91173332-2-DIPL.doc

54
MEMORIUM MEMORIUM Miam ales aceast Miam ales aceast ă profesie deoarece profesie deoarece î î mi este drag mi este drag ă ș i î î mi mi place s place s ă o cunosc s o cunosc s ă descoper frumosul descoper frumosul ș i s i s ă creiez imposibilul. creiez imposibilul. Î Î mi place c mi place c ă aceast aceast ă profesie este o profesie profesie este o profesie î î ngrijit ngrijit ă cu o cu o igien igien ă personal personal ă curat curat ă . Eu cred c . Eu cred c ă cu experien cu experien ț ț a și efortul i efortul depus o sami expun g depus o sami expun g î î ndul ndul și ideile voi reu i ideile voi reu ș i ș ăî ăî mbr mbr ăț ț i i șez ez aceast aceast ă profesie minunat profesie minunat ă .

Transcript of 91173332-2-DIPL.doc

MEMORIUM

Miam ales aceast profesie deoarece mi este dragi mi place s o cunosc s descoper frumosul i s creiez imposibilul. mi place c aceast profesie este o profesie ngrijit cu o igien personal curat. Eu cred c cu experiena i efortul depus o sami expun gndul i ideile voi reui mbriez aceast profesie minunat.

Coafura, ca si concept estetic prinde contur pentru prima data in Egiptul Antic sub forma perucilor ondulate purtate doar la evenimente solemne. Pe vremea romanilor, femeile din inalta societate isi coafau parul cu ondulatoare de par si isi pudrau parul cu pudra aurie pentru ca, inca de atunci,parul blondse bucura de popularitate. Cuvntulcosmeticaa provenit din limba greaca si nseamn arta de a decora. Coafurile se fceaucu ajutorul unor periue speciale. Se foloseau diferite mpletituri a uvielor de pr. Parul se undula pe nite beioare speciale, care se numeau spicuri. Coafurile se fceau foarte lent, pentru ca erau destul de complicate, totodat se foloseau vopsele naturale de diferite tonuri. Majoritatea femeilor tindeau sa aib parul auriu sau cenuiu.

Roma anticRomei antice,se preuia mai mult parul blond si perucile blonde. Coafurile erau diferite prin comprimarea si varietatea formelor : mpletirea parului, decolorarea parului, undularea parului.InRoma antica,republicana si austera, barb arii si femeile au adoptat stilurile simple ale grecilor, dar in timpul imperiului, clasele superioare foloseau drotul, iar brbaii i pudrau parul cu praf colorat sau de aur. Femeile i vopseau parul blond sau purtau peruci in culoarea abanosului, sau blonde, fcute din parul femeilor barbare luate sclave. Parul era prins in cretet, in bucle si cosite, uneori fiind fixate in forme nalte pe nite coulee mpletite din srma. Peste tot in lumea antica, coafarea si brbieritul erau efectuate de sclavii personali sau la brbierii publici.

In China, dupa traditie, barbatii isi radeau parul de pe jumatatea frontala a craniului, iar restul era impletit cu par de cal sau matase neagra. Purtata de Manciurieni si apoi impusa tuturor supusilor acestei dinastii, coada impletita a ajuns in secolul 17 semnul supunerii, iar mai tarziu, semnul demnitatii si al barbatiei. A trage pe cineva de coada era cea mai grava insulta. Femeia chineza isi pieptana parul pe spate si il purta legat intr-un nod simplu, care putea fi decorat cu piepteni pretiosi, ace de par sau flori. Fetele tinere purtau plete lungi.

In Japonia, conform traditiei, barbatii isi radeau fruntea si crestetul capului, lasand la spate o codita subtire. Femeile japoneze din perioada medievala purtau parul revarsat pe spate. Dupa introducerea pomadei de par, in sec. 17, femeile au adoptat parul strans si aranjat cu piepteni,cu ace lungi de par si panglici, lasand libera ceafa, care era considerata foarte sexy. Coafurile lacuite ale gheishelor, care de multe ori erau peruci, erau extrem de complicate si elaborate.

Africa. Africanii si-au dezvoltat stiluri complexe, care indicau pozitia sociala.Unele presupuneau capul ras si pictarea scalpului cu argila si unsoare sau decolorarea parului cu amoniac si fixarea cu balegar. La triburile Massai, barbatii care nu erau razboinici si femeile se purtau cu capul ras, in timp ce barbatii razboinici isi legau parul de pe frunte in trei codite, iar parul de la spate era prins intr-o coada lunga pana la omoplati. Femeile tribului Mangbetu isi aranjau pletele peste un cosulet cilindric, in varful caruia parul era legat intr-un smoc care flutura liber. Aceste stiluri se realizau intr-un timp indelungat si, in consecinta, parul nu era desfacut cu saptamanile. Mult mai simplu se aranjau fetele din tribul Miango, care se pieptanau cu o coada lunga, legata cu ramurele si isi acopereau capul cu o basma. Fetyele din tribul Ibo se radeau pe cap, iar apoi lasau parul sa creasca numai pe unele portiuni, conform unui model complicat desenat pe pielea capului.

America pre-columbiana. In epoca pre-columbiana, capetele indienilor nord-americani de pe Coasta de Est erau rase in intregime cu lame facute din scoica sau piatra, cu exceptia unei creste sau coame de par lung. Iar indienii de la ses purtau parul in plete despartite printr-o carare pe mijloc, care era de altfel si stilul obisnuit al tuturor femeilor indiene.

Mai la sud, in zone mai civilizate, au aparut stiluri mai complexe, cum ar fi de exemplu, stilul cu spirale foarte stranse rotite in jurul urechilor fetelor de maritat din triburile Hopi. Femeile triburilor Mixtece isi strangeau parul intr-un coc ca o chifla, sub un turban conic. Femeile Aztece isi impleteau cosite cu snururi colorate, pe care le purtau cununa in jurul capului, asa cum unele femei din Mexicul zilelor noastre mai poarta inca. La razboinicii Azteci creasta de par indica faptul ca purtatorul ei a luat multi prizoniei. Nobilii Mayasi, care purtau niste palarii inalte, se pare ca isi radeau craniile alungite in mod artificial. Capeteniile Incase purtau parul tuns relativ scurt, strans intr-o banda pe care o infasurau de 5 ori.

Evul Mediu Occidental si Renasterea.Barbarii, care au cutreierat Europa medievala purtau plete lungi si barba. Incepand cu secolul IX, nobilii de pe continent au inceput sa poarte parul scurt (pana la barbie) si isi radeau barbile. Dupa cucerirea normanda a britanicilor cu parul lung, moda pe continent s-a schimbat, revenind la parul lung, buclat si barba.In secolele XIII si XIV parul s-a purtat rotunjit, pana la umeri, in stilul numit paj. Stilul castron de pudding, care lasa urechile descoperite, la moda in secolul XV, a pierdut teren in favoarea aceluiasi paj, care se purta mai simplu in nordul Europei, si aranjat cu meticulozitate in Italia. Clerul se distingea prin acea tonsure, care era o portiune rasa din pielea capului, de obicei rotunda. Forma sa exacta a fost subiectul unei dispute intre Biserica Celtica si Biserica Romana in secolul VII, cea din urma avand castig de cauza.

Influenta Bisericii, preocupata intotdeauna de modestie, a incurajat femeile nobile casatorite sa-si stranga parul cu panglici si sa-l acopere cu un val. In secolele XIII si XIV, parul era strans deasupra urechilor in doi ciorchini de bucle sau infasurat in crestet si acoperit cu o calota din fir de aur sau argint sau, la femeile din patura saraca, era acoperit cu o basma de in. In secolul XV, doamnele bogate din nordul Europei isi smulgeau firele de par de pe linia fruntii pentru ca aceasta sa para mai inalta si mai lata, iar parul era strans si ridicat la spate intr-un coc ascutit, cu un model foarte elaborat. In insorita Italie femeile isi lasau parul sa cada liber in plete, sub un turban mic, impodobit cu bijuterii sau o boneta. Atat femeile cat si barbatii se straduiau sa-si faca parul blond, fie prin decolorare, fie prin vopsire cu sofran sau foi de ceapa, iar in cazul femeilor italiene, prin expunerea timp indelungat la soare, acoperite cu o palarie cu calota decupata.

In secolul , dupa ce regele Francisc I si-a ars din greseala parul cu lumanarea, barbatii au trecut la parul scurt si mustata si barba tunse scurt. Parul femeilor era ascuns sub un fel de gluga teapana (capison in Italia) care, cu timpul, si-a redus dimensiunile si a lasat vederii tot mai mult par, in final ajungand o simpla toca moale. Parul era frizat in jurul fetei si ondulat cu drotul sau rulouri de metal. Parul de la spate era impletit intr-un coc care aparea imediat deasupra marginii gulerului inalt. Foarte popular era parul blond sau, in Anglia, cel roscat (ca al reginei Elisabeth I), iar cine avea parul inchis la culoare si-l ascundea sub peruci in culorile la moda. Ca sa apara in nuante mai deschise, parul era pudrat cu faina sau prafuri de diverse culori. Apoi parul era fixat cu rasina de laarborele de cauciucsau stejar.Bijuteriile, penele si acele de par ornamentale faceau decorul.

Secolele XVII si XVIII. In prima jumatate a sec. XVII, domnii purtau plete lungi, buclate, care cadeau peste gulerele mari si albe. Destul de des parul era prins la spate cu o panglica, iar mustata era tunsa ingrijit si barba era tunsa in forma de cioc (celebra Vandyke). Mai tarziu, barbatii se purtau cu barba si mustata rase complet, iar parul si-l acopereau cu bonete (acasa) sau peruci cu bucle lungi (in societate).

