93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

10
Sem. I. 2011 Vultur Oana Iulia Anul 2 Disciplina : Audit Lector formator : Prof.univ.dr.Tiron Tudor Adriana – UBB Cluj Napoca Stagiari an. II 1. In cadrul unei misiuni de audit statutar desfasurate la o societate comerciala ,din testele efectuate constatati ca societatea este in litigiu cu un client pentru incasarea contravalorii unei facturi a carei valoare se situeaza peste pragului de semnificatie. Conducatorii societatii refuza constituiera provizionului motivand ca nu este deductibil fiscal .Ce fel de opinie veti formula in raportul de audit ? Cred ca s-ar incadra la o opinie cu rezerve.Teoria de specialitate spune ca o astefl de opinie se exprima in situatia in care auditorul dupa analiza efectuata se afla in una, mai multe sau in toate situatiile urmatoare : a) constata erori in aplicarea principiilor si a standardelor contabile a caror consecinta desi semnificativa nu este de natura sa influenteze semnificativ situatiile financiare in sensul ca acestea nu ar prezenta garantia unei imagini reale a patrimoniului si rezultatelor financiare. b) desi din diferite motive nu a putut sa utilizeze toate procedurile care ar fi fost necesare analizei considera ca nu exista suficiente motive pentru a respinge certificarea situatiilor financiare. c) desi constata co o parte a continutului situatiilor financiare precum si calitatea informatiilor inscrise in acestea sunt alterate de mai multe incertitudini efectul acestora asupta activitatii viitoare nu este de natura sa justifice neformularea unei opinii. Exemple de abateri de auditori care pot determina exprimarea unei opinii cu rezerve : - dimensionarea necorespunzatoare a provizioanelor sau neconstituirea unor provizioane necesare pentru a reda o imagine fidela etc. - nerespectarea prevederilor sau a normelor legale privind independenta exercitiului, principiul prudentei si aprecierea eronata a riscului cu posibile efecte in dimensionarea rezultatelor finale. 2. Din motive obiective nu ati putut participa la inventariere anuala (ati fost numit auditor statutar dupa momentul inventarierii.Ce fel de opinie veti formula? Conform ISA 500 „Probe de audit” conducerea entităţii stabileşte proceduri în baza cărora stocurile sunt inventariate cel puţin o dată pe an, pentru a servi

Transcript of 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

Page 1: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

Sem. I. 2011 Vultur Oana Iulia Anul 2

Disciplina : Audit

Lector formator : Prof.univ.dr.Tiron Tudor Adriana – UBB Cluj NapocaStagiari an. II

1. In cadrul unei misiuni de audit statutar desfasurate la o societate comerciala ,din testele efectuate constatati ca societatea este in litigiu cu un client pentru incasarea contravalorii unei facturi a carei valoare se situeaza peste pragului de semnificatie. Conducatorii societatii refuza constituiera provizionului motivand ca nu este deductibil fiscal .Ce fel de opinie veti formula in raportul de audit ?

Cred ca s-ar incadra la o opinie cu rezerve.Teoria de specialitate spune ca o astefl de opinie se exprima in situatia in care auditorul dupa analiza efectuata se afla in una, mai multe sau in toate situatiile urmatoare :

a) constata erori in aplicarea principiilor si a standardelor contabile a caror consecinta desi semnificativa nu este de natura sa influenteze semnificativ situatiile financiare in sensul ca acestea nu ar prezenta garantia unei imagini reale a patrimoniului si rezultatelor financiare.

b) desi din diferite motive nu a putut sa utilizeze toate procedurile care ar fi fost necesare analizei considera ca nu exista suficiente motive pentru a respinge certificarea situatiilor financiare.

c) desi constata co o parte a continutului situatiilor financiare precum si calitatea informatiilor inscrise in acestea sunt alterate de mai multe incertitudini efectul acestora asupta activitatii viitoare nu este de natura sa justifice neformularea unei opinii.

Exemple de abateri de auditori care pot determina exprimarea unei opinii cu rezerve :

- dimensionarea necorespunzatoare a provizioanelor sau neconstituirea unor provizioane necesare pentru a reda o imagine fidela etc.- nerespectarea prevederilor sau a normelor legale privind independenta exercitiului, principiul prudentei si aprecierea eronata a riscului cu posibile efecte in dimensionarea rezultatelor finale.

