Transport Rutier de Marfa Detalii

22
TRANSPORT RUTIER DE MARFA Cum incepem o afacere de transport marfa? Ce documente sunt necesare pentru autorizarea activitatii de transport marfa? Clasificarea activitatii de transport marfa Ce este transportul rutier public? Ce documente sunt necesare si ce conditii trebuie sa indeplineasca firma si camionul pentru a face transport si pe extern? Ce este transportul rutier in cont propriu? Ce este feribotul? Cu ce institutii publice intri in legatura ca si operator de transport? Cum poti sa verifici bonitatea unui partener de afaceri? Care sunt asociatiile de transport? Care sunt revistele de specialitate in domeniul transportului de marfa? Care sunt website-urile reprezentantelor firmelor producatoare de camioane ? Ce documente trebuie pastrate la bordul unui vehicul? Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic national Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic international(CMR) Documente insotitoare ale scrisorii de trasura CMR De unde se poate obtine scrisoare de transport CMR?

Transcript of Transport Rutier de Marfa Detalii

Page 1: Transport Rutier de Marfa Detalii

TRANSPORT RUTIER DE MARFA

Cum incepem o afacere de transport marfa?

Ce documente sunt necesare pentru autorizarea activitatii de transport marfa?

Clasificarea activitatii de transport marfa

Ce este transportul rutier public?

Ce documente sunt necesare si ce conditii trebuie sa indeplineasca firma si camionul pentru a face transport si pe extern?

Ce este transportul rutier in cont propriu?

Ce este feribotul?

Cu ce institutii publice intri in legatura ca si operator de transport?

Cum poti sa verifici bonitatea unui partener de afaceri?

Care sunt asociatiile de transport?

Care sunt revistele de specialitate in domeniul transportului de marfa?

Care sunt website-urile reprezentantelor firmelor producatoare de camioane ?

Ce documente trebuie pastrate la bordul unui vehicul?

Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic national

Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic international(CMR)

Documente insotitoare ale scrisorii de trasura CMR

De unde se poate obtine scrisoare de transport CMR?

Parcari in Europa

Organisme de reglementare si control in Tarile din Europa

MODELE DOCUMENTE SI FORMULARE TRANSPORT

Cum obtinem Licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier?

Cum incepem o afacere de transport marfa?

Page 2: Transport Rutier de Marfa Detalii

1.Daca aveti deja o firma:Se modifica obiectul de activitate, incorporand si codul (CAEN)Codul CAEN pentru Transporturi rutiere de marfuri este: 4941 ( 6024 -codul CAEN vechi)

2.Daca nu exista o firma: a) se alege forma juridica de societate(SRL, SA, etc.)b) se alege obiectul de activitate al firmei, potrivit clasificarii Codului CAEN (stabilirea obiectului principal de activitate si a obiectelor secundare).c) se deschide un cont la o banca. Contul se poate deschide in lei, valuta sau ambele obtiuni.d) documentele necesare pentru infiintarea unei firme sunt:-cerere-acte doveditoare pentru sediu (contract de vanzare-cumparare sau alte contracte, dupa caz)-declaratie pe proprie raspundere pentru inregistrare.-actul constitutiv (redactarea actului constitutiv se poate realiza de catre: oficiul de asistenta pt. societatile comerciale, avocat, notar, intreprinzator insusi)-dovada depunerii capitalului social (care se poate depune la CEC sau la orice banca)-acte privind activitatea comerciala anterioara-specimenul de semnatura (se depune la oficiul registrului comertului)-copii de pe actele de identitate-declaratii pe proprie raspundere pentru avize (pt. protectia mediului, protectia muncii, stingerea incendiilor).

Acesti pasi pentru infiintarea firmei ii puteti parcurge dumneavoastra, sau va puteti adresa firmelor sau persoanelor autorizate in acest scop ( sursa: www.dreptonline.ro ). Pt. mai multe detalii CAEN: www.rubinian.com

Sus

Ce documente sunt necesare pentru autorizarea activitatii de transport marfa?

