Manual de Utilizare Nikon S210

Post on 18-Jul-2015

52 views 0 download

Transcript of Manual de Utilizare Nikon S210

Informaii privind mrcile comerciale Microsoft, Windows i Windows Vista sunt mrci comerciale nregistrate sau mrci comerciale ale Microsoft Corporation din Statele Unite ale Americii i/sau alte ri. Macintosh, Mac OS i QuickTime sunt mrci comerciale ale Apple Inc. Adobe i Acrobat sunt mrci comerciale nregistrate ale Adobe Systems Inc. Logo-ul SD este o marc comercial a SD Card Association. PictBridge este o marc comercial. Tehnologia D-Lighting este oferit de P Apical Limited. Toate celelalte nume de mrci din acest manual sau alte documente oferite mpreun cu produsul dumneavoastr Nikon sunt mrci comerciale sau mrci comerciale nregistrate ale deintorilor respectivi.

Introducere

Primii pai A B C c D E

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

Modul fotografiere sensibilitate ridicat

Fotografiere adecvat scenei

Mai multe despre redare

Filme

nregistrri vocale

Conectarea la televizoare, computere i imprimante d

Meniurile fotografiere, redare i setare

Note tehnice

i

Pentru sigurana dumneavoastrPentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastr Nikon sau pentru a nu v rni pe dumneavoastr sau pe alii, citii n ntregime urmtoarele precauii privind sigurana nainte de a utiliza acest echipament. Pstrai aceste instruciuni privind sigurana ntr-un loc unde toi care utilizeaz produsul s l poat citi. Consecinele care pot rezulta din nerespectarea precauiilor prezentate n aceast seciune sunt indicate de simbolul urmtor:Aceast pictogram marcheaz avertismente, informaii care trebuie citite nainte de a utiliza acest produs Nikon pentru a preveni posibile rniri.

AVERTISMENTE!Oprii aparatul n cazul unei defeciuni n cazul n care observai fum sau un miros neobinuit provenind de la aparatul foto sau de la adaptorul CA, deconectai adaptorul i scoatei acumulatorul imediat, avnd grij s nu v ardei. Continuarea utilizrii ar putea conduce la rnire. Dup ndeprtarea sau deconectarea sursei de alimentare electrice, ducei echipamentul la o reprezentan de service autorizat Nikon pentru verificri. Nu demontai Atingerea prilor interne ale aparatului foto sau a adaptorului CA poate conduce la rnire. Reparaiile trebuie efectuate de tehnicieni calificai. n cazul n care aparatul foto sau adaptorul CA se sparg ca rezultat al unei cderi sau al unui alt accident, ducei produsul la o reprezentan de service autorizat Nikon pentru verificri, dup ce ai deconectat produsul i/sau ai scos acumulatorul. Nu utilizai aparatul foto sau adaptorul CA n prezena gazului inflamabil Nu utilizai echipamente electronice n prezena gazului inflamabil, deoarece acest lucru poate produce explozii sau incendii. Manevrai cu grij cureaua aparatului Nu trecei niciodat cureaua n jurul gtului unui copil de vrst fraged sau al unui copil. Pstrai la distan de copii Trebuie s avei o grij deosebit astfel nct copii de vrst fraged s nu introduc n gur acumulatorul sau alte piese de mici dimensiuni.

ii

Pentru sigurana dumneavoastr

Acordai atenie manevrrii acumulatorului Acumulatorul poate prezenta scurgeri sau poate exploda dac este manevrat incorect. Respectai precauiile urmtoare cnd manevrai acumulatorul utilizat pentru acest produs: Oprii produsul nainte de a nlocui acumulatorul. Dac utilizai un adaptor CA, asigurai-v c este decuplat. Folosii doar un acumulator rencrcabil Li-ion EN-EL10 (furnizat). ncrcai acumulatorul prin introducerea n ncrctor MH-63 (furnizat). Cnd introducei acumulatorul, nu ncercai s l introducei rsturnat sau cu polaritatea inversat. Nu scurtcircuitai, nu demontai acumulatorul i nu ncercai s scoatei sau s rupei izolaia sau carcasa acumulatorului. Nu expunei acumulatorul la flacr sau la cldur excesiv. Nu l introducei n ap i nu l expunei aciunii acesteia. Pentru transport, reintroducei acumulatorul n carcasa acestuia. Nu transportai i nu depozitai mpreun cu obiecte metalice precum lnioare sau ace de pr. Acumulatorul poate prezenta scurgeri cnd este complet deteriorarea produsului, asigurai-v c ai scos acumulatorul cnd acesta este golit complet. ncetai s mai utilizai aparatul imediat dac observai o modificare

a acumulatorului, precum decolorarea sau deformarea. Dac lichidul unui acumulator deteriorat intr n contact cu mbrcmintea sau pielea, cltii imediat cu ap din belug. Respectai precauiile urmtoare cnd manevrai ncrctorul acumulatorului Pstrai uscat. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta incendii sau ocuri electrice. Praful depus pe sau n apropierea prilor metalice ale conectorului trebuie ndeprtat cu o crp uscat. Continuarea utilizrii ar putea conduce la incendii. Nu manevrai cablul de alimentare i nu v apropiai de ncrctorul acumulatorului n timpul furtunilor cu descrcri electrice. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta ocuri electrice. Nu deteriorai, nu modificai, nu forai i nu ndoii cablul de alimentare, nu l punei sub obiecte grele i nu-l expunei la cldur sau flcri. n cazul n care izolaia este deteriorat i firele sunt expuse, ducei-l la o reprezentan de service autorizat Nikon pentru verificri. n cazul nerespectrii acestor precauii pot rezulta incendii sau ocuri electrice. Nu manevrai conectorul sau ncrctorul bateriei cu minile ude. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta ocuri electrice.

iii

Pentru sigurana dumneavoastr

Utilizai cabluri corespunztoare Cnd conectai cabluri la fiele de intrare i ieire, utilizai doar cablurile oferite sau vndute de Nikon n acest scop, pentru a menine conformitatea cu reglementrile referitoare la produs. Manevrai cu grij piesele n micare Avei grij s nu prindei degetele sau diferite obiecte n capacul obiectivului sau n alte piese n micare. CD-ROM-uri CD-ROM-urile furnizate mpreun cu acest dispozitiv nu trebuie redate n echipamente pentru CD-uri audio. Redarea CD-ROM-urilor pe un CD player audio poate provoca pierderea auzului sau deteriorarea echipamentului. Acordai atenie utilizrii bliului Utilizarea bliului aproape de ochii subiectului poate provoca afectarea temporar a vederii. O atenie deosebit trebuie acordat la fotografierea copiilor, caz n care bliul nu trebuie s fie declanat la mai puin de un metru (39 in.) de subiect. Nu acionai bliul cnd fereastra bliului atinge o persoan sau un obiect n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta arsuri sau incendii.

Evitai contactul cu cristalele lichide n cazul n care monitorul se sparge, trebuie evitat rnirea provocat de geamul spart i pentru a mpiedica contactul cristalelor lichide cu piele a sau intrarea n ochi sau piele.

iv

NoteNot pentru clienii din S.U.A.Declaraia privind interferenele de radiofrecven a Comisiei federale pentru comunicaii (FCC) Acest echipament a fost testat i a s-a constatat c respect limitele pentru un dispozitiv digital de Clasa B, n conformitate cu Seciunea 15 a regulilor FCC. Aceste limite sunt concepute pentru a oferi un nivel de protecie rezonabil mpotriva interferenelor duntoare ale unui sistem instalat ntr-o reziden. Acest echipament genereaz, utilizeaz i poate radia energie cu frecven radio i, dac nu este instalat i utilizat n conformitate cu instruciunile, poate provoca interferene duntoare comunicaiilor radio. Cu toate acestea, nu exist nicio garanie conform creia interferenele nu vor surveni n cazul unui sistem instalat ntr-o reziden. Dac acest echipament cauzeaz interferene duntoare recepiei semnalului radio i TV care pot fi cauzate din oprirea i pornirea echipamentului, utilizatorul este ncurajat s ncerce s corecteze nivelul interferenelor prin una sau mai multe din urmtoarele msuri: Reorientai antenei. Mrii distana dintre echipament i anten. Conectai echipamentul la o ieire a unui alt circuit dect cel la care este conectat antena. Consultai dealerul sau un tehnician experimentat n probleme radio/ televiziune pentru a obine ajutor.

PRECAUII Modificri FCC cere ca utilizatorul s fie anunat c orice modificare adus acestui dispozitiv care nu este aprobat expres de Nikon Corporation poate anula utilizarea echipamentului. Cabluri interfa Utilizai cablurile pentru interfa vndute sau oferite de Nikon pentru echipamentul dumneavoastr. Utilizarea altor cabluri pentru interfa pot depi limitele Clasei B Seciunea 15 a regulilor FCC. Not pentru clienii din California AVERTISMENT Manevrarea firului acestui produs v expune la plumb, o substan chimic cunoscut n Statul California ca fiind cauza handicapurilor native sau alte afeciuni congenitale. Splai-v pe mini dup manevrare. Nikon Inc., 1300 Walt Whitman Road Melville, New York 11747-3064 S.U.A. Tel: 631-547-4200

v

Note

Not pentru clienii din CanadaPRECAUIE Acest aparat digital de Clas B respect standardul canadian ICES-003. ATTENTION Cet appareil numrique de la classe B est conforme la norme NMB-003 du Canada. Simbol pentru colectarea separat n rile europene Acest simbol indic faptul c acest produs trebuie colectat separat. Urmtoarele sunt valabile doar pentru utilizatorii din rile europene: Acest produs este conceput pentru colectarea separat la un punct de colectare corespunztor. Nu casai acest produs ca pe un deeu domestic. Pentru mai multe informaii, contactai dealerul sau autoritile locale responsabile de reglementarea colectrii deeurilor.

vi

CuprinsPentru sigurana dumneavoastr .................................................................................................... ii AVERTISMENTE! ........................................................................................................................................................ ii Note ............................................................................................................................................................ v

