28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

download 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

of 47

Transcript of 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    1/47

    SECRETUL SUCCESULUI LUI BILL GATES

    Felul n care obtii, administrezi si folosesti informatia va hotar daca invingi sau pierzi.

    (Bill Gates)

    Numai paranoicii rezista.

    (Andy Grove de la Intel)

    Va veti stradui sa construiti cteva site-uri pe internet, iar apoi, nu o sa vedeti nici un salt apreciabn folosirea lor de catre partenerii si clientii dvs. Asta s-ar putea sa va faca sa credeti ca, n fondinternetul nu prea schimba mare lucru ntr-o afacere, asa ca de ce sa mai concentram asupra site-uriloGresit. Doar pentru ca nu se va schimba nimic spectaculos peste noapte, veti ajunge sa credeti caceasta nu este o schimbare esentiala. Iar apoi, peste ctiva ani, schimbarea va veni pe neasteptate, va va lua pe nepregatite: iar atunci va va fi mult mai greu sa o prindeti din urma.

    (Bill Gate

    Imi place sa cred ca aceasta carte este o analiza corecta a motivelor pentru care Bill Gates a fost atat plin de succes de-a lungul atator ani. In final insa, indiferent daca il vedeti ca pe un Antihrist sau ca pun Mesia, nu se poate sa nu concluzionam ca el este un individ remarcabil. De peste doua decenii domina industria calculatoarelor.

    PrefataCei mai multi guru" ai managementului ne spun ca in lumea contemporana a afacerilor dobandirea dnoi cunostinte reprezinta un avantaj competitiv. Firmele trebuie sa se reinventeze ca organizatii bazape acumularea de noi cunostinte, in care dobandirea de noi cunostinte sa fie punctul central al existensi culturii lor. Toate acestea sunt fara doar si poate adevarate - in teorie. In realitate, insa, nu exisdecat cateva organizatii bazate pe acumularea de noi cunostinte. Realitatea este ca directorii nu subuni la dobandirea de noi cunostinte. Succesul pe piata depinde de dobandirea de noi cunostinte, inmajoritatea oamenilor nu stiu cum sa invete.

    Experienta nu este un garant al dobandirii de noi cunostinte. 30 de ani de experienta adesea inseamnaexperienta de un an repetata de 30 de ori. Experienta nu duce in mod automat la dobandirea de ncunostinte. Anii adunati unii peste altii nu sunt egali cu intelepciunea.

    Utilitatea practica a programelor de instruire pentru manageri este adesea pusa la indoiala, nu in ultimrand chiar si de cei ce predau la scolile de afaceri. Ideea ca poti lua tineri destepti, dar neexperimentain varsta de 25 de ani, care nu au condus pana atunci pe nimeni sau nu au facut nici o afacere, si satransformi in manageri de succes prin intermediul a doi ani de programe de instruire tinute intr-o clade curs este ridicola. Scolile de afaceri imbunatatesc cu putin ceea ce era ieri. Cel mai rau lucru este imbunatateasca ceea ce nu trebuie facut niciodata. Scolile de afaceri raman legate de teorie; afacerile

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    2/47

    refera la actiune. O diploma nu face nici cat un bilet de cinema. Un bilet iti asigura macar intrarea. diploma nu-ti asigura nimic, spune Soichiro Honda.

    Dobandirea formala de cunostinte te poate ajuta destul de mult, insa multe deprinderi esentiale in viasunt cele pe care trebuie sa le dezvolti pe cont propriu afirma Lee Iacocca, presedintele Chrysler. Nangajati absolventi ai Scolii de Afaceri de la Harvard avertizeaza Robert Townsend. Acestei elite, duopinia mea, ii lipsesc unele cerinte fundamentale pentru a avea succes: umilinta, respectul pentoamenii din linia de foc, intelegerea naturii profunde a afacerii si oamenilor carora le face placere safaca prospera, respectul sub cea mai elementara forma a sa, o experienta demonstrata in ce prives

    curajul, harnicia, loialitatea, judecata, corectitudinea si onestitatea in conditii de stres.

    Bill Gates si altii sunt citati frecvent ca exemple de persoane care n-au urmat scoli de afaceri, dar areusit sa ajunga pe culmile succesului in afaceri. Un mare avantaj pe care l-am avut cand am incepafacerea a fost acela ca nu fusesem la nici o scoala de afaceri, spune Anita Roddick. Jimm McCanspune ca aceasta companie nu s-ar fi ridicat daca el ar fi fost la vreo scoala de afaceri. M-as fi gandprea mult de ce nu poate fi facuta afacerea.

    O sursa de cunoastere foarte puternica este invatarea de la cei de-o varsta si de la colegi. Managerii min varsta pot juca un rol important in dezvoltarea aptitudinilor celorlalti manageri mai tineri. Daca sef

    vostru este un incompetent de la cine invatati in acest caz?

    Directorii cumpara carti best-seller ale unor lideri de afaceri cu milioanele. In mod inevitabil sudezamagiti. Majoritatea cartilor scrise de unii presedinti de companii sunt marcate de orgoliu si dintelegerea ulterioara a evenimentelor, fara a fi examinari obiective ale tehnicilor de managemeDobandirea pe noi cunostinte pe care le ofera aceste carti este limitata, desi valoarea de divertismentacestor carti nu este de negat. Mergi la sectiunea de afaceri a librariei si vezi acele titluri nemaipomenicheltui 300$ si apoi le arunci pe toate. Teoria este pentru cei ce au timp la dispozitie. Sa faci lucrurile se miste reprezinta acel ceva la care se refera managementul si afacerile. Intrebati-l pe Bill Gates.

    Aceasta carte vrea sa umple un gol. Ea cauta sa ofere o imagine obiectiva a practicii si gandirii in afac

    a uneia dintre mai marii afacerilor. Ce ii face diferiti pe cei care reusesc in afaceri?

    Lectiile din aceasta carte nu sunt de nivel academic. Intr-adevar, managementul este o stiinta buzunar.

    Fenomenul GatesBill Gates este cel mai bogat om din lume. Conduce Microsoft de la 20 de ani. Averea sa este demarime ce depaseste capacitatea de intelegere a majoritatii oamenilor. Din acest motiv atrage atinvidia, cat si curiozitatea noastra.

    Gates este un fenomen al secolului XX: cel mai mare dintre magnatii ciberneticii. Oameni la fel de bogau fost Henry Ford si John D.Rockefeller. Dar averea lui Bill Gates este numai o parte a fascinatiei care o provoaca.

    Ascensiunea meteorica a lui Gates la faima si avere confirma crearea unei noi ordini mondiale in afacedominata de alt tip de antreprenor si lider in afaceri. Ne place sa le spunem tocilari, dar ei stiu lucruri care majoritatea dintre noi, ceilalti, nu le stim. Ei inteleg potentialul noii tehnologii intr-un mod in camanagerii si contabilii traditionali nu pot. Ei sunt destepti, foarte, foarte destepti i se pricep la lucruri care noi nici nu le intelegem, iar asta ne face pe noi, ceilalti sa nu ne simtim prea bine. Cand este vorde viitor, ei il pricep, pe cand noi nu. Om invatat in domeniul tehnic si elitist intelectual, Gates este sem

    al liderilor ce vor veni. Pentru unii din Microsoft, el este o figura mistica, aproape religioasa, in timp

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    3/47

    pentru altii din domeniu este un Antihrist. Ambele puncte de vedere sunt excesive, insa ele subliniaza cde puternica este influenta sa.

    In scolile de afaceri nu veti gasi nici un fel de indicii privind tehnicile de management si stilul dconducere ale lui Gates. In realitate, profesorii si cei denumiti ca fiind guru in management sunt in moparadoxal tacuti in legatura cu motivele pentru care presedintele de la Microsoft este atat de plin dsucces. Gates, pana la urma, a parasit Harvard unde studia dreptul. Savantii prefera liderii in afaceri mconventionale directori traditionali de companii.

    Enciclopedia Microsoft Encarta spune despre Gates. Mare parte a succesului lui Gates se bazeaza abilitatea sa de a transpune viziunile tehnice in strategii de piata si de a amesteca creativitatea perspicacitatea tehnica. In final, ceea ce il deosebeste pe Gates de orice alt lider in afaceri din istoeste probabil influenta pe care o exercita asupra vietilor noastre. Prin puterea produselor soft, Microsoisi intinde tentaculele in fiecare sfera a existentei noastre.

    Magnati din domeniul Media ne dau o stare de disconfort deoarece au puterea sa controleze ceea apare in ziare si pe ecranele televizoarelor noastre. Insa influenta oamenilor care produc soft esincalculabila. Nu este de mirare ca nu ne simtim bine cu o astfel de dominare a pietei soft. Nu este dmirare ca Gates este denigrat si atacat. In definitiv, cati oameni de afaceri au sansa sa rescrie istoria?

    Dar in spatele reclamei si contra-reclamei, ce fel de om este Bill Gates? Este el un om destept, dar blandintre aceia care fac cariera rapid, care a fost la locul si momentul potrivit? Sau exista ceva mai sinistru spatele acestui om care ar fi putut sa se retraga la douazeci si ceva de ani, insa care prefera sa meargmai departe lucrand 16 ore pe zi, aproape in fiecare zi? Sunt multe povesti despre Gates, matematicianprogramator, si despre un alt Gates, omul de afaceri fara prejudecati, care face orice pentru a spulbeconcurenta. Numai separand realitatea de fictiune putem incepe sa-l descoperim pe adevaratul GateCeea ce reiese din aceasta analiza este un tablou mult mai complicat.

    Aceasta este doar povestea unei straluciri tehnice si a unei averi enorme. Este una a viziunii remarcabin afaceri si a unei dorinte obsesive de a castiga. Este vorba de un stil de conducere radical diferit d

    ceea ce lumea afacerilor a vazut pana acum. Ceea ce Gates ofera liderilor in afaceri ai viitorului este unou cadru care reuneste caracteristici si deprinderi care sunt mult mai potrivite provocarilor secoludouazeci si unu. Cu toate greselile lui, Bill Gates are multe de predat urmatoarelor generatii intreprinzatori de intreprinderi si directori.

    Marea idee a lui Bil l: un calculator pentru fiecare birou si in fiecare casaInca din primele zile ale Microsoft, Gates si-a urmat visul de a vedea un calculator pe fiecare birou si fiecare casa. Interesant ca la sloganul original aparea si echipat cu soft Microsoft, dar ultima partefost inlaturata in zilele noastre deoarece ii face pe unii sa nu se simta prea bine.

    Previziunea, insa, este mult mai profitabila, asa cum ne-a aratat Gates. De asemenea, este important ne amintim faptul ca monitoarele si tastaturile prezente astazi peste tot si pe care toti le luam ca pe ulucru banal, acum doar doua decenii era de domeniul fantasticului. Futuristii din anii 60 au ignorcomplet ascensiunea calculatoarelor. Si nu este nici o coincidenta in faptul ca tanarul Gates devora cade science-fiction.

    Nu putem spune ca Bill Gates este responsabil pentru aducerea PC-urilor in casele si birourile oamenilde pe intregul glob, asa cum nu putem spune ca Henry Ford este responsabil pentru ascensiuneautomobilului. Ceea ce ei au avut insa in comun a fost viziunea lor, intuind ceea ce era posibil si jucaun rol important in transformarea acelei viziuni in realitate.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    4/47

    Gates si-a propus sa puna in practica viziunea prin transformarea Microsoft intr-o companie importanta cadrul industriei calculatoarelor si prin utilizarea pozitiei sale dominante in scopul crearii unei platformuriase pentru extinderea aplicatiilor. Gates a realizat foarte devreme ca, pentru ca viziunea sa aisucces, era esentiala crearea unui standard in industrie. De asemenea, stia ca cel care va realiza primacest lucru va avea o ocazie imensa de a-si proclama autoritatea in industria calculatoarelor.

