China – Date Geografice

of 12 /12
CHINA – DATE GEOGRAFICE Asezare, relief, clima

Embed Size (px)

description

date geografice despre china

Transcript of China – Date Geografice

China date geografice

China date geograficeAsezare, relief, climaChina - localizareChina ,denumit oficial Republica Popular Chinez, este un stat independent situat n Asia de Est cu o populaie de peste 1.350.000.000 de locuitori.Acoperind aproximativ 9,6 milioane de km2, China este ca mrime a suprafaei de uscat a doua ar din lume.

China - LocalizareAvnd o lungime a granielor de 22,800 km, China se nvecineaz cu Coreea la est, cu Mongolia la nord, cu Rusia n nord-est, cu Kazahstan, Kirghizstan i Tadjikistan la nord-vest, cu Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Sikkim i Bhutan la vest i sud-vest i cu Myanmar, Laos i Vietnam la sud.

China - ReliefRelieful Chinei este foarte variat, predominnd munti foarte nalti si podiuri intinse. Exist, de asemenea, podiuri joase, depresiuni cu deerturi si cmpii netede. Suprafaa regiunilor montane reprezint dou ptrimi din suprafaa rii. Regiunile montane cuprind muni, dealuri i podiuri. Proporia fiecrei forme de relief din ntreaga ar este dup cum urmeaz: 33% muni, 26% posiduri, 12% cmpie i 10% dealuri.Relieful Chinei este rezultatul nlrii Podiului Qinhai-Tibet cea mai important aciune geologic din istoria Terrei de acum cteva milioane de ani. Privit de la nlime, relieful Chinei seamn cu un ir de trepte, care coboar de la vest la est. Prima treapt format ca urmare a ciocnirii nencetate a blocului indian cu cel euro-asiatic, care a dus la nlimea Podiul Qinhai-Tibet, cu o altitudine medie de peste 4000 m. este recunoscut drept Acoperiul Lumii. Piscul principal al Munilor Himalaya de pe acest podi are o nlime de 8848,13 m, fiind cel mai nalt pisc din lume. Urmeaz a doua treap format din Podiul Mongoliei Interioare, Podiul de Loess, Podiul Yungui, i Depresiunea Talimu, Depresiunea Zhungeer i Sichuan, cu o nlime medie cuprins ntre 1000-2000 m deasupra mrii.Podiul Qinhai-Tibet

Muntii Himalaya

China - ClimaCea mai mare parte a Chinei se afl ntr-o zon moderat, cu anotimpuri distincte. Exist diferene de clim care se datoreaz musonilor, extinderii suprafeelor de uscat i diferenelor considerabile n altitudine. n timp ce n China centrala i de sud-est este, n general, cald i umed, n nord i nord-est este relativ uscat.China ajunge pn la 35 latitudine, fapt care produce o mare variaie n ceea ce privete climatul regional. n multe zone, vara este fierbinte i ploioas, cu un mare grad de umiditate, i iarna este uscat. n China de nord, mai mult de 80% din precipitaii cad n lunile de var, dar numai 40% din precipitaiile anuale au loc n China de sud n aceeai perioad.n China de sud-est, n timpul anotimpului ploios, perioada iulie-septembrie, au loc taifunuri frecvente. La nord de Chang Jiang (Rul Yangzi) iarna este extrem de rece.Partea de nord-est are veri fierbini i uscate, i ierni lungi i reci. Verile din zonele deertice din Xinjiang i Mongolia interioar sunt, de asemenea, fierbini i uscate, iar iernile reci i uscate. n China central, verile sunt fierbini i umede, cu multe precipitaii n lunile de sfrit de var. n regiunile joase din Yangzi, iarna este ntr-un fel mai blnd dect n zonele centrale ale Chinei, cu munii loess, sau n Sichuan, care este nconjurat de muni. n regiunile din jurul Beijing-ului, Xian i Zhenghou, se pot isca furtuni de nisip iarna i primvara.

Clima Chinei

China - Regiuni climatice extreme Desertul Xinjiang

Raul Yangzi

China Fenomene climaticeMusonul Chinezesc

Furtuna de nisip

China - VegetatieVegetatia originala a disparut mai ales in partea de est a Chinei datorita asezarilor si terenurilor agricole.In padurile tropicale din sudul tarii intalnim conifere care pot avea inaltimi de peste 50 m, acestea amestecandu-se cu palmierii. Padurea subtropicala din estul si centrul Chinei este bogata in plante precum stejarul, bambusul, pinul, camelii, magnolii, dafini, etc.Arborii descoperii pe muntele Gaoligong se nmulesc prin semine. n judeul Fengqing, n 1918, existau 31 de specii, cu peste 300 de arbori, iar n comuna Fengxiang exista doar o specie de arbori, fiecare cu o vrst de peste 400 de ani.

China - Vegetatie Padurile de piatra din Zhangjiajie

Padure tropicala