23674134 Ce Bem Ce Mancam Revolution v3 0

of 272 /272
CE BEM, CE MÂNCĂM ? REVOLUTION (v3.0) Ce ne oferã piaţa… Compiled/Updated by: boemu

Embed Size (px)

Transcript of 23674134 Ce Bem Ce Mancam Revolution v3 0

CE BEM, CE MNCM ?REVOLUTION (v3.0)Ce ne ofer piaa

Compiled/Updated by: boemu

Tnuva Frappe: Cafea i 3 E-uriMihaela Ionescu - 4/04/2009 Aditivii alimentari utilizai pentru Tnuva Frappe pot duce la probleme ale tractusului digestiv, la tulburri de atenie i la afeciuni ale sistemului osos. De aceea, este recomandat s fie evitat de consumatorii care au astfel de maladii, pentru a nu le croniciza. Butura din lapte cu cafea Tnuva Frappe este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, avnd un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat i absorbie rapid (zahr), dar i lipide din lapte, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Acesta face analiza profilului nutriional bazndu-se pe normele Regulamentului European 1924/2006, care stabilete care sunt standardele pe care trebuie s le ndeplineasc un produs alimentar pentru a fi echilibrat din punct de vedere nutriional. ADITIVII Pentru a obine o culoare ct mai plcut, productorul a folosit sirop de zahr caramelizat E150. Acesta poate declana sindromul de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD), poate ncetini creterea, poate duce la distensii intestinale i la hipertrofia muchilor. De asemenea, distruge vitamina B i afecteaz cromozomii. Un alt aditiv cu efecte nocive este i fosfatul de sodiu, E339. Acesta este incriminat n mpiedicarea asimilrii i fixrii calciului n oase, putnd induce osteoporoz i/sau depuneri anormale de calciu (osteofite-cioc de papagal). Doza zilnic admis pentru toate sursele de fosfor din alimentaie, stabilit de JEFCA (forul mondial care reglementeaz utilizarea aditivilor alimentari), este de 70 mg/kg corp. Caragenanul E407 poate duce la apariia problemelor de tractus intestinal, mergnd pn la ulcer i cancer de stomac, n cazul unui consum exagerat. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet profesorul Mencinicopschi ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, celor cu boli hepatice, persoanelor cu maladii neurodegenerative (Parkinson. Alzheimer), celor cu sindrom de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD), celor cu astm, cu probleme stomatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant nainte de consum i vor ine cont de cantitatea de glucide. Persoanele care sufer de intoleran la lactoz vor testa o cantitate mic de produs pentru a vedea care este reacia organismului. INGREDIENTE Lapte pasteurizat, ap, zahr, cafea 0,3%, sirop de zahr caramelizat E150, corector de aciditate fosfat de sodiu E339, stabilizatori caragenan E407, aroma de cafea i vanilie. Valoare nutritiv medie pentru 100 g: valoare energetic: 68 kcal/288 kJ, proteine 2,8 g, glucide 9,8 g, lipide 2 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/tnuva-frappe-cafea-si-3-euri-503305.html

Ketchup-ul picant DLL (Ketchup cu 8 E-uri)de Mihaela Ionescu - 20/06/2009 Ketchup-ul picant DLL are n compoziie 70% past de tomate, ns restul de 30% reprezint aditivi alimentari, sare, zahr i ap. Amidonul modificat din porumb este aditivul alimentar cu cea mai mare pondere n produsul analizat. Acesta are rolul de a-i da ketchup-ului textura i consistena potrivite. ns consumatorii vor resimi probleme ale tractusului intestinal n cazul n care vor mnca o cantitate mare de produs. Zaharina de sodiu este un aditiv controversat, fiind ncadrat de Agenia Internaional de Cercetri n Cancer n grupa 2B, ca agent cancerigen, avertizeaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. De asemenea, E954 poate interfera cu procesul normal de coagulare a sngelui, cu glicemia i cu funciile digestive, perturbndu-le. Efecte adverse are i E950, acesulfam K, studiile artnd c poate induce stres metabolic. De asemenea, are i potenial cancerigen. Specialistul nostru atrage atenia c fina de guar, n doze mari, poate provoca grea, crampe, astm, alergii, eczeme. Nici consumul alginatului de sodiu nu este recomandat n cantiti mari, pentru c poate diminua asimilarea substanelor minerale i a altor nutrieni n intestin, avertizeaz profesorul Mencinicopschi. Produsul analizat are n compoziie i o surs ascuns de zaharuri cu index glicemic ridicat i absorbie rapid. Diabeticii vor ine cont de cantitatea de glucide i vor cere sfatul medicului curant nainte de consum. De asemenea, ketchup-ul picant DLL are i o surs ascuns de sare de care trebuie s in cont persoanele hipertensive, cardiacii i cei care sufer de maladii renale. n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, astmaticilor, alergicilor, supraponderalilor i obezilor, suferinzilor cardiovasculari, hepatici, renali, celor cu afeciuni dermatologice, persoanelor cu status proinflamator sistemic, celor care sufer de maladii gastrointestinale, suferinzilor de diferite tipuri de cancer. ETICHET DLL Ketchup picant. Concentrat past de tomate 70%, oet, zahr, ap, amidon modificat de porumb E1410/E1414/E1420, sare, acidifiani: acid citric E330, acid malic E296, ageni de ngroare: fin de guar E412, alginate de sodiu E401, antioxidant acid ascorbic E300, condimente, arome naturale, ndulcitori zaharin de sodiu E954, acesulphame - K E950. Energie 75 kcal/371 kj, proteine 1,7, carbohidrai 16,1 g, lipide 0,4 g, fibre alimentare 0,9 g, sodiu 0,9 g, sare 2,2 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ketchup-cu-8-e-uri511989.html

Chiflele hamburger Primvara (Chifle cu grsimi hidrogenate)de Mihaela Ionescu - 18/07/2009 Chiflele hamburger Primvara sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de glucide cu index ridicat i absorbie rapid. De asemenea, conin i grsimi ntr-o cantitate mare. Dintre acestea cele mai periculoase sunt grsimile vegetale hidrogenate, care afecteaz buna funcionare a inimii i a ficatului. n unele ri europene, dar i n SUA, utilizarea acestora a fost limitat sau chiar interzis, tocmai din cauza efectelor nocive asupra sntii. Produsul analizat conine i aditivi alimentari, majoritatea dintre ei fiind incriminai n dereglarea funcionrii optime a tractusului digestiv. Guma guar poate produce balonri, grea, crampe, astm, alergii i eczeme, iar E472e duce la apariia durerilor abdominale, a diareei, a strilor de vom i a balonrii. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c n compoziia produsului intr o cantitate mare de sare. Doza zilnic recomandat pentru un adult este de 6 g sare, depirea acesteia atrgnd dup sine probleme cu buna funcionare a inimii i a rinichilor. n urma analizei informaiilor ncrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, hipertensivilor, alergicilor, bolnavilor de cancer. Chiflele hamburger Primvara sunt interzise suferinzilor de celiachie din cauza coninutului de gluten. ETICHETA Fin alb de gru, ap, zahr, drojdie, ulei vegetal, grsime vegetal hidrogenat, lapte praf, gluten, sare iodat, conservant propionat de calciu E282, ameliorator de fin (fin de gru, dextroz, stabilizator, E412 guma guar, antioxidant E300 acid ascorbic, emulgatori E472e esterii glicerici ai acidului diacetil tatric cu acizi grai, E322 lecitin de soia, fin de soia, antioxidant E300 acid ascorbic, enzime). Conine gluten.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/chifle-cu-grasimihidrogenate-514951.html

Esena de migdale de la Dr Oetker (Esen de ulei fr migdale)de Cristina Andreea Calin - 26/01/2009

Esenei de migdale de la Dr Oetker i lipsete ceva: migdalele. Compoziia acesteia este foarte simpl, ingredientele fiind aroma i uleiul vegetal. Productorul nu specific dac este vorba despre arom natural sau despre una sintetic. De asemenea, nu putem dect deduce c a fost folosit aroma de migdale, pentru c pe etichet aceast informaie nu este prezent. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c produsul conine o cantitate mare de ulei, ceea ce face ca esena s aib un profil nutriional dezechilibrat. Mai mult, nu este specificat tipul de ulei folosit. Exist tipuri de ulei care pot schimba caracteristicile produsului final i care nu rezist la tratamente termice. Acest aspect este cu att mai important cu ct esena va fi folosit pentru prjituri. Ingrediente: Dr Oetker. Esen de migdale pentru aromatizarea prjiturilor i deserturilor. Arom, ulei vegetal.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ce-bem-ce-mancamesenta-de-ulei-fara-migdale143059.html

Salamul de biscuii Magdi (Biscuii, E-uri i calorii)de Cristina Andreea Calin - 13/11/2008 Salamul de biscuii Magdi (Produs de post) are o serie de ingrediente din cauza crora are o mulime de contraindicaii. Glucidele reprezint o pondere foarte mare din produs, majoritatea avnd absorbie rapid. De asemenea, salamul de biscuii are n compoziie i o cantitate mare de grsimi vegetale. Din cauza acestui dezechilibru nutriional, produsul analizat are o valoare energetic foarte mare, avertizeaz prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. ADITIVII ALIMENTARI Amestecul de zaharuri i grsimi este condimentat cu aditivi alimentari, unii dintre ei periculoi. n aceast situaie se afl metabisulfitul de sodiu E223, care mpiedic fixarea vitaminei B1. Mai mult, poate duce la apariia astmului de sulfit. Doza zilnic admis pentru toate sursele de sulfii din alimentaie este de 0,7 mg/kg corp. Un alt aditiv cu efecte adverse asupra sntii este conservantul E211, benzoat de sodiu. Acesta duce la modificri de ADN, iar n urma unui consum prelungit se poate ajunge la cancer. Productorul acestui salam de biscuii nu specific despre ce fel de colorani este vorba. Acest aspect este deosebit de important, pentru c cei azoici combinai cu E211 pot induce sindromul de hiperactivitate i deficien de concentrare. De asemenea, nu este specificat nici compoziia esenei de rom, care este o alt substan chimic obinut cel mai probabil cu ajutorul unor colorani. Produsul analizat are n compoziie i alcool etilic rafinat, care, n contextul amestecului de grsimi i zaharuri rafinate, este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic. n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii renale, cardio i cerebrovasculare, hepatice, dermatologice, celor cu afeciuni ale tractusului digestiv, astmaticilor, alergicilor, celor cu ADHD. Salamul de biscuii Magdi este interzis celor cu celiachie. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant. Ingrediente Biscuii 40%: fin de gru, zahr, grsime vegetal, ageni de afnare: bicarbonat de amoniu E503 i bicarbonat de sodiu E500, sare, antioxidant: acid citric E330, metabisulfit de sodiu E223, arome alimentare, rahat: zahr, amidon, acid citric E330, arome alimentare, colorani, zahr, grsime vegetal nehidrogenat, cacao, nuc de cocos, alcool etilic rafinat, esen de rom, conservant benzoat de sodiu E211, acid sorbic E200. Informaiile nutriionale pentru 100 de grame de produs valoare energetic: 406 kcal/100 grame, proteine 4,76 grame, lipide 11,59 grame, glucide 61,18 grame.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ce-bem-ce-mancambiscuiti-e-uri-si-calorii-138614.html