    Cu cativa ani inainte ca IBM sa-l contacteze pe Gates pentru a gasi un sistem de operare pentru noul sacalculator personal, Gates se plangea de lipsa unei platforme comune si prezicea ca fara aceaspotentialul PC-urilor nu va fi niciodata materializat. Articolele pe care le-a scris arata ca, la acea vrem

    nu avea nici o idee mai mult decat oricine altcineva despre rolul pe care destinul avea sa i-l harazeascInsa realitatea este ca atunci cand s-a ivit ocazia, Gates a recunoscut-o imediat pentru ceea ce insemna si a apucat-o cu ambele maini. De atunci incoace face cam acelasi lucru.

    La inceputul anilor 80 Gates a fost creierul transformarii Microsoft dintr-o companie ce se ocupa dezvoltarea limbajelor de programare intr-o companie diversificata de soft, producand de toate, de sisteme de operare, precum Windows, la aplicatii, cum sunt Word si Excel, jocuri si unelte programare. In cadrul acestui proces el a transformat industria calculatoarelor.

    Cei carora le place sa-l critice si sa-l acuze de tendinte monopoliste pot sa se gandeasca unde ar

    evolutia calculatoarelor in momentul de fata fara interventia oportuna, chiar daca interesata, a lui BGates. In final, in ciuda tuturor greselilor lui, este greu sa contrazici afirmatia ca Bill Gates a jucat un rmajor in deschiderea unei noi ere tehnologice. De asemenea, trebuie sa reamintim ca, spre deosebire multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii, el inca munceste.

    Tocilarii vor mosteni PamantulGates este unul dintre putinii presedinti fondatori care provine din partea tehnica a industrcalculatoarelor, care a supravietuit si prosperat in lumea afacerilor. Este un tocilar al calculatoarelor dbuna credinta.

    William Henry Gates III s-a nascut la 28.10.1955 in Seattle. El a avut un intelect precoce. La matematiexcela. Era fascinat de calculatoare si la varsta de 12 ani, impreuna cu prietenul si partenerul sau dafaceri de lunga durata, Paul Allen, a fost implicat in diferite proiecte de programare in timpul liceuluImpreuna cu Paul Allen el va infiinta mai tarziu in 1974 Microsoft.

    Un elev eminent, excela in tot ceea ce facea. Pasiunea de a castiga pare sa fi aparut de la o varsfrageda. Pasiunea lui pentru matematica s-a transformat intr-o obsesie pentru calculatoare. El etachinat de ceilalti copii pentru ca era evident mai destept decat ceilalti elevi. Dupa spusele unui coleg scoala Gates era un inadaptat din punct de vedere social si nu se simtea bine in compania altora. Tipera complet obsedat de calculatoare ... cand mi-am dat seama ca sunt niste fraieri, nu voiam sa fiu prejma lor. Ei sunt parte a motivului pentru care am iesit din lumea calculatoarelor ... Se dezvoltasefoarte putin in plan social si erau aroganti, iar eu nu voiam sa fiu asa. Strugurii sunt acri? Poate. Dar mod clar Gates si prietenii lui erau exceptionali. Gates observa mai tarziu: Eu eram motorul. Eu am focel care a spus Hai sa provocam lumea reala si sa incercam sa-i vindem ceva. Pe atunci avea numai ani.

    Remarcabila colaborare tehnica avuta cu Allen, care era cu doi ani mai mare, pare sa se fi dezvoltat aceasta perioada. Rolul lui Allen in povestea Microsoft este adesea diminuat. Grupul de programatopetrecea adesea intreaga noapte la minicalculatorul detinut de General Electric iar mai tarziu la unul de Computer Centre Corporation, uneori ajungand doar la primele ore ale diminetii. Tanarul Gates era atde epuizat incat parintii lui s-au ingrijorat de noul hobby al fiului lor. Pentru o vreme i-au interzis aces

    activitati de teama sa nu-i afecteze studiile. Gates a ocolit calculatoarele aproape un an. Tipic pent

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    5/47

    foamea sa de cunoastere, si-a indreptat atentia catre alte subiecte. In aceasta perioada a citit o serie biografii, inclusiv pe cele ale lui Napoleon si Franklin Roosevelt. Vroia sa inteleaga cum gandeau marfiguri ale istoriei, spunea el. De asemenea, a citit carti de afaceri, de stiinta si de beletristica. De vegin lanul de secara de J.D.Salinger a fost romanul favorit a lui.

    Pentru un moment insa, orice planuri pe care le-ar fi avut Bill de a forma o companie de soft impreuna prietenul si colegul sau Paul erau amanate. Parintii lui au insistat ca el sa mearga la facultate, au simca ii va face bine sa se intalneasca cu alti studenti.

    IQ-ul ridicat si puternica motivatie personala a lui Gates i-au asigurat acestuia un loc la UniversitateHarvard. A ajuns in cea mai respectata scoala a Statelor Unite, in Cambridge, Massachusetts, in toamanului 1973, neavand in minte nici un scop clar. Mai tarziu spune ca a mers la Harvard pentru a invata dla oameni mai destepti ca el ... si a fost dezamagit. Comentariul probabil ca spune la fel de multe despparerea lui Bill Gates despre sine, cat si despre Harvard.

    Alegandu-si ca materie principala dreptul, ne putem astepta ca Gates sa calce pe urmele tatalui sau caera avocat. Insa, in realitate, pe el il interesa prea putin o cariera juridica, iar parintii lui nu aveau prmari dubii ca incapatanatul lor fiu va alege propriul drum. Cu toate acestea, nici chiar in cele mfantastice visuri ale lor nu-si imaginau ce calatorie meteorica va fi acest drum.

    Asa cum s-a dovedit, o diploma de la Harvard nu a intrat in carti. In 1975, pe cand inca mai era universitate, Gates a facut inca o data echipa cu Paul Allen pentru a dezvolta o versiune a BASIC-ulunul dintre primele limbaje de programare. Entuziasmat de faptul ca avea lumea in varful degeteloGates decide in 1977 sa paraseasca Harvard pentru a munci cu norma intreaga la o mica companie dsoft pe care o fondase impreuna cu prietenul sau. Compania se numea Microsoft.

    Filozofia afaceriiIstoria companiei Microsoft este una a cresterii aproape neintrerupte intr-una dintre cele mai competitivindustrii din lume. In 1974 a plecat de la doi oameni si a ajuns la 40.000 in 2002 si la o cifra de afaceri

    de peste 23 miliarde de dolari anual.

    Microsoft atribuie succesul sau urmatorilor cinci factori:

    - O abordare pe termen lung;

    - Orientarea spre rezultate;

    - Motivatia muncii in echipa si individuala;

    - O pasiune pentru produsele si clientii sai;

    - Reactia continua de la clientii sai.

    Compania angajeaza oameni foarte destepti si creativi si ii pastreaza printr-o combinatie de interese,provocare constanta si conditii excelente de munca. Optiunea de plata prin actiuni ajuta, de asemenea.Fluctuatia fortei de munca este mai mica de 8%, procentaj extrem de redus pentru industria IT.

    Un stil relaxat, colegial si o ignorare a ierarhiilor sunt echilibrate de atitudine orientata spre performantasi respectarea termenelor. Atunci cand oamenii parasesc firma, cercetarile Microsoft arata ca ei o facpentru ca a disparut provocarea. Dar poate cel mai elocvent test al culturii Microsoft este acela care ara

    ca cei mai multi dintre angajatii initiali inca mai lucreaza aici. Multi angajati la douazeci sau treizeci de a

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    6/47

    au devenit milionari profitand de a primi actiuni ale companiei. Acestia ar putea foarte usor sa se retragdar nu o fac.

    Secretele succesuluiO analiza atenta dezvaluie secretele succesului Microsoft si incredibilului sau presedinte:

    1. Fiti la locul si momentul potrivit. Este usor sa atribuim succesul lui Microsoft unei extraordinare san- obtinerea contractului cu IBM pentru furnizarea sistemului de operare pentru primul PC. Insa a

    este mai mult decat norocul, Gates a intuit importanta afacerii cu IBM pentru istoria calculatoarelor.muncit din greu mai mult de sase luni pentru a-si maximiza sansele de a fi norocos.

    2. Indragosti-va de tehnologie. Un aspect foarte important al succesului au fost cunostintele tehnologiale lui Gates. In multe ocazii el a vazut directia viitoare a tehnologiei mai clar decat concurentii sai. Dasemenea, el a fost pregatit sa arate drumul.

    3. Nu luati prizonieri. Gates este un concurent de temut. In tot ce face cauta sa castige, este negociator foarte dur. Nu face nici un secret din asta si vorbeste deschis despre zdrobirconcurentilor.

    4. Angajati oamenii foarte destepti. Oameni cu IQ ridicat este un termen folosit la Microsoft pentreferirea la oameni foarte destepti. Inca de la inceput, Gates a insistat ca intotdeauna Microsonecesita cele mai stralucite minti. Nu-i prea suporta pe cei care nu se pricep la tehnologie. In unecercuri aceasta tendinta a fost catalogata ca fiind elitista si a provocat critici. Compania recruteamulti studenti destepti direct din facultate, studenti atrasi de perspectiva de a lucra cu cel mai bun.

    5. Invatati sa supravietuiti. Gates admite ca majoritatea luptelor comerciale cu concurentii sai au fopierdute de acestia datorita propriilor greseli. Gates evita capcanele in care cad ceilalti, exploatantotodata oportunitatile ce apar din greselile altora.

    6. Nu asteptati multumiri. Bill Gates cunoaste importanta faptului de a avea prieteni sus-pusi. In ciudbataliilor continue cu agentiile de reglementare antitrust ale SUA, Gates a atras simpatia presedintia celor mai importante 500 companii, organizand adunari pentru acestia.

    7. Asumati-va pozitia vizionarului. Gates este un nou tip de lider in afaceri. De-a lungul anilor a aratatmod repetat ca este un clarvazator in industria calculatoarelor. Intelegerea profunda a tehnologiei un mod unic de sintetizare a datelor ii acorda abilitatea speciala de a prevedea orientarile viitoarede a elabora strategia Microsoft. De asemenea, acest lucru inspira incredere printre fanii Microsoftintimideaza concurentii.

    8. Acoperiti toate domeniile de baza. Un element cheie al succesului Microsoft il reprezinta abilitatea

    de a derula simultan un numar important de proiecte. Gates este primul dintre persoanele care amulte de facut si se spune ca poate sa intretina mai multe conversatii tehnice in acelasi timp. Aceasabilitate remarcabila este reflectata in orientarea companiei; ceea ce inseamna ca exploreacontinuu noi piete si noi aplicatii soft; acestea il apara sa nu scape urmatoarea mare descoperire.

    9. Construiti o afacere de mici dimensiuni. In comparatie cu cifra de afaceri si evaluarea pe piataactiunilor sale, Microsoft ramane o companie relativ mica. De asemenea, pe plan intern compania imparte in mod constant in unitati mai mici pentru a mentine mediul optim de lucru in echipa. Uneoschimbarile au fost atat de rapide incat Microsoft parea sa creeze noi departamente aproasaptamanal. Gates se sprijina, de asemenea, pe o structura care sa-i permita mentinerea controlu

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    7/47

    asupra companiei. Ori de cate ori simte ca liniile de comunicatie devin prea lungi sau neclare, nu anici o ezitare in a simplifica structura.

