06_Managementul comportamentului

of 49 /49
Proiect PHARE TVET RO 2002/000-586.05.01.02.01.01 Învăţământul incluziv: O şansă pentru toţi elevii!! Managementul comportamentului Materiale de formare Obişnuinţele se transformă în caractere. Ovidiu (45 î.H.- 17 d.H.) Scopul prezentului manual este de a pune la dispoziţia Centrelor de Resurse o diversitate de informaţii legate de managementul comportamentului elevilor. Ca şi în cazul celorlalte materiale, informaţiile conţinute în acest document nu sunt prescriptive, ci trebuie aplicate în manieră flexibilă astfel încât să corespundă circumstanţelor şi cerinţelor celor care fac obiectul formării. Termenul „dificultăţi comportamentale” este utilizat în acest material cu sensul de orice dificultăţi legate de comportamentul elevilor în şcoală, indiferent de cauza acestora. Deci, termenul nu se referă doar la situaţiile de indisciplină, ci cuprinde şi dificultăţi de natură socială, emoţională şi/sau legate de sănătatea mentală, precum şi dificultăţi care îşi au originea în situaţia socială sau familială a elevilor şi care se reflectă în comportamentul problematic la şcoală. La baza acestor materiale stau câteva convingeri fundamentale: Comportamentul este un mijloc de comunicare şi, atunci când este inadecvat, există o cauză. Dar această cauză ţine de percepţia unui anume elev care, de multe ori, este diferită de propria noastră percepţie asupra circumstanţelor şi cauzelor exterioare. De aceea, o abordare eficientă este posibilă numai în măsura în care noi reuşim să înţelegem percepţia şi sentimentele elevului. Comportamentul este strâns legat de contextul în care apare. Ca urmare, considerarea tuturor aspectelor contextuale este esenţială pentru rezolvarea problemelor legate de comportamente neadecvate. Un comportament inadecvat manifestat la nivel de grup de elevi reprezintă un aspect mult mai grav decât un comportament inadecvat manifestat la nivel individual. Manifestarea unui comportament extrem este mult mai posibilă în cadrul unui grup. De aceea, comportamentul inadecvat trebuie abordat cu fiecare individ în cauză. Comportamentul inadecvat al elevilor nu este de natură extraterestră. Din când în când, fiecare dintre noi se comportă inadecvat, şi acest lucru ne poate ajuta să înţelegem comportamentul inadecvat al elevului din perspectiva elevului. Înţelegerea perspectivei elevului este fundamentală pentru a determina o schimbare comportamentală. De multe ori, anumite tipare de comportament sunt reacţii /răspunsuri învăţate/ însuşite din anumite situaţii concrete. Capitolul 5: Managementul comportamentului elevilor 241

Embed Size (px)

description

modalitati de a gestiona probleme de comportament la elevi

Transcript of 06_Managementul comportamentului

Managementul comportamentului

Proiect PHARE TVET RO 2002/000-586.05.01.02.01.01

nvmntul incluziv: O ans pentru toi elevii!!

Managementul comportamentului

Materiale de formare

Obinuinele se transform n caractere.

Ovidiu (45 .H.- 17 d.H.)Scopul prezentului manual este de a pune la dispoziia Centrelor de Resurse o diversitate de informaii legate de managementul comportamentului elevilor. Ca i n cazul celorlalte materiale, informaiile coninute n acest document nu sunt prescriptive, ci trebuie aplicate n manier flexibil astfel nct s corespund circumstanelor i cerinelor celor care fac obiectul formrii.

Termenul dificulti comportamentale este utilizat n acest material cu sensul de orice dificulti legate de comportamentul elevilor n coal, indiferent de cauza acestora. Deci, termenul nu se refer doar la situaiile de indisciplin, ci cuprinde i dificulti de natur social, emoional i/sau legate de sntatea mental, precum i dificulti care i au originea n situaia social sau familial a elevilor i care se reflect n comportamentul problematic la coal.

La baza acestor materiale stau cteva convingeri fundamentale:

Comportamentul este un mijloc de comunicare i, atunci cnd este inadecvat, exist o cauz. Dar aceast cauz ine de percepia unui anume elev care, de multe ori, este diferit de propria noastr percepie asupra circumstanelor i cauzelor exterioare. De aceea, o abordare eficient este posibil numai n msura n care noi reuim s nelegem percepia i sentimentele elevului.

Comportamentul este strns legat de contextul n care apare. Ca urmare, considerarea tuturor aspectelor contextuale este esenial pentru rezolvarea problemelor legate de comportamente neadecvate.

Un comportament inadecvat manifestat la nivel de grup de elevi reprezint un aspect mult mai grav dect un comportament inadecvat manifestat la nivel individual. Manifestarea unui comportament extrem este mult mai posibil n cadrul unui grup. De aceea, comportamentul inadecvat trebuie abordat cu fiecare individ n cauz.

Comportamentul inadecvat al elevilor nu este de natur extraterestr. Din cnd n cnd, fiecare dintre noi se comport inadecvat, i acest lucru ne poate ajuta s nelegem comportamentul inadecvat al elevului din perspectiva elevului. nelegerea perspectivei elevului este fundamental pentru a determina o schimbare comportamental.

De multe ori, anumite tipare de comportament sunt reacii /rspunsuri nvate/ nsuite din anumite situaii concrete. De exemplu, dac un copil mic dorete ca prinii s-i dea ciocolat, dar acetia refuz, atunci copilul ncepe s ipe i s se agite nervos. Dac ipetele i agitaia nervoas i aduc ciocolata, atunci copilul nva foarte repede c aceste manifestri l duc la rezultatul dorit. Un elev de 15 ani deine numeroase astfel de rspunsuri nuite din anumite situaii. Ca urmare, pentru acei elevi cu cerine comportamentale semnificative, progresul i schimbarea se produc lent. Ceea ce s-a nvat n 15 ani este foarte greu de schimbat n cteva luni. Dar nvul are i dezv, iar acest lucru nu trebuie uitat de cei care simt c orice ncercare de a determina un comportament pozitiv pare a fi fr speran.

Comportamentul elevilor nu poate fi controlat. Ceea ce putem face este s determinm contextul i limitele care promoveaz un comportament pozitiv i reduc comportamentul inadecvat.

n sfrit, fiecare elev este unic, cu personalitate proprie i tipar de comportament individualizat. Nu exist rspunsuri simple. Dac ar exista, le-am fi descoperit pn acum. Cuvintele lui Peter Sihastrul din secolul al 13-lea tinerii de azi nu se gndesc la nimeni dect la ei. Nu au pic de respect pentru persoanele mai n vrst. sunt la fel de actuale i pentru foarte muli dintre tinerii din zilele noastre.

Principii ale managementului comportamentului elevilorEste de dorit ca colile s-i dezvolte modele proprii de intervenie cu privire la dificultile de comportament care s reflecte circumstanele lor particulare. Totui, considerm util respectarea ctorva principii care sunt eseniale n activitatea cu elevii care au dificulti legate de comportament:

Abordarea dificultilor comportamentale ale unui elev trebuie s nceap cu o evaluare a mediului n care apare comportamentul i cu aciuni de remediere acolo unde evaluarea arat c acesta nu este optim. Programele individualizate trebuie s fie proporionale cu dificultatea i ct mai puin intruzive.

Abordarea dificultilor comportamentale ale elevilor trebuie s fie adecvat, s ating obiectivele interveniei. Este recomandat nregistrarea atent a naturii dificultii, a aciunilor ntreprinse i a rezultatelor obinute. Elevii trebuie implicai n programele individualizate ct mai mult posibil. Trebuie s existe o consultare i un parteneriat cu prinii elevului.

Este necesar recunoaterea faptului c toate persoanele care lucreaz cu elevi pot avea, la un moment dat n cariera i activitatea lor, dificulti legate de comportamentul elevilor. n aceste situaii este necesar s se cear asisten i s se se acorde aceast asisten ntr-o manier non-critic.

Definirea comportamentuluiImpactul unui comportment inadecvat asupra noastr, ca profesori, este considerabil. ntreruperi ale leciei provocate de elevi care vorbesc n timpul orei sau care nu-i las pe colegi s nvee sunt lucruri de care trebuie s se ocupe un profesor i care nu fac dect s adauge la stresul de a fi profesor. Cu toate acestea, reducerea comportamentelor de acest fel se poate aborda eficient prin crearea unui climat de promovare a comportamentului pozitiv, combinat cu profesori care au la dispoziie tehnici adecvate de management al comportamentului. Deseori, n cazul unor incidente mai serioase provocate de compor-tamente neadecvate, profesorii trec prin experiene negative ca urmare a interaciunilor cu elevii. Acest lucru nseamn sentimente de furie, team, dezndejde i incapacitate. Dar tocmai aceste sentimente sunt cele care genereaz nelegerea comportamentului fiecrui elev n parte. Dac un profesor se simte frustrat i respins ca urmare a comportamentului unui elev (de exemplu, pentru c elevul i se adreseaz ntr-o manier total nepoliticoas), de regul, aceste sentimente oglindesc sentimentele pe care elevul le are ca urmare a ceea ce se ntmpl n propria sa via.

Faptul c nelege c sentimentele elevului sunt oglindite de profesor, printr-un proces de transfer, i permite profesorului s rspund la comportamentul elevului din perspectiv profesional, i nu personal i emoional. Prin aceasta, nu numai c se ajunge la identificarea unor reacii/rspunsuri mai eficiente, dar se reduc simitor stresul i tensiunea trite de profesori n astfel de situaii dificile. O alt problem cu care se confrunt profesorii n combaterea comportamentelor inadecvate este tendina de a descrie comportamentul din punctul de vedere al impactului comportamentului. De exemplu: Astzi, Alex a ntrerupt lecia de mai multe ori. O astfel de abordare nu ofer prea multe informaii despre comportamentul propriu-zis al lui Alex. Schema de mai jos (Fig. 1) propune un model de identificare a comportamentului n termeni mai precii.

