SPSS 10 - MANUAL - Ovidiu LUNGU

download SPSS 10 - MANUAL - Ovidiu LUNGU

of 95

 • date post

  30-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  1.033
 • download

  15

Embed Size (px)

Transcript of SPSS 10 - MANUAL - Ovidiu LUNGU

OVIDIU LUNGU

SERIA PSIHOLOGIE EXPERIMENTAL I APLICAT

FAMILIARIZAREA CU PROGRAMUL SPSS 10.0Cuprins: - deschiderea programului si prile componente - deschiderea unei baze de date - crearea unei baze de date - definirea variabilelor - salvarea fiierelor - output-ul Banaliti importante pentru studenii poei. Muli studeni vin la psihologie pentru a scpa de numere, de matematic i pentru c le place s "se joace" cu cuvintele. Probabil c aa se ntmpl i cu dumneavoastr. Ai ales psihologia pentru c suntei fascinai de oameni, de comportamentul lor, de viaa lor interioar, chiar de viaa voastr proprie. V spun bine ai venit la acest curs de statistic aplicat i v asigur c el este un curs special, ncrederea mea, ncercnd s fiu un ghid n lumea statisticii, vine de la faptul c i ali studeni ca voi au reuit s nvee s aplice statistica cu succes, chiar dac anterior au avut eecuri n domeniu. i voi vei nva statistic i o vei face bine. Cuvntul statistic provine din limba italian (statista) i, n trecut, desemna persoana care se ocupa de afacerile statului. Se referea la indivizii care numrau populaia sau alte elemente ce ajutau statul s gestioneze mai bine politica de taxe i costurile rzboaielor. Statistica, ca tiin, deriv din numeroase surse, unele chiar inedite. Ideea de baz de a aduna date provine de la necesitile celor ce guvernau (pentru a stabili taxele), dar i din timpuri mai vechi, cnd armatorii i calculau costurile echiprii corbiilor (folosind probabilitatea de a fi atacate de pirai sau de a naufragia). Teoria modern a corelaiei provine din biologie, din analiza similaritilor dintre prini i copiii lor; teoria analizei de variant i are originea n fabricatele de bere din secolul XVIII i pe cmpurile de orz, unde alegerea soiului potrivit de orz i a timpului potrivit de fermentare permitea promovarea unui anumit gust al berii (dar i supravieuirea a sute de ferme mici); teoria msurrii i are originea n studiul personalitii umane i n special n studiul inteligenei, iar dezvoltarea testelor neparametrice se datoreaz n special sociologiei unde se punea adesea problema apartenenei la diferite clase sociale. Pornind de la ncercrile timpurii ale statisticienilor care erau preocupai s demonstreze existena lui Dumnezeu cu ajutorul numerelor, de la calculele lui John Adams, unul din preedinii americani, care a reuit s obin ajutorul Olandei n Rzboiul de Independen demonstrnd statistic c populaia coloniilor este n cretere i poate s ofere 20.000 militari anual i pn la calculele moderne referitoare la pia i care asigur succesul unei firme, statistica poate sjoace un rol important n viaa noastr Si atunci cine spune c statistica nu are suflet sau nu este uman? Aa cum un chirurg, orict de renumit ar fi el, are nevoie de instrumente specializate pentru a-i face bine treaba, la fel i statisticienii din ziua de azi nu ar putea s analizeze datele fr2

ajutorul unor unelte. O astfel de unealt, foarte util, este pachetul informatic SPSS (Statistical Package for Social Sciences), ajuns n prezent la versiunea 10.0. Scopul manualului de fa este de a v oferi un ghid de baz privind utilizarea acestei resurse important n realizarea prelucrrilor statistice. Pentru alte informaii tehnice putei accesa site-ul oficial al companiei care produce acest program, la adresa www.spss.com. Pentru beneficiarii unor versiuni mai vechi ale acestui program, informaiile din ghidul de fa sunt totui folositoare, chiar dac anumite operaii sau aranjarea output-ului (foaia de prezentare a rezultatelor) sunt diferite.

Deschiderea programului i prile componente.Ca orice instrument modern, programul SPSS nu poate fi folosit pn nu este mai nti activat sau deschis. Accesul la program se poate face n dou modaliti. Mai nti, fi putei accesa prin efectuarea unui click-dublu asupra pictogramei programului, care ara ca n imaginea de mai jos i se gsete pe desktop-ul computerului, n eventualitatea c ai creat un short-cut pentru program. O a doua modalitate de a pune n funciune SPSS-ul este cu ajutorul meniului STARTPROGRAMS prezent n orice versiune WINDOWS mai recent. Astfel, apsai butonul START, apoi un click-simplu pe opiunea PROGRAMS, de unde vei alege opiunea SPSS FOR WINDOWS - SPSS 10.0 FOR WINDOWS, ca n imaginea urmtoare:

deschiderea programului SPSS din meniul START

Oricare metod vei folosi, programul se va activa, iar pe ecranul dumneavoastr va aprea un tabel, ca n imaginea de mai jos:

3

aa se prezint programul SPSS la deschidere

Observai c avei pe ecran un tabel, deci linii si coloane. Este bine s reinei c ntotdeauna coloanele tabelului reprezint variabilele cercetrii, n timp ce liniile tabelului, numerotate, reprezint subiecii sau participanii la cercetare. Acest lucru sugereaz felul n care datele trebuie introduse n tabel. S analizm acum mai detaliat fereastra, pornind din partea superioar, ctre partea inferioar. Banda colorat din marginea superioar a ferestrei v informeaz asupra numelui fiierului si al programului aflat n uz. Urmeaz apoi o band cu meniurile uzuale ale programului si o bar cu butoane, butoane care nu reprezint altceva dect scurtturi" ale opiunilor ce pot fi activate si din meniurile uzuale. Vom analiza mai detaliat unele comenzi din aceste meniuri, pe msur ce avansm cu acest ghid.

