Manual de Utilizare Nikon S8200

download Manual de Utilizare Nikon S8200

of 228

Transcript of Manual de Utilizare Nikon S8200

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    1/228

    APARAT FOTO DIGITAL

    Manual de referin

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    2/228

    Informaii privind mrcile comerciale Microsoft, Windows i Windows Vista sunt mrci comerciale nregistrate sau mrci

    comerciale ale Microsoft Corporation n Statele Unite ale Americii i/sau n alte ri.

    Macintosh, Mac OS i QuickTime sunt mrci comerciale ale Apple Inc. nregistrate nS.U.A. i n alte ri. Sigla iFrame i simbolul iFrame sunt mrci comerciale ale AppleInc.

    Adobe i Acrobat sunt mrci comerciale nregistrate ale Adobe Systems Inc. Siglele SDXC, SDHC i SD sunt mrci comerciale ale SD-3C, LLC. PictBridge este o marc comercial. HDMI, logo-ul i High-Definition Multimedia Interface sunt mrci

    comerciale sau mrci comerciale nregistrate ale HDMI Licensing LLC. Toate celelalte nume de mrci din acest manual sau alte documente oferite mpreun

    cu produsul dumneavoastr Nikon sunt mrci comerciale sau mrci comercialenregistrate ale deintorilor respectivi.

    AVC Patent Portfolio LicenseAcest produs este liceniat pe baza AVC Patent Portfolio License pentru utilizareapersonal, n scopuri nelucrative de ctre un client pentru (i) codificarea materialelorvideo n conformitate cu standardul AVC (AVC video) i/sau (ii) decodificareamaterialelor video AVC codificate de un client angajat ntr-o activitate personal, frscop lucrativ i/sau care a fost obinut de la un furnizor de materiale video liceniat

    pentru furnizarea materialelor video AVC. Nicio licen nu este acordat sau implicatpentru alte utilizri. Putei beneficia de informaii suplimentare de la MPEG LA, L.L.C.Vizitai http://www.mpegla.com.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    3/228

    i

    Introducere

    Componentele aparatului foto i operaiileelementare

    Fotografierea i redarea - noiuni de baz

    Funciile de fotografiere

    Funciile de redare

    nregistrarea i redarea filmelor

    Noiuni generale de configurare a aparatuluifoto

    Seciunea de referin

    Note tehnice i index

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    4/228

    ii

    Introducere

    Introducere

    Citii nainte

    V mulumim c ai cumprat aparatul foto digital Nikon COOLPIX S8200. nainte de autiliza acest aparat foto, v rugm s citii informaiile din Pentru siguranadumneavoastr (A vi) i s v familiarizai cu informaiile din acest manual. Dup ceai terminat de citit, v rugm s pstrai acest manual la ndemn i s l consultai decte ori avei nevoie, pentru a v bucura pe deplin de noul dumneavoastr aparat foto.

    Confirmarea coninutului pachetuluin cazul n care lipsesc unele articole, v rugm s contactai magazinul de la care aicumprat aparatul foto.

    * Un adaptor pentru priz este inclus dac aparatul foto a fost cumprat dintr-o ar sau dintr-oregiune n care trebuie s folosii un adaptor pentru priz. Forma adaptorului de priz difer nfuncie de ara sau regiunea din care a fost cumprat aparatul.

    NOT: Aparatul foto nu include i un card de memorie.

    Aparat foto digitalCOOLPIX S8200

    Curea aparat foto Acumulator rencrcabillitiu-ion EN-EL12 (cu capac

    pentru borne)

    Adaptor CA de ncrcareEH-69P*

    Cablu USB UC-E6 Cablu audio video EG-CP16

    ViewNX 2 Installer CD(Disc CD de instalare ViewNX 2)

    Reference Manual CD(CD cu Manualul de referin)

    Garanie

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    5/228

    iii

    Citii nainte

    Introducere

    Despre acest manualDac dorii s folosii aparatul foto imediat, consultai Fotografierea i redarea - noiunide baz (A 13).

    Pentru informaii despre componentele aparatului foto i operaiile elementare,consultai Componentele aparatului foto i operaiile elementare (A 1).

    Alte informaii Simboluri i convenii

    Pentru a simplifica procesul de cutare a informaiilor de care avei nevoie, n acestmanual sunt utilizate urmtoarele simboluri i convenii:

    Cardurile de memorie SD, SDHC i SDXC sunt numite n acest manual carduri de memorie. Setrile aparatului foto la momentul cumprrii sunt numite setri implicite. Denumirile elementelor de meniu afiate pe monitorul aparatului foto i denumirile

    butoanelor sau ale mesajelor de pe monitorul unui calculator vor fi afiate cu caractere aldine. n acest manual, imaginile pot fi uneori omise n mostrele de afiaj pentru ca

    indicatorii monitorului s poat fi afiai mai clar. Figurile i capturile de ecran prezentate n acest manual pot s difere fa de

    produsul dumneavoastr.

    Pictogram Descriere

    BAceast pictogram indic avertismentele i informaiile pe care trebuie s lecitii nainte de a utiliza aparatul foto.

    CAceast pictogram indic notele i informaiile pe care trebuie s le citiinainte de a utiliza aparatul foto.

    A/E/FAceste pictograme indic alte pagini care conin informaii relevante;E: Seciunea de referin,F: Note tehnice i index.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    6/228

    iv

    Citii nainte

    Introducere

    Informaii i precauii

    nvare continun cadrul angajamentului nvare continu al Nikon pentru asisten i educaie permanent, peurmtoarele situri sunt disponibile informaii actualizate permanent:

    Pentru utilizatorii din S.U.A.: http://www.nikonusa.com/ Pentru utilizatorii din Europa i Africa: http://www.europe-nikon.com/support/ Pentru utilizatorii din Asia, Oceania i Orientul Mijlociu: http://www.nikon-asia.com/Vizitai aceste site-uri pentru a fi la curent cu cele mai noi informaii despre produse, sugestii, rspunsuri la

    ntrebri frecvente (FAQ) i sfaturi generale privind prelucrarea imaginilor digitale i a fotografiilor. Puteibeneficia de informaii suplimentare de la reprezentana local Nikon. Vizitai situl de la adresa de mai jospentru informaiile de contact.

    http://imaging.nikon.com/

    Utilizai numai accesorii electronice marca NikonAparatele foto Nikon COOLPIX sunt concepute la cele mai nalte standarde i includ circuite electronicecomplexe. Numai accesoriile electronice marca Nikon (inclusiv ncrctoare pentru acumulatori,acumulatori, adaptoare de ncrcare la curent alternativ i adaptoare la reeaua electric) certificate de Nikonspecial pentru a fi utilizate cu acest aparat foto digital Nikon sunt proiectate i s-a dovedit c funcioneazconform cerinelor de funcionare i de siguran impuse pentru acest tip de circuite electronice.

    UTILIZAREA ALTOR ACCESORII ELECTRONICE DECTNIKONIKON POATE DETERIORA APARATUL FOTO IPOATE ANULA GARANIA NIKON.Utilizarea acumulatorilor rencrcabili Li-ion de la tere pri care nu poart sigiliu holografic Nikon poateinterfera cu modul normal de funcionare a aparatului foto sau poate conduce la supranclzirea, aprinderea,spargerea sau scurgerea lichidului din acumulatori.

    Pentru mai multe informaii despre accesoriile marca Nikon, contactai un distribuitor local autorizat Nikon.

    nainte de efectuarea fotografiilor importantenainte de efectuarea fotografiilor la ocazii importante (cum ar fi nunile, sau nainte de a lua aparatul fotontr-o excursie), facei o fotografie test pentru a v asigura c aparatul foto funcioneaz normal. Nikon nu va

    fi responsabil pentru deteriorrile sau pierderea de profituri care pot rezulta ca urmare a funcionriidefectuoase a produsului.

    Despre manuale Nicio parte a manualelor incluse furnizate mpreun cu acest produs nu poate fi reprodus, transmis,

    transcris, stocat pe un mediu portabil i nu poate fi tradus n nicio limb, sub nicio form, cu niciunmijloc, fr permisiunea prealabil scris de la Nikon.

    Nikon i rezerv drepturile de a modifica specificaiile sau echipamentele hardware i programelesoftware descrise n aceste manuale oricnd i fr notificare prealabil.

    Nikon nu va fi responsabil pentru deteriorrile rezultate din utilizarea acestui produs.

    Am depus toate eforturile pentru a ne asigura c informaiile cuprinse n aceste manuale sunt corecte icomplete i am aprecia dac ai raporta orice erori sau omisiuni reprezentanei Nikon din zonadumneavoastr (adresa oferit separat).

    Sigiliul holografic: identific acest dispozitiv ca unprodus autentic Nikon.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    7/228

    v

    Citii nainte

    Introducere

    Not cu privire la interzicerea copierii sau reproduceriiReinei c simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparatdigital foto sau a altui dispozitiv poate fi pedepsit prin lege.

    Articole a cror copiere sau reproducere este interzis prin lege

    Nu copiai i nu reproducei bancnote, monede, titluri, bonduri guvernamentale sau bonduriguvernamentale locale chiar dac astfel de copii sau reproduceri sunt tampilate ca fiind Mostre. Copiereasau reproducerea bancnotelor, monedelor sau titlurilor care circul ntr-o ar strin este interzis. Frpermisiunea prealabil a guvernului, copierea sau reproducerea de mrci potale sau cri potaleneutilizate emise de guvern este interzis.

    Copierea sau reproducerea de timbre emise de guvern i de documente aprobate prin lege este interzis.

