C3 Managementul Integrat Al Crizelor

download C3 Managementul Integrat Al Crizelor

of 30

description

criza

Transcript of C3 Managementul Integrat Al Crizelor

 • MANAGEMENTUL INTEGRAT AL CRIZELOR SI A SITUAIILOR DE URGENTA PRIN CENTRE NAIONALE DE CONDUCERE

  BUCURETI2014

 • CUPRINS:

  Consideraii generaleProcesul de management al crizelorPaliere de competeneCentre de management al crizelorBaza legalSistemul naional de management al crizelorSituaia de urgen i managementul acesteia la nivel naional.Strile excepionale i managementul acestora la nivel naional.

  2

 • * Nu exist un sistem naional unic pentru gestionarea crizelor. Legislaia existent nu acoper ntreaga problematic a domeniului Criz, Sunt reglementate numai aspectele referitoare la: Situaiile de urgen Sistemul Naional de Management al Situaiilor de Urgen Prevenirea i combaterea terorismului Sistemul Naional pentru Combaterea TerorismuluiRegimul strii de mobilizare generale sau pariale1. BAZA LEGAL

 • *

 • *Consiliul Suprem de Aprare a rii

  Centre Naionale de Comand

  Nivel strategic POLITICO-MILITARNivel strategic TEHNIC OPERAIONALNivel central i local SECTORIAL

 • Constituia Romniei, modificat i completat prin Legea de revizuire nr. 429/2003

  Legea 355/2009 privind regimul strii de mobilizare parial sau total a forelor armate i al strii de rzboi

  Legea nr. 481 din 8 noiembrie 2004 privind protecia civil.

  Ordonana de urgen nr. 21/2004 privind Sistemul Naional de Management al Situaiilor de Urgen, aprobat prin Legea 15/2005.

  Ordonana de urgen nr. 1/1999 privind regimul strii de asediu i strii de urgen, aprobat prin Legea nr. 453/2004.

  Hotrrea nr. 1489/2004 privind organizarea i funcionarea Comitetului Naional pentru Situaii de Urgen.

  3

 • Hotrrea nr. 1491/2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatoric, atribuiile, funcionarea i dotarea comitetelor i centrelor operative pentru situaii de urgen.Hotrrea de Guvern nr. 2288/2004 din 09/12/2004 pentru aprobarea repartizrii principalelor funcii de sprijin pe care le asigur ministerele, celelalte organisme centrale i organizaiile neguvernamentale privind prevenirea i gestionarea situaiilor de urgen.Hotrrea Guvernului Romniei nr. 548 din 21 mai 2008 privind aprobarea Strategiei naionale de comunicare i informare public pentru situaii de urgen. 4

 • OMAI nr. 1.184/6 februarie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i asigurarea activitii de evacuare n situaii de urgen.OMAI nr. 11259/2006 pentru aprobarea normei privind organizarea i asigurarea activitii de ntiinare, avertizare, pre-alarmare i alarmare n situaii de protecie civil.OMAI nr. 465/2008 privind stabilirea componenei nominale a Comitetului Naional pentru Situaii de Urgen.OMAI nr. 181/2010 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaiilor de urgen specifice tipurilor de risc repartizate M.A.I.

  5

 • * La nivelul Guvernului Romniei Centrul de Situaii ( Decizia Primului-ministru nr. 54/2006) pentru asigurarea legturii Guvernului cu autoritile administraiei publice centrale, cu privire la situaiile de urgen i evenimentele deosebite.

  La nivelul M.A.I. - Centrul Operaional de Comand/Centrul Naional pentru Conducerea Aciunilor de Ordine Public (H.G. nr. 373/2008) pentru gestionarea crizelor de ordine public- Centrul Operaional Naional/ CNSU (H.G. nr. 1490/2004) pentru gestionarea situaiilor de urgen

  La nivelul SRI - Centrul de coordonare operativ antiterorist (Legea nr. 535/2004) pentru prevenirea i combaterea terorismului

 • *La nivelul MApN- Centrul Naional de Conducere Militar (Legea nr. 58/20011) pentru gestionarea crizelor n domeniul militar

  La nivelul MAE- Centrul Operativ pentru Situaii de Urgene i Crize pentru gestionarea cererilor de asisten consular n situaii de criz

 • NESECRET*SISTEMUL NAIONAL DE MANAGEMENTC N S U C S A T PREEDINTELE ROMNIEI PARLAMENTUL ROMNIEI GUVERNUL ROMNIEI M Ap N M A I IGJRC N CCrize de natur militarCrize de natur teroristCrize de natura ordinii publiceCrize de natura Urgenelor CivileCrize de natur paramilitarC O S U C Op. C Op. C N A A C C O AS R I Decizie politicI G PI G S US M Gn situaia n care conducerea/ coordonarea procesului de management a crizei se realizeaz de ctre Preedintele Romniei/CSATn situaia n care conducerea/ coordonarea procesului de management a crizei se realizeaz de ctre GuvernC N C A O PC .O.C.

