Dezvoltarea comportamentului deviant1

of 33 /33
DEZVOLTAREA COMPORTAMENTULUI DEVIANT În România, fenomenul delincvenţei a început să ia o amploare din ce în ce mai mare, acest lucru fiind întâlnit în special în păturile de jos ale societăţii, aceasta fiind cel mai puternic afectată de condiţiile economice şi de nivelul de trai care este într-o continuă scădere.

Embed Size (px)

description

Dezvoltarea comportamentului deviant1

Transcript of Dezvoltarea comportamentului deviant1

Dezvoltarea comportamentului deviant modelul contextul social (Patterson Dishion)

DEZVOLTAREA COMPORTAMENTULUI DEVIANTn Romnia, fenomenul delincvenei a nceput s ia o amploare din ce n ce mai mare, acest lucru fiind ntlnit n special n pturile de jos ale societii, aceasta fiind cel mai puternic afectat de condiiile economice i de nivelul de trai care este ntr-o continu scdere.

Societatea i creeaz anumite norme pentru a oferi posibilitatea membrilor si de a convieui ct mai bine posibil i de a se apra mpotriva celor ce ncearc s strice acest echilibru. Una din modalitile prin care societatea se apr mpotriva indivizilor ce nu se ncadreaz n norme, este de a crea instituii. Exemple de astfel de instituii sunt, Cminele-Spital pentru persoanele cu dizabiliti, Spitalele de Psihiatrie, Casele de Corecie, Penitenciarul. Scopul principal al acestor instituii este cel de a reabilita, a resocializa, a reeduca aceste persoane pentru ca ele s poat fi incluse n comunitatea din care fac parte n aa fel nct s se poat adapta i s poat face fa cerinelor comunitii.

Penitenciarul este un exemplu clar de astfel de instituie. Aici ajung acele persoane al cror comportament a deviat att de mult de la normele sociale nct a intrat sub incidena legii. Gravitatea devierilor de la normele sociale, de la comportamentul acceptat de societate, al acelor oameni ce ajung n penitenciar, este suficient de mare pentru a ngreuna foarte mult munca cu ei. Trebuie luat n considerare i faptul c penitenciarul nsui, indiferent ct de bine amenajat este sau ct de buni sunt specialitii ce lucreaz n el, prezint, ca instituie, multe carene n structurile de organizare, ce se reflect n rezultatele slabe obinute n munca cu deinuii i, din pcate, n numrul de deinui ce recidiveaz. Nu se poate discuta de personalitatea unui deinut, fr a lua n considerare situaiile de via pe care el le-a trit. Exist teorii ce pun accentul pe personalitatea deinutului, altele pe contextul social din care el face parte pentru a explica motivaia actelor antisociale.

Penitenciarul, ca instituie a fost creat pentru o anumit categorie social, a celor ce realizeaz acte ce intr sub incidena legii. Aceti oameni, provin din diferite medii sociale i au experiene diferite de via, dar au anumite trsturi de personalitate comune.

Diferena dintre cei care comit infraciuni i noninfractori, este faptul c primi trec uor la comiterea aciunii, avnd o atitudine favorabil pentru asemenea acte, fiind caracterizaii printr-o lips de integralitate moral, de-a lungul vieii putndu-se observa o regresie moral, infraciunile svrite nefiind privite ca ceva grav, intolerabil.

Infractorii provin din familii unde prinii au o educaie srac i sunt de condiie modest unii dintre ei ncurajnd actul infracional i bagateliznd repercusiunile acestuia.

Delincvenii nu au remucri pentru infraciunile comise, sunt superficiali i manipulativi, de obicei avnd probleme n relaionarea social. Imaturitatea social este exprimat n special prin eecuri colare sau profesionale, realizarea unei false imagini de sine, delincvena aprnd ca form de inadaptare n diferite sfere ale vieii cotidiene. Acetia au un nivel de frustrare mai sczut la presiunea social, nu fac fa la figurile autoritare din coal, de obicei nu se neleg cu profesorii sau cu efii de la locurile de munc, avnd abiliti sczute pentru rezolvarea de probleme.

Pentru reducerea ratei infracionalitii este nevoie de o abordare multidisciplinar i multiinstituional care s ating toate sferele deficitare ale acestei categorii de populaii i s ofere servicii pentru toate categoriile de infractori. Este nevoie de o abordare individualizat a fiecrei persoane dar i de o abordare la nivel macrosocial prin dezvoltarea de programe comunitare de reinserie social a infractorilor.

