Parcare subterana

download Parcare subterana

of 32

Transcript of Parcare subterana

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE INGINERIE MECANICA SPECIALIZAREA: SECURITATE RUTIERA, TRANSPORTUL SI INTERACTIUNEA CU MEDIUL

Student: MIHAESCU ALEXANDRA Grupa: 1904 Anul: II

2011-2012

Amenajarea, organizarea si exploatarea parcarilor subterane in zonele urbane

I.

Introducere

Necesitatea realizarii acestui proiect a avut ca punct de plecare cresterea semnificativa a parcului auto, atat in proprietatea persoanelor fizice cat si in cea a persoanelor juridice din Municipiul Brasov. Astfel, la ora actuala orasul nostru se confrunta cu o deficienta majora, cu perspective ingrijoratoare, in ceea ce priveste asigurarea si managementul locurilor de parcare. Exista strazi si intersectii care, in mare parte a zilei sunt foarte aglomerate si, chiar blocate. In general, circulatia este foarte dificila in Brasov la orele de varf, dar incepe sa devina dificila si in afara orelor de varf. De asemenea, datorita traficului nivelul poluarii este mare si in multe zone ale orasului, noxele depasesc limitele permise. Practic in acest moment in Brasov sistemul rutier este complet neadaptat la numarul de vehicule care circula in fiecare zi. Din ultimele statistici rezulta ca numarul de autovehicule inmatriculate in Brasov dep seste o sut de mii (170.000), la care se mai adauga si cele in tranzit, iar sistemul rutier nu a fost extins corespunzator. Insuficienta locurilor de parcare, in special in zona centrala este o problema majora cu care se confrunta multe orase din tara, situatie ce determina necesitatea identificarii unor modalitati de creare de facilitati institutionale si legale pentru realizarea de parcari si care sa descurajeze folosirea vehiculelor proprii si sa incurajeze utilizarea transportului public. Aglomerarea si solicitarea de locuri de parcare in zona centrala se datoreaza concentrarii activitatilor socio-economice si culturale in acest spatiu, lucru determinat de: sedii de firme, banci, magazine, etc. In aceste conditii se impune identificarea si aplicarea unei solutii eficiente de asigurare a unor spatii de parcare necesare si suficiente in aceasta zona. Astfel, municipalitatea a constientizat ca o varianta pentru cresterea numarului locurilor de parcare si descongestionarea traficului rutier din zona centrala o reprezinta construirea unei parcari subterane.

Volumul de trafic genereaza nevoia unui numar mare de locuri de parcare in zona central a Brasovului, pentru descongestionarea traficului, locurile de parcare existente fiind insuficiente. Constructiile destinate parcarii autoturismelor se amplaseaza, de regula, in zone de interes public, tinandu-se seama de asigurarea unor posibilitati cat mai constante de exploatare. Proiectul vizeaza asadar realizarea unei parcari subterane in zona centrala a Municipiului Brasov, Conducerea Primariei Brasov are in vedere realizarea a sase parcari subterane si supraterane in municipiu, pentru care s-au primit deja 20 de oferte de la antreprenori. Zonele in care se vor face aceste parcari sunt langa Sala Sporturilor, langa Spitalul Militar, sub o parte a Parcului N. Titulescu, sub terenul de sport al Colegiului A. Saguna, in Poiana Brasov si in zona Faget. Avem peste 20 de oferte la Primarie pentru realizarea acestor parcari in oras. n timp vom alege dintre ele. nsa, ceea ce ne intereseaza in mod deosebit, sunt firmele care au mai realizat astfel de investitii. De exemplu, pentru parcarea de sub Parcul Titulescu vrem o firma care a mai realizat o parcare sub un parc. Iar o asemenea firma a venit deja cu o oferta. Este firma care a realizat o parcare similar in Viena, ne-a declarat viceprimarul municipiului Brasov, Adrian Gabor. Parcarea de sub Parcul Titulescu va avea aproximativ 700 800 de locuri, intrarea va fi din B-dul N. Iorga si iesirea in B-dul Eroilor.

In concluzie, obiectivul general urmarit prin acest proiect de investitii este acela de a asigura fluidizarea circulatiei vehiculelor si transportului in comun in zona centrala a orasului Brasov. Cea mai buna modaliatate de fluidizare a circulatiei a fost considerata aceea a desfiintarii stationarii pe benzile carosabile.

Orase europene proiectate pe arhitectura veche. Mnchen este un oras care a intalnit unele probleme cu strazile orasului, deoarece aici strazile inguste sunt o problema de congestie a parcarilor de autovehicule. Munchen a decis in 2004 sa introduca o solutie relative moderna in vederea rezolvarii problemei parcarilor si anume infiintarea unei parcari subterane cu sistem automatizat in zona Mnchen-Neuhausen.