  NESECRET

 • *DEFINIII

  Urgena - pe plan internaional este definit ca fiind o situaie/eveniment excepional care se produce n mod neateptat i solicit msuri imediate de aciune. Pentru a fi definit ca urgen aceasta trebuie s necesite aciuni imediate i asisten.

  Situaia de urgen - reprezint un eveniment excepional, cu caracter non-militar, care prin amploare i intensitate amenin viaa i sntatea populaiei, mediul nconjurtor, valorile materiale i culturale importante, iar pentru restabilirea strii de normalitate sunt necesare adoptarea de msuri i aciuni urgente, alocarea de resurse suplimentare i managementul unitar al forelor i mijloacelor implicate. (art. 2 lit a Oug. 21/2004)

  - Starea de alert se refer la punerea de ndat n aplicare a planurilor de aciuni i msurilor de prevenire, avertizare a populaiei, limitare i nlturare a consecinelor. (art. 2 lit f Oug nr. 21/2004)

 • COMITETUL NATIONAL PENTRU SITUATII DE URGENTACOMITETE JUDEENE PENTRU SITUAII DE URGENCOMITETE LOCALE PENTRU SITUAII DE URGENInspectoratul General pentru Situatii de UrgentaCENTRE OPERATIVE DE LA MINISTERECentre Operaionale Judeene/Mp. BucuretiCENTRE OPERATIVE LOCALE PENTRU SITUAII DE URGEN COMITETE MINISTERIALE PENTRU SITUAII DE URGENCentrul Operaional Naional SERVICII PROFESIONISTE PENTRU SITUAII DE URGEN10

 • *N SITUAII DE URGEN STAREA DE ALERT SE POATE DECLARA DE:

  CNSU - cu acordul primului-ministru, la nivel naional sau la nivelul mai multor judee, coordoneaz gestionarea situaiilor de urgen i declar ncetarea strii de alert. (OUG 21 art 20 lit c)

  Comitetele ministeriale - propun, dup caz, declararea strii de alert. (OUG art 21 lit c) CJSU - cu acordul ministrului administraiei i internelor, la nivel judeean sau n mai multe localiti ale judeului. (OUG 21 art 22 lit.c) CLSU -cu acordul prefectului, pe teritoriul unitii administrativ teritoriale. (OUG 21 art. 24 lit c)

  Pe timpul strii de alert se pot dispune orice msuri care sunt necesare pentru nlturarea strii de for major. Msurile trebuie s fie proporionale cu situaiile care le-au determinat i se aplic cu respectarea condiiilor i limitelor prevzute de lege. (OUG 21 art. 4)

 • *DEFINIII

  - Starea de asediu reprezint ansamblul de msuri excepionale de natur politic, militar, economic social sau de alt natur aplicabile pe ntreg teritoriul rii ori n unele uniti administrativ-teritoriale instituite pentru adaptarea capacitii de aprare a rii la pericole grave, actuale sau iminente, care amenin suveranitatea, independena, unitatea ori integritatea teritorial a statului (OUG. Nr. 1 /1999 privind regimul strii de asediu i de urgen)

 • *Starea de urgen reprezint ansamblul de msuri cu caracter politic, economic, social i de ordine public, instituit n ntreaga ar sau n anumite zone ori n unele uniti administrativ-teritoriale, n urmtoarele situaii:existena unor ameninri la adresa siguranei naionale sau democraiei constituionale, ceea ce face necesare aprarea instituiilor statului de drept i meninerea sau restabilirea srii de legalitate;iminena producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea i nlturarea efectelor acestora.(art. 3OUG. Nr. 1 /1999 privind regimul strii de asediu i de urgen)

 • *Starea de mobilizare reprezint totalitatea msurilor extraordinare care se pot institui, n principal, n domeniile politic, economic, social, administrativ, diplomatic, juridic i militar, planificate i pregtite din timp de pace, precum i a aciunilor desfurate pentru aplicarea acestora, potrivit legii, la apariia sau iminena unei ameninri grave care poate afecta suveranitatea, independena i unitatea statului, integritatea teritorial a rii i democraia constituional. ( Legea 355/2009 privind regimul strii de mobilizare parial sau total a forelor armate i al strii de rzboi)

  Starea de rzboi reprezint totalitatea msurilor extraordinare care se pot institui, n principal, n domeniile politic, economic, social, administrativ, diplomatic, juridic i militar, n vederea exercitrii dreptului inerent al statului la autoaprare individual sau colectiv. ( Legea 355/2009 privind regimul strii de mobilizare parial sau total a forelor armate i al strii de rzboi)

