Newsletter ed maramures-decembrie 2013

4
Buletin de informare europeană Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞ Bd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380; e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html DREPTURILE NOASTRE ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ : Părinți și copii Anul V, Nr. 12 Decembrie 2013 Buletin informativ electronic lunar editat de Centrul Europe Direct Maramureş Cuprins: Drepturile FAMILIEI Site dedicat alegerilor europarlamentare Situația școlară din UE Utile pentru tineri: - Evenimentul european pen- tru tineret EYE 2014 - Stagii de practică în Japo- nia A fi părinte presupune anumite drepturi şi obligaţii reglementate de legis- laţia naţională şi europeană. Continuare în pagina 2 1. AUTORITATEA PĂRINTEASCĂ Părinţii răspund de creşterea şi educarea copiilor şi de administrarea eventualelor lor bunuri. De asemenea, au dreptul de a reprezenta interesele copiilor în justiţie. În toate ţările din UE, autoritatea părintească îi revine automat ma- mei şi, în cadrul cuplurilor căsătorite, şi tatălui. În majoritatea cazu- rilor, părinţii exercită în comun autoritatea părintească. În cazul taţilor necăsătoriţi, drepturile şi îndatoririle diferă de la o ţară la alta. 1.1 Încredinţarea copilului şi dreptul de vizitare Reglementările privind încredinţarea copiilor şi dreptul de a-i vizita sunt stabilite de fiecare ţară în parte. Pe baza legislaţiei naţionale se hotărăşte cui i se încredinţează copilul, dacă autoritatea părintească se exercită de către ambii părinţi sau de către unul singur, cine ia decizii cu privire la educaţia copilului, cine îi administrează bunurile etc. Totuşi, dreptul copiilor la relaţii personale şi contact direct cu ambii părinţi (chiar şi când aceştia locuiesc în ţări diferite) este recunoscut peste tot în UE. În cazul procedurilor de divorţ sau separare, este important să se stabi- lească dacă minorul va rămâne cu unul dintre părinţi sau va locui alternativ la fiecare dintre ei. Părţile pot ajunge la un acord cu privire la acest aspect. În caz contrar, instanţele judecătoreşti vor decide, respectând inte- resul superior al copilului, cărui părinte îi va fi încredinţat copilul şi vor stabili locul de reşedinţă al acestuia. Dacă părinţii nu locuiesc în aceeaşi ţară, deciziile privind autoritatea părintească îi vor aparţine instanţei judecătoreşti din ţara în care lo- cuieşte copilul de obicei. În anumite condiţii, puteţi solicita, de comun acord cu fostul partener, ca instanţa care judecă procesul de divorţ să ia şi deciziile legate de autoritatea părintească.

Transcript of Newsletter ed maramures-decembrie 2013

Page 1: Newsletter ed maramures-decembrie 2013

Buletin de informareeuropeană

Centrul EUROPE DIRECT Maramureş, găzduit de FUNDAŢIA CDIMM MARAMUREŞBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: 0262-224.870, 222.409, 221.380;

e-mail: [email protected]; http://www.europedirect.cdimm.org/index.html

• DREPTURILENOASTREÎNUNIUNEAEUROPEANĂ:Părințișicopii

Anul V, Nr. 12Decembrie 2013 Buletin informativ electronic lunar editat de

Centrul Europe Direct Maramureş

Cuprins:

• DrepturileFAMILIEI

• Sitededicatalegeriloreuroparlamentare

• SituațiașcolarădinUE

• Utilepentrutineri:-- -Evenimentul-european-pen-tru-tineret-EYE-2014-- -Stagii-de-practică-în-Japo-nia

A fi părinte presupune anumite drepturi şi obligaţii reglementate de legis-laţia naţională şi europeană.

Continuare în pagina 2

1. AUTORITATEA PĂRINTEASCĂ• Părinţii răspund de creşterea şi educarea copiilor şi de administrarea

eventualelor lor bunuri. De asemenea, au dreptul de a reprezenta interesele copiilor în justiţie.

• În toate ţările din UE, autoritatea părintească îi revine automat ma-mei şi, în cadrul cuplurilor căsătorite, şi tatălui. În majoritatea cazu-rilor, părinţii exercită în comun autoritatea părintească.