Parul femeilor era, in prima parte a sec. XVII, purtat lins, coafat cu un breton frizat pe frunte si manunchiuri de zulufi atarnand peste urechi si un coc mic la spate, decorat cu rozete sau o boneta din dantela fina.

In sec. XVIII, barbatii au continuat sa poarte peruci, dar mai mici si mai usoare, pudrate cu alb. Unele peruci se terminau cu o bucla lunga la spate, prinsa cu o funda din catifea neagra sau impletita sau invelita intr-un saculet din matase.Magistratii, militarii si marinarii aveau peruci diferite, specifice fiecarei meserii.

In prima parte a sec. XVIII, femeile isi aranjau niste capsoare mici si zulufate, pudrate cu praf alb si decorate cu ghirlande de flori si funde. Vaduvele, femeile din clasa mijlocie si toate femeile, cand erau acasa, purtau o boneta mica. Pe la , coafurile inaltate pe suporturi din par de cal sau cosulete impletite din sarma, apoi fixate de cap cu o pomada si apretate, puteau ajunge pana la aproape 1 metru inaltime. Unele peruci erau chiar prevazute cu arcuri, pentru reglarea inaltimii.Erau impodobite in modul cel mai extravagant cu putinta, cu pene, flori si fructe, bijuterii, uneori chiar cu corabii, gradini si menajerii.Astfel de constructii necesitau numeroase ore de munca, zile sau chiar o saptamana intreaga. Intre doua ocazii in care se purta peruca, componentele acesteia se puteau altera si face viermi. Astfel ca, pe la 1780, a aparut o reactie de respingere a acestor extravagante, care a condus la stilul arici constand intr-o masa bogata de bucle.

Cam in aceasta epoca, coaforii au format o breasla distincta.Cei mai buni erau barbatii, multi dintre ei avand o bogata experienta in producerea perucilor. Foarte vestit era Legros de Rumigny, fost brutar, care a ajuns coaforul curtii regale a Frantei. In 1765 el a publicat Arta coafarii doamnelor si a deschis la Paris Academia de Coafura, in 1769.

Secolul XIX. Revolutia Franceza si Imperiul napoleonian, care au adus gustul pentru simplitate si antichitate, au avut un efect puternic asupra stilurilor. Atat barbatii, cat si femeile isi taiau parul foartescurt, in genul imparatilor romani, sau femeile isi innodau parul in stilul femeilor din Grecia antica, cu bucle scurte incadrand fata. Se mai purtau in continuare perucile colorate.

Treptat, pe masura ce barbatii deveneau tot mai ocupati cu comertul, ei aveau la dispozitie tot mai putin timp pentru a se ingriji de par. Astfel ca il purtau destul de scurt, doar uneori ondulat si aranjat cu ulei de macassar. Majoritatea purtau mustata, favoriti si barba intr-o mare varietate de forme.

Epoca EuropeanBrbaii purtau parul bine netezit peste cap si strns intr-o mica codita (coc), creteau barba si musti. Arta frizuriiin acel timp nu se diferenia cu o mare dezvoltare.

Stilul BarocGurelele moderne in acea epocaJABO- necesitau coafuri voluminoase . Ele se decorau cu lucruri preioase. Brbaiipurtau frizura scurta. Forma barbei purtau denumirea deBARBIE SPANIOLA.Aceasta epoca este epoca perucei. Femeile purtau coafuri complicate aezate pe un carcas de srmuli. Intre uvie nu rar se mpleteau nite panglici, horbatica. Coafurile se prefceau in nite ceti nalte.

Stilul Rococo

Coafuri mici cu uvie in forma de eav. Dup anul1770 coafurile au nceput sa le mreasc si sa le c care se fcea din faina se folosea cu kilogramele

Coafuras-a nascut inca din antichitate si a imbracat diverse forme,de la cele mai primitive pana la cele mai sofisticate.

Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea,coafurileau evoluat la stadiul de coc, prins cu diverse ace, clame sau carcase de sarma, fie sus, aproape de crestetul capului, fie adunat la spate, pe ceafa.Interesant de observat este ca, de-a lungul vremurilor,coafuraa facut diferenta de clasa sociala si statut.

Anii 20 ai secolului XIX introduce in moda parul scurt,coafatin forma de unde, simbolul femeii independente, libere si active.

La inceputul anilor `40, Christian Dior da tonulcoaforuluiepocii prin genul romantic, al femeii elegante parul cade pe umeri in bucle moi si lungi.Din cauza razboiului,coaforuldevine pragmatic dar isi revine usor urmand trendul casnicelor glamour femeile cu ocoafura perfecta.Perioada anilor `70 e marcata de femeia cu talie subtire,coafura voluminoasasi machiaj aprins.

Cultura punck devine si ea o provocare nimeni nu ramane indiferent lacoafurile punck, par vopsit in culori fluorescente, tatuaj pe scalp etc.Noul mileniu

Din anul 2000 coafurile au inceput sa semene mai mult cu opere de arta, avand forme din ce in ce mai ciudate. Exista multe situatii in care stilistilor li se cere sa experimenteze. Extrem de cautate sunt tunsorile funky, cat mai neobisnuite cu putinta.

Meseria de coafor se dezvolta continuu in functie de moda, ajungand pana la arta.

Un bun stilist nu trebuie sa se rezume numai la cele ce si-a insusit in anii de ucenicie, ci este necesar sa tina pasul cu toate noutatile ce survin in meserie, sa-si insuseasca metodele de lucru avansate.

Exigentele clientilor care cresc pe zi ce trec trebuie satisfacute intr-o masura cat mai mare.

De aceea, pentru a tine pas cu moda, este indicat ca lucratorii sa-si ridice in continuu nivelul profesional, participand cu regularitate la toate seminariile organizate de marile companii in domeniu sau alte cursuri de specializare.

Specificul acestor meserii consta in: Executarea unor lucrari cu caracter de igiena

Lucrari menite sa duca la infrumusetarea aspectului fizic

Lucrari de corectare a anumitor defecte fizice.

Astfel, lucrarile de coafura sunt menite sa mascheze prin diferite procedee si tehnici de tuns si coafat o conformatie defectuoasa a capului si fetei, urechi departate de cap, sau cum sunt:

ingrijirile sistematice pentru crearea unui aspect cat mai frumos al parului;

unghiilor;

fetei, etc.

Igiena vestimentara si tinuta lucratorilorConditii:

Ordine si curatenie

Tinuta impecabila

Incaltamintea, imbracamintea si unghiile sa fie curate

Sa nu vorbeasca la telefonul mobil

Sa nu fumeze.

Cerintele meseriei.

pentru munca manuala trebuie sa aiba plamani si inima sanatoasa datorita atmosferei vicioase adesea datorata saloanelor slab aerisite

pentru munca intelectuala si artistica

coaforul trebuie sa aiba multa imaginatie si un spirit creativ.

Pe ce se bazeaza profesiunea de coafor?

este o meserie manuala ( munca fizica)

coaforul este responsabil de frumusetea, curatenia si sanatatea parului clientei

este o munca intelectuala

este o meserie artistica datorita dorintei de perfectionare in munca, pas care poate duce la arta.

Suprafaa este fragilizati chiar structura interioar poate deveni degradat. nainte de a deveni casant, prul trece progresiv prin 2 etape: mai nti devine uscat, apoi plat i lipsit de vitalitate i apoi devine casant.Fiecare post de lucru, trebuie sa aiba montat deasupra oglinzii iluminatul electric, corespunzator, iar pe plafon grupuri de iluminat mai puternice, pentru crearea unei lumini uniforme.

Prizele electrice la fiecare post de lucru, in dreapta. Pentru desfasurarea in bune conditii a lucrului, salonul de coafura trebuie sa fie aprovizionat conform cerintelor cu produse si materiale de calitate necesare procesului de lucru. Timpul si agresiunile exterioare degradeaz prul, mai nti la suprafai apoi l atacn structur.

Caracteristicile parului sunt direct asociate cu nivelul de keratina :Taria: Un fir de par sanatos poate tine 50 - 100 grame iar totalitatea firelor de par de pe scalp pana la 1 Tona .Elasticitatea: Parul uscat poate fi intins cu 20 -30% fata de lungimea initiala iar cel ud cu pana la 100% . Electricitatea: Parul este incarcat negativ . Spalarea / frecarea parului cu un sampon concentrat in detergenti duce la incarcarea lui cu energie statica ( Par care se electrizeaza ).Puterea de absorbtie : Parul contine o concentratie mica de substante hidratante naturale dar este capabil sa absoarba apa / aburi pana la de 3 ori greutatea lui.Plasticitatea: Parul poate fi temporar deformat prin tractiune , caldura si umiditate .

Coafatul este o profesie care dezvolta instinctul de cautare in sensul ca trebuie sa fim la zi cu noile tendinte, renuntand la vechile obiceiuri.

Prul se degradeaz, devine plat, tern i lipsit de luciu. Pentru a nelege acest proces, ne intereseaz mai nti structura sa.Prul este compus din proteine, precum keratina. Keratina joac un rol fundamental n asigurarea rezistenei i soliditii prului.n form de cilindu, prul este constituit din 3 straturi de la exterior la interior:cuticula, cortexul si mduva. Cimentul intercelular constituie mpreun cu cuticula nveliul protector al firului de pr..Postul de lucru trebuie meninut ntr-o perfect ordine i curenie. Se recomand venirea coafezei la locul de munc cu aproximativ jumtate de ornainte de nceperea programului pentru a-i aranja instrumentarul i pentru a terge praful de pe masa de lucru, ucenic etc. n plus, cel puin o dat pe sptmn, se recomand curenia general a salonului, ncepnd cu vitrina i terminnd cu pardoseala.