 • *Starea de asediu i starea de urgen privesc situaii de criz ce impun msuri excepionale care se instituie in cazuri determinate de apariia unor pericole grave la adresa aprrii rii i securitii naionale, a democraiei constituionale ori pentru prevenirea, limitarea sau nlturarea urmrilor unor dezastre. (OUG nr. 1/1999 privind regimul strii de asediu i regimul strii de urgen)

  Preedintele Romniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgen, n ntreaga ar ori n unele localiti, i solicit Parlamentului ncuviinarea msurii adoptate, n cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

  Dac Parlamentul nu se afl n sesiune, el se convoac de drept n cel mult 48 de ore de la instituirea strii de asediu sau a strii de urgen i funcioneaz pe toat durata acestuia. (art. 93 din Constituia Romniei)

  Consiliul Suprem de Aprare a rii aprob Planul comun de intervenie a unitilor Ministerului Aprrii Naionale i ale Ministerul Administraiei i Internelor pentru limitarea i nlturarea efectelor dezastrelor pe teritoriul naional. ( Legea nr. 415/2002 privind organizarea i funcionarea CSAT art. 4 lit. f pct 15)

 • *Se instituie de Preedintele Romniei prin decret, contrasemnat de primul ministru i publicat de ndat n Monitorul Oficial al Romniei. Starea de asediu se instituie pe cel mult o perioad de 60 de zile.

  Decretul de instituire a strii de asediu se aduce nentrziat la cunotina populaiei prin mijloacele de comunicare n mas, mpreun cu msurile urgente de aplicare, care intr imediat in vigoare.

  n termen de cel mult 5 zile de la instituirea strii de asediu Preedintele Romniei solicit Parlamentului ncuviinarea msurii adoptate.

  n situaia n care Parlamentul nu ncuviineaz starea instituit, Preedintele Romniei revoc de ndat decretul, msurile dispuse ncetndu-i aplicabilitatea.

  Coordonarea aplicrii msurilor dispuse prin decretul de instituire a strii de asediu revine, in principal, Ministerului Aprrii Naionale.

 • *Se instituie de Preedintele Romniei prin decret, contrasemnat de primul ministru i publicat de ndat n Monitorul Oficial al Romniei. Starea de urgen se instituie pe cel mult o perioad de 30 de zile.Decretul de instituire a strii de urgen se aduce nentrziat la cunotina populaiei prin mijloacele de comunicare n mas, mpreun cu msurile urgente de aplicare, care intr imediat in vigoare. n termen de cel mult 5 zile de la instituirea strii de urgen Preedintele Romniei solicit Parlamentului ncuviinarea msurii adoptate.n situaia n care Parlamentul nu ncuviineaz starea instituita, Preedintele Romniei revoc de ndat decretul, msurile dispuse ncetndu-i aplicabilitatea.

 • *Starea de urgen se instituie de Preedintele Romniei la propunerea Guvernului ca urmare a solicitrii ministrului administraiei i internelor la propunerea:Centrului de decizie din cadrul Centrului Naional de Conducere a Aciunilor de Ordine public, n situaia crizelor de ordine public i a Comitetului Naional pentru Situaii de Urgen n situaia producerii unor situaii de urgen. Coordonarea aplicrii msurilor dispuse prin decretul de instituire a strii de urgen se realizeaz astfel: - Ministerul Administraiei i Internelor n situaia existenei unor crize de ordine public, pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naional ori funcionarea democraiei constituionale; - Sistemului Naional de Management al Situaiilor de Urgen, sub conducerea nemijlocit a ministrului administraiei i internelor i n coordonarea primului - ministru n situaia iminenei producerii ori producerea unor situaii de urgen.

 • *ncetarea strii de urgen are loc - la data stabilit n decretul de instituire sau n decretul de prelungire;- nainte de expirarea termenului stabilit, n cazul nlturrii situaiilor de pericol,ncetarea aplicrii msurii excepionale se dispune prin decret, cu ncuviinarea prealabil a Parlamentului.

 • *Conform art. 14 din Ordonana de urgen nr. 1/1999 privind regimul strii de asediu i strii de urgen, aprobat prin Legea nr. 453/2004 decretul de instituire trebuie s prevad urmtoarele: a) motivele care au impus instituirea strii; b) zona n care se instituie; c) perioada pentru care se instituie; d) drepturile i libertile fundamentale al cror exerciiu se restrnge, n limitele prevederilor constituionale i ale art. 4 din prezenta ordonan de urgen; e) autoritile militare i civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului i competentele acestora; f) alte prevederi, dac se considera necesare.

