REVISTA Clinica Doctor Lungu

download REVISTA Clinica Doctor Lungu

of 24

 • date post

  09-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  27
 • download

  1

Embed Size (px)

description

REVISTA INFORMATII, FALTICENI, DOCTOR LUNGU

Transcript of REVISTA Clinica Doctor Lungu

 • Ce este nou la Clinica Doctor Lungu?

  Ecografie 3D/4D

  Dr. Filip Marian ne vorbete:Ce este dermatita de scutec?

  De ce s merg la stomatolog la fiecare ase luni?

  Cum s scapi de teama de dentist

  Ortodonie dentar

  SISTEMUL BREDENTFAST & FIXED

  NR. 1 APRILIE 2015

 • CUPRINS

  Cnd ne facem analize?

  SISTEMUL BREDENTFAST & FIXED

  Ecografie 3D/4D

  Medicin de familie

  Ce este nou la Clinica Doctor Lungu?

  Ce este dermatita de scutec?

  11 motive pentru care s alegiun implant dentar

  De ce s merg la stomatolog la fiecare ase luni?

  Cum s scapi de teama de dentist

  Ortodonie dentar

  Mun. Flticeni, str. Republicii, nr. 16,

  jud. SuceavaTel: 0230540424

  email: office@doctorlungu.roweb: www.doctorlungu.ro

 • De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriulde specialitate sau in conditiile spitalizarii. Exista si analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocaziaexamenelor medicale periodice (solicitate de institutia pentru care ne desfasuram activitatea) si analize medicalesolicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viata. Mai exista analizele pe care le facem dinproprie initiativa, din curiozitate si pentru a ne verifica starea de sanatate, fara a avea trimitere de la un medicsau o institutie. Indiferent de motivele pentru care dorim sa ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineata,preferabil intre orele 7:00 - 9:00, si nu pentru ca acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru ca este perioadaoptima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Putine sunt exceptiile de la aceastaregula, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIANExudatul faringian se recolteaza dimineata nainte de a consuma alimente sau lichide deoarece acesteasterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene. Este important sa evitamspalarea dintilor pentru ca majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturnd rezultatul exudatului faringian (care n aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni). Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exudatuluifaringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

  PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA SANGELUI

  Recoltarea sngelui se face dimineata nainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci)pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele.

  PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA URINEI

  Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, ntr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina. Pentru urocultura recoltarea se face tot din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), ntr-un recipient de recoltare steril, cu gtul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Urocultorul trebuie obtinut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei)

  de la laborator. Transportul recipientului la laborator trebuie sa se faca n mai putin de 1 ora de la recoltare. Este important ca recoltarea sa se faca nainte de nceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista. Din cauza eliminarii intermitente a germenilor, se recomanda 3 recoltari (uroculturi) succesive. n cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la ntreruperea tratamentului.

  CND NE FACEM ANALIZE?

  3

 • Instructiuni de recoltare adult:

  -se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun; la femei, n cazul n care este prezenta osecretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce n vagin un tampon steril; -se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile; -se urineaza o cantitate mica n toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista n mod obisnuit n segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza n recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu); -pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala; de asemenea nuse atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

  INSTRUCTIUNI DE RECOLTARE LA SUGARI:

  -se curata zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun; -nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea; nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice; -se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior (n fata) de anus; -se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, avnd grija ca orificiulurinar sa fie n interiorul pungii; Atentie! se ataseaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei; -imediat dupa ce copilul urineaza n punga de recoltare (sau ct mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator n conditii corespunzatoare.