1. Stabilirea nivelului de baz al comportamentului

Obiective:

descrierea preocuprii exprimate cu privire la comportamentul problem ct mai corect posibil; posibilitatea comparrii situaiei la nceputul interveniei cu cea de la finalul interveniei.Se nregistreaz:

frecvena, locul, timpul, situaia social, evenimente declanatoare, descrierea comportamentului problem, durata comportamentului problem, severitatea comportamentului, consecinele pentru elev, consecinele pentru ceilali.2. Audit al comportamentului

Obiective:

evaluarea factorilor din mediul n care apare comportamentul problem care au efect asupra comportamentului copilului i care pot fi modificai; compararea acestor factori cu situaia ideal/ateptat (mediul optim de nvare).Pentru realizarea acestui audit profesorii vor utiliza instrumente de evaluare care vor acoperi aspecte ca:

mediul fizic al clasei, organizarea acestuia, echipamente; managementul clasei; sistemul de reguli i rutine utilizat; mediul i regulamentul n afara clasei; politicile generale ale colii cu privire la comportament i sprijinul acordat personalului; rolul i implicarea prinilor.Auditul la acest nivel are un scop general i, dei se refer la circumstanele particulare n care apare comportamentul, nu are o focalizare prea adnc.

Este necesar luarea n considerare a ctorva informaii cu privire la elev:

posibilitatea existenei unei deficiene senzoriale, n spe de auz; factori medicali semnificativi care afecteaz elevul; evenimente de via semnificative care pot afecta elevul.Dac se identific astfel de situaii se recomand aciuni directe:

contactarea coordonatorului pentru cerine speciale, dac exist, sau a consilierului colii i activarea reelei de suport;

diseminarea informaiei la nivelul profesorilor clasei.

Pe baza auditului profesorul va identifica ariile care pot fi mbuntite. Acestea vor sta la baza elaborrii planului de modificare a mediului n care apare comportamentul. De obicei perioada de implementare a unui astfel de plan nu este mai mic de 1 semestru, adic cel puin 6 luni, pentru a aloca suficient timp pentru ca efectele s apar.

FI DE OBSERVAIE A COMPORTAMENTULUI ELEVILOR

NUMELE ELEVULUI:____________________________________________ COALA:__________________________________________

DATA:___________________ DISCIPLINA:_____________________________________________

Nr. Crt.Situaia Ce a fcut elevul?

(COMPORTAMENT)Reacia profesoruluiCum a fost rezolvat situaia?Observaii

1.

2.

3.

4.

5.

3. Construirea unui plan comportamental individualizat

Planul comportamental individualizat trebuie s conin: informaii despre natura dificultilor comportamentale ale elevului; obiective de atins ntr-un anumit interval de timp i pai spre atingerea lor; aciuni pentru atingerea obiectivelor (prescripii comportamentale, personal implicat i suportul oferit de acetia, programe specifice/activiti/materiale/ echipament); ajutorul solicitat prinilor i modul de implicare al acestora; orice modalitate de implicare direct a elevului (ex. autoevaluare); dac se furnizeaz prescripii legate de cerine speciale; modul de monitorizare i evaluare; termene i modaliti de verificare/ evizuire a planului.

Este important ca prinii elevului/elevilor pentru care se propun planuri comportamentale individualizate s fie consultai i s cunoasc planul de modificare a mediului i modul n care acesta afecteaz programul elevului.

Pentru formularea planului individualizat trebuie culese informaii relevante despre copil care ar putea afecta:

decizia de a realiza planul individualizat sau nu

natura i modul de implementare a planului comportamental individualizat

dac exist cerine educaionale speciale care trebuie luate n considerare.

Aceste informaii pot veni de la: copil, prini, ali profesori, consilieri colari, personal medical, asisteni sociali i alii.

Evaluarea i verificarea se vor referi la urmtoarele aspecte:

identificarea unei modificri n comportamentul care a generat semnalarea; implementarea modificrilor descrise n plan; dac a aprut sau nu un efect general dup modificrile aduse mediului; alte informaii culese pe parcursul implementrii planului; punctele de vedere i sentimentele participanilor; aciuni viitoare.Dac ncercrile anterioare (de modificare a mediului, de implementare a unor programe comportamentale individualizate) nu s-au soldat cu rezultatele scontate se procedeaz la ajustarea lor i continuarea implementrii planului de modificare a mediului astfel ajustat n conjuncie cu planul comportamental individualizat.

La acest nivel se impune o consultare a prinilor i copilului cu privire la toate punctele interveniei din planul comportamental individualizat. Acest lucru are o importan vital, dat fiind gradul interveniei implicat de aciunile la acest nivel.

Planul comportamental individualizat la acest nivel include o consultare a specialitilor i eventual recurgerea la:

consiliere

terapie

implicarea colegilor de clas

automonitorizare

abordri comportamentale (recompense sistematice pentru mbuntirea compor-tamentului, economie de puncte etc.)

utilizarea de sanciuni.

La acest nivel se ia n considerare posibilitatea scoaterii elevului din mediu ca rspuns la comportamentul inadecvat (tehnici de tip time-out). Atunci cnd planul include astfel de sanciuni responsabilul cu disciplina trebuie avizat. Se recomand ca coala s evite pe ct posibil utilizarea exagerat a tehnicilor de excludere.

Cooperarea cu responsabilul pentru cerine speciale este esenial pentru a ne asigura c nivelul i coninutul curriculumului sunt potrivite pentru elev i a stabili ce modificri se pot opera n acest sens.

Rolul profesorului

Este important ca de la prima ntlnire cu clasa profesorul s-i defineasc poziia ca una ferm, plcut, s afieze siguran i ncredere n sine, fr tururi de for, ameninri sau anxietate perceptibil din afar.

Robertson (1997) observa c un comportament relaxat este asociat cu un statut nalt i implic faptul c persoana (n acest caz profesorul) nu se simte ameninat sau intimidat.

Profesorul trebuie s transmit mesajul: M atept s colaborai.

Atunci cnd stilul, limbajul non-verbal, postura i modul de comunicare ale profesorului par ncreztoare i denot autoritate, iar aceste caracteristici sunt meninute n procesul de predare i n managementul clasei, elevii vor colabora.

ncrederea n sine a profesorului este o trstur crucial n comunicarea cu elevii. Aceasta deriv parial din buna pregtire profesional i din cunoaterea obiectivelor leciei, dar i din caracteristicile sale de personalitate.

Un profesor eficient:CALITI PERSONALEABILITI

Buna autocunoatere

Generozitate

Sim al umorului

Preocupare pentru ceilali

Curiozitate intelectual Dorina de autoperfecionare

Respect pentru elev

Standarde nalte, exigen

Cunoaterea curriculum-ului

Cunoaterea stilului de nvare al elevilor

Capacitatea de a planifica programe adecvate de nvare

Model pentru elevi

Comunicarea cu elevii

Pentru mbuntirea modului n care comunic cu elevii, este nevoie ca profesorul s reflecteze asupra aciunilor pe care trebuie s le fac:

Comunicarea pasiv

1) Nu crezi c e cazul s te pregteti pentru or?

2) De cte ori trebuie s-i spun s-i faci curenie pe banc?

3) Nu crezi c ar trebui s faci exerciiul acum?

Comunicare agresiv

1) Eti lene i nu eti bun de nimic!

2) Cap tare! Nu poi mai mult de att?

3) Niciodat nu asculi! Ai idee cum s faci ce i-am spus?

Comunicare asertiv

1) Dup ce faci exerciiul poi s mergi afar n pauz.

2) Dac mai porecleti ali copii vei fi pedepsit!

3) Nu mai rspunde obraznic. Dac continui vei fi pedepsit.

Exerciiu: Scriei cteva moduri n care comunicai cu elevii:

1) ________________________________________________________

2) ________________________________________________________

3) ________________________________________________________

4) ________________________________________________________

5) ________________________________________________________

Comunicarea asertiv este cea care are cel mai mare succes pe termen lung; de aceea este recomandat pentru dezvoltarea i meninerea relaiilor interumane.

Cteva caracteristici ale stilului asertiv:1) Spune ce vrei s spui i f-o clar.

2) D instruciuni politicos, dar ferm.

3) Asigur-te de contactul vizual cu copilul nainte de a da instruciuni.

4) Acioneaz conform cu cele spuse.5) Nu-i cerei copilului s fac ceea ce spunei. Amintii-i c instruciunile trebuie urmate.

6) Dac copilul ncearc s se trguiasc cu dvs., rmnei ferm pe poziie.

Pai eseniali n comunicare:

1) Stabilii contactului vizual: Uit-te la mine!

2) Vorbii clar i distinct, pe un ton normal.3) Rostii solicitarea ntr-o manier simpl i concis, subliniind ce dorii s fac copilul: Strnge-i crile i caietele de matematic i pune-le n ghiozdan. Evitai solicitrile negative (adic ce nu vrei s fac elevul).

4) Verificai dac elevul a auzit ce ai spus, cerndu-i s repete. Dac elevul repet corect putei ntri percepia corect spunnd: Exact. Ai neles bine. Acum f ce te-am rugat. Dac nu poate repeta corect, mai spunei-i o dat i cerei-i din nou s repete. Dac nu poate realiza ceea ce-i cerei mprii solicitarea n fragmente mai mici: Strnge-i crile i caietele. Bun!, Acum pune-le n ghiozdan!.

Exerciiu: Scriei cteva instruciuni pe care le utilizai n comunicarea cu elevul:

1) _______________________________________________________

2) _______________________________________________________

3) _______________________________________________________

4) _______________________________________________________

5)_______________________________________________________

Comparai-le cu cele oferite mai jos pentru a determina claritatea, concizia, formularea pozitiv, modul n care sunt percepute de elev. Punei-v ntrebarea Va ti elevul ce are de fcut cnd aude ceea ce-i spun acum?Exemplu:

1) Pune-i haina la cuier.

2) Scoate-i cartea de matematic din ghiozdan.

3) Scoate-i un caiet i un creion pentru acest exerciiu.

4) Pune-i toate crile de pe banc n ghiozdan.

5) Copiaz aceste dou pagini n caiet.

Comunicarea non-verbal

Poate avea ca efect confuzia asculttorului, dac se trimit mesaje conflictuale. Acestea se refer la conflictul care poate exista ntre coninutul informaional al mesajului i maniera sau tonul emoional n care acesta este emis.

De exemplu, mesajul Pune-i picioarele pe podea! poate fi transmis n timp ce profesorul zmbete sau cu o voce foarte moale. Acest lucru i comunic elevului c profesorul nu este foarte serios sau c e slab, ceea ce l-ar putea face s ignore mesajul. Pe de alt parte, formele extreme de comunicare non-verbal trebuie evitate (ex. vocea nalt, ca un tunet, expresii faciale imobile, amenintoare etc. ).

