03 Normele Morale

of 11 /11
NORMELE MORALE

Embed Size (px)

Transcript of 03 Normele Morale

NORMELE MORALE

SEMNIFICAIA TERMENULUI 'ETIC'Cel mai adesea, limbajul vieii cotidiene nu face o diferen clar ntre etic i moral; ambele cuvinte se refer la 'principiile de conduit care guverneaz un individ sau un grup'. Dar n sens propriu, etica este studiul moralei. Dei se ocup de moral, etica nu este tot una cu morala. Etica este un tip de investigaie (care include att activitatea de investigare, ct i rezultatele acesteia), pe cnd morala este obiectul de studiu al eticii.

MORALA

viaa real fapte concrete oameni vii

ETICA investigaie + rezultatele acestei investigaii

Dar ce este morala?

reflecie Idei abstracte principii generale

Putem defini morala drept standardele unui individ sau grup privind ceea ce este corect i incorect n comportarea noastr, bine i ru n modul nostru de a ne tri viaa.

STANDARDE MORALE

NORMELE: definesc ce fel de aciuni credem c sunt moral corecte sau incorecte.VALORILE: definesc ce fel de lucruri credem c sunt moralmente bune sau rele.

reguli generale, precum 'Spune adevrul!', 'S nu furi!', sau 'Respect-i promisiunile!'.

judeci apreciative, precum 'Sinceritatea este bun' sau 'Furtul este ru'.

NORMELE MORALE

Putei da cteva exemple de norme morale?Greu de presupus c, printre exemplele care v-au venit n minte, nu figureaz reguli precum:'S nu mini!' 'S nu ucizi!' 'S nu furi!'

Privind mai atent, observm c toate aceste reguli sunt, totodat, i porunci religioase (din Decalog) i prescripii juridice. Nu exist practic reguli PUR MORALE, care s aparin exclusiv moralitii i care s nu funcioneze i ca norme religioase, juridice sau cutumiare.

Pentru a defini elementele specifice care fac ca o anumit regul de comportare s fie moral, trebuie s definim n prealabil conceptul de norm n general i componentele necesare ale oricrei reglementri normative.

NORME

O norm este o regul de comportare, explicit afirmat ca model social de aciune, deliberat acceptat i respectat de ctre indivizi. De ce este nevoie de norme n viaa social? O norm ar fi absurd dac ar cere un comportament imposibil. O norm ar fi inutil dac ar cere un comportament inevitabil.Orice norm raional i socialmente util presupune un agent liber, care poate s fac, dar nu este nevoit s fac anumite lucruri.

NORMELE

Libertatea voinei: capacitatea cuiva de a alege una dintre mai multe alternative practice. Unele opiuni individuale nu au consecine serioase asupra celorlali; individul are dreptul s aleag dup cum i place. Multe alte opiuni ale unui individ au consecine serioase asupra altor oameni; aceste alegeri nu sunt socialmente indiferente; prin urmare, ele trebuie s fie reglementate de anumite norme.Prima funcie social a normelor este socializarea indivizilor, care face ca viaa social s fie mai mult sau mai puin uniform i previzibil, att n beneficiul individului, ct i al comunitii sociale.

STRUCTURA NORMELOR

Regula de aciuneAutoritatea normativ Subiectul normei Domeniul de aplicaie Sanciuni

un anumit model specific de comportament, inteligibil i comunicabil printr-o expresie normativ.

'fora' sau instana care emite norma, capabil s impun respectarea ei. o categorie de oameni, subordonai autoritii normative i de la care se ateapt s respecte norma. o clas de situaii i contexte practice n care autoritatea solicit respectarea unei reguli. consecinele actelor cuiva, impuse de ctre autoritatea normativ

NORME JURIDICE

NORME MORALE

EXPRESII NORMATIVE att prohibiii ct i obligaii, care nu pot fi reglementate legal; unde legea enun numai o interdicie, moralitatea adaug o datorie care nu poate fi impus legal; moralitatea urmrete o maxim sociabilitate. S nu furi! Fii generos!

majoritatea sunt prohibiii, dublate de interdicii morale; nu i vice versa; interdiciile legale au drept scop impunerea unei minime sociabiliti Furtul este un delict. Minciuna este interzis. Omorul este o crim.

S nu mini! Spune adevrul! S nu ucizi! Salveaz o via dac poi!

NORME JURIDICE

NORME MORALE

AUTORITATEAextern sau heteronom: Parlament, guvern, administraie, etc. intern sau autonom: voina proprie, contiina moral

NORME JURIDICE

NORME MORALE

SUBIECTULceteanul unui anumit stat, membrul unei comuniti locale, etc. Fiina uman: orice persoan liber, matur i responsabil

NORME JURIDICE

NORME MORALE

SANCIUNILEnumai pedepse; de natur fizic; att pedepse ct i recompense de natur psihologic ori spiritual

impuse de ctre o autoritate extern

impuse de reaciile celorlali oameni, dar n primul rnd de vocea interioar a contiinei morale proprii