€µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office

download €µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office

of 21

 • date post

  25-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  21
 • download

  7

Embed Size (px)

Transcript of €µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office

Clonarea si fertilizarea prin vitro

Clonarea si fertilizarea prin vitro

Ce este clonarea umana?

Clonareareprezinta procesul de a creea ocopie identica genetic a unui original.Clona in sensul biologic reprezinta unorganism multicelular care poseda exactaceleasi gene cu un alt organism viu. Innatura acest lucru este posibil doaraccidental la gemenii monozigoti-care s-audezvoltat prin fertilizarea unui singur ovulde catre un singur spermatozoid si dinmotive inca necunoscuta zigotul format(oul fertilizat) s-a divizat in doi zigoti.

In biologie clonarea este procesul de producere a populatiilor formate din indivizi identici genetic similara cu inmultirea asexuata a bacteriilor, insectelor sau plantelor. In biotehnologie clonarea se refera la procesele folosite pentru a creea copii ale fragmentelor de ADN (clonarea moleculara), ale celulelor (clonarea celulara) sau organismelor.

Istoria clonarii folosind ADN adultIn 1995 clonarea cu ADN adult era considerata imposibila la toate mamiferele, pina cind a fost reusita de catre un cercetator in 1996 iulie-Dr. Ian Wilmut de la Institutul Roslin din Scotia. Noutatea a fost data presei in 1997-februarie 23. Dolly a fost aratata presei ca fiind primul animal adult clonat folosind ADN adult de la un alt animal. De la conceptia lui Dolly Institutul a mai clonat cu succes alte 7 oi. Tehnica dezvoltata de acestia poate fi aplicata si altor mamifere, posibil oamenilor. In 1997 4 martie , ca reactie la oaia Dolly presedintele Clinton a interzis fondurile federale pentru clonarea umana in SUA.In 1998 22 iulie Dr. Ryuzo Yanagimachi de la Universitatea din Hawai a anuntat clonarea unui soarece. Cercetatorii japonezi de la Universitatea Kinki din Nara au clonat 8 vitei dintro singura vaca adulta. Au folosit tehnici similare celor de la Dolly. 4 vitei au murit la scurt timp de la nastere. In 1998 14 decembrie cercetatorii de la Clinica de Infertilitate Universitatea Kyeonghee din Corea anunta ca au clonat cu succes un om. Scopul nu a fost acela de a clona oameni ci de a clona organe identice pentru transplant genetic. Nu au implantat morula intrun uter uman datorita considerentelor etice. Aceasta a fost distrusa. Pina la sfirsitul anului 2000, 8 specii de mamifere au fost clonate, incluzind soareci, vaci, oi, maimute Rhesus, capre, porci si sobolani.Din 2001 august exista doua clinici care au publicat proiecte de clonare umana. Doctorul Panayiotis de la Institutul de Andrologie din Lexington si doctorul Severino Antiori din Roma au anuntat ca doresc sa continue cu clonarea umana.Teoria curenta este ca clonarea produce greseli accidentale in expresia genelor individuale. Oul trebuie sa-si reprogrameze genele in minute sau ore in timpul procesului de clonare. Ovulul normal necesita ani pentru a se dezvolta in ovare. Se pare ca rata rapida de reprogramare produce erori aleative in ADN-ul clonei.

Tipuri de clonariClonarea reproductivnseamn obinerea unei noi persoane cu acelai material genetic ca i al uneia vii sau care a trit.

Clonarea terapeuticnseamn folosirea tehnicilor de clonare pentru iniierea creterii embrionilor, n scopul extragerii celulelor stem pentru obinerea de organe, celule i esuturi din raiuni medicale sau de cercetare. Acest material va acoperi n primul rnd problemele privind clonarea terapeutic i doar pe scurt clonarea reproductiv.Primul animal clonatExperimentulscotiancuoaiaafostdiferitdealte incercaride acreacopiidupaanumitecupluride animale.Afolositotehnicadeclonarepentruacreaun animal care afostungeamangenetic aloiiadulte.Pede altaparte,oaiaDollycontineamaterialulgenetic alunui singurparinte.Aceastatehnicade atransferanucleulunei celulesomaticeintr-unovulesteoramuraauneicercetari care aduratpeste40 deanifolosindnucleeluatedintr-un embrionneuman. Din cinci embrioni, au iesit 4 oite. Animalele sunt identice intre ele si cu Dolly din punct de vedere genetic. Oitele sunt crescute de catre profesorul Keith Campbell in cadrul Universitatii Nottingham si sunt monitorizate cu atentie pentru a observa orice schimbare in starea lor de sanatate. Pana acum sunt perfect sanatoase, nu prezinta simptomul vreunei boli de care suferea si Dolly.

Keith CampbellIan Wilmut

Argumentele impotriva clonarii umane.