Prin msuri de igieni ntreinere a instrumentarului nelegem; dezinfectarea prosoapelor i a instrumentarului. Igiena muncii n industrie studiaz aciunea procesului de munci a condiiilor med iului nconjurtor din industrie asupra organismului muncitorilor i elaboreaz msuri de igieni curativo-profilactice cu scopul de a ocroti sntatea, a spori capacitatea de munci productivitatea ei.Prin msuri de igieni ntreinere a instrumentarului nelegem; dezinfectarea prosoapelor i a instrumentarului pentru a evita transmiterea agenilor patogeni; curarea instrumentelor de murdria vizibil; ntreinerea instrumentarului cu scopul pstrrii lui pentr o ct mai ndelungat perioad de timp, pentru meninerea lui n stare de funcionare i, deci, pentru uurarea muncii. ntotdeauna, curirea instrumentarului are loc dup dezinfectare, pentru a evita autoinfectarea cu posibilii ageni patogeni. Dezinfectarea se realizeazn modul urmtor: v punei mnuile de protecie, turnai cantitatea de api cantitatea de soluie dezinfectant prescrisi apoi aezai instrumentele n baia de dezinfecie. Dup trecerea timpului prescris (care este n funcie de soluia de dezinfectat utilizat), scoatei instrumentele i cltiile temeinic sub jet de ap. Dup dezinfecie, dac e cazul, curai instrumentele de murdria vizibil cu ajutorul unei perii i a unei substane de curat. Dac murdria este abundent, reluai procesul de dezinfectare nc o dat. n final, uscai instrumentele i luai msurile de ntreinere a lor. Instrumentele care pot fi dezinfectate sunt: foarfesi, piepteni, briciul de ras, perii (n funcie de tipul ei), maini de tuns, bigudiuri, prosoape, cutii ori porturi pentru instrumente. Prosoapele utilizate trebuie splate la main la o temperatur de cel puin 95 de grade Celsius*.Metodele fizice de dezinfectare sunt splarea, fierberea i razele UV ale aparatelor de sterilizat, iar metodele clinice sunt Cl i compuii lui, detergenii i soluiile de dezinfectare (ex. Glutasept).

Postul de lucru trebuie meninut ntr-o perfect ordine i curenie. Se recomand venirea coafezei la locul de munc cu aproximativ jumtate de ornainte de nceperea programului pentru a-i aranja instrumentarul i pentru a terge praful de pe masa de lucru, ucenic etc. n plus, cel puin o dat pe sptmn, se recomand curenia general a salonului, ncepnd cu vitrina i terminnd cu pardoseala.

Pe lng igiena personal, frizerul mai trebuie: s menin salonul/postul de lucru ntr-o perfect ordine, s menin msurile de igieni ntreinere ale instrumentarului i s-l dezinfecteze i s-l sterilizeze corespunztor i s protejeze mbrcmintea clientului n timpul lucrului.

Drepturile clienilor:

1.Dreptul la satisfacerea nevoilor fundamentale;

2.Dreptul la protecie prin sisteme legislative i de securitate mpotriva produselor i serviciilor care pun n pericol sntatea sau viaa.

3.Dreptul la informare corecti comples asupra caracteristicilor calitative i condiiilor de folosire a produselor i serviciilor cosmetice.

4.Dreptul la despgubire pentru prejudiciile aduse de produsele i serviciile cosmetice.

5.Dreptul la instruire i educaie.

Pentru protejarea mbrcminii clientei se fixeaz un guler de protecie, un prosop, o pelerin (manta) de protecie aezat astfel nct ea s acopere mbrcmintea clientei pentru a nu se pta sau uda. Gulerul are rolul de a preveni contactul direct al pelerinei cu gtul clientei, iar pelerina se alege n funcie de tratamentul ce urmeaz a fi aplicat: tuns, splat, vopsit. Trebuie sinem seama i de faptul ci culoarea pelerinei are importan: ea trebuie s se potriveasc ambientului i s-i plac clientei. n afar de acestea se mai pot utiliza i erveele de hrtie sau tampoane de vat pentru o piele sensibil (mai ales pentru tuns). Ele se aeaz cu grijntre guler i gtul cliente avnd grij s nu i se provoace o stare de disconfort.

Igiena personal zilnic nu trebuie neglijat:

splarea cu api spun: scade pericolul apariiei bolilor de piele, elimin transpiraia i mirosurile neplcute;

splarea minilor nainte de fiecare mas este obligatorie. De asemenea, este obligatorie splarea minilor nainte i dup folosirea toaletei;

splarea dinilor dup fiecare masa. Nu trebuie uitat periajul dinilor naintea micului dejun.

splarea parului este obligatorie, cel puin o data pe sptmn;

lenjeria intim trebuie schimbat zilnic;

prul trebuie pieptnat n fiecare diminea;

tampoanele igienice trebuie schimbate la cteva ore i aruncate, dup folosire, la gunoi i nu n vasul WC.

Pentru exercitarea meseriei de coafor, se folosesc in timpul lucrului o serie de instrumente si aparate concepute si construite pentru lucrarea respectiva.

Fiecare dintre ele necesita, pe langa o manipulare atenta, respectarea anumitori reguli tehnice menite sa asigure reusita lucrarilor solicitate de clienti precum, si intretinerea lor in stare de curatenie si functionare.

Inainte de spalare este necesar ca parul sa fie descurcat, mai ales un par moale, tapat sau buclat. La descurcare trebuie sa se tina seama de sensibilitatea pielii capului si de calitatea parului, alegand unelte de descurcare corespunzatoare.

Scafa se plaseaza exact la inaltimea cefei clientei avandu-se grija sa stea cat mai comod cu capul pe spate. Pentru a proteja imbracamintea, se aplica la ceafa un prosop si pelerina.

Se clateste parul cu apa calda, se pune sampon in cantitati mici, se freaca in palme, apoi se aplica pe par. Se freaca scalpul de la frunte spre ceafa cu buricul degetelor, cu energie, pe toata suprafata capului. Se insista la curatarea marginilor, contururilor de la frunte, tample, in spatele urechilor si la ceafa. Samponul nu se lasa mult timp in par deoarece substanta hranitoare si de curatare actioneaza in cateva secunde.

Dupa spalare parul trebuie clatit foarte bine, pentru ca resturile de sampon pot reduce luciul si aspectul pufos al parului. Dupa aceea parul se stoarce usor prin presare si se sterge in prosop fara bruscari. In stare uscata fibrele din constitutia firului de par sunt foarte dure. Aceasta stare se pierde brusc atunci cand parul este umed. Stratul solzos extern se umfla in apa si devine mai sensibil. La o pieptenare atenta, unele particule din stratul solzos se aschiaza si se rup, scanzand rezistenta parului, luciul si elasticitatea, de aceea pentru pieptanat si aranjat parul in stare uda se folosesc numai pieptene cu dinti rari neascutiti. Este important ca la descalcire sa se inceapa de la varf si treptat sa se treaca la partea de sus pentru a evita ruperea prin intindere.

Daca parul nu se lasa usor pieptanat este un semnal sigur ca el este deteriorat.

Alegerea samponului potrivit la spalarea parului este foarte importanta si trebuie sa corespunda firului de par, starii de sanatate, culorii si calitatii lui.

Produse pentru ingrijirea parului:

amponul de pr Balsamul Mtile capilare Uleiurile capilare Loiunile tonice.Sanatatea pielii capului este extrem de importanta pentru starea de sanatate a firului de par mai ales ca nu parul, ci pielea capului este incarcata de sebum si impuritati si nu parul. De aceea, spalarea pielii capului reprezinta poate cea mai importanta etapa a spalarii parului. Samponul se aplica cu varful degetelor si nu cu unghiile pentru a nu rani pielea capului, care este extrem de delicata.

Dupa ce se samponeaza pielea capului, cu ajutorul buricelor degetelor se efectueaza un masaj usor avand rol de regenerare a firului de par, dupa care se aplica samponul si de-a lungul firelor de par.

Apa cu care trebuie spalat parul trebuie sa fie calda si sa nu aiba nici mai mult, nici mai putin de 37 grade Celsius. O temperatura ridicata a apei grabeste deteriorarea si degradarea firului de par.

Pentru un plus de stralucire si pentru a preveni electrizarea parului, acesta trebuie clatit cu apa calduta si ulterior cu apa rece (atentie, nu foarte rece!!!) pentru a favoriza inchiderea porilor. Apa calda deschide porii firului de par, in timp ce cea rece ii inchide. Vara mai ales, zonele cele mai expuse transpiratiei sunt cele de la aflate la ceafa sau dupa ureche. Samponati bine aceste zone si clatiti din abundenta.

Pentru o clatire eficienta a parului, jetul de apa cu care se clateste parul trebuie lasat sa curga de la radacina spre varfuri, tinand parul aplecat in fata si ulterior, tot de la radacina la varfuri, dar lasand de data aceasta capul pe spate. Un efect de revigorare asupra parului il are clatirea parului cu apa minerala decarbogazificata.