In plus, un sistem automat aduce economii semnificativei in inginerie, deoarece lifturile, rampele, scarile, iluminatul si ventilatia nu trebuie sa fie furnizate in aceeasi masura. Construirea inseamna, de asemenea, transferul de canalizare, pluviale si serviciilor de apa de sub centrul de drum pentru conductele de la marginea drumului. Proiectarea instalatiei a inceput in ianuarie 2004, cu constructie incepand din octombrie 2004. Construc tia a fost finalizat in luna februarie 2006 ( finalizarea proiectului a fost efectuata in 16 luni de la inceperea constructiei), investitia proiectului a fost de 11.35 /m. Sistemul de parcare este o combinatie de Whr MultiPark 740 Systems, care va oferi 284 locuri de parcare (150 plus 134). Echipamentul a fost furnizat de catre Whr si instalarea a fost efectuata de catre contractorul general / inginer Whr GmbH Bauer.

Autovehiculele de dimensiunile 5.25m lungime maxima, 2.2 latime si 1.7 inaltime trebuie sa fie conduse la una din cele 4 statii de primire marcate de la A la D, la intrare sunt actionate de un dispozitiv de control care raspunde la un cip de transport ce se afla in posesia soferului autovehiculului.

Prima instalare a acestui sistem modular, parcari automatizate a fost in Cesena, Italia. Autoritatile locale au cautat o solutie de parcare care ar minimaliza interferenta in zona inconjuratoare, atat la utilitati subterane, cat si supraterane.

Sistemul compact TREVIPARK a oferit o serie de caracteristici care au dus la aprobarea acestuia de catre autoritatile italiene. Acestea au inclus parcarea automata, fara conducator auto; parcarea autovehiculelor prin utilizarea de ridicare rotativa la 360 vertical si introducerea vehiculelor direct intr-un golf de parcare, cu timpul de regasire de 50 de secunde si de inalta securitate. Datorit designului sau compact ar putea fi plasat in imediata apropiere a cladirilor existente in centrul orasului. Garajul detine pana la 108 vehicule. Astfel de parcari se regasesc in majoritatea marilor orase europene. In prezent, in Bucuresti, din 12 masini, numai una poate fi parcata pe un loc regulamentar. Intercontinental Parking va ofera 1850 de locuri de parcare subterana in centrul capitalei, in doua locatii special amenajate: Parcaj Subteran Intercontinental si Parcaj Subteran Bucur Obor. Intercontinental Parking intelege diversitatea clientilor sai si propune mai multe tipuri de servicii, pentru a satisface cat mai bine cerintele unui public variat, din ce in ce mai ocupat si din ce in ce mai exigent.

Parcare subterana InterPrezentare Parcajul subteran Inter are aproximativ 900 de locuri de parcare. Dintre acestea, aproximativ 150 sunt destinate parcarii cu plata pe ora, iar restul parcarii in regim abonament. Parcarea are mai multe cai de acces atat auto, cat si pietonale, facilitand circulatia masinilor si a conducatorilor auto. Accesele auto sunt echipate cu bariere automatizate, intrarea si iesirea autoturismelor facandu-se pe baza de card de proximitate sau tichet magnetic. Intrarile si iesirile din parcaj sunt monitorizate video. Accesul si iesirea autoturismelor se poate face pe una dintre rampele amplasate in urmatoarele puncte: - Str Ion Campineanu la intersectia cu Blv. N. Balcescu - Str Tudor Arghezi - Rondul din fata intrarii in Hotelul Intercontinental Accesul si iesirea pietonilor se face prin 4 scari pietonale amenajate, echipate cu interfoane, care fac legatura intre cele doua niveluri subterane ale parcajului si suprafata. Ele sunt amplasate dupa cum urmeaza: - Vis--vis de Ambasada Americana - In dreptul Teatrului de Opereta - In apropierea Teatrului National, Sala Mare - In apropierea Hotelului Intercontinental, fantana arteziana.

Intercontinental Parking are relatii de buna colaborare cu vecinii sai: Hotel Intercontinental si Teatrul National Bucuresti. Astfel, oaspetii Hotelului Intercontinental pot ajunge din parcajul subteran Inter direct in lobbyul hotelului, prin culoarul pietonal special amenajat in acest scop. Spectatorii Teatrului National Bucuresti pot ajunge direct din parcajul subteran Inter in foaierul TNB, cu acces direct la Sala Mare sau Sala Amfiteatru. Atat directiile auto, cat si cele pietonale sunt semnalizate in cadrul parcajului prin indicatoare.

