Regulament Organizare Licenta Zi Fr an Univ 2011

download Regulament Organizare Licenta Zi Fr an Univ 2011

of 15

description

licenta

Transcript of Regulament Organizare Licenta Zi Fr an Univ 2011

  • MINISTERUL ADMINISTRAIEI I INTERNELOR ACADEMIA DE POLIIE ALEXANDRU IOAN CUZA

    REGULAMENT1

    privind organizarea i desfurarea examenelor de licen/diplom pentru studenii de la nvmntul cu frecven i cu frecven redus n anul

    universitar 2011-2012

    BUCURETI

    2011

    1 Prezentul regulament este ntocmit n baza legislaiei n vigoare incidente domeniului, iar n msura n care, pn la

    desfurarea examenelor de licen/diplom, sunt adoptate dispoziii/msuri legale specifice acesta poate suferi modificri i/sau completri, dup caz.

  • 2

    n temeiul art. 143 alin. (2) din Legea educaiei naionale nr. 1/2011 i OMECTS nr 3753/2011 privind aprobarea unor msuri tranzitorii n sistemul naional de nvtmnt;

    Avnd n vedere prevederile Legii educaiei naionale nr. 1/2011, Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificrile i completrile ulterioare, Legii nr. 87/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 75/2005 privind asigurarea

    calitii educaiei, H.G.R. nr. 294/21.03.2007 privind organizarea i funcionarea Academiei de Poliie ,,Alexandru Ioan Cuza din cadrul Ministerului Administraiei i Internelor, Ordinului ministrului educaiei i cercetrii nr. 295/05.02.2007 privind cadrul general de organizare a examenelor de licen/diplom n nvmntul superior examene de absolvire, licen, diplom, selecie, disertaie i de finalizare a programelor de pregtire universitar avansat din cadrul studiilor universitare de doctorat;

    Academia de Poliie ,,Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Poliie organizeaz EXAMEN DE LICEN, Facultatea de Arhivistic organizeaz EXAMEN DE LICEN, iar Facultatea de Pompieri EXAMEN DE DIPLOM.

    CAPITOLUL I

    ORGANIZAREA EXAMENULUI DE LICEN/DIPLOM

    Art.1.- (1) Examenul de licen/diplom se desfoar conform graficelor stabilite de ctre consiliile facultilor i aprobate de Senatul universitar, n dou sesiuni: de var (iunie-iulie) i de iarn (ianuarie-februarie).

    (2) Pentru situaii deosebite, instituia poate organiza o sesiune special a examenului de licen, numai cu aprobarea Ministerului Educaiei, Cercetrii Tineretului i Sporturilor. Art. 2. - Absolvenilor care promoveaz examenul de licen/diplom se elibereaz Diploma de licen/Diplom de inginer, n specializrile acreditate, conform legii.

    Art. 3. - (1) La examenul de licen/diplom se pot prezenta absolvenii proprii din promoia 2011 i din promoiile anterioare, care au promovat toate activitile obligatorii cuprinse n planurile de nvmnt.

    (2) La Facultatea de Poliie i Facultatea de Pompieri sunt considerai absolveni ai promoiei 2011 studenii care au promovat i examenul de specialitate, potrivit metodologieii elaborate n acest sens.

    Art.4. - (1) Examenul de licen /diplom const n dou probe, astfel:

  • 3

    A. Facultatea de Poliie :

    Proba 1 - Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate se va face prin rezolvarea unui chestionar tip test gril alctuit din 100 de ntrebri, selectate dintr-o tematicile i bibliografiile aferente, dup cum urmeaz:

    - 160 subiecte din disciplinele care aparin disciplinelor de specialitate, astfel:

    40 de subiecte din disciplinele de specialitate ale anului I;

    100 de subiecte din disciplinele de specialitate ale anilor II i III (cte 50 de subiecte pentru fiecare an de studiu);

    20 de subiecte din disciplina criminalistic. -140 de subiecte din disciplinele generale, astfel:

    40 de subiecte din disciplinele drept penal i drept procesual penal;

    30 subiecte din disciplinele drept civil i procesual civil cte 10 subiecte din disciplinele drept constituional i instituii politice, protecia juridic a drepturilor omului, teoria general a dreptului, drept comercial, drept administrativ, drept comunitar

    european, dreptul muncii i securitii sociale. Proba scris const n rezolvarea unui chestionar de tip test gril cu 100 de ntrebri, din care:

    - 60 ntrebri din disciplinele de specialitate; - 16 ntrebri din disciplinele drept penal i drept procesual penal; - 10 ntrebri din disciplinele drept civil i drept procesual civil; - 2 ntrebri din disciplina drept administrativ; - 2 ntrebri din disciplina drept constituional i instituii politice; - 2 ntrebri din disciplina protecia juridic a drepturilor omului; - 2 ntrebri din disciplina teoria general a dreptului; - 2 ntrebri din disciplina drept comercial; - 2 ntrebri din disciplina drept comunitar european; - 2 ntrebri din disciplina dreptul muncii i securitii sociale.