    Atenionri privind anumite copii sau reproduceri

    Guvernul a emis atenionri privind copiile sau reproducerile de titluri emise de companii private (aciuni,chitane, cecuri, tichete cadou etc.), bonurile de schimb sau cupoanele, cu excepia unui numr minim de

    copii necesare ce vor fi oferite de o companie n scop comercial. De asemenea, nu copiai i nu reproduceipaapoarte emise de guvern, licene emise de agenii publice i grupuri private, carduri de identificare itichete, precum permise i bonuri de mas.

    Respectarea notelor privind drepturile de autor

    Copierea sau reproducerea de creaii protejate de copyright precum crile, muzica, picturile, gravuri nlemn, hri, desene, filme i fotografii este reglementat de legile naionale i internaionale privinddrepturile de autor. Nu utilizai acest produs n scopul efecturii de copii ilegale sau pentru a nclca legiledrepturilor de autor.

    Casarea dispozitivelor de stocare a datelor

    Reinei c tergerea de imagini sau formatarea dispozitivelor de stocare a datelor precum cardurile dememorie sau memoria ncorporat a aparatului foto nu terge complet datele originale ale imaginii. Fiiereleterse pot fi uneori recuperate din dispozitivele de stocare casate utiliznd un software disponibil n comer,ceea ce poate duce la utilizarea ru intenionat a datelor personale coninute de imagini.

    nainte de a renuna la un dispozitiv de stocare a datelor sau de a transfera proprietatea unei alte persoane,tergei toate datele utiliznd un software pentru tergere disponibil n comer sau formatai dispozitivul iumplei-l complet cu imagini care nu conin informaii private (de exemplu fotografii cu cer liber). Deasemenea, trebuie s nlocuii oricare din imaginile selectate pentru opiunea Select an image (Selectarefotografie) n setarea Welcome screen (Ecran de ntmpinare) (A 94). Avei grij s evitai rnirea saudeteriorarea de bunuri cnd distrugei fizic dispozitivele de stocare date.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    8/228

    vi

    Introducere

    Pentru sigurana dumneavoastr

    Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastr Nikon sau pentru a nu v rnipe dumneavoastr sau pe alii, citii n ntregime urmtoarele precauii privind sigurananainte de a utiliza acest echipament.

    AVERTISMENTE

    Oprii aparatul n cazul uneidefeciuni

    n cazul n care observai fum sau un

    miros neobinuit provenind de laaparatul foto sau de la adaptorul CA dencrcare, deconectai adaptorul CA dencrcare i scoatei acumulatorulimediat, avnd grij s nu v ardei.Continuarea utilizrii ar putea conduce larnire. Dup ndeprtarea saudeconectarea sursei de alimentare

    electrice, ducei echipamentul la oreprezentan de service autorizat Nikonpentru verificri.

    Nu demontai

    Atingerea prilor interne ale aparatuluifoto sau a adaptorului CA de ncrcarepoate conduce la rnire. Reparaiiletrebuie efectuate de tehnicieni calificai.

    n cazul n care aparatul foto sauadaptorul CA de ncrcare se sparg carezultat al unei cderi sau al unui altaccident, ducei produsul la oreprezentan de service autorizat Nikonpentru verificri, dup ce ai deconectatprodusul i/sau ai scos acumulatorul.

    Nu utilizai aparatul foto sauadaptorul CA de ncrcare nprezena gazului inflamabil

    Nu utilizai echipamente electronice nprezena gazului inflamabil, deoareceacest lucru poate produce explozii sauincendii.

    Manevrai cu grij cureauaaparatului

    Nu trecei niciodat cureaua n jurulgtului unui bebelu sau al unui copil.

    Pstrai la distan de copii

    Trebuie s avei o grij deosebit astfelnct copiii de vrst fraged s nuintroduc n gur acumulatorul sau altepiese de mici dimensiuni.

    Nu rmnei n contact cuaparatul foto, ncrctorul

    acumulatorului sau adaptorul lareeaua electric pe perioadelungi n timp ce dispozitivelesunt pornite sau n uz

    Unele componente ale dispozitivelor sencing. n cazul n care dispozitivele suntn contact cu pielea perioade lungi detimp, se pot produce arsuri uoare.

    Aceast pictogram marcheaz atenionri, informaii care trebuie citite nainte de autiliza acest produs Nikon pentru a preveni eventualele accidentri.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    9/228

    vii

    Pentru sigurana dumneavoastr

    Introducere

    Acordai atenie manevrriiacumulatorului

    Acumulatorul poate prezenta scurgeri, sepoate supranclzi sau poate exploda

    dac este manevrat incorect. Respectaiprecauiile urmtoare cnd manevraiacumulatorul utilizat pentru acest produs: Oprii produsul nainte de a nlocui

    acumulatorul. Dac utilizai adaptorulCA de ncrcare/adaptorul CA, nuuitai s-l deconectai.

    Utilizai numai un acumulatorrencrcabil Li-ion EN-EL12 (inclus).ncrcai acumulatorul utiliznd un

    aparat foto care suport ncrcareaacumulatorului sau folosind unncrctor MH-65 (comercializatseparat). Pentru a ncrcaacumulatorul folosind aparatul foto,utilizai adaptorul de ncrcare lacurent alternativ EH-69P (inclus) saufunciancrcare de la computer.

    Cnd introducei acumulatorul, nuncercai s l introducei rsturnat saucu polaritatea inversat.

    Nu scurtcircuitai, nu demontaiacumulatorul i nu ncercai s scoateisau s rupei izolaia sau carcasaacumulatorului.

    Nu expunei acumulatorul la flacrsau la cldur excesiv.

    Nu l introducei n ap i nu l expuneiaciunii acesteia.

    nlocuii capacul terminalului cndtransportai acumulatorul. Nutransportai i nu depozitai mpreuncu obiecte metalice precum lnioaresau ace de pr.

    Acumulatorul poate prezenta scurgericnd este complet descrcat. Pentru aevita deteriorarea produsului,asigurai-v c ai scos acumulatorulcnd acesta este descrcat complet.

    ncetai s mai utilizai aparatul imediatdac observai o modificare aacumulatorului, precum decolorarea

    sau deformarea.

    Dac lichidul unui acumulatordeteriorat intr n contact cumbrcmintea sau pielea, cltiiimediat cu ap din belug.

    Respectai precauiileurmtoare cnd manevraiadaptorul CA de ncrcare

    Pstrai-l uscat. n cazul nerespectriiacestei precauii pot rezulta incendiisau ocuri electrice.

    Praful depus pe sau n apropiereaprilor metalice ale conectoruluitrebuie ndeprtat cu o crp uscat.Continuarea utilizrii ar putea conducela incendii.

    Nu manevrai conectorul i nu vapropiai de adaptorul CA de ncrcaren timpul furtunilor cu descrcrielectrice. n cazul nerespectrii acesteiprecauii pot rezulta ocuri electrice.

    Nu deteriorai, nu modificai, nu forai

    i nu ndoii cablul USB, nu l puneisub obiecte grele i nu-l expunei lacldur sau flcri. n cazul n careizolaia este deteriorat i firele suntexpuse, ducei-l la o reprezentan deservice autorizat Nikon pentruverificri. n cazul nerespectrii acestorprecauii pot rezulta incendii sauocuri electrice.

    Nu manevrai conectorul sauadaptorul CA de ncrcare cu minileude. n cazul nerespectrii acesteiprecauii pot rezulta ocuri electrice.

    Nu utilizai cu convertizoare de voiajsau adaptoare proiectate pentrutransformarea tensiunii sau invertoareCC-n-CA. Nerespectarea acestorprecauii poate deteriora produsul sau

    cauza supranclzirea sau un incendiu.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    10/228

    viii

    Pentru sigurana dumneavoastr

    Introducere

    Utilizai cabluricorespunztoare

    Cnd conectai cabluri la fiele de intrarei ieire, utilizai doar cablurile livrate sauvndute de Nikon n acest scop, pentru amenine conformitatea cu reglementrilereferitoare la produs.

    Manevrai cu grij piesele nmicare

    Avei grij s nu prindei degetele saudiferite obiecte n capacul obiectivului

    sau n alte piese n micare.CD-ROM-uri

    Discurile CD-ROM incluse n pachetulacestui dispozitiv nu trebuie redate pe unechipament tip audio CD. RedareaCD-ROM-urilor pe un CD player audiopoate provoca pierderea auzului saudeteriorarea echipamentului.

    Acordai atenie utilizriibliului

    Utilizarea bliului aproape de ochiisubiectului poate provoca afectareatemporar a vederii. O atenie deosebittrebuie acordat la fotografierea copiilormici, deoarece n acest caz bliul nutrebuie declanat la mai puin de 1 m

    distan fa de subiect.

    Nu acionai bliul cndfereastra bliului atinge opersoan sau un obiect

    n cazul nerespectrii acestei precauiipot rezulta arsuri sau incendii.

    Evitai contactul cu cristalelelichide

    n cazul n care monitorul se sparge,trebuie evitat rnirea provocat degeamul spart i trebuie mpiedicatcontactul cristalelor lichide cu pielea sauptrunderea acestora n ochi sau piele.

    Dac utilizai aparatul ntr-unavion sau ntr-un spital, opriialimentarea

    Dac utilizai aparatul ntr-un avion ntimpul decolrii i aterizrii, opriialimentarea. La utilizarea aparatuluintr-un spital, respectai instruciunile

    spitalului. Undele electromagneticeemise de acest aparat foto pot afectasistemele electronice ale avionului sauinstrumentele din spital.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    11/228

    ix

    Introducere

    Note

    Not pentru clienii din Europa

    AVERTISMENTE

    DAC ACUMULATORUL ESTENLOCUIT CU UN ACUMULATORINCORECT, POATE APREA RISCULPRODUCERII UNEI EXPLOZII.