Parcare subterana Bucur OborPrezentare Parcajul subteran Bucur Obor are aproximativ 900 de locuri de parcare. Dintre acestea, aproximativ 80 sunt destinate parcarii cu plata pe ora, restul fiind destinate parcarii in regim abonament. Parcajul subteran Bucur Obor este amplasat in pasajul auto Bucur Obor, pe ambele sensuri de mers. Parcajul are mai multe cai de acces atat auto, cat si pietonale, facilitand circulatia masinilor si a conducatorilor auto. Accesele auto sunt echipate cu bariere automatizate, intrarea si iesirea autoturismelor facandu-se pe baza de card de proximitate sau tichet magnetic. Intrarile si iesirile din parcaj sunt monitorizate video. Accesul si iesirea autoturismelor se poate face NON STOP pe una dintre rampele amplasate dupa cum urmeaza: - In pasajul auto Bucur Obor, pe sensul de mers dinspre Sos. Mihai Bravu inspre Sos. Stefan cel Mare.

- In pasajul auto Bucur Obor, pe sensul de mers dinspre Sos. Stefan cel Mare inspre Sos. Mihai Bravu. Accesul si iesirea pietonilor se poate face NON STOP prin scari pietonale amenajate, echipate cu interfoane, care fac legatura intre cele doua niveluri subterane ale parcajului si suprafata (scarile pietonale conduc in pasajele pietonale din rondul Bucur Obor). Atat directiile auto, cat si cele pietonale sunt semnalizate in cadrul parcajului prin indicatoare.

II.

Principii de proiectare si organizare a parcarilor

Constructiile destinate exclusiv parcarii autoturismelor se incadreaza in general in categoria de importanta C, iar nivelele de performanta prevazute sunt corespunzatoare acestei categorii. constructiile publice subterane sunt constructii pentru functiuni civile care pot fi amplasate in localitati sau in afara acestora. In cazul in care spatiile pentru parcare se comaseaza cu alte constructii, se vor adopta niveluri de performanta corespunzatoare cerintelor de calitate impuse de categorie superioara se importanta cea mai mare. Performantele si nivelele de performanta stabilite prin prezentul normativ, trebuie sa fie mentinute pe intreaga durata de exploatare a constructiei, stabilita de lege. Prezentul normativ va fi utilizat tinand cont si de prevederile cuprinse in Normativ pentru adaptarea constructiilor si locurilor publice la cerintele persoanelor handicapate CPH1-93. Pentru orice constructie de parcaj stabilirea regimului de inaltime, de aliniere, capacitate, etc. se face in concordanta cu prevederile Certificatului de urbanism, avandu-se in vedere totodata si influenta vantului si a curentilor de aer din zona. Destinatiile/functiunile civile/publice prevazute a fi inglobate in constructiile publice subterane conform prezentului Normativ, sunt urmatoarele: parcari cu sau fara spalatorie si service auto comerciale, de alimentatie publica ( magazine, farmacii, restaurante, etc.) culturale, de afaceri, sportive statii distributie carburanti auto servicii diverse ( agentii bancare, oficii posta si telecomunicatii )

Prin amplasarea constructiilor publice subterane se vor asigura legaturi/relatii functionale corespunzatoare, pe cat posibil directe, atat cu retelele/caile de circulatie supra sau subterane existente sau prevazute in documentatii, cat si eventual cu constructii invecinate. La dispunerea diferitelor functiuni in volumul constructiilor publice subterane, se va tine seama de frecventa si distributia publicului pe nivelurile in spatiile aferente respectivelor functiuni, de nivelul de risc de incendiu al functiunilor respective, de necesitatile lor specifice ( aprovizionare, servicii, etc. ) si de conditiile tehnice de utilizare.

II.1. Conditii ale terenului.Zona seismica. Proiectarea si realizarea constructiilor destinate parcarii autoturismelor se face in conformitate cu prevederile Normativului P100, asigurandu-se conditiile corespunzatoare categoriei de importanta a constructiei si gradul seismic al zonei respective. Natura terenului. La proiectare si executie se vor avea in vedere caracteristicile fizico-mecanice si geomorfologice ale terenurilor, panta terenului si nivelul apelor freatice, functie de care se stabilesc solutiile constructive si procedeele de realizare.