2. Din motive obiective nu ati putut participa la inventariere anuala (ati fost numit auditor statutar dupa momentul inventarierii.Ce fel de opinie veti formula?

Conform ISA 500 „Probe de audit” conducerea entităţii stabileşte proceduri în baza cărora stocurile sunt inventariate cel puţin o dată pe an, pentru a servi drept bază pentru întocmirea situaţiilor financiare sau pentru a evalua credibilitateasistemului continuu de inventariere. Atunci când stocurile sunt semnificative pentru situaţiile financiare, auditorul trebuie să obţină probe de audit adecvate şi suficiente cu privire la existenţa şi starea acestora prin participarea la inventariere, cu excepţia cazului în care acest lucru nu este posibil. O astfel de participare va permite auditorului să inspecteze stocurile, să observe conformitatea operaţiunilor cu procedurile stabilite de conducere privind înregistrarea şi controlul rezultatelor inventarierii, şi să furnizeze probe referitoare la credibilitatea procedurilor stabilite de conducere.Dacă auditorul se află în imposibilitatea de a participa la inventarierea stocurilor la data planificată, datorită unor circumstanţe neprevăzute, acesta trebuie să ia parte sau să observe unele inventarieri la o dată ulterioară şi, dacă este necesar, să efectueze teste ale tranzacţiilor care au intervenit între timp.Acolo unde participarea auditorului la inventarierea stocurilor nu este posibilă, datorită unor factori cum sunt natura şi localizarea acestora, auditorul trebuie să aprecieze dacă alte proceduri alternative furnizează probe de audit adecvate şi suficiente cu privire la existenţa şi starea stocurilor pentru a concluziona că nu are nevoie să facă referiri la o limitare a sferei angajamentului de audit.A u d i t o r u l v a f o r m u l a o o p i n i e c u r e z e r v e m e n t i o n a n d c a n u a p u t u t p a r t i c i p a l a inventarierea anuala deoarece a fost numit auditor ulterior datei inventarului.(asta incazul in care poate controla procesul inventarierii prin alte procedee)

Page 2: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

3. Constatati ca societatea la care efectati auditul detine in patrimoniu terenuri si cladiri pentru care s-a procedat la reevaluarea lor in anul 2007 de catre un evaluator autorizat si se regasesc in situatiile financiarela 31.dec 2009 la valoarea reevaluata la 31 dec 2007.Cum abordati aceasta problema in cazul misiunii de audit pentru situatiile financiare ale anului 2009?

Incepand cu 2007, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevedeau includerea in valoarea fiscala a mijloacelor fixe si a reevaluarilor efectuate, potrivit legii, respectiv:

reevaluarile efectuate, potrivit legii, pana la data de 31 decembrie 2003; reevaluarile efectuate dupa data de 1 ianuarie 2007; partea ramasa neamortizata, evidentiata in sold la 31 decembrie 2006 pentru reevaluarile efectuate in perioada 01

ianuarie 2004 – 31 decembrie 2006.

Astfel, Normele veneau in completarea Legii prin recunoasterea drept cheltuieli deductibile a amortizarii aferente rezervelor din reevaluare. Incepand cu 1 ianuarie 2008, calculul amortizarii fiscale la mijloacele fixe reevaluate a fost clarificat prin modificarea si completarea Codului fiscal. Astfel, conform prevederilor art. 7 alineatul (1) punctul 33 litera c) din Codul fiscal, modificat si completat, in valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.

Incepand cu 1 mai 2009,1 cheltuielile cu amortizarea aferenta rezervelor din reevaluare sunt considerate in continuare cheltuieli deductibile, insa cheltuielile cu amortizarea aferenta rezervelor din reevaluare care au fost constituite dupa data de 1 ianuarie 2004 sunt considerate si venituri impozabile, respectiv cota-parte a cheltuielilor cu amortizarea aferenta reevaluarilor se impoziteaza pe masura inregistrarii acestor cheltuieli.

