MOMENTE ALE ISTORIEI

download MOMENTE ALE ISTORIEI

If you can't read please download the document

description

MOMENTE ALE ISTORIEI. Conducători, eroi, evenimente. (partea a II-a). Bibliografie: manualul de istorie, Ed. Ana, autori Marcela Peneş, Ileana Troncotă ro.wikipedia.org. Material realizat de înv. Florica Plosca, Şc. “Dariu Pop”, Satu Mare. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of MOMENTE ALE ISTORIEI

 • Material realizat de nv. Florica Plosca, c. Dariu Pop, Satu MareBibliografie: manualul de istorie, Ed. Ana, autori Marcela Pene, Ileana Troncot ro.wikipedia.org(partea a II-a)

 • Constantin Brncoveanu cu cei patru fii ai si: Constantin, tefan, Radu, Matei(1688 1714)Constantin Brncoveanu a fost domnitor al rii Romneti. Se spune c el nu a vrut s fie domn, dar cnd marea boierime l-a ales, a cutat s fie printre cei mai vrednici. A avut o domnie lung (26 de ani), cu mari greuti, dar a reuit s pstreze ara ntreag i s-i sporeasc avuia. A fost un mare protector al culturii. n vremea lui s-au construit palate i mnstiri, adevrate opere de art. S-au nfiinat coli i s-au tiprit cri religioase. Aflnd turcii de nelegerile secrete ale lui Constantin Brncoveanu cu Austria i Rusia i de faptul c adunase bogii i arme, l-au mazilit, adic l-au ndeprtat de la tron i l-au nchis mpreun cu ntreaga sa familie (soia, patru biei i apte fete) la Constantinopol. Apoi a fost decapitat alturi de cei patru fii ai si i ginerele Ianache Vcrescu pentru c au refuzat s-i schimbe credina cretin. Capetele lor au fost plimbate pe strzile din Istanbul n vrfuri de sulie, iar trupurile le-au fost aruncate n mare. Doamna Maria, soia domnitorului, cu ajutorul Patriarhiei Constantinopolului au recuperat trupul voievodului i l-au nmormntat pe insula Halki, ntr-o veche biseric. n 1720 a fost adus trupul su n ar i nmormntat la ctitoria sa, biserica Sfntul Gheorghe Nou din Bucureti. Biserica Ortodox Cretin l-a sanctificat.

 • Palatul MogooaiaPalatul MogooaiaMnstirea HurezBiserica Sfntul Gheorghe Nou

 • NAPOLEON BONAPARTE (1804 1815)Napoleon Bonaparte a fost cel mai important om politic i militar dup Revoluia francez. S-a nscut n insula Corsica, ntr-o familie de mici nobili. A studiat n Frana, la o coal militar. La 25 de ani, ajunge general. Avea o mare putere de munc, o memorie excepional, era un bun organizator, a tiut s se fac iubit i respectat de soldai, care l numeau micul caporal i spuneau c acolo unde este el, este i patria. n 1804 a fost ncoronat mprat al francezilor. Frana s-a transformat din republic n imperiu. n ar, a dat o serie de legi, a reorganizat economia, administraia, justiia. Avea o fire autoritar i nu suporta niciun fel de contrazicere. n numai 5 ani a cucerit aproape toat Europa. A promovat noi forme de organizare, noi legi, noi instituii care au contribuit la modernizarea Europei. n 1812, a pornit campania mpotriva Rusiei fiind nfrnt. Dup aceast nfrngere, se retrage de la conducerea Franei, dar susintorii lui l conving s revin. Dup 100 de zile, se confrunt din nou i este nfrnt i de aceast dat. Exilat n insula Sfnta Elena din Oceanul Atlantic, se stinge din via n 1821, fiind nmormntat pe insul. n anul 1840, rmiele mpratului sunt exhumate i transferate la Domul Invalizilor din Paris. n rile Romne ale acelor vremuri era cunoscut sub numele de Bunparte.