II.2. Conditii ale zonei.Puritarea aerului. Parcajele subterane vor fi echipate cu instalatie de ventilare, iar gurile de refulare in exterior vor fi astfel dispuse si realizate incat sa nu depaseasca concentratiile de noxe stabilite conform STAS 12574 precum si a prevederilor avizelor si acordul de mediu. Accese carosabile. Drumurile carosabile destinate accesului in parcaj, trebuie sa fie racordate la reteaua publica stradala. Parcajele trebuie sa aiba asigurat un drum carosabil care sa permita accesul autospecialelor de interventie ale salvarii si politiei in incinta. Pentru asigurarea functionalitatii urbane, semnalizarea parcajului se face de la distante determinate in colaborare cu viteza de deplasare pe caile adiacente folosite ca acces printr-un bun reperaj, prin panouri de semnalizare care cuprind indicatii de acces, dotare si conditii de stationare. Accesele pietonale ale parcajelor se amplaseaza, alcatuiesc si dimensioneaza astfel incat sa asigure siguranta pietonilor in raport cu circulatia autoturismelor si corelate cu circulatia interioara pietonala. Utilitati. Orice constructie destinata parcarii autoturismelor trebuie sa dispuna de toate utilitatile necesare functionarii in conditii de siguranta, igiena, sanatate si protectia mediului. Alimentarea cu apa se realizeaza prin: racorduri (bransamente) la retelele de distributie ala localitatii sau zonei in care se amplaseaza;

-

surse proprii, adoptate pentru amplasamente izolate sau zone fara retele de distributie a apei, ori retele insuficiente cantitativ sau calitativ Alimentarea cu apa pentru stingerea incendiilor se poate asigura prin retele independente sau comune cu apa menajera. Debitele de apa necesara pentru stingerea incendiului se stabilesc conform reglementarilor tehnice specifice. Apele evacuate la canalizare vor respecta prevederile Normativ C 90. Instalatia de canalizare se va proiecta si executa, de regule, cu coloane deschise si garda hidraulica la partea de jos a coloanei. Toate coloanele de canalizare ala parcajului se colecteaza oblogatoriu intr-un separator de grasimi hidrocarburi si namol inainte de racordarea la reteaua exterioara de canalizare. Energia electrica. Constructiile pentru parcaje se alimenteaza cu energie electrica conform reglementarilor tehnice specifice. Din sistemul energetic national, alimentarea electrica normala (trifazica sau monofazica), va asigura: - frecventa f = 50Hz 0.5% - tensiune u = 0.38 (0.220) KV 10%

Alimentarea cu energie electrica de la un grup electrogen, dupa caz poate constitui: alimentarea de rezerva ( care intra automat in functiune in timpul normat, la caderea retelei electrice a sistemului energetic de alimentare normala) alimentarea de baza ( cand cladirea nu este sau nu poate fi alimentata la reteaua sistemului energetic national)

Capacitatea grupului electrogen se determina astfel incat sa asigure intregul consum necesar functionarii in conditii normale a constructiei, inclusiv maximul de pornire al consumatorilor simultani sau o parte din consumul electric si a celui de pornire necesar. Pentru parcajele cu capacitate mai mare de 500 de autovehicule, se prevede obligatoriu grup electrogen pentru alimentare electrica de rezerva cu intrare in functiune automata ( maximum 30 ) asigurand alimentarea simultana a instalatiilor vitale utilitare cum sunt: pompe si robinete de incendiu circuitele de control, instalatii de semnalizare in caz de incendiu si dispozitive electrice de siguranta 9 iluminat de siguranta pentru continuarea lucrului, interventie, evacuare, etc. ) instalatii de desfundare in caz de incendiu instalatii de ventilare ( cel putin 50% din debitele instalate) ascensoare de interventie in caz de incendiu

Circuitele destinate alimentarii electrice de rezerva vor avea trasee independente fata de alimentarea normala, conform reglementarilor tehnice specifice.

Energia termica. Instalatia de incalzire are ca scop asigurarea agentului termic necesar incalzirii spatiilor de parcare subterane la temperatura de garda 5-10C, degivrarii rampelor de acces pe timp de iarna, precum si a prepararii apei calde menajere. Alimentarea cu energie termica se poate realiza de la o sursa proprie ( centrala termica) sau din reteaua oraseneasca ( centrala termica de cartie sau punct termic). In interiorul parcarii subterane este interzisa amplasarea conductelor de abur cu presiunea peste 0.5 bar si de apa fierbinte cu temperatura mai mare de 90C. De asemenea este interzisa si amplasarea conductelor de gaze combustibile sau toxice.

II.3. Reguli de proiectarePentru constructiile destinate parcarii autoturismelor, regulile de proiectare sunt cele general valabile pentru cladirile civile si industriale similare la care se adauga prevederile referitoare la protectia antiseismica sau la socuri accidentale a elementelor structurale, nestructurale si a instalatiilor. Toate elementele expuse vor avea rezistenta mecanica necesara sau vor fi protejate prin elemente cu rezistenta mecanica necesara, calculate si dimensionate astfel incat sa reziste la un eventual soc al autoturismelor. Proiectarea antiseismica a elementelor de compartimentare si de inchidere perimetrala se face, dupa caz, in una din urmatoarele ipoteze: ca facand parte integrata din sistemul structural cu legaturi care sa permita deplasari relative libere in raport cu structura solidarizate cu structura, dar dimensionate astfel incat fisurile produse de miscarea seismica sau soc accidental sa fie limitate.