1.Licenta de transport, care se obtine de la ARR.

Documentele necesare pentru obtinerea Licentei de Transport sunt: - solicitare Licenta (cerere). Pentru a vizualiza si tipari formularul de crere faceti click aici. - certificat de inmatriculare la Oficiului National al Registrului Comertului

Page 3: Transport Rutier de Marfa Detalii

- act constitutiv din care sa reiasa ca societatea comerciala are ca obiect de activitate Transport rutier - actul de infiintare, respectiv statutul - lista vehiculelor detinute si utilizate Licenta de transport se acorda daca intreprinderea indeplineste urmatoarele conditii: - onorabilitate, - capacitate financiara - competenta profesionala.

Exemplarul original al licentei de transport de elibereaza pe o perioada de 5 ani.

Originalul Licentei de transport se pastreaza la sediul firmei.

2.Copie conforma (ARR)

In conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) din Normele de organizare si efectuare a transporturilor rutiere (..) aprobate prin OMTCT nr. 1892/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, la eliberarea copiei conforme a licentei de transport dosarul de solicitare trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: - solicitare copie conforma(cerere) - certificatul de inmatriculare si cartea de identitate ale vehiculului; in cazul ansamblurilor de vehicule formate din autovehicul si remorca/semiremorca, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule - talonul anexa cu inspectia tehnica valabila - asigurarea obligatorie - in cazul unui contract cu orice alt titlu decat de proprietate, se va prezenta copia acestuia.

Unui operator de transport se pot elibera un numar maxim de copii conforme, corespunzator numarului de vehicule.

Copia conforma se elibereaza de catre ARR pe o perioada de maximum 1 an.

Modelul de solicitare poate fi descarcat daca faceti click aici.

Originalul unei copii conforme a licentei de transport trebuie sa se afle la bordul vehiculului.Actele normative referitoare la obtinerea copiei conforme sunt Ordinul 1892 din 17 octombrie 2006, respectiv Ordinul 394 din 25 martie 2008 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.892/2006.

3. Persoana desemnata sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport

Conditii ce trebuiesc indeplinite de Persoana desemnata: -dovada ca are calitatea de angajat -decizie de numire -cazier judiciar (in original) -aviz medical (in original)

Page 4: Transport Rutier de Marfa Detalii

-aviz psihologic -certificat de pregatire profesionala

In vederea obtinerii Certificatului de pregatire profesionala trebuie urmat un curs, la una din scolile autorizate sau la institutii autorizate.

Pentru inscrierea la acest curs de pregatire, este nevoie de un dosar, care sa contina urmatoarele: -copie xerox act de identitate si diploma de bacalaureat -adresa unitatii -fisa tip de inscriereDurata cursului este de 10 zile. Perioada de valabilitate a certificatului de pregatire este de 5 ani.Valabilitatea Avizului medical este de 2 aniValabilitatea Avizului psihologic este de 4 ani

Sus

Clasificarea activitatii de transport marfa

a) Clasificarea dupa tipul de transport - transport rutier in trafic national - transport rutier in trafic international

b) Clasificarea dupa tipul activitatii - transport rutier public - transport rutier in cont propriu

c) Clasificarea dupa tipul marfii - transport de marfuri generale - transport de marfuri perisabile - transport de marfuri periculoase - transport de deseuri si gunoaie - transport de animale vii - transport agabaritic - transport de marfuri cu mase si dimensiuni depasite - transporturi de produse agricole din camp

Page 5: Transport Rutier de Marfa Detalii

d) Clasificarea dupa modalitatea de formare a incarcaturii Transport in regim de: - grupaj - plin

Sus

Ce este transportul rutier public?

Transportul rutier public este transportul efectuat pe baza de contract, contra plata, de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere.

