TGD - Indrumar ID - 2013-2014

141
UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA Facultatea de Drept Lector dr. Veronica REBREANU TEORIA GENERALĂ A DREPTULUI Silabus pentru învăţământul la distanţă Anul I de studiu Semestrul I 1

description

dass

Transcript of TGD - Indrumar ID - 2013-2014

UNIVERSITATEA BABE-BOLYAI CLUJ-NAPOCA

PAGE 88

UNIVERSITATEA BABE-BOLYAI CLUJ-NAPOCA

Facultatea de Drept

Lector dr. Veronica REBREANU

TEORIA GENERAL A DREPTULUISilabus pentru

nvmntul la distan

Anul I de studiu

Semestrul I

Anul universitar 2013-2014CUPRINSI. Informaii generale Date de identificare a cursului ... p. 3 Condiionri i cunotine prerechizite ... p. 3 Descrierea cursului ... p. 3 Organizarea temelor n cadrul cursului ... p. 4 Formatul i tipul activitilor implicate de curs ... p. 6 Materiale bibliografice obligatorii ... p. 6 Calendar al cursului ... p. 6 Politica de evaluare i notare ... p. 6 Elemente de deontologie academic ... p. 7 Studeni cu dizabiliti ... p. 7 Strategii de studiu recomandate... p. 7

II. Suportul de curs propriu-zis ... p. 8n loc de introducere p. 8

III. Anexe Bibliografia selectiv a cursului ... p. 73 Glosar ... p. 75 Alte informaii relevante pentru curs ... p. 78 Scurt biografie a titularului de curs ... p. 79

LUCRARE (Chestionar-test) Teoria general a dreptului p. 80-81 NOT: Completarea acestui Chestionar-test condiioneaz intrarea n examen !

A se completa i preda titularului de disciplin la data prezentrii la examen !

I. Informaii generale

Date de identificare a cursului

Date de contact ale titularului de curs:

Titularul cursuluiNume: lector dr. VERONICA REBREANUBirou: Universitatea Babe-Bolyai Facultatea de Drept, Str, Avram Iancu nr. 11, etaj I, Cabinet 116

Telefon: 0264 40.53.00 int. 5917Mobil: 0742 09.29.07

Fax: 0264 59.55.04

E-mail: [email protected]: pe baza de programare telefonica la mobil: 0742 09 20 07

Date de identificare curs i contact tutori:

TEORIA GENERAL A DREPTULUI

Codul cursului: DD 1101Anul I, Semestrul I

Curs obligatoriu

Tutori:

Av. Septimiu-Ioan PU

[email protected]

Condiionri i cunotine prerechizite

Teoria general a dreptului este o disciplin care se pred n semestrul I al primului an de studiu, cnd se presupune c studenii nu posed prea multe informaii juridice, motiv pentru care se bazeaz doar pe cultura general dobndit n liceu i la orele de Educaie civic din nvmntul preuniversitar.

Descrierea cursului

Teoria general a dreptului este o disciplin de nvmnt universitar cu caracter teoretic-fundamental care studiaz fenomenul juridic n ansamblul lui prin reflectarea abstractizat i generalizat a cunoaterii n sfera dreptului. Este o tiin de sintez, fundamental n raport cu celelalte tiine juridice, oferind acestora aparatul conceptual de baz (noiunile, conceptele, principiile, definiiile etc. generale), constituindu-se ca fundamentul lor teoretico-metodologic prin metodele de cercetare i interpretare, ca i prin studiul formelor de realizare a dreptului. Ofer un ansamblu de cunotine teoretice pe baza crora studentul va dobndi abilitatea de a nelege i folosi limbajul juridic i mecanismele juridice de gndire. Teoria general a dreptului reprezint armtura pe care se vor fixa ulterior cunotinele de la celelalte discipline de studiu. Cu ct aceast armtur teoretic este mai temeinic, cu att mai uor va fi de neles i aprofundat fenomenul juridic la modul general, realizarea dreptului de la caz la caz. .

Ca disciplin de nvmnt, concentrat la maximum n acest Silabus pentru nvmntul la distan, Teoria general a dreptului are ca principale obiective introducerea studenilor n studiul i cunoaterea noiunilor i concepiilor de baz ale dreptului, n familiarizarea cu terminologia i limbajul de specialitate i utilizarea corect a acestora, necesare n formularea judecilor de valoare, n interpretarea i aplicarea normelor de drept, n studiul i cunoaterea celorlalte discipline juridice, n surprinderea spiritului i specificului unei gndiri juridice.

Prezentul Silabus pentru nvmntul la distan ofer studenilor reperele principale de nvare i autoverificare pe baza structurii rezumative a informaiei cuprinse n fiecare modul cuprins n Programa analitic a disciplinei i a cursurilor tiprite menionate n bibliografie. Aprofundarea temeinic a Teoriei generale a dreptului trebuie fcut prin studierea bibliografiei recomandate, i nu prin limitarea la lectura acestui Silabus.

Organizarea temelor n cadrul cursului Modulul I

Tema I.

Etimologia, sensurile i accepiunile termenului drept.

Tema II.

Conceptul i definiia dreptului.

Tema III.

tiina dreptului sau tiinele juridice.

Locul Teoriei generale a dreptului n sistemul tiinelor juridice.

Evoluia istoric i trsturile Teoriei generale a dreptului;

Tema IV.

Metode de cercetare tiinific a dreptuluiLimbajul i procesul de cunoatere n tiinele juridice

Tema V.

Factorii de determinare a dreptului

Funciile dreptului

Finalitile dreptului

Tema VI. Principiile dreptului

Tema VII. Constantele dreptului

Tema VIII. Etimologia i sensurile termenului stat.

Interdependena dintre drept i stat.

Constantele statului. Modulul al II-lea

Tema IX.

Normativitatea juridic.

Tema X.

Sistemul dreptului

Tema XI.

Norma juridic.

Tema XII.

Izvoarele formale ale dreptului

Tema XIII.

Aciunea normei juridice n timp, spaiu i asupra persoanei

Tema XIV. Elaborarea normelor juridice. Tehnica legislativ

Tema XV. Interpretarea normelor juridiceTema XVI. Realizarea dreptului

Modulul al III-lea

Tema XVII. Raportul juridic

Raporturile sociale care sunt reglementate de norme juridice devin raporturi juridice. Pentru a fi n prezena unui raport juridic, trebuie s existe o norm juridic (condiie general-abstract) i un fapt juridic (condiie concret). Faptele juridice sunt fie aciuni omeneti, fie evenimente. Elementele raportului juridic sunt: subiectele, coninutul i obiectul. Conduita ilicit reprezint ntotdeauna mprejurarea ce determin naterea raportului juridic de aplicare a sanciunii, respectiv a raportului juridic de constrngere. Pentru aceast tem accesai Modulul XII.Modulul al IV-lea

Tema XVIII Rspunderea juridic

Rspunderea juridic este un complex de drepturi i obligaii conexe, prevzute de normele juridice, drepturi i obligaii care iau natere ca urmare a svririi unei fapte ilicite, i care constituie cadrul de realizare a constrngerii de stat, adic de aplicare a sanciunii. Rspunderea juridic, spre deosebie de celelalte forme de rspundere social, are trsturi i principii specifice; trebuie ntrunite anumite condiii pentru a lua natere.

Pentru aceast tem accesai Modulul XIII.

Formatul i tipul activitilor implicate de curs

Studenii au libertatea de a-i gestiona singuri timpul pentru parcurgerea temelor stabilite. Se recomand, totui, un numr de cel puin trei ore de studiu sptmnal pentru nsuirea terminologiei juridice i pentru sedimentarea cunotinelor dobndite. Prezena la ntlnirea stabilit cu profesorul nu este obligatorie dar este recomandat pentru nelegerea deplin a temelor care n prezentul silabus sunt doar enunate. De asemenea, n cazul unor nelmuriri, studenii pot adresa ntrebri titularului de disciplin fie n orele de consultaii stabilite la facultate, fie pe adresa de e-mail a acestuia. Se va rspunde studenilor care se prezint i cnd transmit e-mail-ul vor trece la subiectul mesajului trimis prin e-mail - ID.TGD -. n caz contrar, mesajul va fi ters din raiuni de protecie. Materiale bibliografice obligatorii Oricare dintre ediiile cursurilor:Gheorghe BOBO, Teoria general a dreptuluiAndrei SIDA, Teoria general a dreptului

La data ntlnirii cu profesorul, studenilor li se vor indica i alte titluri bibliografice, dac este cazul.

Bibliografia menionat este cu titlu de informare i pentru a da posibilitate studenilor s se pregteasc din orice curs de Teoria dreptului. Pentru siguran ns, se recomand studenilor ca, naintea achiziionrii unui curs de TGD s ia n prealabil legtura cu tiotularul de disciplin.

Calendarul cursului

Este stabilit o ntlnire oficial a titularului de curs cu studenii din anul I de la forma de

nvmnt I.D. la o dat care va fi anunat ulterior. La data ntlnirii cu studenii de la forma de nvmnt la distan, titularul de curs va prezenta anumite teme i va preciza bibliografia definitiv.

La aceeai dat, studenii pot adresa ntrebri referitoare i la alte teme din program.

Lucrarea de control pe care studenii trebuie s o ntocmeasc const n completarea Chestionarului-test de la finalul prezentului Silabus. Predarea Chestionarului-test se va face la data prezentrii la examenul programat n timpul sesiunii de examene.

Alte aspecte legate de tematic, bibliografie, coninut vor fi transmise studenilor n timp util n vederea pregtirii pentru examenul din sesiunea de iarn.

Politica de evaluare i notare

Pentru examen, studenii vor trebui s studieze cel puin unul dintre titlurile menionate la Bibliografia general care se afl n partea a III-a, Anexe de la finalul Silabusului, care s acopere tematica cuprins n organizarea temelor din Silabusul pentru nvmntul la distan.

Acceptarea la examen este condiionat de predarea lucrrii, constnd n completarea Chestionarului-test de la finalul Silabusului.

Predarea Chestionarului-test completat acas se va face la data prezentrii la examen, nu ulterior acestuia!

Examinarea cunotinelor dobndite la disciplina Teoria general a dreptului se realizeaz prin completarea unui Chestionar-test, similar celui de la finalul acestui Sillabus. Printre ntrebrile de la examen pot figura i cele formulate n Silabus.

Nota final, 10, va fi rezulta astfel: un (1) punct din oficiu + 1 punct Chestionarul-test corect completat acas i predat la data examenului + 8 puncte Chestionarul-test corect completat la examen.

Pentru orice nelmurire legat de modul de completare/soluionare a Chestionarului-test pe care studenii trebuie s-l predea la data examenului, acetia se pot adresa titularului de disciplin. Atenie! n acelai mod vor fi formulate i ntrebrile de la examen, inclusiv ultimul punct, de precizare a elementelor normei juridice.

Elemente de deontologie academic

Frauda n timpul examenului se pedepsete cu eliminarea studentului din examen i luarea oricror alte msuri legale care se impun, potrivit regulamentelor n vigoare. nelegem aici prin fraud orice ncercare a studentului de a folosi mijloace de inspiraie (fiuici, curs, notie, telefoane mobile etc.), ca i prezentarea la examen a altei persoane n locul studentului pentru a completa Chestionarul-test.