Pentru a se asigura evacuarea in siguranta a cladirii in cazul unui cutremur sever, se vor prevedea urmatoarele masuri: usile incaperilor de exploataresi cele de evacuare din cladire vor fi proiecate astfel incat sa evite pericolul de blocare a acestora ( in functie de valorile deplasarilor relative de nivel probabile) pardoselile si finisajele de pe caile de evacuare vor fi proiectate astfel incat avarierea lor sa nu impiedice circulatia persoanelor.

-

Punctele termice, centralele termice, posturile de transformare si statiile de pompare ce servesc parcajele etajate vor fi amplasate, de preferinta grupat in cladire independenta. Atunci cand se amplaseaza in in teriorul cladirii, posturile de transformare se vor echipa cu transformatoaare si intreruptoare uscate, iar la centralele termice si instalatiile de pompare se iau masuri prevazute in reglementarile specifice . Teaseele conductelor de alimentare cu apa rece si calda de canalizare, de incalzire, de ventilare, si de alimentare cu energie electrica se vor stabili astfel incat sa se reduca la strictul necesar numarul si dimensiunile golurilor de traversare a acestor conducte prin elemente de structura ale cladirii. La alegerea traseelor acestor conducte, se va tine seama de evitarea posibilitatii de deteriorare a acestira cauzata de socul produs la impactul autovehiculului cu acestea sau cu elementul de constructie si la care acestea sunt adosate. Prevederea de goluri se slituri in elementele nestructurale se va face numai in pozitiile si cu dimensiunile prevazute in reglementarile tehnice in vigoare. Legaturile trbuie sa reziste in eventualele situatii speciale de solicitare care pot aparea in timpul exploatarii normale, accidentale sau in timpul seismului:

-

deplasarea relativa a reazemului rasturnarea, alunecarea si/sau rasucirea instalatiilor a echipamentelor

In acest scop se recomanda adoptarea unor detalii verificate in practica. Traaversarile conductelor peste rosturile antiseismice se vor face cu masuri specifice, de regula, in zonele unde deplasarile relative ale tronsoanelor adiacente sunt mici.

II.4. Conditii de proiectareElemente de beton ( armat si precomprimat)

Elementele ce alcatuiesc planseul se vor proiecta pentru a se asigura un strat suport cat mai rigid pentru valori de sageata admisibila conform STAS 10107/0 sporita cu 25%. Elementele de beton armat si beton precomprimat care pot fi in contact cu medii agresive vor avea, de regula, forme cat mai simple, netede si care sa nu permita depuneri de pulberi sau acumulari de lichide. Masurile constructive luate prin proiecte trebuie astfel concepute incat sa conduca la evitarea stagnarii condensului in zonele de imbinare a elementelor de constructii intre ele sau cu alte instalatii, in zonele de strapungere s.a. Se va ridica modul de protectie a tuturor detaliilor constructive: imbinari, locuri de ancorare, locuri de fixare a unor utilaje, dispozitive, etc. Aceste lucrari vor fi executate inaintea aplicarii sistemelor generale de protectie anticoroziva.

Betoanele folosite pentru elemente de structura trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

La proiectarea elementelor de beton precomprimat se va limita efortul unitar maxim la compresiune in beton in exploatare la valoarea 0.8 Rc, iar la verificarea la starea limita de rezistenta de calcul a betonului se considera 0.85 Rc. Fixarea utilajelor, instaltiilor si conductelor se va proiecta astfel incat prin piesele metalice ( bride, placute su praznuri, stuturi de trecere, bolturi, etc.) sa nu se transmita coroziunea la armatura de rezistenta a elementelor de constructie. Parcarile subterane pot fi realizate cu panta pardoselii 0, iar cele supraterane deschise vor avea panta pardoselii minimum 1%. in ambele cazuri, se recomanda ca distanta dintre sifoanele de pardoseala sa nu depaseasca 5-6 m, iar distanta maxima de amplasare a sifoanelor fara de peretii incaperii sa fie de cca. 1 m. In cazul in care aceasta prevedere nu se poate realiza se recomanda realizarea inclinata a planseului dupa panta minima de scurgere normala, cu colectarea lichidelor accidental raspandite intr-un jgheab. Golurile scarilor, ale rampelor de acces precum si cele pentru conducte vor fi prevazute cu reborduri din beton armat cu inaltimea de minim 10 cm, protejate prin ridicarea stratului de protectie anticoroziva. Se vor prevedea reborduri similare in jurul stalpilor si in jurul fundatiilor utilajelor fondate direct pe teren (placa). Elemente din metal

