participat și la Conferința “Europa comună – Europa socială”, organizată de Partidul Democrat din Moldova, împreună cu Fundațiile Friedrich Ebert și Alfred Mozer. La Chișinău, Cătălin Ivan a discutat cu reprezentanții socialiștilor austrieci despre sistemul bancar, despre rolul companiilor multinaționale în statul de origine și în cele în care își desfașoară activitatea, ajungând la concluzia că suntem încă departe de a avea o piață unică, suntem încă în era naționalismului și a protecționismului. Eurodeputatul PSD va porni o serie de dezbateri în Parlamentul European și în statele membre. În perioada urmatoare Cătălin Ivan va introduce și o propunere de rezoluție prin care agenții economici, nu numai fermierii, să aibă acces egal la sursele de finanțare, în aceleași condiții, indiferent de naționalitatea lor.

Implicare activă în deblocarea crizei politice de la Chişinău

Page 13: Catalin Ivan - newsletter mai 2010

newsletter | mai 2010 p. 13

Scrie-i lui Catalin Ivan, prin posta, la Cabinet parlamentar, Iasi, Bd. Alexandru cel Bun 17, Bl A5, Sc1, Ap2 Il poti gasi la tel 0332.882.421 Sau la adresa de mail [email protected] www.catalinivan.ro blog.catalinivan.ro