Pentru dobandirea calitatii de operator de transport rutier, o intreprindere trebuie sa obtina:

a) licenta de transport care se acorda in urma indeplinirii conditiilor de: -onorabilitate -capacitate financiara -competenta profesionala

Ce este onorabilitatea? Conditia de onorabilitate este indeplinita numai daca persoana desemnata: -nu a fost condamnata pentru infractiuni grave Ce este capacitatea financiara? Conditia de capacitate financiara se considera ca fiind indeplinita numai daca operatorul de transport rutier dispune de un nivel financiar de 9.000 EURO pentru primul autovehicul rutier si 5.000 EURO pentru urmatoarele.

Ce este competenta profesionala? Pentru a indeplini conditia de competenta profesionala persoana desemnata trebuie sa fie titulara a unui certificat de pregatire profesionala, eliberat de catre autoritatea competenta.

Licenta de transport se retrage in cazul in care operatorul de transport rutier nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza acordarii acesteia sau in cazul in care operatorul de transport a furnizat documente continand informatii eronate cu ocazia solicitarii acordarii acesteia b) Copia conforma a licentei de transport

Page 6: Transport Rutier de Marfa Detalii

Copiile conforme cu exemplarul original al licentei de transport se elibereaza de catre autoritatea competenta pentru perioade succesive de un an pana la expirarea licentei de transport.

Sus

Ce documente sunt necesare si ce conditii trebuie sa indeplineasca firma si camionul pentru a face transport si pe extern?

Pentru a efectua transport de marfuri pe extern aveti nevoie in primul rand de Licenta pentru transport rutier public de marfuri in trafic international.

In cazul in care inca nu detineti o astfel de licenta, o puteti obtine de la agentia ARR sediul local. Documentele care sunt necesare pentru obtinerea acesteia le gasiti aici

Pentru documentele pe care trebuie sa le aveti la bordul vehiculului ( pentru: sofer, masina, marfa, transport international, marfa periculoasa, marfuri perisabile sau animale vii) faceti click aici.

In cazul efectuarii de transport international aveti posibilitatea recuperarii de TVA pe cheltuielile facute in strainatate. Pentru cota TVA din tarile UE, firmele si cardurile prin care se poate recupera TVA-ul va rugam faceti click aici.

Pentru vizualizarea restrictiilor de circulatie in diferite tari faceti click aici.Pentru perioada de lucru pentru soferi (Timpi de conducere) dati click aici

Pentru estimarea costurilor pe km in traficul international va recomandam sa vizitati sectiunea noastra de “Calcul cost / km” (click aici)

Pentru a lamuri aspectele contabile legate de Diurna soferilor in traficul international va recomandam sa vizitati sectiunea "Calculator Diurna" (click aici)

Pentru Modelele Documente utile in traficul international vizitati sectiunea noastra de "MODELE DOCUMENTE" (click aici)

Mai multe informatii utile legate de transportul international in caz ca aveti nevoie puteti gasi pe pagina noastra de "INFORMATII UTILE" (click aici)

Page 7: Transport Rutier de Marfa Detalii

Atentie ! Este interzis Cabotajul.

Cabotajul este o operatiune de transport rutier efectuata de catre un operator de transport intre cel putin doua puncte de incarcare/descarcare aflate pe teritoriul unui alt stat; deplasarea fara incarcatura pe teritoriul aceluiasi stat strain, intre doua operatiuni consecutive de transport international nu este considerata cabotaj. De ex. pentru un camion inmatriculat in RO, o cursa cu incarcatura de tipul DE-DE se considera cabotaj, in schimb o cursa DE-FR sau DE-RO nu este cabotaj.

Sus

Ce este transportul rutier in cont propriu?