Zonele sunt liniile artificiale dup care se divizeaz prul pentru uurarea accesului i asigurarea posibilitii de lucru cu fiecare zonn parte. Lungimea prului de 8-10 cm liber permite prinderea prului cu clame. Divizarea clasic a prului pe zone este condiionat de particularitile anatomice a formei capului omului. Aceast procedur este strns legat de caracteristicile antropometrice (liniile de curbur, treceri, adncimi, proeminene i construcia individual general).

1. Zona occipital-superioar

2. Zona occipital-inferioar

3.Zona parietal4. Zona temporal-lateralnainte de a ncepe orice frizur sau coafur, n dependen de model, prul capului se divizeaz pe zone, uviele fiecrei zone se nfoarn bucle, se prind cu clame, iar pe urm dup o anumit consecutivitate se efectueaz frizarea uvielor pe zone. Divizarea prului pe zone este un element important care permite cu uurini precizie efectuarea procesul de frizare i coafare.Frezarea este cel mai frecvent serviciu la care apeleaz clienii salon de frumusee i frizerii. i desigur, ateptnd acelai efect, care a obinut frizerul englez Vidal atunci cnd a inventat o nou tehnologie de frezarea prului elibirnd femeile de "dureri de cap": prul dup splare asculttor lua forma veche, trebuia numai de uscat putin prul i sl agit.Dac vorbind simplu frezarea este schimbarea lungimii prului cu ajutorul instrumentelor de tiere (foarfece, aparat de ras). Dar frezura calitativ depinde de mai muli factori: starea i tipul de pr, lungimea lor, natura frezurii anterioare, forma feei, culoarea prului si machiajul. Numaidect se ia n considerare modul comportament, stil de via, natura i chiar i starea dispoziiei a clientului. Toate acest lucruri sunt foarte importante, deoarece pe baza frezurii calitative putei face 4-5 tipuri de aezari de coafuri diferite n dependen de dispoziie, situaie i motiv s creeze orice imagine, stil: sportiv, de afaceri sau chiar i pentru o excursie la magazine.

Tunsorile sunt de dou tipuri:

contrast (de siluet), este caracterizat de o schimbare bruscn lungimea prului.

necontrastn, cu scimbarea lent lungimii prului.

Fiecare tip de coafura constn manipularea separat a diferitelor seciuni a prului din cap. n dependen de fasonul concret se aplic urmtoarele operaii:

Eliminarea total a prului scurtarea treptatn lungimea prului de la cele mai lungi din partea central la cele mai scurte n zona de tmplelor i gtului.

Estompare- de asemenea, o scurtare treptatn lungimea prului, dar numai c executat mai cu atenie i pe parul mai scurt dect n procedura anterioar.

Filare - crearea unui echilibru natural ntre prul lung i scurt ntro uvi sau pe alte anumite seciuni de pr.

Linia tunsorii - oferind o linie ascuit care limiteaz margina cresterii parului peste tot cap sau n seciunile individuale.

Frezarea pe degete scurtarea prului de pe degetele pe toat suprafaa prulu.

Gradare scurtarea treptat de par, efectuat cu tiere simpluviele fiind tiate sub un ungi anumit.

Trecerea cu fum - se realizeaz prin estomparea intens de la gt la partea din spate a capului. Exclusiv lucrul fin cu linia iscusit a trcerii prului.

Platform - cu frezurile "bob" i "Kare", aceast zon perioas a tmplei care seamn cu platform.

lefuire operaiunea final a frezurii, n care se elimin fire de par mici care atrn separat.

Ca urmare a acestor manipulri i se obine un fason anumit de coafuri. Dar acestea sunt doar elemente de baz tehnic, lucrul real a specialistului crearea aspectului exterior unic. i n acest sens, tehnologia frezrii este individual la fiecare meter.

Acuma cnd la mod este individualismul, profesionitii sub o frezur bun presupun frezur creativ: un model este ales nu numai individual, dar, de asemenea, se aduce pe client. Se acord prioritate modelelor libere, vii, zbortoare.

Tunsoarea se ncepe de o distantala 7-8 cmde portiunea vrtejului pentru ca parul sa nu stea tepos sau "zbrlit" ci sa se aseze n forma ceruta de pieptanatura. Se sorteaza parul din partea superioara a capului prin filare cu un brici nu prea taios. Filarea se ncepe de la jumatatea capului continundu-se spre fata si instituindu-se n zona frontala unde parul-scurtat, pna la nivelul sprncenelor, trebuie sa fie ct mai subtiat. Se fileaza parul din partile laterale subtiind-ul ct mai mult spre vrful suvitelor; lungimea suvitelor se fixeaza n functie de fizionomia si de dorinta clientei. n general parul este scurtat pna n dreptul locului urechi. Se fileaza parul din spate insistndu-se n portiunea cefei unde trebuie sa fie ct mai subtiat si continundu-se tot cu briciul n linie ovala sau ascutita a tunsorii. Se curata parul de prisos de pe ceafa cu briciul sau cu masina de ras. Se egaleaza apoi cu foarfecele si pieptenele ncepnd de la frunte spre spate continund cu partile laterale si apoi cu portiunea de pe spatele capului. Se piaptana tot parul spre spate si se schiteaza pieptanatura formndu-se un semi breton deviat ntr-o parte pe frunte si doua spituri n partile laterale orientate spre obraz n portiunea superioara a capului si la spate se formeaza din mna si cu pieptenele cteva ondulatii strnsa; se usuca complet parul cu fonul si pieptenele n forma n care a fost pieptanat. Pentru a imprima volumul necesar unei pieptanaturi armonioase se umfla usor "tapnd-ul" cu mna. De asemenea se va avea grija ca si bretonul bine uscat se finiseaza pieptanatura revenindu-se cu pieptenele pe tot capul. Parul se piaptana cu atentie tot n forma n care i s-a imprimat cndva n stare umeda mpingnd-ul usor cu degetele din spate spre fata pentru ai mentine volumul.

Tunsoarea aceasta se poate executa si fetitelor sau adolescentelor, dar se va avea grija n acest caz ca, n portiunea de la spatele capului, parul sa fie foarte subtiat astfel nct ceafa si gtul sa ramna degajate

Parul scurt la barbati nu se va demoda niciodata, dovada ca in fiecare an hair stylistii includ in tendintele frizurilor masculine diverse modele pentru acest tip de podoaba capilara. Chiar daca barbatii nu sunt prea interesati sa se informeze despre tendintele in materie de frizuri, le pot veni in ajutor prietenele sau sotiile amatoare de tot ce este modern.

Army style Pentru a nu se complica, unii barbati prefera tunsoarea army style, care se realizeaza foarte usor cu o masina de tuns si pentru care nu este nevoie sa mearga la un salon. Hair stylistii nu spun ca nu se mai poarta aceasta frizura, ci ii indeamna pe barbati sa incerce si altceva, pentru a iesi din anonimat. Intotdeauna o tunsoare realizata la un hair stylist va face diferenta si ii va scoate in evidenta pe reprezentantii sexului tare.

Creasta discreta

Daca vreti ca iubitul vostru sa fie la moda, il puteti indemna sa adopte o frizura cu parul tuns cat mai scurt in laterale si ceva mai lung pe mijloc, astfel incat sa-i permita sa-si faca un fel de creasta. Aceasta nu trebuie sa fie prea mare si sa se observe de la o distanta apreciabila, ci e bine sa fie cat mai discreta, parul avand doar o tendinta de creasta, sustinuta cu produse de styling. Pentru variatie, in unele zile parul ceva mai lung poate fi aranjat ca breton aparent neglijent. Atunci cand parul se mai lungeste si inca nu ati reusit sa ajungeti la frizer, il puteti pieptana spre spate. In general, aceasta tunsoare li se potriveste barbatilor cu parul drept. Din nou, tepi Pentru parul scurt, o alta varianta de aranjare sunt tepii, formati cu ajutorul produselor de styling. In 2012, e bine sa nu folositi cantitati prea mari de gel pentru a-i aranja, pentru ca este preferat un aspect cat mai aproape de cel natural. Asadar, cativa tepi sustinuti cu o cantitate mica de gel sunt ok. Renuntati la imaginea din trecut, cu tepii agresivi, care nu puteau fi imblanziti decat cu o baie buna.

Vedetele, modele de urmat

Daca nu stiti ce tip de tunsoare sa alegeti, e bine sa va uitati si la vedetele preferate. Starurile au avantajul ca au la dispozitie o armata de sylisti, care le spun tot timpul ce este la moda. Puteti beneficia de aceasta si sa mergeti cu o poza la hair stylistul voastru, caruia sa-i cereti sa va faca ceva similar, daca el va considera ca vi se potriveste. George Clooney, Leonardo DiCaprio, Daniel Craig sau David Beckham sunt unele dintre cele mai apreciate vedete, iar daca doriti sa aveti un aer cuceritor, puteti sa adoptati stilul lor.

Stilul retro

La mare moda in 2011, stilul retro se pastreaza si in anul urmator, chiar daca nu este pe placul barbatilor mai tineri, care il considera invechit. Nu trebuie sa uitam ca vedete ca George Clooney au adoptat acest stil si nu au gresit deloc. Ca dovada, ei au mare succes la femei. Asadar, stilul retro poate fi adoptat cu toata increderea si in 2012. O poza din tinerete a tatalui sau a unchilor va poate servi ca model atunci cand va alegeti frizura. Se poarta stilul anilor 60, asa ca nu veti parea demodat.

