Tehnologii de Manipulare Si Depozitare

of 35 /35
CUPRINS MEMORIU TEHNIC................................. 1 TEMA PROIECTULUI............................... 4 CAPITOLUL I.................................... 5 ALEGEREA UTILAJELOR DE BAZA SI VERIFICAREA STABILITATII ACESTORA IN CONDITIILE CONCRETE DE EXPLOATARE..................................... 8 I.1. PREZENTAREA SISTEMULUI DE DEPOZITARE IN VARIANTA 1 DE PROIECTARE.......................5 CAPITOLUL II.................................. 11 DIMENSIONAREA SPATIILOR PENTRU DEPOZITAREA MARFURILOR..................................... 7 CAPITOLUL III. DETERMINAREA INTENSITATII FLUXURILOR DE MARFURI CARE SOLICITA SISTEMUL SI CALCULUL NECESAR DE UTILAJE...................14 CAPITOLUL IV. CALCULUL CONSUMULUI DE ENRGIE AL UTILAJELOR SI INSTALATIILOR DIN DEPOZIT.......16 CAPITOLULV. CACULUL CHELTUIELILOR PENTRU MANIPULAREA MARFURILOR........................21 CAP. 6. VARIANTA A DOUA DE PROIECTARE – DEPOZIT DESERVIT PE VERTICALA DE TRANSLATOARE STIVUITOR SI TRANSPALETE ELECTRICE......................23 1

Embed Size (px)

description

it

Transcript of Tehnologii de Manipulare Si Depozitare

Tehnologii de Manipulare si Depozitare

CUPRINS1MEMORIU TEHNIC

TEMA PROIECTULUI4CAPITOLUL I5ALEGEREA UTILAJELOR DE BAZA SI VERIFICAREA STABILITATII ACESTORA IN CONDITIILE CONCRETE DE EXPLOATARE8I.1. PREZENTAREA SISTEMULUI DE DEPOZITARE IN VARIANTA 1 DE PROIECTARE5CAPITOLUL II.117DIMENSIONAREA SPATIILOR PENTRU DEPOZITAREA MARFURILOR

CAPITOLUL III. DETERMINAREA INTENSITATII FLUXURILOR DE MARFURI CARE SOLICITA SISTEMUL SI CALCULUL NECESAR DE UTILAJE14CAPITOLUL IV. CALCULUL CONSUMULUI DE ENRGIE AL UTILAJELOR SI INSTALATIILOR DIN DEPOZIT16CAPITOLULV. CACULUL CHELTUIELILOR PENTRU MANIPULAREA MARFURILOR21CAP. 6. VARIANTA A DOUA DE PROIECTARE DEPOZIT DESERVIT PE VERTICALA DE TRANSLATOARE STIVUITOR SI TRANSPALETE ELECTRICE23

MEMORIU TEHNICIn cadrul prezentului proiect se cere sa se proiecteze sistemul pentru depozitarea marfurilor paletizate.Se vor studia doua variante de manipulare a incarcaturii:

Varianta 1 depozit acoperit cu rampe laterale pentru incarcare-descarcare in/din mijlocul de transport auto.

Operatiile de manipulare din cadrul sistemului se vor executa cu electrostivuitor cu furca centrala.

Varianta 2 depozit dezvoltat pe vertiala, deservit de translatoare stivuitor si transpalete electrice.

Se cunoste din tema proiectului ca volumul anual de marfuri care intra in depozit este de 220000 [u.i/an]; greutatea incarcaturii 850 [daN]; coeficientul de depozitare 0,9; timpul mediu de pastrare a marfii de 3 zile.Nota de calcul a acestui proiect cuprinde 6 capitole in care s-a urmarit:

Alegerea utilajelor de baza si verificarea stabilitatii acestora; dimensionarea spatiului de depozitare; determinarea intensitatii fluxurilor de marfuri care solicita sistemul si determinarea numarului necesar de utilaje; calculul consumului de energie a utilajelor si instalatiilor; calculul cheltuielilor pentru exploatarea sistemului.