Avand in vedere prevederile legislative de mai sus,pentru auditarea situatiilor financiare la data de 31 dec.2009,reevaluarea de la 31 dec 2007 se trateaza dupa cum urmeaza:

- in perioada 01 ian.2009 pana la 30.04.2009 cheltuiala cu amortizarea valorii fiscale este integral deductibila iar rezervele din reevaluare se asimileaza veniturilor in momentul in care se schimba destinatia rezervelor adica sunt folosite (distribuire,acoperire perderi,etc.)

- dupa 1 mai 2009 cheltuiala cu amortizarea ramane integral deductibila dar diferenta dintre valoarea reevaluata si valoarea de intrare a mijl.fixe se asimileaza veniturilor pe masura amortizarii si la iesire din gestiune.

Cand se folosesc, rezervele nu se mai asimileaza veniturilor

4. Considerand ca in urma misiunii de audit statutar desfasurata la societatea ABC SA care a intocmit situatiile financiare pentru anul 2009 in conformitate cu prevederile OMFP1752/2005 ati identificat aspecte care nu afecteaza opinia auditorului, redactati un raport de audit modificat respectand continutul acestuia conform ISA701 (Modificari ale raportului de audit ).

ISA 701 Modificari ale raportului de audit descrie situatia introducerii unui paragraf de evidentiere a unui aspect ,ce nu afecteaza opinia auditorului.Astfel, in anumite circumstante, raportul unui auditor poate fi modificat prin adaugarea unui paragraf de evidentiere a unui aspect, pentru a sublinia un aspect ce afectează situatiile financiare si care este inclus intr-o notă la situatiile financiare, care prezintă problema mai pe larg.Adăugarea unui astfel de paragraf de evidentiere a unui aspect nu afectează opinia auditorului. Este de preferat ca paragraful să fie inclus după paragraful referitor la opinie, dar înainte de sectiunea referitoare la alte responsabilităti de raportare, dacă este cazul. Paragraful de evidentiere a unui aspect, de regulă, va face referire la faptul ca opinia auditorului nu este o opinie cu rezerve în această privintă.

Un exemplu de paragraf de evidentiere a unui aspect, în cazul unei incertitudini semnificative în raportul auditorului, este următorul:

“ Fără a exprima o opinie cu rezerve, atragem atentia asupra Notei X din situatiile financiare. Compania este dată în judecată fiind acuzată de încălcarea unor drepturi de licentă, cerându-se plata redeventelor si a daunelor interese. Compania a întreprins o actiunede întâmpinare si au avut loc audieri preliminare, fiind în desfăsurare procese în cazul ambelor actiuni. În prezent nu pot fi determinate rezultatele, iar în situatiile financiare nu s-au constituitprovizioane pentru nici una din obligatiile ce pot rezulta.”

Raportul Auditorilor catre actionarii societatii ABC S.A.

Page 3: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

Am auditat situatiile financiare anexate ale societatii comerciale SC ABC S.A. , (denumita in continuare Societate) care cuprind bilantul intocmit la 31 Decembrie 2009, contul de profit si pierdere, situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarilor in capitalurile proprii si un sumar al politicilor contabile semnificative si alte note explicative.

Responsabilitatea conducerii pentru situatiile financiareConducerea Societatii are responsabilitatea intocmirii si prezentarii fidele a acestor situatii financiare in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1752/2005 cu modificarile ulterioare. Aceasta responsabilitate include: proiectarea, implementarea si mentinerea unui control intern relevant pentru intocmirea si prezentarea fidela a situatiilor financiare care sa nu contina denaturari semnificative, datorate fraudei sau erorii; selectarea si aplicarea politicilor contabile adecvate; elaborarea unor estimari contabile rezonabile in circumstantele date.