Polonezii Carn San (Polonezi din slnin)de Cristina Andreea Calin - 22/01/2009 Polonezii Carn San sunt un produs cu foarte multe grsimi de proast calitate, care pun n pericol sntatea inimii i a ficatului. Slnina i oriciul, care ocup locul al doilea i al treilea ca pondere, sunt periculoase i transform produsul ntr-unul de proast calitate. Produsul analizat conine pe lng cantitatea mare de grsimi i aditivi alimentari periculoi pentru sntatea consumatorilor. Polifosfaii dezechilibreaz balana calciu fosfor, mpiedicnd fixarea calciului n oase. n timp, n cazul unui consum mare, poate aprea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu, E621, este un aditiv cu efecte neurotoxice i poate induce sindromul buctriei chinezeti. Acesta se manifest prin dureri de cap, ameeli, stri de slbiciune, grea, senzaii de arsur n antebra i ceaf, astm, modificri de ritm cardiac, respiraie dificil. Din aceast cauz nu este permis n alimentaia copiilor, a femeilor nsrcinate, a hipoglicemicilor, a btrnilor i a cardiacilor. Nitritul de sodiu, E250, are un potenial cancerigen ridicat i din aceast cauz nu trebuie s fie prezent n dieta copiilor. Acidul carminic poate provoca alergii, rinite, astm, erupii cutanate. Din cauza efectelor sale adverse trebuie evitat de copiii cu sindrom de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD). Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenia c din cauza compoziiei lor, polonezii analizai au o valoare energetic foarte ridicat, iar consumul lor trebuie evitat de persoanele supraponderale i obeze. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet specialistul ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor i celor care sunt sensibili la aditivii alimentari din compoziie. Etichet Carne porc, slnin, orici, protein vegetal (alergen), amidon, stabilizator (polifosfai E452), antioxidant (acid ascorbic E300 ), poteniator de gust (monoglutamat de sodiu E621), zaharuri (dextroz, glucoz), condimente, sare, conservant (nitrit de sodiu E250), colorant natural (acid carminic E120), membran natural comestibil.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ce-bem-ce-mancampolonezi-din-slanina-142779.html

Crenvurtii Prodprosper (Pcleala Prodprosper)de Mihaela Ionescu 16/07/2009 Crenvurtii Prodprosper au nscris pe etichet urmtoarea sintagm: "Sntos i natural!". Analiznd eticheta, ne dm seama c ce ar putea fi natural nu este sntos, iar ingredientele sintetice sunt de-a dreptul nocive. Productorul nu avea voie s fac meniunea "sntos i natural" pe etichet. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de nscrisuri fr s fie verificate, pentru c duc la nelarea consumatorului. Acesta din urm ar trebui s citeasc i ingredientele, nu numai reclama mincinoas pe care productorul i-o face. Carnea de porc, de vit i slnin sunt ingrediente ce s-ar putea ncadra n categoria "natural", ns nu pot fi i sntoase. Slnina, n special, conine grsimi animale saturate, care afecteaz sntatea inimii, a ficatului, a sistemului cardiovascular i pot duce la apariia cancerului. Sarea, prezent ntr-o cantitate mare, este incriminat n apariia bolilor de rinichi, de inim i a hipertensiunii, orict de natural ar fi. Pe lista de ingrediente urmeaz o serie de substane care au trecut prin procedee de industrializare, deci nu pot fi ncadrate la categoria "natural". Amidonul de cartofi este folosit pentru a da produsului o textur ct mai aproape de a unuia "sntos i natural", neavnd un rol nutriional. Polifosfatul de sodiu este un aditiv alimentar ce dezechilibreaz balana calciufosfor, mpiedicnd fixarea calciului n oase. Ascorbatul de sodiu este un E, deci nu poate fi natural. Conservantul azotit de sodiu E250 este unul dintre cei mai periculoi aditivi alimentari, fiind incriminat n apariia cancerului. La fel de periculos poate fi glutamatul E621, care poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slbiciune, grea, senzaii de arsur n antebra i ceaf, astm, modificri de ritm cardiac, respiraie dificil. Condimentele naturale i boiaua de ardei dulce pot fi naturale, dar nu sntoase pentru toate categoriile de consumatori, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. n urma analizei informaiilor de pe etichet, specialistul ne spune c produsul nu este recomandat nici unei categorii de persoane suferinde, supraponderalilor i obezilor, copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz. Etichet Produs afumat i fiert n membran artificial comestibil. Materii prime: carne de porc, carne de vit, slnin, alte ingrediente: sare max. 3 g/100 g, amidon din cartofi, stabilizator polifosfat de sodiu E452, antioxidant ascorbat de sodiu E301, conservant: azotit de sodiu E250, condimente naturale, glutamat E621, protein din soia, boia de ardei dulce. Valoare energetic 100 g: 386 kcal/1614 kj, proteine 40 g, grsime 37,11 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/pacaleala-prodsper514691.html

Prigat Activ (Doi colorani, mult energie)de Cristina Andreea Calin - 7/01/2009 Reclama pentru Prigat Activ este foarte adevrat. Numai c energia nu este dat de cantitatea mai mare de fructe, ci de aditivii alimentari folosii drept colorani: carmoisine E122 i sunset yellow E110. Acetia sunt incriminai n apariia sindromului de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD). n luna mai 2007, cercettori de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, au dat publicitii un studiu care scotea n eviden tocmai acest fapt. Att carmoisine, ct i sunset yellow se afl pe lista neagr. Din aceast cauz, productorii britanici sunt obligai ncepnd cu aceast lun s gseasc nlocuitorii pentru aceti colorani, iar autoritile europene au nceput demersurile pentru interzicerea lor. Cei mai afectai de efectele nocive ale acestor colorani sunt copiii. Cercettorii britanici au atras atenia c i la maturitate pot aprea probleme grave de comportament i de acomodare n societate. COLORANI PERICULOI Pe lng ADHD, carmoisine (sau azorubina) mai poate provoca urticarie, edem i are efecte cancerigene. Colorantul sunset yellow (sau galben portocaliu) poate provoca alergii, congestie nazal, astm, bronhoconstricie, disfuncii ale percepiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice i blocarea enzimelor digestive. La animale oprete creterea, ducnd la retard, menioneaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Efecte adverse are i guma guar, mai ales n ceea ce privete tractusul digestiv. n cazul unui consum n cantiti mari duce la apariia strilor de grea, a balonrii i a strilor de vom. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, celor cu ADHD, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu boli ale tractusului digestiv. Persoanele care sufer de diabet vor cere sfatul medicului curant i vor ine cont de cantitatea de glucide coninut de butur. Eticheta Butur rcoritoare necarbonatat cu suc de cpuni i banane (fruct minim 10%). Produs pasteurizat, fr conservani. Ap, concentrat natural de cpuni i banane n proporie variabil, zahr (Brix. Min. 10,5 Bx.), acidifiant: acid citric E330, stabilizator: gum de guar E412, colorani: carmoisine E122, sunset yellow E110, arom de cpuni i banane. Valori nutriionale medii la 100 ml: valoare energetic 44 kcal/184 Kj, proteine 0 g, glucide 11 g, lipide 0 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ce-bem-ce-mancam-doicoloranti-multa-energie-141824.html

Maioneza light Remia (Maionez din aditivi alimentari)de Cristina Andreea Calin 30/12/2008 Aditivii alimentari sunt cei care fac din maioneza light Remia un produs care s par comestibil. Numai c acetia au i o serie de efecte adverse care pun n pericol sntatea consumatorilor. Maioneza light Remia este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de lipide vegetale. Din aceast cauz este neclar de ce n denumirea produsului apare i "light", pentru c din compoziie rezult c are o valoare energetic ridicat. Pe lng lipide, produsul conine i glucide: sirop de glucoz-fructoz, amidon. Maioneza light Remia conine i aditivi alimentari periculoi pentru sntate. Att amidonul modificat, ct i guma guar afecteaz buna funcionare a tractusului digestiv. E412 poate provoca balonri, grea, crampe, astm, alergii i eczeme. Amidonul i guma guar sunt folosite pentru ca produsul s aib textura potrivit unei maioneze. Fr acestea ar arta ca un lichid, avnd n vedere c apa reprezint aproape o treime din produs. Sorbatul de potasiu are i el efecte adverse, fiind incriminat n apariia alergiilor i a crizelor de astm. Aceasta a fost stabilit de JEFCA, forul modial care reglementeaz utilizarea aditivilor. ANTIOXIDANT PERICULOS EDTA, E385, este unul dintre cei mai periculoi aditivi alimentari utilizai n industria de profil. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, avertizeaz c acest aditiv alimentar poate induce modificri metabolice. De asemenea, provoac dezechilibre ale balanei minerale, este inhibitor al enzimelor i al coagulrii sngelui, provoac tulburri gastrointestinale, hematurie, crampe musculare, este nefrotoxic. Copiilor sub doi ani le este interzis consumul de produse alimentare care au n compoziie E385. Colorantul betacaroten crete riscul de cancer pulmonar n cazul consumatorilor care fumeaz i al celor care triesc n medii foarte poluate. n compoziia produsului intr i o cantitate nsemnat de sare. Consumatorii sunt sftuii s nu depeasc zilnic 6 g, pentru a nu avea probleme cu sistemul cardiovascular i nici cu rinichii. n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c maioneza light Remia nu este recomandat a se da copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afeciuni ale tractusului digestiv, celor cu celulit, celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii pulmonare. Consumatorii cu alergie la ou trebuie s testeze reacia organismului la produs. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant nainte de a consuma acest produs i vor ine cont de cantitatea de glucide. MAIONEZ LIGHT Conine 29% ulei. Ap, ulei vegetal 29%, sirop de glucoz-fructoz, amidon (amidon din gru, amidon din porumb), oet, mutar (ap, semine de mutar, oet, condimente), glbenu de ou, sare, amidon modificat unul dintre E1410/E1440/E1420, regulator de aciditate: E260 acid acetic, E330 acid citric, agent de ngroare E412 guma guar, conservant E202 sorbat de potasiu, antioxidant E385 etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu (calciu disodiu EDTA), mirodenii, arome, colorant E160a betacaroten.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ce-bem-ce-mancam-doicoloranti-multa-energie-141824.html

