Nota Argumentare NCM L.01.15

download Nota Argumentare NCM L.01.15

of 4

Transcript of Nota Argumentare NCM L.01.15

  • 7/13/2019 Nota Argumentare NCM L.01.15

    1/4

    1

    NOTA DE ARGUMENTAREla proiectele documentelor normative n construcii privind formarea preurilor la serviciile

    de proiectare n construcii

    n scopul reglementrii metodologice a formrii preurilor la serviciile de proiectare a construciilor,Ministerul Dezvoltrii Regionale i Construciilor a elaborat urmtoarele proiecte de documente

    normative:

    1) Indicatoare de preuri de referinpentru diferite categorii de obiecte de construcie:

    NCM L.01.08 Obiecte ale aviaiei civile;NCM L.01.09 Construcii hidrotehnice i de ameliorare a solului;NCM L.01.10 Drumuri publice auto;NCM L.01.11 ntreprinderi de transport auto;NCM L.01.12 Obiecte ale industriei miniere;NCM L.01.13 Cuptoare industriale, usctorii, conducte de evacuare a fumului i de ventilaie,

    elemente de izolaie termici protecie anticorosiv;NCM L.01.16 Lucrri de poduri;NCM L.01.17 Obiectele industriei produselor de morrit, de producie a crupelor i nutreurilor;NCM L.01.18 Obiecte de construcii locative i civile;NCM L.01.19 Construcii i structuri afundate, epuisment, construcii i msuri mpotriva alunecriide teren, fundaii pe piloi;NCM L.01.20 ntreprinderi de transportare, depozitare a produselor petroliere i staii de alimentarea automobilelor.

    2) Document normativ metodologic privind aplicarea indicatorilor de preuri de referin:

    NCM L.01.15 Instruciuni generale de utilizare a indicatoarelor de preuri de referinpentru lucrride proiectare n construcii.

    n prezent, snt n vigoare i se aplic de ctre instituiile de proiectare urmtoarele documentenormative privind formarea preurilor la serviciile de proiectare:

    1) (1-65), Ediia 1990;

    2) , , , 1990 .

    Documentele normative sus-menionate stabilesc preurile de bazpentru o unitate de msuraindicatorului natural al obiectului care se proiecteaz, care se actualizeazulterior printr-un indicede actualizare a preului.

    Necesitatea elaborrii documentelor normative noi

    Preurile pentru servicii de proiectare, introduse n a.1987-1990, sunt depite i nu pot realiza ntr-

    o msurcompletfunciile sale n condiiile relaiilor de pia. ntr-o perioadde 25 de ani au avutloc multe schimbri eseniale ai factorilor de formare a preurilor interni i externi, care nu pot fiindexai.

  • 7/13/2019 Nota Argumentare NCM L.01.15

    2/4

    2

    Factorii interni, care influeneazpreurile pentru serviciile de proiectare:

    1. S-a schimbat structura costului lucrrilor de proiectare n catalogul de preuri din a.1987-1990alocrile n fondul social constituiau 9-12 %, iar n a.2008 alocrile n fondul de asigurri sociale imedicale constituiau 26,5 %;

    2. Au crescut brusc cheltuielile legate de ntreinerea ncperilor i cldirilor proprii i nchiriate;

    3. S-a schimbat sistemul de impozitare, au aprut taxe i impozite noi, care nu erau cuprinse npreurile vechi;

    4. n prezent tot mai mult se utilizeaztehnica computerizat;

    5. Cerinele privind protecia mediului i utilizarea sustenabila resurselor naturale au devenit mairiguroase.

    Factorii externi, care influeneazpreurile pentru serviciile de proiectare:

    1. S-a modificat componena i structura obiectelor de proiectare. Au aprut tipuri noi de obiecte centre de shopping i agrement, fitness-cluburi, soluii noi privind construcia staiilor de alimentarecu combustibil, instalaii autonome de nclzire cu gaze, etc.;

    2. A devenit mai complex proiectarea obiectelor, deoarece o mare parte de obiecte seproiecteazn zonele construite ale localitilor, din lipsa de terenuri libere pentru construire (pnacum se proiectau i se construiau cartiere ntregi);

    3. O implementare masivn construcii a unor materiale i tehnologii noi, tehnicii i utilajelor deconstrucii;

    4. La un pre mare a terenului pentru construire beneficiarii tind ca pe o suprafa mic samplaseze un obiect mare, ceea ce complicprocesul de proiectare;

    5. n condiii de concurenau crescut cerinele beneficiarilor privind calitatea obiectelor proiectate.n aceste condiii, aducerea preurilor din a.1987-1990 la cele actuale prin indexare, rezolvdoar oparte din probleme i, ca rezultat, organizaiile de proiectare nu au repere sigure de preuri.Stabilind preul pentru lucrrile de proiectare, organizaiile de proiectare nu sunt ntotdeauna sigurede faptul, ccheltuielile vor fi mai mici dect preurile i sunt nevoii sincont de factorul de risc,adic s stabileasc un pre mai mare pentru lucrrile sale. Lipsa unei imagini clare privindpreurile, concomitent cu ali factori negativi, favorizeaz creterea preurilor pentru lucrrile deproiectare.