    10.Nu va luati niciodata ochii de pe minge. Gates se afla in fruntea industriei soft de mai mult de dodecenii. In acest timp el a devenit cel mai bogat om din lume. In ciuda enormei sale averi sirealizarilor, Gates nu da nici un semn de incetinire. El spune ca este manat de o frica latenta ca putea rata urmatoarea mare descoperire. Nu are nici o intentie sa repete greselile altor compaputernice de calculatoare, cum sunt IBM sau Apple.

    I. Fiti la locul potrivit in momentul potrivitPuternica pozitie in care se afla astazi Microsoft este rezultatul unei strategii in afaceri pe care Bill Gatsi partenerul sau, Paul Allen, au formulat-o cu multi ani in urma, pe vremea cand amandoi nu avea in25 de ani. Cheia succesului consta intr-o combinatie de factori cum ar fi competenta primiprogramatori de la Microsoft, enorma energie si competitivitate feroce a lui Gates insusi, viziunea unica despre cum poate fi facuta revolutia PC-urilor si rolul pe care-l poate juca Microsoft in aceasta.

    Gates a recunoscut importanta afacerii cu IBM. El a stiut ca un sistem de operare care sa asigureplatforma comuna poate schimba istoria calculatoarelor personale. A muncit din greu pentru a se asiguca atunci cand va aparea ocazia favorabila, aceasta va fi de partea Microsoft. Astfel a dat noroculuimana de ajutor. Cand a lucrat la contractul cu IBM timp de 6 luni a locuit practic la birou.

    Pentru contractul cu IBM a avut un concurent, Digital Research, care detinea sistemul de operare functiona pe Apple II, cel mai de succes calculator de birou. Insa, intr-un moment crucial al negocierilopersoana de contact de la Digital era plecata in concediu pentru o luna. Gates, care a privit totdeauluarea concediului ca pe un semn de slabiciune, s-a asigurat ca ia avans pe seama concurentului sau.

    Puterea tocilarilorDin revolutia digitala iesea un nou tip de lider in afaceri. Veneau tocilarii, iar Bill Gates conducea atacu

    Ascensiunea sa la faima si avere reprezinta o schimbare in conducerea afacerilor. Tocilarii, expetehnici, demodati in intreaga America ies din nou la rampa. Poate ca pentru prima oara era esential uinalt nivel de intelegere a domeniului tehnic pentru a pricepe posibilitatile strategice pe care le deschidnoua si curajoasa lume a tehnologiei informatiei. Directorii traditionali erau complet pe dinafara. Muinca nu puteau lucra cu calculatoarele de pe birourile lor, ca sa nu mai vorbim de programare.

    Costumele albastre de la IBM, care au dominat lumea calculatoarelor, erau prinse pe picior gresit dtrecerea de la mainframe-uri la calculatoare personale. Noii intreprinzatori din Silicon Valley nu purtcostume. In frunte statea Gates, gata sa conduca spre o noua paradigma. Gates si Allen erau foardiferiti de cei de la IMB. Tanarul Gates, cu ochelarii sai de grosimea fundului unei sticle, cu matreataacnee, si Allen, cu parul sau lung si barba zburlita, au dat Americii o caricatura a tocilarilor pe care icunoscut in scoala. Mai important, pentru prima oara a fost pus la incercare disconfortul intregii Amercu privire la intelectul brut si experienta in domeniul tehnic.

    Mitul cel mai intalnit printre comunitatile de afaceri din SUA era ca taria de caracter, hotararea, norocul munca bruta pana la epuizare erau de ajuns pentru a face afaceri. Desteptaciunea luata separat nu evazuta ca un factor remarcabil. In realitate, era vazuta ca un handicap, mai ales cand era insotita deanumita excentricitate si ciudatenie sociala. Noii copii minune ai calculatoarelor s-au ridicat impotritraditiei anti-intelectuale. Pana in anii 70, eroii americani ai afacerilor erau oameni ca Lee Iacocc

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    8/47

    presedintele Chrysler. Dar deodata, cu ascensiunea lui Microsoft si Apple, tocilarii primeau ca mostenlumea afacerilor. Era puterii tocilarilor incepuse.

    Desigur, utilizarea peiorativa a cuvantului tocilarreflecta o ramasita a vremurilor cand indemanarea fizisi statul cu picioarele pe pamant erau privite ca atribute dezirabile. Schimbarea valorilor este cea mvizibila in lumea afacerilor, unde suntem martorii aparitiei asa-numitului muncitor intelectual.

    Aceasta reprezinta o inversare importanta a puterii economice. Ea a fost asemuita cu schimbarea careavut loc in timpul evolutiei industriale, cand aplicarea tehnologiilor in intreprinderi a modificat tot

    sabloanele de angajare si distributia bogatiei. Multi experti afirma ca inceperea revolutiei IT reprezincea mai importanta schimbare pana in ziua de azi. Impactul asupra lumii afacerilor este usor de vazut.

    In era muncitorului intelectual, know-how-l tehnic si creativitatea sunt noile bunuri ale unei firmCombinati-le pe acestea cu discernamant in afaceri si cu o natura foarte competitiva si obtineti intadevar o pasare rara. Bill Gates este acea pasare rara. Norocul nu poate fi contestat, dar fara talentesale speciale nu ar fi avut atata succes.

    Boss-ul DOSBill Gates s-a aflat la locul potrivit in momentul potrivit. Intr-o intalnire hotaratoare cu IBM in 198viitorul intregii industrii de calculatoare si poate intreaga lume a afacerilor a luat o cotituneasteptata. Directorii IBM credeau ca economiseau timp prin alocarea unei activitati neimportante uncontractant. Pana la urma, gandeau acestia, doar se aflau in lumea hardului pentru calculatoare, unde afla adevarata putere si banii. Insa se inselau. Lumea era pe cale sa se schimbe. Fara sa stie, au predpozitia de lider companiei Microsoft a lui Bill Gates.

    Multe s-au spus despre modul in care Gates a manipulat IBM. Decizia IBM reprezenta culmea unei sede greseli care reflecta automultumirea companiei in acea vreme. Ca rezultat, a pierdut pozitia dominandin industria calculatoarelor. Un lucrator al IBM a asemuit cultura Marelui Albastru din acea vreme vechea birocratie sovietica, in care calea spre promovare era mai degraba impresionarea directa

    sefului, decat servirea intereselor reale ale oamenilor. Astfel un IBM infumurat si multumit de sine sciocnit de un Microsoft hiperactiv si infometat. Efectul a fost ca si cand ai da un bivol gras si somnorounei hiene. Sigur ca Gates a fost norocos, dar daca aceeasi ocazie ar fi avut-o unul dintre cei de-o varscu el din Silicon Valley, rezultatul probabil ar fi fost foarte diferit. Bill Gates nu este omul care ar

    pierdut mingea sub nici o forma. In astfel de momente se schimba istoria. O astfel de sansa aparedata in viata, diferente dintre Bill Gates si altii constau in faptul ca el a stiut ce sa faca cu ea. Ceea IBM nu a intrezarit, Gates a vazut foarte clar. Lumea calculatoarelor era in pragul unei mari schimbariteoreticienii managementului numesc asta schimbare de paradigma. Gates a inteles faptul ca softul si hardul este cheia spre viitor. Stia de asemenea, ca muschiul lui IBM, liderul pietei, era necesar pentruputea stabili un standard comun, o platforma, pentru aplicarea soft. Acea platforma avea sa fie Q-DOun sistem de operare existent, pe care Gates l-a cumparat de la o alta companie de soft si l-a redenumMS-DOS. Dar nici chiar Gates nu si-a imaginat cat de profitabila avea sa fie afacerea pentru Microsoft.

    Cum a pierdut IBM piata PC-urilorIBM nu a reusit sa recunoasca importanta PC-urior si amenintarea pentru mainfraime-uri, domeniu care era lider. La vremea cand IBM se hotara sa intre pe piata PC-urilor, in 1980, Apple, care a fost primcompanie ce se ocupase de calculatoare de birou, facuse afaceri de 100 milioane dolari. IBM-ul intrand

    joc a facut doua greseli tehnice fundamentale: procurarea microprocesorului si sistemului de operare la alte companii din afara IBM. Intel a fost de acord sa furnizeze cipurile, iar o mica companie, relanecunoscuta, va furniza sistemul de operare. Lansarea PC-ului IBM a fost la inceput un succes comercia

    dar IBM a ajuns sa dea cea mai mare parte a profiturilor din afacerea PC celor doi parteneri ai sai.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    9/47

    contractul initial, IBM a fost de acord sa sponsorizeze majoritatea cheltuielilor pentru dezvoltarsistemului MS-DOS, insa numai Microsoft putea da tertilor licenta asupra sistemului de operare. Aceastafost clauza ucigasa.

    Cum industria PC-urilor a explodat, mii de noi concurenti au intrat pe piata. Aproape toti au ajuns sfoloseasca MS-DOS si sa-i plateasca lui Bill Gates pentru acest privilegiu. Dar greselile IBM nu s-au opaici. Cand a recunoscut greseala initiala, IBM nu a reusit sa renegocieze contractul de licentiere sau rupa afacerile cu Microsoft. Ceva si mai de neinteles este faptul ca directorii de la IBM au opdezvoltarea unui sistem de operare facut pe plan intern, sistem care ar fi oprit acapararea pietei PC-uril

    de catre Gates.

    Dupa un deceniu IBM fabrica inca cele mai multe PC-uri decat oricare alta firma, insa departamentul Ppierdea bani. Singurele companii care faceau profituri mari erau cele care furnizau cipuri si sisteme operare. Pana azi, Intel ramane compania dominanta pentru cipuri, iar Microsoft pentru sisteme operare.

    Perpetuarea noroculuiBill Gates era prea destept pentru ca sa nu-si de-a seama ca sistemul sau de operare poate deve

    standard daca isi joaca bine cartile. MS-DOS avea o serie de neajunsuri tehnice serioase. Apple ealternativa pentru calculatoarele de birou. Calculatoarele Apple erau populare, mai usor de folosit, mdistractive. Gates avea in schimb de partea sa IBM a carui credibilitate va fi cruciala pentru lupta ce vurma. Gates a judecat corect cand s-a gandit ca cea mai buna ocazie de a stabili un standard in industraltul decat cel bazat pe sistemul Apple, consta in intrarea pe piata PC-urilor a celui mai de incredeproducator de calculatoare din lume. Pentru multi ani, lauda de sine IBM a fost aceea ca nimeni nufost concediat pentru ca a cumparat un IBM. Increderea acordata unui PC IBM a facut ca IBM sa ocuo mare parte a pietei calculatoarelor de birou. Fiecare calculator IBM avea instalat un sistem de operaMS-DOS. Pentru Microsoft acest lucru avea sa fie un cal troian perfect. Fiecare PC IBM, care ajungea un birou, acorda o cursa gratuita sistemului de operare Microsoft, care era ascuns inauntru. Acesta esun exemplu al norocului extraordinar al lui Bill Gates. Dar ceea ce s-a intamplat in continuare explica d

    ce Bill Gates si nu alt intreprinzator din Silicon Valley, este astazi cel mai bogat om din lume.

    La sfarsitul anilor 70, Microsoft acorda deja licenta pentru softurile sale mai multor clienti. In 1977, Gata furnizat de asemenea, licenta pentru BASIC companiei Apple. Acest lucru a servit scopurilor lui Gatperfect. Microsoft stabilea deja un standard in industria calculatoarelor, ceea ce reprezenta exact dorinlui Gates.