    ARUNCAI ACUMULATORII UZAIRESPECTND INSTRUCIUNILE.

    Acest simbol indic faptul cacest produs trebuie s fie

    colectat separat.Urmtoarele sunt valabilenumai pentru utilizatorii dinrile europene:

    Acest produs este conceput pentru a ficolectat separat la un punct decolectare adecvat. Nu se colecteazmpreun cu deeurile domestice.

    Pentru mai multe informaii, contactaidistribuitorul sau autoritile localeresponsabile cu gestionareadeeurilor.

    Acest simbol indic faptul cacest acumulator trebuie s fiecolectat separat.

    Urmtoarele sunt valabile numai

    pentru utilizatorii din rile europene:

    Toi acumulatorii, indiferent dac suntsau nu marcai cu acest simbol, suntconcepui pentru a fi colectai separatla un punct de colectare adecvat. Nuse colecteaz mpreun cu deeuriledomestice.

    Pentru mai multe informaii, contactaidistribuitorul sau autoritile localeresponsabile cu gestionareadeeurilor.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    12/228

    x

    Introducere

    Cuprins

    Introducere............................................................................................................................................ ii

    Citii nainte............................................................................................................................................. iiConfirmarea coninutului pachetului .................... ....................... ......................... ....................... ............ ii

    Despre acest manual.......................................................................................................................................... iiiInformaii i precauii.................... ........................ ....................... ...................... ................... ....................... ...... ivPentru sigurana dumneavoastr .................................................................................................. vi

    AVERTISMENTE ...................... ........................ ....................... ...................... ....................... .................. .................. viNote .......................................................................................................................................................... ix

    Componentele aparatului foto i operaiile elementare ...................................................... 1

    Componentele aparatului foto ........................................................................................................ 2Corpul aparatului foto ................. ...................... ..................... .................... ...................... ..................... ............ 2Butoanele utilizate n modul fotografiere ................... ................... ...................... ...................... ........... 4Butoanele utilizate n modul redare .................... ...................... ...................... ...................... ................... 5Monitorul .................... ..................... ..................... .................... ..................... .................... ..................... ................... 6

    Operaii elementare............................................................................................................................. 9Trecerea de la modul fotografiere n modul redare i viceversa............... ....................... ....... 9Utilizarea selectorului multiplu rotativ ...................... ....................... ...................... .................... ........... 10Utilizarea meniurilor (butonuld) ................. ..................... ..................... .................... ................... ..... 11Fixarea curelei aparatului foto ..................... ....................... ...................... ....................... ................. .......... 12

    Fotografierea i redarea - noiuni de baz .............................................................................. 13

    Pregtirea 1 Introducerea acumulatorului ................................................................................ 14Pregtirea 2 ncrcarea acumulatorului...................................................................................... 16Pregtirea 3 Introducerea cardului de memorie ..................................................................... 18

    Memoria intern i cardurile de memorie........................................................................................... 19Carduri de memorie aprobate.................................................................................................................... 19

    Pasul 1 Pornirea aparatului foto .................................................................................................... 20Pornirea i oprirea aparatului foto............................................................................................................ 21Setarea limbii, datei i a orei afiate pe ecran.................................................................................... 22

    Pasul 2 Selectarea modului fotografiere .................................................................................... 24

    Modurile de fotografiere disponibile ...................... ...................... ......................... ...................... .......... 25Pasul 3 ncadrarea unei imagini..................................................................................................... 26Folosirea zoomului ................... .................... ..................... ..................... .................... ...................... ................. 27

    Pasul 4 Focalizarea i fotografierea .............................................................................................. 28Pasul 5 Redarea imaginilor .............................................................................................................. 30

    Schimbarea modului de afiare al imaginilor.................................................................................... 31Pasul 6 tergerea imaginilor nedorite ......................................................................................... 32

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    13/228

    xi

    Cuprins

    Introducere

    Funciile de fotografiere ................................................................................................................ 35

    Modul A (Automat) .......................................................................................................................... 36Modificarea setrilor folosite n modul A (Automat)................................................................. 36

    Opiunile disponibile n meniul de fotografiere automat ................... ...................... ............. 37Modul scen (Fotografierea adecvat a scenelor) .................................................................. 39

    Modificarea setrilor modului scen ..................... ...................... ..................... ...................... ................ 40Caracteristicile fiecrei scene....................................................................................................................... 40

    Modul declanare continu (fotografiere serii) ........................................................................ 50Modificarea setrilor definite pentru modul declanare continu...................................... 51Opiunile disponibile n meniul declanare continu ...................... ......................... .................. 52

    Modul efecte speciale (Aplicarea efectelor la fotografiere)................................................. 53Modificarea setrilor definite pentru modul efecte speciale ....................... ........................ ... 54

    Funciile care pot fi definite folosind selectorul multiplu .................................................... 55

    Funciile disponibile.......................................................................................................................................... 55Utilizarea bliului (Mod bli).......................................................................................................................... 56Utilizarea autodeclanatorului.................................................................................................................... 59Utilizarea funciei Cronometru zmbet, Cron. zmbet continuu......................................... 61Utilizarea modului macro.............................................................................................................................. 64Ajustarea luminozitii (compensare expunere), intensitii i a nuanei (cursorpentru creativitate)............................................................................................................................................ 65Reglarea luminozitii (compensare expunere) ..................... ...................... ......................... .......... 68Setare implicit..................................................................................................................................................... 69

    Modificarea dimensiunii imaginii (Mod imagine) ................................................................... 71Setrile Mod imagine (dimensiunea i calitatea imaginii)......................................................... 71Funcii care nu pot fi utilizate simultan ...................................................................................... 73Utilizarea funciei Detectare fa................................................................................................... 76Utilizarea funciei Estompare piele............................................................................................... 77Blocarea focalizrii .............................................................................................................................. 78

    Funciile de redare ........................................................................................................................... 79

    Funciile disponibile n modul redare (Meniu redare)........................................................... 80Conectarea aparatului foto la un televizor, la un calculator sau la o imprimant....... 81

    Utilizarea ViewNX 2 ............................................................................................................................ 82Instalarea ViewNX 2........................................................................................................................................... 82

    Transferul imaginilor pe computer................ ...................... ........................ ....................... ............... ...... 84Vizualizare fotografii.......................................................................................................................................... 85Retuarea fotografiilor...................................................................................................................................... 86Editarea filmelor................................................................................................................................................... 86Imprimarea fotografiilor ................. ..................... ..................... .................... ................... ......................... ...... 86

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    14/228

    xii

    Cuprins

    Introducere

    nregistrarea i redarea filmelor .................................................................................................. 87

    nregistrarea filmelor ......................................................................................................................... 88Modificarea setrilor folosite la nregistrarea filmului (Meniul film) .................... ................ 91

    Redarea filmelor .................................................................................................................................. 92

    Noiuni generale de configurare a aparatului foto .............................................................. 93

    Meniul de setare.................................................................................................................................. 94

    Seciunea de referin................................................................................................................ E1Utilizarea modului Panoram simpl (la fotografiere i redare) ...................................E2

    Fotografierea folosind modul Panoram simpl .................. ................... ..................... ............E2Redarea imaginilor folosind Panoram simpl (derulare redare)...................................E4

    Utilizarea modului Asisten panoram ................................................................................E5Redarea i tergerea imaginilor capturate n mod continuu (secven)....................E7

    Redarea secvenelor....................................................................................................................................E7tergerea imaginilor dintr-o secven.............................................................................................E9

    Editarea imaginilor statice ....................................................................................................... E10Funciile de editare...................................................................................................................................E10k Retuare rapid: mbuntirea contrastului i a saturaiei ...................... ...............E12I D-Lighting: mbuntirea luminozitii i a contrastului..........................................E13e Estompare piele: estomparea tonurilor pielii....................................................................E14p Efecte filtre: aplicarea efectelor filtre digitale......................................................................E16g Imagine mic: reducerea dimensiunilor unei imagini................................................E18a Decupare: crearea unei copii decupate................................................................................E19

    Conectarea aparatului foto la un televizor(vizualizarea imaginilor pe televizor)................................................................................... E21Conectarea aparatului foto la o imprimant (imprimare direct)............................. E23

    Conectarea aparatului foto la o imprimant............................................................................E24Imprimarea imaginilor una cte una.............................................................................................E26Imprimarea mai multor imagini........................................................................................................E27

    Meniul de fotografiere (pentru modul A (Automat),

    modul declanare continu) ................................................................................................... E30Balans de alb (Ajustare nuan) ...................... ...................... ...................... .................... ..................E30Msurare.......................................................................................................................................................... E33Sensibilitate ISO..........................................................................................................................................E34Fotografierea continu...........................................................................................................................E35Mod zon AF.................................................................................................................................................E37Mod focalizare autom.............................................................................................................................E42

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    15/228

    xiii

    Cuprins

    Introducere

    Meniu redare ................................................................................................................................ E43a Ordine imprimare (Crearea unei ordini de imprimare DPOF) ................. ...............E43b Prezentare diapozitive .................... ...................... ........................ ..................... ................. ............E46d Protejare .................. ................... .................... .................... .................... ................... ...................... .......E47

    f Rotire imagine......................................................................................................................................E49E Not vocal ................. .................... .................... ................... ..................... ....................... .................... ..E50h Copiere (Copiere ntre memoria intern i cardul de memorie)..........................E52C Opiuni afiare secven .................... ...................... ...................... ..................... ...................... .....E54N Alegere imagine important .................... ...................... ...................... .................... ..................E54