fereastr-dialog pentru deschiderea unei baze de date

Deschiderea propriu-zis a bazei de date se face prin apsarea butonului OPEN din fereastradialog prezentat anterior, n momentul n care baza de date a fost ncrcat, ecranul va apare astfel:

Deschiderea unei baze de dateDe multe ori dorim s lucrm cu baze de date pe care le-am creat anterior sau pe care altcineva naintea noastr a lucrat. Pentru aceasta vom activa meniul FILE - OPEN si vom alege opiunea DATA. Odat activat comanda, computerul va deschide o fereastr-dialog care v permite s selectai att directorul unde se gsete baza voastr de date, ct si fiierul dorit, n exemplul ce urmeaz, am selectat fiierul pretestare din directorul S.P.S.S. Observai n imaginea ce urmeaz c terminaia fiierelor cu date din SPSS este sav.

Aceasta este fereastra care v prezint datele brute. Observai variabilele din studiu, coloanele tabelului adic; de exemplu, variabila GEN descrie genul subiecilor (masculin sau feminin), variabila CONDIIE arat condiia4 5

experimental n care se aflau participanii la studiu, G l sunt notele obinute de subieci la o anume prob, .a.m.d. Fiecare linie a tabelului arat rezultatele unui singur subiect. Astfel, dac observm linia a 11-a, vedem c rezultatele acestei persoane se gsesc n fia cu numrul 11, c este o persoan de sex feminin, n condiia neactivat", care a obinut nota 7 la variabila Gl, nota 7 la G2, nota 13 la G3 etc. Dac dorim s aflm informaii despre tipul variabilelor aflate n baza noastr de date, trebuie s activm opiunea VARIABLE VIEW din partea inferioar a ecranului. Astfel va apare imaginea urmtoare:

Nrfia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

IQ 85 96 98 112 102 101 86 99 105 108aceasta este baza de date ce dorim s o crem

IQ 98 89 88 98 106 104 94 91 93 105

Observai c avem trei variabile si zece perechi de subieci. Variabilele sunt: numrul fisei (NRFISA) care arat numrul fielor completate de cei doi frai, coeficientul de inteligent al primului nscut (QI1) si coeficientul de inteligent al celui de-al doilea nscut (QI2). Ducei cursorul-text la nceputul bazei de date (celula cea mai din stnga-sus a tabelului) si apoi tiprii de la tastatur l" si apsai ENTER sau butonul cu sgeata n jos. Pe ecran va aprea imaginea de mai jos:

aici aflm informaii despre variabile

Acum, variabilele sunt aezate pe rnduri, iar coloanele reprezint diveri parametri, diverse caliti pe care le au variabilele noastre. De exemplu, variabila G3 este de tip numeric, are 8 caractere, dintre care dou sunt zecimale, iar ceea ce descrie aceast variabil se refer la comportamentul nclin capul", .a.m.d.

Crearea unei baze de date noiCrearea unei baze noi se face din perspectiva DATA VIEW. Observai c n tabel avem un cursor-text sub forma unui contur mai ngroat care nconjur o celul. Acesta fi mutat n tabel cu ajutorul butoanelor cu sgei, din partea dreapt-jos a tastaturii. Dac dorim putem s introducem n computer baza de date redat n tabelul de mai jos, care arat scorurile IQ la un test de inteligen aplicat unor adolesceni, frai de acelasi sex: Observai c programul definete automat variabila (var000l), cursorul coboar pe celula urmtoare, iar indicativul primei linii devine activ (cifra l de pe margine nu mai este gri). Continuai s introducei astfel toate datele corespunztoare primei variabile, pn ce ajungei la cifra 10. Aceasta este faza introducerii datelor sau crerii unei noi baze de date. Dar pentru a putea folosi aceste date mai uor, avem nevoie s definim variabilele cu care lucrm. Este ceea ce vom prezenta n continuare.7

6

Definirea variabilelorDefinirea variabilelor se face din perspectiva VARIABLE VIEW. Aici se poate ajunge prin dou metode: 1.- executnd un dublu-click pe numele variabilei (var000l), cel scris n capul gri al tabelului 2.- apsnd pe opiunea VARIABLE VIEW din partea stng-jos a ribctalui; Oricare metod ar fi folosit rezultatul este acelai i pe ecran va apare imaginea urmtoare:aici se definesc variabilele

aici am definit numele (NAME) i eticheta (LABEL) variabilei alese.

Dup ce am stabilit parametrii dorii (n alte capitole vom vorbi si despre ali parametri, nu numai despre nume si etichet), vom reveni din nou la perspectiva DATA VIEW, ca s introducem si celelalte date, la celelalte dou variabile, urmnd aceeai procedur, n acest moment, pe ecran vei avea urmtoarea imagine, cu datele introduse la prima variabil si coloana acesteia definit ca atare.

Ajuni n acest punct, trebuie s definim anumii parametri ai variabilei, n cazul nostru, vom defini doar numele variabilei (aa cum este el recunoscut de programul SPSS) i eticheta variabilei (LABEL), care este de fapt o descrier