Jacobs Dynamix Energy (Dinamism din chimicale)de Mihaela Ionescu 15/07/2009 Reclama tv de la Jacobs Dynamix Energy ne prezint un grup de adolesceni care sunt energizai de consumul acestui produs. Din enumerarea ingredientelor de pe etichet reiese c tinerii nu pot fi consumatorii-int ai acestui amestec de cafea solubil i complex de vitamine B. Coninutul ridicat de cafea solubil nu este indicat n cazul adolescenilor. Mai mult, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c produsul conine i o cantitate mare de ulei vegetal hidrogenat (margarin). Acesta este incriminat n apariia bolilor cardiovasculare i hepatice, fiind interzis n unele ri europene, dar i n SUA. Cantitatea mare de cafea i uleiul vegetal hidrogenat nu sunt singurele ingrediente nocive ale produsului. Fostaful de potasiu i polifosfatul sodic dezechilibreaz balana calciu-fosfor, mpiedicnd asimilarea i fixarea calciului n oase, ducnd la apariia osteoporozei i a depunerilor anormale de calciu. De asemenea, betacarotenul E160 este incriminat n apariia cancerului pulmonar mai ales n cazul celor care triesc n zone poluate sau al fumtorilor. Specialistul nostru nu recomand asocierea produsului cu igrile, pentru a diminua efectele nocive.

Jacobs Dynamix Energy conine i o cantitate mare de zahr i sirop de glucoz, dou glucide cu index glicemic ridicat i absorbie rapid, care afecteaz buna funcionare a pancreasului. Vitaminele utilizate nu au nici o valoare biologic n acest context, nefiind de folos organismului.n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c Jacobs Dynamix Energy nu este recomandat copiilor i adolescenilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, hipertensivilor, celor cu osteoporoz. Diabeticii vor ine cont de cantitatea de glucide, iar cei cu intoleran la lactoz vor testa reacia organismului la produs. ETICHETA Jacobs Dynamix Energy. Amestec de cafea solubil, pudr pentru cafea i complex de vitamine B. Zahr, sirop de glucoz, cafea solubil 12,9%, ulei vegetal hidrogenat, stabilizatori fosfat de potasiu E340, polifosfat sodic E452, protein din lapte, emulsificatori (mono i digliceride ale acizilor grai E471), antiaglomerant dioxid de siliciu E551, vitamina B5 (D-pantotenat de calciu), vitamina B6 (piridoxin hidroclorid), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B1 (mononitrat de tiamin), vitamina B9 (acid folic), colorant (betacaroten) E160. Conine protein din lapte.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/dinamism-din-chimicale514599.html

Butura Booster (Taurin, cofein i zahr )de Cristina Andreea Calin 16/12/2008 Butura Booster, prin coninutul mare de cofein i taurin, promite s in consumatorul treaz i s i dea energie. Numai c poate afecta sntatea, din cauza coninutului mare de zahr i a colorantului, caramel amoniu de sulfit. Suferinzilor cu inima nu le este recomandat produsul Butura rcoritoare, cu coninut de taurin i cofein, Booster este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat. Zahrul se absoarbe foarte repede n snge i, din aceast cauz, pancreasul endocrin are foarte mult de suferit, fiind nevoit s secrete o cantitate mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp. Dintre aditivii utilizai, E150d, caramel sulfit de amoniu, are cele mai multe efecte adverse. Cei mai afectai sunt copiii, crora le declaneaz sindromul de hiperactivitate i deficien de concentrare. De asemenea, ncetinete creterea, produce distensii intestinale i duce la hipertrofia rinichilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, avertizeaz c E150d duce i la distrugerea vitaminei B, afecteaz cromozomii. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI Produsul analizat, aa cum scrie i pe etichet, nu este recomandat copiilor, iar diabeticii vor cere sfatul medicului curant i vor ine cont de aportul de glucide. n afar de aceste dou categorii, din analiza ingredientelor reiese c butura Booster nu este recomandat nici femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu hiperuricemie (gut), celor cu boli dermatologice, bolnavilor de cancer. Specia-listul atrage atenia c vitaminele prezente n aceast butur nu au valoare nutriional, pentru c sunt obinute prin sintez chimic. Produsul nu trebuie amestecat cu buturi alcoolice i nici cu tutun.

Eticheta Butur rcoritoare cu coninut de taurin i cofein. Coninut mrit de cofein, 31,5 mg/100 ml. Ap, sirop de zahr invertit, substan acidulant acid citric-E330, acid carbonic, taurin (0,4%), regulator citrat de sodiu-E331, arom: cofein, colorant (E101-riboflavin, E 150d-caramel sulfit de amoniu), gluconolacton (0,023%), arome, niacin, acid pantotenic, vitamina B6, vitamina B12. Nu este indicat pentru copii, persoane sensibile la cofein sau diabetice. A nu se amesteca cu alcoolul. A se consuma n cantiti limitate, din cauza coninutului mrit de cofein. Informaii nutriionale/100 g: valoare caloric: 203 kj/48 kcal, albumin 0,4 g, carbohidrai 11,3 g, din care zahr 11,3 g, grsime 0,1 g, din care acizi grai saturai 0,1 g, fibre alimentare 0,1 g, sodiu 0,084 g, niacin 3,6 mg, acid pantotenic 1,2 mg, vitamina B6 0,4 mg, vitamina B12 0,2 g.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ce-bem-ce-mancam-taurinacofeina-si-zahar-141061.html

Salamul de biscuii Cleo (Salam cu surprize)de Mihaela Ionescu 11/04/2009 Salamul de biscuii cu alune i gust de ciocolat Cleo are o list de ingrediente din care consumatorul nu poate afla toate detaliile de care are nevoie. Productorul nu detaliaz care este compoziia biscuiilor i a rahatului. Printre ingredientele acestora se pot numra aditivi alimentari sau grsimi care afecteaz n mod grav sntatea. Eticheta nu respect legislaia romneasc i european n vigoare, neoferindu-i consumatorului toate informaiile necesare. Oricum, din ingredientele niruite rezult c produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Cea mai mare parte a salamului de biscuii este reprezentat de zahr i de grsimi vegetale hidrogenate (margarin). Acestea din urm afecteaz buna funcionare a inimii, a ficatului i a sistemului circulator i de aceea consumul lor trebuie evitat. Mai mult, produsul analizat conine i alcool etilic rafinat, care poteneaz efectele nocive ale zahrului i ale grsimilor. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu probleme dermatologice (inclusiv celulit), persoanelor de dislipidemii, celor cu hiperuricemie (gut). Celelalte categorii de consumatori trebuie s fie precaui, pentru c n compoziia biscuiilor i a rahatului pot intra ingrediente care pot duce la apariia unor boli sau la cronicizarea celor existente. Diabeticii vor ine cont de sfatul medicului curant i vor ine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la alune vor testa o cantitate mic de produs, pentru a vedea care este reacia organismului. Produsul analizat le este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza coninutului de gluten din fina de gru. 100 de grame de salam de biscuii poate aduce peste 400 de calorii. INGREDIENTE Biscuii 35%, zahr, grsimi vegetale hidrogenate, fin de gru, rahat 24%, amidon din porumb, glucoz, conservant (acid sorbic E200, sorbat de potasiu E202), alcool etilic rafinat, pudr de cacao, alune 5%, arome alimentare, vanilin, sare.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/salam-cu-surprize504138.html

unc de pui Dodolina - Unicarm (unc cu E-uri pentru copii)de Mihaela Ionescu 11/07/2009 Polifosfatul, caragenanul i nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicai n alimentaia copiilor i totui se gsesc pe lista de ingrediente a produsului "Dodolina", unc de pui pentru cei mici. unca de pui pentru copii "Dodolina" (Unicarm) este un produs care nu are ce cuta n dieta copiilor din cauza aditivilor alimentari utilizai. Acetia pot afecta n mod serios sntatea, ducnd la dereglri ale organismului. Polifosfatul de sodiu E452 mpiedic asimilarea i fixarea calciului n oase, putnd induce osteoporoz i/sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Aflai la vrsta creterii, copiii au nevoie de calciu, iar acest aditiv nu face dect s dezechilibreze balana calciu-fosfor. Caragenanul E407 poate provoca ulcer i cancer gastric. Mult mai periculos este nitritul de sodiu E250 care este interzis n dieta copiilor, pentru c poate produce cancer. De asemenea, poate provoca alergii i urticarie persoanelor sensibile. Doza zilnic admis pentru toate sursele de nutrii din alimentaie este de 0,1 mg/kg corp. Produsul analizat conine i o cantitate mare de sare, care duce la retenia de ap, la boli renale, cardiovasculare i la hipertensiune. De asemenea, conine i sirop de glucoz, glucid cu index glicemic ridicat i asborbie rapid, care streseaz pancreasul endocrin. Acesta va fi nevoit s secrete o cantitate mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp, avertizeaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu hipertensiune, alergicilor, celor cu boli dermatologice, persoanelor cu afeciuni ale tractusului digestiv. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant nainte de consum i vor ine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu intoleran la lactoz vor testa o cantitate mic de produs pentru a vedea care este reacia organismului. ETICHETA Piept de pui 52,5%, protein vegetal, sare, lapte, stabilizator: polifosfat de sodiu E452, sirop de glucoz, agent de gelificare: caragenan E407, antioxidant: acid ascorbic E300, conservant: nitrit de sodiu E250. Valori nutriionale: proteine 15,3 g, glucide 3,46 g, lipide 3,46, valoare energetic 98,08 kcal/401,06 kj.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/sunca-cu-e-uri-pentru-copii514285.html

Pate somon Royal Sweden (Pate de somon cu zahr, sare i grsimi)de Mihaela Ionescu 09/07/2009 Uleiul, zahrul, sarea i benzoatul de sodiu distrug calitile nutritive ale crnii de somon. Mai mult, aceasta a fost afumat, lsnd produsul fr valoare biologic. Pate somon Royal Sweden este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional. O problem este reprezentat de excesul de lipide, care afecteaz buna funcionare a inimii i a ficatului. De asemenea, pateul de somn conine o cantitate mare de zaharuri ascunse. Acestea streseaz pancreasul endocrin, care este forat s secrete o cantitate mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp, avertizeaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Mai mult, produsul conine i sodiu din dou surse, ceea ce mpiedic funcionarea la parametri normali a rinichilor i a sistemului cardiovascular. n compoziia produsului analizat intr i un aditiv alimentar foarte controversat, care a fost incriminat pentru apariia multor maladii, E211 benzoat de sodiu. Unul dintre efectele adverse provocate de acesta este apariia sindromului de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD). Mai mult, studii recente au demonstrat c produce modificri la nivel ADN, care n timp se traduc prin apariia cancerului. Doza zilnic adimis pentru E211, stabilit de JEFCA (forul mondial care reglementeaz utilizarea aditivilor alimentari), este de 5 mg/kg corp. Carnea de somon folosit a fost afumat, fiindu-i distruse calitile nitritive. De asemenea, au fost utilizai fulgi de cartofi i piure de tomate, ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, scznd valoarea biologic pe care produsul ar fi putut s o aib. n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c pateul de somn Royal Sweden nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu afeciuni dermatologice, astmaticilor, bolnavilor de cancer, alergicilor, celor cu boli ale tractusului digestiv. ETICHETA Ulei de rapi, somon afumat (salmo salar) 31%, icre de cod, ap, sare, zahr, piure de tomate, fulgi de cartofi, oet, conservant E211 benzoat de sodiu, acid citric E330, acid ascorbic E300.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/pate-de-somon-cu-zaharsare-si-grasimi-514012.html

Iaurt din lapte proaspt, pcleal de la Brenacde Mihaela Ionescu 06/07/2009

Iaurtul din lapte proaspt Brenac (2,8% grsime) nu este chiar aa de proaspt cum spune eticheta, pentru c laptele a trecut printr-un proces de industrializare.