    Apple vroia ca nimeni sa nu-i cloneze calculatorul. Multi ani a refuzat categoric sa dea licenta sistemusau de operare Apple Mac altor companii producatoare de calculatoare. Asta insemna ca oricine dorea aiba sistemul de operare Apple, usor de folosit, trebuia sa cumpere un calculator Apple. Era o strategcare parea sa fie rationala - asta insa numai dupa vechile reguli ale jocului. Apple era ca viziunstrategica inaintea dinozaurului hard numit IBM, dar managerii de la Apple nu au fost in stare sa desparin mod strategic soft de hard. Apple venea cu argumentul ca ei aveau o combinatie mortala prin faptul cdetineau cea mai buna masina si cel mai bun sistem de operare, astfel incat era doar o problema de timsa domine industria calculatoarelor de birou. Greseala a fost sa creada ca cea mai buna tehnologie castiga in cele din urma. Aici s-au inselat. Si-au dat seama cand era prea tarziu, Microsoft acaparase de80% din piata. Gates avea deja reputatia de programator remarcabil. Spiritul sau competitiv si dorinta succes erau legendare. Ceea ce criticii puneau sub semnul intrebarii erau talentele sale manageriale.

    Legea lui Moore

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    10/47

    In 1965, Gordon Moore, fondatorul lui Intel, a previzionat extraordinar de exact ca la fiecare 12 lunumarul componentelor dintr-un microcip se vor dubla fara a afecta in mod semnificativ pretul. Legea Moore i-a inspirat pe Gates si Allen sa fondeze Microsoft. Fenomenele exponentiale sunt rare, aminteste Gates ca l-a intrebat sceptic pe Allen. Tu vorbesti serios? Gates si Allen au inteles acest faceea ce IBM si DEC aveau sa inteleaga mult prea tarziu. Se va intampla ca puterea de procesare faca viabile PC-urile si atunci s-au apucat sa scrie soft pentru masinile care urmau sa apara.

    Stabilirea standarduluiDecizia IBM de a contracta sistemul de operare de la Microsoft si decizia Apple de a nu da licenpropriului sistem de operare au fost doua decizii hotaratoare care au impregnat cultura MicrosoMicrosoft a fost constienta tot timpul ca acea companie care reuseste sa stabileasca standardul industria calculatoarelor va domina aproape intotdeauna piata. Aceasta este o idee bine inradacinata cunostintele celor care lucreaza cu Bill Gates.

    Noi stabilim standardul a fost sloganul lui Microsoft inca inainte de a incheia afacerea cu IBM. Aceassubliniaza claritatea gandirii lui Gates inca de la inceput si explica obsesia sa de a aduce primul nproduse pe piata. In unele cazuri Gates pur si simplu cumpara cu totul o companie de soft daca el creca aceasta are un avans important tehnologic fata de compania sa, cu o aplicatie importanta. Proceda

    in acest fel el se asigura ca Microsoft va domina piata. In acelasi timp, el este capabil sa obtina knowhow tehnologic prin aducerea altor minti luminate.

    Indiferent daca il iubiti sau il urati, realitatea este ca softul Microsoft domina industria mondialacalculatoarelor. Cam 80% din calculatoarele de birou din lume utilizeaza o versiune de Windows. Mmult, marea majoritate a noilor PC-urilor au preinstalat produse de la Microsoft. Acest lucru ii da lui Gatun imens avantaj in fata concurentilor sai.

    In ultimii ani, Gates a aratat ca este adeptul extinderii pozitiei dominante a Microsoft prin acaparareunor noi piete de aplicatii, aflate in crestere. Unii spun ca a strangulat piata de soft pentru a vari pe gatutilizatorilor produse Microsoft. Pe de alta parte, Gates face ceea ce oricare om de afaceri destept

    face, atragerea avantajului de partea sa.

    Microsoft nu este doar rezultatul greselilor IBM si Apple, rolul lui Gates nu poate fi subestimat.

    ConcluziiIn era muncitorului intelectual, know-how-ul tehnic si creativitatea sunt noile bunuri ale unei firmCombinati-le pe acestea cu discernamantul in afaceri si cu o natura foarte competitiva si obtineti intadevar o pasare rara. Bill Gates este acea pasare rara. A existat si un noroc care a facut sa infloreasctalentele sale deosebite.

    Primele lectii de la scoala de afaceri a lui Bill Gates sunt:

    1 Fiti la locul potrivit in momentul potrivit. Gates a avut un noroc imens atunci cand IBM a semncontractul pentru dezvoltarea sistemului de operare pentru PC.

    2 Ramaneti norocosi si nu pierdeti mingea. Ceea ce conteaza cu adevarat este ce veti face cu norocSunt multi milionari in Silicon Valley, care ar fi putut deveni miliardari daca si-ar fi valorificat noroccum a facut-o Bill Gates. Ocaziile care apar o data in viata numai oameni ca Gates le pot fructifica. nu da semne ca ar slabi posesia mingii.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    11/47

    3 Cel care stabileste standardul castiga. Este lucrul pe care Gates l-a inteles si altii nu. O companie castabileste un standard devine mult mai greu pentru un nou venit sa-i ia aceasta pozitie.

    4 Lasati tehnologia sa va modeleze strategia. Gates este unul dintre putinii lideri care au inteles adevarat tehnologia. Asta ii da posibilitatea sa ia decizii strategice pe baza propriei viziuni asupdrumului pe care il urmeaza tehnologia.

    II. Indragostiti-va de tehnologieEu chiar am inteles cum sa scriu soft; exista o intreaga categorie de standarde ce trebu

    dezvoltate; colaboratorii mei se pricep mai bine la acest lucru si nimeni altcineva nu o face.

    Bill Gat

    Bill Gates are o dragoste de-o viata pentru calculatorul personal. De la bun inceput, Gates si Allen ainteles ca PC-ul va schimba totul. Ei nu s-au indoit nici un moment ca revolutia va veni. Ceea ce nici undintre ei nu-si puteau imagina era rolul pe care-l vor juca in extraordinara inlantuire de evenimente ca

    va catapulta compania lor pe scena mondiala.

    Cunostintele tehnologice ale lui Gates reprezinta cel mai important factor al succesului continMicrosoft. El detine controlul unor decizii cheie in acest domeniu. In multe ocazii el a vazut directviitoare a tehnologiei mai clar decat au facut-o concurentii sai.

    Razboinicii programelorIubirea lui Gates de-o viata pentru tehnologie da stilului sau de conducere o aura distincta. In ciudaverii sale colosale si experientei comerciale, Gates ramane ceea ce a fost la inceput - un expert tehnGates considera programarea ca pe o chemare divina. Angajatii de la Microsoft sunt impartiti in dou

    categorii: programatorii si ceilalti. Programatorii primesc partea leului cand este vorba de actiuni sspatii de lucru.

    Cunostintele tehnice ale lui Gates ii dau acestuia un mare avantaj. El are abilitatea de a pune intrebarpotrivita. El va sti unele detalii complicate ale unui program si te intrebi Cum de stie asta?, spune uprogramator de la Microsoft care a lucrat la Windows. Pe timpuri, revedea personal fiecare linie din codsursa. Acest lucru nu mai este posibil, desi are un interes activ pentru toate noile produse ale Microso

    Sunt in mod cert sa utilizez toate produsele pe care le avem, dar imi este imposibil sa revizuiesc tcodul sursa. Rolul meu este mai mult acela de a ma ocupa de strategie, de directia in care se misoamenii si de cat de bine lucreaza ei impreuna. La ora actuala exista multe inventii, iar eu trebuie sa alelucruri care sunt mai importante si sa le furnizez utilizatorului. Totul este foarte important.

    Pe de alta parte, afacerile nu necesita nici un fel de experienta din punctul de vedere a lui Gates. Daesti cat de cat bun la matematica, pricepi afacerile ele nu sunt un subiect profund. Pentru Gatafacerile necesita doar 10% din propriul sau ciclu mental.

    Porniti de tinarEste bine cunoscuta preferinta lui Gates de a angaja cei mai destepti absolventi veniti direct de bancile facultatilor. La inceput compania Microsoft angaja prieteni destepti, apoi straini destepti. Delungul anilor, Microsoft si-a dezvoltat propriile tehnici de recrutare. De la bun inceput, Gates si-a d

    seama ca dezvoltarea softului poate fi de succes daca angajeaza tineri aproape neexperimentati pent

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    12/47

    ca tinerii sunt mult mai dornici sa invete si in plus vin si cu idei noi. Pasiunea lui Gates pentcalculatoare a inceput cand era la liceu. La 13 ani a facut prima afacere, atunci cand a fost de acord caute erori de programare in schimbul timpului gratis de lucru la calculator. Am fost destul de norococand am fost tanar sa am acces la calculatoare, care erau destul de scumpe si cam limitate din punct vedere al lucrurilor pe care le puteau face, cu toate acestea erau fascinante. Ceea ce tanarul Gatesprietenii sai adolescenti le-au putut vedea si adultii nu le-au vazut, a fost potentialul enorm calculatoarelor de a schimba viata oamenilor. Logica dominanta la acea vreme era ca ele apartin biroursi acolo vor ramane. Impreuna cu cativa prieteni am discutat foarte mult despre asta si am ajuns concluzia ca, datorita miracolului tehnologiei cipurilor se va ajunge ca toata lumea sa le foloseasca. N

    vedeam nici o limita pentru potentialul calculatorului si ne gandeam ca scrierea de soft este un lucru adevarat super. Astfel am angajat prieteni ce scriau soft pentru a putea mari puterea creierului tau locul puterii muschilor.

    Celalalt mare avantaj pe care Gates si colegii de la Microsoft l-au avut era acela ca erau implicati dezvoltarea calculatoarelor personale din primele zile ale acestora. Prin urmarirea acestui deziderat cuatentie incredibila si fiind acolo de la nasterea acestui domeniu, am fost in stare sa construim o compancare a jucat un rol central in ceea ce a fost o revolutie destul de mare. Astazi din fericire, aceasrevolutie este inca la inceputuri. Acum 25 ani am infiintat compania. Dar nu exista nici un dubiu ca dane luam dupa deprinderile formate si le urmarim in continuare, urmatorii 25 ani ne vor da mult mai m

    potential si ne vor aduce poate foarte aproape de viziunea noastra originala - un calculator pe fiecabirou si in fiecare casa.

    Tineretea lor le-a creat unele probleme pentru ca nu prea erau luati in serios. Asa cum explica GateMai intai dai peste scepticism. Daca esti tanar este greu sa vinzi premise. Nu puteai sa inchiriezmasina daca aveai sub 25 de ani, astfel incat luam totdeauna un taxi pentru a ajunge la clienti. Caoamenii imi cereau sa mergem sa discutam intr-un bar, ei bine, eu nu aveam voie intr-un baRationamentul in afaceri a lui Gates era subestimat in prima etapa.

    Dar tineretea a avut si avantajele ei. La 21 ani Gates a semnat contractul cu IBM, directorul IBM a crezca era asistentul. Gates stia impresia pe care tineretea lui o crea si s-a folosit de aceasta pentru a-si cr

    un avantaj. Este nostim, observa el mai tarziu, pentru ca oamenii cand sunt sceptici spun Oh, copiasta nu stie nimic. Dar cand le arati ca ai cu adevarat un produs bun si ca stii ceva, ei chiar au tendinsa sara peste cal. Astfel, cel putin in tara aceasta, tineretea noastra era un bun nemaipomenit, o data atinsesem un anumit prag.

    Sicul tocilarilorGates a reusit sa faca din dezvoltarea soft un lucru la moda. Aceasta si pentru faptul ca din dezvoltareunor produse bune se puteau obtine mari sume de bani. Odata ce companii ca Microsoft si Apple adevenit mai cunoscute, perceptia publica a inceput sa se schimbe. Pe la mijlocul anilor 80 era tare te afli in domeniul calculatoarelor. In intreaga America, cei mai destepti tineri aveau o noua cariera minte. Studentii nu avea rabdare sa termine scoala pentru a pleca in Silicon Valley sau in campusMicrosoft, unde lucrurile erau in miscare. Microsoft avea propria cultura si viziune a afacerilor.