TUNSOAREA FILATA

Avnd un rol estetic deosebit de important tunsoarea este influienat direct de evoluia i preferina societii, de curentele de mod beneficiind de toate progresele tehnice.Astfel s-a ajuns n prezent la numeroase tehnici de lucru pornind de la adaptarea tehnicilor de lucru clasice pentru a executa tunsori la cerinele clienilor dup fotografii, reviste, cataloage, sau tunsori de vedete.Modificrile aspectului standard al unei tunsori clasice trebuie fcute innd cont de faptul c tunsoarea nou creat trebuie s punn valoare trsturile frumoase i totodat s maschezeimperfeciunile cutiei cranienei ale figuriPentru reuita acestei tunsori trebuie sinem seama de: combinarea tehnicilor de lucru noiunile de armonizare adaptarea pieptnturilor cunoscute pentru a realiza aranjarea prului potrivit tunsorii realizateCel mai simplu de aranjat sunt coafurile filate sau in scari, pentru ca se asaza foarte repede, din tunsoare. Cine spune ca parul scurt nu poate ficochet si feminin?

Chiar si cu un par scurt poti adopta o multime stiluri! Cu o conditie: sa fie bine tuns si coafat! In cazul in care te ajuta fizionomia si textura firului de par, roaga-ti stilistul sa iti faca o coafura in stilul anilor "60, cu taieturi feminine.

Pentru un plus de hidratare, o masca nutritiva, un balsam leave-in si un tratament regenerator sunt exact ce iti trebuie! Iar pentru finisarea coafurii foloseste "Taft Reflex Shine". Confera stralucire multi-reflex si modeleaza perfect, avand o formula ultraputernica. Si nu incarca firul de par! Tunsori clasice de damCteva tunsori clasice: garcon, demi-garcon, paj, sason, sovage, bross, pank, retro, carre, cu breton, cu codi, cu calot, asimetric, tunsoarea cu figuri geometrice.

Bretoanele cnd tundem un breton ne orientm dup ochi, frunte i pomei. Bretoanele pot fi n unghi sau n V, rotunde, n lae, cteva fire, drept, breton ntr-o parte sau oblic.

Perciunii la perciuni ne orientm dup forma urechii, a maxilarului, a pomeilor i diferite defecte (pr pe frunte i vrtejuri). Perciunii pot fi: n col, deasupra urechii, spaniol, spitz, peste ureche, la jumtatea urechii sau fr perciuni (rai).

Ceafa cnd tundem ceafa ne orientm dup urechi, gt, maxilar, umeri i calitatea prului. Ceafa poate fi: n lae, n V, cu codi, filat brbtete, rotund, dreptunghiular (cu bordur).

Frizuri de dam - Trend cuts

Lasa-te pe mana stilistului si roaga-l sa-ti tunda parul drept pana la nivelul umerilor. Apoi, in functie de forma fetei si de trasaturi, va decide care este coafura avantajoasa pentru tine. Pont: tunsorile asimetrice, cu mult volum sunt la loc de cinste in acest sezon! Cere-i stilistului tau un bob asimetric!

Tunsoarea CARRESe mparte prul n dou pri egale din fa ctre ceaf. Se alege prima ram de la ceaf, restul prului se ridici se prinde n clipsuri, ntr-o parte i n cealalt. Prima ram se tunde mai scurt cu 1-2 cm. Dac are pr puin sau subire, prima ram se fileaz, pentru a da volum coafurii. Tipuri de carre: cu breton, cu unghi ascuit, cu calot, Mirelle Mathi eu, asimetric, cu codi.

Tunsoarea GARCONEste cea mai veche tunsoare lansat de Coco Chanel ntre anii 1938-1940. aceast tunsoare aduce foarte mult cu cea din zilele noastre: ceafa scurt, calota lung, urechile acoperite (se face pe fir drept i este dreapt). Se tunde pe pr splat sau umed, se mparte prul n dou, din fa ctre spate, se tund prile drepte pn la lobulurechii sau la jumtatea urechii (depinde de preferine). Ceafa pierdut pe piepten i un 1 cm din partea de sus (calota) pentru a nu rmne dung (ca la tunsoarea bross). Se onduleaz cu bigudiuri, clame sau melci.Tunsoarea RETROEste o tunsoare asemntoare demi-garcon, doar c prul vine tuns n cascadn partea de sus, iar n partea de jos este drept. Se coafeaz cu feonul.

*aceste tunsori se recomand pe fir drept

*aceste tunsori se potrivesc persoanelor cu barba ascuit, urechi mari i pomei mari.

Tunsoarea ASIMETRICSe poate executa i pe un pr cu un permanent melanj. Se mparte prul de deasupra urechii spre gt, n jos. Restul prului se prinde n clipsuri. Tunsoarea se ncepe de la perciunele descoperit pe care l tundem frizerete (filat foarte bine) i cojntinum ctre ceaf. Se desprinde prul, se piaptnn direcia de cretere, dup care se tunde 1 cm deasupra urechii descoperite. Se merge n linie oblic ctre cealalt ureche. Asimetria poate fi mare, mijlocie sau mic. Bretonul se tunde tot oblic (dac nu i poate pune me).

Cea mai mare problema care intervine atunci cand vrem sa ne coafam parul este forma fetei si de multe ori suntem in impas, nestiind ce coafuri se potrivesc cel mai bine pentru forma fetei noastre.

Puterea exemplului este cea mai buna solutie in acest caz si, la aceasta solutie, vom apela pentru a te inspira atunci cand vrei sa optatezi pentru o coafuraplina de senzualitate. Ca toate tendinele modei, tendinele in hairstyle n general, vin, pleaca, i n cele din urm revin. Momentul reveniri nu este niciodata ales la intamplare, ci el corespunde cu tendinta majora a modei, iar cand revine orice tendinta este evoluta fata de precendenta.

Bobul cu bretonul este una dintre aceste coafuri. Grosimea i unghiul de taiere al bretonului nu sa schimbat prea mult in ultimii ani; favorizata fiidn tunsoarea cu linii groase bont. Bretonul cu suvite wispy (foarte filat) este evitat. Lungimea bretonui este pru si simplu un joc, putand fi mai scurt sau mai lung dar niciodata sa depaseasca cu 2 centimetri nivelul sprancenelor..Culori potrivite pentru bob cu breton:Orice culoare este permisa la aceasta coafura ne existand nici o interdictie, singura conditie este sa nu se exagereze diferenta intre culoarea parului cu cea a tenului si a sprancenelor.

Aceste tunsori bob pentru parul scurt foarte utile femeilor care vor sa arate extrem de elegant in anul 2011 chiar daca nu au parul lung. Nu sunt de acord cu ideea ca o femeie arata elegant foar daca isi lasa parul lung, iar tunsorile bob sunt dovada clara in acest sens. Avantajul unei frizuri de tip bob este ca aproape la orice salon ai merge exista cineva care sa stie tunde astfel, pentru ca nu este o tunsoare foarte grea de executat. Evident ca este indicat sa mergeti la un stilist cuo oarecare reputatie pentru ca reusita oricarei tunsori sau coafuri este potentata de capacitatea acelui stilist sa va potriveasca tunsoarea cu formele si liniile fetei.

Dupa cum spuneam tunsorile bob scurte sunt foarte frumoase si totodata extrem de elegante, fiind la moda in 2011. Daca vreti sa iesiti seara intr-un loc mai select, va puteti aranja frizura bob in asa fel incat sa aratati splendid. Nu conteaza daca aveti parul blond, brunet, saten sau roscat, tunsorile bob sunt perfecte pentru toate culorile de par. Legat de haine, tunsoarea bob se potriveste atat cu tinuta office, cat si cu cea casual, dar mai ales cu tinuta elganta de seara. Dupa parerea mea bobul nu prea merge cu tinuta sport.

Coafarea parului fin poate deveni simpla si eficienta, dar, pentru a nu simti ca ai muncit in zadar, tine minte urmatoarele detalii care confera dinamica si volum: foloseste sampon si balsam pentru volum, nu uita prosopul pe cap prea mult, foloseste spuma pentru volum, usuca parul cu capul in jos si foloseste un lac fixativ cu putere medie.ntotdeauna cnd dorim s alegem o coafur, trebuie s lum n considerare mai muli factori: tipul de pr, fizionomia clientei (forma figurii ei: rotund, n form de par, ptrat, triunghiular, dreptunghiular, n form de diamant sau de inim vezi imaginile), culoarea prului i dorina clientei. De asemenea, coafeza trebuie s depisteze n prealabil defectele capului clientei pentru a le masca. n general, aceast mascare a imperfeciunilor se realizeazn mod special prin volumul coafurii.

Exist trei moduri principale de coafare:

* montare bigudiuri* montarea prului n melci plai* montare bigudiuri electrice

Coafura Lucia

Aceast coafur este pe timpurile de demult, este o coafur uoar de modelat, se folosesc accesorii i bijuterii pentru nfrumuseare, mai multe ghiodui pentru a arta mai bogat. De obicei aceast coafur se modeleaz la ocazii speciale, nuni, zi de natere, bal...