Modelul contextul social (Patterson & Dishion)

Acest model a fost elaborat n urma studiului fcut n anul 1992 de ctre Patterson, Reid & Dishion, n rndul a 532 de adolesceni din SUA pe timp de un an de zile. Modelul pornete de le generarea unui set divers de probleme comportamentale: comportament antisocial, abandon colar, comportament sexual de risc, abuz de substane.

Patterson i colegii au artat c practicile educaionale din mica copilrie sunt un factor important n dezvoltarea timpurie a agresivitii i a comportamentului opoziional. Un asemenea comportament plaseaz copilul la un mare risc pentru o serie de disfuncionaliti n dezvoltare care determin, n cele din urm la adolescen, comportamentul deviant.

Ei au artat c lipsa unui management parental (ex: disciplin sever i inconsisten n educaie) provoac un comportament opoziional timpuriu, modelat n cele din urm ntr-un comportament agresiv printr-un proces ce include creterea coerciiei n interaciunea prini-copil. Pentru a evita aceste interaciuni disciplinare aversive, prinii vor deveni deseori inconsisteni n disciplinare i supraveghere, i comportamentul agresiv al copiilor se permanentizeaz. Cnd copilul intr la coal, acest model este extins la mediul colar i deseori plaseaz copilul pe o traiectorie care include rejecia de ctre colegi i abandon colar. Aceste rezultate contribuie n preadolescen la direcionarea spre alte rejecii sau spre o agresivitate ndreptat mpotriva colegilor, noul comportament antisocial fiind rapid modelat i ntrit. n continuare are loc asocierea cu grupurile deviante, acest lucru plasnd copilul la un mare risc pentru dezvoltarea unui model antisocial consistent i a unui comportament delincvent.

Cu alte cuvinte, acest model justific comportamentul deviant n adolescen prin influena altor copii cu un comportament deviant, dar sugestioneaz c practicile educaionale din familie, n special interaciunile coercitive i lipsa supravegherii, explic asocierea n grupuri deviante.

Un punct central n modelul coerciiei este c un numr mare de variabile, cum ar fi stresul social i economic, temperamentul copilului, istoria familiei i problemele de sntate mental ale prinilor, afecteaz dezvoltarea comportamentului deviant al copiilor. El afirm oricum c efectele acestor variabile sunt mediate semnificativ prin ct de mult ele ntrerup socializarea zilnic a copilului. n stadiile timpurii de dezvoltare a problemelor de comportament, cele mai puternice i proximale cauze ar trebui gsite n interaciunea copil-familie. n dezvoltarea ncrederii i respectului, supravegherea servete ca un factor critic n asigurarea organizrii socializrii copilului.

n analiza studiilor longitudinale a comportamentului antisocial, Loeber i Dishion (1983) au gsit c cel mai puternic predictor a delincvenei trzii erau variabilele parentale, specific n legtur cu severitatea, disciplin inconsistent i lipsa supravegherii.

Interveniile la nivelul familiei bazate pe modelul coercitiv arat semnificaia efectelor de agresiune-comportament antisocial.Fig.1 Modelul de dezvoltare a problemelor de comportament n adolescen

Aa cum se arat n figura de mai sus, modelul specific o serie de legturi ntre practicile parentale, asociaii n grupurile deviante i angajamentul n probleme de comportament.. Urmndu-i pe Patterson & alii putem ipotetiza c familiile cu un mare risc de conflict la prima evaluare, vor avea de asemenea n timp un nivel de implicare sczut. Similar, un nalt nivel al conflictului i un sczut nivel al implicrii ne va duce, un an mai trziu, la predicia unei supravegheri srace i, familiile cu un nivel sczut al implicrii vor avea copii care se vor asocia n grupuri deviante. n final putem ipotetiza c o supraveghere inadecvat i asocierea n grupuri deviante vor putea prediciona un nivel nalt de angajare n probleme comportamentale.

Rezultatele studiului extinde modelul de dezvoltare a comportamentelor deviante la dezvoltarea problemelor de comportament. n general. modelul furnizeaz un suport clar pentru influena prinilor i a altor copii cu comportament deviant, n dezvoltarea problemelor de comportament n adolescen.

