”¾ƒ¼µ½‚ Microsoft Word.docx

download ”¾ƒ¼µ½‚ Microsoft Word.docx

If you can't read please download the document

 • date post

  28-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of ”¾ƒ¼µ½‚ Microsoft Word.docx

Tulburari de comportamentDelimitri conceptuale n handicapul de comportament.Privind comportamentul ca expresie a relaiei dintre dezvoltarea psihic, dintre dezvoltarea personalitii i mediul ambiant n caretriete individul, putem defini tulburrile de comportament ca fiind abateri de la normele i valorile umane pe care le promoveaz unanumit tip de societate. Aceste abateri comportamentale se nscriu n categoria larg a fenomenelor de inadaptare i pot aprea la toate nivelurile de vrste, fiind determinate de o varietate de cauze. nlimbajul tiinific, ca apoi i n cel cotidian, handicapurile decomportament sunt cuprinse n mod sintetic n conceptul dedelicven i uneori n cel de infraciune (mai cu seam n tiinele juridice )

Acesti termini desemneaza comportamente nonconformist , care pot produce efecte negative atit pentru individ, cit si pentru societate .Din punct de vedere psihologic ,indivizii care au astfel de comportament aberante prezinta dezechilibru sau o stare deficitara in unul sau pe toate palierile : maturizarii psihice, structurari constiintei de sine si a constiintei sociale, asimilarii normelor si valorilor social-clturale,structurarii motivational-caracteriale , maturizate.

Obiective. Operarea cu peincipalele concepte spcifice a tulburari de comportament. Analizarea criteriilor si modalitatile de clasificare a principalelor categorii de tulburare comportamentala. Indentificarea principalelor caracteristici care alcatueste tabloul acestei tulburari.

Tulburarile de comportament se refera la un grup de probleme comportamentele si emotionale la tineri. Copiii si adolescentii cu aceste tulburari au dificultati in a urma regulile si in a se comporta in societate in mod acceptabil.Adesea sunt priviti de catre alti copii si adulti ca fiind rai sau delincventi,fara ca acestea sa isi dea seama ca este vorba despre o afectiune mentala. Tulburarile de comportament sau modificarile de comportament sunt forme de dezichilibru psihic, ce implica tulburari in sfera emotional-voletiva,ca urmare a unei leziuni cerebrale pre-sau post-natale, a unor structuri psihice morbide de natura sociogena. Aceste devieride conduita sunt,asadar,nu doar abateri de la normele starii de sanatate, ci si de la normele morale, cu daune resimtite in raporturile sociale normale.Aceste abateri comportamentale se inscriu in categoria larga a fenomenelor de adaptare si pot aparea la toate nivelurile de virsta, fiind determinate de o varietate de cause. In limbajul stiintific, ca apoi si in cel cotidian, handicapurilor de comportament sunt cumprinse in mod vsintetic in conceptual de delicventa si uneori, in cel de infractiune . Acesti termini desemneaza comportamente nonconformist, care pot produce efecte negative atit pentru individ, cit si pentru societate. Din punct de vedere psihologic , indivizii care produc astfel de comportament aberante prezinta dezechilibre sau o stare deficitare in unul sau in toate palierile : al maturizarii psihice, al structurii constiintei de sine si a constiintei sociale, al asimilarii normelor si valorilor social-culturale, al structurii motivational-caracteriale, al maturizarii sociale.Caracteristica persoanei cu tulburare de comportament:Persoana cu tulburari de comportament se deosebeste de ceea normal prin faptul ca acest tip de conduit este oscilanta,pendulind adeseori intre agresivitate, iritabilitate,tendinte necontrolate si necenzurate, lipsa stapinirii de sine si neevedentierea autocontrolului. Putem afirma ca adolescentu cu tulburari de comportament isi dezvolta anumite trasaturi de personalitate specifice,diferite de cele ale individului cu un comportament normal: modificari la nivelu structurilor morale, modificari la nivelu relatiilor affective,scaderea pragului de toleranta la fustratie , perturbarea sentimentelor de culpabilitate ,existenta unor puternice sentimente de devalorizare , a unor sentimente acute de injustitie , aceste particularitati specifice persoanei cu tulburari de comportament putem adauga si existenta contrarietatilor Eu-lui , acestuia , pe de o parte , caractirizindu-se printr-o slaba considenta si echilibru.

Clasificarea tulburarilor de comportament se incadreaza in patru grupuri principale:

Conduita agresiva care cauzeaza sau ameninta cu vatamare fizica alti oameni sau animale.- adesea teranizeaza, ameninta sau intimideaza pe altii.- a facut rost de arma care poate cauza o vatamare corporala serioasa altora.- initiaza adesea bati.- a fost crud fizic cu alti oameni.- a fost crud fizic cu animalele- a furat cu confruntare cu victim.- a fortat pe cineva la activitate sexuala.

Conduita nonagresiva-care cauzeaza pierderea sau prejudicierea proprietatii: s-a angajat deliberat in incendieri cuintentia de a cauza un prejudiciu serios. a distrus deliberat proprietatea altuia.

