€µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office PowerPoint

download €µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office PowerPoint

of 16

 • date post

  18-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

ppt

Transcript of €µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office PowerPoint

Evaluarea primelor i despgubirilor de asigurare analizate pe tipuri de asigurri Ologu Ecaterina gr.FB 31 Z

Evaluarea primelor i despgubirilor de asigurare analizate pe tipuri de asigurri

Ologu Ecaterina gr.FB 31 Z

Cuprins:

1. Ce reprezint prima de asigurare?2. Elementele de care depinde prima de asigurare.3. Factorii i condiiile pe care se bazeaz societilede asigurare la stabilirea primei de asigurare.4. Ce reprezint despagubirile de asigurare?5. Cum se compenseaz pagubele?6. Elementele care determin mrimea unei pagube.

Prima de asigurare ca elementesenial al contractului de asigurare, constituieprincipala obligaie a asiguratului i reprezint sumade bani pe care o primete asigurtorul de laasigurat n schimbul proteciei pentru riscurileasumate. Prima de asigurare exprim valoareariscului i se determin prin calcule actuariale(statistico matematice) .

Prima de asigurare depinde de:

La stabilirea primei de asigurare societile de asigurare se bazeaz pe analiza urmtorilor factori:

Nivelul primelor de asigurare, cu excepia asigurrilor unde primele deasigurare snt reglementate de stat, poate s difere de la o societate de asigurri la alta,n funcie de conjunctura de pe piaa naional i internaional a asigurrilor. Prima de asigurare se pltete n lei moldoveneti sau n valuta n care s-a contractatasigurarea la cursul de schimb de la data scadenei, comunicat de Banca Naional aMoldovei.Plata primelor de asigurare se poate face n numerar, prin transfer bancar i princompensare cu indemnizaii datorate de societatea de asigurri asiguratului. Plata primei de asigurare se face integral sau n rate pltibile la termenele scadenteprevzute n contract conform negocierii prilor, la sediul asigurtorului sau alreprezentanilor si dac n contractul de asigurare nu se prevede altfel.

Prima

Dovada plii primelor de asigurare este pus n sarcinaasiguratului, nscris constatator fiind orice documentprobator al plii prevzut de legislaia n vigoare. Primele de asigurare pltite de persoanele juridice intreprinztorii individuali pentru contractarea anumitortipuri de asigurri necesare desfurrii activitii dentreprinztor snt scutite de impozite, fiind consideratecheltuieli deductibile fiscal. Lista claselor de asigurri n cazul crora primele de asiguraresunt considerate cheltuieli deductibile din venitul impozabil esteaprobat prin Hotrrea Guvernului nr.484 din 04.05.1998 Cuprivire la limitele cheltuielilor de asigurare ale ageniloreconomici i persoanelor fizice care practic activitatea dentreprinztor, permise ca deduceri de cheltuieli aferenteactivitii de ntreprinztor pentru scopuri fiscale.

Despgubirea de asigurare- este sumade bani pe care asigurtorul o datoreazasiguratului n vaderea acoperirii pagubeiproduse de riscul asigurat, fiind n limitasumei asigurate, egal sau mai mic dect paguba.

n asigurrile de bunuri i rspundere civil auto,despgubirile de asigurare ce se pltesc de ctreasigurtori se stabilesc n funcie de starea bunului nmomentul producerii riscului asigurat i de cuantumuldaunei. Cuantumul despgubirii se stabilete n funcie derspunderea asumat de asigurtor, care poate fi: proporional la primul risc limitat.

n prezena unei acoperiri proporionale,despgubirea de asigurare reprezint aceeai partedin daun, pe care o reprezint suma asigurat fa devaloarea de asigurare. Deci despgubirea de asigurare va fi egal cu pagubanumai dac suma asigurat este egal cu valoareabunului din momentul producerii evenimentuluiasigurat.n cazul acoperirii la primul risc, asigurtorul va suportadauna n ntregime n limitele sumei asigurate. Respectiv,raportul ntre suma asigurat i valoarea bunului nu areimportan. Despgubirea asiguratului n baza sistemului primului risc,este mai avantajoas pentru asigurai i influeneaz n modcorespunztor nivelul primelor de asigurare.

n temeiul contractului de asigurare obligatorie de rspunderecivil asigurtorul acord despgubiri de asigurare pentrupagubele cauzate terilor, inclusiv cheltuielile fcute de asiguratn procesul civil. Limitele despgubirilor de asigurare snt stabilite prin lege, iardespgubirile prevzute de contractul de asigurare obligatoriede rspundere civil se pltesc indiferent de numrul cazurilorde accidente care au avut loc n termenul de asigurare. Dacntinderea pagubelor cauzate n unul i acelai accident maimultor persoane, inclusiv cheltuielile suportate de ele n procescivil, depete limita stabilit, despgubirile se acord n limitastabilit, pentru fiecare persoan pgubit, proporional raportului dintre limita maxim i totalul prejudiciilor. n cazul n care ntindereaprejudiciului depete limitele rspunderii, pgubitul are dreptul, nconformitate cu legislaia civil n vigoare, s intenteze persoaneirspunztoare de producerea accidentului o aciune de recuperare asumei care depete aceste limite

Referitor la cuantumul despgubirii de asigurare seimpune s precizm c n materia asigurrii derspundere civil, cu excepia limitelor maxime stabilitede lege, suma asigurat i, n consecin despgubirea deasigurare nu este determinat. Legea nu prevede limitenici n privina despgubirilor la care are dreptul terulpgubit. n consecin, se aplic principiul reparrii integrale din dreptul comun i, n toate cazurile, drepturilepersoanelor pgubite mpotriva celor rspunztori deproducerea pagubelor rmn netirbite, potrivit dreptuluicomun, pentru tot ceea ce nu va fi pltit de asigurtor. Asigurarea fiind ncheiat n favoarea terelor persoanepgubite, nu poate aduce atingere drepturilor de care eles-ar bucura i n lipsa ei.

Mulumesc de atenie!