 • *VARIANT DE DECRET PREZIDENIAL pentru instituirea strii de urgen n domeniul ordinii publice:Art. 1. Degenerarea aciunilor de protest n aciuni violente, care contravin ordinii constituionale i aduc atingere securitii naionale, soldate cu atacarea sau devastarea unor sedii ale autoritilor publice centrale, din judeele ............, precum i cu rnirea unui numr de 153 de persoane, din care 83 din rndul forelor de ordine public i 70 din rndul populaiei, au impus instituirea strii de urgen.Art. 2. Starea de urgen se instituie n judeele.............Art. 3. Perioada pentru care se instituie starea de urgen este, de la _______, ora ____, la ________, ora ____. Art. 4. Pentru restabilirea ordinii i siguranei publice se vor lua urmtoarele msuri de prim urgen:- punerea n aplicare a planurilor de restabilire a ordinii i siguranei publice;- militarizarea i trecerea Poliiei Locale, din judeele........., n subordinea Jandarmeriei Romne;

 • *VARIANT DE DECRET PREZIDENIAL pentru instituirea strii de urgen n domeniul ordinii publice:- militarizarea i trecerea Poliiei Locale, din judeele ........., n subordinea Jandarmeriei Romne;- nchiderea Punctelor de Trecere a Frontierei din zona ........;- interzicerea sau limitarea circulaiei vehiculelor ori a persoanelor n zonele i ntre orele stabilite de Ministerul Administraiei i Internelor;- preluarea pazei sediilor unor autoriti publice centrale de ctre structuri ale Ministerul Administraiei i Internelor;- nchiderea temporar a unor staii de distribuire a carburanilor, a unor restaurante, supermarket-uri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaiilor i ale altor localuri publice; - interzicerea desfurrii adunrilor publice, a manifestaiilor sau marurilor, n zonele stabilite de Ministerul Administraiei i Internelor.

 • *VARIANT DE DECRET PREZIDENIAL pentru instituirea strii de urgen n domeniul ordinii publice: Art. 5. Pe timpul strii de urgen se restrng urmtoarele drepturi i liberti fundamentale: - libertatea individual n aspectele ce privesc reinerea i - arestarea preventiv;- libera circulaie;- inviolabilitatea domiciliului;- secretul corespondenei;- libertatea ntrunirilor. Art. 6. (1) Coordonarea aplicrii msurilor stabilite prin prezentul decret revine Ministerului Administraiei i Internelor. (2) Conductorii autoritilor publice, ai celorlalte persoane juridice, precum i persoanele fizice au obligaia s respecte i s aplice toate msurile stabilite prin decret i ordinele emise de ofierul mputernicit de ministrul administraiei i internelor.

 • *VARIANT DE DECRET PREZIDENIAL pentru instituirea strii de urgen n domeniul ordinii publice:Art. 7. Instituiile din sistemul naional de aprare, ordine public i securitate naional sprijin structurile Ministerului Administraiei i Internelor n ndeplinirea misiunilor, conform prevederilor legislaiei n vigoare.Art. 8. Prezentul decret se difuzeaz pe posturile de radio i de televiziune n cel mult dou ore de la semnare i este transmis n mod repetat n primele 24 de ore de la instituirea strii de urgen.PREEDINTELE ROMNIEI

  n temeiul art. 100 alin. (2) din Constituia Romniei, republicat, contrasemnm acest decret.PRIM-MINISTRU

 • *3. La nivelul Ministerului Administraiei i Internelor pentru conducerea i coordonarea aciunilor la instituirea strii de urgen sunt elaborate urmtoarele documente:

  - Planul de cooperare pentru ndeplinirea atribuiilor i sarcinilor ce revin autoritilor de ordine public, civile i militare pe timpul instituirii strii de urgen aprobat prin Hotrrea CSAT nr. S-8/2011.

  - Planul naional de aciune pe timpul instituirii strii de urgen n domeniul crizei de ordine public.

  - Procedura privind instituirea strii de urgen (stabilete algoritmul activitilor desfurate la nivelul ministerului)

 • *n conformitate cu prevederile art. 92 alin. (2) din Constituia Romniei modificat i completat pin Legea de revizuire a Constituiei Romniei nr. 429/2003, Preedintele Romniei poate declara, cu aprobarea prealabil a Parlamentului, mobilizarea parial sau total a forelor armate.

  Numai n cazuri excepionale, hotrrea Preedintelui se supune ulterior aprobrii Parlamentului, n cel mult 5 zile de la adoptare.

 • NESECRET*n conformitate cu prevederile art. 92 alin. (3) din Constituia Romniei modificat i completat pin Legea de revizuire a Constituiei Romniei nr. 429/2003, n caz de agresiune armat ndreptat mpotriva rii, Preedintele Romniei ia msuri pentru respingerea agresiunii i le aduce nentrziat la cunotina Parlamentului, printr-un mesaj. Dac Parlamentul nu se afl n sesiune, el se convoac de drept n 24 de ore de la declanarea agresiunii.

  NESECRET

  **********