Limbajul ca instrument n managementul comportamentuluiDac intenia noastr este s disciplinm elevii cu respect i siguran aceast intenie trebuie s transpar din limbajul nostru.

A fi asertiv presupune stpnirea unor abiliti de comunicare, control al comportamentului non-verbal, dar intenia de a ne exprima nevoile, drepturile protejnd n acelai timp nevoile, sentimentele i drepturile altora este cea care determin comportamentul asertiv.

Asertivitatea se refer la comunicarea ferm, ntr-o manier i pe un ton lipsit de ambiguitate i cu un limbaj non-verbal sigur (fr a fi agresiv). n acest sens abilitatea de a fi asertiv este una contient aplicat i nu este o simpl reacie la situaie.

Asertivitatea nu are legtur cu a ctiga sau a pierde o disput, ci se refer la stabilirea i afirmarea unor drepturi i nevoi juste.

Ca profesioniti avem responsabilitatea de a reflecta asupra modului n care comunicm n mod tipic n contextul colar, n special n chestiuni legate de disciplin.

Comunicarea prin intermediul limbajului este un proces dinamic, dependent de contextul n care are loc i confer baza pentru stabilirea unor relaii funcionale ntre profesor i elev.

Principii1. Meninei interaciunile cu scop corectiv ct mai puin intruzive posibil (un semnal non-verbal scurt, o instruciune direct, o reamintire a regulii); astfel vei reui s pstrai o atmosfer pozitiv, plcut n clas.

2. Evitai confruntrile (sarcasm, ostilitate, ameninri). Umorul poate reduce tensiunea i ridica spiritele.

3. Meninei un ton al vocii respectuos, pozitiv.4. Meninei limbajul n sine pozitiv. De exemplu: Cnd...atunci... este mai util dect Nu, nu poi pentru c.... Evitai excesul de nu trebuie, nu se poate, nu vrei i ntrebrile de tipul De ce? sau Nu-i aa c...?

5. Evitai gesticulaia excesiv.6. Fii ct mai concis posibil.7. Restabilii relaia funcional cu elevul ct mai repede posibil dup un incident.8. Dac trebuie s v comunicai frustrarea sau chiar furia facei-o ntr-o manier asertiv mai degrab dect agresiv:

Formulai propoziii scurte. Focalizai-v pe comportamentul primar. Evitai s divagai spre comportamente secundare i discursuri moralizatoare. Reducei tensiunea rezidual.

Tehnici de management al comportamentului

Realizarea unui plan comportamental individualizat

Primul pas n orice program de modificare a comportamentului este identificarea comportamentelor problem i a celor dezirabile. Etape:

1. Listarea comportamentelor

Listarea comportamentelor dezirabile/indezirabile ajut la stabilirea unui cadru de referin pentru definirea i abordarea acestor comportamente. Aceste comportamente pot fi ulterior divizate dup situaiile n care se manifest: n clas, pe coridor, n curtea colii.

n general problemele se grupeaz n urmtoarele categorii:

relaii cu profesorii; relaii cu ali elevi; aspecte legate de sine: sigurana personal, probleme de moral, obinuine, controlul i exprimarea emoiilor.

Exemplu:Comportamente dezirabileEvaluare

1-5Comportamente indezirabileEvaluare

1-5

Se implic cooperant n activitile de grup i agaseaz pe ceilali

Discut despre altceva

i ateapt rndul ntrerupe conversaia

Utilizeaz un limbaj politicos njur

Face gesturi urte

i organizeaz materia-lele de care are nevoie pentru sarcin pe banc Rupe pagini din cri

Nu are materialele necesare pentru realizarea sarcinii (creion, caiet, radier etc.)

Vine cu tema fcut Uit cri, caiete, instrumente acas

Dup ce s-a fcut o list cu comportamentele inadecvate i cu cele de dorit, frecvena acestor comportamente trebuie evaluat pe o scal (ex de la 1 la 5) pentru a identifica acele comportamente indezirabile care apar cel mai des i asupra crora ne vom axa n special. n mod identic se vor identifica acele comportamente bune, pe care le dorim mai frecvente, dar care momentan sunt destul de rare.

2. Selectarea comportamentului asupra cruia se va concentra intervenia

Nu se recomand s abordm mai mult de un comportament o dat pentru reuita interveniei!

Se alege unul dintre comportamentele indezirabile care are punctaj maxim ca frecven i se urmrete timp de 1 sptmn elevul pentru a nregistra aa-numitul nivel de baz, adic situaia de la care plecm i cu care vom compara rezultatele interveniei.

Monitorizarea comportamentului

Descriei comportamentul de schimbat (n termeni clari, observabili):

De cte ori apare comportamentul*lunimarimiercurijoivineri

15

13

11

9

7

5

3

1

*Scala se poate schimba, n funcie de frecvena comportamentului.3. Modificarea efectiv a comportamentului

Aplicarea modelului MODELULUI ABC

Acest model este utilizat pentru a nelege care sunt factorii ce influeneaz comportamentul elevului i cum putem interveni pentru a modifica comportamentele nedorite.

A antecedenteEvenimentele antecedente sunt foarte importante pentru a evidenia contextul care faciliteaz apariia unui comportament sau a altuia la copil. Antecedentele se pot clasifica n:

1. reguli;2. expectane;3. contextul fizic (organizarea clasei).

B comportament (behaviour)

Comportamentul este ceea ce face copilul. Prinii i profesorii fac adesea remarce de genul: E lene sau Are o atitudine nepstoare i au convingerea c descriu corect i exact problema. Nu e chiar aa! Comportamentul este ceva observabil, msurabil i bineneles, poate fi schimbat. Comportamentul nu este ceva ce copilul nu face (ex. Nu-i face tema! nu este un comportament). Se joac cu creionul cnd ar trebui s-i fac tema ar putea fi comportamentul pe care am dori s-l diminum.

C consecine

Consecinele care apar ca urmare a comportamentelor sunt de o importan critic. Oamenii fac anumite lucruri deoarece aciunile lor sunt urmate de anumite consecine (ex. atenia celorlali, laud, alte beneficii). Un comportament nu este continuat dac efectele realizrii lui sunt negative (ex. dac eti pedepsit, dac nu te bag nimeni n seam, dac eti criticat etc.). Consecinele pot astfel fi clasificate n: variante de recompense i de consecine.

Consecinele pot fi structurate astfel nct s apar contingene (legturi). De exemplu, i se poate spune elevului Dup ce faci ordine pe banc, poi s iei n pauz sau Cnd termini exerciiul ai 5 minute libere.

Opusul consecinelor, uneori chiar cu o mai mare eficien, este lipsa lor. Acest lucru nseamn c respectivul comportament nu este ntrit sau meninut. Acest efect este dezirabil, evident, cnd dorim s scdem frecvena unor comportamente nepotrivite.

n concluzie, modificarea comportamentului se poate face n 2 moduri:

schimbnd situaia care l favorizeaz (antecedentele); schimbnd consecinele/efectele pe care le are i care l menin.

Modificarea antecedentelor

Muli profesori i prini cred c au reguli, dar de fapt puine dintre aceste reguli sunt prezente ntr-o form scris; multe dintre aceste reguli sunt neclare (ex. dup ce vii de la coal trebuie s faci x, y, z asta poate nsemna imediat, dup ce mnnci, nainte s te uii la TV) i e normal s fie confuze pentru copil.

Tot astfel, expectanele sunt adesea neclare, de exemplu cnd un printe spune Sper c o s te compori frumos cnd mergem la mtua n vizit sau cnd un profesor spune Vreau s te compori frumos cnd avem musafiri n clas. Chiar dac copilul d din cap n semn c a neles, cum interpreteaz el s se comporte frumos? Aceast expectan din partea printelui sau a profesorului este neclar i n mod cert nespecific.

Sugestii:

redactai un regulament al clasei mpreun cu elevii; formulai regulile i ateptrile dvs. clar, concis i menionai ce se ntmpl n cazul nerespectrii lor;

exersai un mod de a comunica cu elevii caracterizat de claritate, precizie;

asigurai-v c avei toat atenia copiilor atunci cnd solicitai ceva.

Activitatea de predare are loc de obicei ntr-un cadru destul de neobinuit: o ncpere mic (pentru cerinele ce se impun), mobilat adesea inadecvat, cu puin spaiu de micare, contra timp 50 de minute n care trebuie atinse un numr de obiective curriculare i 25-30 de personaliti distincte, unice. n aceste condiii este de la sine neles c meseria de dascl se poate dovedi una destul de stresant.

Una dintre ntrebrile fundamentale pe care i le pune un profesor la nceputul unui nou an colar ar trebui s fie: Ce pot face pentru a diminua i eventual a preveni problemele de comportament n clas?

Mai jos v prezentm un sistem de proceduri, rutine i reguli posibile care pot asigura funcionarea mai eficient a comunitii complexe pe care o reprezint clasa de elevi.

Studiile au artat importana fundamental a primei lecii, a primelor ore/sptmni la clas, pentru stabilirea unui mod de lucru i de comportament la clas (Kyriacou, 1986, 1991; Rogers, 1997).

Obiectivele programului de management al comportamentului la clas:

n contextul activitii de nvare-predare, scopul programului de management al comportamentului este s fac elevii capabili s:

1. i asume responsabilitatea pentru comportamentul lor;2. respecte drepturile, sentimentele, nevoile altora;3. construiasc relaii funcionale cu ceilali.

Dezvoltarea unui plan comportamental la nivelul clasei

Comportamentul adecvat trebuie ncurajat i uneori nvat. n cazul n care mediul familial al elevului nu l ajut pe acesta s-i dezvolte un comportament adecvat, atunci trebuie s i se fac foarte clar cunoscut ceea ce se ateapt de la el n mediul colar. Schema de mai jos propune un plan de disciplin la nivelul clasei.

REGULAMENTUL CLASEI Rogers (1997)

-PLAN COMPORTAMENTAL-

CRETEREA NIVELULUI DE CONTIENTIZARE

Discutai cu clasa problemele legate de comportament i efectul acestora asupra procesului de nvare. Invitai-i s neleag, s coopereze i s susin nevoia unui plan sau acord comun.

TIPRII rezultatul sub forma unui regulament la clasei (plan cu privire la comportament) att pentru elevi, ct i pentru profesori. Punei o copie i la dispoziia prinilor.Faze fundamentale de stabilire a comportamentului pozitiv i disciplinei eficiente la clas Faza de stabilire

Aceast faz este crucial n dezvoltarea dinamicii clasei de elevi. n aceast etap elevii simt nevoia ca profesorul s le explice cum se vor desfura lucrurile pe parcursul anului colar la disciplina respectiv ateptrile profesorului cu privire la comportamentul lor i cu privire la activitatea de nvare.

