Recapitulare Teza Cls. 5 Model 1

Post on 16-Oct-2015

14 views 0 download

description

Recapitulare teza

Transcript of Recapitulare Teza Cls. 5 Model 1

Legenda Punului

Recapitulare pentru lucrarea scris la limba i literatura romn

Semestrul al II-lea, clasa a V-a

Citete cu atenie textul urmtor i rezolv apoi cerinele.

Se zice c la nceput, cnd a fcut Dumnezeu toate vietile de pe pmnt, pe toate psrile le-a fcut albe i nu le-a dat niciun nume. Ele se deosebeau una de alta prin mrime i prin cntec. i dup ce le-a fcut, toate au plecat de lng Sfntul-Printe, afar numai de una, care tot pe aproape de Atotputernicul se inea.

Se gndi atunci bunul Tat s dea cte un nume la fiecare i s le coloreze i penele n chip deosebit, ca aa s se neleag mai uor cu ele. Porunci deci slujitorilor ca s-i aduc tot felul de vopsele, pentru ca s se apuce de lucru. Dar cine s-i adune psrile la un loc, c pmntul era mare, psri multe i risipite peste tot? Cum vede ns lng el pe zburtoarea care nu se deprtase de tronul sfnt, o cheam i i spune ca ea s adune, cum va ti, pe toate celelalte.

Att a trebuit, c unde se apuc acest crainic al Domnului s ipe ct l inea pliscul, n cele patru laturi ale lumii i s cheme psrimea toat la mpodobit i la botez. i, cu ct ipa mai tare, cu att mai mult i rotea coada, mndru de cinstea ce i-o fcuse Domnul, de a-l pune pe el s dea de tire surorilor aceast veste.

Psrile mari i mici, mai mult speriate de aa ipt i de team ca pliscul ngmfatului lor frate s nu se lrgeasc pn dincolo de urechi, de atta strigt, au alergat, care cum au putut, n faa Sfntului Stpn.

Dumnezeu a nceput s le vopseasc pe fiecare cum a vrut el i s le pun i nume. Cnd a venit i rndul celei care dduse vestea celorlalte, ca semn de recunotin, Dumnezeu a vopsit-o cu cele mai mndre culori i mai ales coada i-a mpodobit-o cum nu se putea mai frumos. Dar pentru c se artase mndr fa de celelalte, i-a zis:

- Numele tu s fie pun i s nsemneze mndrie, iar n loc de cntec, tu s nu poi dect a ipa !

i de atunci a rmas punul cu penele mndre, dar fr glas frumos, ci numai ip.

SUBIECTUL I (50 de puncte)

1. Precizeaz genul literar cruia i aparine textul i un mod de expunere. 12 p.

2. Indic sinonime pentru cuvintele: zice, vietate, mndru. 6p3.Precizeaz valoarea morfologic a cuvintelor ngroate din text. 10 p.

4.Precizeaz cazul i funcia cuvintelor subliniate din text. 8 p.

5. Transcrie din text un pronume cu form neaccentuat i un substantiv articulat hotrt. 6 p.

6. Alctuiete o propoziie n care un substantiv din text s stea n cazul Vocativ i un numeral s fie complement.

8 p.

SUBIECTUL II (40 de puncte)Povestete n 10-15 rnduri coninutul schiei Bunica, scris de B. t. Delavrancea.