Asistenta Sociala Penitenciara Cursul 4 2012

download Asistenta Sociala Penitenciara Cursul 4 2012

of 23

Transcript of Asistenta Sociala Penitenciara Cursul 4 2012

Reeducarea n penitenciarele romnetiCursul nr. 4

Scopurile nchisorii

incapacitare/izolare, prevenia general a comiterii de infraciuni i reforma sau resocializarea deinuilor

Asistentul social

Poate fi nscris n zona reformare/resocializare a deinuilor

de

Concepia fa de pedeasp, rolul ei i modalitile de recuperare

Sub semnul timpului, Developate n cteva legi i regulamente, printre care:1874, 1929, 1938, 1952, 1955, 1962 i 1969

Legea asupra regimului nchisorilor 1874

Ferdinand Dodun de Perrieres nfiineaz pe lng fiecare nchisoare, n scopul reformrii morale a condamnailor, aa numitele comisii de priveghere sau societi de patronare liber. aveau ca scop desfurarea unor activiti de moralizare-educare n interiorul nchisorii, precum i preluarea fostului deinut dup liberare i asistarea lui n vederea obinerii unui adpost i a unui loc de munc.

se construiete n jurul ideii c asprimea pedepsei l va determina pe condamnat s renune la activitatea infracional. Activitatea de resocializare a deinuilor avea o importan periferic i includea folosirea la munc a deinuilor, nvarea unei meserii, lectura crilor religioase i nvarea cititului dup abecedar (Sterian, 1992).

Regulamentul general pentru penitenciarele centrale din 24 mai 1874

Legea penitenciarelor i institutelor de preveniune din 29 mai 1929, ce a intrat n vigoare de la 1 ianuarie 1930

a fost una dintre cele mai moderne legi de executare a pedepsei cu nchisoarea, prevede instituirea unui regim progresiv de executare a pedepsei, cu trecerea deinutului de la un regim aspru la unul mai blnd pe msur ce execut o parte din pedeasp i dovedete o ndreptare.

Reeducarea n Legea din 1929

Interveniile de resocializare se concentraz n jurul ideilor de instruciune i educaiune. Aa cum se arat n art. 27 mijloacele de instrucine i educaiune vor trebui s funcioneze n vederea mbogirii cunotinelor a deteptrii i dezvoltrii sentimentelor frumoase, formrii caracterului, a ntririi voinei deinuilor i internailor i a pregtirii lor pentru o viea liber onest. Instrucia colar este obligatorie pentru minori i pentru adulii condamnai la peste 6 luni de nchisoare care nu au urmat cursurile primare. Principalele materii de nvmnt predate sunt: scrisul, cititul, religia, noiuni de aritmetic i geometrie, istoria i geografia Romniei, noiuni de tiine naturale. Se pred, de asemenea, i muzica vocal sau instrumental, de preferin cea religioas. O alt metod de instrucie i educaie este cea a cuvntrilor cu caracter instructiv i moral susinute de ctre cadre ale penitenciarelor sau membrii societilor de patronaj. ndrumarea moral se realizeaz prin intermediul prelegerilor religioase.

Organizarea muncii de reeducare dup Legea din 1929

Este pentru prima dat n legislaia romneasc cnd se prevede ntr-o lege de executare nfiinarea unei Direciuni a ndrumrilor n cadrul Administraiei centrale a penitenciarelor i institutelor de preveniune. Unul dintre serviciile acestei direcii este cel de educaiune i instruciune care are ca scop privegherea activitii desfurate de organele nsrcinate cu instruciunea i moralizarea, potrivit datelor cuprinse n dosarul antropologic al fiecrui deinut sau internat. Din pcate, aceast organizare nu era reflectat i la nivelul penitenciarelor. nvtorii, preoii, preoii nvtori, maetrii penitenciarelor nu erau organizai n servicii sau birouri ale penitenciarului, ceea ce fcea ca activitatea lor s nu fie sistematizat i bine coordonat.

Regulamentul asupra regimului de executare a pedepselor din 21 aprilie 1938

introduce un capitol distinct - Msuri de educaie n care sunt individualizate mijloacele de educare a condamnailor: scrisul, cititul, munca, eztorile etc.

