Stabilizarea solului

download Stabilizarea solului

If you can't read please download the document

Embed Size (px)

description

Stabilizarea solului pentru constructia de drumuri

Transcript of Stabilizarea solului

Stabilizarea solului pentru construcia drumurilor

Stabilizarea solului presupune modificarea uneia sau mai multor proprieti ale acestuia, prin metode mecanice sau chimice, pentru a crea un sol mbuntit ce poseda proprietile dorite.

Solurile pot fi stabilizate pentru a crete rezistenta, durabilitatea sau pentru a preveni eroziunea i pentru blocarea formarii prafului.

Indiferent de scopul urmrit, rezultatul dorit l reprezint crearea unui sol care sa reziste n condiiile impuse pe durata de exploatare proiectata.

Exista numeroase metode prin care un sol poate fi stabilizat i toate aceste metode se ncadreaz n doua mari categorii:stabilizare mecanic

stabilizare chimic

Unele tehnici de stabilizare utilizeaz o combinaie intre stabilizarea mecanica i cea chimica.

Stabilizarea mecanica urmrete fie alterarea compoziiei solului fie crearea unei bariere n sol pentru obinerea efectului dorit.

Stabilizarea chimica presupune alterarea compoziiei chimice a solului pentru obinerea proprietilor dorite.

Stabilizarea mecanica este o metoda expeditiva i economica pentru mbuntirea proprietilor solului. Atunci cnd stabilizarea mecanica nu produce rezultatele urmrite trebuie avuta n vedere stabilizarea chimica sau folosirea materialelor geotextile.

Stabilizarea mecanica

Stabilizarea mecanica produce, n urma compactrii, o interconectare a agregatelor solului.Distribuia agregatelor dimensionale n sol trebuie s fie realizata n aa msura nct, n urma compactrii, sa rezulte o masa de sol densa.Stabilizarea mecanica se poate realiza prin amestecarea particulelor de sol, pentru obinerea unei distribuii uniforme a acestora, urmata de compactare. Alternativ pot fi adugate alte agregate dimensionale n procesul de amestecare pentru a forma o masa cu distribuie uniforma a agregatelor.Elementele eseniale pentru obinerea unui sol stabilizat sunt:distribuia uniforma a agregatelor

un liant (sol) satisfctor

realizarea unui amestec adecvat

Solul folosit ca liant are rolul de a asigura un coeficient de frecare ridicat intre agregate.Cele mai bune agregate sunt sunt cele cu distribuie uniforma a sortimentelor dimensionale de la grosier la fin datorit stabilitii ridicate i faptului ca pot fi compactate mai uor. Din aceasta categorie fac parte: piatra sparta, pietri, nisip, zgura. Se pot folosi cu succes i alte materiale locale cum ar fi: granit spart, halde de steril, piatra de var, minereu de fier.Fraciunea de material fin prezenta n sol are rolul de material de umplutura i liant asigurnd coeziunea celorlalte fraciuni. n general se folosete fraciunea cea mai fina (praf) rezultata din operaiile de concasare. Natura i proporia acestui liant trebuie atent controlata deoarece prezenta lui n cantiti mari va determina o cretere n volum, prin absorbia apei, cu efecte nedorite.Stabilizarea mecanica poate fi folosit pentru patul drumului, terasament i suprafaa de rulare obiectivul fiind amestecarea agregatelor disponibile astfel nct, dup compactare, solul rezultat sa prezinte caracteristicile dorite.Obiectivul stabilizrii mecanice este amestecarea agregatelor ( materialelor ) disponibile local astfel nct, n urma compactrii, s se asigure stabilitatea urmrit.

Stabilizarea chimica

Stabilizarea chimica presupune incorporarea lianilor n sol n scopul mbuntirii uneia sau mai multor proprieti.Stabilizarea chimica este folosit atunci cnd stabilizarea mecanica nu poate produce rezultatele dorite i cnd nlocuirea solului nu este posibila sau este prea costisitoare.Peste 90% din stabilizrile chimice au la baza ca liant:ciment

var

cenua rezultata din arderea crbunelui

materiale bituminoase

Unele dintre materialele folosite ca liani pot conine elemente duntoare pentru sntate i mediu i de aceea trebuie luate msuri speciale la folosirea i manipularea acestora.

La alegerea liantului pentru stabilizare chimica, trebuie s se in cont de:tipul de sol

destinaia stratului stabilizat

proprietile solului care se doresc a fi mbuntite

rezistenta i durabilitatea stratului stabilizat

cost i protecia mediului

Cimentul poate fi utilizat ca liant pentru o gama larga de agregate cu condiia ca indicele de plasticitate al solului s fie mai mic de 30.La incorporarea cimentului n sol trebuie avut n vedere ca temperatura s fie mai mare de 5 C i s se menin pe tot decursul perioadei desfurare a reaciilor chimice n mixtura de sol realizata.

Varul se folosete n general pentru solurile cu agregate fine sau moderate pentru reducerea indicelui de plasticitate, creterea gradului de prelucrare i a rezistenei.La incorporarea varului n sol trebuie avut n vedere ca temperatura s fie mai mare de 15 C i s se menin pe tot decursul perioadei desfurare a reaciilor chimice n mixtura de sol realizata.Solurile stabilizate cu var i ating rezistenta maxima n 14 28 zile de la formarea mixturii iar n aceasta perioada trebuie evitata expunerea drumului la trafic greu.

Cenua de la centralele termoelectrice sau vulcanica este un material cu coninut ridicat de compui pe baza de silicon i aluminiu. n amestec cu var i apa formeaz o masa cementata capabila sa reziste unor forte mari de compresiune.

Materiale bituminoase cel mai ntlnite sunt:ciment asfaltic

asfalt recuperat

emulsii bituminoase

Alegerea materialului pentru amestec depinde de tipul de sol ce urmeaz a fi stabilizat, metoda de stabilizare i condiiile de mediu.

Consideratii practice pentru stabilizarea solurilor n vederea construciei de drumuri

Stabilizarea mecanica

Proceduri pentru stabilizarea mecanica a solurilor.