Apare c o ntreag gam de probleme de comportament apar n special cnd familiile au un nivel nalt de conflict, implicare sczut, i o supraveghere parental inadecvat. Rezultatele indic procese de dezvoltare specifice.

mpreun cu alte numeroase studii, prezentul model sprijin validitatea unei singure concepii a problemelor de comportament n adolescen. Comportamentul antisocial, comportament sexual de risc, abandonul colar, abuzul de substane, sunt suficient interrelaionate pentru a justifica construirea unei singure probleme comportamentale.

Dinamica familiei i influena ei n delincvena juvenil

Familia este instituia primar de baz a societii responsabil pentru creterea copiilor. Cnd familia eueaz n ndeplinirea acestei responsabiliti, toat lumea sufer. Familia este responsabil pentru asigurarea nevoilor fizice, suportului emoional, valorilor morale i construirea identitii de sine i a rezilienei.

Familiile non-tradiionale includ familiile cu un singur printe, familiile separate, copii care triesc cu membrii familiei extinse, familiile adoptive, familiile protective, prini vitregi. O structur a unei asemenea familii nu este necesar a fi un factor de risc al delincvenei juvenile. Cu toate acestea cercetrile au artat c atunci cnd prinii divoreaz, copiii devin deseori victime. Majoritatea acestor copii dezvolt probleme emoionale, comportamentale i intelectuale, avnd un risc mare de a abandona coala, de a deveni delincveni, sau de a se sinucide.

Conform studiilor lui Wright & Wright (1992), exist 3 factori care explic relaia dintre familiile cu un singur printe i delincvena juvenil:

1. deprivarea economic

2. reducerea supervizrii parentale, controlului formal i suportului economic

3. locuirea n comuniti caracterizate printr-o rat nalt a delincvenei

Exist cteva variabile familiale care sunt un consistent predictor al comportamentelor antisociale i delincvente. Dintre acetia putem enumera:

1. factori de risc familiali

Nu exist gene ale violenei. Violena este un comportament care se nva, i deseori este nvat acas de la prini i ali membrii ai familiei, sau de la comunitate, prieteni, ali copii. Nivelul expunerii la violen, n familie sau n comunitate, joac un rol important n dezvoltarea comportamentului delincvent, copiii supui acestor situaii sunt mai agresivi i pot deveni implicai n acte violente, fie ca victime fie ca abuzatori. Copiii care vd abuzul n familie sunt mai probabili s vad violena ca un mod de rezolvare a problemelor.

2. istoria familiei

Relaiile i procesele din familie sunt un predictor pentru asocierea n grupuri deviante. Conform unor teorii (Alvarado, 1995, Wright, 1995) exist ctreva variabile familiale bazate pe funcionarea familiei, care influeneaz dezvoltarea comportamentului deviant. Dintre acetia:

- istoria problemelor de comportament din familie, incluznd modelul parental, valorile, comportamentele i atitudinile antisociale din familie, comportamente delincvente ale prinilor, boli psihice n familie, alcoolul, etc.

- socializare srac, incluznd eecuri n promovarea comportamentelor morale pozitive, i neglijena n nvarea abilitilor sociale.

- supervizare srac a copiilor, incluznd eecurile n monitorizarea activitii copiilor.

- abiliti srace n disciplinare, incluznd disciplina inconsistent sau excesiv, expectaii nerealiste ale prinilor, folosirea excesiv a pedepselor fizice.

- relaii srace prini copii, incluznd lipsa legturilor parentale i ataament nesecurizant;

- conflict familial excesiv, incluznd violena domestic, abuzul psihic;

- dezorganizarea familial

- sntate mental precar a familiei, incluznd depresiile i iritabilitatea;

- izolarea familiei, incluznd o reea de suport srac;

- modelul cultural familial.

Oricum, exist muli factori structurali care tind s fie corelai cu disfuncii familiale. Dintre acetia putem enumera: srcia, dezorganizarea comunitii, oportuniti educaionale, culturale i de lucru reduse; discriminarea.

3. probleme de management familial

Aa cum am menionat mai devreme, problemele de management familial cresc riscul apariiei problemelor de sntate i comportament ale copiilor. Managementul familial srac este important n special, n cazul copiilor dificili (Patterson & Ramsey, 1989). n adolescen, copilul petrece mult timp, nesupervizat de prini, i prinii tind s tie mai puin despre relaiile copiilor cu ali copii i profesori. n acest caz, eecul colar i asocierea n grupuri deviante devin foarte probabile.