Responsabilitatea auditoruluiResponsabilitatea noastra este ca, pe baza auditului efectuat, sa exprimam o opinie asupra acestor situatii financiare. Noi am efectuat auditul conform standardelor de audit adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania. Aceste standarde cer ca noi sa respectam cerintele etice ale Camerei, sa planificam si sa efectuam auditul in vederea obtinerii unei asigurari rezonabile ca situatiile financiare nu cuprind denaturari semnificative. Un audit consta in efectuarea de proceduri pentru obtinerea probelor de audit cu privire la sumele si informatiile prezentate in situatiile financiare. Procedurile selectate depind de rationamentul profesional al auditorului, incluzand evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa a situatiilor financiare, datorate fraudei sau erorii. In evaluarea acestor riscuri, auditorul ia in considerare controlul intern relevant pentru intocmirea si prezentarea fidela a situatiilor financiare ale Societatii pentru a stabili procedurile de audit relevante in circumstantele date, dar nu si in scopul exprimarii unei opinii asupra eficientei controlului intern al Societatii. Un audit include, de asemenea, evaluarea gradului de adecvare a politicilor contabile folosite si rezonabilitatea estimarilor contabile elaborate de catre conducere, precum si evaluarea prezentarii situatiilor financiare luate in ansamblul lor. Consideram ca probele de audit pe care le-am obtinut sunt suficiente si adecvate pentru a constitui baza opiniei noastre de audit.

OpinieIn opinia noastra, situatiile financiare atasate ofera o imagine fidela, in toate aspectele semnificative, a pozitiei financiare a Societatii la 31 Decembrie 2009 si a rezultatelor operationale pentru exercitiul financiar incheiat la aceasta data, in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1752/2005 cu modificarile ulterioare.

Alte mentiuni Fara a califica opinia, atragem atentia asupra Notei 10, in care sunt prezentate incertitudinile in legatura cu finalitatea litigiilor in care societatea este implicata, cu Ministerul Finantelor Publice prin Oficiul de Plati si Contractare Phare.

Raport cu privire la alte cereri legaleIn baza cerintelor OMFP nr. 1752/2005, angajamentul nostru a fost extins asupra revizuirii conformitatii Raportului Administratorilor pentru exercitiul financiar 2009 cu situatiile financiare anuale. In baza reviziei efectuate, nu am constatat elemente de neconformitate ale Raportului Administratorilor numerotat de la pagina 5 la pagina 23 fata de situatiile financiare atasate

Auditor,

5. Considerand ca in urma misiunii de audit statutar desfasurata la societatea ABC SA care a intocmit situatiile financiare pentru anul 2009 in conformitate cu prevederile OMFP1752/2005 ati identificat aspecte care afecteaza opinia auditoruluica urmare a limitarii ariei de aplicabilitate a activitatii

Page 4: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

auditorului sau ca urmare a faptului ca exista un dezacord cu conducerea in ceea ce priveste caracterul acceptabil al politicilor contabile selectate ,metoda aplicarii acestoara sau caracterul adecvat al informatiilor furnizate in situatiile financiare , redactati un raport de audit modificat respectand continutul acestuia conform ISA701 (Modificari ale raportului de audit).

Conform ISA 701 pot exista aspecte ce afectează opinia auditorului,si care genereaza:

(a) Opinia cu rezerve,(b) Imposibilitatea exprimării unei opinii, sau(c) Opinia contrară

O opinie cu rezerve trebuie exprimată în cazul în care auditorul ajunge la concluzia că nu poate fi exprimată o opinie fără rezerve,dar că efectul oricărui dezacord cu conducerea sau limitarea ariei de aplicabilitate nu este atât de semnificativ si de generalizat,încât să necesite o opinie contrară sau declararea imposibilitătii exprimării unei opinii. O opinie cu rezerve ar trebui să fie exprimată ca fiind „cu exceptia” efectelor aspectului la care se referă rezerva.

Imposibilitatea exprimării unei opinii trebuie declarată în cazul în care efectul posibil al limitării ariei de aplicabilitate este atât de semnificativ si generalizat, încât auditorul nu a putut să obtină suficiente probe de audit adecvate si, prin urmare, nu poate exprima o opinie asupra situatiilor financiare.

O opinie contrară trebuie exprimată în cazul în care efectul unui dezacord este atât de semnificativ si de generalizat pentru situatiile financiare, încât auditorul ajunge la concluzia că exprimarea unei opinii cu rezerve nu este oportună adecvată pentru scopul de a prezenta natura incompletă sau înselătoare a situatiilor financiare.

Exemplu raport de audit continand opinie cu rezerve :

Raportul Auditorilor catre actionarii societatii ABC S.A.

