”¾ƒ¼µ½‚ Microsoft Word.doc

download ”¾ƒ¼µ½‚ Microsoft Word.doc

of 9

 • date post

  07-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of ”¾ƒ¼µ½‚ Microsoft Word.doc

Un interes deosebit a prezentat activitatea:proverbe si mesaje. Astfel, copiii au extras cte o fisa pe care era scris o parte dintr-un proverb si cautau persoana pe fisa careia era scrisa cealalta parte a proverbului. Dupa ce au format perechi, a urmat o discutie interesanta despre mesajul pe care l contine fiecare proverb. Astfel, facndu-se trimitere la situatii din viata reala, au fost analizate proverbele:1. Daca te-ai apucat de un lucru trebuie sa-l duci pna la capat.2. Cnd de multe te apuci mai pe toate le ncurci.3. Cine a aflat un prieten adevarat acela o comoara n viata a cstigat.4. Cnd pe copil l doare un deget pe mama o doare inima.5. Omul fara cultura e ca pamntul fara udatura.6. Rabdarea, zice lumea, e amara, dar dulce este fructul ei.7. Copacul se tine cu radacinile iar omul -cu neamul.8. Cine vrea - gaseste mijloace, cine nu - cauta motive.21. Normarea muncii angajailor se efectueaz pe un an de studii de ctre conductorul instituiei, de comun acord cu comitetul sindical (organizatorul sindical). Norma didactic, stabilit la 1 septembrie, nu se schimb pe parcursul anului de nvmnt. Modificarea normei de munc se permite numai n cazuri excepionale prin negociere cu salariaii. La repartizarea sarcinii didactice pentru anul nou de studii se menine principiul continuitii n predarea obiectelor n clase.

mpletitul din pnui de porumb

Materia prim pentru mpletit se afl la ndemna omului, iar nsui tehnica mpletitului este o art, care te ademenete s faci dintr-un fir de pai, pnui sau papur, nuiele obiecte necesare n gospodrie, ce te ncnt prin frumuseea i ecologia materiei prime, formelor i tehnicii de executare.

mpletitul nu cere s ai ustensile complicate i scumpe, s ai putere fizic n mini i o vedere excepional. Obiectele mpletite cer s fie lucrate calitativ, fapt, care necesit atenie i nsuirea corect a principiilor tehnologice de mpletire.

Pe parcursul secolelor tehnica mpletiturilor din materiale ale naturii s-a mbogit cu noi procedee de lucru ce au lrgit posibilitile tehnico-decorative i varietatea obiectelor produse de creatorii populari. Oferta permanent n mediul rural la obiectele mpletite a contribuit la apariia unei pturi de meteugari-mpletitori, despre care se amintete n unele documente din epoca medieval. S-au dezvoltat i centre ale mpletitului, care snt aezate n preajma rspndirii materiei prime. S-au remarcat n mod deosebit unele sate i meteugari vestii n mpletirea diferitor obiecte din materiale vegetale, att la nordul ct i la sudul republicii (Soroca, Teleneti, Clrai, Cahul .a.).

Arta mpletirii din foi de porumbNoiuni generale despre porumb i recoltarea luiRecoltarea pnuilor i pstrarea lorMateriale i ustensile pentru mpletitProcedee tehnice de mpletire din pnuiDecorul obiectelor mpletite din foi de porumb i varietatea lorFinisarea obiectelor din foi de porumbArta mpletirii din foi de porumb

Ct privetempletitul din pnui ea devine o ocupaie mai trzie, dup apariia i dezvoltarea larg a creterii porumbului. Primele ncercri de a face lucrri din foi de porumb au fost jucriile copiilor, apoi diferite suporturi pentru buctrie, couri de pstrare a grunelor, fructelor uscate etc. O materie prim frumoas i plastic, ieftin i ecologic curat, utilizarea creia ar contribui la dezvoltarea capacitilor creatoare, la antrenarea muchilor de la mini, snt pnuile ce mbrac tiuleii de porumb.

Cu toate c vremurile i moda se schimb, necesitile vitale i estetico-creative ale omului de a comunica i de a crea frumosul i utilul rmn mereu aceleai. Pentru satisfacerea lor omul trebuie c posede activiti practice, frumoase i rentabile. Pentru a-i ajuta pe doritori s-i gseasc o ocupaie util i frumoas, care n perspectiv ar putea s le asigure i un venit, pentru a le deschide tainele miraculoase ale mpletitului din foi de porumb v informm c n Moldova avem civa meteri mpletitori n acest domeniu: Natalia Cangea, Viorica Stici, Eleonora Volociuc . a. nceptorilor pasionai de arta popular, le vom oferi sfaturi practice, care snt trecute prin atelierul de creaie i de suflet al pasionatei profesoare de educaie tehnologic i meteriei populare Eleonora Volociuc din Orhei.

Autoarea ne ndrum pas cu pas cum s cultivm porumbul i cum s-l strngem, cum s selectm pnuile i cum s le pstrm, cum i ce s mpletim, cum s finism obiectul i s obinem lucrri de nalt calitate i gust estetic. Cu druire autoarea ofer tuturor posibilitatea s nsueasc arta mpletitului din panglici aurii din foi de porumb. Arta mpletitului din foi de porumb aflate n preajma dvs. v va izbvi de urt, va aduce originalitate, belug i sntate n cas.Noiuni generale despre porumb i recoltarea lui

Porumbul sau ppuoiul este o plant iubitoare de cldur i lumin, rezistent la secet. Este o plant anual, care face parte din familia gramineelor i i are originea n America. n Europa aceast cultur a fost adus n secolul al XV-lea de ctre Cristofor Columb. Porumbul s-a adaptat repede la noile condiii climaterice din Spania i Portugalia apoi s-a rspndit n toate rile. n Moldova porumbul se cultiv pe suprafee ntinse.