Introducere .............................................................................................................................................1Despre acest manual ............................................................................................................................ 1 Informaii i precauii............................................................................................................................ 2 Componentele aparatului foto ......................................................................................................... 4 Corpul aparatului foto .........................................................................................................................................4 Monitorul .....................................................................................................................................................................6 Operaiuni de baz ................................................................................................................................ 8 Butonul c (Fotografiere/Redare) ...............................................................................................................8 Butonul e (Mode (Mod)) ..........................................................................................................................8 Selectorul multiplu ................................................................................................................................................9 Butonul d...........................................................................................................................................................10 Afiajele de asisten .........................................................................................................................................11 Prinderea curelei aparatului foto ...............................................................................................................11

Primii pai............................................................................................................................................. 12ncrcarea acumulatorului................................................................................................................12 Introducerea acumulatorului...........................................................................................................14 Scoaterea acumulatorului ..............................................................................................................................15 Pornirea i oprirea aparatului foto.............................................................................................................15 Setarea limbii, datei i orei afiajului.............................................................................................16 Introducerea cardurilor de memorie ............................................................................................18 Scoaterea cardurilor de memorie..............................................................................................................19

A Fotografiere iniial i Redare: Mod automat ................................................................... 20Pasul 1 Pornii aparatul foto i selectai modul A (Auto).....................................................20 Indicatoare afiate n modul A (Auto)..................................................................................................21 Pasul 2 Cadrarea unei fotografii .....................................................................................................22 Folosirea zoomului .............................................................................................................................................22 Pasul 3 Focalizarea i fotografierea ...............................................................................................24 Pasul 4 Vizualizarea i tergerea fotografiilor ............................................................................26 Vizualizarea fotografiilor (Mod redare) ...................................................................................................26 tergerea fotografiilor.......................................................................................................................................26 Utilizarea bliului ..................................................................................................................................28 Setarea Modului bli...........................................................................................................................................28 Fotografierea cu autodeclanator .................................................................................................30 Modul macro .........................................................................................................................................31 Compensarea expunerii ....................................................................................................................32

vii

Cuprins B Modul fotografiere sensibilitate ridicat ............................................................................ 33Fotografierea n modul fotografiere cu sensibilitate ridicat ..............................................33

C Fotografiere adecvat scenei.................................................................................................. 34Fotografierea n modul scen..........................................................................................................34 Setarea modului scen.....................................................................................................................................34 Caracteristici............................................................................................................................................................35 Fotografierea pentru panoram.................................................................................................................40

c Mai multe despre redare ......................................................................................................... 43Vizualizarea mai multor fotografii: Redare miniaturi ..............................................................43 O privire mai ndeaproape: Zoomul n redare...........................................................................44 Editarea fotografiilor...........................................................................................................................45 Sporirea luminozitii i contrastului: D-Lighting ............................................................................46 Compensarea nceorii dup fotografiere: Electronic VR .......................................................47 Crearea unei copii prin decupare: Decuparea...................................................................................48 g Redimensionarea fotografiilor: Micorarea fotografiei..........................................................49 Note vocale: nregistrare i redare .................................................................................................50 nregistrarea notelor vocale ..........................................................................................................................50 Redarea notelor vocale ....................................................................................................................................51 tergerea notelor vocale.................................................................................................................................51 Vizualizarea fotografiilor dup dat..............................................................................................52 Selectarea unei date n modul calendar ...............................................................................................52 Selectarea unei date n modul afiare dup dat............................................................................53 Folosirea modurilor calendar i afiare dup dat ..........................................................................54 Meniurile calendar i afiare dup dat .................................................................................................55

D Filme................................................................................................................................................. 56nregistrarea filmelor ..........................................................................................................................56 Meniul film..............................................................................................................................................57 Selectarea opiunilor film................................................................................................................................57 w Electronic VR (VR electronic)...............................................................................................................58 Filme fotografiere secvenial......................................................................................................................59 Redarea filmului....................................................................................................................................61 tergerea fiierelor de film .............................................................................................................................61

viii

Cuprins E nregistrri vocale ......................................................................................................................... 62Realizarea nregistrrilor vocale......................................................................................................62 Redarea nregistrrilor vocale..........................................................................................................64 tergerea fiierelor de sunet.........................................................................................................................65 Copierea nregistrrilor vocale........................................................................................................66

Conectarea la televizoare, computere i imprimante .......................................................... 67Conectarea la TV...................................................................................................................................67 Conectarea la computer....................................................................................................................68 nainte de a conecta aparatul foto............................................................................................................68 Transferarea fotografiilor de la aparatul foto la un calculator..................................................69 Conectarea la imprimant ................................................................................................................72 Conectarea aparatului foto i a imprimantei......................................................................................73 Imprimarea fotografiilor una cte una ...................................................................................................74 Imprimarea mai multor fotografii..............................................................................................................75 Crearea unei ordini de imprimare DPOF: Setare imprimare.................................................78

d Meniurile fotografiere, redare i setare ........................................................................... 80Opiuni fotografiere: Meniul fotografiere ...................................................................................80 Afiarea meniului fotografiere i a meniului sensibilitate ridicat.........................................81 A Image Mode (Mod imagine)..................................................................................................................82 B White balance (Balans de alb) ..............................................................................................................84 C Continuous (Continuu) ............................................................................................................................86 E ISO Sensitivity (Sensibilitate ISO).........................................................................................................88 F Color options (Opiuni culoare) .........................................................................................................88 G AF area mode (Mod zon AF) ...............................................................................................................89 Prioritate detecie chip.....................................................................................................................................91 Restricii ale setrilor aparatului foto .......................................................................................................92 Opiuni redare: Meniul redare.........................................................................................................93 Afiarea meniului de redare ..........................................................................................................................93 b Slide show (Expoziie diapozitive) .....................................................................................................95 c Delete (tergere)............................................................................................................................................96 d Protect (Protejare) .....................................................................................................................................96 f Rotate image (Rotire imagine) ............................................................................................................96 h Copy (Copiere)...............................................................................................................................................97 Setarea de baz a aparatului foto: Meniul setare .....................................................................98 Afiarea meniului setare ..................................................................................................................................99 a Menus (Meniuri) ...........................................................................................................................................99 c Welcome screen (Ecran de ntmpinare) ...................................................................................100 d Date (Data).....................................................................................................................................................101 e Monitor settings (Setri monitor)................................................................................................... 104

ix

Cuprinsf Date imprint (Imprimare dat) .......................................................................................................... 105 w Electronic VR (Reducere electronic a vibraiilor) .................................................................107 u Digital zoom (Zoom digital) ............................................................................................................... 108 i Sound settings (Setri sunet).............................................................................................................109 k Oprire automat ........................................................................................................................................ 109 l Format memory (Formatare memorie)/ m Format card (Formatare card)............................................................................................................110 n Language (Limba)......................................................................................................................................111 o Video mode (Mod video) ....................................................................................................................111 p Reset all (Reiniializare total).............................................................................................................112 r Versiune firmware .................................................................................................................................... 114

Note tehnice......................................................................................................................................115Accesorii opionale........................................................................................................................... 115 Carduri de memorie aprobate.................................................................................................................. 115 Nume fiier imagine/sunet i folder........................................................................................... 116 ntreinerea aparatului foto........................................................................................................... 117 Curarea................................................................................................................................................................119 Depozitarea .......................................................................................................................................................... 119 Mesaje de eroare............................................................................................................................... 120 Localizarea defeciunilor ................................................................................................................ 124 Specificaii............................................................................................................................................ 129 Standarde acceptate........................................................................................................................ 132 Index ...................................................................................................................................................... 133

x

Introducere

Despre acest manualV mulumim pentru achiziionarea unui aparat foto digital Nikon COOLPIX S210 Acest manual a fost redactat pentru a v ajuta s v bucurai de fotografiile efectuate cu aparatul dumneavoastr foto digital Nikon. Citii acest manual cu atenie nainte de utilizare i pstrai-l ntr-un loc unde toi care utilizeaz produsul s l poat citi. Simboluri i convenii Pentru a uura identificarea informaiilor de care avei nevoie, sunt utilizate urmtoarele simboluri i convenii:

Introducere

B

Aceast pictogram marcheaz atenionri, informaii care trebuie citite nainte de utilizare pentru a preveni deteriorarea aparatului foto. Aceast pictogram marcheaz note, informaii care trebuie citite nainte de utilizare aparatului foto.

D

Aceast pictogram marcheaz sugestiile, informaii suplimentare care se pot dovedi de ajutor cnd utilizai aparatul foto. Aceast pictogram indic faptul c mai multe informaii sunt disponibile n alt seciune a acestui manual sau n Ghid start rapid.

C

A

Notaii Un card de memorie Secure Digital (SD) este numit n continuare ca un card de memorie. Setarea la momentul achiziiei este numit n continuare setare implicit. Numele elementelor meniului afiat pe monitorul aparatului foto i numele butoanelor sau mesajelor afiate pe monitorul computerului sunt indicate prin caractere aldine (de exemplu Da). Mostre ecran n acest manual, imaginile sunt omise uneori din mostrele de afiaj astfel nct indicatorii monitorului s fie prezentai mai clar. Ilustraii i Afiaj ecran Ilustraiile i afiajele text prezentate n acest manual pot diferi de afiajele reale.

C

Carduri de memorie

Fotografiile efectuate cu acest aparat foto pot fi stocate n memoria intern a aparatului sau n cardurile de memorie detaabile. Dac se introduce un card de memorie, toate fotografiile noi vor fi stocate pe cardul de memorie, iar operaiile de tergere, redare i formatare se vor aplica doar pentru fotografiile de pe cardul de memorie. Cardul de memorie trebuie scos nainte de formatarea memoriei interne sau de utilizarea acestuia pentru a stoca, terge sau vizualiza fotografii.