 • ncoronarea lui NapoleonNapoleon trecnd AlpiiNapoleon omul care ducea totul la bun sfrit, foarte ambiios, un geniu militar

 • Btlia de la Waterloo (Belgia) parte din campania celor o sut de zile

 • n anul 1848, romnii din Transilvania se aflau sub stpnirea Imperiului Habsburgic. Ei ncercaser de mai multe ori s-i caute dreptatea mergnd la Viena, capitala imperiului, dar n-au reuit. La 15 mai 1848, peste 40 000 de romni s-au adunat la Blaj, pe Cmpia Libertii, cernd recunoaterea naiunii romne i drepturi egale cu celelalte naiuni din Transilvania. n fruntea mulimii se afla Avram Iancu, avocat i crturar luminat, nscut la Vidra, n Munii Apuseni. Autoritile n-au luat n considerare cererile romnilor. Atunci, Avram Iancu i-a organizat pe moi (locuitori din Munii Apuseni) n 15 legiuni, dup modelul naintailor notri, romanii. n urma confruntrilor cu armata imperial, Avram Iancu reuete s pstreze controlul asupra Munilor Apuseni, dar pentru puin timp. Refuznd colaborarea cu autoritile austriece, Avram Iancu a fost arestat de dou ori, fiind umilit i chinuit. Dei nbuit pentru scurt timp, lupta poporului romn din Transilvania nu a putut fi nfrnt. Avram Iancu este cinstit i astzi amintirea romnilor, care l-au numit cu drag i admiraie Criorul Munilor. AVRAM IANCU Criorul Munilor

 • Nicolae Blcescu, revoluionarul din ara Romneasc i prietenul lui Avram IancuCmpia Libertii Blaj, 15 mai 1848Mormntul lui Avram Iancu de la ebea, jud. Hunedoara

 • ALEXANDRU IOAN CUZA (1859 1866)Alexandru Ioan Cuza a fost fondatorul Romniei moderne, domnitorul care a nfptuit Unirea, primul domn al Romniei. La 5 ianuarie 1859, la Iai, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Moldovei. La 24 ianuarie, la Bucureti, tot el este ales domn al rii Romneti. Astfel romnii au ales acelai domnitor, care va realiza unirea efectiv a Principatelor Romne. Alexandru Ioan Cuza, tnr militar de carier, pe care muli l-au subestimat la nceputuri, s-a dovedit a fi un talentat conductor, politician, diplomat, vizionar, executant remarcabil al unor proiecte i vise seculare ale romnilor. A dat reforma agrar, nvmntul primar a devenit obligatoriu i gratuit, n orae a nfiinat licee i primele universiti de la Iai i Bucureti. A organizat armata, a dezvoltat industria i comerul. Nu exist domeniu de activitate economic, social-politic, cultural, administrativ, militar din ar, n care Cuza s nu fi adus mbuntiri i nnoiri organizatorice pe baza noilor cerine ale epocii moderne. Nicolae Iorga spunea: Cuza era un om nzestrat cu nalte nsuiri, hotrt, gata de jertf, lipsit de patima banului, se bucura de popularitate, pentru iubirea ce o avea fa de cei muli i sraci. Domnia lui Cuza a inut 7 ani, dar rareori s-a vzut domnie mai plin de fapte.

 • Universitatea din IaiUniversitatea BucuretiBiserica Trei Ierarhi din Iai

 • CAROL I (1866 1914)Principele Carol I, nrudit cu regele Prusiei i mpratul Franei, Napoleon al III-lea, avea 27 de ani la venirea n ar. A studiat istoria la Universitatea din Bonn (Germania), iar n 1864 a fost naintat la gradul de cpitan n armata prusac. ntre anii 1866 i 1881 a fost domnitor al Romniei, iar din 1881 pn n 1914, rege al rii. A fost cstorit cu regina Elisabeta. Romnii au decis s aleag un domn strin pentru a ctiga sprijinul occidentului n consolidarea statului ameninat de imperiile vecine i pentru redobndirea independenei rii. Astfel, la 9 mai 1877, prin vitejia ostailor romni condui de Carol i de vestiii generali romni, ara i-a dobndit independena fa de turci. Carol I a dirijat modernizarea rii. A fost adoptat o nou constituie, care s asigure o dezvoltare stabil a rii n drumul ei ctre modernitate. Regele Carol I a avut un puternic sim al datoriei, contiinciozitate i ordine. Programul lui a avut trei obiective fundamentale: stabilitate, modernizare i continuitate. Asupra acestor obiective, regele a vegheat timp de 48 de ani, ct a domnit. A murit n anul 1914 i a fost nmormntat la Mnstirea Curtea de Arge.