Transportul rutier in cont propriu se efectueaza fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia si se realizeaza in urmatoarele conditii: -este o activitate secundara sau suplimentara celorlalte activitati ale intreprinderii -marfurile transportate sunt proprietatea intreprinderii ori au fost vandute, cumparate sau inchiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de acesta

Pentru a putea efectua transport in cont propriu este nevoie de certificat de transport in cont propriu. Valabilitatea acestui certificat este de 5 ani, si se pastreaza la sediul firmei. Ce acte ne trebuie la dosar pentru obtinerea certificatului de transport in cont propriu? -cerere -certificat de inmatriculare la Oficiul National al Registrului Comertului -actul constitutiv -actul de infiintare, codul fiscal si statutul -decizia de numire -certificatul de pregatire profesionala -lista vehiculelor detinuteDosarul se va depune la Agentia Teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane (ARR)

Sursa: Ordin 1892 si Normele de aplicare privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora

Pentru a vizualiza Ordinul prezentat mai sus faceti click aici.

Page 8: Transport Rutier de Marfa Detalii

Sus

Ce este feribotul?

Feribot = este nava fluviala sau maritima ce poate transporta mijloace de transport (auto, locomotive,si vagoane) de pe un mal pe celalat al apei. Pentru orar si taxe puteti accesa urmatoarele site-uri:http://www.ferries.co.uk/england.htmlhttp://www.tallinksilja.com/dehttp://www.scandlines.se/farja/http://www.feribot.com/default.aspx

Sus

Cu ce institutii publice intri in legatura ca si operator de transport?

Institutiile publice cu care intri in legatura in calitate de operator de transport sunt:

1. Primaria locala, unde se depune o declaratie de inregistrare . In urma acestei declaratii se va plati impozitul pe camionul pe care il detine, inclusiv cel cu contract de Leasing.

2. ARR (Autoritatea Rutiera Romana). Aici se depun cererile de obtinere a Licentei de transport, respectiv Copiilor Conforme ale Licentei de transpor. Adresa de website a institutiei este: http://www.arr.ro/

3. RAR (Registru Auto Roman), pentru reglementari de natura tehnica (verificare tahograf, limitatoare de viteza, test de fum, benzi reflectorizante). Adresa de website a institutiei este:http://www.rarom.ro/

Page 9: Transport Rutier de Marfa Detalii

4. MT (Ministerul Transporturilor), cu competente in: - emiterea normelor obligatorii de licentiere si autorizare a agentilor economici care efectueaza sau urmeaza sa efectueze activitati de transport. - emiterea normelor obligatorii de atestare, certificare, licentiere si brevetare a personalului care lucreaza in transporturi. - emiterea normelor obligatorii pentru efectuarea transporturilor de marfuri periculoase. - distribuirea autorizatiilor de transport - asigurarea certificarii si omologarii de tip sau individuala a mijloacelor de transport, etc.Mai multe informatii le puteti gasi la adresa: http://www.mt.ro

Sus

Cum poti sa verifici bonitatea unui partener de afaceri?

Bonitatea unei firme se poate verifica in diferite locuri, dupa anumite criterii si anume:

Pe website-ul Ministerului de Finante o firma se poate cauta dupa nume si judet, dupa cod unic de identificare sau dupa numar de inmatriculare la Registrul Comertului. Aici veti gasi detalii in ceea ce priveste datele de inregistrare ale firmei, adresa, data la care a fost inregistrata, domeniul principal de activitate al acesteia si bilantul in forma prescurtata pentru ultimele raportari anuale. Adresa de internet unde puteti afla toate aceste informatii: click aici.

La Romtelecom ( Serviciul 931 - Informatii numere clienti ) se pot cauta numere de telefon in reteaua Romtelecom dupa urmatoarele criterii: tipul abonatului (persoana fizica sau juridica), judetul de resedinta si numele acestuia. Pentru accesarea paginii Romtelecom faceti click aici.

Pe website-ul Autoritatii Rutiere Romane (ARR) se pot verifica firmele cu domeniu de activitate Casa de Expeditii daca acestea detin Licenta corespunzatoare. Dupa accesarea paginii ARR faceti click pe Activitati conexe - intermediere, pentru vizualizarea firmelor care detin Licenta. Daca firma are Licenta la ARR aici va aparea numele firmei, judetul, CUI, etc. Pentru website-ul ARR click aici.