Orice alt conduit care nu concord cu cerinele unei inute academice va fi soluionat de la caz la caz, potrivit gravitii pe care o prezint.

Studeni cu dizabiliti

n condiii n care exist studeni cu diferite tipuri de dizabiliti, titularul de curs va fi contactat (telefonic) pentru a se stabili modalitatea de ntlnire cu studenii respectivi, ca i modalitatea de desfurare a examenului, dup caz.

Strategii de studiu recomandate

Pentru a obine performana maxim, este recomandat un numr minim de 3 ore de studiu / sptmn pentru parcurgerea suportului de curs i rezolvarea chestionarelor sptmnale de verificare a nsuirii cunotinelor. O strategie optim de studiu include 5 etape (I. Lectura de familiarizare; II. Lectura de aprofundare; III. Memorarea datelor eseniale; IV. Recapitularea extins; V. Recapitularea schemei logice a modulului).

Alte informaii relevante pentru curs

Pentru orice nelmurire privind tematica, bibliografia cursului de Teoria general a

dreptului, studenii se pot adresa titularului de curs la numrul de telefon sau la adresa de e-mail menionate la nceputul Silabusului. De asemenea, pot veni la consultaii n zilele de joi, ntre orele 14,00-16,00, dup ntiinarea prealabil a titularului de curs, la nr. De telefon 0742 09 29 07.

n situaia n care studenii i procur orice alte cursuri de Teoria general a dreptului dect

cele care reprezint coala clujean, sunt rugai s precizeze pe foaia de examen autorul i titlul cursului dup care au nvat.

\

II. Suportul de curs propriu-zisn loc de introducere

Ce este dreptul? Este necesar prezena unui sistem de norme ntr-o societate uman sau este vorba despre impunerea voinei de ctre o minoritate majoritii membrilor unei societi? Este o necesitate etic i o punere de acord a voinelor individuale dintr-o comunitate omeneasc de care depinde posibilitatea unei convieuiri ntre oameni sau se poate convieui, la fel de bine, i ntr-o stare anarhic? n acest sens, James Buchanan afirma: Oamenii trebuie s-i foloseasc inteligena pentru a face ordine n haos, inteligen nu n soluionarea problemelor tiinifice, ci n sensul mult mai complicat al gsirii i meninerii nelegerii ntre ei. Anarhia este ideal pentru oamenii ideali; cei ptimai trebuie s se narmeze cu raiune. eu examinez bazele unei societi de brbai i femei care vor s fie liberi, dar care recunosc limitele inerente pe care le impune interdependena social. Libertatea individual nu poate fi mrginit, dar aceleai fore care fac necesar apariia unor limite, pot, dac sunt lsate s acioneze, s restrng insuportabil sfera libertii omeneti. Oamenii vor eliberarea de constrngeri, dar, n acelai timp, recunosc necesitatea ordinii.

Aproape c rspunde ntrebrilor mai sus formulate.

Exist oameni ideali? Dar ce se nelege prin oameni ideali? Oameni care gndesc uniform i se comport la fel, toi ca unul, care nu au idei, nevoi, comportamente diferite? Nu. Aadar, privii din aceast perspectiv, oamenii nu sunt ideali - deci nu pot tri n colectiviti umane anarhice. De altfel, dac ar fi existat aceast uniformitate uman, omenirea nu ar fi progresat, cci tocmai diversitatea de gndire i aciune a fiinelor umane, alturi de raiune, au dus la progresul omenirii.

Aadar, este nevoie s ne narmm cu raiune pentru stabilirea unor limite inerente independenei sociale, limite care s asigure oamenilor o libertate individual; aceast libertate trebuie s fie echilibrat, adic nici s nu fie deplin (ceea ce ar putea duce la haos), dar nici insuportabil restrns (ceea ce ar putea degenera n tiranie) i poate fi asigurat doar prin dreptul care este premisa necesar a coexistenei libertilor.

Cercetrile istorice au demonstrat c nc de la primele comuniti umane membrii acestora se bazau pe anumite reguli de convieuire; n decursul timpului, caracterul obligatoriu al normelor a oscilat ntre cele de tip religios i cele laice, completate, n funcie de complexitatea societii, cu reguli etice, estetice, economice, politice etc. n prezent, n majoritatea statelor, chiar dac difer sistemele de drept, normele juridice sunt cele care reglementeaz n mare parte raporturile dintre ceteni, dintre acetia i stat, inclusiv relaiile internaionale. Relaiile interumane de la zi la zi mai complexe, i pot gsi un echilibru i o respectare doar prin intermediul unor norme pe care cetenii s fie obligai a le respecta.

Modulul I

Sensuri i accepiuni ale termenului drept.

Conceptul i definirea dreptului.

tiina dreptului sau tiinele juridice.

Metodele utilizate n studiul dreptului

Tema I. Etimologia, sensurile i accepiunile termenului drept.

Cuprins: Studiul etimologiei termenului drept i sensurile variate n care poate fi neles i utilizat, att n limbaj juridic, ct i n limbajul specific altor tiine: sensul originar i evoluia spre accepiunea filosofico-juridic. Distincia dintre accepiunea filozofic i accepiunea juridic a termenului drept. Drept obiectiv. Drept subiectiv. Drept pozitiv. Drept material sau substanial. Drept procesual sau procedural. Drept intern. Drept internaional. Drept public i drept privat definiii i trsturi caracteristice.

A. Etimologia i sensurile termenului drept

Pentru explicarea noiunii de drept, trebuie clarificat etimologia acesteia i stabilirea unor sensuri de la care se poate ncerca gsirea unui rspuns la ntrebarea: Ce este dreptul?, innd cont i de elementele pe care le considerm inseparabile noiunii de drept.

1. Sub aspect etimologic termenul sau cuvntul drept i are originile n cuvntul latinesc directum directus al crui sens originar, exprima ns ideea de rectiliniu, n neles material sau fizic de linie dreapt, unghi drept, de ceva direct etc. O asemenea accepiune a cuvntului drept este i n prezent utilizat att n vorbirea curent ct i n limbajul unor domenii cum ar fi tehnica, matematica, fizica etc.

2. La originile termenului drept a stat i cuvntul latinesc dirigo care nsemna a crmui, a dirija sau orienta, a conduce. Prin evoluie i combinarea acestor termeni, cuvntul drept a nceput a exprima ideea de conducere sau crmuire dreapt a oamenilor, de a-i dirija pe linia dreapt a conduitei sau faptelor stabilite prin norme sau legi, de a decide n mod corect, n baza legilor.

3. n limbajul curent, n limba romn mai este uneori folosit termenul drept cu sensul de adevr, ceva conform adevrului. (Ex. a spune drept a spune ceva adevrat; spune drept cum a fost spune adevrul).

De la nelesul originar, termenul drept a primit nc din antichitate i alte dou accepiuni: una filosofic i cealalt juridic.

4. n accepiunea filosofic termenul a fost utilizat nc de Aristotel, Platon i ali filosofi antici pentru a exprima ideea de echitate, de justee, de dreptate, n neles preponderent etic (drept-nedrept, just-injust, a da fiecruia ceea ce i se cuvine, de a fi corect etc.).

5. n accepiunea juridic termenul a fost consacrat pentru a exprima un alt coninut: prin drept a nceput a se nelege ansamblul de legi i norme considerate drepte, juste, corecte care guvernau viaa i activitatea de stat a unei societi, norme sau legi instituite i aplicate de autoritile puterii statale avnd caracter obligatoriu fiind asigurate n aplicarea lor prin fora de constrngere a statului. Termenul drept a mai fost utilizat i pentru a exprima activitatea de aplicare a legilor n nelesul de a face dreptate, de a nfptui justiia, dreptatea. (Dreptul este - afirmau unii jurisconsuli romani - arta binelui i a dreptii - jus est ars boni et aecqui).

Trebuie observat n acelai timp faptul c n antichitate Romanii au creat un corespondent semantic al termenului drept, i anume, termenul jus - jusum (care la origini nsemna porunc, a porunci) i care, n diferite formulri i asocieri cu ali termeni, putea exprima existene distincte din sfera dreptului, ca de exemplu : un ansamblu de norme sau legi dintr-un anumit domeniu (jus gentium = dreptul ginilor sau jus publicae = drept public sau jus privatum = dreptul privat etc.); sau, putea exprima activitatea de nfptuire a dreptului (justiia, jurisprudentia etc.); sau, exprima denumirea unor instituii sau persoane legate de aplicarea sau interpretarea dreptului - jurisconsult, juris, justiia etc. (Tot de la Romani vine i cuvntul Lex = lege, n nelesul ei de norm suprem de drept.

n limba romn termenii drept i respectiv juridic (de origine latin) au dobndit mai multe accepiuni sau sensuri, dup cum sunt utilizai n limbaj curent, de nespecialitate sau de specialitate juridic (A se vedea n acest sens i accepiunile termenului n Dicionarul explicativ a limbii romne).

B. Sensurile i accepiunile termenului drept n limbaj juridic

n limbajul juridic de specialitate termenul drept este utilizat ca termen singular, de sine stttor, fie n asociere cu ali termeni sau expresii exprimnd astfel coninuturi informaionale diferite.

1. n sens juridic, prima distincie se face ntre drept obiectiv i drept subiectiv.

Cel mai larg i mai rspndit sens al termenului drept este acela de drept obiectiv.

a) Prin drept obiectiv se nelege ansamblul normelor juridice dintr-o societate, ca ansamblu de norme elaborate, instituite, sancionate i aplicate de organe competente ale statului, a cror respectare este obligatorie (sau general obligatorie) fiind garantate, la nevoie, prin fora de constrngere a puterii de stat.

[Istrate Micescu: Drept obiectiv ansamblul preceptelor, regulilor sau legilor care guverneaz activitatea omeneasc n societate i a cror observare este sancionat, la nevoie, prin constrngere social, n altfel numit fora public (Istrate MICESCU, Curs de drept civil, 2000, p. 42)].

b) Un alt sens al termenului drept, din perspectiva nelesului de drept obiectiv, este cel de drept pozitiv.

Prin drept pozitiv se nelege ansamblul normelor juridice n vigoare la un moment dat ntr-un anumit stat.

c) O alt accepiune, cu totul diferit, este exprimat prin termenul sau expresia de drept subiectiv.

Prin drept subiectiv se nelege prerogativa (ndreptirea, ndrituirea) unei persoane, subiect al unui raport juridic concret de a deine un bun, de a svri un fapt sau aciune, de a pretinde unui alt subiect (sau celuilalt subiect al raportului juridic) s dea, s fac sau s nu fac ceva (sau s nu fac nimic de natur a aduce atingere drepturilor sale), n virtutea normelor dreptului obiectiv.* * *n accepiunea generic (juridico-filosofic) termenul drept s-a rspndit treptat i n alte limbi, cu adaptrile semantico-fonetice corespunztoare, ca de exemplu: n limba italian diritto, n limba francez droit; n german Recht, n limba romn drept .a.

n limba englez distincia e mai clar, astfel: - right pentru dreptul subiectiv i - law pentru dreptul obiectiv.

