DETECłIA COMPORTAMENTULUI SIMULANT: PERSPECTIVA ...

download DETECłIA COMPORTAMENTULUI SIMULANT: PERSPECTIVA ...

of 76

 • date post

  28-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of DETECłIA COMPORTAMENTULUI SIMULANT: PERSPECTIVA ...

 • 1

  UNIVERSITATEA BABE-BOLYAI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINE ALE EDUCAIEI

  DEPARTAMENTUL DE PSIHOLOGIE

  DETECIA COMPORTAMENTULUI SIMULANT: PERSPECTIVA DIFERENELOR INTERINDIVIDUALE

  Rezumatul tezei de doctorat

  Coordonator tiinific: Prof. univ. dr. Mircea Miclea Doctorand: George Visu-Petra

  Cluj-Napoca 2011

 • 2

  Cuprins 1. FUNDAMENTE TEORETICE I EMPIRICE

  1.1. Perspectiv istoric i motivaie

  1.2. Clarificri metodologice

  1.3. Comportamentul simulant n relaie cu funciile executive

  1.4. Perspectiva diferenelor inter-individuale

  2. DETECIA INFORMAIILOR ASCUNSE UTILIZND MSURTORI FIZIOLOGICE I COMPORTAMENTALE

  2.1. Testul informaiilor ascunse - TIA

  2.2. Studiul 1: Detecia informaiilor ascunse cu msurtori fiziologice i comportamentale

  3. DETECIA INFORMAIILOR ASCUNSE PE BAZA TIMPULUI DE REACIE N RELAIE CU DIFERENELE INTERINDIVIDUALE N FUNCIONARE EXECUTIV I ANXIETATE

  3.1. Relaia dintre simulare i funcionare executiv

  3.2. Relaia dintre simulare i anxietate

  3.3. Studiul 2A:TR-TIA i diferenele individuale n funcionarea executiv i anxietate

  4. DETECIA INFORMATIILOR ASCUNSE N RELAIE CU DIFERENE INTER-INDIVIDUALE LA NIVEL DE FUNCIONARE EXECUTIV, PERSONALITATE I DEZIRABILITATE SOCIAL

  4.1. Comportament simulant, funcii executive i personalitate

  4.2. Studiul 3: TR-TIA i diferene individuale n funcionarea executiv, personalitate i dezirabilitate social

  5. FACILITAREA DETECIEI SIMULRII PRIN SPORIREA NCRCRII COGNITIVE N CADRUL TESTULUI INFORMAIILOR ASCUNSE

  5.1. Design-uri de tip interferen n detecia comportamentului simulant

  5.2. Studiul 4: Funcionare executiv i simulare - interferena cu memoria de lucru i comutarea atenional

  6. ADEVRUL I MINCIUNA: EFECTUL SECVENIERII I AL HABITURII

  6.1. Efectul secvenierii i al habiturii n analiza comportamentului simulant

  6.2. Studii empirice anterioare

  6.3. Studiul 5: Adevrul i minciuna - efectul secvenierii i al habiturii

  7. CONCLUZII I IMPLICAII

  7.1. Obiective iniiale i rezultate finale

  7.2. Detalierea contribuiilor teoretice i empirice i ale tezei

 • 3

  Capitolul 1 FUNDAMENTE TEORETICE I EMPIRICE

  PERSPECTIV ISTORIC I MOTIVAIE

  Minciuna este un fenomen ubicuu n societatea uman (Vrij, 2001). Att din punct de vedere ontogenetic, ct i filogenetic, ea nsoete specia uman din perioada cea mai timpurie a dezvoltrii. ntrebrile referitoare la acest fenomen nu sunt, cu siguran, apanajul exclusiv al psihologilor; ele au preocupat deopotriv etologi, filozofi, magistrai sau politicieni. n timp ce componenta moral accentuat de etica vestic sau de teologie susin ca minciuna s fie reprimat, perspectiva seleciei naturale o consider ca oferind un veritabil avantaj evoluionist, n timp ce tiinele dezvoltrii o delimiteaz ca fiind un indicator al funcionrii incipiente a unor abiliti superioare de gndire i relaionare social. n consecin, dup cum remarcau De Paulo i colab., (1996), de-a lungul timpului minciuna a fost considerat o ameninare la adresa esenei morale a societii (Bok, 1978), un predictor al unor consecine sumbre pentru viaa unui adult n devenire (Stouthamer-Loeber, 1986), o abilitate social (Riggio i colab., 1987), sau o norm n dezvoltarea tipic (de Villiers & de Villiers, 1978).

  Chiar dac la un nivel strict individualist (lund ca punct de referin individul sau grupul social) minciuna confer o serie de avantaje, considernd impactul negativ la nivelul ncrederii sociale sau al eficienei interaciunilor sociale (Langleben, 2008), din cele mai vechi timpuri exist ncercri, mai mult sau mai puin sistematizate, de a detecta i a expune minciuna. Totui, n ciuda unor intuiii care ar sugera c minciuna este un fenomen care transpare cu uurin n interaciune, n general oamenii nu sunt extrem de eficieni n a o detecta (vezi sinteza realizata de Vrij, Granhag, & Porter, 2010 pentru diverse motive ale acestei ineficiene). Infirmnd spusele znei din povestea lui Pinocchio, cum c Minciunile pot fi uor recunoscute. Ele sunt de dou feluri: cele cu picioare scurte, sau cele cu nasuri lungi (Collodi, 1974), oamenii de tiin au conchis pn n momentul de fa c nu exist un indicator unic al comportamentului simulant precum nasul crescnd al lui Pinocchio. Acest lucru nu a mpiedicat ns cutarea unor indicatori ct mai acurai ai simulrii, care semnaleaz independent sau n combinaii posibilitatea existenei unei minciuni, chiar dac existena propriu-zis a acesteia nu poate fi nc demonstrat fr echivoc dect prin confruntarea cu date obiective sau prin mrturia direct a individului.