Partidului Popular Comunist

activitatea de reeducare poate fi sintetizat, aa cum se arat ntr-un articol publicat n revista Probleme penitenciare: reeducarea nu se poate realiza atta timp ct deinuii politici, cei mai odioi dumani ai clasei muncitoare i ai Republicii, nu vor fi tratai cu acea just ur de clas i atta timp ct adaptarea moral i pregtirea deinuilor de drept comun, victime ale societii burghezomoiereti bazat pe exploatare, va fi neglijat . (citat de Sterian, 1992).

Regulamentul pentru aplicarea regimului penitenciar, din 1952 i Regulamentul privind primirea, deinerea, regimul i supravegherea n lagre i colonii, din 1955

Ambele regulamente tratau superficial reeducarea sau chiar o excludeau din componena lor, fiind concentrate pe constrngerea sau eliminarea fizic a anumitor categorii de deinui.

Sarcina lagrelor i coloniilor, aa cum se arat la art. 3 din ultimul Regulament, este de a izola i pzi pe condamnai, de a-i pune n imposibilitatea s svreasc orice fel de aciuni care ar putea aduce prejudicii statului de democraie popular, de a reeduca pe condamnai prin munc, de a-i obinui cu ordinea i de a-i califica n diferite meserii, pentru ca, dup expirarea termenului de pedeaps ei s devin elemente folositoare sociatii .

la art. 96 se arat c activitatea de reeducare are ca scop ntrirea regimului i disciplinei ntre condamnai, ridicarea productivitii muncii i educarea lor spre a deveni elemente folositoare societii.

Concluzii asupra celor dou regulamente

Se poate desprinde cu uurin mentalitatea de executare a pedepsei cu nchisoarea centrat pe valori de munc, disciplin i productivitate. Reeducarea nu mai reprezenta o exigen de siguran public, ci de transformarea infractorilor n elemente folositoare i productive. Se simea deja suflul industrializrii masive ce reclama for de munc suplimentar. Coloniile erau mprite n: mine, Canal, baraje i agricultur (Ciuceanu, 2001). n 1953 s-a nregistrat apogeul numrului de persoane trimise n coloniile de munc, i anume 11.913 persoane(ibidem, p. 18). Asprimea Regulamentului i ndrjirea n a lupta mpotriva bandiilor, a acelor dumani ai regimului de democraie popular se poate demonstra i prin prevederile art. 133 i 134 n care se arat c decesul condamnailor se anun familiilor dar nu se precizeaz locul de nmormntare. Cadavrele decedailor nu se ncredineaz familiilor acestora.

Fenomenul Piteti

n perioada 1952-1962 sunt angajate n penitenciare i colonii de munc personaje sinistre, cele mai multe fr nici o pregtire colar adecvat. Din mrturii i lucrri de memorialistic (Jela, 1999; Roca, 1998; Ciuceanu, 2001) rezult c frecvent reeducarea i chiar conducerea unor penitenciare erau asigurate de ctre persoane recrutate din rndul ranilor, ridicai la gradul de ofier peste noapte. ntlnim, astfel, cazuri cum sunt: Constantin Avdanei, fost cioban, devenit ofier la Penitenciarul Gherla, Petrache Goiciu, fost lctu CFR, comandant la Galai, Constantinescu Marin, plpumar, devenit printele reeducrii de la Piteti (Ciuceanu, 2001).

o revenire spectaculoas a penitenciarelor la activitile culturale promovate n 1938: Scopul general al Dorganizarea cursurilor de calificare, activiti sportive, nfiinarea unor biblioteci etc.ireciunii Generale a Penitenciarelor era acelai ca n Regulamentul din 1955: asigurarea executrii pedepselor i msurilor privative de libertate, folosirea muncii deinuilor i internailor n anumite ramuri ale economiei naionale, n vederea educrii lor pentru a deveni elemente folositoare societii .