* * * 2. O alt distincie n ceea ce privetea ccepiunea termenului drept din perspectiv juridic este reprezentat de noiunile de drept substanial (sau drept material) i, respectiv, drept procesual (sau drept procedural).

a) Prin drept substanial (sau material) se nelege ansamblul acelor categorii de norme juridice care au un coninut normativ propriu-zis, adic normeaz, stabilesc conduite, fapte, aciuni ale subiecilor ntr-un raport juridic.

b) prin drept procesual (sau procedural) este exprimat categoria normelor juridice care cuprind n coninutul lor proceduri, modaliti, mijloace prin care se aplic normele dreptului substanial sau material.

3. O a treia distincie n ceea ce privete sensurile termenului drept se face ntre drept intern i drept internaional.

a) Dreptul intern cuprinde ansamblul de norme juridice care reglementeaz raporturile juridice care iau natere ntre persoanele juridice i/sau fizice ale aceluiai stat. Dreptul intern cuprinde att norme de drept public, ct i norme de drept privat. b) Dreptul internaional cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaz raporturi juridice n care este prezent un element de extraneitate.

La rndul lui, dreptul internaional se divide n:

- Drept internaional public reglementeaz relaiile dintre state (tratate, acorduri, convenii internaionale).

- Drept internaional privat reglementeaz raporturile juridice dintre persoanele fizice i/sau juridice care aparin unor state diferite.

4. O a patra distincie n ceea ce privete sensurile termenului drept se face ntre drept public i drept privat.

Cnd spunem drept public i drept privat, acoperim prin cele dou noiuni dreptul n ansamblul su.

Distincia drept public - drept privat nu poate opera tranant i riguros, deoarece sferele public i privat rmn conexe i interdependente.

a) Dreptul public cuprinde ansamblul normelor juridice, instituiile i ramurile dreptului care au ca obiect reglementarea raporturilor dintre guvernani (autoritile statului) cu persoanele fizice i/sau juridice particulare, private.

Trsturi ale dreptului public:

- normele de drept public sunt imperative, n sensul c nici una dintre prile raportului juridic de drept public nu poate deroga de la prevederile ei n mod unilateral sau prin convenie ntre ele (excepie fac normele din sfera dreptului internaional public);

- n raporturile de drept public, ntotdeauna, cel puin unul dintre subiecte este organ sau agent al autoritii de stat, care acioneaz n aceast calitate a sa;

- coninutul specific al raporturilor de drept public situeaz subiectele sau prile acelui raport pe poziie de subordonare (n sfera dreptului public raporturile se desfoar pe vertical);

- prin normele dreptului public se asigur interesul general public;

- prin normele dreptului public sunt reglementate acele raporturi sociale n care exist de regul o singur i unilateral manifestare de voin, aceea a autoritii;

- normele dreptului public au un grad de generalitate mai larg, reglementnd conduita tuturor cetenilor sau strinilor aflai n spaiul de suveranitate al statului.

n sfera dreptului public intr ramuri de drept cum sunt: dreptul constituional, dreptul penal, dreptul financiar, dreptul administrativ, dreptul mediului, dreptul internaional public.

b) Dreptul privat cuprinde ansamblul normelor juridice care reglementeaz raporturile care se stabilesc ntre persoane fizice i(sau juridice, luate ca particulari, ca titulari de drepturi i obligaii subiective.

Trsturi ale dreptului privat:

- raporturile de drept privat izvorsc din voina prilor sau subiectelor;

- subiectele se afl pe poziie de egalitate juridic (n sfera dreptului privat raporturile se desfoar pe orizontal);

- subiecte ale dreptului privat pot fi persoane fizice sau juridice private, precum i organe ale statului care, n acel raport, nu acioneaz n calitate de autoritate, ci de titular al unor drepturi i obligaii subiective;

- prin normele dreptului privat se asigur interesele proprii ale particularilor, realizarea unor drepturi i obligaii subiective ale prilor;

- prin normele dreptului privat sunt reglementate raporturile care au la baz acordul de voin al prilor; - normele dreptului privat au o sfer de aplicabilitate mai restrns, viznd, de regul, anumite categorii de persoane, titulare ale unor drepturi i obligaii subiective determinate.

n sfera dreptului privat intr ramuri ale dreptului cum sunt: dreptul civil, dreptul comercial, dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul procesual civil, dreptul internaional privat etc.

Bibliografie selectiv:

- Gheorghe BOBO, Corina BUZDUGAN, Veronica REBREANU, Teoria general a statului i dreptului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2008, 2009 sau 2010.

- Veronica REBREANU, Suport pentru seminarii, Editura Argonaut, 2009, 2010.

- Ioan CETERCHI, Ion CRAIOVAN, Introducere n teoria general a dreptului, Editura All Beck, Bucureti, 1999;

- Ion CRAIOVAN, Teoria general a dreptului, Editura Sibila, Craiova, 1999.

- Ion DOGARU, D.C. DNIOR, Gh. DNIOR, Teoria general a deptului, Editura tiinific, Bucureti, 1999;

- H.L.A. HART, Conceptul de drept, CEU PRESS, Editura SIGMA, Chiinu, 1999.

- Dumitru MAZILU, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Biblioteca studentului, Bucureti, 1999.

- Istrate MICESCU, Curs de drept civil, Editura ALL Beck, Seria Juridica, Colecia Restitutio, Bucureti, 2000, pp. 49-54.

- Gheorghe C. MIHAI, Radu I. MOTICA, Fundamentele dreptului. Teoria i filosofia dreptului, Editura All, Bucureti, 1997.

- Gheorghe MIHAI, Teoria Dreptului, ediia 3, Editura C.H. BECK, Bucureti, 2008.

- Radu MOTICA, Gheorghe MIHAI, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Bucureti, 2001.

- Carmen POPA, Teoria general a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2001. - Nicolae POPA, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Bucureti, 2002.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Simona CRISTEA, Teoria general a dreptului, Ediia 2, Editura All Beck, Bucureti, 2005.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, Editura All Beck, Bucureti, 2005, p. 4.

- Sofia POPESCU, Teoria general a dreptului, Ed. LUMINA LEX, Bucureti, 2000.

- Ioan SANTAI, Introducere n teoria general a dreptului, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007.

- Andrei SIDA, Daniel BERLINGHER, Teoria general a dreptului, Vasile Goldi University Press, Arad, 2007, pp. 45-47.

- Costic VOICU, Teoria general a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2002.

- Romul Petru VONICA, Introducere general n drept, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2000.

ntrebri i teste de autoverificare:

1. Definii i analizai noiunea de drept obiectiv.

2. Dreptul obiectiv este (notai cu x rspunsul corect):

( ) ansamblul normelor care reglementeaz raporturi patrimoniale;

( ) ansamblul normelor care reglementeaz raporturi din sfera existenei sociale obiective;

( ) ansamblul normelor sancionate, instituite i aplicate de organele statului, norme care au un caracter obligatoriu i care, dac nu sunt

respectate, atrag fora de constrngere a statului.

3. Determinai variantele corecte:

Dreptul obiectiv:

( ) include dreptul pozitiv;

( ) include dreptul material i procedural;

( ) este ansamblul de norme juridice a cror respectare este obligatorie, fiind garantate la nevoie de fora coercitiv a statului;

( ) este ansamblul normelor juridice procedurale care se afl n vigoare la un moment dat ntr-un stat determinat;

( ) reprezint ansamblul normelor juridice care au ca obiect reglementarea raporturilor juridice dintre guvernani i guvernai;

( ) reprezint ansamblul normelor juridice care au ca obiect reglementarea raporturilor juridice dintre persoane fizice i juridice privite

ca particulari.

4. Definii i analizai noiunea de drept pozitiv.5. Dreptul pozitiv este (notai cu x rspunsul corect):

( ) ansamblul normelor juridice care reglementeaz raporturi (conduite, aciuni, fapte etc.) care sunt

n concordan cu interesele i valorile sociale ale acelei societi;

( ) ansamblul normelor juridice n vigoare la un moment dat ntr-un anumit stat;

( ) ansamblul normelor juridice care oblig sau impun anumite conduite pozitive.

6. Determinai variantele corecte:

Dreptul pozitiv:

( ) este parte a dreptului obiectiv i a dreptului subiectiv;

( ) este conceptul de drept in sens filozofic;

( ) poate fi sursa drepturilor subiective i a obligaiilor juridice;

( ) este format din ansamblul normelor juridice materiale si procedurale n vigoare la un moment dat ntr-un stat determinat;

( ) este determinat exclusiv de cadrul economic i de contextul politic;

( ) este format din principiile generale ale dreptului public.

7. Definii i analizai noiunea de drept subiectiv.8. Dreptul subiectiv este (notai cu x rspunsul corect):

( ) prerogativa sau ndrituirea unui subiect concret ntr-un raport juridic concret,

respectiv ceea ce poate pretinde de la cellalt/ceilali subieci din cadrul aceluiai raport

juridic, n virtutea dreptului __________;

( ) ansamblul normelor juridice care reglementeaz raporturile patrimoniale i/sau

nepatrimoniale dintre subiectele persoane fizice sau juridice;

( ) ansamblul normelor juridice prin care se stabilesc drepturile i obligaiile subiectelor

unui raport juridic.

9. Determinai variantele corecte:

Dreptul subiectiv:

( ) poate reprezenta posibilitatea unui subiect de drept de a pretinde altui subiect de drept s se abin de la o anumit conduit

prejudiciabil;

( ) este posibilitatea unei persoane juridice de a pretinde respectarea dreptului la integritate fizic;

( ) se valorific n cadrul unui raport juridic;

( ) majoritatea drepturilor subiective sunt consacrate de normele juridice din dreptul procedural;

( ) este consacrat de dreptul obiectiv;

( ) este consacrat doar de ctre principiile dreptului.

10. Ce este dreptul public i prin ce se caracterizeaz? Care sunt ramurile de drept cuprinse n sfera dreptului public?

11. Ce este dreptul privat i prin ce se caracterizeaz? Care sunt ramurile de drept cuprinse n sfera dreptului privat?

Tema II. 2013

Conceptul i definiia dreptului.

Dreptul a aprut att ca un produs al experienei i practicii social-istorice anonime, ct i al creaiei i elaborrilor teoretice a diferiilor legiuitori, juriti sau doctrinari ai timpului.

Conceptualizarea i definirea dreptului ca demers al cunoaterii tiinifice implic o abordare mai larg i mai complex a: condiiilor i factorilor determinativi ai existenei fenomenului juridic n viaa social, a conexiunilor i interferenelor acestuia cu ansamblul celorlali factori i condiii ai existenei social-istorice dintre care mai relevani ar fi:

specificul normativitii juridice n contextual normativitii sociale;

factorii direci i indireci de influenare a dreptului;

conexiunile i interferenele dreptului cu valorile sociale;

conexiunile dreptului cu morala etc.

Cuvntul drept are o sfer semantic extins, putnd cpta, dup cum am vzut, n funcie de contextul n care este utilizat, mai multe accepiuni.

Din perspectiv filosofic, drept este un concept dezvoltat n operele lui Platon i Aristotel, cu sensul de justiie, echitate, ndatorire de a tri onest i de a da, de a recunoate fiecruia ceea ce i se cuvine. Romanii exprimau acest sens astfel: honeste vivere, neminem laedere, suum quique tribuere.