    Notele se calculeaz dup formula: a. pentru disciplinele de specialitate:

    nota = punctaj obinut x 9 +1 punctaj maxim (60)

    b. pentru disciplinele fundamentale:

    nota = punctaj obinut x 9 +1 punctaj maxim (40)

    Proba se desfoar pe durata a 4 ore.

  • 4

    Proba 2 - Prezentarea i susinerea lucrrii de licen.

    B. Facultatea de Pompieri :

    Proba 1 - Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate: a) Bazele hidraulicii; Bazele Termotehnicii; Bazele electrotehnicii scris

    (sintez); b) Instalaii sanitare sau Instalaii de ventilare i climatizare; Aparate termice sau

    instalaii de nclzire; Instalaii electrice sau maini electrice; Ingineria securitii la incendiu scris (sintez); Stundeii din anul IV vor opta, pe baz de raport scris, pentru una din cele trei ramuri (fundamentale i de specialitate) dupa cum urmeaz:

    - Bazele hidraulicii; Instalaii sanitare sau Instalaii de ventilare i climatizare; aparate termice sau instalaii de nclzire; Ingineria securitii la incendiu; - Bazele Termotehnicii; Aparate termice sau instalaii de nclzire; Ingineria securitii la incendiu; -Bazele electrotehnicii; Instalaii electrice sau maini electrice; Ingineria securitii la incendiu;

    Proba se desfoar pe durata a 4 ore.

    Proba 2 - Prezentarea i susinerea proiectului de diplom.

    C. Facultatea de Arhivistic :

    Proba 1 - Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate: a) Istoria romnilor scris (sintez); b) Arhivistic - Paleografie scris (sintez). Proba se desfoar pe durata a 7 ore cea de la lit.a) se desfoar pe durata a 3

    ore, iar cea de la lit. b) pe durata a 4 ore.

    Proba 2 - Prezentarea i susinerea lucrrii de licen.

    Art. 5. - (1) Media de promovare a examenului de licen/diplom trebuie s fie de cel puin 6,00, iar media de promovare de la fiecare prob trebuie s fie de cel puin 5,00.

    (2) Media de promovare a examenului de licen/diplom va fi media aritmetic cu dou zecimale, fr rotunjire dintre media notelor de la proba scris i nota obinut la susinerea lucrrii de licen/diplom.

  • 5

    (3) Media general de absolvire se va calcula ca fiind media aritmetic cu dou zecimale, fr rotunjire, dintre media de licen (cu pondere 30%) i media general a anilor de studiu (cu pondere 70%).

    Art. 6. - Conform art. 4 alin. (6) din Ordinul M.E.C. nr. 295 din 05.02.2007 i n baza hotrrii Senatului Academiei, nu este recunoscut o prob susinut i promovat ntr-o sesiune anterioar organizat de ctre Academie.

    Art. 7. - (1) Tematicile i bibliografiile pentru Proba 1 sunt aprobate de Senatul Academiei, la propunerea consiliilor facultilor, n conformitate cu planurile de nvmnt i programele analitice ale disciplinelor dup care au studiat absolvenii din promoia curent i se aduc la cunotin celor interesai, n timp util, prin afiare la avizierul facultii i pe pagina de web a Academiei.

    (2) Temele lucrrilor de licen/proiectelor de diplom sunt cele stabilite de catedre i aprobate de consiliile facultilor, conform reglementrilor legale i se aduc la cunotin celor interesai, n timp util, prin afiare la avizierul facultii i pe pagina de web a Academiei.

    (3) Documentarea i elaborarea lucrrii de licen/proiectului de diplom se fac sub ndrumarea unui conductor tiinific (profesor universitar, confereniar universitar, lector universitar) desemnat de catedr.

    Art. 8. - (1) Absolvenii facultilor prezint anterior examenului de licen/diplom, la nscriere, un certificat de competen lingvistic ntr-o limb de larg circulaie internaional, eliberat de ctre catedra de profil din facultile Academiei sau de ctre o alt instituie specializat, numai dac documentele care atest aceast competen sunt recunoscute de catedra respectiv.

    (2) Pentru absolvenii promoiilor anterioare (nvmnt cu frecven redus sau continuare studii), anterior susinerii examenului de licen/diplom, se organizeaz un examen scris pentru obinerea certificatului de competen lingvistic (valabil numai pentru nscrierea la licen), cu sprijinul catedrei de profil din Academie.