Elevii ateapt ca profesorul s clarifice aspecte ca:

organizarea clasei (pe grupuri/ pe perechi/ pe rnduri); cum / dac se va realiza deplasarea/ mutarea elevilor n anumite situaii/ la anumite ore/ n cazul anumitor sarcini n clas; cum s procedeze pentru a solicita asistena profesorului; chestiuni legate de temele de cas, luarea notielor, modul de evaluare etc.

Conceperea unui set negociat de drepturi-responsabiliti-reguli este recomandat s se fac n primele 1-2 sptmni ale anului colar, deci de la primele interaciuni cu clasa respectiv. Pentru ca acesta s se transforme ntr-un instrument eficient de management al comportamentului trebuie s respecte cel puin 2 principii:

1. s reflecte valorile i obiectivele politicii generale a colii cu privire la comportament;2. s fie aplicat consistent de ntreg personalul colii.n crearea acestui instrument de management al comportamentului este util s se porneasc de la cteva drepturi fundamentale ale omului care decurg din nsi calitatea noastr de fiine umane.

Drepturi nenegociabile (inspirate din legea natural)

1. dreptul de a se simi n siguran la coal

2. dreptul de a nva

3. dreptul de a fi tratat cu respect

4. dreptul la egalitate

5. dreptul la opinie

6. dreptul la individualitate

7. dreptul de a preda

Drepturile implic responsabiliti. De exemplu, dreptul de a nva implic faptul c profesorul are responsabilitatea de a asigura cel mai eficient proces de nvare posibil. Elevii pot fi solicitai ca prin brainstorming s propun responsabiliti ce decurg din drepturile adoptate.

Urmtorul pas este formularea unor reguli printr-un proces de negociere cu elevii. Principala funcie a unei reguli este s confere o protecie formal, recunoscut i public a drepturilor. Regulile juste subliniaz i ncurajeaz responsabilitatea personal.

n formularea regulilor este important considerarea ctorva aspecte:

Formulai reguli care s se bazeze pe drepturi fundamentale (de exemplu: S crem o atmosfer n care toi se simt n siguran prin modul n care ne tratm unii pe alii.). Formulai un numr redus de reguli, dar care s se adreseze comportamentelor ateptate.Majoritatea autorilor (E.G. Rogers, 2000) consider util formularea a patru pn la ase reguli care s se refere la:

modul n care se trateaz unii pe alii (maniere, respect); comunicare (mna sus, tonul vocii, limbaj pozitiv, ascultare activ); nvare (cooperare i suport, utilizarea resurselor, solicitarea asistenei profesorului); deplasare (micarea n clas, ieirea din clas, spaiul personal); rezolvarea problemelor (rezolvarea panic a conflictelor, utilizarea asistenei profesorului i altele); Formulai regulile pozitiv i prin comportamente observabile (de exemplu: Regula cu privire la respect: Utilizm un limbaj pozitiv cnd ne adresm unii altora.); Utilizai un limbaj incluziv (de exemplu: n clasa noastr); Redactai regulile ntr-un regulament de comportament al clasei i afiai-l undeva la vedere.Funcii ale regulilor

protejeaz drepturile; expectane cu privire la responsabilitile fundamentale; ajut la controlarea comportamentului; atunci cnd sunt nclcate apar consecine (de exemplu: cnd un fotbalist faulteaz poate primi cartona galben).

Atunci cnd se discut regulile clasei cu elevii este util s se fac legtura cu experiena elevilor legat de reguli n alte contexte (de exemplu: circulaia rutier, n familie, fotbal, alte jocuri).

Elevii trebuie s tie c vor exista anumite consecine n cazul unui comportament inadecvat sau iresponsabil. Consecinele sunt direct legate de reguli i drepturi. Elevii vor trebui s neleag c atunci cnd o regul este nclcat unul din drepturi este nclcat.

De exemplu, dac un elev face frecvent glgie, i agaseaz pe cei din jur sau chiar se comport agresiv, acesta ncalc dreptul celorlali de a nva i dreptul profesorului de a preda. Consecina necesar, corect n acest caz va fi time-out-ul. Aceast tehnic va fi explicat ulterior. Elevul i va pierde astfel, temporar, dreptul de a participa la activitatea din clas.

Consecine posibile:

atenionare verbal; separarea de grup rezolvarea sarcinii singur; izolare pentru scurt timp de clas (time-out); discuie cu profesorul dup or; discuie cu dirigintele/ prinii: comisia de disciplin etc.Documentul Regulamentul clasei este conceput att pentru elevi, ct i pentru prinii acestora i va fi semnat de elevi i profesor.

coala trebuie s aib reguli ne-negociabile legate de comportamente ca: sntate/ siguran, agresivitate, ameninare, violen.

Faza de consolidare

n aceast faz rutinele i regulile devin norme prin utilizarea sistematic. La nceputul fiecrui semestru este util reluarea regulamentului i punctarea chestiunilor importante.

Odat stabilite regulile trebuie depus efort pentru consolidarea lor. Pentru un management eficient este necesar includerea unor planuri de aciune pentru situaii ce pot aprea (de exemplu: elevi care distrag mereu atenia profesorului pentru c vorbesc cu colegul de banc).

Stabilirea regulilor nu este suficient; nici mcar afiarea lor. Profesorul trebuie mereu s se adreseze unor comportamente inadecvate ca: ntrzierea la or, glgia n clas, refuzul de a realiza sarcina dat, limbaj inadecvat, pn cnd se creeaz nite norme de comportament n activitatea la clas.

Comunicarea regulilor nu trebuie s ia forma unui instrument prin care profesorul i exercit controlul asupra clasei, ci trebuie considerat un mijloc pentru a atinge un scop: cooperarea profesor-elev ntr-o comunitate de nvare. Astfel, regulamentul stabilit face posibile predarea, nvarea i managementul eficient.

Faza de coeziune

n aceast etap managementul comportamentului are loc n cadrul dinamicii deja formate a relaiei profesor-elev. Dac am reuit s stabilim o relaie de lucru pozitiv cu elevii ne bazm mai puin pe reguli i rutine, acum elevii fiind mai contieni de comportamentul lor i de cerinele cu privire la nvare.

Dirigintele/profesorul se poate folosi de orele de dirigenie pentru a discuta nevoile i preocuprile individuale/de grup.

Modificarea consecinelor

Acest aspect se refer la tehnici de manipulare a recompenselor i consecinelor pentru a ncuraja sau a reduce frecvena unui comportament.

La baza acestor tehnici st noiunea de ntrire.

ntririle sau recompensele se refer la orice consecin a unui comportament care sporete probabilitatea de apariie a acestui comportament.

ntririle difer de recompense n sensul c unele recompense pot funciona ca ntriri, altele nu (ex. ciocolata este o ntrire potenial n sensul c majoritatea oamenilor prefer ciocolata, dar este posibil ca ea s nu funcioneze ca ntrire pentru un anumit elev cruia nu-i place). Pentru a stabili o ntrire se poate porni de la o list de ntriri poteniale, discuii cu prinii, cu elevul, cei apropiai. Dup stabilirea ntririlor se procedeaz la testarea acestora pentru a vedea dac sunt eficiente sau nu.

Tipuri de ntriri

I. Pozitive: urmeaz unui comportament i i cresc frecvena de apariie. Negative: sporesc frecvena comportamentului prin faptul c se elimin un efect, o consecin negativ (ex. motivarea absenelor prea uor de ctre diriginte poate ncuraja elevii s chiuleasc).II. Obiecte: mncare, jucrii, haine, casete, CD-uri etc.

Activiti: vizionare de programe la televizor, sport, dans, but, mncat.III. ntriri sociale (naturale): surs, atenie, salut, acord, lauda n faa colectivului. ntriri simbolice: obiecte cu valoare simbolic care pot fi schimbate cu altele (ex. bani, jetoane, puncte negre/roii etc.).Avantaje ale ntririlor sociale:

uor de administrat; se pot administra contingenial cu comportamentul de accelerat; sunt fireti, naturale.

Exemplu de identificare a recompenselor (poteniale ntriri):

I PLACENU I PLACE

fotbalul

s se joace pe computer

s ajute profesorii

s vorbeasc n faa clasei

s repare obiecte stricate

matematica, fizica

Principii de administrare a ntririlor

1) S survin imediat dup efectuarea comportamentului.2) Subiectul s realizeze c exist o relaie de contingen ntre ceea ce face i ntriri.3) ntririle artificiale trebuie nlocuite treptat cu ntriri naturale.4) ntririle trebuie aplicate continuu n momentul dobndirii unei deprinderi i apoi intermitent.5) Trebuie administrate consecvent (ex. profesorii care predau la clas s adopte aceeai politic); inconsecvena scade efectul ntririi.

Evitai remarcele de genul: Era i timpul!, Pn acum de ce n-ai fost n stare?

Pedepsele sunt consecine negative ale comportamentelor care scad frecvena acestora astfel nct comportamentul e mai puin probabil s apar.

Tipuri de consecine

Acordarea unei consecine negative: critica, scderea notei la purtare. Retragerea unei consecine pozitive: confiscarea unui obiect (CD player), retragerea unor privilegii (eliminarea din echipa de fotbal a colii).

Este foarte util pentru prini/profesori s descopere ce reprezint o recompens i ce reprezint o pedeaps pentru un anumit elev. Listarea acestora ajut. Se recomand focalizarea ateniei n special pe recompense sociale (ex. lauda).

Principii de administrare a consecinelor

1) S survin imediat dup efectuarea unui comportament inadecvat.2) S fie aplicat consecvent.3) S fie de intensitate moderat i corect dreapt.4) S nu afecteze relaiile emoionale ntre pri.5) S fie completat de ntrirea unui comportament dezirabil.Observaii despre consecina fizic

Cercetrile privind utilizarea consecinelor fizice arat c acestea sunt ineficiente i conduc la creterea agresivitii fizice la elev n relaiile cu cei de aceeai vrst.