Din perspectiv juridic, cuvntului drept i se atribuie mai multe sensuri. n afar de sensurile, distinciile i diviziunile din Tema I, prin drept se mai poate nelege i: tiina despre drept ca ansamblul de idei, noiuni, categorii, principii ce expric domeniul social al dreptului i prin intermediul crora acesta poate fi modelat teoretic, aadar explicat.

Construirea domeniului social al dreptului, fiind oper uman, poate fi socotit tehnic i art. Ca ansamblu de norme care organizeaz viaa n comun, dreptul este o tehnic a convieuirii sociale. (- Radu MOTICA, Gheorghe MIHAI, Teoria general a dreptului, 2001, pp. 31-32).

Potrivit unor autori, dreptul:

reprezint o generalizare a experienei umane ntr/un anumit sector de activitate;

conine o serie de date verificate i sistematizate; este un complex de noiuni, categorii, concepte i principii; posed un ansamblu metodologic pe baza cruia fenomenele pot fi studiate. (Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, 2005, p. 4).

Au fost formulate mai multe definiii ale dreptului, n funcie de perspectiva din care acesta a fost cercetat: filozofic, formal-normativist, sociologic etc.

n conturarea unei definiii a dreptului unii au considerat c o definiie expresiv trebuie s cuprind i idealul i fundamentul dreptului (D. Volanski), pe cnd alii susin c o asemenea definiie ar trebui s menioneze numai elementele permanente i eseniale care constituie dreptul (Alexandru Vllimrescu).

Ca n multe alte domenii ale cunoaterii i generalizrii teoretice i n cel al definirii dreptului opiniile sunt controversate, neajungndu-se la formularea unei definiii general sau qvasi-unanim acceptate. Diversificarea definiilor dreptului este considerabil stimulat de noile abordri inter sau multidisciplinare. n definirea dreptului se confrunt nu numai opticile i opiniile strict juridice ci i cele formulate din optica sau perspectiva unor alte domenii ale cunoaterii filosofia, sociologia, politologia, istoria, economia, etica, psihologia, morala, axiologia, antropologia etc., precum i cele formulate din perspectiv inter sau multidisciplinar (Andrei Sida).

La nceputul secolului al XX-lea erau subliniate trei orientri de definire a dreptului obiectiv, pornind de la criterii diferite de abordare (Al. Vllimrescu, Tratat de enciclopedia dreptului), i anume:

1. definiii care pleac de la coninutul ideii i/sau idealului de drept, aadar cele care postuleaz o anumit concepie asupra problemei fundamentului dreptului;

2. definiii care pornesc de la izvoarele dreptului;

3. definiii formale, i anume cele care nu in seama dect de forma pe care o mbrac regulile sociale cnd devin juridice.

n contextul modern i contemporan al marii diversificri doctrinare s-a ncercat o sistematizare sau grupare a definiiilor date dreptului din perspectiva cel puin a urmtoarelor orientri (Andrei Sida, Teoria general a dreptului, 2004):

1. cea filosofic (inclusiv cea moral);

2. cea formal-normativist (de inspiraie sau origine juridic);

3. cea de orientare sociologic.

n realitate, ambele sistematizri sunt aproximative ntruct unele definiii nu pot fi ntotdeauna ncadrate exclusiv ntr-una sau alta dintre acestea. ntruct clasificarea realizat la nceputul secolului al XX-lea rspunde mai bine raportrii la o perioad mai ndelungat de timp, i lund n considerare faptul c definiia dreptului o abordm din perspectiva Teoriei generale a dreptului, care urmrete s aduc n atenie esena fenomenului juridic, ceea ce exist ca permanen a acestuia, prezentm n cele ce urmeaz cteva definiii ale dreptului conturate astfel:

1. Definiii care pleac de la coninutul ideii de drept.

2. Definiia dreptului dup izvoare.

3. Definiia formal a dreptului.

1. Definiii care pleac de la coninutul ideii i/sau idealului de drept:

1.a) Definiiile formulate n dreptul roman:

n Digeste, definiia jurisconsultului Ulpian: Juris praecepta sunt haec: honeste vivere, neminem laedere, suum cuique tribuere (a tri cinstit, a nu face ru nimnui, a atribui fiecruia ce este al su) nu deosebete dreptul de moral!

Definiia atribuit lui Celsus: Jus est ars boni et aequi (dreptul este arta binelui i a echitii)

(bonum = cinste, onestitate; aequum = egalitate, proporionalitate, atribuirea fiecruia ce-i aparine).

ATENIE!

La romani, noiunile de honestum, bonum cuprindeau, printre alte virtui, justiia i dreptul (Al. Vllimrescu).

1.b) Definiia dreptului formulat de Thoma De Aquino (n Summa theologiae):

Proporia ntre dou lucruri. Aceast proporie are drept scop de a stabili egalitatea, care este obiectul justiiei.

Neajunsul definiiei lui Toma De Aquino const n faptul c pleac de la o concepie subiectiv a dreptului ideea de egalitate care poate fi aplicat doar n sistemele juridice bazate pe egalitate, excluznd sistemele care consacr inegalitatea (sistemul castelor din India, sclavia cunoscut la toate popoarele din antichitate, diferena de clas admis nainte de revoluia francez).

1.c) O definiie a filosofului Emmanuel Kant (n Fundamentele metafizice ale doctrinei dreptului):

Dreptul este tiina care limiteaz libertile, pentru a le pune de acord (preluat din Istrate MICESCU, Curs de drept civil, 2000, p. 42, care consider c nu definete noiunea, ci precizeaz problema).

Dreptul este noiunea care se desprinde din condiiile n care facultatea de a se dezvolta a fiecruia se acord cu facultatea de a se dezvolta a aproapelui, n baza unei legi universale de libertate,

sau, ntr-o alt traducere:

Dreptul este totalitatea condiiilor n care voina liber a fiecruia poate coexista cu voina liber a tuturora, n conformitate cu o lege universal a libertii.

Aceast definiie este o expresie a doctrinei liberale i se bazeaz pe ideea de autonomie a voinei sau libertate, dreptul fiind un ansamblu de norme care determin libera dezvoltare a fiecruia. Exclude din sfera dreptului instituiile bazate pe nctuarea libertii.

1.d) O definiie ce postuleaz doctrina dreptului natural bazat pe raiune este formulat de Cuq (n Instituiile juridice ale romanilor): Dreptul este o totalitate de reguli fondate pe raiune, care au ca scop de a pstra i garanta drepturile naturale i imprescriptibile ale omului i care se impun popoarelor ca i indivizilor.

1.e) Definiii cu nuan sociologic, care au n vedere dreptul bazat pe fenomenele sociale, avnd drept scop binele societii, fcndu-se abstracie de drepturile individului. Baza acestui drept este solidaritatea social. Asemenea concepii sunt ntlnite la Auguste Comte, Durkheim, Leon Duguit.

Definiia din perspectiv sociologic formulat de Leon Duguit (n Tratat de drept constituional): Dreptul obiectiv sau regula de drept este linia de conduit care se impune indivizilor n societate, respectul creia este considerat la un moment dat de ctre societate ca o garanie a interesului comun i a crei violare antreneaz o reacie colectiv mpotriva autorului acestei violri.

Definiia formulat de Jean Dabin (n Filosofia ordinii juridice pozitive), de pe o poziie intermediar: Dreptul pozitiv este totalitatea regulilor de comportament emise mai dinainte de societate sub sanciunea unei fore coercitive ... Cu scopul de a realiza n reprezentrile umane ordinea cea mai favorabil binelui comun,

sau, ntr-o alt traducere:

dreptul poate fi definit ca ansamblul regulilor de conduit edictate sau cel puin primite i consacrate de societatea civil, sub sanciunea constrngerii publice, urmrind s realizeze n raporturile dintre membrii unui grup, o anumit ordine care postuleaz scopul societii civile, precum i meninerea societii ca instrument n slujba acestui scop.

Definiia din perspectiv sociologic a lui Eugeniu Sperania: Dreptul este un sistem deductiv de norme sociale destinate ca printr-un maximum de justiie realizabil s asigure un maximum de socialitate ntr-un grup social determinat.

1.f) Definiia marxist a dreptului: Dreptul este voina clasei dominante ridicate la rangul de lege, voin a crei coninut este dat n condiiile materiale de existen ale acestei clase.

1.g) O alt definiie care pleac de la coninutul ideii de drept este cea formulat de Jellinek, prin care asimileaz dreptul cu morala: Dreptul este un minimum de etic.

1.h.) Definiia cu nuan filozofic a juristului neokantian Mircea Djuvara: regula de drept... este norma necondiionat de conduit raional referitoare la faptele externe ale persoanelor n contact cu alte persoane.

Sau

Dreptul reprezint tendina de realizare a unui concept absolut, acela al libertii contiente. (Mircea Djuvara, Teoria generala a dreptului sau Enciclopedia dreptului, Ed. All beck, Bucureti, 1994, p. 32.

2. Definiia dreptului dup izvoare,

a fost formulat i luat n considerare mai ales de autorii francezi ai secolului al XIX-lea, mai precis primii comentatori ai Codului Napoleon. Acetia fceau abstracie de coninutul i forma dreptului, identificnd dreptul cu legea, fiind susintori ai definirii dreptului ca o totalitate de legi, ignornd alte surse ale dreptului.

Printre susintorii marcani ai acestei orientri se numr: Marcad (unul dintre comentatorii cei mai celebri ai Codului Napoleon), care definea dreptul ca totalitatea sau mai bine zis rezultatul general al dispoziiilor legale, la care omul este supus; Carr de Malberg care nu vedea dreptul dect prin stat; Hans Kelsen profesorul vienez care a rezumat teoria etatist la formula: Orice drept este un drept de stat, orice stat este un stat de drept.

3. Definiia formal a dreptului

- definete forma pe care o prezint dreptul n mod permanent, fr a se include elementele lui trectoare. Aceste elemente eseniale, permanente au fost considerate a fi (Al. Vllimrescu):

a) normele de conduit (de purtare);

b) aceste norme sunt sociale, crmuind raporturile oamenilor n societate;

c) pot fi aduse la ndeplinire la nevoie prin constrngere sau for material.

Cteva exemple de definiii formale ale dreptului:

- Levy Ullmann Dreptul este totalitatea normelor de purtare sociale, care crmuiesc raporturilor oamenilor n societate i care pot fi aduse la ndeplinire prin for material la nevoie.

- Colin & Capitant (n Curs de drept civil): Dreptul este totalitatea preceptelor, regulilor i legilor care crmuiesc pe oameni n societate i a cror observare este sancionat la nevoie prin constrngere, sau mai bine zis prin fora public.

-Aubry & Rau (n Curs de drept civil francez): Dreptul este totalitatea preceptelor sau regulilor de purtare la a cror ascultare poate fi forat omul printr-o constrngere exterioar sau fizic.

O definiie aparte a dreptului dup coninut formulat la nceputul secolului al XX-lea:

- Istrate Micescu: Dreptul este tiina drepturilor i teoria obligaiilor (Istrate MICESCU, Curs de drept civil, Editura ALL Beck, Seria Juridica, Colecia Restitutio, Bucureti, 2000, pp. 36; 49-54).

Cteva definiii ale dreptului formulate de juriti romni ctre sfritul secolului XX:

- Gheorghe Bobo (1999): Dreptul este un ansamblu de norme de conduit, instituite sau sancionate de stat, a cror respectare este obligatorie, nclcarea lor atrgnd dup sine aplicarea forei de constrngere a statului.