Am auditat situatiile financiare anexate ale societatii comerciale SC ABC S.A. , (denumita in continuare Societate) care cuprind bilantul intocmit la 31 Decembrie 2009, contul de profit si pierdere, situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarilor in capitalurile proprii si un sumar al politicilor contabile semnificative si alte note explicative.

Responsabilitatea conducerii pentru situatiile financiareConducerea Societatii are responsabilitatea intocmirii si prezentarii fidele a acestor situatii financiare in conformitate cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1752/2005 cu modificarile ulterioare. Aceasta responsabilitate include: proiectarea, implementarea si mentinerea unui control intern relevant pentru intocmirea si prezentarea fidela a situatiilor financiare care sa nu contina denaturari semnificative, datorate fraudei sau erorii; selectarea si aplicarea politicilor contabile adecvate; elaborarea unor estimari contabile rezonabile in circumstantele date.

Responsabilitatea auditoruluiResponsabilitatea noastra este ca, pe baza auditului efectuat, sa exprimam o opinie asupra acestor situatii financiare. Noi am efectuat auditul conform standardelor de audit adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania. Aceste standarde cer ca noi sa respectam cerintele etice ale Camerei, sa planificam si sa efectuam auditul in vederea obtinerii unei asigurari rezonabile ca situatiile financiare nu cuprind denaturari semnificative. Un audit consta in efectuarea de proceduri pentru obtinerea probelor de audit cu privire la sumele si informatiile prezentate in situatiile financiare. Procedurile selectate depind de rationamentul profesional al auditorului, incluzand evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa a situatiilor financiare,

Page 5: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

datorate fraudei sau erorii. In evaluarea acestor riscuri, auditorul ia in considerare controlul intern relevant pentru intocmirea si prezentarea fidela a situatiilor financiare ale Societatii pentru a stabili procedurile de audit relevante in circumstantele date, dar nu si in scopul exprimarii unei opinii asupra eficientei controlului intern al Societatii. Un audit include, de asemenea, evaluarea gradului de adecvare a politicilor contabile folosite si rezonabilitatea estimarilor contabile elaborate de catre conducere, precum si evaluarea prezentarii situatiilor financiare luate in ansamblul lor. Consideram ca probele de audit pe care le-am obtinut sunt suficiente si adecvate pentru a constitui baza opiniei noastre de audit.

OpinieNu am observat inventarierea stocurilor fizice, asa cum se prezintă la data de 31 decembrie 2009, deoarece această dată a fost anterioară perioadei în care noi am fost initial angajati ca auditori ai societătii. Datorită naturii înregistrărilor Societătii, nu am fost convinsi de corectitudinea stocurilor cantitative prin aplicarea altor proceduri de audit.În opinia noastră, cu exceptia efectelor unor astfel de ajustări,dacă există, asa cum ar fi putut fi ele determinate ca fiind necesare dacă ne-am fi putut convinge de corectitudinea cantitătilor de stocuri fizice, situatiile financiare prezintă o imagine fidelă.

Raport cu privire la alte cereri legaleIn baza cerintelor OMFP nr. 1752/2005, angajamentul nostru a fost extins asupra revizuirii conformitatii Raportului Administratorilor pentru exercitiul financiar 2009 cu situatiile financiare anuale. In baza reviziei efectuate, nu am constatat elemente de neconformitate ale Raportului Administratorilor numerotat de la pagina 5 la pagina 23 fata de situatiile financiare atasate

Auditor,

6. Simulati o misiune de examen limitat asupra imprumuturilor de platit.

Obiectivul unei misiuni de examen limitat - este să permită auditorului să concluzioneze că nici un fapt semnificativ nu a fost descoperit care să-l facă să creadă că situaţiile financiare nu au fost stabilite în toate aspectele lor semnificative conform unui referenţial contabil identificat( asigurare negativă). Auditorul trebuie să respecte regulile de etică: independenţa, integritatea, obiectivitatea, competenţa profesională, confidenţialitate, profesionalismul şi respectful faţă de normele tehnice şi profesionale. principii generale ale misiunii de examen limitat (revizuire):