Dup structur tulpina este un pai gros umplut cu mduv. Are nlimea de 160-170 cm. tiuletele este acoperit cu un nveli mai nti de mtase, apoi de pnue verzi i subiri ce nu snt altceva dect frunze modificate.

Mtasea, care nvelete cioclul de porumb, se colecteaz i, sub form de infuzie, servete ca remediu medicinal, fiind un bun preparat de curire a organelor interne.

Din foile care nvelesc tiuletele n condiii casnice se pot confeciona diferite obiecte i suvenire: mileuri, couri de uz casnic, plrii, panouri decorative, seturi pentru buctrie, jucrii i alte obiecte.

Pentru mpletituri se folosesc foile de la tiuletele de porumb cu denumirea popular dinte de cal. n ultima faz de vegetaie a plantelor, n faza de coacere, cnd plantele i schimb culoarea din verde n glbuii, se pune un accent deosebit pe culesul tiuleilor. Recoltarea porumbului mai devreme sau mai trziu atrage dup sine, pe de o parte, obinerea unei recolte slabe (la foi), iar pe de alt parte, pierderea unei pri a foilor pnuilor bune pentru executarea mpletiturilor. Pentru obinerea foilor de porumb subiri, elastice i albe-glbui, trebuie s se aleag perioada cea mai potrivit a culesului, ntre15 septembriei15 octombrie. n scopul colectrii pnuilor recoltarea porumbului se poate face astfel: recoltarea manual a tiuleilor, recoltarea mecanic cu ajutorul combinelor, recoltarea manual a plantelor cu tiulei cu tot.Recoltarea pnuilor i pstrarea lor

Recoltarea sau selectarea pnuilor pentru mpletit se realizeaz ntotdeauna manual: de pe tiuleii adui acas, care se desfac, se aleg pnuile subiri i galbene din mijloc bune pentru mpletit. La recoltarea plantelor cu tot cu tiulei alegerea foilor pentru mpletit se face n timpul curitului ppuoilor.

Foile de porumb necesare pentru mpletit trebuie s fie ct mai lungi, ct mai subiri i de culoare glbuie fr pete. Acestea, de obicei, snt foile interioare ce mbrac tiuletele. n cazul cnd foile nu snt uscate, se expun 2-3 zile la soare pe o platform, apoi uscate se leag n mnunchiuri sau se pun n saci de pnz pentru pstrare. Depozitarea foilor se face n magazii sau poduri destinate pstrrii furajelor-nutreurilor. Pn la mpletire, foile selecionate nu trebuie s se afle n contact cu umezeala, fiindc se pteaz i mucegiesc.

Modul, n care se realizeaz pstrarea foilor de porumb, determin n mare msur calitatea lor pentru mpletit. Foile de porumb snt o materie calitativ, ecologic curat i ieftin. Ea nu conduce cldura i curentul electric, nu irit vzul i pielea, ns se teme de umezeal. Obiectele confecionate din foile de porumb au o aciune benefic asupra organismului uman. Foile de porumb pot fi folosite pentru mpletire i ndat dup recoltarea lor, dup ce n prealabil au fost despicate n panglici cu o lime de 1 sau 1,5 cm. Din cauza c foile de porumb se usuc repede, fiile subiri nu se rsucesc din timp, ci numai cnd se lucreaz obiectul. Materiale i ustensile pentru mpletit

Calitatea i durata obiectelor confecionate din foi de porumb depinde mult de condiiile de pstrare a materiei prime i de nivelul tehnicii de prelucrare i executare a obiectelor.

Este necesar ca mpletirea din foi de porumb, ca i celelalte feluri de mpletituri din materiale vegetale, s se desfoare ntr-un atelier special i comod pentru lucru luminos i cald, nzestrat cu toate cele necesare: diferite forme de lemn ca suporturi pentru mpletire, mas de lemn, puin nclinat, ca s se scurg apa de pe foile umede, scnduri de lemn ca suport pentru lucru, buturugi de diferite forme i dimensiuni, foi de porumb, vas cu ap cald, foarfece, erveel, croet, ciocan, cuie, cletar, rigl, creion, compas.

Procedee tehnice de mpletire din pnui

Pregtii-v mnunchiuri din foi de porumb de aceeai culoare. Pentru a mpleti un obiect, fie volumetric sau plat, din foi de porumb avem nevoie de un ablon de lemn cu cuie btute pentru fixarea urzelii.

Tehnica de formare a firului prin rsucire.Pregtim forma ablonul plat, foarfecele, vasul cu ap cald, ervetul, croeta .a. Pentru a ncepe lucrul, foile de porumb se pun ntr-un vas cu ap cald pentru 2-5 minute s se umezeasc. Apoi se scot din ap, se nir pe un tergar s se zvnteze timp de 10-15 minute. Dup aceasta se taie partea scoroas de la tulpina foii, apoi se rup n panglici nguste de 10-15 mm lime. Panglicile uor zvntate snt potrivite pentru mpletirea firului prin rsucire. Astfel pe ablonul plat, n primul rnd se ntinde urzeala, ca la covoraele alese pe ram, ns deosebirea const n faptul c noi nu putem obine fire lungi rsucite din pnui, dar urzeala ca i bttura o formm pe parcursul lucrului o rsucim permanent, adugnd fii nguste din pnui. Ca s obinem firul rsucit i calitativ se adaug, se alipete, panglic la panglic, ntroducndu-se fia urmtoare cu captul mai gros tiat (uneori tiat n col) dup care se continu rsucirea. Operaia de rsucire continu att, ct este necesar la realizarea urzelii unui obiect fr a lega noduri. Alter