    Pe atunci Gates si colegii sai de la Microsoft inventasera propriul limbaj care se baza pe argoul folosit liceu ca hakeri pe calculator:

    - Dogfood soft viciat, care nu este destul de bun pentru vanzare, dar indeajuns de bun pentutilizarea interna.

    - Selftoast - a te contrazice pe tine insuti.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    13/47

    - Vaporware - un produs care nu ajungea niciodata pe rafturi, pentru un motiv sau altul.

    - Face-mail a avea o conversatie in aceeasi camera (contrar lui E-mail).

    - Braindump predarea mai departe a cunostintelor tehnice.

    Cercetare-dezvoltare pentru totdeaunaVenind din domeniul tehnic, Bill Gates intelege importanta investitiilor in cercetare. El investeste o maparte din veniturile Microsoft in cercetare-dezvoltare. Numai asa Microsoft este in cautarea urmatoamari descoperiri. In timp ce alte companii s-au multumit sa se odihneasca pe laurii victoriei, Microsodezvolta produse in laboratoarele sale soft pentru urmatorii cinci ani. Microsoft nu este cea minovatoare companie din lume, dar abilitatea sa de a prelua ideile si de a le transpune in ofercomerciale nu este intrecuta de nimeni. Ceea ce Gates a demonstrat de multe ori este faptul ca inovarsi cercetarea-dezvoltarea nu sunt neaparat acelasi lucru. In multe cazuri, accentul se pune pe cercetarmodului in care utilizatorii doresc sa foloseasca o aplicatie si pe dezvoltarea unui produs vandabil, caindeplineste cerintele acestora. Gates crede ca inovarea pura este supracotata. Prefera mai degraba se uite imprejur dupa solutii existente, care pot fi retusate, decat sa tot reinventeze roata.

    Nu reinventati roataRivalii lui Gates sustin ca Microsoft nu este o companie buna la inovare. Mike Zisman de la Lotus, un rivde cursa lunga, observa: Nu-mi fac griji din pricina lui Microsoft. Nu a inventat niciodata nimicMicrosoft este foarte buna la preluarea ideilor si transformarea lor in produse vandabile.

    In realitate Gates nu este un ganditor original si nu admira asa de mult oamenii care sunt obsedati dsolutii originale pentru probleme. El afirma ca majoritatea oamenilor au o singura idee geniala in intrealor viata. Crede ca majoritatea solutiilor exista deja pe undeva si nu trebuie decat sa fie identificat

    Acesta, sustine el, este marele sau talent identificarea solutiilor, obtinerea lor si dezvoltarea acestproduse comerciale de succes.

    Nici macar DOS, sistemul de operare care l-a facut pe Gates faimos, nu a fost inventat de Gates, ci dealta companie, de unde a fost cumparat cu 50.000 $. Microsoft l-a dezvoltat si l-a furnizat la IBM pentprimul PC al acestei companii. Ca rezultat, Gates si Allen au facut miliarde de dolari.

    De asemenea, Microsoft a stabilit directia viitoarei dezvoltari a tehnologiei, in special multimedia. Dexemplu, Gates a sponsorizat dezvoltarea CD-ROM-ului, cand tehnologia intampina dificultati. Caaceasta tehnologie nu reusea sa aiba priza la public, Gates si-a dat seama ca era o problema de gen

    oul sau gaina. Producatorii de hard nu aveau sa includa unitatile CD-ROM in sistemele lor pana can

    cineva nu producea cateva titluri pe CD-ROM, pe care utilizatorii sa le cumpere. Dupa acelasi modenimeni nu dorea sa investeasca in dezvoltarea titlurilor pe CD-ROM pana cand nu exista hardul care sa foloseasca. Rezultatul era o situatie care ameninta sa blocheze dezvoltarea noii tehnologii. Gates a creimediat cateva titluri pe CD-ROM, cum a fost Encarta, prima enciclopedie multimedia.

    Pasiunea lui Gates de o viata pentru calculatoare este cea care-l mentine in avangarda industriei sale,industrie in care foarte usor poti sa-ti pierzi pozitia. Punctul-cheie este ca trebuie sa-ti faca placere cece faci in fiecare zi. Pentru mine, aceasta inseamna sa lucrez cu oameni foarte destepti, receptiviprobleme noi. De fiecare data cand ne gandim Hei, am avut ceva succes, suntem destul de atenti sa staruim prea mult asupra acestui lucru pentru ca stacheta se ridica tot timpul. Intotdeauna am av

    reactii de la clienti care ne-au spus ca masinile sunt prea complicate si ca nu sunt, fireste, de ajun

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    14/47

    Competitia, descoperirile tehnologice si cercetarea fac din industria calculatoarelor, si in special din ceasoftului, cel mai incitant domeniu care exista, iar eu cred ca am cel mai bun loc de munca din acedomeniu.

    Microsoft intrece GMLa mijlocul anului 1992 a fost ziua in care lumea s-a schimbat. La aceasta data valoarea pe piata a lMicrosoft a intrecut-o pentru prima data pe cea a lui General Motors. In timp ce Microsoft are docateva cladiri, GM are fabrici si birouri si mult inventar. Ideea era de neconceput cu doar cativa ani

    urma. GM simbolizeaza era industriala, pe cand Microsoft simbolizeaza noua era a informatiei. Cuputem explica schimbarea? Esenta consta in faptul ca personalul este sursa cea mai puternica de avantcompetitiv, in comparatie cu bunurile fizice pe care compania le detine si le controleaza.

    Capitalul intelectual ca si concept spune despre capacitatea de castig in viitor a unei companii decoricare dintre masuratorile conventionale ale performantei, pe care le utilizam noi astazi. Daca primii 5de programatori de la Microsoft ar parasi deodata compania, pretul actiunilor Microsoft s-ar prabusi.

    Prin investirea unei parti atat de mari din veniturile companiei in cercetare-dezvoltare, Gates adauga mod constant in capitalul intelectual Microsoft.

    Concluzii:- Intelegeti tehnologia. In era muncitorului intelectual, este nevoie de un expert tehnic ca sa conduc

    companie ca Microsoft. Numai cineva cu o intelegere profunda a tehnologiei poate cu adevarintelege ceea ce se intampla in industrie, poate identifica orientarile si poate stabili strategia.

    - Creati o cultura a afacerilor care sa recunoasca importanta expertilor tehnici. Majoritatea companiii-au pretuit in mod traditional mai mult pe generalisti, decat pe specialisti. La Microsoft, ceia dezvolta soft sunt priviti ca fiind mai importanti ca managerii.

    - Porniti de tanar. Pasiunea lui Gates pentru calculatoare a aparut in liceu. La aceea vreme, doar catescoli isi puteau permite sa asigure elevilor accesul la calculator. Gates a facut prima sa afacere frageda varsta de 13 ani cand a fost de acord sa caute erori de programare in schimbul timpugratis de lucru la calculator.

    - Investiti mai mult decat oricine altcineva in cercetare-dezvoltare. Prin investitii Gates se asigura Microsoft este intotdeauna in cautarea urmatoarei mari descoperiri. In timp ce alte companii s-multumit sa se culce pe laurii victoriei, Microsoft dezvolta produse in laboratoarele sale de soft penturmatorii 5 ani sau mai mult.

    - Conduceti tehnologia pentru a modela viitorul. Desi Microsoft nu este un inventator extraordinar, es

    foarte bun la preluarea ideilor bune, dezvoltarea lor si transformarea acestora in produse comerciade succes. Gates insusi nu este un ganditor original si nu admira asa de mult oamenii care suobsedati de solutii originale la diferite probleme. Gates spune ca majoritatea oamenilor au doarsingura idee geniala in intreaga lor viata. El crede ca majoritatea solutiilor exista deja pe undeva trebuie pur si simplu identificate. Acesta, sustine el, este marele sau talent. Gates s-a aratat, dasemenea, dornic sa foloseasca muschiul Microsoft pentru sustinerea noii tehnologii precum esmultimedia, care apoi va modela viitorul.

    III. Nu luati prizonieri

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    15/47

    Gates este tenace. Aceasta este partea infricosatoare ... el intotdeauna se intoarce, precum tortucu picatura chinezeasca. Forma sa de spectacol ii sfasie pe oameni.

    Bill Gates este un concurent de temut, dependent de victorie. Aceasta il face un adversar extrem de dNu face nici un secret din aceasta si vorbeste deschis despre zdrobirea concurentilor.

    Vanzarea produselor Microsoft, inclusiv frecventa noilor versiuni imbunatatite care le face pe cele dinainsa fie demodate, inclusiv o serie de plangeri din partea concurentilor din industria calculatoarelor atras atentia autoritatilor federale antitrust, care au investigat Microsoft pentru presupuse pract

    anticoncurentiale.

    Gates apara cu putere strategia de marketing a companiei, pretinzand ca Microsoft a avut un impapozitiv asupra alegerii consumatorilor. Nimeni nu a negat faptul ca Gates este un concurent formidabilun strateg excelent de marketing. Potrivit revistei Fortune, fiecare companie de succes necesita toameni: un visator, un om de afaceri si un nemernic. Bill Gates are toate cele trei calitati, facandu-l iasa in evidenta ca om de afaceri cu cel mai mare succes care a plecat de la zero. Cand Gates vorbesdespre competitie ii pune pe toti la un loc. Cand concurentii vorbesc despre Gates il individualizeaza.

    Minuiti cu indemanare ce creatiGates face ca Microsoft sa-si amelioreze pozitia pe piata pentru a asigura accesul la noi piete ce apaRealitatea este ca daca detii sistemul de operare pe 80% din calculatoarele de birou din lume, acest luciti da o putere de negociere si marketing foarte mare. Nu numai ca genereaza sume imense de bani casa fie reinvestite in cercetare-dezvoltare de noi produse, ci asigura si ocazii unice pentru pachetele sgrupele de produse soft.

    In cateva ocazii Gates si-a folosit pozitia dominanta de pe piata pentru a-si zdrobi concurentii. Nu i-a foniciodata frica sa inceapa un razboi cu un concurent mare. Asa a fost cand IBM si Apple si-au unit fortepentru a-l rasturna sau cand a dus un razboi al bazelor de date cu Borland.

    In aceste razboaie, precum si in altele pe care le-a purtat, succesul sau a fost de asa natura incprezicerile celor avizati din Silicon Valley nu includ pariuri impotriva Microsoft.

    Daca nu-i poti invinge, cumpara-iPragmatismul lui Gates ajunge pana acolo incat isi cumpara drumul spre pietele cheie. El este pregatit cumpere experienta in dezvoltare a altor companii ca apoi sa o conecteze la masina Microsoft. Pentruconcura cu Borland, Gates a mers pana acolo incat a cheltuit 170 milioane $ cumparand programFoxPro, un soft ce fusese dezvoltat de o alta companie. Este o strategie folosita de Gates de multe ori. 1982 a cumparat bazele sistemului DOS de la o mica companie din care a facut apoi standardindustriei. In diferite ocazii, Gates a cumparat companii doar pentru a obtine experienta un

    programatori exceptionali, care au adesea un interes intr-o firma mica. In astfel de cazuri, Gates estestare sa ofere cateva milioane de dolari companiei ca stimulent pentru ca indivizi-cheie sa se alatuMicrosoft. In acest timp poate aduce filoane puternice de experienta tehnica in Microsoft intr-un timfoarte scurt. Am cumparat multe companii mici si spun ca acest lucru a fost vital pentru noi. Acestesunt companii care pe cont propriu probabil ca nu ar fi reusit, dar cand abilitatile lor au fost combinate cale noastre, impreuna am fost capabili sa cream un set de produse mult mai bune decat am fi reusit alt fel.