- Ioan Ceterchi; Ion Craiovan (1993): Dreptul este sistemul normelor de conduit, elaborate sau recunoscute de puterea de stat, care orienteaz comportamentul uman n conformitate cu valorile sociale ale societii respective, stabilind drepturi i obligaii juridice a cror respectare obligatorie este asigurat, la nevoie, de fora coercitiv a puterii publice (de stat).

- Radu I. Motica; Gheorghe Mihai (2001): Dreptul este ansamblul regulilor sociale instituite sau sancionate de ctre o autoritate public recunoscut de comunitate, de obicei statul, care exprim voina i interesele generale, asigurate, n aplicarea lor, de fora de constrngere a acestei autoriti, de obicei a statului.

- Nicolae Popa (1998): Dreptul este ansamblul regulilor asigurate i garantate de ctre stat, care au ca scop organizarea i disciplinarea comportamentului uman n principalele relaii din societate, ntr-un climat specific manifestrii coexistenei libertilor, aprrii drepturilor eseniale ale omului i statornicirii spiritului de dreptate.

- Carmen Popa (2001): Dreptul este ansamblul de norme elaborate sau recunoscute etatic, prin care se orienteaz i disciplineaz conduita uman, prin care se urmrete atingerea valorilor i scopurilor societii civile i a cror respectare este asigurat la nevoie prin fora coercitiv a statului.

- Sofia Popescu (2000): Dreptul (obiectiv) este ansamblul normelor de conduit care guverneaz, ntr-o societate organizat, raporturile sociale i a cror respectare este asigurat, dac este necesar, de constrngerea public.

- Andrei Sida: Dreptul este sistemul normelor elaborate i/sau consacrate de ctre puterea de stat, norme care orienteaz comportamentul uman n conformitate cu valorile societii respective, stabilind drepturi i obligaii, principii i definiii, structuri i relaii de organizare i activitate social a cror respectare este obligatorie, fiind asigurat, la nevoie, de fora coercitiv a puterii publice. (Teoria general a dreptului, 2004, p. 43).

- Costic Voicu (2002): Dreptul reprezint totalitatea normelor juridice elaborate sau recunoscute de puterea de stat, care au ca scop organizarea i disciplinarea comportamentului cetenilor n cadrul celor mai importante relaii din societate, conform valorilor sociale ale societii respective, stabilind drepturi i obligaii juridice a cror respectare este asigurat, la nevoie, de fora coercitiv a statului.

- Romul-Petru Vonica (2000): Dreptul (obiectiv) este sistemul regulilor juridice cu caracter general i obligatoriu, instituite sau recunoscute de stat n scopul reglementrii i garantrii relaiilor sociale, a cror respectare este asigurat e autoritatea public prin sanciuni sau prin alte msuri legale.

Pe scurt, potrivit unuia din primii comentatori ai Codului Napoleon, Mass-Verg,

Dreptul este unul din acele lucruri care se pricep mai bine dect se pot defini! (Apud I. Micescu, Curs de drept civil, 2000, p. 40).

Bibliografie selectiv:

- Gheorghe BOBO, Corina BUZDUGAN, Veronica REBREANU, Teoria general a statului i dreptului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2008, 2009 sau 2010.

- Veronica REBREANU, Suport pentru seminarii, Editura Argonaut, 2009, 2010.

- Ioan CETERCHI, Ion CRAIOVAN, Introducere n teoria general a dreptului, Editura All Beck, Bucureti, 1999;

- Ion CRAIOVAN, Teoria general a dreptului, Editura Sibila, Craiova, 1999.

- Mircea DJUVARA, Teoria general a dreptului, Editura All, Bucuresti, 1994.

- Ion DOGARU, D.C. DNIOR, Gh. DNIOR, Teoria general a deptului, Editura tiinific, Bucureti, 1999;

- H.L.A. HART, Conceptul de drept, CEU PRESS, Editura SIGMA, Chiinu, 1999.

- Dumitru MAZILU, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Biblioteca studentului, Bucureti, 1999.

- Istrate MICESCU, Curs de drept civil, Editura ALL Beck, Seria Juridica, Colecia Restitutio, Bucureti, 2000, pp. 49-54.

- Gheorghe C. MIHAI, Radu I. MOTICA, Fundamentele dreptului. Teoria i filosofia dreptului, Editura All, Bucureti, 1997.

- Gheorghe MIHAI, Teoria Dreptului, ediia 3, Editura C.H. BECK, Bucureti, 2008.

- Radu MOTICA, Gheorghe MIHAI, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Bucureti, 2001.

- Carmen POPA, Teoria general a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2001. - Nicolae POPA, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Bucureti, 2002.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Simona CRISTEA, Teoria general a dreptului, Ediia 2, Editura All Beck, Bucureti, 2005.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, Editura All Beck, Bucureti, 2005, p. 4.

- Sofia POPESCU, Teoria general a dreptului, Ed. LUMINA LEX, Bucureti, 2000.

- Ioan SANTAI, Introducere n teoria general a dreptului, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007.

- Andrei SIDA, Daniel BERLINGHER, Teoria general a dreptului, Vasile Goldi University Press, Arad, 2007, pp. 45-47.

- Alexandru VLLIMRESCU, Tratat de enciclopedia dreptului, Editura LUMINA LEX, Bucureti, 1999.

Exercitiu de reflecie personal asupra nelesului conceptului de drept:

Alegeti una dintre definiiile dreptului din materialul de mai sus, cea care vi se pare c este cea mai apropiat nelesului conceptului de drept i ncercai s argumentai alegerea.

Aceast tem va fi unul dintre subiectele unei lucrari pe parcursul semestrului.

Tema III.

tiina dreptului sau tiinele juridice.

Locul Teoriei generale a dreptului n sistemul tiinelor juridice.

Evoluia istoric i trsturile Teoriei generale a dreptului;

Termenul drept este utilizat n mod frecvent i n accepiunea de tiin a dreptului sau de tiine juridice. Prin tiina dreptului se nelege acea ramur a tiinelor socio-umaniste care are ca obiect cercetarea, explicarea i interpretarea ansamblului de norme juridice precum i ale activitii legate de elaborare i aplicarea dreptului. n mod frecvent pentru expresia tiina dreptului se utilizeaz ca sinonim tiine juridice. innd seama de distincia dintre normele dreptului substanial i cele ale dreptului procesual, n limbajul de specialitate juridic se consider uneori c prin termenul tiina dreptului s-ar avea n vedere doar ramura tiinei ce are ca obiect sfera sau categoria normelor dreptului substanial (material) iar prin termenul de tiine juridice s-ar avea n vedere tiina fenomenului juridic n ansamblul su avnd ca obiect de studiu att ansamblul normelor dreptului material ct i al dreptului procesual, precum i ansamblul de activiti i instituii din sfera dreptului cum ar fi, de exemplu, ansamblul instituiilor i activitilor legate de elaborarea i aplicarea sau realizarea dreptului.

Ca existen social-istoric dreptul neles n sens larg ca totalitate a normelor juridice, mpreun cu instituiile i activitatea de elaborare i aplicare a normelor juridice a avut i are o dubl origine i determinare: pe de o parte, dreptul s-a format ca o acumulare de-a lungul timpului a normelor i practicilor juridice impuse de experiena social-politic de organizare i exercitare a puterii de stat n viaa social i, pe de alt parte, ca o creaie uman bazat pe cunoaterea i generalizarea teoretic, doctrinar a normelor, a activitii de elaborare, interpretare i aplicare a acestora n viaa social. Cu alte cuvinte, dreptul a aprut att ca un produs al experienei i practicii social-istorice anonime, ct i al creaiei i elaborrilor teoretice a diferiilor legiuitori, juriti sau doctrinari ai timpului.

n acest context tiina dreptului sau, n neles larg, tiinele juridice s-au constituit ntr-un proces evolutiv, de-a lungul mileniilor, n strns legtur cu practica i cu progresul n cunoaterea i reflectarea fenomenului juridic la nivelul spiritualitii epocilor istorice de civilizaie parcurse de omenire. Din cele mai vechi timpuri gndirea uman a fost sensibil i receptiv la existena i evoluia fenomenului juridic, tocmai datorit profundelor sale implicaii asupra indivizilor i societii.

tina dreptului sau tiinele juridice s-au constituit evolutiv, n funcie de obiectul i metodele de cercetare ale dreptului, acumulndu-se treptat un volum nsemnat de cunotine teoretice constituite n teorii, doctrine sau tiine ale dreptului n nelesul deplin al termenului.

Ca tiin explicativ, tiina dreptului studiaz: - natura juridicului; caracteristicile structurale ale juridicului; raporturile sale cu alte tiine; legturile interne ale sistemului juridic. (Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, 2004, p. 4).

Cteva caracteristici ale tiinelor juridice conturate n literatura de specialitate (Andrei SIDA, Introducere n Teoria general a dreptului, 2006, pp. 14-15):

- tiina dreptului are o istorie proprie a crei particularitate principal const n aceea c este o istorie integrat i nu doar conex istoriei statului; tiina despre drept i tiina despre stat nu pot fi separate, tot aa cum statul i dreptul, nu pot fi concepute dect n organic legtur sau interdependen;

- tiina dreptului avnd ca principal obiect de studiu ansamblul normelor juridice (dreptul obiectiv), tiina acestui obiect va avea n mod virtual un pronunat caracter normativ, fiind n esen o tiin a normelor;

- Ca orice tiin i tiina dreptului (tiinele juridice) opereaz n demersul cunoaterii cu noiuni, definiii, concepte i categorii proprii ca de exemplu: norm de drept, lege, act normativ, fapt ilicit, rspundere juridic, raport juridic, subiect de drept, capacitate juridic etc., etc. Cu alte cuvinte, dispune de un aparat conceptual propriu (terminologia juridic) ;

- Spre deosebire de celelalte tiine - cu deosebire fa de tiinele naturii - tiina dreptului folosete conceptul de lege sau legitate ntr-un neles propriu. Dac n sfera tiinelor naturii prin lege sau legitate se nelege esena fenomenului care trebuie descoperit, cunoscut i utilizat n scopuri umaniste i ale progresului, n sfera tiinelor juridice legea exprim - n sens larg - norma de drept, norma obligatorie instituit i aplicat de organe competente ale statului sau, n sens restrns, exprim norma juridic cu cea mai nalt for care se situeaz ierarhic deasupra tuturor celorlalte categorii de norme de drept. Cu alte cuvinte, legea este izvorul de drept cu cea mai nalt for juridic.

- tiina dreptului se caracterizeaz, n principal n funcie de obiectul pe care l cerceteaz - adic fenomenul juridic n ansamblul su, n care ns locul central l ocup ansamblul normelor de drept (dreptul obiectiv). Acest ansamblu de norme nu este ns o existen n sine, izolat de restul contextului social. Dimpotriv, dreptul este prin natura i destinaia sa un fenomen cu multiple i profunde conexiuni i interferene sociale i umane. De aceea, tiina dreptului i va extinde n mod necesar sfera de cunoatere i asupra acestor zone de interferen n care un loc important l ocup practica juridic n toat complexitatea sa, scopul i finalitatea dreptului.