Frauda sau furt: a intrat prin infractie in casa ,dependentele sau autoturismu cuiva. minte adesea pentru a obtine bunuri sau favoruri. a furat lucruri de valoare mare fara confruntare cu victim

Violari serioase ale regulilor: adesea lipseste de acasa noaptea. a fugit de akasa noaptea chiuleste adesea de la scoala inainte de a implini 13 ani Dupa parerea mea aceste tablouri ale tulburarilor de comportament cuprinde succinct: minciuna, instabilitatea, impulsivitatea, furtu, fuga si vagabondaju, incedierile voluntare, alcoolismu si dependenta de droguri,, esecul scolar devierile sexuale, tentative de sinucid.Toate aceste lucruri ne indeamna spre un atasament serios si intelegator fata de acesti copii, adolescenti care au probleme de comportament,trezeste in noi dorinta de a le oferi un ajutor psihopedagog.

Inainte de a interveni pentru a corecta o tulburare de comportament va urmari prevenirea instalarii ei . Profilaxia , alaturi de mijloacele medicale , implica o serie de aspecte de intervenire la nivelu structurii si relatiilor familiale a copilului sau adolescentului, a posibilitatilor de influentare a familiei lui, a problemelor generale-educative , ca si a celor psiho-pedagogice. O prima masura este aceea a sfatului genetic acordat persoanelor predespuse sau care prezinta trasaturi de personalitate evident anormale si care traiesc intr-un mediu familial deficitar in idea de a nu avea copii, fapt care, practice , se realizeaza cu foarte mari dificultati. Tratamentul medicamentos este prescris de medic in functie de natura nosologica si clinica a tulburarilor de comportament , de stadiul evolutiv si de virsta pacientilorUnele tulburarile de comportament trec neopservate, neafectind nici persoana permanetizeaza si se transforma in tulburari de personalitate la virsta adulta. Multe dintre tulburari de comportament se instaleaza la virsta mica , in copilarie, intrucit atunci structura personalitatii este fragile, usor de influentat de catre altii mai ales in sensu negative. Cauzele incriminatorii pentru aparitia tulburarilor de comportament sunt extreme de numeroase , de variate si complexe.Putem grupa cauzele acestor devieri ale conduitei in mai multe categorii mari: Boli organice Boli psihice ale minorilor Cauzele genetice Particularitati ale mediului inconjurator Particularitati de personalitate

Bolile organice raspunzatoare de instalarea tulburarilor de comportament sunt: epilepsia, traumatismele cranio-cerebrale si oligofre-niile. Bolile psihice ale minorilor care determina tulburarile de comportament sunt: schizofrenia, psihoza maniac-depresiva si aspectele reactive ale nevrozei.Minoru cu conduite psihotice, mai ales care se apropie de schizofrenie, poate veni in conflict cu legea penala, cele mai multe ori infractiuni putind fi comise in perioada initiala denumita perioada medico-legala, mai ales la virsta tinara pubertate si adolescenta.

Cauzele genetice: La aceste cause ale tulburarilor de comportament se adauga si retardu psihic congenital, etichetat drept debilitate mentala.Exista studii care au depistat o legatura intre factorii genetici si comportamentu deviant , studii care sustin ca din parinti cu tulburari de comportament se nasc copii cu comportament deviant deci se sustine caracteru transmisibil, luind drept punct de plecare anumite abaterii cromozo-miale transmise de la parinti la copi Cele mai multe cauze ale tulburarilor de comportament sunt cele care tin de mediu inconjurator care include cadru intrafamiliar si extrafamiliar: strada, prietinii, scoala, mijloace de transport, mijloace mass-media-TV, radio, ziare, cart.Pe baza virstei la debutu tulburarilor de comportament se desting doua subtipuri de tulburari de comportament in copilarie si in adolescent.Ambele subtiputi pot surveni intr-o forma usoara moderata sau severa.Tulburarea de comportament cu debut in copilarie: Acest subtip de tulburare de comportament este definit prin debutul a cel putin un criteriu caracteristic acestei tulburari inainte de virsta de 40 de ani. Persoana cu tulburare de comportament cu debut in copilarie sunt de regula barbatii se manifesta frecvent agresivitatea fizica de alti au perturbarte relatiile cu egalii pot sa fi avut tulburarea opozitionismul provacator in timpu micii copilarii, si de regula au simptome care satisfac criteriile pentru tulburarea de comportament inainte de pubertate. Multi copii cu acest subtip au de asemenea concomitant si tulburari de hiper activitate deficit de atentie . Persoanele cu tulburare de comportament cu debutul in copilarie este foarte posibil sa aiba tulburare de conducta.Tulburarea de comportament cu debut in adolescent: Acest subtip este difinit prin absenta oricarui criteriu caracteristic de tulburare de comportament, ininte de virsta de 10 ani comparative cu cei cu debut in copilarie, este putin probabil ca aceasta persoana Sa prezinte comportamente agresive si sa tind sa aiba