Pentru verificarea codului IBAN faceti click aici.

Verificarea numarului de inregistrare pentru TVA atat pentru firmele din Romania cat si pentru firmele din alte tari Europene se poate face on-line aici selectand Tara in care firma este inregistrata si introducand Numarul de inregistrare pentru TVA, apoi click pe butonul Verifica.

In Google se poate cauta o firma introducand numele acesteia, numar de telefon sau adresa de email. Pentru accesarea paginii faceti click aici.

Page 10: Transport Rutier de Marfa Detalii

Pe Bursa Euload - lista rapoarte, puteti verifica rapoartele negative referitoare la incidentele de plata sau de transport. Aici cautarea se face introducand numele firmei dorite. Pentru accesul la aceasta pagina faceti click aici.

Sus

Care sunt asociatiile de transport?

Asociatiile de transport din Romania sunt: UNTRR = Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania: www.untrr.ro ARTRI = Asociatia Romana pentru transporturi Rutiere din Romania: www.artri.ro FORT = Federatia Operatorilor Romani de Transport: www.fort-romania.ro APTE = Asociatia Patrimoniala a Transportatorilor Europa2002: www.apte.ro USER = Uniunea Societatilor de Expeditii din Romania: www.user.ro ARILOG = Asociatia Romano de Logistica si Management: www.arilog.ro ATRT = Asociatia Transportatorilor Rutieri Transilvania: www.atrt.ro ATRC = Asociatia Transportatorilor Rutieri în Constructii: www.atrc.ro

Sus

Care sunt revistele de specialitate in domeniul transportului de marfa?

Revista RBT (Romanian Business Transportation): http://www.rbtransport.ro/Revista Cargo Romania & Bus: www.cargomagazin.comRevista Tranzit: www.traficmedia.roRevista Transporter: www.transporter.roRevista Power: www.powermagazine.ro

Page 11: Transport Rutier de Marfa Detalii

Sus

Care sunt website-urile reprezentantelor firmelor producatoare de camioane ?

Paginile de Internet ale catorva din fabricantii de autocamione sunt:

Pentru marca IVECO: http://www.romania.iveco.comPentru marca SCANIA(atat noi cat si uzate):http://www.scania.ro/Pentru marca VOLVO: http://www.volvo.com/trucks/romanian-market/ro-ro/Pentru marca MERCEDES: http://www.mercedes-benz.ro

Sus

Ce documente trebuie pastrate la bordul unui vehicul?

Pentru sofer:

-permis de conducere corepunzator tipului de camion -atestat profesional (daca masina depaseste masa maxima autorizata de 3,5 tone) -act de identitate -legitimatia soferului sau copie de pe contract de munca

Pentru masina: -licenta pentru transport rutier public de marfuri in trafic international (copie) -copia conforma (in original) -contract de leasing (dupa caz) -contract de inchiriere (dupa caz) -carte de identitate al autovehicolului -talon (certificat de inmatriculare) -inspectia tehnica periodica -asigurare obligatorie

Page 12: Transport Rutier de Marfa Detalii

-rovineta (taxa de drum) -diagrama tahograf si foaia de parcurs pentru vehiculele avand masa maxima autorizata mai mare de 3.5 tone -dovada de verificare tahograf -autorizatie speciala emisa de Regia Autonoma Administratia Nationala a Drumurilor in cazul transportului rutier de marfuri cu greutati si / sau gabarite depasite. Pentru marfa: -scrisoare de transport -aviz

Pentru transport international in plus fata de cel intern:

- pentru sofer pasaport

Pentru marfa: -carnet TIR (dupa caz) - pentru mai multe informatii despre carnetul TIR faceti click aici. -scrisoare de transport CMR - pentru informatii despre scrisoarea de transport CMR faceticlick aici. -carte verde (dupa caz) -autorizatie CEMT (pentru derularea transporturilor dintre Romania si statele CEMT non-U.E. precum si a transporturilor "terta tara" dintre statele U.E. si statele CEMT non-U.E.) - pentru mai multe informatii despre autorizatia CEMT faceti click aici. -autorizatii emise de Ministerul Transporturilor din tarile de tranzit sau de destinatie (daca este cazul) - certificat de noxe -I.T.P.I. (Certificat Internationalde Inspectie Tehnica) - certificat de agreere a unui vehicul rutier pentru transportul marfurilor sub sigiliu vamal (daca este cazul) Pentru alte informatii despre Certificatul de noxe, I.T.P.I. - ul si Certificatul de agreere a unui vehicul rutier pentru transportul marfurilor sub sigiliu vamal faceti click aici. Pentru Transport marfa periculoasa (in plus fata de transport marfa generala): -autorizatie ADR -fisa de siguranta -certificat de atestare profesionala ADR, pentru sofer -certificat de agreere al autovehicolului emis de RAR (daca este cazul) -autorizatia eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si agreerea autovehicolului daca este cazul -prospectul produsului transportat, instructiunile de siguranta si interventie in caz de necesitate, in limba romana si cel putin intr-o limba de circulatie internationala (pentru transportul coletelor mici de maximum 1.000 kg nu sunt necesare instructiuni de siguranta), valabile fiind doar indicatiile prevazute in ADR, referitoare la ambalaj, etichetare etc.

Pentru transportul de marfuri perisabile sau animale vii:

-autovehicolul trebuie sa prezinte autorizatie sanitara -marfa trebuie sa posede certificat sanitar-veterinarInformatii suplimentare privind Certificatul sanitar veterinar gasiti la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara

Page 13: Transport Rutier de Marfa Detalii

si pentru Siguranta Alimentelor (click aici) pentru informatii de contact.

Sus

Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic national

Acest document contine: - locul si data intocmirii - numele si adresa expeditorului - numele si adresa destinatarului - numele si adresa transportatorului - informatii cu privire la mijlocul de transport: numar inmatriculare, marca, tonaj, echipaj - locul si data incarcarii marfii - locul si data livrarii marfii - denumirea curenta a marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase denumirea lor in general recunoscuta - numarul coletelor, marcajele speciale si numerele (inscriptiile) lor - greutatea bruta a marfii sau cantitatea totala a acesteia altfel exprimata - Semnatura si stampila expeditorului - Semnatura si stampila operatorului de transport - Semnatura si stampila destinatarului

Sus

Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic international(CMR)

Scrisoare de trasura rutiera de tip CMR constituie dovada materiala a conditiilor de incheiere a contractului de transport in trafic rutier international de marfuri, precum si dovada primirii marfii de catre transportator.

Page 14: Transport Rutier de Marfa Detalii

Acest document contine: - locul si data intocmirii - numele si adresa expeditorului - numele si adresa destinatarului - numele si adresa transportatorului - locul si data incarcarii marfii - locul si data livrarii marfii - denumirea curenta a marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase denumirea lor in general recunoscuta - numarul coletelor, marcajele speciale si numerele (inscriptiile) lor - greutatea bruta a marfii sau cantitatea totala a acesteia altfel exprimata - conditia de livrare INCOTERMS 2000 - cheltuieli aferente transportului (pret de transport, accesorii, taxe vamale, cheltuieli survenite de la incheierea contractului si pana la eliberarea marfii) - instructiuni pentru formalitati vamale si altele - mentiunea ca transportul este supus regimului stabilit prin CMR - Semnatura si stampila expeditorului - Semnatura si stampila operatorului de transport - Semnatura si stampila destinatarului

Sus

Documente insotitoare ale scrisorii de trasura CMR

Documentele insotitoare ale scrisorii de trasura CMR sunt: -factura externa si lista specificativa -certificatul de calitate al marfii -certificatul de origine (exemplu-EURO 1) -certificat de sanatate -autorizatia (licenta) de export/import

Sus

De unde se poate obtine scrisoare de transport CMR?