4. conflicte familiale

Conflictele dintre membrii familiei cresc riscul apariiei violenei n familie sau ale membrilor familiei mpotriva altora. n aceste situaii copii nva, prin exemplu, s fie agresivi cu alii.

5. situaia socio-economic a familiei

Jones & DeMaree (1975) au concluzionat n cercetrile lor c caracteristicile structurale i demografice cum ar fi rasa, statusul socioeconomic, srcia, frecventele mutri, nivelul de educaie sczut i omajul, interrelaioneaz cu funcionarea familiei i deseori contribuie la rupturi familiale, stres i depresie. De asemenea factorul economic joac un rol important n funcionarea familiei. Dac n familiile srace tendina este spre creterea violenei n familie, n familiile cu nivel mediu exist tendina spre un management parental srac datorit timpului ocupat de ctre prini la lucru pentru asigurarea unui venit minim de supravieuire.

Dinamica familiei i violena

Dei problemele familiale nu sunt ntotdeauna legate de comportamentul deviant, ele sunt un factor important de luat n considerare. n cursul ultimilor ani studiile pe comportamentul deviant i creterea ratei delincvenei juvenile s+au focalizat pe dinamica n familiile disfuncionale. A nelege tipul de interaciune dintre copil i membrii familiei, ne ajut s nelegem relaia dintre structura relaiilor de familie i comportamentul delincvent. Atributele relaiei dintre dinamica familiei i comportamentul delincvent includ (Snyder, 1996):

modele parentale inefective

autoritate parental ineficient

modele parentale contradictoriiExist 3 aspecte ale structurii mediului familial ce trebuie luate n considerare:

1. mediul familial

2. cine se ngrijete de copii

3. alte figuri importante

Ciclul violenei

Ideea c violena conduce la violen a fost demonstrat de numeroasele studii care s-au fcut n ultimii 25 de ani. Numitciclul violenei aceast teorie sugestioneaz c copiii ce au fost abuzai n familie devin abuzatori, iar copiii ce au fost supui agresiunilor devin la rndul lor aduli agresivi. De asemenea aceste studii sugestioneaz c:

bieii abuzai fizic au mari anse de a deveni la rndul lor aduli abuzatori

fetele supuse abuzului au mari anse de a deveni victime ale abuzului ca adult.

n fapt este greu de dovedit c violena se transmite de-a lungul generaiilor. Studiul lui Synder i Sickmund (1995) a identificat vulnerabiliti intrinseci care predispun bieii adolesceni s se angajeze n comportamente antisociale. Acetia, n combinaie cu abuzul n familie pot conduce la a previziona un comportament delincvent la aduli. Cteve din aceste vulnerabiliti ar fi:

paranoia

halucinaiile

personalitate antisocial

Violena familial i vulnerabilitile intrinseci interacioneaz pentru a produce comportamente violente n familiile percepute ca avnd modele de comportament anormale. Copiii rezilieni rezist acestor modele i adopt comportamente sociale pe care le vd n comunitate sau la coal. Copiii cu probleme neurologice sau psihiatrice pot avea dificulti n controlul comportamentului.

Expunerea la violen

Aa cum am prezentat mai devreme, conform studiilor lui Thornbery, copiii expui la violen n familie sunt mai predictibili a adopta comportamente violente. Astfel ei:

nva c violene este un mod acceptabil de a rezolva conflictele interpersonale

nva raionamente i motivaii de a folosi violena, n vederea meninerii puterii i controlului n relaie

pot avea conflicte i abiliti deficitare cu privire la rezolvarea urgenelor

Abuzul asupra copilului i violena domestic

Copiii din familiile unde violena este modelul care structureaz relaiile sufer dou tipuri de traume: traume datorit expunerii la violen i traume datorit agresiunilor fizice. Cercetrile au artat c copiii supui abuzului pot fi:

supui injuriilor n timpul violenei parentale

traumatizai prin sentimentul de fric pe care-l triesc fa de agresor

blamai ei nii deoarece nu au putut preveni violena sau au cauzat-o

Familii protective i factori rezilieniFamilia reprezint principala instan de socializare al crei rol funcional n structura soacial i n sistemul instituiilor sociale permite realizarea a dou funcii principale: socilaizarea primar a copiilor pentru a deveni membri ai societii i stabilizarea personalitii adulilor.