    Cele menionate anterior aratcRepublica Moldova are nevoie de preuri noi pentru lucrrile deproiectare.

    Metode de determinare a preurilor pentru lucrrile de proiectare

    n general, n practicmondialexist3 metode principale de determinare a preului serviciilor deproiectare:

  • 7/13/2019 Nota Argumentare NCM L.01.15

    3/4

    3

    1) n % din costul construciei. Aceastmetodpoate fi aplicatatunci cnd existo bazde dateveridice despre costul construciei, deoarece la etapa de ncheiere a contractului pentruproiectarea obiectului ncnu se cunoate costul de construcie a acestuia. n Republica Moldova,la momentul actual, aceastmetodnu poate fi aplicat.

    2) n funcie de indicatorii naturali ai obiectelor care se proiecteaz, cu aplicarea preurilor de baz(stabilite pentru o datconcret), care se actualizeazulterior printr-un indice. Preurile de bazsestabilesc pentru o unitate de msura indicatorului natural al obiectului care se proiecteaz(m2,m3, loc, pat, etc.).

    La determinarea preului n funcie de indicatorii naturali ai obiectelor de proiectare, preul de bazde elaborare a documentaiei de proiect se determincu formula:

    P = (a + bx)ki,

    n care ai b mrimi constante de prea obiectului proiectat pentru indicatorul principal, mii lei;x indicatorul principal al obiectului proiectat, m3, m2 etc.ki coeficient, care reflectprocesele de inflaie n momentul determinrii preului pentru serviciilede proiectare pentru construcia obiectelor.

    Aceastmetodeste principalla determinarea preurilor pentru serviciile de proiectare n Rusia ialte ri CSI Ucraina, Belorusia. ncep saplice aceastmetodAzerbaidjanul i Uzbekistanul.

    3) Prin calculul manoperei pentru prestarea serviciilor de proiectare. Aceastmetodpresupunecalculul manoperei (n om-h) i costului serviciilor de proiectare de ctre organizaia de proiectare.

    Metoda datse aplic, n principal, pentru obiectele complexe pentru care primele doumetode nupot fi aplicate, sau pentru anumite servicii specifice.

    Proiectele de documente normative sus-menionate stabilesc preurile de referinpentruproiectarea celor mai rspndite categorii de obiecte de construcie. Aceste documente corespundtehnologiei proiectrii n construcii (prevd posibilitatea determinrii preurilor pentru diferite fazede elaborare a documentaiei de proiect i pentru diferite compartimente ale documentaiei deproiect), iau n consideraie condiiile geologice ale Republicii Moldova (snt stabilii coeficienipentru proiectarea obiectelor n condiii geologice complicate, etc.), corespund legislaiei naionalen domeniul achiziiilor publice.

    Spre deosebire de documentele normative n vigoare (, etc.), proiectele de documente normative, care se propun spre aprobare, oferorganizaiilor de proiectare mai multflexibilitate n stabilirea preurilor la serviciile de proiectare,prin aplicarea coeficientului de pia(a se vedea pct. 4.2 din NCM L.01.15). Cu toate acestea,existena unei metodologii unice privind formarea preurilor la serviciile de proiectare va asiguramai multtransparenpe piaa acestor servicii, va facilita diminuarea decalajelor neargumentatedintre preurile practicate de diferite ntreprinderi, va facilita dezvoltarea pieei serviciilor deproiectare.

    Concomitent, aprobarea proiectelor de documente normative va facilita organizarea i

    desfurarea concursurilor i licitaiilor pentru achiziionarea serviciilor de proiectare aconstruciilor, deoarece va permite autoritilor contractante sevalueze corect ofertele prezentate

  • 7/13/2019 Nota Argumentare NCM L.01.15

    4/4

    4

    i va asigura eliminarea ofertelor anormal de sczute sau exagerate i, ca rezultat, contractareaunor servicii necalitative sau supracheltuieli de mijloace publice.

    Preurile de referinstabilite n proiectele de documente normative corespund nivelului actual depreuri, asiguracoperirea cheltuielilor argumentate necesare pentru prestarea serviciilor deproiectare i asigurobinerea de ctre organizaiile de proiectare a unui profit rezonabil.

    Proiectele de documente normative vor fi aprobate de cre Ministerul Dezvoltrii Regionale iConstruciilor, n temeiul art. 35 din Legea nr. 721 din 02.02.1996 privind calitatea n construcii ipct. 22 din Regulamentul privind organizarea i funcionarea Ministerului, aprobat prin HotrreaGuvernului nr. 662 din 10.11.2009.

    Iurii Socol,ef al Direciei reglementri tehnico-economice,Ministerul Dezvoltrii Regionale i Construciilor