1

Informaii i precauiinvare continun cadrul angajamentului nvare continu al Nikon pentru sprijin continuu i educare privind produsele, informaii actualizate permanent sunt disponibile pe urmtoarele sit-uri: Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonusa.com/ Pentru utilizatorii din Europa i Africa: http://www.europe-nikon.com/support/ Pentru utilizatorii din Asia, Oceania i Orientul Mijlociu: http://www.nikon-asia.com/ Vizitai aceste sit-uri pentru a v pstra la curent cu cele mai noi informaii despre produse, sugestii, rspunsuri la ntrebri frecvente (FAQ) i sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale i a fotografiilor. Putei beneficia de informaii suplimentare de la reprezentana local Nikon. Consultai URL de mai jos pentru informaiile de contact: http://nikonimaging.com/

Introducere

Utilizai doar accesorii electronice marca NikonAparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai nalte standarde i includ circuite electronice complexe. Doar accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv ncrctoarele pentru acumulatoare, acumulatoarele i adaptoarele CA) certificate de Nikon special pentru utilizarea cu acest aparat foto Nikon sunt create i testate pentru utilizarea n limitele cerinelor de funcionare i privind sigurana ale acestui sistem de circuite electronice. UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECT NIKON POT DETERIORA APARATUL FOTO I POT ANULA GARANIA NIKON. Pentru mai multe informaii despre accesoriile marca Nikon, contactai un dealer local autorizat Nikon. Sigiliu holografic: Identific acest dispozitiv ca un produs autentic Nikon.

Acumulator rencrcabil Li-ion EN-EL10

nainte de efectuarea fotografiilor importantenainte de efectuarea fotografiilor cu ocazia unor evenimente importante (precum nuni sau nainte de a merge cu aparatul foto ntr-o cltorie) efectuai o fotografie test pentru a v asigura c aparatul foto funcioneaz normal. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorrile sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcionrii defectuoase a produsului.

Despre manuale Nicio parte a manualelor incluse furnizate mpreun cu acest produs nu poate fi reprodus, transmis, transcris, stocat pe un mediu portabil i nu poate fi tradus n nicio limb, sub nicio form, cu niciun mijloc fr permisiunea prealabil scris Nikon. Nikon i rezerv drepturile de a modifica specificaiile sau echipamentele hardware i software-ul descrise n aceste manuale oricnd i fr notificare prealabil. Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorrile rezultate din utilizarea acestui produs. Am depus toate eforturile pentru a ne asigura c informaiile cuprinse n aceste manuale sunt corecte i complete i am aprecia dac ai raporta orice erori sau omisiuni reprezentanei Nikon din zona dumneavoastr (adresa oferit separat).

2

Informaii i precauii

Not cu privire la interzicerea copierii sau reproduceriiReinei c simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat digital foto sau a altui dispozitiv poate fi pedepsit prin lege. Elemente interzise prin lege spre a fi copiate sau reproduse Nu copiai i nu reproducei bancnote, monede, titluri, bonduri guvernamentale sau bonduri guvernamentale locale chiar dac astfel de copii sau reproduceri sunt tampilate ca fiind Mostre. Copierea sau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circul ntr-o ar strin este interzis. Fr permisiunea prealabil a guvernului, copierea sau reproducerea de mrci potale sau cri potale neutilizate emise de guvern este interzis. Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern i de documente aprobate prin lege este interzis. Atenionri privind anumite copii sau reproduceri Guvernul a emis atenionri privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (aciuni, facturi, cecuri, bonuri valori, etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepia unui numr minim de copii necesare vor fi oferite de o companie n scop comercial. De asemenea, nu copiai i nu reproducei paapoarte emise de guvern, licene emise de agenii publice i grupuri private, carduri de identificare i tichete, precum permise i bonuri de mas. Respectarea notelor privind copyright-ul Copierea sau reproducerea de creaii protejate de copyright precum crile, muzica, picturile, gravuri n lemn, hri, desene, filme i fotografii este reglementat de legile naionale i internaionale privind copyright-ul. Nu utilizai acest produs n scopul efecturii de copii ilegale sauzpentru a nclca legile copyright-ului.

Introducere

Casarea dispozitivelor de stocare a datelorReinei c tergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile de memorie sau memoria ncorporat a aparatului foto nu terge complet datele originale ale imaginii. Fiierele terse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utiliznd software disponibil n comer, ceea ce poate duce la utilizarea ru intenionat a datelor personale coninute de imagini. Asigurarea confidenialitii unor astfel de date intr n responsabilitatea utilizatorului. nainte de a casa un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane, tergei toate datele utiliznd un software pentru tergere disponibil n comer sau formatai dispozitivul i umplei-l complet cu imagini care nu conin informaii private (de exemplu fotografii cu cer liber). De asemenea, asigurai-v c ai nlocuit imaginile selectate pentru ecranul de ntmpinare (A 100). Avei grij s evitai rnirea sau deteriorarea de bunuri cnd distrugei fizic dispozitivele de stocare date.

3

Componentele aparatului fotoCorpul aparatului foto1Introducere

2

3

4

5

6

8

9

7

Capac obiectiv nchis10

1 2 3 4 5

Indicator luminos autodeclanator...30, 118 Buton eliberare declanator...................24 Comutator alimentare...............................20 Luminator pornire.............................20, 109 Bli ncorporat .................................................28

6 7 8 9

Obiectiv.................................................119, 129 Bucl pentru curea aparat foto ............11 Microfon ncorporat ....................50, 56, 62 Difuzor .................................................51, 61, 64

10 Capac obiectiv.............................................117

4

Componentele aparatului foto

Introducere

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Deschiderea capacului pini

10

11

12

13

14

15

16

1

Luminator indicator ....................................62 Luminator bli .................................................29 Butoane zoom ................................................22 f : larg..........................................................22 g : tele..........................................................22 h : redare miniaturi..............................43 i : zoomul n redare............................44 j : ajutor.....................................................11 Buton c (fotografiere/redare).........8, 26 Buton e (mod).........................................8 Selector multiplu..............................................9 Buton k (confirmare selecie)................9

7 8 9

Buton l (tergere).......26, 27, 51, 61, 65 Buton d .......................10, 34, 57, 81, 93 Monitor.................................................................. 6

2

10 Conector cablu...............................67, 69, 73 11 Montur trepied 12 13 Capac conector de alimentare/pin ............. 67, 69, 73, 115 Camer acumulator/ fant card de memorie......................14, 18

3 4 5 6

14 Camer acumulator.....................................14 15 Fant card de memorie.............................18 16 Zvor acumulator .................................14, 15

5

Componentele aparatului foto

MonitorulUrmtoarele indicatoare pot aprea pe monitor n timpul efecturii fotografiilor i redrii (afiajul real variaz n funcie de setrile curente ale aparatului foto). Indicatoarele de pe monitor din timpul fotografierii i redrii dispar dup cteva secunde (A 104).Introducere

Fotografiere2 23 1 4 3 7 8 22 21 20 191600 1/60 600 F3.1

5

6

9 10 11 12 a 16 1512

18 17

14 13

b

Mod fotografiere* .................20, 33, 34, 56 Mod macro....................................................... 31 Indicator zoom....................................... 22, 31 Blocarea expunerii/focalizrii................ 41 Indicator focalizare ...................................... 24 Mod bli.............................................................. 28 Indicator ncrcare acumulator ........... 20 8 Pictograma reducere electronic 107 a vibraiilor..................................................... 9 Indicator Dat nesetat...................... 120 Indicator fus orar........................................ 101 10 Imprimarea datei ....................................... 105 82 11 Mod imagine................................................... 57 Opiuni film ...................................................... 1 2 3 4 5 6 7*

6

a Numr de expuneri rmase (fotografii) .....................................................20 b Durat film....................................................56 13 Indicator memorie intern......................21 14 Diafragm..........................................................24 15 Zon focalizare.......................................24, 89 16 Zon focalizare (Prioritate detecie chip)... ...............24, 89 17 Viteza declanator........................................24 18 Sensibilitate ISO.....................................29, 88 19 Valoare compensare expunere............32 20 Indicator autodeclanator.......................30 21 Opiuni culoare..............................................88 22 Mod balans alb...............................................84 23 Mod declanare continu .......................86 Difer n funcie modul de declanare curent. Pentru detalii, consultai seciunile pentru fiecare mod.

Componentele aparatului foto

Introducere

Redare1 17 16 15 14 13 12 10 11 9999 999

2

3 4 6 7 8 a b 5 a b

15 05 2008 12:00 9999.JPG

1 2 3 4 5 6 7 8 9*

Data nregistrrii............................................ 16 Ora nregistrrii .............................................. 16 Indicator volum ............................. 50, 61, 64 Indicator ncrcare acumulator ........... 20 a Imagine compensat ............................ 47 b Funcia VR electronic nu este disponibil............................... 107 Pictogram protejare................................. 96 Mod imagine................................................... 82 Opiuni film ...................................................... 57 a Numr cadru curent/ numr total de cadre* ........................... 26 b Durat film* .................................................. 61 Indicator memorie intern ..................... 26

10 Ghid funcie VR electronic....................47 11 Indicator redare film ...................................61 12 Calendar/Ghid listare dup dat....52, 53 13 Pictogram setare imprimare ...............78 14 Fotografie de mici dimensiuni .............49 15 Pictogram D-Lighting .............................46 16 Pictogram note vocale ...........................51 17 Nume fiier..................................................... 116

Pictogramele afiate pot diferi n funcie de setrile efectuate n timpul fotografierii.

7

Operaiuni de bazButonul c (Fotografiere/Redare)Apsai c odat aflat n modul fotografiere pentru a introduce redarea n cadru ntreg; apsai din nou pentru a comuta napoi n modul fotografiere. De asemenea, apsarea butonului de declanare n modul redare (A 26) va activa modul fotografiere. Dac aparatul foto este oprit, inei apsat c pentru a porni aparatul foto n modul redare (A 26).Introducere

Butonul e (Mode (Mod))Apsai e n timpul fotografierii pentru a afia meniul de selectare mod fotografiere sau n timpul redrii pentru a afia meniul de selectare mod redare. Folosii selectorul multiplu (A 9) pentru a alege modul dorit. Apsai c pentru a comuta ntre meniurile de selectare a modului pentru modurile fotografiere i redare.