Pentru varianta 1, in urma calculelor, au rezultat:

spatii de depozitare: 2970 celule;

dimensiunea depozitului: 104 x 22 m;

amplasarea marfurilor: palete puse pe lungime, pe 5 nivele;

numar de electrostivuitoare: 12;

productivitati ale stivuitoarelor de 22 t/h;

cladiri: 2;

volumul de forta de munca rezultat: 15 angajati;

un consum de energie de

costul manipularii pe unitate: 1,74 RON;

necesarul de suprafata pentru amplasarea depozitului: 2288 m2Pentru varianta 2, in urma calculelor, au rezultat:

spatii de depozitare: 4060 celule;

dimensiunea depozitului: 75 x 22,8 m;

amplasarea marfurilor: palete puse pe latime, pe 7 nivele;

numar de palete pe stelaj 58;

numar de translatoare stivuitor: 6;

cladiri: 1;

volumul de forta de munca rezultat: 9 angajati;

costul manipularii pe unitate: 1,56 RON;

necesarul de suprafata pentru amplasarea depozitului: 1710m2Din compararea celor doua variante de proiectare putem spune ca varianta a doua de proiectare, depozit dezvoltat pe verticala deservit de translatoare stivuitoare si transpalete electrice, este varianta cea mai avantajoasa de proicetare.In aceasta varinata s-au obtinut costuri mai mici, atat cu forta de munca cat si cu achizitia utilajelor si constructia depozitului.Depozitul este format dintr-o singura hala de productie si ocupa o suprafata de 1710 m2TEMA PROIECTULUI

Se cere sa se proiecteze sistemul pentru depozitarea marfii paletizate conform datelor din Tabelul 1:

Volumul anual de marfuriGreutatea unitatii de incarcaturaTimpul mediu de pastrareCoeficientul de depozitare

In cadrul proiectului se vor studia doua variante de manipulare a incarcaturii:

Varianta 1 depozit acoperit cu rampe laterale pentru incarcare-descarcare in/din mijlocul de transport auto.

Operatiile de manipulare din cadrul sistemului se executa cu stivuitor cu furca frontala.

Varianta 2 depozit dezvoltat pe verticala, deservit de translatoare stivuitor si transpalete electrice.

Nota de calcul a proiectului va cuprinde urmatoarele capitole:

I. Alegerea utilajelor de baza si verificarea stabilitatii acestora in conditiile concrete de exploatare;

II. Dimensionarea spatiilor de depozitare;

III. Determinarea intensitatii fluxurilor de marfuri care solicita sistemul si calculul necesar de utilaje;

IV. Calculul consumului de energie al utilajelor si instalatiilor;

V. Calculul cheltuielilor pentru exploatarea sistemului;

VI. Compararea celor doua variante si alegerea variantei rationale de proiectare.

CAPITOLUL I ALEGEREA UTILAJELOR DE BAZ I VERIFICAREA STABILITII ACESTORA N CONDIIILE CONCRETE DE EXPLOATARE

I.1. PREZENTAREA SISTEMULUI DE DEPOZITARE IN VARIANTA 1 DE PROIECTARE

Depozitul este un loc, o suprafata in aer liber, o cladire sau un ansamblu de cladiri in care se aduc, se pastreaza si din care se livreaza mari cantitati de marfuri sau de materiale de diferite naturi. De regula, depozitele destinate pastrarii unor marfuri speciale sunt situate in spatii izolate, departe de marile aglomerari urbane, iar cele destinate marfurilor obisnuite sunt dispuse de cele mai multe ori la marginea oraselor, in incinta sau in apropierea firmelor care le detin.Marfa se depoziteaza intr-un sistem de tip hala prevazut cu rampe laterale pentru transferul unitatilor de incarcatura intre depozit si mijloacele de transport prin care se face aprovizionarea si livrarea marfurilor catre beneficiar.

Se presupune ca marfurile sosesc la depozit in vagoane acoperite iar livrarea marfurilor catre beneficiar se realizeaza cu ajutorul autocamioanelor.

O sectiune transversala prin depozit prezentata in Figura I.1.

Fig.I.1- Sectiune transversala prin depozit Dimensiunile orientative ale spatiului de depozitare (sectiunea transversala) sunt prezentate in Figura I.2.

