Sănătatea sexuală și reproductivă

of 4 /4
Sănătatea sexuală și reproductivă în Europa de Est și Asia Centrală

Embed Size (px)

Transcript of Sănătatea sexuală și reproductivă

 • p-1.pdf 1 04/07/16 14:26

  Sntatea sexual i reproductivn Europa de Est i Asia Central

 • 10%

  20%

  30%

  40%

  50%

  60%

  70%

  Alb

  aniaA

  rmen

  ia

  Aze

  rbai

  dja

  n

  Bela

  rus

  Bosn

  ia

  i Her

  eg

  ovi

  naBu

  lgar

  ia

  Geo

  rgia

  za

  hst

  an

  Rep

  ub

  lica

  Krg

  zst

  an

  Rep

  ub

  lica

  Mo

  ldo

  va

  Rom

  nia

  Fed

  era

  ia R

  us

  Serb

  ia

  Tad

  jikis

  tan

  Fost

  a Re

  pu

  blic

  Iu

  go

  slav

  a

  Mac

  edo

  nie

  i

  Turc

  ia

  Turk

  men

  ista

  n

  Ucr

  ain

  aUzb

  ekis

  tan

  Niv

  elu

  l mo

  nd

  ial

  Reg

  iun

  ile c

  el m

  ai p

  uin

  dez

  volta

  te

  Asigurarea accesului universal la sntatea i drepturile sexuale i reproductive este o prioritate esenial pentru UNFPA n Eu-ropa de Est i Asia Central. De la nceputul anilor `90, n aceas-t regiune numrul femeilor care decedau drept urmare a com-plicaiilor n timpul sarcinii sau la natere s-a micorat de peste 2 ori. n prezent, femeile pot pla-nifica mai bine cnd i ci copii s nasc. Dar nu toate femeile au beneficiat n mod egal de pe urma acestui progres. Femeile tinere, cu un venit precar, anal-fabete, din minoritile etnice, migrante, din populaia mobil i cele din regiunile rurale nc se mai confrunt cu obstacole sem-nificative atunci cnd ncearc s acceseze serviciile i informaiile de care au nevoie pentru a-i proteja sntatea. nc mai sunt multe de fcut pentru a pune ca-pt deceselor ce pot fi prevenite i morbiditii n rndul femeilor de vrst reproductiv i pentru a oferi tuturor posibilitatea de a-i exercita drepturile umane, inclu-siv drepturile ce in de cele mai intime i fundamentale aspecte ale vieii.

  Persistena deceselor materne care pot fi prevenite

  Indicatorii sntii materne variaz foarte mult att la nivel naional, ct i n com-paraie cu alte ri din regiune. Ratele mortalitii materne i ale morbiditii care pot fi prevenite sunt n general mai mari n Asia Central. Grupurile de populaie marginalizate, cum ar fi romii, se confrunt, de asemenea, cu rate nalte ale morta-litii materne din cauza accesului limitat la serviciile calitative de sntate sexual i reproductiv.

  Sarcinile nedorite i avorturile nesigure

  n regiune, rata utilizrii mijloacelor moderne de contracepie este una dintre cele mai mici din lume, n special n Europa de Sud-Est i n Sudul Caucazului, de aceea numrul de sarcini neplanificate este mare, n special n rndul tinerilor i al grupu-rilor de populaie social marginalizate. n aceast regiune, ratele naterilor n rndul adolescentelor sunt de aproximativ trei ori mai mari n comparaie cu Europa de Vest. ntreruperea sarcinii continu s fie o metod de contracepie n multe ri, iar avorturile nesigure continu s fie o provocare. Consilierea insuficient, preurile ridicate, lipsa de opiuni i aprovizionarea incert sunt civa dintre factorii care mpiedic utilizarea metodelor moderne de contracepie.

  Ratele nalte ale morbiditii din cauza cancerului de col uterin i a infeciilor cu transmitere sexual

  Ratele nalte ale morbiditii din cauza cancerului de col uterin i a infeciilor cu transmitere sexual (ITS), precum i creterea incidenei infeciei HIV provoac n regiune preocupri serioase i interdependente cu privire la sntate. Europa de Est i Asia Central este una dintre puinele regiuni din lume care nregistreaz o cretere a incidenei infeciei HIV; se estimeaz c n aceast regiune aproape 1,1 milioane de persoane triesc cu HIV. Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des ntlnit tip de cancer n rndul femeilor cu vrste cuprinse ntre 15 i 44 de ani, iar, n comparaie cu rile din Europa de Vest, femeile din Europa de Est i Asia Central sunt expuse unui risc de 10 ori mai mare de deces cauzat de aceast boal.