Meniu selectare mod fotografiereMod declanare cu sensibilitate ridicat (A 33)Shooting

Mod automat (A 20) Mod nregistrare vocal (A 62)

Mod scen (A 34) Mod setare (A 98)

Mod film (A 56)

Meniu selectare mod redareMod calendar (A 52)Play

Mod redare (A 26) Mod redare audio (A 64)

Mod listare dup dat (A 53) Mod setare (A 98)

8

Operaiuni de baz

Selectorul multipluAceast seciune descrie utilizrile standard ale selectorului multiplu pentru a selecta modurile, pentru a selecta opiunile de meniu i pentru a confirma selecia.Introducere

Pentru fotografiereAfiare m (mod bli) (A 28) sau deplasare cursor n sus. Afiaj meniu o (compensare expunere) (A 32). Aplicare selecie.

Afiare meniu n (autodeclanator) (A 30).

Flash mode

Afiare meniu p (mod macro) (A 31) sau cursorul deplasare n jos.

Pentru redareSelectai fotografia anterioar.15/05/2008 15:30 0004.JPG

4

4

Selectai fotografia urmtoare.

Pentru ecranul meniuShooting

Deplasare cursor in sus. Deplasare cursor n stnga sau revenii la ecranul anterior. Deplasare cursor n dreapta sau avansai la ecranul urmtor (confirmai selecia).Shooting menu Image mode White balance Continuous ISO sensitivity Color options Exit

Confirmai selecia (mergei la ecranul urmtor). Deplasare cursor n jos.

C

Note despre Selectorul multiplu

n manual, butonul indicnd sus, jos, stnga i dreapta al selectorului multiplu rotativ este indicat ca H, I, J i K.

9

Operaiuni de baz

Butonul dApsai d pentru a afia meniul modului selectat. Folosii selectorul multiplu pentru a naviga prin meniuri (A 9). Pentru a iei din meniu, apsai din nou d.Shooting menu Image mode White balance Continuous ISO sensitivity Color options Exit

Introducere

Afiat cnd meniul conine dou sau mai multe pagini.

Afiat cnd exist unul sau mai multe elemente de meniu de urmrit.

Opiunea selectat.

Afiat cnd exist mai multe elemente de meniu anterioare.

Shooting menu AF area mode

AF area mode Face priority Auto Manual CenterExit

Exit

Apsai selectorul multiplu K sau k pentru a trece la urmtorul set de opiuni.

Apsai selectorul multiplu K sau k pentru a confirma selecia.

10

Operaiuni de baz

Afiajele de asistenApsai g (j) cnd M este afiat n partea dreapta jos a ecranului meniu pentru a vizualiza o descriere a opiunii meniului selectat curent. Pentru a reveni la meniul original, apsai din nou g (j).White balance For accurate color reproduction, choose a setting that matches the light source.

Introducere

Exit

Back

Prinderea curelei aparatului foto

11

Primii pai

ncrcarea acumulatoruluiAparatul foto folosete un acumulator rencrcabil Li-ion EN-EL10 (inclus n pachet). ncrcai acumulatorul cu ncrctorul de acumulator MH-63 (inclus n pachet) nainte de prima utilizare sau cnd acumulatorul este la un nivel sczut.

1Primii pai

Conectai cablul de alimentare.Conectai cablul de alimentare la ncrctor 1 i introducei tecrul ntr-o priz 2. Luminatorul CHARGE (NCRCARE) se va aprinde pentru a indica faptul c ncrctorul este pornit 3.

2 3 1

2

ncrcai acumulatorul.Introducei acumulatorul la unghiul indicat 1, i fixai-l n ncrctorul acumulatorului 2.

1

2

GE AR CH

MHIU M IO N B AT TE RY

-63A R G E RCH

LI TH

Luminatorul CHARGE (NCRCARE) ncepe s clipeasc cnd acumulatorul este introdus 2. ncrcarea este finalizat atunci cnd luminatorul nu mai clipete 3. Un acumulator complet gol se ncarc n aproximativ 100 minute.

2

3

12

ncrcarea acumulatorului

Luminator CHARGE (NCRCARE) Clipete Pornit Acumulatorul se ncarc.

Descriere

Acumulator complet ncrcat. Eroare acumulator. Dac temperatura ambiental nu este nscris n intervalul 5 - 35 C (41 - 95 F), ateptai pn cnd temperatura se afl n acest interval nainte de ncrcare. n caz contrar, decuplai ncrctorul, scoatei acumulatorul imediat i ducei ambele dispozitive la vnztor sau la reprezentana autorizat de service Nikon.

Primii pai

Plpie

3

Decuplai ncrctorul.Scoatei acumulatorul i decuplai ncrctorul.

B

Not asupra ncrctorului acumulatorului

Citii i respectai avertizrile pentru ncrctorul acumulatorului la paginile iii i iv nainte de utilizarea ncrctorului acumulatorului. ncrctorul acumulatorului furnizat este utilizat doar cu un acumulator rencrcabil Li-ion EN-EL10. Nu utilizai mpreun cu acumulatoare incompatibile.

B C

Not asupra Acumulatorului

Citii i respectai avertizrile pentru ncrctorul acumulatorului la pagina iii i seciunea Acumulatorul (A 118) nainte de utilizarea acumulatorului.

Not asupra sursei de alimentare CA

Pentru a alimenta aparatul foto ncontinuu pentru perioade extinse de timp, utilizai un Adaptor CA EH-62D (disponibil separat de la Nikon). Nu utilizai, n nicio circumstan o alt marc sau model de adaptor CA. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta supranclzire sau deteriorri ale aparatului foto.

13

Introducerea acumulatoruluiIntroducei un acumulator rencrcabil Li-ion EN-EL10 (furnizat) care a fost ncrcat complet utiliznd ncrctorul acumulatorului MH-63 (furnizat) n aparatul dumneavoastr foto.

1Primii pai

Deschidei capacul camerei acumulatorului/ fantei cardului de memorie.

2

Introducei acumulatorul.Confirmai orientarea corect a bornelor pozitiv (+) i negativ (-) aa cum este descris pe etichet la intrarea n camera acumulatorului i introducei acumulatorul. Utilizai partea lateral a acumulatorului pentru a mpinge lateral zvorul portocaliu n direcia indicat 1 i introducei complet acumulatorul 2. Acumulatorul este introdus n ntregime cnd zvorul revine n poziia iniial cu un clic.

B

Introducerea acumulatorului

Introducerea acumulatorului cu cealalt parte sau invers poate deteriora aparatul foto. Verificai pentru a v asigura c acumulatorul este orientat corect.

3

nchidei capacul camerei acumulatorului/ fantei cardului de memorie.

14

Introducerea acumulatorului

Scoaterea acumulatoruluiOprii aparatul foto nainte de a scoate acumulatorul. Pentru a scoate acumulatorul, deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie i deplasai zvorul acumulatorului n direcia indicat 1. Apoi, acumulatorul poate fi ndeprtat cu mna 2. Reinei c acumulatorul poate deveni fierbinte n timpul utilizrii; atenie la scoaterea acumulatorului.

Primii pai

Pornirea i oprirea aparatului fotoApsai comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto. Indicatorul luminos aparat pornit (verde) va lumina i monitorul va porni. Apsai comutatorul de alimentare din nou pentru a opri aparatul foto. Dac aparatul foto este oprit, inei apsat c pentru a porni aparatul n modul redare.

D

Oprire automat (Mod ateptare)

Dac timp de aproximativ cinci secunde nu este efectuat nicio operaiune n modul declanare, monitorul se va ntuneca pentru economisi energie. Monitorul se va lumina atunci cnd comenzile aparatul sunt folosite. n setrile implicite, dac timp de aproximativ un minut nu este efectuat nicio operaiune n modurile fotografiere i redare, monitorul se va stinge. Aparatul foto se va opri n mod automat dac timp de trei minute nicio operaiune nu este efectuat (A 109).

15

Setarea limbii, datei i orei afiajuluiCnd aparatul foto este pornit pentru prima oar, se afieaz o caset de dialog pentru selectarea limbii.

1Primii pai

Apsai comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto.Indicatorul luminos aparat pornit va lumina i monitorul va porni.

2

Utilizai selectorul multiplu pentru a selecta limba dorit i apsai k.Pentru informaii legate de selectorul multiplu, consultai Selectorul multiplu (A 9).

3

Alegei Yes (Da) i apsai k.Dac este selectat No (Nu), data i ora nu vor fi setate.

Date Set time and date?

No Yes

4

Apsai k.Se afieaz meniul cu fusul orar local.

Time zone London,Casablanca Daylight saving

D

Ora de var

Dac ora de var este aplicabil, pornii Daylight saving (Ora de var) din meniul Time zone (Fus orar) i setai data. 1 nainte de a apsa k n pasul 4, apsai selectorul multiplu I pentru a alege Daylight saving (Ora de var). 2 Apsai k pentru a activa ora de var (w). Apsnd k se comut ntre pornirea i oprirea opiunii ora de var. 3 Apsai selectorul multiplu H i apoi apsai k pentru a trece la pasul 5.

16

Setarea limbii, datei i orei afiajului

5

Selectai fusul orar local (A 103) i apsai pe k.Se afieaz meniul Date (Data).

Home time zone

London,Casablanca Back

Primii pai

6

Editai data. Apsai selectorul multiplu H sau I pentru a edita elementul evideniat. Apsai K pentru a muta cursorul n urmtoarea ordine. Z ->L ->A ->Ora ->Minutul ->Z L A Apsai J pentru a reveni la afiajul anterior.

Date D M Y

01 00

01 00

2008

7

Alegei ordinea n care sunt afiate ziua, luna i anul i apsai pe k sau apsai K.Setrile sunt confirmate i afiajul revine n modul fotografiere.