Fig.I.2 Dimensiuni orientative ale spatiului de depozitarePrincipalele operatii de manipulare executate in depozit folosesc ca utilaj de baza electrostivuitoare cu capacitate mica de incarcare (1200 kg) cu furca frontala.

Operatiile principale de manipulare sunt:

a) preluarea unitatii de incarcatura din vagoanele de cale ferata si aducerea lor in depozit unde sunt stivuite sau pastrate in telaje (rafturi);

b) se efectueaza la livrarea marfurilor catre beneficiar, in aceasta situatie stivuitorul cu furca preia o unitate de incarcatura din raft si o incarca in autocamion;

c) transferul unitatii de incarcatura din vagoane, direct in autotrenuri (fara o depozitare reala), acest tip de operatii se mai numeste si transbordare directa. Ponderea acestor operatii este:

Constructia depozitului se caracterizeaza printr-o structura modulara (compartimente) amplasate succesiv in functie de volumul anual de marfuri depozitate:

I.2 ALEGEREA TIPULUI DE ELECTROSTIVUITOR SI VERIFICAREA STABILITATII ACESTUIA.

Stivuitoarele se aleg dupa o serie de criterii dupa cum urmeaza:a) capacitatea nominala de incarcare

b) inaltimea maxima de ridicare a furcilor

c) latimea minima a culoarelor dintre stelaje

d) sarcina pe rotile stivuitorului in timpul deplasarii cu incarcatura

Verificarea stabilitatii electrostivuitoruluiPentru verificarea stabilitatii stivuitorului se iau in considerare doua cazuri limita si anume:

A) Electrostivuitorul stationeaza pe o suprafata inclinata cu unghiul fata de orizontala, iar incarcatura este ridicata la inaltimea Hmax.(Fig. I.2.1) Formula de calcul pentru acest caz este:

ks1= (I.1)

unde:

MGs- momentele fortelor care tind sa pastreze stabilitatea electrostivuitorului

- suma momentelor care tind sa rastoarne electrostivuitorul

MG- suma momentelor date de componentele greutatii sarcinii in raport cu axa de rasturnare

Astfel relatia I.1 devine:

(I.2)

In aceasta relatie:Gs greutatea stivuitorului; [daN]a distanta de la suportul componentei normale a greutatii incarcaturii pana la axa de rasturnare; [mm]hc cota centrului de greutate a stivuitorului fata de planul de rulare; [mm]G greutatea unitatii de incarcatura; [daN]y ampatamentul electrostivuitorului; [mm]d diatanta de la componenta normala a greutatii stivuitorului la roata motoare a acestuia; [mm]

Hmax inaltimea maxima de stivuire; [mm]Calculul stabilitatii electrostivuitorului:d= 500mmhc= 450 mm

Hmax= 5300 mm y=1434 mmGs=1915 daN

G= 850 daN

= 5

Pentru cazul prezentat mai sus a poate lua doua valori si anume:

i) a1= 600 mm

Introducem datele in relatia I.2 si obtinem:

ks1=

Pentru ca electrostivuitorul sa fie considerat in conditii depline de siguranta coeficientul ks1 trebuie sa aiba valoarea minim 1,4

ii) a2 = 400 mm

ks1=

B) Stivuitorul se deplaseaza cu viteza v pe o suparafata de rulare inclinata cu unghiul fata de orizontala si la un moment dat franeaza brusc(Fig.I.2.2)In acest caz apar 2 forte de inertie Fi1 si, respectiv, Fi2 in centrele de greutate ale stivuitorului respectiv ale incarcaturii.

Coeficientul de stabilitate se calculeaza cu relatia: (I.3)

(I.3.1)

(I.3.2)

In relatiile de mai sus:

H1 distanta de la centrul de greutate al incaracaturii la planul suprafetei de rulare, [mm]G greutatea unitatii de incarcatura, [daN]v viteza in momentul franarii, [m/s]

g accelaratia gravitationala, [m/s2]

tF timpul necesar franarii stivuitorului, [s]