    (3) Examenul const n traducerea sau retroversiunea unui text din literatura de specialitate cu ajutorul dicionarului, iar aprecierea se face cu calificativul ,,admis sau ,,respins.

    Art. 9. - (1) Organizarea, componena nominal i numrul comisiilor pentru examenul de licen/diplom se stabilesc prin decizie a rectorului Academiei, la propunerea consiliilor facultilor.

    (2) Comisiile pentru examenul de licen/diplom se organizeaz pe specializri, la propunerea consiliilor de facultate i cu aprobarea Senatului universitar.

    (3) Membrii unei comisii trebuie s aib titlul tiinific de doctor i gradul didactic de lector/confereniar/profesor.

    (4) Secretarul comisiei de examen poate fi asistent universitar sau preparator

    universitar.

    Art.10. - Pentru organizarea i desfurarea examenului de licen/diplom se constituie urmtoarele comisii :

  • 6

    1. COMISIA CENTRAL DE ORGANIZARE I COORDONARE A EXAMENULUI DE LICEN/DIPLOM LA NIVELUL ACADEMIEI;

    2. COMISIA DE ORGANIZARE I COORDONARE A EXAMENULUI DE LICEN/DIPLOM LA NIVELUL FACULTII;

    3. COMISII DE ORGANIZARE, COORDONARE I STABILIREA SUBIECTELOR PENTRU DISCIPLINELE DE SPECIALITATE/

    GENERALE LA PROBA 1;

    4. COMISII DE VERIFICARE I NOTARE A LUCRRILOR SCRISE; 5. COMISII PENTRU PREZENTAREA I SUSINEREA LUCRRILOR

    DE LICEN/PROIECTELOR DE DIPLOM; 6. COMISII DE CONTESTAII.

    Art. 11. - Comisia central de organizare i coordonare a examenului de licen/diplom la nivelul Academiei este format din:

    - preedinte; - 3 vicepreedini; - 3 membri;

    - secretar.

    Art. 12. - (1) Comisia de organizare i coordonare a examenului de licen/diplom la nivelul facultii este format din:

    - preedinte; - 2 membri;

    - secretar.

    (2) Pentru organizarea i desfurarea examenului de licen/diplom va fi desemnat un secretariat tehnic la nivel de facultate, compus dintr-un numr corespunztor de cadre.

    Art. 13. (1) Pentru Proba 1 comisia de organizare, coordonare i stabilirea subiectelor pentru disciplinele de specialitate va fi format din:

    - preedinte - cu gradul didactic de profesor universitar sau confereniar universitar;

    - membri - minim 2 cadre didactice de la fiecare specializare care s aib titlul tiinific de doctor i gradul didactic de lector/confereniar/profesor;

    - secretariat tehnic/specializare minim 2 cadre didactice. (2) Pentru Proba 1 comisia de organizare, coordonare i stabilire a

    subiectelor pentru disciplinele generale va fi format din: - preedinte - cu gradul didactic de profesor universitar sau confereniar

    universitar;

    - membri - minim 2 cadre didactice care s aib titlul tiinific de doctor i gradul didactic de lector/confereniar/profesor;

    - secretariat tehnic minim 2 cadre didactice. (3) n cazul lucrrilor scrise comisiile prevzute la alin. (1) i (2) efectueaz

    verificarea i notarea lucrrilor. Art. 14. (1) Comisiile de contestaii vor fi formate din:

  • 7

    - preedinte - cu gradul didactic de profesor universitar sau confereniar universitar;

    - membri - minim 2 cadre didactice care s aib titlul tiinific de doctor i gradul didactic de lector/confereniar/profesor;

    - secretariat tehnic minim 2 cadre didactice. (2) Constituirea i activitatea comisiei se face cu respectarea dispoziiilor art.

    38 din prezentul regulament.

    Art. 15. - Comisia de examen pentru susinerea lucrrii de licen/proiectului de diplom (Proba 2) va fi format din :

    - preedinte - cu gradul didactic de profesor universitar sau confereniar universitar;

    - membri - minimum 3 cadre didactice care s aib titlul tiinific de doctor i gradul didactic de lector/confereniar/profesor;

    - secretar - cu gradul didactic de asistent universitar sau preparator universitar.

    Art. 16. - (1) nscrierea la examenul de licen/diplom se face pe baza cererilor absolvenilor depuse la secretariatele facultilor, mpreun cu un exemplar actualizat al lucrrii de licen/proiectului de diplom, cu cel puin 15 zile naintea datei la care este programat nceperea sesiunii de examen.