I se potrivete o vestimentaie uoar, rochie lung cu decolteusau lung pn jos, nclminte foarte nnalt. Trebuie sinem cont ci machiajul trebuie s fie fcut dup culoarea pielii, vestimentaiei, prului, culoarea rujului tot ce ine de persoana care o va purta. Este o coafur uoar, obinuiti desoeri ntlnit la toate Ceremoniile. Se prinde n supilci i se aranjeaz nu fie zburlit aplicm soluii: lac, gel i cear pentru a arta mai ngrijit i pentru ai conferi luciu folosim aceste preparate. Pentru modelarea acestui tip de coafuri se prinde n elastic apoi se mpart mai multe uvie dup care le prelucrm cu gel sau cear le rsucim i le prindem n spic i aa procedm cu fiecare dintre uviele mprite de noi, depinde i de mrimea sau forma coafurii se primete o floare bogat strlucitoare ngrijit. Dup ce am finisat aceast coafur aplicm accesoriile numai n locurile unde este necesar pot s fie de dimensiuni mai mari dar i mici, dac folosim accesorii mari voi nfrumusea foarte bine coafura i cele mici vor da strlucire acesteia. Pe timpuri aceastcoafur doamnele obinuiau s o fac singure care aveau posibilitatea s mearg la frizerii le fcea frizeria. Pentru a o nfrumusea se punea o floricea mare ntr-o parte sau mai multe, dar se foloseau flori vii ce se mpungeau pur i simplu n pr fr nici o agrafa fr nimic.Aceast coafur se aseamn cu o floare n forma unui trandafir. Denumirea Lucia provine de la o doamn, aceast doamn a modelat prima oari de atunci sa atribuit numele doamnei acestei coafuri.

Tehnica coafatului feonulPrul lung i semilung se usuc pe toat suprafaa capului. nclinnd cpul n fa se las s cadn jos tot prul i suflnd cu feonul se piaptn cu peria contrar creterii, ncepnd din spate spre fa. Cnd prul este semiuscat se ndreapt capul i cu ajutorul feonului i se d coafurii forma definitiv.

La prul scurt pieptnarea se face de la nceput n forma aleas, cu ajutorul feonului i doar la sfrit se nfoiaz cu peria contrar direciei de cretere a prului nclinnd capul nainte.

Ambele metode au avantajul c prul capt o stabilitate suplimentar mai ales la ceaf. n afar de aceasta, prul de deasupra care este cel mai afectat, prin acest procedeu este protejat. Este important s se in feonul n aa fel nct aerul s sufle de la rdcina prului spre capete. Numai astfel stratul solzos al prului rmne neted i prul capt un luciu suplimentar. Lucrnd cu feonul urmrii distana corect: ntre suflatorul feonului i pr trebuie s fie o distan de 20 cm. Cu ct este mai mic aceast distan, cu att temperatura este mai ridicat. La prul lung aranjarea corespunde mai puin, necesit timp, iar elasticitatea obinut cu feonul nu este suficient iar acesta se las repede. Se recomand:

s introducei n lucru peria numai atunci cnd prul este uscat pe jumtate;

trebuie nceput cu prul de dedesubt, prul de deasupra se prinde n cretet cu clipsuri;

fiecare uvi separat, ncepnd de la rdcin se piaptn contra sensului de cretere, trgnd puin peria, procedeul se repet pn cnd se usucuvia;

este foarte important ca fiecare uvi s fie uscat la nceput cu aer cald apoi cu unu jet de aer rece;

dac feonul este destinat pentru uscat i aranjare atunci trebuie ales un feon cu trei trepte de temperatur, treapta de sarcin mare pentru uscarea preliminar, treapta mijlocie pentru aranjarea cu aer frnclzire, treapta pentru rcirea buclelor montate;

dac feonul este destinat pentru montarea i uscarea unui permanent, exist aparate cu duza de difuzare care transform aerul ntr-o adiere fin care nu spulber prul i pstreaz integritatea buclelor;

aa-numitele aparate cu aer cald, ca nite bastonae scurte, rotunde, sub form de perii de plastic prevzute cu orificii prin care aerul cald s sufle pe pr, pot fi utilizate la aranjarea prului umed ct i a celui uscat;

alt grup de aparate funcioneaz dup principiul cletilor clasici de coafare i sunt prevzute cu sistem de nclzire denumit plonjoare. Ele sunt destinate numai prului uscat uor n prealabil. Ele sunt fie cu o suprafa metalic neted fie cu o pere de difuzie. Bastonaele prevzute cu perie sunt mai comode de folosit, in mai bine prul iar uviele se nfoar mai uor. La un pr lung este greu s fie nfurat pentru c prul se ncurcn dinii periei. Pentru a se evita acest lucru uviele trebuie s fie destul de subiri, separate cu grij de restul prului i s nu fie nfurate pe perie prea strns. La bastonaele netede, (denumite i tije) este mai uor. Buclele clasice, rotunde, se obin mult mai bine, ntruct diametrul acestora este mult mai mic dect la perie.Taparea prului

Este necesar a fi executatn direcia n direcia n care se urmrete realizarea coafurii respective. Se ridici se piaptn fiecare uvi de pr iar firele de pr mai scurte vor fi mpinse spre rdcin cu ajutorul pieptnului sau al periei, uvia avnd aspectul unui ghemotoc de pr ncurcat.

Important este ca dup fiecare tapare s se fac finisarea pieptnturii, respectiv uviei de pr. Prul se va pieptna numai pe deasupra, pentru a nu se strica tapatul executat anterior.

Ondulaia pruluiUn bun coafor trebuie s cunoasc toate procedeele tehnice nct s poat realiza coafuri din ondulee simple, coafuri din bucle vaporoase, coafuri de zi practice, purtabile i coafuri elegante de sear. Ondulaia prului se obine prin mai multe procedee. La ondulaia permanent intervin i substanele chimice specifice care modific structura firului de pr, ducnd la ncreirea sa. Spre deosebire de celelalte procedee, ondualia chimic e mai rezistent, avnd o durat mai lung.

Ondulaia cu ap pentru obinerea onduleelor se face de fapt un mulaj al prului care permite ca dup uscarea sa s se realizeze o coafur. Ea se practic pe pr suplu i n stare ud. O coafur pe baz de ondulee se poate realiza cu sau fr crare. n primul rnd se piaptn tot prul spre spate. Execuia onduleelor se ncepe din partea mare de la crare sau n direcia pe care o indic implantaia prului n cazul n care nu se face crare. Prin pieptnare i reinerea prului cu degetele mini stngi (degetul mare, arttor i mijlociu), se va pieptna prul n direcia opus formndu-se ondula. Prin micri spre dreapta i spre stnga se formeaz onduleele urmtoare. Se usuc prul i se piaptn. Coafura pieptnatn ondulee directe se poate obine cu ajutorul clipsurilor i din melci. Aezarea prului n bucle se executn dou faze:

1.buclatul rularea pe bigudiuri a prului prin rularea uvielor de pr n stare ud.

2.pieptnarea prului dup uscarea sa pentru realizarea coafurilor.

Buclatul este o operaie care consta n rularea uvielor de pr pe bigudiuri, mai mult sau mai puin subiri, dup felul coafurii urmrite (mai cre sau mai lejer). Se trece nti la mprirea corect a prului i n acest scop se ine seama de:

-cantitatea de pr necesar coafurii n partea superior capului (pentru volum)

-cantitatea de pr necesar coafurii n prile laterale

-cantitatea de pr necesar coafurii pentru partea din spate

-poriunea de pr necesar terminaiei coafurii la ceafLa rularea prului pe bigudiuri se vor respecta urmtoarele:

-se vor alege bigudiuri n funcie de uvia de pr ce urmeaz a fi rulat-nu este admis ca uvia de pr aleas s fie mai lung dect lungimea bigudiului sau mai lat dect diametrul acestuia

-uvia de pr aleas va fi bine pieptnati apoi ridicatn sus, aplecat puin n direcia opus sensului de rulare a bigudiului, pentru ca dup rulare uvia de pr aleas s fie amplas exact pe rdcina uviei de pr rulat pe bigudiu (indiferent de direcia dat prului sau de locul de unde este aleasuvia)

Produse i ustensile necesareProdusele i ustensilele necesare: Spum de pr, fixativ, bigudiuri, clipsuri, plus manta, i guler. Pentru finisare se mai poate utiliza pe lng fixativ i lacul de pr sau ceara.

MelciiExecutarea melcilor are de asemenea un rol foarte important pentru realizarea unei coafuri frumoase i reuite. Pentru acasta se vor respecta urmtoarele:

Daca ai nevoie de o coafura simpla, de zi, o poti avea in numai cateva minute. Separa-ti parul printr-o carare pe mijloc si alege de o parte si de cealalta a capului cate o suvita subtire de par. Impleteste suvitele, apoi leaga-le impreuna la spate.Mai simplu de atat, nici nu se poate.In cateva minute obtii o coafura lejera, dar foarte interesanta. Este un stil ce poate fi adaptat atat pentru birou, cat si pentru iesirile cu prietenii.Daca vrei sa ii oferi un aer romantic, adauga accesorii supradimensionate, iar pentru un aspect hippie, impleteste cozile impreuna cu o panglica subtire si colorata.

Efectuarea gelor i cosielor: Parul impletit iti poate da diferite aluri: de la scolarita inocenta si cuminte pana la femeia sexy, el te va ajuta sa te simti sigura pe tine si increzatoare oriunde te-ai afla.Dincolo de clasicele codite impletite, trebuie sa stii ca prin impletirea parului poti realiza coafuri creative si interesante.Partea cea mai dificila este pana inveti sa stapanesti suvitele de par si sa realizezi impletituri ceva mai complexe. Coada impletitaO impletitura lejera, din trei suvite, perfecta pentru zilele insorite de vara. O poti face si pe parul lung, dar si pe cel de lungime medie. Pe parul spalat si umed aplica o spuma pentru volum, apoi usuca bine cu feonul. Insista la radacina si lasa varfurile umede pentru a fi mai usor de modelat.