Poate laptele a fost proaspt nainte de pasteurizare, ns trecnd prin acest proces nu mai corespunde acestei caracteristici, apreciaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Mai mult, prin adugarea laptelui praf degresat se modific valoarea biologic a produsului, sczndu-i-se beneficiile nutriionale pe care le-ar avea un produs realizat doar din lapte i culturi selecionate.Faptul c laptele a fost pasteurizat nu reprezint o problem, pentru c n felul acesta devine mai sigur pentru consum, ns precizarea de pe etichet, conform creia iaurtul a fost preparat din lapte proaspt, este neconform cu realitatea. De altfel, i adugarea de proteine din lapte contrazice meniunea fcut de productor pe etichet. n aceste condiii, recomandarea specialistului este s citii cu foarte mare atenie eticheta produselor alimentare nainte de a le cumpra, pentru a face exact achiziiile de care avei nevoie. n acest fel, v vei proteja sntatea dumneavoastr i a familiei i nu vei fi pclii de productori. Eticheta Lapte pasteurizat, lapte praf degresat, proteine din lapre, culturi selecionate. Lipide 2,8 g, glucide 5,0 g, proteine 3,6 g, valoare energetic 59,6 kcal (250 kj)..http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/iaurt-din-lapte-proaspatpacaleala-de-la-brenac-513591.html

Salata de cartofi 365 (Salat de cartofi cu nou aditivi)de Mihaela Ionescu 04/07/2009 Cartofi, condimente i aditivi alimentari pare a fi reeta pentru salata de cartofi 365. Dac legumele sunt indicate n orice situaie, aditivii alimentari pot duce la dereglri ale organismului. Salata de cartofi 365 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional cu un exces de lipide, dar i de glucide cu index glicemic ridicat. Pe lng acestea, produsul analizat are n compoziie i nou aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra bunei funcionri a organismului. Unul dintre acetia este conservantul E210, care poate altera gustul produselor preambalate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c E210 este periculos pentru persoanele astmatice, alergice sau care au eczeme. De asemenea, trebuie evitat de cei cu tulburri neurologice. Unele studii au artat c n cazul unui consum frecvent poate crete riscul apariiei de tumori canceroase. Acidul sorbic E200 poate produce iritaii dermice, alergii i distruge vitamina B12, doza zilnic admis de JEFCA (forul mondial care reglementeaz utilizarea aditivilor alimentari) este de 25 mg/kg corp. Stabilizatorii E412 i E415 pot afecta i ei sntatea consumatorilor. Guma guar poate duce la apariia balonrilor, a strilor de grea, a crampelor, a astmului, alergiilor i a eczemelor. De asemenea, interfer cu absorbia grsimilor, putnd determina scderea colesterolului seric. Guma xanthan poate interfera cu absorbia lipidelor i a srurilor minerale. Amidonul modificat poate afecta sntatea tractusului digestiv. n compoziia produsului analizat intr i o surs de zahr ascuns, de care trebuie s in cont suferinzii de diabet. Consumatorii care nu sufer de aceast maladie trebuie s fie ateni, pentru c glucidele cu index glicemic ridicat i absorbie rapid pot stresa pancreasul endocrin, care va fi nevoit s secrete o cantitate mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp. De asemenea, salata de cartofi 365 conine i o surs ascuns de sare, care poate afecta sntatea celor care sufer de boli renale, cardiovasculare i de hipertensiune. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI Persoanele alergice la soia, elin, cei cu intoleran la lactoz i la ou vor testa o cantitate mic de produs, pentru a vedea care este reacia organismului. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleran la gluten). n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii cardiace, renale, hepatice, persoanelor care sufer de boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afeciuni ale tractusului digestiv, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor ine cont de cantitatea de glucide i vor cere sfatul medicului curant nainte de a consuma. Eticheta Salat de cartofi. Cartofi 78%, ceap mic, ulei de rapi, ap, acidifiai: E260 (acid acetic)/E270 (acid lactic)/E330 (acid citric), zahr, sare, conservani E200 (acid sorbic) /E210 (acid benzoic ), arome (conine: lapte, gru, arpaca, gluten, soia, elin), ierburi i condimente, glbenu de ou, stabilizatori E412 (guma guar)/E415 (guma xanthan), amidon modificat (porumb, cartofi) - unul dintre E1414, E1415, E1440, E1420, E1442, mutar, sos de Worcester (extract de soia, anoa). Conine: gluten, lapte, mutar, soya, elin, ou, pete. Valori nutritive medii pentru 100 g produs: energie 118 kcal/493 kJ, carbohidrai 15 g, proteine 2 g, grsimi 5,5 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/salata-de-cartofi-cu-nouaaditivi-513446.html

Rulada de cacaval cu unc "Rocca Prod 2000"(Rulad cu sare)de Mihaela Ionescu 27/06/2009

Rulada de cacaval cu unc "Rocca Prod 2000" este un "produs din lapte de vac prin oprirea cacavalului" care are n compoziie "cacaval, unc, sare 2,5%, ap 45%, gr 35-45%". Problema cea mai mare a produsului este faptul c nu respect legislaia n vigoare, privind etichetarea produselor alimentare. Productorul ar fi trebuit s detalieze compoziia uncii, care este unul dintre ingredientele de baz ale ruladei. n general, acest tip de produse conin aditivi alimentari de tipul stabilizatorilor, conservanilor, coloranilor care afecteaz buna funcionare a organismului. n acest caz, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, nu poate face o analiz complet produsului. Totui, din compoziie rezult c rulada are o cantitate mare de sare 2,5%, de care trebuie s in cont hipertensivii, persoanele care sufer de maladii cardiovasculare i renale.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/rulada-cu-sare-512728.html

Tiramisu cu "spectaculoos" (Fr zahr, dar cu chimicale)de Mihaela Ionescu 13/06/2009 "Tiramisu spectaculoos" este un produs ce sfideaz legile etichetrii din Romnia i din Uniunea European. Productorul ar trebui s ne spun de unde a cumprat "spectaculoos" i dac putem s achiziionm i noi de undeva acest ingredient-minune. Al doilea ingredient al desertului "Tiramisu spectaculoos" este "spectaculoos", folosit ntr-o proporie de 18%. Drepturile consumatorilor sunt nclcate, prin faptul c nu li se spune clar care sunt ingredientele folosite. Nu tim dac greeala este fcut de importator, care a tradus eronat eticheta, sau de productor, care nu a fcut o precizare foarte important. Cert este c s-a nclcat HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, modificat i completat prin HG nr. 511/2004, HG nr. 1719/2004, HG nr. 1870/2005, HG nr. 1357/2006, HG nr. 1529/2007, HG nr. 751/2008. Chiar i fr a ti despre ce "spectaculoos" este vorba, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune c produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de glucide, cu indice glicemic ridicat i absorbie rapid. Din aceast cauz, pancreasul endocrin va avea de suferit pentru c va trebui s secrete o cantitate mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp. Aditivi alimentari De asemenea, produsul conine i aditivi alimentari cu efecte adverse n cazul unui consum frecvent. Sorbitolul E420 poate fi laxativ, dac se depete doza de 50 g zilnic. Guma de guar poate provoca balonri, grea, crampe, astm, alergii, eczeme. Guma xanthan poate interfera cu absorbia lipidelor i a srurilor minerale, fiind recomandat consumul cu moderaie. n compoziia produsului intr i alcool, att etilic, ct i vin Marsala, care n combinaie cu zaharurile rafinate duc la destabilizarea funciei hepatice i la afeciuni ale ficatului. De asemenea, produsul conine i lichior de cafea, care este contraindicat n dieta persoanelor cardiace sau hipertensive. n urma analizei etichetei nutriionale, rezult c produsul analizat are o valoare energetic ridicat: 285 kcal/1196 kj. Din aceast cauz, persoanele supraponderale i obeze trebuie s consume "Tiramisu spectaculoos" cu precauie. Persoanele care sufer de intoleran la lactoz trebuie s testeze reacia organismului la produs, din cauza coninutului de brnz mascarpone. Concluzii n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul "Tiramisu spectaculoos" nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de boli hepatice, renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv, celor cu probleme stomatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu maladii dermatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant nainte de consum i vor ine cont de cantitatea de glucide. De asemenea, produsul analizat nu este recomandat celor care sunt sensibili la ingredientul "spectaculos" (?!). Eticheta Ap, "spectaculoos" 18%, sirop de glucoz-fructoz, lichior de cafea 18%, mascarpone 6,3%, pudr de cacao, zahr, vin Marsala, stabilizatori: sorbitol E420, alcool etilic, amidon, agent de ngroare, gum de guar E412, gum de xanthan E415, emulsificatori monogliceride ale acizilor grai E471, arome. Energie kcal/kj 285/1196, proteine 4,2 g, carbohidrai 37,2 g, lipide 13,3 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/fara-zahar-dar-cuchimicale-512158.html