Efecte secundare ale consecinelor fizice

1) Tendina de a evita contactele sociale n general.2) Agresivitate ndreptat spre cel care pedepsete (activ sau pasiv).3) Modelarea comportamentului agresiv.4) Afectarea relaiilor sociale cu figurile autoritare care impun pedeapsa.5) Eecul generalizrii controlului impus de pedeaps la alte situaii.6) Control selectiv copilul i inhib comportamentele nepotrivite doar n prezena unei figuri autoritare care l-a pedepsit.7) Dezvoltarea de sentimente de lips de valoare i ideea c merit s fie tratat astfel care afecteaz imaginea de sine a elevului.

Ignorarea funcioneaz ca o consecin n reducerea frecvenei comportamentelor, dac este utilizat n mod consecvent (acolo unde este cazul, bineneles).

Cteva exemple de comportamente care pot fi modificate prin ignorare ar fi: strig, plnge, pune ntrebri repetitive, face pe clovnul.

Msura n care elevul va percepe aciunea profesorului ca pe o pedeaps just depinde de:

ce anume facem cnd aplicm o consecin; intenia pe care o facem s transpar prin procesul de manipulare a consecinelor; dac utilizm acest proces ca pe un scop n sine (a pedepsi pur i simplu) sau ca pe un mijloc spre un scop scopul putnd fi nelegerea a ceva, nvarea unor lucruri de ctre elev despre comportamentul lui; o consecin poate fi administrat ntr-o manier punitiv de profesorul a crui intenie este s-l fac pe elev s se simt pedepsit prin modul n care vorbete sau trateaz elevul n procesul de manipulare a consecinelor.

Prin procesul de manipulare a consecinelor, elevii au ocazia s resimt consecinele propriului comportament. Acest lucru evideniaz faptul c, dac elevii aleg s se comporte inadecvat, aleg n acelai timp s fac fa consecinelor comportamentului lor.

Toate comportamentele au consecine. Unele au loc n mod natural. De exemplu, dac stm prea mult la soare, ne ardem/facem insolaie.

Consecinele pot fi:

a) Ne-negociabile

Trebuie cunoscute dinainte, clar formulate n politicile colii cu privire la disciplin i aplicate decisiv.

Se aplic pentru:

comportamente inadecvate la clas

limbaj vulgar adresat profesorului

posesie i/sau uz de droguri

comportament violent

hruire

ameninare

Consecinele pentru astfel de comportamente pot include: time-out, exmatriculare pe 3 zile, retragerea unor privilegii etc.

b) Negociabile

Sunt consecinele stabilite mpreun cu profesorul la o discuie dup or. Majoritatea elevilor propun consecine mult mai dure dect ar face-o profesorul; de aceea trebuie temperate.

O consecin e mai mult dect o simpl pedeaps, pentru c se adreseaz comportamentului inadecvat, ncercnd s creeze o legtur ntre acesta i efectul lui. De exemplu, dac un elev este prins fumnd la coal, consecina poate fi s stea o or dup program, n care s vizioneze o caset educaional mpotriva fumatului.

Concentrai-v asupra prezentului i schimbrilor ulterioare ca urmare a consecinei; evitai accentuarea greelilor trecute ale elevului.

Pstrai respectul intact atunci cnd aplicai o consecin elevului.

Sigurana consecinei are un efect mult mai puternic dect predicile.

Severitatea consecinelor trebuie s fie proporional cu severitatea comportamentului.

ntrebrile cheie pe care trebuie s ni le adresm atunci cnd aplicm o consecin includ:

Este consecina legat, ntr-un mod anume, de comportament?

Este consecina rezonabil ca grad de severitate?

Afecteaz respectul n relaia profesor-elev?

Ce nva elevul din aceast consecin?

Mesajul pe care intenioneaz s-l trimit acest gen de disciplin este:

1. n coala noastr elevii au anumite drepturi i exist reguli exprimate n contracte/regulamente cu privire la comportament.

2. Modul n care te compori este la latitudinea ta.

3. Atunci cnd profesorii aplic consecinele stabilite pentru comportamente iresponsabile sau inadecvate, o fac pentru c drepturile altora sunt afectate i persoanele trebuie s fie responsabile pentru comportamentul lor i s fac fa responsabilitilor.

Acest aspect al disciplinei trebuie contrabalansat prin oferirea de sprijin adecvat: mediere, consiliere, planuri individualizate.

Consecine amnate

Unele consecine pot fi aplicate imediat sau la un moment apropiat de apariia comportamentului inadecvat; altele trebuie amnate.

E inutil s form o consecin n momentul n care un elev este furios. Acesta are nevoie de timp ca s-i revin nainte de aplicarea consecinei stabilite.Caracteristici:

Pot fi legate de afirmarea/reamintirea unei opiuni de conduit. Dac nu finalizezi sarcina acum, va trebui s o termini ...

Conin un mesaj de certitudine, dac ... atunci, cnd ... atunci. Formularea nu trebuie s aib tonul unei ameninri. Ideea este s crem un context de cinste/justee prin certitudine.

Acord o perioad de calmare ntre evenimentul problem iniial i consecina aplicat, permind prilor s abordeze comportamentul dup revenirea la o stare normal.

Trebuie stabilite n mod just, fr severitate intenionat.

Cteva tehnici de management al comportamentului 1. Ignorarea tactic profesorul acord selectiv atenie elevilor atunci cnd execut sarcinile date, ignornd comportamentele secundare.

2. Pauza tactic profesorul utilizeaz o pauz intenionat atunci cnd d o instruciune pentru a atrage atenia elevilor.

3. Semnalizare non-verbal profesorul utilizeaz un semnal non-verbal care se refer la un anumit mesaj, instruciune.

4. Semnalare indirect profesorul direcioneaz elevul fr a-i spune exact ce s fac. De exemplu: Sunt o grmad de hrtii sub banca ta.

5. Timp de conformare profesorul stabilete contactul vizual cu elevul i proximitatea spaial, d instruciunea, dup care i las elevului un interval de timp pentru a se conforma, interval n care nu i acord atenie.

6. Direcionare comportamental profesorul direcioneaz un grup sau un elev fcnd referire direct la comportamentul ateptat: Mihai, ntoarce-te spre mine! Mulumesc!

7. Reamintirea regulii profesorul face referire la setul de reguli negociate cu elevii: Avem o regul cu privire la ntrebri.

8. Prefaarea profesorul se focalizeaz pe ceva pozitiv nainte de a aplica tehnici de management comportamental.9. Chestionarea direct profesorul utilizeaz o form imperativ de ntrebare n locul unei forme deschise. De exemplu: Ce?, Cnd?, Cum? n loc de De ce? De exemplu: Ce faci?, Ce ar trebui s faci acum?, Care este regula noastr...?

Acest gen de ntrebri direcioneaz responsabilitatea ctre elev n loc s cear justificri. Imperativele directe se centreaz pe responsabilitatea elevului n momentul prezent i nu pe motivele pentru care nu se comport cum trebui.

10. Oferirea de alternative profesorul ofer o alternativ n cadrul regulamentului negociat: Poi s desenezi dup ce termini exerciiul!

11. Consecine amnate profesorul indic n mod clar consecinele care vor urma unui comportament inadecvat, oferind o opiune: Dac nu poi lucra n linite aici... trebuie s te rog s lucrezi singur.

12.Blocare acord parial redirecionareBlocarea este o strategie prin care profesorul oprete argumentarea fr sfrit a elevului. De exemplu, profesorul atrage atenia unor elevi s se orienteze spre catedr i s asculte. Elevii se plng Nu vorbeam doar noi...!. Profesorul le blocheaz tentativa de evitare cu un gest ferm al minii i repet instruciunea. Mesajul profesorului este :Nu m intereseaz de ce vorbii sau cine mai vorbete. Ascult instruciunea i f ce-i spun.

Profesorul poate exprima un acord parial cu elevul (dac este cazul) i apoi l redirecioneaz pe regul i cerinele sarcinii. De exemplu, profesorul face observaie unui elev care mestec gum i i reamintete regula. Elevul rspunde napoi: Dar, domnul Popescu ne las s mestecm gum! n loc s intre n disput, profesorul exprim un acord parial: Poate c domnul Popescu v las, apoi redirecioneaz: n aceast clas regula este clar. Coul este acolo. Mulumesc!.

Elevului i se ofer timp s se conformeze.13. Comentariu asertiv-direcionare comand exist grade de asertivitate n limbajul i vocea cuiva. Atunci cnd suntem asertivi ne susinem drepturile ntr-o manier clar, decisiv, ferm, non-agresiv: Acest gen de limbaj este inacceptabil aici. Avem o regul legat de respect. M atept s o folosii.

14. Comenzi atunci cnd adresai o comand, asigurai-v c e scurt i c ai stabilit contact vizual direct cu elevul: Mihai (...)! Primul cuvnt s fie tare i accentuat pentru a atrage atenia. Cobori vocea odat ce ai stabilit contactul vizual i transmitei comanda pe un ton ferm, decisiv, asertiv: D-te jos de pe banc, acum!

Dac are loc o btaie ntre elevi i nu se cunosc numele elevilor utilizai o comand generic Hei! ...Hei!..., apoi pe un ton ferm, asertiv D-te la o parte, acum! Utilizai i gesturi pentru a indica elevilor s se separe.

Direcionai elevii prezeni n alt parte i trimitei dup un alt profesor imediat. Este preferabil s dai comenzi doar n cazul n care este necesar oprirea imediat a comportamentului. Trebuie s avem un plan pentru situaia n care elevul refuz s se supun (time out, asistena dirigintelui, consilierului colar etc.).

Tehnica time out

Time out nseamn scoaterea elevului din contextul care-i ntrete comportamentele inadecvate i mutarea acestuia ntr-un loc n care s fie lipsit de ntriri. Muli copii au anumite comportamente care sunt menite s atrag atenia profesorului sau pentru a obine un anumit efect scontat. Atenia profesorului poate avea un efect extrem de puternic n ntrirea comportamentelor elevilor.

Comportamente care pot fi abordate prin time out ( dup Lynn Clark, 1985):

lovirea altora, a profesorului

ameninarea altora

temper tantrum

comportament ostil

rspunsuri obraznice

strigte agresive

aruncarea, distrugerea unor obiecte

aruncarea cu obiecte n alii maltratarea, rnirea, agresarea altora

acte periculoase

vocabular vulgar, jignire, poreclire

ntrerupere persistent

plngeri, cereri ostentative

nerespectarea comenzii de a opri un comportament

Time out nu este doar o pedeaps, ci un mijloc de a evalua ce s-a ntmplat i de a cuta soluii pe viitor. Elevilor care sunt trimii la time out li se va nmna o fi de genul celei de mai jos i li se cere s rspund la ntrebri. O copie a acestei fie se va ntoarce la profesor, una la diriginte.