Pentru acest caz:

v= 10,1 km/h= 2,8 m/s

g= 10 m/s2G= 850 daN ; Gs=1915 daNtF=1 s

Fi1= daN

Fi2= daN

Se considera a=600 mmInlocuim datele in relatia I.3 si obtinem:

ks2=

Pentru ca stivuitorul sa fie considerat in conditii depline de siguranta ks2 trebuie sa aiba valoarea minim 1,15.ii) a= 400 mm

ks2=

Stivuitorul se afla in conditii depline de siguranta, deoarece atat ks1 cat si ks2 indeplinesc conditiile de siguranta.CAPITOLUL II. DIMENSIONAREA SPATIILOR PENTRU DEPOZITAREA MARFURILORSe va determina capacitatea necesara a depozitului:

(II.1)

unde:

Qa volumul anual de marfuri; [unit inc/ an]Z numarul zilelor lucratoare din an; [zile]kn coeficientul de neuniformitate a aprovizionari depozitului cu marfuri; kn=1,151,3

TD intervalul mediu de pastrare; KD coeficientul de depozitare.

Pentru a dimensiona spatiul necesar pornind de la ipoteza ca intreaga cladire este construita dintr-un numar de module.Cladirea este un spatiu ipotetic avand dimensiunile unui paralelipiped: L x D x H.

L distanta dintre axele a doua usi vecine ale cladirii;

D deschiderea cladirii (distanta dintre cei doi pereti);

H inaltimea maxima a stelajelor cu marfuri, plus 1,5 metri;

Baza elementelor de depozitare este reprezentata in figura II.1 si II.2.In aceste figuri :lc latimea minima a coridoarelor pentru circulatia utilajelor;lc

Ast=2500 mm;

In fig II.1:

bST = lp=800 mm;

LST lungimea stelajului

LST=L-lc (II.2)L=13 m= 13000 mm;

Se alege lc=2800 mm;LST=13000-2800= 10200 mm =10,2 m distanta de siguranta=150 mm;

Nx numarul de palete care se aseaza pe stelaj;

EMBED Equation.3 (II.3)

palete/stelajNz numarul de nivele pe verticala;

(II.4)

niveluri

hp inaltarea paletei cu incarcatura plasata deasupra;

hp=1200 mm;

D=22m.

NST= (II.5)NST=

Calculul numarului de celule:

(II.6)

celule

Numarul de elemente:

(II.7)

elemente

Lungimea depozitului:

m

In fig II.2:

bST = Lp=1200 mm;

LST lungimea stelajului

LST=L-lc

L=13 m= 13000 mm;

Se alege lc=3100 mm;LST=13000-3100= 9900 mm =9,9 m distanta de siguranta=150 mm;

Nx numarul de palete care se aseaza pe stelaj;

EMBED Equation.3

palete/stelaj

Nz numarul de nivele pe verticala;

niveluri

hp inaltarea paletei cu incarcatura plasata deasupra;

hp=1200 mm;

D=22m.

NST=

NST=

Calculul numarului de celule:

celule

Numarul de elemente:

elemente

Lungimea depozitului:

m

Pentru proiectia in plan orizontal a halei de depozitare se va alege varianta a 2 a (Fig II.4).CAPITOLUL III. CALCULUL NUMARULUI NECESAR DE STIVUITOAREIII.1 DETERMINAREA INTENSITATII FLUXURILOR DE MARFURI CARE SOLICITA SISTEMULPentru stabilirea fluxurilor de materiale se foloseste figura III.1:

Figura III.1 Fluxul de materiale

cu urmatoarele notatii:

MTA mijlocul de transport prin care se aprovizioneaza depozitul cu marfuri

D depozit

MTL mijlocul de transport prin care se livreaza marfurile catre beneficiari

- fluxurile de materiale

Apar trei fluxuri distincte in situatia de fata iar intensitatatile maxime ale celor trei fluxuri se calculeaza cu relatiile III.1, III.2, III.3.