    (2) Pentru absolvenii proprii, din promoiile anterioare, nscrierea la examenul de licen/diplom se face pe baza dosarului de nscriere care trebuie s cuprind: - cerere tip de nscriere; - diplom de bacalaureat (copie legalizat); - foaie matricol (copie legalizat); - lucrare de licen/ diplom, cu referatul conductorului tiinific; - certificat de competen lingvistic; - certificat de natere i, dup caz, cstorie (copie legalizat); - 2 fotografii cm. color; - chitan de plat a taxei de nscriere. (3) Absolvenii promoiilor 1994 i 1995 care au finalizat studiile conform art. 2 din H.C.M. nr. 2740/1968 i au primit diplom de absolvire, vor depune, la nscriere aceast diplom.

    (4) Secretariatele facultilor centralizeaz lucrrile de licen/proiectele de diplom, dup care le pun la dispoziia comisiilor de examen pe discipline.

    (5) Dup verificarea documentelor de nscriere, secretariatele facultilor ntocmesc ,,Lista cu absolvenii pentru susinerea examenului de licen /diplom, n ordine alfabetic, pe care o prezint decanilor pentru aprobare i este afiat la avizierele facultilor i pe pagina de web a Academiei. Art. 17. - Examenul de licen/diplom nepromovat poate fi repetat ntr-o sesiune ulterioar, cu suportarea de ctre absolvent a taxei de nscriere, n conformitate cu reglementrile Senatului Academiei, stabilite conform legii.

    Art. 18. (1) Absolvenii se prezint la susinerea probelor la datele i orele prevzute n graficele ntocmite de secretariatele facultilor.

  • 8

    (2) Examenul de licen/diplom se organizeaz i se desfoar n aceleai condiii pentru toi absolvenii.

    CAPITOLUL II

    DESFURAREA EXAMENULUI DE LICEN/DIPLOM

    Seciunea 1

    PROBA 1 - EVALUAREA CUNOTINELOR FUNDAMENTALE I DE SPECIALITATE

    Art. 19. (1) Proba 1 precede susinerea lucrrii de licen/proiectului de diplom i se desfoar sub form de verificri scrise.

    (2) Absolventul care nu promoveaz Proba 1 nu particip la susinerea lucrrii de licen/proiectului de diplom, fiind eliminat din examen.

    A. Stabilirea personalului de supraveghere i de asigurare material a desfurrii examenelor

    Art. 20. - (1) Repartizarea pe sli a personalului de supraveghere se face prin grija secretariatelor comisiilor pe faculti. (2) Pentru fiecare sal se numete un responsabil de sal i un numr suficient de supraveghetori, dar nu mai puin de 2 persoane. (3) nainte de susinerea primei probe, secretariatul tehnic al facultii va afia tabelele nominale cu repartizarea absolvenilor pe serii i sli.

    (4) Responsabilii de sli primesc de la secretariatele tehnice ale facultilor, pe baz de proces verbal, cataloagele nominale de prezen i de predare a lucrrilor, n care sunt menionai absolvenii care au dreptul s se prezinte la examen n slile respective, colile tip de examen i colile tampilate pentru ciorne.

    B. Stabilirea ntrebrilor/subiectelor i, dup caz, elaborarea grilelor de rspuns i de corectare

    Art. 21. - (1) Comisiile de organizare, coordonarea i stabilirea subiectelor pentru disciplinele de specialitate i generale propun 3 (trei) variante cu ntrebri, n plicuri sigilate (n format letric i pe suport magnetic), pe care le nainteaz cu cel puin 24 de ore naintea susinerii probei scrise comisiei de organizare i coordonare a examenului de licen la nivelul facultii, care va extrage una din cele trei variante.

    Preedintele comisiei va nmna varianta extras secretariatului tehnic pe facultate n vederea ntocmirii chestionarelor de ntrebri, iar n dimineaa zilei

  • 9

    susinerii probei, le va multiplica corespunztor numrului de absolveni, pe specialiti, profile i sli.

    (2) Subiectele/ntrebrile sunt formulate n strict concordan cu tematica aprobat, asigur cuprinderea echilibrat a acestei tematici, posibilitatea de a putea fi rezolvate n limita de timp preconizat i trebuie s permit aprecierea rspunsurilor pe baza unui barem exact.

    (3) Pentru disciplinele la care proba se va administra sub form de test gril, la stabilirea subiectelor pentru examenul de licen/diplom pe specializri se vor lua msurile necesare pentru realizarea ntrebrilor, n numr care s acopere ntreaga tematic pentru fiecare specializare.