Date D M Y

15 15

05 10

2008

D

Modificarea datei i orei

Pentru a modifica ora i data curente, selectai Date (A 101) din meniul Setare (A 98), selectai Date (Data) i urmai instruciunile ncepnd cu pasul 6. Pentru a schimba fusul orar i ora de var, selectai Date (Data) din meniul de setare, selectai Time zone (Fus orar) i modificai setrile (A 98, 101).

17

Introducerea cardurilor de memorieFotografiile sunt stocate n memoria intern a aparatului (aprox. 52 MB) sau n cardurile de memorie detaabile Secure Digital (SD) (disponibile separat) (A 115). Dac se introduce un card de memorie n aparatul foto, fotografiile sunt stocate automat pe cardul de memorie, iar fotografiile nregistrate pe cardul de memorie pot fi redate, terse sau transferate. Scoatei cardul de memorie pentru a stoca fotografii n memoria intern sau redai, tergei sau transferai fotografii din memoria intern.

Primii pai

1

nchidei aparatul foto i deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.Dac indicatorul luminos alimentare este aprins, apsai comutatorul alimentare pentru a opri aparatul foto. Asigurai-v c aparatul foto este oprit (indicatorul luminos aparat pornit este oprit) nainte de introducerea sau scoaterea cardului de memorie.

2

Introducei cardul de memorie.Glisai cardul de memorie corect pn cnd se blocheaz cu un clic. nchidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.

B

Introducerea cardurilor de memorie

Introducerea cardului de memorie cu cealalt parte sau cu polaritatea inversat poate deteriora aparatul foto sau cardul de memorie. Cardul de memorie trebuie s fie orientat corect.

18

Introducerea cardurilor de memorie

Scoaterea cardurilor de memorienainte de a scoate cardurile de memorie, oprii aparatul foto i verificai dac indicatorul luminos aparat pornit este stins. Deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie i apsai cardul n 1 pentru a scoate parial cardul 2. Apoi, cardul poate fi ndeprtat cu mna.

Primii pai

B

Formatarea cardurilor de memorie

Dac mesajul afiat n partea dreapt este afiat n monitor, cardul de memorie trebuie formatat nainte de a fi utilizat (A 110). Reinei c formatarea terge permanent toate fotografiile i celelalte date de pe cardul de memorie. Asigurai-v c ai efectuat copii dup toate fotografiile pe care dorii s le pstrai nainte de a formata cardul de memorie.

Card is not formatted. Format card? No Yes

Utilizai selectorul multiplu pentru a selecta Yes (Da) i apsai butonul k. Se va afia dialogul de confirmare. Pentru a ncepe formatarea, alegei Format (Formatare) i apsai pe k. Nu oprii aparatul foto i nu deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie pn cnd nu se ncheie formatarea. Prima dat cnd introducei cardurile de memorie utilizate n alte dispozitive n COOLPIX S210, avei grij s le formatai utiliznd acest aparat foto (A 110).

B

Comutator protejare la scriereComutator protejare la scriere

Cardurile de memorie SD sunt echipate cu un comutator protejare la scriere. Fotografiile nu pot fi nregistrate sau terse, iar cardul de memorie nu poate fi formatat cnd acest comutator este n poziia lock (blocare). Deblocai prin glisarea comutatorului n poziia write (scriere).

B

Carduri de memorie

Utilizai doar carduri de memorie Secure Digital. Nu efectuai urmtoarele operaii n timpul formatrii, n timp ce datele sunt scrise pe cardul de memorie sau sunt terse din acesta sau n timpul transferrii datelor la un computer. n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta pierderea datelor sau deteriorri ale aparatului foto sau a cardului de memorie: - Scoatei acumulatorul sau cardul de memorie - Oprii aparatul foto - Deconectai adaptorul CA Nu formatai cardul de memorie utiliznd un computer. Nu demontai sau modificai. Nu scpai, nu ndoii i nu expunei la ap sau la ocuri fizice puternice. Nu atingei terminalele metalice cu degetele sau obiecte metalice. Nu lipii etichete abibilduri sau pe cardul de memorie. Nu lsai sub aciunea direct a soarelui, n vehicule nchise sau n zone expuse la temperaturi ridicate. Nu expunei la umiditate, praf sau la gaze corozive.

19

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

Pasul 1 Pornii aparatul foto i selectai modul A (Auto)Aceast seciune descrie cum s fotografiai n modul A (automat), un mod automat vizeaz i declaneaz recomandat utilizatorilor nceptori ai aparatelor foto digitale.

1

Apsai comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto.Indicatorul luminos aparat pornit se aprinde, obiectivul se deschide i monitorul va porni. Mergei la pasul 4 cnd este afiat A.

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

2

Apsai e.

3

Utilizai selectorul multiplu rotativ pentru a alege A i apsai k.Aparatul foto trece n A modul (automat).

Shooting

4

Verificai nivelul de ncrcare al acumulatorului i numrul de expuneri rmase.Nivel ncrcare acumulatorMonitor NICIUN SIMBOL B Descriere Acumulator complet ncrcat. Acumulator descrcat; pregtii-v s ncrcai sau s nlocuii acumulatorul.

Indicator ncrcare

26

Nu se poate fotografia. ncrcai N sau nlocuii cu un acumulator Battery exhausted complet ncrcat.

Numr de expuneri rmase

Numr de expuneri rmaseNumrul fotografiilor care pot fi stocate n funcie de capacitatea memoriei sau a cardului de memorie i setrile modului imagine (A 82).

20

Pasul 1 Pornii aparatul foto i selectai modul A (Auto)

Indicatoare afiate n modul A (Auto)Mod fotografiere A afiat n modul (automat) A.

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

26

Indicator memorie intern Indic faptul c fotografiile sunt stocate implicit n memoria intern a aparatului foto (aproximativ 52 MB). Cnd cardul de memorie este introdus n aparatul foto, nu se afieaz C i imaginile vor fi stocate pe cardul de memorie.

Mod imagine Se afieaz calitatea i mrimea unei imagini din meniul mod imagine. Setarea implicit este y Normal (3264).

Indicatoarele de pe monitor din timpul fotografierii i redrii dispar dup cteva secunde (A 104).

D

Funciile disponibile n modul A (Auto)

n modul A (auto), modurile macro (A 31) i compensare de expunere (A 32) pot fi utilizate, iar fotografiile pot fi fcute folosind bliul (A 28) i autodeclanatorul (A 30). Apsnd d n modul A (auto), este afiat meniul fotografiere. Acest meniu v permite s specificai modul imagine (A 82), setrile balansului de alb (A 84), s aplicai fotografierea continu (A 86), sensibilitatea ISO (A 88), opiunile de culoare (A 88) i zona AF (A 89) pentru a le potrivi cu condiiile de fotografiere sau cu preferinele dumneavoastr personale.

D

Reducerea electronic a vibraiilor

Cnd modul bli (A 28) este setat la W (oprit) sau Y (sincronizare lent) cnd Electronic VR (VR electronic) este setat la Auto n meniul de setare (A 113), pictograma R apare pe monitor. Apariia pictogramei R indic acele condiii de fotografiere n care tremuratul aparatului foto va fi pronunat. n aceste situaii, aparatul va reduce efectele micrii nainte de a le nregistra. Chiar dac fotografiile sunt realizate cu Electronic VR (VR electronic) setat la Off (Oprit) (setare implicit), fotografiile marcate cu S (A 47) pot fi compensate n timpul redrii pentru a elimina neclaritatea cauzat de micarea aparatului foto.

21

Pasul 2 Cadrarea unei fotografii

1

Pregtirea aparatului.inei aparatul foto fix cu ambele mini i avnd grij ca degetele i alte obiecte s nu blocheze obiectivul, bliul, microfonul i difuzorul.

Plasai bliul n sus cnd facei fotografii n orientarea nalt (portret).Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

2

Cadrai fotografia.Cnd aparatul foto recunoate un chip (vizualizare frontal), chipul este ncadrat cu o margine galben dubl (implicit). Cnd aparatul foto detecteaz mai mult de un chip, figura facial cea mai apropiat este ncadrat cu o margine galben dubl, iar restul cu o margine simpl.

26

Zona AF nu va aprea cnd fotografiai alte subiecte dect persoane sau cnd chipurile nu sunt recunoscute.

Folosirea zoomuluiFolosii butoanele de zoom pentru a activa zoomul optic. Apsai f (h) pentru ndeprtare, crescnd astfel suprafaa vizibil a cadrului sau g (i) pentru a apropia, astfel nct subiectul s ocupe o parte mai mare a cadrului. Indicatorul de zoom este afiat n partea de sus a monitorului cnd butoanele de zoom sunt apsate.

Micorare

Mrire

Zoom optic

Zoom digital

22

Pasul 2 Cadrarea unei fotografii

Zoom digital i calitatea imaginiiCnd este folosit zoomul aparatului foto pentru apropierea maxim, inerea apsat a butonului g (i) declaneaz zoomul digital. Cu zoom digital, putei mri un subiect de 4 mrirea maxim a zoom-ului optic (3), ajungnd la o mrire total de 12. Cnd zoomul digital este activat, zona de focalizare va fi situat pe centrul ecranului (fr a avea activ zona de focus).Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

Zoom optic (pn la 3x).

Este activat mrirea digital.

Spre deosebire de zoomul optic, zoomul digital utilizeaz pentru a mri imaginile un proces de procesare denumit interpolare, care conduce la deteriorarea calitii imaginii. Pictograma V apare sub indicatorul de zoom din partea de sus a monitorului pentru a marca nivelul de zoom maxim posibil nainte ca imaginea s fie afectat de zoomul digital. Cnd nivelul de zoom depete V ctre zona de telefotografiere, indicatorul de zoom va deveni galben i calitatea imaginii va ncepe s se deterioreze.

C

Nivelul de zoom maxim fr interpolare

Poziia pictogramei V sub indicatorul de zoom sem ut mai aproape de zona de telefotografiere pe msur ce dimensiuniea selectat pentru mod imagine (A 82) scade. Deteriorarea cauzat de zoomul digital nu se va observa nainte ca nivelul de zoom s ating urmtoarele valori pentru fiecare mod. Cnd nivelul de zoom atinge urmtoarele valori, funcia de zoom este oprit temporar. Dac vei continua s apsai g (i) i mrii dincolo de acest nivel, imaginile vor deveni granulate.