1. Clonarea reproductiva va transforma copii clonati si oamenii in general in obiecte care pot fi construite pentru a prezenta anumite caracteriztici-copii la comanda.2. Clonarea reproductiva va diminua sensul singularitatii ca individ si a libertatii, conducind la defavorizarea clonelor fata de non-clone.3. Copii clonati vor fi crescuti inevitabil in umbra donatorilor lor, ducind la constringerea dezvoltarii lor psihologice si sociale.4. Clonarea reproductiva este in mod inerent nesigura. 95% dintre clonarile de mamifere din expermiente au codus la esecuri sub forma de avorturi si anomalii anemintatoare de viata. Unii cercetatori considera ca nici o clona nu este per total sanatoasa. Tehnica nu a putut fi dezvoltata pentru oameni fara a pune siguranta fizica a clonelor si femeilor care le-ar fi purtatoare la un risc ridicat.5. Cei mai multi sustinatori ai pro-vietii sustin ca ovulul fertilizat este o persoana umana, cind ii este inlaturat nucleul aceasta este ucisa, unele persoane religioase considera ca clonele s-ar naste fara suflete.

Argumente in favoarea clonarii reproductive.

1. Clonarea reproductiva poate darui copii inruditi genetic persoanelor care nu pot fi ajutate prin alte tratamete de fertilizare.2. Permite parintilor care au pierdut un copil prin deces recuperarea.3. Clonarea este un derpt reproductiv si trebuie permisa o data ce este la fel de sigura precum reproducerea naturala.4. Ajuta la intelegerea cauzei avorturilor spontane.5. Pacientii parinti care pot transmite un defect genetic la copii pot beneficia de clonare. Un ovul fertilizat poate fi duplicat, iar duplicatul testat pentru afectiune. Daca cuplul nu prezinta boli genetice ovulul va fi implantat in uter.6. Clonarea poate pregati pentru inghetare mai multi embrioni genetic identici cu cel principal, astfel putind fi folositi daca copilul donor necesita un transplant de maduva de la un geaman identic.

Primul copil clonatPrimul copil despre care se spune ca s-a nascut prin clonare este o fetita. Ea a primit numele Eve si nu are dect mama , fiind o copie genetica in miniatura a acesteia . s-a nascut prin cezariana n dimineata zilei de 26.12.2002 si a cntarit 3100 de grame .Controversata companie Clonaid a anuntat ca a sosit pe lume prima clona umana . In absenta unor materiale stiintifice detaliate legate de procedurile urmate , stirea nu a fost confirmata din surse independente . Se stie doar ca este vorba despre o fetita care s-a nascut joi , prin cezariana . Cezariana s-a desfasurat foarte bine , a afirmat Brigitte Boisslier , presedinta societarii pentru clonare umana Clonaid . Aceasta a promis intr-o conferinta de presa ca va invita experti independenti sa certifice faptul ca Eve este o clona .

Tarile in care clonarea umana este permisaIn Africa de Sud Actul Tesutului Uman nu permite astazi clonarea reproductiva sau terapeutica la oameni. Aceasta situatie se va schimba insa cind capitolele 6 si 8 ale Actului National al Sanatatii vor fi promulgate iar clonarea terapeutica va fi permisa sub conditii stricte.In China nu exista legi impotriva clonarii. Totusi problema populatiei numeroase si politica unui singur copil per familie nu favorizeaza clonarea umana reproductiva. Totusi clonarea terapeutica prezinta un mare interes si se practica in China. In unele culturi chineze oamenii devin persoane cind participa in societate, astfel embrionii sau fetusii nu sunt considerati a fi fiinte umane.In Anglia sunt reguli stricte care nu permit clonarea reproductiva, dar cercetatorilor le este permisa generarea de linii celulare embrionare pentru terapeutica. Legea in Germania restrictioneaza extragerea de celule stem de la embrioni umani, dar in 2002 a fost aprobata o noua lege care permite importul unor celule stem embrionare daca origineaza din afara Germaniei.

In Statele Unite ale Americii nu exista un fond public pentru cercetarea celulelor stem. De aceea desi nu exista nici o lege care sa impiedice aceste experimente nu se efectueaza cercetari datorita lipsei banilor.In 2006 Australia a interzis clonarea umana. Reproducerea si clonarea terapeutica sunt de asemeni interzise. In 2008 guvernul Australiei permite cercetatorilor sa cloneze embrioni pentru a preleva celule stem.Tarile care interzic clonarea copiilor dar permit clonarea terapeutica cuprind: Britania, Noua Zeelanda, Suedia, Belgia, Finlanda, Israel, Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Canada, California, New Jersey si Massachusetts.

Fertilizare in vitro(FIV)Fertilizarea in vitro (FIV)este o componenta a Reproducerii Umane Asistate Medical i reprezinta un proces prin care spermatozoidul barbatului, fecundeaza ovulul femeii n laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat in uterul mamei n general la 72 ore de la conceptie. Fertilizarea nu intervine n complexul genetic al copilului, astfel ca ntre fatul creat in vitro i fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii. Atunci cand toate alte metode de conceptie nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima solutie pentru femeia sterila sau barbatul steril.

Punerea la punct si utilizarea acestui procedeu n tratarea infertilitatii la om a fost realizata de catre medicul britanic sirRobert Edwards, permitnd nasterea, la25 iulie1978, n clinica Bourn Hall dinLondra, a primului copil conceput prin acest procedeu,Louise Joy Brown[1].Fertilizarea in vitro a devenit ulterior o metoda raspndita de tratare a infertilitatii iar Edwards a primit n 2010Premiul Nobelpentru Fiziologie sau Medicina pentru dezvoltarea fertilizarii in vitro

Fertilizarea in vitro are indicatiidaca va confruntati cu urmatoarele probleme:

Deteriorarea trompelor ute