 • ncoronarea lui Carol ca rege al Romniei, 10 mai 1881Castelul Pele din SinaiaStema riiRegele Carol I i soia sa, regina ElisabetaCarol I n Rzboiul de independen (1877)

 • REGINA MARIADup lunga domnie a lui Carol I, vine la tronul rii Ferdinand, nepot de frate al lui Carol. n 1892, regele Ferdinand se cstorete cu Maria, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. nc de la venirea n ar s-a simit legat de destinele poporului romn, susinndu-i rentregirea prin eforturile sale n relaiile internaionale. n timpul primului rzboi mondial (1914 - 1918), odat cu intrarea Romniei n rzboi, regina a intrat n rndul surorilor de caritate ajutndu-i pe cei necjii. A vizitat rniii de pe front, dndu-le curaj. Drzenia reginei Maria pentru realizarea visului romnilor a fost ncununat de marele eveniment al rentregirii neamului, de la 1 Decembrie 1918. La 15 octombrie 1922, regele Ferdinand i regina Maria sunt ncoronai la Alba Iulia ca suverani ai Romniei Mari. Regina Maria a efectuat vizite n rile occidentale i n Statele Unite ale Americii, fcnd cunoscute istoria i cultura statului romn. n anul 1927 moare regele Ferdinand, iar regina i va petrece timpul departe de Bucureti, la castelul Bran. A murit n anul 1938, la castelul Pelior. Trupul su se afl n biserica Curtea de Arge. Poporul romn pstreaz amintirea reginei, apreciind drzenia i ataamentul su fa de cauza romnilor.

 • Castelul din Balcic, reedina de var preferat a reginei Maria, nconjurat de o la fel de celebr grdin botanic unicat n Europa central i de est, n special datorit coleciei de cactui. Regina MariaRegele FerdinandCastelul Pelior

 • ECATERINA TEODOROIUEcaterina Teodoroiu a fost un sublocotenent romn care a czut n btlia de la Mreti, din timpul primului rzboi mondial. A rmas n istorie ca Eroina de la Jiu. Pe front purta cciul de miel negru, palton de aceeai culoare i avea mereu o arm n mn. A intrat n lupt imediat dup moartea fratelui su, Nicolae, care a afectat-o foarte mult. Avea un curaj ieit din comun, care i mbrbta pe camarazii ei de lupt. n cursul btliei de la Varnia i Muncelu, Ecaterina Teodoroiu a czut eroic, n fruntea plutonului pe care l comanda ca sublocotenent. A fost mpucat n piept. Ultimele ei cuvinte au fost: nainte biei, suntei cu mine! A fost nmormntat pe cmpul de lupt, dar mai trziu trupul ei a fost mutat la Mausoleul de la Mreti.

 • Casa printeasc din Tg. JiuMausoleul Eroilor de la Mretin tranee, pe front

 • Regii Romniei

 • Gheorghe Gheorghiu - Dej liderul comunist al Romniei din 1948 pn la moartea sa n 1965; preedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romne (1961 1965)Nicolae Ceauescu conductorul Republicii Socialiste Romnia, din 1965 i pn la cderea regimului comunist n 22 decembrie 1989, cu puin timp naintea execuiei saleAli conductori ai Romniei:

 • ION ILIESCU preedinte ales al Romniei ntre anii 1990- 1996 2000 - 2004EMIL CONSTANTINESCU preedinte ales al Romniei ntre anii 1996 - 2000TRAIAN BSESCU preedinte ales al Romniei n 2004 pn n 2009