• În cazul taţilor necăsătoriţi, drepturile şi îndatoririle diferă de la o ţară la alta.

1.1 Încredinţarea copilului şi dreptul de vizitare

Reglementările privind încredinţarea copiilor şi dreptul de a-i vizita sunt stabilite de fiecare ţară în parte. Pe baza legislaţiei naţionale se hotărăşte cui i se încredinţează copilul, dacă autoritatea părintească se exercită de către ambii părinţi sau de către unul singur, cine ia decizii cu privire la educaţia copilului, cine îi administrează bunurile etc.

Totuşi, dreptul copiilor la relaţii personale şi contact direct cu ambii părinţi (chiar şi când aceştia locuiesc în ţări diferite) este recunoscut peste tot în UE.

În cazul procedurilor de divorţ sau separare, este important să se stabi-lească dacă minorul va rămâne cu unul dintre părinţi sau va locui alternativ la fiecare dintre ei. Părţile pot ajunge la un acord cu privire la acest aspect.

În caz contrar, instanţele judecătoreşti vor decide, respectând inte-resul superior al copilului, cărui părinte îi va fi încredinţat copilul şi vor stabili locul de reşedinţă al acestuia.

Dacă părinţii nu locuiesc în aceeaşi ţară, deciziile privind autoritatea părintească îi vor aparţine instanţei judecătoreşti din ţara în care lo-cuieşte copilul de obicei. În anumite condiţii, puteţi solicita, de comun acord cu fostul partener, ca instanţa care judecă procesul de divorţ să ia şi deciziile legate de autoritatea părintească.

Page 2: Newsletter ed maramures-decembrie 2013

2

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar12/2013

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞConţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

1.2 Recunoaşterea şi executarea

Hotărârile judecătoreşti cu privire la autoritatea părintească emise într-o ţară din UE sunt recunoscute în toate celelalte state membre fără să fie nevoie de o procedură specială. Executarea lor este facilitată de o procedură standard.

Normele UE privind autoritatea părintească (de exemplu, cele privind competenţa instanţelor, recunoaşterea şi executarea hotă-rârilor) nu se aplică în Danemarca.

2. ADOPŢIEDacă doriţi să adoptaţi un copil dintr-o altă ţară a UE, este bine

să ştiţi că normele aplicabile nu sunt aceleaşi (fiecare ţară aplică propriile reguli).

De aceea, vă recomandăm să consultaţi autorităţile din ţara re-spectivă pentru a afla care sunt procedurile şi criteriile de adopţie.

Există, totuşi, o serie de principii comune, stabilite prin convenţiile internaţionale în materie de adopţii. În special, trebuie să vă asiguraţi că:

- adopţia este pronunţată de către o instanţă judecătorească sau o autoritate administrativă- părinţii biologici ai copilului îşi dau liberul consimţământ (dacă aceştia sunt în viaţă)- decizia de adopţie respectă interesul superior al copilului.

În majoritatea ţărilor (dar nu în toate), copilul va putea prelua numele şi naţionalitatea părinţilor adoptivi şi va avea aceleaşi drepturi de moştenire ca şi un copil biologic.

În acelaşi timp, părinţii adoptivi vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi părinţii naturali.

3. PRESTAŢII FAMILIALEÎn UE, ţara care răspunde de drepturile dvs. de securitate socială, inclusiv de prestaţii familiale

(alocaţii pentru copii, alocaţii de creştere a copilului, concediu de maternitate/paternitate etc.), se stabileşte în funcţie de statutul dumneavoastră profesional şi de locul de reşedinţă - nu de cetăţenia pe care o aveţi.

Ce ţară vă plăteşte prestaţiile familiale?

- În cazul în care vă stabiliţi în altă ţară din UE şi sunteţi afiliat la sistemul de securitate socială din ţara respectivă, veţi fi supus regimului de prestaţii familiale din ţara gazdă.

- Însă, dacă sunteţi detaşat în străinătate pe termen scurt (mai puţin de 2 ani) şi rămâneţi asi-gurat în sistemul de securitate socială din ţara de origine, prestaţiile familiale vă vor fi plătite în continuare de ţara de origine.

- Dacă membrii familiei dumneavoastră nu locuiesc în ţara în care sunteţi asigurat, aţi putea avea dreptul la prestaţii familiale din mai multe ţări.