Biscuiii cu miere Tess (Doar miros a miere)de Mihaela Ionescu 28/05/2009 Mierea are o pondere de doar 3% din produs, n schimb zahrul i uleiul vegetal hidrogenat sunt materia prim pentru biscuiii cu miere Tess. Mierea are o pondere de doar 3% din produs, n schimb zahrul i uleiul vegetal hidrogenat sunt materia prim pentru biscuiii cu miere Tess. Biscuiii cu miere Tess au mai mult zahr dect miere, ceea ce face ca produsul s fie dezechilibrat din punct de vedere nutriional. Totui, nu este clar dac zahrul invertit este folosit n proporie de 75% (ceea ce ar fi ilogic, pentru c legea cere ca ingredientele s fie nscrise n ordinea descresctoare a cantitii utilizate) sau dac gradul de inversie are 75 de procente. Oricum, cantitatea de glucide este foarte mare, ceea ce face ca pancreasul endocrin s fie stresat i obligat s secrete o cantitate mare de insulin ntr-un timp scurt, avertizeaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Mai mult, biscuiii cu miere Tess conin i o cantitate nsemnat de ulei vegetal hidrogenat, care afecteaz buna funcionare a ficatului, dar i a sistemului cardiovascular. n aceste condiii, mierea utilizat n proporie de doar 3% nu mai are nici o valoare, iar organismul consumatorilor nu se mai poate bucura de efectele sale benefice. Amestecul de grsimi hidrogenate i zaharuri nalt rafinate face ca produsul analizat s aib i o valoare energetic mare, 341,3 kcal. n urma analizei etichetei, specialistul conchide c biscuiii nu sunt recomandai copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, persoanelor care sufer de osteoporoz. Din cauza coninutului de gluten, produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie. Persoanele care sufer de diabet vor cere sfatul medicului curant i vor ine cont de cantitatea de glucide. Cei cu alergie la soia vor testa produsul n prealabil nainte de a-l consuma pentru a vedea care este reacia organismului. Suferinzii de maladii renale i hipertensivii vor ine cont de aportul de sodiu, innd cont c nu este recomandat depirea unei cantiti de 6 g de sare/zilnic pentru o persoan adult. Ingrediente Fin de gru, zahr, zahr invertit 75%, ulei vegetal hidrogenat, zer praf, agent de afnare (bicarbonat de amoniu E503, bicarbonat de sodiu E500), sare, pesmet, emulgator (lecitin de soia E322), arome (miere de albine 3%). Valori nutritive 100 g: proteine 13,36 g, grsimi 4,64 g, carbohidrai 59.36 g, energie 341,3 kcal/1444,43 Kj.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/doar-miros-a-miere509230.html

Nestle Choco (Choco margarina)de Mihaela Ionescu 25/05/2009 Nestle Choco poate fi dumanul siluetei dac este consumat n mod frecvent. De asemenea, din cauza grsimilor hidrogentate, devine un potenial pericol pentru ficat i inim. Nestle Choco, specialitate instant pe baz de cacao i lapte, este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat i absorbie rapid i grsimi vegetale hidrogenate. Din cauza glucidelor, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind forat s secrete o cantitate mai mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp, avertizeaz profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Grsimile vegetale hidrogenate afecteaz n mod grav buna funcionare a funciei hepatice i a sistemului cardiovascular. Din aceast cauz, utilizarea lor a fost limitat sau chiar interzis n unele state, pentru a proteja populaia de efectele lor nocive. Aceast compoziie i imprim produsului analizat o valoare energetic foarte ridicat, motiv pentru care trebuie evitat de persoanele supraponderale i obeze. Nici cei care vor s i pstreze greutatea n limite normale nu trebuie s abuzeze. De asemenea, trebuie consumat cu precauie de cei care sufer de osteoporoz. Fosfaii de sodiu mpiedic fixarea calciului n oase, ducnd la dezechilibrarea balanei calciu-fosfor i n final, n cazul unui consum frecvent, la apariia osteoporozei i a depunerilor anormale de calciu. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c Nestle Choco nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor, obezilor, persoanelor cu afeciuni cardiovasculare, hipertensivilor, bolnavilor renali, celor cu un profil lipidic sanguin patologic, celor cu boli hepatice, celor cu status proinflamator sistemic, bolnavilor de cancer, persoanelor cu afeciuni dermatologice, neurodegenerative. Diabeticii vor ine cont de cantitatea de glucide i vor cere sfatul medicului curant. Persoanele cu intoleran la lactoz sau cu alergie la soia vor testa produsul nainte de a-l consuma. ETICHETA Nestle Choco. Specialitate instant pe baz de cacao i lapte. Zahr, cacao cu coninut redus de grsime 22% (unt de cacao 10%-12%), lapte praf degresat 13%, lactoz, grsime vegetal hidrogenat, emulgator lecitin de soia E322, sare, stabilizatori, fosfai de sodiu E339, citrai de sodiu E331, arom. Valori nutriionale medii: 100 g: energie 379 kcal/1602 kj, proteine 9,4 g, glucide 67 g, lipide 8,2 g. Energie o porie: 95 kcal/401 kJ.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/choco-margarina508837.html

Pastrama de pui Caroli (Pastram cu apte aditivi)de Mihaela Ionescu 23/05/2009 Pastrama de pui Caroli este un produs care conine muli aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra sntii. Conservantul nitrit de sodiu, E250, este aditivul folosit n cea mai mare cantitate. Din cauza potenialului cancerigen ridicat, este intezis n produsele destinate copiilor i nu este recomandat femeilor nsrcinate i care alpteaz, btrnilor i celor aflai n convalescen. Doza zilnic admis pentru nitrii este de 0,1 mg/kg corp. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c polifosfaii, consumai n mod constant, dezechilibreaz balana calciu-fosfor. Din aceast cauz este favorizat apariia osteoporozei i a depunerilor anormale de calciu. Monoglutamatul de sodiu este i el incriminat n apariia unor efecte adverse, care nsumate poart denumirea de "Sindromul buctriei chinezeti". Acesta se manifest prin dureri de cap, palpitaii, stri de slbiciune, dureri n bra i ceaf, aritmii cardiace.

Suferinzii de boli renale, cardiovasculare i hipertensivii trebuie s consume produsul cu mare precauie, pentru c are ase surse de sodiu. De asemenea, diabeticii trebuie s cear sfatul medicului curant i s in cont de cantitatea de glucide.n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul nostru nu recomand produsul copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de afeciuni hepatice i renale, diabeticilor (grsimile saturate genereaz rezistena la insulin), suferinzilor de status proinflamator sistemic (poliartrite, artrite, artroze, reumatisme), bolnavilor de cancer, de boli neurodegenerative (Parkinson i Alhzeimer), celor cu afeciuni dermatologice, celor cu sistemul imunitar slbit. INGREDIENTE Pulp de pui cu os, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E250), protein vegetal din soia, antioxidant (ascorbat de sodiu E301), stabilizatori (polifosfai de sodiu E452, citrat trisodic E331iii), agent de ngroare (caragenan E407), zaharuri (dextroz), poteniator de gust (monoglutamat de sodiu E621), colorant natural (emulsie paprika E160c). Produs fiert i afumat. Conine soia: valoare energetic 158 kcal/100 g, proteine 16 g, lipide 10 g, glucide 2 g.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/pastrama-cu-sapte-aditivi508683.html

Ciocolat Malaga Baron (Ciocolat umplut cu margarin)de Mihaela Ionescu 22/05/2009 Ciocolat Malaga Baron este un produs dezechilibrat nutriional, cu un exces de glucide i lipide, atrage atenia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Din aceast cauz, produsul analizat are i o valoare energetic ridicat. Mai mult, n compoziia ciocolatei Malaga Baron intr i un aditiv alimentar care poate afecta sn-tatea dac este consumat n exces. La testele realizate pe animale s-a demonstrat c are efecte hepato i nefrotoxice. Grsimea vegetal hidrogenat de palmier reprezint un pericol pentru buna funcionare a inimii i a ficatului i de aceea trebuie evitat. Specialistul nostru ne spune n urma analizei c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare. Persoanele cu intoleran la lactoz i cei cu alergie la nuci, arahide, soia i gluten vor testa reacia organismului. ETICHETA Ciocolat Malaga Baron. Mas de ciocolat (zahr, mas de cacao, unt de cacao, zer pudr, lapte praf, emulsifiani: leci-tin de soia E322, E476 poliricinoleat de poliglicerol, arome), cacao solid minimum 30%, umplutur 45% (zahr, grsime vegetal hidrogenat de palmier, zer pudr, lapte praf, emul-sifiani lecitin de soia E322, E476 poliricinoleat de poli-glicerol, arome). Alergeni: soia, lapte, poate conine urme de nuci, arahide, gru. Valori pentru 2 batoane: calorii 192 kcal/800 kj, grsimi 11,8 g, din care saturate 6,3 g, trans 3 g, colesterol 4,9 mg, carbohidrai 19,6 g, din care zaharuri 15, 1 g, fibre 0 g, sodiu 40,7 mg, proteine 1,7 g.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/ciocolata-umpluta-cumargarina-508541.html

Cacavalul del Family (Cacaval pasteurizat cu nitrit de sodiu)de Mihaela Ionescu 19/05/2009

Cacavalul del Family pare la prima vedere un produs obinuit din aceast categorie, care nu poate pune n pericol sntatea n cazul unui consum moderat. La o lectur atent a etichetei, se remarc un ingredient cu potenial cancerigen, conservantul nitrit de sodiu E251. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, se arat nedumerit de prezena acestui aditiv alimentar, mai ales c prin procesul de fabricaie se asigur un termen de valabilitate lung. Nitri-tul de sodiu se mai folosete i pentru a da produselor culoarea roz, iar n acest caz nu era nevoie de un astfel de artificiu. Utilizarea lui E251 este cu att mai curioas, cu ct are o serie de efecte adverse, unul dintre cele mai periculoase fiind dezvoltarea de celule canceroase. Din aceast cauz, specialistul nostru spune c produsul analizat nu este recomandat n special copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, celor suferinzi de cancer, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare. Din cauza cantitii mari de lipide de origine animal, supraponderalii i obezii trebuie s consume cacavalul Del cu moderaie. Persoanele care sufer de intoleran la lactoz trebuie s testeze reacia organismului.