  PREGATIREA PENTRU RECOLTAREA MATERIILOR FECALE

  Recoltarea materiilor fecale se face n recipiente specializate, numite coprocultoare (obtinute de la sediul laboratorului). Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor n coprocultorul fara mediu de cultura. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de cteva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic. Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesita recoltarea materiilor fecale fie n coprocultorul fara mediu de cultura, fie n coprocultorul cu mediu de cultura (atunci cnd materiile fecale nu pot fi aduse la laborator ntr-un interval de 30-60 minute de la recoltare). Dac este recoltat seara se pstraz la temperatura camerei pentru coproparazitologic iar pentru coprocultur se poate pstra la frigider la temperaturi joase. Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseste o metoda imunologica, este necesara o restrictie alimentara. Pacientul are obligativitatea de a nu consuma cu cel putin 4-5 zile nainte de analize produse din carne, sau medicamente cu fier. El trebuie s in un regim alimentar alb. Pacientul trebuie s evite consumul urmtoarelor alimente: ridichi, ciuperci, brocoli, conopid, mere, portocale, banane, struguri i pepene deoarece acestea pot duce la un rezultat al testului chiar cnd nu se gsete snge n materiile fecale. De asemenea, pacientul trebuie s evite consumul de carne roie, aspirin, suplimente alimentare cu fier sau vitamina C. Un pacient nu trebuie s efectueze testul n perioada menstrual sau dac sufer de sngerri active cauzate de hemoroizi. Testul poate fi influenat de mai muli factori, precum administrarea de aspirin, medicamente antiinflamatorii, anticoagulante, folosirea de laxative, consumul de suplimente alimentare cu vitamina C sau fier, consumul de anumite legume. Rezultatele nu sunt concludente dac proba a fost recoltat n timpul menstruaiei, dac pacientul sufer de sngerare cauzat de hemoroizi, fisuri anale.

  CN

  D N

  E FA

  CEM

  ANA

  LIZE

  ?

  4

 • SISTEMUL BREDENTFAST & FIXED

  Clinica stomatologica Doctor Lungu pune la dispozitia clientilor o modalitate de tratament revoluionara, pentru pacienii edentai total sau care sunt in pericol de a ajunge astfel, UNIC IN JUDETUL SUCEAVA sistemul BREDENT FAST and FIXED, sistem care si-a castigat o reputatie indreptata spre calitate superioara in intreaga lume. Acesta are la baza filosofia conform careia se creeaza o simbioza perfecta intre produsele de implantologie orala cu tehnici dentare moderne ce au ca finalitate reducerea considerabila a timpului de tratament, a costurilor si in special a impactului asupra psihicului pacientului. NOUTATEA consta in faptul ca pacientii primesc in aceeasi zi implantele si o lucrare provizorie BREDENT VISIO LIGN, ceea ce imbunateste considerabil gradul de acceptare al tratamentului. Oferim astfel dinti ficsi, stabili si cu rezultate fizionomice predictibile pentru pacientii nostri. Un alt avantaj al sistemului Bredent Fast & Fixed este utilizarea osului nativ al pacientului, raspunzand nevoilor acestuia, operatiile de augmentare nemaifiind necesare. Solutia utilizata anterior de Ledermann era plasarea unor implante lungi, care sa aiba stabilitate primara foarte buna si unirea lor printr-o constructie bara, la scurt timp dupa operatie, in asa fel incat tot ansamblul sa functioneze unitar. Pacientul urma apoi sa primeasca o proteza totala, mobilizabila, care constituia solutia de protezare provizorie sau pe termen mediu; totusi, acest concept nu indeplineste una din cele mai importante dorinte ale pacientilor: dinti ficsi in aceeasi zi; in continuare pacientii ar trebui sa revina pentru controlul adaptarii supraprotezei, pentru captusirea si reconditionarea ei. Aceste vizite repetate sunt un inconvenient atat pentru pacient, cat si pentru medic, daca avem in vedere secolul in care traim...cel al vitezei. Conceptul lui Ledermann a fost modificat de catre Paulo Malo, care a venit cu ideea de a plasa implantemai lungi , cu inovatia ca cele distale sunt angulate. Astfel, avand implante mai lungi, creste stabilitatea primara,iar unind aceste implante intr-o constructie pasiva, lipsita de tensiuni, obtinem o punte provizorie, fixa, cu sprijin exclusiv implantar. Constructia definitiv