  Revigorarea politicilor i valorilor sociale conservative

  Obstacolele de ordin social i politic ce in de discriminarea de gen i intensifica-rea valorilor sociale conservative continu s stopeze abordarea bazat pe drepturile omului, care prevede asigurarea accesului universal la servicii comprehensive de s-ntate sexual i reproductiv. n contextul reducerii numrului populaiei n gene-ral, mai multe ri din regiune examineaz posibilitatea de a adopta sau deja pun n aplicare politici de ncurajare a natalitii, menite s creasc ratele fertilitii, ns care pot avea efecte negative asupra deciziilor oamenilor de a avea copii i asupra strii lor de sntate.

  *Utilizarea metodelor de contracepie moderne n rndul femeilor de vrst reproductiv (15-49 ani), care sunt cstorite sau sunt ntr-o relaie. Sursa: UNFPA, Raportul cu privire la starea populaiei lumii, 2014.

  Principalele preocupri

  Rata utilizrii contraceptivelor (metode moderne)*

 • Repu

  blic

  a K

  rgz

  stan

  Turk

  men

  ista

  n

  Tadj

  ikis

  tan

  Geo

  rgia

  Uzb

  ekis

  tan

  Rom

  nia

  Arm

  enia

  Uzb

  ekis

  tan

  Aze

  rbai

  djan

  Ucr

  aina

  Alb

  ania

  Repu

  blic

  a M

  oldo

  va

  Turc

  ia

  Serb

  ia

  Bulg

  aria

  Bela

  rus

  -

  (la nivelde regiune)

  1990 1995 2000 2005 2010 2013

  20

  30

  40

  50

  60

  70

  10

  80

  Bosn

  ia

  i Her

  ego

  vina

  Fede

  raia

  Rus

  Fost

  a Re

  publ

  ic

  Iugo

  slav

  a

  Mac

  edon

  iei

  UNFPA depune efort pentru a asigura accesul universal la sntatea sexual i reproductiv i promoveaz drepturile reproduc-tive i planificarea familial, ca premize eseniale n procesul de reducere a mortalitii i morbiditii materne, prin intermediul unei varieti de programe inovatoare, ajustate la particularitile rilor vizate, implementate n parteneriat cu guvernele, soci-etatea civil i furnizorii de servicii medicale

  Sporirea accesului la metode mo-derne de contracepie i la servi-cii calitative de sntate sexual i reproductiv UNFPA folosete n activitatea sa parte-neriatele public-private, marketingul so-cial i o abordare a ntregii piee pentru a mbunti accesul la metode moderne de planificare familial. De asemenea, colaboreaz cu guvernele naionale pen-tru a elabora i adopta planuri i strate-gii naionale ce vizeaz sntatea sexual i reproductiv, programe de reformare a sistemului de sntate i strategii de securizare a contracepiei, care mbun-tesc accesul la planificarea familial, n special n rndul comunitilor margi-nalizate. Scopul final al eforturilor depuse este reducerea numrului de avorturi i de-cese materne, prin prevenirea sarcinilor neplanificate i a celor supuse unui risc major, precum i prevenirea miilor de cazuri noi de ITS i HIV, prin mbun-tirea accesului la prezervative.

  n rezultatul activitilor de advocacy, bazate pe dovezi i a dialogului politic, realizate cu sprijinul UNFPA, Albania, Armenia, Moldova i Turkmenistan au elaborat politici naionale, strategii i planuri de aciuni pentru a asigu-ra procurarea i furnizarea durabil a contraceptivelor la nivel naional.

  * Rate estimate ale mortalitii materne (numrul deceselor materne la 100,000 de nou-nscui vii) pe ar, n 2013 (cu albastru) i pentru ntreaga regiune, n perioada anilor 1990-2013 (cu gri)

  Sursa: Tendine n mortalitatea matern: 1990-2013. Estimri furnizate de OMS, UNICEF, UNFPA, Ban-ca Mondial i Direcia pentru Populaie a ONU

  Consolidarea serviciilor de asis-ten medical obstetrical i neonatalUNFPA susine programe de promova-re a politicilor i a practicilor de succes n domeniul asistenei medicale obste-tricale, neonatale i perinatale, inclusiv privind analiza confidenial a fiecrui caz de deces matern, precum i msurile menite s contribuie la instituionali-zarea acestor practici, n particular n zonele ndeprtate i rurale.

  n regiunea Europei de Est i Asiei Centrale s-a reuit garantarea accesu-lui practic universal la asistena me-dical antenatal, iar 95% de nateri n regiune sunt asistate de personal medical calificat. Din 1990, mortali-tatea matern a sczut de la 66 la 27 de cazuri la 100,000 de nou-nscui vii.