    Meniul film..................................................................................................................................... E55Opiuni film....................................................................................................................................................E55Mod focalizare autom.............................................................................................................................E59

    Meniul de setare.......................................................................................................................... E60Ecran de ntmpinare..............................................................................................................................E60Fus orar i dat.............................................................................................................................................E61Setri monitor..............................................................................................................................................E64Imprimare dat (Imprimarea datei i a orei)..............................................................................E66Reducere vibraii ..................... ..................... .................... ...................... ..................... ................... ............E67Detecie micare .................... .................... ...................... ...................... ................... ..................... ............E68Asisten AF...................................................................................................................................................E69Zoom digital .................... ...................... ..................... ...................... ..................... .................... ...................E70Setri sunet....................................................................................................................................................E71Oprire automat.........................................................................................................................................E72

    Formatare memorie/Formatare card............................................................................................E73Limba/Language........................................................................................................................................ E74Setri TV...........................................................................................................................................................E74

    ncrcare de la computer............... ...................... ..................... ...................... .................... ..................E75Avertizare clipire.........................................................................................................................................E77Diafilm............................................................................................................................................................... E79Resetare total.............................................................................................................................................E80Versiune firmware......................................................................................................................................E83

    Numele fiierelor i al dosarelor ............................................................................................E84Accesorii opionale.....................................................................................................................E85

    Mesaje de eroare......................................................................................................................... E86

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    16/228

    xiv

    Cuprins

    Introducere

    Note tehnice i index ...................................................................................................................F1ntreinerea produsului.................................................................................................................F2

    Aparatul foto..................................................................................................................................................... F2

    Acumulatorul ..................... ...................... ..................... .................... ...................... ...................... ................... F4Adaptorul de ncrcare la curent alternativ................................................................................... F5Carduri de memorie..................................................................................................................................... F5

    Curarea i depozitarea...............................................................................................................F6Curarea............................................................................................................................................................. F6Depozitarea....................................................................................................................................................... F6

    Localizarea defeciunilor .............................................................................................................. F7Specificaii........................................................................................................................................F15

    Standarde acceptate ................. ..................... ..................... .................... ..................... ...................... .......F19Index ..................................................................................................................................................F20

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    17/228

    1

    Com

    pon

    en

    tele

    apara

    tuluifo

    toiopera

    iileel

    emen

    tare

    Componentele aparatuluifoto i operaiile elementare

    n acest capitol sunt prezentate componentele aparatului foto i modul n care puteiutiliza funciile de baz ale aparatului foto.

    Componentele aparatului foto ................................. 2

    Corpul aparatului foto .........................................................................................2Butoanele utilizate n modul fotografiere....................................................4Butoanele utilizate n modul redare...............................................................5Monitorul..................................................................................................................6

    Operaii elementare .................................................. 9Trecerea de la modul fotografiere n modul redare i viceversa..........9Utilizarea selectorului multiplu rotativ........................................................10Utilizarea meniurilor (butonuld).............................................................11

    Fixarea curelei aparatului foto........................................................................12

    Dac dorii s ncepei s folosii aparatul foto imediat, consultai Fotografiereai redarea - noiuni de baz (A 13).

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    18/228

    2

    Componentele

    aparatuluifotoioperaiileel

    ementare

    Componentele aparatului foto i operaiile elementare

    Componentele aparatului foto

    Corpul aparatului foto

    21 3 6 74 5

    10

    9

    8

    Aprtoare obiectiv nchis

    Bli ridicat

    1

    Control zoom ..................................... .........4, 5, 27f : larg........................................................4, 27g : tele........................................................4, 27h : redare miniaturi............................5, 31i : zoom redare...................................5, 31j : ajutor........................................................39

    2 Difuzor ......................................... ...................... 80, 92

    3Comutator alimentare/indicatorluminos aparat pornit.......................................20

    4 Buton declanare......................................4, 5, 28

    5 Indicator luminos autodeclanator......... 59Dispozitiv iluminare asisten AF.............. 95

    6 Selector de moduri............................. 4, 5, 9,24

    7 Microfon (stereo).........................................80,88

    8 Bli ...................................... .......................................... 56

    9 Obiectiv

    10 Capac obiectiv

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    19/228

    3

    Componentele aparatului foto

    Com

    pon

    en

    tele

    apara

    tuluifo

    toiopera

    iileel

    emen

    tare

    16 17 18

    15

    1 2 4 653

    127 111098 13 14

    1 Monitor................................................................. 6, 24

    2Selector multiplu rotativ(selector multiplu) ................................................ 10

    3 k buton (aplic selecia) ......................... 5, 10

    4 c buton (redare) .......................4, 5, 9, 30, 80

    5Indicator luminos ncrcare......... 17,E76Bec bli.......................................................................56

    6 b (e buton nregistrare film) ........4, 5, 88

    7Orificiu pentru montareatrepiedului........................................................F17

    8 d buton.................... 4, 5, 11, 37, 80, 91, 94

    9 l buton (tergere) .......................... 4, 5, 32, 80

    10 Zvor capac....................................................14, 18

    11Camer acumulator/capac fant card memorie.....................14,15

    12Inel pentru fixarea cureleiaparatului foto...................................................... 12

    13 HDMI miniconector (tip C) ........................... 81

    14 Capac conector ................................ ............16,81

    15USB/conector audio/video de

    ieire..................................................................... 16,8116 Fant card de memorie.................................. 18

    17 Camer acumulator.......................................... 14

    18 Zvor acumulator............................................... 14

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    20/228

    4

    Componentele aparatului foto

    Componentele

    aparatuluifotoioperaiileel

    ementare

    Butoanele utilizate n modul fotografiere

    Buton Nume Funcia principal A

    Selector moduri Pentru schimbarea modului de fotografiere. 24

    Control zoom

    Mrete sau micoreaz; rotii spre g (i)pentru mrire i pentru a mri subiectul irotii spref (h) pentru micorare i pentrua vizualiza o zon mai mare.

    27

    Selector

    multiplu rotativ

    Consultai Utilizarea selectorului multiplu

    rotativ.

    10,

    11

    d buton Afieaz i ascunde meniul.

    11,37,91,94

    Buton

    declanare

    Dac este apsat la jumtate (adic, dac numai apsai cnd simii c butonul opunerezisten): se definesc focalizarea i

    expunerea.Dac este apsat pn la capt: este acionatdeclanatorul.

    28

    Butonnregistrare film

    Pornete i oprete nregistrarea filmului. 88

    Buton redare Red imaginile.9,30,92

    Buton tergere terge ultima imagine salvat. 32

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    21/228

    5

    Componentele aparatului foto

    Com

    pon

    en

    tele

    apara

    tuluifo

    toiopera

    iileel

    emen

    tare

    Butoanele utilizate n modul redare

    Buton Nume Funcia principal A

    Buton redare

    Dac aparatul foto este oprit, apsai iinei apsat acest buton pentru a porniaparatul foto i pentru a trece n modulredare.

    Revine n modul fotografiere.

    21,30

    9

    Control zoom

    Dac este rotit spre g (i): imaginea estemrit.

    Dac este rotit spref (h): sunt afiateminiaturile sau calendarul.

    Regleaz volumul folosit la redarea notelorvocale i a filmelor

    31

    31

    80, 92,E50

    Selectormultiplu rotativ

    Consultai Utilizarea selectorului multiplurotativ.

    10,11

    Buton aplicselecia

    Afieaz histograma i informaiile desprefotografiere.

    Trece de la afiarea miniaturii imaginii sau aimaginii mrite la afiarea n cadru ntreg.

    Sunt redate filmele.

    30

    31

    92

    d buton Afieaz i ascunde meniul. 11,80,94

    Buton tergere Pentru tergerea imaginilor. 32

    Selector moduri

    Revine n modul fotografiere.

    Butondeclanare

    Butonnregistrare film

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    22/228

    6

    Componentele aparatului foto

    Componentele

    aparatuluifotoioperaiileel

    ementare

    Monitorul Informaiile afiate pe monitor n timpul fotografierii i redrii se schimb n funcie

    de setrile aparatului i de modul de utilizare. n mod implicit, informaiile sunt afiatela prima pornire a aparatului foto i n timp ce utilizai aparatul i dispar dup ctevasecunde (dac pentru Setri monitor (A 94)Informaii fotografie este

    selectat opiunea Afiare automat info).