    Dormind cu inamicul

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    16/47

    Pentru toata puterea sa de lupta vorbeste o alta caracteristica a lui Gates nu lasa niciodata ranchiunsa-i afecteze deciziile comerciale. De un pragmatism absolut, in multe ocazii, Gates a dus ani de zilelupta stransa cu un concurent, pentru ca apoi, cand lui ii convenea, sa se schimbe si sa faca afaceri cacesta. Aproape in fiecare caz, acestea au fost facute conform conditiilor impuse de el. De exemplu, ultimii ani, a investit cu placere bani in Apple pentru a aduce la liman compania care i-a atacat pozitia piata cu Windows.

    In timp ce multi alti lideri se incuie in pozitii agresive, permitand ca invidiile lor personale sa le afectedeciziile, Gates este intotdeauna rational. Criticii spun ca el permite uneori emotiilor sa-i ia ceea ce a

    mai bun, mai exact, ca raca pe care o poarta anumitor rivali i-a intunecat judecata. Nu exista insa nicdovada in acest sens. Din contra, exact ca un copil rasfatat care isi iese din fire pentru ca apoi satreaca, Gates poate personaliza o batalie pentru un timp, dar asta numai pentru a concentra atacul Microsoft.

    Intr-o industrie pasionanta, Gates are abilitatea remarcabila de a tine aluziile ofensatoare departe deciziile in afaceri. Orice ar face, chiar de s-ar dovedi catastrofal pentru o alta companie, o face intr-scop pur comercial. Ceea ce conteaza pentru Gates este sa castige, iar pentru aceasta isi va invinginamicul, dar asta nu inseamna ca nu va lucra cu el la o data ulterioara. Toate acestea il fac un adversredutabil, tocmai pentru ca nu actioneaza ca urmare a emotiilor.

    Sa concurezi cu Gates este ca si cum ai juca o partida de sah. El gandeste intotdeauna cu multe mutainainte si va profita de greselile adversarilor cu o indiferenta si un sange rece demne de orice pradatoDe aceea atat de multi oameni din industria calculatoarelor se tem de el.

    Managementul risculuiPe langa abordarea sa analitica si detasata a afacerilor, Gates este, de asemenea, un jucator fin riscului. Acesta este un lucru care l-a invatat din mers. Dar in timp ce altii, care au teama de risc, tind ssi intarzie deciziile, Gates este prea constient de faptul ca in industria calculatoarelor viteza schimbaeste atat de mare incat sa nu faci nimic este cel mai mare risc dintre toate. Frica de esec te duce la ese

    Gates stie ca riscul trebuie sa fie echilibrat de recompensa. El spune: Nu cred ca este necesar infiintezi o firma de la inceputul carierei tale. Mai intai sunt multe de spus despre ceea ce inseamna lucrezi pentru o companie si despre cum se fac lucrurile. In cazul nostru, mie si lui Paul ne era frica sa ne-o ia altcineva inainte. In realitate s-a dovedit ca puteam sa mai asteptam inca un an, pentru clucrurile porneau cam incet, dar sa fim in prima linie noua ni s-a parut foarte important. Eram atat incitat incat nu m-am gandit ca este atat de riscant. Este adevarat ca as fi putut da faliment, dar aveaun set de abilitati care ma faceau foarte angajabil, iar parintii mei vroiau sa ma intorc la Harvard penta-mi termina studiile. Ceea ce mi-a produs frica a fost faptul ca atunci cand am inceput sa-mi angajeprietenii, acestia asteptau sa fie platiti. Iar apoi am avut clienti care au dat faliment clienti pe care ema bazam. Astfel am ajuns sa am aceasta abordare incredibil de conservatoare prin care doream sa abani in banca indeajuns incat sa platesc statele de plata pe un an intreg, chiar daca nu am fi avut nimde incasat. Am fost aproape de acest deziderat tot timpul. Acum avem cam 10 miliarde de dolari, ceea ceste, cred eu, de ajuns pentru anul viitor.

    Craiul RAMGates este de asemenea, un om fara odihna. Mai bine de doua decenii a jucat poker in cea mai frenetisi competitiva industrie din lume calculatoarele. Multimiliardar de tanar, se poate retrage oricand vreInsa nu da nici un semn de incetinire.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    17/47

    Multi dintre colegii lor de breasla, de pe vremea cand s-a lansat, s-au inclinat in fata lui, s-au retrainclusiv fostul sau partener, Paul Allen, din cauza problemelor de sanatate. Desi unul sau doi dintre copminune ai calculatoarelor au incercat sa revina in forta, incluzand intoarcerea lui Steve Jobs la ApplGates este unul dintre putinii care au rezistat in transee.

    Mai multi s-au retras pentru a scrie carti, pentru a infiinta noi companii sau pentru a se linisti. Nu si Gat el a scris o carte in timp ce purta un proces antitrust si-si concepea raspunsul sau la AutostraInformatiei. Asa cum a observat recent, atunci cand a fost intrebat de planurile sale de a deveni u

    jucator-cheie in tehnologia Internet: Adevarul este ca majoritatea concurentilor sistemului nostru

    operare par obositi. Acum avem concurenti noi.

    Gates despre legea concurenteiCriticii se plang ca Gates este un maestru al anuntarii grandioase a produselor sale planificate cu muinainte de lansarea lor pe piata.

    Viziunea Microsoft este ca toate calculatoarele trebuie sa lucreze la fel indiferent daca vin de la DigitIBM sau HP. Pentru a obtine soft de calitate trebuie sa ai o multime de calculatoare milioane si milioande calculatoare. Toate companiile de calculatoare trebuie sa concureze pentru a face cel mai portab

    cel mai rapid sau cel mai ieftin calculator. Atunci cand eu incep o afacere, sunt foarte atent si ma conscu avocatii nostri pentru a fi sigur ca ne afisam departe de orice ar pune sub semnul intrebarii.

    Concluzii:Gates este un concurent de temut. In orice face el vrea sa castige.

    - Imbunatatiti-va pozitia pe piata si accesul la noile piete ce apar.

    - Cumparati experienta. Pragmatismul lui Gates merge pana acolo incat isi cumpara drumul spre pietecheie.

    - Tineti-va aluziile ofensatoare departe de deciziile in afaceri. Gates nu lasa niciodata ranchiuna saafecteze deciziile comerciale. Pragmatismul lui este absolut, il determina sa faca afaceri cu concurencand interesele lui i-o cer.

    - Echilibrati riscul cu recompensa. Pe langa abordarea analitica si detasata a afacerilor, Gates este judecator fin al riscului. Acesta este lucrul pe care l-a invatat din mers. Frica de risc intarzie decizconcurentilor. Gates spune ca in industria calculatoarelor cel mai mare risc este sa nu faci nimic.

    - Fiti fara odihna. Mai bine de doua decenii Gates a jucat sah in industria cea mai competitiva calculatoarele si nu da nici un semn de incetinire.

    IV. Angajati oameni foarte desteptiModul deliberat in care Gates a modelat compania Microsoft care pretuieste oamenii destepti es

    adesea trecut cu vederea

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    18/47

    Bill Gates nu incearca sa-si asume meritul pentru tot succesul lui Microsoft. El face cunoscut talentaltora de cate ori are ocazia. Revista Fortune scrie: Microsoft este condusa de un om recunoscut dtoata lumea ca fiind pe buna dreptate un geniu care a avut viziunea de a recunoaste geniile altora.

    Gates afirma: Trebuie sa spun ca cele mai bune decizii de afaceri ale mele au avut de-a face cu alegereoamenilor. Decizia de a intra in afaceri cu Paul Allen se afla probabil in capul listei, iar mai apoangajarea unui prieten - Steve Ballmer - care mi-a fost cel mai important partener de afaceri de atunincoace. Este important sa ai pe cineva in care sa ai incredere absoluta, care este devotat complet, caare aceeasi viziune cu tine si care are si un set de aptitudini diferite si care actioneaza astfel incat sa

    verifice. Stii ca la unele dintre ideile care i le expui el va spune Hei, ia stai asa, te-ai gandit la asta sicealalta?. Beneficiul de pe urma cuiva care are acest tip de stralucire este nu numai acela ca faafacerile mai atractive, ci duce si la un succes remarcabil.

    Gates insusi nu inghite pe cei care nu se pricep la tehnologie. Eu nu angajez prostanaci, spune el. unele cercuri atitudinea lui a fost privita ca fiind elitista si a provocat critici. Microsoft atrage mustudenti sclipitori direct de pe bancile facultatilor, tineri ce sunt atrasi de perspectiva de a lucra cu cel mbun.

    Bine ati venit in orasul desteptilorBill Gates personifica ceea ce se crede ca este imposibil - un intelectual practic. El i-a atras si i-a angajin mod constant pe cei mai destepti indivizi din industria calculatoarelor ... si intotdeauna il angajeaza cel mai destept daca poate. Principalele bunuri ale Microsoft, in realitate, sunt craniile colective ale lui BGates si ale angajatilor sai.

    De la inceput, Gates a insistat tot timpul asupra faptului ca Microsoft are nevoie de cele mai ascutiminti oameni cu IQ ridicat. Atunci cand este necesar, el va interveni personal in procesul recrutare. De exemplu, daca un anumit programator talentat are nevoie de o convingere personasuplimentara pentru a se alatura companiei, el sau ea va primi foarte probabil un telefon personal deGates.

    In industria de soft, resursele intelectuale ale unui singur programator pot crea prin alchimie comercianoi piete acolo unde nu exista nimic inainte. Nu se poate sa ignori faptul ca in ceea ce priveste IQ-trebuie sa fii foarte elitist in alegerea oamenilor care merita sa scrie soft.

    Starurilor le place sa lucreze acolo unde se aduna tot ce-i mai bun in domeniul lor. Uneori, programatode varf vor cauta fosti colegi si-i vor convinge sa se alature lui Microsoft. Cand este vorba sa angajaoameni atat de buni, cum procedam? Trimitem vorba din gura-n gura. Oamenii spun ca este extraordinsa lucrezi aici.

    Cultura campusuluiLa sediul central, special amenajat, al Microsoft de la Redmond, Washington, el a creat in mod deliberun mediu care sa se potriveasca perfect tinerilor pe care Microsoft i-a atras. Cu aceasta estetica simpterenuri deschise si spatii verzi, totul seamana cu atmosfera universitara, familiara multora dintre cei caau venit in companie direct din facultate. Acest loc a fost numit Campusul Microsoft. Pajisti frumingrijite inconjoara spatii verzi, iar cladirile rare, cu fatade albe, au ferestrele de un verde inchis, cuibarla mijloc. Cladirile originale au fost proiectate in forma de X pentru a maximiza lumina naturala dinterior. Spre deosebire de cladirile cu planuri deschise, populare in lumea afacerilor, fiecare birou a fodespartit total printr-o usa si este destinat unui singur ocupant. Aceasta a fost incercarea deliberata decrea tipul de singuratate si intimitate pe care Gates a simtit-o ca ar fi necesara angajatilor lui pentru

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    19/47

    sta si a gandi asa cum a spus ca-i vrea. Pentru a asigura interactiunea sociala, campusul includea, dasemenea, numeroase cafenele care ofereau mancare la preturi subventionate de companie.

    Si sub alte aspecte cultura a ramas neschimbata fata de primele zile. Angajatii se imbraca neprotocolacalatoresc la clasa a II-a si folosesc hoteluri cu preturi moderate cand calatoresc in interes de afaceinclusiv Gates. Nu exista simboluri statutare precum sunt camerele pentru directori sau mobilextravagant de birou.