  Metodele de detecie a simulrii au fost extrem de variate de-a lungul timpului (vezi sintezele realizate de Ford, 2006; Grubin & Madsen, 2007). Larg rspndit a fost credina conform creia indivizii sinceri sunt protejai de fore divine, pe cnd cei mincinoi sunt prsii de ctre acestea. O astfel de opinie a justificat, n diferite societi (Grecia antic, Scandinavia pre-cretin, Polinezia, Islanda, Japonia i Africa) forme extrem de elaborate de tortur fizic, cu variaiuni de genul testul fierului ncins sau testul apei fierbini (Segrave, 2004). n acelai timp i ulterior, au fost elaborate forme bazate pe variabile psihologice sau psihofiziologice. n China antic, suspecii erau pui s mestece orez i s l scuipe dac orezul era uscat, individul era considerat mincinos (Trovillo, 1939). O variant asemntoare era folosit n timpul Inchiziiei: persoana mesteca o bucat de pine i dac aceasta rmnea lipit de bolta palatin, minciuna era dovedit. Ambele perspective se bazeaz pe asumpia care a predominat n cercetarea ulterioar n domeniu, i anume c minciuna induce un stres sau disconfort la nivel emoional, tradus, printre altele, n reducerea fluxului salivar.

 • 4

  n paralel cu abordarea psihofiziologic care presupune componenta emoional asociat cu minciuna, au existat intuiii timpurii ale unor modificri specifice la nivel cognitiv. nc de la finalul secolului 19, Wertheimer prelua metoda asociaiilor libere propus de Galton i standardizat de Wundt, artnd c indivizii vinovai prezint o serie de deficite cognitive i de ezitri n generarea unor astfel de asociaii cnd le sunt prezentate cuvinte relaionate cu infraciunea. Testul Informaiilor Ascunse (The Concealed Information Test, vezi seciunea 4.2) se adreseaz unor informaii relevante din memoria de lung durat a subiectului, i nu sentimentelor de vinovie asociate cu minciuna. Acesta este punctul de plecare al lucrrii de fa, care investigheaz impactul la nivel comportamental (timp de reacie) i psihofiziologic (tehnica poligraf) al cunotinelor referitoare la itemi critici dintr-o infraciune. Principalul indicator comportamental vizat de lucrare este timpul de reacie. Dintr-o perspectiv istoric, dei analiza latenei rspunsului mincinos nu este o descoperire modern (deja n analizele asociaiilor libere realizate de Wertheimer timpul de reacie era msurat ca indicator al simulrii), cercetrile n domeniul deteciei simulrii au cunoscut un avnt considerabil n ultimul deceniu, aceast tehnic fiind propus ca o metod la fel de valid, dar mai simpl i mai economicoas dect msurile psihofiziologice (vezi recenzia realizat de Verschuere & de Houwer, 2011 i seciunea 4.3). Cu toate acestea, pentru ca utilitatea acestei msurtori s devin evident pentru sistemele publice de securitate, este nevoie de dovezi suplimentare pentru a-i confirma validitatea. Teza i propune validarea abordrii comportamentale (bazat pe timp de reacie) n paradigma Testului Informaiilor Ascunse, utiliznd stimuli vizuali extrai din cadrul infraciunii simulate, comparativ cu eficiena deteciei prin metoda psihofiziologic tradiional (tehnica poligraf).

  O alt direcie important urmrit n lucrare este cea a implicrii controlului cognitiv n actul simulrii. Dac adevrul este considerat o stare de baz, automat, a sistemului cognitiv, n producerea comportamentului simulant sunt implicate o serie de mecanisme cognitive superioare, reunite sub numele generic de funcii executive. Cu toate acestea, literatura n domeniu (de ex. Spence, 2004, 2008) nc trateaz global si nedifereniat funciile executive. Teza propune o investigare a rolului diferenelor inter-individuale n funcionare executiv, precum i a impactului interferenei selective cu una din aceste funcii executive la nivelul latenei rspunsurilor mincinoase, comparativ cu cele adevrate. De asemenea, este investigat i rolul unor variabile precum personalitatea sau de nivelul de anxietate, care pot reduce diferenele inter-individuale ntre subiecii sinceri i mincinoi, sau intra-individuale, ntre rspunsuri oneste sau simulante.

  Analiza detaliat a actului simulrii poate avea dou motivaii fundamentale (Christ i colab., 2009): 1) identificarea mecanismelor neurocognitive implicate n simulare (differentiation of deception, Furedy i colab., 1988) sau 2) detecia simulrii per se. Adesea, studiile menite s rspund uneia dintre aceste motivaii nu sunt adecvate pentru cealalt; de exemplu, studiile de neuroimagistic sunt extrem de utile pentru investigarea mecanismelor implicate n simulare, dar n momentul n care ele au fost preluate pentru detecia simulrii, au fost criticate pentru artificialitatea design-ului sau pentru erori de raionament precum inferena invers (observarea unei activri fiziologice este asociat n mod eronat cu funcia cognitiv asociat acelei activri, Poldrack, 2006). Considerm c o abordare care combin o analiz direct a mecanismelor executive implicate n simulare (prin interferena selectiv cu acestea) cu o analiz a influenei unor variabile latente (la nivel de funcii executive, personalitate, anxietate) poate rspunde ambelor motivaii prezentate. Ea ofer indicii pentru identificarea mecanismelor implicate n simulare, oferind i modaliti de detecie a simulrii prin analiza impactului acestor manipulri sau al a