Ingrediente Produs obinut prin metoda opririi caului. Lapte de vac pasteurizat, culturi lactice, cheag, agent de ntrire clorur de calciu E509, conservant nitrit de sodiu E251. Gr/s.u. 40%http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/cascaval-pasteurizat-cunitrit-de-sodiu-508180.html

Delikat pentru preparate din pete (Delikat cu E necunoscut)de Mihaela Ionescu 18/05/2009

Delikat, pentru preparate din pete, are drept ingredient principal sarea, motiv pentru care trebuie evitat de persoanele care sufer de afeciuni renale i cardiovasculare. Poteniatorul de arom, monosodiu glutamat, are efecte adverse mai ales n cazul persoanelor cu maladii neurodegenerative, avertizeaz prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, trebuie evitat de femeile nsrcinate i care alpteaz, copiilor, astmaticii, celor cu aritmii cardiace, celor cu maladii dermatologice. Productorul nu explic ce tip de sulfii a folosit nclcnd legislaia n vigoare cu privire la etichetarea alimentelor. ETICHET Sare (max.31%), legume deshidratate (ceap, usturoi, roii, elin), condimente 16,5% (ardei rou, piper negru, chimen, mrar, coriandru), pesmet (fin de gru, extract de drojdie), fin de gru, poteniator de arom (monosodiu glutamat E621), ulei vegetal, extract de lmie, zahr, arom (sulfii-nr. nu se specific exact ce fel de sulfit ), antiaglomerant (dioxid de siliciu E551).

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/delikat-cu-e-necunoscut507990.html

Arahide i stafide Fiesta (Alune, stafide, mult zahr i doi conservani)de Mihaela Ionescu 16/05/2009 Conservantul benzoat de sodiu este cel care afecteaz calitatea arahidelor i stafidelor n ciocolat mixt Fiesta. Acesta are o serie de efecte adverse asupra sntii. Produsul "arahide i stafide n ciocolat mixt" Fiesta este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat i absorbie rapid. Din aceast cauz, pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit s secrete o cantitate mai mare de insulin dect de obicei, avertizeaz prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. De asemenea, conine i o cantitate mare de lipide, pro-venite de la untul de cacao. Din aceast cauz are i o valoare energetic foarte ridicat, de care trebuie s in cont supraponderalii i obezii, n special i cei care vor s i pstreze greutatea, n general. ADITIVII n compoziia produsului analizat intr i doi conservani cu efecte nocive asupra sntii. Benzoatul de sodiu E211 poate duce la apariia sindromului de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD), dar i crize de astm, alergii. Mai mult, acest conservant poate produce mutaii la nivelul ADN, ajungndu-se la boli foarte grave, chiar cancer. Sorbatul de potasiu le poate provoca persoanelor sensibile crize de astm sau alergii. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, cardiovascularilor, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli hepatice i renale, suferinzii de cancere, celor cu ADHD, astmaticilor, alergicilor, celor cu afeciuni stomatologice. Persoanele care sufer de alergie la alune i care sufer de intoleran la lactoz vor testa reacia organismului. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant i vor ine cont de cantitatea de glucide.

ETICHETA Ciocolat lapte (zahr, cacao (unt de cacao, mas de cacao) - minimum 38%, lapte praf, praf de zer, lecitin de soia (E322), vanilin), ciocolat alb (zahr, unt de cacao, lapte praf, lapte degresat pudr, praf de zer, lecitin de soia E322, vanilie natural), ciocolat amruie (zahr, cacao, unt de cacao, mas de cacao) minim 59%, lecitin de soia E322, vanilie natural), arahide prjite, stafide, agent de lustruire (glucoz, acid citric E330, benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202). Poate conine urme de alune, alte nuci sau fructe deshidratate Valoare energetic 551 kcal/glucide 58,25%, grsimi 32,5%, proteine 6,38%

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/alune-stafide-mult-zahar-sidoi-conservanti-507852.html

Lebrul Galco (Lebr din slnin i orici)de Mihaela Ionescu 15/05/2009

Lebrul Galco are ingrediente principale capul de porc, slnina i oriciul, ficatul fiind prezent ntr-o cantitate mic. Acesta ar fi trebuit s aib o pondere mai mare, dac s-ar fi respectat reeta clasic. Pentru a masca lipsa ficatului, productorul a folosit poteniatorul de gust E621. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atenia c acest aditiv este periculos pentru sntate, n special pentru persoanele cu afeciuni neurologice. De asemenea, conine i nitrit de sodiu, conservant cu potenial cancerigen. Specialistul nu recomand produsul tuturor celor care sunt sensibili la aditivii utilizai, celor cu probleme de greutate, copiilor.

Eticheta Galco. Lebr. Cap de porc, slnin, orici, ficat, protein vegetal, amidon din cartofi, sare, condimente naturale, antioxidant: acid ascorbic E300, stabilizator: polifosfat E452, poteniator de gust: glutamat monosodic E621, conservant nitrit de sodiu E250.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/lebar-din-slanina-si-sorici507728.html

Fulgi de cartofi Darling (Piure din patru aditivi alimentari periculoi)de Mihaela Ionescu 14/05/2009 2 surse ascunse de sodiu conin fulgii de cartofi Darling Pentru cei care nu au timp s curee doi-trei cartofi i s i amestece cu puin unt, fulgii de cartofi Darling pot fi o alternativ rapid. Numai c, dac citii cu atenie eticheta, v vei da seama c nu este o variant sntoas. Cartofii deshidratai sunt ingredientul principal, ns sunt combinai cu aditivi alimentari care pun n pericol sntatea. Difosfatul disodic E450 dezechilibreaz balana calciu-fosfor, mpiedicnd fixarea calciului n oase. Din aceast cauz, n timp, pot aprea ostoproza, dar i depuneri anormele de calciu (cioc de papagal). Metabisulfitul de sodiu E223 mpiedic fixarea vitaminei B1, lipsa acesteia ducnd la probleme ale sistemului nervos. De asemenea, acesta duce la apariia astmului de sulfit i a eczemelor i alergiilor. La fel de periculos este i butilhidroxianisolul E320. Acesta are un potenial cancerigen ridicat, putnd produce schimbri la nivelul ADN-ului. E320 poate provoca alergii i stri de somnolen, poate induce sindromul de hiperactivitate i deficien de concentrare ADHD. Mai mult, are efecte estrogenice. Doza zilnic admis stabilit de JEFCA (forul european care reglementeaz utilizarea aditivilor alimentari) este de 0,5 mg/kg corp. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c produsul analizat are valoare energetic foarte ridicat, 378 kcal. De asemenea, conine dou surse ascunse de sodiu, de care trebuie s in cont mai ales suferinzii de boli renale, cardiovasculare i hipertensivii. Concluziile specialistului n urma analizei informaiilor de pe etichet, prof. Mencinicopschi ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor care sufer de boli cardiovasculare, hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu probleme ale sistemului nervos, astmaticilor, suferinzilor de cancer, celor cu osteoporoz, celor cu boli dermatologice (inclusiv celulit), persoanelor cu ADHD, alergicilor, celor cu sistemul imunitar slbit. Diabeticii vor ine cont de cantitatea de glucide i vor cere sfatul medicului curant nainte de consum. Eticheta Darling. Fulgi de cartofi. Tradiional. Cartofi deshidratai. Emulsificator: mono i digliceride ale acizilor grai E471, stabilizator: difosfat disodic E450, conservant metabisulfit de sodiu E223, antioxidant butilhidroxianisol E320. Valoare energetic 378 kcal/1582 kj, proteine 7,8 g, glucide 80,3 g, lipide 1,8 g.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/piure-din-patru-aditivialimentari-periculosi-507595.html

del Family (Cacaval din cartofi)de Mihaela Ionescu 09/05/2009 l gsii la raionul de lactate, pentru c seamn foarte bine cu cacavalul. Numai c este un amestec de ap, amidon de cartofi, proteine lactice i aditivi alimentari, care pot provoca diverse alergii. Preparat alimentar pe baz de grsimi vegetale i proteine din lapte "del Family" este un produs pe care l gsii la raionul de produse lactate, dei nu are nici o legtur cu acestea. Principalul lui ingredient este apa, urmat de amidonul de cartofi. Apoi, n compoziia preparatului alimentar intr uleiul rafinat de palmier, ceea ce face ca produsul analizat s fie dezechilibrat din punct de vedere nutriional. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, ne spune, folosindu-se de reglementrile Regulamentului European 1924/2006, c excesul de lipide duce la creterea valorii energetice i la dezechilibrul nutriional. De asemenea, produsul mai conine i grsimi de origine animal din brnz. Din cauza compoziiei, preparatul alimentar del Family are i o valoare energetic mare, de care trebuie s in cont persoanele supraponderale i obeze, dar i cele care vor s i pstreze o greutate normal. De asemenea, conine i o cantitate destul de mare de sare, care poate afecta sntatea celor cu hipertensiune, cu boli renale sau cardiovasculare. Pentru ca amestecul de ap i amidon de cartof s capete o form ct mai apropiat de cea a mezelurilor sa folosit agentul de ngroare E414, care este i ingredientul de baz al gumei de mestecat. Dei este considerat inofensiv, n cazul persoanelor sensibile poate provoca diverse alergii. Culoarea este dat de betacaroten, aditiv alimentar care poteneaz bolile de plmni, mai ales n cazul celor care fumeaz sau care triesc n zone foarte poluate. Conservantul sorbat de potasiu poate provoca astm i alergii. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, adolescenilor, adulilor, btrnilor, bolnavilor de maladii inflamatorii, renalilor, hepaticilor, celor cu maladii digestive, pulmonare, astmaticilor, bolnavilor cu afeciuni dermatologice, supraponderalilor i obezilor, bolnavilor de cancer, de maladii cardiovasculare, osteoporoz, celor care au avut infarct miocardic i accident vascular cerebral. Persoanele cu intoleran la lactoz vor testa reacia organismului, consumnd doar o cantitate mic de produs. GR/SU 46% Ap, amidon de cartof, grsimi vegetale (ulei de palmier rafinat), proteine lactice, sare, brnz, lapte praf degresat, agent de ngroare E414 - o gum arabic, conservant E202 - sorbat de potasiu, colorant E160a betacaroten. Produsul conine lactoz.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/cascaval-din-cartofi507007.html

Drajeurile cu arahide prjite Duna Kavics (Alune i colorani chimici)de Mihaela Ionescu 07/05/2009 Drajeurile cu arahide prjite Duna Kavics sunt mbrcate n zaharuri i colorani azoici chimici de sintez, care pot afecta n mod serios sntatea.