FI

Ce s-a ntmplat? (De ce ai ajuns aici?)

Care-i versiunea ta despre ce s-a ntmplat? (dreptul la replic)

Ce regul/drept ai nclcat prin comportamentul tu?

Ce poi face pentru a repara situaia? Pentru a preveni astfel de situaii n viitor?

Cum te poate ajuta profesorul/dirigintele?

Realizarea unui plan comportamental individualizat bazat pe aplicarea tehnicii time out 1. Selectai comportamentul int

Amintii-v c time out nu este tehnica eficient pentru orice comportament, iar utilizarea sa abuziv i scade eficiena!

Listai comportamentele de modificat prin time out:

______________________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

Alegei 2 dintre acestea i marcai o stelu n dreptul lor.

2. Alegei un loc pentru time out

Acesta trebuie s fie un loc plictisitor, n care elevul s nu primeasc atenie i n care s nu aib acces la ntriri (nu este recomandat un loc n care s plvrgeasc i s rd cu ali elevi, scpnd astfel i de sarcinile date la or). Holul sau un col pot fi astfel de locuri. Nu nchidei copilul ntr-un dulap sau un spaiu strmt i nu alegei un loc care poate genera fric (ex. subsol ntunecos). n coal, locul ideal este probabil un col sau o sli apropiat de clas sub supravegherea unui alt profesor eventual. Se poate stabili un loc undeva n clas sau o zon pentru time out, un loc de calmare i recptare a controlului.

3. Determinai timpul necesar

Timpul se stabilete de obicei n funcie de vrsta copilului (adic, 1 minut pentru fiecare an la copiii mici); timpul total pentru time out nu ar trebui s depeasc 12 minute.4.Msurarea timpului

Utilizai un ceas cu alarm, elevul fiind informat c poate s ias doar cnd acesta sun. Astfel, responsabilitatea cu privire la durata time out-ului nu este nici a profesorului nici a elevului.5.Nu-i acordai atenie copilului cnd este n time out

Prinii sau profesorii fac adesea greeala de a continua s-i in predica copilului, ceea ce practic anuleaz eficacitatea acestei tehnici. Chiar dac copilul strig sau acuz dureri sau cere s foloseasc toaleta, acestea trebuie ignorate, cu excepia cazului n care sunt probleme reale. Pentru orice comportamente distructive se pot impune pedepse suplimentare.6.Stabilii legtura cu elevul dup time out

ntrebai-l: De ce ai fost trimis la time out? Dac rspunde corect i se permite s-i reia activitatea anterioar. Dac rspunde incorect sau nu tie, i se explic. Este important s se clarifice legtura ntre comportament i time out, pentru ca elevul s sesizeze secvena cauz-efect. Elevul trebuie s nvee ce consecine vor avea anumite comportamente. Nu se recomand s i se in o predic dup time out, nici s i se cear s promit c nu va mai face niciodat ce a fcut. Astfel de promisiuni nu duc la mbuntiri.

Realizarea unui plan comportamental individualizat bazat pe administrarea de pedepse Pedepsirea comportamentului sau costul rspunsului implic retragerea unor privilegii pentru o perioad de timp. Aceast procedur nu necesit un spaiu special, se poate administra oriunde, oricnd.

Principii generale:

1. Alctuii o list cu comportamentele care sunt dificil de abordat utiliznd alte tehnici (maximum trei).2. Informai elevul ce comportamente vor avea drept consecin o pedeaps.3. Facei o list de privilegii care pot fi retrase ca pedeaps.4. Recapitulai cu elevul consecinele pentru comportamente neadecvate, precum i consecinele pentru comportamente adecvate. Aceast tehnic numit amorsare va crete eficiena consecinelor i ofer o legtur cognitiv ntre consecinele trecute i controlul comportamentului n prezent. Se va realiza i o internalizare a consecinelor ce urmeaz un anumit comportament. Se presupune c, avnd posibilitatea de a alege, elevul va prefera o consecin pozitiv (recompens) pentru comportament adecvat.

5. Se recomand s se stabileasc un semnal non-verbal de comun acord cu elevul, care s serveasc drept avertizare i care s-i permit copilului s dezvolte autocontrol. n momentul n care i se arat semnul copilul poate decide:

s-i schimbe comportamentul curent;

s accepte consecinele asociate cu comportamentul neadecvat.6. Dac elevul i controleaz comportamentul, putei s-l ncurajai: Mihai, m bucur c ai ncetat s o jigneti pe colega ta!

7. Fii consecveni n aplicarea procedurii. Dac nu facei acest lucru elevul va observa c adesea spunei lucruri pe care nu le credei cu adevrat sau nu le punei n practic i va specula asta.Economia de jetoane

Se utilizeaz de obicei cu copii ntre 3 i 6 ani. Acest sistem poate fi utilizat, n special, cu copii mai mari de 6 ani, chiar pn la 8-10 ani dac vrsta lor mental este mai mic dect vrsta cronologic. n anumite condiii poate fi utilizat i cu elevi mai mari.

Principiul general este utilizarea unei abordri pozitive n dezvoltarea de comportamente noi, mai adecvate. Se identific comportamentele dezirabile/indezirabile i se stabilete o regul de acordare a jetoanelor (ex. primeti 5 puncte roii dac stai n banc fr s te ridici toat ora sau pierzi 1 punct de cte ori vorbeti cu colegul de banc). Cu punctele colecionate copilul poate cumpra privilegii.

PRIVILEGIUUNITATE DE TIMP/BANIIMPORTANAPUNCTE/

JETOANE

asistentul profesorului1 sptmn55

audierea melodiei preferate n pauz5 minute33

ciocolata preferat10 000 lei210

Reguli de baz

Oferii-i jetonul imediat ce copilul realizeaz comportamentul adecvat. Cnd i oferii jetonul spunei exact ce v-a plcut, ct suntei de mulumit c s-a comportat aa. Cnd apare un comportament inadecvat este important:

a) s-l ignorai; b) selectai un privilegiu pe care-l vei retrage; c) retragei un jeton (cel mai puin dezirabil alternativ); d) analizai comportamentul pentru a vedea dac nu cumva i-ai cerut prea mult copilului; n acest caz revizuii setul de expectane.

Cu elevii mai mari aceast tehnic se poate utiliza prin implementarea unui sistem de puncte care pot fi transformate n note. La nceputul anului colar profesorul stabilete mpreun cu elevii un set de comportamente pentru care elevii pot primi puncte roii/negre (ex. rspunsuri la ntrebri n clas 1 punct, prezentare referat 2 puncte etc.) precum i modul de convertire a punctelor n note (ex. la 7 puncte roii elevul primete nota 10 n catalog).

Tehnica se poate utiliza i pentru a ncuraja disciplina la clas, dar presupune colaborarea strns cu prinii i se bazeaz de obicei pe semnarea unui contract. n acest caz prinii sunt cei care acord recompense/pedepse pentru comportamentul adecvat/ inadecvat al elevului la coal cuantificat ca un punctaj.

Exemplu

Se msoar urmtoarele trei aspecte ale comportamentului unui elev de fiecare dat cnd are o anumit or (ex. matematic):

1. Punctualitate: elevul s fie responsabil cu privire la punctualitate

Exemple:

S fie la timp n clas.S fie gata pentru or dup 3 minute de la intrarea profesorului n clas.2. Respect: elevul s respecte demnitatea i autoritatea profesorului i demnitatea celorlali elevi

Exemple:

Utilizarea unui ton adecvat cnd se adreseaz profesorului

S nu-i distrag pe alii de la activitate

S nu foloseasc cuvinte vulgare

S nui necjeasc/agreseze pe ceilali elevi

3. Sarcini: elevii s finalizeze sarcinile date de profesor n clas fr ntrerupere sau refuz

Exemple:

S prezinte temele la timp

S urmreasc instruciunile profesorului n clas fr comentarii

Profesorul ine socoteala punctelor nregistrate de elev. Elevul obine puncte pentru respectarea celor 3 criterii listate mai sus. Accentul cade pe faptul c elevul ctig sau nu punctele. La finalul zilei/sptmnii se nsumeaz punctele ctigate de elev i se mpart la totalul punctelor pe care le-ar fi putut ctiga.

Exemplu:

Elevul a ctigat 24 puncte. Totalul pe care le-ar fi putut ctiga este 28 puncte

24:28 = 0,86. Scorul elevului este deci 86%.Comportamentele elevului se nregistreaz n fiecare zi pe o fi de observaie. De cte ori elevul nu obine un punct se specific motivul pentru care punctul nu s-a acordat. Acest lucru este util pentru c elevul nu mai poate contesta neacordarea punctului atunci cnd motivele sunt clar specificate. nregistrarea comportamentelor este necesar pentru identificarea acelor comportamente la care elevul mai are de lucrat pentru a le modifica. Acele comportamente problem care se repet frecvent vor constitui inta viitoare a programului.

Contractul de contingen

Este o modalitate de stimulare a comportamentelor adecvate cu rezultate n cazul adolescenilor. Const n a stabili un contract ntre toate prile implicate (elev, profesor, prini) care specific comportamentele pe care trebuie s le aib acetia i consecinele realizrii/ nerealizrii lor n termeni precii. Se va specifica data ncheierii acestui contract, termenul de valabilitate i va fi semnat de toi cei implicai. Acest contract este un instrument n zona proximei dezvoltri a adolescentului care regleaz relaiile ntre el i celelalte persoane.

Ideea de baz este ca prile s conlucreze i s ajung la un acord cu privire la cteva obiective specifice, realiste, observabile i msurabile. Contractele de contingen funcioneaz pentru c sunt o declaraie public prin care prile se oblig la aciuni viitoare i o fac n mod voluntar. n plus, printr-un astfel de contract i artm elevului c l tratm ca pe un adult responsabil de comportamentul lui i capabil s-i respecte cuvntul dat.

Coninutul contractului trebuie negociat astfel nct fiecare parte s simt c a avut ceva de spus i c are reale beneficii de pe urma ncheierii acestuia. Este util s se lase loc de renegociere dac nu se pot onora obligaiile contractuale de ctre una dintre pri. Formularea general trebuie s fie una pozitiv, cu accent pe consecinele pozitive ale respectrii obligaiilor contractuale. Fiecare parte primete o copie, iar datele i condiiile de revizuire vor fi stabilite n avans.