    Compania a fost construita pe un etos de cumpatare. Acum cativa ani, atunci cand unii angajati parea

    ca au pierdut acest lucru din vedere, au fost priviti ca profitand de generozitatea companiei, iar cultura a afirmat din nou. Angajatii au fost sfatuiti sa scape de automultumire: li s-a amintit ca succescompaniei trebuie castigat zi de zi. Mancand carnaciori in loc de creveti se croia drumul spre succescontinuu.

    Mai presus de toate, atmosfera din campus asigura un mediu placut de lucru pentru cei mai importanangajati ai lui Microsoft. Pentru cei recrutati direct din facultate, asigura un mediu mai confortabil decbirourile traditionale de afaceri. Acest lucru este important pentru ca ei pot petrece mai mult timp acolo

    Ultimul capitalist intelectualIn limbajul folosit in teoria managementului, Bill Gates este ultimul capitalist intelectual. Gates a stiut bunul cel mai de pret al Microsoft este calibrul oamenilor sai. El i-a recrutat si i-a retinut in mod constape cei mai destepti programatori, adesea atragandu-i direct din facultate, acestia avand putina experiensau chiar deloc in domeniu. Industria soft este asemanatoare cu industria filmului. Diferentele ce separecompensele generate de primul etaj fata de cele generate de al doilea sunt intr-o progresie geometricnu aritmetica.

    In practica, majoritatea organizatiilor inca nu apreciaza talentele si know-how-ul angajatilor lor. Cei cefac au tendinta sa se concentreze asupra acestui element prin excluderea celorlalte dimensiuni acapitalului intelectual, asa cum sunt relatiile cu clientii si furnizorii si toata tesatura sociala a organizati

    Toate acestea sunt domenii in care Gates a deschis calea.

    Atacul brigazii destepteGates a spus ca cel mai important factor ce afecteaza viteza de crestere a Microsoft a fost intotdeaundisponibilitatea de a avea oameni cu adevarat destepti. Pentru inceput a putut angaja programatori care i-a cunoscut personal - prieteni destepti cum le spunea dar cu timpul aceasta sursa s-a epuizaGates s-a gasit in situatia de a angaja straini destepti.

    Singura neintelegere pe care am avut-o cu Steve Ballmer a fost atunci cand s-a alaturat companiei. Naveam 25 de oameni. El a afirmat Trebuie sa mai angajam inca 50 pentru a face fata tutur

    oportunitatilor. Iar eu am replicat Nici gand, nu ne putem permite. Apoi m-am gandit la asta o zi si aspus Bine, angajeaza cat de repede poti si numai oameni buni, iar eu iti voi spune cand treci pespragul de siguranta. Iata-ne acum cu 40.000 oameni si inca constrangerile-cheie mai aduc oameextraordinari.

    In ciuda cresterii exponentiale, Gates a rezistat cu darzenie tentatiei de a diminua calibrul personaluMicrosoft, mai ales in echipele de dezvoltare a produselor. El a stiut ca prin atragerea celor mai buprogramatori i-ar fi mult mai usor sa atraga altii de acelasi calibru. Alte companii pun oamenii laperioada de proba, dar Microsoft prefera sa faca alegerea inaintede angajare . Pornind cu dreptul de inceput evita costuri suplimentare mai tarziu, inclusiv o scadere a moralului, care apare cand angaja

    trebuie sa fie dati afara pentru ca nu fac fata.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    20/47

    Crezul companiei privind angajarea oamenilor este ca un nou angajat mediocru este mai mult decatafacere proasta. Daca ai pe cineva mediocru, atunci avem o mare problema.

    Problema, asa cum o vede Gates, este ca de un angajat mediocru este greu sa scapi, iar el ocupa un lin companie pe care ar putea sa fie cineva destept. Pentru a evita asta, in primele zile, Gates a insistat angajeze in companie mai putini oameni decat era necesar pentru a face treaba. Formula sa era n-acolo unde nera numarul de oameni de care ai nevoie. Aceasta regula simpla sublinia un mesaj foarclar: angajeaza doar pe cei mai buni pentru echipa ta nu ii lua pe toti cei pe care ii vezi. Pana astaMicrosoft nu poarta pasageri, iar Gates isi arata interesul si satisfactia in recrutarea indivizi

    exceptionali, adesea ocupandu-se el insusi de interviu.

    Copii cofeineiEu personal muncesc multe ore pe zi, dar nu atat de mult pe cat o faceam altadata. Desigur ca nu masteptam ca altii sa lucreze la fel cum am facut-o eu. In majoritatea zilelor nu lucrez mai mult de 12 oIn weekend-uri rar lucrez mai mult de 8 ore. Exista weekend-uri cand imi iau liber si imi iau concedii.

    Faimoasa putere de munca a Microsoft se traduce printr-o cultura a Microsoft, care poate fi descrisa cmai bine prin munceste din greu, iar apoi munceste si mai din greu. Primele cinci zile ale saptamanii,

    luni pana vineri, muncesti pentru a tine pasul cu concurenta. Sambata si duminica reusesti sa o intreci.

    Multi ani Gates a privit luarea concediului ca pe o slabiciune. Campusul Microsoft este astfel construincat sa permita angajatilor sa lucreze multe ore in sir, avand o serie de cafenele ce ofera mesubventionate. Este ceva obisnuit pentru angajatii Microsoft sa li se aduca pizza la birou astfel incat ntrebuie sa se opreasca din lucru pentru a manca. Compania chiar baga mana in buzunar pentru mancarcafea si racoritoare.

    S-a calculat ca Microsoft cheltuie mai mult de 8.000 $ pe angajat / an pentru beneficii suplimentare, dcare mai mult de 715 $ / angajat numai pentru bauturi si subventii pentru mancare. Orice produs cacontine cofeina la Microsoft este gratuit.

    In timpul lungilor negocieri ale lui Mike Tyrrel de la Netscape cu Microsoft, acesta s-a vazut facanafaceri la niste ore pe care el le considera cam ciudate pentru asa ceva. Am avut numeroase conversacu ei la niste ore tarzii din noapte, din camere de hotel din toata tara si de la mine de-a acasa. Telefonsuna tarziu in noapte si sotia mea spunea Nu-mi spune ca este iar Microsoft. Asta era modul de afacMicrosoft. Eu nu cred ca ei dorm vreodata

    Oricare ar fi obiceiurile lor nocturne, ceea ce Gates a creat la Microsoft este un mod de lucru unic. Este acelasi timp o casa a creativitatii si un sistem foarte eficient de managementul proiectelor, pentru a asigura ca produsele, cu cateva exceptii notabile, sunt livrate la timp. Echipele de dezvoltare a Microslucreaza atat de bine impreuna, spre amaraciunea concurentilor. Ei au un apetit devorant pentru munsi sunt imposibil de deturnat de la obiectivul lor. Conform revistei Fortune aceasta abilitate de a apastra personalul este unul dintre secretele succesului Microsoft. Gates obtine acest lucru prin impartircu personalul sau a provocarilor de a schimba lumea calculatoarelor. Personalul Microsoft se simte mimplicat in obiectivele Microsoft decat la alte companii, deoarece sunt condusi de un lider care sta cu eitransee.

    Gates are parerea sa despre manageri. El se priveste pe sine ca pe un manager exceptional al oamenilochiar daca unii vad stilul sau agresiv si uneori nerabdator ca pe un management al abuzului. Ca expetehnic, el are putin timp pentru notiunea de manager generalist si cere angajatilor Microsoft sa combiaptitudinile manageriale cu alte domenii in care au experienta.

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    21/47

    Arta managementului este sa-i promovezi pe oameni fara sa-i faci manageri. Cu adevarat nu stiu caeste diferenta dintre un manager profesionist si oricine altcineva. Toti suntem profesionisti, lucram timpul zilei si suntem platiti. Unde sunt acesti neprofesionisti, eu nu vad nici unul pe aproape. Noi suntem aici sa spunem Eu sunt un manager profesionist, dati-mi ceva sa conduc, noi suntem aici facem treaba. Astfel ca nu facem diferenta intre manageri profesionisti si neprofesionisti.

    Ceea ce face Microsoft este sa dea oamenilor obiective foarte clare, sa le spuna la ce se asteapta de la si sa-i lase sa-si vada de treaba.

    Clubul milionarilorMicrosoft a platit intotdeauna salarii mai mici decat concurentii sai. Pana de curand, Gates insusi avea salariu de numai 500.000 $ anual. In anul 1993, Microsoft a platit primilor cinci directori ai sai un total d1,9 milioane, in timp ce Larry Ellison, presedintele companiei concurente Oracle, a fost platit numai el 5,7 milioane. Ceea ce face acest lucru este angajamentul companiei pe termen lung pentru optiunea plata cu actiuni Microsoft la un pret fix in viitor. Microsoft a facut mai multi oameni milionari decat oricaalta companie din lume. Microsoft este unica prin faptul ca acel campus al ei este un loc de munca cunu este altul in lume, in care cateva mii de milionari, multimilionari si doi miliardari continua sa vina zilnla munca. In 1989 si 1990, 2200 programatori de la Microsoft au devenit milionari. Aventura a continu

    sa fie profitabila pentru valuri succesive de noi recruti, chiar daca unii se tem ca anii de glorie canactiunile Microsoft isi dublau pretul in fiecare an a luat sfarsit.

    Gates reaminteste totdeauna oamenilor despre averea sa personala, iar marimea acesteia esdependenta de pretul actiunilor Microsoft. Spirala cresterii actiunilor Microsoft, problema angajatilor escand sa-si exercite optiunea de plata prin actiuni.

    Gates s-a preocupat constant de a domoli pretul actiunilor Microsoft. Aceasta crestere nebuna a pretuactiunilor Microsoft poate lovi planurile de viitor ale unei afaceri sanatoase. Companiile din domentehnologiilor inalte sunt vulnerabile la capriciile Wall Street, mai ales in momentul lansarii unor produnoi, strategice, precum este o noua versiune de Windows. Pentru a tempera efectul cresterii actiunilo

    Gates a explicat mereu in termeni simpli previziunile Microsoft. Noi am spus intotdeauna ca, data fiinabordarea noastra pe termen lung, aceasta afacere va trece cu siguranta prin cicluri. Vor fi panascendente si descendente. Pana acum nu au fost pante descendente, dar suntem sinceri spunaaceasta. Noi spunem ca profitabilitatea a crescut procentual cu o rata care nu poate fi sustinuta continuare. Noi spunem intotdeauna analistilor Nu recomandati actiunile noastre. Noi vindem soft, nactiuni. Micsorati estimarile de castig, fiti mai ponderati. Promovarea prin orice mijloace a actiunilor reprezinta o abordare pe termen lung. Suntem una dintre cele mai valoroase companii din SUA si cred asta reflecta optimismul oamenilor fata de cei ce lucreaza aici si fata de ceea ce poate softul.

    Bazandu-se pe aprecierea pretului actiunilor ca element principal de compensare, mai mult decat psalarii, Gates a gasit legatura perfecta dintre performanta si recompensa. Asa cum remarca: Noi folosproprietatea ca pe unul dintre lucrurile care ne tin impreuna.

    Ceea ce surprinde pe unii este numarul de angajati ce continua sa lucreze la o companie chiar si atuncand sunt asigurati din punct de vedere financiar mai mult decat puteau ei vreodata visa. In realitatatunci cand oamenii pleaca, studiile Microsoft sugereaza ca ei o fac nu pentru ca sunt indeajuns dbogati, ci pentru ca dispare provocarea.

    Dar poate cel mai elocvent test al culturii Microsoft este acela care ne arata ca foarte multi dintangajati initiali inca mai muncesc aici. Multi oameni de douazeci si treizeci si ceva de ani au devenmilionari profitand de optiunea de a primi actiuni ale companiei. Ei ar putea foarte usor sa se retraga, d

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    22/47

    nu o fac. Asa cum spune un director al Microsoft: Ce altceva sa faca cu vietile lor? Unde altundeva psa obtina atatea satisfactii?.