La proiectarea elementelor constructiilor metalice supuse actiunii unor medii agresive, se recomanda sa se foloseasca forme de sectiuni care impiedica stagnarea apei, si a prafului si care sa aiba un raport cat mai redus intre perimetrul si aria sectiunii. Elementele aparente ale constructiei vor fi accesibile pentru verificare, curatare si vopsire. Alcatuirile de pardoseli se aleg astfel incat sa asigure izolarea structurii de rezistenta a planseelor si stalpilor de agentii corozivi, in corelare cu gradul de rulaj existent in parcaj, clasa de amplasae a acestuia in raport cu terenul, regimul tehnic de exploatare precum si elasticitatea structurii suport a pardoselii. Pardoselile se vor realiza astfe incat apa sau orice alt lichid accidental raspandit sa se scurga usor la colectoare ( sifoane de pardoseala ) limitandu-se i acest fel ariile afectate.

II.5. Siguranta in exploatare.Cerinta de calitate si siguranta in exploatare se refera la protectia utilizatorilor in timpul folosirii constructiei, respectiv la: siguranta circulatiei pietonale siguranta circulatiei autoturismelor siguranta la agenti agresanti proveniti din instalatii siguranta cu privire la lucrarile de intretinere securitatea la intruziune si efractie.

Siguranta circulatiei pietonale Accesul pietonal in parcare trebuie retras fata de circulatia pe carosabil, asigurandu-se o platforma de acces pietonal, iar pe platforma o rampa pentru persoane handicapate cu panta de max 8-15%. Latimea rampei scarii de acces de min1.2m, rampele si platformele se prevad cu bordura de h = 0.05 m in cazul in care nu exista balustrada de protectie. Stratul de uzura al treptelor, rampelor, platformelor de acces vor fi astfel realizate incat sa nu permita alunecarea, coeficientul de frecare sa fie de minim 0.4. Deschiderea usilor se va face in sensul evacuarii, gratarul de curatat incaltamintea va avea ochiuri de max 1.5 cm. Deasupra platformei de acces carosabil sau pietonal se recomanda prevederea unei copertine de protectie. Inaltime libera de trecere sa fie de in. 2 m, suprafata peretilor sa nu prezinte proeminente ascutite sau muchii taioase sau alte surse de ranire. Latimea libera a circulatiilor persoanelor in interiorul parcarii va fi de: minim 0.6 m intre autoturism si perete minim 0.8 m pentru persoane handicapate minim 0.9 m pentru persoane cu carje

Siguranta circulatiei autoturismelor. Rampele si caile de circulatie pentru autoturisme vor fi libere de orice obstacol pe toata latimea lor si pe inaltimea minima de 2.13m. Numarul de accese in parcare pentru autoturisme se stabileste in functie de tipul, categoria si marimea parcarii, avand in vedere si frecventa de rulaj pe locul de parcare intre orele de varf, sistemul de plata a stationarii adoptat, cerinta investitorului, etc,neadmitandu-se mai putin de: un acces cu un fir de circulatie pe sens sau doua platforme-elevatoare pentru parcare de tip P1. Pentru accesele la parcaje cu maxim 20 autoturisme, se poate prevedea o platforma elevatoare. doua accese cu un fir de circulatie pe sens sau un acces cu doua fire de circulatie de tip P2, precum si indiferent de tip la parcarile accesibile numai personalului special angajat pentru efectuarea parcarii ( in care publicul nu are acces). doua accese in care cel putin un fir de circulatie pe sensul de intrare si doua fire de circulatie pe sensul de iesire ( plata se face la iesire), sau 2 fire de circulatie pentru intrare si unul pentru iesire (plata se face la intrare), parcare de tip P3.

-

-

Parcarile publice cu mai mult de 8 niveluri, se recomanda sa fie echipate si cu ascensoare pentru autovehicule pe langa si stemul de rampe de acces.

Indicatoarele de semnalizare si marcare a traseului si modului de deplasare al autoturismului in parcare, vor fi conformate potrivit prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, asigurandu-se prevederea obligatorie a acestora prin proiectare. Razele de giratie, precum si pantele rampelor de circulatie intre niveluri, se conformeaza astfel incat sa permita o circulatie usoara pentru toate autoturismele admise in parcare.

Parcare subterana

Coltare pentru parcare - realizate din cauciuc vulcanizat de culoare neagra, cu pelicula reflectorizanta galbena. Sunt folosite in parcari subterane pentru a proteja si semnaliza colturile peretilor. Dimensiuni: - 800x100x10mm kg 2,2 - 800x100x12mm kg 2,6.