Aspectul atractiv al drajeurilor Duna Kavics este dat de apte colorani, patru dintre ei fiind foarte periculoi, n special pentru sntatea copiilor. Indigotina E132 poate provoca alergii persoanelor sensibile, grea, vom, hipertensiune, tumori cerebrale. Doza zilnic stabilit pentru acesta este de 5 mg/kg corp i a fost stabilit de JEFCA, forul mondial care reglementeaz utilizarea aditivilor alimentari.Galbenul portocaliu E110 poate provoca alergii persoanelor sensibile, congestie nazal, astm, bronhoconstricie, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Doza zilnic admis este de 2,5 mg/kg corp. Azorubina induce sindromul de hiperactivitate i deficien de concentrare, este cancerigen, poate provoca urticarie i edem. E124 rou Ponceau are o doz zilnic admis de 4 mg/kg corp, putnd provoca ADHD. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet specialistul nostru ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, adolescenilor, sportivilor, celor care fac efort fizic, persoanelor nsrcinate i celor care alpteaz, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, suferinzilor de boli ale ficatului i ale rinichilor, celor cu afeciuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de boli neurodegenerative, bolnavilor de cancer, bolnavilor cu status proinflamator sistemic, btrnilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant nainte de consum i vor ine cont de cantitatea de glucide. INGREDIENTE Arahide prjite 46%, zahr, sirop de glucoz, ap potabil, adaosuri de lustre E901 cear de albine, arome, colorani: E170 carbonat de calciu , E171 dioxid de titan, E132 indigotin, E110 galben portocaliu, E122 azorubina, E124 rou Ponceau.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/alune-si-coloranti-chimici506679.html

protul pane Sardes (Pete cu E211)de Mihaela Ionescu 04/05/2009

protul pane Sardes ar fi un produs fr efecte asupra sntii dac nu ar avea n compoziie conservantul benzoat de sodiu E211. Acesta este unul dintre cei mai periculoi aditivi alimentari, pentru c, potrivit studiilor, produce mutaii la nivelul ADN-ului, care culmineaz cu declanarea cancerului. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c produsul analizat conine o cantitate mare de sodiu, de care trebuie s in cont cei cu probleme renale, de circulaie i hipertensivii. De asemenea, cei cu intoleran la ou trebuie s consume produsul cu precauie pentru a nu li se declana simptome periculoase. Din cauza coninutului de gluten din fin, protul pane Sardes este interzis suferinzilor de celiachie (intoleran la gluten). n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul nostru nu recomand produsul suferinzilor de boli renale, hipertensivilor, celor cu afeciuni cardiace, celor cu cancer, alergicilor, supraponderalilor i obezilor, copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz.

Ingrediente prot srat, mlai griat, fin, ou, ulei, piper, enibahar, conservant benzoat de sodiu E211, acid sorbic E200. A nu se arunca ambalajul n mediul nconjurtor.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/peste-cu-e211-506314.html

Salamul cu unc rnesc Primo (Ap la pre de carne)de Mihaela Ionescu 06/05/2009 6 aditivi alimentari ce pot afecta sntatea sunt coninui de salam Cantitatea mare de ap din salamul cu unc rnesc Primo este mascat de aditivi alimentari, protein de soia i amidon. Consumatorul pltete salam i cumpr carne puin i mult ap.

Salamul cu unc rnesc Primo este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional, cu un exces de lipide de origine animal, atrage atenia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare. Acesta se folosete de Regulamentul European 1924/2006.Produsul analizat conine o cantitate nsemnat de ap, al doilea ingredient din punct de vedere cantitativ. Pentru ca salamul s aib consistena dorit s-a folosit agentul de ngroare E407, dar i protein vegetal din soia i amidon. De asemenea, n compoziia produsului s-a folosit i o cantitate mare de conservat nitrit de sodiu. Acest aditiv alimentar are un mare potenial cancerigen, fiind interzis n alimentaia copiilor. Pe lng conservant, au mai fost utilizate i alte E-uri, cu efect negativ asupra sntii consumatorilor. Polifosfaii mpiedic fixarea calciului n oase, ducnd la apariia osteoporozei i a depunerilor anormale de calciu (osteofite). Monoglutamatul de sodiu E621 poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slbiciune, grea, senzaii de arsur n ceaf i antebra, astm, modificri de ritm cardiac, respiraie dificil. Nu este admis n produsele pentru copii. Colorantul carmin poate provoca alergii, rinite, astm, erupii cutanate. Specialistul nostru recomand ca acest aditivi s fie evitat de persoanele cu sindrom de hiperactivitate i deficien de concentrare i de suferinzii de Alzheimer i Parkinson. n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet specialistul nostru ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, adolescenilor, supraponderalilor i obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu maladii hepatice, renale, celor cu status proinflamator sistemic (poliatrite), suferinzilor de boli pulmonare, de afeciuni dermatologice, astmaticilor, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative diabeticilor, celor cu sindrom de hiperactivitate i deficien de concentrare, bolnavilor de cancer, celor cu osteoporoz. Salamul analizat este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza coninutului de gluten. Ingrediente Primo, mezeluri de prim mn. Salam cu unc rnesc. Carne de porc, ap, orici, protein vegetal din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E251), stabilizator polifosfai de sodiu E452, antioxidant izoascorbat de sodiu E301, zaharuri, ageni de ngroare caragenan E407, poteniator de gust monoglutamat de sodiu E621, colorant natural carmin E120. Conine soia, gluten.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/apa-la-pret-de-carne506461.html

Cipi Marshmallow twist (Zahr colorat cu chimicale)de Mihaela Ionescu 27/04/2009 Cipi, produs dulce de cofetrie, reprezint un amestec de zahr rafinat i colorani azoici chimci de sintez, care afecteaz n mod serios sntatea, mai ales n cazul copiilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c siropul de glucoz-fructoz, zahrul i dextroza pun n pericol sntatea pancreasului. Acesta va fi nevoit s secrete o cantitate mare de insulin ntr-o period scurt de timp, ceea ce va duce la epuizarea funciei pancreatice. Mai mult, cantitatea mare de zaharuri rafinate duce la imprimarea unei valori energetice foarte mari. Studii recente au artat c zahrul este hrana preferat a celulelor canceroase i de aceea este recomandat s fie consumat cu precauie. COLORANI PERICULOI Pentru produsul analizat au fost folosii trei colorani chimici azoici de sintez, care pot duce la declanarea sidromului de hiperactivitate i deficien de concentrare (ADHD). E110 mai poate provoca alergii, mai ales n cazul persoanelor sensibile, congestie nazal, astm, bronhoconstricie, disfuncii ale percepiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme musculare, dureri gastrice i blocarea enzimelor digestive. Colorantul sunset yellow are stabilit o doz zilnic admis de 2,5 mg/kg corp. Ponceau 4R are un potenial cancerigen mrit i de aceea are o doz zilnic admis de doar 4 mg/kg corp. Aceasta a fost stabilit de JEFCA, forul mondial care reglementeaz utilizarea aditivilor alimentari. Colorantul, galbenul de quinolin poate duce la apariia alergiilor, a crizelor de astm, a dermatitelor. Pentru acesta a fost stabilit o doz zilnic admis de 0-10 mg/kg corp. CONCLUZIILE SPECIALISTULUI n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c produdusul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, alergicilor, celor cu asmt, celor cu sindrom de hiperactivitate i deficien de concentrare, persoanelor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu afeciuni dermatologice, celor cu hiperuricemie (gut), suferinzilor de cancer. Diabeticii vor ine cont de aportul de glucide i vor cere sfatul medicului curant. CE SCRIE PE ETICHET Cipi. Produs dulce de cofetrie (Marshmallow twist). Sirop de glucoz-fructoz, zahr, ap, dextroz, gelatin de porc, arome, colorani galben de quinolein E104, sunset yellow E110, ponceau 4R E124. Valoare energetic la 100 g 325 kcal, proteine 4,2 g, carbohidrai 76,5 g, lipide 0,2 ghttp://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/zahar-colorat-cu-chimicale505719.html

Cerealele expandate Rollo (Cinci vitamine sintetice cu grsimi i zahr)de Mihaela Ionescu 22/04/2009 Consumatorul poate crede c a cumprat un produs care nu are cum s i afecteze sntatea, pentru c are cinci vitamine. Numai c trebuie s citeasc cu atenie eticheta, fiindc numai aa va afla c de fapt a cumprat un amestec de zaharuri i grsimi. Cerealele expandate cu glazur de cacao i cinci vitamine Rollo sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriional, dup normele date de Regulamentul European E1924/2006. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, atrage atenia c produsul analizat are n compoziie o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate cu absorbie rapid i index glicemic ridicat. Acestea streseaz pancreasul endocrin care este nevoit s secrete o cantitate mai mare de insulin ntr-un timp scurt. De asemenea, produsul conine i grsimi vegetale. Amestecul zaharurilor cu grsimi duce la probleme ale ficatului i a ale sistemului cardiovascular. Cerealele Rollo conin i aditivi alimentari, E476 fiind unul dintre cei mai controversai. n urma testelor efectuate pe animale s-a constatat c are efecte hepato i nefrotoxice. Efectele lui nocive sunt potenate de prezena grsimilor. n compoziia produsului analizat intr i vitamine, ns acestea nu au valoare biologic ridicat, deoarece sunt de sintez i sunt necate n grsimi i zaharuri rafinate. Aceast amestec face ca produsul s aib o valoare energetic ridicat, 481 kcal/100g. Avnd n vedere c ntr-o zi un adult activ trebuie s consume 2.000 kcal, aceste cereale pot acoperi un sfert din necesar. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul nostru ne spune c produsul nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu maladii hepato renale, cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu probleme dermatologice. Cerealele Rollo le sunt interzise celiachicilor din cauza coninutului de gluten.