1. Auditorul trebuie sa satisfaca “Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul auditului financiar” 2. Auditorul trebuie sa efectueze o revizuire in conformitate cu acest standard 3. Auditorul trebuie sa planifice si sa efectueze revizuirea cu o atitudine de scepticism profesional, recunoscand

ca pot exista circumstante care sa aiba drept rezultat situatii financiare in mod semnificativ eronate 4. In scopul exprimarii unei certificari negative in raportul de revizuire, auditorul trebuie sa obtina probe adecvate

suficiente, in primul rand, prin investigatii si proceduri analitice pentru a putea sa traga concluziiproceduri de realizare a unei misiuni de examen limitat (revizuire):

1. - cunoaşterea activităţiilor întreprinderii şi ale sectorului din care face parte; 2. - analiza principiilor şi practicilor contabile urmate de întreprinderi; 3. - analiza procedurilor practicate de întreprindere pentru contabilizarea, clasificarea şi întocmirea documentelor

de sinteză; 4 .- primirea în lucru a procedurilor analitice destinate identificării variaţiilor, tendinţelor şi elementelor

neobişnuite.In cazul în care se consideră că informaţiile supuse examenului limitat pot conţine anomalii semnificative, auditorul trebuie să pună în lucru proceduri complementare sau mai extinse.

Exemplu : Linia de credit acordata de Banca Caqrpatica

Dupa incheierea exercitiului financiar 2008, respectiv la data de 24.02.2009 a fost rambursata integral linia de credit la banca ING BANK si in urma unei licitatii s-a incheiat contractul de imprumut nr. 09031/20.02.2009, in valoare de 1,500,000 Euro, cu Banca Carpatica. Noua linie de credit este garantata prin creante si unele imobile din patrimoniul propriu al societatii.

Page 6: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

In anul 2010, respectiv in cursul lunii ianuarie, a fost organizata o licitatie pentru linia de credit iar in urma finalizarii procedurii de licitatie a fost declarata castigatoare tot banca Carpatica, fapt pentru care s-a incheiat cu aceasta Actului aditional nr.1/19.02.2010 la contractul de imprumut nr.09031/20.02.2009.Soldul creditului pe termen scurt la data de 31.12.2009 este de 6,342,300 lei, acesta fiind echivalentul a sumei de 1,500,000 Euro, la cursul de 4,2282 lei/Euro.

In concluzie,nici un fapt semnificativ nu a fost descoperit asupra imprumuturilor de plata,care să ne facă să creadem că situaţiile financiare nu au fost stabilite în toate aspectele lor semnificative conform referenţialului contabil OMFP 3055/2009.

7. Simulati o misiune de examen limitat asupra evenimentelor ulterioare.

Evenimentele ulterioare datei bilantului

Sunt acele evenimente , favorabile sau nefavorabile care au loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizate pentru emitere. Aceste evenimente pot fi de doua tipuri :

cele ale caror conditii au existat la data bilantului : acestea sunt evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare;

Exemple:- solutionarea ulterioara datei bilantului a unui litigiu care confirma ca o entitate are o obligatie prezenta la data bilantului ;- obtinerea unei informatii ulterioare datei bilantului care indica faptul ca un activ a fost depreciat la data bilantului sau ca valoarea unei pierderi din depreciere aneterior recunoscuta trebuie ajustata (falimentul unui client aparut ulterior datei bilantului confirma de obicei ca la data bilantului exista de déjà o pierdere aferenta unui cont de creante comerciale si ca entitatea trebuie sa ajusteze valoarea contabila a contului de creante comerciale, vanzarea stocurilor ulterior datei bilantului poate fi o proba a valorii lor realizabile nete de la data bilantului );- descoperirea de fraude sau erori ce atesta faptul ca situatiile financiare nu sunt corecte;- determinarea ulterioara datei bilantului a costului activelor achizitionate sau a incasarilor rezultate din activele vandute inainte de data bilantului;- determinarea ulterioara datei bilantului a a valorii rezultate din repartizarea profitului sau din plata primelor, daca entitatea are o obligatie prezenta legala sau implicita la data bilantului de a efectua astfel de plati ca rezultat al evenimentelor ce au avut loc inainte de aceasta data.

cele care ofera indicatii despre conditii aparute ulterior datei bilantului .Acestea sunt evenimente ulterioare datei bilantului care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare.

