Proiect Stagiu de Practica

of 12 /12
Facultatea de Educatie Fizica si Sport KMS Testul de 6 minute Proiect stagiu de practica Student: Brindusa Tudor Profesor: KT. Ciornovalic Gina Anul II, sem. 2 1

description

kinetoterapie testul de 6 minute

Transcript of Proiect Stagiu de Practica

Facultatea de Educatie Fizica si Sport

KMS

Testul de 6 minute

Proiect stagiu de practica

Student: Brindusa Tudor Profesor: KT. Ciornovalic Gina

Anul II, sem. 2

Cuprins

I. Definitie.........................................................................................................3

II. Scurt istoric....................................................................................................4

III. Tehnica efectuarii testului de 6 minute.........................................................5

IV. Indicatii..........................................................................................................6

V. Contraindicatii...............................................................................................7

VI. Formula de calcul a distantei teoretice..........................................................8

VII. Bibliografie....................................................................................................9

I.Ce este testul de 6 minute?

Testul de ase minute este un test simplu, ce msoar distana pe care o poate parcurge un pacient pe o suprafa plat ntr-un interval de 6 minute. Acesta este o proba simpla, bine tolerata de pacientii cu boli cardiace sau pulmonare moderat-severe. Se folosete pentru evaluarea iniial, ct i pentru aprecierea eficienei programelor de recuperare sau a altor intervenii medicale.

Testul de ase minute este un instrument de evaluare funcional a tuturor aparatelor i sistemelor, inclusiv sistemul pulmonar i cardiovascular, sistemul circulator periferic, unitile neuromusculare i metabolismul muscular. Se folosete pentru evaluarea iniial, dar i pentru aprecierea eficienei programelor de recuperare sau a altor intervenii medicale pentru fiecare sistem i aparat enunat anterior. Exemplu: pentru infarctul miocardic din antecedente, o cretere a distanei parcurse n ase minute cu 36,6 m dup un program de recuperare este semnifi cativ clinic, pentru boala Parkinson o cretere semnifi cativ clinic este de 82 m, pentru hernia de disc lombar (HDL) de 45,8 m.

Testul de ase minute nu ofer informaii despre nivelul de funcionare al fiecrui organ sau sistem implicat n exerciiu. De obicei, testul de ase minute exprim un nivel submaximal al capacitii de efort (valoarea normal maxim a persoanelor sn toase este de 700 m), majoritatea pacienilor atingnd nivelul lor propriu de efort i nu nivelul maxim normal.

II. Scurt istoric

Testele de mers au inceput sa devina populare din anii 1960, cand s-a propus o proba de mers timp de 12 minute. Astazi, ele sunt destul de putin utilizate, desi pot oferi informatii valoroase despre toleranta la efort a pacientilor.

III. Tehnica efectuarii testului de 6 minute

Testul de mers timp de 6 minute masoara distanta parcursa de un pacient in acest interval de timp. Pe scurt, pacientul este rugat sa mearga timp de 6 minute pe un plan plat, in ritmul propriu, fara impuneri de viteza, urmarind ca la finalul acestui interval sa se noteze distanta parcursa in metri ( sau numarul de pasi efectuati), precum si aparitia de simptome de tipul: fatigabilitate sau dispnee ( masurate pe o scala analog vizuala sau Borg). Se poate folosi si monitorizare a saturatiei oxigenului prin pulsoximetrie.

Testul este o alternativa fiabila pentru proba de efort la bicicleta sau la covorul rulant, care nu poate fi sustinuta de unii pacienti ( in special varstnicii).

Pentru testul de mers timp de 6 minute nu se vor folosi trasee circulare. Medicul, asistenta sau tehnicianul nu vor merge alaturi de pacient pentru a nu influenta viteza. In acelasi scop, descrierea probei trebuie facuta printr-un discurs standard.

Marcarea traseului se face din 3 n 3 metri. Punctele de plecare-sosire vor fi marcate ca i cele de ntoarcere, prin conuri. Echipamentul necesar: cronometru, conuri de marcare, scaune, coli de hrtie, sursa de oxigen, manometru, telefon, defibrilator electric automat. Pregtirea pacientului: haine i nclminte confortabile; pacientii isi vor continua tratamentul medicamentos n mod regulat; masa servit naintea testrii va fi uoar; incetarea activitii fizice se va face cu 2 ore naintea testrii.

Este indicat ca testarea sa aiba loc ntr-o locaie cu acces rapid pentru acordarea primului ajutor. n camera unde se efectueaza testul va exista oxigen, nitroglicerin sublingual, aspirin i salbutamol, precum si acces la linie telefonic.

IV. Indicatii

Este indicata realizarea unei comparatii inainte si dupa tratament: transplant pulmonar sau rezectie pulmonara, chirurgie cu reducere de volum pulmonar, reabilitare pulmonara, terapie medicamentoasa, hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca.

Testul de 6 minute este indicat pentru masurarea statusului functional (capacitatea de efort) : insuficienta cardiaca, boli pulmonare cronice obstructive , fibroza chistica, boli vasculare periferice , la varstnici; deasemenea si pentru predictie a spitalizarii si decesului prin: insuficienta cardiaca, BPOC sau hipertensiune pulmonara.

Desi proba nu necesita supravegherea unui medic , este recomandat ca tehnicienii care deruleaza acest test sa fie certificati in resuscitare cardiopulmonara si tratamentul anginei, bronhospasmului si dispneei .

V. Contraindicatii

Realizarea testului de 6 minute nu este indicat in cazul anginei instabile sau a infarctului miocardic, in luna anterioara efectuarii testului , daca frecventa cardiaca de repaus este mai mare de 120 bpm (tahicardie de repaus), daca tensiunea arteriala sistolica este mai mare de 188 mmHg sau tensiunea arteriala diastolica este mai mare de 100 mmHg.

Testul se va intrerupe daca apare dispnee severa, angina sau claudicatie intermitenta.

VI.Formula de calcul a distantei teoretice

Pentru interpretarea rezultatelor se vor folosi urmtoarele ecuaii recomandate pentru bolnavii cu BPOC (dup Jenkins et al 2009):

pentru brbai: valoarea testului (m) = 867- (5,71 x vrsta ani) + (1,03x nlime cm) pentru femei: valoarea testului (m) = 525 (2,86 x vrsta ani) + (2,71 x nlime cm) (6,22 x IMC)

VII.Bibliografie

1. http://www.mymed.ro/

2. http://rmr.medica.ro/

3. www.formaremedicala.ro/

1