EXEMPLU

Felix i asum responsabilitatea s:

Vorbeasc politicos i s nu-i loveasc colegii. Discute cu dirigintele la sfritul orelor i s-i comunice ce dificulti a avut.Dl diriginte Popescu este de acord s:

Se ntlneasc cu Felix n fiecare zi i s discute cum au decurs lucrurile, att aspectele pozitive, ct i cele negative. S discute calm cu Felix. S-l informeze pe dl Mitea despre comportamentul lui Felix.Dl Mitea (tatl lui Felix) este de acord s:

l sune pe dl Popescu (diriginte) o dat pe sptmn. S-l lase pe Felix la discotec dac i respect ndatoririle din acest contract timp de 2 sptmni.

Semnturi:

Felix _______________

Dl Popescu (diriginte) ________________

Dl Mitea (tat) _________________

Tehnica shaping

n cadrul procedurii denumite shaping, n cazul n care comportamentul pare s se mbunteasc (adic este aproape de ce se ateapt printele/profesorul), dar nu este exact comportamentul dorit, din moment ce ntotdeauna exist variaie n producerea comportamentului, printele/profesorul trebuie s-l recompenseze i apoi s atepte o aproximare i mai bun a comportamentului dorit pentru a-l recompensa din nou. Aceast procedur este destul de util n a-i ajuta pe elevi s dezvolte noi comportamente sau s ntreasc un comportament dorit care exist, dar ntr-o form imatur. Cel mai simplu exemplu n acest sens este dezvoltarea limbajului la copii: pe msur ce copilul primete ntriri pozitive pentru c a spus ceva corect va produce fraze din ce n ce mai corecte.

Tehnici de focalizare a ateniei pentru profesori

1. Stop! Ce faci? Uit-te la mine! Ascult2. Indicatori non-verbali profesorul poate utiliza semne cu mna a cror semnificaie este prestabilit i cunoscut de elevi (de exemplu, degetul arttor sus urmeaz s v spun instruciunile), un clopoel/ instrument muzical/ fluier, btaie din palme.3. Pauza tactic atunci cnd se dau instruciuni pentru toat clasa este important ca profesorul s atepte pn cnd toi elevii sunt ateni i capabili s proceseze instruciunile. Dac profesorul vorbete peste elevi i zgomotul produs de micarea lor, elevii se obinuiesc cu asta i devine un obicei de grup greu de schimbat.

Stabilii un semnal/ indicator non-verbal pentru solicitarea ateniei grupului. Facei o pauz tactic scurt pentru ca elevii s proceseze semnalul, rostii instruciunea. Dac este necesar, repetai instruciunea.

De exemplu: Toat lumea (...) Ochii i urechile la mine. Mulumesc (...). Paul (...) i Simona (...) creioanele jos. Fii ferm i sigur.

Un cuvnt de apreciere/ recunoatere poate ajuta.De exemplu: V mulumesc c ai fost ateni cnd v-am cerut asta.

Capacitatea de a menine atenia clasei depinde de abilitatea profesorului de a angaja elevii n predare i de a-i focaliza pe nvare. Capacitatea de a preda eficient i de a aborda comportamentele problem este crucial pentru eficiena procesului de nvare.

Managementul furiei

Furia este o emoie puternic ce poate afecta, chiar distruge, relaiile de lucru pozitive ntre noi i ceilali. Se manifest n diverse moduri: strigte, ipete, ostilitate, agresivitate, fierbere interioar. Furia ne poate ns i valida anumite sentimente i nevoi i ne poate ajuta s le comunicm.

Este important s ne nelegem furia. Identificai:

situaiile, circumstanele, oamenii care ne scad tolerana la frustrare; ce facem de obicei n aceste situaii, cum reacionm; cum putem s ne gestionm furia i s-i ajutm pe alii s fac acest lucru.

Nu putem reflecta la aceste aspecte n toiul evenimentului, dar merit s reflectm la frustrare i furie n contextul rolului nostru ca profesor.

Furia (sau cel puin frustrarea) este un sentiment pe care adesea nu-l putem evita, care apare cnd suntem obosii, hruii i trebuie s facem zece lucruri deodat.

Se face distincia ntre:

sentimentul de furie/frustrare pe care nu-l putem controla; comportamentele care rezult din acest sentiment i care sunt nvate.

Pentru a funciona eficient n lumea complex n care trim este nevoie s avem capacitatea nu doar de a ne exprima furia, ci i de a nu ne-o exprima (Scott-Peck, 1978).

n timp ce exist momente n care furia trebuie exprimat scurt, cu pasiune, sunt i momente n care este mai bine, mai nelept s ne-o exprimm dup multe deliberri i autoevaluri (Scott-Peck, 1978, citat de Rogers, 2003).

Comunicarea furiei

Fii specific i asertiv. Nu ataca! Orict ar fi de tentant, nu i va servi la a obine nelegere sau cooperare; adreseaz-te comportamentului lor; calmeaz-te nainte de a comunica c eti furios i de ce eti furios! Respir adnc, numr pn la 10.

ncearc o revenire i o planificare a aciunii viitoare ntr-o situaie similar (perioad de revenire i reflectare). Ca adult este nevoie s venim n ntmpinarea elevilor pentru a repara/reconstrui relaia cu acetia; sentimentele reziduale de animozitate nerezolvate afecteaz relaia profesor-elev.

Dup perioada de calmare iniiai o discuie cu elevul i:

Explicai pe scurt ce v-a enervat i de ce. Invitai elevul s-i spun punctul de vedere (dreptul la replic). inei cont de percepia i sentimentele lui, dar referii-v la dreptul fundamental afectat de comportamentul elevului. Evitai s-l forai pe elev s-i mprteasc sentimentele dac nu dorete s fac acest lucru. Discutai modul n care vei aborda incidentele viitoare. Desprii-v n termeni amiabili.

Prini furioi

Cnd avem de-a face cu prini furioi, este crucial s recunoatem i s afirmm ceea ce tim i ceea ce percep ca fiind problema. S-ar putea ca percepia lor s nu coincid cu percepia dumneavoastr i s-ar putea chiar s fie incorect, dar este modul n care se simt i modul n care vd lucrurile.

Calmai-v nainte de a ncerca s ajutai persoana s se calmeze. Permitei-i printelui s explice ce simte (acordai-i timpul necesar); evitai s intervenii i s aprai coala n acest moment.

Invitai-l s ia loc (e mai greu s fii foarte furios cnd stai jos).

Ascultai nti, reflectai la ceea ce spune Deci spunei c ... din punctul dumneavoastr de vedere....

Asigurai-v c avei punctul de vedere al colii i invitai printele s priveasc lucrurile din perspectiva politicii colii.

Centrai-v pe fapte. Onestitatea este crucial cu privire la ce s-a ntmplat, cum stau lucrurile, cele mai bune opiuni pentru ambele pri.

Subliniai faptul c v aflai aici pentru a rezolva problema, nu pentru a v ataca reciproc. Cutai o soluie sau facei referire la paii ce trebuie urmai pentru a gsi una; ideea este gsirea unei soluii acceptabile de ambele pri. Desprii-v n termeni amiabili, asigurndu-v de posibilitatea stabilirii unei noi ntlniri dac este necesar.

Suportul acordat printelui poate elimina scenele publice dezagreabile.

Btaie ntre elevi

Este recomandat s se recurg la o comand scurt, pe un ton ridicat Oprii-v! D-te la o parte, acum!. Prin aceasta artm clar c respectivul comportament trebuie s nceteze. Tonul ridicat e apoi redus i se repet comanda. Reducerea tonului vocii d o impresie de calm i control. Dac elevii nu se despart va trebui s decidem dac intervenim fizic (curs riscant de aciune). Dac decidem asta, e nevoie s trimitem dup un coleg (pentru suport i ca martor) i s evacum asistena.

Tehnici de abordare a limbajului agresiv Chiar i adulii njur uneori. Chiar i profesorii njur. Fie c ne place sau nu, njuratul este mult mai frecvent n zilele noastre dect era nainte.

Tipuri

1. njurturi datorate frustrrii (mai mult pentru sine) pot fi abordate prin:

ignorare tactic; sau: Paul. Am auzit ce ai spus. Eu nu vorbesc aa cu tine. Nu m atept ca tu s mi vorbeti astfel. Dup care direcionai elevul spre sarcin sau s se calmeze dac e necesar.

2. njurturi la adresa colegilor/profesorilor ca atac ostil trebuie abordate direct i ferm de profesor, fr agresivitate.

Ex. Aceste gen de limbaj este incceptabil aici.

Este inutil s ntrebm elevul de ce a njurat. Este eficient s ne focalizm pe problem sau regul (cu privire la limbaj, respect) i s direcionm elevul s se calmeze (time-out). Situaia va fi discutat dup or, eventual n prezena dirigintelui/printelui, dac e cazul. Evitai discursurile moralizatoare.

Se poate dovedi util discutarea utilizrii unui limbaj neadecvat la orele de dirigenie, n contextul regulamentului referitor la comportament.

3. njurturi ca parte normal a conversaiei

dac le ignorm, am putea transmite mesajul c nu ne pas de modul n care vorbesc elevii sau c acceptm acest gen de limbaj; adresai aceast chestiune prin remarcarea limbajului inadecvat i referirea la regul sau tehnica vigilen relaxat; dac acesta este un obicei la un elev, acesta poate fi monitorizat i purtat o discuie cu acesta cu privire la responsabilitatea pentru modul n care comunicm.

Managementul comportamentelor agresive ale elevilor

Muli copii n-au nvat s-i rezolve nenelegerile n alt mod dect prin mijloace fizice. Acest comportament poate fi:

1. un comportament nvat de la: prini, copiii de aceeai vrst, alte persoane semnificative;2. un mod de a reaciona la o lume pe care o percep ca fiind crud i ostil;3. compensare pentru sentimente de inadecvare, ignoran fa de abiliti sociale, modaliti de a camufla probleme emoionale.

Sugestii:

examinai: a) secvena evenimentelor; b) timpul; c) locul; d) situaia; intervenii n secvena evenimentelor pentru a preveni condiiile care favorizeaz lupta; determinai scopul celor ce se bat (caut atenie? putere? rzbunare? este lupta un comportament nvat? s-ar putea datora lipsei abilitilor sociale?); investigai aceste posibiliti devenind un bun observator i ascultnd activ elevul; organizai discuii de grup n clas focalizate pe modul n care:

a) lupta l ajut sau l rnete pe cel ce lupt;b) ce simt alii n legtur cu lupta;c) consecine ale luptei;d) moduri n care se pot rezolva conflictele mai eficient; ncurajai-i s-i exerseze noi comportamente i s utilizeze feedback-ul pentru a-i mbunti relaiile cu ceilali.