Dac socializarea primar se refer la asimilarea principalelor valori i norme sociale prin intermediul primelor contacte sociale i experiene de via ale copilului, stabilizarea personalitii adultului impune trecerea de la socializarea primar la socializarea continu n cadrul interaciunilor determinate de noua poziie social care impune imperative noi.

n acord cu studiile lui Bry, exist 5 tipuri de factori familiali protectivi:

relaiile de suport printe-copil

metode de disciplinare pozitive

monitorizare i supervizarea parental

advocacy parental

cutarea informaiilor i suportului n beneficiul copiilor

Conform studiilor lui Loeber, cei mai importani factori n promovarea rezistenei la delincven sunt: supervizarea parental, ataamentul prini-copii i o disciplinarea consecvent.

Ali cercettori (Garz,1996) au identificat ca factori rezilieni care ajut copiii s evite delincvena:

o baz economic solid

adaptare la rol

spiritualitate

respect i iubire

implicarea comunitii

resurse disponibile

relaii cu familia extins

unitate familialTeorii mixte, interacioniste sau integrative privind cauzele delinvenei

Teoriile mixte caust s dea o explicaie cauzal comprehensiv delincvenei prin focalizarea a trei factori principali ce interacioneaz n geneza sa: structura de personalitate a subiectului, mediul de existen uman, mai ales sociocultural, i situaiile (circumstanele) ce precipit trecerea la act. Eliminnd din conceptul triunic al delincvenei unul dintre aceti factori nu putem obine o imagine real, tiinific, despre cauza acesteia.

Crim nu poate fi vzut exclusiv juridic, deoarece aceasta ar nsemna a o reduce doar la consecinele ei i a neglija realitatea sa complex, ca reacie social iinadecvat fa de normele sociale. crima este deci un fenomen social ce evolueaz paralel cu structura societiii, fenomen social n care intr multiple alte cauze. Crima este un fenomen social, deoarece societatea evalueay comportamentul dup conformitatea la norme i valori. Dar cum nici o societate nu poate impune o conformitate total la aceste norme i valori, nici chiar societile represiv-totalitariste, cei trei factori mai sus menionai mediul social, personalitatea i situaiile delincvente nu pot fi separai n interaciunea lor cauzal-delincvent. Crima este deci un fenomen interrelaional, comportamentul depinznd de mediul n care se formeaz i se exprim (Lewin), Eul neexistnd dect n relaii sociale cu alte Euri (Mead). Din interrrelaia individului cu mediul su de existen rezult un tip comportamental concordant cu regulile i ateptrile grupului sau discordant cu ele (deviant).

Dintre factorii de mediu faca parte i factori cum ar fi anomia vieii sociale, etichetarea, lipsa controlului social, coflictul de culturi etc. MMediul social afectat de dezorganizare genereaz devian ce ncalc contiina comun i consensul normativ. Omul nu se mai simte dominat de presiunea controlului social (paradigma Merton i Parsons privind starea de anomie) sau nu are acces la rolurile sociale.

n acest sens, deviana exercit o funcie social patologic subminnd ncrederea n ordinea social i scznd solidaritatea grupului comunitar. Deviana este consecina socializrii negative, n care normele general admise nu mai sunt parte component a personalitii, n acest proces socializarea negativ primar din familia dezorganizat deinnd un rol esenial prin generarea de conduite de inadaptare, de ambivalen (oscilaii fa de norme), de izolare social i de formare a unei stri de anomie psihic.

Personaliatea, al doilea element al acetui trinom al teoriilor interacioniste, este legat direct de starea de anomie.

Dac n mod normal personalitatea este definit drept:

o unuiate a temperamentului cu caracterul;

o modalitate de organizare a valorilor;

o nsuire a relaiilor sociale prin discernmnt i responsabilitate;

o cale de transformare a naturii n cultur;

sau drept modalitate de reziliere a conflictelor prin sublimare i dialog, ceea ce confer stabilitate comportamentului n situaii variabile de mediu, n persoana anomic vor lipsi trsturile ei eseniale, precum generozitatea, sensibilitatea, culpabilitatea, alteritatea i empatia.Diferitele teorii psihodinamice i sociale ale personalitii (Erikson) iau n considerare criteriile de eficacitate (rezolvarea adecvat a situaiiilor de via), de rezisten (la dorinele inadecvate), de autocontrol (anticipativ), de competen (de eficacitate a comportamentului n faa unor situaii de via) i de putere (de anticipare i rezolvare a dificultilor de via), prin care personalitatea se structureaz normal.Tulburrile de personalitate, sinonime cu psihopatia, nebunia moral, sociopatia sau personalitatea anomic, drept maladii ale socializrii, se caracterizeaz prin:

orientare predominant antisocial;

nvare a modelelor negative de comportament;

nclinaie spre narcofilie;

neintegrare ntr-o activitate util social;

incapacitate de a nva din experiena proprie negativ de via etc.