Exemple:- un declin in valoarea de piata a investitiilor dintre data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizate pentru emitere (aceastea reflecta circustante care au aparut ulterior datei bilantului);- Dividendele : daca entitatea declara dividendele detinatorilor de instrumente de capitaluri proprii dupa data bilantului , entitatea nu va recunoaste acele dividende ca datorie la data bilantului; Daca dividendele sunt declarate dupa data bilantului dar inainte ca situatiile financiare sa fie autorizate pentru emitere, dividendele nu sunt recunoscute ca datorie la data bilantului deoarece nu indeplinesc conditiile de recunoastere din IAS 37, dar sunt prezentate in note, conform IAS 1 Prezentarea situatiilor financiare

Teme de referat

Auditul financiar al imobilizarilor: obiective, riscuri, proceduri

Auditul imobilizărilor, amortismentelor şi provizioanelor pentru depreciere

Obiectivele vizate de auditor sunt:

Exhaustivitatea- Se verifică dacă toate mijloacele fixe sunt înregistrate şi toate activele care trebuie capitalizate au fost corect evidenţiate.

Exactitatea

Page 7: 93408961 Exercitii AUDIT Anul 2 Sem 2

- Soldurile conturilor de imobilizări la valoarea contabilă au fost identificate, grupate şi înregistrate corect.

Existenţa- Mijloacele fixe există în realitate la data bilanţului. Documentele ce trebuie verificate cuprind: registrul mijloacelor fixe, rapoarte de evaluare, facturi provenite de la antreprenori, contractele de concesionare, facturi şi extrase de cont, procese verbale de punere în funcţiune, calculul amortizării şi modul de constituire şi evaluare a provizioanelor

Perioada corectă- Intrările şi ieşirile de active imobilizate au fost înregistrate în perioada corectă.

Evaluarea- Activele reevaluate sunt corect calculate potrivit normelor legale - Diminuarea mijloacelor fixe în urma reevaluării a fost corect reflectată în contabilitate.

Corecta prezentare şi evidenţiere- Toate soldurile mijloacelor fixe au fost corect evidenţiate. Informaţiile bilanţiere şi notele de bilanţ trebuie să cuprindă informaţii complete cu privire la existenţa, evaluarea lor la bilanţ. Potrivit Cadrului general de prezentare a bilanţurilor financiare, informaţiile cu privire la imobilizări sunt: valoarea contabilă brută la începutul anului, creşteri şi/sau diminuări în cursul anului, soldul final la 31.XII evaluat la costul istoric (valoarea brută la intrare/reevaluată).De asemenea, amortizarea calculată la 01.01, amortizări în cursul exerciţiului financiar, soldul final al amortismentelor la 31.12. Provizioanele pentru deprecierea imobilizărilor vor conţine aceleaşi informaţii ca şi amortizările. La bilanţ, valoarea mijloacelor fixe va fi egală cu valoarea contabilă diminuată la amortizări corect calculate şi evidenţiate în cursul exerciţiului şi cu sumaprovizioanelor.Pentru verificarea acestor posturi bilanţiere, auditorul utilizează următoarele documente:

a) Registrul mijloacelor fixeb) Calculul amortizărilorc) Evaluarea lor prin rapoartele comisiei de inventar, etc.d) Facturile emise de furnizori de imobilizărie) Titluri de proprietatef) Dosarul de procese-verbale ale AGA, ale Consiliului de Administraţieg) Procese-verbale de punere în funcţiune sau, după caz, de scoatere dinfuncţiune sau casareh) Extrasele de cont bancar

Proceduri utilizate

Inspecţia are ca obiectiv validarea înregistrărilor pe baza documentelor sau a capitalului fix ca activ imobilizat. Această procedură are grade de credibilitate variate, funcţie de natura, sursa lor şi de funcţionarea controlului în timpul prelucrării datelor.

Observaţia constă în examinarea unor proceduri efectuate de personalul unităţii: inventarierea activelor fixe şi circulante, modul de evidenţiere şi control asupra corespondenţei conturilor etc.

Calculul are ca obiectiv verificarea acurateţei matematice a documentelor primare, a ecuaţiilor contabile, precum şi a unor calcule extracontabile ce urmează a fi prinse în conturi.