Dacă prestaţiile primite de la ţara care deţine responsabilitatea principală au o valoare mai mică decât cele pe care le-ar fi acordat ţara cu responsabilitate secundară (în baza faptului că lucraţi sau primiţi o pensie din acea ţară), ţara cu responsabilitate secundară va plăti un supliment egal cu diferenţa dintre valorile celor două prestaţii. Astfel, vi se garantează plata maximului de prestaţii cuvenite.

Mai multe informații despre Drepturile cetățenilor - FAMILIE:

http://europa.eu/youreurope/citizens/family/index_ro.htm

Continuare din pagina 1

Page 3: Newsletter ed maramures-decembrie 2013

Centrul Europe Direct Maramureş

Buletin informativ electronic lunar 12/2013

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România

3Proiect finanţat de Uniunea Europeană Proiect implementat de CDIMM MARAMUREŞ

Conţinutul acestei publicaţii nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene

Site-ul Parlamentului European dedicat alegerilor europene este acum online. Pe site veţi găsi toate informaţiile referitoare la ale-gerile din 22-25 mai 2014 pentru Parlamentul European. Include o secţiune de ştiri actuali-zată constant, informaţii despre statele mem-bre şi partidele politice europene ce vor par-ticipa la alegeri şi informaţii pentru jurnalişti.

Ce găsiți pe site:- ştiri: articole, comunicate de presă,

galerii foto şi infografice; secţiunea include toate produsele referitoare la campania elec-torală

- informaţii despre statele membre: economie, tehnologie, locuri de muncă, educaţie, mediu, ener-gie, societate; informaţiile sunt prezentate interactiv

- partidele politice europene – un factor important al integrării europene: descrierea partidelor cu legături către site-urile acestora

- un dosar de presă: include un scurt ghid despre rolul şi puterile Parlamentului şi o perspectivă a ultimilor cinci ani.

• Site-ulParlamentuluiEuropeandedicatalegeriloreuropeneesteacumonline:http://www.elections2014.eu/ro

ȘTIRI EUROPENE PE SCURT

• SituațiașcolarădinUE:progreseîndome-niulștiințelorșiallecturii,nivelinsuficientlamatematică

Cel mai recent raport al OCDE cu privire la competenţele elevilor de 15 ani la matematică, ştiinţe şi lectură a produs re-zultate diferite de la un stat membru la altul. UE în ansamblu are restanţe grave în ceea ce priveşte matematica, însă rezultatele sunt mai încurajatoare la ştiinţe şi lectură.

Raportul arată că zece state membre (BG, CZ, DE, EE, IE, HR, LV, AT, PL şi RO) au înregistrat începând cu 2009 progrese semnificative în diminuarea procentajului elevilor cu nivel scăzut al competenţelor în toate cele trei domenii care fac obiectul analizei. Cinci state membre (EL, HU, SK, FI, SE) au înregistrat însă o creştere a numărului de tineri cu rezultate slabe. Alte state membre au avut rezultate mixte (a se vedea tabelul).

Analiza evidenţiază că situaţia socio-economică a elevilor are o influenţă semnificativă asupra nivelu-rilor de performanţă. Astfel, creşte probabilitatea ca elevii care provin din gospodării cu venituri mici să obţină rezultate mai slabe la matematică, ştiinţe şi lectură. Printre factorii care influenţează rezultatele şcolare se numără şi efectele în general negative ale provenienţei dintr-un mediu de migranţi, importanţa încadrării într-un sistem de educaţie şi îngrijire a copiilor preşcolari, precum şi diferenţele dintre băieţi şi fete în ceea ce priveşte abilitatea de a citi (fetele se descurcă mult mai bine).

Ce urmează?- Comisia va discuta concluziile studiului PISA 2012 cu statele membre pentru a contribui la identifica-

rea măsurilor necesare pentru remedierea problemelor.- Rezultatele vor fi utilizate şi pentru viitorul ‚Semestru european’ al Comisiei din 2014, în cadrul căruia

se formulează recomandări specifice pentru fiecare ţară legate de competenţele de bază.- Noul program pentru educaţie, formare profesională şi tineret Erasmus+ care începe în ianuarie va

sprijini proiecte destinate dezvoltării şi modernizării sistemelor de învăţământ.