    Mod fotografiere

    1 6 0 01 6 0 0 F 3 . 3F3.3+1.0+1.0

    1 / 2 5 01 / 2 5 0

    39

    38

    37

    36

    35

    34

    33

    3029

    28

    27 26 25 24 23

    22 21 2018

    17

    16

    15

    14

    131211

    1098

    7

    6

    54

    31

    32

    31

    19

    2

    9 9 99 9 9

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

    1010

    1010 22

    9 9 99 9 99 9 9 99 9 9 9

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    23/228

    7

    Componentele aparatului foto

    Com

    pon

    en

    tele

    apara

    tuluifo

    toiopera

    iileel

    emen

    tare

    1 Mod fotografiere.........................................24, 25

    2 Mod macro ...................................... .......................64

    3 Indicator zoom.............................................27, 64

    4 Indicator focalizare.............................................28

    5 Indicator AE/AF-L..........................................E5

    6 Mod bli.....................................................................56

    7 Indicator ncrcare acumulator..................20

    8 Pictograma reducere vibraii.......................94

    9 Pictogram detecie micare.......................95

    10 Rafal reducere zgomot ................................. 44

    11 Indicator dat nesetat....... 23, 94,E86

    12 Pictogram destinaie cltorie.................9413 Imprimare dat.....................................................94

    14Opiuni film (filme nregistratela vitez normal)................................................91

    15 Opiuni film (filme HS) .................................... .91

    16 Mod imagine ............................................. ............71

    17 Panoram simpl ........................................ ........49

    18Numr de expuneri rmase

    (imagini statice)....................................................2019 Indicator memorie intern............................20

    20 Lungime film..........................................................88

    21 Valoare diafragm...............................................28

    22 Vitez de declanare..........................................28

    23Zon de focalizare(auto, gsire int AF)................................28, 37

    24 Zon de focalizare(manual sau n centru) ............................... ...37

    25Zon focalizare (detectare fa,detectare animal de cas)..............37,43, 61

    26 Zon focalizare (urmrire subiect)............37

    27Zon de msurare folosind metodacentral-evaluativ................................................ 37

    28 inut n mn/trepied........................ ......41, 45

    29 Sensibilitate ISO....................................................37

    30 Valoare compensare expunere ..........67, 68

    31 Intensitate................................................................ 67

    32 Nuan ............................... ........................................67

    33 Balans de alb..........................................................37

    34 Mod declanare continu......................43, 50

    35 Iluminare fundal (HDR)....................................42

    36 Autodeclanator .................................... ..............59

    37 Cronometru zmbet,cron. zmbet continuu....................................61

    38Declanare automat portretanimal de cas .................................... ..................43

    39 Panoram................................................................. 49

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    24/228

    8

    Componentele aparatului foto

    Componentele

    aparatuluifotoioperaiileel

    ementare

    Mod redare

    * O histogram este un grafic care prezint distribuirea tonurilor n imagine. Pe axa orizontal estereprezentat luminozitatea pixelilor, cu tonuri ntunecate n stnga i tonuri luminoase n dreapta.

    Pe axa vertical este reprezentat numrul de pixeli.

    1 m 0 s1 m 0 s

    9 9 / 9 9 99 9 9 / 9 9 9 1 m 0 s1 m 0 s9 9 9 / 9 9 9 99 9 9 9 / 9 9 9 9

    9 9 9 9 . J P G9 9 9 9 . J P G

    9 9 9 / 9 9 99 9 9 / 9 9 9

    1 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 2 : 0 01 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 2 : 0 0

    20191817

    16 15

    1 2 3

    ba

    21

    14

    13 12

    11 10

    9

    87

    6

    5

    4

    +1.0

    I SO 1 0 0

    F3.31 / 2 5 0

    0 0 0 4 . J P G1 0 0 N I K O N

    4 / 4

    29

    22

    23

    24

    25

    26

    27

    28

    Afiare cadru ntreg (A 30) Inormaii despre otograiere (A 30)

    1 Dat nregistrare..................................................22

    2 Or nregistrare.....................................................22

    3 Indicator not vocal....................... 80,E50

    4 Indicator ncrcare acumulator..................20

    5 Pictogram protejare........................................80

    6 Pictogram ordine imprimare .................... 80

    7 Mod imagine ............................................. ............71

    8 Opiuni film.............................................................91

    9 Panoram simpl ........................................ ........49

    10(a) Numr imagine curent/

    numr total de imagini ........................... 30(b) Lungime film .................................................92

    11 Indicator memorie intern............................30

    12

    Ghid redare panoram simpl...... 49,E4Ghid de redare a secvenelor........ 51,E7Ghid de redare a filmelor ............................... 92Ghid de redare a notelor vocale....................................................................... 80,E50

    13Ghid de nregistrare a notelor vocale....................................................................... 80,E50

    14 Indicator volum...........................80,92,E50

    15 D-Lighting pictogram................................... 80

    16 Pictogram retuare rapid.......................... 80

    17 Pictogram Efecte filtre ................................ .. 80

    18 Pictogram imagine mic............................. 80

    19 Pictogram estompare piele....................... 80

    20 Pictogram secven........................................ 51

    21 Numr i tip fiier........................................E84

    22 Nume dosar .......................................... .........E84

    23 Numr i tip fiier........................................E84

    24 Valoare diafragm.............................................. 28

    25 Vitez de declanare......................................... 28

    26 Valoare compensare expunere.......... 65, 6827 Sensibilitate ISO................................................... 37

    28Numr imagine curent/numr total de imagini................................... 30

    29 Histogram*

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    25/228

    9

    Com

    pon

    en

    tele

    apara

    tuluifo

    toiopera

    iileel

    emen

    tare

    Operaii elementare

    Trecerea de la modul fotografiere n modul redare i viceversaAparatul are dou moduri de lucru: modul fotografiere, utilizat pentru fotografiere, imodul redare, utilizat pentru vizualizarea fotografiilor.

    Pentru a trece din modul redare n modul fotografiere i invers, apsai pe butonulc (redare).

    n timp ce utilizai modul redare, putei trece n modul fotografiere i apsnd pebutonul de declanare sau pe butonulb (e nregistrare film).

    Rotii selectorul de moduri i aliniai o pictogram cu marcajul pentru a selecta unmod de fotografiere (A 24-25).

    Mod fotografiere Mod redare

    8 4 08 4 0

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

    4 / 44 / 4

    1 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 5 : 3 01 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 5 : 3 00 0 0 4 . J P G0 0 0 4 . J P G

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    26/228

    10

    Operaii elementare

    Componentele

    aparatuluifotoioperaiileel

    ementare

    Utilizarea selectorului multiplu rotativRotii selector multiplu rotativ, apsai n sus (H), n jos (I), la stnga (J) sau la dreapta(K) pe marginile suprafeei butonului i pe butonulk.

    n acest manual, selectorul multiplu rotativ mai este numit uneori i selectorul multiplu.

    n modul fotografiere

    * De asemenea, elementele pot fi selectate apsnd n sus sau n jos.

    n modul redare

    La afiarea meniurilor

    * De asemenea, elementele pot fi selectate prin rotirea selectorului multiplu rotativ.

    Automat

    Afieaz cursorul pentrucreativitate (A 65).Afieaz ghidulo (compensareexpunere) (A 68).

    Afieaz meniuln (autodeclanator)

    (A 59).

    Afieaz meniulm (modbli) (A 56).

    Afieaz meniulp (mod macro) (A 64).

    Se rotete pentru a selectaun element*.

    Aplic selecia actual.

    Selecteaz imagineaanterioar, deplaseaz

    zona afiat dacimaginea este mrit

    (A 31)1.

    Selecteaz imagineaurmtoare, deplaseazzona afiat dacimaginea este mrit(A 31)1.

    Afieaz histograma iinformaiile desprefotografiere (A 8), redfilmele (A 92)2.

    4 / 44 / 4

    1 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 5 : 3 01 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 5 : 3 00 0 0 4 . J P G0 0 0 4 . J P G

    +1.0

    I S O 1 0 0

    F3.31 / 2 5 0

    0 0 0 4 . J P G

    1 0 0 N I K O N

    4 / 41 Imaginile anterioare sau urmtoare pot fi de asemenea selectate prin rotireaselectorului multiplu rotativ.

    2 Dac sunt afiate miniaturile imaginii sau dac imaginea este mrit, acestbuton trece aparatul foto n modul afiare cadru ntreg.

    Aplic selecia actual (esteaiat urmtorul ecran).

    Selecteaz elementul dinstnga, revine la ecranul

    anterior.

    Selecteaz elementul demai sus*.

    Selecteaz elementul de mai jos*.

    Selecteaz elementul dindreapta, trece laurmtorul ecran (seleciaactual este aplicat).

    Mod imagine

    Balans de alb

    Meniu otografere

    Sensibi l i tate ISO

    Mod zon AF

    Mod ocalizare autom.

    Msurare

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    27/228

    11

    Operaii elementare

    Com

    pon

    en

    tele

    apara

    tuluifo

    toiopera

    iileel

    emen

    tare

    Utilizarea meniurilor (butonuld)Dac apsai pe butonuld n timp ce ecranul de fotografiere sau de redare esteafiat, meniul modului curent va fi afiat. Dup ce meniul este afiat, putei schimbadiferite setri.

    8 4 08 4 0

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

    Mod imagine

    Balans de alb

    Meniu otografere

    Sensibi l i tate ISO

    Mod zon AF

    Mod ocalizare autom.

    Msurare

    4 / 44 / 4

    1 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 5 : 3 01 5 / 1 1 / 2 0 1 1 1 5 : 3 00 0 0 4 . J P G0 0 0 4 . J P G

    Meniu redare

    Ordine imprimare

    Protejare

    Retuare rapid

    D-Lighting

    Estompare piele

    Eecte fltre

    Prezentare diapozitive

    Mod fotografiere Mod redare

    FileFile

    Filac:

    Afieaz setrile care pot fi modificatepentru modul redare (A 30).

    Fila z:Afieaz meniul de setare, din care puteischimba mai multe setri generale.

    Fila A:

    Afieaz setrile care pot fi modificatepentru modul de fotografiere curent(A 24). n funcie de modul de fotografierecurent, pictograma filei afiate va fi diferit.

    Fila D:Afieaz setrile utilizate la nregistrareafilmelor.

    Fila z:Afieaz meniul de setare, din care puteischimba mai multe setri generale.

    C Dac filele nu sunt afiateDac apsai pe butonuld i este afiat ecranul din care puteischimba modul imagine, apsai pe selectorul multiplu rotativJ pentrua afia filele.

