TGD - completare 7.01.2014

4
TGD – completare – 7.01.2014 Tehnica elaborarii actelor normative 1.Notiunea tehnicii juridice – crearea dreptului, adica ridicarea vointei publice la rangul de lege se realizeaza indeosebi prin activitatea normativa a organelor de stat, activitate care se finalizeaza prin adoptarea actelor normative. Inserarea continuturilor sociale(viata sociala) in ordinea de drept, transferul de la social la drept are loc cu ajutorul tehnicii juridice. Puterea de stat este interesata sa promoveze anumite relatii sociale, transpunandu-le normativ in planul dreptului, fiind consfiintite prin lege relatiile respective devin obligatorii. Dreptul se foloseste de tehnica juridica pentru a transfera la nivelul subiectelor de drept in campul relatiilor juridice puterea ce exista in campul relatiilor sociale. Astfel, detinatorul de drepturi devine titular de drepturi - din domeniul a aceea ce este( relatiile si interesele sociale) se trece in domeniul a ceea ce trebuie sa fie(exprimarea normativa a relatiilor si intereselor sociale). Subiectul activ are acum dreptul sa pretinda o conduita din partea celorlalti – se nasc dreptul subiectiv si obligatia juridica corelativa formand continutul raportului juridic. a)Tehnica juridica – trimite la anumite reguli, procede si metodee folosite in realizarea operatiunilor juridice, adica a activitatii de elaborare, sistematizare si aplicare a dreptului.( v. definitie in carte) b)Tehnica elaborarii dreptului/actelor normative(tehnica legislativa – def in carte) – reprezinta acea latura a tehnicii juridice care priveste modalitatile si procedeele uzitate in intocmirea actului normativ. Aceasta vizeaza elaborarea de catre legiuitor a solutiilor normative care trebuie sa reprezinte sinteza expeientelor acumulate de catre participantii la viata sociala, experiente care sunt restructurate din perspectiva tablei de valori acceptata de care legiutor. Legiferarea implica 2 momente

Transcript of TGD - completare 7.01.2014

Page 1: TGD - completare 7.01.2014

TGD – completare – 7.01.2014

Tehnica elaborarii actelor normative

1.Notiunea tehnicii juridice – crearea dreptului, adica ridicarea vointei publice la rangul de lege se realizeaza indeosebi prin activitatea normativa a organelor de stat, activitate care se finalizeaza prin adoptarea actelor normative. Inserarea continuturilor sociale(viata sociala) in ordinea de drept, transferul de la social la drept are loc cu ajutorul tehnicii juridice.

Puterea de stat este interesata sa promoveze anumite relatii sociale, transpunandu-le normativ in planul dreptului, fiind consfiintite prin lege relatiile respective devin obligatorii.

Dreptul se foloseste de tehnica juridica pentru a transfera la nivelul subiectelor de drept in campul relatiilor juridice puterea ce exista in campul relatiilor sociale. Astfel, detinatorul de drepturi devine titular de drepturi - din domeniul a aceea ce este( relatiile si interesele sociale) se trece in domeniul a ceea ce trebuie sa fie(exprimarea normativa a relatiilor si intereselor sociale).

Subiectul activ are acum dreptul sa pretinda o conduita din partea celorlalti – se nasc dreptul subiectiv si obligatia juridica corelativa formand continutul raportului juridic.

a)Tehnica juridica – trimite la anumite reguli, procede si metodee folosite in realizarea operatiunilor juridice, adica a activitatii de elaborare, sistematizare si aplicare a dreptului.( v. definitie in carte)

b)Tehnica elaborarii dreptului/actelor normative(tehnica legislativa – def in carte) – reprezinta acea latura a tehnicii juridice care priveste modalitatile si procedeele uzitate in intocmirea actului normativ. Aceasta vizeaza elaborarea de catre legiuitor a solutiilor normative care trebuie sa reprezinte sinteza expeientelor acumulate de catre participantii la viata sociala, experiente care sunt restructurate din perspectiva tablei de valori acceptata de care legiutor. Legiferarea implica 2 momente

- primul reclama constatarea existentei situatiilor sociale ce necesita reglementarea juridica

- al doilea consta in configurarea idealului juridic ce urmeaza sa modeleze situatiile in cauza pe baza constiintei juridice a societatii

Legiferarea este crearea deliberata a normelor de drept si prin aceasta a ordinii juridice pozitive.

c)Tehnica sistematizarii dreptului sau a actelor normative – atat elaborarea, cat si realizarea dreptului necesita o operatiune juridica foarte importanta, respectiv sistematizarea actelor normative. Sistemul actelor normative este obiectiv determinat de realtiile sociale reglementate si are un alt unghi/punct de vedere asupra fenomenului jurdic – elaborarea dreptului.