Trebuie observat ns c probleme cum sunt, de exemplu, stabilirea scopului sau finalitii dreptului sau, realizarea procesului de elaborare sau aplicare a dreptului .a. nu constituie funcii nemijlocite ale tiinei dreptului, ci i ale altor domenii ale aciunii sau cunoaterii cum sunt, bunoar, domeniul politicii i/sau ideologiei, ori cel al filosofiei dreptului. De aceea, de exemplu, politica legislativ a unui parlament n elaborarea unei legi poate s in seama mai mult sau mai puin de concluziile i teoriile tiinifice din doctrina juridic, legiferarea fiind o funcie a unei instituii politice (parlamentul) cu activitate juridic. Deci, tiina dreptului nu are implicit i funcia nemijlocit de a face i/sau aplica dreptul ci de a-l cerceta, studia, generaliza.

- O important caracteristic a tiinelor juridice rezult i din metodologiile proprii ale cercetrii fenomenului juridic.

Este evident c obiectul tiinei dreptului nu constituie un monopol exclusiv al acesteia ci, este studiat i de alte tiine - din unghiuri i cu metodologii proprii - cum sunt: filosofia, sociologia, politologia, economia, istoria, psihologia, antropologia etc. Prin aceasta tiina dreptului va dezvolta legturi complexe i cu aceste categorii de tiine socio-umaniste.

Pn recent, (anul 2010) n dezvoltarea tiinei dreptului se puteau distinge trei mari direcii sau tendine:

- cea a constituirii i dezvoltrii tiinelor de sintez, teoretice, fundamentale;

- cea de diversificare i compartimentare a tiinelor pe noi ramuri i subramuri de specialitate. n prezent (anul 2013), observm i o regrupare a unor reglementri din diferite ramuri ale dreptului ntr-un singur act normativ;

- cea a apariiei de noi categorii ale tiinelor de contact sau de grani, care se formeaz prin interferena sferelor de cunoatere ale ramurilor sau subramurilor de specialitate.

Din anul 2011, cnd a intrat n vigoare Noul cod civil, ne punem ntrebarea dac mai pot fi considerate distincte unele dintre ramurile de drept care cu un secol (dreptul comercial) sau cu jumtate de secol (dreptul familiei) nainte se desprinseser din dreptul civil, prin adoptarea unor reglementri specifice, sub form de cod, iar n prezent reglementrile respective fiind concentrate n Noul cod civil, codurile la care fceam referire fiind abrogate, iar Noul cod civil fiind considerat ca dreptul comun.

tiina dreptului apare ca un ntreg, ca un sistem n care tiinele diferitelor domenii, ramuri sau subramuri reprezint componente relative distincte dar inseparabile ale sistemului, completndu-se n mod reciproc.

Clasificarea tiinelor juridice:

- tiinele teoretice, fundamentale (ex. Teoria general a dreptului, Filosofia dreptului, Enciclopedia dreptului etc.)

- tiinele juridice istorice (ex. Istoria dreptului romnesc, Istoria dreptului constituional etc.)

- tiinele de specialitate sau de ramur (ex. Drept civil, Dept penal, Drept administrativ, Dreptul mediului etc.).

- tiinele de grani (sociologia juridic, logica juridic, psihologia juridic, antropologia juridic, medicina legal);

- tiine juridice interdisciplinare, sau auxiliare, sau de grani (statistica judiciar, informatica juridic, criminologia). Unii autori denumesc tiinele juridice de grani i tiinele juridice auxiliare ca tiine participative sau ajuttoare (Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Simona CRISTEA, Teoria general a dreptului, Ediia 2, 2005, pp. 5, 7; )

Atenie la delimitarea i corelaia dintre noiunile de:

- ramur de drept (cuprinde o grupare mai larg de norme care reglementeaz relaii sociale relativ distincte ale unui anumit domeniu din ansamblul relailor sociale; ex. Drept civil, Drept penal etc.)

i, respectiv, de

- ramur a tiinei dreptului (are ca principal obiect de studiu ramura sau subramura de drept; se concretizeaz n lucrrile tiinifice, monografiile, studiile n legtur cu i despre normele de drept care alctuiesc ramura respectiv de drept).

Locul Teoriei generale a dreptului n sistemul tiinelor juridice.

Teoria general a dreptului este o ramur a tiinelor juridice al crei obiect propriu l constituie dreptul n ansamblul su, avnd o metodologie proprie de cercetare i un aparat conceptual propriu.

Teoria general a dreptului este o tiin fundamental i de sintez raportat la celelalte categorii sau ramuri ale tiinei dreptului ntruct noiunile, conceptele, categoriile, principiile, definiiile pe care le formuleaz sunt urilizate de toate celelalte tiine ale dreptului.

Teoria general a dreptului nu reprezint o teorie n sine, nu rmne la nivelul abstraciilor pure, ci servete ca baz teoretic, metodologic i conceptual pentru tiinele de ramur i pentru practica juridic n general.

Teoria general a dreptului se poate conncentra pe aspectele normative ale dreptului situaie n care poate fi denumit i teoria normativ a dreptului (studiat, de regul, in anul I la Facultile de drept sau sub denumirea de Introducere n studiul dreptului), sau se poate concentra pe analiza fenomenului juridic sub toate aspectele sale, a fundamentelor dreptului, factorilor de influenare a dreptului, funciilor dreptului, esenei dreptului etc., situaia n care poate fi denumit ca teorie analitic a dreptului.

Printre aspectele caracteristice Teoriei generale a dreptului, care subliniaz totodat i rolul pe care l are n cadrul tiinelor juridice, se numr (Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, 2005, p. 8):

elaboreaz concepte, ca instrumente eseniale prin care dreptul este gndit n ansamblul su, cu scopul de a atribui realitii juridice o ordine i o structur;

elaborarea conceptelor se fundamenteaz pe datele furnizate de tiinele juridice de ramur i tiinele juridice istorice;

cuprinde setul conceptual prin care tiina dreptului explic realitatea juridic;

surprinde caracterele proprii i permanente ale fenomenului juridic, definindu-i i conturndu-i spaiul n cadrul sistemului socio-istoric din care face parte.

Scopul Teoriei generale a dreptului este de a mbogi cunoaterea i practica dreptului.

n ipostaza de disciplin de nvmnt universitar, Teoria general a dreptului are o dubl funcie:

- funcie introductiv n studiul dreptului, oferind cadrul teoretic general, noiunile de baz, conceptele i categoriile fundamentale ale limbajului i demersului de cunoatere necesare, motiv pentru care este studiat n anul I de studiu la Facultile de drept;

- funcie concluziv, cnd studiul acesteia se realizeaz ca o ncheiere, ca o generalizare i abstractizare a cunoaterii noiunilor i datelor specifice ramurilor i subramurilor de specialitate ale dreptului i cnd ar trebui s se bazeze pe cunotinele juridice nsuite de studeni pe parcursul anilor de studiu.

Bibliografie selectiv:

- Gheorghe BOBO, Corina BUZDUGAN, Veronica REBREANU, Teoria general a statului i dreptului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2008, pp. 17-25.

- Ion CRAIOVAN, Tratat elementar de teoria general a dreptului, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Editura All Beck, Bucureti, 2001, pp. 162-164.

- DOGARU, D.C. DNIOR, Gh. DNIOR, Teoria general a deptului, Editura tiinific, Bucureti, 1999.

- Gheorghe MIHAI, Teoria Dreptului, ediia 3, Editura C.H. BECK, Bucureti, 2008.

- Gheorghe C. MIHAI, Fundamentele dreptului. Vol. I. tiina dreptului i ordinea juridic, ediia 2, revzut, Editura C.H. Beck, 2009.

- Radu MOTICA, Gheorghe MIHAI, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Bucureti, 2001.

- Carmen POPA, Teoria general a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2001.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Simona CRISTEA, Teoria general a dreptului, Ediia 2, Editura All Beck, Bucureti, 2005, pp. 2-12.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, Editura All Beck, Bucureti, 2005, pp. 3-11.

- Ioan SANTAI, Introducere n teoria general a dreptului, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007.

- Andrei SIDA, Daniel BERLINGHER, Teoria general a dreptului, Vasile Goldi University Press, Arad, 2007, pp. 14-25 .

Tema IV.Metode de cercetare tiinific a dreptuluiLimbajul i procesul de cunoatere n tiinele juridice

Cercetarea tiinific a dreptului apeleaz la o serie de metode care sunt adecvate investigrii fenomenului juridic.

Metodele de cercetare cel mai frecvent utilizate sunt:

- metoda abstractizrii operaie logico-semantic (prin nlturarea unora dintre notele unui concept, se creeaz posibilitatea extensiunii acelui concept; generalizarea este rezultatul abstractizrii)

- metoda determinrii operaie logico-semantic care adaug noi note unui concept, nsiit de restrngerea extensiunii conceptului; particularizarea este rezultatul determinrii. Alte metode utilizate i de alte ramuri ale tiinei:

- metoda logic (reflectarea i formularea datelor i concluziilor despre aspectele supuse cercetrii pe baza legilor raionamentului corect)- metoda istoric (se realizeaz cunoaterea fenomenului juridic pe baza evoluiei sale istorice)- metoda comparaiei (sau a comparatismului; procesul de cunoatele se bazeaz pe studiul comparat al diverselor sisteme sau subsisteme de drept trecute sau prezente)- metoda sociologic (studiul fenomenului juridic utiliznd metodologiile i tehnicile cercetrii sociologice)- metoda analizei sistemice (cunoaterea fenomenului juridic pe baza studierii relaiei dintre pari i ntreg, a interaciunii dintre elementele sistemului etc.)- metoda prospectiv sau de prognozare (prin observarea i interpretarea fenomenului juridic din perspectiv tendenial).

Metode concrete:

- metode de analiz cantitative (calcul matematic, statistic, evidena contabil, prelucrarea i nmagazinarea computerizat a datelor etc.)

- metode experimentale, de laborator.(ex. n criminalistic).

Au fost propuse (Ion CRAIOVAN, Tratat elementar de teoria general a dreptului, 2001, pp. 196-204).

cteva metode i tehnici de munc intelectual, alturi de cele deja menionate, care pot contribui la un studiu eficient al dreptului, astfel:

a) metoda cartezian, cu cele patru reguli ale sale;

b) studiul de caz;

c) instruirea programat; eroarea, ca resurs a cunoaterii; autointerogaia i problematizarea;

d) producia de idei;

e) lectura - contactul cu cartea prin lectur nseamn de fapt contactul cu valorile umanitii;

f) asumarea rolului de judector ca exerciiu util, studierea tehnicii acuzrii i aprrii din procese celebre;

Formele cunoaterii:

ostensiv cnd receptorul ia cunotin despre caracteristicile unui obiect n mod direct, prin intermediul propriilor simuri;

discursiv cnd cunoaterea se realizeaz prin intermediul altor persoane.

tiinele juridice se bazeaz n special pe cunoaterea discursiv, fr a exclude n totalitate i cunoaterea ostensiv n anumite situaii.

Limbajul juridic specific tiinelor juridice poate fi abordat din perspectiva:

limbajului normativ - utilizat n actele normative (legi, hotrri de guvern etc.);

limbajului judiciar utilizat n documentele instanelor de judecat (sentine, decizii);

limbajului doctrinar articole, studii, cursuri universitare .a..