    Mod imagine

    46083456

    46083456

    40003000

    3264244825921944

    20481536

    1024768

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    28/228

    12

    Operaii elementare

    Componentele

    aparatuluifotoioperaiileel

    ementare

    Trecerea de la o fil la alta

    Selectarea elementelor din meniu

    C Dac meniul conine dou sau mai multe paginiVa fi afiat un element de ghidare care indic poziia paginii.

    Fixarea curelei aparatului foto

    Mod imagine

    Balans de alb

    Meniu otografere

    Sensibi l i tate ISO

    Mod zon AF

    Mod ocalizare autom.

    Msurare

    Mod imagine

    Balans de alb

    Meniu otografere

    Sensibi l i tate ISO

    Mod zon AF

    Mod ocalizare autom.

    Msurare

    Confgurare

    Ecran de ntmpinare

    Fus orar i dat

    Setri monitor

    Imprimare dat

    Detecie micare

    Asisten AF

    Reducere vibraii

    Apsai pe selectorulmultiplu rotativJ pentru aevidenia fila.

    Apsai pe selectorul multiplurotativH sauI pentru aselecta o fil i apoi apsai fiepe butonulk, fie peK.

    Se afieaz meniul selectat.

    Incandescentn c a n d e s c e n tIncandescentFluorescentl u o r e s c e n tFluorescentNoroso r o sNoros

    Balans de alb

    Lumin ziu m i n z iLumin ziAutomat

    Blil i Bli

    Presetare manualr e s e t a r e m a n u a l Presetare manualMod imagineBalans de albMeniu otografere

    Sensibi l i tate ISO

    Mod zon AF

    Mod ocalizare autom.

    Msurare

    psai pe selectorul multiplurotativH sauI pentru a selectaun articol i apoi apsai pe

    butonulK sau pe butonulk.De asemenea, putei selectaun element prin rotireaselectorului multiplu rotativ.

    Apsai peH sauI pentru a selecta unelement i apsai pe

    butonulk.

    Dac ai terminat demodificat setrile,apsai pe butonul

    d pentru a iei dinmeniu.

    Confgurare

    Ecran de ntmpinare

    Fus orar i dat

    Setri monitor

    Imprimare dat

    Detecie micare

    Asisten AF

    Reducere vibraii

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    29/228

    13

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Fotografierea iredarea - noiuni de baz

    Pregtirea

    Pregtirea 1 Introducerea acumulatorului ...........................................................................14Pregtirea 2 ncrcarea acumulatorului ................................................................................16Pregtirea 3 Introducerea cardului de memorie................................................................18

    Fotografierea

    Pasul 1 Pornirea aparatului foto...............................................................................................20

    Setarea limbii, datei i a orei aiate pe ecran(la prima utilizare dup cumprare).....................................................................................22Pasul 2 Selectarea modului fotografiere ...............................................................................24Pasul 3 ncadrarea unei imagini ...............................................................................................26Pasul 4 Focalizarea i fotografierea.........................................................................................28

    Redarea

    Pasul 5 Redarea imaginilor.........................................................................................................30Pasul 6 tergerea imaginilor nedorite....................................................................................32

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    30/228

    14

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Fotografierea i redarea - noiuni de baz

    Pregtirea 1 Introducerea acumulatorului

    1 Deschidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.

    2 Introducei acumulatorul EN-EL12inclus (acumulator rencrcabillitiu-ion). Utilizai acumulatorul pentru a mpinge

    zvorul portocaliu al acumulatorului ndirecia indicat de sgeat (1) iintroducei complet acumulatorul (2).

    Cnd acumulatorul este introduscomplet, zvorul bateriei va blocaacumulatorul n poziia respectiv.

    B Introducerea corect a acumulatoruluiIntroducerea acumulatorului n alt poziie dect cea marcat sau cu polaritateainversat poate deteriora aparatul foto. Verificai acumulatorul pentru a v asigura c esteorientat corect.

    3 nchidei capacul camerei acumulatorului/fanteicardului de memorie. ncrcai acumulatorul nainte de prima utilizare sau cnd

    acumulatorul este aproape descrcat (A 16).

    n timp ce capacul camerei acumulatorului/fantei carduluide memorie este deschis, aparatul foto nu poate fi pornit.n plus, acumulatorul introdus n aparatul foto nu poate fi

    ncrcat.

    Zvor acumulator

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    31/228

    15

    Pregtirea 1 Introducerea acumulatorului

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Scoaterea acumulatorului

    Oprii aparatul foto i asigurai-v c indicatorul luminosaparat pornit i monitorul sunt stinse nainte de a deschidecapacul camerei acumulatorului/fantei cardului dememorie.

    Pentru a scoate acumulatorul, deschidei capacul camereiacumulatorului/ fantei cardului de memorie i mpingeizvorul portocaliu al acumulatorului n sus n direciaindicat de sgeat (1). Apoi, acumulatorul poate fi scoscu mna (2). Nu l scoatei nclinat.

    B Avertizare temperatur ridicatEste posibil ca aparatul foto, acumulatorul i cardul de memorie s fie fierbini imediat dup utilizarea

    aparatului foto. La scoaterea acumulatorului sau a cardului de memorie, trebuie s fii prudeni.

    B Note privind acumulatorulnainte de utilizare, trebuie s citii i s respectai avertizrile referitoare la acumulator de la pagina vii i dinAcumulatorul (F4).

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    32/228

    16

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Pregtirea 2 ncrcarea acumulatorului

    1 Pregtii adaptorul de ncrcare la curent alternativEH-69P.

    Dac n pachetul aparatului foto este inclus i un adaptor pentru priz*,conectai adaptorul la techerul adaptorului de ncrcare la curentalternativ. mpingei cu putere adaptorul de priz pentru a-l fixa. Dupconectare, ncercarea de a scoate forat adaptorul de priz poate duce ladeteriorarea produsului.

    * Forma adaptorului de priz difer n funcie de ara sau regiunea ncare --a achiziionat aparatul foto.n Argentina i Coreea, adaptorul de ncrcare la curent alternativ esteprevzut cu un adaptor pentru priz ncorporat.

    2 Asigurai-v c acumulatorul este introdus n aparatul foto i apoiconectai aparatul la adaptorul de ncrcare la curent alternativ respectndordinea de la 1 la 3. Aparatul foto trebuie s rmn nchis.

    Cnd conectai cablul, techerul trebuie s fie orientat corect. Nu forai cnd conectai cablulla aparatul foto. Nu tragei techerul nclinat cnd deconectai cablul de la aparatul foto.

    nchidei capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie.

    Indicatorul luminos de ncrcare are culoarea verde i clipete rar pentru a indica ncrcareaacumulatorului.

    Un acumulator complet descrcat se ncarc n aproximativ patru ore.

    Cnd acumulatorul este complet ncrcat, indicatorul luminos de ncrcare se va stinge.

    Pentru informaii suplimentare, consultai Indicatorul luminos de ncrcare (A 17).

    3 Deconectai adaptorul CA de ncrcare de la priza de curent i apoideconectai cablul USB. Aparatul foto nu poate fi pornit atunci cnd este conectat la o priz de curent folosind

    adaptor de ncrcare la curent alternativ.

    Cablu USB (inclus)

    Indicator luminos ncrcare

    Priz de curent

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    33/228

    17

    Pregtirea 2 ncrcarea acumulatorului

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Indicatorul luminos de ncrcare

    Stare Descriere

    Lumineaz rarintermitent (verde)

    Acumulatorul se ncarc.

    Stins Acumulatorul nu se ncarc. La terminarea ncrcrii, indicatorul luminosde ncrcare nu mai este verde i nu mai clipete, adic se stinge.

    Plpie (verde)

    ncrcarea se face la o temperatur inadecvat. ncrcai acumulatoruln interior la o temperatur a mediului ambiant cuprins ntre 5 C i35 C.

    Cablul USB sau adaptorul CA de ncrcare nu este conectatcorespunztor sau exist o problem cu acumulatorul. Deconectaicablul USB sau adaptorul CA de ncrcare i reconectai-lecorespunztor sau schimbai acumulatorul.

    B Note privind adaptorul de ncrcare la curent alternativnainte de utilizare, trebuie s citii i s respectai avertizrile referitoare la adaptorul de ncrcare la curentalternativ EH-69P de la pagina vii i din seciunea Adaptorul de ncrcare la curent alternativ (F5).

    C ncrcarea prin intermediul computerului sau folosind ncrctorulacumulatorului

    De asemenea, putei ncrca acumulatorul rencrcabil litiu-ion EN-EL12 conectnd aparatul foto la uncalculator (A 81,E75).

    Acumulatorul EN-EL12 poate fi ncrcat fr a folosi aparatul foto folosind ncrctorul acumulatoruluiMH-65 (comercializat separat;E85).

    C Note privind sursa de alimentare cu curent alternativ

    Putei fotografia i reda imaginile n timp ce utilizai adaptorul la reeaua electric EH-62F (comercializatseparate;E85) pentru a alimenta aparatul foto de la o priz de curent electric.

    Nu utilizai, n nicio circumstan, o alt marc sau model de adaptor CA, cu excepia adaptorului EH-62F.n cazul nerespectrii acestei precauii pot rezulta supranclziri sau deteriorri ale aparatului foto.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    34/228

    18

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Pregtirea 3 Introducerea cardului de memorie

    1 Asigurai-v c indicatorul luminos aparat porniti monitorul sunt oprite i deschidei capaculcamerei acumulatorului/fantei cardului de

    memorie. Asigurai-v c ai oprit aparatul foto nainte de a deschide

    capacul.

    2 Introducei cardul de memorie. mpingei cardul de memorie corect pn

    cnd se blocheaz; vei auzi un declic.