Cai de evacuare Parcarile trebuie sa aiba asigurate cai de evacuare a persoanelor, astfel dispuse incat distanta pana la o cale de evacuare sa nu depaseasca 40 m cand evacuarea se face in 2 directii si 25 m pentru coridor infundat in constructii de gradul I-II de rezistenta la foc, respectiv 20 si 10 m in constructii de gradul III-IV. Caile de evacuare a persoanelor( usi, cordoare, scari) se alcatuiesc si dimensioneaza astfel incat sa asigure trecerea numarului de fluxuri de evacuare, determinat conform normelor. Parcarile inclusiv rampele si scarile de evacuare se prevad cu instalatie de iluminat de siguranta de evacuare, realizata si alimentata corespunzator reglementarilor tehnice de specialitate, care sa permita: asigurarea unui nivel minim de iluminat necesar reperarii cailor de pacurs in orice situatie si marcarii hidrantilor interiori de incendiu efectuarea operatiilor necesare asigurarii sigurantei persoanelor desfasurarea interventiilor in caz de nevoie

Corpurile de iluminat de siguranta se monteaza atat la partea superioara cat si la partea inferioara a spatiilor ( la cel mult 0.5 m de pardoseala) in parcare, pe scari la intersectiile rampelor, in lungul cailor de evacuare si inflexiunile acestora, la intersectiile cu alte cai de evacuare precum si in dreptul dispozitivelor de trecere ( usi, incaperi, etc.) Instalatiile de semnalizare a incendiilor cu actionare automata, realizate conform reglementarilor de specialitate, se prevad obligatoriu la parcari subterane cu mai mult de 50 de autovehicule. Instalatiile de semnalizare se proiecteaza si realizeaza in conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice de specialitate- Indicativ 18. Evacuarea fumului in caz de incendiu este obligatorie pentru parcari subterane inchise, realizandu-se natural organizat sau mecanic. La parcarile etajate, evacuarea fumului se asigura separat pentru fiecare nivel, prin canale verticale independente sau cu colector, si/sau prin goluri in pereti.

Tehnologii de parcare. Nivel decalat Nivel valurit

Rampe de parcare

Nivel plat

Geometria parcarii.

Parcarea la 90 - sens unic

Paecare la 90 - sens dublu

Parcare la 75 - sens unic

Parcare la 75 - sens dublu

Parcare longitudinala sens unic ( si dublu sens )

Schema de principiu a circulatiilor auto in constructii publice subterane.

Schema de principiu a relatiilor interioare ale constructiilor publice subterane.

Sisteme de parcare auto.Parklift pana la 200% mai mult spatiu de parcare 1 cale de circulatie = 2 sau 3 niveluri de parcare = reducerea costurilor parcare independenta siguranta ridicat in utilizare (testat TV/ certificat CE) echipare cu componente hidraulice de calitate costuri reduse de intretinere sunt disponibile variante cu platforma dubla: 4 spatii de parcare (430, 440), 6 spatii de parcare (403, 413), 2, 4, 6 spatii de parcare (461, 462, 463)

Platforme de parcare utilizare maxima a cailor de acces sau a spatiului din spatele stalpilor cladirii costuri reduse de intretinere operare silentioasa siguranta ridicata in functionare (testat TV i certificat CE) parcare independenta

Placa turnanta - cu ajutorul placii turnante autoturismul poate fi uor adus in pozitia dorita, in cazul garajelor unde spatiul de manevra este redus. Ideala pentru spatii inguste Rota ie 360 in ambele sensuri Pentru sarcini pana la 2,5 t

Level Parker siguranta deplina pentru autoturisme i utilizatori protectie asigurata la actiuni de distrugere, furt sau vandalism nu sunt necesare rampe i cai de rulare costuri reduse cu sistemele de iluminare i ventilatie placa turnanta integrata pot fi parcate autoturisme sedan mari cu sarcini pana la 2,5 tone (ex. Mercedes clasa S i SUV-uri) operare uoara datorita multiplelor functii de control: cip transponder sau telecomanda reduce emisiile de gaze, protejeaza mediul