Mod imagine S, R, P L

Nivel zoom 3 (zoom optic maxim) 3,6X (zoom digital 1,2)

Mod imagineL

Nivel zoom 4,2 (zoom digital 1,4) 9X (zoom digital 3) 12 (zoom digital 4)

N O

Zoomul digital poate fi oprit (A 108).

23

Pasul 3 Focalizarea i fotografierea

1

Apsai butonul de declanare pn la jumtate.

Cnd feele persoanelor (vizualizare frontal) sunt recunoscute: Aparatul foto va focaliza pe zona de focalizare activ nconjurat de o margine dubl. Cnd subiectul este focalizat, marginea dubl strlucete n culoarea verde.1/60 F3.1

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

Viteza de Diafragm declanare Cnd fotografiai alte subiecte dect persoane sau cnd feele nu sunt recunoscute: Aparatul foto selecteaz automat zona de focalizare (una din nou) ce conine subiectul cel mai apropiat de aparat. Cnd subiectul este focalizat, zona de focalizare activ strlucete n culoarea verde.

1/60 F3.1

Viteza de declanare

Diafragm

Cnd zoomul digital este n funcie i este focalizat centrul monitorului, indicatorul de focalizare (A 6) strlucete n culoarea verde. Zona de focalizare activ nu este afiat. Viteza declanatorului i diafragma selectat sunt afiate prin apsarea pe jumtate a butonului de eliberare a declanatorului. Focalizarea i expunerea rmn blocate atunci cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate. Atunci cnd butonul de eliberare a declanatorului este apsat pe jumtate, marginea dubl pentru recunoaterea feei poate clipi, iar zona de focalizare sau indicatorul de focalizare clipesc n culoarea roie. Toate aceste situaii indic faptul c aparatul foto nu focalizeaz. Schimbai compoziia i apsai din nou butonul declanatorului pn la jumtate. Consultai AF Area Mode (Mod zon AF) (A 89) sau Face Priority (Prioritate chip) (A 91) pentru mai multe informaii despre Prioritate chip.

24

Pasul 3 Focalizarea i fotografierea

2C

Apsai butonul de declanare pn la capt.Fotografia va fi salvat pe cardul de memorie sau n memoria intern.

n timpul salvrii

n timp ce imaginile sunt nregistrate, pictograma O (ateptare) va fi afiat sau indicatorul cu numrul de expuneri rmase/durata filmului va clipi. Nu oprii aparatul foto i nu deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie atta vreme ct aceste pictograme sunt afiate. Oprirea alimentrii sau scoaterea cardului de memorie n aceste condiii poate duce la pierderea datelor sau deteriorri ale aparatului foto sau ale cardului de memorie. Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

C

Focalizarea automat

Focalizarea automat poate s nu funcioneze conform ateptrilor n urmtoarele situaii. n anumite cazuri rare este posibil ca subiectul s nu fie focalizat, chiar dac zona de focalizare activ i indicatorul de focalizare sunt verzi: Subiectul este foarte ntunecat Obiecte cu luminoziti foarte diferite sunt prezente n aceeai scen (de ex. soarele este n spatele subiectului i acesta este puternic umbrit). Nu exist contrast ntre subiect i fundal (de ex. cnd subiectul st n faa unui zid alb, purtnd o cma alb) Cteva obiecte sunt la distane diferite fa de aparatul foto (de ex. subiectul este n interiorul unei cuti) Subiectul se deplaseaz rapid n situaiile menionate mai sus, ncercai s apsai butonul de declanare pn la jumtate pentru a refocaliza de cteva ori sau focalizai pe un alt subiect i utilizai funcia de blocare a focalizrii (A 90). Cnd folosii blocarea focalizrii, asigurai-v c distana dintre aparatul foto i subiectul pe care a fost blocat focalizarea este aceeai cu cea fa de subiectul dorit.

D

Butonul de declanare

Aparatul foto are un buton de declanare cu dou poziii. Pentru a stabili focalizarea i expunerea, apsai butonul de declanare pn la jumtate, oprindu-v cnd simii rezisten. Focalizarea i expunerea rmn blocate atunci cnd butonul de declanare este pstrat n aceast poziie. Pentru a declana i a fotografia, apsai uor butonul de declanare pn la capt. Nu apsai cu putere butonul de declanare deoarece este posibil s provocai tremuratul aparatului i imagini neclare.

Apsai butonul Apsai butonul de declanatorului pn la declanare pn la capt jumtate pentru a seta pentru a fotografia. focalizarea i expunerea.

D

Bli

Dac subiectul este slab iluminat, dispozitivul iluminare asisten poate fi aprins prin apsarea butonului de declanare pn la jumtate sau poate fi declanat bliul prin apsarea pn la capt a butonului de declanare (A 28).

25

Pasul 4 Vizualizarea i tergerea fotografiilorVizualizarea fotografiilor (Mod redare)Apsai c.Ultima fotografie fcut va fi afiat n monitor n modul redare cadru ntreg. Apsai selectorul multiplu H, I, J sau K pentru a vizualiza fotografii suplimentare. Fotografiile pot fi afiate pentru scurt timp la rezoluie mic n momentul n care sunt citite de pe cardul de memorie sau din memoria intern. Apsai c sau butonul de declanare pentru a comuta la modul de fotografiere. Cnd redai imagini stocate n memoria intern a aparatului foto, apare C. Cnd cardul de memorie este introdus n aparatul foto, nu se afieaz C i vor fi redate imaginile de pe cardul de memorie.15/05/2008 15:30 0004.JPG

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

4

4

Indicator memorie intern

tergerea fotografiilor

1

Apsai l pentru a terge fotografia afiat n acel moment pe monitor.

2

Folosii selectorul multiplu rotativ pentru a alege Yes (Da) i apsai k.Pentru a iei fr a terge fotografia, alegei No (Nu) i apsai k.

Erase 1 image? Done

No Yes

26

Pasul 4 Vizualizarea i tergerea fotografiilor

C

Mod redare

Urmtoarele operaiuni sunt disponibile n modul redare cadru ntreg.

Opiune Zoom redare

Utilizai g (i) f (h)

Descriere Apsai g (i) pentru a mri de pn la 10x. Apsai k pentru a reveni la redarea cadru ntreg. Apsai f (h) pentru a afia 4, 9 sau 16 miniaturi de fotografie. Dac imaginea afiat este marcat cu S, apsai k pentru a compensa neclaritatea (A 47). Apsai c sau butonul de declanare pentru a comuta la ultimul mod de fotografiere ales din meniul de selecie.

A 44

Vizualizare miniaturi

43Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

VR electronic

k c

47

Comutai n modul declanare

26

C

Pornii apsnd c

Dac butonul c este apsat continuu cnd alimentarea este oprit, aceasta va fi pornit i modul redare va fi iniializat. Cu toate acestea, dac ultimul mod selectat nainte de oprirea alimentrii a fost modul de nregistrare vocal (A 62) sau modul Redare vocal (A 64), va porni modul Redare vocal.

C

Vizualizarea fotografiilor

Fotografiile salvate n memoria intern pot fi vizualizate doar dac n aparat nu este introdus un card de memorie. Fotografiile fcute n modul Prioritate chip, n timpul redrii cadre ntreg, vor fi rotite (dac este necesar) i afiate.

C

tergerea ultimei fotografii fcuteErase 1 image?

n modul fotografiere apsai l pentru a terge ultima fotografie fcut. Cnd dialogul de confirmare exemplificat n dreapta este afiat, folosii selectorul multiplu pentru a alege Yes (Da) i apsai k. Pentru a iei fr a terge fotografia, alegei No (Nu) i apsai k.

No Yes

27

Utilizarea bliuluiAcoperirea bliului este de 0,6-4,0 m (2,0-13,1 ft.) cnd zoomul este pe unghiul maxim de cuprindere. Cu zoomul optic la maxim, acoperirea este de aproximativ 0,6-2,1 m (2,0-6,9 ft.) (cnd Sensibilitate ISO (Sensibilitate ISO) este setat pe Auto). Sunt disponibile urmtoarele moduri bli.U V W XFotografiere iniial i Redare: Mod automat

Auto (setarea implicit pentru modul A (auto)) Bliul se declaneaz automat dac iluminarea este slab. Auto cu reducere ochi roii Reduce ochii roii n portrete (A 29). Oprit Bliul nu se va declana chiar dac iluminarea este slab. Bli de umplere Bliul se declaneaz cnd se face fotografia. Utilizai pentru a umple (ilumina) umbre i subiecte pe fundal luminos.

Y

Sincronizare lent U (auto) este combinat cu viteza lent de declanare. Bliul ilumineaz subiectul principal; sunt utilizate viteze reduse de declanare pentru a capta fundalul n timpul nopii sau n cazul unei lumini slabe.

Setarea Modului bli

1

Apsai m (modul bli).Se afieaz meniul bli.

2

Utilizai selectorul multiplu pentru a alege modul bli dorit i apsai k.Pictograma pentru modul de bli selectat este afiat n partea de sus a monitorului. Atunci cnd este aplicat U (auto), D este afiat doar pentru cteva secunde indiferent de setarea Photo Info (Informaii fotografiere) (A 104). Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate apsnd k n cteva secunde, selecia va fi anulat.Flash mode

26

28

Utilizarea bliului

B

Indicatorul W Off (Oprit)

Reinei urmtoarele cnd iluminarea este sczut i bliul este oprit (W): Plasai aparatul foto pe o suprafa plan sau utilizai un trepied (recomandat). Simbolul E este afiat cnd aparatul foto mrete automat sensibilitatea pentru a reduce la minim neclaritatea cauzat de viteza sczut de declanare. Fotografiile fcute cnd E este afiat, pot avea un uor zgomot de imagine.

