Model Redactare Descriptiv

of 8 /8
Alexandru Dodin Sfori, scânduri și păpuși Sinopsis Incursiune în lumea teatrului de păpuși, o expunere din perspectiva păpușilor ce împodobesc scheletul de lemn și metal al culiselor în încercarea de a șterge de praf întreaga mașinărie ce pune în mișcare un spectacol de teatru de păpuși. Maria Gornic, mânuitoare de păpuși trecută demult de vârsta primei reprezentații actoricești dezvăluie din secretele scenei și din simbioza care se creează negreșit între păpușar și păpușă. Vocea guturală, inflexiunile și mimica dobândită în școala rusească îți lasă impresia că nu se desparte niciodată de personajele pe care le interpretează, ba mai mult, ea însăși devine un personaj pe care îl mânuiește – fără sfori ce-i dret - cu la fel de multă îndemânare ca pe cele din spectacole. Ideea Un spectator neavizat ar spune în momentul vizionării unui act de păpușărie, că acesta nu se poate ridica la rang de artă teatrală în adevăratul sens al cuvântului și că maeștri păpușari nu sunt decât niște saltimbanci care-și duc existența la “periferia” teatrului. Intrigat de această segregare culturală, am intrat în lumea teatrului de păpuși pentru a-i descoperi secretele și pentru a-i reda meritele cuvenite.

Embed Size (px)

description

realizare descriptiv pentru film

Transcript of Model Redactare Descriptiv

Prenumele i numele studentului

Alexandru DodinSfori, scnduri i ppuiSinopsisIncursiune n lumea teatrului de ppui, o expunere din perspectiva ppuilor ce mpodobesc scheletul de lemn i metal al culiselor n ncercarea de a terge de praf ntreaga mainrie ce pune n micare un spectacol de teatru de ppui. Maria Gornic, mnuitoare de ppui trecut demult de vrsta primei reprezentaii actoriceti dezvluie din secretele scenei i din simbioza care se creeaz negreit ntre ppuar i ppu. Vocea gutural, inflexiunile i mimica dobndit n coala ruseasc i las impresia c nu se desparte niciodat de personajele pe care le interpreteaz, ba mai mult, ea nsi devine un personaj pe care l mnuiete fr sfori ce-i dret - cu la fel de mult ndemnare ca pe cele din spectacole.IdeeaUn spectator neavizat ar spune n momentul vizionrii unui act de ppurie, c acesta nu se poate ridica la rang de art teatral n adevratul sens al cuvntului i c maetri ppuari nu sunt dect nite saltimbanci care-i duc existena la periferia teatrului. Intrigat de aceast segregare cultural, am intrat n lumea teatrului de ppui pentru a-i descoperi secretele i pentru a-i reda meritele cuvenite.Durata: 14 minPublicul int:tineri cu vrste cuprinse ntre 10-25 de aniMod de difuzare: proiecie cinema, prezentare online n cadrul unui proiect cultural mai amplu (website propriu).Scopul: suscitarea interesului adolescenilor pentru arta teatral, n spe cea a ppuriei i renvierea unuia dintre reperele culturale ale oraului.ImagineSunet

Secvena 1

Durata: 1minLocul/momentul: Teatrul de ppui Merlin, culise, nainte de nceperea spectacoluluiIdeea: prezentarea atmosferei din culise i a recuziteiDescrierea imaginii:Travling de-alungul rastelului n care sunt aezate ppuile, plan detaliu pe diverse obiecte de recuzit.

(muzic folk, ritm mediu, peste care se suprapune, n fundal, ciocnitul meterului care repar recuzita)

Secvena 2

Durata: 2 minLocul/momentul: culise, trap, nceperea spectacoluluiIdeea: surprinderea primei interaciuni a actorilor cu publiculDescrierea imaginii:

Actorul care deschide spectacolul, introduce publicului primu personaj. Restul actorilor i ateapt semnalul de a intra in scen.

Primele personaje i ncep jocul n spatele paravanului i captiveaz atenia publicului.

muzic folk, ritm mediu care curge pn n momentul n care actorii au primele replici iar interaciunea ntre personaje e pe cale s se dezvolte.Se termin coloana sonor odat cu trntitul uii de ctre unul din personaje. ncepe dialogul propriu zis ntre personaje.

- Cucuriguu!

-Tac-i pliscul! Ginua mai doarme []

Secvena 3

Durata: 2 minLocul/momentul: culise, trap, prima parte a spectacoluluiIdeea: ilustrarea coregrafiei actorilorDescrierea imaginii:

Pe msur ce firul narativ se desfoar, personajele sunt introduse unul cte unul n scen. La finalul secvenei, apare primul sincron cu dou dintre mnuitoare de ppui. Interviul este neacoperit.

In momentul sinconului, cadrul se mut pe cele 2 actrie care stau pe scaune n sala de spectacol.

Se folosete ambiana din spectacol.

Spre finalul sevenei, comentariul unuia dintre actori prefaeaz primul sincron.

(sincron Maria Gornic, actor mnuitor ppui): O voce anume, poate s nu mearg n ppu. Deci trebuie s te uii foarte atent la ppu i s-i ncerci vocile, stai i te uii la ea i-i caui voce care s mearg n ppu. E o tehnic anume. []

Secvena 4

Durata: 5 min

Locul/momentul: culise, trap, sala de spectacolIdeea: ilustrarea prin imagini din spectacol a ideilor expuse de intervievat.Descrierea imaginii:

Cele doua actrie i expun punctele de vedere cu privire la tehnica de mnuire a ppuilor. Interviul este partial acoperit. Se face cross-over pe magini din spectacol pentru a exemplifica tehnica.

Ambian din spectacol cu trecere napoi la sincron.

Pentru a sparge bucata de interviu, se revine la ambiana din spectacol.

(sincron Maria Gornic, actor mnuitor ppui): i plus c la teatrul de ppui nu se spune textul radiofonic cum s-ar putea spune pe scena mare []

(sincron Mariana Ivacu, actor mnuitor ppui): E o tehnic n ppurie, pe care trebuie s o prinzi. Un ABC, pe care apoi fiecare actor l ncarc personal cu talentul lui. []

Pe fundal se aude ambiana din spectacol.

Secvena 5

Durata: 2 min

Locul/momentul: culise, sala de spactacol, cabina de regieIdeea: ilustrarea prin imagini din spectacol a ideilor expuse de intervievat.

Descrierea imaginii:

Se prezint imagini din trap n paralel cu perspectiva celor din sal. n ultimul cadru se prezint cabina de regie.

Ambian din spectacol.

Secvena 6

Durata: 2 min

Locul/momentul: culise, sala de spectacolIdeea: ilustrarea prin imagini din spectacol a ideilor expuse de intervievat.

Descrierea imaginii:

Maria Gornic i expune punctul de vedere cu privire la tehnica de mnuire a ppuilor. Interviul este partial acoperit. Se face cross-over pe magini din spectacol pentru a exemplifica tehnica.

(sincron Maria Gornic, actor mnuitor ppui):Obraztsov a avut primele ppui cu mimic, era un beiv care i deschidea gura, bea i efectiv din clondir se vedea cum intr apa n ppu. [] Dup ani de zile, ruii n-au mai fost aa de buni vezi Doamne, aa c am trecut la sistemul american, cu muppets.n fundal se aude ambiana din spectacol iar spre finalul sinconului, se aude muzica de generic (folk).