€µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office PowerPoint Ochiul)

download €µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office PowerPoint Ochiul)

of 19

 • date post

  15-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  27
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Structura ochiului, tipurile de boli

Transcript of €µ·µ½‚°†¸ Microsoft Office PowerPoint Ochiul)

Ochiul

Ochiul

DefiniieOchiuleste un organ pereche, de forma sferica, situat intr-o cavitate osoasa numita orbita, a crui principal funcie este cea de a detectalumina. Structura

Formarea imaginiiLumina trece prin mediile transparente (cornee, umoare apoas, umoare sticloas) i cristalinul i formeaz o imagine rsturnat pe retin. Aici, celulele specializate transform imaginea n impulsuri nervoase. Acestea ajung prinnervul opticpn la regiunea posterioar acreierului. Acesta din urm interpreteaz semnalele printr-un mecanism complex care implic milioane deneuroni.

Defecte de vedere

Orice deviere de la starea emetrop(vederea normal) reprezint un defect de vedere. Cele mai des ntlnite deecte de vedere ale ochiului uman sunt:Miopia Este cel mai des ntlnit defect de vedere, aceasta avnd un caracter patologic(apare la natere) i ia loc atunci cnd globul ocular al ochiului miop este mai mare dect cel al ochiului normal, imaginea formndu-se n faa retinei. Miopia este corectat cu ajutorul lentilelor divergente.

Hipermetropia Este de asemenea un defect patologic, aceasta ns lund loc mai rar dect miopia. Globul ocular al ochiului hipermetrop este mai mic dect cel al ochiului normal, n consecin imaginea formndu-se n spatele retinei. Hipermetropia este corectata cu ajutorul lentilelor convergente.

Astigmatismul Este o boal oftalmologic manifestat printr-o deformare a corneei care atrage dup sine o refracie defectuoas a razei de lumin n globul ocular. n cazul astigmatismului, razele de incidenta de lumin alb ce sosesc la ochi sub form de raze paralele vor suferi un proces intens i inegal de refracie, i prin urmare, cu ct aceast refracie difereniat va fi mai mare, cu att astigmatismul va fi considerat mai grav.

Prezbitismul Este un defect de vedere care apare de obicei la btrnee, acesta comportndu-se n acelai mod precum hipermetropia, acesta fiind cauzat de atrofierea elasticitii cristalinului. Prezbitismul este tratat cu ajutorul unei lentile convergente.