[unitati manipulate/ora] (III.1)

[unitati manipulate/ora] (III.2) (III.3)

In aceste relatii:

QA volumul anual de marfuri [u.i./an]z numarul zilelor lucratoare dintr-un an;

TF - durata zilnica de functionare a depozitului [h/zi]

TF se alege 8 sau16 ore

kn coeficient de neuniformitate;

KD coeficient de depozitare

Productivitatea medie orara a unui stivuitor se calculeaza cu formula III.4:

(III.4)

unde: kT coeficient de folosire in timp a unui stivuitor

kT=0,60,8

Tc durata medie a unui ciclu de manipulare [s]

Tc=TD+TRC+To (III.5)

To suma timpilor de mers cu viteza constantaTo=4050 [s]

TD suma timpilor de deplasare in gol si cu incarcatura

TRC suma timpilor de ridicare si coborare a furcilor [s]

[s] (III.6)

unde:

l lungimea medie a unei semicursel=3040 [m]

v viteza de deplasare a stivuitorului

ad acceleratia la demarare a stivuitorului

aF acceleratia la franare a stivuitorului

(III.7)unde:

Hmed inaltimea medie de stivuirevRC viteza de ridicare si coborare a furcilor

[u/h]

In aceste conditii numarul de stivuitoare active este:

(III.8)

Pentru a tine seama de situatiile in care se defecteaza un stivuitor, se alege o rezerva de 15% din parcul activ.

Rezulta parcul din inventar:

(III.9)

CAPITOLUL IV. CALCULUL CONSUMULUI DE ENRGIE AL UTILAJELOR SI INSTALATIILOR DIN DEPOZIT

IV.1. CONSUMUL DE ENERGIE AL MECANISMELOR DE RULARE IN GOL SI IN SARCINA PENTRU UN STIVUITOR MECANIC.

Reprezentarea diagramelor de incarcare ale motoarelor mecanismelor de rulare la deplasarea de lungimea .

Date necesare:- coeficientul rezistentei la rulare w=0,0150,025;

- momentul de inertie al rotorului si cuplajului JR+JC=0,10,2 [kg/m2]

- turatia motoarelor n=10001200 [rot/min]

- randamentul motorului =0,60,8

Se vor lua in calcul doua ipoteze si anume:

1. Deplasarea stivuitorului cu incarcatura

tD (IV.1.1) (IV.1.2)

In aceste relatii:

v viteza de deplasare a stivuitorului; [m/s]

ad accelaratia la demarare; [m/s2 ]

af aceleratia la franare; [m/s2 ]

(IV.1.3)FR forta rezistenta la rulare; [daN]Gc greutatea stivuitorului; [daN]

Ginc greutatea incarcaturii; [daN]

Formula puterii necesare este urmatoarea:

[kW] (IV.1.4)

In aceaasta relatie:

- randamentul transmisiei;

Cuplul static rezistent are urmatoarea formula:

(IV.1.5)

- - viteza unghiulara a arborelui motorului [rad/s]

(IV.1.6)

Rezulta :

Cuplul dinamic rezistent MD se determina cu formula:

(IV.1.7)

unde:

EMBED Equation.3 - moment de inertie ; [kgm2]

- acceleratia unghiulara; [rad/s]

[rad/s] (IV.1.8)

rad/s

[kgm2] (IV.1.9)unde:

- - coeficient care tine seama de influenta maselor aflate in miscare de rotatie. Poate lua valori intre 1,051,25

- JR moment de inertie al rotorului motorului electric de actionare

- JC moment de inertie al cuplajului mecanic dintre arborele motorului si arborele de intrare al transmisiei mecanice

- mut masa proprie a utilajului, masa totala a caruciorului mecanic [kg]

- minc masa incarcaturii de pe platforma sau remorca [kg]

- v viteza de rulare [m/s]

- n turatia arborelui motorului [rot/min]

[kW] (IV.1.10)

2. Deplasarea stivuitorului fara incarcatura (gol)

In acest caz se vor folosi aceleasi formule ca la primul caz singura diferenta este ca in formulele unde apare Ginc acesta va lua valoarea 0

Astfel:

Pentru realizarea diagramelor de incarcare a motorului electric trebuie sa cunoastem spatiul de demarare, spatiul de franare si spatiul de mers cu viteza constanta.Acestea se determina cu urmatoarele formule:

[m] (IV.1.11)

[m] (IV.1.12)

[m] (IV.1.13)

EMBED Equation.3

Cele doua diagrame de incarcare sunt prezentate in Fig. IV.1.1 si Fig. IV.1.2

Consumul de energie necesar deplasarii caruciorului mecanic, se calculeaza ca arie a poligonului de variatie a puterii in timp

