Psihopedagogia Handicapului de Auz - 1 (06.10.2015)

download Psihopedagogia Handicapului de Auz - 1 (06.10.2015)

of 3

Transcript of Psihopedagogia Handicapului de Auz - 1 (06.10.2015)

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 1 (06.10.2015)

    1/3

    06.10.2015

    Psihopedagogia handicapului de auz se ocup cu studierea problematiciigenerate de defciena de auz, n sensul studierii proflului psihologic al persoanelordefciente de auz, studierea modului n care defciena de auz poate s fecompensat sau recuperat, modalitile de predare, n cazul copiilor cu defcienede auz cile, metodologia de educaie, n general, a defcientului de auz, nc!tacesta s de"in o persoan "alorizat din punct de "edere social #i s aib ointegrare #colar #i social c!t mai bun, n raport cu propriul potenial dedez"oltare #i cu posibilitile economice #i sociale ale societii n care trie#te.

    $ceast disciplin %#tiin& s'a dez"oltat n s!nul de(ectologiei, de(ectologiafind o disciplin care ngloba preocupare de cunoa#tere, educare #i recuperare a

    tuturor persoanelor cu defciene, fe ele senzoriale, fe psihice. )n a doua parte asecolului **, ca urmare a e"oluiilor din cunoa#tere #i #tiine, a prins conturpsihopedagogia defcientului de auz, a#a cum au aprut #i psihopedagogiadefcientului de "z, de intelect, etc.

    )n cadrul acestei discipline s'au conturat c!te"a ramuri+

    'psihologia defcientului de auz,

    'pedagogia defcientului de auz,

    'audiologia educaional,'sociologia defcientului de auz %aspecte legate de dez"oltarea indi"idului n cadrulsocietii&,

    'surdodidactica,

    'surdometodica.

    $udiologia educaional reprezint o ramur a surdotehnicii care "izeaztehnica necesar, at!t ele"ului, c!t #i pro(esorului, pentru a (acilita transmitereain(ormaiilor.

    )n r!ndul populaiei, 0,1 reprezint defcieni de auz, cu di(erite grade dea(ectare n r!ndul populaiei "!rstnice, din cauza (actorilor care, prin aciunea lor,pot aleza ntr'un (el sau altul aparatul auditi", procentul cre#te, a-ung!ndu'se la10.

    )n antichitate, defcienii de auz erau pri"ii ca find cu potenial de dez"oltarelimitat, find lsai n gri-a a#ezmintelor biserice#ti.

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 1 (06.10.2015)

    2/3

    )n antichitate #i n "ul /ediu, flosofi cu inuen asupra mediilor socialeaderau la ideea originii di"ine a "orbirii. $ceast origine a (ost asociat cu

    n"tura lui $ristotel care spunea c nu eist nimic n mintea omului care s nuf trecut mai nt!i prin simuri3. $ceast idee a (cut ca surzii s benefcieze de untratament aparte din partea societii. 4iserica, ntruc!t persoanele cu defciene de

    auz erau incapabile s primeasc cu"!ntul di"in, i ecludea pe cei cu defciene deauz.

    )n legislaie, defcienii de auz erau pu#i n r!nd cu cei de intelect #i, deasemenea, discriminai, neatribuindu'li'se niciun rol n societate. i erau consideraiincapabili s administreze propriile bunuri, prin urmare nu a"eau nici dreptul de aprimi mo#teniri.

    pinia (a de defcienii de auz "aria n (uncie de popoare. a greci, ntruc!tcultura lor ridica la un ni"el nalt calitile fzice, defcienii, n general, erauconsiderai ca find rateuri #i, n multe cazuri, sacrifcai. )n contrast, n 7ndia,

    persoanele cu defciene de auz erau considerate ca find mesageri ai di"initii.

    )n secolul al *87'lea, au (ost ncepute primele demersuri n sensul instruiriisurzilor, iniial, prin ncercarea de a'i n"a "orbirea. $ aprut ideea con(orm creiapersoanele cu defciene de auz sunt educabile.

    /etoda (onetic de citire a literelor al(abetului, care erau prezentate cu"aloare de "orbire iniiatorul metodei era pro(esor la o #coal normal, care seocupa #i de copiii surzi el a creeat un al(abet simplifcat, accesibil lor. %/anuel ...4ecarion&

    9uan /artin Pablo 4onet, aristocrat, soldat, om de litere #i politician, a (ostpreocupat de instruirea surzilor el a scris o carte $l(abetul simplifcat #i n"areasurzilor s "orbeasc3.

    9ohn 4ul:er, n -urul anului 16;< a (ost preocupat de educaia surzilor,insist!nd asupra labiolecturii, pe care a numit'o audiie ocular3. $ pus bazele unuiinstitut pentru surzi, care nu s'a dez"oltat, dar a a"ut acti"iti pe baza labiolecturii.

    9ohn =allis, n secolul al *877 7'lea, pro(esor de geometrie, s'a preocupat de limba"orbit, scriind gramatica lingua...3, n care a introdus un capitol n care introduceadescrierea #i (orma anumitor sunete introducea #i o clasifcare a "ocalelor, pe baza(elului n care acioneaz aparatul (onoarticulator. >e asemenea, el a clasifcat #iconsoanele n nchise, deschise, etc.

    9ohn ?onrad $mman, n @uedia, a scris o carte pentru surzi, ocup!ndu'se deace#tia Ahe speacBing ...3C3@urdul "orbitor3. l i (cea pe defcienii de auz sperceap sunetele prin intuire percepti", pri"ind n oglind sau simind "ibraiile.Proceda apoi la scrierea acestor sunete dup dictare, la citirea lor #i la realizarealegturilor dintre "orbire #i scriere.

  • 7/26/2019 Psihopedagogia Handicapului de Auz - 1 (06.10.2015)

    3/3

    Ahomas 4ried:ood pornea de la cu"!nt, ca ntreg, apoi a-ung!nd lamprirea lui n sunete. Prin metodele sale, el a reu#it s determine defcienii deauz s "erbalizeze. l a deschis #i o #coal.

    Daudet, cunosc!ndu'l pe abatele de epe, a deprins tehnica comunicrii, dar

    nu prin intermediul "erbalizrii, ci al gesturilor.