Ingrediente Glazur de cacao 65% (zahr, grsime vegetal, lapte praf degresat, cacao cu coninut redus de grsime 5%, dextroz, emulsificator lecitin E322 de soia i PGPR E476 - poliricinoleat de poliglicerol), fin de porumb, fin de orez, fin de gru, zahr, cacao cu coninut redus de grsime, dextroz, amidon de porumb, extract de mal, grsimi vegetale, emulsificator: lecitin de soia E322, sare, arome, agent de glazurare shellac E904, vitamina B3 (PP sau Niacin), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxin), B9 (acid folic), B12 (cobalamin).Conine gluten, produse lactate i produse pe baz de soia. Valori nutriionale/100 g: proteine 8 g, glucide 61 g, zaharuri 36 g, lipide 23 g, acizi grai saturai 15 g, colesterol 0,0715 mg, fibre 2,0 g, sodiu 0,13 g, 481 kcal/2024 Kj.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/cinci-vitamine-sintetice-cugrasimi-si-zahar-505080.html

minipini cu lapte" Kuhnen Meister (Pine cu zahr)de Mihaela Ionescu 16/04/2009 Produsul "minipini cu lapte" Kuhnen Meister au n compoziie o cantitate mare de zahr rafinat, stresnd pancreasul endocrin, care va fi nevoit s secrete o cantite mare de insulin ntr-un timp scurt. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenia c minipinile au grsimi vegetale ntr-o pondere mare, ceea ce face ca produsul analizat s fie dezechilibat nutriional. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor i obezilor sensibili la aditivii alimentari utilizai. Produsul le este interzis suferinzilor de celiachie. Ingrediente Fin de gru, zahr, grsimi vegetale, ou, drojdie, lapte praf degresat 2%, ap, sare, arome, emulsifiani: mono i digliceride ale acizilor grai i esteri ai acidului mono i diacetil tartric cu mono i digliceridele acizilor grai E472, conservani propionat de calciu E282 i acid sorbic E200. Colorant betacaroten E160. Valori nutriionale/100 g: valoare energetic 1486 kJ/353 kcal, proteine 8,2 g, carbohidrai 53 g, lipide 12 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/paine-cu-zahar504687.html

Feliile de pine Tottis (Felii de calorii)de Mihaela Ionescu 13/04/2009

Feliile de pine delicioase, crocante, dublu coapte, simple Tottis au n compoziie un exces de lipide (ulei vegetal), care le imprim o valoare energetic foarte ridicat - 452 kcal. Produsul analizat conine i o cantitate nsemnat de zaharuri rafinate cu index glicemic foarte ridicat i absorbie rapid, care n combinaie cu grsimile afecteaz buna funcionare a ficatului. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune c, din cauza compoziiei, produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, bolnavilor de inim, ficat, rinichi. Diabeticii vor ine cont de aportul de glucide. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie. Ingrediente Fin de gru (conine gluten), ulei vegetal, sare, zahr, drojdie, emulsificator: mono i digliceride ale acizilor grai, fin de mal (conine gru). Poate conine urme de ulei de arahide, semine de susan, produse de soia, produse lactate. Valori nutriionale: energie 452 kcal/1901 Kj, proteine 10 g, glucide 67 g, grsimi 16 g.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/felii-de-calorii-504306.html

Crem de brnz Camembert (Camembert cu fosfai)de Mihaela Ionescu 13/04/2009 Cumprtorii cremei de brnz Camembert vor avea impresia c achiziioneaz un produs care nu le poate pune n pericol sntatea. Numai c, dac vor citi cu atenie eticheta, vor constata c are n compoziie aditivi alimentari din categoria celor periculoi.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, spune c produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, avnd un exces de lipide de natur animal.Specialistul nostru se bazeaz pe normele formulate n Re-gulamentul European 1924/2006. Emulgatorii folosii de productor, ortofosfaii i polifosfaii de sodiu, dezechilibreaz balana calciu-fosfor, mpiedicnd fixarea calciului n oase. n cazul unui consum ridicat, se ajunge la osteoporoz sau la depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Sorbatul de potasiu poate produce iritaii dermice, alergii, distruge vitamine B12. Nisina E234 este suspectat c poate selecta ageni patogeni rezisteni la antibiotice, avertizeaz prof. Mencinicopschi. Astfel, consumul ridicat de alimente care conin E234 poate inhiba efectul antibioticelor. Fumtorii i persoanele care sufer de afeciuni pulmonare trebuie s aib grij la consumul acestui produs, pentru c E160 betacaroten folosit drept colorant, poate duce la cancer. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet specialistul ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, celor cu boli cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu maladii pulmonare, celor cu osteoporoz. Persoanele cu intoleran la lactoz vor consuma o cantitate mic de produs pentru a vedea care este reacia organismului. INGREDIENTE Crem brnz Camembert. Grsime substan uscat 55%. Camembert President, lapte degresat, unt president comte, emulgatori (ortofosfai i polifosfai de sodiu E450), proteine din lapte, conservani sorbat de potasiu E202 i nisin E234, colorant betacaroten E160. Valoare energetic 1190 kj/287 kcal. Proteine 12 g, glucide 2 g, lipide 25,2 g.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/camembert-cu-fosfati503437.html

Pate vegetal Ardealul (Pateu vegetal din ulei cu multe calorii)de Mihaela Ionescu 25/03/2009 Pateul vegetal Ardealul are ca principale ingrediente apa i uleiul vegetal, urmate de proteina vegetal de soia, aditivi alimentari i condimente. Amestecul de ap, ulei i protein vegetal de soia trebuia ngroat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistena dorit de productor. Pe lng amidonul de cartofi a fost utilizat i caragenanul E407, o substan care poate duce la apariia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina n cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost mbuntit cu condimente, dar i cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul buctriei chinezeti. Acesta se manifest prin dureri de cap, stri de slbiciune, grea, senzaii de arsur n antebra i ceaf, modificri de ritm cardiac, respiraie dificil. Aspectul produsului analizat a fost mbuntit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupii cutanate, sindrom de hiperactivitate i deficien de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer i Parkinson. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, ne spune, lund n considerare Regulamentul European 1924/2006 c produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, avnd un exces de lipide, dar i de glucide cu absorbie rapid (zahr). De asemenea, pateul vegetal Ardealul are o valoare energetic ridicat. n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor (din cauza amidonului i a zahrului), bolnavilor cu afeciuni inflamatorii, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), de boli hepatice i renale. Persoanele care sufer de alergie la soia vor testa o cantitate mic de produs, pentru a vedea care sunt efectele asupra organismului.

Ingrediente Ap, ulei vegetal, protein vegetal de soia, amidon din cartof, agent de ngroare (caragenan E407), zahr, amestec de condimente (ceap, mghiran, ghimbir, enibahar, nucoar, cuioare, chimen, boia, piper, rozmarin, tomate, coriandru), arome, poteniator de arom monoglutamat monosodic E621, antioxidani (ascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300 ), colorant (carmin E120), sare.http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/pateu-vegetal-din-ulei-cumulte-calorii-502107.html

Hrean ras n oet Kiskunflegyhzi (Hrean cu 5 E-uri)de Mihaela Ionescu 18/03/2009 Prepararea hreanului ras este o activitate care nu dureaz mai mult de zece minute. Gospodinele care nu au ns acest timp pot cumpra un produs de-a gata, numai c trebuie s fie atente c pe lng hrean mai cumpr i o mulime de aditivi alimentari.

Valoarea energetic a hreanului analizat este mareHreanul ras n oet Kiskunflegyhzi are n compoziie cinci aditivi alimentari, unii dintre ei periculoi pentru sntate. Fina de semine de guar E412, guma xanthan E415 i fina de semine de carruba E410 pot provoca probleme ale tractusului digestiv. E412 poate provoca grea, crampe, alergii, eczeme sau poate intensifica crizele de astm. Guma xanthan este incriminat n interferarea cu absorbia lipidelor i a srurilor minerale, iar fina de semine de carruba are aciune laxativ, i n cazul persoanelor sensibile poate provoca alergii. n plus, fiind necat n atia aditivi alimentari, hreanul i pierde proprietile nutritive i nu v vei mai putea bucura de efectele benefice pe care le-ar putea avea. Antioxidant periculos Lista aditivilor periculoi este completat de antioxidantul metabisulfit de sodiu E223, care are i el o serie de efecte adverse. Dintre acestea, cel mai grav este faptul c mpiedic fixarea vitaminei B1. De asemenea, metabisulfitul de sodiu produce dureri de cap, ameeli, provoac afeciuni intestinale i declaneaz astmul de sulfit. Produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriional, ne spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, bazndu-se pe normele impuse de Regulamentul European 1924/2006. Hreanul ras n oet Kiskunflegyhzi are n compoziie un exces de glucide (zahr) cu absorbie rapid, care epuizeaz funcia pancreatic, dar i lipide de origine vegetal. De asemenea, produsul analizat conine i o cantitate nsemnat de sare. Concluzia specialistului n urma analizei ingredientelor nscrise pe etichet, specialistul ne spune c produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, persoanelor cu afeciuni cardiace, renale, dermatologice, hepatice, celor cu alergii, bolnavilor de cancer, celor care sufer de diverse maladii ale tractusului digestiv, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului specialist i vor ine cont de cantitatea de glucide n cazul n care doresc s consume acest produs. Persoanele care sufer de intoleran la lactoz vor testa nainte de consum o cantitate mic de produs pentru a vedea care este reacia organismului. Ingrediente Hrean, ap, oet, zahr, ulei vegetal, sare iodat, acidifiant acid citric E330, subs tane de ngroare: fin de semine de guar E412, gum xanthan E415, fin de semine de carruba E410, lapte praf, antioxidant metabisulfit de sodiu E223, condimente.

http://www.jurnalul.ro/stire-bun-deconsum/hrean-cu-5-e-uri146426.html

Nuga cu arahide Enola (Nuga din margarin)de Mihaela Ionescu 09/03/2009 Pentru productorul Enola reeta de nuga este simpl: se amestec zahr cu margarin i se presar arahide. Consumatorul va suferi ns complicaii mai ales dac produsul va face parte din dieta lui zilnic. Nuga cu arahide Enola este un produs profund dezechilibrat nutriional cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat i absorbie rapid (zahr i sirop de glucoz). Din aceast cauz pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind nevoit s secrete o cantitate mai mare de insulin ntr-o perioad scurt de timp. De asemenea, produsul analizat conine o cantitate foarte mare de grsime vegetal hidrogenat (margarin). Aceasta este incriminat n apariia unor boli grave ale inimii i ale ficatului. De aceea, n unele ri folosirea grsimilor vegetale hidrogenate a fost restricionat, iar n altele interzis. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetri Alimentare, spune c, n concordan cu Regulamentul European 1924/2006 produsul nu corespunde criteriilor nutriionale, fiind dezechilibrat din acest punct de vedere.

Din informaiile nutriionale pe care le ofer productorul rezult c nuga are i o valoare energetic foarte ridicat de care trebuie s in cont mai ales persoanele obeze sau supraponderale. Produsul analizat nu conine aditivi alimentari, dar acest lucru nu nseamn c are o valoare biologic ridicat. Dimpotriv, avnd n vedere c are n compoziie n special ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, aduce deservicii sntii consumatorilor.Productorul nu specific dac aromele utilizate sunt naturale sau de sintez, detaliu important n stabilirea calitilor nutriionale ale produsului. Oricum, prin cantitatea mare de margarin folosit se compromite toat compoziia. n urma analizei informaiilor nscrise pe etichet specialistul nostru ne spune c produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor nsrcinate i care alpteaz, supraponderalilor i obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, hepatice, renale, dermatologice, stomatologice, celor cu hiperuricemie (gut), celor cu celulit, persoanelor cu statu proinflamator sistemic, celor cu dislipidemii. Suferinzii de diabet vor cere sfatul medicului curant nainte de consum i vor ine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la arahide i la ou vor testa o mic parte de produs pentru a vedea reacia organismului. ETICHETA Zahr, sirop de glucoz, arahi