    Art. 22. (1) Dup definitivare, subiectele (chestionarele i grilele de rspuns) se multiplic ntr-un numr de exemplare corespunztor slilor de examen (numrului de absolveni) i se introduc apoi n plicuri care se sigileaz de ctre comisie.

    (2) Pe aceste plicuri vor fi menionate: numrul slii, ora la care se deschide, numrul de exemplare (n cazul n care acestea se distribuie fiecrui absolvent), disciplinele de examen i timpul afectat pentru rezolvare. (3) Dup definitivarea subiectelor, secretarul comisiei pe facultate ntocmete procesul-verbal care va fi semnat de toate persoanele prezente la activitatea de

    elaborare a subiectelor.

    Art. 23. - Toate persoanele care au participat la redactarea

    subiectelor/ntrebrilor pentru examen pot prasi ncperea dupa minim 30 de minute de la ora fixata pentru nceperea probei scrise. Art. 24. (1) Elaborarea grilelelor de corectare se face cu cel mult 60 de minute nainte de terminarea probei, urmnd s fie aplicate, n mod corespunztor, dispoziiile art. 22 i 23. (2) Cu cel mult 20 de minute anterior ncheierii probei secretarul Comisiei de organizare i coordonare a examenului de licen/diplom la nivelul facultii va transmite responsabilului de sal de la fiecare sal plicurile sigilate care conin grilele de corectare, pe baz de semntur. (3) Odat cu primirea, responsabilul de sal are obligaia de a verifica integritatea plicului (sigiliul, deteriorarea fizic a plicului etc.). Art. 25. n ncperile unde sunt elaborate subiectele i grilele de corectare se interzice accesul cu tehnic de comunicare (aparatur video i/sau audio, telefoane mobile, etc.).

    C.Comunicarea subiectelor i elaborarea lucrrilor

    Art. 26. (1) Accesul absolvenilor n sala de examen este permis cu cel mult o or nainte de nceperea acestuia i se face numai pe baza legitimaiei de student i/sau a actului de identitate (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie i buletinul de identitate, aflat n termen de valabilitate), prevzute de lege. (2) Accesul absolvenilor n sli se face sub supravegherea responsabilului de sal, n ordinea alfabetic prevzut n tabel.

  • 10

    (3) n cazuri deosebite, preedintele comisiei de organizare i coordonare a examenului de licen/diplom /diplom la nivelul academiei poate decide asupra accesului lor, dup verificarea actelor existente la dosarul de absolvent. (4) Actul de identitate rmne pe masa de lucru, la vedere, pe toat durata probei de concurs.

    (5) Absolvenii nu au voie s introduc n slile de concurs niciun fel de materiale (cri, caiete, nsemnri etc.), care i-ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor. (6) Se interzice, att absolvenilor, ct i personalului de supraveghere, intrarea n sala de concurs cu aparatur electronic i telefoane mobile. (7) Secretariatele distribuie responsabililor de sli, nainte de a se deplasa la slile de concurs, pe baz de proces-verbal, urmtoarele:

    - Imprimate /chestionare / grile de rspuns tampilate, corespunztoare numrului de absolveni din sala de examen, plus o rezerv de 20%;

    - borderouri de predare-primire a imprimatelor/chestionarelor/grilelor de rspuns. Art. 27. - Dup accesul absolvenilor n sala de examen, responsabilul de sal desfoar urmtoarele activiti:

    - stabilete sarcinile ce revin supraveghetorilor; - face apelul absolvenilor, consemneaz prezena sau absena acestora - nmneaz fiecrui absolvent cte un imprimat/chestionar /gril de rspuns

    (dup caz i hrtie pentru ciorne); - precizeaz absolvenilor s nscrie cu majuscule, numele, prenumele, grupa,

    specializarea, profilul i eventual alte date cu privire la completarea imprimatului/chestionarului/grilei de rspuns/;

    - precizeaz absolvenilor condiiile de desfurare a probei i de predare a lucrrilor;

    - atrage atenia absolvenilor c frauda, inclusiv tentativa, atrag eliminarea din examen.

    Art. 28. (1) Eventualele fraude sau tentative de fraude vor atrage eliminarea absolvenilor n cauz din examen, consemnndu-se acest lucru n borderourile de predare a imprimatelor de rspuns din sala respectiv de ctre responsabilul de sal. (2) Absolventul eliminat va semna n borderou, iar materialele incriminatorii vor fi anexate la imprimatul de rspuns i la procesul verbal ce se ncheie cu aceast ocazie. n caz de refuz de a semna n borderou, responsabilul de sal va face aceast meniune i va chema un alt absolvent n calitate de martor. (3) Plicurile cu subiecte vor fi distribuite responsabililor de sal de ctre comisia de organizare, coordonare i stabilirea subiectelor pentru examenul de licen/diplom la locul de multiplicare, cu maxim 20 de minute nainte de ora nceperii concursului. (4) Responsabilii de sal verific integritatea plicurilor i se deplaseaz la slile de concurs.