Regulamentul privind aplicarea regimului n locurile de deinere 1962

Serviciul Educrii

Serviciul Educrii i desfoar activitatea sub ndrumarea Direciei Politice i a Direciei Generale a Penitenciarelor ...(art. 71). Se pstreaz deci caracterul politic al reeducrii n care pe lng alfabetizare, calificare, munc etc. , prelegerile moralizatoare au un loc central. Legea i Regulementul din 1962 au reprezentat o relaxare a regimului i o dezvoltare a activitilor de reeducare ce au pregtit marea amnistie din 1964.

Legea nr. 23 / 1969

Influena Ansamblului regulilor minime de tratament al deinuilor, adoptat de Naiunile Unite la 30 august 1955, s-a simit n special cu ocazia adoptrii Legii nr. 23 / 1969 i a Regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat prin Hotrrea Guvernului nr. 2282 / 1969, aflat n vigoare pn la sfritul anului 2006.

au fost consacrate legislativ procedura de primire a condamnailor, repartizarea, reeducarea, condiiile de munc, drepturile i obligaiile deinuilor i modalitatea de realizare a asistenei postexecutorii.

Asistena post-penal

Este de remarcat preocuparea legiuitorului fa de problema asistenei post-liberare. La art. 14 al Legii nr. 23 / 1969 sunt descrise mecanismele i drepturile fotilor deinui care, aplicate, puteau crete considerabil ansele de reintegrare ale acestora. ncadrarea n munc a fotilor condamnai este asigurat de organele Ministerului Muncii i a direciilor judeene pentru probleme de munc i ocrotiri sociale de pe lng comitetele executive ale consiliilor populare judeene sau al municipiului Bucureti. Dac la data liberrii condamnatul era invalid de gradul I sau II era ndreptit s primeasc un ajutor lunar. Din pcate, aceste prevederi au czut n desuetudine dup 1989, nefiind nlocuite cu nimic eficient.

Legea nr. 23 i valorile socialismului

Cele mai multe recomandri din Ansamblul de reguli minime de tratament al deinuilor au fost, ns, filtrate de o politic penal centrat pe valorile socialismului. La art. 52 din Codul penal al Romniei, adoptat n 1969 i aflat nc n vigoare, se declar c: (1) Pedeapsa este o msur de constrngere i un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea svririi de noi infraciuni. (2) Prin executarea pedepsei se urmrete formarea unei atitudini corecte fa de munc, fa de ordinea de drept i fa de regulile de convieuire social. Executarea pedepsei nu trebuie s cauzeze suferine fizice i nici s njoseasc persoana condamnatului .

pedeapsa are dou componente: constrngerea infractorului sau a potenialilor infractori s nu comit infraciuni i reeducarea condamnatului. Termenul de reeducare nu este folosit aici ntmpltor, el subliniind ideea c producerea infraciunii este n exclusivitate n sarcina infractorului i c nclcarea normelor penale reprezint numai un semn de inadaptare a individului la societate. Cauzele structurale ale infracionalitii (oportuniti inegale, srcie, polarizare social, lipsa oportunitilor etc.) fiind nerecunoscute n societatea multilateral dezvoltat.

Munca i reeducarea

La art. 56 Cod pen. se arat c: (1) Regimul executrii pedepsei nchisorii se ntemeiaz pe obligaia condamnatului de a presta o munc util, dac sunt api pentru aceasta, pe aciunea educativ ce trebuie desfurat fa de condamnai, pe respectarea de ctre acetia a disciplinei muncii i a ordinii interioare a locurilor de deinere, precum i pe stimularea i recompensarea celor struitori n munc, disciplinai i care dau dovezi temeinice de ndreptare. (2) Toate aceste mijloace trebuie folosite n aa fel nct s conduc la reeducarea celor condamnai. Cuvntul cheie este, aadar, munc. Nu este de mirare c la art. 5 din Legea 23 / 1969 se subliniaz nc o dat c

reeducarea condamnailor se realizeaz prin munc i c reeducarea condamnailor se realizeaz prin calificarea sau recalificarea ntr-o meserie, desfurarea unor activiti cultural educative, precum i prin stimularea i recompensarea celor care sunt struitori n munc i dau dovezi temeinice de ndreptare .