Aceasta(elaborarea dreptului) consta in adoptarea de acte normative care luate in totalitatea lor reprezinta un sistem, o unitate de acte normative a caror diversitate rezulta din locul ce il ocupa in ierarhia sistemului de drept.

Daca in sistemul dreptului unitatea de baza este norma, in sistemul actelor normative unitatea de baza este actul normativ in formele lui variate – lege, decret, hotarare, ordonanta etc. organizarea si structurarea actelor normative se desfasoara pe verticala(dupa nivelul ierarhic al organelor care le emit, adica dupa forta juridica a actelor normative) sip e orizontala(unde aceasi categorie de acte normative se diferentieaza dupa criterii diferite, de pilda legile speciala si legile generale sau legile materiale si cele procedurale.

Page 2: TGD - completare 7.01.2014

Sistematizarea actelor normative priveste o anumita asezare a acestor acte( actele normative in vigoare), folosind criterii obiective si subiective, intre care prevaleaza criteriul sistemului de drept si cel al sistemului legislativ. Rezultatul sistematizarii actelor normative se concretizeaza in elaborarea colectiilor, culegerilor de acte normative sau a codurilor.

Sistematizarea actelor normative decurge din necesitatea perfectionarii dreptului si in special a legilor, in sens restrans. Prin prelucrarea sistematica a actelor normative si gruparea lor dupa anumite criterii se asigura sesizarea si inlaturarea oportuna a unor inadvertente si contradictii intre acte, identificarea si eliminarea lacunelor in drept, precum si stabilirea celor mai eficace metode de reglementare a relatiilor sociale in functie de specificul fiecarei situatii.

Totodata,sistematizarea actelor normative este necesara si in procesul aplicarii sau realizarii dreptului, intrucat faciliteaza cunoasterea dreptului pozitiv, interpretarea corecta a actelor normative si sesizarea interdependentei lor

2.Tehnica elaborarii actelor normative - partile constitutive ale actului normativ( legea tehnicii legislative 24/2000). Elaborarea actului normativ respecta o anumita alcatuire, tehnica legislativa a stabilit partile constitutive ale actului normativ care luate impreuna asigura forma actului normativ. Astfel, un act normativ este compus de regula din urmatoarele parti

a) expunerea de motive – insoteste unele acte normative care beneficiaza de o importanta deosebita, in aceasta parte a actului normativ se realizeaza o prezentare succinta a continutului actului, a conditiilor care au impus aparitia acestuia, precum si a finalitatilor urmarite prin adoptarea respectivului act normativ.

b)titlul actului normativ – titlul exprima denumirea generica a actului( care este in functie de categoria sa juridica si de autoritatea emitenta) si obiectul reglementarii exprimat sintetic. Denumirea proiectului unui act normativ nu poate fi la fel cu cea a unui act normativ in vigoare,titlul actului prin care se modifica ori se completeaza un alt act normativ va exprima operatiunea de modificare sau de completare a actului normativ avut in vedere. Dupa adoptarea actului normativ titlul se intregeste cu un numar de ordine si cu anul adoptarii.

c)preambulul – face sinteza scopului reglementarii, acesta preceda formula introductiva si nu poate cuprinde asadar nici directive si nici reguli de interpretare. Autoritatea legiuitoare este cea care decide asupra necesitatii preambulului in cazul legilor. Pentru actele normative date in temeiul unei legi sau in temeiul unui alt act normativ al Guvernului, in preambul se vor preciza dispozitiile legale in temeiul carora si in executarea carora a fost emis actul normativ respectiv. Preambulul actelor normative ale administratiei publice centrale de specialitate sau ale administratiei publice locale cuprinde si avizele obligatorii potrivit legii.

d)formula introductivae)partea dispozitiva – dispozitii generale, dispozitii de fond, dispozitii tranzitorii si

dispozitii finalef) formula de atestare a autenticitatii actului normativ