    B Introducerea cardului dememorie

    Introducerea cardului de memorie cu cealalt

    parte sau invers poate deteriora aparatul

    foto sau cardul de memorie. Verificai cardul dememorie pentru a v asigura c este orientatcorect.

    3 nchidei capacul camerei acumulatorului/fanteicardului de memorie.

    Fant card de memorie

    B Formatarea cardului de memorie Prima dat cnd introducei n acest aparat foto un card de memorie care a fost utilizat ntr-un alt

    dispozitiv, acesta trebuie formatat cu acest aparat foto.

    Toate datele memorate pe cardul de memorie vor fi permanent terse la formatarea cardului.Asigurai-v c ai transferat i salvat imaginile importante pe un calculator nainte de a formata.

    Pentru a formata cardul de memorie, introducei cardul n aparatul foto, apsai pe butonuld iselectai Formatare card din meniul de setare (A 94).

    B Note referitoare la cardurile de memoriePentru informaii suplimentare, consultai Carduri de memorie (F5) i documentaia inclus cu cardul dememorie.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    35/228

    19

    Pregtirea 3 Introducerea cardului de memorie

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Scoaterea cardului de memorie

    Oprii aparatul foto i asigurai-v c indicatorul luminosaparat pornit i monitorul sunt stinse nainte de a deschidecapacul camerei acumulatorului/fantei cardului dememorie.

    Apsai uor cardul de memorie n aparatul foto (1)pentru a scoate parial cardul i apoi scoatei cardul (2).Nu l scoatei nclinat.

    B Avertizare temperatur ridicatEste posibil ca aparatul foto, acumulatorul i cardul de memorie s fie fierbini imediat dup utilizareaaparatului foto. La scoaterea acumulatorului sau a cardului de memorie, trebuie s fii prudeni.

    Memoria intern i cardurile de memorieDatele din aparatul foto, inclusiv imaginile i filmele, pot fi salvate att n memoriaintern a aparatului foto (aproximativ 89 MB), ct i pe un card de memorie. Pentru autiliza memoria intern a aparatului foto pentru fotografiere sau redare, scoatei mainti cardul de memorie.

    Carduri de memorie aprobateUrmtoarele carduri de memorie Secure Digital (SD) au fost testate i aprobate pentru a

    fi utilizate cu acest aparat foto. Pentru nregistrarea filmelor se recomand utilizarea cardurilor de memorie SD cucategoria de vitez 6 sau mai rapide. nregistrarea filmului se poate opri n modneateptat dac se utilizeaz carduri de memorie cu nivele mai mici ale clasei de vitez.

    1 n cazul n care cardul de memorie va fi utilizat cu un cititor de carduri sau cu un dispozitiv similar,asigurai-v c dispozitivul poate utiliza carduri de 2 GB.

    Contactai productorul pentru detalii privind cardurile de mai sus. Nu putem garantaperformanele aparatului foto dac folosii carduri de memorie fabricate de ali productori.

    Card dememorie SD

    Card de memorie SDHC 2Card de memorie

    SDXC 3

    SanDisk 2 GB1 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB 64 GB

    TOSHIBA 2 GB1 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB 64 GB

    Panasonic 2 GB1

    4 GB, 8 GB, 12 GB, 16 GB, 32 GB 48 GB, 64 GBLexar 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB

    2 Compatibil SDHC.n cazul n care cardul de memorie va fi utilizat cu un cititor de carduri sau cu undispozitiv similar, asigurai-v c dispozitivul poate utiliza carduri SDHC.

    3 Compatibil SDXC.n cazul n care cardul de memorie va fi utilizat cu un cititor de carduri sau cu un

    dispozitiv similar, asigurai-v c dispozitivul poate utiliza carduri SDXC.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    36/228

    20

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Pasul 1 Pornirea aparatului foto

    1 Apsai pe comutatorul de alimentare pentru aporni aparatul foto. Dac pornii aparatul foto pentru prima dat,

    consultai Setarea limbii, datei i a orei afiate pe ecran(A 22).

    Obiectivul se va extinde, iar monitorul va porni.

    2 Verificai indicatorul de ncrcare al acumulatorului i numrul de expunerirmase.

    Indicator ncrcare acumulator

    Numr de expuneri rmase

    Este afiat numrul de fotografii care pot fi efectuate. C este afiat dac n aparatul foto nu este introdus niciun card de memorie, iar imaginile vor

    fi salvate n memoria intern (cca. 89 MB).

    Numrul de expuneri rmase depinde de memoria disponibil n memoria intern sau pecardul de memorie, iar aceasta difer n funcie calitatea i de dimensiunea imaginii(determinate de setrile modului imagine;A 72).

    Numrul de expuneri rmase, indicat n figurile din acest manual, este folosit numai pentruexemplificare.

    Afiaj Descriereb Acumulatorul este complet ncrcat.

    BAcumulatorul este descrcat. Pregtii-v s ncrcai sau snlocuii acumulatorul.

    NBateria esteconsumat.

    Aparatul foto nu poate fotografia. ncrcai sau nlocuii cu unacumulator complet ncrcat.

    8 4 08 4 0

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

    Indicator ncrcare acumulator

    Numr de expuneri rmase

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    37/228

    21

    Pasul 1 Pornirea aparatului foto

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Pornirea i oprirea aparatului foto Indicatorul luminos aparat pornit se va aprinde i va avea culoarea verde pentru scurt

    timp, i apoi monitorul se va deschide.

    Apsai pe comutatorul de alimentare pentru a opri aparatul foto. Cnd aparatul fotose oprete, indicatorul luminos aparat pornit i monitorul se vor nchide.

    Pentru a porni aparatul foto i pentru a trece n modul redare, apsai i inei apsatbutonulc (redare). Obiectivul nu se va extinde.

    C Funcia de economisire a energiei (Oprire automat)Dac o perioad de timp nu se efectueaz nicio operaiune, monitorul se va nchide, aparatul foto va intra nmodul veghe i indicatorul luminos aparat pornit va lumina intermitent. Aparatul foto se va opri n modautomat dac timp de alte trei minute nu este efectuat nicio operaiune.

    Putei reporni monitorul n timp ce aparatul foto este n modul veghe urmnd una din indicaiile de mai jos:

    Apsai pe comutatorul de alimentare, pe butonul de declanare, pe butonulc (redare) sau pe butonulb (e nregistrare film).

    Rotii selectorul de moduri.

    Timpul dup care aparatul foto intr n modul veghe poate fi modificat folosind opiunea Oprireautomat din meniul setare (A 94).

    n mod implicit, aparatul intr n modul veghe n aproximativ un minut dup ce ai utilizat modulfotografiere sau modul redare.

    Dac utilizai un adaptor la reeaua electric opional EH-62F, aparatul va intra n modul veghe dup 30 deminute.

    84 0840

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

    Lumineaz intermitent

    Nu se eectueaz

    nicio operaie

    Nu se eectueaz

    nicio operaie3 min

    Aparatul foto intrn modul veghe.

    Aparatul foto senchide.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    38/228

    22

    Pasul 1 Pornirea aparatului foto

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Setarea limbii, datei i a orei afiate pe ecranCnd aparatul foto este pornit prima dat dup cumprare, vor fi afiate ecranul deselectare a limbii i ecranul de definire a datei i a orei aparatului foto.

    1 Apsai pe selectorul multipluH sauI pentru a selecta limbadorit i apsai pe butonulk.

    2 Apsai peH sauI pentru a selecta Da iapsai pe butonulk.

    Pentru a anula fr a modifica setrile, selectai Nu.

    3 Apsai peJ sau peK pentru aselecta fusul orar local i apsaipe butonulk.

    Consultai Ora de var (A 23) pentruinformaii despre ora de var.

    4 Apsai peH sauI pentru a selecta formatuldatei i apsai pe butonulk sau peK.

    5 Apsai peH,I,J sauK pentru a defini data iora i apsai pe butonulk. Selectai un element: apsai peK sau peJ (trece de la Z,

    L, A, or i minute). Editai elementul evideniat: rotii selectorul multiplu sau

    apsai peH sau peI.

    Aplicai setrile: selectai valoarea pentru

    minutei apsai

    pe butonulk sauK. Cnd definirea setrilor s-a terminat, obiectivul se va extinde i aparatul foto va trece n modul

    fotografiere.

    Anulare

    Limba/Language

    Selector multiplu

    Da

    Nu

    Al e g e i fusul ora r i se ta i d a ta i

    ora ?

    Fus orar i dat

    Anulare

    n ap oi

    L o n d o n

    C a s a b l a n c a

    Format dat

    An/Lun/Zi

    Lun/Zi/An

    Zi/Lun/An

    Dat i or

    LZ A

    2 0 1 10 10 1

    0 00 0

    Editare

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    39/228

    23

    Pasul 1 Pornirea aparatului foto

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Ora de var

    Dac se folosete ora de var, apsai pe selectorulmultipluH pentru a activa funcia corespunztoare oreide var, n timp ce definii setrile pentru regiune npasul 3. Cnd funcia or de var este activat,W va fi

    afiat n partea de sus a monitorului.

    Apsai peI pentru a dezactiva ora de var. n ap oi

    L o n d o n

    C a s a b l a n c a

    C Schimbarea setrilor definite pentru limb i dat i or Putei modifica aceste setri folosind opiunile Limba/Language i Fus orar i dat din meniul de setare

    z (A 94).

    Putei activa i dezactiva ora de var selectnd Fus orar i dat i apoi Fus orar din meniul de setare z.

