Prezentare China

33
China

description

prezentare china

Transcript of Prezentare China

China

China

Aspecte de mediun ultimele decenii China a avut de suferit datorit polurii i a deteriorrii grave a mediului. n timp ce reglementri, cum ar fi Legea de Protecie a Mediului din 1979, sunt destul de stricte, sunt ns prost aplicate, ntruct sunt adesea ignorate de ctre comunitile locale i oficialii guvernamentali, n favoarea dezvoltrii economice rapide.Poluarea urban a aerului este o grav problem de sntate n ar, Banca Mondial estimnd, n 2013, c 16 din 20 cele mai poluate orae ale lumii, sunt situate n China.China este cel mai mare emitor din lume de dioxid de carbon.ara are, de asemenea, probleme legate de apa potabil. Aproximativ 298 milioane de chinezi, din zonele rurale, nu au acces la ap bun de but; pn la sfritul anului 2011,40% din rurile Chinei au fost poluate de deeuri industriale i agricole. Aceast criz este agravat de lipsa tot mai sever de ap, n special n partea de nord - est a rii.Cu toate acestea, China este cel mai mare investitor din lume n comercializarea energiei regenerabile, cu 52 miliarde dolari investii doar n 2011,este un productor important de tehnologii de energie regenerabil i investete foarte mult n proiectele de energie regenerabil la scar local.Pn n 2009, peste 17% din energia din China a provenit din surse regenerabile de energie cele mai notabile fiind hidrocentralele - de unde China obine o capacitate total instalat de 197GW.n 2011, guvernul chinez a anunat planuri de investiie de patru bilioane de yuani (618.55 miliarde de dolari) n proiecte de infrastructur de ap i desalinizare, pentru o perioad de zece ani i finalizarea construciei unui sistem de prevenire a inundaiilor i anti-secet, pn n 2020.n 2013 China a pus n aplicare un plan pe cinci ani, n valoare de 277 miliarde USD, pentru a reduce poluarea aerului, n special n partea de nord a rii.Smog deasupra Orasului Interzis din Beijing.

Turbine eoliene nXinjiang.Proiectul Dabancheng reprezint cel mai mareparc eoliandin Asia.

DemografieAl aselea Recensmnt Naional al Republicii Populare Chineze, din 2010, a nregistrat o populaie total de aproximativ 1.370.536,875. Aproximativ 16,60% din populaie avea sub 14 ani, 70,14% aveau vrste cuprinse ntre 15 i 59 de ani, iar 13,26% peste 60 de ani.Rata de cretere a populaiei, pentru 2013, este estimat la 0,46%.Dei este o ar cu venituri medii, dup standardele occidentale, creterea economic rapid a Chinei a scos sute de milioane de oameni din srcie, ncepnd cu 1978. Astzi, aproximativ 10% din populaia din China triete sub limita srciei, supravieuind cu mai puin de un dolar SUA pe zi, n scdere de la 64% n 1978. omajului n mediul urban, n China, a sczut la 4% pn la sfritul anului 2007.n prezent, rata omajului n mediul urban este de aproximativ 4,1%.1. Grupuri etniceChina recunoate oficial 56 de grupuri etnice distincte, dintre care cei mai numeroi suntchinezii han, care constituie circa 91,51% din totalul populaiei. Minoritile etnice reprezint circa 8,49% din populaia din China, conform recensmntului din 2010.2. LimbiLimbile cele mai vorbite n China fac parte din familialimbilor sino-tibetane. Exist, de asemenea, mai multe grupuri lingvistice majore n limba chinez nsi. Dialectele cele mai vorbite suntMandarina (vorbit de ctre 70% din populaie), Wu (inclusiv Shanghaineza), Yue (inclusivCantonezai Taishaneza), Min (inclusiv Hokkien i Teochew), Xiang,Gani Hakka.3. UrbanizareChina s-a urbanizat semnificativ n ultimele decenii. Procentul din populaia rii care locuiete n mediul urban a crescut de la 20% n 1990 la 46% n 2007. Se estimeaz c populaia urban a Chinei va ajunge la un miliard pn n 2030. Cei mai muli dintre acetia provin din mediul rural, fiind n cutarea unui loc de munc n orae.China are peste 160 de orae cu o populaie de peste un milion, inclusiv apte metropole (orae cu o populaie de peste 10 milioane de locuitori). Pn n 2025, se estimeaz c n ar vor fi 221 de orae cu peste un milion de locuitori.4. EducatieDin 1986, nvmntul obligatoriu n China cuprinde nvmntul primar i nvmntul gimnazial care, mpreun, dureaz nou ani. n 2010, aproximativ 82,5 la suta din elevi au continuat studiile la un ciclu liceal de trei ani. Gaokao, Examenul Naional de Admitere la Universitate al Chinei, reprezint o condiie prealabil pentru intrarea n cele mai multe instituii de nvmnt superior. n 2010, 27% dintre absolvenii de liceu erau nscrii n nvmntul superior. Educaia profesional (vocaional) este la dispoziia studenilor de la nivelele secundar i teriar.n 2010, 94% din populaia de peste 15 ani eraalfabetizat, comparativ cu doar 20% n 1950. n 2009, elevii chinezi dinShanghaiau obinut cele mai bune rezultate, din lume, la matematic, tiine i literatur, n cadrul Programului Internaional pentru Evaluarea Elevilor (PISA), o evaluare la nivel mondial a performanelor colare ale elevilor n vrst de 15 ani.Universitatea Tsinghua din Beijing, una dintre universitile de top din China.