Page 15: Transport Rutier de Marfa Detalii

Scrisoarea de transport CMR se poate obtine prin comanda, de la Asociatiile Profesionale cum ar fi: UNTRR - www.untrr.ro, tel: 021/3367788, 021/3301425 ATRC - www.atrc.ro, tel: 0723228387 , e-mail: [email protected] ARTRI - www.artri.ro, tel: 0213194525, 0212025760

Acest formular se mai poate obtine si de la unele firme de tipografie prin comanda cum ar fi:

EDITURA ANIMA SRLTel: 0213132532Tel./fax: 0216132532, 0213101761, 0722742402e-mail: [email protected], [email protected].

Sus

Parcari in Europa

Pentru a vizualiza parcarile din Europa (in limba Engleza) faceti click aici

Sus

Organisme de reglementare si control in Tarile din Europa

Pentru a vizualiza organismele de reglementare si control din Europa (in limba engleza) faceticlick aici

Page 16: Transport Rutier de Marfa Detalii

Sus

MODELE DOCUMENTE SI FORMULARE TRANSPORT

Pentru inceput va oferim modele pentru:

Contract de Transport Fisa Postului pentru Sofer Fisa Postului pentru Mecanic Auto Fisa Postului pentru Coordonator de Transport Contract Individual de Munca Act Aditional la Contractul Individual de Munca Decont Justificativ de Cheltuieli pentru Soferi Model Ordin de Deplasare in Strainatate

Model Adeverinta de Concediu pentru Soferi

Model Contract de munca bilingv Maghiar - German-model de completare

Le puteti vizualiza si tipari direct de la www.euload.com/model.php

Sus

Cum obtinem Licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier?

Page 17: Transport Rutier de Marfa Detalii

Pentru a desfasura activitate de intermediere in transporturi rutiere aveti nevoie de o Licenta de executie pentru activitati conexe transportului rutier. Aceasta este reglementata in Normele de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin ORDINUL Nr. 1892 din 17 octombrie 2006

Documente ce trebuie depuse pentru eliberarea licentei:

a) acte doveditoare asupra detinerii in proprietate sau cu alt titlu a spatiilor necesare pentru desfasurarea activitatii

b) certificatul de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului, codul fiscal si statutul din care sa reiasa obiectul de activitate

c) autorizatii de functionare specifice

d) decizia de numire a persoanei angajate de d-stra sa va reprezinte in relatia cu agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane (ARR)

e) polita de asigurare pentru raspundere civila pentru activitati conexe de minim 30.000 de Euro in cazul efectuarii transporturilor rutiere internationale sau 50 mil.lei (ROL) pentru transporturi rutiere nationale

f) recomandarea din partea unei organizatii profesionale aflata in evidenta Ministerului Lucrarilor publice, Transporturilor si Locuintei

g) taxa pentru prestatiile de servicii specifice realizate de ARR la eliberarea licentei de executie.

Aceste documente se prezinta la sediul agentiei teritoriale a ARR, in copie, stampilate si semnate de administratorul societatii, fiecare copie avand inscris in mod expres “Subsemnatul........., declar pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale privind falsul in declaratii, ca prezentul act este conform cu originalul”

Licentele de executie se acorda de ARR pentru o perioada de 5 ani de la data eliberarii si sunt valabile numai daca sunt vizate anual de catre emitent, cu plata tarifelor aferente.Vizarea este conditionata de mentinerea valabilitatii documentelor care au stat la baza eliberarii acesteia.

Mentionam faptul ca aceste informatii dateaza din martie 2007

Va recomandam sa verificati eventualele modificari ulterioare la sediul ARR