B C

Not despre utilizarea bliului

Cnd utilizai bliul n unghiul cel mai larg de cuprindere al zoomului, refleciile prafului din atmosfer pot s apar ca pete n fotografie. Pentru a reduce aceste reflexii, setai modul bliului pe W (Oprit) sau apropiai subiectul cu ajutorul zoomului. Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

Luminatorul bli

Luminatorul bli arat starea bliului cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate. Pornit: Bliul se va declana cnd se face fotografia. Clipete: Bliul se ncarc. Ateptai cteva secunde i rencercai. Oprit: Bliul nu se va declana cnd se face fotografia. Dac nivelul rmas de energie al acumulatorului este sczut, afiajul va fi oprit, iar luminatorul va clipi pn cnd bliul este ncrcat complet.

C

Setarea Modului bli

Setarea implicit este U (auto) (cu excepia unor moduri din modul scen). Cnd modul bli utilizat ntr-un mod scen, setarea este activat doar pn cnd este selectat un alt mod fotografiere sau cnd aparatul foto este oprit. Comutarea la un alt mod de fotografiere sau oprirea aparatului foto activeaz setarea implicit a bliului pentru toate modurile.

C

Reducere ochi roii

Aparatul COOLPIX S210 este prevzut cu un mod avansat de reducere a ochilor roii. naintea bliului principal, pre-bliurile se declaneaz de cteva ori cu intensitate sczut pentru a reduce efectul de ochi roii. Dac aparatul detecteaz ochi roii dup ce fotografia a fost fcut, funcia Nikon de reducere ochi roii proceseaz imaginea pe msur ce aceasta este nregistrat. De aceea se produce o mic ntrziere nainte ca butonul declanator s funcioneze normal pentru a face o nou fotografie. Reinei urmtoarele cnd utilizai funcia de reducere ochi roii: Nu este recomandat pentru situaii cnd timpul de declanare este esenial. Nu ntotdeauna reducerea ochilor roii produce rezultatul dorit. n situaii rare, alte poriuni ale fotografiei pot fi afectate. n cazurile de mai sus, folosii alte moduri ale bliului dect cel auto cu reducere ochi roii.

29

Fotografierea cu autodeclanatorAparatul foto este echipat cu declanator cu ntrziere de dou secunde pentru autoportrete. Cnd folosii autodeclanatorul, este recomandat folosirea unui trepied.

1

Apsai n (autodeclanator).Se afieaz meniul autodeclanatorului.

2

Folosii selectorul multiplu rotativ pentru a alege 10 s or 2 s i apsai k.10 s (zece secunde): Potrivit pentru ocazii importante (ca de exemplu nunile) 2 s (dou secunde): Portivit pentru prentmpinarea micrii aparatului Se afieaz modul selectat pentru autodeclanare.

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

10s 2s

Self-timer

Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate apsnd k n cteva secunde, selecia va fi anulat.

3

ncadrai fotografia si apsai butonul declanatorului pn la jumtate.Focalizarea i expunerea vor fi setate.

1/60 F3.1

4

Apsai butonul de declanare pn la capt.Autodeclanatorul va porni, iar numrul de secunde rmase pn la eliberarea declanatorului este afiat pe monitor. Indicatorul luminos clipete n timp ce contorul cronometreaz. Luminatorul nceteaz s clipeasc cu o secund nainte de a fi fcut fotografia i rmne aprins pn cnd declanarea este ncheiat. Pentru a opri autodeclanatorul nainte ca o fotografie s fie fcut, apsai butonul de declanare nc o dat.

1/60 F3.1

30

Modul macroModul macro este folosit pentru a fotografia obiecte mai apropiate, de pn n 10 cm (3,9 in). Reinei c este posibil ca bliul s nu poat lumina ntregul subiect la o distan mai mic de 60 cm (23,6 in.).

1

Apsai p (mod macro).Se afieaz meniul macro.

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

2

Utilizai selectorul multiplu rotativ pentru a alege ON (PORNIT) i apsai k.Este afiat pictograma mod macro (F). Monitorul va reveni la afiarea normal pentru modul curent, dac setarea nu este aplicat n cteva secunde prin apsarea k.

Macro mode

3

Apsai g (i) sau f (h) pentru a ncadra fotografia.Aparatul poate focaliza la o distan de 10 cm (3,9 in.) cu zoomul n poziia n care F i indicatorul de zoom se aprind n culoarea verde (indicatorul de zoom este poziionat nainte de F).

C C

Modul macro

n modul macro aparatul focalizeaz continuu pn cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate pentru blocarea focusului.

Setarea modului macro

Cnd modul macro este utilizat ntr-un mod scen, setarea este activat doar pn cnd este selectat un alt mod fotografiere sau cnd aparatul foto este oprit. Comutarea la un alt mod de fotografiere sau oprirea fotografiei activeaz setarea implicit macro pentru toate modurile.

31

Compensarea expuneriiCompensarea expunerii este utilizat pentru a modifica expunerea de la valoarea sugerat de aparatul foto pentru ca fotografiile s fie mai strlucitoare sau mai ntunecate.

1

Apsai selectorul multiplu o (compensarea expunerii).Este afiat ghidul de compensare expunere.

2

Folosii selectorul multiplu pentru a modifica expunerea. Cnd fotografia este prea ntunecat: modificai compensarea expunerii spre +. Cnd fotografia este prea strlucitoare: modificai compensarea expunerii spre -. Exposure compensation Compensarea expunerii poate fi setat la valori ntre -2,0 i +2,0 EV. Dac n cteva secunde setrile nu sunt aplicate apsnd k n cteva secunde, selecia va fi anulat.

Fotografiere iniial i Redare: Mod automat

3

Setarea este aplicat. Pe monitor este afiat pictograma H.

26

C

Valoare compensare expunere

Cnd compensarea expunerii este ajustat ntr-un mod scen, setarea este activat doar pn cnd este selectat un alt mod fotografiere sau cnd aparatul foto este oprit. Comutarea la un alt mod de fotografiere sau oprirea aparatului foto readuce compensarea expunerii la 0.0.

D

Utilizarea compensrii expunerii

Aparatul foto tinde spre o expunere sczut cnd cadrul este dominat de obiecte iluminate strlucitor i pentru a mri expunerea cnd cadrul este preponderent ntunecat. De aceea, compensarea pozitiv poate fi necesar pentru a capta strlucirea obiectelor puternic iluminate care umplu cadrul (de exemplu ntinderi de ap, nisip sau zpad iluminate de ap) sau cnd fundalul este mai strlucitor dect subiectul principal. Compensarea negativ poate fi necesar cnd zone mari ale cadrului conin obiecte foarte ntunecare (de exemplu un grup de frunze verzi ntunecate) sau cnd fundalul este mai ntunecat dect subiectul principal.

32

Modul fotografiere sensibilitate ridicat

Fotografierea n modul fotografiere cu sensibilitate ridicatn modul fotografiere sensibilitate ridicat, este crescut sensibilitatea fotografiilor fcute n lumin sczut pentru a reduce neclaritatea cauzat de tremuratul aparatului sau de micarea subiectului, permindu-v s capturai atmosfera scenei. Sensibilitatea ISO va fi automat ridicat pn la nivelul de maxim 1600, n funcie de luminozitatea subiectului.

1

Pentru a intra n modul fotografiere sensibilitate ridicat din modul declanare apsai e, selectai B (folosind selectorul multiplu), apoi apsai k. ncadrai subiectul apoi fotografiai.Cnd feele oamenilor (vizualizare frontal) sunt recunoscute, aparatul foto va focaliza pe chipul ncercuit de o zon dubl AF.

High sensitivity

Modul fotografiere sensibilitate ridicat

2

Cnd fotografiai alte subiecte dect persoane sau cnd feele nu sunt recunoscute, aparatul 1/60 F3.1 foto selecteaz automat zona de focalizare (una din nou) ce conine subiectul cel mai apropiat de aparatul foto. Consultai AF Area Mode (Mod zon AF) (A 89) sau Prioritate chip (A 91) pentru mai multe informaii despre Prioritate chip.

B

Note privind modul fotografiere sensibilitate ridicat

Acest mod reduce efectele tremurrii aparatului chiar i n cazul fotografierii n condiii reduse de iluminare; oricum, recomandat este ca, n cazul fotografierii fr bli, s se foloseasc trepiedul. Fotografiile fcute n acest mod pot deveni puin cam granulate. E posibil ca focalizarea s nu fie foarte exact n locurile extrem de ntunecoase.

D

Opiunile care pot fi utilizate n modul fotografiere sensibilitate ridicat

Setrile pot fi modificate pentru modul Bli (A 28), Autodeclanator (A 30), modul Macro (A 31) i Compensare expunere (A 32). Apsnd butonul d n modul fotografiere cu sensibilitate ridicat, putei modifica setrile pentru toate opiunile meniului fotografiere (cu excepia Sensibilitii ISO) (A 80).

33

Fotografiere adecvat scenei

Fotografierea n modul scenSetrile aparatului foto sunt optimizate automat pentru tipul de subiect selectat. Sunt disponibile urmtoarele moduri scen.b Portrait (Portret) c Landscape (Peisaj) d Sports (Sport) e Night portrait (Portret de noapte) f Party/indoor (Petrecere/interior) g Beach/snow (Plaj/zpad) h Sunset (Apus) i Dusk/dawn (nserare/zori) j Night landscape (Peisaj de noapte) k Close-up (Prim-plan) l Museum (Muzeu) m Fireworks show (Spectacol artificii) n Copy (Copie) o Backlight (Fundal luminos) p Panorama assist (Asisten panoram)

Setarea modului scen

1Fotografiere adecvat scenei

Pentru a intra n modul scen apsai e n modul fotografiere, selectai C (folosii selectorul multiplu) i apoi apsai k.

Scene

2

Pentru a afia meniul scen, apsai d alegei apoi scena dorit i apsai k.

Scene menu Beach/snow Sunset Dusk/dawnd Night landscape Close-up Exit

3

ncadrai subiectul apoi fotografiai.

1/60 F3.1

D

Mod imagine

A Image mode (Mod imagine) (A 82) poate fi setat n meniul Scen. Schimbrile fcute acestei setri se aplic tuturor modurilor de fotografiere (cu excepia meniului film).