5. SanatateSperana de via la natere n China este de 75 de ani, iar rata mortalitii infantile este de 12 la mie. Ambele s-au mbuntit n mod semnificativ ncepnd cu anii 1950. Rata de piticire, o afeciune cauzat demalnutriie, a sczut de la 33,1% n 1990 la 9,9% n 2010.n ciuda mbuntirilor semnificative n materie de sntate i construirea de faciliti medicale avansate, China are mai multe probleme de sntate public emergente, cum ar fi bolile respiratorii cauzate de poluarea la scar larg a aerului,sutele de milioane de fumatori, sau creterea obezitii n rndul tinerilor din mediul urban.Populaia mare a Chinei i oraele dens populate au condus la focare de boli grave, n ultimii ani, cum ar fi izbucnirea n 2003 aSARS. n 2010, poluarea aerului a cauzat 1,2 milioane de decese premature n China.Diagram artnd creterea Indicelui Dezvoltrii Umanen China ntre 1970 i 2010.

6. ReligieDe-a lungul mileniilor, civilizaia chinez a fost influenat de diferite micri religioase. Conceptul chinez de San Jiao (trei doctrine sau trei religii) includeconfucianismul, budismulitaoismul, iar din punct de vedere istoric, au avut un impact semnificativ n modelarea culturii chineze. Elemente ale acestor trei sisteme de credin sunt de multe ori ncorporate n tradiii religioase populare sau folclorice.Templul Cerului, un complex de cladiri taoiste.

Templul Guoqing de pe Muntele Tiantai, construit n anul 598 dHr, a fost locul de fondare a ramurii Tiantai a budismului chinez.

Economiencepnd cu 2013, China este ceade-a doua cea mai mare economie din lume, n ceea ce privetePIB-ul nominal, n valoarea sa total de aproximativ 9,3253 trilioane deUSD, conform datelor Biroului Naional de Statistic al Republicii Populare Chineze. n 2013, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 10.253 dolari SUA, n timp ce PIB-ul nominal pe cap de locuitor a fost de 6.853 dolari SUA.7.1. Istorie si crestere economicaDe la nfiinarea sa n 1949 pn la sfritul anului 1978, Republica Popular Chinez a avut un stil sovietic deeconomie planificat centralizat. Dup moartea luiMaon 1976 i sfritulRevoluiei Culturale,Deng Xiaopingi noua conducere chinez au nceput s reformeze economia i s se ndrepte nspre o economie mixt, orientat spre comer, sub conduceremonopartid.Colectivizarea agricol a fost desfiinat iar terenurile agricole privatizate, n timp ce comerul exterior a devenit o nou preocupare major, ducnd la crearea de zone economice speciale.

China modern este caracterizat, n principal, ca avnd o economie de pia bazat pe proprietate privat i este una dintre cele mai importante exemple de capitalism de stat. Statul nc domin n sectoarele piloane strategice, cum ar fi n industriile grele sau n producerea energiei.ntruct liberalizarea economic a nceput n 1978, China a fost printre economiile cu cea mai rapid cretere, la nivel mondial,bazndu-se n mare msur pe investiii i export.Potrivit FMI, cretere medie anual a PIB-ului Chinei ntre 2001 i 2010 a fost 10,5%. ntre 2007 i 2011, rata de cretere economic a fost echivalent cu cea a tuturor rilor G7 la un loc.

De la sfritul Revoluiei Culturale, China a fcut investiii semnificative n cercetarea tiinific,cheltuind peste 100 de miliarde de dolari pentru cercetare tiinific i dezvoltare, doar n 2011 tiina i tehnologia sunt considerate ca fiind vitale pentru atingerea obiectivelor economice i politice i reprezint o surs de mndrie naional, descris uneori ca tehno-naionalism.Oamenii de tiint chinezi au ctigat Premiul Nobel pentru Fizic de patru ori i Premiul Nobel pentru Chimie o dat.

Programul spaial chinez este unul dintre cele mai active din lume fiind, o surs major de mndrie naional.n 1970 China a lansat primul su satelit, Dong Fang Hong I. n 2003 China a devenit a III-a ar care a trimits, n mod independent, un om n spaiu, odat cu zborul spatial al lui Yang Liwei, la bordul navei Shenzhou 5; pn n iunie 2013, zece ceteni chinezi au cltorit n spaiu.

Energie

China este ara care produce i consum cea mai mult energie din lume. n 2012, a generat aproximativ 4.94 miliarde kWh de energie electric, cu o capacitate instalat de 1,14 miliarde kW.n 2013, mai mult de 70% din energia produs n ar a provenit din arderea crbunelui; dependena sa de acest mineral face din China cel mai mare productor i consumator de crbune din lume.

Transport

De la sfritul anilor 1990, reeaua naional de drumuri a Chinei a fost extins n mod semnificativ, prin crearea unei reele de autostrzi, cunoscut sub numele de Sistemul Naional de Autostrzi Principale (SNAP). n 2011 autostrzile din China au ajuns la o lungime total de 85.000km, fiind cel mai lung sistem de autostrzi din lume.Deinerea de autoturisme, proprietate personal, este n cretere rapid, depind Statele Unite ca cea mai mare pia auto din lume