Personalitatea recidivist adaug: indiferen afectiv i insensibilitate total;

reacii ostile consecutive stigmatizrii;

cultur antisocial;

reyisten la resocializare.

Personalitatea anomic este considerat drept nucleul personalitii deviante i principala maladie a omului ce reproduce, n starea sa subiectiv, anomia social i se caracterizeaz n plus prin:

convingeri contradictorii cu incertitudini i anxietate;

apatie sau extremisme comportamentale;

pierdere a simului de coeziune social i egoism extrem;

dezorientare i insecuritate cu nclinaie spre agresivitate sau depresii etc.

Din aceste trsturi decurg mai multe tipuri (pattern-uri) de criminali precum:

criminali primari, la prima infraciune;

criminali recidiviti, la a doua i peste a doua infraciune;

criminali obinuii, ce pot comite orice fel de infraciune;

criminali pasionali, ce svresc crime prin raptus i frustrare afectiv;

criminali agresivi (insensibili, ostilici, sadici);

criminali achizitivi nclinai spre infraciuni patrimoniale (nelciuni, delapidri);

criminali caracteriopai, egoiti i vindicativi;

criminali sexopai, inclinai spre infraciuni sexuale;

criminali profesioniti, precum ceretorii, prostituate, vagabonzii;

bolnavi psihic, care, fiind iresponsabili, nu sunt considerai infractori, ci asociali.

Rolul situaiei n trinomul teoriilor infracioniste se refer la alternativele de aciune create de om (de exemplu, infractorii profesioniti) sau de evenimente excepionale.

Sellig admite:

factori situaionali principali de natur economic, social (de exemplu, alcoolismul) sau de tip mass-media;

factori situaionali secundari creai de infractor, de victim sau de fric;

factori situaionali reacionali (personali), cum ar fi mobilul crimei, starea de panic psihic (crima ca ieire dintr-o stare de criz psihic) etc.

Rolul situaiei n trecerea la actul delincvent implic:

o persoan apt a valoriza situaia favorabil;

o hotrre infracional anterioar (iter criminis);

mijloace adecvate de realizare;

plcerea reuitei naintea prevederii consecinelor faptei.

Criminogeneza (realizarea crimei) are trei momente: conceperea actului criminal (iter criminis) prin gustul riscului, excitaie, dorin, plcere, rzbunare, combatere a monotoniei etc.;

apropierea actului conceput de situaia oferit sau creat cu evaluarea avantajelor ce rezult din crim;

realizarea actului din gelozie, rzbunare, aprare (colera i frica fiind vecine), injustiie etc. i nevoia de a-l domina prin sadism, satisfacie etc.

ntr-un astfel de demers, Klinberg elaboreaz teoria inadaptrii sociale de natur biopsihosocial n lucrarea sa, intitulat Probleme fundamentale ale criminologiei (1960), n care susine c delincvena are cauze mixte, biologice, psihologice i sociale. ntre cauzele biologice, cum ar fi surmenajul, labilitatea emoional, debilitatea mintal, dificultile sexuale i cele sociale, de exemplu omajul, marginalizarea, alcoolismul etc. se situeaz cauzele psihologice, care in de structura dizarmonic de personalitate a asubiectului. Profilaxia crimei trebuie s se adreseze tuturor acestor factori, deci trebuie s fie mixt. Teoria lui Klinberg este asemntoare cu teoria integrrii sociale diferniate ce susine, de asemenea, ideea conform creia crima este rezultatul structurii sociale, al nivelului cultural al personalitii, altfel spus al devianei, ca abatere de la structura personalitii de baz descrise de Kardiner.O alt teorie intitulat teoria interacionist consider c omul evolueaz conform propriei interpretri a realitii i i reevalueaz atitudinile i comportamentul n funcie de sensul comportamentului conferit de alii, motiv pentru care, deoarece subiectul lucreaz cu nite constructe (matrice, scheme) comportamentale, teoria s-a mai numit i teoria constructelor. Teoria consider aadar comportamentul o interaciunentre sensul individual dat comportamentului i sensul su social, dat de comunitate (societatea9 n care triete individul.