    (5) La ora stabilit de comisia de organizare, coordonare i stabilirea subiectelor pentru examenul de licen/diplom, responsabilii de sal prezint

  • 11

    absolvenilor integritatea plicurilor cu subiecte, dup care le desigileaz i, dup caz, transcriu subiectele pe tabl ori distribuie, prin supraveghetori, chestionarele/grilele de rspuns multiplicate. Art. 29. - (1) Din momentul desigilrii plicurilor este interzis accesul n sal al oricrui absolvent, iar ieirea din sal se poate face numai odat cu predarea lucrrii. (2) n cazuri deosebite, cnd un absolvent este nevoit s prseasc sala n timpul desfurrii probei, acesta va fi nsoit de unul dintre supraveghetori pn n momentul revenirii n sal. (3) Absolvenii care renun s mai continue examenul au obligaia s predea materialele primite la sala de concurs i s semneze n catalogul de prezen. Art. 30. - (1) Pentru redactarea rspunsurilor se vor folosi numai stilouri sau pixuri cu cerneal sau past de culoare albastr. (2) Se interzice folosirea unor instrumente de calcul (rigle, calculatoare etc.)

    sau altor coli de hrtie pentru ciorne dect cele tampilate. (3) Responsabilii de sal i supraveghetorii nu au voie s dea indicaii cu privire la modul de rezolvare a subiectelor (cu excepia instructajului asupra modului de completare a formularului de rspuns) i vor interzice absolvenilor s se consulte ntre ei. Art. 31. - (1) La terminarea redactrii rspunsului sau la expirarea timpului afectat probei, fiecare absolvent pred lucrarea responsabilului de sal sau supraveghetorului stabilit, semnnd n borderou pentru a certifica predarea. (2) Absolvenii care nu au terminat lucrarea o predau n faza n care se afl, fiind interzis depirea timpului stabilit pentru proba respectiv. (3) La predarea lucrrii, responsabilul de sal semneaz n spaiul destinat, confirmnd corectitudinea datelor nscrise. Art. 32. - (1) Responsabilul de sal i supraveghetorii desemnai au obligaia de a verifica modul de completare a grilei de rspuns, de a primi imprimatele anulate, menionndu-se n borderou numrul de pagini scrise. (2) n cazul n care se constat c, la o ntrebare nu a fost marcat nici un rspuns ori au fost marcate mai multe rspunsuri, vor anula acel rspuns prin bararea cu o linie orizontal de culoare roie pe formularul de rspuns i vor solicita absolventului s semneze de luare la cunotin n dreptul liniei. (3) Absolvenii care doresc s-i transcrie lucrrile, pot face aceasta numai n limita timpului stabilit pentru desfurarea probei. n acest scop, celor n cauz li se distribuie imprimate noi, iar cele folosite iniial se anuleaz, sub semntura responsabilului de sal i a absolventului, urmnd ca la predarea lucrrii, absolventul pred i imprimatele anulate. (4) Responsabilul de sal i supraveghetorii iau msuri pentru ca nici un absolvent s nu prseasc sala fr a preda lucrarea i a semna de predarea ei. Art. 33. - (1) Documentele de examen anulate se strng separat. (2) Pe timpul examenului tampilele se vor pstra numai de ctre preedinii comisiilor de examen pe faculti.

  • 12

    (3) Responsabilul de sal pred chestionarele, grilele de rspuns i de corectare secretarului comisiei de examen, pe baz de proces-verbal, iar n cazul lucrrilor scrise acesta le verific i le numeroteaz. (4) Chestionarele/grilele de rspuns nefolosite, cele anulate, grilele de corectare, ciornele, cataloagele de prezen i orice alte documente se predau, pe baz de proces-verbal, secretariatului tehnic de examen pe facultate.

    Art. 34. - Pe timpul desfurrii probei preedintele comisiei centrale, precum i preedinii comisiilor pe faculti, nsoii de cadrele didactice de specialitate care au participat la formularea subiectelor, verific respectarea regulilor stabilite pentru desfurarea examenului i dau explicaii privind eventualele neclariti n formularea subiectelor n toate slile de examen.