Page 4: Newsletter ed maramures-decembrie 2013

Centrul de informare EUROPE DIRECT MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax:+40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.europedirect.cdimm.org

Informaţii despre Uniunea Europeană; informaţii despre surse de finanţare; organizarea de evenimente pe teme europene; transmiterea reacţiilor primite de la

cetăţeni cu privire la Uniunea Europeană.

Fundaţia CDIMM MaramureşBd. Traian 9/16, 430211 Baia Mare; tel/fax: +40-262-224.870, 221.380, 222.409; e-mail: [email protected]; www.cdimm.org

Consultanţă în afaceri, organizarea de cursuri/seminarii; planuri de afacerişi studii de fezabilitate; administrare programe/proiecte; editură.

Colectivul de redacţie

Margareta CĂPÎLNEANRadu BIGMirel MIHALI

Program cu publicul 9.00 - 16.00

Centrul Europe Direct Maramures si Fundatia CDIMM Maramures va ureaza SARBATORI FERICITE!

Maramureş

Colecţia Buletinului informativ electronic

o găsiţi la adresa:http://europedirect.cdimm.org/

newsletter

INFORMAŢII utile pentru TINERI • Programul de stagii de practică ”Vulcanus” în Japonia Programul constă în stagii de

practică în domeniul industrial pen-tru studenții din Uniunea Europea-nă. Stagiile durează 12 luni, încep în septembrie și se finalizează în au-gust anul următor, pentru a cores-punde cu anul academic din statele membre UE.

Studenţii vor urma:- un seminar de o săptămână despre Japonia,- un curs intensiv de patru luni de limba japoneză,- un stagiu de practică de opt luni într-o companie

niponă din aria de specialitate a studentului respectiv.

Studenţi eligibili:- cetăţeni din statele membre UE- studenţi la nivel universitar şi postuniversitar, în

domeniul ingineriei sau ştiinţelor exacte (automatică şi calculatoare, inginerie mecanică, energetica, chimie, electronica, biotehnologie, fizica, telecomunicaţii, in-formatică, inginerie nucleară, inginerie civilă, inginerie electrică, ingineria materialelor, sisteme de producţie,...

- studenţii trebuie să fie cel puţin în anul III de studii la o universitate din UE. Respectând criteriile universităţii lor, aceştia trebuie să poată să îşi intrerupă studiile un an - fie că nu au absolvit sau au absolvit deja.

Candidaturile se pot depune atât în nume personal, cat şi prin intermediul universităţii la care este înre-

gistrat studentul. Selecţia se face pe baza performanţelor academice, opi-niei tutorilor, cunoştinţelor de engleză scrisă şi vorbită, motivaţia candidaţilor şi atitudinea lor faţă de relaţiile UE - Japonia, precum şi abilităţii lor de a se adapta la o cultură diferită.

Data limită: 20 ianuarie 2014Mai multe informații: http://www.eu-japan.eu/vulcanus-

japan-0

• Ce le poate oferi Europa tinerilor?Impărtăşeşte-ţi ideile pentru o Europă mai bună la

Parlamentul European din Strasbourg în timpul eve-nimentului european de tineret - EYE 2014 (9 - 11 mai 2014).

Pentru a participa, doritorii trebuie să formeze un grup de cel puţin 10 persoane, care va desemna un lider de grup cu vârsta de 18 ani sau mai mult. Toţi membrii grupului trebuie să aibă între 16 şi 30 de ani şi să provină dintr-un stat membru al UE sau din ţările candidate.

În prima faza de înscriere, liderul de grup se poate înscrie la eveniment prin sistemul online de înscriere. În cea de-a doua fază, participanţii din grup se vor înscrie individual în activităţile programului.

Nu se percepe taxă de participare la EYE 2014, dar va trebui să vă asiguraţi cheltuielile de transport, cazare şi masă.

EYE 2014 va oferi un evantai de activităţi sub mot-to-ul „Idei pentru o Europa mai bună” într-o perspec-tivă politică, socială şi culturală. Activităţile gravitează în jurul a cinci teme majore: şomajul tinerilor, revoluţia digitală, vii-torul Uniunii Europene, dezvol-tarea durabilă şi valorile euro-pene.

Mai multe informații des-pre EYE 2014: http://www.eu-roparl.europa.eu/eye2014/en/news/news.html