Multiparker (structura metalica cu paleti) sistem automat de parcare, pentru 10 pan la 100 de autoturisme, construit sub forma unui depozit pe verticala ideal pentru parcarile publice siguranta pentru autoturisme i utilizatori, sunt disponibile 3 tipuri constructive, adaptate perfect cerintelor particularizate: parcare transversala in dou variante, parcare longitudinala (autoturismele sunt parcate pe directia de deplasare a sistemului de depozitare i translatie); parcare prevazuta cu platforme naveta care functioneaza independent de lift, pe fiecare nivel de parcare este prevazut cu sisteme de depozitare i translatie care realizeaza micari simultane pe verticala i orizontala, fiind disponibila i varianta optionala cu un dispozitiv integrat de rotire a autoturismelor poate fi oferit atat n variant turn sau put (intrarea se realizeaza de la parter sau de la etaj) cat i varianta turn/ put (intrarea se realizeaza de la un nivel intermediar) este posibila aranjarea pe mai multe randuri timp scurt de accesare a autoturismului datorita utilizarii unui sistem paletizat rapid reduce costurile de iluminat i ventilatie fara rampe de acces i cai de rulare disponibil i pentru diferite inaltimi ale autoturismelor (ex. minibus-uri) pot fi parcate autoturisme sedan mari cu sarcini pana la 2,5 tone (ex. Mercedes clasa S i SUV-uri) asigura o utilizare facila datorita multiplelor functii de control: cip transponder sau telecomanda posibilitatea integrarii unui automat de taxare pentru chitante de parcare

-

-

Multiparker (structura din beton fara paleti) - Sistemul de parcare Multiparker este proiectat pentru suprafete cu amprenta mare la sol. Pot fi create 200 de locuri de parcare pe un singur nivel de parcare. In cadrul parcarilor automate mari pot fi prevazute mai multe lifturi i platforme naveta pe fiecare nivel.

Combilift aceste sisteme reprezinta combinatia intre depozitarea i deplasarea autoturismelor parcate unul lng cel lalt asigur o parcare compacta pe doua pana la patru niveluri cu doar o cale de acces aezare variabila pe doua sau zece coloane parcare independenta nivel inalt de functionare i siguranta (testat TV/ certificat CE) operare facil cu diverse op iuni de control sisteme hidraulice de calitate grad ridicat de manevrabilitate sarcini pe platforma de 2,0 t sau 2,6 t

Aparatele de ticketing pot fi setate sa afiseze informatiile in limbile romana, engleza, franceza si germana, care optional se pot selecta pentru afisarea informatiilor. Pentru utilizarea aparatului trebuie parcurse cateva etape: introducerea monedelor (orice tip de moneda aflata in circulatie); citirea afisajului care indica valoarea monedelor introduse si timpul la care va expira plata parcarii; validarea sau anularea comenzii; in cazul validarii se emite tichetul, in cazul anularii se restituie monedele introduse.

Inainte de a parasi parcarea, utilizatorul ocazional duce jetonul pe care l-a primit la intrare, de la distribuitorul de jetoane, la casierie. Casierita citeste cu un aparat special jetonul si ii comunica utilizatorului suma pe care o are de plata. Dupa primirea sumei, casierita valideaza jetonul si il inapoiaza utilizatorului. La iesirea din parcare, utilizatorul introduce jetonul in unitatea de iesire. Bariera se deschide siutilizatorul poate parasi parcarea.

Exemple de parcari subterane:Parcare subterana Real Brasov

Real Brasov impreun cu Elliana Mall, cladirea sub acoperisul careia vie tuieste au o parcare subterana destul de incapatoare de 500 de locuri, bine organizata si mai ales gratuita. De cand cu noul City Plex de acolo, sunt foarte multi cetateni care vin cu masina la film si parcheaza la subteran. Parcarea subterana se inchide la ora 23.00.

Parcare subterana Unirea shopping Centre Brasov

Construit pe patru nivele, cu o suprafata utila de 29.000 mp, din care 18.000 mp suprafata inchiriabila si o parcare subterana cu 500 de locuri, Unirea Shopping Center Brasov este cel mai important centru comercial al orasului. Subsolul gazduieste supermarket-ul Penny XXL, si o zona de servicii.

Concluzii:Problema parcarilor da multa bataie de cap dezvoltatorilor de pe segmentul complexelor rezidentiale. Pe piata cladirilor de birouri problema este nu supraoferta locurilor de parcare, ci deficitul acestora. Traficul rutier intens provoac deseori blocaje importante pe arterele din centrul orasului, dificultatea cu care ajungi la diverse institutii sau centre comerciale, reducerea vitezei mijloacelor de transport public etc. toate sunt semnale ca parcarile reprezinta o problema stringenta pentru municipiul Brasov. Aceste neajunsuri sunt cauzate, in principal, de cresterea importanta a num rului mijloacelor de transport, crestere care devanseaza cu mult posibilitatile autoritatilor responsabile de rezolvarea acestor probleme. In acest sens, managementul parcarilor publice a devenit o problema stringenta a autoritatilor publice locale din Brasov, problema care poate fi rezolvata, cel putin partial, prin implementarea unor solutii tehnice moderne, eficiente si echitabile din punct de vedere social. Din pacate, lipsesc deciziile Consiliului Municipal Brasov privind concesionarea serviciului public de administrare a parcarilor publice cu plata, pas absolut necesar pentru regularizarea si fluidizarea traficului stationar in Brasov.