    D. Verificarea i notarea lucrrilor

    Art. 35. - (1) Verificarea i notarea lucrrilor scrise se face pe baza baremului stabilit, de ctre comisia constituit n acest sens. (2) Corectarea lucrrilor se face conform graficului de desfurare a examenului de licen propus de faculti i aprobat de senat. (3) Operaiunea de verificare i notare a lucrrilor scrise se desfoar n plenul comisiilor pe discipline, n ncperi special amenajate, dup un program fixat de comisiile de organizare i desfurare a examenului de la nivelul facultilor. (4) Nota final se trece pe lucrarea scris, n cifre i litere, cu cerneal sau past de culoare roie i se certific prin semntura preedintelui comisiei de examen pe disciplin. (5) Desigilarea lucrrilor scrise se face numai dup ce au fost trecute notele pe toate lucrrile. (6) Notele se trec n procesul-verbal de examen, n cifre i litere i se certific prin semnturile preedintelui i membrilor comisiei. (7) Procesele-verbale se predau, pe baz de semntur, secretarilor comisiilor pe faculti care le pun la dispoziia secretariatelor tehnice pe faculti, pentru implementarea notelor i editarea listelor. Art. 36. (1) Corectarea grilelor de rspuns se face de ctre doi corectori, din personalul de supraveghere din fiecare sal, stabilii prin decizia rectorului. (2) La slile mari de concurs se pot organiza mai multe comisii de corectare. (3) Corectarea lucrrilor se va face de ctre responsabilul de sal i supraveghetori, dup expirarea timpului alocat examenului. (4) Evaluarea se face, n prezena absolvenilor, astfel: - dup expirarea timpului alocat pentru examen toi absolvenii vor fi rechemai n sala de examen pentru corectarea grilelor de rspuns; - se cheam la catedr, n ordinea strict prevzut n borderou, absolventul a crui lucrare urmeaz a fi corectat;

  • 13

    - n cazul n care absolventul prsete sala fr a preda lucrarea acesta este trecut absent n catalogul de prezen; - se aplic grila de corectare i se calculeaz de cei doi corectori punctajul obinut, n prezena absolventului; - se consemneaz de ctre corectori att n borderou, ct i pe imprimatul de rspuns, punctajul obinut de absolvent;

    - cei doi corectori i absolventul semneaz n borderou n dreptul punctajului nscris. (5) n cazul n care absolventul al crui imprimat de rspuns a fost corectat nu este prezent n sal pentru corectare, este chemat un alt absolvent (martor), cruia i se consemneaz numele, prenumele, seria i numrul actului de identitate urmnd ca acesta s semneze n locul absolventului absent. (6) La ncheierea corectrii, borderourile se semneaz de eful de sal, dup confruntarea punctajelor scrise pe formularele de rspuns cu cele din borderou dup care, nsoit de supraveghetori se deplaseaz la comisia de organizare, coordonare i stabilirea subiectelor pentru examenul de licen/diplom, unde pred, sub semntur, borderourile i formularele de rspuns evaluate. (7) Secretariatele tehnice/specializri vor aplica formula de calcul pentru transformrii punctajului obinut n not i vor completa catalogul cu note astfel obinute. Catalogul se pred secretariatului tehnic/facultate pentru actualizarea bazei de date pentru absolveni. Art. 37. - (1) Secretariatul tehnic/facultate, pentru Proba 1, va edita ,,Lista

    nominal cu rezultatele obinute de absolveni. (2) Lista se certific de ctre decanii facultilor, se contrasemneaz de secretarii comisiilor de examen pe faculti i se aprob de rectorul Academiei. (3) Afiarea rezultatelor se face pe dou categorii de liste: ,,Lista cu absolvenii declarai admii pentru susinerea lucrrilor de licen/proiectelor de diplom i ,,Lista cu absolvenii eliminai din examenul de licen/diplom n cel mult 48 de ore de la data susinerii probei.

    (4) Afiarea rezultatelor se face la avizierul facultilor i pe i pe pagina de web a Academiei.

    Art. 38. (1) Contestaiile n legtur cu rezultatele la Proba 1 se depun la secretariatele facultilor, care vor organiza evidena acestora. (2) Termenul de depunere este de 24 ore de la comunicarea rezultatelor i se rezolv n termen de 48 de ore de la ncheierea depunerii contestaiilor. (3) Contestaiile se rezolv, la nivelul facultilor de ctre cadre didactice care nu au participat la corectarea lucrrilor scrise.

    (4) Rezultatul se consemneaz ntr-un proces-verbal, care rmne definitiv i se afieaz la avizierul facultilor i pe i pe pagina de web a Academiei.

  • 14

    Seciunea a 2-a

    PROBA 2 PREZENTAREA I SUSINEREA LUCRRII DE LICEN/PROIECTULUI DE DIPLOM

    Art. 39. - (1) ndrumtorul lucrrii de licen/proiectului de diplom verific lucrarea de licen /proiectul de diplom i ntocmete un referat care trebuie s conin o analiz temeinic a coninutului tiinific pe baza creia se face o evaluare a lucrrii.