Consumul de energie la mers in sarcina:

[J] (IV.1.14) [J] (IV.1.15)

[J] (IV.1.16)

Consumul de energie la mers fara incarcatura:

IV.2. CALCULUL CONSUMULUI DE ENERGIE AL MECANISMULUI DE RIDICARE A SARCINILORDate necesare: Gc=150200 daN

wR=0,03

bc=0,50,8 m

l=700 mm

lc=200 mm

=0,60,7

[W] (IV.2.1)

[s] (IV.2.2)W0 consumul necesar pentru manipularea unei sarcini

- consumul necesar cu incarcatura pe furca

- consumul necesar fara incarcatura pe furca

(IV.2.3)

(IV.2.4)

- consumul total de energie al parcursului total

- numarul de manipulari efectuate de catre stivuitor in decurs de un an

La deplasarea stivuitorului cu incarcatura:

(IV.2.5)

(IV.2.6)

(IV.2.7)

daN

daN

kJLa deplasarea stivuitorului fara incarcaturaSe vor folosi aceleasi formule de mai sus cu mentionarea ca Ginc=0

[daN]

daN

CAPITOLULV. CACULUL CHELTUIELILOR PENTRU MANIPULAREA MARFURILOR

V.1. CHELTUIELI CU SALARIZAREA FORTEI DE MUNCA

TAB.V.1

LucratoriSalariu lunarAngajati

Conducatori de utilaje970 RON12

Lacatus intretinere1000 RON1

Lucrator necalificat670 RON2

(V.1)unde:

ni numarul lucratorilor din categoria isi salariul lunar

- coeficient cu valoarea 1,151,2

V.2. CHELTUIELI CU ENERGIA CONSUMATA DE MASINI, INSTALATII SI PENTRU ILUMINAREA LOCURILOR DE MUNCA

a) Cheltuieli cu consumul anual de energie al stivuitorului

1 kwh = 1,2 Ron

b) Consumul de energie pentru iluminarea locurilor de munca

Se utilizeaza corpuri de iluminat cu puterea instalata de 100W. Pe rampe se va instala cate un corp de iluminat la 25 de metri iar in interiorul depozitului cate unul la 25 m2Consumul de energie pentru iluminare

[kwh] (V.2.1)

c) Nci numarul total de corpuri de iluminat;

d) ta timpul mediu de functionare a unui corp de iluminat in ore/an;e) Pc puterea medie a unui corp de iluminat.

Pe rampe se vor folosi 10 corpuri de iluminatIn interiorul depozitului se vor folosi 92 corpuri de iluminat

V.3. CHELTUIELI PENTRU AMORTIZAREA MIJLOACELOR FIXE

V.4. CHELTUIELI PENTRU INTRETINEREA SI REPARATIILE UTILAJELORTab. V.2Den. mijl. fixeCost specificai[%]ri[%]

Cladire depozit800 Ron/m242

Stivuitoare62800 Ron1210

Rampe50 Ron/m241

Drum acces400.000 Ron/km54

C.F de acces1.000.000 Ron./km63

Tab. V.3

Den. mijl. fixeCost specificCost total

Cladire depozit800 Ron/m2800*3080=2.464.000 Ron

Stivuitoare62800 Ron68800*12=753.600 Ron

Rampe50 Ron/m250*250=12.500 Ron

Drum acces400.000 Ron/km400.000*1,5=600.000 Ron

C.F de acces1.000.000 Ron./km1.000.000*1,2=1.200.000 Ron

Total5.030.100

(V.4.1)

(V.4.2)

(V.4.3)In aceste formule:

CA cheltuieli pentru amortizarea mijloacelor fixe

CR cheltuieli cu intretinerea si reparatia utilajelor

VT valoarea totala a mijloacelor fixe

Cm costul mediu al manipularii

CA = 184.765 Ron/an

CR = 291.492 Ron/an

CAP. VI. VARIANTA A DOUA DE PROIECTARE DEPOZIT DESERVIT PE VERTICALA DE TRANSLATOARE STIVUITOR SI TRANSPALETE ELECTRICEVI.1. ALEGEREA UTILAJELOR DE BAZA

f) TS transpalete electriceg) GN capacitatea de incarcatura [daN]h) H inaltimea de stivuire [m]

i) v(x) viteza pe axa x [m/min]j) v(y) viteza pe axa y [m/min]

k) v(z) viteza pe axa z [m/min]

l) PD puterea nominala pentru deplasare utilaj [KW]m) PR puterea nominala pentru ridicarea sarcinilor [KW]