    Managerii MicrosoftMicrosoft a depus mult efort pentru definirea rolului managerilor. Oricare om care are alti oameni cedau raportul este manager, spune Mike Murray, vicepresedinte de la Resurse Umane de la Microso

    Ne asteptam ca ei sa scoata mai mult de la oamenii lor. Noi am descoperit ca sunt trei caracteristcheie ale unui manager de succes la Microsoft:

    - El se asigura ca grupul si fiecare membru in parte al acestuia are un scop si un obiectiv clar si amasura performantei.

    - El trebuie sa fie foarte bun la planificare, acest proces este uneori suparator de a gasi detaliile care ajuta sa ajungi acolo unde doresti.

    - El primeste un feedback continuu.

    ConcluziiGates i-a atras si i-a angajat in mod constant pe cei mai destepti indivizi din industria calculatoarelor. Ul-au acuzat pe Gates ca ar fi elitist, dar el este unul dintre putinii intreprinzatori care au inteles adevarat ce inseamna capitalul intelectual.

    - Angajati doar pe cei mai buni, Microsoft le spune oameni cu IQ ridicat. Gates, atunci cand esnecesar face interviuri in procesul de recrutare.

    - Hraniti creativitatea. La sediul central al Microsoft a fost creat in mod deliberat un mediu care sa potriveasca perfect tinerilor pe care compania a vrut sa-i atraga. Atmosfera este universitafamiliara multora dintre angajatii Microsoft care au venit in companie direct din facultate.

    - Nu coborati stacheta. In ciuda cresterii exponentiale, Gates a rezistat totdeauna tentatiei de a reducalibrul personalului.

    - Munciti mai mult decat ceilalti. Faimoasa putere de munca a lui Gates se traduce printr-o culturaMicrosoft. Multi ani Gates a privit luarea de concediu ca pe un semn de slabiciune. CampusMicrosoft este astfel conceput incat sa permita angajatilor sa lucreze mult ore la rand, avand o sede cafenele ce ofera mese si racoritoare subventionate.

    - Recompensati-i pe angajatii prin optiuni de plata prin actiuni. Microsoft a platit intotdeauna salarii mmici decat concurentii sai. Ceea ce face acest lucru posibil este angajamentul companiei pe term

    lung pentru optiunea de plata cu actiuni oferind aproape intregului personal posibilitatea decumpara actiuni Microsoft la un pret fix in viitor. Multi dintre cei ce continua sa lucreze la Micrososunt milionari.

    V.Invatati sa supravietuitiSuccesul este un profesor deplorabil El ii face pe oamenii destepti sa creada ca nu pot sa piarda.

    Bill Gat

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    23/47

    Bill Gates a creat la Microsoft o masina vorace de invatat. Acumularea de noi cunostinte, crede el, essemnul unei organizatii destepte, care imbunatateste in mod continuu procesele sale interne. asemenea, acesta este cel mai bun mijloc de a evita automultumirea si cea mai buna protectie impotrgreselilor. Concurentii Microsoft nu sunt atat de atentie la greseli, Gates a prosperat tragand foloase pe urma greselilor altora.

    Cea mai mare parte a succesului nostru vine atunci cand avem de-a face cu un concurent care fagreseli asta-i noroc. Noi nu trebuie sa lucram conform unei strategii care depinde de greselile altordar acestea au avut importanta lor.

    Intr-o industrie in care atat de multi dintre cei care au fost odata puternici au cazut la pamant, paacum dosarul lui Gates este impresionant. Ceea ce-l deosebeste pe Gates de ceilalti lideri din industcalculatoarelor este concentrarea pe care o are asupra afacerii. In ciuda succesului sau incredibil,faimei si a bogatiei, Gates ramane la fel de devotat fata de Microsoft precum a fost de la inceput. combina o minte analitica cu o adevarata pasiune pentru tehnologie, ceea ce inseamna ca este gapentru a prinde urmatoarea mare descoperire. Aceasta febrilitate se regaseste in toata compania, face-i face pe oamenii lui foarte vigilenti.

    Orice eroare trebuie imediat remediataGates continua sa faca ce stie mai bine adica soft si nu este usor de batut intr-o industrie foarcompetitiva in care viitorul este al softului nu al hardului.

    Cu cateva mici devieri - inclusiv vanzarea unui mouse Microsoft - Gates si-a indreptat armele asupsoftului. Microsoft este proiectata sa scrie soft foarte bun. Noi nu suntem suntem buni la alte trebuNoi stim doar cum sa angajam, cum sa conducem si cum sa globalizam produsele soft.

    De asemenea, exista o regula: orice eroare in soft trebuie imediat remediata. Aceeasi abordare se aplsi proceselor interne de la Microsoft.

    Universitatea MicrosoftMicrosoft este una dintre putinele companii adevarate din lume bazate pe acumularea de noi cunostinSediul central este organizat conform regulilor unei universitati, numit Campusul Microsoft.

    In ceea ce priveste stabilirea de sisteme pentru a retine capitalul intelectual, Microsoft are un avaconsiderabil. Astazi, multe dintre cele mai cunoscute companii ale lumii incearca sa introduca sisteme gestionare a cunostintelor. Insa Gates a subliniat intotdeauna importanta favorizarii unei culturi in cacunoasterea este impartasita cu ceilalti si totodata retinuta in companie.

    In ciuda mediului aparent liber si lejer, Microsoft are reguli stricte care controleaza modul in care es

    dezvoltat softul. In particular, Gates insista ca programatorii Microsoft sa-si standardizeze programarori de cate ori este posibil, urmand standardele care deja au fost dezvoltate si documentate. In acemod, echipele de dezvoltare beneficiaza de rezultatele muncii colegilor lor si pot trece usor de la proiect la altul. Alternativa, asa cum este la alte companii, este o proliferare a abordarilor, care duinevitabil la reinventarea rotii de mai multe ori.

    De asemenea, compania Microsoft este fanatica in ceea priveste invatarea din greselile trecutulObisnuiam sa am o nota pe care o schimbam in fiecare an, numita Zece Mari Greseli ale Microsoft, care incercam sa o fac foarte stimulativa, astfel incat oamenii sa vorbeasca despre lectii pentru viitoracestei companii. Multe din greselile noastre erau legate de pietele in care nu am intrat atat de repede

    cat trebuia. Restrictia era intotdeauna numarul de oameni pe care puteam sa-i angajam, in timp ce n

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    24/47

    ocupam de toate problemele si ne asiguram ca putem sa respectam toate angajamentele de livrarIntotdeauna eram pe muchie de cutit. Chiar am intins coarda in ceea ce priveste angajarea rapidaoamenilor.

    Capacitatea de a aduce noi oameni in organizatie intr-un timp foarte scurt a fost un factor-cheie modului in care s-a dezvoltat compania. Prin crearea unor sisteme de documentare a cunostintelcompania asigura noilor recruti accesul imediat la datele pe care colegii lor le invatasera deja. Dmoment ce doar cativa sunt cei ce au parasit compania pentru a se duce la concurenti directi, riscul informatii importante sa se scurga in afara companiei a fost minim. Unul dintre motivele pentru ca

    Gates a preferat sa stabileasca sediul Microsoft la Redmond, spune el, a fost acela ca aceasta comunitabine unita inseamna ca nu puteau sa tina secretele in Silicon Valley.

    Inlantuirea buclelorGates a instituit un sistem de comunicare intre departamente, numite bucle de reactie. Asa cum ii sunui lider in domeniul calculatoarelor, Microsoft are o infrastructura electronica foarte sofisticatUtilizand e-mailul, oricine din cadrul firmei poate comunica cu oricine altcineva, inclusiv cu Gates insusi.

    Intr-o afacere iterativa, unde lucrurile se schimba atat de repede, adesea trebuie sa schimbam cursul

    mijlocul drumului, astfel ca trebuie sa avem o bucl de reactie eficienta. Sistemul nostru e-mail, cu liplui de ierarhizare, asigura faptul ca oricine vrea sa se lamureasca asupra unei probleme este informat 48 de ore.

    Gates este renumit pentru ca raspunde prompt la mesajele e-mail ale oricarui angajat al Microsoft. spune ca un director a fost concediat pentru ca nu ar fi verificat mesajele e-mail destul de des.

    Programatorii Microsoft, prin faptul ca sistemul de operare este tot Microsoft, au un avantaj urias dezvoltarea aplicatiilor fata de programatorii celorlalte companii. Teoretic, Microsoft trebuie sa mentiun echilibru prin separarea departamentului sisteme de operare de departamentul aplicatii, asa-numitZid Chinezesc. Cu toate acestea, concurentii au spus intotdeauna ca programatorii de aplicatii Microso

    au informatii secrete despre sistemul de operare, care nu sunt accesibile programatorilor de la firmeconcurente. Microsoft da replica acestor critici prin invitarea la Redmond a programatorilor altcompanii, pentru unele discutii privind dezvoltarea viitoare a sistemului de operare. In realitate notiunde Zid Chinezesc este oarecum naiva si nu concorda cu conceptul de organizare bazata pe acumularea dnoi cunostinte. Microsoft a numit acum un functionar insarcinat cu monitorizarea practicilor sale, pentrudetecta comportamentele anticompetitive.

    Organizarea bazata pe acumularea de noi cunostinteConceptul de organizatie bazata pe acumularea de cunostinte are ca sursa munca profesorilor universitadin domeniul afacerilor de la Harvard. Organizarea bazata pe acumularea de cunostinte reprezinta grup de oameni care-si imbunatatesc continuu capacitatea de a-si crea viitorul. Sensul traditional termenului invatare este mult mai profund decat primirea de informatii. Aceasta se refera transformarea indivizilor incat ei sa poata produce rezultatele care ii intereseaza, sa realizeze lucruri casunt importante pentru ei.

    Organizarea bazata pe acumularea de noi cunostinte are 5 componente:

    - Gandire sistematicapentru ca lucrurile sunt interconectate.

    - Perfectionare personala. Competentele si aptitudinile asociate managementului, alaturi de crester

    spirituala deschiderea sinelui spre o realitate in mod progresiv mai profunda si trairea vietii din

  • 8/2/2019 28257908 Secretul Succesului Lui Bill Gates

    25/47

    un punct de vedere mai degraba activ decat reactiv. Este necesara o schimbare de atitudine pentca prin invatare continua sa vezi realitatea mai clar si diferenta dintre viziune si realitate, diferenta produce tensiunea creativa din care se naste invatarea.

    - Modelele mentale acestea se refera mai ales la valorile, principiile fundamentale si motrice aorganizatiei.

    - Viziunea comuna construita pe baza viziunii personale.

    - Invatarea in echipa implica doua practici: dialogul si discutia. Prima este caracterizata prin natura sexploratorie, iar a doua prin procesul opus, de eliminare a variantelor pana la cea mai buna decizie trebuie luata. Cele doua sunt complementare, insa beneficiile combinarii lor vin doar prin separarlor. Majoritatea echipelor nu au abilitatea de a face diferenta intre cele doua si de a trece in minconstient de la una la alta.

    Transformarea unei organizatii traditionale in una bazata pe acumularea de noi cunostinte se face mari dificultati. Managerii devin mai degraba cercetatori si proiectanti, decat controlori si supravegheto

    Angajatii ar trebuie sa fie deschisi noilor idei, sa comunice deschis intre ei, sa inteleaga cum functioneacompania lor ca intreg, sa-si formeze o viziune comuna si sa conlucreze pentru a-si atinge scopul.

    Lumea in care traim prezinta niste provocari fara precedent pentru care o