Incepe impletitura in trei de la baza fruntii si prinde si tot bretonul, mai ales daca este lung. |mpleteste numai suvita de par care urmeaza conturul fetei. Cu cat coada este mai asimetric si mai lejer impletita, cu atat coafura va fi mai spectaculoasa.

Termina coada tapand bine varfurile cu un pieptene des. Nu vei mai avea nevoie de elastic sau agrafa si vei da si coafurii un aspect natural. Pulverizeaza, insistand la varfuri, fixativ cu fixare moderata, iar pentru un look tineresc orienteaza intr-o parte coada obtinuta. Avantajul aceste coafuri este ca nu are nevoie de retus.

Impletitura frantuzeascaO impletitura frantuzeasca iti da un aer sofisticat!Poti obtine foarte repede o coafura senzationala: impletitura frantuzeasca din doua cozi unite la spate iti da un aer sofisticat. Pentru a putea impleti parul m ai usor, umezeste-l inainte sau aplica o ceara modelatoare . Incepe coafura impletind cate o coada spic in partile lateral. Ambele trebuie sa fie simetrice si foarte bine finisate.

Astfel coafura va avea un aspect ingrijit. Uneste cele doua cozi obtinute intr-una singura, pe care fixeaz-o la ceafa si impleteste-o pana la varfuri.

In loc de elastic, prinde-o cu o suvita de par, pe care rasuceste-o in jurul cozii si fixeaz-o cu un ac de coc sau cu o agrafa delicata, asortata cu nuanta parului.

Prul mpletit ofer un look versatil i poate fi adaptat multor situaii.Parul este atributul feminitatii care atrage privirile catre tine de fiecare data cand pasesti intr-o incapere.Aspectul parului iti ofera feminitate si frumusete, iti dezvolta increderea in tine si te ajuta sa-ti exprimi personalitatea, numai daca coafarea parului se realizeaza cu tehnologia potrivita.

Coafurile artistice sunt destinate aproape exclusiv ocaziilor foarte speciale si diferitelor evenimente ca prezentarile de moda, sedintele foto, filmarile pentru televiziune, piesele de teatru, filme etc. In acest caz stilistii dau frau liber imaginatiei si concep diferite coafuri artistice care sa fie in ton cu evenimentul respectiv. Deseori coafurile artistice implica si folosirea multor accesorii si improvizatii care duc la obtinerea unor rezultate impresionante. Coafurile artistice sunt greu sau aproape imposibil de purtat la evenimente obisnuite sau in viata de zi cu zi datorita complexitatii si a timpului mare de lucru, a intretinerii dificile si nu in ultimul rand a reactiei publice.Pentru a executa o coafur frumoasi interesant se necesit mult atenie i responsabilitate. Rolul frizerilor n combinarea armoniei totale, innd cont de particularitile individuale ale clientului este adesea decisiv. Frumuseea exterioar a omului depinde n mare msur de starea prului, care ne poate spune despre multe lucruri. Prul d chipului personalitii o atracie deosebit. Coafura deseori poate s ne spun despre locul i postul persoanei datn societate i servete ca un moment important n aprecierea omului. Profesia de frizer cere anumite cunotine i deprinderi ct i gusturi estetice. Modelarea artistic a coafurii. Femeile care s-au plictisit de coafurile clasice si vor ceva deosebit si extravagant, pot opta pentru

stilul artistic. Acesta e mai dificil de purtat, tocmai pentru ca este deosebit de ceea ce vedem in mod

normal. Atunci cand optati pentru o coafura artistica, e bine sa va ganditi daca aceasta se potriveste

la evenimentul la care doriti sa participati si daca nu veti face nota discordanta cu restul invitatilor.

Hair-stylistii recomanda coafurile artistice atunci cand doriti sa participati la ocazii foarte speciale sau la evenimente publice de

genul prezentarilor de moda. Coafurile artistice sunt la ordinea zilei, in special pentru artisti sau fotomodele, mai ales daca

participa la sedinte foto, filmari sau diverse lansari. In cazul lor, o coafura obisnuita nu ii va avantaja deloc si nu ii va face

deosebiti fata de concurenta, asa ca fiecare isi doreste ceva cat mai original. Daca vreti sa va simtiti pentru o seara in pielea

unei artiste, puteti incerca o coafura in acest gen.

Costuri mai mari

Pentru a fi sigure ca nu va veti trezi cu o coafura de un gust indoielnic, e bine sa apelati la un hair-stylist priceput si sa discutati

cu el inainte despre cum va arata frizura.

In acelasi timp, e bine sa stiti ca aceasta va va costa mai mult decat o coafura obisnuita, va dura mai mult pana va fi gata si nu o veti putea purta prea multa vreme, pentru ca nu e potrivita in viata de zi cu zi. La coafurile artistice, se pot folosi multe accesorii

indraznete, precum penele, florile cat mai mari etc.

O coafura artistica nu va tine cont de asa de multe reguli cum se intampla in cazul uneia normale. Singurele conditii pentru o

frizura reusita sunt imaginatia debordanta si simtul artistic.

Creatorii de coafuri artistice au stabilit ca se poarta cele care reprezinta o combinatie intre masculin si feminine.

Acestea se potrivesc femeilor care au multa incredere in ele si in puterea lor de seductie. De asemenea, oricat de creativa ar fi coafura,

este foarte important stilul personal al femeii care o poarta. Aceasta ar trebui sa fie genul careia ii place sa iasa in evidenta, sa faca in asa fel incat totii ochii sa se intoarca dupa ea, la orice eveniment ar participa. Ea ar trebui sa aiba un aer mandru si sa-si poarte coafura cu incredere, ignorand privirile dezaprobatoare ale unor persoane ceva mai conservatoare.

Daca nu sunteti decise in privinta coafurii, va puteti inspira din portofoliul hair-stylistului preferat. Daca insa va doriti originalitate, puteti stabili impreuna cu acesta o frizura care nu a mai fost incercata pana atunci.

Va trebui sa tineti cont si de faptul ca realizarea unei coafuri artistice implica folosirea unor cantitati mai mari de produse de

styling, cum ar fi fixativul. Daca apelati des la acest tip de coafuri, e bine sa va ganditi si la protejarea parului si la tratarea lui cu

diverse masti, care sa-l ajute sa-si revina.

Daca veti alege o culoare neobisnuita a vopselei de par, luati in considerare faptul ca radacinile se vor vedea destul de repede si

vor fi necesare retusuri dese, daca veti dori sa o pastrati.

Parfumeria de nisa a aparut ca o extensie a acestei realitati, ca un raspuns la dorinta consumatorului de a avea un parfum diferit, personal, o alternativa la parfumurile cu productie in masa. Casele de parfumuri de nisa sunt foarte diferite, fiind uneori greu de inclus in categorii sau grupuri olfactive care sa le reprezinte.

Parfumeria (FR. parfumerie, de la LAT. per fumum "prin miros") - un set de produsele utilizate pentru a aroma ceva. Obiectele parfumerice de obicei sunt soluiile lichide a substanelor aromatice volatile. Solveni poat fi alcool, un amestec de alcool i ap, dipropilenglikol i alte lichide. Substane aromatice poate fi de origine natural (uleiuri eseniale) i artificiale (sintetice arome, de exemplu, vanilal).

Formele cele mai rspndite de parfum: parfum.

Ap de toalet.

Apa parfumeric (parfum de toalet).

ap de colonie.

Deodorant.

Deodorant pentrumprosptarea aerului.

Machiajulartisctic i grimulMachiajul artistic este un machiaj folosit pentru evenimente speciale ca prezentarile de moda, sedinte foto, filme, teatru, emisiuni tv, baluri etc.In general este un machiaj care iese mult in evidenta si nu poate fi folosit in activitatile obisnuite zilnice decat daca nu doresti sa te remarci in cea mai aglomerata multime. Nu este nici foarte usor de realizat.Machiajul artistic este un machiaj folosit pentru evenimente speciale ca prezentarile de moda, sedinte foto, filme, teatru, emisiuni tv, baluri etc.In general este un machiaj care iese mult in evidenta si nu poate fi folosit in activitatile o bisnuite zilnice decat daca nu doresti sa te remarci in cea mai aglomerata multime. Nu este nici foarte usor de realizat.Atunci cand intalnesti ca si clienta un makeup artist care are in portofoliu astfel de realizari este bine sa mergi pe mana lui cu toata increderea.Numai cei mai buni in domeniu ajung sa faca machiaj pentru filme, televiziuni, sedinte foto etc. si cu siguranta calitatile lor si experienta ii vor recomanda ca profesionisti desavarsiti.

Tematica machiajului artistic poat e varia mult in functie de evenimentul pentru care a fost facut.De la clasic si pana la fantezie, de la modern si pana la funny, aceste machiaje nu pot decat sa ne incante privirile atunci cand le vedem in fotografii sau in realitate daca avem ocazia.

Pregatirile pentru un astfel de machiaj dureaza mult mai mult decat pentru un machiaj obisnuit. De multe ori zile intregi sunt cautate tematici, culori, motive, tinute. In functie de tematica aleasa, machiajul artistic va ajuta la obtinerea atitudinii, e efectelor si a stilului dorit. Chiar si machiajul in sine dureaza cateva ore in comparatie cu un machiaj obisnuit care este facut in 30-40 min. Sunt situatii in care se obtin adevarate opera de arta iar efortul depus pentru realizarea unor astfel de ma chiaje artistice este considerabil.