Scene menu Image mode

Exit

34

Fotografierea n modul scen

Caracteristicib Portrait (Portret) Folosii acest mod pentru portrete n care subiectul principal sa fie clar evideniat. Subiectele portretelor prezint tonuri netede, cu aspect natural al pielii. Aparatul foto va focaliza pe feele subiecilor dac recunoate feele acestora (vizualizare frontal). Consultai Prioritate detecie chip (A 91) pentru mai multe informaii. Cnd aparatul foto detecteaz mai mult de un chip, se va focaliza pe figura facial cea mai apropiat de aparatul foto. Dac nu este recunoscut niciun chip, se va focaliza pe centrul ecranului. Zoomul digital nu este disponibil. m V* n * Alte setri pot fi selectate. Off* (Oprit) p Oprit o 0,0*

c Landscape (Peisaj) Folosii acest mod pentru redarea intens a peisajelor i peisajelor urbane. Aparatul focalizeaz la infinit. Zona sau indicatorul de focalizare (A 6) strlucesc ntotdeauna n culoarea verde atunci cnd butonul de eliberare a declanatorului este apsat pn la jumtate. Remarcai totui, acele obiecte din prim-plan nu vor fi ntotdeauna n focus. m W n * Alte setri pot fi selectate. Off* (Oprit) p Oprit o 0,0*

Fotografiere adecvat scenei

d Sports (Sporturi) Folosii acest mod pentru fotografii dinamice de aciune care nghea aciunea ntr-o singur declanare i nregistreaz micarea printr-o serie de fotografii. n modul macro aparatul focalizeaz continuu asupra diferitelor obiecte pn cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate pentru blocarea focusului. n timp ce butonul de declanare este inut apsat complet, fotografiile sunt fcute cu un ritm de aproximativ 1,2 cadre pe secund (fps) cnd modul de imagine este setat la R Normal (3264). Acest ritm este meninut pentru pn la 4 fotografii. Ritmul maxim de cadre n declanarea continu, poate oscila n funcie de setrile modului de imagine i de cardul de memorie utilizat. m W n Oprit p Oprit * Alte setri pot fi selectate.

o

0,0*

C C

Pictograme folosite pentru descrieri

Urmtoarele pictograme sunt utilizate pentru descrieri n aceasta seciune: m, mod bli (A 28); n, autodeclanator (A 30); p, mod macro (A 31); o, compensare expunere (A 32).

Setrile modului scen

Reglrile setrii modului bli, setarea autodeclanatorului, setarea modului macro i valoarea compensrii expunerii sunt anulate, iar aceste setri revin la valorile scen implicite de fiecare dat cnd este selectat un alt mod fotografiere sau cnd aparatul foto este oprit.

35

Fotografierea n modul scene Night portrait (Portret de noapte)

OQ

Folosii acest mod pentru a obine un echilibru natural ntre subiectul principal i iluminarea fundalului n cazul portretelor fcute noaptea. Aparatul foto va focaliza pe feele subiecilor dac recunoate feele acestora (vizualizare frontal). Consultai Prioritate detecie chip (A 91) pentru mai multe informaii. Cnd aparatul foto detecteaz mai mult de un chip, se va focaliza pe figura facial cea mai apropiat de aparatul foto. Dac nu este recunoscut niciun chip, se va focaliza pe centrul ecranului. Zoomul digital nu este disponibil. m1 2

V1

n

Oprit2

p

Oprit

o

0,02

Bli de umplere cu sincronizare lent i reducere ochi roii. Alte setri pot fi selectate. f Party/indoor (Petrecere/interior) Captureaz efectul de lumin de lumnare i ale altor lumini de interior. Aparatul focalizeaz pe subiectul din centrul cadrului. Deoarece fotografiile sunt uor afectate de tremuratul aparatului, inei aparatul foto nemicat. n locuri ntunecate, este recomandat utilizarea unui trepied. m V1 n Oprit2 p Oprit o 0,02

Fotografiere adecvat scenei1 2

Sincronizare lent cu reducere ochi roii. Alte setri pot fi selectate. Alte setri pot fi selectate. g Beach/snow (Plaj/zpad) Captureaz strlucirea unor subiecte cum ar fi cmpurile de zpad, plajele sau suprafee nsorite de ap. Aparatul focalizeaz pe subiectul din centrul cadrului.

m

U*

n

Off* (Oprit)

p

Oprit

o

0,0*

* Alte setri pot fi selectate.

O: Pentru modurile scen cu O, este recomandat folosirea unui trepied. Q: Pentru acele moduri scen cu Q, reducerea zgomotului este efectuat automat astfel nct timpul necesar pentru salvarea unei imagini va fi mai mare dect de obicei.

36

Fotografierea n modul scenh Sunset (Apus)

O

Pstreaz profunzimea tonalitii culorilor la apus i la rsrit. Aparatul foto focalizeaz pe centrul ecranului.

m

W*

n

Off* (Oprit)

p

Oprit

o

0,0*

* Alte setri pot fi selectate. i Dusk/dawn (nserare/zori)

OQ

Pstreaz culorile diluate ce se vd n lumina natural nainte de rsrit sau dup apus. Aparatul focalizeaz la infinit. Zona sau indicatorul de focalizare (A 6) strlucesc ntotdeauna n culoarea verde atunci cnd butonul de eliberare a declanatorului este apsat pn la jumtate. Remarcai totui, acele obiecte din prim-plan nu vor fi ntotdeauna n focus. m W n Off* (Oprit) p Oprit o 0,0*

Fotografiere adecvat scenei

* Alte setri pot fi selectate. j Night landscape (Peisaj de noapte)

OQ

Pentru a obine peisaje de noapte impresionante, este folosit o vitez mic de declanare. Aparatul focalizeaz la infinit. Zona sau indicatorul de focalizare (A 6) strlucesc ntotdeauna n culoarea verde atunci cnd butonul de eliberare a declanatorului este apsat pn la jumtate. Remarcai totui, acele obiecte din prim-plan nu vor fi ntotdeauna n focus. m W n Off* (Oprit) p Oprit o 0,0*

* Alte setri pot fi selectate.

O: Pentru modurile scen cu O, este recomandat folosirea unui trepied. Q: Pentru acele moduri scen cu Q, reducerea zgomotului este efectuat automat astfel nct timpul necesar pentru salvarea unei imagini va fi mai mare dect de obicei.

37

Fotografierea n modul scenk Close-up (Prim-plan) Fotografiai flori, insecte i alte obiecte mici aflate n imediata apropiere. Modul macro (A 31) va fi modificat la ON (Pornit), iar zoomul va trece automat la poziia de fotografiere cea mai apropiat. Aparatul poate focaliza la o distan de 10 cm (3,9 in.) cu zoomul n poziia n care F i indicatorul de zoom se aprind n culoarea verde (indicatorul de zoom este poziionat nainte de F). Cea mai apropiat poziie de fotografiere poate varia n funcie de poziia zoomului. AF area mode (Mod zon AF) este setat la Manual (A 89). Atunci cnd este apsat k, aparatul foto focalizeaz pe un subiect n cadrul zonei de focalizare activ. n modul macro aparatul focalizeaz continuu asupra diferitelor obiecte pn cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate pentru blocarea focusului. Deoarece fotografiile sunt uor afectate de tremuratul aparatului, inei aparatul foto nemicat. m U* n Off* (Oprit) p Pornit o 0,0*

Fotografiere adecvat scenei

* Alte setri pot fi selectate. Reinei c este posibil ca bliul s nu poat lumina ntregul subiect la o distan mai mic de 60 cm (23,6 in.)..

l Museum (Muzeu) Utilizat la interioare unde fotografierea cu bli este interzis (n muzee i galerii de art) sau n alte situaii n care nu dorii utilizarea bliului. Aparatul focalizeaz pe subiectul din centrul cadrului. BSS (selector cea mai bun fotografiere) poate fi utilizat pentru a fotografia (A 86). Deoarece fotografiile sunt uor afectate de tremuratul aparatului, inei aparatul foto nemicat. m W n Off* (Oprit) p Off* (Oprit) o 0,0*

* Alte setri pot fi selectate.

38

Fotografierea n modul scenm Fireworks show (Spectacol artificii)

O

Pentru a captura expansiunea exploziei de lumin a artificiilor este folosit viteza redus de declanare. Aparatul focalizeaz la infinit. Zona de focalizare (A 6) devine ntotdeauna verde cnd butonul de declanare este apsat pn la jumtate. Remarcai totui, acele obiecte din prim-plan nu vor fi ntotdeauna n focus. m W n Oprit p Oprit o 0,0

n Copy (Copie) Asigur fotografieri clare ale textului sau ale unor desene pe plane albe sau imprimate. Aparatul focalizeaz pe subiectul din centrul cadrului. Folosii modul macro (A 31) pentru a focaliza la distane mici. E posibil ca textele i desenele colorate s nu arate prea bine. m W* n Off* (Oprit) p Off* (Oprit) o 0,0*

Fotografiere adecvat scenei

* Alte setri pot fi selectate. o Backlight (Fundal luminos) Se folosete cnd lumina vine din spatele subiectului, cu trsturile sau detaliile n umbr. Bliul se declaneaz automat pentru a umple (ilumina) umbrele. Aparatul focalizeaz pe subiectul din centrul cadrului.

m

m

n

Off* (Oprit)

p

Oprit

o

0,0*

* Alte setri pot fi selectate.

O: Pentru modurile scen cu O, este recomandat folosirea unui trepied.

39

Fotografierea n modul scenp Panorama assist (Asisten panoram)

Se folosete cnd se fac serii de fotografii ce vor fi unite mai trziu ntr-o singur panoram folosind software-ul Panorama Maker furnizat. m W* n Off* (Oprit) p Off* (Oprit) o 0,0*

* Alte setri pot fi selectate.

Fotografierea pentru panoramAparatul focalizeaz pe subiectul din centrul cadrului. Folosii trepiedul pentru rezultate optime.Fotografiere adecv