Intrebri de autoverificare

1. Analizai fiecare metod de cercetare tiinific.

2. Care sunt formele cunoaterii? Care este forma cunoaterii frecvent n tiinele juridice?

3. Notai cu x rspunsul/rspunsurile corecte:

Metodele dreptului: ( ) sunt procedee sau mijloace de investigare a tiinei dreptului;

( ) pot fi generale i concrete;

( ) cele generale au o aplicabilitate limitat;

( ) sunt utilizate, de regul, n mod individual pentru cercetarea fenomenului juridic.

Tem de reflecie

Cutai exemple de limbaj normativ, de limbaj judiciar, de limbaj doctrinar i analizai-le.

Bibliografie selectiv:

- Gheorghe BOBO, Corina BUZDUGAN, Veronica REBREANU, Teoria general a statului i dreptului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2009, 25-33.

- Ion CRAIOVAN, Tratat elementar de teoria general a dreptului, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Editura All Beck, Bucureti, 2001, pp. 164-204.

- DOGARU, D.C. DNIOR, Gh. DNIOR, Teoria general a deptului, Editura tiinific, Bucureti, 1999;

- Gheorghe MIHAI, Fundamentele dreptului. Argumentare i interpretare n drept, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2000, pp. 33-42.

- Gheorghe MIHAI, Metoda logic n drept, Vol. I. Logic formal elementar, Editura All Beck, Bucureti, 2005.

- Gheorghe MIHAI, Teoria Dreptului, ediia 3, Editura C.H. BECK, Bucureti, 2008.

- Radu MOTICA, Gheorghe MIHAI, Teoria general a dreptului, Editura All Beck, Colecia Juridica, Seria Curs universitar, Bucureti, 2001.

- Carmen POPA, Teoria general a dreptului, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2001.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Simona CRISTEA, Teoria general a dreptului, Ediia 2, Editura All Beck, Bucureti, 2005.

- Nicolae POPA, Mihail-Constantin EREMIA, Daniel-Mihai DRAGNEA, Teoria general a dreptului. Sinteze pentru seminar, Editura All Beck, Bucureti, 2005, pp..

- Ioan SANTAI, Introducere n teoria general a dreptului, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2007.

- Andrei SIDA, Daniel BERLINGHER, Teoria general a dreptului, Vasile Goldi University Press, Arad, 2007, pp. .

Tema V.

Factorii de determinare a dreptuluiFunciile dreptului

Finalitile dreptului

Factorii de determinare a dreptului (izvoarele materiale ale dreptului) - un ansamblu de factori care i pun amprenta, direct sau indirect, cu pondere variabil, asupra procesului de configurare a dreptului att n coninutul, ct i n forma sa.

Cei mai importani factori de determinare a dreptului sunt considerai a fi:

1. Cadrul natural de existen i evoluie istoric a comunitii respective (factorul geografic, biologic, demografic);

2. Contextul istoric de evoluie i specificul etnic-naional (omogenitatea sau eterogenitatea etnic, particularitile contactelor sau relaiilor interetmice ale comunitilor limitrofe; marile evenimente istorice ale unei comuniti);

3. Cadrul sau factorul economic (ansamblul de relaii i condiii ale vieii i activitii materiale);

4. Particularitile sistemului politic (factorul politic decanteaz, cristalizeaz i exprim voina comunitii statale ale acelei societi);

5. Cadrul sau factorul cultural-spiritual i ideologic (cultura spiritual, nivelul de colarizare, religia, morala, ideologia, tradiiile)

6. Contextul internaional (rzboaie, ocupaie strin, anexiuni i divizri statale, aliane, procese integratoare etc.)

7. Cadrul de valori ale culturii i civilizaiei comunitii respective i a celor universale.

Prin valoare se nelege nsuirea sau calitatea unor lucruri, fapte, idei, obiecte fenomene de a corespunde unor trebuine sau idealuri speciale generate de existena social. Valoarea privit sub diferitele ei aspecte i din perspectiva diferitelor norme sociale, cu accent pe valorile ocrotite prin intermediul normelor juridice. Msura n care valorile juridice se suprapun sau coincid cu valorile ocrotite prin alte tipuri de norme sociale. Prin cultur se nelege ansamblul valorilor materiale i spirituale create de omenire n procesul practicii social istorice, precum i instituiile necesare pentru crearea i comunicarea acestor valori. Prin civilizaie se nelege nivelul de dezvoltare material i spiritual al unei societi ntr-o etap sau epoc istoric dat.

Funciile dreptului

Funciile dreptului sunt acele (direcii) orientri fundamentale ale aciunii mecanismului juridic, la ndeplinirea crora particip ntregul sistem al dreptului (normele juridice, instituiile juridice, ramurile dreptului), precum i instanele sociale special abilitate, cu atribuii n domeniul realizrii dreptului.(N.Popa .a., 2005, p. 115).

Diferite opinii privind funciile dreptului (preluate din I.Craiovan, TGD, 1999, p. 45):

V. Ferrari, dreptul realizeaz:

a) funcia de reglementare social;

b) funcia de tratare a conflictelor declarate;

c) funcia de legitimare a puterii.

T. Parsons: funcia primar a sistemului juridic este funcia integrativ.

Friedman:

a) atenuarea conflictelor;

b) soluionarea controverselor;

c) controlul social;

d) ingineria social;

e) schimbarea comportamentelor.

N. Bobbio:

a) funcia represiv;

b) funcia stimulativ.

Nicolae Popa, Mihail-Constantin Eremia, Simona Cristea, TGD, 2005, pp. 115-120:

a) Funcia de instituionalizare sau formalizare juridic a organizrii social-politice. Dreptul asigur cadrul de funcionare legal a ntregului sistem.

b) Funcia de conservare, aprare i garantare a valorilor fundamentale ale societii. Ca instrument al controlului social, dreptul previne dezorganizarea, asigur coeziunea interioar a colectivitilor prin programarea i tipizarea unor conduite socialmente utile, definete cadrul general de desfurare a proceselor sociale i sancioneaz conduitele deviante.

c) Funcia de conducere a societii. Dreptul este o tentativ de regularizare a raporturilor inter- i intra sociale; aspir s stabileasc n avalana de interese o armonie n virturea ideii de valoare.

d) Funcia normativ (funcie de sintez, care implic toate celelalte funcii). Normativitatea juridic este parte a normativitii sociale.

Finalitile dreptului

Finalitile dreptului, ..., desemneaz un model dezirabil de evoluie a realitilor juridice care s satisfac nevoile i aspiraiile individului uman, cerinele progresului social n acord cu valorile unui timp istoric, model care s contribuie la promovarea specificitii dreptului dar i la evitarea denaturrii sale ca mijloc al reglementrii sociale, la maximizarea prestaiei sale n raport cu individul i societatea, la concentrarea sa cu alte sisteme de norme sociale (I. Craiovan, Tratat elementar de TGD, 2001, p. 125).

Cteva opinii privind finalitile dreptului (I. Craiovan, TGD, 1999, pp. 47-56):

P. Roubier distinge trei categorii de doctrine referitoare la finalitile dreptului:

a) cele care pun dreptul n serviciul individului, pe linia filosofiei nominaliste (Bentham, Hobbes) persoana uman constituie pentru drept finalitatea suprem;

b) cele care consider c societatea este valoarea suprem (Hegel, Comte, Durkheim), n particular statul ca centru al vieii sociale, dreptul avnd misiunea de a organiza societatea, de a apra coeziunea social;

c) cele ale dreptului transpersonal, care susin c att individul ct i societatea, prin urmare i dreptul, trebuie s fie n slujba civilizaiei, a progresului acesteia.

R. Ihering: dreptul fiind creat de lege, rolul legii fiind utilitatea, rezult o teorie a echilibrului scopurilor i intereselor individului, statului i ale societii.

Fr. Geny: dincolo de preceptele elementare de a nu face ru, a nu duna altuia, de a-i da fiecruia ceea ce i se cuvine, implic gndul mai profund al stabilirii unui echilibru ntre interesele conflictuale, n vederea asigurrii ordinii eseniale, a meninerii progresului societii umane.

Ion Craiovan, (TGD, 1999, p. 54; Tratat elementar de TGD, 2001, p. 129):

Prin prisma finalitilor sale, la nivel macro i micro social n mod interdependent i cu planuri ce se ntreptrund, dreptul poate fi abordat ca factor ce are rol n:

a) asigurarea coerenei, funcionalitii i autoreglrii sistemului social;

b) configurarea, desfurarea, ordonarea, orientarea relaiilor sociale fundamentale;

c) soluionarea conflictelor relaiilor interumane, a realizrii justiiei unui anumit timp istoric;

d) represiunea i prevenirea faptelor antisociale;

e) aprarea demnitii umane, a drepturilor i libertilor fundamentale ale omului;

f) aprarea i promovarea valorilor sociale;

g) realizarea unui proiect social dezirabil.

Tema VI. 2013Principiile dreptuluiPrincipiile sunt expresia cea mai general, mai sintetic a cunotinelor i experienelor umane decantate ntr-un domeniu pe care se ntemeiaz existena i evoluia acestora.

Principiile dreptului sunt acele idei generale, cu caracter cluzitor sau director, care orienteaz elaborarea i aplicarea normelor juridice ntr-o ramur de drept sau nivelul ntregului sistem de drept dintr-o ar sau chiar pe plan internaional.

Principiile generale ale dreptului sunt, pe de o parte, rezultatul experienei societii i, pe de alt parte, reflect cerinele obiective ale evoluiei societii. Numai n msura n care sunt astfel recunoscute, respectarea lor poate asigura sistemului juridic n care sunt formulate unitate, echilibru, coeren i, totodat, i primenirea sa permanent.

Principiile generale dau msura sistemului de drept, lor subordonndu-se ntreaga tehnic juridic, cu activitile de normare, interpretare i realizare a dreptului. Principiile concrete decurg din principiile generale i constituie suportul de materializare a acestora.

O delimitare a principiilor dreptului const n: principii ale sistemului dreptului intern i principii ale sistemelor de drept internaional. n planul dreptului internaional, o categorie aparte o constituie principiile generale i concrete ale dreptului conturate la nivelul Uniunii Europene.

Un alt aspect care trebuie avut n vedere n ceea ce privete principiile dreptului este forma pe care acestea o pot mbrca:

consacrarea expres ntr-un text normativ;

doctrinare, deduse prin interpretarea sistemului respectiv de reglementri juridice;

desprinse din tabloul de valori al societii respective.

De aici deriv i fora de obligativitate juridic a acestora: imperativitatea principiilor se desprinde fie direct din litera normei, cnd sunt expres formulate ntr-un act normativ, fie indirect din spiritul actelor normative, prin analizarea raiunii, scopului ori finalitii normelor de drept.