    Dac este activat aceast opiune, ceasul va fi dat nainte cu o or; dac este dezactivat, ceasul va fi datnapoi cu o or. Dac este selectat destinaia cltoriei (x), diferena de timp dintre destinaie i fusulorar local (w) va fi calculat automat, iar data i ora din regiunea selectat vor fi salvate la momentulfotografierii.

    Dac ieii fr a defini data i ora,O va lumina intermitent dac ecranul de fotografiere este afiat. Utilizaisetarea Fus orar i dat din meniul de setare pentru a defini data i ora (A 94).

    C Bateria pentru ceas Ceasul aparatului foto este alimentat de o baterie de rezerv separat fa de acumulatorul principal al

    aparatului foto.

    Acumulatorul de rezerv se ncarc atunci cnd acumulatorul principal este introdus n aparatul foto saucnd este conectat un adaptor la reeaua electric opional i poate oferi suficient energie pentru ctevazile de funcionare dup zece ore de ncrcare.

    Dac bateria de rezerv s-a consumat, la pornirea aparatului va fi afiat ecranul de setare a datei i a orei.Definii din nou data i ora. Pentru informaii suplimentare, consultai pasul 2 din Setarea limbii, datei i aorei afiate pe ecran (A 22).

    C Inscripionarea datei fotografierii pe imaginile imprimate Definii data i ora nainte de fotografiere.

    Putei inscripiona permanent data fotografierii n imagini n timp ce acestea sunt capturate selectndImprimare dat din meniul de setare (A 94).

    Dac dorii s imprimai data fotografierii fr a utiliza setarea Imprimare dat, imprimai folosindprogramul software ViewNX 2 (A 82).

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    40/228

    24

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Pasul 2 Selectarea modului fotografiere

    Rotii selectorul de moduri pentru a selecta un mod de fotografiere. Modul A (automat) este utilizat n acest exemplu. Rotii selectorul de moduri spre

    A.

    Aparatul trece n modul A (automat) i va fi afiat pictogramaA.

    Pentru mai multe informaii privind ecranul modului fotografiere, consultai Modfotografiere (A 6) din Monitorul.

    Mod automat

    8 4 08 4 0

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    41/228

    25

    Pasul 2 Selectarea modului fotografiere

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Modurile de fotografiere disponibile

    Modul A (Automat)(A 36)

    Este utilizat pentrufotografiere n general.Setrile pot fi reglate dinmeniul de fotografiere(A 37) n funcie decondiiile de fotografiere ide tipul de fotografii pecare dorii s le capturai.

    Modul scen (A 39)

    Setrile aparatului foto sunt optimizate n funcie de scena selectat.

    x(Selector aut. scene) : la ncadrarea unei fotografii, aparatul foto va selecta automatmodul scen optim, simplificnd i mai mult fotografiereafolosind setrile adecvate scenei.

    y : selectai scena dorit alegnd unul dintre cele 15 tipuri descene diferite, iar setrile aparatului vor fi optimizate automat

    pentru scena selectat. Pentru a selecta scena, rotii mai nti selectorul de modurisprey i apsai pe butonuld. Selectai scenadorit apsnd peH sauI i apoi apsai pe butonulk.

    j(Peisaj noapte) : captureaz atmosfera peisajelor de noapte.

    W(Iluminare fundal) : bliul se declaneaz dac n cadru iluminarea se face dinfundal, pentru a preveni umbrirea subiectului, sau utilizai lafotografiere funcia HDR dac n acelai cadru sunt suprafeefoarte strlucitoare i suprafee foarte ntunecate.

    O(Portret animal de cas) : utilizai acest mod la fotografierea cinilor sau a pisicilor. Cnd

    aparatul foto detecteaz faa unui cel sau a unei pisici,aparatul va focaliza faa respectiv.

    CModul declanarecontinu (A 50)

    Modificai setrile selectndContinuu sau BSS (selectorcea mai bun fotografie).

    uModul Efecte speciale (A 53)

    Efectele pot fi aplicate imaginilor n timpul fotografierii.Sunt disponibile ase efecte diferite.

    C Funciile care nu sunt disponibile n modul fotografiere Selectorul multipluH (X),I (p),J (n), iK (o) poate fi utilizat pentru a defini funciile

    corespunztoare.

    Pentru informaii suplimentare, consultai Funciile care pot fi definite folosind selectorul multiplu(A 55).

    Apsai pe butonuld pentru afiarea meniului modului de fotografiere selectat. Pentru informaiidespre setrile disponibile n meniu pentru modul de fotografiere utilizat, consultai Funciile defotografiere (A 35).

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    42/228

    26

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Pasul 3 ncadrarea unei imagini

    1 inei aparatul foto fix. Avei grij ca degetele, prul, cureaua aparatului foto i alte

    obiecte s nu blocheze obiectivul, bliul, dispozitivul de

    iluminare asisten AF, microfonul i difuzorul.

    Atunci cnd fotografiai n orientare portret (pe nlime),rotii aparatul foto astfel nct bliul s se afle deasupraobiectivului.

    2 ncadrarea fotografiei. ndreptai aparatul foto ctre obiectul (subiectul) pe care

    dorii s l fotografiai.

    Bli

    8 4 08 4 0

    2 9 m 0 s2 9 m 0 s

    C Dac utilizai un trepied V recomandm s utilizai un trepied pentru a stabiliza aparatul foto n urmtoarele situaii:

    - La fotografierea n spaii ntunecate folosind pentru modul bli (A 57) opiunea W (dezactivat)

    - Dac mrii subiectul Selectai pentru Reducere vibraii opiunea Dezactivat din meniul de setare (A 94) dac utilizai un

    trepied pentru a stabiliza aparatul foto n timpul fotografierii.

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    43/228

    27

    Pasul 3 ncadrarea unei imagini

    Fotografiere

    aire

    dare

    a-n

    oiu

    ni

    debaz

    Folosirea zoomuluiUtilizai butonul control zoom pentru a activa zoomul optic.

    Pentru a mri subiectul, rotii butonul control zoom spreg (telefotografie).

    Pentru a micora imaginea pentru a fotografia o zonmai mare, rotii butonul control zoom spref (unghilarg). La pornirea aparatului foto, poziia de zoom se vadeplasa la poziia maxim de zoom cu unghi larg.

    Rotind butonul control zoom pn la capt n oricedirecie vei regla rapid zoomul, iar dac rotii butonulparial vei regla ncet zoomul (cu excepia cazului ncare nregistrai filme).

    Indicatorul de zoom este afiat n partea de sus a

    monitorului cnd butonul control zoom este rotit.

    Zoom digital

    Atunci cnd zoomul aparatului foto este n poziia maxim de apropiere a zoomuluioptic, prin rotirea i meninerea butonului control zoom n poziia g se declaneazzoomul digital.

    Folosind funcia zoom digital, putei mri subiectul de aproape 2 peste valoarea

    maxim de mrire a zoomului optic.

    Dac utilizai zoomul digital, aparatul va focaliza subiectul aflat n centrul cadrului, iarzona de focalizare nu va fi afiat.

    Micorare Mrire

    Zoomoptic

    Zoomdigital

    Zoom optic maxim Zoom digital activat

    C Zoomul digital i interpolareaSpre deosebire de zoomul optic, zoomul digital utilizeaz pentru a mri imaginile un mod de procesaredenumit interpolare, care va avea ca efect producerea unei deteriorri uoare a calitii imaginii n funcie demodul imagine (A 71) i de nivelul de mrire a zoomului digital.

    Interpolarea se aplic la poziiile de zoom care depesc poziiaV atunci cnd se realizeaz fotografii statice.

    Cnd zoomul este mrit dincolo de poziiaV, interpolarea este iniiat, iar indicatorul de zoom devinegalben pentru a indica faptul c s-a aplicat interpolarea.

    Poziia deV se deplaseaz la dreapta pe msur ce dimensiunea imaginii scade, permind confirmareapoziiei de zoom la care fotografierea fr interpolare este posibil la setarea modului de imagine curent.

    Zoomul digital poate fi dezactivat selectnd opiunea Zoom digital din meniul de setare (A 94).

    Imagine de dimensiune mic

  • 8/2/2019 Manual de Utilizare Nikon S8200

    44/228

    28

    Fotografiereairedarea-noiunidebaz

    Pasul 4 Focalizarea i fotografierea

    1 Apsai pe butonul de declanare lajumtate, adic, apsai uor pe butonpn cnd simii c opune rezisten.

    Dac apsai pe butonul de declanare pn lajumtate, aparatul va defini valorile pentrufocalizare i expunere (valoarea vitezei dedeclanare i a diafragmei). Focalizarea iexpunerea rmn blocate atunci cnd butonulde declanare este apsat pn la jumtate.

    Dac aparatul foto detecteaz subiectul principal, acesta vafocaliza respectivul subiect. Cnd subiectul este focalizat,zonele de focalizare (cel mult 12 zone) vor fi luminate i voravea culoarea verde.

    Dac aparatul foto are nou zone de focalizare i dac nudetecteaz subiectul principal, acesta va selecta automatzonele de focalizare care conin subiectul aflat cel maiaproape de aparatul foto. Cnd subiectul este focalizat,zonele focalizate (pn la nou) vor fi luminate i vor aveaculoarea verde.

    Dac utilizai zoomul digital, aparatul va focaliza subiectul aflat n centrul cadrului, iar zonade focalizare nu va fi afiat. Dup aparatul foto a focalizat, indicatorul de focalizare (A 6) vafi aprins i va avea culoarea verde.

    Zona sau indicatorul de focalizare pot avea culoarea roie i pot lumina intermitent n timp cebutonul de declanare e