TS 8 GN=1000 daN

H = 8 m

v(x) = 80 m/minv(y) = 40 m/min

v(z) = 12 m/min

PD = 2,2 kW

PR = 7 kW

VI.2. DIMENSIONAREA SPATIILOR PENTRU DEPOZITARE SI CALCULUL NUMARULUI DE TRANSLATOARE

- capacitatea necesara depozit =2970 unitati

(VI.2.1)

numarul locurilor de depozitare dintr-un stelajL20406080100

147543

(VI.2.2)

Qa volumul anual de marfuri care intra in depozitkn coeficient de neuniformitate (1,151,3)

Kd coeficient de depozitare

TF durata zilnica de functionare a depozitului

Qe productivitatea orara de exploatare

(VI.2.3)

(VI.2.4)

L20406080100

Tc385687131187

Qe96.6464.2841.2627.4819.22

346913

translatoare stivuitorL0 = 55 m

stelaje

(II.2)

palete pe stelaj

(II.3)

nivele

(II.4)

celule

VI.3. CALCULUL CHELTUIELILOR DE EXPLOATARE PENTRU DEPOZITUL PROIECTAT

VI.3.1. CHELTUIELI CU SALARIZAREA

TAB.VI.3.1LucratoriSalariu lunarAngajati

Conducatori de utilaje970 RON6

Electromecanic intretinere1000 RON1

Mecanici necalificat670 RON2

(V.3.1.1)

ni numarul lucratorilor din categoria i

si salariul lunar

- coeficient cu valoarea 1,151,2

VI.3.2. CHELTUIELI CU ENERGIA CONSUMATA DE MASINI SI INSTALATIICheltuieli cu consumul anual de energie al translatorului stivuitor1 kwh = 1,2 Ron

Consumul de energie pentru iluminarea locurilor de munca

Se utilizeaza corpuri de iluminat cu puterea instalata de 100W. Pe rampe se va instala cate un corp de iluminat la 25 de metri iar in interiorul depozitului cate unul la 25 m2Consumul de energie pentru iluminare

[kwh] (V.3.2.1)

Nci numarul total de corpuri de iluminat;

ta timpul mediu de functionare a unui corp de iluminat in ore/an;

Pc puterea medie a unui corp de iluminat.

Pe rampe se vor folosi 2 corpuri de iluminat

In interiorul depozitului se vor folosi 20 corpuri de iluminat

VI.3.3. CHELTUIELI CU AMORTIZAREA MIJLOACELOR FIXE

VI.3.4 CHELTUIELI PENTRU INTRETINEREA SI REPARATIILE UTILAJELOR

Tab. V.2

Den. mijl. fixeCost specificai[%]ri[%]

Cladire depozit800 Ron/m242

Translatoare stivuitor120.000 Ron103

Transpalete electrice162

Rampe50 Ron/m241

Drum acces400.000 Ron/km54

C.F de acces1.000.000 Ron./km63

Tab. V.3

Den. mijl. fixeCost specificCost total

Cladire depozit800 Ron/m2800*430=344.000 Ron

Translatoare stivuitor120.000 Ron120.000 *5=600.000 Ron

Rampe50 Ron/m250*53,5=2675 Ron

Transpalete electrice

Drum acces400.000 Ron/km400.000*1,5=600.000 Ron

C.F de acces1.000.000 Ron./km1.000.000*1,2=1.200.000 Ron

Total4.810.800

(V.4.1)

(V.4.2)

(V.4.3)

unde:

CA cheltuieli pentru amortizarea mijloacelor fixe

CR cheltuieli cu intretinerea si reparatia utilajelor

VT valoarea totala a mijloacelor fixe

Cm costul mediu al manipularii

CA = 180.620 Ron/an

CR = 282.976 Ron/an

22

_1337543944.unknown

_1337594585.unknown

_1337603782.unknown

_1337605174.unknown

_1337680675.unknown

_1337720048.unknown

_1337755139.unknown

_1337759098.unknown

_1337755405.unknown

_1337720153.unknown

_1337720467.unknown

_1337755105.unknown

_1337720217.unknown

_1337720115.unknown

_1337719920.unknown

_1337719995.unknown

_1337680877.unknown

_1337679211.unknown

_1337679725.unknown

_1337680609.unknown

_1337679654.unknown

_1337605338.unknown

_1337679111.unknown

_1337605201.unknown

_1337604107.unknown

_1337605063.unknown

_1337605098.unknown

_1337604150.unknown

_1337603892.unknown

_1337603965.unknown

_1337603858.unknown

_1337601262.unknown

_1337602874.unknown

_1337603390.unknown

_1337603778.unknown

_1337603323.unknown

_1337602590.unknown

_1337602718.unknown

_1337601357.unknown

_1337594990.unknown

_1337595068.unknown

_1337595074.unknown

_1337595034.unknown

_1337594893.unknown

_1337594941.unknown

_1337594768.unknown

_1337593110.unknown

_1337593905.unknown

_1337594334.unknown

_1337594460.unknown

_1337594554.unknown

_1337594394.unknown

_1337594100.unknown

_1337594286.unknown

_1337594033.unknown

_1337593474.unknown

_1337593697.unknown

_1337593807.unknown

_1337593538.unknown

_1337593253.unknown

_1337593460.unknown

_1337593178.unknown

_1337546061.unknown

_1337592418.unknown

_1337592827.unknown

_1337592883.unknown

_1337592633.unknown

_1337546179.unknown

_1337546225.unknown

_1337546127.unknown

_1337545351.unknown

_1337545656.unknown

_1337545697.unknown

_1337545391.unknown

_1337545256.unknown

_1337545307.unknown

_1337544933.unknown

_1337518647.unknown

_1337543487.unknown

_1337543764.unknown

_1337543846.unknown

_1337543869.unknown

_1337543815.unknown

_1337543594.unknown

_1337543675.unknown

_1337543549.unknown

_1337528045.unknown

_1337528285.unknown

_1337543419.unknown

_1337528166.unknown

_1337527941.unknown

_1337527959.unknown

_1337527578.unknown

_1334575858.unknown

_1336809103.unknown

_1337517744.unknown

_1337518253.unknown

_1337518634.unknown

_1337518130.unknown

_1337516763.unknown

_1337517651.unknown

_1337516529.unknown

_1336769475.unknown

_1336808830.unknown

_1336808950.unknown

_1336772471.unknown

_1335428222.unknown

_1335429872.unknown

_1335430859.unknown

_1336769456.unknown

_1335434078.unknown

_1335444180.unknown

_1335444324.unknown

_1335430939.unknown

_1335430625.unknown

_1335430810.unknown

_1335430192.unknown

_1335429441.unknown

_1335429582.unknown

_1334577938.unknown

_1334578646.unknown

_1334580562.unknown

_1335205898.unknown

_1335206468.unknown

_1334580634.unknown

_1334580492.unknown

_1334578245.unknown

_1334576068.unknown

_1334577486.unknown

_1334575965.unknown

_1330889520.unknown

_1332773298.unknown

_1334575434.unknown

_1334575755.unknown

_1334575787.unknown

_1334575629.unknown

_1332776738.unknown

_1334575334.unknown

_1332773385.unknown

_1332771682.unknown

_1332772038.unknown

_1332772523.unknown

_1332772697.unknown

_1332772460.unknown

_1332772089.unknown

_1332771933.unknown

_1330889792.unknown

_1330889922.unknown

_1330889627.unknown

_1330077539.unknown

_1330888170.unknown

_1330888318.unknown

_1330888843.unknown

_1330888258.unknown

_1330886770.unknown

_1330802165.unknown

_1330802270.unknown

_1330886635.unknown

_1330801245.unknown

_1329256595.unknown

_1329261559.unknown

_1329256579.unknown

_1329256250.unknown