Teoria controlului social a lui Travis Hirshi, elaborat n lucrarea Causes of Delinquency (1969), numit bonding theory, consider c oamenii au tendine antisociale, dar ecestea sunt actualizate ori de cte ori controlul social slbete. Dup Hirshi, aptitudinea sau posibilitatea de a deveni conformist sau deviant depinde de patru categorii de factori: ataamentul precoce a copiilor fa de prini, coal, grup, pentru c acceptarea normelor de grupp ine de dezvoltarea precoce a contiinei sociale, iar aceasta de ataamentul fa de prini (teoria Bowlby i Ainsworth). Ataamentul este la originea afectivitii fa de semeni;

angajarea sau nu a subiectului pe o linie de conduit social sau profesional, din care rezult acceptarea, ncrederea sau neacceptarea unor scopuri sociale;

implicarea sau nu n activiti convenionale sociale, din care rezult respectul i acceptarea scopurilor sociale; credina, convingerile i respectul sau, dimpotriv, devalorizarea credinei subiectului n valorile morale i sociale.

Teoria lui Hirshi mbin factorii biologici (ataamentul) cu cei psihologici i sociali i permite, dup testele efectuate pe 4.000 de tineri s se concluzioneze:

cu ct subiectul este mai ataat de familie, cu att delincvena va fi mai rar; cu ct performanele colare ale subiectului vor fi mai bune, cu att deviana va fi mai rar, prin creterea respectului fa de munc;

cu ct persoanele vor fi mai indiferente fa de anturajul delincvent, cu att deviana va fi mai rar;

cu ct disciplina i respectul fa de munc vor fi mai stricte, ajutorul social mai redus i cu ct sistemul represiv va fi mai ferm, mai ntrit, cu att delincvena va fi mai rar.

Cu ct implicarea unei persoane n activitile sociale este mai larg, cu att deviana va fi mai rar i, de asemenea, va fi mai rar cu ct crezul subiectului n valori este mai accentuat.n aceste teorii mixte, mediul trebuie completat obligatoriu cu psihologia comportamentului delincvent, deoarece numai astfel ne putem explica de ce n condiii similare de mediu social doar unii oameni cad n delincven. Dei teoriile integrative rmn tutelare disciplinelor care le-au elaborat, criminologia general are obligaia de a focaliza, ntr-un concept unic, toate aceste teorii pariale, de a elabora o teorie (paradigm) unic monofactorial din multitudinea de versiuni tiinifice pariale privind crima i criminalul. O astfel de teorie este teoria Hirshi, completat apoi de Gottfredson i Holman, dup care:

omului i sunt caracteristice maximalizarea plcerii i minimalizarea efortului;

n actele lor, delincvenii urmresc interesele imediate naintea consecinelor ce decurg din aceste interese;

criminalii nu gndesc totdeauna aciunile lor pe termen lung ci, frecvent, crima este expresia unor hotrri de moment;

criminalii prefer crima n locul unor aciuni convenionale, ori de cte ori crima poate procura mai rapid o plcere;

tendina de nclcare a legii se va manifesta ori de cte ori se vor ivi prilejuri favorabile.

Parsons admite faptul c omul i elaboreaz norme prin procesul de socializare sau care rezult din procesele de interaciune uman. Deviana i delincvena reprezint rupturi ale acestor interaciuni concentrate holistic n teoria lui Hirshi i Holman, ce cupleaz n adaptarea ataamentului fa de prini, fa de modele i fa de cei egali cu implicaii de ocupare a timpului liber i cu angajare social pentru a obine conformitate n climatul unor credine i sentimente stenice fa de conformitate.

n acelai context integrativ, i pentru Denis Syabo, dei crima trebuie privit ca o structur social, n aceeai msur trebuie avut n vedere aceleai fore, ce modeleaz omul n societate, modeleaz i criminalitatea, care se rennoiete, se transform i se adapteaz o dat cu transformarea omului i cu evoluia societii.

SUPRAVEGHERE

PARENTALA

INADECVATA

CONFLICT

FAMILIAL

COMPORTAMENT

ANTISOCIAL

COMPORTAMENT

DEVIANT

COMPORTAMENT

SEXUAL DE

RISC

ABANDON

SCOLAR

IMPLICATIE FAMILIALA SARACA

GRUPURI

DEVIANTE

ABUZ DE SUBS-

TANTE: ALCCOL,

TIGARI, ETC