Machiajul artistic nu va mai fi o reprezentare a caracterului celui care il poarta ci mai degraba o transpunere catre modelul si tematica pe care trebuie sa le imite. Make-up artistul trebuie sa aiba multa imaginatie, fantezie si indemanare.

Machiajul artistic este insotit de cele mai multe ori si decoafuri,modele de unghiisi tinute care sa se incadreze tematicii ceruteAtunci cand intalnesti ca si clienta un makeup artist care are in portofoliu astfel de realizari este bine sa mergi pe mana lui cu toata increderea.Numai cei mai buni in domeniu ajung sa faca machiaj pentru filme, televiziuni, sedinte foto etc. si cu siguranta calitatile lor si experienta ii vor recomanda ca profesionisti desavarsiti.

Tematica machiajului artistic poate varia mult in functie de evenimentul pentru care a fost facut.De la clasic si pana la fantezie, de la modern si pana la funny, aceste machiaje nu pot decat sa ne incante privirile atunci cand le vedem in fotografii sau in realitate daca avem ocazia.

Pregatirile pentru un astfel de machiaj dureaza mult mai mult decat pentru un machiaj obisnuit. De multe ori zile intregi sunt cautate tematici, culori, motive, tinute. In functie de tematica aleasa, machiajul artistic va ajuta la obtinerea atitudinii, e efectelor si a stilului dorit. Chiar si machiajul in sine dureaza cateva ore in comparatie cu un machiaj obisnuit care este facut in 30-40 min. Sunt situatii in care se obtin adevarate opera de arta iar efortul depus pentru realizarea unor astfel de machiaje artistice este considerabil.Machiajul artistic nu va mai fi o reprezentare a caracterului celui care il poarta ci mai degraba o transpunere catre modelul si tematica pe care trebuie sa le imite. Make-up artistul trebuie sa aiba multa imaginatie, fantezie si indemanare.Machiajul artistic este insotit de cele mai multe ori si decoafuri,modele de unghiisi tinute care sa se incadreze tematicii cerute.

Recete:

Impotriva caderii parului

Impotriva caderii parului foarte eficienta estetinctura de lavanda. Se realizeaza frectionarea la radacina parului cu tinctura de lavanda din abundenta, dupa care capul se acopera.

Alifie cu rostopascaAmestecati 6 g suc derostopascaplanta, sapun alb si unguent camforat, pana obtineti o alifie omogena. Se spala parul, clatindu-se foarte bine, apoi se realizeaza o infuzie din frunze de rostopasca (1/2 lingurita planta maruntita, peste care turnati 200 ml apa clocotita, acoperiti vasul pentru 8 ore, apoi strecurati). Dupa realizarea infuziei se aplica alifia la radacina firelor de par si se frictioneaza energic.

Recomandari naturiste si eficiente pentru cresterea parului:

Tinctura de mesteacan

Se recomanda frectionarea usoara a radacinii parului, cu un amestec de tinctura de mesteacan si tinctura de ardei iute, in proportii egale.

Tinctura de urzica

Se frectioneaza radacina parului cu o combinatie in proportii egale de tincturi de urzica si tinctura de ardei iute.

Tinctura de usturoi

Se foloseste de 1-2 ori/saptamana, prin frectionarea radacinii firului de par.

Tinctura de brusture

De asemenea, se recomanda folosirea unui sampon natural obtinut din combinarea a doua galbenusuri de ou cu doua linguri din combinatia de tincturi pentru cresterea parului, prezentate anterior (urzica, brusture, ardei iute, mesteacan, in proportii egale) si 4 linguri de apa, urmata de o amestecare energica.

Ceai de pedicuta

Spalarea capului cu decoct de pedicuta, ajuta la cresterea parului.

Intarirea firului de par

Pentru intarirea firului de par, la finalul spalarii, se clateste parul cu o lingurita de tinctura de pedicuta diluata intr-o cana cu apa calda.Sampon antiseboreic - pentru par gras

Aplicati samponul pe pielea capului si pe parul ud si se maseaza usor, lasati sa actioneze 3 minute, apoi clatiti si repetati operatia.Impachetari cu ulei pentru parul uscat si tocit

Spalatul cu sampon, uscatul cu feonul, vantul, soarele si praful afecteaza parul, pierzandu-si din stralucire.Impachetarile cu ulei confera parului stralucire. Se aplica uleiul fie cu cateva ore inaintea spalarii, fie il lasam pe intreaga durata a noptii, spalandu-l apoi dimineata.

Stralucire deosebita

Este foarte important sa va clatiti foarte bine parul, pentru a elimina toate resturile de sampon sau balsam, caci altfel acestea vor "imbacsi" parul. Daca puteti, ultima clatire trebuie facuta cu apa rece, caci va conferi o stralucire deosebita parului.

Uscare delicata

Duca ce v-ati spalat, nu incepeti sa va frecati puternic parul cu prosopul. Apa elimina orice urma de grasime de pe par, ceea ce il face extrem de friabil. Cel mai bine este sa il tamponati usor si apoi sa il infasurati intr-un prosop moale.

Cum si de ce sa ai un par stralucitor O invidiezi pe tipa grozava din reclama la sampon? Stralucirea pletelor este prima care vorbeste despre frumusetea parului tau, deci despre cat esti de frumoasa. Ai vrea ca si tu sa arati la fel ca o Diva, dar inca nu stii ce sa faci. Iti spun eu! Afla, in primul rand, daca iti tratezi corect parul! Foarte multe lucruri il pot afecta! Apoi actioneaza.

Este vorba despre produsele de ingrijire pe care le folosesti si mai ales de dieta pe care o tii. Stralucirea inseamna de fapt capacitatea parului tau de a reflecta lumina. Daca il tii infasurat in valuri de gel, spuma, spray si cate altele, e si normal sa nu straluceasca. Mizeaza pe naturalete, atat in felul in care il porti, cat si in ingrijire!

Dieta sanatoasa iti hraneste si parul, asa ca include in alimentatia ta cat mai multe vitamine si proteine. Iti recomand pestele, Omega 3 (continut in special de somon) fiind de mare ajutor parului deteriorat.

Si exercitiile de stimulare a circulatiei sangvine sunt foarte importante. Ele fac bine atat parului, cat si pielii. Masajul din timpul baii sau miscarile usoare sunt foarte utile.

Te-ai gandit vreodata ca bucataria ta poate fi un adevarat laborator de ingrijire a parului? Iata cateva indicii prin care sa obtii stralucirea visata chiar acasa la tine! Si nu uita: totul este natural! Fie ca ai descoperit si singura, fie ca abia incerci, poti experimenta si alte valori ale alimentelor. Iata 2 retete de masca pentru stralucirea parului, retete care se bazeaza suta la suta pe natura si care te vor transforma in regina zilei.

1. Miere si ulei de masline

2 linguri de miere 1/3 ceasca de ulei de maslineAmesteca cele 2 ingrediente intr-un bol micut.Aplica pe toata suprafata parului, accentuand pe varfuri.Infasoara parul intr-un prosop pentru 30 de minute. Spala bine, cu apa calda si sampon. Repeta aplicarea acestei masti de cel putin 2 ori pe luna.

2. Oua si inca ceva... Este o masca inventiva, in care ai ca ingrediente obligatorii:

1 ou 1 lingura de miere 2 linguri de ulei de masline Poti adauga si 2 linguri de ceai de cimbru, pe care il obtii fierband o lingurita de cimbru uscat intr-o cana cu apa timp 15 minute, la foc mic.

Bate oul, adauga mierea si amesteca. Pune si uleiul.Samponeaza parul, clateste-l si apoi aplica masca.Tine-o 5 minute, masand scalpul.Clateste bine.

Poti apela si la produse de stralucire.Exista lotiuni, masti, spray-uri. Alege o gama de calitate, dar nu fa exces. Pana la urma, parul tau vrea sanatate. In afara de natura, doar iubirea si grija ta il pot face mai frumos! Ai grija de parul tau!

Concluzia

Concluzionnd lucrarea dat am neles ca Frizerul trebuie s posede i caliti ca: memoria vizual dezvoltati gndire rapid, operativ, capacitatea de a se orienta rapid i a lua decizii corecte n situaii de conflict, atitudine plin de tact, buntate, sensibilitate, respectul clienilor deoarece Frizer este una dintre cele mai demult cunoscute i respectate profesii. Lucrul frizerului este lucrul cu fiecare persoan individual, lund n considerare caracterul su, individualitatea i gust. Dac Frizerul atinge scopul combinaiei de coafur, frezur cu nfiarea, destinaia stilistic, mbrcminte i machiaj, doar atunci el poate considera lucrrile sale perfecte. Profesia de Frizer este remarcabil cu aceea c maestrul, care ndeplinete lucrul su cu suflet, druiete bucurie nu numai oamenilor, dar de asemenea primete o plcere i satisfacie de munca sa. Frumuseea, aa cum este cunoscut, va salva lumea, iar un frizer bun va drui ntotdeauna oamenilor numai frumusee i creaia sa unic! Ca s fii frizer trebuie s ai acest talent.

Bibliografia

Manualul Arta coafrii Manualul Frizerul Suport de curs Tehnologia coafurii Caiet de tehnologie

Site-urile internet:

http://www.jurnale.ro/;

http://interferente.ro;www.topcoafuri.ro;

www.femina.ro;http://style-look.comhttp://frumusete.ele.rohttp://s3.hubimg.comwww.femei-frumoase.rowww.topcoafuri.rowww.femina.rowww.divahair.ro