  Susinerea efortului de mbun-tire a calitii serviciilor de s-ntaten colaborare cu ministerele i presta-torii de servicii, UNFPA depune efort pentru a mbunti calitatea servicii-lor de sntate sexual i reproductiv, precum i capacitatea prestatorilor de

  servicii medicale de a contribui la mbu-ntirea sntii mamei i a copilului. De asemenea, UNFPA susine dezvolta-rea i implementarea unor ghiduri cli-nice, bazate pe dovezi privind sntatea sexual i reproductiv, n baza celor mai bune experiene internaionale.

  n Tadjikistan, UNFPA a oferit sprijin Ministerului Sntii pentru a crea centre de sntate reproductiv pe ntreg teritoriul rii, ceea ce a i con-tribuit la creterea numrului de femei care au beneficiat de investigaii medi-cale pe parcursul sarcinii i de servicii profesionale n timpul naterii.

  Asisten pentru prevenirea can-cerului de col uterinnlturarea diferenelor n serviciile de sntate sexual i reproductiv privind prevenirea cancerului de col uterin, acti-vitile de advocacy de nivel nalt i cre-terea nivelului cunotinelor populaiei despre metodele de prevenire ale acestei maladii, asigurarea integrrii componen-telor de prevenire n sistemele de snta-te toate acestea constituie preocupri principale ale UNFPA i ale partenerilor si naionali, regionali i internaionali.

  Activitatea UNFPA n regiune

  Rata mortalitii materne n Europa de Est i Asia Central*

 • Peste 44 000 de femei din Georgia beneficiaz n fiecare an de servicii de screening de col uterin, oferite nce-pnd cu anul 2008, cu susinerea pro-gramului de parteneriat dintre Guvern i UNFPA.

  Fortificarea capacitilor de co-lectare i analiz a datelor pentru politici bazate pe doveziUNFPA ofer suport n procesul de analiz a datelor i de cercetare a tuturor aspectelor principale cu privire la sn-tatea sexual i reproductiv, inclusiv a particularitilor de comportament care afecteaz negativ cererea pentru servici-ile de planificare familial i, n special, privind metodele moderne de contra-cepie i informaiile despre necesitile

  grupurilor vulnerabile. Aceste date sunt utilizate n activitatea de advocacy baza-t pe dovezi, pentru a mbunti legis-laia i politicile cu privire la sntatea sexual i reproductiv.

  Activitatea UNFPA de advocacy ba-zat pe dovezi, pentru mbuntirea capacitii naionale de colectare a datelor, analiz i dialog politic a avut drept rezultat elaborarea unor politici mai solide cu privire la sntatea sexu-al i reproductiv i finanare spori-t din partea statului, a programelor de sntate sexual i reproductiv n Turcia, Krgzstan i n fosta Republi-c Iugoslav a Macedoniei.

  Colaborarea cu guvernele pentru a nltura obstacolele ntmpinate (de exemplu, cele determinate de vrst, stare civil, condiii socioeconomice sau amplasare geografic) n accesarea serviciilor de sntate sexual i repro-ductiv sau a mijloacelor de contra-cepie.

  Consolidarea capacitilor de inter-venie, prevenire i control a infec-iilor cu transmitere sexual, inclusiv a infeciei HIV, innd cont de faptul c incidena acestora este n cretere n regiune.

  Consolidarea capacitii rilor de a colecta i a analiza datele, precum i de a asigura elaborarea programelor i politicilor naionale bazate pe dovezi.

  Promovarea unui acces mbuntit la serviciile de sntate sexual i re-productiv prietenoase tinerilor i la o educaie sexual comprehensiv i conform cu vrsta.

  Crearea unor cadre legale care s asigu-re respectarea i protejarea drepturilor sexuale i reproductive i informarea fiecrei persoane despre drepturile ei i despre exercitarea acestor drepturi fr discriminare.

  Consolidarea sistemelor naionale de sntate i a capacitilor instituiilor de a implementa strategii de sntate i planuri de reducere a mortalitii i morbiditii, care pot fi prevenite, stu-diind cauzele apariiei acestora; pre-starea serviciilor calitative i eficiente de asisten medical obstetrical i antenatal, a serviciilor de planificare familial, de screening de col uterin; prevenirea i managementul compli-caiilor cauzate de avorturile nesigure.

  Copert: UNFPA Pagina 4: UNFPA

  Fondul ONU pentru PopulaieOficiul Regional pentru Europa de Est i Asia Central Istanbuleeca.unfpa.orgemail: [email protected]

  UNFPAPentru o lume n care fiecare sarcin este dorit, fiecare natere este sigur i fiecare tnr i poate realiza potenialul.

  Prioriti pentru viitor