Principiile dreptului prezint grade diferite de generalitate, n funcie de sfera de cuprindere a domeniului de referin. Cea mai accesibil delimitare a principiilor, din acest punct de vedere, este n:

- principii generale, sau fundamentale - reflectri abstracte care sintetizeaz sfere aplicabile unor ntregi ramuri ale tiinei sau domenii mai largi aflate n atenie, um sunt cele constituionale: principiul supremaiei legii, principiul rspunderii juridice, principiul garantrii libertii, a vieii i integritii persoanei, principiul buneicredine n exercitarea drepturilor i obligaiilor etc.;

- principii comune pentru mai multe ramuri ale dreptului - principiul prezumiei de nevinovie, principiul dreptului la aprare, principiul egalitii prilor n faa instanei, principiul autoritii de lucru judecat, principiul potrivit cruia legea special derog de la cea general, principiul potrivit cruia legea nou are prioritate fa de legea veche etc.), - principii specifice unei ramuri de drept (principiul legalitii incriminrii i al pedepsei n ramura dreptului penal; principiul libertii contractuale, principiul analogiei n ramura dreptului civil; principiul conservrii biodiversitii n dreptul mediului etc.).

O alt clasificare are n vedere sistemul dreptului intern i sistemele de drept internaional:

- n planul dreptului intern al dreptului (principii generale, principii comune pentru mai multe ramuri ale dreptului, principii specifice unei ramuri de drept);

- n planul dreptului internaional (principii inerente oricrui sistem juridic; principii generale comune sistemelor juridice ale statelor membre ale Uniunii Europene; principii deduse din natura Comunitilor europene principii de drept comunitar de exemplu, principiul subsidiaritii, principiul integrrii -, principii conturate n relaiile internaionale de exemplu, principiul bunei vecinti, principiul lex loci - .a.).

Bibliografie:

1. - Veronica REBREANU, Teoria general a dreptului. Suport pentru seminarii, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2009, 2010.

4. Andrei SIDA, Introducere n teoria general a dreptului, Vasile Goldi University Press, Arad, 2004, pp. 26-40, 6Tema VII. 2013Constantele dreptului

Dificultatea formulrii unei definiii complete sau general-acceptate a dreptului a determinat pe unii autori s insiste nu att pe elaborarea unor definiii clasice n nelesul propriu al termenului ci, s identifice i s stabileasc elementele sau trsturile definitorii ale acestuia. Dintr-o asemenea perspectiv aceste trsturi sau elemente au fost denumite prin termenul generic de constante sau permanene ale dreptului i exprim, n esen, ceea ce este mereu, ntotdeauna, permanent prezent n existena i evoluia fenomenului juridic.

Conceptul de permanene juridice a fost pentru prima dat utilizat de juristul belgian Edmond Picard, (n lucrarea Le droit pur. Les Permanences juridiques. Les Constantes juridiques), exprimnd ceea ce este mereu persistent n orice relaie juridic.

La o analiz mai profund a fenomenului juridic, se poate constata ceva care subzist n orice sistem de drept, anumite elemente care nu pot lipsi din nicio relaie juridic i care fac, de altfel, obiectul de studiu i analiz a enciclopediei juridice formale (sau teoriei dreptului, cum ne-am pronuna n contemporaneitate).

Aceste permanene nu sunt doar nite identiti juridice (norme, instituii, legislaii etc.) identice pentru toate statele sau toate etapele istorice de evoluie a dreptului. Ceea ce exist ns i poate fi exprimat prin noiunea de constante sau permanene sunt cteva elemente sau trsturi esenialmente comune ale dreptului indiferent de coninutul i forma concret-naional, geografic sau istoric a acestuia.

n funcie de criteriile diferite avute n vedere, asemenea constante (permanene) ale dreptului au fost identificate de diferii autori n mai multe planuri ale existenei i evoluiei istorice a dreptului, astfel:

a) n planul sau sfera coninutului normelor juridice exist asemenea constante. Se pornete de la accepiunea de drept obiectiv.

De exemplu, orice norm juridic, indiferent de epoca istoric sau sistemul naional - concret n care a fost elaborat are cteva trsturi de esen comune i anume:

n primul rnd, reflect, exprim existena unui raport juridic reglementat a se desfura ntre anumite subiecte, ca avnd un anumit coninut (drepturi i obligaii) i referitor la un anumit obiect al acelui raport sau relaii;

n al doilea rnd, reflect existena unei rspunderi juridice, indiferent de coninutul sau forma concret a acesteia, rspundere care antreneaz de regul existena i aplicarea unei sanciuni de ctre factorii autoritii publice.b) din perspectiva relaiei juridice (a raportului juridic), juristul romn Mircea Djuvara, sublinia

existena urmtoarelor elemente formale:

- ideea de obligaie prezent ntotdeauna cnd suntem n faa unui raport juridic (de a face, de a se abine de la o anumit conduit, de a da etc.);

- prezena subiectelor pentru a lua natere un raport juridic trebuie s existe cel puin dou subiecte care intr n acel raport, unul dintre ele avnd obligaia, cellalt un drept. n majoritatea situaiilor, ns, ambele subiecte au drepturi i obligaii corelative n raportul juridic ale crui subiecte sunt;

- orice relaie juridic (raport juridic) are un obiect scopul pentru care subiectele intr n acel raport juridic;

- existena n relaiile juridice a unei tendine ideale spre sanciune juridic - pentru nerespectarea obligaiei pe care o are fiecare dintre subiectele raportului juridic, n majoritatea situaiilor exist posibilitatea aplicrii unei sanciuni.

n aceast abordare, se pornete de la accepiunea dreptului subiectiv.

c) n planul sau sfera aa-numitului dat al dreptului sunt, de asemenea, identificabile o serie de constante ale dreptului. Prin dat sau date ale dreptului unii autori neleg realitile date, adic ansamblul unor premise i condiii care, dincolo de variabilitatea lor concret istoric se manifest ca permanene sau constante ale dreptului, indiferent de diversitatea sistemelor concrete ale acestuia. Asemenea date i, prin urmare, constante ale dreptului sunt considerate a fi n principal :

- relaiile sociale : Aceasta deoarece, indiferent de coninutul i forma lor concret (relaii de natur economic, politic, familial etc.), indiferent de epocile istorice sau situaia geografic, de specificul naional, cultural etc., relaiile sociale nelese n ansamblul marii lor diversiti, au constituit i constituie un dat fundamental al dreptului, o constant a sa deoarece, normele juridice au reglementat i reglementeaz oriunde i oricnd relaii sau raporturi sociale dintre subiecii umani ;

- omul ca fiin bio-psiho-social - ca subiect al relaiei sociale reglementat prin drept constituie un al doilea dat al dreptului. Aceasta deoarece relaiile sociale reglementate de drept sunt ntotdeauna raporturi interumane, omul fiind purttorul, subiectul acestor relaii indiferent de determinrile existenei sale social-istorice concrete;

- legitile obiective ale existenei sunt considerate ca un al treilea dat al dreptului n sensul c legile juridice ca legi subiective nu pot face abstracie i nu pot contraveni legitilor obiective ale naturii, legiti independente de voina sau dorina legiuitorului, a oamenilor n general. Numai n msura n care exist o just corelaie a legilor juridice cu legitile obiective ale existenei dreptul are ansa de a contribui la evoluia fireasc, progresist a acelei societi.

d) n planul aparatului logic-conceptual, n limbajul juridic perpetuat de-a lungul istoriei diferitelor sisteme de drept. Astfel sunt conceptele sau noiunile: lege, raport juridic, pedeaps, nchisoare, contract, familie, obligaie, drept, stat etc. au avut de-a lungul mileniilor i pn astzi relativ aceeai semnificaie informaional, acelai neles. n acelai timp, i unele principii generale ale dreptului ar putea fi considerate constante ale acestuia.

- Gheorghe BOBO, Corina BUZDUGAN, Veronica REBREANU, Teoria general a statului i dreptului, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2008, 2009 sau 2010.

- Mircea DJUVARA, Teoria general a dreptului, Ed. All, Colecia Restitutio, Bucureti, 1995, pp. 7-9.

- Veronica REBREANU, Suport pentru seminarii, Editura Argonaut, 2009, 2010. Tema VIII. 2013Etimologia i sensurile termenului stat.Interdependena dintre drept i stat.Constantele statului.Termenul stat a fost studiat din mai multe perspective, potrivit crora i interpretarea lui a fost diferit. Cele mai noi accepiuni ale termenului stat sunt cea istorico-geografic i cea politico-juridic, ambele viznd statul, dar punnd accentul pe alte elemente constitutive ale statului.

Noiunile de baz ale dreptului nu pot fi nelese i explicate n afara conexiunii lor cu noiunile definitorii ale statului. Statul i dreptul sunt produse ale evoluiei istorice a omenirii care s-au cristalizat ca valori fundamentale ale civilizaiei i care se intercondiioneaz reciproc.Cuvntul stat provine din latinescul status care iniial nu avea un neles sau sens strict determinat, exprimnd ideea generic de ceva stabil stabilitate, n neles de poziie, stare, situaie stabil, fel de a fi etc. Cu timpul, prin asociere cu ali termeni sau atribute cuvntul status primete treptat n limbajul roman antic i o semnificaie politic n expresii ca, de exemplu, status civitas (care desemna starea sau felul de a fi a guvernrii cetii) sau,status rei romanae (n nelesul de stat, stare, situaie a lucrurilor, a treburilor romane), sau status rei publicae (situaia treburilor publice) etc.

Prin evoluie, cuvntul status a dobndit valoarea unei expresii de sine stttoare. Sensul pe care l dm astzi acestui termen, a fost fundamentat n secolul al XVI-lea de ctre Nicolo Machiavelli printele tiinei politice moderne odat cu publicarea lucrrii Il Principe, n care spune c toate stpnirile care au avut putere asupra oamenilor sunt state, sunt Republici sau principate (Tutti sono stati e sono o Republiche o Principati). Una dintre insuficienele doctrinei lui Machiavelli const n aceea c nu detaeaz noiunea de stat de realitatea oamenilor care l constituie. Astfel, Machiavelli a legat statul de persoana Principelui, personaliznd statul. Important este c ncepnd cu Machiavelli cuvntul stat ncepe s desemneze instituia autoritii ntr-o form de organizare social a societii.

Ca organizaie politic a puterii, statul apare ca un ansamblu sau sistem articulat de instituii sau organisme, ca un mecanism de organe i instituii investite cu autoritate, prin care se realizeaz organizarea i conducerea societii, ordinea social.

Accepiunile termenului stat n limbajul politico-juridic contemporan (formulate de

juristul romn Gheorghe Bobo):

1. n accepiunea sau sensul istorico-geografic, prin stat se nelege populaia organizat pe un anumit teritoriu, delimitat prin frontiere, precum i relaiile economice, politice, culturale ale acesteia. n aceast accepiune noiunea stat are neles larg, fiind sinonim cu aceea de ar sau patrie. n aceast accepiune statul are ca elemente definitorii: populaia, organizarea politic a populaiei i, respectiv, teritoriul (delimitat prin frontiere), adic limitele geografice ale extinderii organizrii politice a acelei populaii.

2. Sensul politico-juridic al termenului stat este mai restrns ca sfer, dar mai relevant pentru coninutul pe care l exprim. n acest sens, prin stat se nelege organizaia politic de pe un anumit teritoriu, format din totalitatea organelor, mecanismelor sau instituiilor autoritii publice prin intermediul crora se realizeaz organizarea i conducerea general a societii. Aadar, n accepiune sau sens politico-juridic prin stat se nelege doar una din laturile sensului istorico-geografic. Pentru sensul politico-juridic al noiunii sau termenului stat se utilizeaz n mod curent termeni diferii10), ca de exemplu putere de stat, putere pub