    (2) ndrumtorii lucrrilor de licen rspund solidar cu autorii acestora de asigurarea originalitii coninutului acestora.

    (3) Este interzis comercializarea de lucrri tiinifice n vederea facilitrii falsificrii de ctre cumprtor a calitii de autor al unei lucrri de licen.

    Art. 40. - Secretarii comisiilor de examen pe discipline vor ridica de la

    secretariatele facultilor, dup susinerea Probei 1, listele cu absolvenii admii pentru susinerea lucrrilor de licen/proiectelor de diplom. Art. 41. - Lucrarea de licen/proiectul de diplom se susine n faa comisiei i const n prezentarea coninutului acesteia de ctre absolvent. (2) Dup prezentare, comisia indic problemele pe care absolventul urmeaz s le detalieze i verific cunotinele acestuia prin ntrebri referitoare la coninutul lucrrii de licen/proiectului de diplom sau la domenii de specialitate conexe subiectului tratat.

    Art. 42. - (1) Nota lucrrii de licen/proiectului de diplom este rezultatul mediei aritmetice a notelor propuse de fiecare membru al comisiei.

    (2) Nota minim de promovare este 5.00 (cinci), iar absolvenii care nu obin nota minim la susinerea lucrrii/proiectului sunt declarai respini. (3) Comisia consemneaz notele acordate absolvenilor n ,,Catalogul pentru examenul de licen/diplom susinerea lucrrii de licen/proiectului de diplom. Art. 43. Lucrrile de licen/proiectele de diplom precum i ntreaga documentaie care se ntocmete pe parcursul acestei probe se transmite pe baz de proces verbal la secretariatele facultilor.

    CAPITOLUL III

    STABILIREA REZULTATELOR FINALE ALE EXAMENULUI DE

    LICEN/DIPLOM I CLASIFICAREA ABSOLVENILOR

    Art. 44. - Listele cu rezultatele finale obinute de absolveni la examenul de licen/diplom se ntocmesc pe faculti, n ordine alfabetic i se vor afia pe dou categorii promovai i nepromovai. Art. 45. - n termen de 5 zile de la ncheierea examenului de licen/diplom, comisiile de organizare i coordonare de la nivelul facultilor vor transmite secretarului ef al Academiei datele necesare pentru ntocmirea Raportului ctre

  • 15

    ministrul administraiei i internelor i Informrii ctre Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului cu privire la rezultatele obinute de absolveni.

    CAPITOLUL IV

    ELIBERAREA DIPLOMELOR I ADEVERINELOR CARE ATEST STUDIILE ABSOLVITE

    Art. 46. - (1) Absolvenilor care au promovat examenul de licen/diplom li se elibereaz Diploma de licen/Diploma de inginer. (2) Diplomele vor fi nsoite de suplimentele la diplom. (3) Absolvenilor care nu au promovat examenul de licen/diplom li se elibereaz, la cerere, Certificatul de studii universitare de lung/scurt durat. (4) Eliberarea diplomelor de licen/inginer se face dup 12 luni de la terminarea examenului. Pn la aceast dat, solicitanilor li se elibereaz, la cerere, adeverin care atest promovarea examenului de licen/diplom de licen /diplom. (5) Documentele menionate la alin. (4) se vor elibera personal absolvenilor sau persoanelor mputernicite de acetia prin procur i vor fi ncasate taxele legale, conform prevederilor n domeniu.

    CAPITOLUL V

    DISPOZIII FINALE

    Art. 47. Facultile vor informa absolvenii despre perioadele de susinere, condiiile de nscriere, coninutul, programele, accesul la biblioteci, cursurile de pregtire etc., prin afiare la sediul acestora i pe pagina web de la nivelul Academiei. Art. 48. - n termen de 10 zile de la ncheierea examenului de licen/diplom, academia va transmite informare ctre Ministerul Educaiei Cercetrii, Tineretului i Sportului i Raport ctre Ministerul Administraiei i Internelor cu privire la rezultatele obinute de absolveni la examenul de licen/diplom. Art. 49. - Normarea activitilor desfurate la examenul de licen/diplom i plata acestora se vor face conform prevederilor legale.

    Art. 50. - Regulamentul a fost aprobat n edina Senatului Academiei de Poliie ,,Alexandru Ioan Cuza din data de 28.02.2011.

    RECTOR

    Chestor de poliie Prof.univ.dr.

    LUCA IAMANDI

    AVIZAT

    CONSILIER JURIDIC

    Comisar de poliie BOCA MARCEL