Dac comportamentul inadecvat al elevului este extrem, aplicai imediat o consecin de tip time-out, iar dac comportamentul este persistent i apare la mai multe ore, se impune un audit al comportamentului elevului i stabilirea unei ntlniri cu profesorul/ dirigintele/ printele n care elevul s fie ajutat s neleag i s-i asume responsabilitatea pentru comportamentul lui.

Arii cheie care trebuie adresate n aceste ntlniri:

Este elevul contient de comportamentul su? Fii specific cnd v referii la comportamentul caracteristic/tipic al elevului.

Descriei pe scurt, specific comportamentul elevului (tehnica oglinzii).

ntrebai elevul ce trebuie s fac pentru a schimba modul n care se comport n prezent.

Artai faptul c acest comportament i afecteaz pe ceilali i descriei modul n care i afecteaz. Realizai un contract/acord simplu, posibil de atins, pentru a-l ajuta pe elev s se concentreze asupra managementului comportamentului personal.

Elevi cu cerine sociale, emoionale i comportamentale

Exist un numr de factori asupra crora nu avem control (coala): temperamentul elevului, familia din care provine cu modelele de comportament i valorile ei, mediul/statutul social, timpul petrecut n faa televizorului i tipurile de programe vizionate de elev i altele.

Energia i eforturile noastre trebuie ndreptate spre o ct mai bun atmosfer de suport i nvare la coal. Este bine s evitm:

s blamm mediul familial pentru comportamentul problematic al elevului la coal; s scuzm prea uor comportamentul elevului, pentru c provine dintr-un mediu familial dificil; s facem prea uor copilul victima a ceea ce credem c este o patologie este aa pentru c are o familie disfuncional ... de aceea nu se poate schimba.

Este important s recunoatem c, dei dinamica familial, srcia i abuzul influeneaz comportamentele problematice la coal, acestea sunt de asemenea nvate n acest context. Comportamentul adultului poate ntri comportamentul de cutare a ateniei/puterii la copil.

n cazul acestor elevi se impune un plan n echip cu ceilali profesori care predau la clas (consiliul profesorilor clasei) care s includ:

monitorizarea comportamentului (frecven, intensitate, durat, generalitate) (sindromul o zi proast); ntlniri fa n fa profesor-elev (consilier) printe; un plan de time-out bine pus la punct; time-out pentru profesori; posibilitatea de mutare a elevului n alt clas 1-2 sptmni; supervizarea elevului n dezvoltarea i implementarea unui plan individualizat; acest plan este comunicat tuturor profesorilor clasei, pentru a-l susine pe elev n implementarea lui.

Managementul unor comportamente ce interfereaz cu instruirea COMPORTAMENTTEHNIC SUGERAT

Vorbete excesiv

Vorbete n acelai timp cu profesorul

Vorbete fr a ridica mnaStabilii de comun acord cu elevul un semn prin care-l atenionai cnd s vorbeasc i cnd s nu vorbeasc

Recompensai-l cnd ascult atent

ntrzierea la or ntmpinai elevul scurt i pozitiv, n special de primele di cnd ntrzie; ntrzierea poate avea mai multe motive: lenea, dezorganizarea, probleme n familieRemarcai faptul c a ntrziat

Direcionai-l spre un scaun

Acordai-i timp s se conformeze

Revenii la cursul leciei

Agitaia motorie (se foiete n banc, micri excesive cu minile i picioarele)Aceste comportamente se datoreaz n principal sentimentului de frustrare.

Divizai sarcina pe care o are de realizat n buci mai mici, recompensai-l pentru finalizarea unei buci

Permitei-i s se mite dac este posibil

Nu este atent (viseaz, pare c nici nu este prezent)

Atragei-i atenia nainte de a da instruciunile pentru sarcina de rezolvat n clas

Cerei-i s repete instruciunile

ncercai s-l implicai activ n lecie (ex. rugai-l s mpart fiele celorlali colegi)

ntrerupe mereu activitatea

Aezai-l n apropierea dumneavoastr

Recompensai-i comportamentul adecvat

Agitaie n situaii de stres i competiieValorizai efortul depus i implicarea n sarcin pentru sine mai degrab dect competiia cu ceilali

Reducei timapul alocat activitilor

Structurai clasa i activitile punnd accent pe munca n echip i pe cooperare

Comportament neadecvat n activiti sportive, de echipDai-i o responsabilitate (ex. cpitan de echip, s in scorul, purttor de cuvnt)

Plasai-l n proximitatea dumneavoastr

Face lucruri periculoase fr a se gndi la consecinele posibileAnticipai situaiile posibil periculoase i facei un plan n avans

Plasai-l n pereche cu un elev responsabil i monitorizai atent

Recompensai comportamentul adecvat

Dificulti n activitile nestructurate (ex. pauz, ateptarea pe hol, careu)ncurajai jocurile de grup i participarea la activiti de grup

Ajutai-l s identifice posibile activiti adecvate

nvai-l jocuri noi

Pierde timpul necesar realizrii sarcinilor n clas (nu-i gsete creionul, caietul etc.)Ajutai-l s se organizeze fiecare lucru s aib o poziie pe banc, monitorizai-l ca fiecare obiect s fie la locul lui.

Remarcai-l cnd pstreaz ordinea pe banc

Nu utilizeaz adecvat timpul pe care-l are la dispoziieStabilii de comun acord promptere (o atingere pe umr, un semn cu mna)

Specificai ateptrile n mod clar

Specificai ct timp are la dispoziie pentru realizarea unei uniti din sarcin i recompensai finalizarea acestora

Interaciuni agresive cu ceilali Discutai cu elevul individual despre comportamentul su (ceea ce faci estepoi s obii ceea ce doreti n alt mod)

Remarcai-l cnd realizeaz comportamentul adecvat

Are dificulti la orice sarcin ce implic memorieCombinai diferite modaliti senzoriale (vizual, auditiv)

nvai-l s-i fac plan pe pai

Cerei-i s repete fiecare pas pe care-l are de fcut

nvai-l tehnici de optimizare a memoriei (repetiii, scoaterea ideilor principale, sublinierea cuvintelor cheie, vizualizare, repetare cu voce tare)

Se descurc dificil cu textele scriseOferii elevilor fie cu textul studiat n care sunt subliniate ideile principale

Oferii un rezumat al textului

ncurajai-l s nregistreze textul de studiat pe o caset audio i s-l audieze pentru a-l memora

Are dificulti de limbaj i nelegereAsigurai-v c instruciunile date sunt scurte, pe pai mici. Cerei elevului s repete instruciunea. Semnalai elevului non-verbal trecerea la un nou stadiu al leciei. Reformulai ntrebarea dac nu-i gsete cuvintele pentru a rspunde. Evitai ntrebrile deschise

Aezai-l n apropierea dvs.

Are dificulti de auzAezai-l n apropierea dvs., controlai nivelul zgomotului din clas, fii ateni la dicia dvs., asigurai-v c avei materiale atractive n format vizual

Este retras, timid, anxiosncurajai-l s participe la activiti fr a crea stres n plus, acordai-i atenie suplimentar, recompensai-l pentru participare

Discutai n particular cu elevul despre modul n care l putei ajuta s fac fa mai bine sarcinilor colare

Are stim de sine sczutFii ateni la elevul care se subestimeaz frecvent, se nfurie uor, este perfecionist, accept cu dificultate lauda, nu particip la anumite activiti ncurajai-l chiar i pentru mici reuite, minimizai teama de eec, reducei confruntrile negative (eti un lene), acordai-i responsabiliti speciale, creai condiiile n care elevul i poate manifesta o abilitate pe care o are i pentru care poate fi apreciat de ceilali elevi

ncurajai-l cnd reuete s finalizeze o sarcin. Sarcinile se mpart n pai miciLudai-l/recompensai-l ori de cte ori finalizeaz o sarcin.

SEMNALAREA UNUI COMPORTAMENT PROBLEM

STABILIREA DE ROLURI I RESPONSABILITI

profesor responsabil

responsabil cu disciplina

consiliul profesorilor clasei

ACIUNI

IMPLEMENTARE

VERIFICARE

Stabilirea nivelului de baz al comportamentului

2. Audit al comportamentului li al mediului n care acesta apare

(plan de modificare a aspectelor problematice din mediu)

3. Plan individualizat de modificare a comportamentului elevului

Figura 1. Identificarea comportamentului n termeni specifici

EVALUARE

DREPTURI

RESPONSABILITI

CONSECINE

REGULI

ALTERNATIVE

RUTINE

DREPTURI

Subliniai drepturile fundamentale ale individului/ grupului

RESPONSABILITI

Subliniai i discutai responsabilitile generale i specifice

CONSECINE

Eti stpnul comportamentului tu

Ia n considerare drepturile celorlali

REGULI

mpreun cu clasa formulai cteva reguli cheie cu privire la nvare i comportament

SUPORT

Pentru modificarea comportamentului, repararea i reconstruirea relaiilor etc.

DREPTURILE I RESPONSABILITILE MERG MN N MN

DREPTURI FUNDAMENTALE

Siguran

Tratament egal/ respect

nvare

Oferii protecie formal drepturilor:

Respect/ tratament egal

nvare

Comunicare

Micare

Siguran

Rezolvarea conflictelor

Testai toate consecinele propuse:

Sunt rezonabile?

Sunt legate de comportament?

Afecteaz cumva respectul sau demnitatea elevului?

Ce nva elevul din aplicarea lor?

Clauza de severitate

Opiuni pentru time out

Mediere

Planuri comportamentale individualizate

ntlniri fa n fa

EMBED Word.Picture.8

PAGE 243Capitolul 5: Managementul comportamentului elevilor

_1178621196.doc

SPTMNA

1

2

3

4

Plan de

di

s

ciplin al

profesorului

Regulament de

comportament al elevilor

d

repturi,

responsabiliti

i reguli mprtite

FAZA DE

CONSOLIDARE

aspecte legate

de organizarea

clasei

rutine i semnale

non

-

verbale

FAZA DE

STABILIRE

FAZA DE

COEZIUNE